Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η ζήλια στο άτομο με διαταραχή προσωπικότητας


Η σύντροφος μου πάσχει από οριακή διαταραχή προσωπικότητας και ακολουθεί ατομική ψυχοθεραπεία εδώ και 2 χρόνια. Ζηλεύει υπερβολικά και με πνίγει με την επιθετικότητά της. Πώς να το διαχειριστώ;

Τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας αντιμετωπίζουν χρόνιες δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η κεντρική αυτή ψυχολογική τους «αναπηρία» αναπόφευκτα επιβαρύνει την οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους τους.

Η έντονη αστάθεια στην αυτοεικόνα της συντρόφου σας, τη διάθεση και τη συμπεριφορά της είναι συμπτώματα μιας οριακής προσωπικότητάς. Αστάθεια στην ταυτότητα σημαίνει και αστάθεια στις σχέσεις. Όμως στις ερωτικές σχέσεις η παθολογία του χαρακτήρα και οι βαθύτεροι φόβοι θα εκδηλωθούν με έναν πιο «πρωτόγονο» και ακατέργαστο τρόπο.

Η χαρακτηριστική εξιδανίκευση και απομυθοποίηση του σημαντικού άλλου ενδεχομένως ερμηνεύει και την επιθετικότητα που σας εκδηλώνει. Ο θυμός της και η ζήλια της μπορεί να επιδεινώνονται όταν νιώθει ευάλωτη στην εγκατάλειψη από εσάς.

Ο φόβος της εγκατάλειψης τυφλά δημιουργεί και μία εξαρτητική συμπεριφορά απέναντί στον άλλον και εκεί μπορεί να εκλυθούν και ζηλοτυπικές συμπεριφορές, κτητικότητα, παρορμητισμός και «υστερικές» αντιδράσεις.

Προσπαθήστε να βάλετε όρια στην σύντροφό σας και εξηγήστε της ότι χωρίς αυτά, η σχέση σας θα διαλυθεί, όπως ενδεχομένως οι υπόλοιπες σχέσεις στη ζωή της.

Ταυτόχρονα ενισχύστε την στο να μην σταματήσει την ψυχοθεραπεία της, διότι τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας κατά κανόνα χρειάζονται μακροχρόνια θεραπευτική στήριξη, ούτως ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν ως έναν βαθμό τα δυσλειτουργικά μοτίβα της συμπεριφοράς τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η χελώνα που αντί για πόδι έχει μια ρόδα από Lego!


Βρέθηκε ακρωτηριασμένη σε μια αυλή στην Γερμανία.

Μια χελώνα που βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη σε μια αυλή στο Neuried της Γερμανίας υποβλήθηκε
σε επέμβαση στην τοπική κτηνιατρική κλινική.

Στη θέση του ακρωτηριασμένου μέλους της, οι γιατροί της τοποθέτησαν μια ρόδα από Λέγκο!




Διαβάστε περισσότερα...

Υποψήφια για το σφυρί 62.000 ακίνητα


Στη γραμμή εκκίνησης για πλειστηριασμούς βρίσκονται περίπου 62.000 ακίνητα και για την ακρίβεια κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και εξοχικά. Πρόκειται να βγουν στο... σφυρί από την 1η Ιανουαρίου του 2014, εφόσον αρθεί οριζόντια η απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών.

Αυτός είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο αριθμός των δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν εκδώσει τα τελευταία έξι χρόνια διαταγές πληρωμής, καθώς οι περίπου 50.000 δανειολήπτες και συνάμα ιδιοκτήτες των υποθηκευμένων ακινήτων βρέθηκαν στο «κόκκινο».

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως αυτά τα 62.000 δάνεια είναι επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά και έχουν υποθηκευμένα ακίνητα. Από αυτά μόλις τα 26.000 είναι στεγαστικά, δηλαδή έχουν κατά κύριο λόγο προσημειωμένη την πρώτη κατοικία.

Θύματα της κρίσης ή της...ασυλίας
Οι περίπου 50.000 δανειολήπτες δεν έχουν εμφανιστεί συνεπείς στις πληρωμές των δόσεών τους. Για την ακρίβεια δεν αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, είτε επειδή έχουν πληγεί από την οικονομική ύφεση είτε επειδή βρήκαν ασυλία από τις νομοθετικές διατάξεις που απαγορεύουν τους πλειστηριασμούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους περίπου 50.000 δανειολήπτες τουλάχιστον 15.000 εντοπίστηκαν να έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των δόσεών τους. Δηλαδή να διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα πέραν των προσημειωμένων. Ομως κρύβονται πίσω από τις αναστολές της διενέργειας πλειστηριασμών.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «ο αριθμός των 62.000 δανείων για τα οποία έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες πλειστηριασμού διαμορφώθηκε σε αυτό το επίπεδο τα τελευταία έξι χρόνια. Από το 2008, όταν και κάθε χρόνο μέχρι και το 2013 δίνονται οι ετήσιες παρατάσεις στην αναστολή των πλειστηριασμών.

Θωράκιση
Πράγμα που φανερώνει πως οι οριζόντιες αναστολές ευνόησαν σε σημαντικό βαθμό ''μπαταχτσήδες'', με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά «έσκασαν» από το 2008, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση», εξηγούν τα ίδια στελέχη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ακόμη ότι «ο αριθμός των υποψηφίων προς πλειστηριασμό ακινήτων δεν είναι τόσο μεγάλος όσο αρχικά είχε φανεί. Ωστόσο», προσθέτουν πως «είναι αναγκαίο για τη θωράκιση της στεγαστικής πίστης να αρθεί η οριζόντια απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών».

Στελέχη τραπεζών συμπληρώνουν ακόμη ότι με την απελευθέρωση της διαδικασίας θα κινητοποιηθούν δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, όπως για παράδειγμα οι 15.000 που έχουν καταθέσεις, υψηλά εισοδήματα κ.λπ. Τα προαναφερόμενα στοιχεία αφορούν τους τέσσερις μεγάλους τραπεζικούς ομίλους και όπως φαίνεται τα περισσότερα από τα σκασμένα δάνεια δεν έχουν προσημειωμένες κύριες κατοικίες.

Η κυβέρνηση, μετά και τη συμφωνία των δύο εταίρων, θα προχωρήσει στη θέσπιση κριτηρίων που θα στοχεύουν στην προστασία της κύριας κατοικίας δανειοληπτών που πραγματικά δυσκολεύονται λόγω της οικονομικής ύφεσης να είναι συνεπείς στις δόσεις τους.

ΘΕΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΕΡ ΑΔΥΝΑΤΩΝ
6 μέτρα που προστατεύουν την κύρια κατοικία των δανειοληπτών

Συμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η κυβέρνηση θα θεσπίσει περί τα τέλη του Νοεμβρίου τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία μόνο της κύριας κατοικίας των οφειλετών.

1 Καταργείται η διάταξη νόμου με την οποία απαγορεύεται να βγουν στο σφυρί όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός οφειλέτη ανεξάρτητα από την ιδιότητά του και εφόσον πρόκειται για οφειλές μόνο προς πιστωτικά ιδρύματα κάτω των 200.000 ευρώ. Σήμερα, με τη διάταξη αυτή προστατεύεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο η κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον βέβαια πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις. Με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα φανερωθούν περιπτώσεις δανειοληπτών για τους οποίους δεν κινδυνεύει η κύρια κατοικία, ενώ από αυτούς κάποιοι έχουν περιουσία και εισόδημα ικανό για να πληρώνουν τακτικά τις δόσεις των δανείων τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των περίπου 15.000 δανειοληπτών που κρύβονται πίσω και από αυτή τη διάταξη.

2 Σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών για ακίνητα που έπρεπε να βγουν στο σφυρί το 2008, αλλά δεν εκτελέστηκαν οι εντολές λόγω της απαγόρευσης. Κατά πάσα πιθανότητα θα καθιερωθεί μέγιστη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμών τα 5 χρόνια. Ετσι το 2014 θα απελευθερωθούν τα ακίνητα που προστατεύτηκαν το 2008, το 2015 εκείνα του 2009 κ.ο.κ.

