Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Εφαρμόστηκε μη χειρουργική μέθοδος διόρθωσης ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας


Πραγματοποιήθηκε στο Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο Λευκωσίας.

Με απόλυτη επιτυχία εφαρμόστηκε στο Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο Λευκωσίας νέα μη χειρουργική μέθοδος διόρθωσης ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας από την ομάδα των επεμβατικών καρδιολόγων του Κέντρου σε συνεργασία με αντίστοιχη ομάδα από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιατρικού κέντρου, η διαδερμική επιδιόρθωση ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας (MitraClip) αποτελεί μέχρι σήμερα τη μόνη αποτελεσματική, μη χειρουργική θεραπεία για την ανεπάρκεια και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Η MitraClip ενδείκνυται για ασθενείς με σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια και με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, οι οποίοι αδυνατούν να υποβληθούν σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς λόγω υψηλού ρίσκου.

Τα οφέλη που προσφέρει η μέθοδος είναι πολλαπλά, καθώς χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεγχειρητική θνησιμότητα, μικρή διάρκεια νοσηλείας (48 ώρες), σημαντική μείωση του βαθμού της ανεπάρκειας και σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων.

Έχει, επίσης, παρατηρηθεί μείωση των επαναεισαγωγών και βελτίωση της επιβίωσης σε ασθενείς με πολύ προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια.

Κατά τη μέθοδο αυτή τοποθετείται διαδερμικά από το πόδι, μέσω καθετήρα, ένας ή περισσότεροι συνδετήρες, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα τη σμίκρυνση του ανοίγματος της μιτροειδούς βαλβίδας και έτσι μειώνουν σημαντικά το βαθμό ανεπάρκειας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η συχνότερη βαλβιδική πάθηση και υπολογίζεται ότι μέχρι το 8% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 75 ετών πάσχουν από τουλάχιστον μετρίου βαθμού ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.

Στη σοβαρή της μορφή προκαλεί συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όπως εύκολη κόπωση, δύσπνοια στη φυσική κόπωση έως και οξύ πνευμονικό οίδημα, αλλά και προδιαθέτει την ανάπτυξη αρρυθμιών και εγκεφαλικού επεισοδίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανάρρωσε πλήρως η νοσηλεύτρια που είχε προσβληθεί από τον Έμπολα


Η Κίνα προσφέρει 82 εκ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Πλήρως ανάρρωσε η από τις δύο νοσηλεύτριες από το Τέξας που προσβλήθηκαν από τον ιό του Έμπολα, ανακοίνωσε σήμερα η κλινική των Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) στο Μέριλαντ όπου νοσηλευόταν από τις 16 Οκτωβρίου.

Η Νίνα Φαμ προσβλήθηκε ενώ φρόντιζε έναν άνδρα -ο οποίος τελικά πέθανε από τον αιμορραγικό πυρετό- σε νοσοκομείο του Ντάλας.

Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο, στις εργαστηριακές αναλύσεις στις οποίες υποβλήθηκε η νοσηλεύτρια από το Ντάλας δεν εντοπίζεται πλέον ο ιός. Αναμένεται ότι αργότερα θα ακολουθήσει πληρέστερη ενημέρωση για την κατάσταση της γυναίκας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα συμβάλει με το ποσό των 82 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Έμπολα. Συνολικά, το Πεκίνο θα δώσει 500 εκατομμύρια γουάν (82 εκ. δολάρια) στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο τον Κινέζο πρόεδρο.

«Η Κίνα θα βοηθήσει οικονομικά, θα αποστείλει ειδικούς επιστήμονες και θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός κέντρου υγείας στη Λιβερία. Ο καλός φίλος στην ανάγκη φαίνεται» είπε ο Σι.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς


Πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Βικέντιος του Σίδνεϊ.

Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς, η οποία προερχόταν από νεκρό δότη, του οποίου η καρδιά είχε σταματήσει να χτυπά επί 20 λεπτά, πραγματοποιήθηκε από Αυστραλούς καρδιοχειρουργούς.

Έως τώρα οι μεταμοσχεύσεις αφορούν σε ζωντανές καρδιές που δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν, καθώς έχει μεν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος του δότη, αλλά η καρδιά του συνεχίζει να λειτουργεί.

