Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Συνελήφθη 20χρονος για τον πυροβολισμό αστυνομικών στο Φέργκιουσον


Ο Τζέφρι Ουίλιαμς ισχυρίστηκε ότι δεν είχε στόχο τους ένστολους.

Ένας 20χρονος άνδρας συνελήφθη και του ασκήθηκαν κατηγορίες για επίθεση πρώτου βαθμού στο πλαίσιο της έρευνας για τους πυροβολισμούς της περασμένης εβδομάδας εναντίον αστυνομικών στην πόλη Φέργκιουσον του Μιζούρι,.

Ο ύποπτος, Τζέφρι Ουίλιαμς, από την περιοχή του Σεντ Λούις, παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε, δήλωσε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μακάλοχ, ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν είναι βέβαιο ότι στόχος του ήταν οι αστυνομικοί».

Το Φέργκιουσον είναι ανάστατο και σημειώνονται συνεχώς διαδηλώσεις εκεί αφότου ένας λευκός αστυνομικός σκότωσε έναν άοπλο 18χρονο μαύρο, τον Μάικλ Μπράουν, το περασμένο καλοκαίρι. Ο θάνατος αυτός πυροδότησε έναν έντονο δημόσιο διάλογο για τα φυλετικά θέματα και τα ζητήματα που σχετίζονται με την αστυνόμευση στις ΗΠΑ και οδήγησε σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Ο Ουίλιαμς, αφροαμερικανός που είχε αποφυλακιστεί με όρους μετά την καταδίκη του για την κατοχή κλοπιμαίων, συνελήφθη μετά από ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αρχές. Πληροφορίες από πολίτες και η ανάλυση μαγνητοσκοπημένων στιγμιότυπων συνέβαλαν στην έρευνα, είπε ο Μακάλοχ.

«Αναγνώρισε ότι ενέχεται στους πυροβολισμούς», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Ο ύποπτος φέρεται ότι χρησιμοποίησε ένα πιστόλι διαμετρήματος 0,40 και άνοιξε πυρ μέσα από ένα αυτοκίνητο, συνέχισε ο Μακάλοχ πριν προσθέσει ότι είναι πιθανό να πυροβόλησε εναντίον κάποιου άλλου και όχι των αστυνομικών.

Ένας αστυνομικός 41 ετών τραυματίστηκε στον ώμο και ένας 32χρονος συνάδελφός του υπέστη ένα τραύμα στο πρόσωπο από τα πυρά στο επεισόδιο αυτό, νωρίς την περασμένη Πέμπτη. Οι δύο αστυνομικοί έλαβαν εξιτήριο από ένα τοπικό νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν ιατρικές φροντίδες.




Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν το πρώτο «τρένο του θανάτου»


Στη Θεσσαλονίκη θα εκτεθούν η ατμομηχανή και 4 βαγόνια με τα οποία ξεκίνησε η μεταφορά εβραίων στα Κρεματόρια των Ναζιστών.

Την ιστορική ατμομηχανή με τα στοιχεία Λβ964 και τέσσερα από τα βαγόνια, που αποτελούσαν το πρώτο τρένο που αναχώρησε «φορτωμένο» εβραίους από τη Θεσσαλονίκη για τα κρεματόρια του Άουσβιτς, εντόπισαν στη Δράμα και στην Ορεστιάδα, μέλη της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Η μηχανή που χρονολογείται από το 1884, ήρθε ήδη και συντηρείται στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, όπου την Κυριακή θα γίνει μια μεγάλη εκδήλωση για την 72η επέτειο μνήμης των 50.000 Εβραίων που αφανίστηκαν κατά το ολοκαύτωμα.

«Είναι μια μηχανή γεμάτη πικρές αναμνήσεις, σκληρές εικόνες που πονούν, πρέπει όμως να συντηρηθεί και να μείνει στην πόλη, ως ένα κομμάτι της ιστορίας της», είπε συγκινημένος, ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ, Βασίλης Γεροθανάσης, ο οποίος συνόδεψε σε όλο το ταξίδι την ατμήλατη μηχανή από τη Δράμα στη Θεσσαλονίκη.

Η ατμήλατη μηχανή Λβ964 μπήκε σε κυκλοφορία στη γραμμή Δράμας – Αλεξανδρούπολης στο τέλος του 1884 και ήταν από αυτές που έφερε ο Χαρίλαος Τρικούπης στο πλαίσιο της επέκτασης του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγοράζει πανάκριβες τσάντες με το επίδομα πολυτέκνων


Δεν είναι διάσημη, δεν είναι καν πλούσια, είναι απλά μία μητέρα 11 παιδιών, έγκυος στο 12ο , από την Βρετανία, που χρησιμοποίει το επίδομα πολυτέκνων, που της δίνεται, για να αγοράσει πανάκριβες τσάντες, από μεγάλους οίκους μόδας.





Ο λόγος για την Cheryl Prudham, που με τα κρατικά επιδόματα ύψους 55.000 ευρώ, που λαμβάνει, πραγματοποιεί αυτό που κάθε γυναίκα ονειρεύεται… να προσθέσει στην συλλογή της μία πολύτιμη τσάντα!

Κι ενώ για να αποκτήσεις μια τσάντα του οίκου Mulberry πολλές φορές πρέπει να μπεις σε λίστα αναμονής, και φυσικά, να έχεις οικονομική άνεση, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει στην περίπτωση της Prudham.



Η Cheryl μαζί με τον σύζυγό της Rod εθεάθησαν με κάποια από τα παιδιά τους έξω από το κεντρικό και υπερπολυτελές κατάστημα του οίκου Mulberry στο ανατολικό Λονδίνο. Εξερχόμενοι βγήκαν με τσάντες του καταστήματος. Δεν ξέρουμε τι αγόρασαν αλλά ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μια μικρή τσάντα Mulberry ξεκινά από 385 ευρώ, ένα πορτοφόλι από 400 ευρώ και μια κλασική τσάντα ώμου από 1250 ευρώ.



Σύμφωνα, μάλιστα, με την dailymail, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Prudhams, από το Κεντ επισκέπτονται ένα ακριβό πολυκατάστημα για τις αγορές τους. Πέρσι η οικογένεια έκανε διακοπές και ξόδεψε κοντά στις 10.000 ευρώ. Η κ. Prudham μιλώντας στο περιοδικό Closer είχε πει: «Δεν νιώθω άσχημα που χρησιμοποιώ τα χρήματα των φορολογούμενων».



Μάλιστα τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι το ζευγάρι είχε χωρίσει για λίγο καιρό αλλά στην ιδέα ότι θα εισπράττουν περισσότερα κρατικά χρήματα αν κάνουν και άλλα παιδιά ξαναέσμιξαν.

«Λαμβάνω περισσότερα επιδόματα με κάθε παιδί που κάνω, οπότε μπορώ να ανταπεξέλθω στα πολλά έξοδα που έχει μια πολυμελής οικογένεια», είπε η πολύτεκνη μητέρα που είναι μόλις 32 ετών και σκοπεύει να κάνει και άλλα παιδιά. Η οικογένεια εκτός από τα κρατικά επιδόματα έχει και τον μισθό του πατέρα ο οποίος βγάζει το μήνα ως ντελίβερι περί τα 2.500 ευρώ.



Η οικογένεια ζει σε μια μονοκατοικία με πέντε κρεβατοκάμαρες και σύντομα θα μετακομίσει σε σπίτι με επτά υπνοδωμάτια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ιερά» τα χρήματα των Ταμείων τονίζει η ΑΔΕΔΥ


«Να σεβαστεί η κυβέρνηση τις προεκλογικές της υποσχέσεις και δεσμεύσεις».

