Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ημίγυμνη γυναίκα εισβάλει σε κατάστημα και τα κάνει «γυαλιά-καρφιά»


Ηρέμησε μόνο όταν κατάφερε να φτάσει στη μηχανή του παγωτού - Δείτε το βίντεο.

Αντιμέτωποι με ένα απίστευτο θέαμα ήρθαν οι εργαζόμενοι σε κατάστημα αλυσίδας γνωστού ταχυφαγείου στις ΗΠΑ, όταν μια σχεδόν γυμνή γυναίκα εισέβαλε στο κατάστημα και άρχισε να διαλύει τα πάντα στο πέρασμα της!

Στο υλικό που προέρχεται από κάμερα ασφαλείας και υπάλληλοι κατέγραψαν από οθόνη, η γυναίκα που φορά μόνο το κάτω μέρους του εσωρούχου της, φαίνεται να ρίχνει κάτω τις ταμειακές μηχανές, πάγκους και άλλα αντικείμενα.

Ωστόσο κάποια στιγμή σταματά τους βανδαλισμούς, βάζει το κεφάλι της κάτω από τη μηχανή του παγωτού και απολαμβάνει το γλύκισμα. Τότε φαίνεται να ηρεμεί και να αποχωρεί από τον πάγκο εξυπηρέτησης του καταστήματος.

Άγνωστο παραμένει τι προκάλεσε την έκρηξη οργής της γυναίκας.

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάλεσαν άνδρα στρίπερ σε γηροκομείο της Νέας Υόρκης


Σοκ για το γιο 86χρονης που τον είδε πάνω από τη μητέρα του.

Κάποιος σε έναν οίκο ευγηρίας της Νέας Υόρκης σκέφτηκε ότι θα ήταν μία εξαιρετική ιδέα να φέρει ένα νεανικό κορμί για να χορέψει στις ηλικιωμένες κυρίες που ζουν εκεί, με άλλα λόγια να φέρει έναν άνδρα στρίπερ.

Αλλά όταν κάποιος είδε σε φωτογραφία την 86χρονη μητέρα του να διασκεδάζει με έναν άνδρα ο οποίος φορούσε μόνο το εσώρουχό του, ενεπλάκησαν οι δικηγόροι, καθώς υπέβαλε μήνυση σε βάρος του οίκου ευγηρίας.

Πάντως, ο οίκος ευγηρίας East Neck Nursing and Rehabilitation Center αναφέρει ότι και οι 16 κάτοικοι ενέκριναν το show, ενώ η 86χρονη Bernice Youngblood ευχαριστήθηκε από το show και συνοδευόταν μάλιστα από την φίλη του γιου της, η οποία εμφανίζεται στην φωτογραφία.

Ωστόσο, η οικογένειά της είπε ότι η γυναίκα στη φωτογραφία είναι εργαζόμενη στον οίκο ευγηρίας.
Κατά τη μήνυση που υπεβλήθη, αναφέρεται ότι η Bernice Youngblood έχει μερική άνοια και ήταν μπερδεμένη και σαστισμένη όταν ο στρίπερ την πλησίασε και την κατηύθυνε να τοποθετήσει τα χέρια της σε σημεία του σώματός του, ανάμεσα στα οποία και η περιοχή των γεννητικών του οργάνων.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που υποφέρει από 50 οργασμούς την ημέρα βρήκε την αγάπη


Αλλά δεν μπορεί να κάνει σεξ με τον σύντροφό της.

Η ιστορία της 24χρονης Amanda Gryce προκαλεί σε κάποιους χαμόγελα και σε άλλους αναστεναγμούς. Για την ίδια όμως, η διαταραχή από την οποία πάσχει με αποτέλεσμα να έχει ακόμα και πενήντα οργασμούς μέσα σε μία μέρα, ήταν ένα διαρκές βασανιστήριο.

Η νεαρή γυναίκα πάσχει από Σύνδρομο Διαρκούς Ερεθισμού των Γεννητικών Οργάνων (Persistent Genital Arousal Disorder) που, όπως η ίδια λέει, της κατέστρεφε τη ζωή. «Έχω οργασμούς οπουδήποτε και οποτεδήποτε, με σκοτώνει αυτό. Δεν είναι ευχάριστο, όταν είμαι σε δημόσιο χώρο πρέπει να φοράω ένα ψεύτικο χαμόγελο και να κάνω πως όλα είναι καλά», είχε δηλώσει στη Daily Mail.

Η κάποτε απελπισμένη Amanda ζει πλέον διαφορετικά. Βρήκε την αγάπη αλλά και τρόπους να μετριάσει τους οργασμούς της.

«Από πέρσι αναζητώ στοιχεία για τη διαταραχή αυτή, πολλοί γιατροί δεν με αντιμετώπιζαν σοβαρά, αλλά όταν γνώρισα τον Δρ Robert Echenberg ανακάλυψα πως υπάρχουν τρόποι να μειώσω την ένταση των οργασμών, παρότι εξακολουθούν να συμβαίνουν. Παίρνω φάρμακα και κάνω ασκήσεις, διαλογισμό, το να θέσω την κατάσταση μου υπό τον έλεγχό μου αντί να με ελέγχει εκείνη είναι ένα όνειρο ου γίνεται πραγματικότητα», τονίζει.

Υπό τις οδηγίες του γιατρού η Amanda είναι αναγκασμένη να απέχει από το σεξ παρότι έχει δίπλα της τον σύντροφό της Stuart Triplett. Το ζευγάρι γνωρίστηκε πριν από επτά μήνες μέσω ιστοσελίδας γνωριμιών και είναι πολύ αγαπημένο- χωρίς όμως σωματική επαφή.

«Ήταν δύσκολο στην αρχή να εξηγήσω τη διαταραχή μου στον Stuart, δεν ήμουν σίγουρη πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή ή πώς θα αντιδρούσε. Αλλά με στηρίζει πολύ, με καταλαβαίνει», εξηγεί η Amanda.

Gryce και Triplett σχεδιάζουν τώρα να μετακομίσουν μαζί.

«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά», λέει ο Stuart, «αρχικά δεν ήξερα πώς να την προσεγγίσω. Η αποχή από το σεξ είναι δύσκολη αλλά όταν συνειδητοποίησα πως είναι σημαντικό για την υγεία της μπορώ κι εγώ να απέχω. Θα συνεχίσω να κάνω ό,τι χρειάζεται για να τη στηρίξω».

«Ο τελευταίος χρόνος ήταν ένα θαύμα», καταλήγει η Gryce, «γνώρισα τον Stuart και τον Δρ Echenberg, νιώθω επιτέλους πως θα έχω μια πιο φυσιολογική ζωή και τελικά μια καλή ερωτική ζωή».








Διαβάστε περισσότερα...

Από την υπόθεση Άλεξ στα «σπίτια» της Βέροιας και της Βεργίνας


Μένουν παιδιά που βιώνουν την εγκατάλειψη.

Λίγα χιλιόμετρα από τη Βεργίνα, μια περιοχή που σφύζει από ζωή καθώς πλήθη τουριστών την επισκέπτονται για να δουν από κοντά τους τάφους των Μακεδόνων βασιλέων, ένα δράμα και μια οδυνηρή ιστορία για την πόλη της Βέροιας, στάθηκε η αφορμή ώστε να ξεκινήσει από την ίδια την κοινωνία μια σπουδαία δράση υποστήριξης παιδιών, παραμελημένων στο οικογενειακό τους περιβάλλον...

Η υπόθεση του Άλεξ που αποκάλυψε στο πανελλήνιο μια ακραία περίπτωση παραβατικότητας παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες οικογενειακού, κοινωνικού και σχολικού αποκλεισμού, ήταν ο λόγος για την έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας χάρη στην οποία σήμερα ζουν ήρεμα στις περιοχές της Βέροιας και της Βεργίνας δύο πολυπληθείς οικογένειες διαφορετικές από τις συνηθισμένες. Στο «σπίτι της Βέροιας» όπως ονομάζεται, φιλοξενούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας 17 παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών σε συνθήκες οικογενειακής θαλπωρής ενώ στο «σπίτι της Βεργίνας» διαμένουν περίπου είκοσι παιδιά μαζί με μια «μητέρα», δύο «θείες» και το απαραίτητο προσωπικό...

Όλα βρέθηκαν εκεί για κάποιο λόγο καθώς τα παιδιά του «σπιτιού της Βέροιας» προέρχονται από οικογένειες που δυσλειτουργούν ή είναι διαλυμένες. Τα παιδιά αυτά έχουν βιώσει ή βιώνουν ακόμη την παραμέληση, την ψυχολογική και σωματική βία, την περιθωριοποίηση και την απόρριψη, τόσο μέσα στο σπίτι όσο και μέσα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά του «σπιτιού της Βεργίνας» έχουν βρεθεί εκεί αφού αντιμετώπισαν κάποια ανάγκη ή κίνδυνο καθώς έπρεπε να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον ή έμειναν ορφανά.



«Πρόκειται για ενέργειες που έχουν γίνει από την "Πρωτοβουλία για το Παιδί", έναν Σύλλογο που ιδρύθηκε στη Βέροια το 2008 καθώς η τοπική κοινωνία συγκλονίστηκε από την υπόθεση του Άλεξ» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Πρωτοβουλίας. Ο ίδιος αναφέρει ότι τα γεγονότα της γνωστής ιστορίας αφορούσαν παιδιά που ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, παραμέλησης και απόρριψης με αποτέλεσμα να πάρουν μια προδιαγεγραμμένη πορεία η οποία οδηγεί στην παραβατικότητα. «Η πόλη έζησε τα γεγονότα με οδυνηρό τρόπο και έτσι αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση ώστε να μην έχουν την ίδια τύχη παιδιά που ζουν την παραμέληση, την κακοποίηση, την απόρριψη και την εγκατάλειψη», προσθέτει.



