Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Τι να φάτε πριν πιείτε την Πρωτοχρονιά!


Εξι γρήγορα σνακ, προτού βγείτε, για να αποφύγετε το hangover της Πρωτοχρονιάς. Αν και φυσικά όλο και κάτι θα φάτε εκείνο το βράδυ!



Με το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς να πλησιάζει με βήμα ταχύ, βρετανοί διατροφολόγοι συνιστούν έξι γρήγορα και εύκολα σνακ που μπορείτε να δοκιμάσετε άφοβα πριν από την... κραιπάλη, ώστε να μειωθούν οι παρενέργειες της επόμενης ημέρας από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κοινώς hangover.
 
1 Σάντουιτς ολικής αλέσεως με σολομό, ντομάτα και τυρί τύπου Φιλαδέλφεια: Πολλοί διαιτολόγοι θεωρούν το σνακ αυτό ως το ιδανικό πριν από μια βραδινή έξοδο που θα συνοδευτεί από... λίτρα αλκοόλ. Ο συνδυασμός των υλικών ανεβάζει τα επίπεδα βιταμίνης Β και C, που θα μας βοηθήσουν να «βγάλουμε τη νύχτα» ανώδυνα.
 
2 Ομελέτα και ψωμί σίκαλης: Εξασφαλίζει την ισορροπία στην πανίδα του στομαχιού μας, ειδικά αν δίπλα σε αυτό προστεθεί και ένα ποτήρι γάλα με 1% λιπαρά. Ενα γεύμα που, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, συνδυάζει βιταμίνη Β και ενέργεια.
 
3 Φασόλια σε σάλτσα ντομάτας πάνω σε ψωμί του τοστ: Ειδικά αν συνδυαστεί με λίγο αβοκάντο και ένα ποτήρι χυμό μήλου, το γεύμα αυτό εμποδίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να υποχωρήσουν, κάτι που συμβαίνει όταν πίνουμε πολύ αλκοόλ.
 
4 Αρνίσια παϊδάκια με γλυκοπατάτα: Το αρνί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες μας φουσκώνουν, ενώ η γλυκοπατάτα απελευθερώνει αργά αλλά σταθερά ενέργεια στο σώμα μας. Μαζί με λίγο γιαούρτι και ένα ποτήρι νερό, είναι ό,τι πρέπει.
 
5 Πουτίγκα ρυζιού με μάνγκο: Το γεύμα αυτό, μαζί με ένα φλιτζάνι τσάι, εξισορροπεί τη χλωρίδα του στομαχιού, χωρίς να το ερεθίζει, προετοιμάζοντάς το όσο το δυνατόν καλύτερα για όλα αυτά που πρόκειται να δεχθεί σε λίγες ώρες. Το μάνγκο επίσης ανεβάζει τα επίπεδα βιταμίνης Β και C.
 
6 Χορτόσουπα ή φακές: Και οι δύο αυτές σούπες δίνουν την αίσθηση του γεμάτου στομαχιού, ενώ γεμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με βραδύκαυστη ενέργεια που είναι χρήσιμη σε αυτές τις περιστάσεις. Οι ειδικοί προτείνουν να τις συνοδέψετε με ένα μιλκσέικ μπανάνα και μια κουταλιά μέλι.
 
 
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτος παράγοντας εμφάνισης καρκίνου η παχυσαρκία


Η παχυσαρκία «ενοχοποιείται» περισσότερο από το κάπνισμα για την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με κορυφαίο Γερμανό ογκολόγο.

Οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν από καρκίνους του οισοφάγου, του εντέρου, των νεφρών, του παγκρέατος και του μαστού, μολονότι δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί πλήρως οι ακριβείς μηχανισμοί που εμπλέκονται.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα του επόμενου σταδίου της έρευνάς μας», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο στη Χαϊδελβέργη ο Ότμαρ Βίστλερ, επικεφαλής του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ).

Ο ίδιος δήλωσε πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου αναμένεται ότι θα αυξηθεί στη Γερμανία, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Οι καρκίνοι είναι νόσοι που εμφανίζονται κυρίως σε μεγάλη ηλικία, λένε οι επιστήμονες. 


Διαβάστε περισσότερα...

