Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ρομποτική... χείρα βοηθείας στα χειρουργείαΕπιστήμονες κατασκεύασαν ρομποτικό βραχίονα.

Σημαντικό βήμα στη ρομποτική νευροχειρουργική αποτελεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Robocast και στο μέλλον θα επιτρέπει στους χειρούργους να επιστρατεύουν, την ώρα της κρίσιμης και λεπτεπίλεπτης επέμβασης, μια... ρομποτική χείρα βοηθείας, που κάνει κινήσεις δέκα φορά πιο σταθερές από το ανθρώπινο χέρι.

Ο ρομποτικός χειρουργικός βραχίονας αποτελεί δημιούργημα Βρετανών, Γερμανών, Ιταλών και Ισραηλινών ερευνητών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, μπορεί να εκτελέσει 13 διαφορετικά είδη κινήσεων σε σχέση με μόλις τέσσερα που μπορεί να κάνει το χέρι του γιατρού στη διάρκεια μιας όσο γίνεται λιγότερο επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης σε ένα κρανίο.

Το ρομπότ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για επεμβάσεις σε διάφορες ασθένειες, όπως καρκινικούς όγκους στο κεφάλι, επιληψία, Πάρκινσον, σύνδρομο Τουρέ κ.α. Ο ρομποτικός χειρουργός διαθέτει ακόμα και «απτική ανάδραση», που του επιτρέπει να δέχεται ερεθίσματα -όπως το χέρι ενός γιατρού- ανάλογα με την πίεση που ασκεί κατά την επέμβαση, το είδος του ιστού στο οποίο επεμβαίνει κλπ.

Ακόμα δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές με ανθρώπους, αλλά μόνο σε ομοιώματα κρανίου, στα οποία το ρομπότ έχει ήδη ανοίξει μικροσκοπικές τρύπες και έχει εισέλθει στο εσωτερικό για να χειριστεί ιστούς ή να συλλέξει δείγματα αίματος και άλλων υγρών.

«Τα ρομπότ μπορούν να μειώσουν μέχρι δέκα φορές το τρέμουλο του νευροχειρουργού, πράγμα που τα καθιστά ιδιαιτέρως χρήσιμα για την προστασία της ευάλωτης και σημαντικής εγκεφαλικής ουσίας», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ρομποτικής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη χρηματοδοτήσει με 400 εκατ. ευρώ περίπου 100 ρομποτικά προγράμματα. Η παγκόσμια ζήτηση στον τομέα της ρομποτικής έφθασε τα 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, από τα οποία τα 3 δισεκατομμύρια στην Ευρώπη.Διαβάστε περισσότερα...

Συνδέεται η καισαρική τομή με την παιδική παχυσαρκία;Ο συγκεκριμένος τρόπος γέννας αυξάνει τις πιθανότητες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν με καισαρική τομή, είτε λόγω κάποιου προβλήματος υγείας ή απλώς για να αποφύγουν τους πόνους του φυσιολογικού τοκετού.

Μια νέα έρευνα που διενήργησαν επιστήμονες του Imperial College στο Λονδίνο, φέρνει πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας και της σύνδεσής της με τη γέννα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που δε γεννήθηκαν με φυσικό τοκετό, αλλά με καισαρική, αντιμετώπισαν πρόβλημα παχυσαρκίας αργότερα.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι, όπως φάνηκε από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν περισσότερο λίπος στο συκώτι τους σε σχέση με τα μωρά που γεννιούνται με φυσικό τοκετό. Αντιθέτως, η φυσική γέννα μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό έτσι ώστε να ελέγχει τη συγκέντρωση του λίπους.

Παρόλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) δεν έχει επιβεβαιώσει τα παραπάνω αποτελέσματα, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε, αν σκοπεύετε να γεννήσετε με αυτό τον τρόπο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν είναι δροσερόςΤο χασμουρητό αποβάλλει τη θερμότητα.

Τελικά το χασμουρητό δεν προκαλείται επειδή βαριόμαστε, επειδή είμαστε κουρασμένοι ή χρειαζόμαστε οξυγόνο, αλλά για να δροσίσει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μία νέα έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Medical Hypotheses».

«Ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και γι’ αυτό πρέπει να προστατεύεται από την υπερθέρμανση», γράφουν οι ερευνητές. «Ο εγκέφαλος, όπως και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή, λειτουργεί καλύτερα όταν είναι δροσερός».

Στη διάρκεια του χασμουρητού κάμπτονται τα τοιχώματα των ιγμορείων - των κόλπων που βρίσκονται δεξιά κι αριστερά από τη μύτη - γεγονός που διευκολύνει την αποβολή θερμότητας από τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όπως και να ‘χει, οι ερευνητές τονίζουν πως υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν την θεωρία τους για την ρυθμιστική δράση του χασμουρητού. Οι δύο ειδικοί λένε πως η άποψή τους για τον ρόλο του χασμουρητού έχει ιατρικές προεκτάσεις και φέρνουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι πάσχοντες από επιληψία συχνά χασμουριούνται σε ακραίο βαθμό λίγο πριν παρουσιάσουν μία κρίση.

Αντίστοιχα, λένε, και οι πάσχοντες από ημικρανία συχνά χασμουριούνται ασταμάτητα πριν αρχίσει ο πόνος στο κεφάλι τους.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι το χασμουρητό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αφ’ ενός ως «προάγγελος» των παραπάνω κρίσεων, αφ’ ετέρου ως δείκτης για τον εντοπισμό ατόμων που πάσχουν από διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Θερίζουν» οι πολύποδες στις γυναίκες«Ένοχη» η καθυστέρηση απόκτησης παιδιού.

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά βάζοντας άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους όπως η καριέρα. Ωστόσο αυτό φαίνεται πως έχει επιπτώσεις στην υγεία τους καθώς έρευνες δείχνουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης πολυπόδων του ενδομητρίου στις σύγχρονες γυναίκες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μιλάνε για μία αύξηση πάνω από 30% σε σχέση με τις δύο τελευταίες δεκαετίες στην εμφάνιση πολύποδων του ενδομητρίου στις γυναίκες που καθυστερούν όλο και περισσότερο να τεκνοποιήσουν για χάρη της καριέρας. Μάλιστα, ιδιαίτερα «κρίσιμη» ηλικιακή ομάδα θεωρείται αυτή μεταξύ 30 και 50 ετών.

Τα ακριβή αίτια μπορεί μέχρι στιγμής να είναι άγνωστα αλλά οι επιστήμονες βλέπουν ως ένοχη την καθυστέρηση τεκνοποίησης κυρίως από τις σύγχρονες γυναίκες που βάζουν άλλες προτεραιότητες δίνοντας παράταση στην απόκτηση ενός παιδιού.

Το βασικό σύμπτωμα που πρέπει να υποψιάσει μια γυναίκα η οποία και θα πρέπει στη συνέχεια να απευθυνθεί στο γιατρό της είναι η αιμορραγία με σκούρες εκκρίσεις πριν την περίοδο. Σε μεγαλύτερους πολύποδες μπορεί να καταγραφεί έντονη αιμορραγία εντός της περιόδου.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια τρόφιμα «ανεβάζουν» τη διάθεσηΠεριορισμένη η επίδραση τους σε περιπτώσεις σοβαρών ψυχικών νόσων.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να μας επηρεάσουν όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά, ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Οι ακόλουθες ουσίες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ενίσχυση της διάθεσης:

-Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στο σολομό, το λιναρόσπορο και τα καρύδια.
-Τρυπτοφάνη, που περιέχεται στη γαλοπούλα, τη σόγια, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
-Μαγνήσιο, που βρίσκεται στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.
-Φυλλικό οξύ, που περιέχεται στα φρούτα και τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.
-Βιταμίνη B-12, που μπορούμε να βρούμε στα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα οστρακοειδή και το ψάρι.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Γιατρών, τονίζει ωστόσο ότι αλλαγές στη διατροφή δεν είναι αρκετό υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής φροντίδας σε περιπτώσεις κατάθλιψης και άλλων σοβαρών ψυχικών νόσων.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Βρετανίδες οι πιο παχύσαρκες γυναίκες της ΕυρώπηςΣύμφωνα με έρευνα της Eurostat.

Υψηλά ποσοστά παχύσαρκων γυναικών καταγράφονται στη Βρετανία. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, που έγινε σε 19 χώρες, το διάστημα 2008 – 2009, η Βρετανία έρχεται πρώτη στη λίστα καθώς το 23,9% των γυναικών είναι παχύσαρκες. Ακολουθούν η Μάλτα με ποσοστό 21%, η Λετονία με 20,9% κα η Εσθονία με 20,5%.

Οι λιγότεροι παχύσαρκοι Ευρωπαίοι είναι οι Ρουμάνοι, οι Ιταλοί που προσέχουν πολύ τη σιλουέτα τους, οι Βούλγαροι και οι Γάλλοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση στη ΘεσσαλονίκηΘα προσφύγει στο ΣτΕ ο Οδοντιατρικός Σύλλογος της πόλης
.
Δωρεάν κλινική εξέταση των ασθενών στα ιατρεία τους θα πραγματοποιούν οι οδοντίατροι του νομού Θεσσαλονίκης έως τις 2 Δεκεμβρίου στα πλαίσια του «Μήνα Στοματικής Υγείας».

Η πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Δεβλιώτη, έχει στόχο να συμβάλλει στην ενημέρωση των ασθενών για τυχόν οδοντιατρικά τους προβλήματα αλλά και στην πρόληψη στοματικών ασθενειών, καθώς επίσης να αναδείξει τα κενά του συστήματος υγείας στον τομέα της οδοντιατρικής περίθαλψης.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του υπουργού Υγείας για παράλειψη καθήκοντος και για την μη έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος - αν και είχε αυτή τη δυνατότητα - που θα εξαιρούσε το επάγγελμα του οδοντιάτρου από το νόμο 3919/2011, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ο νόμος προβλέπει την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων και των ιατρικών.

Σε ότι αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος επεσήμανε ότι απουσιάζει πλήρως από το νέο ασφαλιστικό φορέα, ΕΟΠΥΥ (ο οποίος θα καλύπτει ασφαλιστικά το 92% του πληθυσμού), και ζητά την πλήρη ένταξη της οδοντιατρικής στον φορέα αυτό, με δυνατότητα κάλυψης ποσοστού δαπανών για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες που θα προσφέρει. «Ζητάμε ένα ρεαλιστικό τιμολόγιο για τις οδοντιατρικές πράξεις και αύξηση του ποσού κάλυψης προς όφελος των ασφαλισμένων, ώστε να έχουν μία στοιχειώδη οδοντιατρική περίθαλψη» υπογράμμισε ο κ.Δεβλιώτης.

