Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ακίνητα παγίδα για 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες


Περνούν στις τράπεζες αντί πινακίου φακής.

Εγκλωβισμένοι είναι 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειο τους και βρίσκονται υπό την απειλή κατάσχεσης ή το σπίτι του έχει ήδη κατασχεθεί, όμως ταυτόχρονα δεν μπορούν να πουλήσουν το σπίτι τους, καθώς διαθέτει παράνομα κλεισμένο ημιυπαίθριο ή μικροπαραβάσεις.

Όπως γράφει η «Ελευθεροτυπία», το κύμα των κατασχέσεων ακινήτων έρχεται σε σύγκρουση με τις αλλεπάλληλες εισπρακτικές επιχειρήσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης πολεοδομικών υπερβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η «παγίδα» απαξίωσης των ακινήτων αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτησίες, κυρίως διαμερίσματα σε πολυκατοικίες προ του 1985 και μονοκατοικίες, που έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, πατάρια, δώματα και άλλες πολεοδομικές παραβάσεις, εντός του νόμιμου όγκου κατασκευής τους.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κάνει αυστηρό το νόμο και δεν επιτρέπει καμία πώληση ακινήτου με παρανομία αν αυτό δεν έχει μπει σε τακτοποίηση. Όμως αν το ακίνητο είναι σε διαδικασία κατάσχεσης τότε ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να προχωρήσει στην τακτοποίηση του ημιυπαίθριου... Έτσι είναι εγκλωβισμένος.

Αναλυτικά
Η προβληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η επιθετική τακτική που αναπτύσσουν οι τράπεζες για τα ακίνητα με μικρές πολεοδομικές υπερβάσεις, σύμφωνα με αρμόδιους τεχνικούς και οικονομικούς παράγοντες, εκδηλώνεται ως εξής:

-Η πολιτεία, με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος εφαρμόζει από το 2010 νόμους τακτοποίησης..

Επιπροσθέτως, προκειμένου να υπάρξει πίεση εφαρμογής του μέτρου των νομιμοποιήσεων προς τους ιδιοκτήτες, έχουν θεσπιστεί και ισχύουν αυστηροί όροι για οποιαδήποτε δικαιοπραξία για ακίνητα, πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ά.), αν αυτά δεν είναι καθ' ολοκληρίαν νόμιμα ή τουλάχιστον δεν έχουν προβεί οι ιδιοκτήτες τους σε τακτοποίηση οιασδήποτε πολεοδομικής, μικρής ή μεγάλης, παράβασης.

Στις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις των ακινήτων που απειλούνται ή ήδη βαρύνονται με προσημειώσεις από τρίτους και τράπεζες, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, οι ιδιοκτήτες τους, καθώς δεν είναι κύριοι των ακινήτων, δεν μπορούν να προβαίνουν σε δηλώσεις τακτοποίησης και πληρωμές των σχετικών προστίμων.

Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις αποξενώνουν τον ιδιοκτήτη από κάθε δικαίωμα επί του ακινήτου. Παράλληλα βέβαια το κράτος, οι δήμοι κ.λπ., εξακολουθούν να εισπράττουν τους πάσης φύσεως φόρους, τέλη και εισφορές από τους φερομένους ως ιδιοκτήτες.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, κατά κύριο λόγο ακολουθούν τη γραμμή της μείωσης της αξίας των ακινήτων.

Στις αιτήσεις που κάνουν οι τράπεζες για να μειώσουν τις τιμές εκκίνησης του πλειστηριασμού, επικαλούνται μειονεκτήματα των ακινήτων, μεταξύ των οποίων και οι πολεοδομικές παραβάσεις.

Με αυτή την τακτική ουσιαστικά οι τράπεζες αφ' ενός ρίχνουν την τιμή του ακινήτου, αφ' ετέρου διώχνουν τους επίδοξους αγοραστές, αφού ακίνητο με πολεοδομική υπέρβαση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.

Ο λόγος είναι ότι ουδείς μηχανικός θα δεχθεί να παρανομήσει και να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις στο ακίνητο, τις οποίες όμως η τράπεζα έχει ανακοινώσει στη διαδικασία εκπλειστηριασμού με επίσημο τρόπο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανατροπή στο εφάπαξ 670.000 δημοσίων υπαλλήλων


Το νέο σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο.

Κόβεται στα δύο το εφάπαξ από το 2014 και έρχεται νέο οριζόντιο κούρεμα ως 15%, καθώς ο υπολογισμός του με βάση τις ατομικές μερίδες των εισφορών που έχουν καταβάλει οι δημόσιοι υπάλληλοι καθ’όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είναι αδύνατον να προχωρήσει, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης του υπουργείου.

Στο ανεπίσημο έγγραφο αναφέρεται ότι η διαδικασία για την αναζήτηση των εισφορών που πλήρωσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι χαώδης και αν ξεκινήσει σήμερα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί αλλά πόσο θα είναι αξιόπιστη καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποσπάστηκαν ή υπήρξαν μετακλητοί, για παράδειγμα, είχαν και άλλες αποδοχές, που θα έπρεπε να τις καταγράψουν στην ατομική μερίδα των εισφορών τους για το εφάπαξ οι υπηρεσίες στις οποίες υπήρξαν αποσπασμένοι ή μετακλητοί.

Με το νέο μοντέλο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο υπολογισμός του εφάπαξ θα πιάνει δύο περιόδους, ενώ θα διαχωρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες. Τους ασφαλισμένους μέχρι το 2000 και τους ασφαλισμένους από το 2001 και μετά.

Έτσι, μελετάται ο διπλός υπολογισμός του εφάπαξ για τους ασφαλισμένους μέχρι το 2000, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1η/1/2014 ενώ οι ασφαλισμένοι από το 2001 θα παίρνουν εφάπαξ βάσει ατομικών εισφορών, καθώς ο χρόνος ασφάλισης για την πλειονότητα των ασφαλισμένων μετά το 2001 τηρείται ηλεκτρονικά.

Το… σπάσιμο

Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει τον υπολογισμό του εφάπαξ από το 2014 να αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων.

-Το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2013

-Το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης από 1η/1/2014 και εφεξής.

Το νέο σύστημα θα έχει εξαρχής καθορισμένο ποσοστό μείωσης και όπως είναι γνωστό, γίνεται λόγος για νέο κούρεμα 10% με 15%.



Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητές εστίασαν στην ημερομηνία λήξης του αίματος


Το αίμα που αποθηκεύεται σε τράπεζες αίματος χάνει σταδιακά την κυτταρική του ευελιξία
.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος έχουν μικρότερο χρόνο ζωής «στο ράφι», δηλαδή στις τράπεζες αίματος απ’ ότι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί, σύμφωνα με νέα μικρή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τα συμπεράσματα της νέας έρευνας προστίθενται στον ολοένα αυξανόμενο όγκο στοιχείων σύμφωνα με τα οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος μετά από τις τρεις εβδομάδες αποθήκευσης χάνουν την ικανότητά τους να μεταφέρουν πλούσια σε οξυγόνο κύτταρα στους ιστούς που το έχουν ανάγκη.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο ιατρικό περιοδικό Anesthesia & Analgesia οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αναφέρουν ότι το αίμα που αποθηκεύεται, σταδιακά χάνει την κυτταρική ευελιξία που απαιτείται για να «τρυπώσει» και στους πιο μικρούς ιστούς που έχουν ανάγκη οξυγόνωσης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών σε 16 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μετάγγιση αίματος, η μειωμένη ελαστικότητα των κυτταρικών μεμβρανών των ερυθρών αιμοσφαιρίων δεν αποκαθίσταται μετά την μετάγγιση του αίματος στους ασθενείς.

Όπως λένε οι ειδικοί τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η διάρκεια ζωής του προς μετάγγιση αίματος μάλλον δεν είναι οι έξι εβδομάδες που τώρα θεωρούνται δεδομένες, αλλά οι τρεις, πέραν των οποίων τα ερυθρά αιμοσφαίρια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε καρδιολογική επέμβαση και έλαβαν αίμα αποθηκευμένο για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν «φρέσκο» αίμα που είχε αποθηκευτεί για λιγότερο από δέκα μέρες.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πάχος της μητέρας οιωνός αθηροσκλήρωσης στα παιδιά


Εμφανίζουν σκλήρυνση στα τοιχώματα της αορτής.

Στα νεογέννητα μωρά από μητέρες υπέρβαρες ή παχύσαρκες τα τοιχώματα της αορτής εμφανίζουν ήδη σκλήρυνση σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, που έγινε σε μικρό δείγμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Μάικλ Σκίλτον της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για παιδικές ασθένειες «Archives of Disease in Childhood», μελέτησαν τις περιπτώσεις 35 εγκύων γυναικών με μέση ηλικία 35 ετών, οι οποίες ήταν υπέρβαρες (δείκτης σωματικής μάζας πάνω από 25) ή παχύσαρκες (δείκτης πάνω από 30). Τα μωρά που γεννήθηκαν, είχαν βάρος από 1.850 έως 4.310 κιλά.

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση κάθε μωρού, οι επιστήμονες μέτρησαν στα νεογέννητα το πάχος των δύο εσωτερικών τοιχωμάτων της κοιλιακής αορτής, της αρτηρίας εκείνης που φθάνει μέχρι την κοιλιά. Η ανάλυση έδειξε ότι το πάχος αυτό κυμαινόταν από 0,65 έως 0,97 χιλιοστά και σχετιζόταν με το βάρος της εγκύου κατά τη στιγμή της γέννας. Όσο πιο μεγάλο ήταν το βάρος της, τόσο μεγαλύτερο ήταν το πάχος της αορτής και αυτό άσχετα με το βάρος του μωρού (το πολύ μεγάλο βάρος αποτελεί γνωστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου στην μετέπειτα ζωή).

Η διαφορά στο πάχος της βασικής αρτηρίας ανάμεσα στα νεογέννητα μωρά των μητέρων με φυσιολογικό πάχος και εκείνων που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ήταν 0,06 χιλιοστά κατά μέσο όρο. Η αύξηση του πάχους και η απώλεια της ελαστικότητας των αρτηριών συνιστά ένδειξη αθηρωματικής βλάβης, που εν καιρώ αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό κλπ.

«Τα τόσο πρώιμα φυσικά σημάδια αθηροσκλήρωσης είναι ήδη ορατά στην κοιλιακή αορτή και το πάχος των εσωτερικών στρωμάτων της αορτής θεωρείται η καλύτερη μη επεμβατική ένδειξη για την αγγειακή υγεία στα παιδιά», όπως επισημαίνουν οι αυστραλοί ερευνητές. Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μια μητέρα με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό επιδρά αρνητικά στον μετέπειτα κίνδυνο του παιδιού της για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό, καταλήγουν οι επιστήμονες συμπερασματικά και υπογραμμίζουν ότι δυστυχώς στις ανεπτυγμένες χώρες περισσότερες από τις μισές μητέρες, όταν γεννάνε, έχουν παραπανίσιο πάχος.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε η Lady Virginia Williams


Τη μάχη με τον καρκίνο έχασε χθες η σύζυγος του Frank Williams, Virginia Williams. Η “Ginny” όπως την αποκαλούσαν έπασχε από την επάρατη νόσο για σχεδόν 2,5 χρόνια και απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών.





Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική ομάδα για τη σύζυγο του ιδρυτή της.

Το δελτίο τύπου ανέφερε:





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Πορεία για τη Ζωή


Με συνθήματα και πανό κατά της βίας και του ρατσισμού απέναντι στο γυναικείο φύλο με κεντρικό σύνθημα «σπάσε τη σιωπή», πλημμύρισε το μεσημέρι του Σαββάτου η πόλη της Ξάνθης.

Γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολυτεχνείο της πόλης, μετά από κάλεσμα για πανελλαδική κινητοποίηση, με τους διαδηλωτές να καταφτάνουν στην πόλη με λεωφορεία από νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Λίγο μετά τη 13.00 το μεσημέρι του Σαββάτου οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους κινούμενοι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ πέρασαν και από το σπίτι της Ζωής Δαλακλίδου, της 34χρόνης που δολοφονήθηκε άγρια πριν από μερικούς μήνες. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλες γλώσσες.

Η φρικτή δολοφονία της Ζωής ήταν η βασική αφορμή της κινητοποίησης, με τους διαδηλωτές να κρατούν πανό με συνθήματα κατά του δολοφόνου που αφού πρώτα βίασε στη συνέχεια έκαψε ζωντανή την 34χρόνη έξω από το σπίτι της. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τόσο η ΕΛΜΕ Ξάνθης όσο και ο Διδασκαλικός Σύλλογος, καθώς και πλήθος κόσμου τόσο από την περιοχή όσο και από άλλες πόλεις.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ατιμώρητοι οι επίορκοι


Πραγματικό φιάσκο είναι η συζήτηση που γίνεται για τις απολύσεις 7.00 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής παρουσίασε μια λίστα με περισσότερους από 2.000 επίορκους, είπε ότι έχει παραδώσει τα στοιχεία όμως το κλειδί, όπως εξήγησε βρίσκεται στα πειθαρχικά συμβουλια.

Τα πειθαρχικά συμβούλια, είτε επιβάλλουν σε αυτούς τους επίορκους ποινες "χάδια" (πχ στέλεχος της κρατικής μηχανής που κατηγορήθηκε ότι υπεξαίρεσε 7 εκ. ευρώ από πετρέλαιο, παραμένει στη θέση του όπως και καθηγητές παιδεραστές που παραμένουν στις θέσεις τους), είτε τα πειθαρχικά συμβούλια δεν συνεδριάζουν και εκεί κυρίαρχο ρόλο παίζει η απουσία δικαστών.

Δείτε το ρεπορτάζ από το ΜΕGA





Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ «χρώματος» δείχνει εάν το συκώτι κινδυνεύει από το αλκοόλ


Η αιματολογική εξέταση δίνει μια πρόωρη «χρωματική» προειδοποίηση.

Ένα απλό αιματολογικό τεστ θα μπορεί να αποκαλύψει κρυφές βλάβες του ήπατος που προκαλούνται από την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Το τεστ, μάλιστα, θα αλλάζει χρώμα, ανάλογα με το βαθμό της βλάβης στο ήπαρ, κάτι ανάλογο δηλαδή με τα τεστ εγκυμοσύνης.

Βρετανοί γιατροί οι οποίοι επινόησαν το τεστ, επισημαίνουν ότι όσοι πίνουν τακτικά λ.χ. τρία ή τέσσερα μπουκάλια κρασί την εβδομάδα, είναι σε σημαντικό κίνδυνο και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί με το «κιτ» της συγκεκριμένης αιματολογικής εξέτασης. Το τεστ μπορεί, μάλιστα, να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο σε άτομα που δεν γνωρίζουν ποια είναι τα όρια της ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ.

Συνήθως, οι βλάβες στο ήπαρ γίνονται αντιληπτές μόνο όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο, όταν δηλαδή έχει αρχίσει να εμφανίζεται ηπατική ανεπάρκεια.

Από τη στιγμή που ο ασθενής θα φτάσει στο νοσοκομείο με πόνους, το συκώτι μπορεί να είναι πολύ σημαδεμένο. Ακόμη, μάλιστα, και αν σταματήσει εντελώς να πίνει, ίσως ήδη να είναι πολύ αργά και τελικά πεθάνει από επιπλοκές του ήπατος κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.

Το νέο αιματολογικό τεστ μπορεί να δώσει μια πρόωρη «χρωματική» προειδοποίηση για την κατάσταση του ήπατος. Εάν το τεστ βγει «πράσινο» σημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια βλάβη. Εάν βγει σε χρώμα «πορτοκαλί» σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες 50:50 να έχει σημειωθεί βλάβη, ενώ εάν βγει «κόκκινο» σημαίνει ότι το ήπαρ έχει σίγουρα υποστεί βλάβη και, ενδεχομένως, ανεπανόρθωτη.

Η συγκεκριμένη εξέταση συνδυάζει ένα ηπατικό τεστ ρουτίνας που ήδη γίνεται από τους γιατρούς, και ενός άλλου που μετρά την ίνωση, δηλαδή το επίπεδο των ουλών στο ήπαρ.

Οι δοκιμές

Για να το δοκιμάσουν, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον εξέτασαν περισσότερους από 1.000 ασθενείς.

Οι μελέτες έδειξαν ότι η χρωματική καταγραφή της κατάστασης του ήπατος αποδείχτηκε πολύ καλός παράγοντας για την πρόληψη και την πρόγνωση της νόσου. Κατ΄ αρχήν, οι μισοί από τους ηπατικούς ασθενείς είχαν κόκκινη ένδειξη στο τεστ.

Από αυτούς, περίπου το ένα τέταρτο έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. Αντίθετα, οι ασθενείς με πράσινη ένδειξη στο τεστ δεν εμφάνισαν την παραμικρή επιπλοκή και, φυσικά, κανείς τους δεν πέθανε από ηπατική βλάβη.

Η ίδια ιατρική ομάδα ερευνά, επίσης, πώς μπορεί το τεστ να χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λ.χ. ως οικιακή αιματολογική εξέταση, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι γνωρίζοντας κανείς ποια είναι η κατάσταση του ήπατός του λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να τον βοηθήσει να αλλάξει συνήθειες.

Είναι ενδεικτικό ότι το ένα τρίτο όσων είχαν «καθαρό» συκώτι, δηλαδή πράσινη ένδειξη στο τεστ, έκοψαν εντελώς το ποτό, προκειμένου να μην αλλάξει μελλοντικά σε πορτοκαλί ή κόκκινο. Και ακόμη, πάνω από τα δύο τρίτα των ατόμων με πορτοκαλί ή κόκκινη ένδειξη, περιόρισαν σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ, με την ελπίδα να περάσουν κάποια στιγμή στην πράσινη ζώνη ή, έστω, να καθυστερήσουν τις ηπατικές βλάβες.

Ο Δρ Νικ Sheron, ο οποίος επινόησε το τεστ, αναφέρει: «Είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους ανθρώπους. Με το τεστ, μπορούμε να τους προειδοποιήσουμε. Να τους πούμε λ.χ. ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες να έχετε ένα σημαδεμένο συκώτι, και ότι μπορεί να πεθάνετε από ηπατικές βλάβες μέσα στην επόμενη πενταετία εάν δεν κόψετε τώρα την κατανάλωση αλκοόλ. Θεωρούμε ότι για τους περισσότερους ασθενείς είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για να σταματήσουν να πίνουν ή τουλάχιστον να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ασφαλή επίπεδα».


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί κάποιοι νιώθουν ευχαρίστηση τρώγοντας καυτερές πιπεριές


Ερευνητές εξέτασαν το φαινόμενο.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς άνθρωποι που απολαμβάνουν τα καυτερά φαγητά, όπως οι πιπεριές τσίλι να μην έχουν αυτή την φυσιολογικά επώδυνη αίσθηση; Πώς είναι δυνατόν δηλαδή να το απολαμβάνουν αντί να υποφέρουν; Όλα είναι θέμα εγκεφαλικής λειτουργίας και δείτε γιατί.

Ο πόνος δεν είναι πάντα πόνος, μερικές φορές μπορεί να είναι και ανακούφιση.

Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ανακούφιση αν τελικά ένα επώδυνο ερέθισμα αποδειχθεί λιγότερο επώδυνο απ΄ότι περίμεναν στην αρχή. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην μηνιαία επιθεώρηση «Pain».

Οι ερευνητές για να εξετάσουν πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον πόνο χρησιμοποίησαν 16 άτομα στα οποία εφάρμοσαν μια συσκευή η οποία τροφοδοτούσε διαφορετικά επίπεδα επώδυνης θερμότητας στο μπράτσο τους. Την ίδια ώρα κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

Η ένταση του επώδυνου ερεθίσματος αυξανόταν σταδιακά, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούσαν σε ένα μόνιτορ να δουν τι ακολουθεί.

Στην αρχή οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την πρώτη φάση ως δυσάρεστη. Όταν όμως ακολούθησε το επόμενο στάδιο με πιο επώδυνο ερέθισμα, όταν επέστρεψαν στο αρχικό στάδιο το αξιολόγησαν ως ανακούφιση.

Η πιθανή εξήγηση, λένε οι ερευνητές είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο και έτσι αισθάνθηκαν ανακούφιση ότι ο πόνος δεν ήταν τελικά τόσο επώδυνος όσο φοβούνταν, έτσι μετέτρεψαν την ενόχληση σε ανακούφιση και τελικά σε ευχαρίστηση.

Ταυτόχρονα η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων έδειξε λιγότερη ενεργοποίηση στην περιοχή του πόνου του εγκεφάλου (το στέλεχος του εγκεφάλου) και μεγαλύτερη ενεργοποίηση σε μια περιοχή στο μέσον των μετωπιαίων λοβών που είναι συσχετισμένο με την ανακούφιση του πόνου και την ευχαρίστηση.

Αυτό λοιπόν μπορεί να εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τόσο τις καυτερές πιπεριές τσίλι δεν νιώθουν την «καυτή» τους φύση!


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ξανά καθυστερούν τα προνοιακά…


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08.03.2013
Νέα καθυστέρηση διαπιστώνεται στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου τα οποία είναι γνωστό ότι αποτελούν το μοναδικό μέσο επιβίωσης για δικαιούχους οι οποίοι ανήκουν σε μία από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η καθυστέρηση στην καταβολή προνοιακών επιδομάτων κάθε δίμηνο δημιουργεί τρομερή ανέχεια στους δικαιούχους, οι οποίοι είναι γνωστό ότι διαχρονικά αντιμετωπίζουν πολλαπλά οικονομικά προβλήματα λόγω του ότι επωμίζονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό το συνεχώς αυξανόμενο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζει από την αναπηρία τους ή τη χρόνια πάθησή τους.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. μπροστά σε αυτή την κατάσταση που τείνει να διαιωνιστεί, μόνο την αγανάκτησή σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος μπορεί να εκφράσει.

Αιδώς!

