Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Η «γυναίκα από πάνω» είναι η πιο επικίνδυνη στάση


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η στάση «καουμπόισα» είναι υπεύθυνη για τα μισά κατάγματα πέους που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ίσως να έχει απελευθερώσει τις γυναίκες από την αγγαρεία της «ιεραποστολικής στάσης» αλλά φαίνεται ότι αρκετοί άνδρες πληρώνουν ένα οδυνηρό τίμημα για αυτό. Η "γυναίκα από πάνω" αποτελεί την πιο επικίνδυνη στάση, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτή η στάση είναι υπεύθυνη για το 50% των καταγμάτων πέους που συμβαίνουν στην κρεβατοκάμαρα. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι η στάση «στα τέσσερα» έρχεται δεύτερη με 29%.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες εξέτασαν ασθενείς που έχουν επισκεφθεί τα επείγοντα σε τρία νοσοκομεία με την υποψία κατάγματος πέους για μια περίοδο 13 χρόνων.

Οι μισοί από αυτούς ανέφεραν ότι άκουσαν κάτι σαν ρωγμή πριν βιώσουν πόνο και οίδημα. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 34 χρόνια και κάποιοι από τους άνδρες αυτούς περίμεναν μέχρι και έξι ώρες πριν ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Advances in Urology» αναφέρει: «Η έρευνά μας υποστηρίζει ότι η σεξουαλική επαφή με «την γυναίκα από πάνω» είναι η πιο επικίνδυνη όσον αφορά στα κατάγματα πέους. Οι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης ότι υποθέτουν ότι «όταν είναι οι γυναίκες από πάνω συνήθως ελέγχει τις κινήσεις της με όλο το σωματικό βάρος να πέφτει πάνω στο πέος και δεν είναι σε θέση να διακόψει την πράξη όταν η διείσδυση γίνεται με λάθος τρόπο, καθώς για τη γυναίκα συνήθως το πλήγμα είναι μικρό και δεν περιλαμβάνει πόνο σε αντίθεση με τον άντρα».


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Άνιστον αποκάλυψε από τι πάσχει


«Νόμιζα ότι δεν ήμουν έξυπνη» λέει η 45χρονη σταρ στην τελευταία της συνέντευξη για τη δυσλεξία που της δημιουργούσε πολλά προβλήματα όταν ήταν μικρή.

Η Τζένιφερ Άνιστον μίλησε στο αμερικανικό περιοδικό The Hollywood Reporter για τα παιδικά της χρόνια κι αποκάλυψε ότι μέχρι να διαγνωστεί με δυσλεξία νόμιζε ότι «απλώς δεν ήμουν αρκετά έξυπνη».

«Η δυσλεξία είχε πάντα αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση μου από παιδί. Πάντα πίστευα ότι δεν ήμουν έξυπνη. Δεν μπορούσα ποτέ να θυμηθώ πολλά. Αυτή ήταν μια σπουδαία ανακάλυψη για μένα. Νιώθω πώς πλέον όλα τα παιδικά μου τραύματα έχουν εξήγηση» είπε στο συντάκτη της συνέντευξης.

Η διάγνωση έγινε τυχαία. «Ο μόνος λόγος που έμαθα πως έχω δυσλεξία είναι γιατί πήγα στον οφθαλμίατρο. Φόρεσα ειδικά γυαλιά τα οποία είχα έναν μπλε φακό και έναν κόκκινο. Έπρεπε να διαβάσω μια παράγραφο και μετά που έδωσαν ένα quiz με 10 ερωτήσεις σχετικά με όσα διάβασα. Απάντησα στα τρία σωστά. Μετά έβαλαν ένα μηχάνημα στα μάτια μου, που κατέγραφε την κίνηση των ματιών μου όσο διάβαζα. Τα μάτια μου περνούσαν τέσσερις λέξεις και μετά πήγαιναν δύο πίσω. Ακόμη έχω ένα μάτι που αλληθωρίζει και αυτό πάντα το διορθώνουν στις φωτογραφίες μου".




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κάτοικοι της Τζιας λένε όχι στην καταστροφή του όρμου του Βουρκαριού


Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους αλλά και από διάσημους φίλους του νησιού έχει προκαλέσει η εκτός ημερησίας διάταξη που προωθεί ο δήμαρχος της Τζιας για τη δημιουργία μαρίνας στο Βουρκάρι. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, το σχέδιο είναι «έκτρωμα» και προωθείται «υπόγεια» εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα δημιούργησαν και μια ιστοσελίδα για τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών ενάντια στην καταστροφή του Βουρκαριού και γενικότερα του όρμου του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Τη διαμαρτυρία υπογράφουν οι Stephane Bern, Costa Gavras,Alexandre Gavras, Μυρτώ Κοντοβά, Κώστας Βαρώτσος, Ανδρέας Βαρώτσος, Νεκτάριος Τυράκης, Αθανάσιος Κυρατσούς, Έλλη Αυξεντίου, Μανώλης Μπαμπούσης, Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, Χρίσλα Γεωργακοπούλου, NG Radio.

Αναλυτικά η επιστολή των κατοίκων και των παραθεριστών του νησιού προς το δήμαρχο Κέας, κ. Ιωάννη Ευαγγέλου:

«Την τελευταία εβδομάδα πληροφορηθήκαμε τα σχέδια σας για τη δημιουργία μαρίνας σκαφών (κατ’ ευφημισμό - τουριστικό καταφύγιο) στον όρμο του Βουρκαριού, γραφικού ψαροχωριού και μια περιοχή εξαιρετικής και ακόμα παρθένας φυσικής ομορφιάς - από τις λίγες που απομένουν στην Ελλάδα και ειδικά στις Κυκλάδες. Δεν χρειάζεται επίσης να αναφέρουμε την ιστορική σημασία του αρχαιολογικού χώρου της Αγίας Ειρήνης.

Το Βουρκάρι αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα όπως: o ημιτελής βιολογικός καθαρισμός των υδάτων, η έλλειψη περιφερειακού δρόμου για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, ειδικά τους θερινούς μήνες, η ανεπαρκής ύδρευση καθώς και η επείγουσα ανάγκη μεταφοράς της μονάδας βιολογικού καθαρισμού από το χώρο της παραλίας του Γιαλισκαριού.

Η μαρίνα προβλέπει την επιχωμάτωση περισσοτέρων των 10.000μ2 δηλαδή 10 στρεμμάτων. Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν και τις πλωτές εξέδρες που θα καταλάβουν περισσότερα από 700μ2. Εκεί προβλέπονται θέσεις για τον ελλιμενισμό τουλάχιστον 150 σκαφών (ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων) τα οποία θα εμποδίζουν την απρόσκοπτη θέα και θα ρυπαίνουν με λύματα τον ήδη επιβαρυμένο κόλπο. Η προβλήτα/κυματοθραύστης μήκους 90 μέτρων στην είσοδο της μαρίνας, όπου προβλέπεται να ελλιμενίζονται αλιευτικά θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη φυσική ομορφιά και ποιότητα των νερών του κόλπου.

Το «Φαραωνικό» σε έκταση και μέγεθος σχέδιο σας δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ελλιμενισμού των σκαφών ούτε στο μέγεθος του οικισμού του Βουρκαριού. Όσοι παραθερίζουμε στο Βουρκάρι τους καλοκαιρινούς μήνες ξέρουμε ότι ο μώλος του Βουρκαριού λίγες μόνο ημέρες είναι γεμάτος σκάφη και κάποια χρειάζεται να δέσουν αρόδου. Επίσης υπάρχει και η Κορησσία με το μεγάλο λιμάνι της για να εξυπηρετήσει τα σκάφη τις ημέρες αυτές. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως δεν σας ενδιαφέρουν τα περαστικά σκάφη αλλά στόχος σας είναι η κατασκευή μόνιμου αγκυροβολίου σκαφών για ενοικίαση και ελλιμενισμό τους χειμερινούς μήνες γεγονός που θα μετατρέψει το Βουρκάρι σε βόθρο λυμάτων από τη στάθμευση και τους καθαρισμούς των σκαφών.

Απαιτούμε την άμεση παύση όλων των ενεργειών για την προώθηση αυτού του σχεδίου που αλλοιώνει ριζικά την φυσική εικόνα του κόλπου του Βουρκαριού και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του εκτός ίσως από τα συμφέροντα κάποιων επαγγελματιών που πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν και κάποιων «άλλων» πίσω από αυτούς που θέλουν να κερδίσουν εις βάρος του συνόλου των δημοτών και παραθεριστών.

Η ανάπτυξη και το μέλλον κάθε περιοχής βασίζονται στη λύση πρώτα των άμεσων και πιεστικών προβλημάτων και στη συνέχεια στο σχεδιασμό επεμβάσεων που προστατεύουν το περιβάλλον και αναδεικνύουν την φυσική ομορφιά του τόπου περιορίζοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τουριστικούς προορισμούς όπως η ΚΕΑ και το γραφικό λιμάνι του Βουρκαριού. Τα σκάφη που έρχονται στο Βουρκάρι έρχονται ακριβώς για τη φυσική ομορφιά του κόλπου αλλιώς θα έμεναν δεμένα στον Άλιμο.

Δημότες και παραθεριστές του Βουρκαριού και της Τζιάς ενωμένοι και αποφασισμένοι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια που θα αποτρέψει την εκτέλεση αυτού του σχεδίου».

Εδώ, η πλατφόρμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών ενάντια στην καταστροφή του γραφικού Βουρκαριού.

Δείτε τις φωτογραφίες:










Διαβάστε περισσότερα...

«Ξάφριζε» τον κουμπάρο του με κλεμμένη κάρτα


Σήκωσε από το ΑΤΜ περισσότερα από 26.000 ευρώ.

Τον τραπεζικό λογαριασμού κουμπάρου του κατηγορείται ότι «άδειασε» 35χρονος, χρησιμοποιώντας κάρτα ΑΤΜ, την οποία προηγουμένως είχε κλέψει από το ανυποψίαστο θύμα του.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στη Βέροια και σε βάρος του φερόμενου ως δράστη, που είναι βαφτισιμιός της αδελφής τού 51 ετών θύματος, σχηματίστηκε δικογραφία.

Όπως έγινε γνωστό, εκμεταλλευόμενος την απουσία του θύματος από το σπίτι του, ο κατηγορούμενος φέρεται ότι έκλεψε, τον περασμένο μήνα, την κάρτα και μαζί με αυτήν το PIN, κάνοντας τμηματικά αναλήψεις, συνολικού ύψους 26.430 ευρώ, από μηχανήματα τραπεζών (ΑΤΜ) της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, ο 35χρονος φέρεται ότι είχε πάθος με τον τζόγο, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, πολλές αναλήψεις έγιναν από το καζίνο της Θεσσαλονίκης.