Η μεταμόσχευση, σύμφωνα με το BBC, έγινε από ομάδα γιατρών του νοσοκομείου Άγιος Βικέντιος του Σίδνεϊ με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ ΜακΝτόναλντ.

Η πρώτη ασθενής που έλαβε τη «νεκρή» καρδιά, η οποία είχε προηγουμένως αναζωογονηθεί, ήταν η 57χρονη Μισέλ Γκριμπίλας, η οποία δήλωσε, ότι νιώθει δέκα χρόνια νεότερη και σαν «ένα διαφορετικό πρόσωπο».

Όπως έγινε γνωστό, η μεταμόσχευση της καρδιάς έγινε προ διμήνου και στο μεταξύ μεσολάβησαν άλλες δύο παρόμοιες επιτυχείς μεταμοσχεύσεις.

Μέχρι τώρα η καρδιά ήταν το μόνο όργανο που δεν χρησιμοποιείτο για μεταμόσχευση, αφότου είχε σταματήσει να χτυπά.

Οι γιατροί αφαιρούν την καρδιά του εγκεφαλικά νεκρού, η οποία ακόμη χτυπά, τη βάζουν σε πάγο για περίπου τέσσερις ώρες και μετά την μεταμοσχεύουν.

Η νέα τεχνική επιτρέπει την αναζωογόνηση της νεκρής καρδιάς σε ένα ειδικό μηχάνημα. Η καρδιά διατηρείται ζεστή, οι χτύποι της αποκαθίστανται και ένα υγρό βοηθά να περιοριστούν οι βλάβες στον καρδιακό μυ.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα εκτιμάται, ότι μπορεί να σώσει 30% περισσότερες ζωές, επιτρέποντας να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων οργάνων για ματαμοσχεύσεις καρδιάς.

Παρόμοια τεχνική έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας άλλων οργάνων (πνευμόνων και ήπατος) πριν τις μεταμοσχεύσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο κρούσμα Έμπολα προκαλεί φόβο στους κατοίκους της Νέας Υόρκης


Καθησυχαστικές οι Αρχές - Ανησυχίες για επιπτώσεις σε οικονομικές δραστηριότητες.

Η σημερινή μέρα ξεκίνησε για πολλούς κατοίκους της Νέας Υόρκης με έντονο αίσθημα απειλής και φόβου, λόγω της χθεσινής επιβεβαίωσης του πρώτου κρούσματος του ιού Έμπολα στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές και ΜΜΕ εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι οικονομικές δραστηριότητες και η τουριστική κίνηση.

Ειδικά οι αεροπορικές εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επειδή τις τελευταίες έξι εβδομάδες υπάρχει μείωση της ζήτησης «κάθε φορά που ο ιός Έμπολα βρίσκεται τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Ο πρώτος ασθενής με τον ιό Έμπολα στη Νέα Υόρκη είναι ο 33χρονος γιατρός Κρεγκ Σπένσερ, ο οποίος συμμετείχε σε αποστολή της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα στη Γουινέα.

Αξιωματούχοι της πόλης και ειδικοί στον τομέα της Υγείας υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του ιού είναι «εξαιρετικά απίθανη» σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνοντας όμως αναφορά στα «προληπτικά μέτρα» που καλούνται να λάβουν οι πολίτες.

Στις συζητήσεις και στις ραδιοτηλεοπτικές αναφορές κυριαρχεί το δρομολόγιο που ακολούθησε ο Σπένσερ τις τελευταίες μέρες σε περιοχές της πόλης, σε ποια εστιατόρια έφαγε, ποιους σταθμούς και βαγόνια του μετρό χρησιμοποίησε και με ποιους ανθρώπους συναντήθηκε.

