Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Το παζάρι της ντροπής - 12.000 ευρώ για ένα βίντεο παιδικής πορνογραφίας


Μελλοντικοί βιαστές είναι όσοι παρακολουθούν στο διαδίκτυο βίντεο με παιδικό πορνογραφικό υλικό σε ποσοστό 93% όπως προκύπτει από την επιχείρηση «HYDRA» τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε η ελληνική αστυνομία.

Οι παιδόφιλοι στην Ελλάδα πληρώνουν μέχρι και 12.000 ευρώ για να παρακολουθήσουν ένα βίντεο που περιέχει βιασμό ανηλίκου με τους Έλληνες να μην εξαιρούνται από την λίστα των παιδόφιλων.

Ο τζίρος από την παιδική πορνογραφία σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στα 3 δις ευρώ κατατάσσοντας το αδίκημα στην τρίτη θέση μετά τα εγκλήματα που σχετίζονται με όπλα και ναρκωτικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μπράντλεϊ που έγινε... Τσέλσι


Ο αμερικανός στρατιώτης έχει ζητήσει να υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία.

Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ ήρθε στο φως της δημοσιότητας για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, που τον έβαλε πίσω από τα σίδερα της φυλακής για 35 χρόνια.

Τώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά του στρατιώτη που πλέον ονομάζεται... Τσέλσι καθώς έλαβε τον Απρίλιο άδεια από δικαστή να αλλάξει το όνομά του και αναμένει την απόφαση για το αίτημά του να υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία.



Τα προβλήματα σεξουαλικής ταυτότητας που αντιμετωπίζει αναφέρθηκαν διεξοδικά κατά τη διάρκεια της δίκης του. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ έχει δώσει το πράσινο φως για τη μεταφορά των φυλακισμένων στρατιωτών σε πολιτικές φυλακές, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν στις ορμονικές θεραπείες που θέλουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Στίβεν Γουόρεν, εκπρόσωπο του Πενταγώνου, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ειδικά για την περίπτωση Μάνινγκ. «Όποια και να είναι η απόφαση που θα λάβουμε, θα συνδυάσουμε τις ιατρικές ανάγκες με την υποχρέωσή μας οι φυλακισμένοι να παραμείνουν στη φυλακή», είπε.

Ενδεχόμενη μεταγωγή του Μάνινγκ από τη φυλακή του Φορτ Λίβενγουερθ του Κάνσας απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των ομοσπονδιακών αρχών που διαχειρίζονται τα σωφρονιστικά ιδρύματα, τονίζουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπουργείο Οικονομικών: Κανένας φόρος στην υπεραξία ομολόγων


Τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης της υπεραξίας ομολόγων για ξένους επενδυτές διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών.

"Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 01/01/2014 και εφεξής. Κατά συνέπεια, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης είναι παντελώς αναληθή. Οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας" τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο και σημειώνει:

"Αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει τη μείωση της φορολογίας. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του φόρου αυτού από 01/01/2014".



Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Λικ Ντεάν


Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Ζαν-Λικ Ντεάν απεβίωσε σήμερα στη Γαλλία, σε ηλικία 73 ετών.

"Βρισκόταν για διακοπές στη Γαλλία μαζί με τη σύζυγό του και κάποιους φίλους και πέθανε μετά από πτώση", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού φλαμανδικού κόμματος CD&V με το οποίο αναδείχτηκε πρωθυπουργός και κυβέρνησε το Βέλγιο από το 1992 μέχρι το 1999.



Ο Ντεάν παραθέριζε στο Κρεντέν, στην περιφέρεια του Μορμπιάν. Σύμφωνα με τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu, ο Βέλγος πολιτικός, ο οποίος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας, αισθάνθηκε αδιαθεσία όταν πήγε να επισκεφθεί ένα εργοστάσιο μπισκότων που ανήκει στον βελγικό όμιλο Lotus και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Κιμπέρ. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, έπεσε σε κώμα και πέθανε λίγη ώρα αργότερα.

"Η χώρα μας έχασε έναν πολιτικό άνδρα έξω από τα συνηθισμένα. Ο Ζαν-Λικ ήταν πολύτιμος σύντροφος. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του", δήλωσε ο γαλλόφωνος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο.

Ο θάνατος του Ντεάν προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στο Βέλγιο, όπου αποφασίστηκε να διακοπεί η προεκλογική εκστρατεία για τις ομοσπονδιακές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο Ζαν-Λικ Ντεάν γεννήθηκε στο Μονπελιέ της Γαλλίας στις 7 Αυγούστου 1940 και απέκτησε προσωνύμια όπως "ναρκαλιευτής" ή "υδραυλικός" χάρη στις μοναδικές διαπραγματευτικές ικανότητές του. Λόγω του παρουσιαστικού του όμως, πολλοί τον αποκαλούσαν επίσης "μπουλντόζα" ή και "ταύρο της Βιλβόρντ".

Εντάχθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και ανέλαβε διάφορες υπουργικές θέσεις τη δεκαετία του '80. Το 1992 κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και διατήρησε τη θέση του πρωθυπουργού για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Το 1994 προαλειφόταν να διαδεχτεί τον Ζακ Ντελόρ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως η υποψηφιότητά του προσέκρουσε στο βέτο του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ.

Η θητεία του στην πρωθυπουργία πάντως δεν ήταν ρόδινη. Μολονότι οδήγησε το βασίλειο στην ευρωζώνη, εφαρμόζοντας σκληρή δημοσιονομική πολιτική, υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές του 1999, όταν για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν την εξουσία. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο των μολυσμένων με διοξίνη πουλερικών, που η κυβέρνηση άργησε να το αποκαλύψει, το σκάνδαλο διαφθοράς στην Agusta-Dassault και, κυρίως, η υπόθεση του Μαρκ Ντιτρού, του παιδεραστή και δολοφόνου που αμαύρωσε την εικόνα του Βελγίου στον κόσμο και προκάλεσε την οργή εκατομμυρίων συμπατριωτών του.

Ο Ντεάν αποσύρθηκε από τη βελγική πολιτική σκηνή και το 2004 εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου ειδικεύτηκε σε θέματα προϋπολογισμού. Ασχολήθηκε επίσης με τις επιχειρήσεις και συμμετείχε σε διοικητικά συμβούλια διάφορων εταιρειών, όπως της ζυθοποιίας AB InBev. Στα τέλη του 2008 κλήθηκε να αναδιαρθρώσει την Dexia και ανέλαβε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της, όμως η τράπεζα δεν κατάφερε να επιβιώσει από την κρίση χρέους, δύο χρόνια αργότερα.

Εκτός από την πολιτική, το μεγάλο πάθος του Ντεάν ήταν το ποδόσφαιρο και ιδίως η ομάδα της Μπριζ, της οποίας φορούσε με μεγάλη υπερηφάνεια το γαλανόμαυρο κασκόλ όταν πήγαινε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τους αγώνες της.



Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώνει το Πρωτοδικείο 397 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών


Το δικαστήριο διατάσσει την επαναπρόσληψή τους.

Ένα εικοσιτετράωρο πριν ολοκληρωθεί η περίοδος της διαθεσιμότητας τους και 397 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών πήραν στα χέρια τους απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου με την οποία δικαιώνονται.

Το δικαστήριο, σύμφωνα με το δικηγόρο τους Γιάννη Καρούζο, έκρινε πως οι καθαρίστριες αποτελούσαν εργαζόμενες οι οποίες ανήκαν στον στενό πυρήνα του Δημοσίου.

Έτσι, το Μονομελές Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή των 397 καθαριστριών, από το σύνολο των 465 που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη όταν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα Οι καθαρίστριες ζητούσαν να κηρυχθεί παράνομη η διαθεσιμότητα τους αφού όπως ανέφεραν ισοδυναμεί με απόλυση και είναι αντισυνταγματική. Παράλληλα ζητούσαν και την επαναπρόσληψή τους. Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα το δικαστήριο διατάσσει την επιστροφή τους στη δουλειά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν η δικαστική απόφαση κρίνεται προσωρινά εκτελεστή ή όχι. Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται σημαντική αν και όπως τόνιζε αρμόδια πηγή έχει πολύ δρόμο μπροστά της αφού πρόκειται για κρίση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Πάντως, όπως ανέφερε ο δικηγόρος των καθαριστριών, Γιάννης Καρούζος «ύστερα από την απόφαση- σταθμό, στον στενό δημόσιο τομέα, όπως είναι το ΥΠ.ΟΙΚ, τίθεται εκ ποδών ο θεσμός της διαθεσιμότητας και αποδεικνύεται απολύτως αντισυνταγματικός».



Διαβάστε περισσότερα...

