Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Εξωθούνται στο περιθώριο χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρία

Εξαιτίας της δραματικής υποβάθμισης των υπηρεσιών πρόνοιας στους καλλικρατικούς Δήμους


Στο έλεος θεού και ανθρώπων. Και...ανθρώπων;

Η αδυναμία των υπηρεσιών πρόνοιας, τους τελευταίους μήνες, να ανταποκριθούν έστω στοιχειωδώς στον ρόλο τους, εξωθεί χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία στην ακραία περιθωριοποίηση και παραβιάζει βάναυσα την αξιοπρέπειά τους.

Ατέλειωτες ουρές ανθρώπων παρατηρούνται στις προνοιακές υπηρεσίες των νέων καλλικρατικών δήμων, προς εξασφάλιση μιάς ανανεωμένης (για χρήση 2011) Κάρτας Μετακίνησης. Η διαδικασία –θεωρητικά- θά ‘πρεπε να χει ολοκληρωθεί από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Αντ’ αυτού, μόλις και μετά βίας έχει ξεκινήσει. Από τους 15.000 περίπου δικαιούχους του δήμου Θεσσαλονίκης (χαρακτηριστικό παράδειγμα), νέες κάρτες έχουν προμηθευτεί λιγότεροι από 2.000. Αντίστοιχα ή και χαμηλότερα είναι τα ποσοστά σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία και τα συνεπαγόμενα μικροεπεισόδια να είναι καθημερινό φαινόμενο στις υπηρεσίες αυτές. 
Απίστευτα χαμηλοί είναι και οι ρυθμοί υπογραφής των βιβλιαρίων πρόνοιας του 2011, δικαιούχοι των οποίων είναι άνθρωποι με αναπηρία που δεν έχουν καμμία ασφαλιστική κάλυψη. Οι αρμόδιοι επικαλούνται έλλειψη προσωπικού αλλά και  την ανάγκη ελέγχου των βιβλιαρίων, ώστε να αποκαλυφτούν πιθανοί δικαιούχοι – μαϊμούδες. 
 
 Επί σειράν ετών ειδικός σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής σε δήμο του λεκανοπεδίου Αττικής ο Αντρέας Κουζέλης (άνθρωπος με αναπηρία και ο ίδιος) εκφράζει την ανησυχία του ότι “θα ισχύσει το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, αφού πολλοί  δικαιούχοι δεν θα αντέξουν την εξαντλητική αναμονή και θα αποποιηθούν τα δικαιώματά τους”. Γι αυτό ακριβώς πιστεύει ότι αυτή η «αφόρητη κατάσταση έχει προκληθεί σκόπιμα».
 
Το βέβαιον είναι ότι αυξάνονται και πληθύνονται τα περιστατικά που υποδηλώνουν καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου. Σταχυολογούμε από την ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων: 
 
* 30 άνθρωποι με απώλεια όρασης από την Θεσσαλία καταγγέλουν προσβλητικές εναντίον τους συμπεριφορές από τοπικούς λεωφορειούχους, στην προσπάθειά τους να κάνουν χρήση του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης.
 
* Από την Μ.Κ.Ο. «Κλίμακα» που παρέχει υπηρεσίες σε ψυχικά ασθενείς, καταγγέλεται ότι λόγω των καθυστερήσεων στην ανανέωση των βιβλιαρίων πρόνοιας, “υποχρεωνόμαστε να παρέχουμε σε δεκάδες ανθρώπους  φάρμακα το κόστος των οποίων δεν καλύπτεται, επιβαρύνοντας τον ήδη οριακό προϋπολογισμό μας”. 
 
