Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Έκτακτη σύσκεψη για τα χρέη των νοσοκομείων



Από τον Ευαγγελισμό ξεκίνησε το εμπάργκο των προμηθευτών
Έκτακτη σύσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας, σχετικά με τα χρέη των νοσοκομείων.

Ήδη από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός ξεκίνησε το σταδιακό εμπάργκο εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού από τους προμηθευτές, καθώς καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με τα 600 εκατομμύρια ευρώ, που έλαβαν το 2010 από τα ασφαλιστικά ταμεία, και τα 600 εκατομμύρια ευρώ που τους διαβάσθηκαν στις αρχές του 2011, για το 2010, ως επιχορήγηση μέσω ΓΛΚ, πλήρωσαν το α΄ εξάμηνο του 2010 (όπου δεν έγινε αυτό, έλαβαν εντολή να το διεκπεραιώσουν άμεσα από τα ταμειακά τους διαθέσιμα).

Παράλληλα, αναφέρεται ότι εγκρίθηκαν προ μηνός και διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες ΥΔΕ οι επιχορηγήσεις Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011, με στόχο να πληρωθούν οι προμηθευτές για το 1ο δίμηνο του 2011, εντός του τρέχοντα μήνα, ενώ για «καταγγελίες» ότι αγοράζονται υλικά με τιμές ανώτερες του Παρατηρητηρίου Τιμών, δόθηκε εντολή στην ΕΠΥ να τις εξετάσει άμεσα.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Ευελπιστούμε ότι τα ανωτέρω, μαζί με τη ρύθμιση των χρεών προηγουμένων ετών (2007 – 2009) που ολοκληρώθηκε, καθώς και την επικείμενη ολοκλήρωση των διαγωνισμών, αλλά και την ομαλοποίηση του μητρώου δεσμεύσεων, όπως και το νέο σύστημα προμηθειών, κάνουν πράξη το σχεδιασμό που το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε προ μηνών στους συλλόγους των προμηθευτών, αναμένοντας και τις δικές τους κινήσεις, με στόχο την ομαλή περίθαλψη των ασθενών του ΕΣΥ».
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σύστημα προσλήψεων στα νοσοκομεία




Για προσλήψεις 5.000 ατόμων μέσα στο 2011
Προσλήψεις στα νοσοκομεία από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ, προωθεί για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εσωτερικών, Άμυνας και Παιδείας, μεταδίδει το iatronet.gr.

Το σύστημα είχε προβλεφθεί από παλαιότερο νόμο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά δεν είχε τεθεί ποτέ σε εφαρμογή.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο 2011 σε 5.000 προσλήψεις προσωπικού για τα νοσοκομεία και τους φορείς Πρόνοιας. Από αυτές, οι 2.000 αφορούν κάλυψη κενών από τις συνταξιοδοτήσεις, και 3.000 για κάλυψη διαφόρων θέσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται πριν το Πάσχα οι μειώσεις στα διόδια


- Πόσο θα επωφεληθούν οι πολίτες



Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt το μέτρο θα αφορά ολόκληρο το εθνικό δίκτυο. Προβλέπονται και εκπτωτικές κάρτες για τους συχνούς χρήστες. Προωθείται αναλογική χρέωση ανά χιλιόμετρο. Οι ανακοινώσεις αναμένονται τη Μεγάλη Δευτέρα.


Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τις θέσεις της κυβέρνησης για τα έργα που είναι σε εξέλιξη για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, και στον εξορθολογισμό του ύψους των διοδίων.

Όπως προέκυψε κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όπου ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το σύνολο των πολιτικών του υπουργείου αλλά και για το στάδιο των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται να ανακοινωθεί η δραστική μείωση (έως και 50%) της βάσης υπολογισμού ανά χιλιόμετρο, με στόχο τα 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο.

Στο ίδιο πλαίσιο, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να προβλέπονται, μεταξύ άλλων, εκπτωτικές κάρτες για τους συχνούς χρήστες, αλλά και αναλογική χρέωση με βάση τα διασχιζόμενα χιλιόμετρα.

Επιπλέον, οι ανακοινώσεις θα αφορούν στο θέμα της εξασφάλισης της συνέχισης των έργων για τους επόμενους 8 μήνες, δηλαδή της συνέχισης της χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες, στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου που θα έχει ως "προίκα" τα μελλοντικά έσοδα των διοδίων, καθώς επίσης και στον επανασχεδιασμό της πορείας των έργων αυτών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το αεροδρόμιο στο Καστέλι και για το Θριάσιο έχουν δοθεί παρατάσεις κατόπιν αιτήματος των υποψήφιων επενδυτών, ενώ συνεχίζεται και η προσπάθεια ανεύρεσης επενδυτών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες, υπάρχει "αναθέρμανση" του ενδιαφέροντος της κινεζικής πλευράς για τον εμπορευματικό σταθμό στο Θριάσιο και τον σιδηρόδρομο, ενώ ενδιαφέρον εκφράζεται και από τη γερμανική και γαλλική πλευρά.

Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι απαιτείται χρηματοοικονομικός σύμβουλος, τον οποίο όμως δεν διαθέτει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον οποίο έχει αναλάβει να ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμη, οι βουλευτές του ΚΤΕ ενημερώθηκαν και για το γεγονός ότι το υπουργείο χρειάζεται 3,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη όλων των αναγκών του σε όλους τους τομείς για την περίοδο έως το 2015.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι η συζήτηση για το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα οδηγεί σε ενοχοποίηση αν δεν γίνει με εξωστρέφεια και πως "γι' αυτό δεν θα πρέπει να οδηγούμαστε σε ομφαλοσκόπηση και να γινόμαστε 'εργαλεία' κύκλων που θέλουν καθημαγμένο το πολιτικό σύστημα". Αντίθετα, υποστήριξε ότι η συζήτηση μπορεί να είναι παραγωγική αν οργανωθεί και είναι ανοιχτή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε "κοινωνιστές" και μη, όπως και σε "δημοσιονομιστές" και μη, υπογραμμίζοντας ότι "όλοι θα πρέπει να περιφρουρούμε τα κοινωνικά αγαθά ιδίως όταν υπάρχει οργή στην κοινωνία".

Τόνισε δε ότι "θα πρέπει να μιλήσουμε για την απασχόληση", θέση που εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΚΤΕ συνδέοντάς τη άρρηκτα με την ενίσχυση της ανάπτυξης και των υποδομών.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαφορετικός τρόπος εξόφλησης προμηθευτών νοσοκομείων



Θα γίνεται τιμολόγηση ανά περιστατικό και ανά ασθενή
Διαφορετικός τρόπος εξόφλησης των προμηθευτών, αποφασίσθηκε κατά τη σύσκεψη, που είχαν σήμερα, οι γγ Υγείας, Νίκος Πολύζος, Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, και Εργασίας, Αθήνα Δρέττα.

Αποφάσισαν να γίνεται τιμολόγηση ανά περιστατικό και ανά ασθενή και να εξοφλούνται οι προμηθευτές εντός 45 ημερών.
Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τους προμηθευτές των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου 2011, όπως είπαν, έχουν δοθεί ήδη 200 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή τους, ενώ δεσμεύτηκαν ότι για τις οφειλές του 2010 θα εξοφληθεί το εννεάμηνο του έτους έως τον επόμενο Μάιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Διάκριση της Ελλάδας για τη χειρουργική στην παχυσαρκία



Παγκόσμιας αναγνώρισης έτυχε η χειρουργική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα στην νοσογόνο παχυσαρκία, με την αναγνώριση και διαπίστευση του Καθηγητή Χειρουργικής κ. Ιωάννη Μελισσά και της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας την οποία διευθύνει, ως Κέντρο Αριστείας για τη Βαριατρική και Μεταβολική Χειρουργική!

Η εξαιρετική αυτή τιμητική διάκριση του καθηγητή κ Μελισσά και η αναγνώριση του σπουδαίου έργου που επιτελείται στην Κλινική Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου , έγινε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (International Federation for the Surgery of Obesity - IFSO).

Η αναγνώριση της Μονάδος ως Κέντρο Αριστείας δίδεται για πρώτη φορά σε Ελληνικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα από τον Διεθνή Οργανισμό και μετά από λεπτομερή διαδικασία ελέγχου της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, στην αντιμετώπιση ασθενών με παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη.

Το Ιατρικό Προσωπικό της Κλινικής για δύο συνεχή χρόνια (2009-2010) κατέγραψε ανώνυμα σε διεθνή Βάση Δεδομένων, η οποία ελέγχεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας-IFSO ,όλους τους νοσογόνα παχύσαρκους ασθενείς που χειρουργήθηκαν από 20/1/2009 έως 20/1/2011.

