Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Αποζημίωση και για περονόσπορο ανακοίνωσε το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης


Καλύπτεται η ζημιά που προκλήθηκε στην παραγωγή σταφυλιού.

Την απόφαση με την οποία ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η υλοποίηση προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), ύψους 28,5 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης.

Με το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλύπτεται, για πρώτη φορά, η ζημιά που προκλήθηκε στην παραγωγή σταφυλιού από την ασθένεια του περονόσπορου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εφαρμογή του προγράμματος είναι τριετής και οι ενισχύσεις στους παραγωγούς πρόκειται να καταβληθούν είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις για τα έτη 2014, 2015 και 2016, από τον ΕΛΓΑ.

Το πρόγραμμα καλύπτει ζημιές από θεομηνίες (πλημμύρες) δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετό, χιόνι, χαλάζι) και ασθένειες (περονόσπορος στα αμπέλια), που προκλήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011.

Οι παραγωγοί (φυσικά, καθώς και νομικά πρόσωπα), για να τύχουν της έγκρισης χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων, θα πρέπει, μεταξύ άλλων:

Να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ ή να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Η εκμετάλλευση να είναι καθ’ όλα νόμιμη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Να έχουν υποστεί ζημιές από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή από ασθένειες, μη καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Οι κρατικές ενισχύσεις, όπως προβλέπει η απόφαση, διακρίνονται σε δυο κατηγορίες:

Ενισχύσεις για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου και για αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου, οι οποίες καταβάλλονται εφάπαξ από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί και βεβαιωθεί η αποκατάσταση των ζημιών.

Συμπληρωματική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος, λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου, η οποία καταβάλλεται σε δόσεις, ως εξής:

Σε τέσσερις ετήσιες δόσεις για την απώλεια παραγωγής στα καρποφόρα δέντρα, όταν πρόκειται για εκρίζωση και επαναφύτευση, σε τρεις ετήσιες δόσεις για κοπή στη βάση του κορμού και σε δύο ετήσιες δόσεις για κόψιμο των πρωτογενών κλάδων.

Στα αμπέλια ή ακτινίδια, η ενίσχυση θα καταβάλλεται σε τρεις ετήσιες δόσεις για εκρίζωση και επαναφύτευση και σε δύο ετήσιες δόσεις για κοπή κορμού και πρωτογενών κλάδων.

Για απώλεια παραγωγής, καθώς και για την καταστροφή σε αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα-ζωοτροφές.
Εντός της εβδομάδας, ο ΕΛΓΑ θα ανακοινώσει την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων – φακέλου δικαιολογητικών για την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα.

Τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης, που μπορεί να λάβουν οι δικαιούχοι, καθορίζονται σε 175.000,00 ευρώ για το πάγιο κεφάλαιο και σε 90.000,00 ευρώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες, εκτός των συνεταιρισμών. Ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15,00 ευρώ ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, αναφέρει: «Σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία και μετά από έγκριση του νέου προγράμματος κρατικών ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξασφαλίσαμε τους απαιτούμενους πόρους για την εφαρμογή του προγράμματος ΠΣΕΑ 2011 και την αποζημίωση των Ελλήνων παραγωγών. Στόχος του υπουργείου είναι να δοθούν οι ενισχύσεις το συντομότερο δυνατό με τις διαδικασίες που θα καθορίσει ο ΕΛΓΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο έρωτας στα χρόνια του Twitter


Παλιά οι ερωτευμένοι αντάλλαζαν γράμματα, μετά τηλεφωνήματα, στη συνέχεια sms και τώρα στη ζωή μας έχουν μπει για τα καλά τα social media που όμως έχουν και αυτά τη χάρη τους...

Η ιστορία του Τζέιμι και της Κέιτι είναι η πλέον χαρακτηριστική για τον έρωτα στα χρόνια του facebook και του twitter.

Ο 24χρονος Τζέιμι λοιπόν συνάντησε την Κέιτι σε μία πτήση από Βερκελώνη για Δουβλίνο. Η Κέιτι καθόταν μία σειρά πίσω του και ο 24χρονος της ζήτησε να κάτσει δίπλα της μιας και η θέση ήταν κενή. Αυτή δέχτηκε και καθ΄όλη τη διάρκεια της πτήσης οι δυο τους δε σταμάτησαν να συζητούν.

Ωστόσο όταν έφτασαν στον προορισμό τους χωρίστηκαν χωρίς να ανταλλάξουν τηλέφωνα.

