Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ο Σόιμπλε η απόπειρα δολοφονίας και η αναπηρία



Είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των τελευταίων μηνών στη χώρα μας - και όχι μόνο. Έχει δεχτεί δριμεία κριτική για τη στάση του στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης καθώς επιμένει σε μια στρατηγική συνεχούς λιτότητας, όπως προκύπτει και από τη Σύνοδο Κορυφής. Μετακινείται με τη βοήθεια αναπηρικού καροτσιού.

Ωστόσο, είναι από τους πιο δυναμικούς πολιτικούς, παρ’ όλο που δεν μπορεί να λειτουργήσει τα κάτω άκρα του. Ο λόγος για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πριν από είκοσι ένα χρόνια έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας. Ο κ. Σόιμπλε είναι επί σειρά ετών πολιτικός της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) και νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η καριέρα του στην πολιτική ξεκίνησε το 1961. Ήταν 2 Οκτωβρίου του 1990. Ο Σόιμπλε ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας είχε διοργανωθεί μια εκδήλωση στο Οπενάου, με κύριο ομιλητή τον ίδιο. Την ώρα που ανέβαινε στην εξέδρα υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους, έπεσαν τρεις πυροβολισμοί.

Η μία σφαίρα βρήκε και τραυμάτισε ελαφρά τον σωματοφύλακά του, ενώ οι άλλες δύο πέτυχαν τον υπουργό στο πρόσωπο και τη σπονδυλική στήλη. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε η ολική παράλυση του σώματός του από τον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο και κάτω. Τον είχε συνθλίψει η σφαίρα. Απέκτησε ένα ακόμη τραύμα στο πρόσωπο, το οποίο όμως ήταν ελαφρύ και του άφησε μονάχα μια αμυδρή ουλή στο δεξιό μάγουλο.

Παρά ταύτα, ο Σόιμπλε δεν κατέθεσε τα όπλα και λίγους μήνες μετά, στα μέσα του 1991 επέστρεψε δριμύτερος, ως πρόεδρος -πλέον- του CDU. Η πορεία του είναι λίγο-πολύ γνωστή από τότε έως σήμερα, με σημαντικότερο σταθμό ίσως την οικουμενική κυβέρνηση Μέρκελ το 2005, όπου ο Σόιμ [Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.] μπλε ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, όντας ο πλέον κατάλληλος, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, για τη διαχείριση της εσωτερικής αλλά και εξωτερικής οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας.

Ο 37χρονος Ντίετερ Κάουφμαν ήταν ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη. Ψυχικά ασθενής και όχι άγνωστος στον υπουργό και τους συνεργάτες του. Για τουλάχιστον επτά χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών λάμβανε επιστολές διαμαρτυρίας, στις οποίες έγραφε ότι τα ραδιοκύματα των κεραιών τον διαπερνούν και του προκαλούν αφόρητους πόνους.

Μάλιστα, δύο φορές προσπάθησε να κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης. Στην απολογία του υποστήριξε πως αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, γιατί το υπουργείο δεν έδωσε σημασία στις εκκλήσεις του για βοήθεια. Οι δικαστές τον ανακήρυξαν ψυχονευρωτικό και έκτοτε είναι έγκλειστος σε ίδρυμα της Δυτικής Γερμανίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνική προσφορά με εθνική αξία



Βασικός στόχος των προσπαθειών της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποτελεί η επιχειρηματική εξέλιξη να μεταφράζεται σε κοινωνικό έργο. Σε έργο ουσίας με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Στο πλαίσιο αυτό τα τυχερά παιχνίδια που διαχειρίζεται η εταιρία δεν προσφέρουν μόνο διασκέδαση. Είναι η πηγή χρηματοδότησης της προσφοράς της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην κοινωνία.

Προσφορά που επί 54 χρόνια καταγράφεται εμπράκτως στους τομείς του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Παιδείας, της Υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέσω των εσόδων που προκύπτουν από αυτά, η εταιρία έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να συνεισφέρει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, εκεί όπου η περίσταση το απαιτεί, κάνοντας τη διαφορά.

Το 2011 το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΟΠΑΠ επιβεβαίωσε ότι είναι η ελληνική εταιρία µε την μεγαλύτερη, από άποψη ετήσιας δαπάνης και ποικιλίας δράσεων και έργων, κοινωνική προσφορά και παρουσία.

Η ενίσχυση 8 νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα για αγορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού, η δημιουργία του πρώτου ακτινοθεραπευτικού κέντρου για παιδιά στο «Π&Α Κυριακού», η οικονομική στήριξη φορέων ΑΜΕΑ για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών μετακίνησης και άσκησης για τα μέλη τους, η συνδρομή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την παροχή συσσιτίων σε άπορους, είναι έργα που επιβεβαιώνουν τη σταθερή προσήλωση της εταιρίας στην προσφορά προς την κοινωνία. Παράλληλα, όμως, το πρόγραμμα ΕΚΕ του 2011 κατέδειξε τους τρόπους με τους οποίους αυτή η κοινωνική προσφορά μπορεί να συνδυαστεί και να υπηρετήσει και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2011 η ΟΠΑΠ ανέλαβε ρόλο και προσέφερε στήριξη σε δράσεις και πρωτοβουλίες που συντείνουν στην προβολή της θετικής εικόνας της χώρας μας και αναδεικνύουν διεθνώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, όπως ενδεικτικά:

Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών. Αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή αθλητική αλλά και πολιτιστική αξία του Μαραθωνίου, η ΟΠΑΠ Α.Ε. ανέλαβε τη στήριξή του μέχρι το 2016, ως Μέγας Χορηγός. Με την επιθυμία να φωτίσει ακόμη περισσότερο ένα αθλητικό γεγονός όπου σημασία δεν έχει η τελική κατάταξη, αλλά η συμμετοχή, ευελπιστώντας στην ενίσχυση του μηνύματός του Μαραθώνιου Κινήματος και στην προβολή της χώρας.




Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Μέσω της χορηγίας της ΟΠΑΠ διασφαλίζονται οι απαραίτητοι πόροι για την προετοιμασία των ελλήνων αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και ενισχύονται οι πιθανότητες της Ελληνικής Αποστολής για διακρίσεις που τιμούν τη χώρα. Παράλληλα, αναλαμβάνοντας ρόλο κορυφαίου υποστηρικτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, η ΟΠΑΠ Α.Ε. συνεισφέρει στη διάδοση των Αρχών του Ολυμπισμού, υπηρετώντας το τρίπτυχο Αθλητισμός, Ολυμπισμός, Ελλάδα.

Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011. Ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Ένας φόρος τιμής σε εκείνους τους συνανθρώπους μας που δίνουν έναν ξεχωριστό αγώνα. Μια ξεχωριστή διοργάνωση που έγινε με τη στήριξη της ΟΠΑΠ προβάλλοντας διεθνώς την Ελλάδα.



Αναβάθμιση Υπηρεσιών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων. Ξεκινώντας το 2011 και με τριετή χρονικό ορίζοντα, το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ανάδειξη της ελληνικής ταυτότητας και στην αναβάθμιση και διαφύλαξη των πολιτιστικών μνημείων, κατά τρόπο που να υπηρετεί τη διεθνή τουριστική προβολή της χώρας.

«Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Η ανάδειξη της πολύ-πολιτιστικής προσωπικότητας της πόλης, μέσω ενός πλαισίου παράλληλων δράσεων σε ετήσια βάση, υπήρξε ο στόχος της οικονομικής ενίσχυσης της ΟΠΑΠ. Ξεκινώντας από την Μέση Ανατολή, κάθε έτος ως το 2015 αφιερώνεται σε έναν μεγάλο πολιτισμό, αναζητώντας τους τρόπους που στο πέρας του χρόνου η πόλη επηρεάστηκε και επηρέασε τη διαμόρφωσή του, επιβεβαιώνοντας τη γεωγραφική, ιστορική, εμπορική, πολιτισμική μοναδικότητα της Θεσσαλονίκης.

Περιβαλλοντικό Πάρκο στο Δάσος του Νέστου. Η χρηματοδότηση της δημιουργίας του Πάρκου, συνολικής έκτασης περίπου 450 στρεμμάτων, δεν έχει μόνο περιβαλλοντική αξία. Φωτίζει έναν ελληνικό θησαυρό, ένα μοναδικής ομορφιάς σημείο της χώρας, συνεισφέροντας στη τόνωση της τουριστικής κίνησης στην ευρύτερη περιοχή.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν δελτία θεάματος για τον χειμώνα





Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας αποφάσισε τη δωρεάν διανομή 120.000 δελτίων θεάματος χειμερινής περιόδου 2012 δαπάνης 1.700.000 ευρώ, στους δικαιούχους των παροχών του νομού Αττικής.