«Έξυπνα» στυλό θα μειώνουν το στρες


Στο μέλλον όλο και περισσότερα προϊόντα θα μπορούν να μεταφράζουν τα αισθήματα των χρηστών και να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη πληροφορία με έξυπνο τρόπο.
Ο ερευνητής Miguel Bruns Alonso, ανέπτυξε στιλό που μπορεί να μετρά το επίπεδο στρες αυτού που το χρησιμοποιεί και να βοηθά στη μείωση του στρες. Σε πειράματα, ο καρδιακός παλμός ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το στιλό αντιστρές εμφάνισαν μείωση του καρδιακού παλμού τους κατά 5%.
Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Miguel Bruns Alonso θα λάβει το PhD του από το TU Delft με βάση την έρευνά του στον τομέα αυτό.


Επιθετική οδήγηση
Υπάρχουν ήδη συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσου αυτό που κάνει και αισθάνεται ο χρήστης, και χρησιμοποιούν την πληροφορία με έξυπνο τρόπο. Αυτό κατέστη πρωταρχικός στόχος για την ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων από κατασκευαστές και ένας που ήδη έχει επιτευχθεί στα αυτοκίνητα, σε ορισμένο βαθμό, για παράδειγμα. Ορισμένα αυτοκίνητα, μπορούν να ανιχνεύουν την επιθετική οδήγηση και να παρεμβαίνουν για να την εξουδετερώσουν. Ο Bruns Alonso αποφάσισε να αναπτύξει ένα στιλό αντιστρές για να δείξει τη δυναμική της σχετικά νέας έννοιας στο σχεδιασμό προϊόντων.


N ευρικότητα
Η έρευνα του Bruns, έδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να παίζουν με το στιλό τους όταν αισθάνονται άγχος. Φαίνεται επίσης ότι όταν ενθαρρύνονται να ελέγχουν τις συγκεκριμένες νευρικές κινήσεις ή να κάνουν πιο απαλές, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ελέγχουν περισσότερο μια κατάσταση. Οι αισθητήρες σε ένα στιλό θα μπορούσαν να αποτελέσουν τρόπο μέτρησης του επιπέδου στρες. Δίνοντας στους χρήστες τη σωστή πληροφόρηση θα τους βοηθά στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν το στρες τους με εποικοδομητικό τρόπο, δήλωσε ο Bruns.



Καρδιακός παλμός

‘Για το λόγο αυτόν ανέπτυξα ένα στιλό που μπορεί να εντοπίζει νευρικές κινήσεις και να ανιχνεύει αν ο χρήστης έχει στρεσαριστεί. Το στιλό επίσης παρέχει αντίβαρο σε αυτές τις κινήσεις χρησιμοποιώντας ενσωματωμένα ηλεκτρονικά και ηλεκτρομαγνητικά εξαρτήματα. ‘Οταν εντοπίζει τις πιο γρήγορες κινήσεις που σχετίζονται με το στρες, το στιλό σταδιακά γίνεται πιο δύσκολο να κινηθεί. Αυτό ενθαρρύνει τους χρήστες να κινηθούν με πιο χαλαρό τρόπο, που στη συνέχεια κάνει και πάλι πιο εύκολη τη χρήση του στιλό’, ανέφερε ο ερευνητής.



Πείραμα
Όταν αξιολογήθηκε το στιλό σε πείραμα, άνθρωποι που έλαβαν πληροφόρηση για τη συμπεριφορά τους είχαν χαμηλότερο καρδιακό παλμό σε σχέση με όσους δεν έλαβαν πληροφόρηση. Εμφάνισαν λιγότερο ψυχολογικό στρες. Ωστόσο, δεν γνώριζαν ότι λάμβαναν πληροφορίες για τη συμπεριφορά τους. Δήλωσαν επίσης ότι δεν αισθάνονταν λιγότερο στρες.


Διακριτικότητα

Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί, αναφέρει ο ερευνητής, είναι ότι προϊόντα που στοχεύουν να μειώνουν το βραχυπρόθεσμο στρες θα πρέπει να παρεμβαίνουν άμεσα για να τροποποιούν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, παρά να προειδοποιούν τον χρήστη για το επίπεδο στρες, για παράδειγμα. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε προϊόντα να μειώνουν το στρες με διακριτικό τρόπο.


Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα μικροσκοπικά μωρά


Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα μωρά που ζυγίζουν κάτω από 400 γραμμάρια έχουν ολοένα και μεγαλύτερες πιθανότητες να δουν το φως της ζωής, αντιμετωπίζοντας ωστόσο διάφορα προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνουν.
Πάντως, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μελέτης δρ Έντουαρντ Μπελ του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, η πιθανότητα γέννησης ενός τόσο πρόωρου βρέφους παραμένει πολύ μικρή, καθώς η πλειονότητα αυτών δεν επιβιώνει.

Με πρωτοβουλία του Μπελ, άρχισε η καταγραφή των πιο μικρών μωρών του κόσμου, με στοιχεία από διάφορες πηγές, μεταξύ άλλων και από το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Το «μητρώο» αυτό των μικροσκοπικών μωρών (στη διεύθυνση www.healthcare.uiowa.edu/tiniestbabies) μεγαλώνει συνεχώς και περιέχει μωρά που ζύγιζαν στη γέννησή τους από 260 έως 397 γραμμάρια και έμειναν στην κοιλιά της μητέρας τους από 22 έως 34 εβδομάδες.

Υπό κανονικές συνθήκες, ένα έμβρυο 400 γραμμαρίων βρίσκεται περίπου στην 19η εβδομάδα ανάπτυξης, δηλαδή χρειάζεται ακόμα τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν έχει κάποιες πιθανότητες επιβίωσης έξω από τη μήτρα. Αυτά τα έμβρυα που τελικά γεννιούνται και επιβιώνουν είναι κατά μέσο όρο πιο πλήρως σχηματισμένα από το μέσο έμβρυο των 400 γραμμαρίων που παραμένει στην κοιλιά της μητέρας του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πρόωρα και μικροσκοπικά κορίτσια φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν, σε σχέση με τα αντίστοιχα αγόρια. Περίπου τα τρία τέταρτα αυτών των μωρών έχουν καταφέρει να ζήσουν.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Σούζαν Χιντς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός υψηλού ποσοστού αναπτυξιακών ελλειμμάτων, τα οποία δημιουργούν διάφορα προβλήματα (τύφλωση, εγκεφαλική παράλυση κ.α.), σε εκείνα τα παιδιά που παρέμειναν στην κοιλιά της μητέρας τους λιγότερο από 25 εβδομάδες, παρά τις προόδους που τα τελευταία χρόνια έχουν επιτελεστεί στη φροντίδα των πρόωρων νεογνών.

Το πρώτο μωρό που καταγράφηκε στα ιατρικά χρονικά κάτω των 400 γραμμαρίων γεννήθηκε το 1936.

Διαβάστε περισσότερα...

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο πτώσης στους ηλικιωμένους


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Drexel, στις Η.Π.Α., αναφέρουν στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine» ότι άτομα των 65 ετών και άνω που ασκούνται τακτικά και λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο πτώσης σε σχέση με άλλους ηλικιωμένους.

Η δρ Yvonne Michael δήλωσε ότι η επισκόπηση των ενδείξεων κατέδειξε ότι η άσκηση και τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι οι πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε πρώτο βαθμό για την αντιμετώπιση των πτώσεων. Πρόκειται για σημαντικά νέα, καθώς οι πτώσεις είναι εξαιρετικά συχνές στους ηλικιωμένους και αποτελούν κύρια αιτία θανάτου και τραυματισμού.

Οι ερευνητές εξέτασαν 9 κλινικές δοκιμές που αφορούσαν σε σχεδόν 6.000 ανθρώπους που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D, ορισμένα με ασβέστιο και άλλα χωρίς.

Οι δοκιμές, συγκεντρωτικά, έδειξαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 17% πτώσης σε σύγκριση με άλλους ηλικιωμένους που δεν έπαιρναν βιταμίνη D.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του κινδύνου με άλλες παρεμβάσεις, όπως διόρθωση της όρασης, αξιολόγηση φαρμακευτικής αγωγής, συμβουλευτική και μείωση των κινδύνων στο σπίτι.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι παρεμβάσεις που περιείχαν ολική αξιολόγηση και έλεγχο του κινδύνου μείωσαν τον κίνδυνο πτώσης κατά 11%. Σε αυτές τις δοκιμές, επαγγελματίες υγείας αξιολόγησαν και έλεγξαν παράγοντες πολλαπλού κινδύνου, όπως χρήση φαρμάκων, προβλήματα όρασης, περιβάλλον σπιτιού, και προβλήματα ισορροπίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πρωινό... κάπνισμα βλάπτει


Οι καπνιστές που ξεκινούν τη μέρα τους με τσιγάρο έχουν υψηλότερα ποσοστά νικοτίνης από αυτούς που καπνίζουν λίγο αργότερα, ανεξαρτήτως του αριθμού των τσιγάρων που κάνουν.