Επιχορήγηση πάνω από 1 εκατ. ευρώ στους μελισσοκόμους


Με 1.180.215 ευρώ θα υποστηριχθεί το 2014 το πρόγραμμα για τη λειτουργία των κέντρων μελισσοκομίας, που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων του κλάδου. Το 50% της εν λόγω δαπάνης προέρχεται από πόρους της Ε.Ε., ενώ το υπόλοιπο 50% βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα κέντρα μελισσοκομίας λειτουργούν στο πλαίσιο των μελισσοκομικών προγραμμάτων, ως μονάδες διοικητικής επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης του κλάδου της μελισσοκομίας. Συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και τους φορείς που εμπλέκονται στην εφαρμογή των δράσεων του προγράμματος «Βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας» ή άλλων εθνικών ή ενωσιακών προγραμμάτων, για την επίτευξη του συντονισμού, την παρακολούθηση και την υλοποίησή τους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, η Ελλάδα με σχεδόν 1,6 εκατομμύρια μελίσσια βρίσκεται στη 2η θέση μετά την Ισπανία ως προς τον απόλυτο αριθμό παραγωγικών μελισσοσμηνών, διατηρώντας περίπου το 11,8% του συνόλου των μελισσιών της Ε.Ε.

«Το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα της περιόδου 2014 - 2016», σημείωσε, «συνολικού ύψους 17 εκατομμύρια ευρώ αποτελεί σημαντικό εργαλείο το οποίο μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα στη στήριξη της παραγωγής υψηλής ποιότητας μελιού».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βγαίνει από την εντατική ο παίκτης του Πλατανιά


Εντός των επόμενων δύο ημερών, αναμένεται να βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων, ο νεαρός ποδοσφαιριστής του Πλατανιά Στέφανος Μαρτσάκης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά την περασμένη Κυριακή, σε τροχαίο ατύχημα.

"Είναι σε καλή κατάσταση, έχει επαφή με το περιβάλλον και σε λίγες ημέρες - αναλόγως με την εξέλιξη - θα βγει από την εντατική" είπε στο Flashnews.gr, ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Χανίων κ. Γιώργος Αρχοντάκης.



Αμέσως μετά την έξοδό του από την ΜΕΘ, ο νεαρός ποδοσφαιριστής θα συνεχίσει την νοσηλεία του, σε θάλαμο της Νευροχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση Αρείου Πάγου για τις επαγγελματικές μισθώσεις


Eφόσον έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για αναπροσαρμογή εμπορικού (επαγγελματικού) μισθώματος η συμφωνία μεταξύ ενοικιαστή και εκμισθωτή για σταδιακή αναπροσαρμογή του μισθώματος καταλύεται (παύει) και δεν ισχύει για το μέλλον.

Αυτό αποφάσισε η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την κρίση της οποίας μετά την δικαστική απόφαση για αναπροσαρμογή εμπορικού μισθώματος το μόνο που μπορεί να ισχύσει για το μέλλον είναι η νόμιμη αναπροσαρμογή που ρυθμίζεται με το άρθρο 7 παράγραφος 3 του προεδρικού διατάγματος 34/1995.

Η αναπροσαρμογή ανέρχεται, «σε ποσοστό 75% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μήνα της αναπροσαρμογής σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή), όπως αυτή υπολογίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος».

Οι δικαστές εξέδωσαν την προαναφερόμενη απόφαση, εξετάζοντας επαγγελματική μίσθωση στην Ήπειρο η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1990 και παρατάθηκε σταδιακά μέχρι το 2002, ενώ στο τελευταίο συμφωνητικό μίσθωσης προβλέφθηκε αυτόματη ετήσια αναπροσαρμογή του μισθώματος κατά 10% (η λεγόμενη συμβατική ρήτρα).

Όμως οι ενοικιαστές του ακινήτου προσέφυγαν στα δικαστήρια και ζητούσαν αναπροσαρμογή του μισθώματος επικαλούμενοι το άρθρο 388 του Αστικού Κώδικα που αφορά στην απρόοπτη έκτακτη μεταβολή των συνθηκών την οποία δεν μπορούσαν να προβλέψουν κατά το χρόνο που υπέγραφαν το μισθωτήριο συμβόλαιο .


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταβολή ενισχύσεων του άρθρου 68 σε αιγοπροβατοτρόφους


To Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι μετά και την ολοκλήρωση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, πιστώνονται από σήμερα το βράδυ, Πέμπτη 15 Μαΐου, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων οι ενισχύσεις του μέτρου ειδικής στήριξης του άρθρου 68 για το αιγοπρόβειο κρέας για το έτος 2013.

Επισημαίνεται ότι τα ποσά των ενισχύσεων του άρθρου 68 θα είναι διαθέσιμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων από αύριο, Παρασκευή 16 Μαΐου.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε μία εβδομάδα αποφοίτησε από το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο


Η νεαρή μαθήτρια Grace Bush από τη Φλόριντα των ΗΠΑ πέτυχε κάτι που φαντάζει απίστευτο: Πήρε απολυτήριο Λυκείου και πτυχίου πανεπιστημίου μέσα σε μία εβδομάδα!

Η 16χρονη κοπέλα ξεκίνησε τις σπουδές της στο Κολέγιο μαζί με το Γυμνάσιο κάνοντας μαθήματα και την καλοκαιρινή περίοδο. Παράλληλα δηλαδή με το σχολείο παρακολουθούσε και πανεπιστημιακά τμήματα στο Broward, προσπαθώντας να ολοκληρώσει με τις σπουδές της την ίδια χρονική περίοδο. Το κορίτσι είχε πολύ υψηλούς βαθμούς στο σχολείο, γεγονός που της επέτρεψε να μετέχει και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες, αφήνοντας άφωνους συμμαθητές και καθηγητές.



«Ξεκίνησα τις σπουδές μου όταν ήμουν 13 ετών στο Κολέγιο όπου έκανα μαθήματα ακόμα και τα καλοκαίρια έτσι ώστε να μπορέσω να το τελειώσω μέσα σε τέσσερα χρόνια», αναφέρει η Grace, που είναι ένα από τα εννιά παιδιά μιας πολύτεκνης οικογένειας. Η μητέρα της μάλιστα αναφέρει ότι ξεκίνησε το διάβασμα όταν ήταν μόλις 2 ετών ενώ έκανε ολοκληρωμένες αριθμητικές πράξεις και έλυνε δύσκολα μαθηματικά προβλήματα στην ηλικία των 4.

Διαβάστε περισσότερα...

Εκλογική αποζημίωση 200 ευρώ για το προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης


Κατόπιν συνεννόησης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (18/5/2014 και 25/5/2014), καθορίζεται στο ποσόν των 200 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πατέρας-κτήνος σκότωσε το μωρό του


Ο 24χρονος Matthew Wickens έχασε την ψυχραιμία του και σκότωσε το μόλις 5 εβδομάδων γιο του μέσα στην κούνια, στην περιοχή Devon της Αγγλίας.



Ο 24χρονος άρπαξε το γιο του και άρχισε να χτυπά το κεφάλι του στην κούνια με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Όταν επέστρεψε η γυναίκα του στο σπίτι είπε ψέματα για το τραγικό συμβάν φορώντας στο άτυχο βρέφος ένα καπέλο στο κεφάλι.

Εξαιτίας των ψεμάτων που είπε, οι υποψίες επικεντρώθηκαν στην μητέρα, η οποία αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τον γιο της για 14 ολόκληρους μήνες!

Ο Matthew Wickens καταδικάστηκε για έξι χρόνια και πέντε μήνες καθώς ομολόγησε πως σκότωσε το παιδί του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχει χέρια κι όμως παίζει πινγκ πονγκ


Τίποτα δεν είναι αδύνατο αρκεί να υπάρχει θέληση και δύναμη ψυχής.

Ο Ibrahim Hamato από την Αίγυπτο έχασε και τα δυο του χέρια όταν ήταν μικρός και τότε φοβήθηκε ότι δε θα καταφέρει ποτέ ξανά να παίξει πινγκ πονγκ που τόσο λάτρευε...

Ωστόσο, όχι μόνο έπαιξε αλλά έφτασ εστο σημείο να ανταγωνίζεται τους καλύτερους παίκτες στο κόσμο.



Σύνθημά του δεν είναι άλλο από το "τίποτα δεν είναι αδύνατο από τη στιγμή που προσπαθείς σκληρά".



Πρόσφατα βιντεοσκοπήθηκε σε αγώνες στο Τόκιο να παίζει με αντιπάλους τους καλύτερους δέκα στον κόσμο.



Δείτε το βίντεο που δίνει μαθήματα ζωής




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκλογικό επίδομα στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος


Εκλογικό επίδομα, συνολικού ύψους 1.500.000 ευρώ, θα χορηγηθεί στο σύνολο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση, γι’ αυτό το θέμα, κατόπιν ενεργειών του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο κρούσμα MERS στην Ολλανδία


Άλλο ένα κρούσμα του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής MERS εντοπίστηκε σήμερα στην Ολλανδία, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

Πρόκειται για μία γυναίκα η οποία είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και επέστρεψε στη χώρα μαζί με τον άνδρα την Τετάρτη.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι η γυναίκα αυτή είναι συγγενής του πρώτου ασθενή και στο 15μερο ταξίδι της στη Σαουδική Αραβία διέμενε στο ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου με αυτόν. Οι δυο τους επισκέφθηκαν μάλιστα ένα εκτροφείο καμηλών.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί κρούσματα του MERS σε 16 χώρες, ωστόσο οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία, όπου εξάλλου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαίνια στο Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα εγκαινιάσει σήμερα το μουσείο που είναι αφιερωμένο στην τρομοκρατική επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου.

Αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα εγκαινιάσει σήμερα το μουσείο, ο χώρος δεν θα είναι ανοιχτός για το κοινό έως την 21η Μαΐου, όποτε και η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

Το μουσείο βρίσκεται στο σημείο που ήταν οι Δίδυμοι Πύργοι, κοντά στο μνημείο που στήθηκε για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Απλώνεται σε μία έκταση 10.220 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα διαθέτει πολλά εκθέματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός, που συνέβη πριν, σχεδόν, 13 χρόνια.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος το Foursquare όπως το ξέραμε


Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει ο διαχωρισμός του Foursquare σε δύο εφαρμογές, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες περίπου, με το Swarm να είναι η νέα εφαρμογή και τις "δημαρχίες" στο Foursquare να έχουν παγώσει.

Η εφαρμογή του Foursquare θα επικεντρωθεί στην εύρεση ποιοτικότερων αποτελεσμάτων για τις αναζητήσεις των χρηστών του γύρω από μία περιοχή, προτείνοντας τα κατάλληλα venues για ψώνια, φαγητό και ποτό, ενώ μέσω της εφαρμογής Swarm οι χρήστες θα μπορούν να δουν ποιοι από τους φίλους τους είναι κοντά.

Με το Swarm, καταργείται το παλιό check-in και θα αντικατασταθεί σε κάτι παρόμοιο με το status update στο Facebook ή σαν ένα Tweet που δηλώνει ο χρήστης που είναι, μαζί με τις σκέψεις του, ένα σχόλιο κ.λπ.

Ωστόσο, ανακοινώθηκαν ακόμη τρία νέα χαρακτηριστικά του Swarm. Καταρχάς θα είναι ευκολότερη η αναζήτηση ιστορικού, με όρους αναζήτησης ονόματα πόλεων, τοποθεσιών και χρηστών.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι το neighborhood sharing που θυμίζει αρκετά τη λειτουργία Nearby Friends του Facebook, καθώς θα επιτρέπει στους χρήστες που την ενεργοποιούν να κοινοποιούν αυτόματα την τοποθεσία τους σε όλους τους φίλους τους οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη.

Τέλος, το plans θα επιτρέπει στους χρήστες να προγραμματίζουν εξόδους χωρίς να στέλνουν προσκλήσεις σε μέλη, αλλά γράφοντας ένα μήνυμα τύπου "Ποιος θέλει να πάμε για φαγητό σήμερα;", με τους φίλους του χρήστη να μπορούν να αφήσουν σχόλιο στο μήνυμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΕΟΦ για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης


Την άμεση παρέμβαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων προκάλεσαν οι αναφορές για παρενέργειες σε αιμοκαθαιρούμενους νεφροπαθείς, από συγκεκριμένα φίλτρα αιμοκάθαρσης.

Ειδικότερα, ο ΕΟΦ συνέστησε ειδική Ομάδα Εργασίας Επαγρύπνησης Φίλτρων Αιμοκάθαρσης, αποτελούμενη από διακεκριμένους νεφρολόγους, μέλη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, με σκοπό την διερεύνηση των αναφερθέντων ατομικών περιστατικών (Λευκές Κάρτες).

Όπως αναφέρει το ΑΜΕ-ΜΠΕ, ο ΕΟΦ απηύθυνε ερώτημα προς τις αρμόδιες αρχές των χωρών- μελών της ΕΕ, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν παρόμοιες αναφορές από τα εν λόγω προϊόντα στις χώρες της ΕΕ.

Επίσης, μελετά τη δυνατότητα πραγματοποίησης ποιοτικού ελέγχου στα εν λόγω προϊόντα, τα οποία θα ληφθούν από το τελικό σημείο χρήσης, ενώ διερευνάται η δυνατότητα πραγματοποίησης ποιοτικού ελέγχου από ανεξάρτητο εργαστήριο στην ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει διαπιστευμένο εργαστήριο στην Ελλάδα.

Πρόσφατα, η Πανελληνία Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ), είχε καταγγείλει ότι «τα νοσοκομεία της Ελλάδας γεμίζουν από φίλτρα no name, αμφίβολης προέλευσης και χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών».



Διαβάστε περισσότερα...

«Τραγικά τα προβλήματα στα ειδικά σχολεία του Πειραιά»


Η Κίνηση Γονέων διεκδικεί ένα «ποιοτικό Ειδικό Σχολείο» για τα παιδιά τους.

Ανάστατοι είναι οι γονείς μαθητών των ειδικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, λόγω των «τραγικών προβλημάτων» που όπως υποστηρίζουν υπάρχουν στα σχολεία και επηρεάζουν τη λειτουργία τους. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευάγγελος Σαραντίδης, συντονιστής της Κίνησης Γονέων, τα παιδιά αντιμετωπίζουν «ρατσιστικού τύπου μεταχείριση» και οι γονείς διεκδικούν για αυτά ένα «ποιοτικό Ειδικό Σχολείο».

Ο κ. Σαραντίδης αναφέρθηκε στη μεταφορά των μαθητών, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεταφορικά μέσα από την αρχή της χρονιάς ή σε πολλές περιπτώσεις τα οχήματα που επιλέγονται είναι ακατάλληλα. Για παράδειγμα χρησιμοποιούνται τεράστια τουριστικά πούλμαν, τα οποία δεν μπορούν να μπουν στους στενούς δρόμους μιας γειτονιάς, όπως συμβαίνει με μαθητές στο α’ Ειδικό Σχολείο ή στο Πέραμα». Όπως σημειώνει, «είναι ανάγκη το μεταφορικό μέσο να παίρνει τον μαθητή του ειδικού σχολείου από την πόρτα του σπιτιού του, από την αρχή της χρονιάς και όχι όποτε το θυμηθεί η αρμόδια υπηρεσία».

Ακόμη μία ουσιαστική ανάγκη για τα ειδικά σχολεία είναι, σύμφωνα με τον κ. Σαραντίδη, «η έγκαιρη τοποθέτηση των ειδικών δασκάλων που είναι υπεύθυνοι για την τάξη, των βοηθών τους, και ειδικών επιστημόνων, όπως λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών, φυσιοθεραπευτών και ψυχολόγων». «Δεν υπάρχουν πολλές οργανικές θέσεις στα ειδικά σχολεία και η συντριπτική πλειοψηφία των αναπληρωτών τοποθετείται με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα έως τα τέλη Οκτωβρίου το ειδικό σχολείο να λειτουργεί ως πάρκινγκ» υποστηρίζει.

Έκανε λόγο, επίσης, για τάξεις που είναι «υπερφορτωμένες» σε μια προσπάθεια εξοικονόμομησης κεφαλαίων για την πληρωμή του προσωπικού. Όπως ανέφερε «ενώ η τάξη στο ειδικό σχολείο πρέπει να είναι τριμελής, υπάρχουν τάξεις με έξι ή επτά μαθητές, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ουσία του ειδικού σχολείου, καθώς χρειάζεται την εξατομικευμένη σχέση δασκάλου– μαθητή για να λειτουργήσει».

Τα προβλήματα των περίπου 78 ειδικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, καθώς και τα αιτήματά τους περιλαμβάνονται, επίσης, στην εξώδικη διαμαρτυρία που επιδόθηκε από τους γονείς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Πάσχα.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πείραμα της ανθρωπιάς


Πώς αντιμετωπίζουν ένα άνθρωπο ανάλογα με την εμφάνιση του...

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τα παιδιά καταστρέφονται από τη βία στην Ουκρανία»


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η UNICEF.

Η UNICEF ανησυχεί βαθύτατα για την αναταραχή που επικρατεί στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στις ζωές των παιδιών.

«Γνωρίζουμε ότι παιδιά έχουν εμπλακεί σε βίαιες διαδηλώσεις, ενώ εξετάζουμε τα στοιχεία για τα παιδιά που σκοτώθηκαν, ή τραυματίστηκαν στην Οδησσό. Η UNICEF καταδικάζει αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», αναφέρει ο Οργανισμός.

Οι έρευνες της UNICEF δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση για ψυχο-κοινωνικές υπηρεσίες στα παιδιά, παράλληλα με την διακοπή της πρόσβασης στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας. Είναι επικίνδυνο και επιζήμιο για την υγεία και την ευημερία ενός παιδιού να γίνεται μάρτυρας ή να καταστρέφεται από τη βία. Η UNICEF καλεί όλες τις πλευρές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθούν οι υπηρεσίες συντήρησης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους και να εξασφαλίσουν πως τα παιδιά δεν θα εμπλέκονται, ή χρησιμοποιούνται από εδώ και στο εξής σε διαδηλώσεις, ή θα γίνονται μάρτυρες φαινομένων βίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο σημαντικό sexy βίντεο


Ένας διαφορετικός τρόπος να περάσει το μήνυμα.

Τα μοντέλα κλήθηκαν να που με τον πιο σέξι τρόπο ένα μήνυμα που μόνο ερωτική διάθεση δεν εμπνέει. Ξεκινώντας να διαβάσουν την κάρτα την που έλεγε «Σχεδόν 800 μητέρες και 18.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά...» ένιωσαν αμήχανα και μόνο ερωτισμό δεν γινόταν να βγάλουν.

