Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Γερμανία: Καλεί σε διάλογο την Τουρκία για το μεταναστευτικό


Την ανάγκη να ελεγχθεί καλύτερα η ροή προσφύγων προς και από την Τουρκία υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ. Ο κ. Σέφερ τάχθηκε επίσης υπέρ της προοπτικής έναρξης διαλόγου για την πολιτική μετανάστευσης μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. την οποία θεωρεί παράλληλη προσπάθεια προς τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ της ΕΕ και του Προέδρου της Τουρκίας,Ταγίπ Ερντογάν.

«Η εντύπωσή μας είναι ότι η Τουρκία, όπως και η Γερμανία, έχει συμφέρον από έναν τέτοιο διάλογο. Εμείς από αυτόν τον διάλογο περιμένουμε βελτίωση της συνεργασίας, καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών και καλύτερο διάλογο για το πώς η Γερμανία μπορεί να στηρίξει την Τουρκία στη διαχείριση του τεράστιου βάρους που δέχεται η ίδια», δήλωσε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θεωρεί αυτόν τον διάλογο ως «παράλληλη προσπάθεια με αυτόν που θέλει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση» και στον οποίο, όπως είπε, η γερμανική πλευρά έδωσε ώθηση.

«Είναι καλό ότι σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Τουρκίας για να συζητήσει με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Τουρκία στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού κύματος στην περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Σέφερ.

------------------------

Επικεφαλής της Frontex: Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε χιλιάδες συνοριακούς φρουρούς

«Τα πραγματικά σύνορα της Γαλλίας είναι στη Λαμπεντούζα, τη Λέσβο και τη Μελίγια».

Περί τα 630.000 άτομα έχουν εισέλθει παρανόμως στην Ευρώπη από την αρχή του έτους, δηλώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εποπτείας των συνόρων Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί, σε συνέντευξή του στον γαλλικό όμιλο Τύπου Ebra.

«Έχουμε καταγράψει περί της 630.000 παράνομες εισόδους μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου», λέει, κάνοντας λόγο για μία «άνευ προηγουμένου από το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου προσφυγική κρίση στην Ευρώπη», στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Dernieres Nouvelles d' Alsace και L' Alsace.

Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της Frontex αναφέρεται στην ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας, διότι «τα κράτη μέλη πρέπει να κατανοήσουν ότι αντί της ανάπτυξης εκατοντάδων αστυνομικών στα εθνικά τους σύνορα, θα ήταν πιο χρήσιμο να τους στείλουν στα εξωτερικά σύνορα. Τα πραγματικά σύνορα της Γαλλίας είναι στο Βιντιμίλε, αλλά επίσης στη Λαμπεντούζα, τη Λέσβο και τη Μελίγια».

«Εάν κάθε κράτος διαχειρισθεί την κρίση από τη γωνίτσα του, χωρίς συντονισμό με τους γείτονές του, η ροή δεν θα σταματήσει να περνά από τη μία χώρα στην άλλη, εις βάρος όλων», προειδοποιεί.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον προβλεπόμενο διπλασιασμό του δυναμικού της Frontex στην Ελλάδα, που σήμερα αριθμεί λιγότερα από 100 άτομα, δηλώνει ότι εάν είχαμε 1.000 ή 2.000 ευρωπαίους συνοριακούς φρουρούς για να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές, αυτό θα είχε θεαματικά αποτελέσματα στην κρίση σε αυτά τα σύνορα».

«Μόνο το 39% των αποφάσεων επαναπροώθησης εκτελείται»

Τη στιγμή που η Ευρώπη επικεντρώνεται στη δημιουργία hotspots (κέντρων υποδοχής και καταγραφής) στην Ελλάδα και την Ιταλία για την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών και την αξιολόγηση της ανάγκης τους για παροχή ασύλου, ο Φαμπρίς Λεγκερί δηλώνει ότι «κατά μέσον όρο, μόνο το 39% των αποφάσεων επαναπροώθησης εκτελείται», κυρίως εξαιτίας της άρνησης των χωρών καταγωγής να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους.

«Ας είμαστε ρεαλιστές: εάν θέλουμε να επαναπροωθήσουμε τους παράτυπους μετανάστες προς τις χώρες καταγωγής τους, χρειάζονται κέντρα κράτησης, κυρίως εντός των hotspots», λέει.

Τη στιγμή που η Frontex ναύλωσε τον περασμένο χρόνο 39 αεροσκάφη για την επιστροφή των μεταναστών τις χώρες τους, ο επικεφαλής της θέτει για το 2015 έναν πιο φιλόδοξο στόχο: «θα πρέπει να φθάσουμε τον αριθμό των 60 αεροσκαφών για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών μέχρι το τέλος του έτους».

«Δεν μπορεί να δημιουργηθεί γρήγορα ένα σώμα συνοριοφυλάκων»

Όταν ερωτάται για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων, όπως το έθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο Φαμπρίς Λεγκερί προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο σώμα «δεν μπορεί να δημιουργηθεί μεσοπρόθεσμα και ότι ο στόχος είναι να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα».

«Χρειάζεται να κινηθούμε προς μία ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, προς ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εποπτείας, του οποίου βάση θα είναι η Frontex. Και να προβλέψουμε μία ικανότητα για αυτονομία κινήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις: για παράδειγμα, η Frontex να έχει τη δυνατότητα να επέμβει σε μία κρίση, χωρίς να περιμένει να διατυπωθεί το αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος», λέει.

Ο επικεφαλής της Frontex προειδοποιεί ότι «η μεταναστευτική πίεση αποτελεί μακροπρόθεσμο πρόβλημα», ακόμη και αν «χρειάζεται, εντός ενός έτους να κατορθώσουμε να ελέγξουμε την τεράστια, άνευ προηγουμένου ροή με την οποία είμαστε αντιμέτωποι».

«Δεν βλέπω βραχυπρόθεσμη λύση στη Συρία και στο Κέρας της Αφρικής, ούτε στο χάσμα που υπάρχει ως προς την ανάπτυξη ανάμεσα στην Ευρώπη και την Υποσαχάρια Αφρική...», καταλήγει.

------------------------

Επίθεση και αιχμηρά σχόλια Ερντογάν κατά της Ευρώπης

«Εμείς φιλοξενούμε 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκείνοι συνολικά λιγότερους από 250.000».

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καυτηρίασε την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες σήμερα η οποία σε ένα βαθμό επισκιάστηκε από την παραβίαση από ρωσικά μαχητικά του εναέριου χώρου της Τουρκίας κοντά στη Συρία.

Ο Τούρκος ηγέτης καυχήθηκε για τον αριθμό-ρεκόρ των προσφύγων που έχει υποδεχθεί η Τουρκία, ήτοι δύο εκατομμύρια ανθρώπους, από τη γειτονική Συρία και το Ιράκ και τον αντιπαρέβαλε με τον αριθμό των προσφύγων που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Την ώρα που εμείς φιλοξενούμε 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, η Ευρώπη στο σύνολό της φιλοξενεί λιγότερους από 250.000 πρόσφυγες συνολικά» τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με Βέλγους επικεφαλής επιχειρήσεων.

Ο ίδιος φέρεται να είπε χθες σε υποστηρικτές του στη Γαλλία: «Τι λένε σε εμάς;… "Αμάν, μην ανοίγετε τις πόρτες σας, μην τους αφήνετε να φθάνουν σε εμάς"» έγραψε η εφημερίδα Hurriyet.

Τα καυστικά αυτά σχόλια που διατύπωσε ο Ερντογάν αφορούν Ευρωπαίους αξιωματούχους που ελπίζουν ότι θα τον πείσουν προκειμένου η Τουρκία να φιλοξενήσει περισσότερους Σύρους πρόσφυγες με αντάλλαγμα ευρωπαϊκή βοήθεια, ταυτόχρονα ωστόσο αντανακλούν την οργή της Τουρκίας απέναντι στην αποτυχία της ΕΕ να βοηθήσει περισσότερο στη διευθέτηση του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, είτε με το να παρέμβει είτε με το να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες.

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο αργότερα σήμερα και όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το πιθανότερο θα αποφύγουν οποιουδήποτε είδους κριτική σε βάρος ενός πολιτικού που αντιμετωπίζουν με καχυποψία, επιλέγοντας να απευθυνθούν σε εκείνον ως το δημοφιλέστερο πολιτικό της Τουρκίας που μπορεί να τους βοηθήσει να επιλύσουν την χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

------------------------

Κλινικές και παιδότοπος στην Ειδομένη για τους πρόσφυγες

Τραύματα στα πόδια, ηλίαση και πνευμονία τα πιο συνηθισμένα περιστατικά.