Τα σωματομετρικά δεδομένα, οι διατροφικές συνήθειες, τα συνοδά νοσήματα, το είδος της επέμβασης που έγινε, οι επιπλοκές, οι επαναεισαγωγές, η τυχόν θνητότητα, τα απώτερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και οι επανεγχειρήσεις, καταγράφονταν καθημερινά από το προσωπικό της Κλινικής στη βάση δεδομένων που λειτουργεί διαδυκτιακά.

Η πορεία και εξέλιξη των ασθενών μετά τη χειρουργική επέμβαση, δηλ. η απώλεια βάρους, η ποιότητα ζωής τους, η ίαση και η σημαντική βελτίωση των συνοδών νοσημάτων καταγράφηκε μετεγχειρητικά ως και τον 24ο μήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Φάρμακο» για το στρες οι τηγανητές πατάτες



Επιστημονική έρευνα ρίχνει για πρώτη φόρα φως στο μηχανισμό που ωθεί το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων να «λατρεύει» τις τηγανητές πατάτες κι ας είναι ένα από τα πιο ανθυγιεινά φαγητά.

Οι ειδικοί μετά από μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλάτι που περιέχουν μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνη, της ορμόνης του έρωτα.

Στην έρευνα συμμετείχαν αρουραίοι οι οποίοι είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, σε αυτή που κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλατιού και εμφάνισε υπερνατριαιμία (περισσότερο νάτριο στο αίμα από την τιμή αναφοράς) και σε αυτούς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Και οι δύο ομάδες εκτέθηκαν σε μία στρεσογόνο κατάσταση και όσοι είχαν υψηλά επίπεδα αλατιού (νατρίου), παρατηρήθηκε μειωμένη δραστηριότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο), σε σύγκριση με εκείνους που το αλάτι βρισκόταν σε φυσιολογικό επίπεδο. Επίσης, όσοι είχαν φάει πολύ αλάτι, συνήλθαν πιο σύντομα από την κατάσταση στρες.

Επιπλέον, στην ομάδα που είχε καταναλώσει περίσσια νατρίου, η ωκυτοκίνη, δηλαδή η ορμόνη που συνδέεται με την ιδιότητα να δημιουργούμε κοινωνικούς δεσμούς, φιλικούς ή ερωτικούς ήταν αυξημένη.


Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν καταναλώνουμε αλατισμένα τρόφιμα θέτουμε σε λειτουργία το φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού κατά του στρες.

Πάντως, οι ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν πως η συχνή κατανάλωση τηγανητής πατάτας μπορεί να προκαλέσει διαβήτη λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, και υπέρταση λόγω του αλατιού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neuroscience.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Μαϊντανός: Μυρωδικό με εξαιρετική θρεπτική αξία



Ο μαιντανός είναι ο γαστρονομικός δορυφόρος κάθε τροφής καθώς 'πάει' με όλα. Χωριάτικο μακεδονήσι ή πετροσέλινο είναι μερικές από τις ονομασίες του. Παράλληλα, φυτρώνει εύκολα και παντού: σε χωράφια, σε κήπους, ακόμα και σε μικρές γλάστρες φύεται, γνωστοποιώντας την παρουσία του και φωνάζοντας για την αναγκαιότητά του σε ένα καλό γεύμα.

Η παράδοση αναφέρει ότι ήταν ένα από τα συστατικά του κώνειου που ήπιε ο Σωκράτης. Η δυναμωτική όμως δράση του μαϊντανού πρωτοαναφέρεται στα ρωμαϊκά χρόνια, όπου αποτελούσε αναπόσπαστο συστατικό χυμών που έπιναν Ρωμαίοι μονομάχοι.

Ο μαϊντανός σήμερα θεωρείται ένα εξαιρετικό μυρωδικό και η θρεπτική του αξία συνίσταται στην περιεκτικότητά σε αντιοξειδωτικά συστατικά και κυρίως των φλαβονοειδών apigenin και luteolin καθώς και των βιταμινών Α και C. Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι μειώνει την πίεση περισσότερο από 40%, ενώ στους ανθρώπους έχει δειχθεί ότι αυξάνει τη διούρηση.

Επίσης φαίνεται να ευνοεί την πέψη των τροφών, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου χάρη σε ένα από τα κύρια αιθέρια έλαιά του που ονομάζεται myristicin. Σε αυτό οφείλεται και η ελαφρά παραισθησιογόνος δράση που του αποδίδεται.

Η myristicin έχει όμοια δομή με αυτή των αμφεταμινών και πιθανολογείται ότι σε αυτό οφείλονται κάποιες από τις ιδιότητές της. Ένα άλλο έλαιο που ονομάζεται apiole ευθύνεται για την αυξημένη κινητικότητα της μήτρας και πιθανολογείται ότι σχετίζεται με διαταραχές του κύκλου στη γυναίκα, σε μεγάλες δόσεις.

Τέλος, υπερβολές απαγορεύονται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για τον ίδιο λόγο. Αντιμικροβιακές και αντιρρευματικές ιδιότητες που του αποδίδονται δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Διαβάστε περισσότερα...

Περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα


Τρία άρθρα αλλά μια κοινή αλήθεια. Περικοπές που έρχονται αλλά όπως φαίνεται θα πλήξουν μόνο τους έχοντες και κατέχοντες (όπως λέγαμε και παλαιότερα) δικαιούχους των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων. Με κριτήρια (όπως εισόδημα, περιουσιακά στοιχεία κ.α.) πλέον σχεδόν (αν όχι) όλα τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, θα δίνονται από τους αρμόδιους φορείς. Αλλαγές που έχουν προαναφερθεί και σε προηγούμενες αναρτήσεις (βλέπε: Τι γίνεται τελικά με τα προνοιακά επιδόματα; και Περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας!).

-----------------

Περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα προαναγγέλλει ο Γ.Κουτρουμάνης


Ερωτήματα για το επίδομα ανεργίας

Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ή 2,3 με 4,6 δισ. ευρώ


Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ή 2,3 με 4,6 δισ. ευρώ



ΑθήναΤον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας την Τετάρτη στον ΒΗΜΑ 99,5 και παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο -για το μέλλον- της σύνδεσης του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια.
«Έχουμε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ το χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισμός και μόνο. Παράδειγμα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50 και 100 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ το χρόνο. Η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα. Συνδέουμε το ΕΚΑΣ με εισοδήματα, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν», είπε.

Ο κ. Κουτρουμάνης απέκλεισε σε αυτή τη φάση τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά τόνισε ότι «ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα», καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα. Η διασταύρωση που δεν γινόταν μέχρι τώρα και θα γίνει μέσα στο χρόνο μεταξύ ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και Επιθεώρησης Εργασίας θα βοηθήσει, ώστε και το συγκεκριμένο, αλλά και άλλα επιδόματα, θα πηγαίνουν σε αυτούς που είναι πραγματικά δικαιούχοι».

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουτρουμάμης είχε πει πρόσφατα πως δεν προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Στο συγκεκριμένο επίδομα υπάρχουν εισφορές οι οποίες καταβάλλονται, δεν είναι δηλαδή μια προνοιακή παροχή, είναι ασφαλιστική παροχή. Δηλαδή, ο κάθε εργαζόμενος ασφαλίζεται και για τον κίνδυνο της ανεργίας και είμαστε υποχρεωμένοι να τον καλύψουμε, ανεξάρτητα από τα εισοδηματικά κριτήρια», είχε δηλώσει.

Στις αρχές Μαρτίου ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν είχε κάνει λόγο για κατάργηση του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής ζητούσε να μάθει τι σημαίνει η δέσμευση στα πλαίσια του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από «επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης».

Στην απάντησή του ο κοινοτικός επίτροπος είχε πει ότι για το 2012 το ποσό των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ θα προκύψει «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα».

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το υπουργείο για την επόμενη τριετία στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σημείωσε πως «δεν δεσμευτήκαμε για περικοπές 7,5 δισ. ευρώ. Δεσμευτήκαμε και είναι στο σχεδιασμό που κάναμε όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών, για αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών που φθάνει το επίπεδο των 3 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι και το 2015».

Σύμφωνα με όσα λένε από το υπουργείο Εργασίας, τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής σπατάλης, ενώ τα υπόλοιπα 4,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να προέλθουν από τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας.

Η κ. Κατσέλη είπε, σε δηλώσεις της στον Real FM, ότι από την πλευρά των δαπανών, δύο είναι οι μεγάλοι τομείς που μπορούν να γίνουν περικοπές και εξορθολογισμός: η μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και ο εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής.