* Άπορος ηλικιωμένος (72 χρόνων) με νόσο Αλτσχάϊμερ, συνελήφθη στην Αθήνα για επαιτεία και καταδικάστηκε σε 10ήμερη φυλάκιση. Στάλθηκε στην Κομοτηνή να εκτίσει την ποινή του (5 πραγματικές μέρες ποινής, λόγω ηλικίας), αλλά η κλούβα που τον μετέφερε καθυστέρησε 5 ολόκληρες μέρες να φθάσει (!) με αποτέλεσμα ο 72άχρονος να εκτίσει την ποινή του καθ’ οδόν. Άναυδος ο διοικητής των φυλακών, απολογήθηκε στον άρρωστο και ρακένδυτο ηλικιωμένο για την άγρια ταλαιπωρία και ζήτησε από υπάλληλο των φυλακών να τον οδηγήσει στον σταθμό λεωφορείων για να επιστρέψει στην Αθήνα. Όμως ο ηλικιωμένος ούτε χρήματα είχε αλλά ούτεε και την Κάρτα Μετακίνησης για το 2011. Ο διοικητής των φυλακών κατέβαλε το αντίτιμο του εισιτηρίου και έστειλε πίσω τον ταλαιπωρημένο γέροντα στο έλεος θεού και ανθρώπων... 




Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ξεναγήσεις για ΑΜΕΑ το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη

Η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Σύνδεμσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγών (21 Φεβρουαρίου), προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις σε άτομα με αναπηρίες, στις 11 το πρωί.

Με στόχο την καλύτερη διοργάνωση και εξειδικευμένη υποστήριξη (πχ νοηματική) όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να το δηλώσουν στην επιτροπή, στο τηλέφωνο 2310995360 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση socialhealth1@gmail.com σημειώνοντας όνομα και τ
ηλέφωνο επικοινωνίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κρίσιμες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Ν 2643

Ανακοινώθηκαν οι πίνακες μοριοδότησης, ΟΧΙ οι πίνακες τοποθέτησης

Τι έπεται βάσει του νόμου μέχρι τις οριστικές τοποθετήσεις



Απομένει ακόμα δρόμος μέχρι την τοποθέτηση σε θέση εργασίας. Ελπίζουμε ... σύντομος.

Προσοχή! Οι πίνακες που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου από τις αρμόδιες για την εφαρμογή του Ν 2643/98 υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (ΦΕΚ 220 Α’) είναι οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων και όχι οι πίνακες οριστικών τοποθετήσεων.

Η αναγγελία της δημοσιοποίησης των πινάκων από το ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ ήταν σαφέστατη, πλην όμως αρκετοί υποψήφιοι ζήτησαν πρόσθετες διευκρινίσεις, κάποιοι άλλοι πρόσθετες πληροφορίες για το τι μέλλει γεννέσθαι. Βάσει των προβλεπόμενων από το νόμο, λοιπόν, έπονται τα εξής:

Οι αρμόδιες για την εφαρμογή του Ν2643/98 Πρωτοβάθμιες Επιτροπές, θα καταρτίσουν τους πίνακες οριστικών τοποθετήσεων. Η δημοσιοποίηση και αυτών των πινάκων θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε η δημοσιοποίηση των πινάκων μοριοδότησης. Το ακριβές “πότε” δεν έχει ανακοινωθεί, βάσει της εμπειρίας προηγούμενων εφαρμογών του νόμου δεν διακινδυνεύουμε καμμία πρόβλεψη. Θεωρητικά, η ανακοίνωση αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων. 

Μετά την δημοσιοποίηση των πινάκων τοποθετήσεων των Πρωτοβαθμίων Επιτροπών, οι υποψήφιοι μπορούν να ασκήσουν προσφυγή (ενδικοφανής προσφυγή) μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα ημερών. Οι προσφυγές (παρ. 3 άρθρου 9 του Ν 2643/98, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.19 άρθρου 31 του Ν 2956/2001, ΦΕΚ 258 Α’/6-11-2001)) ασκούνται στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή του Ν 2643/98, που εδρεύει στο υπουργείο εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης (Πειραιώς 40 , Τ.Κ. 101 82).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι έπεται ακόμα δρόμος μέχρι τις οριστικές τοποθετήσεις των υποψηφίων του 2643/98.


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Η αντιρατσιστική πρόσκληση του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος

Από το ερχόμενο Σάββατο 12 Φεβρουαρίου μέχρι και το Σάββατο 2 Απριλίου


Προβολές αντιρατσιστικών ταινιών με στόχο την συνειδητοποίηση του κοινού



Από το ερχόμενο Σάββατο 12 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο μέχρι τις 2 Απριλίου, επιλεγμένες με κριτήριο το αντιρατσιστικό μήνυμα που εκπέμπουν ταινίες ή ντοκιμαντέρ θα προβάλλονται στον φιλόξενο χώρο του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος (Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου). Μετά το πέρας των προβολών θα ακολουθεί συζήτηση απεριόριστης διάρκειας – “και μέχρι το πρωί αν χρειαστεί” μας λένε από το ΘΚΕ – με τους δημιουργούς και πρωταγωνιστές.