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης για την εργασία των ατόμων με αναπηρία στη Γενεύη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.03.2013

Σε παράλληλη εκδήλωση που διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ισπανίας στον ΟΗΕ, για την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου στη Γενεύη, στο πλαίσιο της 22ης Συνάντησης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε τα εξής:

«Υπάρχουν νομοθεσίες που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην εργασία των ατόμων με αναπηρία. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή αυτών των νομοθεσιών καθώς και περαιτέρω καθοδήγηση. Ειδικότερα, πρέπει να αναπτύξουμε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, κριτήρια, και ιδίως δεσμευτικά πρότυπα.

Σχετικά με τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής κρίσης : τα άτομα με αναπηρία έχουν κατά 30% χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Η διαφορά αυτή είναι ιδιαίτερα προβληματική για ορισμένες ομάδες, όπως οι γυναίκες με αναπηρία και τα άτομα που έχουν ανάγκη από υψηλό επίπεδο υποστήριξης.

Ο απώτερος στόχος της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία και η εφαρμογή συγκεκριμένων προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών είναι η άρση των διακρίσεων, καθώς και κάθε εμποδίου που μπορεί να αποτρέψει τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην εργασία και να έχουν πρόσβαση στην ανοικτή αγορά εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει σταδιακά ένα πλαίσιο μέσων που έχει υποστηρίξει την εφαρμογή των πολιτικών απασχόλησης των κρατών μελών για τα άτομα με αναπηρία.

Ένα από τα πιθανά επόμενα βήματα για τη βελτίωση της εφαρμογής των μέσων αυτών θα ήταν να επικεντρωθούμε στη δημιουργία προτύπων που θα καλύπτουν όλες τις φάσεις της διαδικασίας, δηλαδή:
- Την πρόσληψη: Για παράδειγμα: διαφημίσεις της θέσης, παροχή πληροφοριών, τα έντυπα των αιτήσεων, συνεντεύξεις, τεστ επιλογής
- Την επιλογή: Για παράδειγμα: μετά την συνέντευξη, οι διαδικασίες επιλογής, όπως εκθέσεις και ιατρικές εξετάσεις
- Όροι και προϋποθέσεις της εργασίας, ιδίως: μισθοί, η περιγραφή της θέσης εργασίας, η συμπεριφορά και οι απαιτήσεις παρακολούθησης, επαγγελματική υγεία και ασφάλεια προστασίας, εξοπλισμός και εγκαταστάσεις, πληροφόρηση και επικοινωνία σχετικά με τις εργασίες, το περιβάλλον εργασίας, επίβλεψης και διαχείρισης, δικαιώματα όπως οι άδειας των εργαζομένων ή οι ρυθμίσεις αποζημίωσης
- Ευκαιρίες για την προώθηση, τη μεταφορά ή την εκπαίδευση - τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου εργασίας

Η εφαρμογή των νόμων και των προτύπων απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, θα μπορούσε να δημιουργήσει, ωστόσο, επιπλέον κόστος και να αποθαρρύνει εργοδότες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, υπάρχουν διάφορα χρηματοδοτικά μέσα που μπορούν να υποστηρίξουν το κόστος της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης για άτομα με αναπηρία.

Εξίσου σημαντικό είναι η επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τη δια βίου μάθηση, μέσω της μείωσης της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και της προώθησης της ισότιμης πρόσβασης σε καλής ποιότητας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και η βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την αύξηση της συμμετοχής και του μορφωτικού επιπέδου».

Την ίδια ημέρα ο κ. Βαρδακαστάνης είχε και τις εξής συναντήσεις υψηλού επιπέδου:

- Συνάντηση με εκπρόσωπο της UNICEF
- Συνάντηση με εκπροσώπους των Μόνιμων Αντιπροσωπειών των: Κατάρ, Φιλανδία, Τυνησία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία και Κόστα Ρίκα στον ΟΗΕ
- Συνάντηση με τον πρόξενο του Εκουαδόρ και αντιπρόεδρο της Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
- Συνάντηση με εκπρόσωπο του Ιδρύματος Zero Report / Essl


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Μήνυμα για την 8η Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.03.2013

Γυναίκες με αναπηρία: διάκριση όχι μόνο λόγω φύλου αλλά και λόγω αναπηρίας

Στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, η διεθνής κοινότητα γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνοντας εκδηλώσεις με κύριο αίτημα την απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κοριτσιών και γυναικών, ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, οικονομικής και κοινωνικής θέσης.

Ως εθνικό αναπηρικό κίνημα τονίζουμε την ανάγκη προώθησης μέτρων για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ενδυνάμωση των γυναικών, και ειδικότερα των γυναικών με αναπηρία, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Η Ημέρα της Γυναίκας είναι η ευκαιρία για να διαμηνύσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία πρέπει να προστατεύονται και να προωθούνται, όπως άλλωστε κατοχυρώνονται στο άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΟΗΕ, 2007). Οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία αντιμετωπίζουν διπλή διάκριση, λόγω φύλου αλλά και λόγω αναπηρίας:

- Για τις γυναίκες με αναπηρία, λόγω της περιορισμένης πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, ο κίνδυνος της φτώχειας είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Σε περιόδους δε οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής εξαθλίωσης.
- Για τις γυναίκες με αναπηρία και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία, λόγω της έλλειψης υπηρεσιών υποστήριξης της οικογένειας και της μη παροχής προσαρμοσμένης άδειας μητρότητας, η δυνατότητα να συνδυάσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή είναι περιορισμένη.
- Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία είναι συχνά θύματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.
- Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία βρίσκονται συχνά σε κοινωνική απομόνωση λόγω στάσεων, προκαταλήψεων και στερεοτύπων.
- Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν απούσες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
- Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν αόρατες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ως εθνικό αναπηρικό κίνημα θεωρούμε ότι η Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί ευκαιρία για ανάληψη δράσης. Η ελληνική Πολιτεία οφείλει:

- Nα προστατεύσει και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο Άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει: «1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρίες υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις και, εν προκειμένω, λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν την πλήρη και ίση απόλαυση, από αυτά, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. 2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζουν την πλήρη ανάπτυξη, προαγωγή και ενίσχυση των γυναικών, με σκοπό την εγγύηση της άσκησης και απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που καθορίζονται στη Σύμβαση».

- Nα εντάξει τη διάσταση της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές/προγράμματα/μέτρα του φύλου και τη διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές/προγράμματα/μέτρα της αναπηρίας, δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί ότι οι πολιτικές ισότητας των φύλων αγνοούν ή αντιμετωπίζουν αποσπασματικά την αναπηρία και οι πολιτικές για την αναπηρία αγνοούν ή αντιμετωπίζουν αποσπασματικά το φύλο.

- Nα εφαρμόσει στοχευμένες παρεμβάσεις για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ενδυνάμωση των κοριτσιών και των γυναικών με αναπηρία.

- Να προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης των μητέρων παιδιών με αναπηρία προκειμένου να συνδυάσουν τη οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή. Ειδικά οι μητέρες παιδιών με βαριά αναπηρία, όπως σύνδρομο down, αυτισμό, πολλαπλή αναπηρία, ψυχική αναπηρία, αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες προκειμένου να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους, ειδικά υπό τις συνθήκες της σκληρής οικονομικής κρίσης.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκόλυνση Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.), στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες

Αρ. πρωτ.: ΔΙΣΚΠΟ/ Φ.18/οικ. 6361/6.3.2013
Διευκόλυνση Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.), στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες
Αθήνα, 6 Μαρτίου 2013.
Αρ. Πρωτ. ΔΙΣΚΠΟ /Φ.18/οικ.6361

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΠΟΛΙΤΗ

Ταχ.Δ/νση : Βασ. Σοφίας 15
Ταχ.Κώδικας : 106 74, Αθήνα
Πληροφορίες: Έλλη Σιμάτου, Γιάννης Ντινιακός,
Σοφία Παπαδάκη
Τηλέφωνα: 213-1313106, -1113, -3115.

ΘΕΜΑ: «Διευκόλυνση Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.), στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες».

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλίζονται από τη Δημόσια Διοίκηση σε όλους τους πολίτες ίδιες δυνατότητες άσκησης των δικαιωμάτων τους, υπενθυμίζει τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της σχετικής συνταγματικής επιταγής (παράγραφος 6 του άρθρου 21 του Συντάγματος, «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας» ), οι διοικητικές αρχές και τα Κ.Ε.Π. της Χώρας οφείλουν να διευκολύνουν τους πολίτες με αναπηρία αλλά και τα άτομα που, λόγω γραμματικής αδυναμίας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κατά τις συναλλαγές τους με τη διοίκηση, ενεργώντας κατά τον ακόλουθο τρόπο:

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, όπως ισχύει) ορίζεται, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά την υποβολή αιτήσεων προς τη Διοίκηση, ότι ‘‘Αν ο ενδιαφερόμενος δηλώσει ότι δεν μπορεί να γράψει, ο αρμόδιος υπάλληλος, ύστερα από προφορική έκθεση του αιτήματος του ενδιαφερομένου, οφείλει να συντάξει ο ίδιος την αίτηση’’.

Η υποχρέωση αυτή υφίσταται σε περιπτώσεις φυσικής ή γραμματικής αδυναμίας του ενδιαφερομένου να γράψει και συνίσταται σε υποχρέωση του αρμοδίου υπαλλήλου να γράψει την αίτηση μετά από υπαγόρευση του ενδιαφερομένου (… ύστερα από προφορική έκθεση του αιτήματος…) , ο οποίος (ενδιαφερόμενος) υπογράφοντας αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη των όσων περιλαμβάνονται στην αίτηση. Οι Διοικητικές Αρχές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση και κατά κανένα τρόπο να συνδιαμορφώνουν το περιεχόμενο των αιτήσεων των πολιτών ή να αναλαμβάνουν τη σχετική ευθύνη.

Κατά συνέπεια, οι Διοικητικές Αρχές και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της Χώρας υποχρεούνται να συντάσσουν αιτήσεις ή υπεύθυνες δηλώσεις ενδιαφερομένων πολιτών:

1. Μόνον μετά από αίτημα των πολιτών λόγω της επίκλησης φυσικής ή γραμματικής αδυναμίας να γράψουν.

2. Μόνον μετά από υπαγόρευση των πολιτών και όχι συνδιαμορφώνοντας την αίτηση.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ

Η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του N.2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 45/τ. Α΄/9-3-1999), όπως συμπληρώθηκαν από αυτές των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 16 του Ν.3345/2005 (Φ.Ε.Κ. 138/ τ. Α΄/ 16-6-2005).

Συγκεκριμένα, κάθε ενδιαφερόμενος δικαιούται να ζητά τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του, από όλες τις διοικητικές αρχές και τα Κ.Ε.Π. της Χώρας, βάσει του δελτίου ταυτότητας ή των αντίστοιχων εγγράφων που προβλέπονται στο άρθρο 3 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Ειδικότερα, η βεβαίωση του γνησίου υπογραφής πολίτη, που δηλώνει αγράμματος, γίνεται σύμφωνα με ό,τι αναγράφει η ταυτότητά του, όπου, σε κάποιες περιπτώσεις, αναφέρεται η ένδειξη «αδυναμία υπογραφής».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής αναλφάβητου πολίτη, η διοικητική πρακτική που ακολουθείται είναι η αναγραφή «σταυρού» ή ένδειξης «χ» ή άλλο πρόσωπο (πχ. ο υπάλληλος) να αναγράφει τα αρχικά του ονόματος και του επωνύμου του αναλφάβητου πολίτη και εκείνος να τα αντιγράφει. Σκόπιμο όμως είναι στις περιπτώσεις αυτές, ο αρμόδιος υπάλληλος να βεβαιώνει επί του εγγράφου του συγκεκριμένου πολίτη, ότι ο εν λόγω πολίτης είναι αναλφάβητος.