Η προσπάθεια με τα χρόνια ενισχύθηκε και σήμερα δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο αυτό 360 μέλη και περίπου διακόσιοι εθελοντές. Η μέρα των παιδιών του «σπιτιού της Βέροιας» ξεκινά με την παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο. Μόλις σχολάσουν πηγαίνουν κατευθείαν στο «σπίτι» όπου τρώνε όλα μαζί με την κοινωνική λειτουργό, τους παιδαγωγούς, την ψυχολόγο και τη γραμματέα. Στη συνέχεια ετοιμάζουν τα μαθήματά τους με τη βοήθεια εθελοντών, εκπαιδευτικών και παιδαγωγών. «Στον τομέα της σχολικής προετοιμασίας δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς τα παιδιά αυτά χρειάζονται πολλή στήριξη και έχουν πολλά κενά στην επίδοσή τους. Ωστόσο η επαρκής προετοιμασία αυξάνει κατά πολύ την αυτοπεποίθησή τους στο σχολικό περιβάλλον και επηρεάζει θετικά την παρουσία τους στη σχολική τάξη», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός Θεοδώρα Νιώπα.

Το ίδιο θετικά λειτουργεί και η δυνατότητα των παιδιών να συνομιλήσουν μεταξύ τους και με τους ειδικούς στο πλαίσιο των ομάδων που λειτουργούν αργότερα το απόγευμα. «Εκεί συζητάμε τα προβλήματα που μπορεί να έχουν κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο, ή στο σπίτι. Οι συζητήσεις αυτές βοηθούν πολύ τα παιδιά να εκφραστούν αλλά και τους ειδικούς να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα» προσθέτει.

Επιπλέον τα παιδιά του σπιτιού της Βέροιας έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες κοινωνικής λειτουργού, συμβουλευτικής, δημιουργικής απασχόλησης, νομικής υποστήριξης των οικογένειών τους, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λογοθεραπείας και φυσιοθεραπείας. Στον ελεύθερό τους χρόνο παρακολουθούν δραστηριότητες εκτός «σπιτιού» (χορός, μουσική, αθλητισμός κ.α.) ενώ συμμετέχουν σε διάφορες ψυχαγωγικές δράσεις. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά του «σπιτιού της Βεργίνας», πέραν όλων των παραπάνω, διατηρείται η επαφή με τις οικογένειές τους ενώ πραγματοποιούνται προγραμματισμένες επισκέψεις.



«Το ζητούμενο για μας είναι η πρόληψη ώστε τα παιδιά που υφίστανται παραμέληση να μην οδηγηθούν στην παραβατικότητα. Θέλουμε η κλειστή φιλοξενία, η οποία παρέχεται στο "σπίτι της Βεργίνας" να είναι πάντα η τελευταία λύση», σχολιάζει ο κ. Σιδηρόπουλος. Ερωτηθείς για τον αριθμό των περιστατικών, σημειώνει ότι αυτός έχει αυξηθεί κατά πολύ λόγω της οικονομικής κρίσης. «Υπάρχει μεγάλη πίεση να δεχτούμε νέα περιστατικά ωστόσο οι περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας μας οδηγούν αφενός στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των δυνατοτήτων φιλοξενίας των σπιτιών αλλά και στην παροχή περιφερειακών υποστηρικτικών δράσεων σε πολλές οικογένειες μέσω της κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης και της παροχής υλικής φροντίδας», προσθέτει.

Για το πώς φτάνουν τα παιδιά αυτά στα σπίτια της Βέροιας και Βεργίνας η κ. Νιώπα γνωστοποιεί ότι καθημερινά λειτουργεί σε 24ωρη βάση Κέντρο Αναφοράς που δέχεται κλήσεις για βοήθεια από παιδιά, εφήβους και γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, αποκλίνουσας συμπεριφοράς, δυσκολίας σχέσεων, ένδειας κ.α. Στους ανθρώπους αυτούς παρέχεται άμεση βοήθεια με τη συνεργασία των ειδικών (υπηρεσίες κοινωνικής λειτουργού και ψυχολόγου, νομική υποστήριξη, υλική βοήθεια κ.α.). Επιπλέον γίνονται δεκτές σε όλο το εικοσιτετράωρο καταγγελίες για περιστατικά παραμέλησης, εγκατάλειψης ή και κακοποίησης παιδιών με άμεση και συνήθως αποτελεσματική αντίδραση.

Κάθε χρόνο το Κέντρο Αναφοράς δέχεται 260 αιτήματα για βοήθεια ενώ όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, τα παιδιά προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες και η ζωή τους επηρεάζεται αρνητικά από προβλήματα των γονέων όπως οι εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. «Λαμβάνουμε αιτήματα και καταγγελίες είτε από συγγενείς, είτε από γείτονες, είτε από γονείς που κακοποιούνται από τους συζύγους τους», σχολιάζει και τονίζει ότι επιδίωξη των υπευθύνων της Πρωτοβουλίας είναι να μην φεύγει κανείς χωρίς να του έχει παρασχεθεί κάποιο είδος βοήθειας...
Όλα τα παραπάνω βέβαια, συνεπάγονται και αρκετά έξοδα τα οποία καλύπτονται από τις συνδρομές των μελών, τις δωρεές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα έσοδα εκδηλώσεων και μια μικρή επιχορήγηση από το κράτος που ελέγχει τη λειτουργία του Συλλόγου. Κυρίαρχος είναι και ο ρόλος των εθελοντών που απασχολούνται σε ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων από τη μαγειρική, τη μαθησιακή υποστήριξη, τη δημιουργική απασχόληση και τη συνοδεία των παιδιών μέχρι τις ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες και τη βοήθεια στην οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων.

Για τις ημέρες του Πάσχα η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» διοργανώνει μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Σωματείο «Οι φίλοι του μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης». Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή των Βαΐων στο χώρο Τεχνών της Βέροιας και τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τα έξοδα λειτουργίας των Σπιτιών της Πρωτοβουλίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνονται για τρία έτη οι οικοδομικές άδειες


Αφορά τις άδειες που λήγουν το 2015.

Την επέκταση κατά τρία χρόνια, των οικοδομικών αδειών που λήγουν το 2015, προβλέπει νομοτεχνική αλλαγή που επέφερε στο νομοσχέδιο για τα υδατορέματα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς.

Σημειώνεται πως η αρχική διάταξη του νομοσχεδίου, προέβλεπε την τριετή αυτή επέκταση, για τις οικοδομικές άδειες που έληγαν το 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Πανικός από τον «αιματοβαμμένο» ιό


Με την ονομασία «Heartbleed» είναι γνωστό το πιο επικίνδυνο bug στην Ιστορία του Ιντερνέτ που επηρεάζει την τεχνολογία κρυπτογράφησης σε Open SSL που χρησιμοποιούν μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου.

Το OpenSSL είναι μία τεχνολογία κρυπτογράφησης που επιτρέπει την ασφαλή μετάδοση πληροφοριών στο Internet μεταξύ του χρήστη και του παρόχου.

Το κενό ασφαλείας που δημιουργήθηκε έγινε γνωστό την περασμένη Δευτέρα από ερευνητές προκαλώντας πανικού και προβλήματα σε έναν μεγάλο αριθμό μεγάλων ιστοσελίδων.

Η πλατφόρμα Yahoo συμβούλεψε τους χρήστες του «να αλλάξουν το passwords παντού και ειδικά σε υπηρεσίες «μεγάλης» ευαισθησίας, όπως e-mail, χώροι αποθήκευσης και λογαριασμούς τραπεζών.

Όταν μία πλατφόρμα χρησιμοποιεί το OpenSSL, οι χρήστες βλέπουν στην μπάρα της διεύθυνσης ένα λουκετάκι.

Την ίδια στιγμή που επικρατούσε ένας διαδικτυακός πανικός, ένας ερευνητής του πανεπιστημίου του Cambridge Computer Laboratory δήλωσε πως είναι υπερβολή να σταματήσουν όλοι ότι κάνουν και να σβήσουν τα password τους, αλλά σε όποιους πραγματικά χρειάζεται θα πρέπει να το πράξουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Η έκπληξη του Στάριτζ


Ο Άγγλος επιθετικός της Λίβερπουλ, Ντάνιελ Στάριτζ, βρέθηκε σε ένα σχολείο της Αγγλίας και έκανε έκπληξη στους μικρούς του θαυμαστές μαθαίνοντάς τους και τον «ειδικό» του χορό.

Οι μαθητές υποτίθεται ότι έδιναν συνέντευξη για τον αγαπημένο τους ποδοσφαιριστή, όταν ξαφνικά αυτός κάνει την εμφάνιση του από πίσω. Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι εκπληκτικές, ενώ μέσα σε λίγες ημέρες το βίντεο έχει συλλέξει περισσότερα από 650,000 προβολές.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο εισαγγελέας στον Πιστόριους: Ανέλαβε επιτέλους τις ευθύνες σου...


Ο εισαγγελέας στη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους που κατηγορείται για το φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, κατηγόρησε τον Νοτιοαφρικανό παραολυμπιονίκη ότι «της άνοιξε το κεφάλι σαν καρπούζι» και τον κάλεσε να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του.

Ξεκινώντας την αντεξέτασή του ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ ανάγκασε τον Πιστόριους να παραδεχτεί ότι σκότωσε τη φίλη του και στη συνέχεια του έδειξε μια φωτογραφία της Ρίβα όπου διακρίνεται το κεφάλι της, γεμάτο αίματα.

«Να αναλάβετε την ευθύνη για αυτά που κάνατε», είπε ο Νελ, την ώρα που ο Πιστόριους, στο εδώλιο, έκρυβε με τα χέρια το κεφάλι του και έκλαιγε με λυγμούς.

Ο εισαγγελέας, ο οποίος δεν έχει στη διάθεσή του κανέναν αυτόπτη μάρτυρα για να τεκμηριώσει τα γεγονότα της 13ης προς τη 14η Φεβρουαρίου 2013, προσπάθησε να δείξει ότι ο 27χρονος παραολυμπιονίκης είναι ένας ευέξαπτος άνθρωπος που του αρέσει να παίζει με όπλα.