Περίθαλψη στους πρόσφυγες προσφέρουν τρεις σκηνές που λειτουργούν ως κλινικές, μία γενική κλινική, μία γυναικολογική και μία για ψυχολογική υποστήριξη που στήθηκαν στην Ειδομένη.

Στην περιοχή στήθηκαν επίσης, τρεις τέντες του Νορβηγικού και μια τέντα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που χρησιμοποιούνται ως παιδότοποι για τα παιδιά των προσφύγων. Εκεί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί απασχολούν τα μικρά παιδιά με ζωγραφιές και παιχνίδια μέχρι να έρθει η ώρα να περάσουν οι οικογένειες τους από τα σύνορα, αναφέρει το seleo.gr.

Στις κλινικές που είναι στελεχωμένες με προσωπικό από τη Νορβηγία (δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες, μία μαία, δύο ψυχολόγοι, ένας συντονιστής και ένας τεχνικός), βοηθούν στο έργο της περίθαλψης οι εθελοντές των τριών Σωμάτων των Περιφερειακών Τμημάτων Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, οι οποίοι εναλλάσσονται στις βάρδιες.

Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που ταλαιπωρούν τους πρόσφυγες και τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν το ιατρικό προσωπικό και οι εθελοντές είναι τραύματα στα πόδια από το πολύωρο περπάτημα, η ηλίαση, τα τσιμπήματα από έντομα, ενώ καταγράφηκαν και ορισμένα κρούσματα πνευμονίας.

Υπενθυμίζεται πως το προσωπικό από τη Νορβηγία θα παραμείνει στην Ειδομένη περίπου πέντε εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό θα εκπαιδεύσει τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μετά την αποχώρηση του, την πλήρη δράση και λειτουργία των κλινικών θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος εκτός από τους εθελοντές του θα πλαισιωθεί και από Έλληνες γιατρούς.

------------------------

Με 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες θα γεμίσει η Γερμανία

Απόρρητο έγγραφο δείχνει διογκωμένους τους αριθμούς.

Στο 1,5 εκατομμύριο αναμένεται να φτάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που αναμένεται να φτάσουν στη Γερμανία, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ανέφερε ως τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται «ένα απόρρητο έγγραφο».

Μέχρι στιγμής οι γερμανικές αρχές έκαναν λόγο για 800.000 με 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες για το 2015, γεγονός που αποτελεί ούτως ή άλλως ρεκόρ για τη χώρα αλλά και την Ευρώπη. Όμως σύμφωνα με ένα «απόρρητο έγγραφο» το οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, πλέον το Βερολίνο εκτιμά ότι τους επόμενους τρεις μήνες ενδέχεται να υποδεχθεί 920.000 νέους πρόσφυγες και μετανάστες, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους για το 2015.

«Η μεταναστευτική πίεση θα αυξηθεί. Για το τέταρτο τρίμηνο αναμένουμε 7.000 με 10.000 παράτυπες εισόδους καθημερινά», αναφέρει το έγγραφο αυτό, την προέλευση του οποίου δεν ξεκαθαρίζει η Bild.

«Ο σημαντικός αριθμός των αιτούντων άσυλο κινδυνεύει να επιβαρύνει ιδιαίτερα τα κρατίδια και τις κοινότητες» της Γερμανίας, προσθέτει το έγγραφο, στο οποίο γίνεται λόγος και για «κίνδυνο κατάρρευσης των παροχών».

Ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως καταλύματα και εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ τα κρατίδια και οι κοινότητες έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους.

«Αν η εισροή συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, οι κοινότητες της Γερμανίας θα ξεπεράσουν τις δυνατότητές τους αναφορικά με την φροντίδα, τη στέγαση και την ενσωμάτωση των προσφύγων», επεσήμανε ο Γκερντ Λάντσμπεργκ επικεφαλής της γερμανικής ένωσης πόλεων και κοινοτήτων στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse.

Κάθε πρόσφυγας στον οποίο χορηγείται άσυλο στη Γερμανία έχει το δικαίωμα να φέρει στη χώρα την οικογένειά του, υπενθυμίζει η Bild. Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται, με αυτό τον τρόπο κάθε πρόσφυγας θα μπορέσει να φέρει στη χώρα κατά μέσο όρο «τέσσερις με οκτώ» συγγενείς του.

Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών του Μεκλεμβούργου- Άνω Πομερανίας Λόρεντς Καφίερ είχε δηλώσει μιλώντας στη Welt am Sonntag ότι η Γερμανία αναμένει φέτος 1,2 με 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τόμας ντε Μεζιέρ έχει επισημάνει ότι είναι δύσκολο να γίνει λόγος για ακριβή αριθμό προσφύγων, καθώς «ένα σημαντικό ποσοστό» των προσφύγων δεν καταγράφεται, ενώ άλλοι παρότι καταγράφονται σε μια περιοχή μετακινούνται σε μια άλλη.

------------------------

Απορρίπτει την πολιτική μίσους στους πρόσφυγες η Σερβία

Αυξημένος κατά 7,4 φορές ο αριθμός των ατόμων που πέρασαν στη χώρα
.

Από την αρχή του 2015 πέρασαν από τη Σερβία 172.402 πρόσφυγες, τόνισε ο σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με το 2014 καταγράφηκε αύξηση κατά 7,4 φορές, καθώς, πέρσι, από τη σερβική επικράτεια διήλθαν 23.000 πρόσφυγες.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες σε περιφερειακή διάσκεψη για την προσφυγική κρίση και τη βαλκανική οδό, που διοργανώνεται στο Βελιγράδι, είπε ότι η Σερβία επέδειξε πραγματικό πρόσωπο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και ότι βοήθησε όσο μπορούσε.

Ο σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι ποτέ δεν θα αποδεχθεί την πολιτική μίσους προς τους ανθρώπους αυτούς και διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον τους. Τόνισε ακόμη ότι η Σερβία δεν θα έρθει σε σύγκρουση με όσους χτίζουν φράχτες και τοποθετούν συρματοπλέγματα στα σύνορα και πρόσθεσε ότι δεν είναι ευτυχής, όταν βλέπει ο εθνικισμός να χρησιμοποιείται για προεκλογικές εκστρατείες, υπογραμμίζοντας ότι η λύση για την προσφυγική κρίση είναι να διεξαχθεί εκτενής διάλογος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας επισήμανε ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν επειγόντως, ώστε να υπάρξει διαρκής σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Στη διάσκεψη, με θέμα «Η βαλκανική οδός και η προσφυγική κρίση - τι μπορούν να κάνουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών; τι αναμένεται από τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ;», ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Μάικλ Ντάβενπορτ είπε ότι στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, στις 8 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και άλλων κρατών που πλήττονται από την κρίση θα συγκροτηθεί νέο ταμείο για την παροχή βοήθειας στις χώρες, από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή που κατευθύνονται στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Ο κ. Ντάβενπορτ υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας ΕΕ, διεθνών δωρητών και κρατών, από τις οποίες περνούν οι πρόσφυγες με δεδομένη και την έλευση του χειμώνα. «Πρέπει να γίνουμε περισσότερο ευέλικτοι στο σχεδιασμό, επειδή αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων την επόμενη περίοδο» είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να επιδεικνύει αληθινή αλληλεγγύη προς τα κράτη της περιοχής και προς τη Σερβία, τώρα με την προσφυγική κρίση, όπως τον περασμένο χρόνο με τις καταστροφικές πλημμύρες, ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βελιγράδι.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στη Σερβία, Σάσα Γιάνκοβιτς χαιρέτισε τις προσπάθειες των κρατικών οργάνων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι οι πολίτες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις της Σερβίας συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ιστορικών γεγονότων.

Αναφέρθηκε ειδικά στο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι χωρίς τους γονείς τους περνούν από τη Σερβία, δήλωσε ότι στη χώρα έχουν καταγραφεί 5.000 τέτοιες περιπτώσεις και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία κοινωνικών λειτουργών που θα παράσχουν προστασία και φροντίδα στους ανηλίκους και τα παιδιά που βρίσκονται μόνοι τους στη Σερβία.