Η δωρεάν χορήγηση των δελτίων θεάματος θα αρχίσει τη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 και θα πραγματοποιείται καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 8.00-14.30, μέχρις ότου αυτά εξαντληθούν, από τα γραφεία διανομής του ΟΕΕ στην Αττική:

· ΑΘΗΝΑΣ: ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ 11

· >> : ΠΑΤΗΣΙΩΝ 125

· ΠΕΙΡΑΙΑ: ΟΜΗΡΙΔΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19

· ΤΑΥΡΟΥ: ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΕΥΓΕΝΙΚΟΥ 5

· ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: ΧΑΡΙΛΑΟΥ 30

· ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: 28Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 42& ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1

· ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ 94- 96

· ΧΟΛΑΡΓΟΥ: ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ 22

· ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: ΗΡΑΣ 2

Το γραφείο διανομής του Οργανισμού που λειτουργούσε στο Περιστέρι στη διεύθυνση Θίσβης 7 και μεταφέρθηκε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 127, τηλέφωνο 2105743907, λόγω της μετεγκατάστασης δεν λειτουργεί προσωρινά.

Για τη χορήγηση των δελτίων θεάματος απαραίτητη προϋπόθεση για τον εργαζόμενο αποτελεί η πραγματοποίηση 100 ημερών εργασίας το έτος 2011 και για το συνταξιούχο 4.050 ημέρες εργασίας και να είναι δικαιούχος των παροχών του Οργανισμού. Για τις παιδικές σκηνές τα δελτία θεάματος θα διατεθούν σε προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων παροχών ΟΕΕ ηλικίας από 3-10 ετών.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Α) ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΜΕΛΗ)

Β) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Γ) ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Α) ΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Β) Α) ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ)

Γ) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Δ) ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011.

Η καταχώρηση στην υπηρεσία των δικαιούχων και των δελτίων θεάματος που θα παραλάβουν θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μέσω μηχανογραφικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η παροχή των δελτίων θεάματος έχει αποσυνδεθεί από κάθε άλλη και χορηγείται στους δικαιούχους παροχών ΟΕΕ ανεξάρτητα από την χορήγηση οποιασδήποτε άλλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Τη ζημιά την έκανε ο Κολόμβος



Έφερε πράγματι τη σύφιλη στην Ευρώπη.

Εδώ και χρόνια συνεχίζεται η διαμάχη αν πράγματι ο Χριστόφορος Κολόμβος είναι υπεύθυνος για την άφιξη της σύφιλης, μιας από τις πρώτες παγκόσμιες ασθένειες, στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής τον 15ο αιώνα, η φήμη του διάσημου ερευνητή κηλιδώθηκε, επειδή κατηγορήθηκε ότι μετέφερε με τα πλοία του και τους ναυτικούς του την τρομερή αφροδίσια νόσο στην Ευρώπη.

Νεότεροι όμως ερευνητές παρουσίασαν στοιχεία ότι η σύφιλη υπήρχε ήδη στη γηραιά ήπειρο, προτού ο Κολόμβος επιστρέψει στην Ισπανία το 1493. Αλλά μια νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να... αποκαταστήσει την τάξη, επαναφέροντας, με νέα στοιχεία, την ορθότητα των παλαιότερων κατηγοριών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο-αρχαιολόγο Τζορτζ Αρμελάγκος του πανεπιστημίου Έμορι και την Κριστίν Χάρπερ του πανεπιστημίου Κολούμπια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό ανθρωπολογίας «American Journal of Physical Anthropology», σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail» και το «Scientific American», θεωρούν ότι οι συνολικά 54 μελέτες που αθωώνουν τον Κολόμβο, είναι λανθασμένες.

«Δεν υπάρχουν πραγματικά καλές ενδείξεις ούτε για ένα περιστατικό σύφιλης στην Ευρώπη πριν το 1492», δήλωσε ο Τζ. Αρμελάγκος.

Η σύφιλη, που σήμερα πια θεραπεύεται με αντιβιοτικά, προκαλείται από το βακτήριο της ωχράς σπειροχαίτης και στα παλιά χρόνια ήταν συχνά θανατηφόρα, πλήττοντας διάφορα μέρη και όργανα του σώματος (κεφάλι, καρδιά, εγκέφαλο, οστά, μάτια κ.α.), σπέρνοντας τον τρόμο στους κατοίκους των ευρωπαϊκών πόλεων.

Τα πρώτα καταγεγραμμένα περιστατικά της σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, που πήραν μορφή επιδημίας, συνέβησαν το 1495, δηλαδή τρία χρόνια μετά το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου στην Αμερική, κι έκτοτε οι ειδικοί ερίζουν για την προέλευσή της.

Αρκετοί ερευνητές υποστήριξαν ότι, λόγω της έλλειψης επαρκών γνώσεων, οι γιατροί του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης αδυνατούσαν να ξεχωρίσουν τα συμπτώματα της σύφιλης από άλλες σοβαρές μολυσματικές παθήσεις (π.χ. τη λέπρα) και πιστεύουν ότι η νόσος πρέπει να υπήρχε στην Ευρώπη αρκετά χρόνια πριν την φέρει ο Κολόμβος.

Ως επιχείρημα προβάλλουν 50 περίπου σκελετούς από την προ Κολόμβου Ευρώπη, οι οποίοι φαίνονται να φέρουν σημάδια χρόνιων συφιλιδικών αλλοιώσεων.

Όμως η νέα μελέτη δεν θεωρεί κανένα από αυτά τα στοιχεία ως πλήρως αξιόπιστο. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μελέτησαν εξονυχιστικά κάθε μία από τις 54 δημοσιευμένες μελέτες που δεν θεωρεί υπεύθυνο τον Κολόμβο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε αυτές δεν υπάρχει ούτε μια αποδεδειγμένη, πέρα από κάθε αμφιβολία, περίπτωση σύφιλης που να χρονολογείται πριν το επικό ταξίδι του μεγάλου εξερευνητή.

Οι αμερικανοί ανθρωπολόγοι και βιολόγοι διαπιστώνουν διάφορες ελλείψεις στις προηγούμενες «αθωωτικές» έρευνες, όπως ανεπαρκείς διαγνώσεις της νόσου, αναξιόπιστες τεχνικές χρονολόγησης και ανύπαρκτές ή κακής ποιότητας αποδεικτικές φωτογραφήσεις των επίμαχων σκελετών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος σκελετός φέρει σίγουρα σημάδια σύφιλης, η χρονολόγησή του με την μέθοδο του ραδιο-άνθρακα πάσχει, επειδή οι σκελετοί βρέθηκαν σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Αυτό σημαίνει ότι, όσο ζούσαν, τα πιθανά θύματα της νόσου θα είχαν φάει πολλά θαλασσινά, τα οποία όμως περιέχουν ίχνη άνθρακα ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών, με συνέπεια να είναι πολύ πιθανή η παραπλάνηση της χρονολόγησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάποιοι γεννιούνται παχύσαρκοι



«Ένοχη» η αύξηση βάρους κατά την κύηση.

Γιατί παχαίνουμε; Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία αρχίζει στη μήτρα. Η περιττή αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη, όπως αποκαλύπτουν νέα ευρήματα, μπορεί να οδηγήσουν σε μωρά με προδιάθεση να γίνουν υπέρβαρα παιδιά.

Το Ιδρυμα Ιατρικής (ΙΟΜ), ο κλάδος Υγείας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ, ανέφερε πέρυσι ότι περισσότερες από μία στις τρεις φυσιολογικού βάρους γυναίκες και περισσότερες από μία στις δύο υπέρβαρες και παχύσαρκες παίρνουν πιο πολλά κιλά απ’ όσο πρέπει όταν είναι έγκυοι. Συνολικά, λιγότερο από το 40% των γυναικών παίρνει το συνιστώμενο βάρος, οι άλλες το παρακάνουν.

Αν και τα γονίδια παίζουν ρόλο στο σωματικό βάρος μερικών ανθρώπων, πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι η γενετική δεν είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο γεννιούνται ολοένα και περισσότερα μεγαλόσωμα μωρά. Αντιθέτως, ευθύνεται η αύξηση του βάρους της μητέρας κατά την κύηση, αλλά και το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο παχιές απ’ ό,τι κατά το παρελθόν, οπότε αρχίζουν την εγκυμοσύνη τους με περισσότερα κιλά.

Η νεότερη από τις σχετικές μελέτες πραγματοποιήθηκε από τη δρα Τζάνετ Κάρεϊ, από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και τον δρα Ντέιβιντ Σ. Λούντβιχ από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. Οπως έδειξε, υπήρχε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος της μητέρας και το βάρος του μωρού κατά τη γέννα. Οσες πήραν περισσότερα από 24 κιλά κυοφορώντας έως το τέλος ένα μωρό, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρά βάρους 4 ή περισσότερων κιλών, σε σύγκριση με τις εγκύους που είχαν πάρει 8-10 κιλά. Για κάθε 1 κιλό επιπλέον που έπαιρνε η έγκυος, το βάρος του μωρού αυξανόταν κατά 7,35 γραμμάρια.

Επειδή το βάρος γέννησης αποτελεί προάγγελο του βάρους αργότερα στη ζωή, «τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η περιττή αύξηση βάρους κατά την κύηση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στους απογόνους της», έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «The Lancet».