Ο Τζέιμι δε μπορούσε να σταματήσει να σκέφεται την κοπέλα στο αεροπλάνο όμως δε γνώριζε τίποτα για αυτήν παρά μόνο το μικρό της όνομα και ότι ήταν από τον Καναδά. Η προσπάθεια να τη βρει στο facebook λοιπόν δεν απέφερε καρπούς.

Τότε απευθύνθηκε στην αεροπορική εταιρεία ζητώντας τα στοιχεία της κοπέλας. Η απάντηση που πήρε όμως ήταν ότι δε μπορούσαν να τον βοηθήσουν.

Ο Τζέιμι δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε αποφασισμένος να τη βρει. Βγήκε στον αέρα μιας ραδιοφωνικής εκπομπής στην Ιρλανδία όπου μένει, μήπως τον ακούσει η Κέιτι, ή κάποιος που τη γνωρίζει. Και αυτήν την φορά όμως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Και τότε μαζί με τους φίλους του ξεκίνησαν μία ολόκληρη καμπάνια στο Twitter ψάχνοντας για την κοπέλα - μυστήριο στο αεροπλάνο, με τα hashtags #loveatfirstflight και #findkatie.

Τα tweets άρχισαν να αναπαράγονται και τελικά η Κέιτι βρέθηκε! Η ίδια μιλώντας στο CBS News είπε πως άρχικά έμεινε έκπληκτη και ήθελε και η ίδια να τον αναζητήσει ωστόσο δεν ήθελε να φανεί "απελπισμένη".

Οι δυο τους έχουν δώσει ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα...


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

RTL: Στην Ελλάδα πεθαίνουν επειδή δεν έχουν χρήματα να πάνε στο γιατρό


Την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων λιτότητας αλλά και το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα αμφισβητεί ανάλυση στην ιστοσελίδα του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου RTL. Όπως σχολιάζει ο αρθογράφος: «Η Ελλάδα θεωρείται ευρωπαίος ασθενής, ο γερμανικός λαϊκός Tύπος αρέσκεται στο να σκιαγραφεί την εικόνα του τεμπέλη Έλληνα που αφήνεται να διασωθεί με χρήματα των γερμανών φορολογουμένων κι ενώ ο ίδιος δεν πληρώνει φόρους και αγοράζει ακίνητα στο Βερολίνο. Βεβαίως: Οι ελληνικές ελίτ συνέβαλαν με τη νοοτροπία τους στη δημιουργία αυτής της εικόνας. Ωστόσο, μια ματιά στα τρέχοντα στοιχεία της οικονομίας και στην κατάσταση των ‘κανονικών' Ελλήνων δείχνει ότι η επιβαλλόμενη από την τρόικα λιτότητα αποτελεί καταστροφή για τους πολίτες.»

Ο αρθρογράφος ασκεί δριμεία κριτική με αφορμή παλαιότερη δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι δεν επιτρέπεται καμία πρόφαση για «να μη ληφθούν οι δυσάρεστες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν». Όπως επισημαίνει το σχόλιο: «Ένα είναι σαφές: Στην Ελλάδα πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν έχουν πλέον χρήματα για την επίσκεψη στο γιατρό. Και, ειρήσθω εν παρόδω, το κόμμα του Σόιμπλε αυτοαποκαλείται ‘χριστιανικό'.»

Ο αρθρογράφος εκφράζει την απορία του για την ικανοποίηση που εξέφρασε η τρόικα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα και επισημαίνει: «Η τρόικα είναι απλά ένα εργαλείο για την πλήρη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Δεν υπάρχει χώρος για συναίσθημα, για τους ανθρώπους». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι ενδεχόμενη συνέχιση των σκληρών μέτρων λιτότητας θα είναι μοιραία για τη χώρα και υπογραμμίζει: «Όπως η Γερμανία επέβαλε κατά τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ 2008 και 2010 ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, έτσι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα ένα πρόγραμμα επενδύσεων προκειμένου να διατηρήσει και να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υποδομές.»


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια σχολεία δίνουν διπλά μόρια σε μόνιμους και αναπληρωτές


Σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ο κύριος όγκος των σχολείων.

Διπλά μόρια, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, θα λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που επιλέγουν δυσπρόσιτα σχολεία με 11 και 12 μόρια για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης και αντίστοιχα με 9 και 10 για την Πρωτοβάθμια.