Οι αντιδράσεις καταγράφηκαν ώστε το βίντεο αυτό να γίνει viral και να στείλει ηχηρό μήνυμα.

Περισσότερα για τον ανθρωπιστικό σκοπό μπορείτε να δείτε στο savethechildren.org




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μοσχάρι... τραυμάτισε θανάσιμα 97χρονη


Η άτυχη γυναίκα δέχθηκε κλωτσιά με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει στο κεφάλι.

Τη ζωή της έχασε το μεσημέρι της Τρίτης μια 97χρονη γυναίκα μετά το χτύπημα που δέχτηκε από ένα μοσχάρι στο χωριό Σέκουλα στην Ανδρίτσαινα.

Όπως μεταδίδει το ilialive.gr, η άτυχη γυναίκα βρέθηκε δίπλα στα μοσχάρια που πρόσφατα είχε αγοράσει η οικογένειά της, στον κήπο του σπιτιού της, με τραύμα στο κεφάλι από πτώση. Όταν μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας, οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό της.

Από την ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε φάνηκε πως η γυναίκα έφερε ένα χτύπημα στο θώρακα, το οποίο εκτιμάται πως προέρχεται από κλωτσιά που δέχθηκε από κάποιο ζώο. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως πιθανότατα κάποιο από τα μοσχάρια που βοσκούσε, τη χτύπησε, με αποτέλεσμα να πέσει και να χάσει τη ζωή της.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή στο Ισλάμ ή θάνατος για έγκυο στο Σουδάν


Μια 27χρονη κατηγορείται για αποστασία επειδή παντρεύτηκε χριστιανό.

Λήγει σήμερα η διορία που είχε δώσει δικαστήριο του Σουδάν σε μια μία 27χρονη, που βρίσκεται στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της στο δεύτερο παιδί της, προκειμένου να εγκαταλείψει τη χριστιανική πίστη που ασπάστηκε πρόσφατα και να επιστρέψει στο Ισλάμ.

Διαφορετικά βρίσκεται αντιμέτωπη με την ποινή του θανάτου.

Η Mariam Yahya Ibrahim κατηγορείται για αποστασία και μοιχεία, καθώς τόλμησε να παντρευτεί ένα χριστιανό, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά στις μουσουλμάνες.

Η τελική απόφαση, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.
Η περίπτωση της Mariam είναι η πρώτη που συμβαίνει στη χώρα.

Η 27χρονη γυναίκα συνελήφθη στις 7 Φεβρουαρίου και μπήκε στη φυλακή μαζί με τον 20 μηνών γιο της, όταν ένας συγγενής της κατήγγειλε στην αστυνομία ότι είχε παντρευτεί χριστιανό.

Η Mariam θεωρείται μουσουλμάνα από προεπιλογή, επειδή γεννήθηκε στο Σουδάν, και κατά συνέπεια ο γάμος της με έναν χριστιανό θεωρείται εγκληματική πράξη, προσθέτει το δημοσίευμα.

Στις 4 του περασμένου Μαρτίου η νεαρή γυναίκα κατηγορήθηκε για μοιχεία και αποστασία.

Για τη μοιχεία θα τιμωρηθεί με 100 μαστιγώματα, ενώ για την κατηγορία της αποστασίας θα αποφασίστηκε να τιμωρηθεί με θάνατο, μετά τη γέννηση του παιδιού της.

Ο σύζυγός της Daniel δεν επιτρέπεται να φροντίσει το παιδί τους, γιατί είναι χριστιανός κι έτσι το αγοράκι, που είναι σχεδόν 2 ετών είναι στη φυλακή με τη μητέρα του. Ο πατέρας του δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί ή να δει το γιο του.

Φοιτητές από το Σουδάν διοργάνωσαν σειρά διαδηλώσεων κοντά στο Πανεπιστήμιο του Χαρτούμ τις τελευταίες εβδομάδες, ζητώντας να μπει ένα τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαιτώντας περισσότερες ελευθερίες και καλύτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Οι Αρχές αποφάσισαν την Κυριακή να κλείσουν το πανεπιστήμιο επ’ αόριστον.

Πρεσβείες των δυτικών χωρών και ακτιβιστικές οργανώσεις στη χώρα καταδικάζουν τις κατηγορίες και καλούν τη σουδανική, ισλαμιστική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της πίστης, καταλήγει το δημοσίευμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξιχνιάστηκε η απόπειρα δολοφονίας αλλοδαπού κρατουμένου


Κρατούμενος τού είχε επιτεθεί με αυτοσχέδιο μαχαίρι ενώ άλλοι δύο κρατούσαν τσίλιες.

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής η απόπειρα ανθρωποκτονίας 31χρονου αλλοδαπού, ο οποίος την 10-3-2014 βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος, στο κελί του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 32χρονου ημεδαπού, έγκλειστου στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας καθώς επίσης και σε βάρος άλλων δύο άγνωστων συνεργών του, έγκλειστων στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.

Όπως προέκυψε από την έρευνα ο 32χρονος δράστης εισήλθε στο κελί του παθόντα, όπου βρισκόταν μόνος του και χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο μαχαίρι του προξένησε τραύματα, με σκοπό να τον σκοτώσει, ενώ οι δύο άγνωστοι συνεργοί του κρατούσαν την πόρτα του κελιού κλειστή.

Ο παθών μαζί με τον 32χρονο δράστη έχουν κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία με πρόθεση και απόπειρα ληστείας, κατά συναυτουργία, πράξεις που είχαν διαπράξει τον Ιούνιο του 2010 στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.



Διαβάστε περισσότερα...

Το μέγεθος μετράει στις οθόνες των smartphones


Αύξηση 369% στην αγορά συσκευών με πάνω από 5 ίντσες.

Μετά το Σεπτέμβριο οι φήμες θέλουν την Apple να παρουσιάζει όχι ένα αλλά δύο νέο iPhones. Ένα με μια οθόνη 4,7 ιντσών και ένα μεγαλύτερο με μια οθόνη 5,5 ιντσών.

Η κίνηση αυτή σίγουρα θα ξαφνιάσει πολλούς, μιας και δεν το έχουμε συνηθίσει από την Apple και την στρατηγική που έχει ως τώρα στα iPhones της, αλλά δεν είναι δύσκολο να δούμε γιατί θα είναι απολύτως λογική.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα smartphones, η μεγάλη οθόνη είναι ο νικητής. Μια νέα έκθεση της Canalys, για την αγορά των smartphones δείχνει πως στην κατηγορία των 5 ιντσών και πάνω είχαμε μια αύξηση της τάξης του 369% το τελευταίο τρίμηνο και οι πωλήσεις αυτών κάλυψαν το 1/3 της αγοράς παγκοσμίως.

Φυσικά στην Apple το γνωρίζουν αυτό καθώς και τη δημοφιλία των smartphones με μεγαλύτερη οθόνη. Εσωτερικά κείμενα που εμφανίστηκαν στην πρόσφατη δίκη με την Samsung αποδεικνύουν πως στο Cupertino έχουν γνώση για το φαινόμενο αυτό και εδώ και καιρό ψάχνουν να βρουν τρόπους για να απαντήσουν στην ανάγκη των καταναλωτών.




Διαβάστε περισσότερα...

Κάλπες και για το νερό την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη


Δημοψήφισμα παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ως «μεγάλο σταθμό» για την πορεία του νερού στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισαν το επικείμενο δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση ή μη του νερού, μέλη του Συντονιστικού πολιτών και φορέων «SOSΤΕ το νερό».

Κάλπες και για το νερό την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου η Γιάννα Τσόκου από το Συντονιστικό υπενθύμισε ότι αυτή την Κυριακή, ανήμερα των εκλογών, στα σχολεία, σε κάθε εκλογικό κέντρο, θα στηθούν κάλπες όπου οι πολίτες, με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίζουν και για το νερό.

«Ήδη, υπάρχουν γύρω στους 1.000 εθελοντές που θα στηρίξουν την προσπάθεια ενώ για τους ετεροδημότες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα, θα στηθεί κάλπη στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης», εξήγησε η κ. Τσόκου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα συμμετέχουν οι 11 από τους 14 δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος και οι συγκεκριμένες κάλπες θα στηθούν μέσα στα σχολικά συγκροτήματα στις 18 Μαΐου. Στο πλαίσιο της μάχης για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό, το Συντονιστικό διοργανώνει αύριο το απόγευμα, στον Λευκό πύργο, συναυλία αλληλεγγύης με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Δημήτρη Ζερβουδάκη, Μιχάλη Νικολούδη και Γιώργου Καζαντζή.

«Βέβαια και μετά το δημοψήφισμα, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ για μας αλλά αποτελεί ένα βήμα για να πάμε παραπέρα και να πληροφορηθεί για το ζήτημα όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος», κατέληξε η κ. Τσόκου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πολυζωνικά τιμολόγια ηλεκτρικού μέσω «έξυπνων μετρητών»


Υπάρχει η προοπτική μείωσης του κόστους παραγωγής ρεύματος.

