Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Οι «κανόνες» του φυσιολογικού βάρους



Πώς ορισμένοι άνθρωποι παραμένουν στα κιλά τους δίχως στερητικές δίαιτες
.
Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι δίχως να κάνουν στερητικές δίαιτες και να ανησυχούν υπερβολικά για το βάρος τους, καταφέρνουν να παραμείνουν στα κιλά τους. Ποιοι είναι οι «κανόνες» που ακολουθούν για να τα καταφέρουν;

1. Και αυτοί… καταβροχθίζουν

Απολαμβάνουν την κραιπάλη τους και την ξεχνάνε. Τρώνε αυτό που θέλουν αλλά την επόμενη μέρα δεν το παρακάνουν. Έχουν όμως το μυστικό τους: οι μερίδες τους δεν είναι ποτέ μεγάλες.

2. Δεν έχουν «κακές» τροφές

Δεν εξορίζουν δια παντός τη σοκολάτα από το ψυγείο τους ή κάποιο αναψυκτικό. Απλώς προσέχουν το υπόλοιπο διαιτολόγιο τους στην ημέρα.

3. Παίρνουν βάρος

Αλλά δε στεναχωριούνται. Λίγη γυμναστική, λίγη προσοχή την επόμενη μέρα και δεν αφήνουν το ένα παραπάνω κιλό να γίνει δύο και μετά τρία. Επεμβαίνουν εγκαίρως!

4. Δεν έχουν μέρες που νιώθουν υπέρβαροι

Δείτε τους: πάντα κάνουν κάτι – κινούνται, μιλούν, αλληλεπιδρούν, ζουν. Δεν αφήνουν την εικόνα που έχουν για το σώμα τους να ορίζει τον τρόπο που ζουν.

5. Δεν μάχονται την πείνα τους

Δεν αγνοούν την πείνα τους. Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να ελέγχουν τι τρώνε- με αποτέλεσμα να μην αποσυντονίζουν τη γλυκόζη στο αίμα και να καταλήγουν να τρώνε τη διπλάσια ποσότητα απ’ όση θα έπρεπε.

Κανονίζουν τα γεύματά τους να είναι μικρά και συχνά για να ενισχύουν το μεταβολισμό τους και δεν μειώνουν κανένα γεύμα μέσα στην ημέρα.

6. Απολαμβάνουν ένα ποτό

Οι αδύνατοι άνθρωποι βλέπουν τα θετικά του κρασιού. Είναι χαλαρωτικό, είναι διασκεδαστικό, σε κάνει να νιώθεις καλά.

Οι πιο παχουλοί βλέπουν τα αρνητικά: είναι γεμάτο θερμίδες, διεγείρει την όρεξη και είναι θλιβερό όταν δεν το πίνεις με παρέα. Απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί και ζουν τη στιγμή.

Συμβουλή

Η δίαιτα του ενός κιλού. Φροντίζω να ζυγίζομαι κάθε βδομάδα. Εάν ο δείκτης της ζυγαριάς μου δείξει ένα κιλό πάνω ξέρω τι να κάνω: περισσότερη άσκηση και μικρότερη μερίδα για μια δυο μέρες.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι φράουλες ενισχύουν τη μνήμη



Τι υποστηρίζει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι φράουλες και τα μύρτιλλα μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε έναν πιο αργό ρυθμό έκπτωσης της μνήμης.

Φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως οι φράουλες και τα μύρτιλλα, διατηρούν τον εγκέφαλο σε φόρμα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Συγκεκριμένα, έρευνα του Νοσοκομείου Brigham and Women’s Hospital έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν συχνά αυτά τα φρούτα είχαν πιο καθυστερημένη μείωση της μνημονικής τους ικανότητας έως και κατά δυόμισι χρόνια!

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Neurology» οι ειδικοί ανέλυσαν τα ερευνητικά δεδομένα της μελέτης Nurses’ Health, στην οποία συμμετείχαν 121.700 νοσοκόμες ηλικίας 30-55 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Colgate χαρίζει παιδικά χαμόγελα



Στηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» με 25.000 ευρώ
.
Η Colgate προσφέρει 25.000 ευρώ για τη στοματική υγεία των παιδιών που στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Οπότε, τραβήξτε μια φωτογραφία σας και ανεβάστε τη στο Facebook. Έτσι, θα στηρίξετε την προσπάθεια της εταιρείας.

Η Colgate με το σύνθημα «Ελλάδα συνεχίζουμε με χαμόγελο», φροντίζει τα παιδιά που έχουν ανάγκη υποστήριξης ώστε να χαρίσει όσα περισσότερα παιδικά χαμόγελα γίνεται.

Και γι’ αυτό πήρε την πρωτοβουλία να χαρίσει 25.000 ευρώ στα παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και όλοι μπορούν να συνεισφέρουν. Αρκεί φυσικά να τραβήξετε μία φωτογραφία που χαμογελάτε περισσότερο και να την ανεβάσετε στη σελίδα Colgate Greece στο Facebook και θα συμβάλλετε στα «χαμόγελα».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα τρόφιμα που νομίζουμε ότι είναι υγιεινά



Περιέχουν ζάχαρη, λιπαρά και συντηρητικά.

Θέλετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας, αλλά δεν θέλετε να στερηθείτε εντελώς την απόλαυση του φαγητού. Έτσι, καταφεύγετε σε τροφές που δεν περιέχουν πολλές θερμίδες ή λιπαρά, χωρίς να είναι άγευστες ή νερόβραστες. Απολαμβάνετε χωρίς να νιώθετε τύψεις. Όμως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Οι τροφές που θεωρείτε ότι δεν θα επιδράσουν στην υγεία και τη σιλουέτα σας, μπορεί, εν τέλει, να σας παχαίνουν περισσότερο!

Δείτε μερικά πραδείγματα.

Παγωμένο γιαούρτι

Το επιδόρπιο που έχει γίνει τόσο πολύ της μόδας, είναι σαφώς λιγότερο παχυντικό από ένα κανονικό παγωτό. Όμως προσοχή! Αυτό ισχύει αν το φάτε σκέτο. Αν πέσετε στην παγίδα και προσθέσετε ένα σωρό toppings, τα οποία έχουν μπόλικη ζάχαρη, το αποτέλεσμα θα είναι ένα επιδόρπιο-βόμβα με 400-500 θερμίδες!

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη έχει ενοχοποιηθεί επειδή επιδεινώνει τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης, μιας αυτοάνοσης ασθένειας, που ταλαιπωρεί πολλούς ενήλικες, αλλά και παιδιά. Επίσης, έχει συνδεθεί με αλλεργίες.
Πέραν τούτου, οι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, δεν έχουν λόγο να καταναλώνουν προϊόντα χωρίς γλουτένη. Τα τρόφιμα αυτα, αν και θεωρούνται υγιεινά, στην πραγματικότητα περιέχουν πολλή ζάχαρη και συντηρητικά.

Δημητριακά με φυτικές ίνες

Τα επεξεργασμένα δημητριακά, δεν είναι η ιδανική πηγή φυτικών ινών, καθώς περιέχουν αρκετή ζάχαρη, αλάτι και χημικά πρόσθετα. Είναι καλύτερο να καταναλώνουμε δημητριακά τύπου κουάκερ και να προτιμάμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για τις φυτικές ίνες.

Επεξεργασμένα προϊόντα σόγιας

Τα μπισκότα, ο «κιμάς» και τα άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση τη σόγια, δεν είναι βλαβερά, αλλά ούτε και ευεργετικά για την υγεία μας. Αυτό συμβαίνει επειδή, μετά την επεξεργασία δεν έχουν απομείνει στο προϊόν παρά ελάχιστοι από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που κάνουν τη σόγια τόσο πολύτιμη.