Αμερικανοί επιστήμονες από το «Penn State College of Medicine» μέτρησαν σε καπνιστές τα επίπεδα κοτινίνης -ενός υποπροϊόντος της νικοτίνης που, όπως έχει αποδειχθεί, αντανακλά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων. Όπως διαπίστωσαν, όσοι περίμεναν να καπνίσουν μετά το πρωινό γεύμα είχαν μειωμένες ποσότητες της συγκεκριμένης χημικής ουσίας.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention», συμμετείχαν περισσότερα από 350 υγιή άτομα που κάπνιζαν 20 τσιγάρα την ημέρα. Τα υψηλότερα ποσοστά κοτινίνης εντοπίστηκαν μεταξύ αυτών που άναβαν τσιγάρο μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από το πρωινό εγερτήριο.

Οι ειδικοί δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία, ωστόσο πιστεύουν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η συνήθεια αντανακλά έναν πιο έντονο τρόπο καπνίσματος.

«Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται πιο εντατική παρέμβαση από τους άλλους καπνιστές, προκειμένου να το κόψουν σε συνεχιζόμενη ή μόνιμη βάση» εξήγησε ο συντάκτης του άρθρου, Joshua Muscat, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Penn State College of Medicine. «Δεν είναι όλοι οι καπνιστές το ίδιο και η προσέγγιση για τη μείωση του καπνίσματος πρέπει να λαμβάνει υπ ' όψιν τις ατομικές συνήθειες καπνίσματος, όπως η ένταση και η συχνότητα, η επιθυμία και τα σωματικά συμπτώματα».


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανεργία: Ο χειρότερος εφιάλτης των νέων


Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως σχεδόν ο ένας στους δύο νέους υποφέρει από κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου εξαιτίας της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), στη χώρα μας, η ηλικιακή ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι οι νέοι ηλικίας έως 29 ετών.
Όπως έδειξε η νέα μελέτη, ο ένας στους έξι νέους θεωρεί την ανεργία εξίσου στρεσογόνο ερέθισμα με τη διάλυση της οικογένειάς του, ενώ ο ένας στους οκτώ είπε πως εξαιτίας της έχει το βράδυ εφιάλτες.
Όταν μάλιστα οι νέοι είναι μακροχρόνιοι άνεργοι (δεν έχουν δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο), η ψυχική τους κατάσταση επιδεινώνεται τόσο πολύ, ώστε έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους μεγαλύτερης ηλικίας ανέργους να προκαλέσουν σκόπιμη βλάβη στον εαυτό τους (self-harm).

Τη μελέτη πραγματοποίησε ο μη κυβερνητικός οργανισμός «Prince’s Trust». Όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντριά του οργανισμού, Μαρτίνα Μίλμπερν,  η ανεργία αποτελεί «μια αληθινή και τρομακτική εμπειρία» για τους νέους – και όσο περισσότερο καιρό μένουν άνεργοι, τόσο περισσότερο κινδυνεύει η ψυχική τους υγεία και ισορροπία.

Διαβάστε περισσότερα...

Το αλάτι οδηγεί στην καρδιακή ανεπάρκεια


Όπως διαπιστώνει νέα μελέτη, όσοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και συνεχίζουν να τρώνε αλμυρά φαγητά είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν πάλι στο νοσοκομείο.

«Η μεγάλη πρόσληψη αλατιού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και για εκείνους που έχουν αναρρώσει και παίρνουν σταθερά τα φάρμακά τους» είπε ο δρ Gary E. Newton του Mount Sinai Hospital στο Οντάριο. 

Στοιχεία της μελέτης έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν κατά μέσο όρο 3,8 γραμμάρια νατρίου την ημέρα – που ισοδυναμεί με περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν για καρδιακή ανεπάρκεια μέσα σε διάστημα 3 ετών.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στα υγιή άτομα να καταναλώνουν λιγότερο από 1,5 γραμμάριο νατρίου την ημέρα.