Τα “νοηματικά σαββατόβραδα” που προτείνει το Θέατρο Κωφών Ελλάδος, υπηρετούν έναν στόχο. Ο λόγος στους οικοδεσπότες να τον διατυπώσουν : “Θέλουμε να ενώσουμε όλους τους καλλιτέχνες που έχουν ξακάθαρα αντιρατσιστική ματιά στα πράγματα. Να συμβάλλουμε στην δημιουργία ενιαίου μετώπου απέναντι στον ρατσισμό που σήμερα είναι απειλητικότερος από ποτέ ” μας λένε. Και συμπληρώνουν :
“Θα θεωρήσουμε ότι καταφέραμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι, μόνο εάν κάθε Σάββατο βράδυ στις οκτώ επικρατεί στο μικρό μας θέατρο (σ.σ. χωρητικότητας 80 ανθρώπων) το αδιαχώρητο”.
Η προσπάθεια του ΘΚΕ, αν μη τι άλλο, ξεχειλίζει από νόημα. Οσοι ενδιαφέρονται να την στηρίξουν απολαμβάνοντας από το ερχόμενο Σάββατο αντιρατσιστικά σαββατόβραδα, μπορούν να κλείσουν θέση στο 698 5765550 (μόνο με SMS), είτε για κάποιο συγκεκριμένο σαββατόβραδο, είτε για όλη τη σειρά μέχρι 2 Απριλίου.
Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:  
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
 12/02/2011
 Αληθινή ζωή  -  Πάνος Χ. Κούτρας  (111 λεπτά)
 Αφιέρωμα στους  Γιάννη Διαμαντή και Χρήστο Κωστόπουλο (Κωφούς ηθοποιούς του Θ.Κ.Ε. που μας άφησαν νωρίς…)
19/02/2011
  Ακαδημία Πλάτωνος - Φίλιππος Τσίτος (103 λεπτά)
 Τέσσερις φίλοι περνούν τις μέρες τους χασομερώντας και σχολιάζοντας επιτιμητικά τους μετανάστες που δουλεύουν στην περιοχή, μέχρι την ημέρα που η μητέρα ενός από αυτούς αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός Αλβανού μετανάστη το χαμένο της γιο.
26/02/2011
Μαύρο γάλα - Νίκος Τριανταφυλλίδης (90 λεπτά)
 Ο Αλέκος, νεαρός συγγραφέας χάνει τη μούσα του και μαζί της την έμπνευσή του. Σαν μην έφτανε αυτό, μπλέκεται στα γρανάζια της Τηλεόρασης, γράφοντας σήριαλ της συμφοράς για την πρώην. Ο κολλητός του, μεγαλοεκδότης Σωτήρης Πούπαλος, προσπαθεί μάταια να τον βάλει στον ίδιο δρόμο. Όμως, τότε είναι που τα πράγματα γίνονται θεόστραβα.

