Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Βοήθεια καίγομαι!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διατροφικές συμβουλές για την καταπολέμηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Μήπως όταν τρώτε κάτι πικάντικο, όταν βάζετε πολύ λεμόνι στο φαγητό σας, όταν πίνετε αλκοόλ, όταν σκύβετε για πολλή ώρα, αρχίζει και σας καίει το στήθος στο ύψος του στέρνου εσωτερικά;

Αν ναι επισκεφτείτε ένα γιατρό, γιατί μπορεί να πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αποτελεί ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, το οποίο εκδηλώνεται όταν υγρά του στομάχου ανεβαίνουν προς τα επάνω, μέσω του οισοφάγου, και επειδή τα υγρά αυτά είναι όξινα, δημιουργείται αυτό το αίσθημα του καψίματος ή/και της ξινίλας.

Πέρα από την όποια αγωγή που μπορεί ο γιατρός να συστήσει, το σίγουροo είναι ότι αν έχετε μια τέτοια ευαισθησία θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με ορισμένους βασικούς κανόνες διατροφής. Οι κανόνες αυτοί θα σας βοηθήσουν να μην έχετε συχνά ή και καθόλου τα ενοχλητικά καψίματα στο στέρνο, εκτός βέβαια αν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, όπου βέβαια και πάλι η διατροφή θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Προς την κατεύθυνση αυτή :

• Τρώτε μικρές μερίδες
Όσο αυξάνεται ο όγκος του φαγητού, τόσο πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο της παλινδρόμησης.

• Προσοχή στα πολύ λιπαρά γεύματα
Τα τηγανιτά φαγητά, τα γλυκά, σφολιάτες (π.χ. κρουασάν, τυρόπιτες σπανακόπιτες κ.α) μπορεί να είναι άκρως επιβαρυντικά. Προσπαθήστε επίσης να μαγειρεύετε με λιγότερο λάδι και χρησιμοποιήστε άλλες μεθόδους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο, το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο.

• Αποφύγετε τα πολύ όξινα
Επιδεινώνουν πολύ την παλινδρόμηση, ιδιαίτερα αν τα τρώτε με άδειο στομάχι ή/και μόνα τους. Τέτοια τρόφιμα είναι η ντομάτα και ιδιαιτέρως η σάλτσα της, το ξύδι, το λεμόνι και τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ).

• Προσοχή στα υγρά που καταναλώνετε
Κάποια ποτά ή ροφήματα πυροδοτούν τα επεισόδια παλινδρόμησης, ακολουθώντας διαφορετικούς μηχανισμούς. Η καφεΐνη (στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα κλπ) αυξάνει τις όξινες εκκρίσεις του στομάχου. Το αλκοόλ επίσης μπορεί επίσης να επιβαρύνει και να προκαλέσει παλινδρόμηση υγρών προς τον οισοφάγο. Τα αεριούχα αναψυκτικά, λόγω του ανθρακικού, προκαλούν διάταση στο στομάχι, γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο της παλινδρόμησης. Επίσης, το κακάο που περιέχεται στη σοκολάτα, εμπεριέχει ουσίες παρόμοιες με την καφεΐνη και έτσι προκαλεί την αύξηση των όξινων εκκρίσεων του στομάχου.. Δοκιμάστε να φάτε μικρότερη ποσότητα, με γεμάτο στομάχι.

• Αποφύγετε τα καυτερά
Τα πικάντικα φαγητά, εκτός από την ‘καυτή’ γεύση τους προκαλούν και καούρες στο στομάχι, επομένως είναι καλό να μην τα προτιμάτε.

• Προσοχή στα αρωματικά
Φαγητά ή τροφές , όπως για παράδειγμα οι τσίχλες που περιέχουν μέντα ή δυόσμο επιδεινώνουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης..

• Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό.
Αφήστε να περάσουν περίπου 2 ώρες. Επίσης, όταν ξαπλώσετε είναι καλό ο κορμός σας να είναι σχετικά ανασηκωμένος. Γι’ αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 μαξιλάρια.. Σε περίπτωση καψίματος ένα ποτήρι χλιαρό γάλα μπορεί να σας ανακουφίσει άμεσα.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.