Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

"Έφυγε" ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Λικ Ντεάν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Ζαν-Λικ Ντεάν απεβίωσε σήμερα στη Γαλλία, σε ηλικία 73 ετών.

"Βρισκόταν για διακοπές στη Γαλλία μαζί με τη σύζυγό του και κάποιους φίλους και πέθανε μετά από πτώση", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού φλαμανδικού κόμματος CD&V με το οποίο αναδείχτηκε πρωθυπουργός και κυβέρνησε το Βέλγιο από το 1992 μέχρι το 1999.



Ο Ντεάν παραθέριζε στο Κρεντέν, στην περιφέρεια του Μορμπιάν. Σύμφωνα με τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu, ο Βέλγος πολιτικός, ο οποίος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας, αισθάνθηκε αδιαθεσία όταν πήγε να επισκεφθεί ένα εργοστάσιο μπισκότων που ανήκει στον βελγικό όμιλο Lotus και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Κιμπέρ. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, έπεσε σε κώμα και πέθανε λίγη ώρα αργότερα.

"Η χώρα μας έχασε έναν πολιτικό άνδρα έξω από τα συνηθισμένα. Ο Ζαν-Λικ ήταν πολύτιμος σύντροφος. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του", δήλωσε ο γαλλόφωνος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο.

Ο θάνατος του Ντεάν προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στο Βέλγιο, όπου αποφασίστηκε να διακοπεί η προεκλογική εκστρατεία για τις ομοσπονδιακές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο Ζαν-Λικ Ντεάν γεννήθηκε στο Μονπελιέ της Γαλλίας στις 7 Αυγούστου 1940 και απέκτησε προσωνύμια όπως "ναρκαλιευτής" ή "υδραυλικός" χάρη στις μοναδικές διαπραγματευτικές ικανότητές του. Λόγω του παρουσιαστικού του όμως, πολλοί τον αποκαλούσαν επίσης "μπουλντόζα" ή και "ταύρο της Βιλβόρντ".

Εντάχθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και ανέλαβε διάφορες υπουργικές θέσεις τη δεκαετία του '80. Το 1992 κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και διατήρησε τη θέση του πρωθυπουργού για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Το 1994 προαλειφόταν να διαδεχτεί τον Ζακ Ντελόρ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως η υποψηφιότητά του προσέκρουσε στο βέτο του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ.

Η θητεία του στην πρωθυπουργία πάντως δεν ήταν ρόδινη. Μολονότι οδήγησε το βασίλειο στην ευρωζώνη, εφαρμόζοντας σκληρή δημοσιονομική πολιτική, υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές του 1999, όταν για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν την εξουσία. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο των μολυσμένων με διοξίνη πουλερικών, που η κυβέρνηση άργησε να το αποκαλύψει, το σκάνδαλο διαφθοράς στην Agusta-Dassault και, κυρίως, η υπόθεση του Μαρκ Ντιτρού, του παιδεραστή και δολοφόνου που αμαύρωσε την εικόνα του Βελγίου στον κόσμο και προκάλεσε την οργή εκατομμυρίων συμπατριωτών του.

Ο Ντεάν αποσύρθηκε από τη βελγική πολιτική σκηνή και το 2004 εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου ειδικεύτηκε σε θέματα προϋπολογισμού. Ασχολήθηκε επίσης με τις επιχειρήσεις και συμμετείχε σε διοικητικά συμβούλια διάφορων εταιρειών, όπως της ζυθοποιίας AB InBev. Στα τέλη του 2008 κλήθηκε να αναδιαρθρώσει την Dexia και ανέλαβε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της, όμως η τράπεζα δεν κατάφερε να επιβιώσει από την κρίση χρέους, δύο χρόνια αργότερα.

Εκτός από την πολιτική, το μεγάλο πάθος του Ντεάν ήταν το ποδόσφαιρο και ιδίως η ομάδα της Μπριζ, της οποίας φορούσε με μεγάλη υπερηφάνεια το γαλανόμαυρο κασκόλ όταν πήγαινε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τους αγώνες της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.