Η εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών» ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2020 θα ωφελήσει διπλά. Πρωταρχικά, θα δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής νέων, πολυζωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού (διαφορετικές χρεώσεις στη διάρκεια της ημέρας), τα οποία προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ. Παπαγεωργίου και θα οδηγήσουν σε ενίσχυση του ανταγωνισμού. Απ’ την άλλη υπάρχει η προοπτική μείωσης του κόστους παραγωγής ρεύματος.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Έξυπνα Δίκτυα», με την πλήρη ενσωμάτωση συστημάτων ευφυούς μέτρησης σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Σαντορίνη, Κύθνο και Μήλο, υπό τον συντονισμό του Δικτύου ΔΑΦΝΗ) ενώ ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής ΔΕΔΔΗΕ, αναμένεται σύντομα να προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου εγκατάστασης των πρώτων 160 χιλιάδων «έξυπνων» μετρητών στην Ξάνθη, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λευκάδα, καθώς και σε καταναλωτές αστικών περιοχών σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ. Παπαγεωργίου, μιλώντας στο Συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης» που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Η εμπειρία από την υλοποίηση αυτών των έργων, τόνισε ο υφυπουργός θα αποτελέσει τον καλύτερο «οδηγό» προς το μέλλον και τη σχεδιαζόμενη, ευρείας κλίμακας, πανελλαδική ανάπτυξη των «έξυπνων» μετρητών με χρονικό ορίζοντα το 2020, όταν πια το σύνολο των καταναλωτών του ελλαδικού χώρου θα έχει πρόσβαση στις πρωτοποριακές υπηρεσίες και δυνατότητες που προσφέρουν τα «ευφυή δίκτυα».
Σε αυτές περιλαμβάνονται:

- Η διαχείριση της ενεργειακής ζήτησης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των καταναλωτών, με ειδική μέριμνα για τους πλέον ευάλωτους εξ αυτών.
- Η δημιουργία νέων, προηγμένων υπηρεσιών τιμολόγησης, με την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από την πλευρά των προμηθευτών, που αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά προς όφελος των καταναλωτών.
- Η προοπτική μείωσης του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
- Η προσαρμογή των λειτουργιών του δικτύου στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ώστε η ένταξή τους στο σύστημα να γίνεται με ομαλό και βιώσιμο τρόπο.

Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε, τέλος, ότι ιδιαίτερα για την Ελλάδα και για την περιοχή του Αιγαίου, η ενσωμάτωση των έξυπνων δικτύων στο ηλεκτρικό σύστημα των νησιών αποτελεί σημείο τομής ανάμεσα σε δύο μεγάλους στόχους που ενώνουν τη χώρα με την Ευρώπη: την ταχύτερη ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέσα από την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν απομακρυσμένες περιοχές και νησιά και την εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση κομμωτηρίου


Άνοδος παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στις ενάρξεις των επιχειρήσεων καλωπισμού, όπως κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης χεριών και ποδιών.

Eπιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο απευθύνονται στον γυναικείο πληθυσμό, κατονομαζόμενες από πολλούς επιχειρήσεις μιας μέρας, ανοίγουν μέσα στην κρίση εφόσον έχει ψηφιστεί η απλούστευση και προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης ίδρυσης και λειτουργίας τους και η μισή γραφειοκρατία έχει εκλείψει.

Τι χρειάζεται όμως να κάνει ο δυνητικός επιχειρηματίας για την απόκτηση της άδειας του καταστήματός του; Το newsbeast.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει αναλυτικό οδηγό για τις διαδικασίες που χρειάζονται για το άνοιγμα ενός κομμωτηρίου.

Για να ιδρυθεί μία Ατομική Επιχείρηση θα πρέπει:
1. Nα υπάρχει ή να εξευρεθεί ο χώρος εγκατάστασης της. Η ύπαρξη επαγγελματικής εγκατάστασης αποδεικνύεται, είτε με συμβόλαιο ιδιοκτησίας ακινήτου, είτε με μισθωτήριο, είτε με παραχωρητήριο.

2. Να ασφαλιστείτε στο Υποχρεωτικό Ασφαλιστικό Ταμείο που στην περίπτωση αυτή είναι ο Ο.Α.Ε.Ε.

3. Να πάρετε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο: «Βεβαίωση Πληροφόρησης Προκατοχύρωσης» για το δικαίωμα χρήσης του Διακριτικού Τίτλου που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε στην επιχείρησή σας αφότου έχετε ελέγξει την επωνυμία καθώς και να εγγραφείτε σε αυτό.

4. Να πάρετε «Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας» και ΑΦΜ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην περιφέρεια της οποίας θα εγκατασταθεί ή υπάγεται η επιχείρησή σας.

5. Να εκδοθεί «Άδεια Λειτουργίας».

Οι απαραίτητες αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που οφείλει με τη σειρά να επισκεφτεί ο δυνητικός επιχειρηματίας:
1. Δημοτική αρχή της περιοχής που βρίσκεται το κατάστημα

2. Επιμελητήριο

3. Ο.Α.Ε.Ε. (πρώην ΤΕΒΕ)

4. Εφορία

5. Επιμελητήριο

6. Δημοτική αρχή της περιοχής που βρίσκεται το κατάστημα

Αναλυτικές Οδηγίες για το τι πρέπει να έχει μαζί του πριν επισκεφτεί την κάθε υπηρεσία.
1. Δημοτική αρχή της περιοχής που βρίσκεται το κατάστημα που θέλει να ανοίξει για προέγκριση αδείας.

Η πρώτη επίσκεψη του καταστηματάρχη πρέπει να είναι στο Δημαρχείο της περιοχής που επιθυμεί να ανοίξει το κατάστημά του. Εκεί, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3404 Τεύχος Β' της 31 Δεκεμβρίου 2013 θα πρέπει να κάνει αίτηση για να του χορηγηθεί η «προέγκριση ίδρυσης καταστήματος παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος». Η αίτηση που πρέπει να συμπληρωθεί δίνεται από τον δήμο και σ' αυτήν αναγράφονται, το ονοματεπώνυμό του και η διεύθυνση κατοικίας του, στην περίπτωση που πρόκειται δε για εταιρεία, η επωνυμία και η έδρα αυτής. Όταν πρόκειται για υπό σύσταση εταιρεία, η υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης γίνεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο της, ο οποίος δηλώνεται στο κείμενο της αίτησης. Στην αίτηση αυτή δηλώνεται επίσης και το είδος του καταστήματος, και η δραστηριότητά του. Τέλος περιγράφεται πλήρως η τοποθεσία του αντίστοιχου οικήματος ή ακινήτου και πρέπει να επισυναφθεί και διάγραμμα της περιοχής στο οποίο να σημειώνεται η ακριβής θέση της εγκατάστασης.

Επίσης πρέπει να αποδεικνύεται από το καταστατικό ή τον ιδιοκτήτη πως ο χώρος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί δεν απαγορεύει τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος. Για την περίπτωση που το κατάστημα που έχετε επιλέξει βρίσκεται εντός πολυκατοικίας είναι απαραίτητη η υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή της πολυκατοικίας. Ελλείψει διαχειριστή, χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του χώρου που να βεβαιώνει πως ο κανονισμός της πολυκατοικίας επιτρέπει τη χρήση του χώρου για το συγκεκριμένο κατάστημα. Εάν δεν υπάρχει ούτε κανονισμός τότε χρειάζεται η σύμφωνη πλειοψηφία των ιδιοκτητών συστεγαζόμενων στον ίδιο κτίριο διαμερισμάτων.

Εντός 15 ημερών από την αίτηση ο δήμος οφείλει να χορηγήσει την προέγκριση. Εάν το διάστημα παρέλθει και δεν έχει χορηγηθεί τότε θεωρείται πως η προέγκριση έχει χορηγηθεί σιωπηλά και ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ζητήσει την χορήγηση βεβαίωσης από τον δήμο, την οποία θα χρειαστεί και στην επίσκεψη του στην Εφορία.

ΕΠΙΣΥΝΑΨΗ ΦΕΚ και Παράρτημα Πρώτο

2. Επαγγελματικό Επιμελητήριο για προεγγραφή

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει στη συνέχεια να επισκεφτεί το επαγγελματικό επιμελητήριο της περιοχής για να κάνει μια αίτηση προεγγραφής την οποία θα χρειαστεί στην εφορία. Για αυτή την αίτηση δεν χρειάζεται να έχει μαζί του κάτι άλλο, πέραν της ταυτότητάς του και του μισθωτηρίου συμβολαίου.Στο επιμελητήριο θα ελεγχθεί και αν η επωνυμία που θέλει να δώσει στην επιχείρηση χρησιμοποιείται ήδη.

3. Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών για την σύσταση ατομικής επιχείρησης.
Στη συνέχεια πρέπει να επισκεφτεί τον Ο.Α.Ε.Ε. Έχοντας μαζί του:

- επικυρωμένη φωτοτυπία ταυτότητας
- ΑΜΚΑ( αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης)
- το μισθωτήριο συμβόλαιο της έδρας της επιχείρησης ή παραχωρητήριο
- βεβαίωση από άλλο ταμείο αν είναι ή ήταν ασφαλισμένος
- Εκκαθαριστικό τελευταίας 5ετίας.
- 110,10 ευρώ

4. Εφορία για την Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας και Α.Φ.Μ.