Εξάλλου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κατέθεσε στις 26 Νοεμβρίου μηνυτήρια αναφορά κατά της Τράπεζας της Ελλάδος (την οποία υπογράφει μεταξύ άλλων και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία), για τα ποσά που επένδυσε η Τράπεζα σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς προηγούμενη άδεια και ενημέρωση των διοικήσεων του ταμείου των ανεξάρτητα απασχολούμενων.Διαβάστε περισσότερα...

Τετραήμερη αιμοδοσία στο ΑΠΘΠρώτη μέρα την Τετάρτη.

Τετραήμερη αιμοδοσία διοργανώνει η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι αιμοδοσίες θα γίνονται ως εξής: στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα τελετών από τις 09:00 έως τις 12:00, στις 5 Δεκεμβρίου στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο, από τις 17:00 έως τις 19:30 και στις 8 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τελετών, από τις 09:00 έως τις 12:00.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξη Μπένο, οι ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε 600.000 μονάδες αίματος κάθε χρόνο, οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν εάν το 10% του ενεργού πληθυσμού προσφέρει αίμα 2-3 φορές ετησίως.


Διαβάστε περισσότερα...

Χριστούγεννα κοντά στα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠΤο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια, ρούχα, γλυκά, παιχνίδια θα διατίθενται στο παζάρι που διοργανώνει το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Δεκεμβρίου ο σύλλογος «Φίλες της ΕΛΕΠΑΠ» για τα παιδιά της Εταιρείας, από τις 10:00-18:00 στη ΧΑΝ Θεσσαλονίκης.

Οι δράσεις όμως για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ συνεχίζονται με πολλές άλλες εκδηλώσεις:

Το Σάββατο στις 3 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, η chocolate artist Μίνα Αποστολίδη θα παρασκευάζει διάφορα σοκολατάκια στο Flavors cafe, στην Παύλου Μελά, τα οποία θα πωλούνται υπέρ των σκοπών της ΕΛΕΠΑΠ.

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο κατάστημα AREA DOMUS στην Ανδριανουπόλεως θα γίνει δημοπράτηση μια συλλεκτικής πολυθρόνας KARTELL, με σκοπό για ακόμη μια φορά τα έσοδα να διατεθούν στην ΕΛΕΠΑΠ.

Το κατάστημα Domus στην Μητροπόλεως διοργανώνει εκπτωτικό μπαζάρ έως 50% από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, για να διαθέσει μέρος των εσόδων για τον ίδιο σκοπό.

Στα καταστήματα Sephora, διατίθεται προς πώληση το Beauty bear, μια πρόταση για χριστουγεννιάτικο δώρο,του οποίου τα έσοδα από τις πωλήσεις θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της ΕΛΕΠΑΠ.Διαβάστε περισσότερα...

Η Αθήνα ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της!«Η Αθήνα γιορτάΖΕΙ» το σύνθημα του δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα παρουσιάσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην «Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Με άξονα τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη η «Αθήνα γιορτάΖΕΙ», υποδεχόμενη το πνεύμα των Χριστουγέννων σε τρεις κεντρικές πλατείες, 17 γειτονιές και 11 πολιτιστικά κέντρα. Στα δέκα θεματικά φεστιβάλ θα συμμετέχουν περισσότεροι από 700 καλλιτέχνες για 30 μέρες και νύχτες!


Διαβάστε περισσότερα...

Απογραφή απόρων στη ΘεσσαλονίκηΣτόχος να δημιουργηθούν νέες δομές για τη στήριξή τους.

Την απογραφή των απόρων και των οικονομικά αδυνάτων κατοίκων του δήμου Θεσσαλονίκης, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών των δημοτικών κοινοτήτων, συνεχίζει έως τα μέσα Δεκεμβρίου η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.

Στόχος της συγκεκριμένης απογραφής είναι να αποτυπωθεί η πραγματική σημερινή εικόνα, όσον αφορά τους άπορους και τους οικονομικά ασθενείς, και να επικαιροποιηθούν οι προγενέστερες αποσπασματικές καταγραφές.

Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή ο δήμος θα φτιάξει νέες δομές με στόχο τη βοήθεια αυτών των ατόμων.Διαβάστε περισσότερα...

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγήΣυγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σε 24ωρη απεργία προχωρεί σήμερα η Πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στην ειδική αγωγή διαμαρτυρόμενη για τις περικοπές των κονδυλίων και την εργασιακή εφεδρεία.

Όπως καταγγέλλει περισσότερα από σαράντα Κέντρα Εκπαίδευσης/Στήριξης/Αποκατάστασης ΑμεΑ «που εδώ και δεκαετίες αναπληρώνουν τις κρατικές ελλείψεις με υποδειγματικό τρόπο, τα δύο τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα βιωσιμότητας. Σήμερα απειλούνται με κλείσιμο καθώς τα τελευταία χρήματα που έφτασαν από την κρατική και περικομμένη κατά 50% επιχορήγηση ήταν τον Ιούνιο του 2011 και από τότε είναι αποκλεισμένα από κάθε άλλη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του έτους».

Ως αποτέλεσμα, τονίζουν οι απεργοί, «εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από 4 έως 7 μήνες ενώ υπάρχουν απολύσεις και εργασιακή ανασφάλεια με την απειλή της εργασιακής εφεδρείας, σε χώρους που όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος αλλά υπάρχουν τραγικές ελλείψεις».

Οι φορείς προχωρούν σε περικοπές παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των ΑμεΑ που αναγκάζονται να πληρώνουν εισφορές με την μορφή δωρεάς για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Στο πλαίσιο της απεργίας προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους στις 10 το πρωί.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπό διεύρυνση τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙΕπιστολές του υπουργείου Παιδείας στα αρμόδια υπουργεία.

Το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ήδη αποστείλει επιστολές στα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να διευρυνθούν τα υπάρχοντα Επιμελητήρια, ώστε να δέχονται και τους αποφοίτους των ΤΕΙ.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου σχετικό με τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Όπως ειδικότερα αναφέρει η υπουργός, στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί δεκαετία εκκρεμούσε η εκδίκαση αίτησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 318/1994 που αφορούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων Πολιτικών Έργων Υποδομής, Πολιτικών Δομικών Έργων και Τοπογραφίας των ΤΕΙ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενόψει έκδοσης αυτής της απόφασης δεν επεξεργαζόταν κανένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για επαγγελματικά δικαιώματα. Το 2010 συντάχθηκαν και προωθήθηκαν στο ΣτΕ για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο, σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν το δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των πτυχιούχων τμημάτων ΤΕΙ, μεταξύ αυτών και Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, που εκκρεμούσαν και για τα οποία είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

«Το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ήδη αποστείλει επιστολές στα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να διευρυνθούν τα υπάρχοντα Επιμελητήρια ώστε να δέχονται και τους αποφοίτους των ΤΕΙ», ενημερώνει η κ. Διαμαντοπούλου.

Το έγγραφο της υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ελένης Τσιαούση για το πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης που αντιμετωπίζουν πολλοί απόφοιτοι ΤΕΙ εξαιτίας της μη αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε ορισμένες ειδικότητες.

Η κ. Τσιαούση είχε κάνει ειδική αναφορά στα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία εδρεύουν στην Κοζάνη και είναι τμήματα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης τα οποία και φέτος εισήγαγαν μαθητές. «Αναγνωρίζοντας τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί εδώ και καιρό να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα και να επιταχύνει τις διαδικασίες σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έχει επισημάνει η βουλευτής προσθέτοντας όμως ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε πέντε Προεδρικά Διατάγματα του υπουργείου σύμφωνα με τα οποία επιχειρούνταν να αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα σε 17 Τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ, διότι τα έκρινε παράνομα επειδή δεν διευκρινίζουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας και απλά οριοθετούν το πεδίο άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας και παράλληλα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις του ΤΕΕ επειδή δεν είναι διευρυμένο και προετοιμασμένο κατάλληλα για τα νέα δεδομένα».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει εξάλλου ότι εξαιτίας γραφειοκρατικών στρεβλώσεων, καθυστερεί έως και σήμερα η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ που είναι τα τμήματα Πολιτικών Δομικών Έργων, Πολιτικών Έργων Υποδομής, Τοπογραφίας, Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Κλωστοϋφαντουργίας, Οχημάτων, Τεχνολογίας Αεροσκαφών, Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Αυτοματισμού, Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Οικολογίας και Περιβάλλοντος και Μηχανικών Ναυπηγικής.Διαβάστε περισσότερα...

"Παρακαλώ μην παρκάρετε όπου βρείτε!"
«Παρακαλώ μην παρκάρετε δίπλα μου, γιατί θα φύγω νωρίς αύριο το πρωί», γράφει το χαρτί, που είναι κολλημένο στο παράθυρο του μικρού αυτοκινήτου. Η παράκληση αυτή αναδεικνύει τη σύγχρονη ασυδοσία της παράνομης στάθμευσης, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του λεκανοπεδίου και γενικότερα των μεγάλων πόλεων, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στάθμευσης.

Στους δήμους του λεκανοπεδίου το πρόβλημα φαίνεται να είναι εντονότερο.Ιδιαίτερα στον κεντρικό δήμο της Αθήνας. Στριμωγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, σε μία πόλη που ποτέ δεν φτιάχτηκε για να χωράει ένα αυτοκίνητο ανά τρεις κατοίκους, όλοιπροσπαθούν να βολέψουν το αμάξι τους σε χώρους, που απλώς δεν υπάρχουν. Έτσι, εφευρίσκονται. Γεμίζουν τα πεζοδρόμια με αυτοκίνητα και μηχανές, παρκάρουν σε στάσεις, διαβάσεις και στροφές, κλείνουν κάθε δίοδο.

«Ο οδηγός, που το μόνο που θέλει είναι να βρει "θέση", δε νοιάζεται αν ο πεζός δε χωράει να περάσει, ούτε αν εμποδίζει τη μετακίνηση κάποιου άλλου οδηγού. Μπορεί να καθησυχάζει τη συνείδησή του λέγοντας ότι δε θ’ αργήσει, αλλά να, που η κόρνα του εγκλωβισμένου τρυπά τ’ αφτιά στις πέντε το πρωί. Φαίνεται ότι ο συντάκτης του σημειώματος "την έχει πάθει" τόσες φορές, ώστε θεωρεί απαραίτητο να ειδοποιήσει τους γείτονές του να μην τον κλείσουν γι άλλη μία».

Η παραπάνω γλαφυρή περιγραφή μίας εφιαλτικής καθημερινότητας, όπου πρωταγωνιστούνδιπλοπαρκαρισμένα, ακόμα και τριπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, οχήματα επάνω σε πεζοδρόμια και οι διαπεραστικοί ήχοι της κόρνας και των διαπληκτισμών, ανήκει στη blogger «Μαμά στο Δρόμο» (mamastodromo.blogspot.com), η οποία καταθέτει τη δική της ματιά για το συγκεκριμένο φαινόμενο.