Σε ένα σχόλιό τους στην ίδια επιθεώρηση, οι δρες Νιλ Χάλφον και Μάικλ Σ. Λιου, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, παραθέτουν στοιχεία από μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Οπως έδειξε, στην ηλικία των 9 ετών τα παιδιά γυναικών που είχαν παχύνει πολύ κατά την εγκυμοσύνη ζύγιζαν περισσότερο και είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα, να διαθέτουν αρκετούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (λ.χ. αυξημένη πίεση και χαμηλή «καλή» ή HDL χοληστερόλη) και να έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Circulation» τον περασμένο Ιούνιο και έδειξε ακόμη πως το βάρος της μητέρας πριν μείνει έγκυος είναι ισχυρός προάγγελος εμφάνισης προβλημάτων βάρους και μεταβολισμού στο παιδί της.

Οι συστάσεις
Το Ίδρυμα Ιατρικής εξέδωσε πέρυσι αναθεωρημένες συστάσεις για την αύξηση βάρους κατά την κύηση, που εξαρτώνται από το βάρος της γυναίκας πριν από την σύλληψη. Σύμφωνα με αυτές:

Μια πολύ αδύνατη γυναίκα (ΔΜΣ 18,5 ή χαμηλότερος) μπορεί να πάρει 12,6 έως 18 κιλά.
Μια γυναίκα φυσιολογικού βάρους (ΔΜΣ 18,6 έως 24,9) μπορεί να πάρει 11 έως 15,8 κιλά.
Μια υπέρβαρη γυναίκα (ΔΜΣ 25 έως 29,9) μπορεί να πάρει 7 έως 11 κιλά n Μια παχύσαρκη γυναίκα (ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο) μπορεί να πάρει 5 έως 9 κιλά.

Οι αυξήσεις αυτές αφορούν κυοφορία ενός εμβρύου, επισημαίνει το Ίδρυμα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχουν και τα «καλά» μικρόβια



Βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που μπορούν και επιβιώνουν κατά το πέρασμά τους μέσα από την γαστρεντερική οδό και βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού.

Ο συνολικός τους αριθμός είναι αρκετές χιλιάδες δισεκατομμύρια, ίσως πιο πολλά και από τον αριθμό των κυττάρων του σώματός μας. Υπάρχουν δύο κατηγορίες προβιοτικών μικροοργανισμών (μικροβίων), το γένος Bifidobacterium και το γένος Lactobacillus, τα οποία έχουν πολλά υποείδη. Πάνω από 400 είδη μικροοργανισμών βρίσκονται στην εντερική χλωρίδα του ανθρώπου.

«Καλά» μικρόβια υπάρχουν και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα. Τα προβιοτικά βακτήρια βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος, τόσο των επιστημονικών μελετών, όσο και των εμπορικών επιχειρήσεων. Και αυτό εξαιτίας ενός μεγάλου αριθμού ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία των ανθρώπων.

Αναλυτικότερα, στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός βακτηριδίων, που συνιστούν την γνωστή μας εντερική χλωρίδα. Η χλωρίδα του παχέος εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης και την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών ουσιών. Επίσης, εξασφαλίζει προστασία έναντι των λοιμώξεων και της μόλυνσης του πεπτικού συστήματος από παθογόνους οργανισμούς που εισέρχονται στο έντερο μέσω των τροφών. Για να προάγουμε λοιπόν την υγεία του οργανισμού μας, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα ευεργετικά βακτήρια της χλωρίδας ενεργά και σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Η εντερική χλωρίδα επηρεάζεται σημαντικά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής με το έντονο στρες και το άγχος της καθημερινότητας, από την κακή διατροφή και ειδικότερα όταν αυτή βασίζεται σε λιπαρές τροφές, αλκοόλ, και πολύ λίγες φυτικές ίνες, τη λήψη φαρμάκων, τα ταξίδια σε μακρινούς τόπους, και τα ακανόνιστα γεύματα. Εδώ λοιπόν έρχονται να παίξουν τον δικό τους ρόλο τα προβιοτικά. Μπορούμε να προστατέψουμε και να αποκαταστήσουμε την εντερική χλωρίδα, μέσω της πρόσληψης των προβιοτικών συστατικών.

Για να μπορεί να χαρακτηριστεί ένα βακτήριο ως προβιοτικό, οι επιστήμονες θέτουν μια σειρά προϋποθέσεων. Το πιο σημαντικό, είναι το βακτήριο αυτό να έχει μια θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, η λήψη προβιοτικών ρυθμίζει την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας τα άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα. Μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι η λήψη προβιοτικών συμβάλλει στην αποφυγή ιογενών διαρροιών, κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Τα προβιοτικά φαίνεται επίσης να αναστέλλουν τη λειτουργία του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, του μικροβίου που ενοχοποιείται για το έλκος.

Επιπρόσθετα, συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ενώ έχουν ευεργετική δράση και σε φλεγμονώδεις νόσους του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Τα προβιοτικά και το γιαούρτι έδειξα να βελτιώνουν την πέψη των γαλακτοκομικών με λακτόζη, μειώνοντας σημαντικά τα συμπτώματα δυσανεξίας.

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα από έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση προβιοτικών συνδέεται με τη μειωμένη δραστικότητα των ενζύμων που μετατρέπουν προκαρκινογόνες ουσίες σε καρκινογόνες.

Χρήσιμα είναι τα προβιοτικά και σε κάθε γυναίκα που παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια με γυναικολογικές λοιμώξεις (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα), ή ουρολογικές λοιμώξεις (κυστίτιδα).

Τα προβιοτικά πρέπει να συστήνονται σε περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικών, λόγω λοιμώξεων. Εδώ είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται το παραδοσιακό γιαούρτι κατά τη φάση που λαμβάνει κανείς αντιβιοτικά, και τα προβιοτικά να δίνονται μετά το τέλος της θεραπείας και για 15 ημέρες περίπου.

Βλέπουμε λοιπόν ότι σε μια πληθώρα περιπτώσεων, που εμφανίζονται θα λέγαμε συχνά, τα προβιοτικά έχουν την θέση τους στη θεραπευτική μας προσέγγιση.

Κυριότερα προβιοτικά τρόφιμα αποτελούν τα προβιοτικά γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, που αποτελούν προϊόντα ζύμωσης ή ακόμα και λαχανικά, και πρόσφατα τυριά και παγωτά. Επιπλέον, είναι σήμερα δυνατή η προσθήκη προβιοτικών σε ειδικές τροφές για βρέφη αλλά και η διάθεσή τους σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα προβιοτικά με την μορφή τροφίμων μπορούν να καταναλώνονται άφοβα από όλους. Ωστόσο, δεν συνίσταται η χορήγηση τους σε υγιή βρέφη πριν από τον 6ο μήνα της ζωής, λόγω της ανωριμότητας του πεπτικού τους συστήματος.

Δεν χρειάζεται υπερκατανάλωση των προβιοτικών προϊόντων, πιστεύοντας ότι θα μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων, αλλά χρήση τους με σύνεση, χωρίς να υποκατασταθεί ο υγιεινός τρόπος ζωής και η ισορροπημένη διατροφή.

Τα προβιοτικά τρόφιμα για να είναι ασφαλή θα πρέπει να έχουν ετικέτα με τις αναλυτικές πληροφορίες που απαιτούνται από το νόμο, να αναγράφονται τα είδη της καλλιέργειας των βακτηριδίων που περιέχουν και να διατηρούνται σε συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποικιλοτρόπως ευεργετικό το πράσινο τσάι



Απολαύστε το ζεστό ή κρύο.

Αν και αποτελεί το αγαπημένο ρόφημα των Βρετανών και απολαυστική συνήθεια των Κινέζων, το τσάι, είναι πολύ περισσότερα από ένα δημοφιλές ρόφημα.

Τα κυριότερα είδη τσαγιού είναι τρία: πράσινο, μαύρο και oolong. Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στην επεξεργασία τους, με το πράσινο τσάι να είναι αυτό που δεν έχει υποστεί ζύμωση και άρα αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Το πράσινο τσάι, έχει μελετηθεί κι συσχετιστεί με ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και οι μηχανισμοί είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκοι και δύσκολα κατανοητοί, φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες, με πρωταγωνίστριες τις κατεχίνες, είναι η κύρια αιτία των ωφελειών του πράσινου τσαγιού.

Οι ελεύθερες ρίζες -άτομα ή μόρια δηλαδή που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο και αποτελούν φυσιολογικά προϊόντα του μεταβολισμού- εμπλέκονται στη διαδικασία της παθογένεσης διάφορων χρόνιων νοσημάτων όπως η αθηροσκλήρυνση, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι χρόνιες φλεγμονές, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου.