Επιδόρπια γιαουρτιού

Πόσες φορές δεν έχουμε πει «όχι» σε ένα παχυντικό σνακ, προτιμώντας ένα «γιαουρτάκι» με χαμηλά λιπαρά και φρούτα; Κι όμως, το αθώο γιαουρτάκι μας μπορεί να είναι εξίσου παχυντικό και βλαβερό με ένα λαχταριστό κρουασάν. Τα επιδόρπια γιαουρτιού, παρόλο που είναι Light, περιέχουν πολλή ζάχαρη. Επίσης, για να εξισορροπηθεί η αδυναμία στη γεύση, λόγω των χαμηλών λιπαρών, οι παρασκευαστές βάζουν χημικά πρόσθετα. Αν θέλετε γιαουρτάκι, επιλέξτε ένα απλό, ελληνικό γιαούρτι.

Φυστικοβούτυρο

Τα τελευταία χρόνια το φυστικοβούτυρο έχει αρχίσει να κερδίζει οπαδούς και στην Ελλάδα. Είναι πολύ νόστιμο και περιέχει τα ευεργετικά συστατικα του φυστικιού. Όμως, δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά λιπαρό και παχυντικό τρόφιμο, το οποίο, καλό είναι, να καταναλώνεται με φειδώ. Επίσης, κάποια είδη φυστικοβούτυρου περιέχουν και ζωϊκά λίπη.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται φορολογικό σοκ για μισθωτούς και συνταξιούχους



Οι κρυφές επιβαρύνσεις θα οδηγήσουν σε τσουχτερά εκκαθαριστικά.

Τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή. Πόσο μάλλον δε, σε αυτή τη χώρα. Η μετάθεση των τελικών προθεσμιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων στις 15 Ιουνίου, δηλαδή 40 μέρες μετά τις εκλογές, κάθε άλλο παρά συμπτωματική φαίνεται ότι ήταν.

Τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων τις περιμένει ένας βαρύς φορολογικός πέλεκυς, σε ό,τι αφορά το εκκαθαριστικό σημείωμα, που θα παραλάβουν για τα εισοδήματα του 2011. Δείτε γιατί:

Η παρακράτηση του φόρου σε μισθούς και συντάξεις έγινε κατ΄ αρχήν με αφορολόγητο 12.000 και από τα μέσα σχεδόν της περυσινής χρονιάς με αφορολόγητο 8.000 ευρώ. Όμως, με δεδομένο ότι το αφορολόγητο άλλαξε ξανά και μειώθηκε περαιτέρω στα 5.000 ευρώ, το συνολικό εισόδημα των φορολογουμένων θα υπολογιστεί με βάση αυτό το όριο. Αυτό σημαίνει πως θα κληθούν να πληρώσουν δυσανάλογα υψηλότερο φόρο σε σχέση με την παρακράτηση, που τους επιβλήθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2011.

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους συνταξιούχους, οι οποίοι παίρνουν και επικουρική σύνταξη. Κι αυτό, γιατί στη συγκεκριμένη παροχή η παρακράτηση είναι πολύ χαμηλή, ακόμη και μηδενική, καθώς δεν υπολογίζεται με βάση το συνολικό εισόδημα του δικαιούχου. Για τον υπολογισμό, όμως, του φόρου για τα συνολικά εισοδήματα του 2011, η επικουρική προστίθεται στην κύρια και έτσι ο φόρος αυξάνεται και εδώ κατακόρυφα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνταξιούχου του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος έλαβε πέρυσι 2.500 ευρώ από την επικουρική του σύνταξη. Για το ποσό αυτό, του παρακράτησαν μόλις… 86 ευρώ. Όμως, αυτά τα 2.500 ευρώ, προστίθενται στην κύρια σύνταξη και θα φορολογηθούν με συντελεστή, για παράδειγμα, 20%. Δηλαδή, θα επιβαρυνθούν με φόρο 500 ευρώ, σχεδόν όσο οι επικουρικές τριών μηνών!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το γεγονός ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος καλοκαιριού θα σημάνει ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα αναγκαστούν – αν δεν υπάρξει η σχετική μέριμνα – να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ!


Διαβάστε περισσότερα...

Απεβίωσε ο 26χρονος κολυμβητής Αλεξάντερ Ντέιλ Οεν



«Έφυγε» μετά από ανακοπή καρδιάς.

Στα 26 του χρόνια απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς ο Νορβηγός παγκόσμιος πρωταθλητής στην κολύμβηση Αλεξάντερ Ντέιλ Όεν.

Ο Νορβηγός αργυρός Ολυμπιονίκης στα 100 μ. πρόσθιο βρέθηκε τα ξημερώματα νεκρός από τους συναθλητές του στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή της εθνικής ομάδας της χώρας του καθώς προετοιμαζόταν εν όψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Ντέμπρετσεν.

Ο άτυχος αθλητής είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα πρόσθιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Σανγκάης το 2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να προφυλαχθείτε από την τενοντίτιδα



Τι πρέπει να κάνετε.

Ταλαιπωρείτε συστηματικά τους καρπούς, τους αγκώνες και τους ώμους σας; Τότε είναι πολύ πιθανό να καταπονείτε και τους τένοντες με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή στην περιοχή και να αρχίσετε να πονάτε και στη συνέχεια να δυσκολεύεστε να κινήσετε τις αρθρώσεις σας.

Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε. Τις περισσότερες φορές αρκεί να ξεκουραστείτε λίγο και να βάλετε πάγο στην περιοχή και θα απαλλαγείτε από το πρόβλημα.

Οι συνηθέστερες αιτίες της τενοντίτιδας


Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις: κυρίως των ποδιών και των χεριών, που κάνουν όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, οι αθλητές και όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες.

Ένας τραυματισμός: Αν χτυπήσετε σε κάποια άρθρωση, μπορεί να τραυματιστεί ο τένοντας ή ακόμη και να «σπάσει» (ρήξη του τένοντα).

Η ηλικία: Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνότερα τενοντίτιδα επειδή με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες εκφυλίζονται και συγκεντρώνουν άλατα ασβεστίου, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητα και την ευκινησία τους.

Διάφορες παθήσεις: Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ουρική ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, ερυθηματώδη λύκο και άλλα σπανιότερα νοσήματα, έχουν προδιάθεση για τενοντίτιδες.

Πάρτε προληπτικά μέτρα


Κάντε ασκήσεις: Με την κατάλληλη γυμναστική δυναμώνουν οι μύες, γεγονός που βοηθά τις αρθρώσεις και τους τένοντες και τους καθιστά λιγότερο ευάλωτους σε τραυματισμούς. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να μην το παρακάνετε με τον αριθμό και την ένταση των ασκήσεων. Επίσης, φροντίστε να μην παραλείπετε ποτέ την προθέρμανση και την αποθεραπεία μετά την άσκηση, γιατί η πρώτη προετοιμάζει το σώμα για την προπόνηση και η δεύτερη αποτρέπει το «πιάσιμο» των τενόντων.

Ξεκουραστείτε και τεντωθείτε Όταν εργάζεστε πολλή ώρα ή κάνετε προπόνηση, ξεκουράζετε συχνά τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις. Για παράδειγμα, όταν γράφετε πολλή ώρα στον υπολογιστή, σταματήστε και τεντώστε προς τα πίσω τις άκρες των δαχτύλων του ενός σας χεριού με το άλλο χέρι, ώστε να νιώθετε ότι τεντώνεται ολόκληρη η περιοχή από τα δάχτυλα μέχρι τον αγκώνα. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση και στο άλλο χέρι.

Χάστε τα περιττά κιλά και μη σηκώνετε πολλά βάρη. Θα ξαλαφρώσετε τους τένοντές σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρύβει κινδύνους το σεξ το καλοκαίρι



Ενημερωθείτε για τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε.