«Να σεβαστεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις και δεσμεύσεις για προστασία και ενίσχυση των Ταμείων» ζητά από την κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ, καλώντας την παράλληλα να εγκαταλείψει κάθε σκέψη, σενάριο και σχεδιασμό για χρήση είτε των διαθεσίμων είτε των αποθεματικών των Ταμείων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ τονίζει πως «τα χρήματα των Ταμείων είτε πρόκειται για τα διαθέσιμά τους, είτε για τα αποθεματικά τους είτε για οποιαδήποτε άλλα ποσά, είναι "ιερά", καθώς προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών.

Οι ζημιές που έχουν υποστεί τα Ταμεία, κατά το παρελθόν, ακριβώς εξαιτίας των "εγκληματικών" επιλογών των προηγούμενων Κυβερνήσεων, είναι ανυπολόγιστες και έχουν οδηγήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία στη σημερινή τους δραματική κατάσταση».

Η ΑΔΕΔΥ υπενθυμίζει:

  • Τη χρόνια υφαρπαγή των αποθεματικών των Ταμείων από το Κράτος και τη χρήση τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυση των Ταμείων.
  • Την κατευθυνόμενη εμπλοκή των αποθεματικών των Ταμείων στο Χρηματιστήριο.
  • Τις επιπτώσεις από επιλογές προηγούμενων Κυβερνήσεων που οδήγησαν στο περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και στη δραστική και επί τα χείρω μεταβολή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων, καθώς και
  • Τις επιπτώσεις της πολιτικής επιλογής των τελευταίων ετών για υποχρεωτική υπαγωγή των αποθεματικών των Ταμείων στο PSI.


«Αξιώνουμε από τη σημερινή Κυβέρνηση να σεβαστεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις και δεσμεύσεις για προστασία και ενίσχυση των Ταμείων και διασφάλιση του αναδιανεμητικού και δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Περιμένουμε να αξιοποιήσει οποιαδήποτε άλλη πηγή και να εξαντλήσει άλλες επιλογές για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, εγκαταλείποντας κάθε σκέψη, σενάριο και σχεδιασμό για χρήση είτε των διαθεσίμων είτε των αποθεματικών των Ταμείων», καταλήγει η ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Συγκίνηση, θυμός και αγανάκτηση για την αυτοκτονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη


Συντετριμμένος ο θείος του Β. Γιακουμάκη: Είναι πολύ δύσκολες ώρες


Ο Γιώργος Βιβιαδάκης, ένας από τους θείους του Βαγγέλη Γιακουμάκη που από την πρώτη στιγμή κίνησαν γη και ουρανό για να τον βρουν, με δυσκολία αρθρώνει τις λέξεις.


Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων: «Φοβάμαι ότι τελευταία δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε. Να κάνουμε καλά παιδιά, να μεγαλώνουμε καλά παιδιά ή όχι;».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:



---------------------

Θείος του Γιακουμάκη: Είχε μιλήσει μία μέρα πριν με τη μητέρα του


Λεπτομέρειες για το χαρακτήρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά και για ό,τι προηγήθηκε την προηγούμενη μέρα της 6ης Φεβρουαρίου, έδωσε ο θείος του, Μάριος Μυρωνάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κ. Μυρωνάκης είπε ότι ήταν ένα παιδί ήπιο, ευγενικό και εσωστρεφές. «Δεν ήταν ο άνθρωπος που είναι ανοιχτός. Από εκεί και πέρα, όμως και τις παρέες του έκανε και χόρευε και κοινωνικός ήταν. Μας έχει ταράξει αυτό το γεγονός. Αυτό που θέλουμε, είναι να υπάρξει μία δικαίωση σε αυτή την ιστορία. Είναι απαράδεκτο στην εποχή που ζούμε, να συμβαίνουν τέτοια πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μυρωνάκης δήλωσε ότι είχε τακτική επικοινωνία με τη μητέρα του. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, μία μέρα πριν είχαν μιλήσει. «Κουβέντιασαν, γιατί θα κατέβαινε κάτω για το καρναβάλι στο Ρέθυμνο, για τα εισιτήρια, είχαν βρει κάτι φθηνά εισιτήρια με αεροπλάνο. Αυτή ήταν η κουβέντα τους», επισήμανε ο θείος του.

Παράλληλα, ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, δήλωσε ότι η οικογένεια του Γιακουμάκη είναι μία πολύ συγκροτημένη οικογένεια και πολύ αγαπημένη.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:



---------------------


Η εγκληματολόγος Μαρία Αλβάνου για την υπόθεση Γιακουμάκη


«Πολύ σωστά θέσατε στοιχεία εγκληματικής βίας, γιατί κακά τα ψέματα και οι πλάκες έχουν τα όριά τους» ανέφερε η εγκληματολόγος Μαρία Αλβάνου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ σχετικά με την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

«Εδώ μιλάμε για μία κατάσταση η οποία πιθανόν να έχει εξωθήσει έναν άνθρωπο σε αυτοκτονία –αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας…» πρόσθεσε η κ. Αλβάνου.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:



---------------------

Καταγγελία για την υπόθεση του Γιακουμάκη: "Με απείλησαν συνδικαλιστές ότι θα χυθεί αίμα..."

Μία σοβαρή καταγγελία για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη έκανε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο επικεφαλής του κλιμακίου που διενήργησε τη διοικητική εξέταση στη σχολή, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι απειλήθηκε από συνδικαλιστές από την Αθήνα. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Δεν απειλήθηκα για την έρευνα, γιατί εμείς το πόρισμα το είχαμε καταθέσει πριν. Πράγματι, στις 12 Μαρτίου, στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που έγινε, εμφανίστηκαν κάποιοι συνδικαλιστές από την Αθήνα οι οποίοι έλεγαν ότι το πόρισμά μας, αλλά και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος, θέλαμε να ρίξουμε το διευθυντή στη φωτιά και μας είπαν ότι, "αν θέλετε αίμα, θα χυθεί το δικό σας αίμα, δεν θα χυθεί του διευθυντή μας"».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:



---------------------

"Έχω ήσυχη συνείδηση" δηλώνει ο πρώην διευθυντής της σχολής του Γιακουμάκη


«Έχω ήσυχη την συνείδηση μου», δήλωσε ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στον απόηχο της ανακάλυψης της σορού του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο διευθυντής έχει απομακρυνθεί από τη θέση του έως τη διαλεύκανση της όλης υπόθεσης.

Νωρίτερα, ο θείος του Γιακουμάκη απέδωσε ευθύνες στον τότε διευθυντή, καταγγέλλοντας πως δεν έλαβε μέτρα για την προστασία του άτυχου νέου, ενώ πρόσθεσε πως στη σχολή υπάρχουν σπουδαστές ηλικίας ακόμη και 27 ετών.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο άτυχος φοιτητής ήταν συχνά θύμα λεκτικών επιθέσεων από συμφοιτητές του, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ήταν θύμα και σωματικής βίας.

Εν τω μεταξύ, εντός της Δευτέρας αναμένεται το πόρισμα του ιατροδικαστή Ιωαννίνων για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του 20χρονου.

---------------------

Το αποχαιρετιστήριο βίντεο στον Βαγγέλη Γιακουμάκη


Με ένα συγκινητικό βίντεο, με φωτογραφίες από τη ζωή του Βαγγέλη Γιακουμάκη, συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον αδικοχαμένο φοιτητή προκαλώντας τα σχόλια εκατοντάδων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εκφράζουν τη θλίψη τους για την τραγική κατάληξη της περιπέτειας. Το βίντεο ανέβηκε στο Facebook και ήδη «μετράει» 45.000 προβολές.