Η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως δεν θα γίνουν αλλαγές σε αυτούς που έχουν ανάγκη τα επιδόματα, αλλά κυρίως με διασταύρωση ελέγχων, με απογραφή δικαιούχων και καταπολέμηση «της καταστρατήγησης που γίνεται».

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών για μείωση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας θα τονώσουν τα έσοδα, σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, λέγοντας πως «ο στόχος μας είναι μέχρι το 2015 να έχουμε περιορίσει στο μισό την ανασφάλιστη εργασία και δεν είναι ένας ανέφικτος στόχος».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία, είπε πως «τα αποτελέσματα που έχουμε για τον πρώτο χρόνο, το 2010, είναι ενθαρρυντικά. Δηλαδή, μειώσαμε τη δαπάνη για φάρμακα κατά 850 εκατ. ευρώ και συνολικά τις δαπάνες για υγεία πάνω από 1,077 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα βελτίωση».

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015, θα αναθεωρηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο τηυ μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας (ετήσιο εισόδημα 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά).

Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ή 2,3 με 4,6 δισ. ευρώ.




-----------------

Με κριτήρια και το επίδοµα ανεργίας


Το υπουργείο Εργασίας περνάει από κόσκινο όλες τις κοινωνικές και προνοιακές ενισχύσεις


Το ενδεχόµενο µελλοντικής σύνδεσηςτου επιδόµατος ανεργίαςµε εισοδηµατικά κριτήρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του εξορθολογισµού των κοινωνικών και προνοιακών επιδοµάτων ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αρχίσει από το ΕΚΑΣ (Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουµάνης διευκρίνισαν χτες πως δεν θα γίνουν αλλαγές σε εκείνους που έχουνανάγκη τα επιδόµατα καιτο όλο θέµα θα αντιµετωπιστεί µε διασταύρωση ελέγχων και απογραφή δικαιούχων. Ηδη το υπουργείο Εργασίας άρχισε την απογραφή των επιδοµάτων. Η σχετική µελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο. Σχεδιάζεται η καθιέρωσ ηνέων και διευρυµένων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων στην καταβολή των πάσης φύσεως επιδοµάτων (ΕΚΑΣ, επίδοµα ανεργίας, επίδοµα πολυτέκνων κ.ά.) καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότησηενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.) ώστε να γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση. Αυτό σηµαίνει ότι θα λαµβάνεται υπόψη συνδυαστικά το εισόδηµα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, µετοχές, µερίσµατα, τόκοι καταθέσεων κ.ά.) καθώς και ταπεριουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα), κι αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο θα χάνει το επίδοµα ή την οποιαδήποτε µορφής παροχή από το κράτος.

Κριτήρια εισοδήµατος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδοµάτων σε ανέργους και πολυτέκνους. Ενα από τα κριτήρια θα είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήµατος. Για παράδειγµα, αν κάποιος είναι άνεργος αλλάτο εισόδηµα της συζύγου τουξεπερνά ένα ορισµένο ποσό, δεν θα λαµβάνει το επίδοµα.

Σηµειώνεται ότι στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015 θα αναθεωρηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδοµάτων µε στόχο τη µείωσή τους προς τα νοικοκυριά πουέχουν εισόδηµα πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή, ετήσιο εισόδηµα 6.897 ευρώ κατ’ άτοµο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι µε 2 ανήλικα παιδιά).Από τη µείωση των κοινωνικώνεπιδοµάτων εκτιµάται ότι µπορεί να εξοικονοµηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσµευθεί για αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. και περικοπή δαπανών που φθάνειτα 3 δισ. από τώρα µέχρι και το 2015. ΕΞΙ ∆ΙΣ. ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. Σε χτεσινές του δηλώσεις στον Βήµα 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας τόνισε: «Εχουµε κοινωνικά και προνοιακά επιδόµατα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισµός και µόνο. Παράδειγµα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδηµα 50.000, 100.000 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ τον χρόνο. Η ρύθµιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόµοια επιδόµατα έχει αναρτηθεί στο ∆ιαδίκτυο και θα ψηφιστεί µετά το Πάσχα. Συνδέουµε το ΕΚΑΣ µε εισοδήµατα, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν», είπε. Ο κ. Κουτρουµάνης απέκλεισε σε αυτή τη φάση τη σύνδεση του επιδόµατος ανεργίας µε εισοδηµατικά κριτήρια, αλλά τόνισε ότι «ακόµη και στα επιδόµατα ανεργίας χρειάζεται ένα νοικοκύρεµα» καθώς «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδοµα.

Η διασταύρωση που δεν γινόταν µέχρι τώρα και θα γίνει µέσα στον χρόνο µεταξύ ΟΑΕ∆, ΙΚΑ και Επιθεώρησης Εργασίας θα βοηθήσει ώστε και το συγκεκριµένο αλλά και άλλα επιδόµατα θα πηγαίνουν σε αυτούς που είναι πραγµατικά δικαιούχοι». Υπενθυµίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν είχε κάνει λόγο για κατάργηση του επιδόµατος ανεργίας σεόσους ανέργους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν εισοδήµατα από άλλες πηγές. Ο κοινοτικός επίτροποςείχε πει ότι για το 2012 τοποσό των περίπου 500 εκατ. ευρώ θα προκύψει «από τον έλεγχο τωνπεριουσιακών στοιχείων και τωνεισοδηµάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόµατα ανεργίαςκαι άλλα κοινωνικού χαρακτήρα».

Θα λαµβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδηµα καθώς και η περιουσία του επιδοτούµενου

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"


-----------------

Με κριτήρια και το επίδομα ανεργίας


Από κόσκινο όλες οι κοινωνικές και προνοιακές ενισχύσεις

Το ενδεχόµενο µελλοντικής σύνδεσης του επιδόµατος ανεργίαςµε εισοδηµατικά κριτήρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του εξορθολογισµού των κοινωνικών και προνοιακών επιδοµάτων ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αρχίσει από το ΕΚΑΣ (Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουµάνης διευκρίνισαν χτες πως δεν θα γίνουν αλλαγές σε εκείνους που έχουνανάγκη τα επιδόµατα και το όλο θέµα θα αντιµετωπιστεί µε διασταύρωση ελέγχων και απογραφή δικαιούχων.

Ηδη το υπουργείο Εργασίας άρχισε την απογραφή των επιδοµάτων. Η σχετική µελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο. Σχεδιάζεται η καθιέρωση νέων και διευρυµένων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων στην καταβολή των πάσης φύσεως επιδοµάτων (ΕΚΑΣ, επίδοµα ανεργίας, επίδοµα πολυτέκνων κ.ά.) καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότησηενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.) ώστε να γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση.

Αυτό σηµαίνει ότι θα λαµβάνεται υπόψη συνδυαστικά το εισόδηµα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, µετοχές, µερίσµατα, τόκοι καταθέσεων κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα), κι αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο θα χάνει το επίδοµα ή την οποιαδήποτε µορφής παροχή από το κράτος.

Κριτήρια εισοδήµατος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδοµάτων σε ανέργους και πολυτέκνους. Ενα από τα κριτήρια θα είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήµατος. Για παράδειγµα, αν κάποιος είναι άνεργος αλλάτο εισόδηµα της συζύγου τουξεπερνά ένα ορισµένο ποσό, δεν θα λαµβάνει το επίδοµα.

Σηµειώνεται ότι στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015 θα αναθεωρηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδοµάτων µε στόχο τη µείωσή τους προς τα νοικοκυριά πουέχουν εισόδηµα πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή, ετήσιο εισόδηµα 6.897 ευρώ κατ’ άτοµο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι µε 2 ανήλικα παιδιά).Από τη µείωση των κοινωνικώνεπιδοµάτων εκτιµάται ότι µπορεί να εξοικονοµηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσµευθεί για αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. και περικοπή δαπανών που φθάνειτα 3 δισ. από τώρα µέχρι και το 2015.

Έξι δισ. το χρόνο
Σε χτεσινές του δηλώσεις στον Βήµα 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας τόνισε: «Εχουµε κοινωνικά και προνοιακά επιδόµατα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισµός και µόνο. Παράδειγµα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδηµα 50.000, 100.000 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ τον χρόνο.

Η ρύθµιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόµοια επιδόµατα έχει αναρτηθεί στο ∆ιαδίκτυο και θα ψηφιστεί µετά το Πάσχα. Συνδέουµε το ΕΚΑΣ µε εισοδήµατα, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν», είπε. Ο κ. Κουτρουµάνης απέκλεισε σε αυτή τη φάση τη σύνδεση του επιδόµατος ανεργίας µε εισοδηµατικά κριτήρια, αλλά τόνισε ότι «ακόµη και στα επιδόµατα ανεργίας χρειάζεται ένα νοικοκύρεµα» καθώς «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδοµα.