Η κλοπή της κάρτας έγινε αντιληπτή από το θύμα μόλις το τελευταίο 24ωρο, οπότε απευθύνθηκε στο τμήμα ασφαλείας Βέροιας, αστυνομικοί της οποίας ερεύνησαν την καταγγελία, εξιχνιάζοντας την υπόθεση.

Όπως έγινε γνωστό, ο λογαριασμός του θύματος, τη στιγμή της καταγγελίας ήταν μηδενικός.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιφανείς δημοσιογράφοι σε συλλεκτικά γραμματόσημα


Αναμνηστική σειρά για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ.

Τα 100 χρόνια «ζωής» της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, γιορτάζουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Η πορεία της ΕΣΗΕΑ, αλλά και πρωτοπόρων δημοσιογράφων-μελών της αποτυπώνονται σε πέντε συλλεκτικά γραμματόσημα που κυκλοφορούν από σήμερα.

Μέσα από τα γραμματόσημα τιμώνται η ΕΣΗΕΑ και οκτώ σπουδαίες φυσιογνωμίες του δημοσιογραφικού κόσμου: ο πρωτεργάτης της ελληνικής δημοσιογραφίας, Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, ο «γενάρχης του ελληνικού Τύπου», Βλάσης Γαβριηλίδης, ο χρονογράφος , θεατρικός συγγραφέας και ευθυμογράφος, Δημήτρης Ψαθάς, ο χρονογράφος, Παύλος Παλαιολόγος, ο επιφυλλιδογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Μάριος Πλωρίτης, ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Αιμίλιος Χουρμούζιος, η πρώτη γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Ρεζάν και ο παλαίμαχος δημοσιογράφος της Εθνικής Αντίστασης, Νίκος Καραντηνός.

Η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ», η πρώτη αναμνηστική σειρά που εκδίδουν τα ΕΛΤΑ για το 2015, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση σήμερα στο αμφιθέατρο της Ένωσης, στην Αθήνα. Εκεί, εν ενεργεία δημοσιογράφοι μίλησαν για το έργο των τιμώμενων, ενώ οι συγγενείς τους παρέλαβαν ειδικές εκδόσεις των γραμματοσήμων.

«Ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ είναι μια αφορμή για απολογισμό, καθώς γίνεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, σαν να κλείνει ένας κύκλος, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες αποτέλεσαν την αφορμή για την ίδρυσή της», παρατήρησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, και πρόσθεσε: «Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής σε μεγάλες μορφές της δημοσιογραφίας που μας δίνουν ώθηση και κουράγιο να ανεβούμε λίγο ψηλότερα και να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές τους».

«Τα πρόσωπα που απεικονίζονται στα γραμματόσημα τίμησαν τη δημοσιογραφία στην πλειοψηφία τους. Επίσης, οι εικονιζόμενοι όντας απέναντι στην εξουσία είχαν την αίσθηση της μη κάθετης τομής και ρήξης στην ιστορική συγκυρία που επέδρασαν, γιατί οι κάθετες ρήξεις είναι η εγγύηση για το πάγωμα της ιστορικής αλλαγής», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Κώστας Μελαχροινός. Ο σύμβουλος φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ, Μωυσής Κωνσταντίνης εξήγησε, ότι «τα ΕΛΤΑ θέλησαν να προβάλουν αυτή την επέτειο στο εσωτερικό και εξωτερικό με την έκδοση της σειράς που θα κυκλοφορεί για ένα χρόνο, φυλλαδίων με πληροφορίες που θα κυκλοφορούν στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά, καθώς και άλλων φιλοτελικών προϊόντων».

Για την προσωπικότητα του Ελβετού φιλέλληνα που πολιτογραφήθηκε δημότης Μεσολογγίου, Ιώαννη Ιάκωβου Μάγερ (1798-1826), μίλησε στην εκδήλωση ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος» Μεσολογγίου, Νίκος Κορδόσης. «Ο Μάγερ ήταν θεμελιωτής της ιδέας της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και την άσκησε αγωνιζόμενος σαν στρατιώτης, την υπηρέτησε στην τελειότερη και αρτιότερη έννοιά της», επισήμανε ο κ. Κορδόσης. Το γραμματόσημο παρέλαβε ο πρέσβης της Ελβετίας, Λορέντζο Άμπερ.

Για τον Βλάση Γαβριηλίδη (1848-1920) μίλησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος τόνισε ότι «ο Γαβριηλίδης διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού Τύπου, καθώς η ελληνική εφημερίδα, όπως την ξέρουμε σήμερα, άρχισε από την εφημερίδα "Ακρόπολις" και τον Βλάση Γαβριηλίδη». Το γραμματόσημο παρέλαβε εκ μέρους του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων ΣΥΡΚΙ ο δημοσιογράφος, Νίκος Μαγγίνας.

Ο συγγραφέας, Λευτέρης Παπαδόπουλος γνώρισε όσο λίγοι τον χρονογράφο και θεατρικό συγγραφέα, Δημήτρη Ψαθά (1907-1979). Ήταν το 1959 όταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ξεκίνησε να εργάζεται στην εφημερίδα «Νέα», δίπλα στον Ψαθά. Η συνεργασία τους διήρκεσε 15 χρόνια. «Δεν ήταν ένας τυχαίος δημοσιογράφος. Για μένα ήταν ο μεγαλύτερος δημοσιογράφος της Ελλάδας», παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος. Το γραμματόσημο παρέλαβε η κόρη του συγγραφέα, Μαρία Ψαθά.

Πολυετής ήταν και η γνωριμία του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού Γιώργου Ρωμαίου με τον χρονογράφο Παύλο Παλαιολόγο (1895-1984) κατά την περίοδο που και οι δύο εργάζονταν στην εφημερίδα «Το Βήμα». «Ο Παλαιολόγος δεν ήταν απλά ένας χρονογράφος, ήταν κορυφαίος πατριάρχης χρονογράφος», επισήμανε. Το γραμματόσημο παρέλαβε η εγγονή του απεικονιζόμενου, Μαρία Παλαιολόγου.

Σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του Μάριου Πλωρίτη (1919-2006), ο δημοσιογράφος, Γιάννης Πρετεντέρης, παρατήρησε: «Ήταν ένα μοναδικό είδος ανθρώπου που τείνει να εκλείψει: ήταν λόγιος. Είχε μια σφαιρικότητα στη γνώση, μια αφομοιωμένη γνώση. Ήταν άνθρωπος του διαφωτισμού, κοσμοπολίτης, Ευρωπαίος. Ήταν ένας άνθρωπος ολικός, αναγεννησιακός».

Το γραμματόσημο παρέλαβε η σύζυγος του απεικονιζόμενου, Κάτια Δανδουλάκη.

Για τον Αιμίλιο Χουρμούζιο (1904-1973) μίλησε ο δημοσιογράφος, Μίμης Παπαπαναγιώτου λέγοντας ότι «συνδύαζε τέσσερα στοιχεία: του μεγαλοφυούς δημοσιογράφου, του πνευματικού ανθρώπου με αγάπη για το θέατρο, του αυστηρού θεατρικού κριτικού και του λογοτέχνη». Το γραμματόσημο παρέλαβε εκ μέρους της δημοσιογραφικής οικογένειας της «Καθημερινής» (όπου ο Χουρμούζιος διετέλεσε από το 1945 ως το 1967 διευθυντής σύνταξης και επιφυλλιδογράφος) ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Κατσίγερας.

Για την πρώτη γυναίκα που θήτευσε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Ρεζάν (1921-2004) μίλησε η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Νανά Νταουντάκη. «Η Ρεζάν αγάπησε με πάθος τη δημοσιογραφία, υπερασπίστηκε με πάθος την ελευθεροτυπία και αυτό το σωματείο. Όλα τα έκανε με πάθος», είπε η κ. Νταουντάκη. Το γραμματόσημο παρέλαβε ο γιος της απεικονιζόμενης, Μίλτος Ιωσήφ.

Για την προσωπικότητα του Νίκου Καραντηνού (1920-2008) μίλησε η δημοσιογράφος Αριστούλα Ελληνούδη. «Σκέψη ελεύθερη και ψυχή φλογερή ως το τέλος, ήταν μαχητής των δίκαιων και απελευθερωτικών αγώνων του λαού. Υπεράσπισε το δίκαιο και την αλήθεια», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ελληνούδη. Το γραμματόσημο παρέλαβε ο γιος του απεικονιζόμενου, Χάρης Καραντηνός.

Η αναμνηστική σειρά περιλαμβάνει γραμματόσημα του 0,01 ευρώ με τις φυσιογνωμίες των χρονογράφων Παύλου Παλαιολόγου και Δημήτρη Ψαθά, των 0,20 ευρώ με τις φυσιογνωμίες των πρωτοπόρων δημοσιογράφων Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ και Βλάση Γαβριηλίδη, των 0,50 ευρώ με τους συνδικαλιστές δημοσιογράφους Μαρία Ρεζάν και Νίκο Καραντηνό και των 0,72 ευρώ με τους επιφυλλιδογράφους Αιμίλιο Χουρμούζιο και Μάριο Πλωρίτη. Επίσης, γραμματόσημο των 2,62 ευρώ με το λογότυπο της ΕΣΗΕΑ και τη ρήση «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης», μια ρήση «οδηγός πορείας των δημοσιογράφων- μελών της ΕΣΗΕΑ», όπως παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Κιάος.

Επίσης, διατίθενται από το κεντρικό φιλοτελικό κατάστημα και τα κατά τόπους ταχυδρομικά καταστήματα εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, τυποποιημένες σειρές γραμματοσήμων, απλά λευκώματα γραμματοσήμων σειράς και κάρτες μάξιμουμ prepaid.



Διαβάστε περισσότερα...

«Βάλτε τα παιδιά στην καρδιά της παγκόσμιας ατζέντας»


Έκκληση Unicef στο Νταβός - Ποιες επτά προτεραιότητες θέτει η Οργάνωση.

Με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η Unicef παρουσίασε μια φιλόδοξη «Ατζέντα για Κάθε Παιδί», που θεωρεί ότι πρέπει να οδηγεί τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετά το 2015.

Καθώς ηγέτες από κάθε τομέα συγκεντρώνονται στο Νταβός, η Unicef καλεί την παγκόσμια κοινότητα να θέσει τα παιδιά ως προτεραιότητα στους νέους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, έναν οδικό χάρτη για την ανθρώπινη πρόοδο κατά τα επόμενα 15 χρόνια που θα ωθήσει τις επενδύσεις και τις δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι στόχοι θα πρέπει να συμφωνηθούν κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο.