ΜΑΡΤΙΟΣ
5/03/2011
 Όνειρα σε άλλη γλώσσα - Λουκία Ρικάκη (68 λεπτά)
Έχει σημασία σε ποιά γλώσσα ονειρεύεται ένα παιδί; Δεν θα έπρεπε αλλά όταν η ζωή ακολουθεί τη δική της πολυπλοκότητα τότε και τα όνειρα μιλούν τη δική τους γλώσσα. Γλώσσα με αλήθεια, χιούμορ, πίκρα, απορία, τρυφερότητα, αγάπη. Και τα όνειρα γίνονται τόπος και δύναμη ζωής σε όποια γλώσσα, σε όποια συνθήκη και αποκαλύπτονται όταν βρουν γόνιμη γη. (2010)
12/03/2011
 “See What I'm Saying: The Deaf Entertainers Documentary” - Hilari Scarl(91 λεπτά)
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου
Τέσσερις διασκεδαστές Κωφοί, τέσσερα αλληλένδετα ταξίδια. Ο Bob ήταν ντράμερ στο συγκρότημα «Ο Εφιάλτης του Μπετόβεν», το μοναδικό  ροκ συγκρότημα Κωφών στον κόσμο, και τώρα σκοπός του είναι να ενώσει πάλι την μπάντα. Ο CJ είναι ένας διάσημος κωμικός που εξακολουθεί να είναι απελπισμένος όταν βρίσκεται μπροστά σε κοινό ακουόντων. Ο Robert είναι ένας λαμπρός ηθοποιός και καλλιτέχνης της παντομίμας, ως άστεγος όμως δίνει καθημερινά την δική του μάχη. Η TL είναι βαρήκοη τραγουδίστρια και  προσπαθεί να ολοκληρώσει  το πρώτο της CD «Όχι αρκετά Κωφή».(2009)
19/03/2011
 ΣΤΡΕΛΛΑ - Πάνος Χ. Κούτρας  (111 λεπτά)
O Γιώργος αποφυλακίζεται μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού για ένα φόνο που ομολόγησε ότι διέπραξε στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Είναι 48 ετών και αποφασισμένος να κάνει μία καινούρια αρχή στην Αθήνα, μία πόλη άγνωστη γι’ αυτόν. Οι άμεσοι στόχοι του: να πουλήσει το πατρικό του σπίτι και να βρει το γιο του, του οποίου τα ίχνη έχει χάσει από τη μέρα της καταδίκης του. Το βράδυ της αποφυλάκισής του διανυκτερεύει σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Εκεί γνωρίζει τη Στρέλλα, μία όμορφη νεαρή πόρνη τρανσέξουαλ. Στη νέα του ζωή όλα επιτρέπονται κι έτσι αποφασίζει να περάσει το βράδυ μαζί της. Η ιδιόμορφη ομορφιά της, η λαχτάρα της για ζωή και το κυνικό της χιούμορ τον γοητεύουν. Λίγες μέρες μετά θα την ξανασυναντήσει και δε θα αργήσουν να μείνουν μαζί. Ωστόσο οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν είναι ακόμα ανοιχτοί. Μία άλλη «φυλακή» τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα θα πρέπει να βρουν το δρόμο προς την έξοδο. 2009
26/03/2011
“Αγγίξτε τον Ήχο: ένα μουσικό ταξίδι με Evelyn Glennie” - Thomas Riedelsheimer (99 λεπτά)
 Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen
 Ένα ντοκιμαντέρ που διερευνά τις διασυνδέσεις ανάμεσα στον  ήχο, ρυθμό, χρόνο, και το σώμα ακολουθώντας την βιρτουόζο κρουστών Evelyn Glennie, η οποία είναι βαρήκοη.(2004)
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
02/04/2011
Κι εγώ για μένα - Γρηγοράκης Τζώρτζης (19 λεπτά)
O Αντώνης πρέπει να γυρίσει γρήγορα σπίτι του. H Ευτυχία είναι κολλημένη στην κίνηση. Μια ιστορία για μια σχέση αλληλεξάρτησης. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία(2009)
Ισμαήλ - Γιώργος Ζαφείρης (30 λεπτά)
Δύο αλβανοί μετανάστες, ο Ισμαήλ και ο Μουρράς, έρχονται στην Αθήνα, ψάχνοντας τη «Γη της επαγγελίας».  1ο Βραβείο ταινίας μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ μικρού μήκους Δράμας, 1994.
Ένας λαμπερός ήλιος - Βασίλης Λουλές (36 λεπτά)
Η  Νατάσα, Ρωσίδα μετανάστρια, ψάχνει για μια θέση στον ήλιο της Ελλάδας. 1ο Βραβείο ταινίας μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ μικρού μήκους Δράμας, 2000.  

Διαβάστε περισσότερα...

