Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Πολυζωνικά τιμολόγια ηλεκτρικού μέσω «έξυπνων μετρητών»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπάρχει η προοπτική μείωσης του κόστους παραγωγής ρεύματος.

Η εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών» ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2020 θα ωφελήσει διπλά. Πρωταρχικά, θα δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής νέων, πολυζωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού (διαφορετικές χρεώσεις στη διάρκεια της ημέρας), τα οποία προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ. Παπαγεωργίου και θα οδηγήσουν σε ενίσχυση του ανταγωνισμού. Απ’ την άλλη υπάρχει η προοπτική μείωσης του κόστους παραγωγής ρεύματος.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Έξυπνα Δίκτυα», με την πλήρη ενσωμάτωση συστημάτων ευφυούς μέτρησης σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Σαντορίνη, Κύθνο και Μήλο, υπό τον συντονισμό του Δικτύου ΔΑΦΝΗ) ενώ ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής ΔΕΔΔΗΕ, αναμένεται σύντομα να προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου εγκατάστασης των πρώτων 160 χιλιάδων «έξυπνων» μετρητών στην Ξάνθη, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λευκάδα, καθώς και σε καταναλωτές αστικών περιοχών σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ. Παπαγεωργίου, μιλώντας στο Συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης» που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Η εμπειρία από την υλοποίηση αυτών των έργων, τόνισε ο υφυπουργός θα αποτελέσει τον καλύτερο «οδηγό» προς το μέλλον και τη σχεδιαζόμενη, ευρείας κλίμακας, πανελλαδική ανάπτυξη των «έξυπνων» μετρητών με χρονικό ορίζοντα το 2020, όταν πια το σύνολο των καταναλωτών του ελλαδικού χώρου θα έχει πρόσβαση στις πρωτοποριακές υπηρεσίες και δυνατότητες που προσφέρουν τα «ευφυή δίκτυα».
Σε αυτές περιλαμβάνονται:

- Η διαχείριση της ενεργειακής ζήτησης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των καταναλωτών, με ειδική μέριμνα για τους πλέον ευάλωτους εξ αυτών.
- Η δημιουργία νέων, προηγμένων υπηρεσιών τιμολόγησης, με την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από την πλευρά των προμηθευτών, που αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά προς όφελος των καταναλωτών.
- Η προοπτική μείωσης του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
- Η προσαρμογή των λειτουργιών του δικτύου στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ώστε η ένταξή τους στο σύστημα να γίνεται με ομαλό και βιώσιμο τρόπο.

Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε, τέλος, ότι ιδιαίτερα για την Ελλάδα και για την περιοχή του Αιγαίου, η ενσωμάτωση των έξυπνων δικτύων στο ηλεκτρικό σύστημα των νησιών αποτελεί σημείο τομής ανάμεσα σε δύο μεγάλους στόχους που ενώνουν τη χώρα με την Ευρώπη: την ταχύτερη ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέσα από την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν απομακρυσμένες περιοχές και νησιά και την εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.