«Ο κόσμος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία 15 χρόνια, όμως ακόμη εκατομμύρια παιδιά παραμένουν στο περιθώριο», δήλωσε η Γιόκα Μπράντ, αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της Unicef. «Αυτή είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για να φθάσουμε σε όλα τα παιδιά που έχουν μείνει πίσω. Οι αποφάσεις και οι επενδύσεις που κάνουμε σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον αυτής της γενιάς και αυτών που έρχονται» πρόσθεσε.

Η «Ατζέντα για Κάθε Παιδί», θέτει επτά προτεραιότητες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στους νέους αναπτυξιακούς στόχους.

1. Τερματισμός της βίας κατά των παιδιών. Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο παιδιά κάτω των 15 ετών υπομένουν τακτική σωματική τιμωρία και το ένα τέταρτο όλων των κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών βιώνουν σωματική βία. Ενώ η βία κατά των παιδιών είναι συχνά αόρατη, οι επιπτώσεις της ατομικά στα παιδιά και στις κοινωνίες που ζουν είναι βαθιές και εκτεταμένες. Επειδή η βία σε βάρος των παιδιών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, επενδύοντας στην προστασία των παιδιών από τη βία, την κακοποίηση, την παραμέληση και την εκμετάλλευση πρέπει να είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα.

2. Να τεθεί η εξάλειψη της παιδικής φτώχειας στο επίκεντρο της παγκόσμιας εξάλειψης της φτώχειας. Οι μισοί άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είναι παιδιά με σχεδόν 570 εκατομμύρια ηλικίας κάτω των 18 ετών να ζουν κάτω από το διεθνές όριο της φτώχειας των 1,25 δολαρίων την ημέρα. Η φτώχεια στην παιδική ηλικία είναι συχνά η γενεσιουργός αιτία της φτώχειας στην ενήλικη ζωή. Χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, διατροφή, νερό και υγιεινή, στέγη και εκπαίδευση, αυτός ο κύκλος της φτώχειας θα συνεχιστεί.

3. Τερματισμός των παιδικών και μητρικών θανάτων που μπορούν να προληφθούν. Τα παιδιά στο φτωχότερο 20% των νοικοκυριών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους από εκείνα του πλουσιότερου 20% και σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι λιποβαρή ή άρρωστα. Η βελτίωση των συστημάτων υγείας και η καλύτερη στόχευση των πόρων ώστε να φθάσουν στα πλέον ευάλωτα παιδιά και μητέρες θα σώσει ζωές, θα ενισχύσει τις οικογένειες και θα στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

4. Να δοθεί περισσότερη προσοχή στην εφηβεία, τη δεύτερη δεκαετία της ζωής. Κέρδη που έχουν αποκομισθεί στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί είτε να κατοχυρωθούν ή να χαθούν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά οι έφηβοι συχνά μένουν έξω από το σχεδιασμό και τις υπηρεσίες. Επενδύοντας στην εκπαίδευση τους και την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μεταξύ άλλων προσπαθειών, θα συμβάλει στην προστασία των εφήβων από τις αρρώστιες και τη βία, καθώς και την καλύτερη προετοιμασία τους για την ενήλικη ζωή.

5. Αξιοποίηση της αυξανόμενης επανάστασης στη συλλογή δεδομένων για τα παιδιά, για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του κάθε παιδιού. Έγκαιρα και αξιόπιστα στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό των παιδιών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και για την ανάπτυξη πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής τους. Τα δεδομένα πρέπει να αναλύονται για να μας βοηθήσουν να δούμε πέρα από τους παγκόσμιους και εθνικούς μέσους όρους και να εντοπίσουμε τα παιδιά που μένουν πίσω.

6. Βελτίωση των επενδύσεων για όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα για τα πλέον ευάλωτα και περιθωριοποιημένα. Επαρκή κεφάλαια δεν θα πρέπει να διατεθούν μόνο για την εκπαίδευση, την ύδρευση και την αποχέτευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική προστασία. Για να αποκομίσουμε τα πλέον βιώσιμα αποτελέσματα, θα πρέπει επίσης να στοχεύουν στα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

7. Να σπάσει ο κύκλος των χρόνιων κρίσεων που επηρεάζουν τα παιδιά. Το 2014, 230 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν σε ζώνες συγκρούσεων και πολύ περισσότερα επηρεάζονται τόσο από ανθρωπογενείς όσο και από φυσικές καταστροφές. Η παγκόσμια απάντηση στις ανθρωπιστικές κρίσεις πρέπει να εστιάζει όχι μόνο στις επείγουσες βραχυπρόθεσμες ανάγκες, αλλά και στην οικοδόμηση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας, βοηθώντας τα παιδιά και τις οικογένειές τους να αντέχουν σε μελλοντικές κρίσεις και να στο σπάσιμο του κύκλου των κρίσεων που υπομένουν.

«Πρέπει όχι μόνο να διαφυλάξουμε ένα κόσμο για αυτή τη γενιά παιδιών - θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα μεγαλώσουν για να τον απολαύσουν» είπε η Γιόκα Μπράντ. «Όλοι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε - πολιτικοί ηγέτες, επιχειρήσεις και οργανισμοί, ιδιώτες - και τα ίδια τα παιδιά - να οδηγήσουμε την αλλαγή για κάθε παιδί και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου για όλους».

Η Unicef έχει δημιουργήσει το hashtag #EVERYChild για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στην υποστήριξη της Ατζέντας για Κάθε Παιδί.



Διαβάστε περισσότερα...

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού μέσω... tablet


Διασκέδαση και μέσω ίντερνετ στο Πατρινό Καρναβάλι.

Με πολλές καινοτομίες και αλλαγές θα πραγματοποιηθεί και φέτος για 9η συνεχή χρονιά ο Διαδικτυακός Κρυμμένος Θησαυρός. Μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αποτελεί το γεγονός πως το φετινό Παιχνίδι θα αποτελεί μια εφαρμογή του facebook και θα παίζεται μέσω αυτού, με σκοπό την κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής των παικτών, καθώς και την επέκταση της προβολής του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Επιπλέον θα υπάρχει, για πρώτη φορά, η δυνατότητα εκ μέρους των Κυνηγών για συμμετοχή στο παιχνίδι μέσω κινητών τηλεφώνων και tablets και όχι αποκλειστικά μέσω σταθερών υπολογιστών, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, γεγονός που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία του Παιχνιδιού.

Ακόμα μια επιπλέον δυνατότητα, που θα δώσει το φετινό παιχνίδι, σύμφωνα με το patrastimes.gr είναι ότι θα μπορούν οι συμμετέχοντες να βλέπουν όλες τις ερωτήσεις της κάθε φάσης χωρίς να απαιτείται να δώσουν απάντηση σε κάθε ερώτηση για να προχωρήσουν στην επόμενη, όπως ήταν αναγκασμένοι να κάνουν τις προηγούμενες χρονιές. Επίσης φέτος το Παιχνίδι του 9ου Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού θα είναι διαθέσιμο σε δύο γλώσσες - Ελληνικά και Αγγλικά - ούτως ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή και παικτών από διάφορες χώρες του κόσμου εκτός Ελλάδας, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν όταν είχε σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών τόσο σε επίπεδο παικτών όσο και σε επίπεδο χωρών.

Κατά τα λοιπά, η φιλοσοφία του Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού παραμένει η ίδια απαιτώντας από τους συμμετέχοντες να ψάξουν στο Διαδίκτυο για να ανακαλύψουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα πολλαπλής επιλογής που θα τίθενται κάθε εβδομάδα από τα μέλη της Οργανωτικής Ομάδας.

Τα θέματα θα είναι κλιμακούμενης δυσκολίας, ενώ το Παιχνίδι θα ολοκληρωθεί με το τελευταίο επιπλέον θέμα που θα συνίσταται στην εύρεση του Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού από τους συμμετέχοντες, και το οποίο θα κρίνει και τον νικητή. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει το Σάββατο 24 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου με την ανεύρεση του Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού, περιλαμβάνοντας τέσσερις φάσεις - μια ανά εβδομάδα - με πέντε θέματα σε κάθε μία.

Την Ομάδα του Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού αποτελούν οι Ηλίας Ηλιόπουλος, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Αθηνά Φιλιπποπούλου ενώ την τεχνική υποστήριξη του όλου εγχειρήματος επωμίζεται μια ομάδα με εμπειρία σε διαδραστικά παιχνίδια και εφαρμογές με επικεφαλής τον Γιάννη Χατζηγιαννάκη και τους Μάριο Λογαρά, Ορέστη Ακριβόπουλο και Γιώργο Φλογερά.

Η απονομή των βραβείων του 9ου Παιχνιδιού του Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού θα γίνει μαζί με τα υπόλοιπα βραβεία του Κρυμμένου Θησαυρού και του Πατρινού Καρναβαλιού στην εκδήλωση Απονομής των Βραβείων.

Η πρόσβαση στο παιχνίδι γίνεται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Πατρινού Καρναβαλιού www.carnivalpatras.gr στην ενότητα του διαδικτυακού και μέσω του facebook στο CARNIVAL PATRAS GAME.


Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση της εγκληματικότητας το 2014 διαπιστώνει η ΕΛ.ΑΣ.


Στη δημοσιότητα ο απολογισμός για το έτος που πέρασε.

Σημαντική μείωση της εγκληματικότητας καταγράφεται το 2014 σε όλες τις κατηγορίες αδικημάτων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία - απολογισμός συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος που πέρασε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., έχουν βελτιωθεί αισθητά όλοι οι δείκτες εγκληματικότητας, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας μας, ενώ πτωτικές τάσεις επικράτησαν από τις αρχές του 2014 και συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε σύγκριση με το 2013, οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών μειώθηκαν σε ποσοστό 25,5%, οι ληστείες κατά 22,7%, οι κλοπές – διαρρήξεις κατά 7,8% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 13,2%.

Στην Αττική, το ίδιο χρονικό διάστημα, οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών μειώθηκαν σε ποσοστό 25,9%, οι ληστείες μειώθηκαν σε ποσοστό 20,7%, οι κλοπές – διαρρήξεις κατά 2,8% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 9,5%.

Στη Θεσσαλονίκη, το 2014 σε σχέση με το 2013, οι ληστείες μειώθηκαν σε ποσοστό 26%, οι κλοπές – διαρρήξεις κατά 16,7% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 22,2%.