Κατ` αναλογία, θα πρέπει να διευκολύνονται οι πολίτες που, λόγω φυσικής και σωματικής αδυναμίας, δεν είναι σε θέση να υπογράψουν. Στην περίπτωση αυτή, ο υπάλληλος βεβαιώνει την «Αδυναμία υπογραφής», κατά τα ανωτέρω.

Οι Διευθύνσεις Διοικητικού των Υπουργείων παρακαλούνται να γνωστοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα που εποπτεύουν.

Επίσης, οι Διευθύνσεις Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων παρακαλούνται να γνωστοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα που εποπτεύουν, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της χωρικής τους αρμοδιότητας.

Για να επιτευχθεί ο σκοπός της παρούσας εγκυκλίου, σκόπιμο είναι να λάβουν γνώση του περιεχομένου της όλοι οι υπάλληλοι, ιδιαίτερα δε εκείνοι που έχουν ως αποστολή την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σας γνωρίζουμε ότι η παρούσα εγκύκλιος έχει καταχωρισθεί στο δικτυακό τόπο της Υπηρεσίας μας: www.ydmed.gov.gr, στο πεδίο: «Διοικητική Μεταρρύθμιση/Σχέσεις Κράτους-Πολίτη/Θέματα Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας».

Η Διεύθυνση Σχέσεων Κράτους-Πολίτη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παραμένει στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και συνεργασία.

Ο YΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινό το γενετικό υπόβαθρο πέντε ψυχικών παθήσεων


Ελπίδες για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία τους.

Ο αυτισμός, η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή (πρώην μανιοκατάθλιψη), η σχιζοφρένεια και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), παρά τις μεταξύ τους διαφορές, μπορεί να έχουν ορισμένους κοινούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως σήμερα διεθνή επιστημονική έρευνα αναφορικά με το γενετικό υπόβαθρο των ψυχικών-νοητικών ασθενειών.

Η ανακάλυψη ότι, από γενετική άποψη, οι πέντε αυτές παθήσεις δεν έχουν τόσο ξεκάθαρα «σύνορα», δίνει ελπίδες για καλύτερη διάγνωση και φαρμακευτική θεραπεία.

Οι ερευνητές της Κοινοπραξίας Ψυχιατρικής Γενωμικής από 19 χώρες, με επικεφαλής τον δρ. Τζόρνταν Σμόλερ του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», βρήκαν τέσσερις περιοχές του γενετικού κώδικα που μπορεί να παίζουν ρόλο και στις πέντε ασθένειες. Αυτοί οι γενετικοί παράγοντες είναι συχνότεροι στους ανθρώπους που έχουν κάποια από τις πέντε παθήσεις, από ό,τι είναι στους υγιείς.

Ειδικά δύο γενετικοί παράγοντες αφορούν γονίδια που εμπλέκονται στη ρύθμιση του ασβεστίου στα εγκεφαλικά κύτταρα (το ασβέστιο παίζει ζωτικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου). Από αυτά τα δύο γονίδια, το ένα είχε στο παρελθόν συσχετιστεί με την κατάθλιψη και τη διπολική διαταραχή και το άλλο με τη σχιζοφρένεια, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν και οι πέντε αυτές παθήσεις θεωρούνται ξεχωριστές, μοιράζονται ορισμένα κοινά συμπτώματα, γι' αυτό μερικές φορές είναι δύσκολη η ταξινόμησή τους. Μια μελέτη του 2011 είχε επισημάνει γενετικές μεταβολές κοινές τόσο στον αυτισμό, όσο και στη ΔΕΠΥ. Οι αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα μελέτη μπορεί να βοηθήσει, ώστε στο μέλλον να κατηγοριοποιηθούν ξανά οι ψυχικές παθήσεις με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τη γενετική αιτιολογία τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 33.300 ανθρώπους που είχαν κάποια ψυχική-νοητική πάθηση και άλλους 27.900 ανθρώπους που δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δείχνει μεν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους τέσσερις γενετικούς παράγοντες και στις πέντε παθήσεις, όμως δεν μπορεί να αποδείξει ότι κάποιος άνθρωπος που έχει έναν από αυτούς τους παράγοντες στο γενετικό υλικό του, θα αναπτύξει κατ' ανάγκη κάποια από τις διαταραχές.

Πάντως, η νέα έρευνα, όπως είπε ο καθηγητής ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιοακείμ Χολμάγιερ, επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί επιστήμονες ήδη πίστευαν: ότι οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου δεν είναι μεμονωμένοι για μία μόνο πάθηση, αλλά μπορούν να αφορούν ταυτόχρονα περισσότερες διαταραχές.

Ήδη ορισμένα φάρμακα είναι κοινά για κάποιες ψυχικές-νοητικές παθήσεις. Οι νέες γενετικές μελέτες στο μέλλον πάνω σε αυτές τις διαταραχές μπορεί να αποκαλύψουν νέους στόχους για καλύτερα φάρμακα «που θα στοχεύουν περισσότερο στη ρίζα της ασθένειας και θα την προλαμβάνουν», όπως είπε ο Χολμάγιερ. Τόνισε όμως ότι οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να ρίξουν περισσότερο φως επίσης στο εάν και πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν με τους γενετικούς για να πυροδοτήσουν κάποια ψυχική πάθηση.

Σήμερα η επιστημονική κοινότητα τείνει να θεωρεί τις ψυχικές-νοητικές νόσους ως ένα πολύπλοκο μείγμα πολυάριθμων γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, που μπορεί να ξεκινούν ήδη από την μήτρα της εγκύου μητέρας και να περιλαμβάνουν διάφορες εμπειρίες της κατοπινής ζωής. «Μπορεί να υπάρχουν πολλοί δρόμοι για κάθε μία από αυτές τις ασθένειες», όπως είπε ο Σμόλερ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιός του κοινού κρυολογήματος «σκοτώνει» καρκινικούς όγκους


Παράλληλα ενεργοποιεί το ασθενές ανοσοποιητικό των καρκινοπαθών.

Την πεποίθησή τους ότι ένας ιός του κοινού κρυολογήματος θα μπορούσε να αποτελέσει το ισχυρό θεραπευτικό όπλο ενάντια σε κάθε μορφή καρκινικού όγκου, εκφράζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds.

Οι Βρετανοί επιστήμονες κάνουν λόγο για έναν απλό ρεοϊό, ο οποίος θα μπορούσε να εγχύεται στον ανθρώπινο οργανισμό, με ένεση, και στη συνέχεια να προσεγγίζει το στόχο του (τον καρκινικό όγκο), κρυμμένος πίσω από ερυθρά αιμοσφαίρια, προκειμένου να τον χτυπήσει και να τον εξολοθρεύσει!

Είναι ήδη επιστημονικά γνωστό ότι ο ρεοϊός επιτίθεται και σκοτώνει καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ενδοφλέβια χορήγηση του ιού σε καρκινοπαθείς, κυρίως παχέος εντέρου και ήπατος, σκοτώνει αρκετά καρκινικά κύτταρα και παράλληλα ενεργοποιεί το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα των καρκινοπαθών κατά άλλων καρκινικών κυττάρων!

Η μόνη αμφιβολία των Βρετανών είναι μήπως το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ως «εχθρό» τον ρεοϊό και προσπαθεί να τον εξοντώσει πριν εκείνος φτάσει στον καρκινικό όγκο.

Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Science Translational Medicine», έδειξε ότι ρεοϊοί θα μπορούσαν- παρ΄όλα αυτά- να αποφύγουν τα «όπλα» του ανοσοποιητικού συστήματος και, εν τέλει, να χτυπήσουν τους καρκινικούς όγκους, κρυμμένοι πίσω από ερυθρά αιμοσφαίρια. Ήδη, η μελέτη χαρακτηρίζεται ως «σημαντικό βήμα» για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών θεραπειών, οι οποίες θα μπορούσαν μάλιστα να αρχίσουν να εφαρμόζονται πολύ σύντομα, ίσως πριν από το 2015.

Οι ρεοϊοί είναι συνήθως ακίνδυνοι, αφού ευθύνονται μόνο για στομαχικές διαταραχές και για κρυολογήματα, ιδίως στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα να μολύνουν και να σκοτώνουν κάποια καρκινικά κύτταρα, χωρίς να προκαλούν βλάβες σε παρακείμενους υγιείς ιστούς.

Τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια, όπου ο ρεοϊός δεν εγχύθηκε με ένεση, έδειξαν ότι δεν μπορεί να φτάσει τον στόχο του, δηλαδή τον καρκινικό όγκο, επειδή δέχονταν επίθεση, στο μεταξύ, από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το συμπέρασμα, λοιπόν, ήταν ότι ο ρεοϊός πρέπει να εγχύεται ενέσιμα απευθείας μέσα στον όγκο, ή να χορηγείται παράλληλα με άλλα φάρμακα που θα τον προστατεύουν από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτη που ακολούθησε, αυτή τη φορά σε 10 ανθρώπους, επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι, πράγματι, ο ρεοϊός μπορεί να κρυφτεί πίσω από ερυθρά αιμοσφαίρια, να ξεφύγει από τα αμυντικά όπλα του ανοσοποιητικού συστήματος και, τελικά, να φτάσει στον καρκινικό όγκο. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Κέβιν Χάριγκτον από το «Institute of Cancer Research», όλοι οι ασθενείς έπασχαν από προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου που είχε κάνει μετάσταση στο ήπαρ. Αφού υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία, στη συνέχεια έγινε στοχευμένη επιμόλυνσή τους με κάποια δόση ρεοϊών. Στις εργαστηριακές εξετάσεις που ακολούθησαν φάνηκε ότι οι ρεοϊοί εντοπίζονταν στον καρκινικό όγκο αλλά όχι και στο υγιές τμήμα του ήπατος, κάτι που σημαίνει ότι «χτυπούσαν» επιλεκτικά και μόνο τον καρκίνο. Όσον αφορά στο αίμα, οι ρεοϊοί εντοπίζονταν μόνο σε ερυθρά αιμοσφαίρια- όχι στο υγρό πλάσμα αίματος όπου «κολυμπούν» τα αιμοσφαίρια- κάτι που σημαίνει ότι χρησιμοποιούσαν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ως ασπίδα ενάντια στο ανοσοποιητικό σύστημα, μέχρι να προσεγγίσουν τον καρκινικό όγκο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Άλαν Μέλχερ από το Πανεπιστήμιο του Leeds, «ο ρεοϊός είναι, τελικά, πολύ πιο έξυπνος απ΄ ό,τι φανταζόμασταν. Δεν έχουμε, πλέον, καμία αμφιβολία ότι τέτοιοι ρεοϊοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, για να καταπολεμήσουμε πολλές μορφές καρκινικών όγκων».

