Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ειδική φορολογική μέριμνα για τους κατ' αποκλειστικότητα αγρότες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ριζικές αλλαγές στην ελληνική αγροτική οικονομία που αποτελούν και μνημονιακές υποχρεώσεις καθώς και τρόπους ελάφρυνσης της φορολόγησης των αγροτών αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα από το βήμα της βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σε περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων και των προτάσεων θα προχωρήσει στην ομιλία του ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι βασικές προτεραιότητες είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Enikonomia.gr, η υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από όλους τους αγρότες, οι οποίοι έχουν έσοδα πάνω από 5.000 ευρώ, η αναγνώριση ως τεκμαρτής δαπάνης της αμοιβής της οικογενειακής εργασίας του αγρότη και η ανασυγκρότηση του μηχανισμού διαχείρισης και καταβολής πληρωμών ώστε να εισπράττουν οι αγρότες άμεσα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα υπάρχει ειδική φορολογική μέριμνα για αυτούς που ασκούν κατά αποκλειστικότητα το επάγγελμα του αγρότη και για τους νέους αγρότες.

Συγκεκριμένα, θα απαιτείται ο αγρότης να έχει τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος του από το βασικό του επάγγελμα, από 35% που είναι σήμερα.

Ακόμη, η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο μικρής μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ και ταυτόχρονα ελάχιστης αύξησης των καταβαλλόμενων εισφορών για να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με τυχόν τριπλασιασμό των εισφορών τους.

Ένα, επίσης, σημαντικό ζήτημα που αναμένεται να προτάξει το ΥΠΑΑΤ είναι η δημιουργία «κάρτας του αγρότη» με την οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις κοινοτικές επιδοτήσεις με στόχο να υπάρχει η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μάλιστα, το Υπουργείο δίνει έμφαση και σε άλλα εξίσου σημαντικά θέματα όπως είναι η δημιουργία συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια και η θεσμοθέτηση Τράπεζας γενετικού υλικού με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης σε κρίσιμους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.