Η εκτελεστική διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ίδρυμα για μία Ανοιχτή Κοινωνία, Γιάντρανκα Γέλιντσιτς εκτίμησε ότι το πρόβλημα των μεταναστών και των προσφύγων εντάσσεται στο πεδίο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανέφερε ότι ο μη κυβερνητικός τομέας είναι έτοιμος να συνεχίσει να εργάζεται γι' αυτά τα σημαντικά ζητήματα.

------------------------

Κανένας φράχτης δεν σταματάει τους πρόσφυγες στην Κροατία

Χιλιάδες εισέρχονται καθημερινά στη χώρα.

Στους 4.449 ανέρχονται οι πρόσφυγες που πέρασαν χθες στην Κροατία από τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία, Τοβάρνικ και Μπάπσκα, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με λεωφορεία και τρένα έως τα ουγγρικά σύνορα.

Συνολικά από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν η Βουδαπέστη έκλεισε τα σερβο-ουγγρικά σύνορα για τη διέλευσή τους, μπήκαν στην Κροατία 111.155 πρόσφυγες.

Ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς επιβεβαίωσε ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχει συμφωνία με τη Σλοβενία για μια νέα διαδρομή που θα μπορούν να ακολουθούν οι πρόσφυγες, εάν η Ουγγαρία κλείσει πλήρως τα σύνορα για την είσοδο των μεταναστών και των προσφύγων από την Κροατία.

«Έχουμε σχέδια για μία τέτοια κατάσταση. Όσο υπάρχουν διάδρομοι, η Κροατία θα τους αξιοποιεί» ανέφερε ο κ. Όστογιτς, σημειώνοντας ότι η χώρα, εκτός από την Ουγγαρία συνορεύει και με τη Σλοβενία και την Ιταλία, που είναι επίσης μέλη της ΕΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό HTV δήλωσε ότι η διέλευση των προσφύγων από την κροατική επικράτεια είναι περιττή, επειδή θα μπορούσαν να φθάσουν στην ΕΕ μέσω μέσω της διάβασης Χόργκος στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας, που είναι χώρα-πέρασμα και να αποφεύγουν την πολύωρη αναμονή για την καταγραφή τους.

«Κανένας φράχτης, κανένα συρματόπλεγμα δεν κατάφερε να σταματήσει το κύμα προσφύγων» υπογράμμισε ο κ. Όστογιτς και τόνισε ότι η Γερμανία είναι ο τελικός προορισμός των ανθρώπων αυτών και όσο η χώρα τους δέχεται, δεν υπάρχει λόγος οι άλλες χώρες να τους σταματούν.

Ο κ. Όστογιτς υπογράμμισε ότι η Κροατία δεν θα βρεθεί σε αδιέξοδη κατάσταση, ότι στη χώρα δεν θα δημιουργηθεί «hot spot» και επανέλαβε ότι «το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί στην Ελλάδα, η οποία ως μέλος της ζώνης Σένγκεν πρέπει να σέβεται τους κανόνες υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων».

Εν τω μεταξύ, από χθες το απόγευμα άρχισαν να πραγματοποιούνται ξανά τα διεθνή δρομολόγια των τρένων από την Κροατία προς τη Σλοβενία και προς τη Σερβία. Η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κροατίας-Ουγγαρίας παραμένει σε ισχύ.

------------------------

Η πρωτοβουλία Refugees Welcome έρχεται στην Ελλάδα

Τα μέλη της προτείνουν τη συγκατοίκηση κατοίκων με πρόσφυγες.

Ήταν Δεκέμβριο του 2014 όταν μια ομάδα νέων ανθρώπων στη Γερμανία αποφάσισε να «σπάσει» τα στερεότυπα της στέγασης μεταναστών και προσφύγων στις απρόσωπες κρατικές δομές της χώρας και να πείσει ευαισθητοποιημένους πολίτες να συγκατοικήσουν στα σπίτια τους με πρόσφυγες.

Έτσι λοιπόν έστησαν την πρωτοβουλία Refugees Welcome, που σε λιγότερο από ένα χρόνο προσέφερε στέγη σε πρόσφυγες σε 104 σπίτια σε δεκάδες πόλεις της Γερμανίας και σε 111 σπίτια στην Αυστρία. Την πρωτοβουλία φέρνουν στην Ελλάδα τέσσερις νέοι Έλληνες με εμπειρία σε κοινωνικές και εθελοντικές δράσεις.

«Στόχος του προγράμματος είναι η συγκατοίκηση, όχι απλά η παροχή στέγης ή η φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων», εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Όλγα Θεοδωρικάκου, μέλος της πρωτοβουλίας. «Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει για τους πρόσφυγες ως ενταξιακό πλαίσιο γιατί θα συμβιώσουν με άτομα ενταγμένα στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, θα είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για όσους αποφασίσουν να συγκατοικήσουν με πρόσφυγες γιατί θα γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, θα επαναπροσδιορίσουν τυχόν προκαταλήψεις και θα βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη», προσθέτει η ίδια.



Όσοι ενδιαφέρονται να ανοίξουν το σπίτι τους σε πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο έναν αυτόνομο χώρο στο σπίτι τους. Δεν θα γίνονται δεκτές η διάθεση άδειου σπιτιού ή η φιλοξενία στον καναπέ. Επίσης, το μίνιμουμ της διαμονής θα πρέπει να είναι ένας μήνας. «Μέγιστος χρόνος δεν θα υπάρξει, όπως και στις συγκατοικήσεις, που εξαρτάται από το πώς θα κυλήσουν», επισημαίνει η κ. Θεοδωρικάκου. Η συγκατοίκηση μπορεί να είναι δωρεάν ή με αμοιβή, ανάλογα με το τι συνθήκες μπορεί να προσφέρει ο κάτοικος του σπιτιού.

Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 15-20 άτομα σε όλη την Ελλάδα για να φιλοξενήσουν ολιγομελείς οικογένειες ή πρόσφυγες που είναι μόνοι τους.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας κάνουν την αντιστοίχηση των αιτημάτων και οργανώνουν το πρώτο ραντεβού, στο οποίο είναι και εκείνοι παρόντες. «Κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης θα είμαστε πρόσωπα αναφοράς, αλλά στόχος είναι τα όποια προβλήματα δημιουργούνται, να λύνονται μεταξύ των δύο μερών», διευκρινίζει η κ. Θεοδωρικάκου.

Επίσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας προβλέπεται η ύπαρξη «buddies», «φιλαράκια» θα ονομάζονται στην Ελλάδα, δηλαδή εθελοντών που θα υποστηρίζουν τους πρόσφυγες στην κοινωνικοποίησή τους και θα βοηθούν στην επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρξουν στη συγκατοίκηση.

Συνάντηση γνωριμίας των ενδιαφερόμενων με την ομάδα του Refugees Welcome θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή, από τις 6 μ.μ. ως τις 8 μ.μ., στο χώρο «ΣυνΑθηνά», στην Κάτοικοι και πρόσφυγες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας refugees-welcome.gr

------------------------

Κονδύλια για καθαριότητα και τρόφιμα για πρόσφυγες ζητά ο δήμαρχος Παιονίας

Τα προβλήματα του δήμου εξέθεσε στο Γιάννη Μουζάλα.

Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης ζητάει από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα να δοθούν κονδύλια για την καθαριότητα, αλλά και για την αγορά τροφίμων για τους χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική Ευρώπη.

Σε συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο Παιονίας, ο κ.Γκουντενούδης εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των προσφυγικών ροών.

«Ζήτησα κονδύλια για την καθαριότητα της περιοχής στην ουδέτερη ζώνη, όπου έχει στηθεί καταυλισμός για την προσωρινή διαμονή των προσφύγων, καθώς η χρηματοδότηση που έχουμε ήδη πάρει είναι μόνο για ένα μήνα» εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γκουντενούδης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι απαιτούνται 20.000 ευρώ μηνιαίως για τον καθαρισμό μόνο εκείνης της περιοχής, χρήματα που αδυνατεί να διαθέσει ο δήμος.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Παιονίας αναφέρθηκε στον κ.Μουζάλα σε πρόταση που έχει καταθέσει για τη δημιουργία, σε κτίριο του δήμου, κουζίνας που θα διαθέτει ζεστό φαγητό στους πρόσφυγες αλλά και σε άπορους δημότες, ενώ ζήτησε και κονδύλια για την αγορά τροφίμων.