Είχε αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης την 17η Οκτωβρίου και είχε περάσει από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Σε ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ αρκετοί πολίτες υποστηρίζουν ότι όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής θα πρέπει να τίθενται υπό περιορισμό κατ' οίκον για ένα χρονικό διάστημα έως και 21 ημέρες που μπορεί να εκδηλωθεί η ασθένεια, ενώ οι Αμερικανοί γενικότερα εμφανίζονται διχασμένοι στην ιδέα για απαγόρευση πτήσεων απ' αυτές τις χώρες, ενώ ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους Νεοϋορκέζους να ανησυχούν» δήλωσε ο δήμαρχος, Μπιλ ντε Μπλάζιο, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα λήψης μια σειρά προληπτικών μέτρων.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κιούμο, ανέφερε ότι «πολύ λίγοι άνθρωποι» ήρθαν σ' επαφή με τον Σπένσερ πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ασθένειας χθες το πρωί.

Η επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, Μέρι Μπάσετ, επεσήμανε ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους η μνηστή τού γιατρού και δύο φίλοι του, με τους οποίους συναντήθηκε μετά την επιστροφή του από τη Γουινέα. Επίσης, έχει αποκλειστεί το διαμέρισμά του στο Χάρλεμ του Μανχάταν.

Η κ. Μπάσετ θέλησε να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους υποστηρίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να μεταδοθεί ο ιός από την χρήση του μετρό, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν τον ιό Έμπολα μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε σημερινό κύριο άρθρο της, αναφέρει ότι οι «νέοι κανόνες παρακολούθησης που πρέπει να ισχύουν σε ταξιδιώτες που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον Έμπολα αποτελούν μια έξυπνη και λειτουργική απάντηση σε ένα περίπλοκο ζήτημα δημόσιας υγείας. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικά από μια ασύνετη απαγόρευση προς όλους τους ταξιδιώτες από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπως απαιτούν πολλά μέλη του Κογκρέσου».

Η σύνταξη της εφημερίδας υπογραμμίζει παράλληλα τις «έντονες ανησυχίες» που έχουν δημιουργηθεί από χθες, όταν επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί από τον ιό ένας Αμερικανός γιατρός που είχε περιθάλψει ασθενείς στη Γουινέα και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, οι περισσότεροι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις προαναφερθείσες χώρες της Αφρικής είναι είτε Αμερικανοί πολίτες ή νόμιμοι κάτοικοι μακράς διαρκείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εθελοντές που μάχονται ενάντια στην επιδημία, δημοσιογράφοι, γιατροί και ομοσπονδιακοί εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας.

Καταλήγοντας, διατυπώνεται η άποψη ότι «μια απαγόρευση θα αποθαρρύνει τους εθελοντές από την ένταξή τους στον αγώνα καταπολέμησης του Έμπολα και θα είναι πιο δύσκολο να τεθεί αυτή η επιδημία υπό έλεγχο, που είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατευθούν οι ΗΠΑ από εισαγόμενα κρούσματα».



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς προβλέπεται το μέλλον της ηλιακής ενέργειας


Μπορεί να γίνει η κορυφαία πηγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2050.

Η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να είναι η κορυφαία πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο από το 2050, χάρη στη μείωση του κόστους των ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ, όπως υποστηρίζει μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency).

Η έκθεση του IEA αναφέρει ότι τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα (solar photovoltaic –PV) θα μπορούσαν να παράγουν μέχρι και το 16% των παγκόσμιων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια το 2050, ενώ η ηλιακή θερμική ενέργεια (solar thermal electricity - STE) θα μπορούσε να παράγει ένα επιπλέον 11%.

«Η σημαντική μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών στοιχείων και συστημάτων τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει νέες προοπτικές σε ό,τι αφορά τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, ως μια σημαντική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες» ανέφερε η Εκτελεστική Διευθύντρια της ΙΕΑ, Maria van der Hoeven, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) πάνελ αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο από το 2000, αν και η παραγόμενη ηλιακή ενέργεια βρίσκεται ακόμα κάτω από το 1% της δυναμικότητας σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η επέκταση των ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων θα καθοδηγηθεί από την Κίνα, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν, ενώ η ηλιακή θερμική ενέργεια θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί στις ΗΠΑ, μαζί με την Αφρική, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.



Διαβάστε περισσότερα...

Όταν το πληκτρολόγιο αποκαλύπτει… συναισθήματα


Νέο πρόγραμμα υπολογιστή «διαβάζει» τον τρόπο πληκτρολόγησης.