3 Θα μειωθεί το όριο των αντικειμενικών αξιών μέχρι το οποίο απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

Ετσι, ένας άγαμος που το σπίτι του είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να του το πλειστηριάσει εφόσον το δάνειό του είχε «κοκκινίσει». Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ.

Τα δύο συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν να κατεβάσουν το όριο των 200.000 ευρώ κατά 10% ετησίως.

4 Θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά στοιχεία για την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Αυτά θα συνδυαστούν και με τα νέα όρια των αντικειμενικών αξιών. Σίγουρα, θα προστατεύεται η κύρια κατοικία των ανέργων, των ατόμων με αναπηρία καθώς και των πολυτέκνων.

5 Παραμένουν σε ισχύ οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός και ως νόμος Κατσέλη, για εκείνους που εμφανίζουν μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Μετά και την τελευταία τροποποίηση του νόμου, προβλέπεται πως όταν ένας οφειλέτης αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του μπορεί με το που κάνει αίτηση στο οικείο ειρηνοδικείο να πετύχει την παύση κάθε καταδιωκτικού μέτρου.

Ετσι, γλιτώνει την κατάσχεση της κύριας κατοικίας του μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του. Επιπλέον, ακόμη κι αν το δικαστήριο απορρίψει την υπαγωγή του στον νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μπορεί να ξαναπροσφύγει κατά της απόφασης και να αναστείλει και πάλι οποιαδήποτε διαδικασία σε βάρος της κατοικίας του.

6 Θα διατηρηθεί, κατά τις πληροφορίες, το άρθρο 5 του νόμου 3714/2008 με το οποίο εξαιρεί από τους πλειστηριασμούς την αποδεδειγμένη κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη εφόσον χρωστά ποσά έως 20.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.



Διαβάστε περισσότερα...

Κύκλωμα... επιδομάτων έχει στηθεί στη Λιβαδειά


Οικογένειες δανείζουν παιδιά η μία στην άλλη, τη στιγμή που τα περισσότερα μέλη τους δηλώνουν ανίκανα για εργασία. Αυτές είναι μερικές από τις πρακτικές των κυκλωμάτωνπου παίρνουν με το τσουβάλι προνοιακά και πολυτεκνικά επιδόματα στη Λιβαδειά.

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται για μια ακόμη φορά τα κυκλώματα που αρπάζουν κυριολεκτικά τα επιδόματα πρόνοιας καιπολυτέκνων στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς, καθώς ήδη από το 2011, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, είχε διαπιστώσει το φαινόμενο, παρεμβαίνοντας στα αρχεία του δήμου και της νομαρχίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", έχουν βρεθεί πάνω από 2.500 πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συγγενείς να λαμβάνουν συνδυασμένα προνοιακά επιδόματα και επιδόματα πολυτέκνων, με συνολικό κόστος 1,7 εκατ. ευρώ το δίμηνο!

Υπάρχουν δε περιπτώσεις που η μία οικογένεια "δανείζει" τα παιδιά του σε μια άλλη, προκειμένου να εμφανιστεί ως πολύτεκνη και να λάβει το ανάλογο επίδομα, ενώ δεν είναι σπάνιο το γεγονός παππούδες, κόρες, γιοι κι εγγόνια να έχουν όλοι αναπηρία άνω του 67% ή άσθμα.

Όπως γράφει το δημοσίευμα, στο κύκλωμα αυτό οι αρχές υποπτεύονται ότι συμμετείχαν γιατροί καιδικηγόροι, οι οποίοι ελάμβαναν το μερίδιο τους από την εξαπάτηση αυτή.

Ήδη πάντως, μετά και την υπόθεση της μικρής Μαρίας, οι διασταυρώσεις στοιχείων στον ευρύτερο δήμο της Λιβαδειάς έχουν εντατικοποιηθεί, ενώ ο Δήμος Λιβαδειάς υποσχέθηκε εξονυχιστικούς ελέγχους στα αρχεία του από τον Νοέμβριο.



Πηγή: http://www.nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Νέοι και η Κοινωνία των Πολιτών (Το παράδειγμα του Ρεθύμνου)


Οι νέοι είναι το μέλλον της χώρας και έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο αφού μεγαλώσουν, αλλά άμεσα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την έξοδο του τόπου μας από το τέλμα, η νεολαία της χώρας μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μίας θετικής κοινωνικής αλλαγής. Η επιθυμία των νέων να συμμετέχουν στη ζωή της συνοικίας τους, της πόλης ή του χωριού τους, καθώς και να εκφέρουν την άποψή τους για κοινωνικά ζητήματα, είναι δεδομένη και οι νέοι ζητούν μια πιο ενεργή συμμετοχή. Ωστόσο, μπορούμε να παρατηρήσουμε αρκετές διαφορές στον τρόπο που οι νέοι θέλουν να συμμετέχουν. Σε σύγκριση με τους μεγαλύτερούς τους, δεν καταφεύγουν σε χρονοβόρες λεκτικές διενέξεις και σε ατέρμονες ανταλλαγές πολιτικών απόψεων, που τις περισσότερες φορές δεν οδηγούν πουθενά. Τώρα πλέον, οι νέοι στρέφονται σε μία δημιουργική συμμετοχή.



Μέσα από τις πρωτοβουλίες που ολοένα παίρνουν οι νέοι άνθρωποι τους δίνεται η δυνατότητα να γίνουν πιο εφευρετικοί στην καθημερινότητά τους και να δώσουν μόνοι τους λύσεις σε βασικές τους ανάγκες και προβλήματα, αλλά παράλληλα να προσφέρουν και κοινωνικό έργο.

Στην πόλη μας έχουν δημιουργηθεί πολλές εθελοντικές ομάδες, κάποιες κοινωνικού και άλλες πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Είναι γνωστές σε όλους μας οι δράσεις ομάδων όπως οι Rethimnistas, Πάνθηρες Των Δρόμων, «Νοιάζομαι», Μανούλες Ρεθύμνου, Artiria , Κατ-Art-ι και άλλων, που έχουν βάλει το δικό τους πολύτιμο λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται Κοινωνία των Πολιτών.

Παρά την ανιδιοτελή και εθελοντική προσφορά τους, τα δίκτυα πολιτών δέχονται κακόβουλη κριτική. Αυτή η κριτική συνήθως προέρχεται από αυτούς που έχουν συνηθίσει στην μέχρι τώρα παρωχημένη νοοτροπία της γκρίνιας και της αρνητικότητας. Αναλώνουν την λιγοστή τους ενέργεια στην δυσφήμηση κάποιων αγνών προσπαθειών που γίνονται από συμπολίτες με ευαισθησίες και σκοπό το κοινό καλό. Όμως παίρνουν κατά καιρούς τις απαντήσεις στην πράξη. Πολύ εύστοχα οι Rethimnistas σε μία ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι: « Ένα γραμμάριο πράξης, ζυγίζει περισσότερο από ένα τόνο θεωρίας». Οι αισθητικές και όχι μόνο παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην πόλη μας από την ομάδα Rethimnistas έχουν μεταδώσει το στοιχείο της συμμετοχής και της δημιουργίας και στις μικρές ηλικίες με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την δράση τους στο 7ο Δημοτικό Σχολείο στο Κουμπέ.