Πινγκ Πονγκ ανακοινώσεων από Υπουργείο, ΚΤΕΛ και ΕΣΑμεΑ για το θέμα των εισιτηρίων


Λύσης επιτέλους από 17/3 και πάλι: Δωρεάν οι μετακινήσεις των ΑμεΑ




Πινγκ Πονγκ ανακοινώσεων από Υπουργείο, ΚΤΕΛ και ΕΣΑμεΑ για το θέμα των εισιτηρίων (εκπτωτικών και ελευθέρας) των ΑμεΑ. Πινγκ Πονγκ ανακοινώσεων με πιθανό μπαλάκι τους ίδιους τους ΑμεΑ που δεν ξέρουν τελικά τι να πιστέψουν. Ποιος λέει την αλήθεια και τι πρέπει να κάνουν; Μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν ή όχι; Έχει λυθεί το πρόβλημα ή όχι;


Από την μια είναι το αστικά ΚΤΕΛ της χώρας δώσανε μια εβδομαδιαία παράταση μέχρι την Κυριακή που μας έρχεται στο δικαίωμα χρήσης και μετά δεν θα της δέχονται.


--------------------------

Δωρεάν Μετακινήσεις ΑΜΕΑ με το Αστικό ΚΤΕΛ για μία Ακόμη Εβδομάδα


Δε θα διακοπεί τελικά μέχρι και την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011 η ισχύς των καρτών ελεύθερης πρόσβασης των ΑΜΕΑ στα αστικά λεωφορεία των Χανίων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων Αντώνη Χατζηδάκη για μία εβδομάδα δεν θα εισπράττει κανείς οδηγός αντίτιμο του εισιτηρίου από τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία αστικών ΚΤΕΛ τα υπουργεία υγείας και οικονομικών έχουν καθυστερήσει την πληρωμή της δεύτερης δόσης του 2010 ενώ δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση για το έτος 2011.

Εντωμεταξύ η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απέστειλε έγγραφο προς όλες τις περιφέρειες της χώρας με το οποίο τις ενημερώνει ότι παρατείνεται η χορήγηση δελτίου μετακίνησης ΑΜΕΑ για το έτος 2010 για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να χορηγηθούν τα δελτία μετακίνησης του 2011. 



--------------------------

Παρά αυτήν την ανακοίνωση βέβαια οι ίδιοι οι οδηγοί άλλα λένε στους επιβάτες. Αναιρούν την ίδια τους την ανακοίνωση και λένε πως από την Παρασκευή που μας έρχεται (σε τρεις μέρες δηλαδή) δεν θα δέχονται τις κάρτες.

Η ΕΣΑμεΑ (ως ανώτατο όργανο των ΑμεΑ) ανακοίνωσε πως οδεύει προς λύση και όπως όλοι οι ΑμεΑ ζητά να βρεθεί μια λύση (καλύτερα μόνιμη) ώστε μην ταλαιπωρούνται συχνά με το συγκεκριμένα ζήτημα. Προωθείται και η ανακοίνωση με τις εγκυκλίους προς τις περιφέρειες για σφράγιση των δελτίων με την ένδειξη "ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ". Επίσης υπάρχει παλαιότερη υπουργική απόφαση που προβλέπει πως ακόμη και αν έχει λήξει η σύμβαση του αρμόδιου Υπουργείου με τα αστικά λεωφορεία, η κάρτα ισχύει μέχρι την υπογραφή της νέας σύμβασης.


--------------------------

Από την Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας - Για τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ 

Έγγραφο προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας απέστειλε η Γεν. Γραμματεία Πρόνοιας του Υ.Υ.Κ.Α., με το οποίο τις ενημερώνει ότι παρατείνεται η χορήγηση δελτίου μετακίνησης ΑμεΑ. για το έτος 2010, για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να χορηγηθούν τα δελτία μετακίνησης του 2011, σε όσους δικαιούχους δεν προσήλθαν για διάφορους λόγους να το παραλάβουν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην σχετική Κ.Υ.Α.

Το δελτίο μετακίνησης θα σφραγίζεται από την υπηρεσία της Περιφέρειας με την ένδειξη «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ» στη θέση της διάρκειας ισχύος.

Η ανωτέρω ΚΥΑ επισυνάπτεται. 






--------------------------

Το δε (αρμόδιο) υπουργείο πέρα από τις εγκυκλίους συνεχίζει τις συνεδριάσεις και τις επαφές ώστε να λύσει το θέμα με τις δυο συνομοσπονδίες των ΚΤΕΛ (ΠΟΑΣ και ΠΟΑΥΣ).