Εξίσου αισιόδοξος και ο Δρ. Κέβιν Χάρινγκτον, δήλωσε: «Οι θεραπείες με ρεοϊούς είναι πραγματικά ελπιδοφόρες. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι είναι πολύ πιθανόν να μεταφέρουμε αυτές τις θεραπείες, με μια απλή ένεση, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, απευθείας στους καρκινικούς όγκους».


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλος ο κίνδυνος από ακατάλληλα θερμαντικά σώματα


Προειδοποιήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας στους πολίτες.

O Ιατρικός Σύλλογος Πατρών εφιστά την προσοχή στους πολίτες για την αποφυγή χρήσης αυτοσχέδιων και ακατάλληλων θερμαντικών σωμάτων. Η μεγάλη εκπομπή μονοξειδίου-διοξειδίου του άνθρακα, θείου και οξειδίων του αζώτου σε κλειστούς χώρους από την καύση καυσόξυλων, χωρίς ικανοποιητικές συνθήκες εξαερισμού, μπορεί να οδηγήσει σε έντονη τάση για υπνηλία και σε έντονη ανοξαιμία-ασφυξία λόγω της τοξικής τους δράσης, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή.

Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε: «Υπαρκτός επίσης είναι ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς και για αυτό το λόγο θα πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα προληπτικά μέτρα προστασίας του χώρου.

Τέλος, ανακύπτουν επιπρόσθετα προβλήματα υγείας, που προέρχονται από το επιβαρυμένο εσωτερικό περιβάλλον με “αιωρούμενα ρυπογόνα μικροσωματίδια” με την αντίστοιχη εσωτερική ανακυκλωνόμενη επιμόλυνση σε χαλιά, ταπετσαρίες, κουρτίνες, κλπ.

Παρατηρούνται δε αυξημένες εισαγωγές επειγόντων περιστατικών για παιδιά ηλικίας έως 14 ετών εξαιτίας κυρίως κρίσεων άσθματος, αλλά και σε άτομα άνω των 65 ετών σε έδαφος χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Για όλα τα παραπάνω εφιστούμε αυξημένη προσοχή σε πολίτες που κάνουν χρήση τέτοιων θερμαντικών συσκευών», καταλήγουν.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γονείς παραμελούν την υγεία τους


Έρευνες δείχνουν ότι υποβαθμίζουν τη διατροφή που ακολουθούν.

Στις μέρες μας, έχουμε ακούσει ότι να έχεις παιδιά βλάπτει, εξαιτίας της επιπρόσθετης φορολογίας. Έχουμε δει ακραίες συμπεριφορές γονιών να παραδίδουν τα παιδιά τους στην εφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεν έχουμε ακούσει όμως ότι τα παιδιά μπορεί να βλάψουν την υγεία των γονιών τους. Όχι κυριολεκτικά, αν και αυτό μπορεί να συμβεί αν τα κυνηγάτε όλη μέρα για αταξίες μέσα σε ένα σπίτι γεμάτο με διασκορπισμένα παιχνίδια.

Ποιοτική μελέτη από το International Food Information Council Foundation (IFIC) στόχο είχε να διερευνήσει τις αντιλήψεις των Αμερικανών για την ασφάλεια τροφίμων, τη δίαιτα και τη φυσική τους δραστηριότητα και για τον τρόπο που προσπαθούν να βελτιωθούν.

Στη μελέτη πήραν μέρος 1.057 άτομα, από τα όποια το 29% ήταν ενήλικοι 18–49 ετών με παιδιά κάτω των 18 ετών. Από τις ερωτήσεις που έγιναν στους συμμετέχοντες προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα ανάμεσα στα οποία ήταν και ότι τα 2/3 των γονιών ανησυχούν περισσότερο για τη διατροφή των παιδιών τους παρά για τη δική τους.

Άλλη μελέτη, που εξέτασε τις συνήθειες και τη διατροφή γονιών και τις συνέκρινε με ίδιας ηλικίας ενηλίκους χωρίς παιδιά κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Ιδιαίτερα οι μητέρες, ανέφεραν μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων, αναψυκτικών με ζάχαρη και κορεσμένων λιπαρών, σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς παιδιά, ενώ είχαν και υψηλότερο μέσο όρο δείκτη μάζας σώματος. Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες βρέθηκε να είναι λιγότερο δραστήριοι, παρουσίαζαν δηλαδή μειωμένη φυσική άσκηση, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν παιδιά.

Έτσι, ενώ θα περίμενε κανείς, όσοι αποκτούν παιδιά να βελτιώνουν τις συμπεριφορές τους, ώστε να δώσουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους κάποιοι, ενδεχομένως λόγω της έλλειψης χρόνου, υποβαθμίζουν τη διατροφή τους και ασκούνται λιγότερο. Από μελέτες έχει φανεί ότι οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους, ειδικά στην προσχολική ηλικία, πριν δηλαδή ασκηθούν επιρροές από το σχολικό περιβάλλον.

Έτσι, αν ως γονείς παραμελείτε τις ανάγκες σας και παραγκωνίζετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προκειμένου να καλύψετε περισσότερο τις ανάγκες των παιδιών σας, τότε ουσιαστικά πράττετε το αντίθετο. Το να είστε θετικό πρότυπο και μόνο για το παιδί σας είναι η καλύτερη μέθοδος για να εξασφαλίσετε ότι τώρα και στο μέλλον θα υιοθετεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Εάν, για παράδειγμα, εσείς δεν τρώτε ποτέ ένα φρούτο και ένα γιαούρτι ως σνακ ή δεν παίρνετε ποτέ πρωινό πριν φύγετε από το σπίτι, δεν μπορείτε να έχετε την απαίτηση να το κάνει ευχάριστα το παιδί σας.

Σε ελληνική μελέτη, φάνηκε ότι τα παιδιά με έναν παχύσαρκο γονιό έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα από τα παιδιά με γονείς φυσιολογικού σωματικού βάρους. Τα παιδιά με 2 παχύσαρκους γονείς έχουν 2,4 περισσότερες φορές να είναι υπέρβαρα. Το βάρος, οι συνήθειες και οι πεποιθήσεις των γονιών επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το βάρος και τις αντιλήψεις των παιδιών.

Εάν εφαρμόζετε στον εαυτό σας τους «κανόνες» υγιεινής διατροφής και ζωής, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και έλεγχο θα τους περάσετε και στα παιδιά σας. Το όφελος θα είναι διπλό, καθώς αφενός θα κάνετε καλό στη δική σας υγεία, αφετέρου στα παιδιά σας. Σίγουρα, το να είσαι γονιός είναι ένας ρόλος για τον οποίο κανείς δε σε έχει προετοιμάσει, δεν υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης που να υποδεικνύει τον τρόπο χειρισμού των παιδιών. Νέοι γονείς εξομολογούνται ότι η απόκτηση ενός παιδιού είναι από τα πιο υπέροχα συναισθήματα που έχουν βιώσει.

Η ευθύνη ενός παιδιού είναι μεγάλη και ταυτόχρονα αποτελεί πηγή άγχους. Το άγχος όμως δεν είναι καλός σύμβουλος, Φροντίστε τον εαυτό σας όπως πριν γίνετε γονείς, ενδιαφερθείτε για τη δίαιτά σας και την άσκησή σας, ενσωματώστε το παιδί μέσα σε αυτές τις συνήθειες και το αποτέλεσμα θα είναι ιδανικό. Χωρίς άγχος και χωρίς να «κουνάτε» το δάκτυλο στο παιδί σας! Απλά εφαρμόστε εσείς αυτά που θέλετε να εφαρμόσει κι εκείνο για το καλό του.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικό πλεονέκτημα για τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη


Ένα γονίδιο έχει καταστεί χρυσός κανόνας σε νοσοκομεία και εργαστήρια.

Η Ventana Medical Systems, Inc. (Ventana), μέλος του Ομίλου Roche και η Biocare Medical, LLC (Biocare) ανακοίνωσαν την επίτευξη μη αποκλειστικής συμφωνίας άδειας χρήσης, που επιτρέπει στη Biocare την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ευρεσιτεχνίες και υλικά που σχετίζονται με τη διαγνωστική χρήση του p63 στην έρευνα και στα IVD.

Παράλληλα, η Biocare και η AsymmetRx Medical, Inc. (AsymmetRx) αποκατέστησαν τη μεταξύ τους διένεξη όσον αφορά την τεχνολογία του p63. Στα πλαίσια αυτού του διακανονισμού, η Biocare απέκτησε παγκόσμια άδεια μέσω της Ventana για τη διανομή του μονοκλωνικού πρωτογενούς αντισώματος ποντικού p63 (4A4) στην αγορά της έρευνας και των IVD και η AsymmetRx συμφώνησε να τερματίσει όλες τις νομικές διαδικασίες σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η AsymmetRx διατηρεί την αποκλειστική, παγκόσμια άδεια σύμφωνα με τα αρχεία ευρεσιτεχνίας της Ιατρικής Σχολής του Harvard για τη χρήση του αντισώματος p63 ως βοηθήματος στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και άλλων τύπων καρκίνου.

«Αποστολή μας είναι η βελτίωση της ζωής όλων των ασθενών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο», λέει η Mara Aspinall, Πρόεδρος της Ventana Medical Systems, Inc. «Μέσω του προγράμματος αδειοδότησής μας, καθιστούμε τα πιο εξελιγμένα προϊόντα της βιομηχανίας διαθέσιμα στα άτομα που έχουν ανάγκη και συμβάλλουμε στη διασφάλιση της προτυποποίησης των διαγνωστικών αποτελεσμάτων προς όφελος των ασθενών». 


Το γονίδιο p63 ανακαλύφθηκε στο εργαστήριο του Harvard από τον Dr. Frank McKeon και η διαγνωστική εξέταση του p63 για τον καρκίνο επινοήθηκε από μία συνεργασία των εργαστηρίων της Ιατρικής Σχολής του Harvard, του ιδρύματος για τον καρκίνο Dana Farber και του Νοσοκομείου Brigham and Women.

Η πρωτεΐνη p63 εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό στον προστάτη, στο μαστό, στην ουροδόχο κύστη και στον πνευμονικό ιστό και το μονοκλωνικό πρωτογενές αντίσωμα ποντικού p63 (4A4) φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμο στη διαφοροποίηση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων αλλοιώσεων σε συνδυασμό με τα μορφολογικά ευρήματα. Σημαντικός αριθμός άρθρων σε κορυφαία κλινικά περιοδικά έχουν αναφέρει την ακρίβεια και τη χρησιμότητα του p63 ως βοηθήματος στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, ενώ έχει καταστεί ως χρυσός κανόνας (Gold Standard) που χρησιμοποιείται από κορυφαία νοσοκομεία, εργαστήρια και ειδικούς παγκοσμίως.

«Η ένταξη του p63 στα διαγνωστικά πάνελ μας για τον πνεύμονα, τον προστάτη και το μαστό πραγματικά ενισχύει τη δυνατότητα της πλατφόρμας Multiplex IHC να βοηθήσει τους παθολογοανατόμους στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και παγιώνει το πάθος μας για τη φροντίδα του ασθενούς και τη δυνατότητα να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο με κάθε μία αντικειμενοφόρο πλάκα», λέει ο Roy Paxton Yih, Πρόεδρος & CEO της Biocare Medical, LLC.

«Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί έναν από τους δυσκολότερους τύπους καρκίνους όσον αφορά τη διάγνωση και η εξέταση που βασίζεται στο p63 προσθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη σωστή διάγνωση. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τη συμφωνία μας με τη Ventana, και τώρα με τη Biocare, καθώς θα παρέχει μία πλατφόρμα που θα καταστήσει τις διαγνωστικές εξετάσεις του p63 διαθέσιμες στους ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει ο Peter F. McKeon, Πρόεδρος της AsymmetRx Medical, Inc.


Διαβάστε περισσότερα...

Τσιρότα οιστρογόνου κατά του καρκίνου του προστάτη


Μια εναλλακτική θεραπεία με λιγότερες παρενέργειες.

Τσιρότα που προσκολλώνται στο δέρμα του άνδρα ασθενούς και απελευθερώνουν στον οργανισμό του οιστρογόνα, δοκιμάζουν ήδη Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι ευελπιστούν ότι πρόκειται για μια εναλλακτική, φθηνότερη και ασφαλέστερη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τις τωρινές πιο επιθετικές θεραπείες.

Ανάλογα τσιρότα χρησιμοποιούνται ήδη από τις γυναίκες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, απώλεια λίμπιντο κ.α.), αυξάνοντας την ορμόνη που ο οργανισμός των μεσήλικων γυναικών σταματά πλέον να παράγει, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο των πνευμόνων. Σήμερα, η βασική θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση μιας χημικής ουσίας, η οποία μειώνει το επίπεδο της τεστοστερόνης (που πυροδοτεί την εξάπλωση της νόσου στα αρχικά στάδιά της), αλλά παράλληλα προκαλεί διάφορες παρενέργειες.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, με επικεφαλής τη δρ. Ρουθ Λάνγκλεϊ και τον καθηγητή Πολ 'Αμπελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «Lancet Oncology», σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική Indepedent, έκαναν κλινικές δοκιμές (ήταν η δεύτερη φάση) σε 254 καρκινοπαθείς, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα των τσιρότων και της παραδοσιακής θεραπείας. Η μελέτη έδειξε ότι τα τσιρότα είναι ασφαλής μέθοδος και δεν προκαλούν συμπτώματα τύπου εμμηνόπαυσης, ενώ η πιθανότερη παρενέργεια είναι απλώς ένας ερεθισμός του δέρματος.

Η χρήση οιστρογόνων κατά του καρκίνου του προστάτη είναι παλιά θεραπεία, που εφαρμόστηκε με το σκεπτικό ότι η αύξησή τους στον οργανισμό οδηγεί σε αντίστοιχη μείωση της «ανδρικής» ορμόνης τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η ανάπτυξη του καρκίνου. Όμως η λήψη χαπιών οιστρογόνων προκάλεσε στο παρελθόν σοβαρές παρενέργειες λόγω επιβάρυνσης του ήπατος, κάτι που, με τη σειρά του, οδηγούσε σε έκκριση χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούσαν θρομβώσεις στο αίμα, εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Η προτιμώμενη σήμερα θεραπεία είναι η χορήγηση σε μορφή χαπιού ενός φαρμάκου (LHRHa), που μειώνει την παραγωγή στο σώμα τόσο των οιστρογόνων, όσο και της τεστοστερόνης. Όμως κι αυτό έχει επίσης παρενέργειες στους άνδρες, οι οποίες προσομοιάζουν με εκείνες της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, κάτι που, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε οστεοπόρωση και διαβήτη.

Όπως είπε η Λάνγκλει, «τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τσιρότα οιστρογόνου ή οιστρογόνα σε μορφή τζελ για να θεραπεύσουμε τον καρκίνο του προστάτη, χωρίς να αυξήσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Πιστεύουμε ότι η αιτία που η λήψη των οιστρογόνων από το στόμα προκάλεσε τις παρενέργειες, ήταν ότι αυτές οι ορμόνες έφθαναν σε μεγάλες συγκεντρώσεις απευθείας στο ήπαρ από το στομάχι, ενώ αν τα οιστρογόνα απορροφώνται μέσω του δέρματος, τότε αποφεύγεται η επίπτωση στο ήπαρ».

Οι ερευνητές, όπως ανέφεραν, θα συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές τους σε βάθος χρόνου σε πάνω από 600 ασθενείς για να δουν αν όντως τα τσιρότα οιστρογόνου είναι εξίσου αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της μεγέθυνσης του καρκινικού όγκου, όσο είναι οι τωρινές ορμονικές θεραπείες.



Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αναπνοής μετρά το στρες


Oι αγχωμένοι άνθρωποι αναπνέουν πιο γρήγορα και λιγότερο βαθιά.

Ένα απλό, μη επεμβατικό και αξιόπιστο τεστ, το οποίο μέσω της ανάσας θα μετρά το βαθμό στρες που έχει ο άνθρωπος, επεξεργάζονται βρετανοί επιστήμονες.

Προς το παρόν οι δοκιμές τους έχουν συμπεριλάβει μόνο 22 ανθρώπους και στο μέλλον, το δείγμα θα πρέπει να διευρυνθεί, όπως αναφέρουν, ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι ηλικίες και πολλοί διαφορετικοί τύποι ανθρώπων, προκειμένου να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για την ακρίβεια του τεστ.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου Λαφμπόροου, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Τόμας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ερευνών πάνω στην αναπνοή «Journal of Breath Research», έχουν εντοπίσει έξι βιο-δείκτες στην αναπνοή, που αποτελούν υποψήφιους δείκτες ανίχνευσης του στρες.

Τα δείγματα της αναπνοής εξετάζονται αρχικά με τη χημική τεχνική της αέριας χρωματογραφίας-φασματοσκοπίας μαζών και μετά αναλύονται στατιστικά. Δύο πτητικές χημικές ουσίες που περιέχονται στην αναπνοή, φαίνεται πως αυξάνονται σε περίπτωση αυξημένου στρες ενός ανθρώπου, ενώ αντίστροφα τέσσερις άλλες ουσίες μειώνονται.

Η ανάλυση της αναπνοής ως διαγνωστικού εργαλείου κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ιατρική τα τελευταία χρόνια. Σταδιακά, οι ερευνητές έχουν βρει βιο-δείκτες για διάφορες παθήσεις, όπως η φυματίωση, διάφορες μορφές καρκίνου, το άσθμα κ.α. Από την άλλη, υπάρχουν διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες, που επηρεάζουν την αξιοπιστία των τεστ της αναπνοής, όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση, το περιβάλλον κ.α.

Όσον αφορά το στρες, οι ερευνητές ξεκινούν με την υπόθεση ότι οι αγχωμένοι άνθρωποι αναπνέουν πιο γρήγορα και λιγότερο βαθιά, ενώ έχουν αυξημένο σφυγμό και ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, καταστάσεις που μπορεί να μεταβάλλουν το «προφίλ» της αναπνοής σε περίπτωση στρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεύτηκε κοριτσάκι με τον ιό του AIDS


Εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης.

Την πρώτη περίπτωση λειτουργικής αποκατάστασης της υγείας ενός παιδιού που είχε μολυνθεί κατά τη γέννησή του με τον ιό του AIDS, τον οποίο του είχε μεταδώσει η μητέρα του, ανακοίνωσε ομάδα αμερικανών ιολόγων.

Το κοριτσάκι από το Μισισιπί, που είναι τώρα 2,5 ετών, δεν λαμβάνει φάρμακα για περίπου ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές για να δουν αν η θεραπεία θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε άλλα παιδιά. Τα αποτελέσματα όμως στο συγκεκριμένο παιδί θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να είναι οδηγός σε μια θεραπεία για παιδιά με τον ιό HIV.

Η περίπτωση αν και δεν αποτελεί ουσιαστικά εκρίζωση του ιού, εν τούτοις εμφανίζει τον ιό να έχει εξασθενήσει σημαντικά, σε τέτοιο βαθμό ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να μπορεί να τον ελέγξει χωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία, εξήγησαν οι ιολόγοι.

Ο δρ. Ντέμπορα Περσάουντ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, ήταν αυτή που παρουσίασε τα ευρήματα στο Συνέδριο για ρετροϊούς και ευκαιριακές μολύνσεις στην Ατλάντα. «Αυτή είναι μια απόδειξη με την έννοια πως μπορεί να είναι δυνητικά ιάσιμος ο ιός HIV σε βρέφη», είπε η επιστήμονας.

Η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη στον κόσμο πλήρη ίαση από τον ιό είναι του αμερικανού Τίμοθι Μπράουν ο οποίος θεραπεύτηκε μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, η οποία εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτό το μόσχευμα σχεδιάστηκε και για τη θεραπεία της λευχαιμίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοθεραπεία για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ


Αισιοδοξία μετά τη δοκιμαστική χορήγηση κυττάρων από το λιπώδη ιστό.

Για πρώτη φορά έγινε στη Θεσσαλονίκη η θεραπευτική χορήγηση αυτόλογων μεσεγχυματικών κυττάρων σε τρεις ασθενείς με Αλτσχάιμερ και τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ελήφθησαν από τον λιπώδη ιστό, συγκεκριμένα από το υποδόριο λίπος του κάθε ασθενούς, κι έπειτα από ειδική εργαστηριακή επεξεργασία τροποποιήθηκαν και στη συνέχεια χορηγήθηκαν ενέσιμα.

Η χορήγηση έγινε δοκιμαστικά, παράλληλα με φαρμακευτική θεραπεία με αναστολείς της χολινεστεράσης, σε έναν άντρα μέσης ηλικίας, με νόσο Αλτσχάιμερ σε ήπιο στάδιο, και σε έναν άντρα και μία γυναίκα, ηλικίας άνω των 65 ετών, με μεσαίο και προχωρημένο στάδιο της νόσου αντίστοιχα. Για δύο μήνες μετά τη θεραπεία, παρατηρήθηκε βελτίωση στη νοητική λειτουργία και των τριών.

«Η βελτίωση αυτή ήταν παροδική και δεν κράτησε πολύ. Θα πρέπει να γίνουν επαναλαμβανόμενες εγχύσεις, αλλά αυτό θέλουμε να γίνει στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος που σκεφτόμαστε να κάνουμε. Τα αποτελέσματα των δοκιμών σε αυτούς τους τρεις ασθενείς έχουν σταλεί προς δημοσίευση σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Εκείνο που θέλουμε είναι να γίνει μία μελέτη με κλινικές δοκιμές ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε αυτή τη μέθοδο ως θεραπεία εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η νευρολόγος, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη.

«Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ασφάλεια του ασθενούς, γι' αυτό κι επιλέξαμε τη χρήση μεσεγχυματικών κυττάρων που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή. Με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε, το επιδιωκόμενο ήταν μία "αυτοθεραπεία" των ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, με υλικό που προέρχεται από τον δικό τους οργανισμό. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς οι ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά μετά χειροτέρεψαν. Αυτό οφείλεται στο ότι η χορήγηση των μεσεγχυματικών κυττάρων έγινε μόνο μία φορά. Για να μπορέσουμε να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να επαναληφθεί η χορήγηση» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής βιοχημείας του ΑΠΘ Γιώργος Κολιάκος.