Ρώτησε τον Πιστόριους, που είναι γνωστός για την αγάπη του για τα όπλα, εάν ξέρει τι είναι οι σφαίρες που σταματούν τα ζόμπι και όταν εκείνος του απάντησε αρνητικά τον προκάλεσε να δει ένα βίντεο που είχε προβληθεί πριν από τη δίκη από το βρετανικό δίκτυο Sky News. Σε αυτό ο Πιστόριους, σε ένα πεδίο βολής, πυροβολεί με ένα πιστόλι διαμετρήματος 0,50 ένα καρπούζι και ακούγεται να λέει: «Το καρπούζι είναι πολύ πιο μαλακό από το μυαλό. Όμως είναι σαν σφαίρες για ζόμπι».



Ο Νελ στη συνέχεια πίεσε τον Πιστόριους να παραδεχτεί ότι πυροβόλησε το καρπούζι γιατί ήθελε να δει τι συμβαίνει όταν μια σφαίρα βρίσκει κάποιον στο κεφάλι. «Ξέρετε ότι το ίδιο συνέβη με το κεφάλι της Ρίβα. Εξερράγη. Θα σας δείξω», είπε, παρουσιάζοντας τη φωτογραφία.

«Δεν χρειάζεται να την δω. Θυμάμαι. Ήμουν εκεί», απάντησε ανάμεσα στους λυγμούς του ο αθλητής. «Όταν σήκωσα τη Ρίβα άγγιξα το κεφάλι της, το θυμάμαι, δεν χρειάζεται να δω τη φωτογραφία, ήμουν εκεί», είπε, κατακόκκινος και με σκυμμένο το κεφάλι.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που μεταδίδουν απευθείας τη δίκη ζήτησαν συγγνώμη από τους τηλεθεατές τους για την προβολή της φωτογραφίας της νεκρής.




Πηγή: http://www.enikos.gr 
Διαβάστε περισσότερα...

Φακοί όρασης για νυχτερινή όραση;


Τα “θαύματα” του γραφενίου συνεχίζονται με έναν νέο αισθητήρα υπερύθρων που δημιούργησαν ερευνητές του University of Michigan και θα μπορούσε να μας δώσει τη δυνατότητα να βλέπουμε στο σκοτάδι με ειδικούς φακούς επαφής!

Μέχρι σήμερα η απεικόνιση όλου του φάσματος της υπέρυθρης ακτινοβολίας απαιτούσε συνδυασμό διάφορων τεχνολογιών και ογκώδη εξοπλισμού για την ψύξη. Γι’ αυτό συνήθως τέτοιες διατάξεις χρησιμοποιούνται σε ερευνητικά εργαστήρια, σε νοσοκομεία ή σε ογκώδη στρατιωτικά γυαλιά για νυχτερινή όραση. Τώρα, χάρη στο γραφένιο είναι εφικτή η δημιουργία του αισθητήρα σε τέτοιο μεγέθος-πάχος, ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε έναν φακό επαφής ή σε κάποιο smartphone και να λειτουργεί σε θερμοκρασία δωματίου.



Σίγουρα δεν περιμένουμε να δούμε τέτοιους φακούς επαφής σύντομα στην αγορά, αλλά είναι ένα βήμα μπροστά για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας “φορετών” συσκευών. Να υπενθυμίσουμε ότι Google και Microsoft ετοιμάζουν φακούς επαφής για την παρακολούθηση του σακχάρου (βλ εδώ και εδώ), ενώ παλαιότερα είχαμε δει φακούς για τη χορήγηση φαρμάκων και (για πιο στρατιωτικούς σκοπούς) την πρόταση της iOptic για “βιονική” όραση, αλλά και τους φακούς για τηλεσκοπική όραση με 2.8 οπτικό zoom.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίλογος για τα περίπτερα;


Θα χαθούν τα περίπτερα; Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, κάθε περιπτεριούχος που βγαίνει στη σύνταξη θα κλείνει και την επιχείρηση.

Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H εφαρμογή που σε σώζει από τα "μεθυσμένα" μηνύματα


Είτε κατά λάθος, είτε σε κάποια στιγμή αδυναμίας, είτε υπό την επήρεια αλκοόλ τις πρώτες πρωινές ώρες, σχεδόν όλοι έχουμε στείλει sms σε κάποιον που δεν… πρέπει.

Συνήθως το συνειδητοποιούμε λίγη ώρα μετά ή ακόμη χειρότερα το… επόμενο πρωί και βεβαίως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το «πάρουμε» πίσω. Κι όμως, τώρα η εφαρμογή TigerText Secure Messenger, για Android υπόσχεται ότι μπορεί να σας σώσει με έναν απλό τρόπο



Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν στο Google Play Store και, με το που την κατεβάστε, αντικαθιστά τις ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές sms του τηλεφώνου σας και σας δίνει τη δυνατότητα να αναιρέσετε το επίμαχο sms, υπό τον όρο να μην έχει διαβαστεί ακόμη από τον παραλήπτη.

Να σημειωθεί ότι για να γίνει η δουλειά δεν χρειάζεται να υπάρχει εγκατεστημένη η εφαρμογή και στον παραλήπτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα αλλάζει το Twitter


Το Twitter εδώ και καιρό πειραματίζεται με νέο σχεδιασμό των προφίλ, όμως σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα, όπου και επίσημα πλέον όλοι οι χρήστες θα περάσουν στο νέο profile.

Οι χρήστες από το εξωτερικό σιγά, σιγά βλέπουν το προφίλ τους να αλλάζει, ενώ σε λίγες ημέρες όλοι οι χρήστες θα διαθέτουν το νέο ανασχεδιασμένο προφίλ.

Στα θετικά της αλλαγής είναι ότι οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερη φωτογραφία προφίλ, να καρφιτσώνουν τα καλύτερα Tweets τους στο επάνω μέρος και γενικότερα να βλέπουν τα καλύτερα tweets και τα retweets τους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράξενα βιβλία στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ


Πρόσφατα τρία παράξενα βιβλία ανακαλύφθηκαν κρυμμένα μέσα στην τεράστια βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ. Πρόκειται για τόμους ρωμαϊκής ποίησης και γαλλικής φιλοσοφίας αλλά και για μία πραγματεία για την μεσαιωνική ισπανική νομοθεσία. Αλλά αυτό δεν είναι το παράξενο μέρος της ανακάλυψης! Το περίεργο είναι ότι τα βιβλία προκαλούν μια ανατριχιαστική αίσθηση εξαιτίας των δερματόδετων εξωφύλλων τους. Τι σημαίνει αυτό;

Καλύπτονται από λεπτό, λείο… ανθρώπινο δέρμα! Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πρόκειται για δέρμα ανθρώπου καθώς η βιβλιοδεσία αυτού του τύπου ήταν κοινή τακτική του 17ου αιώνα, οπότε και γράφτηκαν τα έργα. Οι βιβλιοδέτες της εποχής χρησιμοποιούσαν αρκετά συχνά δέρμα νεκρών ανθρώπων, το οποίο μετά από ειδική επεξεργασία γινόταν ένα άριστο εξώφυλλο βιβλίων και μάλιστα πολύ ανθεκτικό στο χρόνο.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κινητικότητα 25.000 δημοτικοί υπάλληλοι


Ολοκληρώθηκε η ένταξη 25.000 δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, επόμενο βήμα είναι «η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, που θα "παντρεύει" τα προσόντα των υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης».

«Με συστηματική προσπάθεια και μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ολοκληρώσαμε την ένταξη 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας. Η διαδικασία αυτή ήταν εξαιρετικά περίπλοκη: Ολοκληρώθηκαν οι αξιολογήσεις των δομών, θεσπίστηκαν κριτήρια, προετοιμάστηκαν 26 κοινές υπουργικές αποφάσεις και έγιναν επτά συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, που επικύρωσε τις σχετικές εισηγήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα κινητικότητας για την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών, που ξεκινάει αυτές τις ημέρες. Ενισχύουμε σημαντικά την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και σωφρονιστικά καταστήματα, υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης, υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου και το φοροεισπρακτικό μηχανισμό».

«Από εδώ και στο εξής προχωράμε στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, πλήρως αποσυνδεδεμένου από ποσοτικούς στόχους, μείωση μισθού και ενδεχόμενη απόλυση. Ενός συστήματος που θα "παντρεύει" τα προσόντα των υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.

Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο και εν πολλοίς αναξιοκρατικό σύστημα των μετατάξεων και αποσπάσεων. Δημιουργούμε μια εσωτερική αγορά εργασίας, μέσα στην οποία θα προκύπτουν μετά από αξιολόγηση δομών κενές θέσεις και θα καλύπτονται από δημοσίους υπαλλήλους με τα απαιτούμενα προσόντα σε πλεονάζουσες θέσεις», τόνισε ο υπουργός.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων βλάπτει σοβαρά τους χρόνια πάσχοντες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09.04.2014

Στο τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, που κυκλοφόρησε στις 1 Απριλίου, εκτός της μείωσης των λιανικών τιμών των φαρμάκων, υπήρξε τεράστια μείωση στη τιμή αναφοράς αυτών. Η τιμή αναφοράς είναι αυτή με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν τα φάρμακα και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής καλείται να πληρώσει ο ασφαλισμένος.

Όπως προκύπτει τελικά από τις νέες τιμές αναφοράς, διαπιστώνεται ότι οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που ίσχυαν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή στις συνταγές. Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο σήμερα ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει επιπλέον χρήματα για τα φάρμακά του, και ιδιαίτερα εάν πρόκειται για χρόνια πάσχοντα, που αγοράζει συνεχώς φάρμακα απαραίτητα για τη ζωή του, αυτό του προκαλεί δυσβάσταχτο κόστος.