------------------------

Πυρπόλησαν κέντρα υποδοχής στη Γερμανία

Διαδηλώσεις κατά προσφύγων στη Σαξονία.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο κατά των προσφύγων σε πολλές πόλεις της Σαξονίας στη Γερμανία, ενώ υπήρξαν και πυρπολήσεις κέντρων υποδοχής στη Θουριγγία.

Στην πόλη Ζέμπνιτς στα σύνορα Γερμανίας- Τσεχίας συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα 2.500 διαδηλωτές, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα «ζωντανό σύνορο». Σύμφωνα με την αστυνομία, η διαδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα του αντιισλαμικού κινήματος Pegida, ήταν ειρηνική μέχρι τέλους.

Το κίνημα «Είμαστε η Γερμανία» (Wir sind Deutschland) κάλεσε σε κινητοποιήσεις στην πόλη Πλάουεν στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας, περίπου 5.000 άνθρωποι.

Το Σάββατο το βράδυ περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια «σιωπηλή πορεία» στο Κέμνιτς, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κατάλυμα για τους πρόσφυγες στην περιοχή. Στο μεταξύ το Σαββατοκύριακο στη Θουριγγία άγνωστοι πυρπόλησαν ένα κατοικημένο κέντρο υποδοχής προσφύγων, αλλά και ένα ακόμη υπό κατασκευή κατάλυμα. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μπόντο Ραμέλοφ έκανε λόγο για μια «άνανδρη επίθεση». Μία ημέρα νωρίτερα πυρπολήθηκε στο Άιξφελντ ένα σπίτι στο οποίο αναμενόταν να μεταφερθούν σήμερα πρόσφυγες.

------------------------

Συνάντηση Ερντογάν-Τουσκ για το προσφυγικό

Στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος - Συναντήσεις με Σουλτς και Γιούνκερ.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με κεντρικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης Ερντογάν είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας, κυρίως αυτών με τη Συρία.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα ανέφερε ότι η χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον τούρκο πρόεδρο, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκία δεν πληροί ακόμα τις αναγκαίες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Στη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συζητηθεί και το ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ θα τεθεί και το θέμα της παροχής βοήθειας προς την Άγκυρα με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Σεπτεμβρίου για το προσφυγικό αποφασίστηκε να δοθεί στην Τουρκία εντός του 2015 και 2016 ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τους προσφυγικούς καταυλισμούς, εφόσον η Τουρκία αποδεχθεί συγκεκριμένους όρους. Στα συμπεράσματα της ίδιας Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι “θα πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στις Βρυξέλλες, με στόχο την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ο τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί στις 3.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στις 4 μ.μ. με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και στις 5 μ.μ. με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μετά τις συναντήσεις με τον Τουσκ και τον Γιούνκερ θα ακολουθήσουν δηλώσεις και σύντομη συνέντευξη Τύπου.

Στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει δείπνο στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ στο οποίο θα παραστούν ο Ερντογάν και οι Πρόεδροι της ΕΕ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

------------------------

Δίπλα στους πρόσφυγες οι πρόσκοποι

Χάρισαν χαμόγελα σε παιδιά στους καταυλισμούς της Μυτιλήνης.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στη Μυτιλήνη ολοκλήρωσε τη δεύτερη αποστολή του με σκοπό την ενίσχυση παιδιών προσφύγων και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Περίπου 40 ενήλικες βαθμοφόροι από όλη την Ελλάδα, και φυσικά από τη Λέσβο, χάρισαν χιλιάδες χαμόγελα σε παιδιά στους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων. Και για μια ακόμα φορά συγκέντρωσαν τόνους σκουπιδιών δίνοντας αισιοδοξία στη δοκιμαζόμενη τοπική κοινωνία της Λέσβου που συνεχίζει να είναι αλληλέγγυα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν κατά χιλιάδες στη Λέσβο.

«Συντείναμε με τις πράξεις μας στην κοινωνική συνοχή. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές που έκαναν όλους μας να αισιοδοξούμε για τον τόπο και το μέλλον του», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που μάλιστα συμμετείχε στην αποστολή, Θοδωρής Κεφαλάς.

Για δεύτερο λοιπόν συνεχές Σαββατοκύριακο οι πρόσκοποι έκαναν πράξη την υπόσχεσή τους «να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση». Δεκάδες εθελοντές από όλη την Ελλάδα ήρθαν στη Μυτιλήνη στήριξαν έμπρακτα το έργο των τοπικών αρχών και των κοινωνικών οργανώσεων προς τα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται και καταφθάνουν στη Λέσβο αλλά και προς την τοπική κοινωνία.

Με πρωτοβουλία της Γενικής Εφορείας των Ελλήνων Προσκόπων και την στήριξη του δήμου Λέσβου και της οργάνωσης «Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου» πραγματοποίησαν πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης εκατοντάδων παιδιών προσφύγων στον καταυλισμό προσφύγων του Καρά Τεπέ. Αλλά και στον καταυλισμό μεταναστών και στους χώρους διαμονής ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στη Μόρια όπως και στο λιμάνι της Μυτιλήνης .

Επίσης, πραγματοποίησαν δράση καθαρισμού και αποκατάστασης της παράκτιας ζώνης του άλσους της πόλης της Μυτιλήνης από του Απελή μέχρι τα Μπλόκια όπου είχε δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης σκουπιδιών από δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που έζησαν και συνεχίζουν να ζουν εκεί τους τελευταίους μήνες. Ιδιαίτερα, ας σημειωθεί ότι συγκεντρώθηκαν σκισμένες βάρκες και σωσίβια από τις αποβιβάσεις εκεί μεταναστών και προσφύγων από τα απέναντι παράλια.

------------------------

Τσίπρας-Φάιμαν στη Λέσβο για τους πρόσφυγες

Θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν θα επισκεφθεί το μεσημέρι της Τρίτης 6 Οκτωβρίου την Λέσβο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, από κοινού θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων, ενώ θα συζητήσουν για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στην διαχείριση του ζητήματος των προσφυγικών ροών, στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

------------------------

Διαχωρισμό των προσφύγων βάσει θρησκείας ζητούν οι Χριστιανοκοινωνιστές

Εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια των χριστιανών αιτούντων άσυλο.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) προτείνουν τον διαχωρισμό των χριστιανών από τους άλλους πρόσφυγες στα κέντρα υποδοχής, διότι δεν διακρίνονται όλοι οι πρόσφυγες από το πνεύμα της δυτικής ανεκτικότητας.

Ο αντιπρόεδρος του CSU και πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ εξέφρασε φόβους για την ασφάλεια των χριστιανών αιτούντων άσυλο στη χώρα και επιθυμεί να έχουν το δικαίωμα σε ένα ειδικό ασφαλές κατάλυμα στην περίπτωση που αισθάνονται ότι απειλούνται από τους ισλαμιστές.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Welt ο Φρίντριχ: «Οι χριστιανοί είναι η πιο έντονα διωκόμενη θρησκευτική μειονότητα στον κόσμο».

Όποιος φεύγει για να γλιτώσει από τους ισλαμιστές τρομοκράτες «και αναζητεί προστασία στη χώρα μας» θα πρέπει να μην έρχεται αντιμέτωπος με νέες διακρίσεις στα κέντρα υποδοχής, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το να ελπίζουμε ότι όποιος περνά τα γερμανικά σύνορα «ξαφνικά γεμίζει από το αίσθημα της δυτικής ανεκτικότητας» είναι «μια αφελής έως και αδαής άποψη», τόνισε ο Φρίντριχ.

«Όποιος χριστιανός αισθάνεται ότι απειλείται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων θα πρέπει να έχει το δικαίωμα σε ένα ξεχωριστό κατάλυμα», ζήτησε ο πρώην υπουργός. «Ως χριστιανική δυτική χώρα έχουμε την υποχρέωση να συμπαραστεκόμαστε στους διωκόμενους χριστιανούς», κατέληξε.

Η συζήτηση για τον διαχωρισμό των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής βάσει της θρησκείας τους ξεκίνησε έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ τους.

Όμως οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όπως και οι Πράσινοι επέκριναν την πρόταση της αστυνομίας να χωρίζονται οι πρόσφυγες βάσει της εθνικότητας και της θρησκείας τους.

Πάντως προβληματισμός έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει και στο SPD αναφορικά με την προσφυγική κρίση. Ο βουλευτής Γιοχάνες Καρς ζήτησε από τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Γερμανία να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν.