Οι Πάνθηρες Των Δρόμων μπορεί να ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη, όμως στην πόλη μας έχουν ενεργή συμμετοχή από το 2007. Εκτός από την προσπάθεια που κάνουν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των πεζών και των ΑμεΑ, διοργανώνουν ποδηλατοβόλτες κάθε Παρασκευή βράδυ και Τετάρτη απόγευμα. Πρόσφατα διοργάνωσαν ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας για περιβαλλοντικά θέματα σε συνεργασία με την Greenpeace. Σκοπός του συλλόγου είναι φυσικά-εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρει το ποδήλατο- η διάδοση της χρήσης του ως μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη. Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και της τσέπης του αναβάτη, κάθε ποδήλατο που κυκλοφορεί στο Ρέθυμνο θα πρέπει να το βλέπουμε σαν ένα αυτοκίνητο μείον από τους ήδη υπερφορτωμένους συγκοινωνιακά δρόμους μας. Παρόλα αυτά ακούστηκαν από ενημερωτική συχνότητα των ερτζιανών της πόλης μας σχόλια δήθεν κατοίκων, του τύπου «οι Πάνθηρες Των Δρόμων με τα ποδήλατά τους εκτοπίζουν τους πεζούς όταν περνούν από την παλιά πόλη». Ας ρωτήσουν λοιπόν τους τουρίστες-επισκέπτες της πόλης μας , που στο θέαμα της οργανωμένης αυτής ποδηλατικής βόλτας φωτογραφίζουν και χειροκροτούν τους συμμετέχοντες μικρούς και μεγάλους ποδηλάτες. Αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας λοιπόν χρειάζεται, αφού σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι πεζοί και οι ποδηλάτες συνυπάρχουν αρμονικά. Οι Πάνθηρες Των Δρόμων διανέμουν συχνά ενημερωτικά φυλλάδια υπενθυμίζοντας στους αναβάτες τους κανόνες σωστής ποδηλατικής συμπεριφοράς.

Η ομάδα εθελοντών «Νοιάζομαι» δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της προστασίας των αδέσποτων ζώων. Με την προσωπική τους εθελοντική εργασία, αλλά και με την οικονομική συνεισφορά των μελών της ομάδας και άλλων συμπολιτών, έχουν καταφέρει να περιθάλψουν πάρα πολλά ζώα που βρέθηκαν σε οριακή πολλές φορές κατάσταση. Πέρα από την ηθική και συναισθηματική πλευρά της δράσης τους, με τον τρόπο αυτό συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη, αφού τα αδέσποτα ζώα μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες αλλά και να προκαλέσουν ακόμη και τροχαία ατυχήματα. Θα έπρεπε λοιπόν η ομάδα εθελοντών «Νοιάζομαι» να είχε τύχει μιας καλύτερης αντιμετώπισης από τους φορείς και να είχε ήδη τακτοποιηθεί το αίτημά τους για εξεύρεση χώρου εντός των ορίων της πόλης για την φιλοξενία των ζώων που περιθάλπτουν, καθώς και το αίτημά τους για την δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου. Δεν νοείται να ζητάει ο Δήμος μας την συνδρομή των ενεργών πολιτών και όταν αυτοί δραστηριοποιούνται εθελοντικά να μην τυγχάνουν της ανάλογης υποστήριξης. Ειδικά σε μία τουριστική περιοχή σαν τη δική μας και με δεδομένη την ευαισθησία των τουριστών-επισκεπτών σε θέματα φιλοζωικού ενδιαφέροντος.

Στα πολιτιστικά δρώμενα επίσης, οι σύλλογοι όπως το Κατ-Art-ι και η ARTIRIA, ζωντανεύουν την πόλη με τις εκδηλώσεις τους και προσφέρουν από εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις για μεγάλους, έως θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και γενικότερα παράγουν πολιτισμό, που ειδικά στην σημερινή εποχή έχουμε ανάγκη.

Οι νέοι άνθρωποι λοιπόν αυτοοργανώνονται, χωρίς να περιμένουν την κεντρική εξουσία, η οποία φαίνεται ακόμη να μην μπορεί να αποδράσει από τα πλοκάμια της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Ο όρος κοινωνία των πολιτών σε κάποιους ξενίζει. Ίσως γιατί πρόκειται για σύγχρονες μορφές συλλογικής δράσης, οι οποίες δεν ανάγονται στις ιστορικές διαιρέσεις που ανέδειξαν και παγίωσαν τα σημερινά κομματικά και πολιτικά συστήματα.

Η Κοινωνία των Πολιτών, δεν διεκδικεί το ρόλο του πολιτικού εκφραστή μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Αντίθετα, αφορά την κοινωνία στο σύνολό της. Γι' αυτό ο αυτοπροσδιορισμός τους είναι ευρύτερος και έξω από τις υπάρχουσες πολιτικές και οικονομικές διαφοροποιήσεις (π.χ. Δεξιά - Αριστερά).

Με τη συμμετοχή του σε τοπικές συλλογικές δράσεις ο καθένας μας, βοηθάει τους ανθρώπους να έρθουν κοντά για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η Κοινωνία Των Πολιτών ως στόχο έχει να προσδώσει περισσότερη δύναμη στα χέρια των πολιτών.

Επιδιώκουμε μια μεταφορά της κεντρικής εξουσίας προς τις τοπικές κοινότητες, τουλάχιστον όσον αφορά στα καίρια, καθημερινά προβλήματα. Θέλουμε να δούμε όλο και περισσότερους δημότες να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Ειδικότερα, επιδιώκουμε να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι θα αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δοκιμάζουν ιδέες μέσα από πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς της ζωής όπως τις τέχνες και τον πολιτισμό, την κοινωνική ένταξη, το περιβάλλον, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του δικαιώματος για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα , η ανιδιοτελής συμμετοχή των νέων στα κοινά θα συμβάλει όσο τίποτα άλλο στην πολυπόθητη κοινωνική επανεκκίνηση.

Επί_Μένουμε Ρέθυμνο

Δίκτυο Πολιτών



Διαβάστε περισσότερα...

Χάνουν τα επιδόματα τέκνων πολλοί αγρότες, αφού προσθέτουν στο ετήσιο εισόδημα και τις επιδοτήσεις


Διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, που πέρασε το περασμένο καλοκαίρι στη Βουλή, «μπλοκάρει» την καταβολή των νέων επιδομάτων τέκνων σε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, αφού στο δηλωθέν εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων συνυπολογίζονται και οι επιδοτήσεις, οι οποίες «εκτίναξαν» στα ύψη τα οικογενειακά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να υπερβούν το οικονομικό «μαξιλαράκι» που υπάρχει και να εξαιρεθούν από τη λίστα των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων.

Ειδικότερα, με την επίμαχη διάταξη ορίζεται ότι στο συνολικό ποσό του οικογενειακού εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των νέων ειδικών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων, καθώς και των ενιαίων επιδομάτων στήριξης τέκνων, περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και ανεξαρτήτως τρόπου φορολόγησης, δηλαδή και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο εισοδήματα και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα.

Η εφαρμογή της διάταξης αυτής έχει ως συνέπεια να λαμβάνονται υπόψη στο συνολικό όριο οικογενειακού εισοδήματος και τα ακόλουθα ποσά:
-Τα επιδόματα ανεργίας, τα εφάπαξ που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αποζημιώσεις απολύσεων!
-Το ΕΚΑΣ.
-Τα επιδόματα που καταβλήθηκαν στις πολύτεκνες μητέρες.
-Τα ποσά των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής.
-Το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών και προσώπων με απόλυτη αναπηρία.
-Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.
-Οι τόκοι από καταθέσεις, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου.
-Οι τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρίες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα.
-Οι συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή.
-Τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων και μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
-Τα μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
-Οι τόκοι ομολογιακών δανείων που εκδίδονται στην αλλοδαπή.
-Οι αμοιβές και οι μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρίας στα ποσά των οποίων έγινε παρακράτηση φόρου 35%.
-Η ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου.
-Τα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών.
-Τα κέρδη που διανέμουν οι ΕΠΕ και οι συνεταιρισμοί κλπ.
-Τα μερίσματα από αλλοδαπές ανώνυμες εταιρίες, αλλοδαπές Ε.Π.Ε. κ.λ.π.
-Τα κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλο προμηθευτή.
- Τα εισοδήματα από πράξεις RΕΡΟS.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κοινωνική πλευρά του Κιλκισιακού


Ο Α.Ο. Κιλκισιακός, μετά από πρωτοβουλία του Βασίλη Σεργιαννίδη, ανακοινώνει πως στους δύο εντός έδρας αγώνες με Μακεδονικό (3/11) και Εθνικό Σιδηροκάστρου (10/11) θα διαθέσει μέρος των εσόδων στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ και στο ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).