--------------------------





Θ. Οικονόμου για μετακινήσεις των ΑμΕΑ




Συναντήσεις με τον Γ.Γ Κοινωνικής Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας, κ. Γ. Κατριβάνο, τον Πρόεδρο των Αστικών ΚΤΕΛ, κ. Σ. Μουστακλή, και τον Πρόεδρο των Υπεραστικών ΚΤΕΛ, κ. Γ.Γκίκα, είχε ο Θανάσης Οικονόμου για το θέμα που έχει προκύψει με τις μετακινήσεις των ΑμΕΑ.
Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις και την πληροφόρηση του κ. Οικονόμου, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι προσωρινό, καθώς όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να βρουν λύση σε πνεύμα διαλόγου αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τις ευαισθησίες ειδικών ομάδων πολιτών, όπως ΑμεΑ, στρατιώτες, μαθητές, κ.α.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το ποσό σύμβασης των 13 εκ. ευρώ που προτείνει το Υπουργείο Υγείας θα γίνει αποδεκτό και από τα αστικά ΚΤΕΛ εντός των επόμενων ημερών, καθώς τα υπεραστικά αποδέχονται ήδη τη συμφωνία. Σε αυτό, συμβάλλει και η διαβεβαίωση του κ. Κατριβάνου ότι το υπουργείο δεσμεύεται να δοθούν άμεσα τα έξοδα για μετακινήσεις που οφείλονται για το 2010 καθώς και για το 2011, που για το νομό μας αγγίζουν περίπου τις 250.000 ευρώ για τα αστικά και 150.000 ευρώ για τα υπεραστικά. Μία μη υπογραφή της σύμβασης, θα οδηγήσει στη λύση της επιδότησης κατ’ αποκοπή, ώστε να αντιστοιχεί η επιδότηση με τον ακριβή αριθμό των ατόμων που εξυπηρετούνται.
Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι για το θέμα των μετακινήσεων των ΑμΕΑ, θα πρέπει να αναζητηθούν προγράμματα και λύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των λεωφορείων αλλά και του αστικού σχεδιασμού, ώστε να κατοχυρωθεί στην πράξη το δικαίωμα στην ίση μετακίνηση. Άλλωστε, το υπουργείο Εσωτερικών πολύ σύντομα θα εκπονήσει το πρόγραμμα «Συγκοινωνία» για να αναπτυχθεί ο σχετικός διάλογος και με τους Δήμους. « Πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, ιδιωτικοί και δημόσιοι, να εντάξουν στον σχεδιασμό τους διευκολύνσεις για όλα τα εμποδιζόμενα άτομα. Η ανάγκη για ένα σύστημα μεταφορών και βατής πρόσβασης που να αφορά τόσο τα άτομα με αναπηρία όσο και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως ηλικιωμένοι, έγκυες, μικρά παιδιά σε καροτσάκια, είναι προφανής», κατέληξε ο Θανάσης Οικονόμου.





--------------------------



Κλείνοντας θα σταθώ σε δύο σημεία του πιο πάνω κειμένου.
α) "Μία μη υπογραφή της σύμβασης, θα οδηγήσει στη λύση της επιδότησης κατ’ αποκοπή, ώστε να αντιστοιχεί η επιδότηση με τον ακριβή αριθμό των ατόμων που εξυπηρετούνται."


Αυτό μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα. Ή ότι θα δίδονται εισιτήρια από την υπηρεσία Πρόνοιας σε κάθε άτομο που είναι δικαιούχος της κάρτας για τις μετακινήσεις τους ή θα δοθεί σε κάθε ΑμεΑ ένα ποσό σε μορφή "επιδόματος" με το ύψος του ποσού που θα ήταν να επιδοτηθεί το ΚΤΕΛ γι' αυτόν. 