Επιπλέον, στην Επικράτεια οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης μειώθηκαν σε ποσοστό 43%, οι υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας κατά 24,6%, οι υποθέσεις της νομοθεσίας περί όπλων κατά 23,2% και οι υποθέσεις βιασμών κατά 10%

Ως αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης, η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε το 2014: 555 περισσότερες υποθέσεις ναρκωτικών, 412 περισσότερες υποθέσεις πλαστογραφίας, 336 περισσότερες υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων και 132 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου.

Γενική αξιολόγηση δεικτών εγκληματικότητας

Σε γενικές γραμμές, το έτος 2014, από την ποσοτική ανάλυση των στοιχείων παρατηρείται, σε επίπεδο Επικράτειας, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αισθητή μείωση σε όλες τις κατηγορίες αδικημάτων και στους αντίστοιχους δείκτες εγκληματικότητας, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές - διαρρήξεις, κλοπές οχημάτων).

Ειδικότερα, στα πάσης φύσεως αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας (ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων), το 2014 σε σχέση με το 2013, παρατηρείται μεσοσταθμικά σε επίπεδο Επικράτειας ποσοστιαία μείωση της τάξης του 14,6%, στην Αττική μεσοσταθμική μείωση 11% και στη Θεσσαλονίκη 21,6%.



Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνεται η γενική κατηγοριοποίηση των περιπτώσεων, ανεξαρτήτως αφαιρεθέντος ποσού, αξίας, αντικειμένου ή μεθοδολογίας διάπραξης, ενώ η επιμέρους περιπτωσιολογία παρουσιάζει μικρές αποκλίσεις.

Συγκεκριμένα, στις οργανωμένες περιπτώσεις βίαιης αφαίρεσης χρημάτων, αξιών και πραγμάτων (όπως ληστείες σε καταστήματα, τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ., κ.λπ.) παρουσιάζεται αξιοσημείωτη μείωση σε ποσοστό 37 % περίπου.



Έμφαση δίνεται κυρίως στις ληστείες εντός οικιών, που μειώθηκαν από 946 το 2013 σε 787 το 2014 (159 λιγότερες). Επιπλέον, αξιοσημείωτους πτωτικούς δείκτες παρουσίασαν οι ληστείες σε ταχυδρομικούς διανομείς, πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα και με αρπαγές τσαντών.

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, κλιμακούμενες μειώσεις εμφανίζουν ακόμα οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 43% (378 από 665), οι υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας κατά 24,6% (410 από 544), οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 23,2% (5.549 από 7.223), ενώ οι υποθέσεις βιασμών μειώθηκαν κατά 10% (134 από 149).



Επιπλέον, λόγω της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης των αστυνομικών Υπηρεσιών, παρατηρείται αύξηση στις υποθέσεις – εξιχνιάσεις πλαστογραφίας 16,4% (2.931 από 2.519), υποθέσεις λαθρεμπορίου 9,7% (1.497 από 1.365), κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων 5,8% (6.132 από 5.796 ) και στις υποθέσεις ναρκωτικών 5,5% (10.675 από 10.120).

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το έτος 2014 συνελήφθησαν συνολικά 170.824 άτομα περίπου για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές, κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, 11.090 άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, Τραπεζών κ.λπ.



Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν 419 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 31.475 σοβαρές υποθέσεις, του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Τέλος, την περσινή χρονιά συνελήφθησαν, ύστερα από έρευνες των Υπηρεσιών του Σώματος, 148 διωκόμενοι, οι οποίοι καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης για σοβαρά αδικήματα, που είχαν διαπράξει σε άλλες χώρες.



Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, σημαντική είναι η μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Το έτος 2014, καταγράφηκαν 60 λιγότεροι θάνατοι από τροχαία και 52 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, σε σχέση με το 2013.

Στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης το 2014, 77.163 αλλοδαποί υπήκοοι συνελήφθησαν να εισέρχονται ή να διαμένουν παράνομα στη χώρα μας.



Επιπλέον είναι σημαντικό ότι το έτος 2014 αυξήθηκαν σε ποσοστό 6% οι επιστροφές μη νόμιμων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.



Στο ίδιο χρονικό διάστημα, μεγάλος αριθμός αστυνομικών απασχολήθηκε στις 5.198 κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, καθώς και στις 6.000 αθλητικές συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια. Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και η διάθεση αστυνομικού προσωπικού σε άλλες Αρχές, Φορείς και Οργανισμούς, για την υποβοήθηση του έργου τους, στο πλαίσιο των ειδικότερων αρμοδιοτήτων τους. Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα. 






Διαβάστε περισσότερα...

Μυστικοί κόσμοι πέρα από τις τροχιές του Ποσειδώνα και του Πλούτωνα


Τουλάχιστον δύο ακόμα πλανήτες πέρα από τον Πλούτωνα.

Τουλάχιστον δύο ακόμη πλανήτες στο μέγεθος της Γης, ή και ακόμα μεγαλύτεροι, μπορεί να «κρύβονται» στις εξωτερικές παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Οι μυστικοί κόσμοι πιστεύεται ότι βρίσκονται πέρα από τις τροχιές του Ποσειδώνα, του πιο μακρινού πλανήτη από τον Ήλιο και του ακόμα πιο απομακρυσμένου μικρού «πλανήτη-νάνου», Πλούτωνα.

Τα στοιχεία προέρχονται από παρατηρήσεις σε μια περιοχή διαστημικών αντικειμένων του σύμπαντος, γνωστά ως «Etnos» (extreme trans-Neptunion objects), σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.

Τα διαστημικά αυτά σώματα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, πέρα από τον Ποσειδώνα και πρέπει να κατανέμονται τυχαία σε «μονοπάτια» που έχουν καθορισμένα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αρκετά από τα σώματα αυτά έχουν παντελώς απροσδόκητες τροχιακές τιμές, κάτι που συνάδει με βαρυτική έλξη από κάτι αόρατο.

Ο καθηγητής Carlos de la Fuente Marcos, επικεφαλής επιστήμονας από το πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης στην Ισπανία, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Sinc ανέφερε τα εξής: «Αυτή η περίσσεια αντικειμένων με απρόσμενες τροχιακές παραμέτρους μάς κάνει να πιστεύουμε, ότι κάποιες αόρατες δυνάμεις τροποποιούν την κατανομή των τροχιακών στοιχείων του Etno και θεωρούμε ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι υπάρχουν κι άλλοι άγνωστοι πλανήτες πέρα από τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα. Ο ακριβής αριθμός είναι αβέβαιος, δεδομένου ότι τα στοιχεία που έχουμε είναι περιορισμένα, αλλά οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο πλανήτες, ίσως και περισσότεροι, μέσα στα όρια του Ηλιακού μας Συστήματος».

Οι αστρονόμοι αμφιταλαντεύονται εδώ και πολλές δεκαετίες γύρω από το κατά πόσο παραμένει «κρυμμένος» ένας πλανήτης πέρα από τον Πλούτωνα.

«Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τα αποτελέσματα των ερευνών μας θα είναι πραγματικά πολύ επαναστατικά για το χώρο της αστρονομίας» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τα συμπεράσματα της νέας αυτής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters.



Διαβάστε περισσότερα...

Το iPhone 6 "επέζησε" στην πτώση του από τη στρατόσφαιρα


Αν και το iPhone 6 ξεκίνησε την πορεία του στις αγορές με βίντεο που το έδειχναν να λυγίζει, η φήμη του αποκαθίσταται με το πείραμα που έκαναν οι ευρηματικοί συνεργάτες της εταιρείας Urban Armor Gear που κατασκευάζει θήκες για τηλέφωνα.

Στο βίντεο που ακολουθεί πετούν ένα iPhone 6 από το διάστημα στη Γη κι εκείνο παρότι σπάει η θήκη του, συνεχίζει να λειτουργεί.

Δεν «επέζησε» μόνο από την πτώση από ύψος 30.480 μέτρων αλλά και από θερμοκρασία που όπως φαίνεται και στο βίντεο ήταν στους -56 βαθμούς Κελσίου.

Οι ευφάνταστοι πειραματιστές έδεσαν το κινητό σε ένα ειδικό μπαλόνι και το άφησαν να αιωρηθεί στη στρατόσφαιρα. Παρά τους ανέμους των 112 χιλιομέτρων, το ψύχος και την πτώση, το κινητό δεν χάλασε.

Όταν το μπαλόνι στο οποίο ήταν «δεμένο» το smartphone της Apple πέρασε τα 101.000 πόδια, το μπαλόνι αποκολλήθηκε και ξεκίνησε η κάθοδος στη Γη. Κάποια στιγμή έκλεισε από μόνο του λόγω των συνθηκών αλλά όταν το βρήκαν, στη Γη πλέον, λειτουργούσε χωρίς πρόβλημα και δεν παρουσίαζε προβλήματα. Το ειδικό εξάρτημα στο οποίο ήταν τοποθετημένο το iPhone έσπασε με την πρόσκρουση στο έδαφος.







Δείτε το βίντεο 





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

“Παραπλανητική η νέα μελέτη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο”


Η επιστημονική κοινότητα δίνει τη δική της απάντηση σε μελέτη που παρομοιάζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με καμένη μπριζόλα και αναρωτιέται: «Ποιος επιτέλους δεν θέλει το ηλεκτρονικό τσιγάρο;»

Νέα μελέτη με τίτλο "Κρυφή φορμαλδεΰδη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα" που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine από το Πανεπιστήμιο του Portland, αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 15 φορές πιο καρκινογόνο από το παραδοσιακό καπνό με βάση τις μετρήσεις της ουσίας φορμαλδεΰδη, που να σημειωθεί περιέχεται και σε πολλά φαρμακευτικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Μετά την δημοσίευση της μελέτης η επιστημονική κοινότητα έσπευσε να καθησυχάσει τους καταναλωτές. “Οι ερευνητές δεν έκαναν τον κόπο να ελέγξουν την λανθασμένη χρήση ρεύματος υπερβολικά υψηλής τάσης στην συσκευή που σε συνδυασμό με την μεγάλη ένταση και διάρκεια εισπνοών δημιούργησε ένα ερευνητικό περιβάλλον δοκιμών που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τέτοια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μόνο σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες οπότε και δημιουργείται μία απαίσια γεύση “καμένου” για τον χρήστη, γνωστή ως “dry puff phenomenon". Αυτή την φρικτή γεύση κανένας ατμιστής δεν μπορεί να την αντέξει, ακόμα λιγότερο να την ατμίσει”, ανέφερε ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πατρών και ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στο χώρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η επιστημονική κοινότητα παρομοίασε το συγκεκριμένο πείραμα με την αναζήτηση καρκινογόνων ουσιών σε ένα κομμάτι... καμένου κρέατος. Σαφέστατα θα εμπεριέχει καρκινογόνες ουσίες αλλά ταυτόχρονα δεν θα είναι φαγώσιμο, καθώς θα έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε κάρβουνο. “Οι ειδικές συσκευές ατμίσματος που χρησιμοποιούνται σε παρόμοιες μελέτες δεν έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν τις ακραίες συνθήκες οδηγώντας σε λανθασμένα αποτελέσματα. Οι ατμιστές όμως, ως ανθρώπινα όντα με πλήρη αίσθηση της γεύσης μπορούν και να τις εντοπίσουν και να τις αποφύγουν” εξήγησε ο κ. Φαρσαλινός. “Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής είναι εντελώς παραπλανητικά γιατί βασίζονται σε μια σειρά από σοβαρά σφάλματα. Ολόκληρη η μελέτη θα έπρεπε κανονικά να απορριφθεί”, κατέληξε ο καρδιολόγος - ερευνητής.