«Ας βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι για να γίνει καλύτερο το μέλλον των παιδιών μας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.kilkis24.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μία 18χρονη με τεράστιο πρόβλημα ακμής, δίνει κουράγιο στα υπόλοιπα κορίτσια με τις συμβουλές της


Η ακμή είναι κάτι το οποίο απασχολεί αμέτρητους ανθρώπους και κυρίως έφηβους σε όλο τον κόσμο! Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι από την ενηλικίωση και μετά το πρόβλημα γίνεται όλο και μικρότερο με αποτέλεσμα περνώντας τα χρόνια το δέρμα να καθαρίζει!











Ωστόσο πάμε στοίχημα, ότι τεράστια μερίδα από εσάς έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τα σπυράκια και τα σημάδια στο παρελθόν, ίσως να ταλαιπωρείται ακόμα, καθώς είναι κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει τεράστια ανασφάλεια. Ένα 18χρονο κορίτσι λοιπόν, η Elaine Mokk, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα κυστικής ακμής, έχει γίνει star τον τελευταίο διάστημα στο Youtube, μιας και αποφάσισε να εκθέσει το πρόβλημά της, και το ολόγυμνο πρόσωπό της, προκειμένου να βοηθήσει κι άλλες κοπέλες οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.

«Ήθελα να μοιραστώ το πρόβλημά μου γιατί ξέρω ότι δεν είμαι η μοναδική που αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση. Πάντα ένιωθα άσχημα για το πρόσωπό μου και κυρίως για τα βλέματα των άλλων, με αποτέλεσμα να κλείνομαι στον εαυτό μου και συχνά να κλαίω. Δοκίμασα διάφορες θεραπείες αλλά δυστυχώς το πρόβλημά μου επιμένει. Γι' αυτό λοιπόν αποφάσισα να δείχνω ένα ειδικό μακιγιάζ, με φαρμακευτικά προιόντα, το οποίο μπορεί να δώσει σε όλα τα κορίτσια τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση, γιατί ως γνωστόν απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε make up».

H Elaine και οι συμβουλές της είναι ήδη διάσημες στον κυβερνοχώρο, ενώ έχει βοηθήσει αμέτρητα κορίτσια να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους.


Πηγή: http://www.queen.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο του Παραολυμπιακού Κινήματος η Αθήνα


Σε επίκεντρο του παγκόσμιου Παραολυμπιακού κινήματος, θα μετατραπεί σε ένα μήνα η Αθήνα. Από την Παρασκευή 22 έως και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) θα πραγματοποιήσει το συνέδριο και τη γενική της συνέλευση, ενώ την τελευταία ημέρα θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές από τις οποίες θα προκύψει ο πρόεδρος και το νέο διοικητικό συμβούλιο για την επόμενη τετραετία.

Περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες αναμένονται να παραβρεθούν στις εργασίες του συνεδρίου της IPC από όλες τις εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές, παγκόσμιες ομοσπονδίες, περιφερειακές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς του αθλητισμού για άτομα με αναπηρία κ.α.

Η Γενική Συνέλευση της IPC συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια (τελευταία φορά το 2011 στο Πεκίνο). Η τελευταία Γενική Συνέλευση με εκλογικό χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε το 2009 στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

Τα Παραολυμπιακά αθλητικά και δημοσιογραφικά βραβεία, με συνεργασία με την Allianz, θα δοθούν στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου της IPC. Τα φετινά βραβεία θα τιμούν επιδόσεις ατομικές, ομαδικές και των ΜΜΕ από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο Λονδίνο.

«Σε καθημερινή βάση εργαζόμαστε ώστε οι εκπρόσωποι του παγκόσμιου Παραολυμπιακού αθλητικού κινήματος, να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία. Η επιστροφή της IPC στην διοργανώτρια πόλη των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, όμως είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης.

Έχουμε προγραμματίσει μια σειρά επαφών, αφού η παρουσία της ηγεσίας της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής στην Αθήνα, αποτελεί για ολόκληρο το ελληνικό Παραολυμπιακό αθλητικό κίνημα μοναδική ευκαιρία για νέες συνεργασίες. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις γνωριμίες μας ώστε ο Παραολυμπιακός αθλητισμός στη χώρα μας να περάσει στο επόμενο στάδιο, ενόψει και του μεγάλου ραντεβού που έχει σε τρία χρόνια από σήμερα: τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Γιώργος Φουντουλάκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών: Η WInd Running Team τρέχει στις 10 Νοεμβρίου για διπλό καλό σκοπό!


Αγαπημένοι διάσημοι Έλληνες θα τρέξουν και φέτος στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών με τα χρώματα της Wind Running Team για να βοηθήσουν όχι ένα, αλλά δύο ιδρύματα για παιδιά.

Όπως κάθε χρονιά την τελευταία τριετία, έτσι και φέτος η Wind θα σταθεί δίπλα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη και, με την πολύτιμη βοήθεια μεγάλων ονομάτων της ελληνικής showbiz, θα προσπαθήσει να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον.

Χτες το μεσημέρι έγινε η παρουσίαση της ξεχωριστής ομάδας του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, της Wind Running Team, την οποία φέτος αποτελούν οι Μαρία Μπεκατώρου, Νικολέττα Ράλλη, Ναταλία Δραγούμη, Νίκη Κάρτσωνα, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Εύη Φραγκάκη και τα μέλη της εθνικής ομάδας ανσάμπλ του 2000, Ειρήνη Αϊνδιλή, Χαρά Καρυάμη και Κλέλια Πανταζή. Τους πρεσβευτές της ομάδας υποδέχτηκαν παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ και της ΦΛΟΓΑΣ με τους δασκάλους και θεραπευτές τους, καθώς και ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Wind, κ. Γιώργος Τσαπρούνης, ο Διευθυντή Brand, Μάρκετινγκ και On-Line Στρατηγικής της εταιρείας, κ. Γιάννης Γαβριηλίδης, η πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ», κα. Μαρία Τρυφωνίδου και η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, κα. Ηρώ Κόβα.

Η παρουσία των εξεχόντων στελεχών και των δύο φιλανθρωπικών ιδρυμάτων δεν ήταν φυσικά τυχαία, καθώς φέτος η Wind, χάρη στην τεράστια συμμετοχή του κόσμου, έχει την χαρά και τιμή να στηρίξει με την προσπάθειά της και τα δύο ιδρύματα.

Με την ενεργό συμμετοχή τους στην WIND Running Team, οι διάσημοι συμμετέχοντες θα στηρίξουν το έργο της ΕΛΕΠΑΠ για τα παιδιά με αναπηρία και το έργο της ΦΛΟΓΑΣ για τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια καθώς για κάθε έναν «πρεσβευτή», η WIND θα προσφέρει το ποσό των 1000€.

Όμως ο αγώνας αυτός είναι για όλους όσους θέλουν να συμβάλλουν στο έργο των δύο οργανισμών. Η WIND, ως επίσημος χορηγός του 31ου ΚΜΑ, δίνει σε όλους τη δυνατότητα να στηρίξουν το έργο της ΕΛΕΠΑΠ και της ΦΛΟΓΑΣ μέσα από τη συμμετοχή τους στη Wind Running Team, καθώς για κάθε συμμετοχή, €1 θα πηγαίνει στα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Τον Νοέμβριο του 2012, η Wind Running Team κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των €50.000 για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ και να αναδειχθεί 1η νικήτρια ομάδα στους αγώνες δρόμου 5 & 10χλμ. και 2η ομάδα στον Μαραθώνιο. Ελάτε φέτος να κατακτήσουμε μαζί ακόμα περισσότερα, βοηθώντας εις διπλούν τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη!

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.wind.gr

www.elepap.gr

www.floga.org.gr
Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών: Η WInd Running Team τρέχει στις 10 Νοεμβρίου για διπλό καλό σκοπό!









Διαβάστε περισσότερα...