«Οι πρόσφυγες δεν έρχονται μόνο σε μια πλούσια χώρα, αλλά κυρίως σε μια παγκόσμια κοινότητα. Όποιος ακολουθεί τις αξίες της είναι καλοδεχούμενος», σχολίασε.

Εξάλλου η Κλαούντια Ροτ, βουλευτής των Πρασίνων και αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ, κατηγόρησε το CSU ότι θέλει να ακολουθήσει την πολιτική της Ουγγαρίας σε ό,τι αφορά την παροχή ασύλου.

«Το CSU προωθεί τον εξορμπανισμό της γερμανικής πολιτικής παροχής ασύλου», είπε η Ροτ στην εφημερίδα Welt, αναφερόμενη στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

------------------------

Λεωφορεία μεταφέρουν τους πρόσφυγες στο Γαλάτσι

Ήδη μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα 400 άτομα.

Στην πλατεία Βικτωρίας και στο Πεδίο του Άρεως θα σταθμεύουν, όποτε κρίνεται αναγκαίο, αστικά λεωφορεία, προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στις δύο προσωρινές δομές φιλοξενίας στο Γαλάτσι και το Ελληνικό, όπως αποφάσισε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ.

Το μέτρο αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι μετανάστες και πρόσφυγες, αφού ενημερώνονται από τις αστυνομικές δυνάμεις ότι δεν μπορούν να μείνουν στην πλατεία Βικτωρίας, κατασκηνώνουν στο Πεδίον του Άρεως, μη γνωρίζοντας πώς να πάνε στις δύο ολυμπιακές εγκαταστάσεις που λειτουργούν προσωρινά ως χώροι στέγασης.

Όταν υπάρχει συγκέντρωση προσφύγων στα δύο σημεία του κέντρου της Αθήνας, διπλά λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους προς όποια από τις δύο εγκαταστάσεις έχει ελεύθερο χώρο, έπειτα από συνεννόηση με τους υπεύθυνους των δύο δομών.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος, το μέτρο εφαρμόστηκε ήδη χτες και σήμερα, οπότε και μεταφέρθηκαν στις δύο δομές περίπου 200 άτομα ανά μέρα.

------------------------

Καλύτερη φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας ζητά η Ε.Ε. από την Άγκυρα

Γερμανοί ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προσφυγική κρίση. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί του προσφέρουν χρήματα για την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο και σε αντάλλαγμα ζητούν από την Άγκυρα την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της, επισημαίνει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

Λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν σήμερα στις Βρυξέλλες, Γερμανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Τουρκία να επιβάλει πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει σήμερα με υψηλόβαθμους πολιτικούς στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτών θα είναι η μεταναστευτική πολιτική και η προστασία των συνόρων.

«Ο Ερντογάν ως εταίρος θα πρέπει να δώσει σημασία στο κλείσιμο των συνόρων», υπογράμμισε μιλώντας στη Welt ο Έλμαρ Μπροκ πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη συνεργασία της ΕΕ αλλά και οικονομική στήριξη. Είναι ένα ζήτημα ανταπόδοσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε χθες Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των μεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία αυτή αναμένεται να εγκριθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex.

Η αποτελεσματική προστασία των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ. «Αναμένω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτό που έκανε καλά τα τελευταία χρόνια: μια υποδειγματική μεταναστευτική πολιτική και έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων», επεσήμανε ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ (των Ελεύθερων Δημοκρατών, FDP) αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Λάμπσντορφ. «Ούτως ή άλλως θα είναι καλύτερο για εμάς αν υπάρχουν καταυλισμοί που λειτουργούν αποτελεσματικά κοντά στη Συρία, στο τουρκικό έδαφος παρά να δεχόμαστε πρόσφυγες στο Αμβούργο, το Ντόρτμουντ ή τη Στουτγάρδη», εξήγησε.

Παράλληλα η ΕΕ αναμένεται να συζητήσει αν θα οριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης, αν και ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής γραμμή. Εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης με τους Κούρδους ο Λάμπσντορφ τάχθηκε κατά αυτής της πρότασης.

«Το να κηρυχθεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης δεν θα είναι σωστό από ανθρωπιστικής άποψης και πολιτικά δεν θα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα», εξήγησε.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που τερμάτισε την εγκυμοσύνη της για να συμμετέχει σε ερωτικές ταινίες


«Ο καθένας που με κριτικάρει που βάζω την ομορφιά πάνω από ένα αγέννητο μωρό, δεν έχει το δικαίωμα».

Θέλει να κυνηγήσει το όνειρό της, να δει το όνομά της στους τίτλους μιας ταινίας ερωτικού περιεχομένου. Για να το πράξει αυτό, οφείλει να κάνει ορισμένες «θυσίες», όπως το ίδιο της το αγέννητο βρέφος. Η 25χρονη Josie Cunningham, είναι μάλλον ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα της Βρετανίας, όταν ήρθε στο φως η ιστορία της.

Η νεαρή, τερμάτισε την εγκυμοσύνη της, όταν οι χειρουργοί αρνήθηκαν να επέμβουν αισθητικά σε μια έγκυο γυναίκα. «Θα κάνω αυτή την εγχείρηση στη μύτη μου και τίποτα δε θα μπει στο δρόμο μου», είπε η 25χρονη στους Sunday People. «Η εγκυμοσύνη ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο και η έκτρωση ήταν η απάντηση. Οπότε και το έκανα», τόνισε.

«Ο καθένας που με κριτικάρει που βάζω την ομορφιά πάνω από ένα αγέννητο μωρό, δεν έχει το δικαίωμα. Δεν με ενδιαφέρει τι λένε. Είναι δικό μου το σώμα, και δική μου η απόφαση», συμπληρώνει. Η Cunningham, που κατά το παρελθόν εργαζόταν και ως συνοδός, προσθέτει: «Δεν είναι ότι το είχα προγραμματίσει. Έβγαινα με έναν τύπο που μου άρεσε και έγινε λίγο άγριος στο κρεβάτι. Θα έπρεπε να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας, αλλά είχα φωτογράφιση και δε πρόλαβα να πάω στο φαρμακείο. Μερικές φορές πρέπει να βάζεις την καριέρα σου σε προτεραιότητα», αναφέρει.

Ο κόσμος της Βρετανίας γνώρισε την 25χρονη τον περασμένο έτος, όταν και πάλι ήθελε να τερματίσει την πρώτη εγκυμοσύνη της, όταν της πρόσφεραν μια θέση στο ριαλιτι Big Brother, αλλά αποφάσισε να το κρατήσει μετά την κατακραυγή.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαιτείται άμεση κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση - Τι θα γίνει με την ειδική αγωγή


Φίλης: Δεσμευόμαστε να κάνουμε ο,τι είναι δυνατό για τους εκπαιδευτικούς


"Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ευθύνες του έργου τους μόνο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες" σημειώνει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης,στο μήνυμα του με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών.

"Χρειάζονται, ανάμεσα σε άλλα, αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, ικανοποιητικές αποδοχές, σεβασμό των εργασιακών και ακαδημαϊκών δικαιωμάτων τους, αδιάλειπτη τη μέριμνα της πολιτείας και έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς τους» προσθέτει ο κ. Φίλης και σημειώνει:

"Με επίγνωση της ευθύνης μας αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων. Γιατί, όπως έχει λεχθεί εύστοχα, οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών μεταφράζονται σε συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών".

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζει "καθοριστική" τη συμβολή των εκπαιδευτικών "στη μορφωτική συγκρότηση των παιδιών και των νέων, στη διάπλαση της προσωπικότητάς τους και στην εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος"

Για τη σημερινή ημέρα υπογραμμίζει ότι αποτελεί "διαρκή υπόμνηση ότι η εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η κρίση και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία. Και αυτοί οι στόχοι δεν είναι εφικτοί χωρίς την ενεργό συμμετοχή και την πολύτιμη συνεισφορά των εκπαιδευτικών".