Η διασταύρωση που δεν γινόταν µέχρι τώρα και θα γίνει µέσα στον χρόνο µεταξύ ΟΑΕ∆, ΙΚΑ και Επιθεώρησης Εργασίας θα βοηθήσει ώστε και το συγκεκριµένο αλλά και άλλα επιδόµατα θα πηγαίνουν σε αυτούς που είναι πραγµατικά δικαιούχοι». Υπενθυµίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν είχε κάνει λόγο για κατάργηση του επιδόµατος ανεργίας σε όσους ανέργους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν εισοδήµατα από άλλες πηγές.

Ο κοινοτικός επίτροπος είχε πει ότι για το 2012 το ποσό των περίπου 500 εκατ. ευρώ θα προκύψει «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδηµάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόµατα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα».



-----------------
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ικανοποιητικά επίπεδα η ατμοσφαιρική κατάσταση της Αθήνας



Σύμφωνα με τον Δείκτη Ατμοσφαιρικής Ποιότητας (ΔΑΠ) που μετριέται καθημερινά και ανά ώρα για όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, η ποιότητα του αέρα στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή Αθηνών είναι ικανοποιητική με τον δείκτη να κυμαίνεται μεταξύ 33 και 46 μονάδων (μέσο επίπεδο 40) σε μία κλίμακα μέτρησης που φθάνει μέχρι το 500.

Εννοείται πως όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης τόσο μεγαλύτερη είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ειδικότερα, από 0 έως 50 μονάδες ο αέρας θεωρείται καλός, από 50 έως 100 μέτριος και από 100 και πάνω ανθυγιεινός και επικίνδυνος έως πολύ επικίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.

Βεβαίως, ο δείκτης μεταβάλλεται καθημερινά αναλόγως των καιρικών συνθηκών και της εποχικότητας (βλ καλοκαιρινή επιβάρυνση σε Αθήνα).

Επηρεάζεται, όμως, και από οικονομικούς παράγοντες όπως την ένταση του κυκλοφοριακού, τη μείωση της μετακίνησης με ΙΧ ή την στροφή σε οχήματα χαμηλής ρύπανσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα έρευνα δίνει ελπίδες για πιο έγκαιρη πρόγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ



Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου υγειών ανθρώπων ενδέχεται να μπορεί να αποκαλύψει συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ περίπου μία δεκαετία προτού διαγνωστεί κλινικά η ασθένεια μέσω της καταγραφής της συρρίκνωσης τμημάτων του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου.

Η ομάδα ελέγχου της αμερικανικής έρευνας αποτελούνταν από 65 άτομα άνω των 70 ετών που δεν είχαν ενδείξεις εμφάνισης της νόσου και βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για μια χρονική περίοδο 10 ετών. Υποβάλλονταν σε τακτικές μαγνητικές εξετάσεις του εγκεφάλου και εκείνοι που παρουσίασαν συρρίκνωση σε συγκεκριμένα τμήματά του, που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ, εμφάνισαν την ασθένεια τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Νευρολογίας και αναμένεται να ανοίξουν την οδό για μια νέα μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης της νόσου προσφέροντας βοήθεια στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μορφών θεραπείας της εκφυλιστικής ασθένειας που προσβάλλει παγκοσμίως πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη Ρεβέκα Γουντ, στέλεχος της Βρετανικής Εταιρείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η νέα έρευνα επιβεβαιώνει το πλήθος των στοιχείων που συνηγορούν ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με την ασθένεια ξεκινούν πολύ πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Σημειώνει ωστόσο ότι πρόκειται για μια έρευνα μικρής κλίμακας που θα πρέπει να διευρυνθεί προτού εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τη διαδικασία της πρόγνωσης, άποψη που στηρίζουν και οι ίδιοι οι συγγραφείς της έρευνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα αντιμετωπίσουμε το άγχος των εξετάσεων




Σε ένα μήνα ακριβώς αρχίζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις και ενώ το άγχος κορυφώνεται, έτοιμο προς απογείωση, η Ειρήνη Αναγνώστου, ψυχολόγος του ειδικού σχολείου Βέροιας, αναλύει τις τεχνικές χαλάρωσης, αναλύει το άγχος και εξηγεί πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει και πότε αυτό είναι ζημιογόνο.

Τι είναι άγχος:


Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα σας σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή κατάσταση.
Επίσης, είναι μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει αισθήματα τάσης φυγής, φόβου ή ακόμη και τρόμου σαν απάντηση σε κίνδυνο του οποίου η πηγή είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη ή μη αναγνωρίσιμη.

Πως μπορεί να βοηθήσει: 

Το άγχος σας δίνει περισσότερη ενέργεια ( ενεργητικότητα / μια δημιουργικότητα ), και έτσι μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε σωματικές προκλήσεις, να επιλύσετε προβλήματα και να πετύχετε τους στόχους σας..

Πότε είναι ζημιογόνο: 


Όταν το άγχος συνεχίζεται χωρίς διακοπή για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη, ανορεξία, κούραση, κατάθλιψη και άλλα σωματικά συμπτώματα.

• Η οικογένεια μπορεί και πρέπει να παρέχει στον υποψήφιο ψυχολογική στήριξη. Να αποφεύγει τις πιεστικές συμβουλές για διάβασμα και τις διαρκείς υπενθυμίσεις για έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης των εξετάσεων από τον υποψήφιο.

*Οι λόγοι αποτυχίας έχει αποδειχθεί ότι οφείλονται κυρίως:


1. Στην κακή προετοιμασία
2. Στη λανθασμένη ερμηνεία των ερωτήσεων
3. Στην φτωχή, εκφραστικά, διατύπωση των ερωτήσεων
4. Στην έλλειψη κριτικού πνεύματος των υποψηφίων, που αδυνατούν πολλές
φορές ν' ανταποκριθούν σ' όσα ακριβώς τους ζητούν
5. Στο ανεξέλεγκτο άγχος

*Στην ΕΠΙΤΥΧΙΑ συντελούν, παράγοντες όπως: 


1. Η σωστή προετοιμασία
2. Η γενική αυτοπεποίθηση
3. Η σιγουριά του εξεταζόμενου για τις ικανότητες του
4. Η υπομονή και επιμονή
5. Τα κίνητρα για επιτυχία
6. Η θέληση για επιτυχία
7. Η ηρεμία και η μεθοδικότητα της σκέψης
8. Και φυσικά... λίγη τύχη!

*Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ να έχουν:


1. Ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα προετοιμασίας και μελέτης
2. Πρόγραμμα ξεκούρασης και ψυχαγωγίας. Μετράει η «ποιότητα» και όχι η «ποσότητα» της μελέτης
3. Προσοχή και αυτοσυγκέντρωση την ώρα της μελέτης για να
λειτουργεί καλύτερα η μνήμη
4. Πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους
5. Πίστη για την επιτυχία
6. Προσοχή στη διατροφή τους (ελαφρύ φαγητό, υγιεινή διατροφή, όχι πολλούς καφέδες, αλλά κυρίως χυμούς)
7. Προσοχή στα τσιγάρα και το αλκοόλ
8. Προσοχή στο ωράριο του ύπνου. Όχι λιγότερο ύπνο από 6-7 ώρες το βράδυ. Ο ύπνος να είναι ήσυχος και ήρεμος.

Το ΑΓΧΟΣ είναι αναπόφευκτο. Όταν το άγχος ελέγχεται λειτουργεί θετικά, γιατί συντελεί στην ετοιμότητα. Όταν το άγχος δεν ελέγχεται, ο υποψήφιος αντιμετωπίζει δυσκολίες κι έχει αρνητικά αποτελέσματα.

*Τις ημέρες των εξετάσεων πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα τα εξής:

1. Ελαφρύ φαγητό (ποτέ νηστικοί)
2. Προσπάθεια για ηρεμία και χαλάρωση
3. Λίγο πριν πάτε στο εξεταστικό κέντρο, καλό είναι να κάνετε έναν μικρό περίπατο, προτιμότερο μόνοι σας.
4. Να προσπαθήσετε ( ο υποψήφιος) να μείνετε μόνος τα τελευταία 15 λεπτά περίπου πριν προχωρήσετε για την αίθουσα των εξετάσεων, αποφεύγοντας τις επαναλήψεις της ύλης

*Την ώρα που αρχίζουν οι εξετάσεις:

1. Ηρεμία και έλεγχο της αγωνίας με σωστές αναπνοές
2. Ανάγνωση των θεμάτων με πολύ προσοχή δύο φορές (μια αναγνωριστική γρήγορη ματιά και μια δεύτερη με προσοχή για σωστή κατανόηση).