Δείτε το βίντεο:



---------------------

Συγκέντρωση στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη


Συγκέντρωση ενάντια στα φαινόμενα εκφοβισμού, στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οργανώνει αύριο, ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Σε μια συμβολική συγκέντρωση ενάντια στα φαινόμενα βίας κι εκφοβισμού, στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καλούν τους Γιαννιώτες ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη και ώρα 8 το βράδυ μπροστά από το Δημαρχείο.
Ο Δήμος Ιωαννιτών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον άδικο χαμό ενός νέου παιδιού και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Μακάρι να μπορεί να μετριάσει τον πόνο των δικών του ανθρώπων η γνώση ότι στο πένθος τους συμμετέχει όλη η Ελλάδα, όπως την αγωνία τους συμμερίζονταν εδώ και ενάμιση μήνα χιλιάδες άνθρωποι στα Γιάννενα και σ’ όλη τη χώρα, νιώθοντας τον Βαγγέλη σαν δικό τους παιδί κι ας μην τον γνώριζαν.

Είναι αυτονόητο πως, τα αίτια, οι συνθήκες και τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάληξη, πρέπει να διαλευκανθούν πλήρως.

Ωστόσο αν κάτι μοιάζει «φωτεινό» σε αυτή τη «σκοτεινή» υπόθεση, είναι πως ως κοινωνία «μιλήσαμε» όλοι μας, για πρώτη φορά με τέτοια ένταση, για το υπαρκτό πλέον φαινόμενο της «ενδοσχολικής βίας», του «εκφοβισμού», του «bullying» .

Όποιο όνομα κι αν του δίνουμε, το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με τη σιωπή, γιατί η σιωπή είναι αυτή που το συντηρεί.

Ο Βαγγέλης μας έκανε να σκεφτούμε και να «μιλήσουμε». Ας μη σταματήσουμε εδώ. Οφείλουμε να δράσουμε συνολικά ως κοινωνία για την εξάλειψη αυτού του νοσηρού φαινομένου.
Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, από τη δική μας πλευρά θεωρούμε ότι η ευθύνη των αρχών ενός τόπου, είναι να δουλέψουμε συστηματικά από δω και πέρα για να εξαλείψουμε από την κοινωνία μας φαινόμενα εκφοβισμού που στιγματίζουν τις ζωές των παιδιών και των νέων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, καλούμε αύριο Τρίτη και ώρα 8 το βράδυ, όλους τους Γιαννιώτες με ένα αναμμένο κερί στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, να συγκεντρωθούμε μπροστά από το Δημαρχείο, σε μια συμβολική κίνηση, όπου όλοι μαζί θα ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στα φαινόμενα εκφοβισμού».

---------------------

"Ο Βαγγέλης κρατούσε τα μυστικά για τον εαυτό του"


Ο θείος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Γιώργος Βιδιαδάκης, δήλωσε: "Δυστυχώς ο Βαγγέλης κρατούσε τα μυστικά για τον εαυτό του".

"Ο λογός που εμείς θεωρούμε ότι έφυγε το παιδί ήταν η ψυχολογική και σωματική βία που του ασκούσαν μέσα στη σχολή" τόνισε.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Mία":



---------------------

Ο Τσούκαλης για τον Γιακουμάκη: Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί


«Εγώ πιστεύω πως κάποιοι ηθικοί αυτουργοί υπάρχουν» δήλωσε ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, μετά το τραγικό επίλογο στην υπόθεση εξαφάνισης του φοιτητή στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ο κ. Τσούκαλης είπε πως την Παρασκευή το βράδυ θέλησε να τον συναντήσει ένας φοιτητής, ο οποίος του είπε «Ο Βαγγέλης ήταν ένα παιδί, ναι μεν εσωστρεφές, σε ορισμένα σημεία, αλλά πάρα πολύ κοινωνικό και αγαπητό».

«Γι αυτό ρωτάω ποιος πιστεύει ειλικρινά ότι στη συγκεκριμένη, μάλλον αυτοχειρία, όπως λέει και ο ιατροδικαστής, ο κ. Βουγιουκλάκης, δεν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί» διερωτήθηκε ο Γιώργος Τσούκαλης και συμπλήρωσε «Εγώ πιστεύω πως κάποιοι ηθικοί αυτουργοί υπάρχουν».

«Και η αστυνομία και εμείς συνεχίζουμε την έρευνα μας» δήλωσε, ενώ εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο τόσο καιρό δεν είχε εντοπιστεί η σορός του άτυχου φοιτητή.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ:



---------------------

"Δύσκολη νομικά η απόδοση ευθυνών για το θάνατο του Γιακουμάκη" εκτιμούν πηγές της ΕΛ ΑΣ


Η εκδοχή της αυτοχειρίας, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, δημιουργεί, δικαστικά, ένα σοβαρό κώλυμα ως προς την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα για τον θάνατο του νεαρού σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Και αυτό γιατί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για να διατυπωθεί οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τρίτου ατόμου για συμμετοχή σε αυτοκτονία, πρέπει να αποδειχτεί με ατράνταχτα στοιχεία ότι «με πρόθεση έχει καταπείσει τον αυτόχειρα να αυτοκτονήσει, με βία, εξαναγκασμό ή πειθώ».Αυτό πρακτικά είναι πολύ δύσκολο.

Ωστόσο, ή έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιστολογικής και τοξικολογικής εξέτασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια του θανάτου.

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 14:00, αναχώρησε από τα Γιάννενα η πομπή με τη σορό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, προκειμένου να φύγει με πλοίο από τον Πειραιά, στις 21:00, για την ιδιαίτερη πατρίδα του παιδιού, τους Αρμένους Ρεθύμνου, όπου θα γίνει η κηδεία.

---------------------

Το συγκινητικό μήνυμα της ξαδέλφης του Γιακουμάκη


Με ένα συγκινητικό μήνυμα στο Facebook η ξαδέλφη του Βαγγέλη Γιακουμάκη αποχαιρετά τον αδικοχαμένο φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής.

«Το μαρτύριο που περνούσε δεν το χωρά ανθρώπου νους. Εμπόδισαν τον Βαγγέλη μας να έχει μία φυσιολογική ζωή και του στέρησαν το δικαίωμα της ζωής. Και έτσι… πάει ο Βαγγέλης μας. Μας άφησε για την πόλη των αγγέλων. Θα σε θυμόμαστε όλοι ματάκια μου γελαστά. Και σου υποσχόμαστε όλοι εμείς, φίλοι και συγγενείς, ότι αυτοί που έφταιξαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα πληρώσουν», έγραψε μεταξύ άλλων η ξαδέλφη του Βαγγέλη στο facebook.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή Μία:



---------------------

Οδύνη για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί να εξελίσσεται η τραγωδία με τον σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη. Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή όλα τα στοιχειά οδηγούν στο γεγονός πως το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο 20χρονος έβαλε μόνος του τέλος στη ζωή του. Τα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη σε αυτή την πράξη παραμένουν αναπάντητα και η οδύνη περισσεύει. Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ.