Ένας πραγματικός ήρωας: Δείτε τον Josh Sundquist ο οποίος χρησιμοποιεί την αναπηρία του με χιούμορ


Ένα γλυκόπικρο video που θα σας κάνει να χαμογελάσετε μελαγχολικά.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι η δύναμη της ψυχής και της θέλησης, μπορεί να νικήσει τη σωματική και να την κάνει κυριολεκτικά αδιάφορη! Δεν είναι τυχαίο που τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής, τα δίνουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν παλέψει με ασθένειες, με ακρωτηριασμούς ή βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί εμπόδιο για τη ζωή και τις δραστηριότητές τους.



Πόσο όμως απέχει από το να δέχεσαι την ιδιαιτερότητά σου, μέχρι να... κάνεις πλάκα με αυτή; Είναι δείγμα ακομπλεξάριστου χιούμορ και τεράστιας δύναμης ψυχής, ή ασέβειας προς τον ίδιο σου τον εαυτό;

Ο Josh Sundquist λοιπόν, σε ηλικία περίπου 12 ετών, διεγνώσθη με μία σπάνια μορφή καρκίνου στα κόκκαλα, η οποία παρά το γεγονός ότι υπεβλήθη σε χημειοθεραπείες, του κόστισε το αριστερό του πόδι. Νιώθοντας τυχερός που απλά είναι ζωντανός, εκτός του ότι έγινε μέλος της εθνικής παραολυμπιακής ομάδας σκι των ΗΠΑ, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την αναπηρία του με δημιουργικότητα και φαντασία! Αποτέλεσμα; Τα πιο αστεία, πρωτότυπα και ανατριχιαστικά κοστούμια Halloween που είδατε ποτέ! Το 2010 ντύθηκε... κουτσό μπισκότο και το 2012 κουτσή γυναίκα!

Δείτε στο video να αναλύει τα κοστούμια του και αποκαλύπτει τη φετινή του έμπνευση!



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΑΛ. Καλαμπάκας: «Πρόγραμμα Μαθητείας για Αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης για Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας»


Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μαθητεία για Αποφοίτους» υλοποιείται σήμερα ειδικό Πρόγραμμα για Αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης, με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ μέσω των συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων με τίτλο «Πρόγραμμα Μαθητείας για Αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης για Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας» - Άξονες 4 και 5.

Δίνεται η δυνατότητα σε νέους Αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης των 2 σχολικών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης της δημόσιας πρόσκληση προς τους αποφοίτους ή 3 ετών εφόσον πρόκειται για άρρενες που έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία να πραγματοποιήσουν Μαθητεία σε επιχειρήσεις λαμβάνοντας υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας.

Δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή έχουν Απόφοιτοι Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης δηλ των Δημοσίων ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ (Επαγγελματικά Λύκεια - Επαγγελματικές Σχολές) και Απόφοιτοι αντιστοίχων Δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης- ΕΕΕΚ & ΤΕΕ β’ βαθμίδας).

Στους νέους αποφοίτους δίνεται η δυνατότητα μέσω της Μαθητείας να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στον παραγωγικό τομέα, σε επιχειρήσεις κλάδων σχετικές με τις σπουδές τους έτσι ώστε να ενισχυθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες τους και να καταστεί ευκολότερη η είσοδος τους στην αγορά εργασίας.

Τονίζεται ότι στο πλαίσιο των εγκριθεισών συγχρηματοδοτούμενων πράξεων δηλώσεις Θέσεων Μαθητείας θα γίνονται από Επιχειρήσεις πανελλαδικά εκτός των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου (λόγω έλλειψης διαθέσιμης χρηματοδότησης). Βέβαια, δικαιούχοι μπορεί να είναι οι απόφοιτοι Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Οι ενδιαφερόμενοι Απόφοιτοι εγγράφονται στο Σύστημα και δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για - έως (4) – θέσεις Μαθητείας τις οποίες έχουν δηλώσει οι Επιχειρήσεις.

Κατά την εγγραφή στο Σύστημα ζητούνται τα εξής στοιχεία:
• Ονοματεπώνυμο.
• Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
• Στοιχεία ταυτότητας (Αριθμός).
• Στοιχεία τίτλου σπουδών (απολυτηρίου/πτυχίου) (Σχολική Μονάδα Αποφοίτησης, Ειδικότητα, Βαθμός, Μήνας/Έτος Αποφοίτησης).

• Στοιχεία επικοινωνίας (Διεύθυνση, Τηλέφωνο).
• Email.
• Αριθμός - ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα καταβάλλεται η υποτροφία (εφόσον επιλεγούν)
• Αναπηρία: Σε περίπτωση αναπηρίας δηλώνεται η κατηγορία αναπηρίας (1. Νοητική καθυστέρηση, 2.Αισθητηριακές αναπηρίες (κωφοί, βαρήκοοι, τυφλοί, αμβλύωπες με χαμηλή όραση), 3. Κινητικές αναπηρίες, 4. Χρόνια νοσήματα, 5. Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (σύνδρομο Asperger)
• Επιθυμητός κωδικός χρήστη και εμπιστευτικός κλειδάριθμος πρόσβασης (password).

Κατόπιν διαδικασίας επιλογής από τις Επιχειρήσεις και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, προσφέρεται θέση Μαθητείας έως έξι (6) μήνες (*εκτός αν για κάποιο ειδικό λόγο γίνει διακοπή νωρίτερα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους όρους του Προγράμματος). Η μαθητεία είναι για έξι (6) ώρες κάθε εργάσιμη ημέρα.

Για την πραγματοποίηση της μαθητείας χορηγείται υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων – μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων και του Ειδικού Λογαριασμού του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. – η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων με τίτλο «Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματική Εμπειρίας Αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης» στου Άξονες Προτεραιότητας 4 και 5).

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση διακοπής Μαθητείας, ο απόφοιτος έχει δυνατότητα επανεγγραφής σε επόμενο κύκλο, μέχρι και 2 φορές, για όσο χρόνο θα υπολείπεται για τη συμπλήρωση Μαθητείας 6 μηνών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΟΤΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ, ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ, ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 28.10.2013, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ (όταν ανοίξει το σύστημα) ΘΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ:

ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου) ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ.

Για το «Πρόγραμμα Μαθητείας για Αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης για Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας» σας ενημερώνουμε ότι στο σχολείο μας, το 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ λειτουργεί γραφείο υποστήριξης του ανωτέρου προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του σχολείου μας στα τηλεφώνα 2432075196 πρωινές ώρες ή στο τηλ.6938381748.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Angelina Jolie παραπονιέται πως της έβαλαν πολύ μεγάλα επιθέματα σιλικόνης


Μετά την μαστεκτομή τα νέα της στήθη της δημιουργούν πόνους στη μέση.

Η διάσημη ηθοποιός Angelina Jolie συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την απόφασή της να υποβληθεί σε μαστεκτομή για να προστατευτεί από τις πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο.

Ο καιρός πέρασε και μόλις σε έξι μήνες από την επέμβαση η πανέμορφη Αντζελίνα υποβλήθηκε σε επέμβαση όπου της τοποθετησαν επιθεματα σιλικόνης και στα δύο στήθη.

Όμως σύμφωνα με την ίδια τα νέα της στήθη είναι μεγαλύτερα από πριν που της έχουν προκαλέσει αφόρητους πόνους στη μέση.

Όπως δήλωσε θα χρειαστεί να κάνει ακόμα μια επέμβαση για να μικρύνει το μέγεθος ώστε να επέλθει και πάλι η αρμονία στο σώμα της.



Διαβάστε περισσότερα...