Μπορεί οι υπολογιστές να ξεπερνούν τους ανθρώπους στις περισσότερες μαθηματικές εργασίες και μπορεί να είναι σε θέση να εκτελούν πολύπλοκους υπολογισμούς που οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να κάνουν ποτέ, ωστόσο… υπάρχει ένας τομέας όπου οι μηχανές δεν έχουν καταφέρει (ακόμη;) να «κατακτήσουν»: τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του Live Science, ένα νέο πρόγραμμα υπολογιστή μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα των ανθρώπων… από τον τρόπο με τον οποίο πληκτρολογούν.

Αυτό –σημειώνει το δημοσίευμα- σημαίνει ότι ίσως έχει ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία υπολογιστών πιο… έξυπνων από τους ανθρώπους, μια ιδέα που ονομάζεται «η μοναδικότητα» (the singularity).

Στο πλαίσιο μιας νέας έρευνας, ερευνητές ζήτησαν από μια μικρή ομάδα εθελοντών να πληκτρολογήσουν μερικά δείγματα κειμένου και στη συνέχεια ανέλυσαν τα «χτυπήματα» και άλλα χαρακτηριστικά, για να δουν αν μπορούσαν να αναγνωρίζουν κάποιο από τα επτά διαφορετικά, συναισθηματικά στάδια: χαρά, φόβο, θυμό, λύπη, αηδία, ντροπή ή ενοχή.

Τα συναισθήματα που το πρόγραμμα αναγνώρισε με μεγαλύτερη ακρίβεια ήταν η χαρά (σε ποσοστό 87%) και ο θυμός σε ποσοστό 81%.

«Αν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα σύστημα, το οποίο θα είναι αρκετά έξυπνο για να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους και το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τα συναισθήματα –δηλαδή να “ανιχνεύει” τα συναισθήματα των χρηστών και να αλλάζει τη συμπεριφορά του ανάλογα- τότε η χρήση των μηχανών/υπολογιστών θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική και φιλική» αναφέρουν οι ερευνητές από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στο Μπαγκλαντές.

Οι ερευνητές σημειώνουν ακόμη, ότι τα συστήματα ανίχνευσης συναισθημάτων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα σε εφαρμογές διαδικτυακής διδασκαλίας (online teaching).

«Δεν πρόκειται για μια επαναστατική ιδέα, ωστόσο η προσπάθεια των ερευνητών για την ενσωμάτωση των υφιστάμενων μεθόδων φαίνεται δίκαιη, θετική και πολλά υποσχόμενη» σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής Εφαρμοσμένων Γνωστικών Επιστημών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Myounghoon Jeon, ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα.

Ο ίδιος σχολίασε ακόμη, ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε έχει ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τις τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής, ή τα συστήματα που ανιχνεύουν εκφράσεις του προσώπου, «αυτή βασίστηκε σε κάτι που έκανε κάποιος, που του είπε να κάνει κάποιος άλλος. Επομένως, αν το άτομο είναι πραγματικά λυπημένο ή θυμωμένο, ίσως να μην είναι σε θέση ή να μην έχει διάθεση να πληκτρολογήσει κάτι, επειδή του το λέει κάποιος, ακριβώς λόγω των συναισθημάτων που βιώνει».

«Ωστόσο, το νέο αυτό σύστημα θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για διαδικτυακές, συμβουλευτικές συνεδρίες», παραδέχτηκε ο καθηγητής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavior & Information Technology.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγματική και νόμιμη η παρακράτηση σε εισοδήματα καθηγητών


Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ που ασκούν ελεύθερα επαγγέλματα και ερευνητικά προγράμματα.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν αποτελεί φόρο η παρακράτηση που γίνεται επί των εισοδημάτων των ελευθερίων επαγγελμάτων και των ερευνητικών προγραμμάτων των καθηγητών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Η Ολομέλεια είπε «ναι» στην εν λόγω παρακράτηση κρίνοντας ότι είναι συνταγματική νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την απόφαση του (3299/2014) απέρριψε προσφυγή 59 καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η από 19.2.2002 υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι επί των ακαθάριστων αμοιβών των μελών των ΑΕΙ από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή από ερευνητικά προγράμματα ή ερευνητικά ινστιτούτα θα υπάρχει παρακράτηση από 10% έως 15% υπέρ ειδικού λογαριασμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ (Ειδικός Λογαριασμός για την Αξιοποίηση Κονδυλίων του Ιδρύματος).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη παρακράτηση δεν έχει φορολογικό χαρακτήρα καθώς τα ποσά που παρακρατούνται διατίθενται υπέρ των Ιδρυμάτων για την κάλυψη δαπανών απαραίτητων για τις ανάγκες έργων (εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, κ.λπ.) και την παροχή υπηρεσιών (επιστημονικών, κ.λπ.).

Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επίμαχη παρακράτηση δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη και δεν προσκρούει στις Ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν το φόρο προστιθέμενης αξίας, κ.λπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό για τους πλημμυροπαθείς της Αττικής


Θα δοθεί οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές από 1174 έως 5869 ευρώ - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, αποφασίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες, προβλέπει επίσης την οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον υφυπουργό, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, ενώ υπήρξε συνεννόηση και με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ανέφεραν, ότι έως τώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, τόνισε την ανάγκη της τήρησης όλων των διαδικασιών και των προϋποθέσεων, προκειμένου, όπως ανέφερε, άμεσα και με πλήρη διαφάνεια να αποκατασταθούν οι πραγματικά ζημιωθέντες, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των συναρμοδίων υπουργείων της Περιφέρειας και των Δήμων που επλήγησαν ώστε να προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες.

Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους δημάρχους, ότι η μεταφορά των απαραίτητων πόρων στους Δήμους για την καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει άμεσα, από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές, μετά από συγκεκριμένο αίτημα των Δήμων προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και συγκεκριμένα προς την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γ.Γ.Πρόνοιας.

Προϋποθέσεις

Για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα των 586,94 ευρώ απαιτείται:

  • Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
  • Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.
  • Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  • Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.
Τα κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1174 ευρώ έως 5.869 ευρώ, είναι:

  • Ο αριθμός μελών οικογένειας
  • Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών)
  • Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 50 τ.μ.)
Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.

Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή της αποζημίωσης, είναι η εξής:

  • Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
  • Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος
  • Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.
  • Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Ζημιές σε 580 ακίνητα και 168 οχήματα σε 25 δήμους από τις πλημμύρες


Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών στην Αττική από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και συνολικά έχουν καταγραφεί 580 ακίνητα και 168 οχήματα σε 25 δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε το απόγευμα στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Αφάλης.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν το απόγευμα στους πληγέντες δήμους, έτσι ώστε να διευκολυνθούν στην άμεση έκδοση του πρώτου έκτακτου βοηθήματος.

Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ζημιές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι: Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας - Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδώνας, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.

Αύριο το υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το αίτημα για άμεση αποδέσμευση κονδυλίου ύψους, μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ, ώστε να αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Αεροδιακομιδή ασθενούς από κρουαζιερόπλοιο


Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε τουρίστα στην Καλαμάτα.

Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού διενήργησε σήμερα αεροδιακομιδή ασθενούς, βρετανικής υπηκοότητας, ο οποίος έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως σε κατάλληλο νοσοκομείο, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Ο ασθενής βρισκόταν στο κρουαζιερόπλοιο ΝΑUTICA, το οποίο έπλεε νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας από όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο πεθερός και η πεθερά δικαιούνται αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου


Συνταύτιση του ΣτΕ με την νομολογία του Άρειου Πάγου.

Με την νομολογία του Άρειου Πάγου συνταυτίστηκε το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Χαράλαμπο Κομνηνό και έκρινε ότι ο πεθερός και η πεθερά δικαιούνται αποζημίωση για ηθική βλάβη σε περίπτωση θανάτου.

Να σημειωθεί ότι ο Άρειος Πάγος με σειρά αποφάσεων του έχει κρίνει εδώ και χρόνια ότι ο πεθερός και η πεθερά δικαιούται αποζημίωση σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2000, 26χρόνη μητέρα μετά την γέννησή του 4ου παιδιού της απεβίωσε από σηψαιμία και σηπτικό σοκ, καθώς ο διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου Καλαμάτας ξέχασε κομμάτι του πλακούντα στην μήτρα.