Οι καυτές βραδιές του καλοκαιριού συχνά βγάζουν στην επιφάνεια τα πιο βαθιά και πιο έντονα συναισθήματα αγάπης και πόθου. Γιατί να περιοριστούμε στο σεξ στην κρεβατοκάμαρα, ή γενικότερα στο σπίτι, όταν υπάρχουν οι παραλίες, οι πισίνες αλλά και.. οι μπανιέρες για να φιλοξενήσουν τις πιο ιδιωτικές μας στιγμές;

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι, όπως αποδεικνύεται. Όσο αντισεξουαλικό και αν ακούγεται, το «καλοκαιρινό σεξ» κρύβει κινδύνους για την υγεία αλλά και πρακτικές δυσκολίες.

Αν και οι απαγορεύσεις δε χωράνε στο σεξ, καλό είναι να παίρνουμε κάποιες προφυλάξεις:

Προφυλακτικά + νερό = παγίδα

Δε θέλουμε να ρίξουμε κρύο νερό στις φαντασιώσεις σας –κοινώς να σας ξενερώσουμε- αλλά μήπως να σκεφτείτε πιο «ξηρές» στάσεις;

Αν και τα προφυλακτικά θεωρούνται συμβατά με λιπαντικά με βάση το νερό, δε θα πρέπει να βυθίζονται πλήρως στο νερό. Οι εταιρίες προφυλακτικών δε δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε τέτοια κατάσταση, και συνεπώς δεν μπορούν να εγγυηθούν για την αποτελεσματικότητά τους όταν χρησιμοποιούνται σε πισίνες, μπανιέρες και άλλες τέτοιες «παράτολμες» καταστάσεις.

«Αν και το αλάτι του θαλασσινού νερού δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο υλικό των προφυλακτικών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ισχύει το ίδιο και για τις χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται στις πισίνες, όπως είναι το χλώριο και το όζον για παράδειγμα» δήλωσε για το θέμα εκπρόσωπος της εταιρίας Durex.

Η θερμότητα θα μπορούσε να σπάσει το προφυλακτικό. Άσε που είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να μπει το προφυλακτικό μέσα στο νερό.

Ήλιος, άμμος και… βακτήρια


Μήπως έχετε σχέση και είστε μονογαμικός τύπος, οπότε δε χρησιμοποιείτε προφυλακτικά; Και πάλι μπορεί να υπάρχει λόγος να αποφύγετε το σεξ στο νερό, αφού οι κακώς συντηρημένες πισίνες, μπανιέρες και τα υδρομασάζ δε αποκλείεται να είναι χώροι αναπαραγωγής βακτηρίων.

Έρευνα, που πραγματοποίησε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο του Oregon, απέδειξε ότι το καλοκαίρι είναι η χειρότερη εποχή για λοιμώξεις από βακτήρια, με τις σοβαρές λοιμώξεις, που προκαλούνται από βακτήρια να φτάνουν και το 17% για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς.

Τέτοια βακτηρίδια, επισημαίνουν οι ερευνητές, αποτελούν συχνή αιτία γαστρεντερικών και αναπνευστικών λοιμώξεων, αλλά και άλλων παθήσεων, όπως η πνευμονία και οι μολύνσεις στο αίμα. Επιπλέον, τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος, για τα οποία η σεξουαλική επαφή αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου.

Το να ζήσετε τον έρωτά σας στην αμμουδιά μπορεί επίσης να μην είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία σας. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην έκδοση του Ιουλίου του 2007 του περιοδικού Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Environmental Science & Technology), υποστηρίζει ότι τα επικίνδυνα μικρόβια, που εντοπίζονται μέσα στη θάλασσα, μπορούν να βρεθούν και στην άμμο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 91% των παραλιών στη μελέτη είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του εντερόκοκκου (βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού, εκκολπωματίτιδα και μηνιγγίτιδα), και 62% είχαν ίχνη από την E. coli. Αυτό το βακτήριο, όταν βρεθεί σε υψηλά επίπεδα στο νερό, μπορεί να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα ή λοιμώξεις στο αυτί.

Οι κίνδυνοι των «καταδύσεων»


Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να σας αλλάξουν τη γνώμη, τι θα λέγατε αν σας πληροφορούσαμε και για το εξής: Το ζεστό νερό της μπανιέρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υπογονιμότητας στους άνδρες.

Μελέτη, που έγινε το 2007 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσε ότι η συνολική σωματική έκθεση σε υγρή θερμότητα μπορεί να εξασθενήσει τόσο την παραγωγή του σπέρματος όσο και την κινητικότητά του. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποιούσαν ζεστή μπανιέρα ή θερμαινόμενο Jacuzzi σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία του σώματός τους για 30 λεπτά ή περισσότερο κάθε εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη συμμετοχή τους στο πείραμα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να σταματήσουν όλες τις θερμές «καταδύσεις» για τρεις ή περισσότερους μήνες και το 45% των ανδρών ανέφεραν μέση αύξηση της συνολικής κινητικότητας των σπερματοζωαρίων τους κατά 491% μετά από τρεις με έξι μήνες. Παράλληλα η μελέτη απέδειξε ότι το 85-90% των περιπτώσεων υπογονιμότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική θεραπεία ή με χειρουργική επέμβαση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλιοθεραπεία και κάπνισμα δεν πάνε μαζί



Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα.

Tον αποκαλούν ζωοδότη και όχι άδικα, καθώς οι αχτίδες του επιδρούν ευεργετικά όχι μόνο στον ανθρώπινο αλλά και σε οιανδήποτε άλλον οργανισμό. H συστηματική όμως και πολύωρη έκθεση της επιδερμίδας μας στην ηλιακή ακτινοβολία εγκυμονεί, όπως έχει εδώ και δεκαετίες αποδειχθεί επιστημονικά, μια σειρά κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, ο μεγαλύτερος μεταξύ των οποίων είναι αυτός της εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.

Ωστόσο, μια νέα επιστημονική έρευνα, που ήρθε προσφάτως στο φως της δημοσιότητας, απειλεί να προσθέσει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» σε όσους καπνιστές επιθυμούν διακαώς ένα όσο το δυνατόν τροπικότερο μαύρισμα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Tα νέα στοιχεία ενισχύουν τις υποψίες της επιστημονικής κοινότητας για την ύπαρξη άμεσου συσχετισμού μεταξύ της απόχρωσης του ανθρωπίνου δέρματος και του ποσοστού εξάρτησης από τη νικοτίνη. H έρευνα, η οποία διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με τη συμμετοχή 150 ατόμων, κατέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι οι εθελοντές που διέθεταν σε υψηλότερη περιεκτικότητα τη χρωστική ουσία μελανίνη στον οργανισμό τους κατανάλωναν κατά μέσο όρο περισσότερα τσιγάρα από τους συμμετέχοντες που διέθεταν πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Oι μεν πρώτοι εμφάνιζαν παράλληλα, σε σχέση με τους δεύτερους, μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης στη νικοτίνη, ενώ ο οργανισμός τους αντιδρούσε με μεγαλύτερη ευαισθησία στις παράγωγες και ύποπτες για εκδήλωση καρκίνου ουσίες των τσιγάρων.

«Διαπιστώσαμε ότι η συγκέντρωση μελανίνης συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των καθημερινά καταναλισκόμενων τσιγάρων, τον βαθμό εξάρτησης στη νικοτίνη και την έκθεσή της σε αυτήν», επισημαίνει ο επιστημονικός ερευνητής, ειδικός σε θέματα βιοσυμπεριφοράς της υγείας, καθηγητής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Γκάρι Kινγκ, ο οποίος επέλεξε τους εθελοντές για την έρευνα από τους κόλπους των Aφροαμερικανών. Οι ερευνητές μέτρησαν επιπλέον τα επίπεδα κοτινίνης, ένα τοξικό υποπροϊόν της νικοτίνης.