Τα τελευταία λοιπόν επιστημονικά δεδομένα φανερώνουν˙ πως η κυριότερη κατεχίνη του πράσινου τσαγιού, η EGCG έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δρα, δηλαδή, ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση γάλακτος στα σχολεία



Γιατί δεν εφαρμόζεται έως σήμερα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης έχει προωθήσει προς τα συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή προγράμματος ενίσχυσης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία.

Με αφορμή ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κοντογιάννη για τα κρούσματα ασιτίας στα σχολεία, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αστέριος Ροντούλης απέστειλε στη Βουλή έγγραφο, με το οποίο επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει πρόγραμμα ενίσχυσης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία, αλλά επειδή το ύψος της κοινοτικής ενίσχυσης είναι χαμηλό και το διοικητικό κόστος μεγάλο, δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ροντούλης «η διάθεση γάλακτος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνδυάζεται με την οργανωμένη σίτιση, η οποία υπάρχει στα σχολεία και την οποία αναλαμβάνουν οι ίδιες οι διοικήσεις των σχολείων. Στη χώρα μας, η λειτουργία των κυλικείων που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν διευκόλυνε μέχρι σήμερα την υλοποίηση του προγράμματος».

Ο υφυπουργός ενημερώνει ωστόσο ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προωθήσει, από τα μέσα Ιουλίου 2011, σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης προς τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να ρυθμιστούν οι απαραίτητες και αναγκαίες από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου και στη χώρα μας».

Ο κ. Ροντούλης διευκρινίζει πάντως ότι «το πρόγραμμα ενίσχυσης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία δεν είναι στο πνεύμα του προγράμματος της δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών» καθώς «με βάση τον Κανονισμό της Επιτροπής, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης κοινοτικής ενίσχυσης για τη διάθεση γάλακτος στους μαθητές σχολείων, το ύψος της οποίας είναι ενδεικτικά περίπου στα 0,18 ευρώ/kg για 0,25 λίτρα ανά μαθητή και ανά ημέρα (άρα περίπου 0,04 ευρώ ανά μαθητή ανά ημέρα)».

Ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης που είχε απευθύνει ερώτηση στα συναρμόδια υπουργεία είχε επισημάνει τα κρούσματα ασιτίας στα σχολεία εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και έχει καλέσει την κυβέρνηση να προτείνει στην ΕΕ την υλοποίηση προγράμματος για δωρεάν διανομή στα σχολεία βασικών τροφίμων όπως το γάλα, κατά το πρότυπο της δωρεάν διανομής φρούτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα ωμέγα-3 και οι βιταμίνες διατηρούν νεανικό τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων



Πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία παίζει η διατροφή.

Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τροφές χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε ορισμένες βιταμίνες και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αποδίδουν καλύτερα στα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους δεν προσέχουν τη διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το τι τρώμε παίζει μεγάλο ρόλο για την υγεία του νου μας, ιδίως όσο γερνάμε.

Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος νευρολογίας Τζιν Μπάουμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν επίσης ότι η προσεγμένη διατροφή κατά την τρίτη ηλικία επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και γενικά με την άνοια.

Η μελέτη, που αφορούσε 104 άτομα με μέση ηλικία 87 ετών, έδειξε ότι όσοι ηλικιωμένοι είχαν στο αίμα τους περισσότερα ωμέγα-3 και βιταμίνες (B,C, D,E), επειδή διατρέφονταν με πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια, τα κατάφερναν σαφώς καλύτερα στα νοητικά τεστ, ενώ είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο εγκέφαλο.

Όσοι είχαν μεγαλύτερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, επειδή είχαν συνήθεια να τρώνε τηγανητά φαγητά, «φαστ φουντ» και γενικά ανθυγιεινές τροφές, όπως γλυκά, πίτσες και μαργαρίνες, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ και αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, πέρα από το διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο και την ηλικία, το είδος της διατροφής συνεισέφερε κατά 17% κατά μέσο όρο στο «σκορ» κάθε ηλικιωμένου στα τεστ και πολύ περισσότερο (37%) στις διαφορές του μεγέθους του εγκεφάλου, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις του όγκου της εγκεφαλικής ουσίας με την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης.

Ειδικότερα, οι περισσότερες βιταμίνες στο αίμα φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερη προσοχή, βελτιωμένη οπτική αντίληψη του χώρου, πιο γρήγορες γνωστικές λειτουργίες κ.α., ενώ τα περισσότερα ωμέγα-3 (που είναι άφθονα σε ψάρια όπως ο σολομός) φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερες εκτελεστικές και αφαιρετικές ικανότητες (σχεδιασμός, επίλυση προβλημάτων, ευελιξία σκέψης κ.α.), καθώς επίσης με λιγότερες απώλειες εγκεφαλικής ουσίας.

Πάντως η έρευνα εστιάσθηκε σε άτομα γενικά καλής υγείας και έδειξε ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό προληπτικό ρόλο. Από την άλλη, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι προχωρημένοι ασθενείς με Αλτσχάιμερ που πήραν συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δεν βελτίωσαν την κατάστασή τους.

«Αν η εκάστοτε αρχή του Νέου Έτους σηματοδοτεί τη λήψη μιας προσωπικής απόφασης για ένα νέο ξεκίνημα στο ζήτημα της διατροφής, η νέα έρευνα δείχνει ότι ο καθένας έχει κάθε λόγο να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε η ερευνήτρια Μάρετ Τράμπερ.

Πάντως οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν συστήνουν στους ηλικιωμένους να αρχίσουν μόνοι τους να παίρνουν συμπληρώματα με έξτρα βιταμίνες, αντίθετα, όπως είπαν, είναι καλύτερα να προτιμούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

«Τα κορεσμένα λιπαρά είναι γνωστό ότι κάνουν κακό στην καρδιαγγειακή υγεία, συνεπώς είναι αναμενόμενο ότι δεν είναι καλά ούτε για τον εγκέφαλο», δήλωσε ο Μπάουμαν, ο οποίος προτίθεται να συνεχίσει την έρευνά του, μελετώντας την ίδια ομάδα ηλικιωμένων και στο μέλλον, αναλύοντας άλλες παραμέτρους όπως την κινητική ικανότητα (βάδισμα κλπ) σε σχέση με τη διατροφή.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες τροφές προστατεύουν από τον καρκίνο



Και ποιες συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Καμία τροφή δεν μπορεί να νικήσει τον καρκίνο. Μπορεί όμως ένας συνδυασμός τροφίμων να γίνει ασπίδα για τον αιώνιο εχθρό του ανθρώπου.

·Φρούτα και λαχανικά. Η συχνή κατανάλωσή τους είναι ιδανική, αφού δεν παίρνετε κιλά. Έτσι μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο και στα νεφρά.

·Όσα τρόφιμα έχουν την βιταμίνη Β, όπως είναι ο χυμός από πορτοκάλι, τα πεπόνια και οι φράουλες. Άλλες πηγές είναι τα σπαράγγια, το συκώτι κοτόπουλου, τα φασόλια, το σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά. Μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο του εντέρου και του μαστού.

·Ένα χοτ-ντογκ ή ένα σάντουιτς δεν θα σας βλάψει για μία φορά. Κάποια αλλαντικά επεξεργασμένα κατάλληλα μπορούν να σας προστατέψουν από τον καρκίνο του στομάχου.

·Όσοι καταναλώνετε συχνά ντομάτες κάνετε πολύ καλά, αφού σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

·Το πράσινο τσάι μπορεί να είναι ένας άξιος πολεμιστής κατά του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει. Προστατεύει από καρκίνο στο στομάχι , στο πάγκρεας, στο συκώτι αλλά και στο στήθος.

·Τα σταφύλια, και ειδικά τα κόκκινα, έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σε εργαστηριακές μελέτες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι αποτελούν ασπίδα για τον καρκίνο στα κύτταρα.

·Ο καρκίνος του στόματος, του οισοφάγου, του συκωτιού αλλά και του μαστού συνδέεται με την συχνή κατανάλωση αλκοόλ. Το οινόπνευμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του εντέρου. Η αμερικανική αντικαρκινική εταιρεία αναφέρει ότι καθημερινά το όριο είναι δύο ποτήρια για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες.

·Το νερό δεν σβήνει μόνο την δίψα, αλλά μπορεί να σας προστατεύσει και από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

·Τα φασόλια επίσης είναι μία από τις τροφές που μπορεί να σας απαλλάξει από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα κύτταρα του σώματός σας.

·Το μαρούλι, το λάχανο, το ραδίκι , το σπανάκι, περιέχουν θρεπτικές ουσίες που μπορούν να σας προστατεύσουν από τον καρκίνο του στόματος, του παγκρέατος, του πνεύμονα, του δέρματος αλλά και του στομαχιού.

·Μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν ότι τα καρυκεύματα είναι σκληροί μαχητές ενάντια στον καρκίνο.

·Μακριά από τηγανητά και ψητά κρέατα. Αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Το βράσιμο στον ατμό αλλά και στην κατσαρόλα είναι οι πιο σωστοί μέθοδοι μαγειρέματος.