Να σημειωθεί ότι τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού αποδεδειγμένα απελευθερώνουν κατά την καύση τους περισσότερες από 4000 διαφορετικές ουσίες μεταξύ των οποίων πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, αρσενικό και διοξείδιο του άνθρακα. Τα υγρά αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχουν κατά κύριο λόγο προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη, νερό, νικοτίνη και αρωματικές ουσίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο ματαιόδοξο ζευγάρι της Αμερικής


Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για το πιο ματαιόδοξο ζευγάρι της Αμερικής, καθώς οι δυο τους έχουν μετατραπεί στο πιο εγωκεντρικό και «επικίνδυνο» δίδυμο του Λας Βέγκας. Ο λόγος για τους Μπεκ και Μισέλ Μίλερ η οποίοι έχουν τέτοια εμμονή με το εξωπραγματικό τους σώμα που δε διστάζουν να ξοδέψουν τρελά ποσά σε οργανικό φαγητό, αναβολικά και αισθητικές επεμβάσεις ώστε να διατηρήσουν αυτό που ίδιοι θεωρούν «ομορφιά».





Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 2012 σε ένα αγώνα bodybuilding, όταν η Μισέλ αγωνιζόταν και ο Μπεκ συνόδευε έναν φίλο του. Ξεκίνησαν να βγαίνουν, και όπως υποστηρίζει ο 27χρονος άντρας, θέλησε να μιμηθεί το lifestyle της αγαπημένης του και να αποκτήσει κι αυτός παρόμοιο σώμα ώστε να νιώθει καλά δίπλα της. Η Μισέλ εργαζόταν ως γυμνάστρια και είχε ήδη ένα γιο από προηγούμενή της σχέση.



«Αυτό που με τράβηξε ήταν το γυμνασμένο της κορμί», παραδέχεται ο Μπεκ και τονίζει πως της είναι ευγνώμων που εκείνη τον ώθησε στο συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Το ζευγάρι, έχει σε όλους τους τοίχους του σπιτιού του φωτογραφίες του, ενώ και οι δύο δηλώνουν εντυπωσιασμένοι και περήφανοι για τις αντιδράσεις του κόσμου μόλις τους αντικρίζουν. «Είμαστε το ομορφότερο ζευγάρι του κόσμου», λέει γεμάτος αυτοπεποίθηση ο Μπεκ.



Σύμφωνα με τους ίδιους, ξοδεύουν 65.000 ευρώ ετησίως για τα συγκεκριμένα οργανικά, χωρίς γλουτένη φαγητά που καταναλώνουν, τα συμπληρώματα διατροφής και τα… μανικιούρ τους, με την Μισέλ να τονίζει τη σημασία των πλαστικών επεμβάσεων ώστε το σώμα να δείχνει πιο «σφιχτό».

«Χρειαζόμουν άμεσα επέμβαση στο στήθος μετά τη γέννηση του παιδιού μου, γιατί οι μύες είχαν χαλαρώσει. Επιβάλλεται να επισκεφτείς το γιατρό σου αν θες να διατηρήσεις τέτοιο κορμί», δηλώνει και συνεχίζει: «Τρώμε σωστά και δεν ξεφεύγουμε ποτέ από το πρόγραμμά μας. Οτιδήποτε τρώμε είναι οργανικό, χωρίς γλουτένη και επιλέγουμε αυστηρά σάλτσες χωρίς ζάχαρη. Τρώμε έξι γεύματα την ημέρα, ζυγισμένα με μαθηματική ακρίβεια και γυμναζόμαστε πολύ».



Ο Μπεκ και η Μισέλ ξυπνούν καθημερινά στις 6 το πρωί έχοντας συμπληρώσει το λιγότερο 8 ώρες ύπνου κι αμέσως ξεκινούν τη γυμναστική. Δηλώνουν μάλιστα υπερήφανοι για την εικόνα που παρουσιάζουν και προτρέπουν τον κόσμο να τους μιμηθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο βετεράνος κομμουνιστής Νίκος Θεοφιλάτος


Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοίνωσε με θλίψη το θάνατο του βετεράνου κομμουνιστή Νίκου Θεοφιλάτου, που έφυγε σήμερα, πλήρης ημερών, από τη ζωή, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

Aκολουθεί η ανακοίνωση:

"Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του βετεράνου κομμουνιστή σ. Νίκου Θεοφιλάτου, που έφυγε σήμερα, πλήρης ημερών, από τη ζωή.

Ο σ. Νίκος Θεοφιλάτος γεννήθηκε το 1927 στα Δαμουλιανάτα Κεφαλονιάς, γιος φτωχής εργατοαγροτικής οικογένειας, έχασε τον πατέρα του σε ηλικία μόλις 5 ετών και η μητέρα του πάλεψε σκληρά να μεγαλώσει τον ίδιο και τα 4 αδέλφια του. Ο ίδιος, ανάμεσα στις φυλακίσεις και τις εξορίες, εργάστηκε ως οικοδόμος. Όλη η οικογένειά του πήρε μέρος στους μεγάλους αγώνες του λαού μας τα χρόνια ’44-’49, ενώ οι 3 αδελφοί του, μαχητές του ΔΣΕ, «έπεσαν» κατά τη διάρκεια της τρίχρονης εποποιίας του.

Ο σ. Θεοφιλάτος εντάχθηκε το 1943 στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ, το 1945 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Το 1944, 17χρονος ΕΠΟΝίτης, πιάστηκε από τους Γερμανούς και παραδόθηκε στους ταγματασφαλίτες. Τον ηρωικό Δεκέμβρη του ’44 και μέχρι το τέλος του αγώνα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης συμμετείχε στο τάγμα του ΕΛΑΣ στο Αργοστόλι.

Συνελήφθη τον Μάρτη του ’45 και βασανίστηκε άγρια για να μαρτυρήσει ονόματα και τοποθεσίες συντρόφων του, όπως και το Σεπτέμβρη του ’46 όταν και πέρασε από το βασανιστήριο της φάλαγγας. Ο σ. Νίκος βγήκε αλύγιστος από τις δοκιμασίες.

Στα 1947 έφυγε για την Αθήνα και συνδέθηκε αμέσως με την Κομματική Οργάνωση του Μεταξουργείου, συνελήφθη ξανά και εκτοπίστηκε στη Ψιτάλλεια και την Ικαρία για 4 μήνες, όταν και απολύθηκε ως άρρωστος.

Το Δεκέμβρη του 1947 πηγαίνει στην Πάτρα και από το 1950 δουλεύει συνεχώς για το Κόμμα και στην ΕΔΑ. Το 1967 συλλαμβάνεται από τη Χούντα, αρνείται να κάνει δήλωση αποκήρυξης του Κόμματος και εξορίζεται στη Γιούρα και στο Λακκί της Λέρου, όπου στήριξε τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ, συνυπογράφοντας με 905 εξόριστους την απόφαση της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ το 1968, ενάντια στην προσπάθεια μετάλλαξής του από τους λεγόμενους «ανανεωτές».

Από το 1974 και έπειτα, με τη νομιμοποίηση του Κόμματος, εργάστηκε για την ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων των Οικοδόμων και ανέλαβε διάφορες υπεύθυνες κομματικές δουλειές, ενώ διετέλεσε και μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου. Ο σ. Θεοφιλάτος υπήρξε ακόμη στέλεχος της ΕΣΑΚ, στο Γραφείο της Εκτελεστικής της Επιτροπής, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας.

Ο σύντροφος Νίκος Θεοφιλάτος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους σκοπούς και τα ιδανικά του ΚΚΕ, αγωνίστηκε με όλες τις μορφές και δεν υποχώρησε ούτε στιγμή στις δυσκολίες και τα βασανιστήρια. Τίμησε με τη στάση του την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ. Πάντα ακλόνητος υπερασπίστηκε το δίκιο του λαού, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό και το Κόμμα από τις επιθέσεις και τις επιδιώξεις διάλυσής του στα χρόνια ’89 – ’91 από τους οπορτουνιστές.

Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει στην οικογένεια του σ. Ν. Θεοφιλάτου τα πιο θερμά της συλλυπητήρια.

Η κηδεία του συντρόφου θα γίνει αύριο Παρασκευή 23 Γενάρη και ώρα 15.00, στον Άγιο Μηνά στη Λεύκα της Πάτρας".



Διαβάστε περισσότερα...

"Όρθιος στην τουαλέτα" με δικαστική απόφαση


Ο ενοικιαστής ενός διαμερίσματος έχει δικαίωμα να ουρεί... όρθιος και μάλιστα με την έγκριση του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε, επειδή ο ιδιοκτήτης ήθελε να του παρακρατήσει την εγγύηση την οποία είχε καταβάλει με τη δικαιολογία ότι ευθύνεται για τη διάβρωση του πατώματος της τουαλέτας του σπιτιού.

Το δικαστήριο του Ντίσελντορφ δικαίωσε σήμερα τον ενοικιαστή που είχε στραφεί εναντίον του ιδιοκτήτη ζητώντας να του καταβληθεί το σύνολο της εγγύησης, δηλαδή 3.000 ευρώ, που είχε καταβάλει όταν νοίκιασε το σπίτι. Ο ιδιοκτήτης ήθελε να παρακρατήσει 1.900 ευρώ υποστηρίζοντας ότι το μαρμάρινο πάτωμα της τουαλέτας καταστράφηκε από τα ούρα του νοικάρη του.