Με το φωτοαντίγραφο της χορηγηθείσας προέγκρισης της δημοτικής αρχής ή την βεβαίωση που χορηγείται σε περίπτωση σιωπηρής προέγκρισης μετά το πέρας των 15 ημερών, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πραγματοποιήσει έναρξη στην εφορία. Σε περίπτωση που τίποτα από τα προηγούμενα δεν έχει χορηγηθεί από τον αρμόδιο δήμο και έχουν παρέλθει οι δεκαπέντε μέρες για να προχωρήσει τις διαδικασίες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. πρέπει να έχει μαζί του το αντίγραφο της Βεβαίωσης Υποβολής Αιτήματος και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση ως εξής:

Κείμενο υπεύθυνης δήλωσης
«Ο/Η κάτωθι υπογράφων/ουσα δηλώνω υπεύθυνα ότι υπέβαλα αίτηση για τη χορήγηση προέγκρισης για την ίδρυση καταστήματος …………………………..( εδώ πρέπει να αναφέρει το είδος του καταστήματος) στο Δήμο ………………..( εδώ ο δήμος που την έχει υποβάλει) με αριθ. πρωτ. ……………………. Επί της αιτήσεως αυτής ο Δήμος δεν έχει μέχρι σήμερα αποφανθεί, ούτε έχει απαντήσει αρνητικά και συνεπώς τεκμαίρεται ότι η προέγκριση έχει χορηγηθεί».

Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που πρέπει κάποιος να υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. είναι

- Φωτοτυπία ταυτότητας επικυρωμένη από δημόσια αρχή
- Βεβαίωση εγγραφής στον Ο.Α.Ε.Ε. την οποία έχει αποκομίσει κατά το βήμα 3
- Βεβαίωση προεγγραφής στο Επιμελητήριο την οποία έχει αποκομίσει κατά το βήμα 2
- Αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου θεωρημένο από την εφορία του ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση που πρόκειται για ιδιόκτητο κτίριο χρειάζεται φωτοτυπία του συμβολαίου αγοράς, Ε9 ή ΕΤΑΚ και το ίδιο κτίριο δηλώνει σαν κατοικία του, υπεύθυνη δήλωση του ιδίου ότι θα χρησιμοποιηθεί μέρος της κατοικίας - πρέπει να διευκρινίζεται πόσα τετραγωνικά μέτρα - ως επαγγελματική έδρα. Σε περίπτωση που το κτίριο παραχωρείται δωρεάν στον μελλοντικό καταστηματάρχη ή υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/86 με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή αρκεί.

Στην αρμόδια Δ.Ο.Υ θα συμπληρώσει τη Δήλωση Έναρξης - Μεταβολής (Μ2-Μ1), στη συνέχεια θα περάσει από τον έφορο για την λεγόμενη Αυτοψία(σφραγίδα). Με αυτά ολοκληρώνεται η διαδικασία της εφορίας και έχει στα χέρια του την Έναρξη.

ΕΠΙΣΥΝΑΨΗ Μ1/Μ2
5. Επαγγελματικό Επιμελητήριο για οριστική εγγραφή.

Αφού αποκτηθεί ή Έναρξη από την εφορία ο επιχειρηματίας θα πρέπει και πάλι να επισκεφτεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και με την έναρξη και την ταυτότητά του να ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής πληρώνοντας 66 ευρώ.

6. Δημοτική Αρχή για οριστική άδεια

Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφτεί εκ νέου την δημοτική αρχή για την χορήγηση της «βεβαίωσης υποβολής γνωστοποίησης ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος παροχής υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος» η οποία επέχει θέσει αδείας ίδρυσης και λειτουργίας για το κατάστημα. Στην περίπτωση των κομμωτηρίων, ο επιχειρηματίας για να αποκτήσει την βεβαίωση υποβολής οφείλει να καταθέσει δύο υπεύθυνες δηλώσεις και να πληρώσει το προβλεπόμενο παράβολο αξίας 185 ευρώ σε περίπτωση που το κατάστημα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων και 75 ευρώ για εκείνες με κατοίκους λιγότερους των 5.000.

Η πρώτη υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνεται από τον ίδιο τον επιχειρηματία για να αναγγείλει την ίδρυση και λειτουργία καταστήματος παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτήν δηλώνει ότι το κατάστημα συμμορφώνεται πλήρως με τις γενικότερες προϋποθέσεις που ορίζονται τόσο από την υγειονομική διάταξη (Υ1γ/Γ.Π./οικ. 9696/12 την οποία μπορεί να βρει στο ΦΕΚ 2718Β’ του 2012) όσο και στις ειδικότερες ανά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις για τη λειτουργία τέτοιου είδους επιχειρήσεων. Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν την μορφή πολλαπλών επιλογών στην αίτηση οπότε ότι κατά περίπτωση ισχύει στο κατάστημά του το επιλέγει.
Η δεύτερη υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνεται από τον αρμόδιο ιδιώτη μηχανικό που εποπτεύει τον χώρο. Εκεί ο μηχανικός βεβαιώνει ότι πληρούνται όλες οι κτιριολογικές προϋποθέσεις χώρου σύμφωνα με τον Οικοδομικό Κανονισμό, τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, τις προϋποθέσεις του κανονισμού πυροπροστασίας και των λοιπών εκάστοτε πολεοδομικών διατάξεων.

ΕΠΙΣΥΝΑΨΗ ΦΕΚ 3403/13 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Από εκεί και πέρα το μαγαζί μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Αυτό που οφείλει να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης είναι πως από τον δήμο η γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος αποστέλλεται εντός 5 ημερών στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης, την υγειονομική υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και την πυροσβεστική υπηρεσία. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση μιας και οι εν λόγω υπηρεσίες διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των καταστημάτων που ιδρύονται, να επισκεφτούν το κατάστημα για έλεγχο. Εκεί θα βεβαιώσουν εάν όλα όσα έχει δηλώσει ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός στις προαναφερθείσες υπεύθυνες δηλώσεις είναι αληθή. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση τότε η λειτουργία του καταστήματος αναστέλλεται ή παύει.

Ο εκτιμώμενος χρόνος εάν κάποιος συγκεντρώσει και καταθέσει εγκαίρως τα δικαιολογητικά μπορεί να περιοριστεί και σε 20 ημέρες, έχοντας υπολογίσει μια ημέρα σχεδόν για κάθε δημόσια υπηρεσία. Βέβαια από την στιγμή της προέγκρισης ο επιχειρηματίας έχει περιθώριο 5 μηνών για να προσκομίσει τα δικαιολογητικά και να καταθέσει την γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος που του επιτρέπει να ανοίξει το μαγαζί μέχρι να γίνει έλεγχος από υγειονομική και πυροσβεστική υπηρεσία και να χορηγηθεί η μόνιμη άδεια.

Το κόστος ξεκινά από 361,10 ευρώ χωρίς να υπολογίσουμε την αμοιβή του πολιτικού μηχανικού της οποίας το εύρος ποικίλλει.

Βέβαια για την περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να ανοίξει κάποιο κατάστημα αλλά να ασκήσει το επάγγελμα της κομμωτικής επισκεπτόμενος τους πελάτες στο χώρο τους, τα 6 προαναφερθέντα βήματα περιορίζονται σε μια απλή επίσκεψη στον Ο.Α.Ε.Ε. για την έναρξη ατομικής επιχείρησης. Από εκεί και πέρα υποχρεούται να κόβει απόδειξεις μετά από κάθε επίσκεψη τις οποίες καταχωρεί μαζί με τα έξοδά του στα λογιστικά βιβλία που διατηρεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Να δοθεί παράταση υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων


Αίτημα από το ΕΕΑ.

Αίτημα για παράταση στην υποβολή μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων που λήγει στις 2/6/2014 διαβίβασε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται, ότι το επιμελητήριο μεταφέρει αίτημα σημαντικού αριθμού μελών του, για την ανάγκη παράτασης κατά ένα εύλογο χρονικό διάστημα, της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων που έχει ορισθεί για την 2α/6/2014.

«Συνηγορώντας στο δίκαιο του αιτήματος, θεωρούμε, ότι η παράταση της προθεσμίας είναι επιβεβλημένη πρώτον διότι το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά και είναι απαραίτητη η ενδελεχής ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και δεύτερον επειδή συμπίπτει χρονικά με την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με συνέπεια να επικρατεί μεγάλος φόρτος εργασίας στο σύνολο των λογιστικών γραφείων» όπως σημειώνει το επιμελητήριο. 



Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος


Διετέλεσε επί εικοσαετία δήμαρχος Ταύρου με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του κομμουνιστή Παναγιώτη Βακαλόπουλου, επί 20ετία Δημάρχου Ταύρου εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος γεννήθηκε το 1934 στο Βατούμ της Σοβιετικής Ένωσης, από γονείς προερχόμενους από την Μικρά Ασία.