Θυμίζουμε ότι σήμερα κατατέθηκε το σχέδιο νόμου που μεταξύ των άλλων ορίζει ότι η εκπαιδευτική υπηρεσία υπολογίζεται στο διπλάσιο για τη διαμόρφωση των τελικών πινάκων κατάταξης των εκπαιδευτικών, που προβλέπονται στο άρθρο 3. Η εν λόγω υπηρεσία υπολογίζεται στο διπλάσιο και για τον προσδιορισμό των μονάδων συνθηκών διαβίωσης με την επιφύλαξη του χρονικού περιορισμού του πρώτου εδαφίου του άρθρου 4Α.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο άρθρο 3 του 3848 ορίζονται τα ακόλουθα για το μόρια που δίνει η προϋπηρεσία:

(γ) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία:

− Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα
− Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα
− Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα
− Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα
− Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα
− Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα
Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 16,80 μονάδες.

Όσον αφορά του μόνιμους εκπαιδευτικούς στο 4ο άρθρο αναφέρεται ότι από το σχολικό έτος 2014-15 ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας μονίμων εκπαιδευτικών που διανύεται σε δημόσιες σχολικές μονάδες και ανήκουν στις κατηγορίες μοριοδότησης Θ και Ι για την πρωτοβάθμια και ΙΑ και ΙΒ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπολογίζεται στο διπλάσιο για τον προσδιορισμό των μονάδων συνθηκών διαβίωσης, εφόσον έχει διαρκέσει τουλάχιστον 2 διδακτικά έτη.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αδυναμία κάλυψης των οργανικών κενών γίνονται δεκτές αιτήσεις εκπαιδευτικών για διορισμό στις εν λόγω σχολικές μονάδες κατά τη σειρά κατάταξης στους ισχύοντες πίνακες. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεσμεύονται να υπηρετήσουν επί μια διετία στα σχολεία αυτά. Απαγορεύεται για οποιαδήποτε λόγο η μετάθεση, απόσπαση , μετάταξη, μετακίνηση από τις σχολικές τους μονάδες.

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των ρυθμίσεων για μόνιμους και αναπληρωτές θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση.

Πιο κάτω παρουσιάζονται τα δυσπρόσιτα σχολεία που δίνουν διπλά μόρια σε μόνιμους και αναπληρωτές όπως αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα http://malliaros.bplaced.net/home.php. Καλό είναι να επισκεφτούν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και τις ιστοσελίδες των διευθύνσεων εκπαίδευσης όπου και εκεί υπάρχουν στοιχεία για τα μόρια των σχολείων.


ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΟΙΚΙΣΜΟΣ
ΜΟΡΙΑ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ
ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ
ΛΥΚΕΙΟ
ΕΠΑΛ
Αστυπάλαια
12
1
0
0
Όλυμπος Καρπάθου
12
1
0
0
Κάσος (Φρυ)
12
1
0
0
Λειψοί
12
1
0
0
Καστελόριζο
12
1
0
0
Νίσυρος (Μανδράκι)
12
1
0
0
Τήλος (Μεγ. Χωριό)
12
1
0
0
Χάλκη
12
1
0
0
ΕΒΡΟΣ
Σαμοθράκη
12
1
0
1
0
ΕΥΒΟΙΑ
Σκύρος
11
1
0
1
0
ΚΕΡΥΡΑ
Παξοί
12
1
1
0
0
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Κίμωλος
11
1
1
0
0
Ανάφη
11
1
0
0
0
Σίκινος
11
1
1
0
0
Φολέγανδρος
11
1
1
0
0
Δονούσα
11
1
0
0
0
Ηράκλεια
11
1
0
0
0
Κουφονήσια
11
1
1
0
0
Σχοινούσα
11
1
0
0
0
ΛΕΣΒΟΣ
Ερεσός
11
1
0
0
0
Άγιος Ευστράτιος
12
1
1
0
0
Μούδρος-Λήμνος
11
1
0
1
0
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κύθηρα
11
1
0
1
0
ΣΑΜΟΣ
Φούρνοι
12
1
1
0
0
ΧΙΟΣ
Οινούσες
11
1
1
0
1
Ψαρά
12
1
0
1
0


ΠΕΡΙΟΧΗ
ΟΙΚΙΣΜΟΣ
Μόρια
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Γαύδος
 -
Ανώπολη
Πατσιανός
 -
Σκαλωτή
 -
ΧΙΟΣ
Οινούσες
9
1
1
Ψαρά
10
1
1
ΣΑΜΟΣ
Καλλιθέα
10 
 -
Καρκινάγρι
10 
Ράχες (Άγιος Πολύκαρπος)
Θύμαινα
10 
Φούρνοι
Χρυσομηλιά
10 
ΠΕΙΡΑΙΑ
Κύθηρα
9
1
1
Ποταμός
9
1
1
ΞΑΝΘΗ
Αιμόνιο
10 
1μ 