* Όταν πρέπει να επιλέξετε: να το κάνετε γρήγορα και με μεγάλη προσοχή.
Προσπαθήστε να κάνετε μια κατανομή χρόνου για να μη νιώσετε ότι πιέζεστε. Δηλαδή, να μη σας ελέγχει το ρολόι σας, αλλά... να το ελέγχετε εσείς.
* Ν' απαντήσετε πρώτα στις ερωτήσεις που αφορούν στα θέματα που τα
ξέρετε καλύτερα. Έτσι, δεν θα ξεκινήσετε με πανικό και θα εξοικονομήσετε παράλληλα μεγαλύτερη άνεση χρόνου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να απαντάτε ΑΚΡΙΒΩΣ σ' αυτά που σας
ζητούν, χωρίς περιττά λόγια κι όταν σας ζητούν την άποψη σας να την
εκφράζετε ελεύθερα.

* Σε περίπτωση «τρακ»

Αν την ώρα των εξετάσεων νοιώσετε ότι οι πληροφορίες και οι γνώσεις ξαφνικά «εξαφανίστηκαν» από τη μνήμη σας τότε: να πάρετε βαθιές αναπνοές με ρυθμό (εισπνοή από τη μύτη-εκπνοή από το στόμα). Να σφίξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε τα χέρια σε γροθιά και μετά ν' αφήσετε τους μυς να χαλαρώσουν (τουλάχιστον 3 φορές).

Να κλείσετε για 10-15 δευτερόλεπτα τα μάτια και να υπενθυμίσετε τον εαυτό σας ότι εσείς ελέγχετε την κατάσταση και όχι το αντίθετο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ:

Να αποφεύγετε τα πολλά γλυκά, αναψυκτικά, λιπαρά.
Να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών,
Αντί για καφέδες, να τρώτε σοκολάτα υγείας μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς ( καρύδια, αμύγδαλά, φουντούκια- χωρίς αλάτι ).

Χυμούς με μέλι και παγάκια.

Μίλι- σέικ ( γάλα με παγωτό στο ), είναι δροσερό, προσφέρει ενέργεια και την αίσθηση ότι δεν πεινάτε.
Τα γεύματα να είναι κανονικά, όχι δίαιτες και όχι πολυφαγία ( λόγου άγχούς, αυτά είναι παγίδες ).
Απαραίτητη η σωματική άσκηση ( κίνηση), βοηθάει το σώμα αλλά και την λειτουργία του εγκεφάλου-

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ:
  • Απολαύστε 10-15 λεπτά ηρεμίας και ησυχίας. Καθίστε σε μια αναπαυτική πολυθρόνα και σκεφθείτε ένα αγαπημένο μέρος η αντικείμενο.
  •   Σφίξτε και μετά χαλαρώστε τους μύες. (σφίξτε δυνατά τη γροθιά και το χέρι σας, κρατήστε για λίγο και μετά χαλαρώστε το χέρι σας ).
Κάντε το ίδιο για τους μύες στους ώμους σας, στους μηρούς στα πόδια κλπ.

ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ:
Η σωστή αναπνοή είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για τη μείωση του άγχους. Δυο από τις πολλές τεχνικές αναπνοής, που χρησιμοποιούμε για να μειώσουμε το άγχος είναι:

Α) Ελεγχόμενη αναπνοή:

  •   Κάνε ένα διάλειμμα. Σκέψου για λίγα δευτερόλεπτα τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ένταση. Και μετά βγάλε αυτές τις σκέψεις από το μυαλό σου.
  • Χαλάρωσε τα χέρια και τους ώμους σου.
  •   Εισέπνευσε αργά από τη μύτη σου και εξέπνευσε( βγάλε τον αέρα) αργά από το στόμα.
  •   Τώρα πάρε μια βαθιά αναπνοή, γεμίζοντας την κοιλιά και μετά το στήθος με αέρα.
  •   Επανάλαβε μέχρι που η αναπνοή σου γίνει κανονική και σταθερή. Καθώς κάνεις αυτό, επικεντρώσου σε κάθε αναπνοή.
  •   Να αισθάνεσαι χαλαρός και ότι μπορείς να ελέγχεις την κατάσταση.

Β) Μια γρήγορη μέθοδος: Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα και οποιαδήποτε μέρα, χωρίς να διακοπεί το πρόγραμμά σου.

  •   Χαλάρωσε τα χέρια και τους ώμους σου ( σύσφιξη - χαλάρωση).
  • Περίστρεψε το κεφάλι σου μερικές φορές- πρώτα δεξιά, μετά αριστερά.
  • Κλείσε τα μάτια σου, είσπνευσε βαθιά και έκπνευσε, επανάλαβε 3-5 φορές
  •   Επικεντρώσου στην αναπνοή σου, αγνόησε όλες τις σκέψεις που σε προκαλούν άγχος.
ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: 

Φαντασίωση:


Κάλμαρε τα τεντωμένα νεύρα, κάνοντας ένα φανταστικό ταξίδι σ’ ένα ιδανικό μέρος. Κλείσε τα μάτια σου, πάρε βαθιά αναπνοή και για τα επόμενα δέκα λεπτά φαντάσου τον εαυτό σου σ’ όποιο μέρος θα ήθελες να ήσουν.

Κάνε Διάλειμμα:

Κάνει διάλειμμα από αυτό που κάνεις κάθε λίγο. Έτσι θα νιώσεις ανανεωμένος και χαλαρός. .

ΜΗ ΔΕΧΕΣΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ.

Να αισθάνεσαι χαλαρός και ότι μπορείς να ελέγχεις την κατάσταση.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ - ΕΤΑΜ: «Μετρά» ο χρόνος εκτός Ελλάδας για τα 5.500 ένσημα

Ο χρόνος ασφάλισης ή διαμονής ο οποίος έχει αναγνωριστεί στο πλαίσιο εφαρμογής διμερών και πολυμερών συμβάσεων μπορεί να συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών ασφάλισης που χρειάζονται για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα.

Ο χρόνος ασφάλισης ή διαμονής ο οποίος έχει αναγνωριστεί στο πλαίσιο εφαρμογής διμερών και πολυμερών συμβάσεων μπορεί να συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών ασφάλισης που χρειάζονται για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα. Οπως αναφέρει εγκύκλιος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ο χρόνος ασφάλισης ή διαμονής, ο αναγνωρισθείς στο πλαίσιο εφαρμογής διμερούς συμφωνίας, μπορεί να συνυπολογιστεί για τη συμπλήρωση των προαπαιτουμένων 5.500 ημερών ασφάλισης. Με βάση το νέο ασφαλιστικό, με 5.500 ημέρες ασφάλισης, το όριο ηλικίας ήταν τα 55 έτη για πλήρη σύνταξη και 52 για μειωμένη το 2010, το 2011 έχει αυξηθεί στα 57 και 52 έτη αντίστοιχα, το 2012 για την καταβολή της σύνταξης θα χρειάζεται να έχουν συμπληρωθεί τα 60 και τα 55 έτη και το 2013 τα 65 και τα 60 έτη (για πλήρη και μειωμένη).



Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Αναγνώριση Χρόνου Στρατιωτικής Υπηρεσίας

Δικαιούχοι - προϋποθέσεις

  Στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους του ΙΚΑ παρέχεται το δικαίωμα της αναγνώρισης του χρόνου της στρατιωτικής τους υπηρεσίας ως χρόνου ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο ΕΤΕΑΜ και στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ-ΕΤΕΑΜ.
  

Το παραπάνω δικαίωμα έχουν σε περίπτωση θανάτου του ασφ/νου ή συνταξιούχου και τα μέλη της οικογένειας αυτού.
  

Ο αναγνωριζόμενος χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος γήρατος ή αναπηρίας (όταν ο υπάρχων χρόνος ασφάλισης δεν επαρκεί) είτε για προσαύξηση του χρόνου ασφάλισης και του ποσού της λαμβανόμενης σύνταξης (λόγω γήρατος ή αναπηρίας).
  