-----------------

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναπληρωτών ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας

Ζήτησαν έξω από το υπουργείο Παιδείας την άμεση πρόσληψή τους σε ΕΑΕΠ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα αναπληρωτές ειδικοτήτων, έξω από το κτίριο του υπουργείου Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αίτημα την άμεση πρόσληψή τους σε σχολεία Ενιαίου Αναλυτικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ), της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις ειδικότητες ξένων γλωσσών, πληροφορικής, θεατρολογίας, εικαστικών και μουσικής, ανέφεραν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είναι «αδιόριστοι αναπληρωτές επί μακρόν», καθώς οι περισσότεροι προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές πάνω από δεκαετία και, κατα συνέπεια, «καλύπτουν πάγιες ανάγκες». Εξάλλου, θεωρούν ότι είναι απαραίτητοι και για να λειτουργήσουν τα σχολεία ομαλά (ολοήμερα ή μη) και για να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα ΕΑΕΠ.

Από την πλευρά του υπουργείου, δεν υπήρξε κάποια καινούρια ενημέρωση, πέραν του ότι έχει ήδη γίνει προγραμματισμός, ώστε να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες πρόσληψης αναπληρωτών και να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία.

-----------------

Δέσμευση Φίλη για προσλήψεις στα σχολεία ειδικής αγωγής

Κοντά στους μαθητές με αναπηρία βρέθηκε σήμερα ο υπουργός.

Τη δέσμευση του υπουργείου και της κυβέρνησης ότι θα υπάρξουν νέες προσλήψεις έως την ερχόμενη εβδομάδα για την κάλυψη των κενών στα σχολεία ειδικής αγωγής επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης ο οποίος βρέθηκε σήμερα κοντά στους μαθητές με αναπηρία, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς, με αφορμή την 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Αρχικά, ο υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Αγίου Δημητρίου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Τόνισε τη σημασία που δίνει το υπουργείο στο σχολικό αθλητισμό και σε όσα αυτός μπορεί να προσφέρει. Επίσης τόνισε τη σημασία που έχει η ισότιμη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στο σχολικό αθλητισμό, τόσο για την ισόρροπη προσωπική τους ανάπτυξη, όσο και για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατάρριψη στερεοτύπων, ακόμη και ρατσιστικών εκδηλώσεων και διαχωρισμών, συμβάλλοντας έτσι στη μετεξέλιξη των σημερινών μαθητών και μαθητριών στους αυριανούς ενεργούς δημοκρατικούς πολίτες.

Ο κ. Φίλης επισκέφθηκε στη συνέχεια το Κλειστό Γυμναστήριο Ιλισίων, στο οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ειδική εκδήλωση γνωριμίας και συμμετοχής στα Παραολυμπιακά Αθλήματα για τα σχολεία της περιοχής. Ο κ. Φίλης στις επαφές του τόνισε:

«Θέλουμε να αναδείξουμε τη μεγάλη σημασία που δίνουμε στην άθληση και τα σημαντικά στοιχεία Παιδείας που αυτή μπορεί να προσφέρει. Η συμμετοχή και η προσπάθεια, η βιωματική ανάδειξη του "ευ αγωνίζεσθαι", η συνεργασία στην ομαδική προσπάθεια, αλλά και η θετική επίδραση που έχει η άθληση στην υγεία και τη ζωή μας, είναι τα στοιχεία που ο ελληνικός σχολικός αθλητισμός αναδεικνύει με τις διοργανώσεις του τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους, οργανώνουν και συμμετέχουν σε αθλητικά δρώμενα και παράλληλα - με φαντασία και δημιουργικότητα- παρουσιάζουν σε διάφορες μορφές τα σημαντικότερα στοιχεία του Ολυμπισμού και της ισότιμης συμμετοχής στον αθλητισμό ανεξάρτητα από φύλο, κοινωνική καταγωγή, σωματικές και νοητικές ικανότητες».

-----------------

Πότε θα γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών στη Β/θμια

Προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση αναμένονται στα μέσα της εβδομάδας.

Τέλη της εβδομάδας, αρχές της επόμενης αναμένονται οι νέες προσλήψεις αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης για τη Β/θμια σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας. Έχουν ζητηθεί τα κενά και από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τα οποία και θα πρέπει να γνωστοποιηθούν έως την Πέμπτη.

Για την Ειδική Αγωγή οι προσλήψεις ενδεχομένως να ανακοινωθούν Τρίτη-Τετάρτη. Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας επεξεργάζονται τις ενστάσεις ώστε να ανακοινώσουν τους οριστικούς πίνακες.

Πληροφορίες για τις επικείμενες προσλήψεις έχουν δώσει ο οι αιρετοί σε ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ αντίστοιχα κκ Κορδής Νεκτάριος και Παληγιάννης Βασίλειος.

Ο κ. Παληγιάννης αναφέρει σε ενημερωτικό του πως μετά την ανάρτηση των οριστικών πινάκων θα γίνει η α' φάση ειδικής αγωγής, η οποία περιλαμβάνει 1111 πιστώσεις για τα ειδικά σχολεία (συνολικά) και 1080 πιστώσεις για την παράλληλη( το 50%των συνολικών πιστώσεων που ανέρχονται σε 2161 για την παράλληλη. Οι υπόλοιπες πιστώσεις, για την παράλληλη, θα δοθούν 1/11 και 1/12).

Ο κ. Κορδής με τη σειρά του είχαν αναφέρει σε ενημερωτικό προ μερικών ημερών πως για την υλοποίηση Εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα γίνουν 514 προσλήψεις συνολικά στη Δευτεροβάθμια (260 σε Α΄ Φάση) ενώ για το Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα γίνουν 1023 προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια (819 σε Α΄ Φάση) .

Σημειώνουμε ότι οι παραπάνω προσλήψεις είναι μέσω ΕΣΠΑ για το οποίο υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων για όλη τη σχολική χρονιά. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα αξιοποιηθεί το ΠΔΕ και ο κρατικός για προσλήψεις οπότε και ο αριθμός των προσλήψεων θα αυξηθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για την υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα στον κλάδο της υγείας


«Καλοδεχούμενες οι πιστωτικές, αλλά…» λένε οι γιατροί

Εξαδάκτυλος: Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική η χρήση τους.

«Η δυνατότητα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες είναι καλοδεχούμενη, υπάρχει από πάντα σε όλα τα πολιτισμένα κράτη και σε όλα τα πολιτισμένα επαγγέλματα και χρησιμοποιείται, ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δε μπορώ να διανοηθώ υποχρεωτική χρήση της», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9.

«Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει να κάνει αναγκαστική προμήθεια 2% σε όλες τις συναλλαγές, δώρο στις τράπεζες;», αναρωτήθηκε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος συμμερίστηκε την άποψη, ότι η κοινωνία πιστεύει πως οι γιατροί φοροδιαφεύγουν, διευκρίνισε, όμως, ότι θεωρεί πως το θέμα παίρνει «διαστάσεις υπερβολικές», γιατί «αρέσκονται οι πάντες να το ανασύρουν επειδή είναι αλμυρούτσικο και γιατί οι γιατροί έχουν κύκλο εργασιών, ενώ άλλες ομάδες δεν έχουν».

«Εμείς καταδικάζουμε την φοροδιαφυγή, αλλά αν η κάρτα είναι η απάντηση στην φοροδιαφυγή είναι ανεπαρκέστατο ως μέτρο», επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Παράλληλα, ο κ.Εξαδάκτυλος εξέφρασε τη βαθιά δυσαρέσκεια των ιατρών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα για τον τρόπο, με τον οποίο τους αντιμετωπίζει το κράτος.

«Οι συνάδελφοι, που έχουν θέματα με τον ΕΟΠΠΥ και τα εργαστήρια, ζουν ένα δράμα, καθώς υφίστανται αναγκαστικές μειώσεις εκ των υστέρων και χωρίς τη θέληση τους, ενώ οι πληρωμές γίνονται όποτε τύχει, για να μην πω στο αγελαδοκούρεμα και επ’ αυτών επιβάλλονται και φόροι», ανέφερε.

-----------------

Ομιλία Αλεξιάδη για τη φορολογία αύριο στη Βουλή

Ορίστηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου για το θέμα των καρτών.

Στη Βουλή θα μιλήσει αύριο Τρίτη, στις 14:00, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, για θέματα φορολογίας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το απόγευμα ώρα 16:00, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε με τη χρήση των καρτών. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επέκταση της χρήσης των καρτών σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές των φορολογούμενων μεταξύ των οποίων και για τις ιατρικές υπηρεσίες προκειμένου να έρθουν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα.