Έτσι κι αλλιώς σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται πια να αγοράζει τα φάρμακά του καλύπτοντας 100% το κόστος, καθώς είτε αφαιρέθηκαν από τη λίστα με τα αποζημιούμενα είτε πρέπει να πληρώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους για να καλύψει τη διαφορά από τα πρωτότυπα στα γενόσημα σκευάσματα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή για τους ασθενείς σε σχέση με το παρελθόν είναι πια διπλάσια στα φάρμακα που έχουν πολύ χαμηλή τιμή αποζημίωσης (ασφαλιστική τιμή) και είναι πρωτότυπα. Πολλές φορές δεν υπάρχει γενόσημο που να ανταποκρίνεται στην τιμή αναφοράς!

Παράλληλα, σε αυτό το τελευταίο Δελτίο Τιμών, δεν λήφθηκε υπόψη η διαφορά στις δοσολογίες: τιμολογούνται το ίδιο, ανεξάρτητα από τη δοσολογία, ανεβάζοντας το κόστος για τον ασφαλισμένο ακόμη περισσότερο.

Ήδη οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Αχαΐας καταγγέλλουν ότι ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει διπλάσια και πλέον χρήματα για την κάλυψη των φαρμακευτικών του αναγκών και μάλιστα ότι η αύξηση της συμμετοχής σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει έως και το 70%!

Η ΕΣΑμεΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να διορθώσει άμεσα τη λίστα φαρμάκων - είναι αδιανόητο, χρόνια πάσχοντες και άτομα με αναπηρία να στερούνται τα φάρμακά τους με υπουργικές αποφάσεις!

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 100 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 132 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Καμιά σκέψη για διαθεσιμότητα στο ευαίσθητο περιβάλλον των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ - ΚΑΦΚΑ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09.04.2014

Η ΕΣΑμεΑ διαμηνύει στους υπουργούς Κ. Μητσοτάκη και Ά. Γεωργιάδη ότι δεν θα δεχθεί να ισχύσει η διαθεσιμότητα στον ευαίσθητο χώρο των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και των ΚΑΦΚΑ, που αποτελούν μονάδες κοινωνικής φροντίδας και παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία.

Η διαθεσιμότητα των οδηγών αυτών των μονάδων, που συζητείται, θα οδηγήσει στην αδυναμία της μεταφοράς των πολιτών με αναπηρία από το περιβάλλον που διαβιούν στα ΚΕΚΥΚΑμεΑ ή στα ΚΑΦΚΑ, επομένως και στη στέρηση παροχής υπηρεσιών για την ενίσχυση των λειτουργικών ικανοτήτων και της επανένταξής τους στο κοινωνικό περιβάλλον.

Τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ, τα ΚΑΦΚΑ και οποιαδήποτε Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας επιβάλλεται να μην κλείσει ούτε για μία ημέρα και να μπορούν να παρέχουν οι υπάλληλοί τους, χωρίς κανένα πρόβλημα και με συνέπεια, τις υποστηρικτικές υπηρεσίες τους στους πολίτες με αναπηρία.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. και οι φορείς του αναπηρικού κινήματος σε όλη τη χώρα είναι σε εγρήγορση για να διαφυλάξουν τη λειτουργία των ΚΕΚΥΚΑμεΑ και των ΚΑΦΚΑ της χώρας!

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 132 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

Συνέδριο για τις νέες τεχνολογίες και την «έξυπνη» ανάπτυξη


Το «Industrial Technologies 2014» διοργανώνεται στην Αθήνα 9-11 Απριλίου.

Ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Industrial Technologies 2014- Smart Growth through Research and Innovation» (Βιομηχανικές Τεχνολογίες 2014- Ευφυής Ανάπτυξη μέσω Έρευνας και Καινοτομίας) πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής, από σήμερα, Τετάρτη έως τις 11 Απριλίου.

Το φετινό τρίτο συνέδριο (γίνεται κάθε δύο χρόνια) διεξάγεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και της γενικής διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχα συνέδρια στις Βρυξέλλες το 2010 και στο Άαρχους της Δανίας το 2012.

Κύριος άξονας του συνεδρίου της Αθήνας είναι η παρουσίαση των προοπτικών που παρουσιάζει η ανάπτυξη της νανοεπιστήμης, της νανοτεχνολογίας, των νέων υλικών, της βιοτεχνολογίας και των νέων τεχνολογιών παραγωγής, με στόχο αφενός την προώθηση της έρευνας για καινοτόμα προϊόντα και αφετέρου την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων και του βιομηχανικού κόσμου.

Στο συνέδριο συμμετέχουν πάνω από 800 στελέχη ερευνητικών ιδρυμάτων και βιομηχανιών, πολιτικοί, εμπορικοί ακόλουθοι, καθηγητές πανεπιστημίων, επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές των σχετικών επιστημών από περίπου 50 χώρες.

Τον συντονισμό του συνεδρίου, που χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, έχει αναλάβει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Γαλιώτης, ερευνητής του Ινστιτούτου ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και εθνικός εκπρόσωπος στον τομέα νανοτεχνολογίας, υλικών και διεργασιών παραγωγής.

Παράλληλα με το συνέδριο, διοργανώνονται και δύο επιχειρηματικές εκθέσεις, μια ελληνική, η GreekShowcase, που προβάλλει την έρευνα και την καινοτομία από ελληνικές εταιρείες και μια διεθνής, η IndustryTech, στην οποία παρουσιάζονται καινοτόμα προϊόντα από διεθνείς ερευνητικές κοινοπραξίες και ξένες επιχειρήσεις. Ακόμη, οι επισκέπτες μπορούν να δουν και να αγγίξουν καινοτομικά βιομηχανικά προϊόντα σε έναν ξεχωριστό χώρο (FutureFlash) εντός της έκθεσης IndustryTech, όπου αναδεικνύεται η τεχνολογία του μέλλοντος, όπως ρομπότ, «έξυπνοι» αισθητήρες και εκτυπωμένα τρισδιάστατα αντικείμενα.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του συνεδρίου, το Δίκτυο Πράξη έχει καλέσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της νανοτεχνολογίας, των προηγμένων υλικών και των βιομηχανικών διεργασιών, να συμμετάσχουν σε ειδική εκδήλωση Τεχνολογικών-Επιχειρηματικών Συναντήσεων, που διοργανώνει στις 11 Απριλίου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Η εκδήλωση θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν νέες τεχνολογίες και προϊόντα, να προωθήσουν τη δική τους τεχνογνωσία και τεχνολογία, καθώς επίσης να έρθουν σε επαφή με εξειδικευμένους εταίρους για τεχνολογικές και επιχειρηματικές συνεργασίες. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να δικτυωθούν και να αναζητήσουν συνεργάτες για συμμετοχή σε ερευνητικές κοινοπραξίες στον «Ορίζοντα 2020», το νέο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, με απαραίτητη την ηλεκτρονική εγγραφή μέχρι τις 9 Απριλίου στο επίσημο site της διοργάνωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μετά το ατύχημα έχασε τα... συναισθήματά του


Νέα ζωή, νέα προσωπικότητα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Μόλις είκοσι χρονών ήταν ο βετεράνος του στρατού Matthew Rhodes όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο στη Γερμανία. Υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και έμεινε για δέκα εβδομάδες σε κώμα.

Με σχεδόν χαμένη την όρασή του και μερικώς παράλυτος, ο 39χρονος σήμερα Matthew Rhodes δε το έβαλε κάτω.

Πάλεψε για τη ζωή του, παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά, αλλά υπάρχει κάτι που δεν κατάφερε να ξεπεράσει: από το ατύχημα και μετά δεν μπορεί να νιώσει θλίψη ή ενθουσιασμό καθώς το τραύμα στο κεφάλι του προκάλεσε ζημιά στο τμήμα του εγκεφάλου όπου ολοκληρώνονται τα συναισθήματα.





Το 2000 ο Rhodes γνώρισε τη νυν σύζυγό του Michelle αν και λόγω της απώλειας της βραχύχρονης μνήμης του χρειάστηκε πολύ καιρό, ενάμισι χρόνο, για να μάθει το όνομά της.

«Ακόμα έχω πρόβλημα με τα ονόματα, μπερδεύω ακόμα και τα ονόματα των παιδιών μου. Τα καταφέρνω με τους αριθμούς αλλά με ονόματα και μέρη, απλά τα ξεχνάω», περιγράφει στη Daily Mail.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2000 και έχει σήμερα δύο παιδιά, την 11χρονη Bethany και τον7χρονο Harry.

Ωστόσο ούτε την ημέρα του γάμου του ούτε όταν γεννήθηκαν τα παιδιά του ο Matthew ένιωσε την πλημμύρα συναισθημάτων που ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.





«Πολλοί λένε πως είμαι μονοδιάστατος, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εκφράσεις του προσώπου μου. Δεν έχω καμία έξαρση συναισθημάτων, ούτε ενθουσιασμού ούτε θλίψης, ποτέ δεν ξεκαρδίζομαι στα γέλια, όλα είναι σε ένα επίπεδο», εξηγεί ο ίδιος.

Με τη βοήθεια της οικογένειάς του διέψευσε όλες τις προβλέψεις των γιατρών που έλεγαν πως δεν θα ξαναπερπατήσει, και κάνοντας τον δικό του αγώνα στις φυσιοθεραπείες, ανέκτησε εν μέρει τη δυνατότητά του να κινείται.

«Όταν ήμουν στο στρατό έλεγα ‘καλύτερα νεκρός παρά ανάπηρος’ αλλά τώρα καταλαβαίνω πόσο χαζός ήμουν. Από το ατύχημα και μετά παντρεύτηκα κι έκανα δυο υπέροχα παιδιά που υπεραγαπώ», προσθέτει. «Απλά ζω με την κατάστασή μου, τα παιδιά μου μού έδωσαν ένα λόγο να ζω», καταλήγει.




Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στις ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook


Τα νέα χαρακτηριστικά που θα δούμε στο κοινωνικό δίκτυο.
Νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και επιλογές διαμοιρασμού περιεχομένου φέρνει το Facebook.

Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές έχουν ήδη εμφανιστεί σε χρήστες, ενώ άλλες αναμένεται να ενσωματωθούν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Michael Novak, product manager του κοινωνικού δικτύου.

Μεταξύ των αλλαγών που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή θα δούμε τον επόμενο καιρό, είναι οι εξής:

- Μεγαλύτερη ακρίβεια σε ποιους γίνεται κοινοποίηση

Όταν σήμερα «ποστάρουμε» κάτι στο Facebook το μενού που επιλέγουμε σε ποιους θα εμφανιστεί, φαίνεται κάπως έτσι…



Ωστόσο πλέον, ένα επιπλέον μενού εμφανίζει επιλογές όπως «Σε όλους που έχουν Facebook ή σε όσους δεν έχουν», όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία που δημοσίευσε η Washington Post.



- Δυνατότητα να γίνουν οι παλιές φωτογραφίες χρονολογίου ιδιωτικές

Μέχρι σήμερα, οι φωτογραφίες χρονολογίου ήταν προεπιλεγμένα δημόσιες, στην ίδια κατηγορία με πληροφορίες όπως το όνομα και η φωτογραφία προφίλ. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πληροφορίες αυτές χρησιμεύουν για να ξεχωρίζει ο ένας χρήστης από τον άλλο. Ωστόσο, σύντομα, οι χρήστες θα μπορούν να κρύβουν και τις φωτογραφίες χρονολογίου.

- Κοινοποίηση δεδομένων από φίλους

Τι συμβαίνει όταν μοιραζόμαστε κάτι και ένας φίλος το κάνει re-share στο δικό του προφίλ; Ποιος μπορεί να το δει; Η απάντηση σύμφωνα με το Facebook είναι μόνο οι κοινοί φίλοι και τις επόμενες εβδομάδες, αυτό θα γίνει πιο σαφές στους χρήστες με ειδικές προειδοποιήσεις στα posts, που θα εξηγούν πώς λειτουργεί, όπως σημειώνει η Washington Post.

- Νέο παράθυρο με ρυθμίσεις απορρήτου

Το Facebook δοκιμάζει μια προειδοποιητική οθόνη που θα ρωτά τους χρήστες οι οποίοι δεν έχουν ελέγξει τις ρυθμίσεις απορρήτου, εάν θέλουν τα posts τους να μοιράζονται δημόσια από προεπιλογή, ή στους φίλους τους.

Η προειδοποιητική οθόνη θα συνοδεύεται από το σκίτσο ενός μικρού δεινόσαυρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνει «η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές»


Οικονομολόγοι εξηγούν στο newsbeast.gr τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης κίνησης.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, μέσα στην ημέρα βγαίνει στις αγορές.

Πώς κρίνουν, όμως, την απόφαση αυτή έγκριτοι οικονομολόγοι; Όλα εξαρτώνται από το επιτόκιο που θα βγούμε, λένε στο newsbeast.gr τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμη και το 5% είναι μεγάλο και μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, προτιμά «να μη βγούμε στις αγορές» και να μέναμε μόνο με τους τροϊκανούς. Όπως αναφέρει, βάσει των όσων έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα, το επιτόκιο κοντά στο 5% σημαίνει ότι θα δανειστούμε με ακριβό χρήμα και σε καμία περίπτωση δεν θα απαλλαγούμε από τους τροϊκανούς.

«Χρειαζόμαστε επιτόκιο κάτω του 5%»
Ο γνωστός οικονομολόγος, Γιάννης Σωπασής, εξηγεί στο newsbeast.gr τι σημαίνει ότι η χώρα βγαίνει στις αγορές. Και λέει: «Εάν η χώρα μας πετύχει ένα επιτόκιο κοντά στο 5%, θα θεωρηθεί ως μία κίνηση αποδοχής από τις αγορές στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και θα υπάρξει περαιτέρω ανάκαμψη. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι ακόμη και το 4,8% είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που δανειζόμαστε μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι μια ψυχολογική ανάσα και μια επικοινωνιακή τακτική, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει με μεγαλύτερο δανεισμό και μικρότερο επιτόκιο.

Αυτό σταδιακά θα οδηγήσει την οικονομία από την απεμπλοκή της τρόικας, στην αναζήτηση στήριξης από τις διεθνείς αγορές, χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και φυσικά από το ΔΝΤ».

Στο ερώτημα αν είναι επιτυχημένη κίνηση, απαντά: «Η κίνηση της Ελλάδας να βγει στις αγορές, θα είναι επιτυχημένη, αν βγει με επιτόκιο μικρότερο του 5%. Εάν δεν αποδεχθούν αυτό το επιτόκιο και φτάσουμε σε ένα απαγορευτικό επιτόκιο πάνω από 5%, προσωπικά θεωρώ ότι θα φέρει περαιτέρω εξελίξεις σε ό,τι έχει να κάνει με την τρόικα και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Κι αυτό γιατί επί της ουσίας ο δανεισμός και το εγχείρημα του υπουργείου Οικονομικών δε θα θεωρηθεί θετικό. Ουσιαστικά δηλαδή, θα θεωρηθεί ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμη ικανή να φύγει από την τρόικα».

«Και μνημόνια και ακριβό χρήμα»
Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, εξηγεί στοnewsbeast.gr για ποιους λόγους δεν θα έπρεπε να βγούμε στις αγορές. «Αν δανειστούμε με 5% ή 6%, θα δανειστούμε με πάρα πολύ ακριβό χρήμα. Δηλαδή, θα επιδεινωθεί η κατάσταση του χρέους. Θετικό θα ήταν να είχαμε πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Μπορεί κάποιος να μας πει ότι η Τουρκία δανείζεται με 7% ή 8%, αλλά έχει ανάπτυξη της τάξης του 7%. Οπότε, μπορεί να δανείζεται. Εμείς, έχουμε 0% ανάπτυξη και ούτε του χρόνου θα έχουμε καμία θεαματική ανάπτυξη».

Στο ερώτημα τι θα συμβεί, απαντά: «Αν δεν μπούμε στις αγορές, θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας. Εκεί, θα πει κάποιος, θα έχουμε μνημόνια. Η απάντηση όμως είναι ότι μνημόνια θα έχουμε έτσι κι αλλιώς. Οπότε, τώρα θα έχουμε και μνημόνια και ακριβό χρήμα. Στην άλλη περίπτωση, θα είχαμε μόνο μνημόνιο αλλά δεν θα είχαμε ακριβό χρήμα».

Ο έγκριτος καθηγητής Οικονομικών απαντά στα σενάρια περί χαμηλότερου του 5% επιτοκίου, λέγοντας: «Το επιτόκιο είναι συνάρτηση της δυναμικής της οικονομίας. Όταν μια οικονομία είναι σε ύφεση, και το 3% είναι βαρύ. Οπότε, καλύτερα να μη βγαίναμε γιατί έτσι κι αλλιώς θα έχουμε μνημόνιο. Μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι επειδή το Μάιο λήγει το μνημόνιο, έφυγε και τελειώσαμε και κάνουμε ό,τι θέλουμε. 360 δισ. χρωστάμε και δεν πρόκειται να μας αφήσουν οι δανειστές μας έτσι».



Διαβάστε περισσότερα...

Υπό εξέταση όλα τα αιτήματα για τα μαθήματα των πανελλαδικών


Σχεδόν έτοιμη η προκήρυξη για τη σύσταση των επιστημονικών ομάδων.

Σχεδόν έτοιμη είναι η προκήρυξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τη σύσταση ομάδων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων για τη διαμόρφωση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών. Στις ομάδες θα συμμετέχουν τόσο πανεπιστημιακοί, όσο και μάχιμοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε στη βουλή ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου τα προσόντα που θα ληφθούν υπόψη είναι οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι καθώς και η προηγούμενη εμπειρία στη διαμόρφωση σχολικών αναλυτικών προγραμμάτων.

Οι επιτροπές θα εξετάσουν όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί για τα προγράμματα σπουδών και τα μαθήματα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό. Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις για την ένταξη της γεωμετρίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ έχει έρθει ως αίτημα στο υπουργείο η ανάγκη να συμπεριληφθεί το μοντέρνο μάθημα των Πιθανοτήτων και της Στατιστικής, που απαντά σε σύγχρονες ανάγκες και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα καταλαμβάνει ήδη το 35% της ύλης των μαθηματικών.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται τίποτα» ως προς τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί. Οι αρμόδιες επιτροπές θα εξετάσουν όλα τα αιτήματα και ακολούθως θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας θα ετοιμάσει νέα βιβλία για το λύκειο ενώ όσον αφορά τα προγράμματα σπουδών θα υπάρχουν δύο τύποι επιτροπών:

- Μία μικρή ολιγομελή επιτροπή των τριών ατόμων που θα ορίζουν τις γενικές προδιαγραφές των προγραμμάτων και οι οποίες θα παρακολουθούν την κατάρτισή τους από τις άλλες επιτροπές

- και τις υπόλοιπες επιτροπές που θα αποτελούνται από περισσότερα άτομα και θα καταρτίζουν τα βιβλία σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα βάλουν οι ολιγομελείς επιτροπές.

Και οι δύο τύποι επιτροπών συγκροτούνται από τα μητρώα μετά από προκήρυξη.

Οι προτάσεις των επιτροπών κατατίθενται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ, το οποίο στη συνέχεια καταθέτει την πρότασή του στην πολιτική ηγεσία, προκειμένου να αποφασίσει και το νέο αναλυτικό πρόγραμμα δημοσιεύεται σε ΦΕΚ.

Επίσης, οι παραπάνω επιτροπές ορίζουν και τις τεχνικές προδιαγραφές του βιβλίου, δηλαδή αν θα έχει παραπομπές στο διαδίκτυο, αν θα συνοδεύεται από DVD, αν υπάρχει κάποια βιβλιογραφία και ούτω καθ’ εξής, ώστε να είναι έτοιμο για εκτύπωση από το Διόφαντο.