H «ύπουλη» μελανίνη


H ερευνητική ομάδα βασίστηκε στις στατιστικές αναλύσεις των δεδομένων σχετικά με 3 παραμέτρους του καπνίσματος (ημερήσιος αριθμός τσιγάρων, τεστ βαθμού εξάρτησης από τη νικοτίνη και των επιπέδων συγκέντρωσης κοτινίνης), σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων μεταβλητών, όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και η δημογραφική προέλευση των καπνιστών.

Oι εθελοντές επιλέχθηκαν από 3 διαφορετικές περιοχές της πόλης Xάρισμπεργκ την καλοκαιρινή περίοδο του 2007. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να μετατρέψουν τις ενδείξεις τους σε αποδείξεις όσον αφορά τον πιθανό συσχετισμό ανάμεσα στα επίκτητα επίπεδα μελανίνης στο ανθρώπινο δέρμα και την ημερήσια ποσότητα των καταναλισκόμενων τσιγάρων και τον βαθμό εξάρτησης του καπνιστή από τη νικοτίνη.

Πέραν της αναμφισβήτητα υπαρκτής σχέσης ανάμεσα στην οφειλόμενη σε γενετικούς παράγοντες συγκέντρωση μελανίνης και τον βαθμό εξάρτησης από τη νικοτίνη, πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο συσχετισμού ανάμεσα στην ποσότητα «έκκρισης» μελανίνης μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως και στην ενίσχυση της ανάγκης για κάπνισμα αλλά και την αύξηση του βαθμού δυσκολίας απεξάρτησης του καπνιστή από το τσιγάρο.

«Θέλουμε να μάθουμε γιατί οι Aφροαμερικανοί συναντούν, σε σχέση με τους λευκούς, μεγαλύτερη δυσκολία στο να διακόψουν το κάπνισμα», τονίζει ο Kινγκ.

Tα μέλη της ομάδας του είναι της άποψης ότι μια σειρά ερευνών, καθεμία εκ των οποίων θα μπορούσε να διεξαχθεί σε διαφορετική περίοδο του έτους και σε διαφορετική γεωγραφική ζώνη, θα πρόσφερε σημαντική βοήθεια στην περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση του φαινομένου, καθώς θα καθιστούσε, μεταξύ άλλων, εφικτή τη μελέτη και αξιολόγηση των εποχικών διακυμάνσεων, όπως επί παραδείγματι ο παράγοντας του «μαυρίσματος» του δέρματος από τον ήλιο, εξηγεί ο Kινγκ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλήτρια κόσμου στις καισαρικές η Κύπρος



Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα νεογνά.

Πρωταθλήτρια κόσμου στις καισαρικές αναδεικνύεται η Κύπρος, με ποσοστό 53,5% επί των γεννήσεων. Αυτό ανακοινώθηκε στο 8ο μετεκπαιδευτικό συνέδριο Παιδιατρικής, που έγινε στην Κύπρο.

Στο συνέδριο σημειώθηκε, πάντως, ότι νεογνά που γεννιούνται με καισαρική τομή μπορεί να παρουσιάσουν παιδικό άσθμα, διαβήτη τύπου ένα και αυξημένο ποσοστό δυσανεξίας στην γλουτένη. Είναι γεγονός, ωστόσο ότι η καισαρική τομή σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σώσει τη ζωή της μητέρας και του παιδιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Λύθηκε το πρόβλημα με τα ακριβά φάρμακα



Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη χορήγηση τους.

Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών με σοβαρά χρόνια νοσήματα βάζει το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνοντας πως τα φάρμακά τους χορηγούνται από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα ιδιωτικά φαρμακεία. Στην ίδια ανακοίνωση δεσμεύεται πως θα πληρώσει στο ακέραιο τις χρωστούμενες εφημερίες στους γιατρούς.

Η ανακοίνωση του ΥΥΚΑ:

«Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώνει, ότι έχει δοθεί σχετική εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων, να εξασφαλίσουν την επάρκεια των φαρμάκων αυτών και οι πολίτες να εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία των πλησιέστερων νοσοκομείων του τόπου κατοικίας τους. Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών, που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία και προσέρχονται στα φαρμακεία τους, θα καταγράφονται σε ειδικό μητρώο, έτσι ώστε στο εξής να μην παρουσιάζεται πρόβλημα στην εκτέλεση των συνταγών.

Τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα λειτουργούν και σε απογευματινή βάρδια από την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με το θέμα των εφημεριών το ΥΥΚΑ παρακολουθεί καθημερινά την κατάσταση των νοσοκομείων, ανά νοσοκομείο και ανά ειδικότητα, σε συνεργασία τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και έχει ήδη ανταποκριθεί στα όσα δεσμεύτηκε, με την αποπληρωμή των εφημεριών Ιανουαρίου στις 24/04/2012».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξυπνες σύζυγοι, μακρόβιοι άνδρες



Ο τρόπος ζωής του άνδρα εξαρτάται σημαντικά από τη γυναίκα του.

Σουηδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υγεία και η μακροζωία ενός άνδρα δεν εξαρτάται από το επίπεδο μόρφωσής του αλλά από το επίπεδο μόρφωσης της συζύγου του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι άνδρες που παντρεύονται έξυπνες γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι -αν όχι όλοι- οι περισσότεροι άνδρες φαίνεται να δελεάζονται περισσότερο από τη γυναικεία ομορφιά παρά από τη γυναικεία εξυπνάδα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνδρες έχουν την τάση να θαμπώνονται από την εξωτερική εμφάνιση ενώ συχνά βάζουν σε δεύτερη μοίρα την εξυπνάδα της συντρόφου τους, ίσως γιατί πιστεύουν ότι οι ίδιοι μπορούν να είναι αρκετά έξυπνοι και για τους δύο.

Αν λάβουμε όμως υπόψη την έρευνα των Σουηδών επιστημόνων αυτή η τακτική των ανδρών δεν αποδεικνύεται και τόσο σοφή τελικά.

Το συμπέρασμα της μελέτης βέβαια δε σημαίνει ότι χρειάζεται ένας άνδρας να βρει μια γυναίκα με δύο πτυχία και τέσσερις ξένες γλώσσες για να εξασφαλίσει καλή υγεία και μακροζωία.

Ουσιαστικά αυτό που υποδεικνύει η έρευνα είναι ότι αυτό που έχει σημασία είναι μια γυναίκα να έχει ένα τέτοιο επίπεδο μόρφωσης και καλλιέργειας, που να της επιτρέπει να αντιλαμβάνεται και να μπορεί να μεταδώσει και στους γύρω της τους κανόνες ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Πιο συγκεκριμένα οι έξυπνες γυναίκες έχουν την τάση να «απαγορεύουν» στους συζύγους τους να τρώνε συχνά παχυντικά φαγητά, λίπη και τηγανιτά. Έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις των τηγανιτών στην υγεία και στη σιλουέτα, τη σημασία του καλού πρωινού και το πλεονέκτημα της μαύρης σοκολάτας έναντι της γάλακτος.

Εκτός όμως από τη σωστή διατροφή οι μορφωμένες σύζυγοι ενθαρρύνουν τους άνδρες τους στην τακτική σωματική άσκηση, δίνοντας μάλιστα οι ίδιες το καλό παράδειγμα. Γιατί μπορεί ένας άνδρας να γραφτεί στο γυμναστήριο και να πηγαίνει όποτε το θυμάται. Η αποστολή της έξυπνης συζύγου λοιπόν είναι να τον πείσει να παραδειγματιστεί από αυτήν, που δεν χάνει ούτε ένα μάθημα αεροβικής ή γιόγκα.