Η νεκροψία-νεκροτομή έδειξε: «Παραμονή ξένου σώματος (υπόλειμμα πλακούντος διαστάσεως 7Χ6Χ1,2 cm) μετά την καισαρική τομή εντός της κοιλότητας της μήτρας, προκάλεσε προοδευτικά διάχυτο σηψαιμία. Η σηψαιμία κατέληξε σε σηπτικό σοκ, το οποίο εξελίχθηκε σε διάχυτο ενδοαγγειακή πήξη».

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Καλαμάτας καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε φυλάκιση 3,5 ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και ο μαιευτήρας σε φυλάκιση 2 ετών. Στο Εφετείο η ποινή του διευθυντή μειώθηκε στα 2,5 χρόνια (και επικυρώθηκε με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου), ενώ ο μαιευτήρας αθωώθηκε.

Οι συγγενείς της 26χρονης (σύζυγος, ανήλικα παιδιά, πατέρας και μητέρα, αδελφός και πεθερά) στράφηκαν κατά του νοσοκομείου διεκδικώντας αποζημίωση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε σε όλους τους συγγενείς, ακόμη και στην πεθερά (200.000 ευρώ), συνολικά το ποσό των 2.510.720 ευρώ.

Το Διοικητικό Εφετείο, μείωσε το ποσό της αποζημίωσης στα 1.303.000 ευρώ.

Τμήμα της αποζημίωσης αυτής αποφάνθηκε το Εφετείο ότι πρέπει να δοθεί σε όλους τους συγγενείς σε μετρητά, ενώ επιπρόσθετα, αποφάσισε ότι στο σύζυγο και τα παιδιά το υπόλοιπο τμήμα της αποζημίωσης πρέπει να δοθεί σε μηνιαίας δόσεις μέχρι το 2049 υπό την μορφή διατροφής, ενώ το άλλο τρίτο τμήμα της αποζημίωσης πρέπει να δοθεί και πάλι κάθε μήνα μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών.

Όμως, το Εφετείο έκρινε ότι η πεθερά δεν δικαιούται αποζημίωσης καθώς δεν ανήκει στην οικογένεια κατά την έννοια του Αστικού Κώδικα, αλλά ούτε υπάρχει ανάλογη νομολογία του ΣτΕ πάνω στο θέμα αυτό.

Αντίθετα το ΣτΕ έκρινε ότι μεταξύ των προσώπων που δικαιούνται αποζημιώσεις «εκτός του συζύγου και των εξ αίματος συγγενών κατ΄ ευθεία γραμμή και εκ πλαγίου έως δεύτερου βαθμού, περιλαμβάνονται και οι εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού (πεθερός, πεθερά, νύφη και γαμπρός)».

Και ανέτρεψε την εφετειακή απόφαση ως προς το σκέλος που αφορά την καταβολή αποζημίωσης προς την πεθερά και ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση και ανακαθορισμό των ποσών της αποζημίωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πληρωμές αναπληρωτών


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο αφορά τα σχολικά έτη 2014-15 και 2015-16.

Το έργο με τίτλο «Πληρωμή ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», αφορά τα σχολικά έτη 2014−2015 (από 01−09−2014 ως 30−06−2015) και 2015−2016 (από 01−09−2015 ως 30−06−2016). Τα παραπάνω αναφέρονται σε Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα σχετικά με το πρόγραμμα ενώ μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι το έργο ολοκληρώνεται με την λήξη του σχολικού 2015−2016, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση, εφαρμογή και διαχείριση του οικονομικού αντικειμένου αναφέρεται ότι για τα σχολικά έτη 2014−2015 και 2015−2016 οι δαπάνες του προγράμματος θα βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠΑΙΘ, ο οποίος μπορεί να χρηματοδοτείται προς τούτο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΑΙΘ.

Την οικονομική διαχείριση του έργου ασκεί η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΥΠΑΙΘ και σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την λειτουργία της.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκδίδεται Οδηγός υλοποίησης και εφαρμογής φυσικού αντικειμένου και διαχείρισης οικονομικού αντικειμένου, όπου ορίζονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εκκαθάρισης.