Προκειμένου ο ασφαλισμένος να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας με την αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής υπηρεσίας θα πρέπει:
  1. Για σύνταξη γήρατος
    • Να έχει πραγματοποιήσει 3600 ημέρες ασφάλισης και
    • Να έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του
  2. Για σύνταξη αναπηρίας
    • Να έχει πραγματοποιήσει 900 ημέρες ασφάλισης
    • Να έχει ανατομοφυσιολογική βλάβη σε ποσοστό 67% τουλάχιστον
  
Όταν η αναγνώριση γίνεται από τα μέλη οικογενείας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω θανάτου, απαιτείται:
    • Η πραγματοποίηση από τον θανόντα ασφ/νο 900 ημερών ασφάλισης
    • Από τα δικαιοδόχα μέλη οικογενείας η μεν χήρα να έχει υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας της τα δε τέκνα να μην έχουν υπερβεί το 18ο έτος (ή το 24ο όταν σπουδάζουν), ή να ήσαν και να παραμένουν ανίκανα για εργασία (οπότε το 18ο έτος δεν αποτελεί όριο).
Αναγνωριζόμενος Χρόνος

Αναγνωρίζεται το σύνολο του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας με την ιδιότητα του κληρωτού ή εφέδρου, ενώ από τον χρόνο υπηρεσίας με την ιδιότητα του μονίμου ή εθελοντή ή ανακαταταγμένου αναγνωρίζονται μέχρι 3 χρόνια.
  

Επίσης αναγνωρίζεται και ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις συμμαχικού κράτους.
  

Για κάθε μήνα στρατιωτικής υπηρεσίας αναγνωρίζονται 30 ημέρες ασφάλισης.

Αρμόδιος φορέας - Αρμόδιο Υποκατάστημα

Αρμόδιος για την αναγνώριση είναι ο φορέας Κύριας ή Επικουρικής ασφάλισης, στον οποίο έχει ασφαλισθεί ο ενδιαφερόμενος.
  

Όταν υπάρχει ασφάλιση σε περισσότερους από έναν φορείς (ταυτόχρονα ή διαδοχικά) μπορεί να επιλέξει τον φορέα στον οποίο θα γίνει η αναγνώριση. Η αναγνώριση γίνεται σε ένα μόνο Οργανισμό Κύριας και σε ένα Επικουρικής ασφάλισης.
  

Αρμόδιο Υποκ/μα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αυτό του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

Δικαιολογητικά

  • Αίτηση του ασφαλισμένου
  • Πιστοποιητικό τύπου Α' του στρατολογικού γραφείου που ανήκει ο ασφαλισμένος
  • Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 με την οποία δηλώνονται
    • Οι φορείς στους οποίους έχει ασφαλισθεί
    • Η μη αναγνώριση της στρατιωτικής υπηρεσίας σε άλλον ασφαλιστικό οργανισμό
    • Ότι ο τελευταίος μήνας απασχόλησης είναι αυτός που απεικονίζεται στο προσκομιζόμενο ασφαλιστικό βιβλιάριο
    • Ασφαλιστικό βιβλιάριο
    • Βεβαίωση αποδοχών του προηγούμενου της υποβολής της αίτησης μήνα, όταν πρόκειται για μισθωτούς που ασφαλίζονται σε άλλο, πλην του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Οργανισμό, αλλά υπήρξαν στο παρελθόν ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Σε περίπτωση συνταξιούχων αρκούν ως δικαιολογητικά η αίτησή τους, το πιστοποιητικό τύπου Α', η υπεύθυνη δήλωση και αντίγραφο της απόφασης συνταξιοδότησης.

Εισφορές εξαγοράς - Καταβολή

Το ποσό των εισφορών εξαγοράς για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας βαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασφαλισμένο και καταβάλλεται:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 15%
  • Σε δόσεις ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το μισό του αριθμού των μηνών που αναγνωρίζονται.
  • Με παρακράτηση από την σύνταξη σε ποσό ίσο με το 1/3 του ποσού της σύνταξης.
Η εφάπαξ καταβολή πρέπει να γίνει εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της αναγνωριστικής απόφασης.   Σε περίπτωση καταβολής του ποσού εξαγοράς σε δόσεις η πρώτη πρέπει να καταβληθεί μέσα σε ένα τρίμηνο από την κοινοποίηση της αναγνωριστικής απόφασης κάθε δε επόμενη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μεθεπόμενου μήνα.

Προσοχή: Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής κάποιας δόσης, το ποσό επιβαρύνεται με τα πρόσθετα τέλη που προβλέπονται για τις καθυστερούμενες εισφορές. 
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ



Η Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ κυρώθηκε στην Ελλάδα με το Νόμο 2186/ΦΕΚ 15/8-2-94 και ισχύει από 01/09/1994. Οι πληροφορίες που παραθέτουμε προορίζονται βασικά για τους Έλληνες εργαζόμενους στις ΗΠΑ οι οποίοι είχαν ή θα έχουν χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή σε κάποιο άλλο ελληνικό φορέα (π.χ. ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΤΑΕ κ.λ.π.) εκτός ΝΑΤ και Δημόσιου αλλά και σε Έλληνες συνταξιούχους ΗΠΑ οι οποίοι επιθυμούν να μεταφέρουν τη διαμονή τους στην Ελλάδα. 


Σε ποιους εφαρμόζεται η Συμφωνία
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ εφαρμόζεται σε Έλληνες και υπηκόους ΗΠΑ καθώς και σε πρόσωπα τα οποία ασφαλίστηκαν στο ένα ή στο άλλο συμβαλλόμενο Κράτος ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους καθώς και στους δικαιούχους επιζώντες των ανωτέρω.



Ποιά πλεονεκτήματα δίνει στους εργαζόμενους η Συμφωνία
α) Εξασφαλίζεται στους εργαζομένους η ισότητα ασφαλιστικής μεταχείρισης με τους υπηκόους του Κράτους όπου εργάζονται. Αυτό σημαίνει πως όταν κάποιοςΈλληνας εργάζεται στις ΗΠΑ έχει τα ίδια κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τον υπήκοο ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για τον υπήκοο ΗΠΑ εργαζόμενο στην Ελλάδα, ο οποίος έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τον Έλληνα υπήκοο.


β) Εξασφαλίζεται η καταβολή εισφορών από εργαζόμενους και εργοδότες ή αυτοτελώς απασχολούμενους μόνο σ' ένα Κράτος. Τί σημαίνει αυτό: 

Πριν τη Συμφωνία τα πρόσωπα τα οποία απασχολούντο ως μισθωτοί σε επιχείρηση με έδρα στο ένα Κράτος π.χ. στις ΗΠΑ και αποστέλλονταν για εκτέλεση εργασίας στηνΕλλάδα σε επιχείρηση για λογαριασμό του ίδιου εργοδότη, κατέβαλαν υποχρεωτικά εισφορές και στο ασφαλιστικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Από 01/09/1994 τα πρόσωπα αυτά δηλαδή οι αποσπασμένοι θα ασφαλίζονται αποκλειστικά σύμφωνα με τη νομοθεσία της έδρας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα μέχρι (5) πέντε χρόνια. Στο πιο πάνω παράδειγμα ο μισθωτός που αποστέλλεται στην Ελλάδα θα εξαιρεθεί αυτοδίκαια από την ασφάλιση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θα εξακολουθήσει να υπάγεται στο ασφαλιστικό σύστημα των ΗΠΑ, αρκεί να προσκομίσει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το έντυπο USA/GR1. Το έντυπο αυτό εκδίδεται από τον ασφαλιστικό φορέα των ΗΠΑ και βεβαιώνει ότι ο εργαζόμενος θα εξακολουθεί να υπάγεται στην ασφαλιστική νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της εργασίας του στην Ελλάδα.

Επίσης οι αυτοτελώς απασχολούμενοι π.χ. επιχειρηματίες στο ένα Κράτος που επιθυμούν να ιδρύσουν μια επιχείρηση στο άλλο Κράτος θα καταβάλλουν εισφορές μόνο στο Κράτος διαμονής τους.

γ) Οι συντάξεις που οφείλονται από ασφαλιστικό φορέα του ενός Kράτουςμπορούν να καταβληθούν στο δικαιούχο όταν αυτός διαμένει στο άλλο συμβαλλόμενοΚράτος ή και σε τρίτο Κράτος.

δ) Αν κάποιος 'Ελληνας επιστέψει στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με βάση μόνο το χρόνο ΗΠΑ για τον κλάδο σύνταξης.

Το ίδιο δικαίωμα έχουν και τα πρόσωπα που διαμένουν στις ΗΠΑ αρκεί να θεμελιώνουν δικαίωμα είτε αυτοτελώς με μόνο το χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜείτε με συνυπολογισμό των χρόνων ασφάλισης των δύο Κρατών.

Η απαιτούμενη προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση 3.000 ημερών ασφάλισηςοποτεδήποτε στο παρελθόν είτε 500 ημερών αλλά στα τελευταία πέντε (5) χρόνιαπριν τη διακοπή της εργασίας και η σχετική αίτηση να υποβληθεί μέσα σ' ένα (1) έτοςαπό τη διακοπή.

Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην απασχολείται ο ενδιαφερόμενος σε μισθωτή εργασία και να μην είναι ανάπηρος σε ποσοστό 67% και άνω σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Οι αιτήσεις για προαιρετική ασφάλιση μαζί με τα ασφαλιστικά βιβλιάρια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜκαθώς και τον ασφαλιστικό αριθμό ΗΠΑ, θα απευθύνονται στην ακόλουθη Δ/νση:


Διοίκηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Διεύθυνση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων Τμήμα Διμερών Συμβάσεων
Αγ. Κων/νου 8 Αθήνα
.


Δικαίωμα Συνταξιοδότησης
  • Το πιο βασικό όμως δικαίωμα που εξασφαλίζει η Συμφωνία είναι ταδικαιώματα συνταξιοδότησης. Όταν φθάσει η ώρα για σύνταξη, οι διατάξεις τηςΣυμφωνίας προβλέπουν το συνυπολογισμό των περιόδων ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στα δύο Κράτη και τον αναλογικό υπολογισμό της συνταξιοδοτικής παροχής ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί σε κάθε ένα.

  • Ο πιο πάνω συνυπολογισμός προβλέπεται μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες, που ο χρόνος ασφάλισης σε ένα Κράτος δεν επαρκεί για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, π.χ. κάποιος έχει 3.000 ημέρες ασφάλισης στοΙΚΑ-ΕΤΑΜ και 2.000 ημέρες ασφάλισης στις ΗΠΑ. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα υπολογίσει μια σύνταξη σύμφωνα με τη δική του νομοθεσία με 5.000 ημέρεςασφάλισης από την οποία θα καταβάλλει στον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο το τμήμα που αναλογεί στον ελληνικό χρόνο ασφάλισης, σε σχέση με το συνολικό χρόνο ασφάλισης, δηλαδή ίση με την σχέση 3.000/5.000. Το ίδιο θα κάνουν και οι ΗΠΑ σύμφωνα με τη δική τους Νομοθεσία. Έτσι θα καταβληθούν δύο τμηματικές συντάξεις (η Ελληνική και των Ηνωμένων Πολιτειών).

  • Αν όμως ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του ενός ή και των δύο Κρατών αυτοτελώς, χωρίς δηλαδή να είναι απαραίτητος ο συνυπολογισμός, κάθε Κράτος χορηγεί την αυτοτελή παροχή του. (Οι προϋποθέσεις για χορήγηση σύνταξης που ισχύουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρονται λεπτομερώς στις σελίδες του κεφαλαίου Συντάξεις).

  • Τα πρόσωπα που δικαιώθηκαν σύνταξη από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, έχουν το δικαίωμα αν το σύνολο της ελληνικής σύνταξης και της σύνταξης ΗΠΑ είναι κατώτερο από το κατώτατο όριο που προβλέπει η Νομοθεσία του ελληνικού ασφαλιστικού φορέα να λάβουν συμπληρωματική παροχή μέχρι το ποσό του κατωτάτου ορίου.

  • Ο χρόνος ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ σε εξαρτημένη εργασία (ως μισθωτός) συνυπολογίζεται με τον χρόνο που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε εξαρτημένη εργασία για να κριθεί αν υπάρχουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με τις διατάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για σύνταξη λόγω συμπλήρωσης τριακονταπενταετίας (ηλικία 58 ετών και 10.500 ημέρες ασφάλισης).

  • Ο χρόνος απασχόλησης στις ΗΠΑ σε εργασία που κατά τη νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χαρακτηρίζεται ως «βαρειά και ανθυγιεινή» συνυπολογίζεται με τον χρόνο που έχει πραγματοποιηθεί σε «βαρειά και ανθυγιεινή» απασχόληση στην Ελλάδα για να κριθεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης κατά τη νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
---------------

Διαδικασία υποβολής της αίτησης

α. Οι 'Ελληνες που διαμένουν στις ΗΠΑ και οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα πάνω από 300 μέρες έχουν την δυνατότητα με βάση τις διατάξεις της Συμφωνίας να ζητήσουν σύνταξη και από τον αρμόδιο Ελληνικό Φορέα, το ποσό της οποίας θα είναι όμως ανάλογο με τον ελληνικό χρόνο ασφάλισης όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για ελληνική σύνταξη στα κατά τόπους γραφεία Κοινωνικής Ασφάλειας ΗΠΑ συμπληρώνοντας το έντυπο SSA-2490-F4. Θα μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 1-800-772-1213 από τις 7 π.μ. έως 7 μ.μ. κάθε εργάσιμη ημέρα για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζονται.

Προκειμένου ο ελληνικός φορέας ή το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να συντομεύσει τη διαδικασία απονομής σύνταξης θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει μαζί με την αίτηση και τα άλλα δικαιολογητικά και όλα τα πρωτότυπα ασφαλιστικά βιβλιάρια που έχει στα χέρια του καθώς και το τελευταίο.

β. Όσον αφορά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κάνουμε γνωστό ότι χωρίς το τελευταίο ασφαλιστικό βιβλιάριο (πρωτότυπο και όχι φωτοτυπία) η αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Αν έχει χάσει τα ασφαλιστικά βιβλιάρια και έχει εξαντλήσει κάθε προσωπική του προσπάθεια να τα ξαναβρεί τότε μαζί με την αίτηση θα υποβάλλει και μια υπεύθυνη δήλωση απώλειας ασφαλιστικού βιβλιαρίου (έντυπο ΥΔΑΑΒ) στην οποία θα αναφέρει με όσο γίνεται μεγαλύτερη ακρίβεια τους εργοδότες, τις διευθύνσεις τους και τις αντίστοιχες περιόδους απασχόλησης που περιλαμβάνονται στα βιβλιάρια που έχασε.

Με βάση τη δήλωση αυτή τα αρμόδια Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα κάνουν σχετικό έλεγχο για να διαπιστώσουν τις ημέρες εργασίας του χαμένου βιβλιαρίου.

Πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πως σε τέτοιες περιπτώσεις η διεκπεραίωση των υποθέσεών τους κάποια σοβαρή καθυστέρηση, η οποία ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση.

γ. 'Αλλα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται ανάλογα πάντα με το είδος της ζητούμενης σύνταξης, είναι πιστοποιητικά γέννησης του αιτούντα και των παιδιών,πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (εκδίδεται από τα Προξενεία), γάμου, θανάτου και σπουδών για παιδιά μεταξύ 18-24 ετών και ενδεχομένως ιατρικές γνωματεύσεις.

δ. Αν ο ενδιαφερόμενος έχει επιστρέψει στην Ελλάδα λίγο πριν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για σύνταξη είτε από την Ελλάδα είτε από τις ΗΠΑ είτε και από τα δύο Κράτη μπορεί να απευθυνθεί για πληροφορίες στο:

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων
Κηφισίας 178, Χαλάνδρι
τηλ. 67 44 824 - 67 56 317


--------------------------

Πληρωμή συντάξεων στις ΗΠΑ
Κάθε χώρα πληρώνει τις συντάξεις της ξεχωριστά. Η πληρωμή της ελληνικής σύνταξης γίνεται κάθε μήνα απευθείας στον δικαιούχο. Επίσης καταβάλλεται δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και επίδομα αδείας το μήνα Αύγουστο.

Ενστάσεις
Εφόσον δεν συμφωνεί ο ενδιαφερόμενος με την απόφαση που εκδόθηκε από τοΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή από άλλο Ελληνικό φορέα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση μέσα στην προθεσμία που αναφέρεται στη απόφαση.

Πληροφορίες για την ένσταση δίδονται από τα γραφεία Κοινωνικής Ασφάλειας ΗΠΑή από τους Ελληνικούς φορείς.

Περίθαλψη ασθένειας των συνταξιούχων ΗΠΑ και των μελών οικογενείας τους που διαμένουν στην Ελλάδα
α. Οι συνταξιούχοι ΗΠΑ (ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους) οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα και λαμβάνουν σύνταξη και από κάποιο ελληνικό Φορέα (π.χ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κ.λ.π.), έχουν δικαίωμα, οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους, για περίθαλψη ασθενείας σε είδος από τον αρμόδιο ελληνικό ασφαλιστικό φορέα με βάση την ελληνική σύνταξή τους.