Παράλληλα οι μορφωμένες γυναίκες μαθαίνουν στους συζύγους τους συμπεριφορές που τους βοηθούν να προφυλαχτούν από τους κινδύνους: π.χ. να μη φεύγουν από το σπίτι χωρίς να έχουν ντυθεί καλά όταν κάνει κρύο, να χρησιμοποιούν ειδικά γάντια για να μην καούν όταν βγάζουν το φαγητό από το φούρνο, να μην μιλάνε στο κινητό ενώ οδηγούν.

Το θέμα είναι ότι μια γυναικεία γνώμη πάντα χρειάζεται. Χωρίς μια γυναίκα μέσα στο σπίτι – και μάλιστα χωρίς μια έξυπνη γυναίκα –τα πράγματα δυσκολεύουν για τους άνδρες, όσο έξυπνοι κι αν είναι οι ίδιοι (ή όσο έξυπνο κι αν θεωρούν τον εαυτό τους). Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ομάδα των Σουηδών ερευνητών.

Αν βέβαια ένας άνδρας έχει καταφέρει να παντρευτεί μια γυναίκα που εκτός από έξυπνη είναι και όμορφη, σίγουρα έχει κάνει την καλύτερη επιλογή.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία ύψους 1 δισ. δολαρίων μεταξύ MSD και Endocyte



Σκοπός η ανάπτυξη ενός νέου ερευνητικού θεραπευτικού παράγοντα.

Η MSD, γνωστή ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, με μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα της ογκολογίας, προχώρησε σε συμφωνία με την Endocyte Inc. για την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση του νέου ερευνητικού θεραπευτικού παράγοντα της Endocyte, ο οποίος βρίσκεται σε μελέτες Φάσης ΙΙΙ για την θεραπεία του ανθεκτικού καρκίνου των ωοθηκών και σε μελέτες Φάσης ΙΙ για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν αρχική αμοιβή των 120 εκατομμυρίων δολαρίων και καταβολή περίπου 880 εκατομμυρίων δολαρίων σταδιακά και σε συνάρτηση με την επιτυχή ανάπτυξη και εμπορική διάθεση του νέου παράγοντα της Endocyte για έξι ενδείξεις συνολικά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Peter S. Kim, Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Προέδρου των Ερευνητικών Εργαστηρίων της MSD : «o νέος παράγοντας της Endocyte είναι ένα πολλά υποσχόμενο και πρωτοποριακό υποψήφιο φάρμακο για όψιμο στάδιο καρκίνου. Η MSD προγραμματίζει να αξιολογήσει τις δυνατότητες του φαρμάκου πέραν από τη θεραπεία του ανθεκτικού καρκίνου του ωοθηκών και σε θεραπείες πολλών άλλων τύπων καρκίνου. Αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει τη στρατηγική μας για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου θεραπευτικών παραγόντων ογκολογίας, που χρησιμοποιούν συνοδευτική διαγνωστική ουσία, ώστε να διευκολύνεται η επιλογή εκείνων των ασθενών που είναι πιθανότερο να ανταποκριθούν στη θεραπεία».

Βάσει της συμφωνίας, η MSD, μέσω θυγατρικής, θα αποκτήσει παγκόσμια δικαιώματα για την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση του νέου παράγοντα. Η Endocyte θα εισπράξει ευθύς εξαρχής 120 εκατ. δολάρια και αναμένεται να λάβει πληρωμές ύψους έως 880 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης, ρυθμιστικής έγκρισης και εμπορικής διάθεσης του νέου παράγοντα για έξι ενδείξεις για τον καρκίνο συνολικά.

Η MSD/ Merck θα είναι υπεύθυνη για όλες τις άλλες δραστηριότητες και δαπάνες ανάπτυξης, κατέχοντας όλα τα δικαιώματα λήψης αποφάσεων αναφορικά με το φάρμακο. Η Endocyte διατηρεί την ευθύνη για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την εμπορική διάθεση παγκοσμίως του νέου παράγοντα.

Τέλος το Μάρτιο του 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε στην Endocyte καθεστώς ορφανού φαρμάκου στο νέο παράγοντα ενώ η εταιρία σκοπεύει να υποβάλλει αίτηση για άδεια κυκλοφορίας το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Σχετικά με την MSD

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010 απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 270 υπαλλήλους. Αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το New Jersey που απασχολεί 86.000 εργαζομένους σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία λειτουργεί με την ονομασία Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μορφωμένες γυναίκες ζουν περισσότερο



Θετική η επίδραση και στον σύντροφο τους.

Μια καλά μορφωμένη γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ η θετική αυτή επίδραση εκτείνεται και στον σύντροφό της, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη. Ένας άνδρας, η γυναίκα του οποίου δεν έχει πάει στο πανεπιστήμιο, έχει 25% περισσότερο ρίσκο να πεθάνει νωρίτερα από ό,τι αν η γυναίκα του έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Η έρευνα, υπό τον δρα Ρόμπερτ Έρικσον, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας «Epidemiology and Health Care» και κάλυψε 1,5 εκατ. εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30 – 59 ετών, σύμφωνα με το BBC. Η μελέτη δείχνει ότι οι μορφωμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να καταλαβαίνουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους στα ζητήματα υγείας -και να δρουν ανάλογα.

Από την άλλη, οι άνδρες επηρεάζουν θετικά τη διάρκεια ζωής των γυναικών τους, κυρίως μέσω δύο άλλων παραγόντων, του επιπέδου του εισοδήματός τους και του κοινωνικού στάτους τους. Το μορφωτικό επίπεδο της γυναίκας βρέθηκε όμως ότι είναι πιο σημαντικό και από το μορφωτικό επίπεδο του ίδιου του άνδρα, όσον αφορά την θετική επίδρασή στη διάρκεια ζωής του.

Η μόρφωση μιας γυναίκας επηρεάζει σημαντικά και το δικό της προσδόκιμο ζωής, καθώς μια γυναίκα που δεν έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, έχει 53% μεγαλύτερο ρίσκο να πεθάνει νωρίτερα, σε σχέση με μια γυναίκα που έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες παραδοσιακά αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες μέσα στο σπίτι τους σε σχέση με τους άνδρες και, σαν συνέπεια, το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών είναι συγκριτικά πιο σημαντικό για το γενικότερο στιλ ζωής μιας οικογένειας – για παράδειγμα, όσον αφορά πόσο υγιεινά τρώνε οι γονείς και τα παιδιά τους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tα μωρά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν ως τα 100



Παρατείνονται οι διαδικασίες της γήρανσης σύμφωνα με έρευνα.

Ερευνητές μελέτησαν το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής στις αναπτυγμένες χώρες και δείχνουν ότι οι διαδικασίες της γήρανσης θα συνεχίσουν να παρατείνονται. Περισσότερα από τα μισά μωρά που γεννιούνται σήμερα σε εύπορα νοικοκυριά αναμένεται ότι θα ζήσουν ώς τα 100 τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις του προσδόκιμου ζωής.

Η ανάλυση του προσδόκιμου ζωής και της ποιότητας της ζωής στις μεγαλύτερες ηλικίες δείχνουν ότι οι διαδικασίες της γήρανσης θα συνεχίσουν να παρατείνονται. Χρησιμοποιώντας δημογραφικά μοντέλα, επιστήμονες υπολόγισαν πως το μέσο παιδί που γεννήθηκε το 2007 στη Βρετανία μπορεί να περιμένει ότι θα ζήσει ώς τα 103, ενώ στην Ιαπωνία ώς τα 107.