·Οι φράουλες περιέχουν ισχυρό αντιοξειδωτικό που δρα ενάντια στον καρκίνο.

·Το ρόδι δεν σας προστατεύει μόνο από τον αιώνιο αυτόν εχθρό, ενισχύει επίσης και το ανοσοποιητικό σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μουσικοθεραπεία... η θεραπευτική



Σημαντική η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία μας.

Μουσικοθεραπεία ονομάζουμε το υποστηρικτικό εκείνο επάγγελμα υγείας, που κάνει χρήση της μουσικής και του ήχου σε όλες τους τις εκφάνσεις, με στόχο τη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας του θεραπευόμενου.

Εφαρμογές της μουσικοθεραπείας βρίσκουμε στη ρύθμιση του κυκλοφοριακού μας συστήματος, της αρτηριακής πίεσης, του αναπνευστικού, της γενικότερης σωματικής και ψυχικής υγείας, των ψυχοσωματικών διαταραχών (άγχος, στρές, φοβίες κ.α.), στην καλή εξέλιξη της κυήσεως, στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, στις μετεγχειρητικές διαταραχές, κ.α.

Η μουσικοθεραπεία στηρίζεται στη διαπροσωπική θεραπευτική σχέση ενός επαγγελματία μουσικοθεραπευτή και του θεραπευόμενου. Οι στόχοι και οι μέθοδοι της θεραπευτικής διαδικασίας είναι εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες κάθε φορά στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του θεραπευόμενου. Η ιδέα ότι η επίδραση της μουσικής θα μπορούσε να είναι θεραπευτική είναι πολύ παλιά.

Η πεποίθηση των πρωτόγονων ότι η ασθένεια οφειλόταν σε ανώτερες μαγικές ή θεϊκές δυνάμεις, ανέπτυξε τον εξορκισμό ως τρόπο εξοστρακισμού των βλαβερών εκείνων οντοτήτων. Οι τελετές αυτές συνδύαζαν ήχους, μουσική, λόγια και κινήσεις, κατάλληλα για την εκάστοτε περίσταση.

Το παλαιότερο τεκμήριο ιατρικής πρακτικής, οι Αιγυπτιακοί πάπυροι Kahun, αναφέρεται στη χρήση ενός μαγικού άσματος (ξόρκι) που συνέβαλε δραματικά στη θεραπεία ασθενειών. Μαρτυρίες για τη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικό μέσο συμπεριλαμβάνονται σε πολλές ιστορικές γραφές αρχαίων πολιτισμών, όπως η Αίγυπτος, η Κίνα, η Ινδία, η Ελλάδα και η Ρώμη.

Πολύ αργότερα, ο Πέρσης επιστήμονας, ψυχολόγος και μουσικολόγος Al Farabi (872-950 μ.Χ), στην πραγματεία του «Meanings of the Intellect» (Έννοιες της Διανοίας) έκανε αναφορά στη μουσικοθεραπεία και στη θεραπευτική επίδραση της μουσικής στην ψυχή.

Από το τέλος του 18ου αιώνα, οι επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν την επίδραση της μουσικής στο ανθρώπινο σώμα. Τότε ήταν που εδραιώθηκε η αντίληψη ότι η μουσική επηρεάζει τον καρδιακό παλμό, την αναπνευστική λειτουργία, την κυκλοφορία του αίματος, κ.λ.π.

Η καθιέρωση της μουσικοθεραπείας ως κλάδος υγείας ξεκίνησε αμέσως μετά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους πηγαίνοντας σε νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν Βετεράνοι στρατιώτες, προσπαθώντας, με την παθητική ή και ενεργητική συμμετοχή των στρατιωτών αυτών σε μουσικά δρώμενα, να απαλύνουν τα σωματικά και ψυχικά τραύματα που άφησε πίσω του ο πόλεμος, αλλά και να ανακουφίσουν τον πόνο.

Η αξιοσημείωτη ανταπόκριση των τραυματιών στη μουσική οδήγησε το ιατρικό προσωπικό να ζητήσει την πρόσληψη των μουσικών από τα νοσοκομεία. Η ανάγκη προηγούμενης εκπαίδευσης των μουσικών αυτών οδήγησε με τη σειρά της στην ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημιακής Έδρας Μουσικοθεραπείας, στο Πανεπιστήμιο του Michigan, το 1944.

Καθήκον του μουσικοθεραπευτή είναι να εκτιμά κάθε φορά τη συναισθηματική, πνευματική και φυσική κατάσταση του ασθενούς μέσω των αντιδράσεών του σε διαφορετικά ηχητικά και μουσικά ερεθίσματα. Κατόπιν, να προσαρμόζει τις θεραπευτικές συνεδρίες στις ιδιαίτερες ανάγκες του θεραπευόμενου.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος μουσικής που έχει γενικά κι αόριστα μεγαλύτερη θεραπευτική επίδραση από κάποιο άλλο. Το είδος μουσικής ή τα μουσικά ερεθίσματα που χρησιμοποιεί ο θεραπευτής, προσδιορίζονται από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του θεραπευόμενου τις ιδιαίτερες συνθήκες θεραπείας, καθώς και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Είναι αλήθεια ότι ο θεραπευόμενος δε χρειάζεται να έχει καμία προηγούμενη γνώση ή επαφή με τη μουσική, εμπειρική ή ακαδημαϊκή για να επωφεληθεί από τη θεραπεία.

Ο θεραπευτής μπορεί να επιλέξει άλλοτε την παθητική ακρόαση επιλεγμένων μουσικών αποσπασμάτων ή ήχων, και άλλοτε την ενεργητική συμμετοχή του θεραπευόμενου στη διαδικασία παρακινώντας τον να συνθέσει μουσική ή στίχους, να αυτοσχεδιάσει, να πλάσει νοερά εικόνες μέσα από τους ήχους και τη μουσική, να αναλύσει στίχους κ.α.

Η μουσικοθεραπεία συνδράμει στη θεραπεία ή/και στη βελτίωση σωματικών, ψυχικών, συναισθηματικών και πνευματικών ασθενειών ή δυσκολιών, όπως είναι ο χειρισμός του καθημερινού συσσωρευμένου άγχους, αναπτυξιακά και μαθησιακά προβλήματα, νόσος Alzheimer, βελτίωση μνήμης, απελευθέρωση και ενίσχυση συναισθηματικής έκφρασης, διευκόλυνση διαπροσωπικής επικοινωνίας κ.α.

Από τη μουσικοθεραπεία ως θεραπευτική μέθοδο επωφελούνται άτομα διαφορετικών ηλικιών (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι).


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιμένουν στην ουρά για λίγα τρόφιμα!



Στο πλευρό των απόρων ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Ουρές σχηματίζει ο κόσμος αυτήν την ώρα στο πεζοδρόμιο της 3ης Σεπτεμβρίου.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν συγκεντρωθεί για να πάρουν δωροεπιταγές, ρούχα και τρόφιμα σε οικογένειες που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους περισυνέλεξαν τα στοιχεία των πολιτών που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Έλληνες και ξένοι, περίπου 100 άτομα, έχουν στηθεί στην ουρά για να πάρουν τα «μαγικά» χαρτάκια των δωροεπιταγών ή κάποια είδη πρώτης ανάγκης.

Το 70% του συγκεντρωμένου κόσμου είναι Έλληνες και κυρίως συνταξιούχοι που έχουν υποστεί άγριο «ψαλίδι» στις συντάξεις τους αλλά και νέοι που βιώνουν την ανεργία στο πετσί τους.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωμα αυτασφάλισης για τους απολυμένους, ηλικίας 55-64 ετών



Προϋπόθεση να είναι άνεργοι για τουλάχιστον τρεις συνεχείς μήνες
.
Με αυτασφάλιση μπορούν να συμπληρώσουν ασφαλιστικό χρόνο και να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα οι απολυμένοι ηλικίας 55 έως 64 ετών, εφόσον παραμένουν άνεργοι για τρεις τουλάχιστον συνεχείς μήνες.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με τον πρόσφατο νόμο για την «αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας» (άρθρ. 66 του ν.3996/2011), με τον οποίο επεκτάθηκε προηγούμενη ρύθμιση για την προαιρετική ασφάλιση των μακροχρόνια ανέργων.

Με τον προηγούμενο νόμο (άρθρο 10 του ν. 2874/2000), τη δυνατότητα αυτή είχαν όσοι παρέμεναν άνεργοι για 12 τουλάχιστον μήνες και στους οποίους υπολείπονταν 5 έτη για να αποκτήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Στο εξής, το δικαίωμα της αυτασφάλισης παρέχεται σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ηλικίας 55 έως 64 ετών που καταγγέλθηκε η σχέση εργασίας τους, (αορίστου χρόνου, εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης) και έχουν 15 χρόνια ασφάλισης (σε οποιονδήποτε φορέα) ή 4.500 ημέρες εργασίας, ανεξάρτητα με το αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του το ΙΚΑ, παρέχει διευκρινίσεις για την εφαρμογή της διάταξης, η οποία αφορά την κύρια και την επικουρική ασφάλιση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για να μπορέσουν οι απολυμένοι να υπαχθούν στη διάταξη θα πρέπει:


α) Να είναι άνεργοι επί 3 τουλάχιστον συνεχείς μήνες, να παραμένουν άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά μήνα.