Αγανακτισμένη από την καθημερινότητα αυτή και με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο η «Μαμά στο Δρόμο», 39χρονη μητέρα δύο παιδιών, αποφάσισε να δημιουργήσει τον Μάρτιο του 2009 ένα blog, στο οποίο θα περιγράφει ιστορίες καθημερινής τρέλας στους ελληνικούς δρόμους.

«Το πρώτο μου μωρό είχε γίνει πολύ μεγάλο για μάρσιπο και όταν περάσαμε στο καρότσι βρέθηκα μπροστά στην κατάντια των ελληνικών πεζοδρομίων. Είχα ήδη αρχίσει να αγανακτώ και να σκέφτομαι ότι πρέπει να γίνει κάτι, όταν μία μέρα έτυχε να μιλήσω με δύο φίλες που αντιμετώπισαν κι εκείνες το ίδιο πρόβλημα. Όταν έκλεισα το τηλέφωνο, άνοιξα τον υπολογιστή», εξηγεί την ανάγκη δημιουργίας του blog.

Ένα πρόβλημα χωρίς διαφαινόμενη λύση φαίνεται ότι είναι το ζήτημα των διπλοπαρκαρισμένων οχημάτων, με πεζούς, οδηγούς αυτοκινήτων και οδηγούς λεωφορείων να παρεμποδίζονται στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Στις περιοχές, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους τηςΑττικής, συγκαταλέγονται οι οδοί Αχαρνών, Πατησίων, 3ης Σεπτεμβρίου, Κυψέλης, Χαριλάου Τρικούπη, Ευφρονίου, Ιπποκράτους, Αριστοτέλους, Πανόρμου και Σούτσου στην Αθήνα, οι οδοί Ελευθερίου Βενιζέλου, Δαβάκη και Σιβιτανίδου στην Καλλιθέα, καθώς και οι οδοί Ηρώων Πολυτεχνείου, Γεωργίου και Λαμπράκη στην περιοχή του Πειραιά.

«Σε ορισμένες περιοχές το πρόβλημα είναι έντονο», παρατηρεί ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων, Τάσος Αβραντίνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων, από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 31 Οκτωβρίου του 2011 βεβαιώθηκαν 157.791 παραβάσεις για αντικοινωνική στάθμευση (παρκάρισμα σε πλατείες, πεζοδρόμια, ράμπες ΑΜΕΑ, διαβάσεις πεζών, γωνίες και διπλοπαρκάρισμα), από τις οποίες οι περίπου 11.500 κλήσεις αφορούσαν στο διπλοπαρκάρισμα. 
Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, οι βεβαιώσεις παραβάσεων για αντικοινωνική στάθμευση είχαν αύξηση κατά 94%, που όμως συσχετίζεται με την κατά 1500% αύξηση στην αφαίρεση πινακίδων για διπλοπαρκάρισμα, στάθμευση σε ράμπες ΑΜΕΑ και σε διαβάσεις πεζών (15.000 πινακίδες αφαιρέθηκαν το 2011 έναντι μόλις 1.000 το 2010). Στην ίδια λογική, τα έσοδα του δήμου από την ελεγχόμενη στάθμευση αυξήθηκαν κατά 37% και η πληρωμή προστίμων αβεβαίωτων κλήσεων αυξήθηκε κατά 23,5%.

«Κάνουμε εντατικούς ελέγχους, αλλά και ο κόσμος προσανατολίζεται στη νομιμότητα, γιατί αρχίζει και εμπεδώνει πως ό,τι γίνεται είναι για να δουλεύει καλύτερα η πόλη», εξηγεί ο κ. Αβραντίνης.

«Τα διπλοπαρκαρισμένα και γενικότερα η παράνομη στάθμευση επιβαρύνουν την κυκλοφορία και δημιουργούν μεγάλο συγκοινωνιακό πρόβλημα», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος του δήμου Πειραιά, Γιώργος Δαβάκης.

Όπως εξηγεί ο κ. Δαβάκης, στον δήμο Πειραιά κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2011 «κόπηκαν» 10.366 κλήσεις για παράνομη στάθμευση, εκ των οποίων οι 2.073 ήταν για διπλοπαρκάρισμα.

«Η γραμμή μας είναι πρώτα να ειδοποιούνται οι οδηγοί με σφύριγμα και εφόσον δεν μετακινήσουν άμεσα το όχημά τους κόβουμε κλήσεις, γιατί είναι δύσκολες οι εποχές και δεν θέλουμε να διώξουμε τον κόσμο από την τοπική αγορά. Πολύ αυστηροί είμαστε στις λεωφορειολωρίδες και τις ράμπες για τα ΑΜΕΑ», εξηγεί.

Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και η διοίκηση του πυκνοκατοικημένου δήμου Καλλιθέας. «Δεν είναι καιροί για αυστηρές πιέσεις. Λειτουργούμε πρώτα με προειδοποίηση και εάν δεν συμμορφωθεί ο οδηγός, τότε κόβονται κλήσεις», επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης Ηλιάκης. Ο ίδιος προσθέτει ότι η Καλλιθέα έχει μόλις 17 άτομα προσωπικό στη δημοτική αστυνομία, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πάταξη του φαινομένου.

Καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση στον δήμο Περιστερίου, με το φαινόμενο των διπλοπαρκαρισμένων να εμφανίζεται πολύ περιορισμένο, έξω από δημόσιες υπηρεσίες ή κατά τις βραδινές ώρες. Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Αναστάσιος Θεοδωράκος, φαίνεται πως το μέγεθος των δρόμων στην περιοχή δεν ευνοεί ιδιαίτερα στο να δημιουργηθούν διπλές σειρές παρκαρισμένων.

Στοιχεία για τον αριθμό παραβάσεων για στάθμευση σε διπλή σειρά δεν προκύπτουν από τα τηρούμενα στις υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αρχεία, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου.

Πάντως, ενδεικτικά της έντασης του γενικότερου φαινομένου της παράνομης στάθμευσης είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για τις παραβάσεις, που έχουν βεβαιωθεί από την αρχή του 2011 και έως τις 9 Νοεμβρίου. Οι παραβάσεις ανέρχονται σε 146.571, όταν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2007, έτος κατά το οποίο αναπροσαρμόστηκαν τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, βεβαιώθηκαν 83.856 παραβάσεις.

Η παράνομη στάθμευση σε όλες τις μορφές της έχει τεθεί στο επίκεντρο των δράσεων και της ομάδας πολιτών «Ατενίστας». «Εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας όχι μόνο στα διπλοπαρκαρισμένα, αλλά γενικά στην παράνομη στάθμευση, όταν αυτή έχει αντικοινωνικά αποτελέσματα και εμποδίζει τη μετακίνηση των πεζών», επισημαίνει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, υπεύθυνος της ομάδας Προσβασιμότητας των Ατενίστας.

«Είμαστε υπέρ της διαλλακτικής προσέγγισης και όχι των βίαιων λύσεων που φέρνουν απέναντι τον πεζό και τον οδηγό. Βέβαια, χρειάζεται χρόνος για να διαμορφωθεί μία νέα κουλτούρα, με τη βοήθεια της οποίας θα μειωθεί το φαινόμενο», προσθέτει.

Στις δράσεις που έχουν αναλάβει οι Ατενίστας, στην κατεύθυνση αυτή, συγκαταλέγονται, εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στην Αιόλου με θέμα «Άνθρωποι, όχι αυτοκίνητα», η δημιουργία φυλλαδίων που μοιράστηκαν στο ιστορικό κέντρο με εκκλήσεις προς τους πολίτες να μην παρκάρουν σε σημεία όπου δεν επιτρέπεται και κατάλογο με όλα τα υπαίθρια και στεγασμένα πάρκινγκ του κέντρου και η αποστολή επιστολών σε αρμόδιους για την παράνομη στάθμευση στην οδό Μασσαλίας.


Πηγή: http://www.nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεργασία Δήμου Βόλου - «Μάγνητων Τυφλών»Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σωματείου ατόμων με αναπηρία όρασης «Μάγνητες Τυφλοί» Λ. Παρασκευά, είχε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ...ο οποίος ενημερώθηκε για τα αιτήματα των μελών του συλλόγου που αφορούν κυρίως τη διευκόλυνση των μετακινήσεων τους στην πόλη.

Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα προβλήματα των συμπολιτών με αναπηρία όρασης και είναι αποφασισμένη να δρομολογήσει τη σταδιακή αντιμετώπισή τους, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου, ώστε η πόλη να καταστεί φιλική στα άτομα με αναπηρία.

Κατανοώντας πλήρως τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και σε σχετικό υπόμνημα που παρέδωσαν στον Δήμαρχο, οι «Μάγνητες Τυφλοί» ζητούν από το Δήμο να προωθήσει λύσεις στα αιτήματά τους, ορισμένα από τα οποία έχουν μηδενικό ή ελάχιστο κόστος. Μεταξύ άλλων ζητούν αυστηρότερη αστυνόμευση για την αποτροπή κατάληψης θέσεων στάθμευσης αναπήρων και τη διασφάλιση της προσπελασιμότητας στους πεζοδρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης, τοποθέτηση πινακίδων με το διεθνές σήμα διέλευσης τυφλών – αναπήρων σε επιλεγμένα σημεία της πόλης που θα εφιστούν την προσοχή των οδηγών, την τοποθέτηση περισσότερων ηχητικών φαναριών, τη συνδιοργάνωση δράσεων κ.α.

Ο κ. Σκοτινιώτης επανέλαβε ότι η Δημοτική Αρχή θα προωθήσει κατά προτεραιότητα την υλοποίηση παρεμβάσεων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο Δήμο, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά το άριστο κλίμα συνεργασίας με το Σωματείο των «Μάγνητων Τυφλών».Διαβάστε περισσότερα...

Ημαθία: Το Κέντρο Μέριμνας γιορτάζει την 3η Δεκέμβρη

ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ - Την παρουσίαση... θα κάνει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος.