Για να πούμε μια μεγάλη αλήθεια το πρόβλημα υπάρχει και τι θα είναι δίκαιο δεν το ξέρουμε, αλλά θα πω και το εξής ώστε να δούμε και την άλλη πλευρά.
Τα αστικά ΚΤΕΛ επιδοτούνται με ένα ποσό που βγαίνει με τον ακόλουθο τύπο: Α επί ΑΕ επί Δ (όπου: ο Α ο αριθμός των ΑμεΑ που είναι στην περιοχή και έχουν κάρτα, ΑΕ η αξία του ολόκληρου εισιτηρίου ανά διαδρομή και Δ οι διαδρομές που κάνει υποτίθεται ο ΑμεΑ).
Το μόνο που είναι λογικό στον τύπο και δεν αμφισβητείται είναι η αξία του εισιτηρίου. Ο αριθμός των ΑμεΑ που έχουν κάρτα αμφισβητείται για δυο λόγους. Πρώτον κάποια ΚΤΕΛ στο παρελθόν (τους έχει ασκηθεί και εισαγγελική δίωξη) αύξησαν τον αριθμό χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχοι άνθρωποι και δεύτερον ακόμα και αληθινός να είναι ο αριθμός όλα τα ΑμεΑ που έχουν κάρτα δεν την χρησιμοποιούν. Τέλος ακόμα και όποια ΑμεΑ και αν χρησιμοποιούν την Κάρτα Μετακίνησης δεν ξέρουμε αν την χρησιμοποιούν τόσες φορές όσες συμφωνεί το υπουργείο και τα ΚΤΕΛ.

Τα δε υπεραστικά ΚΤΕΛ έχουν πιο απλό τρόπο να βρεθεί το ποσό που ζητούν γιατί εκεί υπάρχει εισιτήριο που έχει εκδοθεί και η αξία του αντιτίμου του και έτσι άμεσα βρίσκεται και το ποσό της πραγματικής έκπτωσης.

β) Το δεύτερο σημείο που θα σταθώ φαίνεται να είναι και σημαντικότερο.
"θα πρέπει να αναζητηθούν προγράμματα και λύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των λεωφορείων αλλά και του αστικού σχεδιασμού, ώστε να κατοχυρωθεί στην πράξη το δικαίωμα στην ίση μετακίνηση."

Τα περισσότερα λεωφορεία που κινούνται στους δρόμους μας όπως όλοι ξέρουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό δεν είναι προσβάσιμα. Τα περισσότερα δεν είναι καν επικαθήμενα ώστε να μπορούν να μπαίνουν τα αμαξίδια μέσα. Δύσκολη ή ανύπαρκτη η προσβασιμότητα και αναγκαστικά πολλοί από τους ΑμεΑ δεν χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς. Πως να μπουν ή που να σταθούν. Ακόμα και σε αναπηρικό αμαξίδιο να μην είναι κάποιος ΑμεΑ όλο και κάποιο πρόβλημα υγείας θα έχει που θα τον αναγκάζει να "ζητιανεύει" και να παρακαλάει για μια θέση ώστε να μην ταλαιπωρείται. 

Ας ελπίσουμε λοιπόν να βρεθεί μια λύση. Οριστική; Για φέτος; Ας βρεθεί η λύση και ας ελπίσουμε να μην ανοίξει ξανά αυτό το ζήτημα στο μέλλον.

Νότης







Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός Προσβάσιμων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων στην Ελλάδα



ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΌΣ ΟΔΗΓΌΣ 2008-2009


Η Ιστοσελίδα αυτή (http://www.esamea.gr) παρέχει πληροφορίες προσβασιμότητας για χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγικής δραστηριότητας των Νομών της Ελλάδας, όπως:

  • Ξενοδοχεία
  • Εστιατόρια, Fast Food, Ταβέρνες
  • Καφέ, Clubs, Κέντρα διασκέδασης
  • Θέατρα, Κινηματογράφοι
  • Πολυκαταστήματα, Εμπορικά Κεντρα, κ.λπ.
  • Παραλίες και Οργανωμένες πλαζ
  • Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
  • Εκκλησίες, Μονές, άλλοι Θρησκευτικοί χώροι
  • Αθλητικές Εγκαταστάσεις
  • Λιμάνια, Αεροδρόμια και άλλες Υποδομές
  • Φεστιβάλ και Εκδηλώσεις
  • Σύλλογοι ΑμεΑ, Νοσοκομεία, Κέντρα υγείας
Η έντυπη έκδοση του Οδηγού διανέμεται δωρεάν από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).