---------------------

"Θα τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί" λέει ο θείος του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Για βαρύτατες ποινικές ευθύνες των ηθικών αυτουργών σε περίπτωση αυτοκτονίας έκανε λόγο ο θείος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

"Ο νόμος προβλέπει και τιμωρεί καλώς και δικαίως τον ηθικό αυτουργό ισάξια, πολλές φορές και βαρύτερα από τον φυσικό" είπε ο κ. Γιάννης Γιακουμάκης, δικηγόρος στο επάγγελμα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ



---------------------

Την Τρίτη η κηδεία του Βαγγέλη Γιακουμάκη - Ημέρα πένθους στην Κρήτη

Ημέρα πένθους για όλη την Κρήτη και κυρίως για την τοπική κοινωνία στους Αρμένους Ρεθύμνου θα είναι η αυριανή, οπότε και θα γίνει η κηδεία του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Απέραντη είναι η θλίψη στη γειτονιά του Βαγγέλη, στο χωριό Αρμένοι. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φίλη του 20χρονου δήλωσε πως ο Βαγγέλης «σε καμία περίπτωση δεν ήθελε, όπως όλα δείχνουν, να εμπλέξει τους γονείς του ή την ευρύτερη οικογένεια του στο πρόβλημα που βίωνε... Αν και ήταν ανοιχτός χαρακτήρας, είχε κλείσει βαθιά μέσα του, από περηφάνια και μεγάλη αγάπη προς τους γονείς και τα αδέρφια του, όλα όσα των βασάνιζαν... Πήρε την αλήθεια μαζί του, όμως η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της, μετά και από την απαίτηση σύσσωμης της τοπικής -και όχι μόνο κοινωνίας-, οφείλει να αποδώσει ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν».

Μία απαίτηση η οποία εκφράζεται και από όλους, όλων των ηλικιών, όσοι συγκεντρώνονται αυτή την ώρα έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου για να διαδηλώσουν την αγανάκτηση τους για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Πρόκειται για πρωτοβουλία ανώνυμων πολιτών, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν μέσω του διαδικτύου και στοχεύουν όχι μόνο στο να τιμηθεί η μνήμη του Βαγγέλη, αλλά να στείλουν μήνυμα κατά της βίας, σε όποια μορφή αυτή και να αναπτύσσεται. «Δικό μας παιδί, αδερφός μας και ας μην τον γνωρίζαμε, φίλος που έγινε για όλους μας μαθαίνοντας όλα όσα βίωνε...» δήλωσαν πολίτες, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καμία σχέση με την οικογένεια Γιακουμάκη.

Τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στους όμορους νομούς, Χανιά και Ηράκλειο, έχει ξεκινήσει μία μεγάλη κουβέντα σχετικά με το τεράστιο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, ο οποίος όλο και περισσότερο μπαίνει στην καθημερινότητα τόσο των κοινωνιών όσο και των οικογενειών. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι οι απλοί πολίτες μιλούν για την απόδοση δικαιοσύνης, θεσμικά και όχι μέσω της αυτοδικίας, θέση που φαίνεται να υποστηρίζει και η ίδια η οικογένεια του Βαγγέλη.

Το αποτύπωμα του τραγικού χαμού του Βαγγέλη θα μείνει, όπως όλα δείχνουν, για πολύ καιρό στην Κρήτη. Στα σχολεία, ήδη από σήμερα, ξεκίνησε μία μεγάλη καμπάνια για τον σχολικό εκφοβισμό, με αναφορά στον Βαγγέλη Γιακουμάκη, ενώ θα διοργανωθούν και σχετικές με το θέμα εκδηλώσεις.

Εξάλλου, ημέρα πένθους έχει κηρύξει η Τοπική Κοινότητα Αρμένων την ημέρα που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του 20χρονου σπουδαστή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Ύστερα από την τραγική κατάληξη που είχε η εξαφάνιση του συγχωριανού μας σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, που σπούδαζε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και βρέθηκε νεκρός την 15/03/2015 στα Ιωάννινα, το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Αρμένων συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση στις 15/3/2015, στις 15:00, και με απέραντη θλίψη και οδύνη ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ η ημέρα που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία, θα κηρυχθεί ημέρα πένθους για την Τοπική Κοινότητα Αρμένων και θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στην κοινότητα και συγκεκριμένα: -Δημοτικό Σχολείο Αρμένων -Νηπιαγωγείο Αρμένων -Παιδικός Σταθμός Αρμένων -Κοινοτικό Γραφείο Αρμένων -Περιφ. Ιατρείο Αρμένων».

---------------------

Νικολούλη: Ο Γιακουμάκης έκρυβε το μαχαίρι στα ρούχα του


«Τις τελευταίες μέρες ο Βαγγέλης ήταν πολύ πιεσμένος», είπε η Αγγελική Νικολούλη για τον αδικοχαμένο 20χρονο φοιτητή.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο ο Βαγγέλης Γιακουμάκης «πρέπει να κουβαλούσε πάνω του το μαχαίρι» καθώς, όπως είπε «ο συγκάτοικός του δεν τον είδε να το παίρνει από το δωμάτιο και δεν το αναγνώρισε όταν του το έδειξαν οι αστυνομικοί».

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA



---------------------

Συγκλονισμένοι από τον Γιακουμάκη στέλνουν μήνυμα κατά του bullying


Θλίψη, οργή και αγανάκτηση για το bullying που οδήγησε στο θάνατο τον Βαγγέλη Γιακουμάκη εξέφρασαν πολλοί καλλιτέχνες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος είπε, έζησε το bullying λόγω του ότι οι γονείς του ήταν κωφάλαλοι.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA



---------------------

Οι Ρεθυμνιώτες με κεριά στη μνήμη του Γιακουμάκη


Εκατοντάδες κάτοικοι του Ρεθύμνου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στο Δημαρχείο και αυτήν την ώρα πραγματοποιούν πορεία στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.



Κρατώντας κεριά, απαιτούν δικαίωση για το θάνατο του 20χρονου φοιτητή.



Ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιοστεί για σήμερα και αύριο σε πολλές πόλεις της χώρας.

 




Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr . http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι κανόνες του Facebook για τις δημοσιεύσεις


Το Facebook είναι το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες ενώ πολύ συχνά δημιουργούνται προβλήματα από τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις που ανεβαίνουν.

Σε ένα μακροσκελές blog post το Facebook εξηγεί τους νέους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούν οι χρήστες του προκειμένου να υπάρχει σεβασμός και σωστή συμπεριφορά μεταξύ των χρηστών. Οι ανανεωμένες οδηγίες αναφέρονται σε διάφορους τομείς ξεχωριστά.

Αρχικά, όπως αναφέρει το techblog.gr, σε ότι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει για την χρήση του πραγματικού ονόματος, το Facebook εξηγεί ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί το όνομα που γράφει η ταυτότητα, αλλά το όνομα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς το Facebook περιόρισε διάφορους λογαριασμούς των οποίων τα ονόματα δεν το έπεισαν ότι ήταν πραγματικά, με το πιο ηχηρό παράδειγμα οι να είναι οι λογαριασμοί των drag queens. Ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις όπου πραγματικά ονόματα όπως Shane Creepingbear και άλλα πολλά, τα οποία δεν αναγνωρίστηκαν ως πραγματικά.

Πέρα από την χρήση του ονόματος, το Facebook εξηγεί ότι δεν δέχεται την παρενόχληση άλλων χρηστών, αναρτήσεις που προάγουν την αυτοκτονία και τον αυτοτραυματισμό και απειλές για σωματική βία. Δεν δέχεται υποστήριξη υπέρ επικίνδυνων οργανισμών (όπως τρομοκρατικές οργανώσεις), εγκληματικές δραστηριότητες και σεξουαλική βία. Επιπλέον, θα σβήνει αναρτήσεις που προάγουν το μίσους προς τους υπόλοιπους χρήστες το οποίο προέρχεται λόγω διαφορετικής εθνικότητας, φυλής, σεξουαλικής προτίμησης κλπ. Όσον αφορά στο γυμνό ξεκαθαρίζει ότι απαγορεύεται η ανάρτηση φωτογραφιών που εστιάζει σε γυμνά οπίσθια και στήθος.