Άλλη μια χρονιά το Κέντρο Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Δήμου Βέροιας, θα γιορτάσει την 3η Δεκέμβρη, την Παγκόσμια Ημέρα Αφιερωμένη στα ΑμΕΑ, έχοντας δίπλα του, φίλους αγαπητούς.
Όπως γνωστοποίησε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΚΕΜΕΑΕΔ Μελίνα Δαμιανίδου, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες της μουσικοχορευτικής παράστασης που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή παιδιών που φοιτούν στο ΚΕΜΑΕΔ τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη στο Χώρο Τεχνών.
Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική παράσταση σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας προς τιμή του ηθοποιού Κώστα Βουτσά, ενός ανθρώπου που περισσότερο από μισό αιώνα, χαρίζει γέλιο, μέσα από τις ταινίες και τα θέατρα όπου πρωταγωνιστεί.
"Δεν τιμούμε μόνο τον καλλιτέχνη αλλά και τον άνθρωπο" είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΚΕΜΑΕΔ, μιλώντας με ενθουσιασμό για το νεανικό και ενθουσιώδες πνεύμα του ηθοποιού, την αμεσότητά του με τον κόσμο και την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, ώστε να συμμετέχει και ο ίδιος στην παράσταση.
Όσο για την επιλογή του προσώπου του Κώστα Βουτσά, όπως διευκρίνισε η κ. Μ. Δαμιανίδου, δεν έγινε τυχαία, αλλά με πρόθεση να δοθεί η δυνατότητα σ' όσους παρακολουθήσουν την εκδήλωση, να γελάσουν, μιας και ο κόσμος το τελευταίο διάστημα, απογοητευμένος απ' όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, έχει απομονωθεί και κλεισθεί στον εαυτό του.
"Αναλογιζόμενη την γενικότερη οικονομική κατάσταση θα επιθυμούσα η είσοδος να είναι δωρεάν προς όλους, δυστυχώς όμως τα γενικότερα έξοδα της παράστασης δεν μου το επιτρέπουν" τόνισε κ. Μελίνα Δαμιανίδου.
Ενθουσιασμενοι από την πορεία της προετοιμασίας και δηλώνοντας πάντα αρωγοί στη λειτουργία του ΚΕΜΑΕΔ, εμφανίστηκαν οι συντελεστές της μουσικοχορευτικής παράστασης ο Γιώργος Μπελίρης, μουσικοί παρουσιαστές της εκπομπής της ΕΤ 3, «6η αίσθηση», που θα παίξει πιάνο και θα τραγουδήσει μαζί με τη μουσικό Ελένη Αναγνώστου (η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη συνολικά της παράστασης) και τη βεροιώτισσα ηθοποιό - τραγουδίστρια Μάγδα Πένσου.
Τις χορογραφίες και την κίνηση επί σκηνής διδάσκει η χορογράφος της ΚΕΠΑ Μελίνα Παπαδοπούλου μαζί με την Αφροδίτη Γεωργιάδου. Πέρα από το τμήμα χορού της ΚΕΠΑ, επί σκηνής θα συμμετάσχουν και παιδιά του ΚΕΜΑΕΔ, ενώ τη δική του διάσταση θα δώσει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας "Ευστάθιος Χωραφάς".
Την ευθύνη της παρουσίασης θα έχει ο βεροιώτης ηθοποιός Δημήτρης Μαυρόπουλος.
Οι συντελεστές της παράστασης μίλησαν με ενθουσιασμό για το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει και τη χαρά που δέχονται από τα παιδιά του ΚΕΜΑΕΔ "ο ενθουσιασμός στα μάτια τους είναι η καλύτερη αμοιβή για όλους".
"Η ΚΕΠΑ συνεχίζει να στηρίζει τον πολιτισμό, συνεχίζει να στηρίζει το ΚΕΜΑΕΔ και τις όμορφες ιδέες του" είπε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Μιχαηλίδης και ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους που συστρατεύονται στον αγώνα των παιδιών του Κέντρου, όπως και το χορηγό της εκδήλωσης την εταιρία PANINI.
Μιλώντας εκ μέρους της PANINI ο κ. Κώστας Κελέσμιτος επαίνεσε το έργο που συντελείται στο Κέντρο Μέριμνας, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση της εταιρίας δεν είναι η προβολή και διαφήμισή της, αλλά να παρακινηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος και να συνδράμει αγκαλιάζοντας το ΚΕΜΑΕΔ και τους ανθρώπους του.
"Μόνο ο πολιτισμός μπορεί να δώσει τη δύναμη και τη διάθεση που χρειάζεται σήμερα, ώστε να μην υποκύψουμε και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα" είπε ο Γιώργος Μπελίρης, εκ των συντελεστών της παράστασης, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του Κέντρου Μέριμνας.
Στρατευμένο μέλος του ΚΕΜΑΕΔ, πρόθυμο ν' ανταποκριθεί όποτε χρειασθεί, δήλωσε και η χορογράφος της ΚΕΠΑ Μελίνα Παπαδοπούλου και η βοηθός της Αφροδίτη Γεωργιάδου (κόρη της Δημάρχου Βέροιας) με σπουδές στο χορό.
"Είναι υποχρέωση μας η προσφορά βοήθειας και η συνεργασία με το ΚΕΜΑΕΔ" υποστήριξε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας "Ευστάθιος Χωραφάς", κάνοντας γνωστό πως η συνεργασία θα συνεχιστεί και στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Συλλόγου.
Ο κ. Καγκελίδης εξήρε το έργο της κ. Μελίνας Δαμανίδου, χαρακτηρίζοντάς την αναντικατάστατη.
Τέλος όλοι εξέφρασαν την εκτίμησή τους στο σπουδαίο ηθοποιό Κώστα Βουτσά, που συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις, είτε υποδυόμενος ρόλους στο θεατρικό σανίδι, είτε στη μικρή οθόνη.
Η μουσικοχορευτική παράσταση έχει τίτλο "Ηθοποιός σημαίνει φως" και η πώληση εισιτηρίων ξεκινάει σήμερα στο Χώρο Τεχνών Δ. Βέροιας και στο Κέντρο Μέριμνας στον Προμηθέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τουρισμός για ΑΜΕΑ: Ανάγκη αλλά και ευκαιρία ανάπτυξηςΣτην Ελλάδα, μια χώρα όπου ο τουρισμός θεωρείται η βαριά της βιομηχανία, απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε μορφή οργανωμένου τουρισμού για άτομα με αναπηρία. Πέραν αυτού, ξενοδοχεία, αρχαιολογικοί χώροι, μέσα μαζικής μεταφοράς δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αλλά και τους ξένους επισκέπτες με ειδικές ανάγκες που επιθυμούν να επισκεφθούν συγκεκριμένους προορισμούς, καθώς τα προβλήματα προσβασιμότητας είναι πολλά και μεγάλα.

Στον αντίποδα, τα περιθώρια ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού είναι πολλά και υπόσχονται μεγάλα έσοδα, δεδομένου του σημαντικού αριθμού υποψηφίων επισκεπτών, τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Γιάννης Βαρδακαστάνης. Αφορμή, άλλωστε, για μια τέτοια διαπίστωση είναι η πρόσφατη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη αντιπροσωπείας αυτοδιοικητικών παραγόντων από τη Γερμανία, οι οποίοι υλοποιούν πρόγραμμα με θέμα τον τουρισμό για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από μια περιοχή που φιλοξενούσε πάντα αρκετές κλινικές θεραπείας αλλά και ιαματικές πηγές ενώ κάποια στιγμή διαπίστωσε ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της άρχισε να γερνάει. Στο ομοσπονδιακό, λοιπόν κρατίδιο του Μέκλενμπουργκ Βοπρόμερν, οι 15 του δήμοι αποφάσισαν να κάνουν μια ριζική κίνηση για να ενισχύσουν τις υποδομές τους. Με μια αρχική οικονομική συμβολή του Ομοσπονδιακού κρατιδίου, δημιουργήθηκαν οργανωμένες υποδομές. Στη συνέχεια διαμορφώθηκαν αυστηροί αλλά και σαφείς όροι μάρκετινγκ, ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και διαχείρισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν.

Ο τουρισμός για ΑΜΕΑ στο Μέκλενμπουργκ Βοπρόμερν έφτασε σε τέτοια επίπεδα ώστε έγινε σήμα κατατεθέν της περιοχής και απέκτησε φήμη σε ολόκληρη τη Γερμανία. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα έσοδα από τις οικογένειες των ανθρώπων με αναπηρία δημιούργησαν μεγάλο πλούτο στους δήμους που τα εισπράττουν και εκείνοι με τη σειρά τους επένδυσαν σε νέες υποδομές που ικανοποιούν σήμερα τα υψηλότερα στάνταρτ στον τομέα αυτό.

«Βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη πρόθυμοι να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας στην Ελλάδα» εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γουίλφριντ Στάινμιουλερ (Wilfried Steinmuller) τουριστικός σύνδεσμος του Μέκλενμπουργκ Βοπρόμερν και διευθυντής του σχετικού προγράμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε τι έχει εξεταστεί προσεκτικά ώστε να πληροί τις ειδικές προδιαγραφές που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρία ενώ κεντρικό ρόλο παίζει η ποιότητα των υπηρεσιών.

Παράλληλα οι μελέτες μάρκετινκγ και οι εκτιμήσεις κέρδους που είχαν γίνει αρχικά πρόβλεψαν σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τουριστικές δραστηριότητες των ΑΜΕΑ σε μια περιοχή με μεγάλη φυσική ομορφιά καθώς διαθέτει 1900 χιλιόμετρα ακτών και παραλιών, πολλές λίμνες και ποτάμια, παραδοσιακά χωριά, παραθαλάσσια θέρετρα και Μεσαιωνικά κάστρα.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Αν και η τουριστική βιομηχανία θεωρείται η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, η ίδια είναι βαριά απούσα» σχολιάζει ο κ. Βαρδακαστάνης και τονίζει ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και εδώ οι κατάλληλες υποδομές ώστε να προσφέρεται φιλοξενία σε ΑΜΕΑ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Η χώρα μας διαθέτει αυτό το πλεονέκτημα και πρέπει να το αξιοποιήσει» σημειώνει και αναφέρει ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει κάνει επανειλημμένες προτάσεις στις τελευταίες κυβερνήσεις για μια τουριστική πολιτική για όλους που να παράγει προσβάσιμο αποτέλεσμα τους χώρους διαμονής, εστίασης και διασκέδασης.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι το εισόδημα που θα προκύψει είναι πολύ σοβαρό δεδομένου του σημαντικού αριθμού υποψηφίων επισκεπτών» τονίζει και επισημαίνει ότι μετά από παρέμβαση της Συνομοσπονδίας δημιουργήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου ομάδα εργασίας στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού που πρόκειται να επεξεργαστεί σχετική πρόταση για τα ζητήματα της αναπηρίας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας δεν θα περάσει» τονίζει κατηγορηματικά το ελληνικό αναπηρικό κίνημα

Ο δήθεν εξυγιαντής νέος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) είναι στην πράξη η προκρούστειος κλίνη για τις προνοιακές παροχές.

ΕΣΑμεΑ : Εκκληση για συστράτευσση προς όλους τους εμπλεκόμενους με θέματα αναπηρίας επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.


Εκκληση για την δημιουργία επιστημονικού και κονωνικού μετώπου από την ΕΣΑμεΑ: Εν τη ενώσει η ισχύς!Έκκληση για την δημιουργία επιστημονικού και κοινωνικού μετώπου από την ΕΣΑμεΑ: Εν τη ενώσει η ισχύς!