Ο δικαστής Στέφαν Χανκ πείστηκε, μετά και τις καταθέσεις των ειδικών επί του θέματος, ότι το ουρικό οξύ ευθύνεται όντως για τη διάβρωση του μαρμάρου αλλά προασπίστηκε το δικαίωμα του προσφεύγοντος να κάνει την ανάγκη του όρθιος και όχι καθισμένος στη λεκάνη. Τόνισε μάλιστα ότι ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να τον έχει ενημερώσει ότι το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο πάτωμα μπορούσε να καταστραφεί εύκολα.

"Παρά την εντεινόμενη εξημέρωση των ανδρών στον τομέα αυτό, η ούρηση από όρθια θέση παραμένει ακόμη μια διαδεδομένη πρακτική", έγραψε μάλιστα ο δικαστής στην απόφασή του. "Οι ακόλουθοι αυτής της πρακτικής, που ήταν κάποτε η κυρίαρχη τάση, θα πρέπει ασφαλώς να λαμβάνουν υπόψη τους τις μη αμελητέες αντιδράσεις των προσώπων με τα οποία συγκατοικούν, ιδίως των προσώπων θηλυκού γένους, όμως δεν υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τους και τη διάβρωση του μαρμάρινου πατώματος της τουαλέτας", υπογράμμισε ο Χανκ.

Στη Γερμανία συχνά υπάρχουν στις τουαλέτες αυτοκόλλητα που καλούν τους άνδρες να κάθονται στη λεκάνη για να ουρήσουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποτονική η εμπορική κίνηση τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων


Ανήσυχοι οι έμποροι.

«Παγωμένη» εμφανίζεται η εμπορική κίνηση στην έναρξη της πρώτης εκπτωτικής περιόδου της χρονιάς. Όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς, εκτός από το μειωμένο εισόδημα των καταναλωτών και τις οικονομικές δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν, εφέτος έρχονται αντιμέτωποι και με την ανασφάλεια του κόσμου, λόγω των εκλογών. Ωστόσο, υπάρχει και μία μερίδα του εμπορικού κόσμου η οποία παρατηρεί μία σταδιακή αλλαγή της ψυχολογίας των καταναλωτών.

«Οι εκπτώσεις που ξεκίνησαν στις 12 Ιανουαρίου, βρήκαν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς με αρκετά περιορισμένες και στοχευμένες αγορές, ένδειξη η οποία αποτυπώθηκε και την Κυριακή 18 Ιανουαρίου που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά», δηλώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πειραιώς, Νίκος Μανεσιώτης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Μανεσιώτης υποστηρίζει ότι ένας λόγος για τη μειωμένη αγοραστική κίνηση είναι, μεταξύ άλλων και η προεκλογική περίοδος, που διανύουμε, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος έχει επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις των καταστημάτων του Πειραιά, που, εκτός των άλλων, πλήττονται και από τα έργα τραμ και μετρό».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Ο Δεκέμβριος του 2014 καταγράφηκε ως ο χειρότερος των τελευταίων ετών, παρόλο που τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά για τρεις Κυριακές, γεγονός που επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι η παραπάνω δουλειά, την οποία αναζητούμε σαν έμποροι, σίγουρα δεν είναι κρυμμένη στις Κυριακές».

Υποτονική χαρακτήρισε την κίνηση στην αγορά ο ιδιοκτήτης καταστημάτων, Θάνος Τσαγκάρης. «Οι εκπτώσεις δεν ξεκίνησαν καλά», επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρατηρώντας ότι οι καταναλωτές είναι πολύ επιφυλακτικοί και δεν αντιδρούν ακόμα και σε μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων.

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Ζαΐρης, ο οποίος εκτιμά ότι η εκπτωτική περίοδος θα κλείσει με αύξηση της τάξεως έως και 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα πορεία των εκπτώσεων, ο κ. Ζαΐρης τόνισε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες των μελών του ΣΕΛΠΕ, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού». Πρόσθεσε, μάλιστα ότι η αύξηση του τζίρου τις Κυριακές και, ιδιαίτερα, στις 28 Δεκεμβρίου εκτίναξε τον τζίρο στα μεγάλα και λίαν εμπορικά καταστήματα έως και 10%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων Αττικής, Νίκος Γιαννέτος, αν και αναφέρει ότι ο Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας, υπογραμμίζει ότι τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων παρατηρήθηκε ικανοποιητική κίνηση. «Οι καταναλωτές έχουν κουραστεί από τα απαισιόδοξα σενάρια, αρχίζουν να ξεπερνούν το άγχος τους και λειτουργούν, σύμφωνα με τις ανάγκες τους», δηλώνει ο κ. Γιαννέτος. Όπως είπε, ο καταναλωτής αυτονομείται από τις πολιτικές εξελίξεις και η αγορά προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.



Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανική τοξική "βόμβα" στον Ασπρόπυργο


Σφυρίζουν αδιάφορα οι γερμανικές αρχές που είχαν ειδοποιήσει την Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι για την παράνομη αποθήκευση 98 τόνων υδράργυρου στον Ασπρόπυργο και κωλυσιεργούν με κάθε τρόπο τις ενέργειες που οφείλουν να κάνουν για την επιστροφή του στη Γερμανία.

Ο υδράργυρος θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα και τοξικά υλικά εάν βρεθεί ελεύθερος στη φύση και για το λόγο αυτό έχει απαγορευτεί πλέον η χρήση του αλλά και η μεταφορά του εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητες πολύ πολύ μικρότερες από τα 98.320 κιλά του υδράργυρου είναι σε θέση να δηλητηριάσουν τα αποθέματα νερού ολόκληρων πόλεων.

(Πατήστε επάνω στο δημοσίευμα για μεγαλύτερη ανάλυση):




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάγκη για αίμα στο νοσοκομείο Λαμίας


Το Νοσοκομείο Λαμίας έχει ανάγκη από αίμα και μάλιστα άμεσα, αφού δεν υπάρχουν επαρκή αποθέματα όπως δήλωσε στο STAR Κεντρικής Ελλάδας η διευθύντρια του τμήματος αιμοδοσίας Κατερίνα Δεληστάθη.

"Αν τύχει σοβαρό περιστατικό δεν θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε" επεσήμανε η ίδια απευθύνοντας έκκληση σε όσους μπορούν να δώσουν αίμα.

Το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου λειτουργεί καθημερινά 9.00-13.00 και απογεύματα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 με 20.00 όπως και το Σάββατο 10.00-13.00 το μεσημέρι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πήρε μαζί του στον τάφο... 300 χιλιάδες ευρώ


Να ταφεί με το... μαξιλάρι του ζήτησε ένας υπερήλικας σε χωριό του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, το μαξιλάρι έκρυβε έναν ολόκληρο «θησαυρό»!

Όπως αναφέρει το iliaoikonomia.gr, το πρωτοφανές περιστατικό έγινε πριν από λίγες ημέρες, και αποτελεί θέμα συζήτησης στην τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν ο άντρας που πλησίαζε τα 90 έτη πήγε σε τράπεζα και έκανε ανάληψη ολόκληρο το ποσό που είχε με τη σύζυγό του, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 300.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, προφανώς έκρυψε το μεγάλο χρηματικό ποσό στο μαξιλάρι, λέγοντας στην ανυποψίαστη σύζυγό του πως όταν θα φύγει από τη ζωή, να του το βάλει μαζί στην τελευταία του «κατοικία».

Ο υπερήλικας πέθανε και όπως ήταν η επιθυμία του ενταφιάστηκε μαζί με το... μαξιλάρι του.

Αναζήτησαν τα χρήματα...

Η σύζυγός του και άλλα συγγενικά πρόσωπα δεν άργησαν να αντιληφθούν την... ύστατη πράξη του θανόντα, αφού πηγαίνοντας στην τράπεζα ενημερώθηκαν ότι ο ηλικιωμένος είχε «σηκώσει» όλα τα χρήματα που υπήρχαν στο λογαριασμό, τα οποία δεν έβρισκαν πουθενά.

Ευθύς το μυαλό της ηλικιωμένης συζύγου πήγε στην... τελευταία επιθυμία του άντρα της, να ταφεί δηλαδή με το μαξιλάρι που ήταν το αγαπημένο του! Οι συγγενείς του με έκδηλη την αγωνία για την «τύχη» των χρημάτων, απευθύνθηκαν στις αρμόδιες αρχές, όπου εξασφάλισαν άδεια για την εκταφή της σoρού του ηλικιωμένου, προκειμένου να βρουν τα χρήματα που ανήκουν στη σύζυγό του.

Τελικά με μεγάλη ανακούφιση όλοι οι... ενδιαφερόμενοι διαπίστωσαν πως πράγματι τα χρήματα ήταν μέσα στο μαξιλάρι!



Διαβάστε περισσότερα...

«Ναι» σε 2.136 προσλήψεις στο δημόσιο από το ΣτΕ


Ποιοι προσλαμβάνονται.

«Ναι» σε 2.136 προσλήψεις στον Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκ των οποίων οι 1.095 είναι συμβασιούχων, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Παράλληλα η αρμόδια Επιτροπή άναψε το πράσινο φως και για έξι μετακινήσεις προσωπικού αλλά και μια απόσπαση.

Η Επιτροπή του ΣτΕ αποφάσισε να εξαιρέσει τις εν λόγω προσλήψεις από τη σχετική απαγόρευση που προβλέπεται λόγω εκλογών. Έτσι, όπως έχει δικαίωμα από το νόμο , έκρινε πως επιτρέπονται οι συγκεκριμένες προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές λόγω έκτακτων και άλλων αναγκών. Την ίδια ώρα στο ΣτΕ εκκρεμούν προς εξέταση από την αρμόδια επιτροπή και άλλα αιτήματα για προσλήψεις από διάφορους φορείς

ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Στο υπουργείο Παιδείας εγκρίθηκε η πρόσληψη 890 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη διδακτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ειδικής αγωγής.