«Διασφαλίσαμε το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων»


Κεγκέρογλου: Η παραγωγή εθνικού πλούτου προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Η παραγωγή εθνικού πλούτου, μέσω της στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, και η άμεση αντιμετώπιση φαινομένων ακραίας φτώχειας με διασφάλιση ενός ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης για όλους, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του κοινωνικού προγραμματισμού της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ως βασικό άξονα της πολιτικής του υπουργείου του, το διετές σχέδιο για την απασχόληση (με πρόσθετους πόρους για το 2014, από το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη νεολαία») - ενώ λειτουργεί ήδη το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που προχωρά για 50.000 ανέργους (έως την Τετάρτη θα υπάρξει προκήρυξη για 28.000 νέους ανέργους) και βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια ανέργους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Δουλέψαμε και διασφαλίσαμε το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων, παρότι κάποιοι έλεγαν πως επειδή είμαστε στο Μνημόνιο κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, ενώ άλλοι περίμεναν την κατάρρευση του καπιταλισμού» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

Άλλες σχετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, είναι τα προγράμματα στήριξης της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με αναπηρία, η ενίσχυση στις αδύναμες οικογένειες «από το πρώτο παιδί», η αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά απ' το 2014, η αναμόρφωση της διαδικασίας έκδοσης του βιβλιαρίου ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών, η επικείμενη ανασυγκρότηση του εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης και η «Κοινωνική Σύμπραξη» - μια νέα δομή για την κοινωνική φροντίδα και αλληλεγγύη σε κάθε δήμο ξεχωριστά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκάρια γεμάτα κουμπιά


Δραχμές, κέρματα των δύο λεπτών και πολλά κουμπιά αντικρίζουν οι ιερείς και τα μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών, όταν ανοίγουν τα παγκάρια των ενοριών τους για να κάνουν την καταμέτρηση των χρημάτων που ρίχνουν οι πιστοί για το κερί που ανάβουν. Η μείωση των εσόδων στα παγκάρια φτάνει και το 50%.

Οι ενορίες, από τη μεριά τους, προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό με διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η οργάνωση εκδρομών και λαχειοφόρων αγορών, σημειώνει ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Ηρακλείου, που θεωρείται από τις εύπορες περιοχές, η μείωση των εσόδων τοποθετείται στο 50%, ενώ οι άνθρωποι που προστρέχουν εκεί για βοήθεια ώστε να καλύψουν λογαριασμούς ηλεκτρικού και νερού έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 70%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η επένδυση στην εκπαίδευση αντίδοτο στην οικονομική κρίση»


Στην Διάσκεψη της Unesco ο Αρβανιτόπουλος.

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην 37η Γενική Διάσκεψη της Unesco που διεξάγεται στο Παρίσι.

Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να παίξει η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Αν και ο απώτερος σκοπός της εκπαίδευσης είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, η προσωπική ανάπτυξη και ευημερία, υπάρχει αδήριτη ανάγκη να ενδυναμώσουμε τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού ώστε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, ως βασική συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, είναι στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη μιας χώρας. Παρά την οικονομική κρίση που οδήγησε την Ελλάδα σε μια σοβαρή ύφεση , η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης».

Για τις δράσεις της Unesco, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι:

«Εναρμονιζόμαστε με τις δράσεις, όπως περιγράφηκαν από την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova μέσα στο «Medium Term Strategy». Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την UNESCO για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και για τις δράσεις εκείνες που αφορούν στους τομείς της εκπαίδευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Η επερχόμενη Ελληνική Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί μια πρόκληση και μια ευκαιρία για να εργαστούμε, ώστε να κάνουμε πράξη τη Δια Βίου Μάθηση, βελτιώνοντας την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, προωθώντας την ισότητα, την κοινωνική συνοχή και ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία που ανταποκρίνονται πλήρως στις προτεραιότητες της UNESCO».



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη 71χρονος για παραβίαση προσωπικών δεδομένων


Χρησιμοποιούσε την ιστοσελίδα του για αποστολή spam.

Δικογραφία τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε βάρος 71χρονου ημεδαπού, για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Προηγήθηκε καταγγελία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με την οποία σε ιστοσελίδα του διαδικτύου περιέχονται λίστες με μεγάλο αριθμό διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φυσικών προσώπων, καθώς και αρχεία με περιεχόμενο μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα οι λίστες αυτές είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποστολή μηνυμάτων ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας (spam).

Από την αστυνομική - διαδικτυακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, προέκυψε ότι διαχειριστής της επίμαχης ιστοσελίδας είναι ο 71χρονος ημεδαπός.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 71χρονου στη Γλυφάδα, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού και με τη συνδρομή στελέχους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, διαπιστώθηκε ότι διαχειριζόταν στο παρελθόν την επίμαχη ιστοσελίδα.

Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις (4) σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 71χρονου θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

«Λανθασμένος ο υπολογισμός των κενών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας»


Επιστολή στον υπουργό Παιδείας από τον Πρύτανη και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ιδρύματος.

Λανθασμένος είναι ο υπολογισμός των αναγκών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστηρίζουν σε επιστολή που έστειλαν στον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου άλλα και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου. Όπως αναφέρουν ο αλγόριθμος που προσδιορίζει το απαιτούμενο Διοικητικό Προσωπικό, οδηγεί σε λανθασμένη εκτίμησή του.

Η έντασή των αρχών του Πανεπιστημίου εδράζεται στο υπολογισμό των αναγκών σε προσωπικό της Ιατρικής σχολής καθώς και των Πολυτεχνικών και Γεωπονικών τμημάτων. Αν είχε γίνει ο σωστός υπολογισμός το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είχε ανάγκη από 524 διοικητικούς υπαλλήλους και όχι από 309 υπαλλήλους όπως αναφέρει το μοντέλο της ΟΔΕ.

Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό του απαιτούμενου προσωπικού βάσει του αριθμού των Τμημάτων, χρησιμοποιήθηκε η αναλογία 15 Διοικητικοί/Τμήμα για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας. Το σωστό, σύμφωνα με τον Πρύτανη και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, θα ήταν για τα 5 Πολυτεχνικά και τα 2 Γεωπονικά Τμήματα του Ιδρύματός μας, που έχουν καθολικό εργαστηριακό χαρακτήρα, να χρησιμοποιηθεί η αναλογία 30 Διοικητικοί/Τμήμα, όπως έγινε και για τα δύο Πολυτεχνεία (ΕΜΠ και Κρήτης) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Επίσης θεωρούν ότι κακώς χρησιμοποιήθηκε η αναλογία 1,5 Διοικητικοί/100 Φοιτητές για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου ενώ το σωστό θα ήταν για τα 5 Πολυτεχνικά και τα 2 Γεωπονικά Τμήματα του Ιδρύματός που έχουν καθολικό εργαστηριακό χαρακτήρα, να χρησιμοποιηθεί η αναλογία 4,5 Διοικητικοί/100 Φοιτητές, όπως έγινε και για τα δύο Πολυτεχνεία (ΕΜΠ και Κρήτης) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Επίσης υπενθυμίζουν στον Υπουργό ότι το Τμήμα Ιατρικής το οποίο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει 24 λειτουργούντα εργαστήρια και 27 Κλινικές θα έπρεπε να τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης ανάλογης ως προς τα Πολυτεχνικά και Γεωπονικά Τμήματα όπως επιβεβαίωσε δημοσίως ο Γενικός Γραμματέας Παιδείας Καθηγητής κ. Αθ. Κυριαζής στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κέρκυρα (30 Αυγούστου 2013).Αν ο υπολογισμός είχε γίνει χρησιμοποιώντας τις αναλογίες που προαναφερθήκαν (30 Διοικητικοί/Τμήμα και 4,5 Διοικητικοί/100 Φοιτητές για τα 5 Πολυτεχνικά και τα 2 Γεωπονικά Τμήματα του Ιδρύματός μας), ο αριθμός των απαιτούμενων Διοικητικών Υπαλλήλων θα ήταν 524.

Ο Πρύτανης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου καλούν τον Υπουργό να εξετάσει τα όσα αναφέρουν και να τους ενημερώσει γιατί δεν εφαρμόστηκε με τις συγκεκριμένες αναλογίες ο αλγόριθμος για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ παράλληλα απευθύνουν έκκληση να αποκατασταθεί η εις βάρος αδικία που έφερε τεράστια αναστάτωση στην λειτουργία του Ιδρύματός μας και που οδηγεί σταδιακά στην απαξίωσή του με αβέβαιη τη δυνατότητα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του και της υπεράσπισης των επιτευγμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα «μαλακά» πέφτουν όσοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα δηλώσεις


Τροπολογία κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών που αναγνωρίζει τις εκπιπτόμενες δαπάνες.