Ο περιβόητος νέος κανονισμός εκτίμησης βαθμού αναπηρίας (ΚΕΒΑ) που εξαγγέλθηκε ως ο εξυγιαντής (!) του συστήματος παροχής προνοιακών υπηρεσιών στην χώρα μας, λειτουργεί στην πράξη ως ... Προκρούστειος κλίνη όλων των υφισταμένων προνοιακών κοινωνικών παροχών, υποχρεώνοντας την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ να εξαγγείλει αγώνα διαρκείας με στόχο την αναστολή του.Η εξαγγελία της ΕΣΑμεΑ εμπεριέχεται σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, όπου η συνομοσπονδία δηλώνει ρητά και απερίφραστα ότι “σταματά να μετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση που γίνεται στο Υπουργείο σχετική με τον Ενιαίο Κανονισμό Πιστοποίησης Αναπηρίας”.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, “καταγγέλλουμε αυτό τον Κανονισμό που βρίθει από αντιφάσεις, λάθη και αντιεπιστημονικές ορολογίες. Δεν είναι μέτρο πιστοποίησης της αναπηρίας, αλλά ψυχρό και ανάλγητο μέτρο, που μόνο σκοπό έχει να σφαγιάσει τα άτομα με αναπηρία. Θα αποτελέσει τον Προκρούστη οποιονδήποτε κοινωνικών - προνοιακών παροχών έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Η αναπηρική οικογένεια αρνείται να δεχτεί έναν Κανονισμό που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της. Είναι φανερό ότι ο Κανονισμός αυτός αποτελεί μόνο ένα ψυχρό δημοσιονομικό εργαλείο περικοπής ή κατάργησης παροχών απαραίτητων για την επιβίωση των ατόμων με αναπηρία”.

Η ΕΣΑμεΑ πρακτικά εγκαλεί την αρμόδια πολιτική ηγεσία για εξαπάτηση, αντιπαραβάλλοντας το διαχρονικό αίτημα για έναν δίκαιο κανονισμό πιστοποίησης της αναπηρίας με τα αντίθετά του που περιλαμβάνονται στο νέο ΚΕΒΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα ακόλουθα : “Ενώ η ΕΣΑμεΑ ζητούσε ένα ΚΕΒΑ που θα έθετε τέλος στην αντιεπιστημονικότητα του έως σήμερα ισχύοντος , τελικά παρέλαβε έναν νέο ΚΕΒΑ με περισσότερα και εμφανώς σκόπιμα αντιεπιστημονικά λάθη. Ενώ ζητούσαμε ένα Κανονισμό, ο οποίος δεν θα έδινε τη δυνατότητα ευελιξίας στις κρίσεις και αποφάσεις των μελών των Υγειονομικών Επιτροπών, έχουμε ενώπιόν μας ένα Κανονισμό ο οποίος αφήνει περιθώρια αποφάσεων κατά το δοκούν και σύμφωνα με τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ενώ ζητούσαμε έναν ΚΕΒΑ που θα σταματούσε την εκτεταμένη και βολική χρήση του φαινομένου «αναπήρων μαϊμού» και θα εξυγίαινε το σάπιο σύστημα που βόλευε τους πάντες εκτός από τα άτομα με αναπηρία, παραλαμβάνουμε έναν ΚΕΒΑ με τον οποίο εξαφανίζονται τα ίδια τα άτομα με σοβαρές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις”.

“Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές μας δεν θα δεχθούν καμία αίτηση αξιολόγησης και πιστοποίησης να εξεταστεί με αυτό τον Κανονισμό” καταλήγει η συνομοσπονδία, απευθύνοντας σαφέστατο μήνυμα συνειδητής ανυπακοής. Παράλληλα, απευθύνεται κάλεσμα προς το Ειδικό Σώμα των Ιατρών του ΚΕΠΑ, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Επιστημονικούς Φορείς και όλους τους κοινωνικούς φορείς που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα θέματα αναπηρίας “να πάρουν θέση και να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα”.

Διαβάστε περισσότερα...

3 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ: Αίτημα ισοτιμίας 365 μέρες τον χρόνο

Το μήνυμα ισοτιμίας του ειδικού δημοτικού κωφών βαρήκοων και του 26ου δημοτικού σχολείου Πατρών.


Ειδικό δημοτικό κωφών βαρήκοων Πατρών: Διαρκές ζητούμενο η ισότητα δικαιωμάτων, συνεχή ανοίγματα συνεργασίας με την τοπική αλλά και τη διεθνή κοινωνία. Στην φωτογραφία, φιλοξενούμενοι του σχολείου από ευρωπαϊκές χώρεςΕιδικό δημοτικό κωφών βαρήκοων Πατρών: Διαρκές ζητούμενο η ισότητα δικαιωμάτων, συνεχή ανοίγματα συνεργασίας με την τοπική αλλά και τη διεθνή κοινωνία. Στην φωτογραφία, φιλοξενούμενοι του σχολείου από ευρωπαϊκές χώρες

Η πρόσκληση συμμετοχής στην εκδήλωση που από κοινού διοργανώνουν το ειδικό δημοτικό σχολείο κωφών – βαρηκόων και το 26ο δημοτικό σχολείο Πατρών, με την ευκαιρία της επικείμενης 3ης Δεκεμβρίου - Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, είναι ιδιαίτερα νοηματική.Τα δυό δημοτικά σχολεία της Πάτρας επιδιώκουν να αποδώσουν με απλό και ξεκάθαρο τρόπο το βαθύ μήνυμα – αίτημα ισότιμης συνύπαρξης που (επιβάλλεται να) εκπέμπει η Ημέρα. Στο επίκεντρο της κοινής τους εκδήλωσης, βρίσκεται η παρουσίαση ενός παραμυθιού – “για μικρούς και μεγάλους” τονίζουν με έμφαση – με πρωταγωνιστή έναν μικρό κωφό. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο “Το όνειρο ΚΑΜ – ΚΑΜ” της Δήμητρας Γεωργίου (σε εικονογράφηση του Φίλιππου Μποτώνη) που παρουσιάζεται την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης (ώρα 19:30) από τους: Βαγγέλη Ηλιόπουλο, συγγραφέα εκπαιδευτικό, πρόεδρο ελληνικού τμήματος ΙΒΒΥ - Ηλία Παπαθανασίου, αναπληρωτή καθηγητή τμήματος λογοθεραπείας ΑΤΕΙ Πατρών - Φίλιππο Μποτώνη εικονογράφο - Πάνο Μουζουράκη, καλλιτέχνη.

Την εκδήλωση θ΄ ανοίξουν οι μαθητές των δύο σχολείων με τραγούδια και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Τα τραγούδια (στίχοι-μουσική) έχουν γραφεί ειδικά για την Ημέρα από τις μουσικούς των σχολείων, κυρίες Κων/να Νικολοπούλου (« ΚΑΜ – ΚΑΜ» - 26ο Δημ.Σχολείο) και Μαρία Ρέντιτ («Μονάχος αν ζεις» - ειδικό Δημ Σχολείο Κωφών Βαρηκόων) . Υπεύθυνοι για τη διδασκαλία των τραγουδιών στη Νοηματική Γλώσσα ήταν οι εκπαιδευτικοί Βίβιαν Γιαννιώτη και Σπύρος Βάρελης.

Κοινή η εκδήλωση, κοινή και η δήλωση – μήνυμα των διευθυντριών των δύο σχολείων Πατρούλας Αντωνοπούλου (26ο Δ.Σχ.) και Αγγελικής Νικολοπούλου (Ειδικό Κωφών Βαρηκόων). Το αποδίδουμε επιγραμματικά : “Δεν υπάρχει λειτουργικότερη πράξη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, από την δημιουργία των συνθηκών ώστε οι μαθητές με αναπηρία και μη να έρχονται σε ουσιαστική επικοινωνία συνδημιουργώντας μια μοναδική πολιτιστική εκδήλωση”. Μήνυμα ισότιμης συνύπαρξης και συνεργασίας λοιπόν με επίκεντρο την παρουσίαση ενός παραμυθιού, το οποίον μπορεί να γίνει αντιληπτό και ως αίτημα με σαφές περιεχόμενο: Η επετειακή αλήθεια περί ισότιμης συνύπαρξης της 3ης Δεκεμβρίου να πάψει να είναι αντιληπτή ως “παραμύθι” τις λοιπές 364 μέρες του χρόνου...

Διαβάστε περισσότερα...

Τι δεν γνωρίζουμε για το εγκεφαλικόΤρόπους πρόληψης επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Έλλειψη γνώσης των πέντε βασικών συμπτωμάτων του εγκεφαλικού, που συνιστά 1η αιτία αναπηρίας και τρίτη αιτία θανάτου στο βιομηχανικό κόσμο διαπιστώνει μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τα Εγκεφαλικά.

Η άγνοια μάλιστα των συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερη στις ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών), τα άτομα που έχουν επιβιώσει εγκεφαλικού επεισοδίου και οι άνδρες, είναι οι κατηγορίες του πληθυσμού που κατά κανόνα καλούν για βοήθεια όταν είναι πια αργά. Άγνοια των βασικών συμπτωμάτων παρουσιάζουν επίσης τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Στη μεγάλη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) της Ατλάντα, η συντριπτική πλειοψηφία (93%) των ερωτηθέντων φάνηκε να αναγνωρίζει μόνο ένα από τα βασικά προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού, την ξαφνική αδυναμία και το μούδιασμα στη μια πλευρά του σώματος (πρόσωπο, χέρι, πόδι). Δεν ίσχυσε όμως το ίδιο με τα υπόλοιπα τέσσερα συμπτώματα.

Mόλις ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες γνώριζε και τα υπόλοιπα τέσσερα βασικά προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού, που πρέπει να κάνουν κάποιον να αναζητήσει άμεσα βοήθεια, και τα οποία είναι:

ο έντονος πονοκέφαλος
η ξαφνική διαταραχή της όρασης στο ένα ή στα δύο μάτια
η σύγχυση, ο αποπροσανατολισμός και η δυσκολία στην ομιλία
η ξαφνική ζάλη, η απώλεια της ισορροπίας, η έλλειψη συντονισμού κινήσεων κι η δυσκολία στο περπάτημα


Η δράση της ενδοφλέβιας θρομβολυτικής θεραπείας που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις, μειώνεται εκθετικά με το χρόνο και το καλύτερο είναι να χορηγείται εντός 60 λεπτών από την έναρξη του επεισοδίου (εντός της λεγόμενης "χρυσής ώρας"). Ποσοστό 70% των ασθενών φτάνουν όμως στο νοσοκομείο μετά τη μία, "χρυσή" ώρα.