Επίσης, εγκρίθηκε η πρόσληψη 28 ωρομισθίων εκπαιδευτικών για την κάλυψη διδακτικών αναγκών της δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, από το ΣτΕ εγκρίθηκαν οι προσλήψεις 123 ατόμων, οι οποίες κατά κανόνα είναι σε Δήμους.
Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις που έγιναν στους Δήμους έχουν ως εξής:

Παπάγου- Χολαργού, έξι άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, όπως είναι βρεφοκόμοι, βοηθοί βρεφοκόμοι και διοικητικός υπάλληλος,

Αγίας Παρασκευής, δύο υπάλληλοι,

Χαϊδαρίου, 27 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (βρεφοκόμοι, βοηθοί βρεφοκόμοι, κ.λπ.),

Σπάτων-Αρτέμιδος, 19 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, όπως είναι βρεφοκόμοι, βοηθοί βρεφοκόμοι, μάγειροι και προσωπικό καθαριότητας,

Σαρωνίδας, μια βρεφονηπιοκόμος,

Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, ένα οδηγός οχήματος καθαριότητας και 13 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων,
Κοζάνης, 21 άτομα για οκτώ παιδικούς σταθμούς και
Επιδαύρου, μια βρεφονηπιοκόμος.

Ακόμη, προσλήψεις έγιναν στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νέας Σμύρνης (6 άτομα που είναι κοινωνικοί λειτουργοί και νηπιαγωγοί), στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός» (10 υπάλληλοι), στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών (10 άτομα που είναι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, βοηθός σκηνοθέτη, σκηνογράφοι, φροντιστές, μηχανικοί σκηνής και οδηγοί) και στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος «Πολυκοινωνικό» του Δήμου Αλεξανδρούπολης (έξι άτομα που είναι βρεφονηπιοκόμοι και βοηθητικό προσωπικό).

Παράλληλα, έγιναν και 1.095 προσλήψεις συμβασιούχων (από δύο έως οκτώ μηνών).
Αναλυτικότερα, έγιναν προσλήψεις συμβασιούχων:

ΔΕΗ, 1.015 ατόμων με 8μήνες σύμβασεις εργασίας για την κάλυψη πρόσκαιρων και κατεπείγοντος χαρακτήρα αναγκών. Οι 1.015 συμβασιούχοι θα απασχοληθούν σε σχεδόν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα λιγνιτικά κέντρα, στις τοπικές μονάδες των νησιών, κ.λπ.

Ελληνική Αστυνομία, 26 υπάλληλοι με 8μήνη σύμβαση για την Σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ,

Δήμο Παγγαίου νομού Καβάλας, 17 ατόμων με 2μήνες συμβάσεις για τον τομέα της καθαριότητας (και οδηγοί),
Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, 8 εργατών γενικών καθηκόντων με 2μήνες συμβάσεις,

Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, 7 άτομα με 2μήνες συμβάσεις με ειδικότητες οδηγών και ανειδίκευτων εργατών,
Σπηλαίο Περάματος του Δήμου Ιωαννίνων, 7 ατόμων με 8μήνες συμβάσεις και

Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, 15 ατόμων με 4μήνες συμβάσεις ειδικοτήτων μηχανικών, χειριστών Η/Υ, νοσηλευτών και γενικών καθηκόντων.

Τέλος, εγκρίθηκαν οι μετακινήσεις τριών γιατρών και τριών υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, όπως και η απόσπαση ενός εκπαιδευτικού για το Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο» για δράσεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία


Σχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Σειρά δράσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, μειώνουν τη γραφειοκρατία και τα διοικητικά βάρη και ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, που ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ), σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το Σχέδιο Δράσης - που στηρίζεται στην Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014 - 2020, η οποία έχει εγκριθεί και αυτή από το ΚΣΜ, το Φεβρουάριο του 2014 - εκπονήθηκε, υπό την εποπτεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε στενή συνεργασία με υπουργεία και φορείς από όλη τη Δημόσια Διοίκηση και υπεβλήθη σε ενδελεχή δημόσια διαβούλευση.

Όπως επισημαίνεται, το κείμενο παρουσιάζει δράσεις Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αντιπροσωπεύουν επενδύσεις ύψους, τουλάχιστον, 350.000.000 ευρώ, για την περίοδο 2014 - 2020, αποτελεί έναν πλήρη οδηγό δράσεων και έργων ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα και συγκροτεί ένα δεσμευτικό κείμενο για όλους τους δημόσιους φορείς.

Προστίθεται δε ότι με βασικό στόχο τον ριζικό εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα, οι δράσεις αποσκοπούν στην άμεση, παραγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας μας.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκονται:

- Η δημιουργία πλήθους νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών με αποδέκτες τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το Κράτος, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στην ταχεία ψηφιακή αναβάθμιση της ελληνικής κοινωνίας και την τόνωση της ανάπτυξης

- Η εγκαθίδρυση, με όχημα την τεχνολογία, συνθηκών διαφάνειας και λογοδοσίας στη Δημόσια Διοίκηση.

- Η υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων μέσω νέων δομών συντονισμού και υλοποίησης οριζόντιων και κάθετων έργων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα, οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση:

- Βελτιώνουν την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω μοναδικού σημείου πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, με παράλληλη ψηφιακή αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)

- Μειώνουν τη γραφειοκρατία μέσω της απλούστευσης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών, τα διοικητικά βάρη, καταργούν την υποβολή δικαιολογητικών μέσω της διαλειτουργικότητας και ηλεκτρονικής συνεργασίας των πληροφορικών συστημάτων του Δημοσίου.

- Ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία με όχημα την αναβάθμιση του «Προγράμματος Διαύγεια» και των ελεγκτικών μηχανισμών.

- Βελτιώνουν την αξιοποίηση και διαχείριση: α) των χρηματοοικονομικών και δημοσιονομικών πόρων, β) του ανθρώπινου δυναμικού, γ) των πληροφορικών υποδομών του Δημόσιου Τομέα σε ό,τι αφορά στα δίκτυα και στη δημιουργία σύγχρονου κυβερνητικού κέντρου δεδομένων και δ) των διαδικασιών ηλεκτρονικών προμηθειών.

- Δημιουργούν νέες ευκαιρίες χρήσης και αξιοποίησης των δημόσιων δεδομένων, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία παράγοντας νέες υπηρεσίες σημαντικής προστιθέμενης αξίας και νέες θέσεις εργασίας.

- Βελτιώνουν την ψηφιακή μόρφωση και την κοινωνική ένταξη και τη διευκόλυνση γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο χωρίς εξαιρέσεις.

Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης θα βασιστεί στο συντονιστικό όργανο της Επιτροπής Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε με τον νέο νόμο του ΕΣΠΑ, αλλά και τις αναδιοργανωμένες δομές των υπουργείων και υποστηρικτικών δομών του, με ξεκάθαρους ρόλους και διαδικασίες.

Σημειώνεται δε ότι η χρηματοδότηση της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης θα είναι κυρίως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 - 2020», ύψους 486.913.888 ευρώ, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Τέλος, αναφέρεται ότι το σύνολο των 377.228.416 ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τα 109.685.472 ευρώ που θα προέλθουν από εθνικούς πόρους, θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις τεχνολογιών και πληροφορικής την ερχόμενη επταετία.



Διαβάστε περισσότερα...

«Σοβαρό πρόβλημα με την κράτηση ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα»


Αφγανοί και Σύροι το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα.

Την ενδιάμεση αξιολόγηση του Προγράμματος «Ενίσχυση της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχής» που αφορά στις διαδικασίες πρώτης υποδοχής σε περιοχές με υψηλές μεταναστευτικές ροές παρουσίασε σήμερα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η ΥΠΥ (Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής) για το πρόβλημα της υποδοχής των παράτυπων αλλοδαπών τρίτων χωρών στην Ελλάδα, με έμφαση στο ευαίσθητο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων (παιδιά ηλικίας έως 17 ετών).

Η υπηρεσία αποτελείται από δυο πρώην Κέντρα Κράτησης -το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) στο Φυλάκιο Έβρου και το ΚΕΠΥ Λέσβου- και δυο Κινητές Ομάδες Πρώτης Υποδοχής που από τον Οκτώβριο 2013 επιχειρούν σε Σάμο και Λέσβο. Η λειτουργία τους χρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 10% από την Ελλάδα. Στόχος, όπως είπε ο κ. Νίκας, είναι η ΥΠΥ να αναπτυχθεί έτσι ώστε να μπορέσει να καλύψει το 100% των ροών που φθάνουν στη χώρα, η παροχή κατάλληλων συνθηκών υποδοχής με παραπομπή σε δομές προνοιακού χαρακτήρα για τις ευάλωτες ομάδες και η κάλυψη των πρώτων αναγκών.

«Θέλουμε οι παράτυπα εισερχόμενοι μετανάστες να έρχονται σε μια χώρα όπου τηρείται ο Νόμος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας και «να προστατεύουμε όσους έχουν ανάγκη και δικαιούνται προστασίας». Ως μόνιμο πρόβλημα της υπηρεσίας, που συστάθηκε με βάση τον Ν. 3907/2011 και άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο 2013 με το ΚΕΠΥ Έβρου, επισημάνθηκε η έλλειψη προσωπικού και η κάλυψη της χρηματοδότησής της.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της χρηματοδότησης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθούν «οι προσπάθειες επαρκούς ελέγχου στα σύνορα» και στην ανάγκη «να εξασφαλισθεί επαρκής δυναμικότητα υποδοχής». Όπως είπε, «η Ελλάδα φυλά τα σύνορα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την Ελλάδα και την προτρέπει να συνεχίσει τον δύσκολο δρόμο».

Μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) ο υποστράτηγος Γιώργος Νίτσας, προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, σημείωσε, ότι «εστιάζουμε το έργο μας στην προστασία των ελληνικών συνόρων» και διευκρίνισε, ότι η ΥΠΥ αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στην αρχική σύλληψη και τις διοικητικές κυρώσεις (σ.σ. αποφάσεις απέλασης).

Το έργο της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής συνίσταται στην καταγραφή, ταυτοποίηση, ιατρο-ψυχοκοινωνικό έλεγχο και παραπομπή των παράτυπα εισερχομένων στην ΕΛΑΣ (για μεταφορά σε Κέντρο Κράτησης και απέλαση) ή στην Υπηρεσία Ασύλου (για υποβολή αιτήματος πολιτικού ασύλου) ή στο ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις ευάλωτες ομάδες).

Αφγανοί και Σύροι το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της δράσης της ΥΠΥ από τον Οκτώβριο 2013 έως τον Νοέμβριο 2014 υπάχθηκαν στις διαδικασίες Πρώτης Υποδοχής στις Κινητές Μονάδες 6.795 άνθρωποι, εκ των οποίων 5.715 άνδρες και 1.080 γυναίκες. Το 51% ήταν από το Αφγανιστάν, 25% από τη Συρία και ακολουθούν οι προερχόμενοι από τη Σομαλία (9%), από την Ερυθραία (6%), τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (3%) και 8% λοιπές εθνικότητες.