β) Να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης και να μην έχουν υπερβεί το 64ο έτος της ηλικίας τους κατά την ίδια ημερομηνία.

γ) Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση να μην είναι ανάπηροι κατά την έννοια του άρθρου 28 παρ. 5 στοιχ. β΄ του Α.Ν 1846/51, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση με τις διατάξεις του άρθρ. 27 παρ. 1 περ. 5β του ν. 1902/90, δηλ. να μην έχουν ασφαλιστική αναπηρία άνω το 67%.

δ) Ο υπολειπόμενος χρόνος για την συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης για την θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. να μην υπερβαίνει τα 5 χρόνια (1500 ημέρες).
Σύμφωνα με το νόμο, η άσκηση του δικαιώματος αυτού μπορεί να γίνει μέσα σε 60 ημέρες από την απόλυση, ενώ η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση, λήγει στις 31.12.2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνθρωπος που δεν έχει ανάγκη τη ΔΕΗ!



Πολυμήχανος Κρητικός εξασφάλισε ενεργειακή αυτονομία.

Τρία χρόνια έχει να πατήσει το πόδι του σε βενζινάδικο και 16 χρόνια να του έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ και φυσικά ούτε τώρα του ήρθε το... χαράτσι!

Ο 50χρονος ερασιτέχνης ερευνητής Μιχάλης Καλογεράκης, ένθερμος οπαδός της πράσινης ενέργειας έχει εγκαταστήσει στο σπίτι του στις Γούρνες Ηρακλείου τη δική του «ΔΕΗ», το δικό του παρασκευαστήριο καυσίμου, αλλά και τους δικούς του αυτοσχέδιους... αντιδραστήρες, όπου προχωρεί σε διάσπαση υδρογόνου και οξυγόνου.

Ο Μιχάλης Καλογεράκης, ηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, έχει καταφέρει επί χρόνια να έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία στο σπίτι του με τη χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα, στην αποθήκη του σπιτιού του παράγει το οικολογικό καύσιμο από ζαχαροκάλαμο και σάπια φρούτα, το οποίο, σε συνδυασμό με μια μικρή μετατροπή στον κινητήρα της μηχανής του, του έχει δώσει μέχρι σήμερα πάνω από 25.000 δωρεάν χιλιόμετρα.

«Έχω μετατρέψει την αναλογία καυσίμου - αέρα. Η βενζίνη θέλει περισσότερο οξυγόνο για να αναφλεγεί, ενώ το αλκοόλ πολύ λιγότερο», δηλώνει στο «Έθνος» ο ερασιτέχνης ερευνητής προσθέτοντας ότι η πατέντα του βασίζεται στην επεξεργασία του οινοπνεύματος από τα σάπια φρούτα και τη ζάχαρη και στη μετατροπή που έχει κάνει ο ίδιος στον κινητήρα της μοτοσικλέτας του. Το τελικό μείγμα, λέει, είναι σαν μια πολύ δυνατή ρακή, 75 βαθμών, και αν κάποιος το αραιώσει μπορεί να το πιει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η παραγωγή, όπως αναφέρει, γίνεται «από χαλασμένα φρούτα που έχουν ζάχαρη ή και από ζαχαροκάλαμα τα οποία χρησιμοποιώ. Λιώνουμε τα προϊόντα και βάζουμε λίγη μαγιά μαγειρικής και νερό. Μέσα σε λίγα 24ωρα έχουμε έτοιμο καύσιμο για απόσταξη αλλά χρειάζεται να ρίξουμε ακόμα και μαγειρική σόδα, η οποία διαλύει τα οξέα που είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, επικίνδυνα όμως για τα μέταλλα. Στη συνέχεια ακολουθεί η απόσταξη, η οποία γίνεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν καίμε δηλαδή καύσιμο, αλλά απλώς χρησιμοποιούμε το περίσσευμα από τα φωτοβολταϊκά».

Καθημερινά, το σύστημα του 50χρονου μπορεί να παράγει πάνω από 10 λίτρα καυσίμου, ενώ έγινε γνωστό ότι τα ίδια καύσιμα μπορεί, πέρα από το μηχανάκι, να χρησιμοποιηθούν και για τα αυτοκίνητα αρκεί να γίνει η σχετική μετατροπή του κινητήρα τους. «Εχω κάνει πείραμα τροποποιώντας κινητήρα εσωτερικής καύσης, το οποίο πέτυχε, αλλά δεν έχω τα χρήματα να το χρησιμοποιήσω σε αυτοκίνητο», τονίζει.

Ο κ. Καλογεράκης έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί στην αποθήκη του σπιτιού του τους δικούς του αυτοσχέδιους αντιδραστήρες, μέσω των οποίων το νερό παράγει ρεύμα και θέρμανση.

«Όταν έχεις ήλιο, νερό, αέρα, έχεις τα πάντα. Η χώρα μας έχει απλόχερα από τον Θεό όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και θα πρέπει οι πολιτικοί μας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που βρίσκεται η χώρα μας, να δώσουν κίνητρα και κατευθύνσεις για την πράσινη ενέργεια ώστε να πάμε μπροστά», σημειώνει και προειδοποιεί ότι «πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα που το νερό θα αντικαταστήσει τα κλασικά υγρά και ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν τον πλανήτη».

Εξηγεί, μάλιστα, πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. «Ξεκινάμε με την κατασκευή ενός πολύ αποδοτικού αντιδραστήρα από ανοξείδωτο χάλυβα που θα διασπάσει το νερό στα συστατικά του. Όταν λέμε ''αποδοτικό'' σημαίνει ότι αποδίδει με μία κιλοβατώρα 200 λίτρα αερίου καυσίμου. Το υδρογόνο και το οξυγόνο αποθηκεύονται σε μια δεξαμενή.

Από τη δεξαμενή μέσω διαφόρων συστημάτων ασφαλείας μπορεί να καταλήξει σε ένα καυστήρα για θέρμανση, σε μια κουζίνα ή σε ένα αυτοκίνητο. Η ενέργεια που χρειάζεται ο αντιδραστήρας για να διασπάσει το νερό δίδεται από φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτρια.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την απόλυτη σταθεροποίηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας». Ο Μ. Καλογεράκης κινεί το μηχανάκι του με καύσιμο που παράγει από ζάχαρη, ζαχαροκάλαμο και σάπια φρούτα.




Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο



Περίπου 15.000-16.000 μαθητές δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.

Κάθε χρόνο εγκαταλείπουν το σχολείο περίπου 15.000-16.000 παιδιά στη Βουλγαρία και για το λόγο αυτό, μια από τις βασικές προτεραιότητες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το 2012 θα πρέπει να είναι η μείωση του αριθμού αυτού, δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ η πρόεδρος του σωματείου εκπαιδευτικών της Βουλγαρίας (BTTU) Γιάνκα Τάκεβα.

Σύμφωνα με την κ. Τάκεβα, το υπουργείο Παιδείας, Νεότητας και Επιστημών της Βουλγαρίας θα πρέπει να ζητήσει από τοπικούς εκπαιδευτικούς συμβούλους και τα αρμόδια εκπαιδευτικά σώματα την ανάπτυξη τοπικών εκπαιδευτικών πολιτικών.

Οι πολιτικές αυτές, όπως είπε η κ. Τάκεβα, θα πρέπει να είναι διαφορετικές από τις εθνικές πρωτοβουλίες: ελεύθερη μετάβαση στα σχολεία, χορήγηση δωρεάν συγγραμμάτων και γευμάτων και δραστηριοτήτων εκτός προγράμματος.

Στόχος της χάραξης τοπικών στρατηγικών είναι να σταματήσει αυτό το ρεύμα εξόδου των μαθητών από τα σχολεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Δώρα για μικρούς και… μεγάλους



«Ερυθρόλευκη» επίσκεψη στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφιά».

Ο Ολυμπιακός έδειξε και πάλι το κοινωνικό του πρόσωπο με την επίσκεψη σύσσωμης της ομάδας (απών μόνο ο Κοστάνσο από τους παίκτες) στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία». Οι «ερυθρόλευκοι» ποδοσφαιριστές μοίρασαν δώρα και χαμόγελα στα παιδιά, ενώ έγινε και δωρεά ενός χρηματικού ποσού για τις ανάγκες του νοσοκομείου.