Το Facebook θα βασίζεται κυρίως σε καταγγελίες χρηστών για να προχωρά στην απαγόρευση οποιουδήποτε post. Στην περίπτωση που κάποιο post είναι προσβλητικό για μια συγκεκριμένη χώρα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα σβήνεται, αλλά μπορεί να μην προβάλλεται στην συγκεκριμένη περιοχή μόνο.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρεκόρ μετανάστευσης στη Γερμανία


Μεγάλη αύξηση, ύψους 6,8%, κατέγραψε η μετανάστευση στη Γερμανία το 2014, καθώς η χώρα υποδέχθηκε 519.300 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).

Από το 1967, την ημερομηνία που συστάθηκε το μητρώο καταγραφής των αλλοδαπών (AZR), η χώρα δεν έχει καταμετρήσει ποτέ τόσους ξένους, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το 2014 είναι το τρίτο έτος στη σχετική κατάταξη που καταγράφεται απότομη αύξηση των ποσοστών μετανάστευσης, πίσω από δύο χρονιές πριν από την επανένωση της χώρας: το 1991 (539.800) και το 1992 (613.500).

Οι νεοαφιχθέντες το 2014 προήλθαν κατά ποσοστό σχεδόν 60% (306.700) από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Επί του υποσυνόλου αυτού, οι περισσότεροι μετανάστες προήλθαν από τη Ρουμανία, με τον αριθμό των Ρουμάνων να καταγράφει επίσης τη μεγαλύτερη άνοδο (+32,9%, +87.945), ενώ ακολούθησαν οι μετανάστες από τη Βουλγαρία (+24,8%, +36.435), την Ουγγαρία (+15,6%, +21.198) και την Πολωνία (+10,5%, +64.297).

Οι πολίτες που προέρχονταν από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που συνεχίζουν να υφίστανται οικονομική κρίση, συνεχίζουν να καταφθάνουν στη Γερμανία, όμως ο ρυθμός της άφιξής τους έχει ελαττωθεί σε σύγκριση με τους πολίτες που προέρχονται από τις ανατολικές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η μετανάστευση από την Ισπανία κατέγραψε άνοδο 8,3% σε σύγκριση με το 2013 (+11.307), ενώ ο αριθμός των μεταναστών από την Ιταλία και την Ελλάδα κατέγραψε αύξηση ύψους 3,9% (+21.587 και +12.233, αντίστοιχα).

Εκτός των συνόρων της ΕΕ, η πλέον εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μεταναστών ήταν εκείνη των ανθρώπων που προέρχονται από τη Συρία. Συνολικά 61.295 άνθρωποι εγκατέλειψαν αυτήν την χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και 5 χρόνια και μετέβησαν στη Γερμανία το 2014, ένας αριθμός αυξημένος κατά 107,7%.

Συνολικά, εκ των 8,2 εκατομμυρίων ξένων, τα 3,7 εκατομμύρια προήλθαν από χώρες της ΕΕ, έναντι 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που προήρθαν από άλλες χώρες, κυρίως από την Τουρκία (1,5 εκατομμύριο, η μεγαλύτερη κοινότητα ξένων της Γερμανίας).

Καθώς τα ποσοστά γεννητικότητας είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο και καταγράφουν πτώση εδώ και 50 χρόνια, η Γερμανία φοβάται ότι θα υπάρξει έλλειψη εργατικού δυναμικού και δεν αναμένεται αύξηση του πληθυσμού της αλλά του αριθμού των μεταναστών.

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία αποτελεί τον κυριότερο προορισμό των προσώπων που αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη. Το 2014 δέχθηκε περισσότερους από 200.000 αιτούντες (μια αύξηση ύψους 60% σε σύγκριση με το 2013). Η άνοδος αυτή έχει αναζωπυρώσει το φαινόμενο της ξενοφοβίας σε ορισμένες περιοχές, ιδίως στις ανατολικές περιοχές και ιδίως στη Δρέσδη όπου πραγματοποιούνται πολυπληθείς διαδηλώσεις εναντίον των μεταναστών και κατά του Ισλάμ από το κίνημα Pegida.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αν οδηγήσετε στην Κορίνθου-Πατρών σας ενδιαφέρει


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες ότι, στο πλαίσιο εκτέλεσης εργασιών εκσκαφής υψηλού ορύγματος στην Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου–Πατρών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, αύριο (17-3-2015), στις 21:00 μέχρι και την επόμενη μέρα (18-3-2015) στις 06:00 το πρωί, στη Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών:

Στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί εκτροπή της κυκλοφορίας και τα οχήματα θα εξέρχονται στον ανισόπεδο κόμβο Σελιανιτίκων (Χ.Θ. 183,000) προς την Παλαιά Εθνική Οδό και θα επανέρχονται στην Νέα Εθνική Οδό μέσω του ανισόπεδου κόμβου Ρίου (Χ.Θ. 206,500).

Στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Κόρινθο, θα πραγματοποιηθεί εκτροπή της κυκλοφορίας και τα οχήματα θα εξέρχονται μέσω προσωρινού κλάδου εξόδου στην (Χ.Θ. 196,000) προς την Παλαιά Εθνική Οδό και θα επανέρχονται στην Νέα Εθνική Οδό μέσω του προσωρινού κλάδου εισόδου στην (Χ.Θ. 192,000).

Οι ίδιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 18-3-2015, μέχρι την επομένη μέρα 19-3-2015 το πρωί, τις ίδιες ώρες και στα ίδια σημεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αθήνα - Θεσσαλονίκη πιο φθηνά με... αεροπλάνο


Σήμερα παραδόθηκε στην κυκλοφορία το σύνολο των έργων του αυτοκινητόδρομου που εκκρεμούν στο Πέταλο του Μαλιακού.

Συγκεκριμένα 
παραδόθηκε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού από Λάρισα προς Λαμία στην παράκαμψη της Στυλίδας ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να παραδοθεί και το ρεύμα από Λαμία προς Λάρισα.

Πρόκειται για ένα νέο αυτοκινητόδρομο μήκους 20 χιλιομέτρων με τούνελ και κοιλαδογέφυρες που εκτελέστηκε ως δημόσιο έργο που έχει ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στον παραχωρησιούχο που έχει αναλάβει την κατασκευή του Ε65. Συγχρόνως ολοκληρώνονται τα έργα στην είσοδο της Λαμίας τα οποία έχουν παραδοθεί εν μέρει, και μέσα στη βδομάδα αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία συνολικά το συγκεκριμένο έργο.