Σχετικά με το ζήτημα, από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ο πρόεδρός του κ. Πατούλης με ανακοίνωση και πρόσφατες δηλώσεις του, επικαλέστηκε δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Βορείου Αιγαίου 2014 - 2020


Δελτίο Τύπου 05.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2326

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 (ώρα προσέλευσης 09.30-10.00), στο Επιμελητήριο Λέσβου (Π. Κουντουριώτη 71, Μυτιλήνη), Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα άτομα με αναπηρία στο Ε.Π. Βορείου Αιγαίου 2014 - 2020.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Συναντήσεις Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στα Ε.Π. στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ» της Πράξης «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την Εξειδίκευση της Αναπηρίας και της Προσβασιμότητας», η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων»), η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης είναι η ενημέρωση και υποστήριξη των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και των τοπικών δυνητικών Δικαιούχων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, οι οποίες προβλέπονται από τους Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Το πρόγραμμα επισυνάπτεται.

Παρακαλούμε για την κάλυψη.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (134.06 KB)
Το πρόγραμμα σε μορφή MS Word 2013 (212.07 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συγκέντρωση για την Ειδική Εκπαίδευση 7/10 στο Σύνταγμα


Δελτίο Τύπου 05.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2322

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) συντάσσεται και υποστηρίζει την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α), για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την Ειδική Εκπαίδευση με την οργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα την Τετάρτη 7-10-2015, στις 6:00 μ.μ., κατά τη συζήτηση και ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Καλεί τους φορείς μέλη να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τα αιτήματα του αναπηρικού και εκπαιδευτικού κινήματος:

- Να ανοίγουν όλα τα σχολεία την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα! Να ανοίξουν όλα τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης και τα ΚΕΔΔΥ, με διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού -νοσηλευτικού προσωπικού σε ΣΜΕΕ, Τ.Ε. και ΕΕΕΕΚ.

- Να δοθούν επαρκή κονδύλια για τη χορήγηση παράλληλης στήριξης στους μαθητές με αναπηρίες βάσει επιστημονικών προϋποθέσεων και κριτηρίων.

- Η διάθεση σχολικών προσβάσιμων βιβλίων σε κάθε μαθητή με αναπηρία να πραγματοποιείται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

- Να σταματήσει επιτέλους ο διωγμός των εκπαιδευτικών με αναπηρία και να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις αναφορικά με την πρόσληψη κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικών με αναπηρία στη γενική εκπαίδευση σε ποσοστό 10% και την επαναφορά του πίνακα Α στην ειδική εκπαίδευση.

- Να σταματήσει το φαινόμενο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση - χρειάζονται επιτέλους μόνιμοι διορισμοί.

- Να ληφθούν ειδικά προστατευτικά μέτρα για τους εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών/ατόμων με αναπηρία.

- Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία από και προς τα σχολεία τους.
Διαβάστε περισσότερα...

Ιερέας της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Νέα Υόρκη είχε σχέσεις με τη «βαφτισιμιά» του


Τρία βίντεο «έκαψαν» το παράνομο ζευγάρι - Δείτε φωτογραφίες.

Σε παραίτηση εξωθήθηκε ο πατήρ Γεώργιος Πασσιάς του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα της Νέας Υόρκης μετά την κυκλοφορία βίντεο με την 45χρονη γυναίκα που ο ίδιος παρουσίαζε ως «βαφτιστήρα του» αλλά ήταν, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ερωμένη του.

Ο 67χρονος έγγαμος ιερέας λέγεται πως άφησε έγκυο την επίσης παντρεμένη Έθελ Μπουζάλας, με την οποία είχε σχέση.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο όταν ο σύζυγος της 45χρονης ενημέρωσε με e-mail τον γραμματέα της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΓΠΑ, Επίσκοπο Αντώνιο Παρόπουλο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στη New York Post, ο Πασσιάς και η Μπουζάλας τον συνάντησαν και ο Πασσιάς τέθηκε σε αργία στις 16 Σεπτεμβρίου.



Ο Επίσκοπος Αντώνιος είπε πως δεν είχε δει τα ερωτικά βίντεο που είχαν σταλεί ανώνυμα στη New York Post αλλά «είχε ενημερωθεί για την ύπαρξή τους».

Ο αποστολέας των βίντεο είχε γράψει πως είχε προσληφθεί ιδιωτικός ντετέκτιβ για να παρακολουθήσει το ζευγάρι σε New Jersey και Cold Spring όπου βιντεοσκόπησαν τις παράξενες ερωτικές συναντήσεις τους.

Σε ένα από τα βίντεο η 45χρονη κάθεται σε ένα ρολό banana bread φορώντας γόβες στιλέτο και μαύρο στρινγκ ενώ σε άλλο τρίβει τα πόδια της πάνω στο πρόσωπο του ιερέα ενώ και οι δύο είναι ξαπλωμένοι κάτω από ταβάνι- καθρέπτη.





Σε τρίτο βίντεο καταγράφονται ακόμα πιο ερωτικές σκηνές.

Ο Πασσιάς παραιτήθηκε αφότου είχε τεθεί σε αργία, λέγοντας πως αποχωρεί για προσωπικούς λόγους ενώ σε επιστολή που έστειλε την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015, προς τα πνευματικά του τέκνα προκειμένου να αμβλύνει τους κραδασμούς από την αναμενόμενη δημοσιοποίηση του σκανδάλου ανέφερε ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Αγαπημένα μου πνευματικά τέκνα εν Χριστώ Ιησού, τω Κυρίων Ημών: Έφτασε ο καιρός για να συνταξιοδοτηθώ από την ενεργό διακονία για λόγους προσωπικούς και υγείας. Τώρα θα αφοσιωθώ στην μετάνοια την οποία προσπάθησα να κηρύξω και να διαδώσω εκ μέρους του Κυρίου μας. Με την καθοδήγηση του πνευματικού μου πατέρα Γέροντα Εφραίμ, θα εξαφανισθώ από αυτόν τον κόσμο για αρκετό καιρό σύμφωνα με το θέλημα του Θεού».



Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «έχει επιλέξει (ο Εφραίμ) για μένα σύμφωνα με το πολυπληθές των αμαρτιών μου και των ανομημάτων μου, πως θα πρέπει να συνταξιοδοτηθώ και να ακολουθήσω τον δρόμο της σιωπής, της προσευχής, της νηστείας και της ολοσχερούς αφοσίωσης στον Κύριο μας».
Και προσθέτει: «Μη ρωτάτε πού πηγαίνω και πού θα βρίσκομαι, διότι τότε δεν θα είναι δυνατόν να εκπληρώσω τον σκοπό μου».

Συστήνει μάλιστα στα πνευματικά του τέκνα να κάνουν προσευχή και αγρυπνία και να βρουν άλλον πνευματικό πατέρα «για την καλυτέρευση της ψυχής σας», όπως έγραψε και συμπλήρωσε «ο Θεός θα δώσει».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ιερέας εγκατέλειψε το σπίτι του στο Κουίνς για να μείνει με την κόρη του στο Σικάγο ενώ η Μπουζάλας παραμένει στο Μπρούκλιν με τα τρία παιδιά της.

Σε παλαιότερες αναφορές για την καταγγελλόμενη σχέση τους το 2013, ο ιερέας είχε αποδώσει τις φήμες σε ανθρώπους που έκαναν κακές σκέψεις και ήθελαν να διωχθεί από τη θέση του. «Λένε πως έχω σχέση μαζί της αλλά είναι η βαφτισιμιά μου, αυτό είναι όλο», είχε πει.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι θηλυκές… Αντετοκούνμπο


Ονομάζονται Έλενα και Κατερίνα Τσενέκε, είναι 16 ετών, δίδυμες, με ρίζες από Νιγηρία και Ελλάδα, και έχουν καταφέρει ήδη να κερδίσουν σημαντικές διακρίσεις με την φανέλα της Εθνικής ομάδας Μπάσκετ.

Μάλιστα, προπονητές του μπάσκετ τις συγκρίνουν με τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, τα οποία διαπρέπουν στο NBA!

Δείτε το βίντεο του Mega:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σκάνδαλο απειλεί την ύπαρξη της Volkswagen


Η εταιρεία παλεύει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών
.

Ακόμα και την ίδια την ύπαρξη της Volkswagen απειλεί το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της εταιρείας Hans Dieter Poetsch.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο πρόεδρος της Volkswagen, προειδοποίησε πως το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων μπορεί να δημιουργήσει «κρίση που απειλεί την ύπαρξη της εταιρείας».