Υποδιάγνωση


Ωστόσο, πολλοί ασθενείς, αν και φτάνουν εγκαίρως στο νοσοκομείο, δεν λαμβάνουν αμέσως την αγωγή. Γιατί; Μελέτη του Πανεπιστημίου Γουέην διαπίστωσε τραγική υποδιάγνωση των εγκεφαλικών επεισοδίων κυρίως σε νεαρούς ασθενείς από τους γιατρούς στα επείγοντα περιστατικά. Στο πλαίσιο της μελέτης υποδιάγνωση εγκεφαλικού διαπιστώθηκε:

σε έναν 18χρονο που ένιωθε μούδιασμα στην αριστερή του πλευρά, αλλά θεωρήθηκε ότι είχε πάθει δηλητηρίαση από αλκοόλ
σε μια 37χρονη που παρουσίαζε δυσκολία στην ομιλία και διαγνώστηκε με παραλήρημα
σε μια 48χρονη που έφτασε στο νοσοκομείο παραπονούμενη για θολή όραση και δυσκολία στο περπάτημα και στο συντονισμό των μυών, αλλά οι γιατροί της είπαν ότι έπασχε από διαταραχή του έσω-ωτός.

Σχολιάζοντας τα ευρήματά τους, οι ερευνητές τόνισαν ότι οι γενικοί γιατροί είναι προφανώς λιγότερο εξοικειωμένοι με την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων σε νέους ασθενείς, κάτω των 50 ετών, και πρότειναν πιο προσεκτική εξέταση των νέων ασθενών που προσκομίζονται στα εξωτερικά ιατρεία με συμπτώματα όπως ίλιγγο ή ναυτία. Ομοίως, οι ασθενείς με συμπτώματα που θυμίζουν εγκεφαλικό, ακόμη κι αν είναι πολύ μικροί σε ηλικία, πρέπει να κατευθύνονται άμεσα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε λεπτό που η βλάβη στην ροή της κυκλοφορίας μένει χωρίς επιδιόρθωση, παθαίνουν δύο εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα. Σαράντα οκτώ ή εβδομήντα δύο ώρες μετά το επεισόδιο, οι δυνατότητες παρέμβασης των γιατρών είναι πια ελάχιστες.

Τα ταχυφαγεία "στο απόσπασμα"


Δεκάδες έρευνες το τελευταίο διάστημα συσχετίζουν τον αριθμό των φαστ φουντ σε μια γειτονιά με τα προβλήματα υγείας των κατοίκων. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο ίδιο συνέδριο διαπίστωσαν ότι στις περιοχές με πολλά εστιατόρια γρήγορου, έτοιμου φαγητού υπήρχαν στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και πρότειναν ειδικά προγράμματα πρόληψης ως αντίβαρο στο άνοιγμα πολλών τέτοιων επιχειρήσεων σε έναν τόπο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν πως όσοι κατοικούν σε περιοχές με πολλά ταχυφαγεία είχαν 13% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού επεισοδίου. Με διαφορετικούς όρους, υπολογίζεται ότι κάθε φαστφουντάδικο που ανοίγει σε μια περιοχή αυξάνει το σχετικό κίνδυνο των κατοίκων κατά 1%.

"Πρέπει να υπάρξει στόχευση στις κοινωνίες όπου υπάρχουν πολλά τέτοια καταστήματα σαν μέρη όπου μπορούμε να παρέμβουμε και να βελτιώσουμε την υγεία των κατοίκων", τόνισε ο επικεφαλής της επιδημιολογικής μελέτης, καθηγητής νευρολογίας και επιδημιολογίας κ. Λιούις Μόργκενστερν. "Είναι απλά η κατανάλωση ανθυγιεινών γευμάτων, η έλλειψη πιο υγιεινών επιλογών ή κάτι άλλο που υπάρχει σε αυτές τις γειτονιές και έχει να κάνει με την κακή υγεία των κατοίκων;", σημείωσε ο ίδιος δίνοντας το στίγμα για περισσότερες τέτοιες μελέτες.

Η θετική δράση του τσαγιού και του καφέ


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες (UCLA) θέλησαν να εξετάσουν το κατά πόσο η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού στους ανθρώπους, κάτι που έχει ήδη διαπιστωθεί από δεκάδες έρευνες σε ζώα.

Αναλύοντας δέκα μελέτες από διάφορες περιοχές του κόσμου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καταναλώνοντας τρία ποτήρια τσάι την ημέρα κάποιος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνό του να πάθει εγκεφαλικό κατά 21% και πρότειναν καθημερινή κατανάλωση πράσινου ή μαύρου τσαγιού για την πρόληψη των ισχαιμικών επεισοδίων.

Όσο για τον καφέ, ενώ η δράση του στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι διαπιστωμένη, η τυχόν προστατευτική του δράση εναντίον του εγκεφαλικού δεν ήταν γνωστή. Μελέτη του ίδιου Πανεπιστημίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερα φλιτζάνια καφέ καταναλώνει ένας ενήλικας, τόσο μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού διατρέχει.

Οι κυλιόμενες βάρδιες


Ένα νέο παράγοντα κινδύνου για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια παρουσίασαν στο συνέδριο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι εναλλασσόμενες βάρδιες που διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό των ατόμων, και που μέχρι σήμερα είχαν συνδεθεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, λόγω της έκκρισης της ουσίας κατεχολαμίνης στον οργανισμό, συσχετίστηκαν πλέον και με τα εγκεφαλικά.

Η μελέτη, σε δείγμα 80.180 ατόμων, οδήγησε στη διαπίστωση ότι κάθε πενταετία δουλειάς σε βάρδιες, αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό επεισόδιο κατά 4%. Οι επιστήμονες που παρουσίασαν τη μελέτη, επεσήμαναν ωστόσο ότι περισσότερη έρευνα είναι αναγκαία προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα και να μελετηθούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί του συγκεκριμένου παράγοντα κινδύνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα συχνότερα προβλήματα δοντιώνΤι να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε.

Ένα όμορφο χαμόγελο δείχνει και υγεία. Διάφορα προβλήματα όμως που κάνουν την εμφάνιση τους χαλούν όχι μόνο το χαμόγελό μας αλλά και τη διάθεσή μας, ενώ χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση και για λόγους υγείας. H χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη, γράφει στην «Ελευθεροτυπία» τα συχνότερα από αυτά και τι σημαίνουν:

Τα ούλα σας ματώνουν και έχουν υποχωρήσει;


Όταν τα ούλα ματώνουν πρέπει να επισκεφθώ απαραίτητα τον οδοντίατρό μου. Η αιτιολογία μπορεί να είναι καθαρά οδοντιατρική (πέτρα) αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα και άλλου προβλήματος υγείας. Ειδικοί για τα ούλα είναι οι περιοδοντολόγοι. Όταν η αιτιολογία της φλεγμονής είναι η πέτρα, αφού ακολουθηθεί σωστή θεραπεία η καλή κατάσταση των ούλων διατηρείται με το καθημερινό βούρτσισμα και νήμα.

Έχετε κακοσμία και ευαισθησίες;


Οι αιτίες είναι:

α) χαλασμένα δόντια

β) δόντια που έχουν δημιουργήσει απόστημα

γ) ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα

δ) Ορμονικές διαταραχές που εκδηλώνουν δευτερογενώς ουλίτιδες.

ε) Προβλήματα εκτός στοματικής κοιλότητας π.χ. στομάχι.

Για τα ανωτέρω γίνεται διάγνωση και αντιμετώπιση από οδοντίατρο ή παραπέμπεται ο ασθενής σε άλλη ειδικότητα.

Έχετε άσχημο χαμόγελο;


Δηλαδή στραβά δόντια, αραιά, μικρά, δίχρωμα ή με σφραγίσματα που φαίνονται.

Εάν έχετε στραβά δόντια και είστε ενήλικες τα λευκά σιδεράκια είναι η λύση σας.

Για το ωραίο σας χαμόγελο, η αισθητική οδοντιατρική και συγκεκριμένα το lifting δοντιών με όψεις ρητίνης μέσα σε 2 ώρες για την κάθε γνάθο μπορεί να λύσει το πρόβλημά σας, ακόμη και τα στραβά δόντια σας, με μόνιμο αποτέλεσμα.

Έχει αλλάξει το χρώμα των δοντιών σας;


Το χρώμα των δοντιών σας μπορεί να επανέλθει με :

α) laser λεύκανσης στο ιατρείο

β) λεύκανση με μασελάκια στο σπίτι

γ) μόνιμα με όψεις ρητίνης (lifting δοντιών) - επιλέγουμε το χρώμα

δ) Μόνιμα με όψεις πορσελάνης - επιλέγουμε το χρώμα

ε) Ολοκεραμικές στεφάνες

Έχετε χάσει δόντια από εξαγωγή;


Έπειτα από εξαγωγή, αποκατάσταση των δοντιών επιτυγχάνεται με γέφυρες και εμφυτεύματα.

Τρίζετε τα δόντια σας;


Έχει αποτέλεσμα τη φθορά των δοντιών, ευαισθησίες, πόνο στις γνάθους. Είναι αποτέλεσμα έντονου άγχους. Αντιμετωπίζεται όταν γίνεται η διάγνωσή του από τους ειδικούς οδοντιάτρους.

Αραιώνουν τα δόντια σας και έχουν κινητικότητα;


Η κινητικότητα σε συνδυασμό με αραιοδοντία είναι αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής των ούλων και του περιοδοντίου. Αντιμετωπίζεται από περιοδοντολόγο σε συνδυασμό με οδοντίατρο ειδικευμένο στην αισθητική οδοντιατρική.

Έχετε αποτριβές στα δόντια σας;

Οι αποτριβές των δοντιών είναι αποτέλεσμα της χρήσης των δοντιών σαν κοπτικά εργαλεία, κακού βουρτσίσματος και τριξίματος δοντιών. Αντιμετωπίζεται με τη σωστή οδοντιατρική διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση.

Έχετε παλαιά σφραγίσματα (ιδιαίτερα μεταλλικά περισσότερο από μία δεκαετία);


Όλα τα οδοντιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα μετά τη δεκαετία μπορεί και να χρήζουν αλλαγής.

Ξεχωρίζουν τα σφραγίσματα και οι στεφάνες ή γέφυρες, τις οποίες έχετε βάλει;

Η αισθητική οδοντιατρική έρχεται σε πλήρη συνδυασμό με τη θεραπευτική οδοντιατρική για να αποδώσει τις όποιες προσθετικές αποκαταστάσεις χωρίς να ξεχωρίζουν.

Φοβάστε τον οδοντίατρο;


Στις σύγχρονες τεχνικές της οδοντιατρικής επιστήμης υπάρχει η γνώση πλέον από τους ειδικούς οδοντιάτρους για την εξάλειψη του πόνου και του φόβου.

Πώς μπορώ να μην έχω προβλήματα με τα δόντια μου;


Με 6 μηνιαίο check up, καθημερινό βούρτσισμα και νήμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Παιδική ωτίτιδαΜάθετε περισσότερα για το «βάσανο» των παιδιών.

Τι είναι οξεία μέση ωτίτιδα; Είναι φλεγμονή στο μέσο αυτί. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός κρυώματος, πονόλαιμου ή ίωσης.