Από σήμερα, λοιπόν, ξεκινά η λειτουργία των διοδίων που έχουν εγκατασταθεί ανάμεσα σε Λαμία και Στυλίδα στο 217 χλμ της ΠΑΘΕ Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοινώθηκε θα λειτουργήσει ένας μετωπικός σταθμός διοδίων στο 217 χλμ όπου τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 1,75 ευρώ και θα λειτουργήσουν και δύο πλευρικοί σταθμοί αυτός της Αγίας Μαρίνας όπου τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 1,2 ευρώ και στον Καραβόμυλο όπου τα ΙΧ θα πληρώνουν 0,65 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί θα συναντούν 12 σταθμούς διοδίων από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Το συνολικό κόστος για μια απλή διέλευση θα είναι 30,7 ευρώ, ενώ με επιστροφή θα φτάνει τα 61,4 ευρώ, δηλαδή θα τους κοστίζει ακριβότερα ακόμη και από το αεροπλάνο.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Σημαντικές μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου»


Αποκαλύψεις από Λαφαζάνη στη Βουλή.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έσπευσε να ενημερώσει τους βουλευτές ότι μέσα στον Απρίλιο, η ΔΕΠΑ ανακοινώνει σημαντικές μειώσεις στις τιμές του Φυσικού Αερίου.

Η μείωση των τιμών της ενέργειας είναι κεντρικό θέμα για την κυβέρνηση, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η διέξοδος από την κρίση είναι συνυφασμένη με τη μείωση των τιμών ενέργειας και σε αυτή την κατεύθυνση θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες. «Αυτός είναι ο σχεδιασμός και προσωπικά και γενικά. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, θα μειωθούν σημαντικά τον Απρίλιο. Έχουμε κάνει συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ για το θέμα, δεν μπορώ εγώ να σας πω ποιες ακριβώς θα είναι οι μειώσεις αλλά μπορώ να πω ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν σημαντικά» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

«Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση αρκετά γρήγορα, με ένα σκληρό σχεδιασμό να πάμε προς μείωση και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, παρ΄ όλες τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της κρίσης. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ έχουν τιναχθεί στα ύψη και αυτό, μαζί με πολλά άλλα δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για τη μείωση των τιμών».

Ως προς το ζήτημα της ΡΑΕ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σχολίασε την απόφαση για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κάνοντας λόγο για απαράδεκτη απόφαση και από διαδικαστικής άποψης σκανδαλώδη.

«Εμείς είχαμε πει πως θα αναλάβουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία να περιορίσουμε εκείνες τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ οι οποίες συνδέονται στενά με την πολιτική διακυβέρνησης της χώρας. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει, δυστυχώς, δικαιωθήκαμε, με διαδικασίες και αποφάσεις που ελήφθησαν και που κατά τη γνώμη μας ήταν απαράδεκτες και από άποψη διαδικαστική σκανδαλώδεις», είπε ο κ. Λαφαζάνης και επισήμανε ότι η ΡΑΕ αποφάσισε να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ κατά κατηγορίες και κράτησε αυτή την απόφαση κρυμμένη στα συρτάρια της από τις 30.12.2014, προκειμένου να περάσει η προεκλογική περίοδος. Έτσι αφού η απόφαση έμεινε κρυμμένη από τις 30.12.2014 από τον ελληνικό λαό, εμφανίστηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 4.3.2015.

Για τη δημοσίευση της απόφασης δεν ενημερώθηκε προηγουμένως η νέα πολιτική ηγεσία, αν και είχε μεσολαβήσει συνάντηση της ΡΑΕ με το υπουργείο και ούτε τότε η ΡΑΕ θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει την κυβέρνηση. 


Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στη διαδικασία πώλησης του ΔΕΣΦΑ.«Εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: την πώληση του ΔΕΣΦΑ την λέμε ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι ειρωνεία προφανώς. Δεν πρόκειται για καμία ιδιωτικοποίηση. Ο ΔΕΣΦΑ δεν ιδιωτικοποιήθηκε. Ο ΔΕΣΦΑ επανακρατικοποιήθηκε. Μόνο που από το Ελληνικό Δημόσιο που ήταν, πάει να περάσει στο Αζέρικο Δημόσιο. Διότι η Socar είναι κρατική Αζέρικη εταιρεία. Αν μια εταιρεία παραμένει στο Δημόσιο το λέμε αναχρονισμό, αν την μεταβιβάσουμε σε ένα άλλο κράτος, σε μια άλλη κρατική εταιρεία, έχει γίνει μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός. Εν πάση περιπτώσει αυτές οι διαδικασίες πώλησης του ΔΕΣΦΑ έχουν προχωρήσει. Αν ήμασταν εμείς κυβέρνηση χωρίς να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, το πιθανότερο είναι πως δεν θα είχαμε προχωρήσει στην πώληση ενός μονοπωλίου κρατικού που είναι και δυναμικό και κερδοφόρο. Δεν υπήρχε λόγος, δηλαδή, να γίνει μια τέτοια ιδιωτικοποίηση, πέρα από το γεγονός ότι για εμάς οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών κλάδων είναι αδιανόητες. Εν πάση περιπτώσει όμως αυτό έχει γίνει. Εκκρεμεί όμως η εξέταση αυτής της πώλησης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και εμείς αναμένουμε την έκβαση αυτής της έρευνας προκειμένου να σταθμίσουμε και εμείς τις δικές μας επιλογές με βάση την απόφαση αυτή», είπε ο κ. Λαφαζάνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάζεται η διευκόλυνση μεταφοράς των μαθητών σε Πειραματικά


Αρμόδιο για το θέμα το υπ. Παιδείας.

Το καθεστώς λειτουργίας των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων διέπεται από ειδικό θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη μεταφορά των μαθητών που φοιτούν στα εν λόγω σχολεία βάσει των διατάξεων του δευτέρου εδαφίου παρ. 9 άρθρου 44 του Ν.3966/2011 η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική μέριμνά τους, τόσο για την πλήρη φοίτησή τους, όσο και για τη φοίτηση τους στους ομίλους.

Τα παραπάνω αναφέρει σε γραπτή του απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μετά από ερώτηση που κατατέθηκε από το βουλευτή Ελευθέριο Αυγενάκη και απευθύνονταν τόσο στον υπουργό Παιδείας, όσο και στον υπουργό Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών με την απάντηση που δίνει παραπέμπει στο υπουργείο Παιδείας καθώς δηλώνει ότι για θέματα που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία καθώς και την εφαρμογή αυτού, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών που φοιτούν σε αυτά, αρμόδιο να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία είναι το συνερωτώμενο υπουργείο Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, αφού αναφέρθηκε και αυτός στο θεσμικό πλαίσιο των Πειραματικών σύμφωνα με το οποίο δεν προβλέπεται δωρεάν μεταφορά υπογράμμισε ότι το ΥΠΟΠΑΙΘ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζει τη δυνατότητα διευκόλυνσης στη μετακίνηση των μαθητών των Πειραματικών Σχολείων στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων των Περιφερειών.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν υφίσταται νομική δυνατότητα σύναψης γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων»


Τι αναφέρει η εισήγηση αρεοπαγίτη.

Την νομιμότητα του γάμου ομόφυλου ζευγαριού που τελέστηκε στην Τήλο το 2008 καλείται να κρίνει ο Άρειος Πάγος μετά την απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου να κρίνει ανυπόστατο τον συγκεκριμένο γάμο. Και μπορεί η συζήτηση στον Άρειο Πάγο να αναβλήθηκε για τις 16 Νοεμβρίου 2015 ωστόσο ο εισηγητής τάχθηκε υπέρ της άποψης του Εφετείου υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με το ισχύον «νομικό καθεστώς, δεν νοείται πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων». Μάλιστα, στην εισήγηση του ο αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας αφού επισημαίνει τα κενά της νομοθεσίας την «ανάγκη θέσπισης με ρητή νομοθετική διάταξη του γάμου μεταξύ ομοφύλων» υπενθυμίζει και το γεγονός ότι μόλις το 2008 θεσμοθετήθηκε το σύμφωνο «ελεύθερης συμβίωσης» όπου «αναγράφεται ρητά ότι οι ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου αφορούν αποκλειστικά ετερόφυλα ζευγάρια».

Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγε το ζευγάρι κατά της απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου επικαλούμενο παραβίαση του άρθρου 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δίνει το δικαίωμα του γάμου σε ενηλίκους χωρίς να αναφέρεται σε διαχωρισμό φύλων καθώς και άρθρων του Αστικού Κώδικα.

Η εισήγηση

Στην εισήγησή του ο αρεοπαγίτης επικαλείται την έννοια του γάμου που έχει διατυπώσει ο ρωμαίος νομοδιδάσκαλος Μοδεστίνος, ο οποίος έζησε το 250 μ.Χ. Το ζευγάρι στην αίτηση αναίρεσης επισημαίνει ότι η έννοια αυτή έχει αποδομηθεί με το πέρασμα των χρόνων επισημαίνοντας ότι προέρχεται από κάποιον επηρεασμένο από τη Χριστιανική θρησκεία των πρώτων χρόνων.

Ο δικαστής στην εισήγηση του, ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος «κατοχυρώνει την προσωπική ελευθερία με την ευρεία έννοια. Ως προστατευόμενη επί μέρους εκδήλωση της προσωπικότητας θα μπορούσε να καταγραφεί και η σεξουαλική ελευθερία, δηλαδή το δικαίωμα του προσώπου να αναπτύσσει σεξουαλική δραστηριότητα εφόσον, καθόσον, όποτε, όπως και με όποιον θέλει" αλλά, υποστηρίζει ότι αυτή η ελευθερία "δεν εκτείνεται πάντως και σε δικαίωμα του προσώπου να τυποποιεί νομικά τη σχέση του με άλλο πρόσωπο, κυρίως διότι εκεί που ο συντακτικός νομοθέτης θέλησε να καθιερώσει μια παρόμοια υποχρέωση του κοινού νομοθέτη το έπραξε ρητά" επικαλούμενος τον πρόσφατο Νόμο για την ελεύθερη συμβίωση ο οποίος αναφέρει ότι αφορά μόνο ετερόφυλα ζευγάρια. Οι προσφεύγουσες υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι "ο γάμος των ομοφύλων έχει ήδη θεσπισθεί με ρητή νομοθετική διάταξη σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες" και επικαλούνται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία κρίθηκε ότι "αποτελούν πλέον οικογένεια, κατά την νομολογία του Στρασβούργου, όλα τα ζευγάρια σταθερής σχέσης ακόμα κι αν δεν συγκατοικούν. Στην ίδια απόφαση το ΕΔΔΑ θεωρεί ότι οι διαφοροποιήσεις που στηρίζονται αποκλειστικά στον σεξουαλικό προσανατολισμό (όπως εν προκειμένω στην υπόθεσή μας), είναι απαράδεκτες στα πλαίσια της ΕΣΔΑ και παράγουν παραβίαση.»

O εισηγητής υπογραμμίζει ότι : «Υπό το ισχύον εθνικό νομοθετικό πλαίσιο δεν καταλείπεται η ευχέρεια τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων προσώπων, αφού η διαφορά του φύλου θεωρείται, σχεδόν καθολικά, προϋπόθεση του υποστατού του γάμου, όπως αντιλαμβάνεται το γάμο ο έλληνας νομοθέτης» και συνεχίζει ο κ. Μαχαίρας «Ο προφανής λόγος είναι ότι κατά το χρόνο σύνταξης του εν λόγω νομοθετήματος, το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας γενικότερα είχε πολύ πιο περιορισμένη διάσταση από ό, τι σήμερα, ενώ το ενδεχόμενο γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου δεν είχε απασχολήσει τους συντάκτες του, ως αυτονοήτως ανύπαρκτο».

Ο αρεοπαγίτης αναφέρεται και στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η βούληση δε του νομοθέτη ως προς την αντιμετώπιση ανάλογης κατάστασης, ήτοι του μορφώματος της ελεύθερης συμβίωσης, αποτυπώθηκε εντελώς πρόσφατα στο ν. 3719/2008 περί «ελεύθερης συμβίωσης», στο πρώτο άρθρο του οποίου αναγράφεται ρητά ότι οι ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου αφορούν αποκλειστικά ετερόφυλα ζευγάρια, γεγονός το οποίο, ανεξάρτητα από τον αντίλογο τον οποίο θα μπορούσε να παραθέσει κανείς, αποτελεί την έκφραση της βούλησης της εσωτερικής έννομης τάξης η οποία θεωρείται ότι αντανακλά τις ηθικές και κοινωνικές αξίες και παραδόσεις του ελληνικού λαού».



Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση 13% στις αιτήσεις μετάθεσης στην πρωτοβάθμια


Συνολικά 15.156 εκπαιδευτικοί ζήτησαν να περάσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μειωμένος είναι ο αριθμός των αιτήσεων μετάθεσης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αιρετού στο ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννη.

Συγκεκριμένα για το 2015 οι αιτήσεις μετάθεσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ ανέρχονται σε 5.866 με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν, όπως ήταν αναμενόμενο τις ειδικότητες δασκάλων (3.012) και νηπιαγωγών (1.003).

Το προηγούμενο σχολικό έτος οι αιτήσεις για μετάθεση από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ έφθασαν τις 6.747, δηλαδή φέτος έχουμε μείωση της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων που πιθανόν να αποδίδεται στο γεγονός ότι το 2014 το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων ήταν το μεγαλύτερο από το 2011 και έφθασε το 41.53%.

Αντίθετα, στη δευτεροβάθμια, όπως έχουμε γράψει, ο αριθμός αιτήσεων για μετάθεση από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ παραμένει στα επίπεδα του 2014. Άλλωστε ελάχιστοι ήταν οι τυχεροί εκπαιδευτικοί που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μετάθεση με το ποσοστό να διαμορφώνεται μόλις στο 8,99% και ειδικότητες όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί με χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις να έχουν διψήφιο αριθμό μεταθέσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι αν και έλαβαν σύνταξη 1.896 φιλόλογοι οι μεταθέσεις ήταν 71 καθώς, όπως υποστήριζε το υπουργείο, υπήρχαν πολλοί εκπαιδευτικοί χωρίς οργανική θέση.

Όσον αφορά το χρόνο ανακοίνωσης των μεταθέσεων ο κ. Παληγιάννης αναφέρει «ως γνωστό οι μεταθέσεις με βάση την κείμενη νομοθεσία θα έπρεπε να ανακοινωθούν έως το τέλος Μαρτίου. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των μεταθέσεων, μ' αποτέλεσμα να καθυστερούν κι' όλες οι άλλες υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω πως δυστυχώς για άλλη μια χρονιά οι μεταθέσεις θα πραγματοποιηθούν με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, αν και εδώ και χρόνια όλοι συμφωνούμε για την αναγκαιότητα , ουσιαστικών αλλαγών , ώστε να οδηγηθούμε σ' ένα πιο απλό πιο δίκαιο και πιο κατανοητό σύστημα μεταθέσεων».

Πέρα από τις μεταθέσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ υπάρχουν, σύμφωνα με τον αιρετό στο ΚΥΣΠΕ και 164 αιτήσεις για την Ειδική Αγωγή που αν αθροιστούν στις υπόλοιπες ανεβάζουν το συνολικό αριθμό στις 6.030.


ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
3.012
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
1.003
ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ
873
ΑΓΓΛΙΚΗΣ
499
ΜΟΥΣΙΚΗΣ
160
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
157
ΓΑΛΛΙΚΗΣ
96
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ
37
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ
27
ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΙ
2


Διαβάστε περισσότερα...

Καμπάνα 200 χιλιάδες ευρώ στο ΥΠΟΙΚ για τους ενστόλους


Δεν συμμορφώθηκε στις δικαστικές αποφάσεις.

«Καμπάνα» 200.000 ευρώ για το υπουργείο Οικονομικών καθώς καλείται να πληρώσει «πρόστιμο» σε τέσσερις Ομοσπονδίες και Ενώσεις ενστόλων για τη μη συμμόρφωση του στις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών όλων των Σωμάτων.

Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 18 – 21/2015 αποφάσεις της κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις της προς το υπουργείο ότι θα υποστεί συνέπειες αν δεν συμμορφωθεί υπογραμμίζοντας ότι με το νόμο 4307/2014 θεσπίζεται ιδιότυπο μισθολόγιο για τους ενστόλους καθώς αναπροσαρμοσμένες αποδοχές είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1 Αυγούστου 2012».

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή του ΣτΕ οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

¨Όπως επισημαίνουν η διαδικασία ψήφισης του επίμαχου νόμου «άρχισε ικανό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της διαδικασίας συμμόρφωσης - του υπουργείου Οικονομικών- ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου τους ΣτΕ».

Τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Επιτροπή σημειώνει ότι της «επιτρέπουν και επιβάλλουν να διαγνώσει την μη συμμόρφωση, χωρίς να είναι ανάγκη να εξετάσει την συνταγματικότητα του νόμου 4307/2014».

Έτσι, το ΣτΕ έκρινε ότι «συντρέχει νόμιμος λόγος προσδιορισμού ενός χρηματικού ποσού που πρέπει να καταβληθεί» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και επέβαλε το «ποσό κυρώσεως σε 50.000 ευρώ» για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση ( Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος).

Μάλιστα, στις αποφάσεις επισημαίνεται ότι μετά την επιβολή των χρηματικών κυρώσεων «παραμένει ακέραιη «η υποχρέωση της διοίκησης, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών, να συμμορφωθεί προς τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».



Διαβάστε περισσότερα...

Στα όρια η στάθμη του νερού της Κερκίνης


Σε συναγερμό οι Αρχές.

Στα 35,8 μέτρα, με τελικό όριο αντοχής τα 36 - 36,2 μέτρα βρίσκεται η στάθμη του νερού της Κερκίνης παρά το σταδιακό άνοιγμα θυρών του φράγματος, προκειμένου να εκτονωθεί ο όγκος του νερού της λίμνης.

«Παρά τις προσπάθειες που γίνονται η στάθμη της λίμνης κατέβηκε μόνο ένα εκατοστό» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, επισημαίνοντας ότι «προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή θα αυξηθεί το άνοιγμα των θυροφραγμάτων».

Στο μεταξύ αυτοψία στο σημείο όπου έχει διαπιστωθεί ρήγμα στο ανάχωμα του Πεθελινού, του δήμου Εμμανουήλ Παππά, πραγματοποίησαν σήμερα, τεχνικοί δύο μεγάλων τεχνικών εταιριών με τις οποίες ήρθε σε επαφή ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, προκειμένου να γίνει άμεσα η ανάθεση του έργου, για την επισκευή του αναχώματος. «Η κατάσταση στην περιοχή είναι πλήρως ελεγχόμενη, με τα κλιμάκια των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, Αγροτικής Οικονομίας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών να εξακολουθούν να βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και να ελέγχουν απολύτως την εξέλιξη των φαινομένων» δήλωσε ο κ. Μωυσιάδης.



Διαβάστε περισσότερα...

«Είμαι έτοιμος να υπογράψω την εκτέλεση μιας αμετάκλητης απόφασης για τις αποζημιώσεις»


Διευκρινίσεις Παρασκευόπουλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις κατασχέσεις.

«Είπα ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης είμαι έτοιμος να υπογράψω την εκτέλεση μιας αμετάκλητης απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Βεβαίως θα εξαρτήσω το χρόνο της υπογραφής από την πολιτική διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου θέματος των αποζημιώσεων και από την έκβαση κάποιων νομικών ζητημάτων που υπάρχουν» διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με προ ημερών τοποθέτησή του για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους εντός Ελλάδος, ως αποζημίωση συγγενών των θυμάτων του Διστόμου.

Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στο δικαστικό μέγαρο της πόλης και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, τη διοίκηση του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου και δικαστικούς υπαλλήλους, ο Ν. Παρασκευόπουλος, ερωτήθηκε και για τις φυλακές τύπου Γ' για τις οποίες είπε ότι θα υπάρξει κατάργησή τους και επιστροφή στο προϋπάρχον καθεστώς. «Αυτήν η αλλαγή δεν συνεπάγεται λιγότερη ασφάλεια, αλλά οπωσδήποτε μία μη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης» σημείωσε.

Αναφορικά με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θέμα που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στους κόλπους των δικηγόρων, ο υπουργός σημείωσε τα εξής: «Αναθεωρείται πλέον το σχέδιο που προϋπήρχε, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μία «χρυσή τομή», έναν συγκερασμό των κατευθύνσεων και επιδιώξεων». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη της «ορθοδικίας», ενώ επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις των οφειλετών που είναι σε δύσκολη θέση, όχι εξαιτίας μίας ατομικής τους ανευθυνότητας, επιπολαιότητας ή ευθύνης, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου, ρωτήθηκε για την υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, θέμα για το οποίο περιορίστηκε να πει τα παρακάτω: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να επέμβει σε ατομικές περιπτώσεις. Είναι κατ' αρχήν θέμα που έχει να κάνει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (…) και μετά η Δικαιοσύνη θα εκτελέσει το έργο της».



Διαβάστε περισσότερα...

Στο επίκεντρο τα προβλήματα της Σάμου


Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας είχαν οι Αρχές του νησιού.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού Σάμου, εξαιτίας της υποστελέχωσης των δομών υγείας των τριών νησιών, παρουσιάστηκαν από τον βουλευτή Σάμου (ΣΥΡΙΖΑ) Δημήτρη Σεβαστάκη στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Ξανθό.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η υπερεπείγουσα ανάγκη για την πλήρη λειτουργία και στελέχωση του δεύτερου ασθενοφόρου για τη Σάμο και την Ικαρία, η ανάγκη για λειτουργία μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Ικαρίας, η πλήρης λειτουργία της Μ.Ε.Θ. (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) στο νοσοκομείο της Σάμου, η στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων, η εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας στα νησιά του νομού, η οργάνωση πολυδύναμων ιατρείων, οι κατεπείγουσες ανάγκες για την στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό-διοικητικό προσωπικό των Νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας, το θέμα των αγροτικών γιατρών σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους και οι παροχές ΕΟΠΠΥ κ.λπ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός, εξέφρασε τη βούληση του υπουργείου για την «ενδυνάμωση και τον επανασχεδιασμό του δημόσιου συστήματος υγείας στα πλαίσια του νομοσχεδίου για την Υγεία, το οποίο ετοιμάζει εντατικά το υπουργείο», δεσμεύθηκε για τη δίκαιη κατανομή των προσλήψεων στις δομές υγείας της χώρας, ενώ δήλωσε, ότι στις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα, ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά κάθε ανθρώπινος και υλικός πόρος που διαθέτει το σύστημα δημόσιας υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...