Ευνοϊκή μεταχείριση θα έχουν όσοι φορολογούμενοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς το υπουργείο Οικονομικών τους θα τους αναγνωρίσει τις εκπιπτόμενες δαπάνες.

Τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να δηλώσουν στις υποβληθείσες εκπροθέσμως μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2013 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, τα ποσά που δαπάνησαν για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών και να τύχουν της έκπτωσης του κατά περίπτωση αφορολόγητου ποσού.

Κανονικά οι εν λόγω φορολογούμενοι έπρεπε να επιβαρυνθούν με σημαντικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει:

- Απώλεια του δικαιώματος μείωσης του φόρου που αναλογεί στο συνολικό εισόδημά τους, κατά ποσοστό 10% συγκεκριμένων προσωπικών δαπανών (ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και μαθημάτων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές χρηματικών ποσών) που μπορεί να δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν το 2012.

- Επιπλέον επιβάρυνση φόρου 10%, επί του 25% του ετησίου εισοδήματός τους. Επί της ουσίας δηλαδή επιβάρυνση με πρόσθετο φόρο 2,5% επί του εισοδήματός τους. Η επιβάρυνση αυτή προκύπτει καθώς δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν το 2012.

- Προσαύξηση 1% στο ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποπληρωθεί, για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση εκπρόθεσμα έως και τις 15 Σεπτεμβρίου θα επιβαρυνθούν μόνον με την προσαύξηση του 1%.



Διαβάστε περισσότερα...

Φτηνό ΦΠΑ στους delivery καφέδες


Στο 13% για τις επόμενες 50 ημέρες αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Με ΦΠΑ 13% και όχι 23% θα πληρώνουν τουλάχιστον για τις επόμενες 50 ημέρες τον καφέ, το τσάι και την πορτοκαλάδα τους όσοι παραγγέλνουν από επιχειρήσεις εστίασης, ανεξάρτητα αν κάνουν την παραγγελία επιτόπια ή τηλεφωνικά.

Τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προβλέπει την υπαγωγή στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του έτοιμου καφέ, των σοκολατούχων ροφημάτων και των έτοιμων αφεψημάτων (τσάι, χαμομήλι, κλπ.), στην περίπτωση που παρασκευάζονται από επιχειρήσεις εστίασης, κατόπιν συγκεκριμένης παραγγελίας του πελάτη. Με τη διάταξη αυτή ο μειωμένος συντελεστής θα εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση κατανάλωσης των ανωτέρω ποτών, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για επιτόπια ή όχι κατανάλωση.

Μέχρι σήμερα ο μειωμένος ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται στην παράδοση, κατόπιν παρασκευής ή χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, τροφίμων και ποτών, η οποία συνοδεύεται από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η διάθεση επιτραπέζιων σκευών και λοιπού εξοπλισμού, η υπηρεσία σερβιρίσματος, ο καθαρισμός του χώρου και των τραπεζιών κ.α., οι οποίες είναι αναγκαίες για την άμεση επιτόπια κατανάλωση των προσφερόμενων ειδών στους χώρους των καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και συναφών επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ - μπαρ, τα γαλακτοπωλεία και τα καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κ.λ.π.

Η σχετική λοιπόν διάταξη προκαλεί ερωτηματικά, αφενός διότι η περίοδος εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2013 και δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί το εάν θα υπάρξει κάποια παράταση του ευνοϊκού μέτρου, αφετέρου διότι περιλαμβάνει μόνον τις παραγγελίες από επιχειρήσεις εστίασης και για συγκεκριμένα προϊόντα (καφέ, ροφήματα και αφεψήματα).



Διαβάστε περισσότερα...

Υπογράφεται το μνημόνιο ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων στην Πάτρα


Τη Δευτέρα η συμφωνία στο δημαρχείο της πόλης.

O Δήμαρχος της Πάτρας Γιάννης Δημαράς και η Πρόεδρος της εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων» κ. Ντόρα Γαλάνη θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Πάτρας, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Στους δρόμους του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου


Ανακαλύψτε την μακραίωνη ιστορία του και τα καλά κρυμμένα μυστικά του.

Ακολουθείστε τους δρόμους του κρασιού, με οδηγό τη διαδρομή του κρασιού των Θεών του Ολύμπου και γευτείτε το νέκταρ της ελληνικής γης, ανακαλύψτε την μακραίωνη ιστορία του και τα καλά κρυμμένα μυστικά του, που το οδήγησαν στην κορυφή της οινοποιίας διεθνώς.

Η κοιλάδα των Τεμπών αποτελεί το φυσικό νότιο όριο των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος. Εδώ, στα κρυστάλλινα νερά των πηγών εξάγνισαν οι Μούσες τον Απόλλωνα μετά από το θάνατο του δράκοντα Πύθωνα, μας διηγείται η μυθολογία.

Από εδώ ξεκινά η πρώτη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, η Διαδρομή των Θεών του Ολύμπου, με σταθμούς το οινοποιείο της εταιρείας Τσάνταλη στη Ραψάνη, το Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά και τον Αμπελώνα -Οινοποιείο Kitrvs, στην Πύδνα Πιερίας.



Η γραφική Ραψάνη, δεσπόζει σκαρφαλωμένη στα 800 μέτρα, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, προσφέροντας μαγευτική θέα στο Αιγαίο, τον Θερμαϊκο κόλπο, τις παραλίες της Χαλκιδικής, τις κορυφογραμμές της Όσσας και τον Θεσσαλικό κάμπο. Ο αμπελώνας της απλώνεται σ` ένα από τα ωραιότερα τοπία της Ελλάδας, στις βουνοπλαγιές του προφήτη Ηλία. Σ` αυτές τις κορφές γεννήθηκε ο θρύλος του Νέκταρ, του ποτού των θεών του Ολύμπου.



Στην πρώτη στάση σας θα ξεναγηθείτε στο οινοποιείο της εταιρείας Τσάνταλη και στη συνέχεια, θα ανακαλύψετε πεζοπορώντας ή με αυτοκίνητο, τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής. Στην πλατεία της Ραψάνης, κάτω από βαθύσκια αιωνόβια πλατάνια, σας περιμένουν οι φημισμένες τοπικές νοστιμιές, πάντα με τη συνοδεία ενός ποτηριού κρασί. Εκλεκτά κρέατα, νοστιμότατα κατσικάκια και τοπικό τυρί. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν θαυμάσιες γαλατόπιτες, κρεατόπιτες, τυρόπιτες και το «πλατσάρο» (ιδιόμορφη χορτόπιτα).



Από τη Ραψάνη, πολύ εύκολα, μπορεί κανείς να επισκεφτεί την Κρανιά, χωριό κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Μπροστά του απλώνεται πανοραμικά η πεδιάδα των εκβολών του Πηνειού και το Αιγαίο Πέλαγος. Στο Κτήμα Κατσαρού, ο επισκέπτης αφού ξεναγηθεί μπορεί να θαυμάσει τη μοναδική θέα που απλώνεται μπροστά του.

Σειρά έχει το Οινοποιείο Kitrvs, στην Πύδνα Πιερίας, κοντά στην Κατερίνη. Ο οικογενειακός αμπελώνας είναι χτισμένος σε υψόμετρο, κατάλληλο για την καλύτερη ωρίμανση των σταφυλιών και είναι ανοιχτός στη θαλασσινή δροσιά.
Συνεχίζοντας στον δρόμο που οδηγεί στη Θεσσαλονίκη, θα συναντήσετε τον γραφικό Πλαταμώνα με τις αμμουδερές ακρογιαλιές του, τις όμορφες παραλίες και τα φρέσκα ψάρια.