Ειδικοί κάνουν τις παραπάνω προβλέψεις στο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης «Τhe Lancet» που κυκλοφόρησε χθες, αφού εξέτασαν τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες. Επισημαίνουν ότι στη διάρκεια του 20ού αιώνα καταγράφηκαν στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες τεράστιες αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής, που αντιστοιχούν σε πάνω από 30 χρόνια. Τα ποσοστά θνησιμότητας στις χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, όπως η Ιαπωνία, η Σουηδία και η Ισπανία, δείχνουν ότι ακόμη κι αν οι συνθήκες της υγείας δεν βελτιωθούν, τα τρία τέταρτα των μωρών θα ζήσουν ώς τα 75 τους. Αν συνεχιστούν οι παρούσες τάσεις, οι περισσότεροι απ΄ αυτούς που γεννιούνται σε εύπορες χώρες από το 2000 και μετά είναι πιθανό να γιορτάσουν τα 100ά γενέθλιά τους.

Ο Κάρε Κρίστενσεν του Δανικού Κέντρου Έρευνας για τη Γήρανση στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, λέει ότι η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής από το 1840 δεν δείχνει να επιβραδύνεται, ενισχυμένο από τις ιατρικές προόδους και από τη βελτίωση της διατροφής και των συνθηκών ζωής. «Οι άνθρωποι που πεθαίνουν πλέον σε πρώιμη ηλικία είναι τόσο λίγοι ώστε δεν περιμένουμε σημαντική βελτίωση στις πιο νεαρές ηλικίες.

Οι βελτιώσεις θα αφορούν τη μεγαλύτερη ηλικία, χάρη στις τεχνολογικές προόδους, για παράδειγμα στα φάρμακα και στην κινητικότητα, αλλά και χάρη σε προόδους μη τεχνολογικές, όπως το να παραμένουν οι ηλικιωμένοι στην ενεργό κοινωνία», δήλωσε. «Και αυτό θα απαιτήσει κάποια σκέψη. Αν έχεις ανθρώπους που κρατούν πολύ υψηλές θέσεις μέχρι μια πολύ μεγάλη ηλικία, τότε πρέπει να εξασφαλίσεις ότι με κάποιο τρόπο θα μπορείς να διοχετεύεις νέο αίμα». Ωστόσο το μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Journal of Ρopulation Αgeing», οι Σάρα Χάρπερ και Κένεθ Χάουζ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρουν πως στις αναπτυγμένες χώρες το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά μέσο όρο τρεις μήνες κάθε χρόνο εδώ και 160 χρόνια. Όμως επισημαίνουν ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροβιότητα του ανθρώπου είναι πολλοί και αναρωτιούνται, για παράδειγμα, αν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου η παχυσαρκία είναι πραγματική επιδημία, το προσδόκιμο ζωής μπορεί να μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες. «Άλλοι κίνδυνοι στις πλούσιες χώρες είναι η κακή διατροφή, η απουσία φυσικής άσκησης και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», αναφέρουν οι Χάρπερ και Χάουζ.

Οι Άγγλοι ερευνητές υπενθυμίζουν επίσης ότι το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει ανάλογα με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Όμως και σ΄ αυτό το σημείο τα πράγματα δεν είναι προφανή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην επιθεώρηση «Πρακτικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών» (ΡΝΑS) δείχνει ότι στη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ που έπληξε το 1929 τις ΗΠΑ, το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών έκανε ένα αναπάντεχο άλμα. Πέρασε από τα 57 χρόνια το 1929 σε λίγο πάνω από τα 63 το 1932.

Αντιθέτως είχε μειωθεί σε περιόδους ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης πριν από το Μεγάλο Κραχ και την περίοδο 1936-37. Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη, τους Χοσέ Ταπία Γρανάδος και Άνα Ντίες Ρου, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αυτό μπορεί να εξηγείται από την πτώση της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού λόγω της ανεργίας καθώς και από τη μείωση της βιομηχανικής ρύπανσης.

Με μια ματιά

● Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών εξακολουθεί να μειώνεται στις πλούσιες χώρες.

● ΤΟ 1950, η πιθανότητα να ζήσει κάποιος από τα 80 ώς τα 90 ήταν 15% για τις γυναίκες και 12% για τους άνδρες. Το 2002 τα ποσοστά αυτά ήταν 37% και 25% αντιστοίχως.

● ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά καταφέρνουν να διατηρούν την ποιότητα της ζωής τους παρά την αύξηση της συχνότητας χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

● ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ των ανθρώπων με αναπηρίες μειώνεται- στην προκείμενη περίπτωση, ανάπηρο θεωρείται το πρόσωπο που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας καθημερινές δραστηριότητες, όπως να ντυθεί και να φάει.

● ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ των ανθρώπων που διατηρούν την ανεξαρτησία τους είναι παρόμοιο μεταξύ των ηλικίας 92-93 ετών και των ηλικίας 100 ετών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι άντρες βλέπουν μακριά οι γυναίκες κοντά



Η όραση είναι ακόμη μία διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που έγινε από την ψυχολόγο Έλεν Στάνσι του Κολεγίου Χάμερσμιθ και Δυτικού Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας British Journal of Psychology, οι άνδρες βλέπουν καλύτερα μακρυά, δηλαδή την ευρύτερη εικόνα, ενώ οι γυναίκες βλέπουν καλύτερα κοντά, δηλαδή την λεπτομέρεια. Ουσιαστικά οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να βλέπουν και να αξιολογούν πράγματα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση (από το ένα μέτρο και πέρα), σε σύγκριση με τις γυναίκες οι οποίες υπερτερούν στο να βλέπουν καλύτερα από κοντά (σε απόσταση μισού μέτρου).

Η διαφορετική αυτή οπτική ανάλογα με το φύλο οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο που έχουν εξελιχθεί οι εγκέφαλοι των δύο φύλων με το πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων. Στην ουσία οι άνδρες που από την αρχαιότητα ασχολούνται με το κυνήγι, ανέπτυξαν έτσι την όραση τους ώστε να βλέπουν μακριά για να αξιολογούν καλύτερα τους στόχους τους. Αντίθετα οι γυναίκες που στην αρχαιότητα μάζευαν φρούτα και καρπούς και αργότερα κάναν οικιακές και αγροτικές δουλειές, εστίαζαν περισσότερο στη λεπτομέρεια και την προσοχή σε μικρή απόσταση από τα μάτια τους ιδιαίτερα μέσα στην ακτίνα του χεριού τους.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως σύμφωνα και με προηγούμενες έρευνες στον τομέα της νευροεπιστήμης, ο εγκέφαλος του ανθρώπου έχει δύο διαφορετικά μονοπάτια επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών από τον χώρο, ένα για μακρινές αποστάσεις και ένα για κοντινές, ενώ η νέα αυτή μελέτη έδειξε πως τα δύο φύλα έχουν εξειδικευθεί το καθένα σε διαφορετικό μονοπάτι.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματική η συνταγογράφηση γενόσημων λέει ο ΙΣΑ



Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τους ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες είναι η νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Υγείας που προβλέπει τη συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμάκων, ενώ παράλληλα καταργεί το δικαίωμα ελεύθερης συνταγογράφησης.

Αυτό υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στην πρώτη προσφυγή για το επίμαχο θέμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι συνταγογράφηση αποτελεί μια αμιγώς ιατρική πράξη, η διενέργεια της οποίας προαπαιτεί και προϋποθέτει την επιστημονική κρίση του θεράποντος ιατρού, λαμβάνοντας υπ΄ όψη το ιστορικό, τις παθήσεις και τις ιδιαιτερότητες του ίδιου του ασθενούς, τα άλλα φάρμακα που πιθανά λαμβάνει και τις αλληλεπιδράσεις τους.