«Είναι επιθυμία και υποχρέωση να βρισκόμαστε κοντά σε ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ήρθαμε σχεδόν όλοι, παίκτες, τεχνικό τιμ και διοίκηση, για να δώσουμε μία οικονομική ενίσχυση στο νοσοκομείο. Κάθε μεγάλος σύλλογος θα πρέπει να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες και να βοηθά στους δύσκολους αυτούς καιρούς», δήλωσε ο Γιάννης Μώραλης, που δεν ξέχασε τους… μεγάλους φίλους του Ολυμπιακού. «Θέλουμε να μοιράσουμε δώρα και στους μεγάλους φίλους του Ολυμπιακού. Αυτό το κάνουμε τα τελευταία 15 χρόνια με πολλά και μεγάλα δώρα. Πρώτο μέλημα είναι να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, να κατακτάμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, αλλά να κάνουμε και μια καλή πορεία στην Ευρώπη».

Για το ενδεχόμενο μεταγραφικής ενίσχυσης, είπε: «Είναι κοινή αντίληψη όλων ότι έχουμε ένα καλό ρόστερ, σε ικανότητα και αριθμό. Υπάρχουν άριστες σχέσεις στα αποδυτήρια και θέλουμε να τις διαφυλάξουμε. Αν προχωρήσουμε σε κάποια προσθήκη, θα γίνει με μεγάλη μελέτη και προσοχή. Φυσικά θα μιλάμε για μία εξαιρετική περίπτωση, δηλαδή έναν παίκτη που θα μπορεί να προσαρμοστεί άμεσα στον Ολυμπιακό».

Από την πλευρά του, ο Ερνέστο Βαλβέρδε τόνισε: «Είναι χαρά για μας να είμαστε δίπλα στα παιδιά αυτά. Ξέρουμε πόσο σημαντικοί είμαστε γι’ αυτά. Και για μας όμως είναι σημαντικό να είμαστε δίπλα τους», ενώ σε αγωνιστικό επίπεδο ανέφερε: «Θέλω να βελτιωθούμε σαν ομάδα, να παίζουμε καλύτερα, κάτι που θα ωφελήσει όχι μόνο εμάς, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ο Ράφικ Τζεμπούρ από τη δική του πλευρά επισήμανε: «Είναι υποχρέωσή μας να βρισκόμαστε κοντά σε ανθρώπους που είναι άρρωστοι και φυσικά κοντά στα παιδιά, που περνούν δύσκολα αυτές τις μέρες μαζί με τους δικούς τους. Εμείς ως ποδοσφαιριστές το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε κοντά τους και να τους δίνουμε αυτή τη χαρά», ενώ για το 2012 ευχήθηκε «… να κάνουμε έναν καλό δεύτερο γύρο, να πάρουμε το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και να κάνουμε μια καλή πορεία στην Ευρώπη».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διανομή λαδιού στα Χανιά



Πρωτοβουλία για να βοηθήσουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Σε δωρεάν διανομή 900 λίτρων λαδιού σε πολίτες, προχώρησαν τα μέλη της ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής ελιάς Χανίων.

Η διανομή που έγινε στην πλατεία 1866 είχε διπλό στόχο. Τα μέλη της ομάδας θέλησαν να βοηθήσουν πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά και να διαμαρτυρηθούν για τη χαμηλή τιμή του προϊόντος για τον παραγωγό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης Θεμιστοκλή Περβολιανάκη, εκτός από το λάδι που δόθηκε στους πολίτες, 200 λίτρα θα διατεθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Χανίων και άλλα 200 λίτρα θα σταλούν στους απεργούς της χαλυβουργίας στην Αθήνα.

Τις ποσότητες ελαιολάδου έχουν προσφέρει αφιλοκερδώς τα μέλη της ομάδας παραγωγών και ελαιουργεία των Χανίων. Την πρωτοβουλία στηρίζουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα», το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Το λάδι που δόθηκε τυποποίησε δωρεάν ιδιωτικό ελαιουργείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλες 5 τρύπες στο ζωνάρι του 2012

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ * 1.000 ευρώ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

 

Πενταπλή επιβάρυνση από φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά έρχεται το 2012 για περίπου 3,7 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους, με τους έχοντες παιδιά να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω της δραστικής μείωσης του αφορολογήτου.

Η κατακόρυφη πτώση του αφορολόγητου ορίου (σ.σ. η πρώτη τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο) στα 5.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ που ξεκίνησε στις αρχές του 2011, και η επιβολή της έκτακτης εισφοράς προκαλούν σημαντικές απώλειες σε μισθούς και συντάξεις, που ξεπερνούν ακόμα και τα 1.000 ― για μεσαία εισοδήματα, καθώς:

* Από τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ή από αυτό το μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα υποστούν την αυξημένη παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, ενώ με την εκκαθάριση της δήλωσης εισοδήματος την άνοιξη του επόμενου έτους θα τους παρακρατηθεί και η διαφορά των 300 ευρώ από τη δεύτερη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ που έγινε προ τριμήνου.

* Από τον Ιανουάριο ξεκινάει και η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς που αναλογεί στα εισοδήματα που αποκτώνται το 2012. Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που αναλογεί στο αποκτηθέν εισόδημα του 2011, ενώ μέχρι και τον Φεβρουάριο θα εξοφλείται η έκτακτη εισφορά που αναλογεί στο εισόδημα που αποκτήθηκε το 2010.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, καθορίζεται η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και συγκεκριμένα:

1 Με μειωμένο αφορολόγητο 5.000 ευρώ θα παρακρατείται ο φόρος εισοδήματος σε μισθωτούς και συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2012.

2 Αν υπάρχουν προστατευόμενα παιδιά, το αφορολόγητο προσαυξάνει κατά 2.000 ευρώ ή στα 7.000 ευρώ για όποιον έχει 1 παιδί, κατά 4.000 ευρώ ή στα 9.000 ευρώ με 2 παιδιά και κατά 7.000 ευρώ ή στα 12.000 ευρώ με 3 παιδιά με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

3 Το αφορολόγητο είναι αυξημένο στα 9.000 ευρώ για νέους μέχρι 30 ετών (όσοι γεννήθηκαν από 1ης/1/1982 και μετά), συνταξιούχους άνω των 65 ετών (να έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/1946), άτομα με ειδικές ανάγκες και συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Απαραίτητη προϋπόθεση, το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, να μην ξεπερνάει τα 9.000 ευρώ. Αν το συνολικό εισόδημα είναι πάνω από 9.000 ευρώ, τότε το ποσό του φόρου που προκύπτει βάσει κλίμακας περιορίζεται ώστε το τελικό συνολικό καθαρό εισόδημα μετά την αφαίρεση του φόρου να μην είναι χαμηλότερο από 9.000 ευρώ.

4 Το αφορολόγητο όριο αυξάνει επιπλέον κατά 2.000 ευρώ ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά για το φορολογούμενο ή για καθένα από τα πρόσωπα που τον βαρύνουν, εφόσον είναι άτομα με ειδικές ανάγκες (αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, είναι τυφλοί, νεφροπαθείς κ.λπ.). Συνεπώς, προκειμένου για τον υπολογισμό του φόρου που πρέπει να παρακρατείται από 1ης/1/2012 το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας για τις ακόλουθες περιπτώσεις διαμορφώνεται ως εξής:

Δηλαδή, το αφορολόγητο ορίζεται στις 11.000 ευρώ για άτομα με ειδικές ανάγκες, συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες και για νέους μέχρι 30 ετών που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και στις 7.000 ευρώ για άτομα άνω 30 ετών και μέχρι 65 ετών που τους βαραίνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Και στην περίπτωση αυτή αν υπάρχουν παιδιά έχουν επιπλέον προσαύξηση αφορολογήτου κατά 2.000 ευρώ με 1 παιδί, 4.000 ευρώ με 2 παιδιά και 7.000 ευρώ με 3 παιδιά, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Το ποσό προσαύξησης του αφορολογήτου μειώνει ανάλογα το ποσό του δεύτερου ή του τρίτου και όποιου επόμενου κλιμακίου απαιτείται.


5 Το φορολογούμενο βαραίνουν ανήλικα άγαμα παιδιά, ενήλικα άγαμα παιδιά μέχρι 25 ετών που σπουδάζουν, ενήλικα άγαμα και άνεργα (εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ) παιδιά κατά 2 χρόνια μετά το σχολείο ή τις σπουδές, άγαμα παιδιά που είναι φαντάροι, άγαμα ή διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας παιδιά με αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην έχουν ετήσιο φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο εισόδημα πάνω από 2.900 ευρώ ή 6.000 ευρώ (δεν συνυπολογίζονται εξωιδρυματικό επίδομα, προνοιακά επιδόματα κ.λπ.) στην περίπτωση αναπήρων.

6 Το αφορολόγητο των παιδιών ή το επιπλέον σε περίπτωση αναπηρίας προσαυξάνει μόνο αν υποβληθεί δήλωση οικογενειακής κατάστασης ή αποδεικτικό κατάστασης (γνωμάτευση οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής ή εγγραφή στο γενικό μητρώο τυφλών κ.λπ.) στον εργοδότη κατά τον Ιανουάριο.

