Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Υπό εξέταση όλα τα αιτήματα για τα μαθήματα των πανελλαδικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχεδόν έτοιμη η προκήρυξη για τη σύσταση των επιστημονικών ομάδων.

Σχεδόν έτοιμη είναι η προκήρυξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τη σύσταση ομάδων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων για τη διαμόρφωση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών. Στις ομάδες θα συμμετέχουν τόσο πανεπιστημιακοί, όσο και μάχιμοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε στη βουλή ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου τα προσόντα που θα ληφθούν υπόψη είναι οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι καθώς και η προηγούμενη εμπειρία στη διαμόρφωση σχολικών αναλυτικών προγραμμάτων.

Οι επιτροπές θα εξετάσουν όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί για τα προγράμματα σπουδών και τα μαθήματα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό. Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις για την ένταξη της γεωμετρίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ έχει έρθει ως αίτημα στο υπουργείο η ανάγκη να συμπεριληφθεί το μοντέρνο μάθημα των Πιθανοτήτων και της Στατιστικής, που απαντά σε σύγχρονες ανάγκες και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα καταλαμβάνει ήδη το 35% της ύλης των μαθηματικών.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται τίποτα» ως προς τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί. Οι αρμόδιες επιτροπές θα εξετάσουν όλα τα αιτήματα και ακολούθως θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας θα ετοιμάσει νέα βιβλία για το λύκειο ενώ όσον αφορά τα προγράμματα σπουδών θα υπάρχουν δύο τύποι επιτροπών:

- Μία μικρή ολιγομελή επιτροπή των τριών ατόμων που θα ορίζουν τις γενικές προδιαγραφές των προγραμμάτων και οι οποίες θα παρακολουθούν την κατάρτισή τους από τις άλλες επιτροπές

- και τις υπόλοιπες επιτροπές που θα αποτελούνται από περισσότερα άτομα και θα καταρτίζουν τα βιβλία σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα βάλουν οι ολιγομελείς επιτροπές.

Και οι δύο τύποι επιτροπών συγκροτούνται από τα μητρώα μετά από προκήρυξη.

Οι προτάσεις των επιτροπών κατατίθενται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ, το οποίο στη συνέχεια καταθέτει την πρότασή του στην πολιτική ηγεσία, προκειμένου να αποφασίσει και το νέο αναλυτικό πρόγραμμα δημοσιεύεται σε ΦΕΚ.

Επίσης, οι παραπάνω επιτροπές ορίζουν και τις τεχνικές προδιαγραφές του βιβλίου, δηλαδή αν θα έχει παραπομπές στο διαδίκτυο, αν θα συνοδεύεται από DVD, αν υπάρχει κάποια βιβλιογραφία και ούτω καθ’ εξής, ώστε να είναι έτοιμο για εκτύπωση από το Διόφαντο.

Θα χρειαστεί ένα εξάμηνο περίπου για την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών.

Για τα βιβλία

- Το ΙΕΠ θα προκηρύξει το έργο.

- Τους διαγωνιζομένους θα τους κρίνει πάλι μία επιτροπή με μητρώο, την οποία θα συγκροτούν ένας πανεπιστημιακός, ένας σχολικός σύμβουλος και ένας μαχόμενος εκπαιδευτικός με απόλυτη διαφάνεια, με μοριοδότηση και απόλυτα αντικειμενικό τρόπο.

- Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουμε πια νέα βιβλία για όλες τις τάξεις και θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές με προτεραιότητα στα βιβλία της Γ’ Λυκείου που θα είναι έτοιμα το Σεπτέμβρη του 2015.

- Εκτύπωση βιβλίων. Το ΙΕΠ θα προκηρύξει το έργο. Τους διαγωνιζομένους θα τους κρίνει πάλι μία επιτροπή με μητρώο, την οποία θα συγκροτούν ένας πανεπιστημιακός, ένας σχολικός σύμβουλος και ένας μαχόμενος εκπαιδευτικός με απόλυτη διαφάνεια, με μοριοδότηση και απόλυτα αντικειμενικό τρόπο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.