Ο κ. Κολιάκος συνεργάστηκε με την κ. Τσολάκη και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της θεραπευτικής χορήγησης αυτόλογων μεσεγχυματικών κυττάρων σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ στο 8ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η χορήγηση των μεσεγχυματικών κυττάρων έγινε με τη συγκατάθεση των ασθενών. Στη συνέχεια, για ένα διάστημα δύο μηνών παρατηρήθηκε βελτίωση και στους τρεις ασθενείς, ενώ δεν υπήρξαν παρενέργειες ή επιπλοκές για τους επόμενους 9 - 17 μήνες.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπαζάρ από φιλοζωικές οργανώσεις


Διοργανώνεται στην Πλάκα το διήμερο 30-31 Μαρτίου.

Τέσσερα φιλοζωικά σωματεία συναντιούνται στην Πλάκα στις 30 και 31 Μαρτίου.

Η Κιβωτός της Μυτιλήνης, το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων, η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης και το ΠΡΟ.ΣΤ.Α.ΤΕ.Υ.Ω ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν ένα διήμερο αφιερωμένο στους καλύτερους φίλους του ανθρώπου, τα ζώα.

Οι διοργανωτές του συγκεκριμένου μπαζάρ ζητούν τη βοήθεια και τη στήριξη όλων εκείνων που αγαπούν τα ζώα. Άλλωστε, με τα χρήματα που συλλέγουν, βοηθούν, όπως λένε και αποδεικνύουν, τα αδέσποτα (και όχι μόνο) σκυλιά.


Πηγή: http://www.adespoto.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θύμα βίας από τον σύντροφό της 1 στις 4 Ελληνίδες


Σημαντικός ο ρόλος της κρίσης στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Θλιβερά είναι τα στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών, που πέφτουν θύματα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, 1 στις 4 γυναίκες έχει πέσει θύμα βίας από τον σύντροφό της. Η κακοποίηση δεν είναι πάντα σωματική από την άποψη του ξύλου, αλλά πολλές φορές είναι ψυχολογική ή σεξουαλική, ενώ μπορεί να λάβει και την μορφή εκφοβισμού, που οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών - θυμάτων.

Όπως εκτιμούν κοινωνικοί επιστήμονες, παίζει και η κρίση τον ρόλο της στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, αφού αρκετοί σύντροφοι ξεσπούν τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η ανεργία ή η οικονομική δυσπραγία με αυτόν τον τρόπο.

Παρόλα αυτά, για τέτοιου είδους ενέργειες δεν υπάρχει δικαιολογία και τα θύματα πρέπει να απευθύνονται στους ειδικούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιδανική επιλογή πρωινού τα δημητριακά


Περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Το πρωινό συχνά θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά και τους εφήβους. Ωστόσο, η κατανάλωσή πρωινού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αν και η μείωση αυτή είναι εντονότερη κατά την εφηβική ηλικία. Ένα ισορροπημένο και πλήρες πρωινό μπορεί να επηρεάσει την ενεργειακή πρόσληψη κατά το υπόλοιπο της ημέρας, μειώνοντας την ανάγκη για τσιμπολόγημα και το αίσθημα της πείνας.

Έχει φανεί, από έρευνες σε παιδιά και εφήβους ότι η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με υγιές σωματικό βάρος, ενώ η ύπαρξη υπερβάλλοντος βάρους σχετίζεται με παράλειψη του συγκεκριμένου γεύματος. Πρόσθετα οφέλη είναι η βελτιωμένη νοητική εγρήγορση αλλά και η καλύτερη φυσική απόδοση. Στοιχεία δείχνουν, ότι η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με χαμηλότερη από τα 2/3 κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες και μέταλλα.

Επιλογές πρωινού με δημητριακά

Μετά από 8-12 ώρες νηστείας, ο οργανισμός χρειάζεται «καύσιμα» για να ξεκινήσει η ημέρα με ενέργεια. Τα δημητριακά πρωινού, συνοδευόμενα από γαλακτοκομικά και φρούτα, αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες επιλογές για το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Ο κύριος λόγος για τη μεγάλη δημοτικότητά τους είναι ότι αποτελούν ένα θρεπτικό και ταυτόχρονα, πολύ γευστικό γεύμα για τα παιδιά, ενώ διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων και υφών, που κάνει τα παιδιά να ανυπομονούν να φάνε το πρωινό τους! Μάλιστα είναι ένας λαχταριστός τρόπος να πίνουν τα παιδιά το γάλα τους κάθε πρωί!

Παράλληλα, παραμένουν ένα εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία του γεύμα που διευκολύνει τους γονείς με επιβαρυμένο πρωινό πρόγραμμα. Πέρα όμως από την πρακτική τους ευκολία και την ευρεία αποδοχή τους από τα παιδιά, υπάρχουν και άλλοι πολύ σημαντικοί λόγοι από τους γονείς να τα εμπιστευτούν.

Γεμάτα θρεπτικά συστατικά!

Ένα ισορροπημένο πρωινό παρέχει περίπου το 20% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων της ημέρας αλλά πάνω από 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού είναι χαμηλά σε λίπος, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ειδικά τα δημητριακά ολικής αλέσεως, που προέρχονται από ολόκληρους ανεπεξέργαστους σπόρους, προσφέρουν όλα τα οφέλη των υδατανθράκων, των φυτικών ινών, των βιταμινών, των μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό και άρα δεν προσλαμβάνουν τα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά δεν τα αναπληρώνουν από άλλα γεύματα μέσα στην ημέρα. Αντίθετα, τα άτομα που καταναλώνουν δημητριακά πρωινού έχουν υψηλότερη μέση πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα).

Πλούσια σε βιταμίνες

Υπάρχουν παιδικά δημητριακά πρωινού που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη D. Αντίθετα με την εικόνα της ηλιόλουστης Ελλάδας όπου θα έπρεπε τα παιδιά να έχουν επάρκεια σε βιταμίνη D, αυτό δεν συμβαίνει, οπότε ο εμπλουτισμός τροφίμων με αυτή τη βιταμίνη είναι πολύ σημαντικός.

Στα δημητριακά περιέχονται επίσης σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη-Β3 και παντοθενικό οξύ-Β6 ), καλύπτοντας περίπου το 30% των ημερήσιων αναγκών σε αυτές ανά μερίδα 30g. Ένα άλλο συστατικό το οποίο φαίνεται να προσλαμβάνεται συχνά ανεπαρκώς στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι το φυλλικό οξύ.

Τα παιδικά δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν σημαντική πηγή και γι’ αυτό, καλύπτοντας περίπου το 26% των ημερήσιων απαιτήσεων. Η πληθώρα αυτή των βιταμινών, δίνει ενέργητικότητα στον οργανισμό και συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών, μια περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες!

Η σημασία της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D συντίθεται στο σώμα μας με τη βοήθεια της έκθεσης στον ήλιο. Ωστόσο, μπορούμε να τη λάβουμε και μέσω της διατροφής, με σημαντικότερες πηγές τα γαλακτοκομικά και θαλασσινά, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος.

Η έλλειψη της βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, ισχαιμικές καρδιακές νόσους και αυτοάνοσα νοσήματα. Έχει φανεί, ότι το ποσοστό ανεπάρκειας της βιταμίνης κυμαίνεται σε ένα εύρος από 20-100.

Ωστόσο, η πρόσληψη βιταμίνης D φαίνεται να είναι αυξημένη σε άτομα που καταναλώνουν δημητριακά πρωινού, κυρίως λόγω της συνοδούς πρόσληψης γαλακτοκομικών. Πρόσφατα μάλιστα τα παιδικά δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως που κυκλοφορούν στην αγορά εμπλουτίστηκαν με βιταμίνη D, και παρέχουν πλέον περίπου 1μg/μερίδα 30g, δηλαδή σχεδόν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης D.

Πλούσια σε ασβέστιο

Πέρα από τις βιταμίνες, τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως αποτελούν πηγή ασβεστίου, καθώς προσφέρουν τουλάχιστον το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου, ανά μερίδα 30g ανεξάρτητα από την προσθήκη γάλακτος.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών των παιδιών και των εφήβων και η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφησή του. Με την προσθήκη γάλακτος, η περιεχόμενη ποσότητα ασβεστίου μπορεί να καλύψει τουλάχιστον το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου.

Με γαλακτοκομικά ή/και φρούτα

Σήμα κατατεθέν του πρωινού γεύματος είναι, εκτός από τα δημητριακά και το γάλα. Η συνήθεια αυτή του συνδυασμού δημητριακών με γαλακτοκομικά είναι πολύ ωφέλιμη όταν αποκτάται στην παιδική και εφηβική ηλικία και συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή, όπου παρατηρείται η μείωση στην πρόσληψη γαλακτοκομικών με δυσμενείς για την υγεία επιπτώσεις.

Επιπλέον, τα δημητριακά πρωινού μπορούν να συνδυαστούν εξαιρετικά με αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αυτός μπορεί να είναι και ένας εύκολος τρόπος για τους γονείς να αυξήσουν την πρόσληψη των παιδιών τους σε φρούτα, συνδυάζοντάς τα με ένα αποδεκτό τρόφιμο όπως τα δημητριακά, και δημιουργώντας έτσι ένα πλήρες και πολύ θρεπτικό πρωινό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Τι γίνεται με τη σοκολάτα και τη ζάχαρη των δημητριακών;

Με τη χρήση των σύγχρονων τεχνικών στην παραγωγή τροφίμων τα σοκολατένια δημητριακά πρωινού περιέχουν σχεδόν ίσες θερμίδες με τα δημητριακά χωρίς σοκολάτα.

Η βιομηχανία, ακολουθώντας τις συστάσεις των οργανισμών υγείας, εφαρμόζει στρατηγικές μείωσης των απλών σακχάρων και αύξησης της ολικής άλεσης, διατηρώντας παράλληλα τη γεύση που προτιμούν τα παιδιά.

Η ζάχαρη έχει σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από άλευρα δημητριακών και σιρόπι γλυκόζης, που παρασκευάζεται από δημητριακά όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι. Σε πολλά δημητριακά πρωινού, το περιεχόμενο σε απλά σάκχαρα είναι λιγότερο από 9g ανά μερίδα 30g.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως για πρωινό ως μέρος ενός συνολικά υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να είναι ευεργετική για τα παιδιά ώστε να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος.

Συμπερασματικά

Τα δημητριακά πρωινού με ολική άλεση έχουν -με την αξία τους -κατακτήσει τη θέση τους στο διαιτολόγιο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Αποτελούν μια καλή επιλογή για ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Ο γευστικός συνδυασμός τους με γαλακτοκομικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς, αποτελεί μία εύκολη και πρακτική λύση για ένα πλήρες πρωινό, που θα συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και παράλληλα θα τους δώσει σωστές βάσεις για υγιεινότερες επιλογές και συνήθειες στην ενήλικη ζωή.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H καθιστική δουλειά αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη


Αρνητικές οι επιδράσεις στα επίπεδα γλυκόζης.

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, οι άνθρωποι που περνάνε αρκετές ώρες καθισμένοι στο σπίτι και στο γραφείο.

