Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η ζήλια στο άτομο με διαταραχή προσωπικότητας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η σύντροφος μου πάσχει από οριακή διαταραχή προσωπικότητας και ακολουθεί ατομική ψυχοθεραπεία εδώ και 2 χρόνια. Ζηλεύει υπερβολικά και με πνίγει με την επιθετικότητά της. Πώς να το διαχειριστώ;

Τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας αντιμετωπίζουν χρόνιες δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η κεντρική αυτή ψυχολογική τους «αναπηρία» αναπόφευκτα επιβαρύνει την οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους τους.

Η έντονη αστάθεια στην αυτοεικόνα της συντρόφου σας, τη διάθεση και τη συμπεριφορά της είναι συμπτώματα μιας οριακής προσωπικότητάς. Αστάθεια στην ταυτότητα σημαίνει και αστάθεια στις σχέσεις. Όμως στις ερωτικές σχέσεις η παθολογία του χαρακτήρα και οι βαθύτεροι φόβοι θα εκδηλωθούν με έναν πιο «πρωτόγονο» και ακατέργαστο τρόπο.

Η χαρακτηριστική εξιδανίκευση και απομυθοποίηση του σημαντικού άλλου ενδεχομένως ερμηνεύει και την επιθετικότητα που σας εκδηλώνει. Ο θυμός της και η ζήλια της μπορεί να επιδεινώνονται όταν νιώθει ευάλωτη στην εγκατάλειψη από εσάς.

Ο φόβος της εγκατάλειψης τυφλά δημιουργεί και μία εξαρτητική συμπεριφορά απέναντί στον άλλον και εκεί μπορεί να εκλυθούν και ζηλοτυπικές συμπεριφορές, κτητικότητα, παρορμητισμός και «υστερικές» αντιδράσεις.

Προσπαθήστε να βάλετε όρια στην σύντροφό σας και εξηγήστε της ότι χωρίς αυτά, η σχέση σας θα διαλυθεί, όπως ενδεχομένως οι υπόλοιπες σχέσεις στη ζωή της.

Ταυτόχρονα ενισχύστε την στο να μην σταματήσει την ψυχοθεραπεία της, διότι τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας κατά κανόνα χρειάζονται μακροχρόνια θεραπευτική στήριξη, ούτως ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν ως έναν βαθμό τα δυσλειτουργικά μοτίβα της συμπεριφοράς τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.