Ο Άγιος Παντελεήμονας με τον παραδοσιακό του οικισμό και το ενετικό κάστρο είναι η ιδανική επιλογή για χαλαρές βόλτες. Στο αρχαίο Δίο επισκεφθείτε την πόλη με τα ιερά των θεών των Μακεδόνων, ένα μοναδικό δείγμα αρχαίας Μακεδονικής αρχιτεκτονικής.



Τέλος ο μυθικός Όλυμπος με τα καταφύγια και τα χιονοδρομικά κέντρα αποτελεί μόνιμο πόλο έλξης για τους λάτρεις της ορειβασίας, του καθαρού βουνίσιου αέρα και της ηρεμίας.

Οι επισκέπτες του Δρόμου του Κρασιού του Ολύμπου, εκτός από τα οινοποιία της περιοχής, τους ξενώνες, τα εστιατόρια, τα εργαστήρια παρασκευής τοπικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, μπορούν να επισκεφτούν και αξιόλογους επισκέψιμους χώρους, όπως το Λιτόχωρο, τα ιστορικά Αμπελάκια και τα Τέμπη.

Επισκέψιμα οινοποιεία

Kitrvs Αμπελώνας-Οινοποιείο



Το Το KITRVS είναι ένας ενιαίος οικογενειακός αμπελώνας στην Πύδνα Πιερίας, χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, σε πλαγιά λόφου, ανοικτός στη θαλασσινή δροσιά και σε υψόμετρο που επιτρέπει τη συνεχή κίνηση του αέρα ώστε να είναι δυνατή η επιθυμητή ωρίμανση και η αρωματική απόδοση των σταφυλιών. Οι οινοποιητικές διαδικασίες αφομοιώνουν καθιερωμένες πρακτικές και προωθημένες προσεγγίσεις για την δημιουργία ποιοτικών οίνων. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Info

Τηλέφωνο: 23510 77724
Web site: www.ktimakitrus.gr
Κτήμα Κατσαρού



Το Κτήμα Κατσαρού είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση από το 1985, σ` έναν παραδοσιακό αμπελότοπο στην Κρανιά Ολύμπου. Από το οινοποιείο του κτήματος που βρίσκεται στην αρχή του αμπελώνα ο επισκέπτης έχει πανοραμική θέα του Αιγαίου και μπορεί να δει μέχρι τον Άθω και τις Σποράδες. Οι υπεύθυνοι του Κτήματος θα σας υποδεχθούν στην είσοδο του οινοποιείου και θα σας ενημερώσουν για την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή και την ιστορία του Κτήματος. Στη συνέχεια θα μάθετε την παραγωγική διαδικασία στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του κτήματος. Στο οινοποιείο υπάρχει ειδικός χώρος όπου εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης. Και τα δύο κρασιά του Κτήματος Κατσαρού και κυρίως το ερυθρό είναι κρασιά παλαίωσης. Η κάβα παλαίωσης των κρασιών είναι ένας χώρος όπου θα γνωρίσετε τη διαδικασία και τους τρόπους παλαίωσης των κρασιών, ενώ στο χώρο οινογευστικών δοκιμών θα μυηθείτε στην τέχνη της δοκιμής των κρασιών και μπορείτε να αγοράσετε τα κρασιά που επιθυμείτε. Είναι επισκέψιμο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Info

Τηλέφωνο: 24950 41666

Website: www.ktimakatsarou.gr

Τσάνταλη - Ραψάνη



Η παράδοση της οικογένειας Τσάνταλη ξεκινά από το 1890 όταν άρχισε να καλλιεργεί αμπέλια στην Ανατολική Θράκη, να οινοποιεί σταφύλια και να αποστάζει τσίπουρο και ούζο. Η φήμη του ονόματος Τσάνταλη άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα καθώς έμποροι από παντού έρχονταν για να αγοράσουν το εύγευστο κρασί και το αρωματικό ούζο της οικογένειας. Σήμερα η τρίτη γενιά της οικογένειας Τσάνταλη κρατά ζωντανό το όραμα του ιδρυτή της. Με τις ίδιες αρχές, το μεράκι, τη φροντίδα και την αγάπη συνεχίζει να δημιουργεί εκλεκτό κρασί, ούζο και τσίπουρο. Η Ε. Τσάνταλης Α. Ε., με σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα και οδηγό την παράδοση, αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοποιία - αποσταγματοποιία της Ελλάδας. Μπορείτε να επισκεφθείτε το οινοποιείο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Info

Τηλέφωνο: 23990 76100
Web site: www.tsantali.gr

Που θα φάτε

Εστιατόριο Kouria, Αμπελάκια



Στην είσοδο της ιστορικής κοινότητας Αμπελακίων, στο ύψος των διοδίων των Τεμπών Λάρισας θα βρείτε το ξενοδοχείο «Kouria». Ένα από τα πιο προσεγμένα σημεία του ξενοδοχείου και ίσως το πιο αγαπημένο των επισκεπτών είναι το εστιατόριο που βρίσκεται στον επάνω όροφο του κεντρικού κτιρίου. Με ιδιαίτερες γεύσεις βασισμένες στην παραδοσιακή ελληνική και μεσογειακή κουζίνα αλλά με σύγχρονη τεχνοτροπία και αγνές πρώτες ύλες, τόσο το πρωινό όσο και το μενού του εστιατορίου ενθουσιάζουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. (Τηλέφωνο: 24950 93333, 24950 93343, 2495093344)

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο



Στην κεντρική πλατεία του Λιτόχωρου Πιερίας, στο «Γαστρονόμιο Εν Ολύμπω» θα γευτείτε σύγχρονη ελληνική κουζίνα με δημιουργικά πιάτα, αλλά και παραδοσιακά, όπως πίτες, τραχανά, γίδα βραστή και μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών τυριών και αλλαντικών. Η πλούσια λίστα κρασιών περιλαμβάνει πάνω από 450 ετικέτες, από τις οποίες τουλάχιστον 350 ελληνικές αλλά και επιλεγμένες ξένες. Από τα πιάτα ξεχωρίζουν το αρνάκι με ελιές, δενδρολίβανο και πλιγούρι, το κοτόπουλο με τυριά και σπαράγγια, το αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και το ριζότο με βασιλομανίταρα και τσουκνίδα. (Τηλέφωνο: 23520 21300, 23520 21301)

Εστιατόριο Να με θυμάσαι..., Λάρισα



Το Bar - Restaurant - Bistrot «Να με θυμάσαι...» στη Λάρισα προσφέρει μια δημιουργική και αυθεντική κουζίναμ η οποία στηριγμένη στην ελληνική παράδοση αναδεικνύει και τις γευστικές ιδιαιτερότητες της διεθνούς κουζίνας, σε πιάτα απλά, όπως το ριζότο και τα ζυμαρικά, αλλά και gourmet, όπως τα σκαλοπίνια με γκορκοτζόλα ή τα γεμιστά με καραβίδες φιλέτα. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται σε ό, τι αφορά τα φρέσκα ψάρια ελληνικής αλιείας, έτσι ώστε να υπάρχουν πάντα η ονομαστή ψαρόσουπα (από πέντε είδη ψαριών), το ψάρι σχάρας, τα φιλέτα (ποσέ, σε φάκελο με λαχανικά ή φρικασέ) και οι ιδιαίτεροι αχνιστοί θαλασσομεζέδες. Ειδικοί συντηρητές οίνου, συνεργάτες του εστιατορίου, εγγυώνται την ποιότητά του. (Τηλέφωνο: 2410287833 , 6946888126)

Το Χάνι, Παλαιός Παντελεήμονας



Στο παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα, 150 μέτρα από την πλατεία του χωριού, το παραδοσιακό οινομαγειρείο «Το Χάνι» σας υποδέχεται με οικογενειακή ατμόσφαιρα, θέα και γευστική κουζίνα, χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκα υλικά, ντόπιας παραγωγής, μαγειρεύοντας τα σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις χυλοπίτες του κυρίου Θόδωρου. Στο Χάνι υπάρχει επισκέψιμο κελάρι με ντόπια κρασιά από παραγωγούς της περιοχής. (Τηλέφωνο: 23520 22367).



Διαβάστε περισσότερα...