β. Οι συνταξιούχοι ΗΠΑ (Έλληνες ή ομογενείς) οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και οι οποίοι δεν λαμβάνουν ελληνική σύνταξη, έχουν δικαίωμα να ασφαλιστούν προαιρετικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την περίθαλψη ασθενείας σε είδος, σύμφωνα με τον νόμο 1276/82 άρθρο 11, καταβάλλοντας εισφορά ίση προς 8,5% του ποσού της σύνταξης ΗΠΑ μετά την μετατροπή του σε Ευρώ. Το ποσό της παραπάνω εισφοράς δεν μπορεί να είναι μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί σε ποσό σύνταξης 520 Ευρώ αναπροσαρμοζόμενο κατ'έτος με το ποσό αύξησης των συντάξεων του ΙΚΑ. Έτσι το μικρότερο ποσό σύνταξης επί του οποίου υπολογίζεται η παραπάνω εισφορά 8,5% έχει διαμορφωθεί για το έτος 2007 σε 540, 80 Ευρώ. Η ασφάλιση αυτή γίνεται στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους με βάση τις εγκυκλίους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ 109/82, 31/2006 και το Γεν έγγραφο Α30/472α /15-6-2007.

Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Διακρατική Κοινωνική Ασφάλιση


Εφαρμογή των Ασφαλιστικών Κανονισμών της Ε.Ε 1408/71 και 574/72 για τους διακινούμενους εργαζόμενους
   
Σε περίπτωση που ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει πραγματοποιήσει επίσης και χρόνο ασφάλισης σε Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχνενστάιν) και στην Ελβετία έχει την δυνατότητα να συνυπολογίσει τους χρόνους αυτούς για την θεμελίωση δικαιώματος για σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας και επιζώντων) καθώς και για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο άλλο κράτος που εργάστηκε.

Συνυπολογισμός περιόδων ασφάλισης πραγματοποιείται και για άλλους λόγους, όπως για προαιρετική ασφάλιση καθώς και για θεμελίωση δικαιώματος για παροχές ασθενείας σε είδος και σε χρήμα.


Νοσηλεία σε Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε Κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχνενστάιν) και στην Ελβετία
Η ανάγκη περίθαλψης σε νοσηλευτικό Ίδρυμα στα πιο πάνω κράτη προκύπτει από γνωμάτευση της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (που εδρεύει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με την διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος προμηθεύεται από το αρμόδιο Τμήμα τουΠεριφερειακού Υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το έντυπο Ε112 (Βεβαίωση διατήρησης δικαιώματος για χορηγούμενες ήδη παροχές της ασφάλισης ασθένειας και μητρότητας) το οποίο οφείλει να παραδώσει στο Ίδρυμα διαμονής του κράτους, στο οποίο μεταβαίνει να υποβληθεί στην προγραμματισμένη για την κατάσταση της υγείας του θεραπεία.

Τα Ιδρύματα κάθε κράτους-μέλους αναγράφονται στην τρίτη σελίδα του εντύπου.

Το Ίδρυμα διαμονής, αφού λάβει το έντυπο Ε112, αναλαμβάνει την περίθαλψη ασφαλισμένου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις ίδιες προϋποθέσεις και την ίδια διαδικασία που ακολουθεί για τους δικούς του ασφαλισμένους.

Η δαπάνη περίθαλψης είναι αυτή που προβλέπει η εσωτερική νομοθεσία του Ιδρύματος διαμονής και καταβάλλεται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με βάση το ως άνω έντυπο.

Σε περίπτωση έγκρισης μετακίνησης για νοσηλεία σε Κράτος/Μέλος της Ε.Ε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναλαμβάνει σε ολόκληρο το ποσό για τα έξοδα μετάβασης & επιστροφής.


Αναγκαία περίθαλψη κατά την διάρκεια της προσωρινής διαμονής σε Κράτος Μέλος σε κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχνενστάιν) και στην Ελβετία
Ο ασφαλισμένος, ο οποίος έχει δικαίωμα για παροχές ασθενείας σε είδος σύμφωνα με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του οποίου η κατάσταση της υγείας απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, κατά την διάρκεια της προσωρινής διαμονής του (για τουρισμό, επαγγελματικό ταξίδι, ανεύρεση εργασίας), σε κάποιο από τα ως άνω κράτη, μπορεί να λάβει την αναγκαία περίθαλψη, εφόσον παρουσιαστεί σε πάροχο υγείας του κράτους προσωρινής διαμονής (π.χ. κρατικό γιατρό ή νοσοκομειακό ίδρυμα) και επιδείξει την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας (ΕΚΑΑ).


Έκδοση της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης υγείας (ΕΚΑΑ)
Προκειμένου να εκδοθεί η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας ΕΚΑΑ είναι αναγκαίο, ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να υποβάλλει, έγκαιρα πριν την αναχώρηση του, την απαιτούμενη αίτηση, στο Τμήμα Μητρώου του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του, έχοντας μαζί του το θεωρημένο ατομικό βιβλιάριο υγείας του και το Διαβατήριο ή νέου τύπου Ταυτότητα.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούν και τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας του ασφαλισμένου προσκομίζοντας το θεωρημένο ατομικό και το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας.



ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΑΥΣΤΡΙΑΕΣΘΟΝΙΑΛΕΤΟΝΙΑΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΒΕΛΓΙΟΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣΛΟΒΑΚΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΙΡΛΑΝΔΙΑΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΣΛΟΒΕΝΙΑ
ΓΑΛΛΙΑΙΣΠΑΝΙΑΜΑΛΤΑΣΟΥΗΔΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΟΥΓΓΑΡΙΑΤΣΕΧΙΑ
ΔΑΝΙΑΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣΠΟΛΩΝΙΑΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
ΕΛΛΑΔΑΚΥΠΡΟΣΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


ΚΡΑΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΕΟΧ) ΛΟΙΠΑ ΚΡΑΤΗ
ΙΣΛΑΝΔΙΑΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝΝΟΡΒΗΓΙΑΕΛΒΕΤΙΑ

Διμερείς Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλειας
Η Ελλάδα έχει συνάψει Διμερείς Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλειας με τα εξής κράτη:


  • ΚΑΝΑΔΑΣ
  • ΚΕΜΠΕΚ
  • ΗΠΑ
  • ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
  • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
  • ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  • ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
  • ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
  • ΑΙΓΥΠΤΟΣ
  • ΛΙΒΥΗ
  • ΣΥΡΙΑ
  • ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


  • Οι Διμερείς Συμβάσεις Κ.Α εφαρμόζονται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, εκτός από τις Συμβάσεις με τα κράτη ΛΙΒΥΗ, ΑΙΓΥΠΤΟ & ΣΥΡΙΑ, οι οποίες εφαρμόζονται μόνο σε υπηκόους των δύο αντισυμβαλλομένων Κρατών.
  • Όσον αφορά την Ελλάδα οι Συμβάσεις καλύπτουν την νομοθεσία του γενικού συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, την νομοθεσία των ειδικών συστημάτων μισθωτών, τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους αγρότες. Δηλαδή εφαρμόζονται σε ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ π λ η ν ΔΗΜΟΣΙΟΥ και ΝΑΤ
  • Πλην των Συμβάσεων με τα κράτη Λιβύη, Αίγυπτο και Συρία, οι υπόλοιπες Συμβάσεις προβλέπουν τον συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης του αντισυμβαλλόμενου Κράτους με τον ελληνικό χρόνο ασφάλισης για θεμελίωση δικαιώματος για σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και επιζώντων
  • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για την εφαρμογή της κάθε Σύμβασης είναι ο ασφαλισμένος να έχει πραγματοποιήσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 300 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ σε κάποιο Ελληνικό ασφαλιστικό Ταμείο (πλην Δημοσίου και ΝΑΤ)
  • Λαμβάνονται υπόψη ή συνυπολογίζονται με τον ελληνικό χρόνο ασφάλισης, οι περίοδοι ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν στο άλλο αντισυμβαλλόμενο Κράτος για θεμελίωση δικαιώματος για προαιρετική ασφάλιση στην Ελλάδα
  • Οι Συμβάσεις που περιέχουν διατάξεις για προαιρετική είναι οι ακόλουθες

    • ΕΛΛΑΔΑ / ΗΠΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ / ΚΑΝΑΔΑΣ
    • ΕΛΛΑΔΑ / ΒΡΑΖΙΛΙΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ / ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ / ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ / ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
  • Οι Συμβάσεις με την ΑΙΓΥΠΤΟ και την ΛΙΒΥΗ προβλέπουν ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΣΦΟΡΩΝ και όχι συνυπολογισμό περιόδων ασφάλισης
  • Η Σύμβαση με την ΣΥΡΙΑ εφαρμόζεται μόνο σε σχέση με την εφαρμοστέα Νομοθεσία
Διαβάστε περισσότερα...