Όμως, η από 1.3.2012 υπουργική απόφαση που επιβάλλει τα γενόσημα, παραγνωρίζει τη βασική αρχή της επιστήμης του Ιπποκράτη, ότι στην ιατρική δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς, ενώ παράλληλα παραγνωρίζει ότι η συνταγογράφηση είναι μια ιατρική πράξη, αναφέρει ο ΙΣΑ. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, η ευθύνη της επιλογής του κατάλληλου φαρμάκου μετατοπίζεται από τον αρμόδιο γιατρό, είτε στον φαρμακοποιό, είτε στον ίδιο τον ασθενή, προσθέτει ο Σύλλογος.

Σκοπός της επίμαχης υπουργικής απόφασης, αναφέρουν οι γιατροί, είναι η εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων, αλλά πριν την έκδοσή της δεν προηγήθηκαν, όπως επιβάλλει ο Ν. 1316/1983, γνωμοδοτήσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του επιστημονικού συμβουλίου εγκρίσεων του ΕΟΦ και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Ούτε, όμως, το υπουργείο Υγείας επικαλείται κάποιες μελέτες από τις οποίες να αποδεικνύεται ότι έχουν ληφθεί υπόψη διεθνείς επιστημονικές έρευνες και πως παρέχονται τα εχέγγυα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα γενόσημα δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, υπογραμμίζεται στην αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε στο ΣτΕ.

Παράλληλα, ο Σύλλογος τονίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει την ιατρική δεοντολογία και θίγει την επιστημονική και επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, καθώς εξαναγκάζονται να ασκούν το λειτούργημά τους όχι σύμφωνα με τα ιατρικά-επιστημονικά κριτήρια, αλλά με αμιγώς οικονομικούς -ταμειακής σκοπιμότητας- κανόνες, χωρίς μάλιστα οποιοδήποτε δικαίωμα επιλογής.

Σε άλλο σημείο της αίτησής του, ο ΙΣΑ σημειώνει ότι θίγεται η συνταγματική αρχή της ισότητας από τη στιγμή που, ενώ καταργείται το δικαίωμα των γιατρών να συνταγογραφούν ελεύθερα, αναγνωρίζεται στους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να τροποποιούν την ιατρική συνταγή με μόνο κριτήριο τη φαρμακευτική δαπάνη.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος, αποκλείονται οι γιατροί από το στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας, ενώ εξαναγκάζονται να συνταγογραφούν «αποκλειστικά με δραστική ουσία σαν να πρόκειται για υπαλλήλους γραφείου». Και όλα αυτά, προσθέτουν, λόγω της αδυναμίας του κράτους να ελέγξει την φαρμακευτική δαπάνη, παρά τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Τα νέα δεδομένα που καθιερώνει η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, υπογραμμίζει ο Σύλλογος, παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος) και του κράτους δικαίου, όπως παραβιάζουν επίσης το άρθρο 21 του Συντάγματος, που αφορά την κρατική μέριμνα για την υγεία, το άρθρο 4 το οποίο καθιερώνει τον κανόνα της ισότητας, και το άρθρο 5 που σηματοδοτεί την επαγγελματική και επιστημονική ελευθερία.

Ακόμα, η υπουργική απόφαση που καθιερώνει τη συνταγογράφηση των δραστικών φαρμάκων παραβιάζει τόσο τον Ν. 1316/1983 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας), όσο και τον Ν. 1316/1983 (αρμοδιότητες Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ.λπ.), επισημαίνουν οι γιατροί.

Την ίδια στιγμή η επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει το δικαίωμα στην υγεία, που κατοχυρώνεται με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (ο οποίος έχει κυρωθεί από τη χώρα μας με τον νόμο 1426/1984), καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2001/83/ΕΚ και 2004/27/ΕΚ, που αφορούν τη διακίνηση, χρησιμοποίηση, κ.λπ. των φαρμάκων.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «οργή του υπολογιστή» μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς



Αύξηση παρουσίασαν οι τραυματίες των υπολογιστών στην Αυστραλία.

Πολλές φορές οι άνθρωποι πάνω στα νεύρα τους, επειδή έχασαν κάποια δεδομένα ή χάλασε το pc τους την λάθος στιγμή, ξεσπάνε στον υπολογιστή τους με κλωτσιές και γροθιές ή πετώντας τον κάτω, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται τελικά οι ίδιοι σε χέρια, πόδια και κεφάλι. Οι Αυστραλοί γιατροί ονόμασαν αυτούς τους τραυματισμούς «Οργή του υπολογιστή».

Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να είναι μικροί ή μεγάλοι με αποτέλεσμα να τους στείλουν στο νοσοκομείο και μέρα με τη μέρα τα περιστατικά της «Οργής του υπολογιστή» (Ε-rage) γίνονται όλο και περισσότερα. Συγκεκριμένα στην Αυστραλία οι τραυματίες των υπολογιστών είναι πολλές εκατοντάδες και παρουσίασαν αύξηση 34% σε σύγκριση με πέρσι!

Επομένως, μάλλον θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι όταν νευριάζουμε με τον υπολογιστή μας και να αναλογιζόμαστε τις συνέπειες μιας ακραίας αντίδρασης μας γιατί αν και φαίνεται ακίνδυνο μπορεί τελικά να γυρίσει εναντίον μας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκό ρεκόρ παχυσαρκίας για τα Ελληνόπουλα



Ένα στα δύο παιδιά έχει πρόβλημα παχυσαρκίας.

Αρνητική πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένα στα δύο Ελληνόπουλα έχει πρόβλημα βάρους, όπως προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 10-12 ετών από επτά διαφορετικές χώρες. Περίπου το 20% των Ελλήνων αυτής της ηλικίας έχει πρόβλημα παχυσαρκίας, ενώ ένα 30% επιπλέον είναι υπέρβαρο.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα παιδιά από τη Νορβηγία όπου μόλις το 4% είναι παχύσαρκα, ενώ υπέρβαρα είναι το 15%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα κορίτσια τείνουν να προσέχουν περισσότερο το βάρος τους από τα αγόρια, αν και αθλούνται λιγότερο. Τα αγόρια από την πλευρά τους αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικών.

Τα αίτια που κρύβονται πίσω από αυτές τις διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα δεν είναι σαφή από επιστημονικής άποψης. Όπως δεν είναι σαφές γιατί τα ελληνόπουλα αθλούνται λιγότερο από τους ευρωπαίους συνομηλίκους τους.

Πάντως, οι Ούγγροι αυτής της ηλικίας κατέχουν το ρεκόρ τηλεθέασης, οι Βέλγοι κοιμούνται περισσότερο απ' όλους και οι Ολλανδοί καταναλώνουν τα περισσότερα αναψυκτικά.

Η παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη φαίνεται να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αφού δέκα στα εκατό παιδιά είναι παχύσαρκα και άλλα είκοσι στα εκατό είναι υπέρβαρα.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν, επίσης, ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο τείνουν να είναι πιο αδύνατα. Και από αυτόν τον κανόνα, ωστόσο, εξαιρείται η Ελλάδα - μαζί με την Ισπανία.

Οι ειδικοί αποδίδουν τις διαφορές βάρους στη διατροφική κουλτούρα και τις γαστρονομικές συνήθειες που διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Επισημαίνουν, πάντως, ότι τα παιδιά όλων των χωρών έχουν κάτι κοινό: είναι εκτεθειμένα σε πολλούς πειρασμούς που στρώνουν το δρόμο προς την παχυσαρκία.


Διαβάστε περισσότερα...

Επαναστατικό τεστ ανιχνεύει 120 γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα



Σημαντικό επίτευγμα της γενετικής επιστήμης.

Ένα νέο επαναστατικό γενετικό τεστ – ο Μοριακός Καρυότυπος- προσφέρει πλέον στους υποψήφιους γονείς υψηλότερα επίπεδα βεβαιότητας για έλλειψη ανωμαλιών στο έμβρυο.