Στην Ελλάδα ήρθε το 1939 και σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική. Ήταν μέλος του ΚΚΕ και ανέλαβε υπεύθυνες κομματικές δουλειές στην Καλλιθέα, τον Ταύρο και το Μοσχάτο.

Συμμετείχε στους αγώνες με την ΕΔΑ και τα χρόνια 1960 - 62 ήταν σύνδεσμός της με τους πολιτικούς κρατούμενους της Χαλκίδας.

Ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος, ανάμεσα σε άλλα, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, διατελώντας Γραμματέας της αγαπημένης του ομάδας, του «Φωστήρα», θέση από την οποία τον έπαυσε η δικτατορία, λόγω «φρονημάτων».

Το 1975 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος, με το συνδυασμό του κομμουνιστή Ν. Βουγιούκα και από το 1979 έως το 1998 εκλεγόταν δήμαρχος Ταύρου με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

«Ως κομμουνιστής δήμαρχος υπηρέτησε τις ανάγκες των εργαζομένων και του φτωχού λαού της πόλης του»,αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος. Ο εκλιπών συνέδεσε το όνομά του με το δήμο του Ταύρου, τα μεγάλα έργα ανάπλασης της πόλης, τη δημιουργία έργων υποδομής, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας, την αντικατάσταση σπιτιών έως 30 τ.μ. με ολοκαίνουργια διαμερίσματα 65 τ.μ., χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό και μεγάλα έργα πρασίνου. Βοήθησε στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού στον Ταύρο και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως τα «Ταύρεια», όπου και τιμήθηκαν μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού, όπως ο Γ. Ρίτσος, ο Μ. Θοδωράκης και πολλοί άλλοι.

Ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος αφιέρωσε τη ζωή του στο κίνημα και την υπόθεση του σοσιαλισμού, τονίζει το ΚΚΕ. Στήριξε το κόμμα στα δύσκολα χρόνια των ανατροπών του σοσιαλισμού και της προσπάθειας διάλυσης του ΚΚΕ. Συνέβαλε στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων της περιοχής, προσθέτει.

Η κηδεία του Παναγιώτη Βακαλόπουλου θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 2:00 μμ στο Δημαρχείο Ταύρου και θα είναι πολιτική, η δε ταφή του θα γίνει στο νεκροταφείο Καλλιθέας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις μήνες περιθώριο για συγγραφή σχολικών βιβλίων στην Ελλάδα


Στην Ευρώπη το περιθώριο φτάνει τους 18 μήνες.

Την έκπληξή της εκφράζει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου για το μικρό χρονικό διάστημα που τίθεται από το ΙΕΠ για τη συγγραφή μιας σειράς σχολικών βιβλίων που αφορούν τα μαθήματα:

Πολιτική Παιδεία Α΄ Λυκείου,

Πολιτική Παιδεία Β΄ Λυκείου,

Εφαρµογές Πληροφορικής Α΄ Λυκείου,

Πληροφορική Β΄ Λυκείου,

Αρχές Κοινωνικής Επιστήµης Β΄ Λυκείου

Σύμφωνα με την Ένωση στις 17/4/2014 το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εξέδωσε «Τεύχος προκήρυξης ανοικτού τακτικού διαγωνισµού» µε αντικείµενο τη συγγραφή των παραπάνω σχολικών βιβλίων, ενώ παράλληλα δηµοσιεύθηκαν στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως και τα Αναλυτικά Προγράµµατα Σπουδών. Μάλιστα ως καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής προσφορών, δηλαδή και υποβολής του συνόλου του βιβλίου, ορίζεται η 18η Ιουλίου 2014. Από τα όσα αναφέρει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου το χρονικό διάστημα της συγγραφής των βιβλίων ανέρχεται σε μόλις 3 μήνες.

Η Ένωση σχολιάζει το μικρό χρονικό διάστημα αναφέροντας χαρακτηριστικά «Πιστεύει στα σοβαρά κάποιος ότι είναι δυνατό να συγγραφεί έστω και ένα σχολικό βιβλίο µε αρτιότητα, υπευθυνότητα, παιδαγωγική και επιστηµονική τεκµηρίωση από µια συγγραφική οµάδα στο διάστηµα αυτό; Ας θυµηθούµε ότι κατά το παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις η τρίµηνη προθεσµία δινόταν για τη συγγραφή ολιγοσέλιδου δείγµατος των βιβλίων και όχι του συνόλου των βιβλίων».

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου δεν παραλείπει να κάνει και μια σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη όπου ισχύει κατά κανόνα ο θεσµός του λεγόµενου πολλαπλού βιβλίου. Το επίσηµο κράτος µετά από διαβούλευση και σοβαρή µελέτη παρουσιάζει ένα αναλυτικό πρόγραµµα σπουδών και µε βάση αυτό οι εκδότες σε ένα περιθώριο χρόνου περίπου δεκαοκτώ µηνών εκδίδουν βιβλία κατάλληλα για διδασκαλία και χρήση στα σχολεία.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου η προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού δείχνει προχειρότητα ενώ οδηγεί και σε εύλογα ερωτηματικά όπως: «Μήπως τα βιβλία έχουν ήδη γραφτεί και η προκήρυξη έχει απλώς τυπικό και διαδικαστικό χαρακτήρα; Μήπως έχουν ήδη προεπιλεγεί συγγραφικές οµάδες, οι οποίες εργάζονται, και όποιος «ατυχής» µπει στην περιπέτεια της συγγραφής των σχολικών βιβλίων θα εργαστεί εντατικά επί µαταίω; Είναι τελικά διαφανής και αξιοκρατική αυτή η διαδικασία, η οποία µάλιστα χρηµατοδοτείται από το ΕΣΠΑ;».



Διαβάστε περισσότερα...

Για κολύμβηση αλά… καρχαρία


Τρισδιάστατη εκτύπωση τεχνητού δέρματος του σαρκοβόρου ψαριού.

Το «κολυμπάς σαν δελφίνι» σε μερικά χρόνια ίσως μετατραπεί στο «κολυμπάς σαν καρχαρίας» όσον αφορά στην ταχύτητα με την οποία θα μπορεί κάποιος να… σκίζει τα νερά. Για πρώτη φορά, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ δημιούργησαν -και μάλιστα εκτύπωσαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή- μια ρεαλιστική απομίμηση ενός καρχαριο-δέρματος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους μάλιστα, οι οποίοι βασίστηκαν σε δοκιμές με τη βοήθεια ρομπότ που «φορούσε» το δέρμα και κινείτο μέσα στο νερό, το τεχνητό δέρμα βελτιώνει κατά 6,6% τις κολυμβητικές επιδόσεις, με αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά σχεδόν 6%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζορτζ Λόντερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας «Journal of Experimental Biology», σύμφωνα με το BBC και το «Science», κατόρθωσαν να προσομοιώσουν τα εκατομμύρια μικροσκοπικά οδοντωτά λέπια που υπάρχουν πάνω στο φαινομενικά λείο δέρμα του καρχαρία και μειώνουν την αντίσταση που ασκεί το νερό.

Οι επιστήμονες, αφού προμηθεύτηκαν ένα κομμάτι καρχαρία από μία ψαραγορά, ανέλυσαν το δέρμα με απεικονιστικές τεχνικές υψηλής ανάλυσης, δημιουργώντας τελικά στον υπολογιστή τους ένα προσομοιωμένο μοντέλο του δέρματος, το οποίο διέθετε, πάνω σε μια ομαλή εύκαμπτη μεμβράνη, χιλιάδες λέπια μήκους 0,15 χιλιοστών το καθένα (περίπου δέκα φορές μεγαλύτερα από το πραγματικό λέπι του καρχαρία).

Το τελικό βήμα ήταν η χρησιμοποίηση ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή για την εκτύπωση του τεχνητού βιομιμητικού δέρματος, με τη χρήση δύο διαφορετικών υλικών, ενός για τα σκληρά λέπια και ενός για την εύκαμπτη μεμβράνη-υπόστρωμα.

Πάντως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν βλέπουν σύντομα να κατασκευάζονται μαγιό από τεχνητό δέρμα καρχαρία λόγω των -προς το παρόν τουλάχιστον- πολλών τεχνικών δυσκολιών για τη βιομηχανική παραγωγή του κατάλληλου υφάσματος- αν και δεν αποκλείουν να συμβεί στο μέλλον.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Toshiba θα πουλάει λαχανικά!


Θα παράγονται σε κλειστά αποστειρωμένα εργαστήρια.

Μια νέα δραστηριότητά του ανακοίνωσε σήμερα ο ιαπωνικός βιομηχανικός όμιλος Toshiba: την πώληση λαχανικών που θα παράγει σε εργοστάσιο. «Θα δώσουμε μια νέα διάσταση στον κλάδο μας της υγειονομικής φροντίδας», εξήγησε η Toshiba σε ανακοίνωσή της.