Το νάτριο είναι επικίνδυνο στην καρδιακή ανεπάρκεια, διότι δημιουργείται κατακράτηση υγρών στο σώμα, κατάσταση που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, στα οποία γίνεται συγκέντρωση υγρών στους πνεύμονες, την κοιλιά και τους αστραγάλους.
Το μεγαλύτερο μέρος του νατρίου στη διατροφή μας προέρχεται από τα έτοιμα φαγητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά και άλλα κατεργασμένα κρέατα, είπε ο δρ Newton.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχουν τις ετικέτες κάθε προϊόντος τροφίμου που αγοράζουν, δεδομένου ότι το αλάτι υπάρχει παντού. Μαγειρεύοντας περισσότερο στο σπίτι και αποφεύγοντας τα έτοιμα και πρόχειρα φαγητά είναι ένα καλό πρώτο βήμα για την αποφυγή του επιπλέον αλατιού, πρόσθεσε ο δρ Newton.

Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα του… γραφείου


Ένα 7ήμερο μενού και 11 χρυσές συμβουλές για σίγουρη επιτυχία, αποκλειστικά για... εργαζόμενους.

Ήρθε η στιγμή να αλλάξεις τακτική και να ξεπεράσεις τις (διατροφικές) παγίδες του γραφείου. Για να σε βοηθήσουμε σχεδιάσαμε ένα εύκολο πρόγραμμα, αποκλειστικά για εργαζόμενα κορίτσια. Πρόκειται για μια ενδεικτική δίαιτα 7 ημερών, 1.300- 1.500 θερμίδων καθημερινά (ανάλογα με το μέγεθος των μερίδων του βραδινού γεύματος), που θα σε βοηθήσει να χάσεις έως και 4 κιλά το μήνα, καθώς και 11 συμβουλές για να το βάλεις άμεσα σε εφαρμογή. Τι περιμένεις λοιπόν;


Το 7ήμερο μενού


1η μέρα

Πρωινό
Ένα ποτήρι γάλα 0-1,5% λιπαρά 
40 γρ. δημητριακά
Σνακ
2 κριτσίνια σίκαλης


Μεσημεριανό

Μία αραβική πίτα με ζαμπόν γαλοπούλας, τυρί και ντομάτα
Απογευματινό
Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι


Βραδινό

Μία μερίδα φασολάκια
50 γρ. ανθότυρο 
Μία φέτα ψωμί



2η μέρα

Πρωινό
Ένα ποτήρι γάλα 0-1,5% λιπαρά 
2 κριτσίνια σουσαμένια
Σνακ
Ένα βούτημα κανέλας


Μεσημεριανό

Ένα τοστ με τυρί, ζαμπόν γαλοπούλας και ντομάτα 
Απογευματινό
40 γρ. σοκολάτα υγείας


Βραδινό

Μια μερίδα πένες με τόνο 
Ένα μπολ μαρουλοσαλάτα με μία κ.σ. λάδι



3η μέρα

Πρωινό
Ένα ποτήρι χυμός ανανά 
Μία φέτα ψωμί με μια κ.σ. μέλι
Σνακ
Μία μπανάνα


Μεσημεριανό

Μία σαλάτα του Καίσαρα

Απογευματινό

Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι

Βραδινό

Μία μερίδα κοτόπουλο με πατάτες 
Ένα μπολ μαρουλοσαλάτα με μια κ.σ. λάδι



4η μέρα

Πρωινό
Ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα 0% λιπαρά 
Ένα βούτημα κανέλας
Σνακ
Ένα γιαούρτι 2%
Μία φρυγανιά


Μεσημεριανό

Μία τονοσαλάτα

Απογευματινό

Ένα γιαούρτι με φρούτα 0% λιπαρά

Βραδινό

Μία μοσχαρίσια μπριζόλα, ψητή 
Ένα μπολ σαλάτα με ανάμεικταλαχανικά και μια κ.σ. λάδι



5η μέρα

Πρωινό
Ένα ποτήρι χυμό ανανά 
Μία μπάρα δημητριακών
Σνακ
Μία μπανάνα


Μεσημεριανό

2 καλαμάκια κοτόπουλο 
Ένα ψωμάκι


Απογευματινό

2 κριτσίνια σουσαμένια 

Βραδινό
Ένα μπολ μαρουλοσαλάτα με 100 γρ. τόνο και μια κ.σ. λάδι 
Μία φέτα ψωμί σίκαλης