Το τεστ ανιχνεύει σύνδρομα και άλλες γενετικές ανωμαλίες που εμφανίζονται ακόμα και σε μια φυσιολογική κύηση και χωρίς ιστορικό, ή υπερηχογραφικά ευρήματα. Ειδικότερα στις κλασσικές αιτίες παραπομπής (π.χ. προχωρημένη ηλικία της μητέρας), υπολογίζεται ότι για 1 στα 100 έως 1 στα 150 έμβρυα, που εξετάζονται και θα γεννηθούν με διάφορες ανωμαλίες, (δυσπλασίες, διανοητική ή/και ψυχοκινητική καθυστέρηση κλπ) μπορούν πλέον οι γονείς να το γνωρίζουν εγκαίρως και να αποφασίζουν σε συνεργασία με το γιατρό τους. Ειδικότερα μάλιστα σε περιπτώσεις κυήσεων με υπερηχογραφικές ανωμαλίες, ο Μοριακός Καρυότυπος είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για την αποκάλυψη συγκεκριμένης γενετικής ανωμαλίας.

Η επαναστατική αυτή τεχνική ονομάζεται Συγκριτικός Γενωμικός Υβριδισμός σε Μικροσυστοιχίες (array Comparative Genomic Hybridization-aCGH), γνωστή διεθνώς ως, Μοριακός Καρυότυπος.

Ο Μοριακός Καρυότυπος, επιτρέπει τη μικροανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος σε 100 έως 1000 φορές μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε σχέση με τον κλασσικό καρυότυπο. Αυτό επιτρέπει στον έμπειρο γενετιστή να ανιχνεύσει όχι μόνο ανωμαλίες του αριθμού των χρωμοσωμάτων (τρισωμίες, μονοσωμίες) που μέχρι σήμερα μπορούσαν να διαγνωσθούν και με τον «κλασσικό» προγεννητικό καρυότυπο, (αμνιακού υγρού ή CVS), αλλά αυτό να το κάνει σε πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια, σε πολύ λιγότερη ποσότητα δείγματος (5-8 ml αμνιακού υγρού) και σε πολύ συντομότερο χρόνο (4-5 μέρες).

Επιπλέον και σημαντικότερο, η μέθοδος εντοπίζει πιθανές ελλείψεις ή/και διπλασιασμούς περιοχών των χρωμοσωμάτων που σχετίζονται με περίπου 120 γενετικά σύνδρομα και νοσήματα σε 10 φορές μεγαλύτερη ανάλυση σε σχέση με το κλασσικό καρυότυπο. Αυτό σημαίνει ότι με τον Μοριακό Καρυότυπο είναι δυνατόν να ανιχνευθούν γενετικές ανωμαλίες κατά μήκος των χρωμοσωμάτων, που μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάγνωστες, τόσο από τον υπερηχογραφικό έλεγχο όσο και από τον «κλασσικό» προγεννητικό καρυότυπο.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής ιατρικής γενετικής Κωνσταντίνος Γ. Πάγκαλος , Μ.D., D.Sc. «πρόκειται για ένα σημαντικό άλμα στην εξέλιξη της Γενετικής επιστήμης. Μπορούμε σήμερα πλέον να αποκαλύψουμε μια υπο-μικροσκοπική βλάβη και να βοηθήσουμε τη διάγνωση, προλαμβάνοντας τη γέννηση ενός πάσχοντος παιδιού, γεγονός που έχει ήδη αποδειχθεί από την εφαρμογή της τεχνικής μέχρι σήμερα». Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η περιπλοκότητα της εξέτασης επιβάλλει τα αποτελέσματα να εκτιμηθούν από εξειδικευμένη ομάδα κλινικών και μοριακών γενετιστών με εμπειρία, για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη αξιοπιστία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το γέλιο κάνει καλό



Αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο.

Γελάτε πολύ; Γελάτε από καρδιάς ή από ευγένεια; Εκτός από την διάθεση, το γέλιο σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, είναι σημαντικό και για την σωματική μας υγεία, αφού η ποσότητα πλούσιου σε οξυγόνο αέρα αυξάνεται όταν εισπνέουμε και παράλληλα διεγείρεται η καρδιά, οι πνεύμονες και οι μύες.

Επιπλέον, με το γέλιο αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, καθώς και οι ορμόνες της ευεξίας.

Τέλος, η δυσπεψία καταπραΰνεται και διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος, ενώ απελευθερώνονται νευροπεπτίδια που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και ορισμένων σοβαρών νοσημάτων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασυνείδητοι τύφλωσαν σκυλάκι στα Χανιά



Του έριξαν καυστικό υγρό στα μάτια.

Με καυστικό υγρό στα μάτια επιτέθηκαν άγνωστοι στον σκύλο της φωτογραφίας. Ο σκύλος εντοπίστηκε πριν από πέντε μέρες να περιφέρεται στην περιοχή Κουνουπιδιανά Χανίων.

Εθελοντής του φιλοζωικού έσπευσε να πιάσει το ζώο, που δεν έβλεπε, και να τον μετέφερε στον κτηνίατρο. Δύο κτηνίατροι είπαν με βεβαιότητα, ότι οι πληγές προήλθαν από καυστικό υγρό, που προφανώς κάποιος έριξε στα μάτια του ζώου. Μια τρίτη κτηνίατρος, που το είδε και του χορήγησε και τη σχετική θεραπεία, θεώρησε πιθανή αιτία και την ασθένεια λόγω της ομοιομορφίας των πληγών χωρίς όμως να αποκλείει την πιθανότητα κάποιος να έκαψε επίτηδες το ζώο.

Όπως γράφει το zoosos.gr ο σκύλος αρχικά δεν έβλεπε καθόλου. Όμως μετά από πέντε μέρες φροντίδας και εντατικής θεραπείας φαίνεται, ότι η όραση του επιστρέφει και καλυτερεύει και η διάθεση του.




Διαβάστε περισσότερα...

Η ουσία της σχέσης του ανθρώπου με το σκύλο σε μια φωτογραφία



Ενσταντανέ που ξεχειλίζει τρυφερότητα.

Όσοι έχουν για κατοικίδιο ένα σκύλο γνωρίζουν από πρώτο χέρι γιατί το συγκεκριμένο ζώο θεωρείται ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου».

Τα αξιαγάπητα τετράποδα δείχνουν με κάθε τρόπο την αγάπη τους για την οικογένεια με την οποία ζουν δίχως η συμπεριφορά τους να επηρεάζεται από παράγοντες όπως οι ασθένειες, η οικονομική κατάσταση και άλλους που δημιουργούν κοινωνικό στίγμα.

Ιδιαίτερη είναι και η σχέση τους με τα παιδιά βέβαια με τα οποία συχνά οι σκύλοι αναπτύσσουν μια στενή σχέση.

Και αν όλα τα παραπάνω θέλουμε να τα αποδώσουμε με μια εικόνα, η παρακάτω φωτογραφία…



Διαβάστε περισσότερα...

«Η ζωή μου μετά τον ακρωτηριασμό»



Η δύναμη της ψυχής ενός 21χρονου.

Πριν από δύο χρόνια, η ζωή του έπαιξε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. Έχασε το αριστερό του πόδι κάτω από το γόνατο σε ένα τροχαίο ατύχημα που είχε.

Έσπασε και το δεξί του πόδι πολύ άσχημα. Μέχρι σήμερα έχει ακόμα βίδες και λάμες.

Τώρα πια στα 21 του, δύο χρόνια μετά το ατύχημα, έφτιαξε ένα βίντεο που παρουσιάζει την πρόοδο του μέχρι σήμερα με το τεχνητό του μέλος.

Μέσα από το βίντεο αυτό στέλνει το δικό του μήνυμα και δίνει κουράγιο σε ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα... γιατί τελικά όλα είναι θέμα θέλησης!



Διαβάστε περισσότερα...