Η Ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει πλήρως και βέλτιστα τις ανάγκες χρηστών με αναπηρία. Επιπλέον, σας δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσετε τιςρυθμίσεις της ιστοσελίδας με βάση τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σας:


Τρέχουσες ρυθμίσεις εμφάνισης

  • Χαμηλή ανάλυση οθόνης (800x600 και κάτω)
  • Έγχρωμη έκδοση (κανονική)
  • Μεσαίο μέγεθος Γραμματοσειράς
  • Χαμηλό επίπεδο δυσκολίας
  • Χωρίς βελτιστοποιήσεις προσβασιμότητας
  • Σήμανση για όλες τις κατηγορίες αναπηρίας


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο μεταβολισμός «λειτουργεί» και μετά την άσκηση


Σύμφωνα με τον καθηγητή Ίνγκο Φρομπίζ του Κέντρου για την υγεία στο Γερμανικό Κολέγιο για τον Αθλητισμό της Κολωνίας, η τακτική σωματική άσκηση βοηθάει στη μείωση του βάρους, ακόμη κι αν κάποιος κάθεται στον καναπέ.

Αυτό συμβαίνει επειδή η σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό για 24 ώρες μετά την άσκηση.

Επομένως, μπορεί κάποιος να χάνει βάρος, ακόμη κι αφού έχει ολοκληρώσει την άσκηση. Έτσι, ο Φρομπίζ προτείνει σωματική δραστηριότητα για ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος και ταυτόχρονη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Επίσης, η προπόνηση για την εξασφάλιση καλής φυσικής κατάστασης και αντοχής ενθαρρύνει τα κύτταρα να ανανεώνονται, ενώ βελτιώνει την απόδοση με ιδανικότερα αθλήματα για τη βελτίωση της αντοχής, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, το τζόκινγκ και το κολύμπι.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγορά πρώτης κατοικίας: Οι κανόνες της Εφορίας για απαλλαγή φόρου

Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10%.



Όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν κατοικία και θέλουν να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξίων, η οποία θα έρθει το καλοκαίρι, θα πρέπει να γνωρίζουν τους «κανόνες» της Εφορίας για την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας και τα αφορολόγητα. Πιο αναλυτικά:


>Η απαλλαγή πρώτης κατοικίας συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και το είδος του αγοραζόμενου ακινήτου. Για αγορά κατοικίας το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε:
- 200.000 ευρώ για τον άγαμο. Για τον άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 250.000 ευρώ.
- 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Για έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
>Για αγορά οικοπέδου το αφορολόγητο ποσό ανέρχεται σε:
- 50.000 ευρώ για τον άγαμο.
- 100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10%.
3. Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.
Συντελεστές φόρου μεταβίβασης
4. Οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης είναι οι εξής:
- 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και
- 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή. Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.


Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή των παιδιών σχετίζεται με τη νοημοσύνη τους


Τα πατάκια, οι σοκολάτες και τα γλυκίσματα δεν προκαλούν προβλήματα μόνο στην υγεία των παιδιών αλλά και... στη νοημοσύνη τους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Bristol μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 4.000 παιδιών ηλικίας τριών, τεσσάρων, επτά και οκτώμισι ετών και ανακάλυψαν ότι οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με το IQ τους.
Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με τρία είδη διατροφής: Επεξεργασμένων τροφίμων, πλουσίων σε λίπος και ζάχαρη, παραδοσιακών φαγητών με κρέας, πατάτες και λαχανικά και υγιεινή διατροφή με σαλάτες, φρούτα και ψάρι. Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε τεστ IQ σε ηλικία οκτώμισι ετών.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας τους, την κοινωνική τάξη και τη διάρκεια θηλασμού.
Η διατροφή επεξεργασμένων τροφίμων σχετίστηκε με χαμηλότερο IQ στην ηλικία των οκτώμισι ετών, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι διατροφικές συνήθειες έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις.
"Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι πολύ πιο γρήγορη στις μικρότερες ηλικίες. Ό,τι συμβαίνει αργότερα είναι μικρότερης σημασίας", δήλωσε η καθηγήτρια Πολίν Εμέτ, που ηγήθηκε της έρευνας του Πανεπιστημίου.
Ωστόσο οι συνέπειες των διατροφικών συνηθειών των παιδιών στη νοημοσύνη τους κρίθηκαν σχετικά μικρές από άλλους ερευνητές, όπως επισημαίνει το πρακτορείο BBC.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health.

Διαβάστε περισσότερα...