Προκαταβολή και οδοιπορικά

Οι εκπαιδευτικοί που μετακινούνται εκτός της έδρας του σχολείου, για να διδάξουν σε τμήματα, δικαιούνται οδοιπορικά έξοδα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, δύναται να χορηγούνται προκαταβολές στους δικαιούχους εκπαιδευτικούς, οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 100% των καθαρών μηνιαίων αποδοχών και οι οποίες θα συμψηφίζονται κατά την εκκαθάριση μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών.

Διαδικασίες πληρωμής

Κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό με την επωνυμία «Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας − Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», ο οποίος τηρείται αποκλειστικά για το εν λόγω πρόγραμμα. Ως υπόλογος του αναφερόμενου λογαριασμού ορίζεται ο Διευθυντής της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Από τον αναφερόμενο λογαριασμό και μόνο πραγματοποιούνται οι πληρωμές των δικαιούχων του εν λόγω προγράμματος.

Για την εκκαθάριση και την πληρωμή, αποστέλλονται στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων οι μισθοδοτικές καταστάσεις, οι οποίες υπογράφονται και βεβαιώνονται από τον αρμόδιο Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Μετά την εξόφληση των εκπαιδευτικών, του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και των Ασφαλιστικών Ταμείων, αποστέλλονται στην EYE ΕΔ τα αντίστοιχα αποδεικτικά εξόφλησης.

Οι αρμοδιότητες των Διευθυντών Εκπαίδευσης

Διοικητικά και οικονομικά υπεύθυνοι για το πρόγραμμα, σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι αντίστοιχοι Διευθυντές Εκπαίδευσης. Οι αρμοδιότητες του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι:

- Είναι υπεύθυνος για την διαχείριση του εν λόγω εκπαιδευτικού προσωπικού.

- Υπογράφει τις συμβάσεις απασχόλησης των εκπαιδευτικών.

- Ανακαλεί τον ορισμό των ωρομισθίων εκπαιδευτικών που δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους ή δεν πληρούν τις κείμενες νομικές διατάξεις και εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων την ανάκληση της πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους ή δεν πληρούν τις κείμενες νομικές διατάξεις.

- Συνυπογράφει τις καταστάσεις με τις πραγματοποιηθείσες ώρες διδασκαλίας των σχολικών μονάδων της περιοχής αρμοδιότητας του, συντάσσει και υπογράφει τις καταστάσεις μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών και είναι υπόλογος έναντι του ΥΠΑΙΘ/Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων, για τις δαπάνες οικονομικής διαχείρισης του προγράμματος.

- Είναι υπεύθυνος για την διαφύλαξη, τον έλεγχο και την υποβολή στοιχείων του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, όπου και όπως ζητηθούν σε κάθε περίπτωση, από το ΥΠΑΙΘ/Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

- Ορίζει τον καταχωρηστή στοιχείων για τη διαχείριση του προγράμματος.
- Ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και τον ΟΑΕΔ υποβάλλοντας την αναγγελία πρόσληψης.

- Υποβάλλει τις δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ) στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.

- Υποβάλλει Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) σύμφωνα με τις οδηγίες και μέσα στις προθεσμίες που θέτει το ΙΚΑ.

- Καταβάλλει τα ποσά στους δικαιούχους εκπαιδευτικούς και αποδίδει τα ποσά που αφορούν σε φορολογικές υποχρεώσεις (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών), ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις τρίτων.

- Εκδίδει βεβαιώσεις αποδοχών για όλους τους εκπαιδευτικούς που μισθοδοτούνται στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης (31/12).

- Αποστέλλει ηλεκτρονικό αρχείο στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τη μισθοδοσία κάθε διαχειριστικής χρήσης.

- Εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ των αρμοδίων στελεχών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και του ΥΠΑΙΘ/Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων.

- Προβαίνει σε κάθε άλλη ενέργεια που απαιτείται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες λύσεις εξετάζει το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των κενών


Περιορισμό συνταξιοδοτήσεων, αποσπασμένοι θα διδάξουν σε σχολεία.

Δύο λύσεις για την κάλυψη των κενών ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Η μια εξ αυτών είναι γνωστή και αφορά τις περικοπές στις συνταξιοδοτήσεις που κατατίθενται μετά την έναρξη του σχολικού έτους και η δεύτερη αφορά την οικειοθελή μετακίνηση αποσπασμένων σε σχολεία.

