Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Διεθνής διάκριση για «έξυπνο» φίλτρο του ΑΠΘ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρόκειται για υλικό που απομακρύνει το αρσενικό από το νερό.

Μια από τις 11 προνομιακές θέσεις κατάταξης στο διεθνή διαγωνισμό StartupBootCamp High TechXL κέρδισε το κοκκώδες υλικό AquAsZero, για την απομάκρυνση αρσενικού από το νερό που αποτελεί προϊόν ανάπτυξης του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία.

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος περισσότερα από 5.000 «προϊόντα» – επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Η διαδικασία του διαγωνισμού ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, με αξιολόγηση των γραπτών προτάσεων και ακολούθησε πολλαπλή προφορική παρουσίαση των «προϊόντων» σε ομάδες ειδικών.

Οι 21 καλύτερες προτάσεις έλαβαν μέρος στη διαδικασία τελικής κρίσης, την εβδομάδα 14 με 18 Οκτωβρίου, στο Άμστερνταμ, η οποία περιελάμβανε την παρουσίαση του προϊόντος, με προσωπική συνέντευξη, σε ομάδες ειδικών που εκπροσωπούσαν μεγάλα χρηματοδοτικά κεφάλαια (investment funds).

To StartupBootCamp High TechXL είναι ένα από τα κορυφαία προγράμματα «επιτάχυνσης» νεοφυών επιχειρήσεων (startup accelerator) της Ευρώπης. Η επιτυχία στο διαγωνισμό δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα σε μέλη του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΑΠΘ να μετακομίσουν για 3-6 μήνες στις εγκαταστάσεις του Startupbootcamp HighTechXL στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου startup accelerator στην επιχειρηματική οργάνωση-δικτύωση και την εύρεση επενδυτών.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ είναι ο επίκ. καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Μανασσής Μήτρακας. Η ομάδα αποτελείται από τη Σοφία Τρεσίντση, τον Κωνσταντίνο Συμεωνίδη, την Ρωξάνη Τζήμου-Τσιτουρίδου, τον Ιωσήφ Γεωργίου, το Γεώργιο Σταύροπουλο, τον Αναστάσιο Ζουμπούλη και τη Μαρία Κατσικίνη.

Η εργασία της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ αναφέρεται στην ανάπτυξη και παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα ενός κοκκώδους προσροφητικού υλικού χαμηλού κόστους με ακρωνύμιο AquAsZero, το οποίο αποτελείται από υδροξυ-οξείδιο σιδήρου-μαγγανίου και μπορεί να συγκρατήσει με επιτυχία το τρισθενές αρσενικό As(III), ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερη απόδοση στην απομάκρυνση πεντασθενούς αρσενικού As(V) από το πόσιμο νερό σε σχέση με τα αντίστοιχα εμπορικά προϊόντα.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος «AquAsZero» που υποστηρίζεται από το 7ο πλαίσιο στήριξης για ενίσχυση της έρευνας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δεν πρόκειται για την πρώτη διάκριση της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ καθώς της έχει απονεμηθεί το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί», τον Ιούλιο του 2011.


Πηγή: http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.