Αν, όμως, σηκώνονται από την καρέκλα ή από τον καναπέ τους για 90 λεπτά παραπάνω μέσα στη μέρα, τότε μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος αυτής της σοβαρής μεταβολικής διαταραχής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζόζεφ Χένσον του πανεπιστημίου του Λέστερ μελέτησαν δύο ομάδες ανθρώπων, μία με μέση ηλικία 33 ετών και μία άλλη με μέση ηλικία 64 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, έχουν να ωφεληθούν περισσότερο αν κάθονται λιγότερο και σηκώνονται όρθιοι πιο συχνά (π.χ. διακόπτοντας περιοδικά τη δουλειά τους στο γραφείο), από ό,τι αν απλώς ασκούνται σωματικά για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Αν αυτή η διακεκομμένη μείωση του χρόνου καθισιού ή ξαπλώματος φθάνει τα 90 λεπτά την ημέρα, τα οφέλη για την υγεία είναι σημαντικά.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καθιστικός χρόνος επιδρά αρνητικά στα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα. Η επίπτωση αυτή είναι άσχετη με την ηλικία του ατόμου, πράγμα που σημαίνει ότι το καθισιό κάνει κακό εξίσου στους νέους και στους ηλικιωμένους.

Η καθιστική ζωή έχει συσχετιστεί από προηγούμενες έρευνες, εκτός του διαβήτη, με αυξημένο κίνδυνο για αγγειακές παθήσεις στην καρδιά και τον εγκέφαλο, καθώς επίσης με μερικές μορφές καρκίνου. Όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται να δείξουν ότι όσοι άνθρωποι κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, στην πραγματικότητα κάνουν ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα. Το καλύτερο αντίδοτο δεν είναι μόνο να ασκούνται τακτικά, αλλά να σηκώνονται συχνά από τη θέση τους και να μη μένουν καθισμένοι (ή ξαπλωμένοι) για πολλή ώρα.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος περνά εννέα έως δέκα ώρες καθισμένος (στο γραφείο, στο σπίτι μπροστά από την τηλεόραση, στο αυτοκίνητο ή σε άλλο μέσο μεταφοράς κλπ). Όμως μερικοί άνθρωποι φθάνουν να κάθονται έως και 16 ώρες την ημέρα, με συνέπεια να μην τους μένει και πολύς χρόνος για να σταθούν όρθιοι, αφού πρέπει και να κοιμηθούν!

Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι το υπερβολικό καθισιό προκαλεί σημαντική ελάττωση του ρυθμού του μεταβολισμού σε έναν οργανισμό, ενώ όταν κανείς μένει όρθιος για συνολικά τρεις ώρες παραπάνω μέσα στην ημέρα, ακόμα κι αν δεν ασκείται σωματικά, καίει κατά μέσο όρο περίπου 3,6 κιλά λίπους παραπάνω μέσα σε ένα χρόνο.

Όταν ένας άνθρωπος στέκεται όρθιος, χρησιμοποιεί το μυϊκό σύστημά του περισσότερο από ό,τι όταν απλώς κάθεται και αυτό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του. Οι μύες που κρατούν τον άνθρωπο όρθιο, παράγουν περισσότερα ένζυμα, τα οποία διασπούν το σάκχαρο και τα λιπίδια στο αίμα, με συνέπεια να απομακρύνεται ο κίνδυνος του διαβήτη, αλλά και άλλων παθήσεων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εθισμό στα παιδιά προκαλούν οι παχυντικές τροφές


Πιο υγιεινά θα πρέπει να τρέφονται οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στο γρήγορο φαγητό μπορεί να εθίζουν τα παιδιά τους οι γυναίκες που τρώνε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προειδοποιούν ερευνητές από την Αυστραλία.

Σε έρευνα με πειραματόζωα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρόχειρα φαγητά ασκούν τις ίδιες επιδράσεις στη χημεία του σώματος με το όπιο, την ηρωίνη και τη μορφίνη.

Έτσι, η έντονη επιθυμία για ένα χάμπουργκερ, ένα σακουλάκι πατατάκια ή μια μερίδα τηγανητές πατάτες με σως, αποτελεί στην πραγματικότητα εθισμό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες από την Αυστραλία, με επικεφαλής την δρα Μπέβερλι Μύλχαουσλερ, ερευνήτρια της μητρικής διατροφής στο πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, εξέτασαν τα νεογνά δύο ομάδων αρουραίων.

Η μία ομάδα των τρωκτικών τρεφόταν φυσιολογικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ενώ η άλλη με πρόχειρα φαγητά του ανθρώπου.

Μετά τον απογαλακτισμό των νεογνών, οι ερευνητές άρχισαν να τους χορηγούν καθημερινά έναν αναστολέα των υποδοχέων των οπιοειδών ουσιών που απελευθερώνονται από την υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου όταν κάνουμε κάτι ευχάριστο ή όταν πονάμε, με αποτέλεσμα να προκαλείται αίσθημα ευεξίας ή αναλγησίας αντιστοίχως.

Αυτό που ήθελαν να δουν ήταν εάν ο αποκλεισμός της παραγωγής οπιοειδών θα επηρέαζε την πρόσληψη τροφίμων με πολλά λίπη και ζάχαρη, όπως κατά κανόνα είναι τα πρόχειρα φαγητά.

Ο αναστολέας των υποδοχέων των οπιοειδών ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικός στα τρωκτικά που είχαν υπερεκτεθεί σε πρόχειρα φαγητά εξαιτίας της διατροφής των μητέρων τους.

Έτσι, τα τρωκτικά αυτά περιόρισαν την κατανάλωση τροφίμων με πολλά λίπη και ζάχαρη, εμφανώς λιγότερο απ’ ό,τι τα άλλα, που δεν είχαν εκτεθεί σε τέτοια τρόφιμα κατά την ενδομήτριο ζωή και τον πρώτο καιρό μετά τη γέννησή τους.

Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι το μονοπάτι των οπιοειδών στον εγκέφαλο της πρώτης ομάδας των νεαρών τρωκτικών είχε αλλοιωθεί εξαιτίας της διατροφής των μητέρων τους.

«Το εύρημα αυτό ελπίζουμε ότι θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού, για να προστατεύσουν τα μωρά τους», δήλωσε η δρ Μύλχαουσλερ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το χάος στην αγορά εργασίας σε αριθμούς


Το χάος που επικρατεί στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται στην έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2012, η οποία παραδόθηκε στην τρόικα. Η έκθεση καταγράφει 74.483 επιχειρήσεις που απασχολούν 261.353 εργαζόμενους οι οποίες προχώρησαν σε μειώσεις μισθών μεσοσταθμικά κατά 18,8% μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων και ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Δείτε εδώ τον πίνακα



Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, καθώς 84.490 συμβάσεις μετατράπηκαν μονομερώς από συμβάσεις αορίστου χρόνου σε μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις καθυστερούν να πληρώσουν τα δεδουλευμένα.

Δείτε εδώ τον πίνακα



Η συγκεκριμένη έκθεση 74 σελίδων, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά η «Ελευθεροτυπία», αποτέλεσε για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το «ανάχωμα» προκειμένου να μην τεθεί θέμα-προς το παρόν-περαιτέρω μείωσης των μισθών, αλλά και άλλων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΣΕΠΕ επέβαλε συνολικά 41 εκατ. πρόστιμα από παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστη εργασία, μη τήρηση βιβλίων επιχειρήσεων και άλλες παραβάσεις που αφορούν την εναπομείνασα εργατική νομοθεσία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδα για τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια


Φάρμακο εγχέεται απευθείας στον εγκέφαλο και απομακρύνει θρόμβους με μέγεθος μπάλας του γκολφ.

Η απευθείας έγχυση στον εγκέφαλο ενός φαρμάκου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια τεχνική που αφορά απευθείας έγχυση ενός φαρμάκου στον εγκέφαλο ασθενών με αιμορραγικό εγκεφαλικό δίνει ελπίδα απομάκρυνσης θρόμβων ακόμη και με μέγεθος όσο αυτό μιας μπάλας του γκολφ! Αυτό ανέφεραν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τα εγκεφαλικά επεισόδια της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στη Χονολουλού της Χαβάης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα μέθοδος φαίνεται να είναι ασφαλής και μπορεί επίσης να μειώσει τη μακροπρόθεσμη αναπηρία των συγκεκριμένων ασθενών.

Η διαδικασία

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της θεραπείας οι χειρουργοί ανοίγουν μια οπή με μέγεθος όσο εκείνο ενός μικρού κέρματος στο κρανίο του ασθενούς. Περνούν στη συνέχεια μέσα στον εγκεφαλικό ιστό έναν καθετήρα, ο οποίος και φθάνει ως το μεγαλύτερο σημείο του θρόμβου που έχει σχηματιστεί στον εγκέφαλο μετά το αιμορραγικό επεισόδιο.

Μέσω του καθετήρα οι ειδικοί εγχέουν το θρομβολυτικό φάρμακο που ονομάζεται ανασυντεθειμένος ιστικός ενεργοποιητής του πλασμινογόνου (rtPA) στον εγκέφαλο. Η έγχυση γίνεται κάθε οκτώ ώρες επί περίπου τρεις ημέρες και στο τέλος αυτού το διαστήματος ο θρόμβος απομακρύνεται μέσω του καθετήρα.

Η μέθοδος δοκιμάστηκε από τους ερευνητές του Τζονς Χόπκινς σε 96 ασθενείς από 26 νοσοκομεία οι οποίοι είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (αυτού του είδους το επεισόδιο προκαλείται λόγω ρήξης μιας αρτηρίας στον εγκέφαλο η οποία στη συνέχεια αιμορραγεί).

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Τζονς Χόπκινς Ντάνιελ Χάνλεϊ «η νέα διαδικασία μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αντιμετώπιση των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Εχουμε πλέον ελπίδα θεραπείας για αυτή τη μορφή εγκεφαλικού για την οποία δεν υπήρχε ως σήμερα θεραπεία».

Θρόμβοι με μέγεθος μπάλας του γκολφ

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εμφάνιζαν θρόμβους αίματος με όγκο της τάξεως των 46 ml κατά μέσο όρο – αυτός ο όγκος αίματος αντιστοιχεί σε μια μπάλα του γκολφ. «Όταν αφαιρεθεί το αίμα η φυσιολογική διαδικασία επούλωσης του εγκεφάλου είναι ταχύτερη»εξήγησε ο καθηγητής Χάνλεϊ και προσέθεσε: «Με τη μέθοδό μας πιστεύουμε ότι σταματούμε τον τραυματισμό του εγκεφάλου και διατηρούμε στη ζωή εγκεφαλικό ιστό ο οποίος διαφορετικά θα πέθαινε».

Στη δοκιμή, η θεραπεία κατάφερε να αφαιρέσει το 57% των θρόμβων κατά μέσο όρο – την ίδια στιγμή σε ασθενείς που δεν έλαβαν το φάρμακο οι θρόμβοι διαλύθηκαν με φυσικό τρόπο μόνο στο 5% των περιπτώσεων. Όπως μάλιστα φάνηκε, η μέθοδος μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη και μεγάλους θρόμβους που βρίσκονταν βαθιά στον εγκέφαλο.



Διαβάστε περισσότερα...