Ολες οι αμοιβές


7 Στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα συνυπολογίζονται κάθε είδους αμοιβές, όπως υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυχτερινή ή Κυριακών ή αργιών, επίδομα ισολογισμού κ.λπ. Τυχόν έκτακτο εφάπαξ, πριμ παραγωγικότητας, αναδρομικά προηγούμενων μηνών του ίδιου έτους κ.λπ. δεν συναθροίζονται με τις μηνιαίες αποδοχές, αλλά με το συνολικό ετήσιο εισόδημα και ο τυχόν επιπλέον φόρος που προκύπτει παρακρατείται το μήνα που καταβλήθηκε το ποσό.

8 Ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης γίνεται με βάση 14 μισθούς στην περίπτωση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και με 12 μισθούς για τους δημοσίους υπαλλήλους.

9 Το ποσό φόρου μειώνεται 1,5%, ως έκπτωση λόγω προκαταβολής, και το υπόλοιπο αποτελεί το φόρο που παρακρατείται σε ετήσια βάση.

10 Με συντελεστή 3% υπολογίζεται ο παρακρατούμενος φόρος σε αμειβόμενους με ημερομίσθιο άνω των 24 ευρώ και σχέση εργασία ορισμένου χρόνου.

11 Με συντελεστή 20% παρακρατείται ο φόρος επί των καθαρών αμοιβών από υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα και κάθε άλλου είδους πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, που καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα και δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές κι εφόσον αυτές θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

12 Με συντελεστή 10% θα παρακρατούν το φόρο οι εργοδότες -πλην αυτού που καταβάλλει τις μεγαλύτερες αποδοχές- σε ωρομίσθιους καθηγητές που απασχολούνται ταυτόχρονα σε πολλούς εργοδότες, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως καθηγητές σε φροντιστήρια.



Φόρος επικουρικών


14 Με συντελεστές 5%-15% παρακρατείται ο φόρος σε επικουρικές συντάξεις, βοηθήματα κ.λπ. που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας. Σε εισόδημα μέχρι 2.500 ευρώ ο συντελεστής είναι 5%, από 2.501 ευρώ μέχρι 4.500 ευρώ είναι 10% και 15% για καθαρό ποσό παροχής άνω των 4.500 ευρώ.

15 Δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την παρακράτηση η μείωση φόρου για μισθωτούς που κατοικούν τουλάχιστον 9 μήνες σε παραμεθόριες περιοχές.

16 Σε πολλαπλή απασχόληση ο εργαζόμενος με δήλωσή του στους εργοδότες στους οποίους απασχολείται πρέπει να επιλέγει την κύρια απασχόλησή του με κριτήριο το μεγαλύτερο ποσό αποδοχών και ο φόρος θα παρακρατείται βάσει κλίμακας. Οι εργοδότες με τις μικρότερες αποδοχές θα παρακρατούν φόρο με συντελεστή 20%.

17 Απαλλάσσονται του φόρου μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, σε ποσοστό άνω του 80%.

18 Δεν παρακρατείται φόρος στο επιπλέον ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτάται από απασχολούμενους στην επιχείρηση, όπως παροχή κατοικίας σε στελέχη και υπαλλήλους, παροχή αυτοκινήτου σε στελέχη κ.λπ. *



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιους «καίνε» τα αυξημένα έως 200% νέα τεκμήρια




Τα νέα τεκμήρια «καίνε» και απειλούν κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρό ή μεσαίου κυβισμού. Τα αυξημένα τεκμήρια σε συνδυασμό με το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ αναμένεται να οδηγήσουν στα ταμεία της εφορίας πάνω από 3.000.000 φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο.

«Παγίδες» με τεκμήρια - «φωτιά» για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες που θα φέρουν περισσότερους φόρους σε εκατομμύρια φορολογούμενους έχει «στήσει» το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την είσπραξη εσόδων άνω του 1 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.

Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2012 οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους αλλά για μεγαλύτερα εισοδήματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή των νέων αυξημένων ακόμη και 200% τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία ισχύουν για τα φετινά εισοδήματα.

Τα νέα τεκμήρια «καίνε» και απειλούν κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρό ή μεσαίου κυβισμού. Τα αυξημένα τεκμήρια σε συνδυασμό με το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ αναμένεται να οδηγήσουν στα ταμεία της εφορίας πάνω από 3.000.000 φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο.

 

Ακόμα και για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών ο φόρος που αναλογεί θα είναι 400 ευρώ.

Δαπάνες διαβίωσης

Κι αυτό, γιατί με βάση τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, η εφορία θα υπολογίσει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ και έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο. Συνολικά δηλαδή, το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ.

Οι αλλαγές που επήλθαν στα τεκμήρια διαβίωσης με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου περιγράφονται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γ. Καπελέρη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Τα τεκμήρια για τις κατοικίες αυξήθηκαν έως 33,3%. Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως εξής:
Μέχρι και 80 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Από 121 μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.?
Από 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και
Από 301 τετραγωνικά μέτρα με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Υπολογισμός

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικός χώρος σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.

Όταν το ποσοστό της συνιδιοκτησίας ή το ποσοστό του ενοικίου σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας, δεν καταλήγει σε ακέραιο ποσοστό τότε θα γίνεται στρογγυλοποίηση προς την πλησιέστερη μονάδα, για παράδειγμα 39,5% σε 40% ή 35,2% σε 35%. Το ίδιο ισχύει και για τους βοηθητικούς χώρους.

2. Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα αυξήθηκε από 33,3% μέχρι 71,3%. Ειδικότερα το τεκμήριο ανέρχεται:
Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε. σε 4.000 ευρώ.
Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά.
Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και
Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

3. Χωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες» θα είναι μέχρι τις 31.12.2013 η αγορά ή η χρονομεριστική ή η χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, η ανέγερση οικοδομών και η κατασκευή πισίνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσβάσιμες παραλίες για ΑμεΑ



Είκοσι παραλίες στο Νότιο Αιγαίο, πρόκειται να διαμορφωθούν και να εξοπλιστούν, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία.


Το μεγάλο έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης, τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η πρόταση αφορά την εγκατάσταση στις παραλίες συστημάτων προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία.

Συγκεκριμένα κάθε μια από τις είκοσι παραλίες σε 17 νησιά της Περιφέρειας, πρόκειται να εξοπλιστεί με δύο αμφίβια αμαξίδια, ειδικό διάδρομο για την κίνηση του αμαξιδίου και την πρόσβαση του λουόμενου στη θάλασσα, τις ομπρέλες και τα αποδυτήρια, καθώς και ειδικό χώρο (καμπίνα) Αποδυτηρίων-Αποχωρητηρίων.
“Είναι καθήκον όλων μας να στηρίξουμε την προσπάθεια και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση των ατόμων αυτών στην κοινωνία”, τονίζει ο Αντιπεριφεριάρχη Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο οποίος θέτει ως στόχο να καταστεί το Νότιο Αιγαίο η Περιφέρεια με τις περισσότερες προσβάσιμες παραλίες.

Μετά την υποβολή πρότασης για τον πλήρη εξοπλισμό των Σχολείων Ειδικής Αγωγής του Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια δείχνει για άλλη μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο.

Πρότυπο της συγκεκριμένης δράσης αποτελεί η παραλία της Βάρης στη Σύρο, στην οποία έχουν εγκατασταθεί από το 2009 από τον τέως δήμο Ποσειδωνίας συστήματα προσβασιμότητας, τόσο σε άτομα με κινητικά προβλήματα, όσο και σε άτομα με απώλεια μερικής ή ολικής όρασης. Μάλιστα το φετινό καλοκαίρι η συγκεκριμένη παραλία αποτέλεσε πόλο έλξης ομάδας τουριστών με προβλήματα όρασης από την Παλαιστίνη συμβάλλοντας στην αύξηση των επισκεπτών, στην παράτασης της τουριστικής περιόδου και στη διεθνή προβολή της χώρας μας.

Οι παραλίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν επιλογή με βάση τις παρακάτω προϋποθέσεις:

• είναι χαρακτηρισμένες ως «πολυσύχναστες παραλίες» (σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 23/2000 (ΦΕΚ 18 Α΄/7-2-2000) και το άρθρο 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα αριθ.: 20 (ΦΕΚ 444 Β΄/26-4-99)
• ή έχουν βραβευθεί με τη «Γαλάζια Σημαία» για το έτος 2011 σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
• Επιπλέον διαθέτουν την κατάλληλη μορφολογία εδάφους (μικρές κλίσεις, απουσία σκαλοπατιών και υψομετρικών διαφορών), καθώς και Ναυαγοσώστη ή Επόπτη Παραλίας.

Η δημιουργία συνθηκών για την παροχή ίσων ευκαιριών σε ΑμεΑ ακόμα και στον τομέα του παραθερισμού, η παράταση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση της επισκεψιμότητας, η διεθνής προβολή και η εν γένει αναβάθμιση και εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της δράσης.

Καλλιεργώντας τη συνείδηση της ευαισθητοποίησης και της συμπαράστασης στο συνάνθρωπο με αναπηρίες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα εξακολουθήσει να προωθεί τέτοιες δράσεις.


Διαβάστε περισσότερα...