Θα χρειαστεί ένα εξάμηνο περίπου για την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών.

Για τα βιβλία

- Το ΙΕΠ θα προκηρύξει το έργο.

- Τους διαγωνιζομένους θα τους κρίνει πάλι μία επιτροπή με μητρώο, την οποία θα συγκροτούν ένας πανεπιστημιακός, ένας σχολικός σύμβουλος και ένας μαχόμενος εκπαιδευτικός με απόλυτη διαφάνεια, με μοριοδότηση και απόλυτα αντικειμενικό τρόπο.

- Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουμε πια νέα βιβλία για όλες τις τάξεις και θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές με προτεραιότητα στα βιβλία της Γ’ Λυκείου που θα είναι έτοιμα το Σεπτέμβρη του 2015.

- Εκτύπωση βιβλίων. Το ΙΕΠ θα προκηρύξει το έργο. Τους διαγωνιζομένους θα τους κρίνει πάλι μία επιτροπή με μητρώο, την οποία θα συγκροτούν ένας πανεπιστημιακός, ένας σχολικός σύμβουλος και ένας μαχόμενος εκπαιδευτικός με απόλυτη διαφάνεια, με μοριοδότηση και απόλυτα αντικειμενικό τρόπο



Διαβάστε περισσότερα...

Στάση εργασίας δασκάλων την Παρασκευή


Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας την ίδια μέρα στις 14:00.

Τρίωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή έχει προκηρύξει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και συγκεκριμένα για τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού.

Την ίδια ημέρα, στις 14:00, οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις αποτελεί η διοργάνωση σεμιναρίων αξιολόγησης για τους σχολικούς συμβούλους, καθώς και τους προϊστάμενους επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης ΠΕ από διάφορες περιοχές της χώρας, από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, στο χώρο του Υπουργείου Παιδείας.

Η ΔΟΕ αντιτίθεται στην αξιολόγηση, καθώς θεωρεί ότι λαμβάνει χώρα για να κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία και να τιμωρηθούν οι εκπαιδευτικοί, ενώ καλεί τους σχολικούς συμβούλους να μην αναλάβουν ρόλο αξιολογητή.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα εξεταστούν οι μαθητές της Α' τάξης των ΕΠΑΛ


Τι ισχύει για την προαγωγή των μαθητών.

Οδηγίες για τον τρόπο εξέτασης των μαθητών της Α' τάξης των ΕΠΑΛ απέστειλε το υπουργείο Παιδείας. Με αυτές ορίζονται ποια θέματα θα επιλεχθούν από την Τράπεζα Θεμάτων καθώς και η συμμετοχή του κάθε θέματος στη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού, τα θέματα τίθενται από το διδάσκοντα/τους διδάσκοντες και δεν ισχύει για αυτά η Τράπεζα Θεμάτων. Επίσης αναφέρεται ότι η «διαβαθμισμένη δυσκολία» εφαρμόζεται στα υποερωτήματα των θεμάτων που λαμβάνονται από αυτήν.

Τα θέματα των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις. Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του ΙΕΠ, διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι μαθητές απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.

Για κάθε θέμα καθορίζεται ορισμένη βαθμολογία. Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στις επιμέρους ερωτήσεις, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε μια από αυτές.

Προαγωγή μαθητών Α' τάξης ΕΠΑΛ

Όσον αφορά την προαγωγή των μαθητών της Α τάξης των ΕΠΑΛ τονίζεται ότι απαιτείται γενικός μέσος όρος (Γ.Μ.Ο.) ίσος ή ανώτερος του δέκα (10) σε όλα τα μαθήματα.

Όταν μαθητής δεν πληροί την προϋπόθεση αυτή, αλλά έχει μέχρι και σε δύο μαθήματα κάτω του δέκα (10), παραπέμπεται σε επανεξέταση τον Σεπτέμβριο οπότε και προάγεται, εφόσον σε όλα τα μαθήματα έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10). Μαθητής που δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις επαναλαμβάνει τη φοίτηση. Θα ακολουθήσει σχετικό Π.Δ.

Α. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Νέα Ελληνική Γλώσσα

Για την εξέταση στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας της Α΄ τάξης Επαγγελματικού Λυκείου δίνονται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο ένα ή δύο κείμενα περιορισμένης έκτασης από τον έντυπο ή/και τον ηλεκτρονικό λόγο (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο), που αναφέρονται σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιστημονικά ή άλλα θέματα της καθημερινής ζωής και έχουν νοηματική πληρότητα. Τα κείμενα σχετίζονται με θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι μαθητές εξετάζονται σε τρία (3) θέματα. Συγκεκριμένα καλούνται:

α) να απαντήσουν σε δύο (2) ερωτήσεις που έχουν σχέση με:

i. την κατανόηση του κειμένου (οπτικές από τις οποίες προσεγγίζεται η πραγματικότητα, στόχοι και επιχειρήματα συγγραφέα, προβληματισμοί που θέτει, θέσεις που υποστηρίζει κ.λπ.)·

ii. την οργάνωση του λόγου (διάρθρωση, δομή, διαίρεση, τίτλοι ενοτήτων, συνοχή, αλληλουχία, τρόποι ανάπτυξης, συλλογιστική πορεία κ.λπ.)·

β) να απαντήσουν σε δύο (2) ερωτήσεις που αφορούν:

i. σε σημασιολογικά στοιχεία (σημασίες λέξεων, συνώνυμα, αντώνυμα, κατασκευή φράσεων ή παραγράφων με συγκεκριμένες λέξεις, αντικατάσταση λέξεων ή φράσεων με σημασιολογικά ισοδύναμες κ.λπ.)·

ii. στην επισήμανση της λειτουργίας μορφοσυντακτικών δομών και υφολογικών στοιχείων του κειμένου που σχετίζονται με τους επικοινωνιακούς στόχους του συγγραφέα (ενεργητική ή παθητική σύνταξη, γλωσσικές ποικιλίες, αναφορική και ποιητική λειτουργία της γλώσσας [δηλωτική και συνυποδηλωτική χρήση], στοιχεία προφορικού λόγου, χρήση ειδικού λεξιλογίου, είδος κειμένου κ.λπ.).

γ) να συνθέσουν δικό τους κείμενο (ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο), το οποίο σχετίζεται θεματικά με το κείμενο ή τα κείμενα που τους δόθηκαν, στο πλαίσιο του οποίου απαντούν με πειστική επιχειρηματολογία στα ζητούμενα, διατυπώνουν κρίσεις και σχόλια ή αναπτύσσουν τεκμηριωμένα προσωπικές απόψεις. Η έκταση του κειμένου κυμαίνεται από 350 έως 400 λέξεις.

Το πρώτο (α) θέμα βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες, το δεύτερο (β) με είκοσι πέντε (25) και το τρίτο (γ) με πενήντα (50). Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις του α΄ και του β΄ θέματος, οι οποίες μπορεί να αναλύονται σε υποερωτήματα, διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό της δυσκολίας τους και οι βαθμολογικές μονάδες καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.

Το κείμενο ή τα κείμενα, το πρώτο και το δεύτερο θέμα (υπό τα στοιχεία «α» και «β») επιλέγονται από την τράπεζα θεμάτων, ενώ το τρίτο θέμα (υπό το στοιχείο «γ») ορίζεται από τους διδάσκοντες το μάθημα.

Νέα Ελληνική Λογοτεχνία

Για την εξέταση του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ τάξης Επαγγελματικού Λυκείου δίνεται στους μαθητές αδίδακτο κείμενο, ομοειδές ή ομόθεμο με τις διδακτικές ενότητες που έχουν διδαχθεί («Τα φύλα στη λογοτεχνία», «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση» και «Θέατρο»), το οποίο λαμβάνεται από την τράπεζα θεμάτων.

1. Σε περίπτωση που το κείμενο αναφέρεται στις θεματικές ενότητες «Τα φύλα στη Λογοτεχνία» και «Θέατρο», οι μαθητές καλούνται:

α) να επισημάνουν τα πρόσωπα που αναφέρονται στο κείμενο και να τα εντάξουν στον τόπο και στον χρόνο της αφήγησης·

β) να διακρίνουν και να περιγράψουν ένα ή δύο λογοτεχνικούς χαρακτήρες, κάνοντας αναφορές στις σχέσεις των δύο φύλων, στον κοινωνικό τους ρόλο ή σε κοινωνικά στερεότυπα σχετιζόμενα με το θέμα του κειμένου, και να αιτιολογήσουν τις απαντήσεις τους με αντίστοιχες παραπομπές στο κείμενο·

γ) να βρουν τον αφηγητή της ιστορίας και να αλλάξουν το πρόσωπο του αφηγητή ώστε να φανεί η αντίστοιχη αλλαγή στην οπτική της αφήγησης ή να μετατρέψουν το διαλογικό μέρος του κειμένου σε συνεχή αφηγηματικό λόγο·

δ) να διατυπώσουν σε μία ή δύο παραγράφους την άποψή τους για το περιεχόμενο του κειμένου συσχετίζοντάς το με τις αντιλήψεις της εποχής μας.

Οι ερωτήσεις υπό τα στοιχεία «α» και «β» βαθμολογούνται με 50 μονάδες (α = 25 μονάδες + β = 25 μονάδες) και συνοδεύουν το αδίδακτο κείμενο που κληρώνεται από την τράπεζα θεμάτων.

Οι ερωτήσεις υπό τα στοιχεία «γ» και «δ» βαθμολογούνται με 50 μονάδες (γ= 25 μονάδες + δ= 25 μονάδες) και ορίζονται από τους διδάσκοντες το μάθημα.