6η μέρα

Πρωινό

Ένα ποτήρι γάλα 0-1,5% λιπαρά 
40 γρ. δημητριακά 
Σνακ
Ένα κριτσίνι σουσαμένιο


Μεσημεριανό
Ένα τοστ με μια φέτα τυρί, μια φέτα ζαμπόν γαλοπούλας και ντομάτα


Απογευματινό
Μία μπανάνα


Βραδινό
Ένα σουβλάκι με χοιρινό κρέας και αλάδωτη πίτα 
Ένα μπολ μαρουλοσαλάτα με μία κ.σ. λάδι



7η μέρα

Πρωινό

Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι 
2 φρυγανιές με μια φέτα τυρί και μια φέτα ζαμπόν γαλοπούλας
Σνακ
Ένα μήλο 
Ένα αχλάδι


Μεσημεριανό
Μια μπαγκέτα με τόνο, μαρούλι και καλαμπόκι


Απογευματινό
Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι


Βραδινό
250 γρ. ψάρι ψητό
Ένα μπολ βλήτα με μια κ.σ. λάδι 
Μια φέτα ψωμί σίκαλης




Τα μυστικά της επιτυχίας
Γνώρισε τους 10+1 πιο έξυπνους τρόπους για να τα καταφέρεις.  




1. Πάρε πρωινό καθ' οδόν
Μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό! Εάν δεν έχεις χρόνο να καθίσεις με ησυχία να το γευτείς, πάρε μαζί για το δρόμο δημητριακά πρωινού με μία μπανάνα και πιες ένα κουτάκι άπαχο γάλα. Μερικές ακόμη καλές επιλογές για πρωινό είναι μία μπάρα δημητριακών και ένα ποτήρι χυμός χωρίς ζάχαρη, δύο σουσαμένια κριτσίνια και ένα ποτήρι άπαχο γάλα, ή ένα μικρό κουλούρι Θεσσαλονίκης με ένα φρούτο.

2. Μαγείρεψε (και) στο γραφείο
Ανάλαβε εναλλάξ το ρόλο του σεφ με τις συναδέλφους σου, για να λύσετε το πρόβλημα του φαγητού σε λίγο χρόνο και με επιμερισμένο κόστος. Μοιράστε τις ημέρες της εβδομάδας και συμφωνήστε πως καθεμιάς τους θα μαγειρεύει μια συγκεκριμένη ημέρα για όλες. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να περνάς κάθε απόγευμά σου στην κουζίνα, ενώ θα είναι ενδιαφέρουσα εμπειρία να δοκιμάζεις καθημερινά διαφορετικές συνταγές.  

3. Προμηθεύσου υγιεινά σνακ...
Πάρε μαζί σου στο γραφείο φρούτα, κρακεράκια, μπισκοτάκια, χυμούς φρούτων και μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη, ρυζογκοφρέτες ή κριτσίνια, τα οποία μπορούν να περιορίσουν την όρεξή σου μεταξύ των κυρίως γευμάτων. Επιπλέον, καλές επιλογές είναι και τα ξερά φρούτα (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.ά.), τα οποία είναι πλούσια σε μέταλλα, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που θα σου εξασφαλίσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι.

4. ...και απόφυγε τα σνακ «του δρόμου»
Ο πειρασμός των αλμυρών ή γλυκών σνακ είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ειδικά για τις εργαζόμενες γυναίκες με... άμεση πρόσβαση στο περίπτερο που βρίσκεται απέναντι από τη δουλειά τους (ή το κυλικείο του γραφείου). Κι αυτό γιατί τα τσιπς, οι σοκολάτες και τα μπισκότα είναι τροφές που καταναλώνονται εύκολα και γρήγορα, εφοδιάζουν τον οργανισμό με μεγάλα ποσά ενέργειας και ανακουφίζουν προσωρινά από το άγχος και την πείνα εν ώρα εργασίας. Ωστόσο, συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη σιλουέτα σου, καθώς προσδίδουν πολλές θερμίδες από τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό είναι «κενές», δηλαδή δεν συνδυάζονται με την παροχή βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