Άνω Θέρμες
1μ 
Δημάριο
10 
1μ 
Διάσπαρτο
10 
1μ 

Θέρμες Κάτω
10 
1μ 

Κένταυρος
1μ 
Κοτύλη
10 
1μ 
Μάνταινα
1μ 
Μέδουσα
10 
1μ 

Μελίβοια
1μ 
Μέσες Θέρμες
10 
1μ 

Ποταμοχώρι
1μ 

Ρεύμα
10 
1μ 

Σάτρες
1μ 
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Αλόννησος
9
1
1
ΛΕΣΒΟΣ
Άγρα

Άντισσα
Βατούσσα
Ερεσός
Μεγαλοχώρι
Μεσότοπος
Νεοχώρι
10 

Σίγρι
10 
Συκαμινέα

Συκαμινέα (Λεπέτυμνος)

Χίδηρα
10 
ΑΓ.ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
Άγιος Ευστράτιος
10 
ΛΗΜΝΟΣ
Άγιος Δημήτριος
Ατσική
Βάρος

Θάνος
Καλλιθέα
1ε 
1ε 
Κάσπακας
Κοντιάς
Κοντοπούλι
Μούδρος
Νέα Κούταλη
ΚΙΜΩΛΟΣ
Κίμωλος
10 
ΜΗΛΟΣ
Πολλώνια (Απολλώνια)
ΣΕΡΙΦΟΣ
Σέριφος (Χώρα)
10 

ΣΙΦΝΟΣ

Απολλωνία
10 
Αρτεμώνας
10 

ΑΝΑΦΗ
Ανάφη
10 
ΘΗΡΑ

Ακρωτήρι
Βόθωνας

Βουρβούλος

Ημεροβίγλι

Μανωλάς (Θηρασιά)
10 
Μεγαλοχώρι

Οία
Πέρισσα

ΙΟΣ
Ίος (Χώρα)
ΣΙΚΙΝΟΣ
Σίκινος
10 
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
Άνω Μερά Φολεγάνδρου
10 

Φολέγανδρος
10 

ΑΜΟΡΓΟΣ
Αιγιάλη
10 
Αμοργός (Χώρα)
Αρκεσίνη
10 
Κατάπολα
ΝΑΞΟΥ-ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Απόλλωνας
10 
Βίβλος
Δανακός

Δονούσα
10 
Ηράκλεια (Άγιος Γεώργιος)
10 

Κορωνίδα
Κόρωνος
Κουφονήσι
10 
Παναγιά Ηρακλειάς
10 

Σχοινούσα
10 
ΑΝΔΡΟΣ
Μεσαριά
Οπίσω Μέρος (Πίσω Μεριά)

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
Αντίπαρος
10 
ΚΕΑ
Βουρκάρι Κορησσίας

Ιουλίδα
Κάτω Μεριά
10 
Κορησσία

ΚΥΘΝΟΣ
Δρυοπίδα
10 

Κύθνος (Χώρα)
10 
ΠΑΡΟΣ 
Αγκαιριά

Αλυκή

ΤΗΝΟΣ
Πύργος (Πάνορμος)
10 
ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ερεικούσσα
10 

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αργύρι
10 


Πετρωτό

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Ματσούκι
10 

Βοβούσα
10 

Δίστρατο
10 

Μηλιά
10 
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Άγραφα
10 
Βαλαώρα
Δαφνούλα
Ραπτόπουλο
ΕΥΒΟΙΑ-ΚΑΡΥΣΤΟΥ
Αμυγδαλιά

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ-ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Μεγ. Χωριό
10 

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
Αστυπάλαια
ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Ψέριμος (Νησίδα)
10 

ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Διαφάνι
10 
Μεσοχώρι
Όλυμπος Καρπάθου
10 
Σπόα

ΚΑΣΟΥ
Αγία Μαρίνα
10 
Κάσος (Φρυ)
10 
ΛΕΙΨΟΙ
Λειψοί
ΜΕΓΙΣΤΗ
Καστελόριζο
10 
ΝΙΣΥΡΟΣ
Καρβαίνι - Πάλοι

Νίσυρος (Μανδράκι)
ΠΑΤΜΟΣ
Αρκιοί (Νησίδα)
10 

ΤΗΛΟΣ
Τήλος (Μεγ. Χωριό)
10 
ΧΑΛΚΗ
Χάλκη
ΑΡΤΑ
Μεσόπυργος
Μηλιανά

Μηλιές Πηγών

Θεοδώριανα
10 

Μεσούντα
10 

Ράμια
Τετράκωμο

ΑΡΚΑΔΙΑ
Λουτρά Ηραίας

Νεοχώρι Γορτυνίας
Ράφτης

Κοσμάς

Πελετά

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Γέφυρα Επισκοπής
10 

Βρουβιανά
10 
Περδικάκι
10 

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...