Τι γνωρίζουμε για τη μέση ωτίτιδα;

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, πάνω από 80% των παιδιών θα έχουν τουλάχιστον 1 επεισόδιο μέσης ωτίτιδας. Τα μισά από αυτά τα παιδιά θα έχουν 3 και παραπάνω επεισόδια. Συνήθως το πρώτο επεισόδιο συμβαίνει γύρω στο χρόνο. Τα αγόρια παθαίνουν περισσότερο μέση ωτίτιδα. Η μέση ωτίτιδα συμβαίνει πιο συχνά το χειμώνα.

Ποια παιδιά παθαίνουν συχνότερα μέση ωτίτιδα;

Κάθε παιδί μπορεί να πάθει μέση ωτίτιδα, όμως παθαίνουν συχνότερα τα παιδιά που:
- Οι γονείς τους καπνίζουν
- Πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό
- Έχουν μεγαλύτερα αδελφάκια
- Έχουν οικογενειακό ιστορικό με ωτίτιδες
- Δεν θήλασαν
- Πίνουν από μπουκάλι ανάσκελα
- Έχουν πρόβλημα στην άμυνά τους (σπάνια)

Γιατί συμβαίνει μέση ωτίτιδα;

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας σωλήνας που συνδέει το μέσο αυτί με τη μύτη. Όταν ο σωλήνας αυτός μπλοκάρει για οποιοδήποτε λόγο (συνάχι, ίωση, αλλεργία, ανατομική ανωμαλία), υγρό και μικρόβια εγκλωβίζονται στο μέσο αυτί και παράγουν φλεγμονή.

Τι συμπτώματα έχει η μέση ωτίτιδα;

Το παιδί έχει πόνο στο αυτί. Το μικρότερο παιδί μπορεί να κλαίει, να είναι ευερέθιστο, να πιάνει τα αυτιά του. Άλλα συμπτώματα είναι πυρετός, συνάχι, βαρυκοία, υγρό από το αυτί, ανορεξία, έμετοι.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ωτίτιδας;

Ο παιδίατρος πέρα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση θα δει το αυτί με το ωτοσκόπιο.

Πώς θεραπεύεται η ωτίτιδα;

Συνήθως θα δοθεί αντιβίωση, η κατά το δυνατόν πιο απλή, για 7-10 μέρες. Αντιπυρετικά, άφθονα υγρά, ξεκούραση. Ρινικές σταγόνες που θα συστήσει ο παιδίατρος μπορούν να χρησιμοποιηθούν – Φυσιολογικός ορός.

Τι είναι μέση ωτίτιδα με υγρό (εκκριτική);

Πολύ συχνά, μετά από ένα επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας, υγρό παραμένει στο μέσο αυτί για καιρό, ακόμα και 3 μήνες. Τότε λέμε ότι το παιδί έχει μέση ωτίτιδα με υγρό. Συνήθως δεν υπάρχει πόνος ή πυρετός, αλλά το παιδί μπορεί να μην ακούει καλά.

Πώς θεραπεύεται η μέση ωτίτιδα με υγρό;

Τις περισσότερες φορές το υγρό απορροφάται σταδιακά από μόνο του και χρειάζεται απλή παρακολούθηση. Αν το πρόβλημα είναι επίμονο μπορεί να χρειαστεί να γίνει τεστ ακοής. Ο παιδίατρος μπορεί να δοκιμάσει ρινικές σταγόνες, αντιβίωση. Μπορεί το πρόβλημα να είναι ο παιδικός σταθμός, εμβόλια που δεν έχουν γίνει ή πρόβλημα στην άμυνα του οργανισμού. Ίσως χρειαστεί τεστ αίματος. Αν το υγρό παραμείνει πάνω από 3 μήνες, ο παιδίατρος μπορεί να παραπέμψει σε ειδικό ΩΡΛ.

Αν τα συντηρητικά μέτρα δεν αρκούν, υπάρχουν 2 τύποι εγχείρησης που μπορούν να βοηθήσουν:
- Μυριγγοτομή (σωληνάκι στο αυτί)
- Αφαίρεση των αδενοιδών εκβλασήσεων (κρεατάκια)

Ρωτήστε τον παιδίατρο/ ΩΡΛ για λεπτομέρειες.

Υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι από την οξεία μέση ωτίτιδα;
Αν δε θεραπευτεί σωστά ή είναι επίμονη μπορεί να συμβεί:
- Λοίμωξη σε γειτονικά μέρη του κεφαλιού (σπάνια)
- Μόνιμη βαρυκοία, συνήθως ελαφρά
- Προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου (σπάνια)

Ποια μπορεί να είναι η αιτία που το παιδί μου παθαίνει συνεχώς ωτίτιδες;

- Περιβάλλον με καπνιστές
- Δε θήλασε
- Πίνει γάλα με το μπιμπερό ξαπλωτό
- Δε φυσάει τη μύτη του
- Έχει αλλεργική ρινίτιδα
- Έχει αγγειοκινητική ρινίτιδα
- Έχει ανατομική ανωμαλία στη μύτη / πρόσωπο
- Πάσχει από αναγωγές / γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Έχει μεγάλα κρεατάκια / αδενοειδείς εκβλαστήσεις
- Έχει πεσμένο αμυντικό σύστημα
- Δεν έχει κάνει τα εμβόλια του
- Υπάρχει κακή υγιεινή στον παιδικό σταθμό
- Χρησιμοποιεί ακόμα πιπιλά
- Έχει πάρει πολλά αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να φέρει ανθεκτικά μικρόβια


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως ιδρώνετε υπερβολικά;Θεραπεία και επίδραση της εστιακής υπεριδρωσίας.

Υπεριδρωσία είναι η υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, πέραν της ποσότητας που απαιτείται για τη φυσιολογική θερμορρύθμιση. Η φυσιολογική εφίδρωση είναι απαραίτητη, καθώς με αυτήν επιτυγχάνεται η διατήρηση σταθερής της θερμοκρασίας του σώματός μας (θερμορύθμιση), η απέκκριση διαφόρων ουσιών από το σώμα μας και η διατήρηση του όξινου PH στο δέρμα μας.

Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρώτη είναι συνήθως εστιακή, οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και υπάρχει συνήθως γενετική προδιάθεση. Η δευτεροπαθής είναι συνήθως γενικευμένη, σχετίζεται με ενδοκρινικές, μεταβολικές, νευρολογικές διαταραχές, εμπύρετα, καρδιαγγειακά ή κακοήθη νοσήματα και λήψη φαρμάκων.

Η πρωτοπαθής εστιακή υπεριδρωσία αποτελεί πολύ συχνό δερματολογικό πρόβλημα, καθώς ποσοστό έως 3% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από αυτήν. Οι κύριες εντοπίσεις είναι οι μασχάλες, οι παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο. Ξεκινά στην παιδική ή εφηβική ηλικία, υπάρχει πολύ συχνά θετικό οικογενειακό ιστορικό και επιδεινώνεται με το stress, την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοολούχων ποτών.

Οι ψυχολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές επιπτώσεις της υπεριδρωσίας είναι τεράστιες. Οι περισσότεροι ασθενείς παραπονούνται για αίσθημα αμηχανίας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποφεύγουν τη συναναστροφή με φίλους, δυσκολεύονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στην εργασία τους, στις προσωπικές τους σχέσεις, καθώς και στη σεξουαλική τους ζωή.

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι σήμερα το πρόβλημα εύρεσης εργασίας των ατόμων με υπεριδρωσία. Η πρώτη εντύπωση που δίνει η εικόνα ενός ιδρωμένου μετώπου, ή μασχάλης, καθώς και η αρχική χειραψία μπορεί να είναι καθοριστική. Πολλοί ασθενείς οδηγούνται ακόμη και σε κατάθλιψη.

Ευτυχώς, η δερματολογία σήμερα παρέχει πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για την πρωτοπαθή εστιακή υπεριδρωσία, με κυριότερες την έγχυση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α (botox – dysport) και τη laser θεραπεία της υπεριδρωσίας με μόνιμα αποτελέσματα. Άλλου τύπου θεραπείες με τοπικά αποσμητικά και αντιιδρωτικά, ιοντοφόρηση, αντιχολινεργικά φάρμακα, χειρουργική συμπαθεκτομή έχουν μικρή αποτελεσματικότητα και τείνουν να εγκαταλειφθούν.

Η έγχυση βοτουλινικής ή αλλαντικής τοξίνης τύπου Α (botox – dysport) είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για όλες τις μορφές εστιακής υπεριδρωσίας, όπως η υπεριδρωσία μασχαλών, παλαμών, πελμάτων και προσώπου.

Η αλλαντική τοξίνη αναστέλλει προσωρινά τη νευρική διέγερση των ιδρωτοποιών αδένων, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της εφίδρωσης. Όταν γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο δερματολόγο δεν έχει πρακτικά παρενέργειες. Διαρκεί 4-6 μήνες και πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου 2 φορές το χρόνο.

Η πιο σύγρονη, πρωτοποριακή και με μόνιμα αποτελέσματα θεραπεία σήμερα για τη μασχαλιαία υπεριδρωσία είναι η laser θεραπεία. Πρόκειται για Nd-YAG Laser που εφαρμόζεται ακριβώς στην ανατομική περιοχή των ιδρωτοποιών αδένων, προκαλώντας μόνιμη αδρανοποίηση αυτών. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι γρήγορη, ανώδυνη, γίνεται στο χώρο του ιατρείου και μπορεί να επιστρέψει κανείς αμέσως στις δραστηριότητές του.

Είναι η μόνη με μόνιμα αποτελέσματα, αλλά εφαρμόζεται προς το παρόν μόνο στις περιπτώσεις μασχαλιαίας υπεριδρωσίας.

Με τις σύγχρονες μεθόδους που διαθέτει σήμερα η Ειδικότητα της Δερματολογίας μπορεί κανείς να λύσει το δυσάρεστο πρόβλημα της υπεριδρωσίας και να δίνει το χέρι του με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλαστική των πεταχτών αυτιώνΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επέμβαση.

Η διαμόρφωση του πτερυγίου του ωτός γίνεται κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής του παιδιού. Αρχίζει να προβάλλει από το πρόσωπο γύρω στον 3ο-4ο μήνα της κυήσεως. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα αρχίζουν και σχηματίζονται τα ανατομικά στοιχεία του αυτιού (αύλακες-έλικες), τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο πτερυγιαίος χόνδρος. Η διαμόρφωση του χόνδρου δίνει τη γνωστή εμφάνιση στο αυτί.

Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που το πτερύγιο του ωτός δεν είναι φυσιολογικό, τόσο στην εμφάνιση όσο και στη θέση που έχει στο πρόσωπο.

Η πιο συχνή διαταραχή είναι αυτή που ονομάζουμε «πεταχτά αυτιά». Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν τα άτομα, όπου τα πτερύγια των αυτιών προβάλλουν από το κεφάλι.