2. Σε περίπτωση που το ποίημα ανήκει στην ενότητα «Παράδοση και Μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση», οι μαθητές καλούνται:

α) να αναγνωρίσουν στο ποίημα γενικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ή της μοντέρνας ποίησης.

β) να επισημάνουν στο κείμενο εκφραστικά μέσα και εκφραστικούς τρόπους (μεταφορές, παρομοιώσεις, εικόνες, στοιχεία που αφορούν τη γλώσσα, όπως λόγιες, λαϊκές ιδιωματικές ή αντιλυρικές λέξεις κ.λπ.) και να σχολιάσουν τη λειτουργία τους.

γ) να επισημάνουν στο ποίημα βασικά χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού ρεύματος (π.χ. ρομαντισμός, συμβολισμός κ.λπ.) στο οποίο ανήκει.

δ) να σχολιάσουν σε μία ή δύο παραγράφους βασικά σύμβολα ή θέματα του ποιήματος και να αιτιολογήσουν τις απαντήσεις τους με αντίστοιχες παραπομπές στο κείμενο.

Οι ερωτήσεις υπό τα στοιχεία «α» και «β» βαθμολογούνται με 50 μονάδες (α = 25 μονάδες + β = 25 μονάδες) και συνοδεύουν το αδίδακτο κείμενο που κληρώνεται από την τράπεζα θεμάτων.

Οι ερωτήσεις υπό τα στοιχεία «γ» και «δ» βαθμολογούνται με 50 μονάδες (γ = 25 μονάδες + δ = 25 μονάδες) και ορίζονται από τους διδάσκοντες το μάθημα.

Ιστορία

Οι μαθητές αξιολογούνται στο μάθημα της Ιστορίας της Α΄ τάξης Επαγγελματικού Λυκείου με συνδυασμό θεμάτων/ερωτήσεων, που ταξινομούνται σε δύο (2) ομάδες:

Ι. Στην ομάδα Α΄ περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα που αναλύονται σε επιμέρους ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχονται οι ιστορικές γνώσεις των μαθητών (χρονολογίες, ιστορικές έννοιες, ιστορικά φαινόμενα ή γεγονότα, δράση προσώπων κ.λπ.):

1. Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει: α) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου (1.α), που βαθμολογούνται με δέκα (10) μονάδες· β) εξήγηση δύο ή τριών ιστορικών όρων/εννοιών (1.β), που βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες.

2. Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο ερωτήσεις σύντομης απάντησης (2.α.) και (2.β.) και βαθμολογείται με εικοσιπέντε (25) μονάδες.

ΙΙ. Στην ομάδα Β΄ περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα, που το καθένα μπορεί να αναλύεται σε δύο επιμέρους ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχονται η ικανότητα των μαθητών στη σύνθεση των ιστορικών γνώσεων και η κριτική προσέγγισή τους (ανάλυση ή σύνθεση αιτίων ή συνθηκών, αποτίμηση της δράσης προσώπων, αξιολόγηση αποτελεσμάτων, σύγκριση απόψεων, προέκταση ιστορικών πληροφοριών κ.λπ.). Τα θέματα αυτής της ομάδας επιλέγονται από ενότητες της εξεταστέας ύλης διαφορετικές εκείνων από τις οποίες προέρχονται οι ερωτήσεις (2.α) και (2.β) της ομάδας Α΄ και βαθμολογούνται αθροιστικά με 50 μονάδες. Στην περίπτωση αυτής της ομάδας χρησιμοποιούνται και ερωτήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίνεται στους μαθητές φωτοτυπημένο. Το υλικό αυτό προέρχεται από ιστορικές μαρτυρίες, αρχαιολογικές μελέτες, έργα τέχνης, φωτογραφίες, στατιστικούς πίνακες, χάρτες, διαγράμματα και από όλα εκείνα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως ιστορικά τεκμήρια ή ως μέσα άντλησης πληροφοριών για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων.

Η βαθμολογία κάθε ερώτησης των παραπάνω θεμάτων και των δύο ομάδων διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό της δυσκολίας της. Οι βαθμολογικές μονάδες καθεμιάς καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.

Τα θέματα της ομάδας Α΄ επιλέγονται από την τράπεζα θεμάτων, ενώ τα θέματα της ομάδας Β΄ ορίζονται από τους διδάσκοντες.

Άλγεβρα και Γεωμετρία

Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Άλγεβρα και Γεωμετρία της Α’ τάξης ΕΠΑ.Λ. γίνονται ως εξής:

1. Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη, με τα οποία ελέγχεται η γνώση εννοιών και ορολογίας, η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστικών στοιχείων, η ικανότητα εκτέλεσης γνωστών αλγορίθμων, η ικανότητα του μαθητή να αναλύει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρμογής κατάλληλης μεθόδου.

2. Τα τέσσερα θέματα που δίνονται στους μαθητές διαρθρώνονται ως εξής:

α. Το πρώτο θέμα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιέχει πέντε (05) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου (πολλαπλής επιλογής, Σωστού -Λάθους, αντιστοίχισης) με τις οποίες ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση των βασικών εννοιών και των σπουδαιότερων συμπερασμάτων της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης. Στο δεύτερο μέρος ζητείται η απόδειξη μίας απλής πρότασης (ιδιότητας, λήμματος, θεωρήματος ή πορίσματος),που είναι αποδεδειγμένη στο σχολικό εγχειρίδιο.

β. Το δεύτερο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που είναι εφαρμογή ορισμών, αλγορίθμων ή προτάσεων (ιδιοτήτων, θεωρημάτων, πορισμάτων).

γ. Το τρίτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που απαιτεί από τον μαθητή ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών και αποδεικτικών ή υπολογιστικών διαδικασιών.

δ. Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα που η λύση του απαιτεί από τον μαθητή ικανότητες συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη στρατηγικών επίλυσής του.

Το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο θέμα μπορούν να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα που διευκολύνουν τον μαθητή στη λύση.

3. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά εικοσιπέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα (4) θέματα. Ειδικότερα, στο πρώτο θέμα το πρώτο μέρος βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες, ενώ το δεύτερο μέρος βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες. Στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο θέμα η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.

4. Το δεύτερο και το τέταρτο θέμα λαμβάνονται με κλήρωση από την τράπεζα θεμάτων, ενώ το πρώτο και το τρίτο θέμα επιλέγονται από τους διδάσκοντες (ή τον διδάσκοντα) το μάθημα καθηγητές.

Φυσική, Χημεία

Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας της Α΄ τάξης Επαγγελματικού Λυκείου γίνονται ως εξής:

1. Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη που καθορίζονται ως εξής:

α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από 5 ερωτήσεις κλειστού τύπου, με τις οποίες ελέγχεται η γνώση της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης.

β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από δύο (2) ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας και οι ικανότητες και δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος. Με τις ερωτήσεις μπορεί να ζητηθεί από τους μαθητές να αναπτύξουν την απάντησή τους ή να απαντήσουν σε ένα ερώτημα κλειστού τύπου και να αιτιολογήσουν την απάντησή τους.

γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από άσκηση εφαρμογής της θεωρίας, η οποία απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών, θεωριών, τύπων, νόμων και αρχών και μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.

δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από ένα πρόβλημα ή μία άσκηση, που απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαδικασία επίλυσής του. Tο πρόβλημα αυτό ή η άσκηση μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα.

2. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Ειδικότερα, στο πρώτο θέμα κάθε μία ερώτηση βαθμολογείται με 5 μονάδες και στο δεύτερο θέμα η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δώδεκα (12) μονάδες και η δεύτερη με δεκατρείς (13) μονάδες. Στο τρίτο και τέταρτο θέμα η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.

3. Το πρώτο και το τρίτο θέμα επιλέγονται από τους διδάσκοντες ( ή τον διδάσκοντα) το μάθημα. Το δεύτερο και το τέταρτο θέμα λαμβάνονται με κλήρωση από την τράπεζα θεμάτων.

Θρησκευτικά

Η γραπτή προαγωγική εξέταση στα «Θρησκευτικά» περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερωτήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους. Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει πέντε (5) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες (5×5=25).

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύντομης απάντησης και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.

β) Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα με αντίστοιχες ερωτήσεις ευρύτερης ανάπτυξης, με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης αλλά και διασύνδεσης γνώσεων, γεγονότων και διαδικασιών που απέκτησαν οι μαθητές.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει μία (1) ερώτηση και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει επίσης μία (1) ερώτηση και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

Τα θέματα ορίζονται κατά 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά 50% από τον διδάσκοντα. Συγκεκριμένα: το πρώτο θέμα από την πρώτη ομάδα και το πρώτο θέμα από τη δεύτερη ομάδα ορίζονται από την τράπεζα θεμάτων. Το δεύτερο θέμα από την πρώτη ομάδα και το δεύτερο θέμα από τη δεύτερη ομάδα ορίζονται από τον εκπαιδευτικό της τάξης.

Πολιτική Παιδεία

(Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία)

Για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία), η εξέταση περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερωτήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους. Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει πέντε (5) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες (5×5=25).

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύντομης απάντησης και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.

β) Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα με ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές. Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει δύο ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.

Τα θέματα ορίζονται κατά 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά 50% από τον διδάσκοντα. Συγκεκριμένα: το πρώτο θέμα από την πρώτη ομάδα και το πρώτο θέμα από τη δεύτερη ομάδα ορίζονται από την τράπεζα θεμάτων. Το δεύτερο θέμα από την πρώτη ομάδα και το δεύτερο θέμα από τη δεύτερη ομάδα ορίζονται από τον εκπαιδευτικό της τάξης.

Ξένη Γλώσσα

Στις προαγωγικές εξετάσεις ο τρόπος εξέτασης των ξένων γλωσσών περιλαμβάνει θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας. Τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται ως εξής:

Θέμα 1. Κατανόηση γραπτού λόγου:

Δίδεται στους μαθητές διδαγμένο κείμενο (α) 180-350 λέξεων, το οποίο συνοδεύεται από μία δοκιμασία με δέκα (10) ερωτήματα που αποσκοπούν στον έλεγχο σφαιρικής κατανόησης ή/και (β) κατανόησης επιμέρους μηνυμάτων/πληροφοριών του κειμένου (σύνολο 30%).