Ο όμιλος ετοιμάζεται πράγματι να προχωρήσει στην παραγωγή λαχανικών χωρίς φυτοφάρμακα ούτε άλλες χημικές ουσίες σ' ένα εντελώς κλειστό και αποστειρωμένο εργοστάσιο, το οποίο θα λειτουργεί χάρη σε έναν εντυπωσιακό ηλεκτρονικό μηχανισμό.

Ο όμιλος Toshiba, ο οποίος ειδικεύεται επίσης στον ιατρικό εξοπλισμό και διαχειρίζεται το δικό του νοσοκομείο στο Τόκιο, λέει πως θέλει να συμβάλει στην καλή υγεία των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, την κατανάλωση υγιεινής τροφής, η οποία είναι δυνατό να κατασκευάζεται σε εργοστάσια υπό ορισμένες τεχνολογικές προϋποθέσεις.

Έτσι η ιαπωνική εταιρεία ετοιμάζεται να εξοπλίσει ένα παροπλισμένο εργοστάσιο σε προάστιο του Τόκιο και να το εφοδιάσει με «ειδικούς φωτισμούς φθωρισμού αριστοποιημένους για την ανάπτυξη φυτών, κλιματισμό που διατηρεί πάντα την ίδια θερμοκρασία και μια σταθερή υγρασία, μια διάταξη παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης των φυτών και εξοπλισμούς αποστείρωσης για τη συσκευασία των προϊόντων».

Η ευαίσθητη διαχείριση του συνόλου θα βασίζεται σε μέσα παρόμοια με αυτά που έχουν αναπτυχθεί στα εργοστάσια των ημιαγωγών, μια άλλη ειδικότητα του ομίλου.

«Ελαχιστοποιώντας την επαφή μορίων με τα προϊόντα, είναι δυνατό να αυξηθεί σημαντικά η συντήρησή τους σε καλή κατάσταση», επισημαίνει η Toshiba.

Σε μια επιφάνεια σχεδόν 2.000 τ.μ., ο όμιλος θα παράγει τρία εκατομμύρια σαλάτες ετησίως και θα προμηθεύει με μαρούλια, σπανάκι και άλλα λαχανικά σούπερ-μάρκετ, καταστήματα και εστιατόρια. Η Toshiba προβλέπει επίσης να καλλιεργήσει αναλόγως της ζήτησης λαχανικά με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, όπως μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Η εταιρεία λέει πως μελετά την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου λαχανικών εκτός της Ιαπωνίας, καθώς και την πώληση εξοπλισμών αφιερωμένων σ' αυτού του τύπου τις εγκαταστάσεις.

Η εταιρεία Toshiba δεν είναι ο πρώτος ιαπωνικός όμιλος ηλεκτρονικών συσκευών που ενδιαφέρεται για τα «εργοστάσια λαχανικών». Οι επίσης ιαπωνικοί όμιλοι Panasonic και Fujitsu έχουν επίσης καθένας τους «αγροτικές εκμεταλλεύσεις» αυτού του τύπου, οι οποίες άρχισαν πρόσφατα παραγωγή στη νομαρχία της Φουκουσίμα, όπου ένα μέρος του πληθυσμού προτιμά τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε κλειστούς χώρους επειδή φοβάται πως αυτά των αγρών μπορεί να είναι ραδιενεργά.



Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή για δρόμο «φάντασμα» στην Ημαθία


Μέρος του έργου χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικά κονδύλια.

Ποινές από φυλάκιση 4 ετών έως κάθειρξη 7 χρόνων επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε πέντε άτομα, τα οποία κατηγορούνταν για έργο «φάντασμα» στην Ημαθία, μέρος του οποίου χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικά κονδύλια.

Το έργο, που είχε αποφασιστεί το 2006, αφορούσε το δρόμο μεταξύ Άνω και Κάτω Βερμίου που είχε μελετηθεί για την τουριστική ανάπτυξη και σύνδεση του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου με το κέντρο «Τρία-Πέντε Πηγάδια», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο έκρινε ένοχους έναν εργολάβο, έναν πρώην αντιδήμαρχο Βέροιας και τρεις δημοτικούς υπαλλήλους. Στον πρώτο επιβλήθηκε κάθειρξη επτά ετών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ενόψει του Εφετείου, στον δεύτερο ποινή φυλάκισης 4 ετών και στους υπόλοιπους ποινές φυλάκισης κατά περίπτωση 4 και 5 ετών, στον καθένα. Οι ποινές φυλάκισης ανεστάλησαν επί 3ετία. Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισε και τέταρτος δημοτικός υπάλληλος, ο οποίος, κρίθηκε αθώος, λόγω αμφιβολιών.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι υπάλληλοι βεβαίωναν ψευδώς ότι οι εργασίες κατασκευής του δρόμου εξελίσσονταν κανονικά, με συνέπεια να «τρέχει» η χρηματοδότηση του έργου και να πληρώνεται ο εργολάβος για εργασίες που δεν είχε εκτελέσει. Το ύψος της ζημιάς προσδιορίστηκε σε περίπου 460.000 ευρώ.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις τους, επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο, ενώ μεταξύ των ισχυρισμών που προέβαλλαν οι υπάλληλοι ήταν ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε βάρος τους, διότι υπήρχε κίνδυνος απώλειας των κονδυλίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται ή συγχωνεύονται 175 σχολεία και ιδρύονται 34


Υπό διαμόρφωση ο νέος σχολικός «χάρτης».

Σε διαμόρφωση βρίσκεται ο νέος σχολικός «χάρτης» της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αφού κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μεταβολές σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο αφού οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και οι περιφερειακοί διευθυντές έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους ενώ τα περισσότερα δημοτικά συμβούλια έχουν γνωμοδοτήσει επί αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γνωμοδοτήσεις των οικείων δημοτικών συμβουλίων δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αιρετού των δασκάλων κ. Μπράτη στο Facebook, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του ΔΣ της ΔΟΕ και του υφυπουργού Παιδείας, κ. Κεδίκογλου, τέθηκε ερώτημα για τις 1.676 συγχωνεύσεις σχολείων που αναφέρονται στην έκθεση του προϋπολογισμού. Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι o αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», 101 σχολεία συγχωνεύονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ λουκέτο βάζουν 45 δημοτικά και νηπιαγωγεία. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται 14 σχολεία και καταργούνται 15. Ο συνολικός αριθμός καταργήσεων και συγχωνεύσεων και στις δυο βαθμίδες ανέρχεται στα 175 σχολεία.

Ωστόσο πέρα από τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις προβλέπεται ίδρυση νέων σχολείων. Συγκεκριμένα ιδρύονται 6 δημοτικά και 11 νηπιαγωγεία, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ιδρύεται ένα γυμνάσιο στην Καβάλα και 2 λύκεια σε Αιτωλοακαρνανία και Λάρισα. Επίσης θα ιδρυθούν 14 ΕΠΑΛ, λυκειακές τάξεις σε 6 γυμνάσια και ένα εργαστηριακό κέντρο στη Σάμο.

Όσον αφορά τις προαγωγές των σχολικών μονάδων αυτές αριθμούν 170 δημοτικά και νηπιαγωγεία. Οι προαγωγές δημιουργούν νέες οργανικές θέσεις για τους εκπαιδευτικούς σε αντίθεση με τους υποβιβασμούς 150 σχολείων που στερούν θέσεις. Βασικό στοιχείο για την προαγωγή ή τον υποβιβασμό μιας σχολικής μονάδας αποτελεί ο αριθμός των μαθητών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ΦΕΚ 1507/2006 ορίζει ότι η οργανικότητα των δημοτικών σχολείων προσδιορίζεται από την αναλογία 15 μαθητών προς ένα δάσκαλο για τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια και για τα λοιπά 25 μαθητών προς ένα δάσκαλο ως εξής:


Μαθητές
Δάσκαλοι
Οργανικότητα
10 έως 15
1
Μονοθέσιο
16 έως 30
2
Διθέσιο
31 έως 45
3
Τριθέσιο
46 έως 100
4
τετραθέσιο
101 έως 125
5
πενταθέσιο
126 έως 150
6
Εξαθέσιο
151 έως 175
7
Επταθέσιο
176 έως 200
8
Οκταθέσιο
201 έως 225
9
Εννιαθέσιο
226 έως 250
10
Δεκαθέσιο
251 έως 275
11
Ενδεκαθέσιο
276 έως 300
12
Δωδεκαθέσιο
Για τα νηπιαγωγεία το ίδιο ΦΕΚ αναφέρει τα ακόλουθα:

Τα νηπιαγωγεία είναι μονοθέσια και διθέσια. Μονοθέσια είναι εκείνα στα οποία φοιτούν από 7 έως 25 νήπια και διθέσια εκείνα στα οποία φοιτούν από 26 έως 50 νήπια. Ο αριθμός των νηπίων ανά νηπιαγωγό ορίζεται στα 25 νήπια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τροπολογία του ΥΠΑΙΘ ορίζεται ότι τα νηπιαγωγεία ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών είναι μονοθέσια ή πολυθέσια. Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων μπορεί να υπερβαίνει τον 1 νηπιαγωγό για κάθε 25 νήπια και όχι λιγότερο από 7. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας καθορίζεται ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί σε κάθε νηπιαγωγό.


Διαβάστε περισσότερα...