Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

«Φάρμακο» για το στρες οι τηγανητές πατάτες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Επιστημονική έρευνα ρίχνει για πρώτη φόρα φως στο μηχανισμό που ωθεί το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων να «λατρεύει» τις τηγανητές πατάτες κι ας είναι ένα από τα πιο ανθυγιεινά φαγητά.

Οι ειδικοί μετά από μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλάτι που περιέχουν μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνη, της ορμόνης του έρωτα.

Στην έρευνα συμμετείχαν αρουραίοι οι οποίοι είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, σε αυτή που κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλατιού και εμφάνισε υπερνατριαιμία (περισσότερο νάτριο στο αίμα από την τιμή αναφοράς) και σε αυτούς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Και οι δύο ομάδες εκτέθηκαν σε μία στρεσογόνο κατάσταση και όσοι είχαν υψηλά επίπεδα αλατιού (νατρίου), παρατηρήθηκε μειωμένη δραστηριότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο), σε σύγκριση με εκείνους που το αλάτι βρισκόταν σε φυσιολογικό επίπεδο. Επίσης, όσοι είχαν φάει πολύ αλάτι, συνήλθαν πιο σύντομα από την κατάσταση στρες.

Επιπλέον, στην ομάδα που είχε καταναλώσει περίσσια νατρίου, η ωκυτοκίνη, δηλαδή η ορμόνη που συνδέεται με την ιδιότητα να δημιουργούμε κοινωνικούς δεσμούς, φιλικούς ή ερωτικούς ήταν αυξημένη.


Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν καταναλώνουμε αλατισμένα τρόφιμα θέτουμε σε λειτουργία το φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού κατά του στρες.

Πάντως, οι ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν πως η συχνή κατανάλωση τηγανητής πατάτας μπορεί να προκαλέσει διαβήτη λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, και υπέρταση λόγω του αλατιού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neuroscience.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.