5. Επίλεξε έξυπνα στο σούπερ μάρκετ 
Αν ακόμη και το Σαββατοκύριακο δεν βρεις το χρόνο να μαγειρέψεις, μπορείς να αγοράσεις από το σουπερμάρκετ έτοιμα φαγητά ή έτοιμες κομμένες σαλάτες. Χώρισέ τα σε μερίδες, βάλ' τα σε γυάλινα τάπερ και αποθήκευσέ τα στο ψυγείο. Καθημερινά, μπορείς να παίρνεις μαζί σου από ένα. Προσοχή, όμως! Επίλεξε έτοιμα γεύματα χαμηλά σε λιπαρά, τα οποία περιέχουν λιγότερες από 400 θερμίδες ανά μερίδα και λιγότερα από 10 γρ. λιπαρά ανά 100 γρ. Επιπλέον, δώσε προσοχή στην περιεκτικότητα των έτοιμων φαγητών σε αλάτι (να μην ξεπερνάει το 0,1 γρ. αλάτι ανά 100 γρ.) Πολλά από τα έτοιμα φαγητά περιέχουν πολύ νάτριο, το οποίο θεωρείται ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

6. Κράτα... καβάτζα
Μια έξυπνη κίνηση που θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρόνο χωρίς να πάρεις θερμίδες είναι να χρησιμοποιείς το φαγητό που σου περισσεύει για να παρασκευάσεις ένα άλλο πιάτο. Για παράδειγμα, αν ψήσεις στήθος από κοτόπουλο, ετοιμάσε λίγο παραπάνω, ώστε αυτό που θα μείνει να το χρησιμοποιήσεις την επόμενη ημέρα σε ένα υγιεινό σάντουιτς, μια κοτόσουπα ή να το προσθέσεις σε μια σαλάτα με μαρούλι.  Μ' αυτό τον τρόπο θα κάνεις οικονομία σε χρόνο και -φυσικά- σε χρήμα.

7. Σκέψου πρακτικά
Τι γίνεται όμως αν θέλεις να πάρεις μαζί σου ένα γεύμα που πρέπει να διατηρηθεί κρύο και ο επαγγελματικός σου χώρος δεν διαθέτει ψυγείο; Δεν είναι ανάγκη να εγκαταλείψεις την ιδέα του γεύματος από το σπίτι και να αποταθείς στο κοντινότερο ταχυφαγίο. Υπάρχει λύση και σ' αυτή την περίπτωση. Προμηθεύσου παγοκύστες που θα κρατήσουν το σάντουιτς, το γιαούρτι κ.λπ. στη σωστή θερμοκρασία μέχρι να τα καταναλώσεις.

8. Παρατήρησε τι τρως
Πρόσεξε κάθε μπουκιά που βάζεις στο στόμα σου όταν τρως στο γραφείο ή στα όρθια. Αν είσαι στο γραφείο, σβήσε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή για 10 λεπτά, έτσι ώστε να μπορέσεις να συγκεντρωθείς σε αυτό που τρως. Με αυτό τον τρόπο θα φας λιγότερη ποσότητα και θα χορτάσεις πιο γρήγορα.

9. Μάθε να αντιστέκεσαι!
Δεν χρειάζεται να στραβοκοιτάξεις όποιον συνάδελφο γιορτάζει και έχει την καλοσύνη να σε κεράσει ένα  τυροπιτάκι και -σε καμία περίπτωση- δεν είσαι αναγκασμένη να τα καταναλώσεις για να μην τον προσβάλεις. Προσπάθησε να αρνηθείς ευγενικά λέγοντας πως κάνεις δίαιτα ή πως -εν πάση περιπτώσει- έχεις... πονόδοντο, πονοκέφαλο, στομαχόπονο.

10. Απόφυγε τους... αυτόματους πωλητές
Και φυσικά αναφερόμαστε στα μηχανήματα που τοποθετώντας τους ένα κέρμα είναι πρόθυμα να... σε εφοδιάσουν με πατατάκια, γαριδάκια και κάθε λογής νόστιμο μεν -παχυντικό δε γλύκισμα. Δεν χρειάζεται λοιπόν να σου αναφέρουμε ότι και μόνο στη θέα τους, καλό είναι απλά να αλλάξεις πορεία!

11. Κόψε τα αναψυκτικά
Περιόρισε την κατανάλωσή τους στα 2-3 την εβδομάδα. Προτίμησε αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη: Ένα κουτάκι κανονικού αναψυκτικού έχει περίπου 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, οι οποίες θα σε επιβαρύνουν με 220 επιπλέον «κενές» θερμίδες.




Πηγή: preventionmag.gr
Διαβάστε περισσότερα...