Θέμα 2α. Λεξικογραμματική:

Δίνεται μία (1) δοκιμασία που αποσκοπεί στον έλεγχο λεξιλογικής ικανότητας με 10 επιμέρους ερωτήματα. Πρόκειται για ερωτήματα συμπλήρωσης (σύνολο 20%).

Θέμα 2β. Λεξικογραμματική:

Δίνεται μία (1) δοκιμασία που αποσκοπεί στον έλεγχο γραμματικής ικανότητας με 10 επιμέρους ερωτήματα. Πρόκειται για ερωτήματα επιλογής (σύνολο 20%).

Θέμα 3. Παραγωγή γραπτού λόγου:

Οι μαθητές καλούνται να γράψουν ένα κείμενο έκτασης 120 – 150 λέξεων σύμφωνα με πληροφορίες, παροτρύνσεις ή/και οδηγίες που παρέχονται στην ξένη γλώσσα και οι οποίες ορίζουν με σαφήνεια το συγκειμενικό πλαίσιο της παραγωγής του (δηλαδή ποιος γράφει σε ποιον και για ποιον σκοπό) (σύνολο 30%).

Τα θέματα ορίζονται κατά 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά 50% από τον διδάσκοντα. Συγκεκριμένα: το θέμα 1 και το θέμα 2α ορίζονται από τον εκπαιδευτικό της τάξης. Το θέμα 2β και το θέμα 3 ορίζονται από την τράπεζα θεμάτων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όσον αφορά την Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας (Ν. 4186/2013, άρθρο 11), η «διαβαθμισμένη δυσκολία» εφαρμόζεται στα υποερωτήματα των θεμάτων που λαμβάνονται από αυτήν.

B. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

α) ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Αρχές Μηχανολογίας

Η γραπτή προαγωγική εξέταση στο μάθημα Αρχές Μηχανολογίας περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Τα θέματα της πρώτης ομάδας μέσω των οποίων ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων του μαθήματος μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ερωτήματα (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών κτλ.) και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.

Αρχές Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολογίας

Η γραπτή προαγωγική εξέταση στο μάθημα Αρχές Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολογίας περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Τα θέματα της πρώτης ομάδας μέσω των οποίων ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων του μαθήματος μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ερωτήματα (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών κτλ.) και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.

Τεχνικό Σχέδιο

Στο Τεχνικό Σχέδιο η γραπτή εξέταση συνίσταται στα εξής:

α) Το θέμα της εξέτασης είναι στοιχείο ή συνδυασμός στοιχείων από το διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος, είναι απλής γεωμετρικής μορφής, δίνεται σε σχέδιο (ή σκαρίφημα) όψεων − τομών ή αξονομετρικής προβολής ή συνδυασμού τους και περιέχει όλα τα απαραίτητα δεδομένα (τίτλους, διαστάσεις, ενδείξεις κτλ.).

β) Από τους μαθητές ζητείται να σχεδιάσουν (ή και να συμπληρώσουν), με τη βοήθεια των βασικών σχεδιαστικών οργάνων και μέσων, όψεις και τομές του θέματος και να σημειώσουν διαστάσεις, σύμβολα και λοιπά στοιχεία του Σχεδίου.

Τα κριτήρια αξιολόγησης του Σχεδίου είναι τα εξής:

1) Η ορθότητα των απαντήσεων (ορθή μεταφορά κλίμακας, ορθή σχεδίαση τεμνομένων και προβαλλομένων στοιχείων, ορθή διαστασιολόγηση κτλ.), που αξιολογείται με τριανταπέντε μονάδες (35).

2) Η πληρότητα των απαντήσεων (σχεδίαση όλων των ζητουμένων και των στοιχείων τους , όπως απαραίτητες γραμμές, στοιχεία διαστασιολόγησης, σύμβολα κτλ.), που αξιολογείται με τριάντα μονάδες (30).

3) Η ποιότητα σχεδίασης (ποιότητα γραμμών, ακρίβεια σχεδίασης, καθαρότητα σημείων τομής, συναρμογές κτλ.), που αξιολογείται με εικοσιπέντε μονάδες (25).

4) Η οργάνωση του θέματος στο χαρτί σχεδίασης, που αξιολογείται με δέκα μονάδες (10).

β) ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Οργάνωση και Διοίκηση

Η γραπτή προαγωγική εξέταση στο μάθημα Οργάνωση και Διοίκηση περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Τα θέματα της πρώτης ομάδας μέσω των οποίων ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων του μαθήματος μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ερωτήματα (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών κτλ.) και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.

Αρχές Λογιστικής

Η γραπτή προαγωγική εξέταση στο μάθημα Αρχές Λογιστικής περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Τα θέματα της πρώτης ομάδας μέσω των οποίων ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων του μαθήματος μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ερωτήματα (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών κτλ.) και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.

γ) ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Αρχές Αγροτικής Παραγωγής

Η γραπτή προαγωγική εξέταση στο μάθημα Αρχές Αγροτικής Παραγωγής περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Τα θέματα της πρώτης ομάδας μέσω των οποίων ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων του μαθήματος μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ερωτήματα (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών κτλ.) και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.

Αρχές Τεχνολογίας Τροφίμων

Η γραπτή προαγωγική εξέταση στο μάθημα Αρχές Τεχνολογίας Τροφίμων περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Τα θέματα της πρώτης ομάδας μέσω των οποίων ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων του μαθήματος μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ερωτήματα (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών κτλ.) και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.

Αρχές Επιστήμης της Διατροφής

Η γραπτή προαγωγική εξέταση στο μάθημα Αρχές Επιστήμης της Διατροφής περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Τα θέματα της πρώτης ομάδας μέσω των οποίων ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων του μαθήματος μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ερωτήματα (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών κτλ.) και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.

δ) ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Ναυτική Τέχνη

Η γραπτή προαγωγική εξέταση στο μάθημα Ναυτική Τέχνη περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Τα θέματα της πρώτης ομάδας μέσω των οποίων ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων του μαθήματος μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ερωτήματα (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών κτλ.) και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.

Ναυτιλιακές γνώσεις

Η γραπτή προαγωγική εξέταση στο μάθημα Ναυτιλιακές γνώσεις περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Τα θέματα της πρώτης ομάδας μέσω των οποίων ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων του μαθήματος μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ερωτήματα (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών κτλ.) και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.

Στοιχεία Μηχανών Πλοίου

Η γραπτή προαγωγική εξέταση στο μάθημα Στοιχεία Μηχανών Πλοίου περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Τα θέματα της πρώτης ομάδας μέσω των οποίων ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων του μαθήματος μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ερωτήματα (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών κτλ.) και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.

Τεχνικό Σχέδιο

Στο Τεχνικό Σχέδιο η γραπτή εξέταση συνίσταται στα εξής:

α) Το θέμα της εξέτασης είναι στοιχείο ή συνδυασμός στοιχείων από το διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος, είναι απλής γεωμετρικής μορφής, δίνεται σε σχέδιο (ή σκαρίφημα) όψεων − τομών ή αξονομετρικής προβολής ή συνδυασμού τους και περιέχει όλα τα απαραίτητα δεδομένα (τίτλους, διαστάσεις, ενδείξεις κτλ.).

β) Από τους μαθητές ζητείται να σχεδιάσουν (ή και να συμπληρώσουν), με τη βοήθεια των βασικών σχεδιαστικών οργάνων και μέσων, όψεις και τομές του θέματος και να σημειώσουν διαστάσεις, σύμβολα και λοιπά στοιχεία του Σχεδίου.

Τα κριτήρια αξιολόγησης του Σχεδίου είναι τα εξής:

1) Η ορθότητα των απαντήσεων (ορθή μεταφορά κλίμακας, ορθή σχεδίαση τεμνομένων και προβαλλομένων στοιχείων, ορθή διαστασιολόγηση κτλ.), που αξιολογείται με τριανταπέντε μονάδες (35).

2) Η πληρότητα των απαντήσεων (σχεδίαση όλων των ζητουμένων και των στοιχείων τους όπως απαραίτητες γραμμές, στοιχεία διαστασιολόγησης ,σύμβολα κτλ.), που αξιολογείται με τριάντα μονάδες (30).

3) Η ποιότητα σχεδίασης (ποιότητα γραμμών ,ακρίβεια σχεδίασης ,καθαρότητα σημείων τομής, συναρμογές κτλ.), που αξιολογείται με εικοσιπέντε μονάδες (25).

4) Η οργάνωση του θέματος στο χαρτί σχεδίασης, που αξιολογείται με δέκα μονάδες (10).

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

(για όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού)

Η γραπτή εξέταση στο μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής περιλαμβάνει θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας και συγκεκριμένα:

α) δύο (2) θέματα θεωρίας,

β) δύο (2) θέματα ασκήσεων ή προβλημάτων.

Τα θέματα θεωρίας αποτελούνται από ερωτήσεις διαφόρων τύπων με τις οποίες ελέγχονται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας, η κριτική ικανότητα των μαθητών, η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων και η δυνατότητα παρουσίασής τους με σωστούς επιστημονικούς όρους και σωστό γραπτό λόγο.

Τα θέματα ασκήσεων ή προβλημάτων στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους.

Η βαθμολογία προκύπτει κατά 50% από τα θέματα της θεωρίας (2x25%) και κατά 50% από τις ασκήσεις ή τα προβλήματα (2x25%).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα και με το νόμο 4186/2013 στα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού, τα θέματα τίθενται από τον διδάσκοντα/ τους διδάσκοντες και δεν ισχύει για αυτά η Τράπεζα Θεμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...