Εξ αυτών, ο μεγαλύτερος αριθμός (2932) ήταν ηλικίας 18-25 ετών, οι 1474 ηλικίας 0-17 ετών, οι 1310 ηλικίας 26-33 ετών και μικρότερος αριθμός από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Από τους 6.795 οι 1.341 αναγνωρίσθηκαν, ότι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Συγκεκριμένα, οι 646 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι, 301 θύματα βασανιστηρίων, 260 μονογονεϊκές οικογένειες, 58 ανάπηροι, 54 γυναίκες σε κύηση ή λοχεία.

Μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων, 623 ήταν αγόρια 12-17 ετών, 11 κορίτσια 12-17 ετών και 12 αγόρια και κορίτσια κάτω των 12 ετών. Σύνολο: 646 παιδιά.

Μεταξύ των ευάλωτων ομάδων, μόνο 626 παραπέμφθηκαν στο ΕΚΚΑ. Επιπλέον, και στο σύνολο των εισερχομένων, 599 παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες υγείας, 62 στην Υπηρεσία Ασύλου και 4.818 παραδόθηκαν στην ΕΛΑΣ.
Τον τρόπο διαχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων παρουσίασαν εκπρόσωποι των ΜΚΟ («Γιατροί του Κόσμου», «Ιατρική Παρέμβαση», «ΜΕΤΑδραση») που συνεργάζονται με την ΥΠΥ. Η Μαριέλλα Μιχαηλίδου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρουσίασε την εκτίμηση της ανηλικότητας σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας (2013) και ο Λάμπρος Μπαμπαλιούτας, λέκτορας Παντείου Πανεπιστημίου, το νομοθετικό πλαίσιο και την πρακτική της Δημόσιας Διοίκησης.

Αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές, κρίσεις πανικού, αυτοκαταστροφικές ενίοτε συμπεριφορές, αλλά και κεφαλαλγίες, δερματολογικά και άλλα προβλήματα παρουσιάζουν τα παιδιά που φθάνουν ασυνόδευτα στη χώρα. Σοβαρό ζήτημα συνιστά η εκτίμηση της ανηλικότητας. Όπως διευκρίνισε η κ. Μιχαηλίδου αναλύοντας τη σχετική υπουργική απόφαση, «μόνο σε περιπτώσεις αιτιολογημένης αμφιβολίας γίνεται αξιολόγηση» που σύμφωνα με τον ελληνικό Νόμο «πρέπει να είναι ολιστική». Δηλ. να συνεκτιμάται η σωματική ηλικία με την ψυχοκοινωνική κατάσταση.

Η εκτίμηση, τόνισε, πρέπει «να είναι ευαίσθητη σε ζητήματα φύλου και πολιτιστικής ιδιαιτερότητας» και αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης και εξειδικευμένης κατάρτισης όσων εμπλέκονται στη διαδικασία, αλλά και στην αδήριτη ανάγκη για επένδυση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Σε ό,τι αφορά στον ιατρικό προσδιορισμό της ανηλικότητας, σημείωσε, ότι ο ιατρικός κόσμος διεθνώς παραδέχεται το περιθώριο ιατρικού λάθους και αναφέρθηκε στην υποχρέωση να γίνεται όταν υπάρχει ειδικά αιτιολογημένη αμφιβολία. Ακόμη και χώρες με μεγάλη παράδοση στο θέμα «παλεύουν να βρουν την καλύτερη διαδικασία για τον ορισμό της ανηλικότητας» σημείωσε.

Εξίσου εμφατικά πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με το Νόμο, «στο παιδί λογίζεται πάντα το πλεονέκτημα της αμφιβολίας». Με άλλα λόγια, είπε, η προσφυγή στην ιατρική εξέταση για την ανηλικότητα πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένη. «Είναι μια διαδικασία που γίνεται κατ' εξαίρεση για την προστασία του παιδιού και όχι ανάποδα» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου εξηγώντας ότι η διαδικασία πρέπει κατεξοχήν να γίνεται όταν ένα παιδί που φαίνεται ανήλικο επιμένει ότι είναι 20 ετών και όχι να αμφισβητείται εξαρχής η ανηλικότητα των παιδιών.

Στο πρόβλημα της κράτησης 190 ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα υπό απαράδεκτες συνθήκες, αναφέρθηκε η συντονίστρια του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδας Ευθαλία Παππά σε παρέμβασή της. Όπως είπε, 60 ανήλικοι, ηλικίας έως 14 ετών, κρατούνται στην πτέρυγα των ενηλίκων, 80 εμφανώς ανήλικοι -που δήλωσαν ενήλικοι στα σημεία εισόδου- κρατούνται στην ίδια πτέρυγα, ενώ 50 παιδιά κρατούνται στην πτέρυγα των ανηλίκων. Δεν υπάρχει γιατρός για τους 1600 κρατούμενους του Κέντρου Κράτησης -μεταξύ των οποίων ανήκοντες σε ευάλωτες ομάδες, άρρωστοι και παιδιά, ενώ στην πτέρυγα των ενηλίκων, ενήλικοι και ανήλικοι αντιμετώπισαν τον χιονιά με σπασμένα air conditions. Επίσης, σε αυτοψία που έγινε βρέθηκαν ακόμη και ξυπόλητα παιδιά.

Η κ. Παππά ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για τον αριθμό των ανηλίκων που έχουν παραπεμφθεί από την ΥΠΥ σε δομές και τον αριθμό όσων έχουν παραπεμφθεί σε Κέντρα Κράτησης. Ο Κ. Νίκας απάντησε, ότι μεταξύ των παιδιών που έχουν περάσει από το ΥΠΥ, ούτε ένα δεν παραπέμφθηκε σε Κέντρο Κράτησης.

Από τον Συνήγορο του Πολίτη, η Ματίνα Πούλου, αναφέρθηκε σε μεγάλο αριθμό παιδιών που αντί να παραπέμπονται στις δομές της ΥΠΥ, μεταφέρονται από την ΕΛΑΣ σε Κέντρα Κράτησης ενώ αναφέρθηκε ειδικά σε 100 παιδιά που μεταφέρθηκαν από τη Μυτιλήνη στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας. «Τα παιδιά παραπέμπονται σαν ενήλικοι στα Κέντρα Κράτησης, διότι δεν έχουν περάσει από την Πρώτη Υποδοχή» είπε η κ. Πούλου και σημείωσε, ότι «υπάρχει χάσμα ανάμεσα στη θεσμοθέτηση και την υλοποίησή της».

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει προχωρήσει στη σύνταξη σχετικής έκθεσης, ενώ πρόσφατα και ο δήμος Αθηναίων κοινοποίησε το πρόβλημα σχετικά με την τραγική κατάσταση των ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα, με επιστολή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.



Διαβάστε περισσότερα...

Έσβησε μέσα στην τάξη της


Καρδιακό επεισόδιο υπέστη μία 17χρονη σε χωριό του Άργους.

Τον χαμό μιας 17χρονης μαθήτριας θρηνεί το χωριό Κιβέρη του Άργους. Η κοπέλα, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου υπέστη καρδιακό επεισόδιο το απόγευμα της Τετάρτης, την ώρα του μαθήματος σε φροντιστήριο του Άργους.

Σύμφωνα με το arcadiaportal.gr, η 17χρονη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Άργους όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων για άδειες δόμησης


Τι προβλέπει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Την κατάργηση της υποχρέωσης έντυπης υποβολής αιτήσεων και φακέλου για την έκδοση και αναθεώρηση αδειών δόμησης και αντικατάστασής τoυς από ένα αποτελεσματικό πληροφοριακό σύστημα, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας, της αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς και εν τέλει της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέγραψε σήμερα τη σχετική ΚΥΑ.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, από τις 24 Φεβρουαρίου 2015, πολίτες, μηχανικοί και υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών θα πραγματοποιούν ηλεκτρονικά τη διαδικασία υποβολής, έγκρισης και αρχειοθέτησης των αιτήσεων για την έκδοση αδειών δόμησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προωθούμενη ΚΥΑ, οι πράξεις ηλεκτρονικής έκδοσης των αδειών, είναι οι εξής:

  • Αίτηση έγκρισης δόμησης.
  • Αίτησης Άδειας Δόμησης.
  • Αναθεωρήσεις εγκρίσεων και αδειών δόμησης.


Με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αποτελεί συνεχή προτεραιότητά μας. Η μείωση της γραφειοκρατίας δεν συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις και τους εκλογικούς κύκλους».


Διαβάστε περισσότερα...

«Ο Μοντερνισμός του Γκρέκο» στο Μουσείο Μπενάκη


Σεμινάριο της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.

Σεμινάριο με θέμα «Ο Μοντερνισμός του Γκρέκο» πραγματοποιεί η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ), το ερχόμενο Σάββατο 31 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Χατζηνικολάου, θα μιλήσει για την «ανακάλυψη» του μοντερνισμού του Γκρέκο κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, για την αντιμετώπιση της τέχνης του από τους ανθρώπους της δικής του εποχής στο Τολέδο, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ενώ θα αναλύσει παραδειγματικά ορισμένα έργα του Θεοτοκόπουλου, μεταξύ των οποίων το περίφημο «Espolio» (Ο διαμερισμός των ιματίων) και το «Άποψη και χάρτης του Τολέδου».

Τα σεμινάρια της ΕΕΙΤ απευθύνονται στους ιστορικούς τέχνης, τους καλλιτέχνες αλλά και τους φιλότεχνους και στοχεύουν στην εξοικείωση του ελληνικού κοινού με τα σημαντικότερα ρεύματα της ευρωπαϊκής τέχνης και με το έργο σημαντικών καλλιτεχνών. Πραγματοποιούνται από το 2011 από ιστορικούς τέχνης διεθνούς εμβέλειας, όπως οι καθηγητές Ernst van de Wetering (Σεμινάριο για τον Ρέμπραντ), Rudolf Preimesberger (Σεμινάριο για το μπαρόκ και τον Καραβάτζο) και T.J. Clark (Σεμινάριο για τη Γκερνίκα του Πικάσο και για τη «Δοκιμασία της Δύσης»).

Στον κεντρικό ομιλητή, καθηγητή Νίκο Χατζηνικολάου, οφείλονται σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του «Έτους Γκρέκο 2014» όπως οι εκθέσεις «O Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το διεθνές συνέδριο «Εl Greco. The Cretan years» από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου στο Ηράκλειο, «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη καθώς και το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ο El Greco από την Κρήτη στη Βενετία, στη Ρώμη, στο Τολέδο» από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.



Διαβάστε περισσότερα...