Τα μικρότερα παιδιά δέχονται τα πειράγματα των φίλων τους, ιδίως όταν αρχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο. Οσο για τα μεγαλύτερα άτομα, οι μεν άνδρες χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, σχετικά με το άλλο φύλο, και κάποιοι από αυτούς νιώθουν άβολα με τις παρέες τους. Απεναντίας τα κορίτσια καταφεύγουν στη λύση των μακριών μαλλιών, για να τα κρύψουν.

Το πρόβλημα βέβαια γίνεται έντονο το καλοκαίρι με τη ζέστη και τα μπάνια.Η ωτοπλαστική γίνεται με σκοπό να φέρει τα πεταχτά αυτιά πίσω και πλησίον του κεφαλιού ή να ελαττώσει το μέγεθος των μεγάλων αυτιών ή των μεγάλων λοβίων.

Όπως γράφει στην «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» ο πλαστικός χειρουργός Νώντας Καπόσιτας, η επέμβαση γίνεται μετά την ηλικία των 4 ετών και δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας πέραν αυτού του διαστήματος.

Η επέμβαση των πεταχτών αυτιών γίνεται σε κλινικές σε εξωτερική βάση, δηλαδή δεν χρειάζεται να μείνει κάποιος στην κλινική.

Εάν το παιδί είναι μικρό, τότε ίσως συστήσουμε γενική αναισθησία. Για μεγαλύτερα άτομα προτιμούμε τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με sedation.

Ο πλαστικός χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στο πίσω μέρος του αυτιού. Από αυτό το σημείο μπορεί και διαμορφώνει το χόνδρο και τον λυγίζει προς τα πίσω. Ειδικά ράμματα χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν το νέο σχήμα του αυτιού. Σ' όλες τις περιπτώσεις η τομή στο πίσω μέρος του αυτιού εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Επάνοδος στις δραστηριότητες


Μετά την επέμβαση, το κεφάλι καλύπτεται με έναν ελαφρύ επίδεσμο για σταθεροποίηση της επέμβασης, ο οποίος αφαιρείται 48-72 ώρες μετά.

Συνιστάται αποφυγή ενός άμεσου τραυματισμού των αυτιών για 4 εβδομάδες, ενώ οι περισσότεροι επιστρέφουν στη δουλειά εντός τριημέρου. Οσον αφορά τα παιδιά, ενημερώνουμε το δάσκαλο να τα προσέχει για λίγες ημέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ημικρανίες αυξάνουν την κατάθλιψη«Εχθρός» το στρες στην παιδική ηλικία.
Άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και αντίστροφα, υποδεικνύει νέα έρευνα από τον Καναδά η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Headache».

Η έρευνα περιέλαβε 15.000 ανθρώπους που παρακολουθούνταν κάθε 2 χρόνια μεταξύ του 1994 και 2007. Συνολικά, στα 12 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, περίπου 15% των ανθρώπων της έρευνας εμφάνισαν κατάθλιψη και περίπου 12% είχαν ημικρανίες.

Τα περιστατικά κατάθλιψης ήταν πολύ περισσότερο κοινά σε ανθρώπους που έπασχαν από ημικρανίες στην έναρξη της έρευνας-ποσοστό 22% ασθενών με ημικρανίες έναντι 14,6% αυτών που δεν εμφάνιζαν ημικρανίες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το στρες στην παιδική ηλικία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο στρες αργότερα και τέτοιου είδους έρευνα δεν μπορεί να αποκλείσει αυτές τις βιολογικές επιδράσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Σταματήστε να αναρωτιέστε γιατί γεννηθήκατε κοντοίΗ έλλειψη γονιδίων ευθύνεται γι’ αυτό.

Είναι γνωστό από καιρό ότι τα γονίδια ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για το ύψος μας. Ωστόσο, τώρα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι κοντοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν έλλειψη αντιγράφων ορισμένων γονιδίων.

Ομάδα ερευνητών μελέτησε το DNA περισσότερων από 11.000 παιδιών και ενηλίκων και παρατήρησε ότι όσοι είχαν χαμηλό ύψος έφεραν υπερβάλλοντα αριθμό σπάνιων διαγραφών, ή αντιγράφων που απουσίαζαν, σε συγκεκριμένα γονίδια. Μέχρι τώρα οι περισσότερες έρευνες στα γονίδια και το ύψος επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό ποικιλομορφιών σε κοινά γονίδια αντί σε απουσία άλλων, όπως δήλωσε ο ερευνητής Dr. Joel Hirschhorn του Children's Hospital στη Βοστόνη.

Αναλύοντας πρώτα το DNA 4.400 παιδιών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι λιγότερα αντίγραφα ενός γονιδίου ήταν παρόντα σε αυτούς που είχαν χαμηλό ύψος.

Επεκτείνοντας τα ευρήματα σε σχεδόν 6.900 αφροαμερικανούς, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πάλι ότι οι κοντύτεροι συμμετέχοντες είχαν υπερβάλλοντα αριθμό απόντων αντιγράφων γονιδίων. Οι διαγραφές θα μπορούσαν να έχουν κληρονομηθεί από τους γονείς, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, δήλωσε ο Hirschhorn. Πρόσθεσε ότι συνήθως οι ερευνητές εστιάζουν σε μια ποικιλομορφία τη φορά, αλλά εδώ πρόκειται για είδος αθροιστικής επίδρασης της ποικιλομορφίας.

Αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων. Ένας είναι το γεγονός ότι τα παιδιά των οποίων αξιολογήθηκε το DNA είχαν αρχικά υποβληθεί σε γενετική ανάλυση για άλλες αιτίες και είναι πιθανόν όσα είχαν πολλά αντίγραφα γονιδίων απόντα να ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν παθήσεις που οδηγούν σε φτωχή ανάπτυξη, αλλά η αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων σε πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα υποδεικνύει ότι τα ευρήματα μπορούν να γενικευτούν.


Διαβάστε περισσότερα...

«Χτίστε» στα παιδιά σας ένα γερό σκελετόΑναζητήστε διατροφικές πηγές ασβεστίου, βιταμίνης D, μαγνησίου και φωσφόρου.

Η περίοδος που αναπτύσσεται το παιδί είναι καθοριστική και για την εξέλιξη της υγείας του στη μετέπειτα ζωή σύμφωνα με τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, στην ηλικία 6-11 ετών το ύψος και το βάρος αυξάνονται σχετικά γρήγορα και σταθερά.

Την περίοδο αυτή όλα τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη ενώ ιδιαίτερο βάρος, ωστόσο, δίνεται σε συστατικά που είναι υπεύθυνα για το χτίσιμο γερού σκελετού, με σημαντικότερο το ασβέστιο, τη βιταμίνη D, το μαγνήσιο και το φώσφορο.

Ασβέστιο και ανάπτυξη των οστών


Η πρόσληψη ασβεστίου κατά την παιδική ηλικία σε επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της μέγιστης οστικής πυκνότητας. Καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά όπου μετά την ηλικία των δύο ετών συστήνεται η κατανάλωση ημιαποβουτυρωμένων, τα τυριά, τα ψάρια (ιδιαίτερα αυτά που καταναλώνονται με το κόκκαλο) αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά και χυμοί.

Βιταμίνη D, ο σύμμαχος του ασβεστίου και όχι μόνο


Η απορρόφηση του ασβεστίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσληψη βιταμίνης D. Η παρουσία της βιταμίνης D, βοηθά και ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Πολύ λίγα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή περιέχουν βιταμίνη D. Τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως διάφορα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος, ρέγγα) και αυγά, αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης.

Ο σημασία του μαγνησίου και του φωσφόρου στο σχηματισμό των οστών


Δύο άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία σχετίζονται με την υγεία των οστών είναι το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Περίπου τα 2/3 του μαγνησίου στο σώμα μας βρίσκονται στα οστά. Αντίστοιχα, περίπου το 80% του φωσφόρου στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά και τα δόντια, κι αυτό γιατί βοηθά στη δημιουργία και το σχηματισμό των δοντιών. Ιδιαίτερα καλές πηγές φωσφόρου αποτελούν τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια, ενώ καλές πηγές μαγνησίου αποτελούν όσπρια όπως τα φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, ο σολομός κα.

Με άλλα λόγια, η καλή υγεία και το χτίσιμο ενός γερού και συμπαγούς σκελετού προϋποθέτει τ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους στα τόσο απαραίτητα αυτά θρεπτικά συστατικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Μασάτε καλά για να χορτάσετε πιο εύκολα!Ένα πολύτιμο μυστικό του ανθρώπινου οργανισμού.

Όταν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας έλεγαν να τρώμε αργά και να μασάμε καλά την κάθε μπουκιά μας, μάλλον δεν ήξεραν ακριβώς γιατί το έλεγαν. Η απάντηση που δίνει η ιατρική τις δικαιώνει και εξηγεί ότι, όταν μασάμε καλά την τροφή μας, χορταίνουμε πιο εύκολα και, επομένως, τρώμε λιγότερο.

Το καλό μάσημα της τροφής διεγείρει την παραγωγή δύο ουσιών στο έντερο, οι οποίες μειώνουν την όρεξη και έτσι την κατανάλωση τροφής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο 47ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD). Όπως είπε ο δρ Μασαάκι Έτο, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ohu της Ιαπωνίας, οι ουσίες αυτές είναι τα πεπτίδια GLP-1 και PYY, που εκκρίνονται από τα κύτταρα του εντέρου.
Τα δύο πεπτίδια πιστεύεται πως παίζουν ρόλο και στην ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, αλλά και του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε εννέα υπέρβαρους άντρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 41 ετών. Οι εθελοντές έμειναν νηστικοί για 12 ώρες και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μέτρηση των δύο πεπτιδίων στο αίμα τους. Μετά, έφαγαν ένα πρωινό γεύμα που αποτελείτο από λαχανικά βρασμένα στο ατμό, ένα βρασμένο αυγό, ψωμί, μαργαρίνη, μπανάνα και γάλα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να μασούν κάθε μπουκιά πέντε φορές και μία ώρα μετά το τέλος του φαγητού, τους υπέβαλλαν εκ νέου σε μετρήσεις των πεπτιδίων. Την επόμενη μέρα οι εθελοντές έφαγαν το ίδιο πρωινό, αλλά μασώντας κάθε μπουκιά 30 φορές. Οι 30 φορές συνιστώνται στην Ιαπωνία ως ένας τρόπος πρόληψης της παχυσαρκίας.

Όπως είπε ο δρ Έτο, τα επίπεδα των δύο πεπτιδίων ήταν πολύ υψηλότερα όταν οι εθελοντές μασούσαν κάθε μπουκιά 30 φορές αντί για πέντε. Επιπλέον, οι εθελοντές έφαγαν λιγότερο όταν μασούσαν πολύ. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως το καλό μάσημα της τροφής θα μπορούσε να αποτελέσει μια εύκολη και αποτελεσματική μέθοδο για να ελεγχθεί το σωματικό βάρος των ατόμων με περιττά κιλά, τόνισε ο δρ Έτο.


Διαβάστε περισσότερα...