Την Τετάρτη λήγει η προθεσμία για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ώστε να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την επισκευή περίπου 2,8 εκατ. οχημάτων στην εγχώρια αγορά της. Ο Poetsch ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως είναι σίγουρος ότι η εταιρεία θα καταφέρει με αρκετή προσπάθεια να ξεπεράσει την κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Welt am Sonntag που επικαλείται το πρακτορείο.

Η κρίση που αντιμετωπίζει η εταιρεία λόγω του σκανδάλου έχει εξαλείψειπερίπου 30 δισ. ευρώ της αξίας της. Στο μεταξύ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Matthias Mueller, έχει δεσμευτεί να διορθώσει τη ζημιά, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ξεκινήσει μία καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μία διαφήμιση σε μεγάλες γερμανικές εφημερίδες με την οποία παραδέχεται το λάθος της και η οποία σηματοδοτεί την 25η επέτειο της επανένωσης της χώρας.

«Θέλουμε απλά να πούμε ένα πράγμα: Θα κάνουμε τα πάντα για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη σας», υπογραμμίζει η Volkswagen στη διαφήμισή της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατομμυριούχος έριξε την Porsche του πάνω σε θεατές και τραυμάτισε 26 ανθρώπους


Δείτε τις φωτογραφίες από το τραγικό περιστατικό.

Βρετανός εκατομμυριούχος τραυμάτισε 26 άτομα, όταν «έριξε το αυτοκίνητό του επάνω σε θεατές, κατά τη διάρκεια έκθεσης αυτοκινήτου στη Μάλτα. Ο επιχειρηματίας Paul Bailey, οδηγούσε την Porsche 918 Spyder, όταν έχασε τον έλεγχο του πανάκριβου αυτοκινήτου του και έπεσε με αυτό πάνω σε δεκάδες άτομα που εκείνη την ώρα παρακολουθούσαν τη πορεία του οχήματος. Σύμφωνα με τα βρετανικά μίντια, από το ατύχημα τραυματίστηκαν 26 άτομα, πέντε από τα οποία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και εννέα υπέστησαν κατάγματα- συμπεριλαμβανομένου του οδηγού.

Όπως αναφέρει η Huffington Post, μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένα κοριτσάκι έξι ετών. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το αυτοκίνητο έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα σε μια αχρησιμοποίητη ζώνη αεροδρομίου στην περιοχή Hal Farrug, όταν συνέβη το ατύχημα την περασμένη Κυριακή.

Η έκθεση αυτοκινήτου, που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Μάλτας με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους άπορους, ακυρώθηκε.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτροχιασμός τρένου με τραυματίες στις ΗΠΑ


Αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε σήμερα το πρωί στο Βερμόντ στις 10.30 (17.30 ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας του Βερμόντ, που επιβεβαίωσε πληροφορίες της εταιρείας σιδηροδρόμων Amtrak.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, υπάρχουν τραυματίες, τα τραύματα ωστόσο που φέρουν δεν είναι «επικίνδυνα για την ζωή τους», επισήμανε η Amtrak σε ένα δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Το τρένο είχε φύγει από το Σεντ Άλμπανς (Βερμόντ) με κατεύθυνση την Ουάσιγκτον όταν «έπεσε» πάνω σε έναν όγκο από πέτρες που είχαν συγκεντρωθεί στις σιδηροτροχιές, σύμφωνα με την Amtrak.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας του Βερμόντ προσέθεσε ότι οι αριθμός των τραυματιών δεν έχει διευκρινιστεί και ότι ομάδες διάσωσης βρίσκονται στο σημείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα ακατάλληλων οστράκων


Δύο συλλήψεις στην Αλεξανδρούπολη.

Ένας τόνος και 730 κιλά όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, πρωινές ώρες χθες, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης. Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο 60χρονοι άνδρες για κατοχή και μεταφορά από κοινού, με σκοπό την πώληση – εμπορία της παραπάνω ποσότητας οστράκων.

Συγκεκριμένα, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης εντόπισαν χθες, στην ευρύτερη περιοχή παραλίας Αρίστεινου, τους δράστες να φορτώνουν σε Ε.Ι.Χ. όχημα, σάκους οι οποίοι βρισκόταν στην ακτή και σε μικρό βάθος στη θάλασσα.

Στη συνέχεια οι 60χρονοι οδηγήθηκαν στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης όπου μετά από περαιτέρω έρευνες, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν – διακινούσαν με σκοπό την πώληση και την εμπορία 90 σάκους με όστρακα του είδους αχιβάδας (Ruditapes decussatus), συνολικού βάρους ενός τόνου και επτακοσίων κιλών (1.730 kgr) με διαστάσεις από 3,2 cm έως 4,0 cm μικρότερα του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5 cm και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως κρίθηκαν μετά από διενέργεια εξέτασης από το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Έβρου.

Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των οστράκων, καθώς και η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά ενώ το όχημα στο οποίο μεταφορτώθηκε η ποσότητα των οστράκων, δεν ήταν κατάλληλο για τη μεταφορά τους.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το όχημα και η ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκυμονούσα «κόπηκε» από διαγωνισμό πυροσβεστών με απόφαση του αρχηγού του Σώματος


«Κόκκινη» κάρτα από το ΣτΕ στον αρχηγό του Σώματος.

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ο οποίος με απόφαση του είπε «όχι» σε υποψήφια που ζητούσε να περάσει τις αθλητικές δοκιμασίες του διαγωνισμού δοκίμων πυροσβεστών μετά τον τοκετό της καθώς την χρονική περίοδο που είχαν ορίσει ήταν 6 μηνών έγκυος.

Μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που συντασσόταν με την άποψη του αρχηγού.

Οι δικαστές αφού ερμήνευσαν τα άρθρα του Συντάγματος για την ισότητα και την προστασία της οικογένειας αλλά και την σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία δικαίωσαν την υποψήφια καθώς έκριναν ότι «δικαιολογείται χάριν της προστασίας της μητρότητας η αναβολή της αθλητικής εξέτασης σε χρόνο μεταγενέστερο της γέννησης του παιδιού, χωρίς αυτό να παρακωλύει την πρόοδο του σχετικού διαγωνισμού».

Σύμφωνα με την απόφαση η αναβολή της αθλητικής εξέτασης της εγκυμονούσης υποψηφίας «δεν παρακωλύει την πρόοδο του διαγωνισμού, αφού αυτός συνεχίζεται με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και της εγκυμονούσης υποψηφίας, στις γραπτές εξετάσεις και τα λοιπά στάδια του διαγωνισμού».

Και προσθέτει η απόφαση του ΣτΕ:

«Αν μεν, βάσει των αποτελεσμάτων των γραπτών εξετάσεων και των λοιπών σταδίων του διαγωνισμού, η εγκυμονούσα υποψηφία δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των επιτυχόντων υποψηφίων, αυτή αποκλείεται από την κατάταξη, παρελκούσης πλέον της υποβολής της στις αθλητικές δοκιμασίες.

Αν, αντιθέτως, η εγκυμονούσα περιλαμβάνεται μεταξύ των επιτυχόντων, τότε υποβάλλεται στις αθλητικές δοκιμασίες, μετά τον τοκετό, όταν, σύμφωνα με γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, δεν θα υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί πρόβλημα στην υγεία της.

Στην περίπτωση αυτή, εφ’ όσον ανταποκριθεί στις αθλητικές δοκιμασίες, η υποψήφια καλείται για φοίτηση στην, αμέσως μετά τη γέννηση του τέκνου, εκπαιδευτική σειρά, εφαρμοζομένης αναλόγως της προπαρατεθείσης διατάξεως του άρθρου 12 παρ. 2 του Π.Δ. 19/2006 και της αντίστοιχης προς αυτή διατάξεως της προκηρύξεως του επιδίκου διαγωνισμού, σύμφωνα με την οποία, όταν κατά την κατάταξη στη Σχολή Πυροσβεστών διαπιστωθεί η κυοφορία δοκίμου πυροσβέστου, αυτή εξέρχεται της Σχολής και καλείται για επαναφοίτηση στην αμέσως μετά τη γέννηση εκπαιδευτική σειρά, εξερχομένη δε επιτυχώς από τη Σχολή, εντάσσεται στην επετηρίδα πυροσβεστών της εκπαιδευτικής σειράς, της οποίας ήταν επιτυχούσα».

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2007 και αφορούσε την κατάταξη στην Πυροσβεστική 1.260 δοκίμων πυροσβεστών γενικών καθηκόντων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...