Το πρώτο μέτρο, των συνταξιοδοτήσεων, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ενώ σκληρή κριτική άσκησε και ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδής.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι έχει κάνει μια άτυπη επιτροπή στο Υπουργείο που θα αξιολογήσει όλες αυτές τις αιτήσεις. «Θα εξαιρέσει τους λόγους ανωτέρας βίας, τους πραγματικούς λόγους ανωτέρας βίας και όλοι οι άλλοι θα μείνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, αφού δεν έκαναν την αίτησή τους μέχρι 31 Αυγούστου» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Όσον αφορά τους αποσπασθέντες ο Υπουργός ανέφερε ότι θα ζητήσει να δηλώσουν αν κάποιοι εξ αυτών επιθυμούν να μετακινηθούν από την υπηρεσία όπου πήραν απόσπαση σε σχολεία της περιοχής που βρίσκεται η υπηρεσία τους. Δηλαδή ένας εκπαιδευτικός που πήρε απόσπαση από την Άρτα σε φορέα της Θεσσαλονίκης θα διδάξει, αν το επιθυμεί σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι εάν δεν φτάσουν τα πιο πάνω μέτρα « θα πάμε και σε κάτι ακόμη. Δεν είναι ώρα να το πω, αλλά εάν δεν φτάσουν, γιατί δεν μπορούμε να κρατήσουμε κενά που αφορούν την επάρκεια. Την επάρκεια, όχι την πληρότητα. Την πληρότητα δεν τη φτάνουμε. Η κρίση δεν μας επιτρέπει».



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η κατάθεση των δικαιολογητικών για τις μετεγγραφές


Σε πόσες μέρες πρέπει να κατατεθούν και να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά.

Μέσα στις πρώτες 10 μέρες του Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάθεσης των δικαιολογητικών των φοιτητών που ζητούν μετεγγραφή στα τμήματα που θα μεταφέρουν τη θέση τους.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας στον ΣΚΑΪ ενώ για ακόμη μια φορά ανέφερε την εκτίμησή του 10.000 με 10.500 μετεγγραφές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ που ανακοίνωσαν τις προθεσμίες κατάθεσης των δικαιολογητικών. Για παράδειγμα το Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κρήτης ανακοίνωσε ότι θα δέχεται τα δικαιολογητικά το διάστημα από 27 Οκτωβρίου έως και 5 Νοεμβρίου. Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής του ΕΚΠΑ δέχεται τα δικαιολογητικά από 31/10 έως και 7 Νοεμβρίου, το τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιου Κρήτης ανακοίνωσε ως προθεσμία το διάστημα 27 έως και 30 Οκτωβρίου.

Το ΤΕΙ Πειραιά εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ενημερώνουμε τους φοιτητές που συμπεριλαμβάνονται στους ονομαστικούς πίνακες μεταφοράς θέσεων εισαγωγής Πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών του Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, ότι οι γραμματείες των Τμημάτων του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. θα δέχονται τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων από την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 έως την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 10:00 έως 14:00».

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά με τη σειρά του δέχεται τα δικαιολογητικά το διάστημα από 29/10 έως και 7/11 καθημερινά κατά τις ώρες 09:00-13:00. Οι φοιτητές πρέπει να καταθέσουν αίτηση εγγραφής, προσκομίζοντας αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναγράφονται σε αυτή.

Η Γραμματεία του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ θα δέχεται αιτήσεις για μεταφορά θέσης από Τετάρτη 29/10 έως Παρασκευή 7/11 και ώρες 10:00-11:00.

Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες των τμημάτων ή να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως.

Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση μετά τη λήξη της κατάθεσης των δικαιολογητικών και εντός 20 ημερών θα πρέπει τριμελής επιτροπή που θα συσταθεί σε κάθε Τμήμα να ολοκληρώσει τον έλεγχο των δικαιολογητικών.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των αποφάσεων της Γενικών Συνελεύσεων του Τμήματος του Α.Ε.Ι. ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου/Διοικούσας Επιτροπής της Α.Ε.Α. και οι Γραμματείες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εγγραφή των δικαιούχων, ζητούν από αυτούς να δηλώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης διαγραφής τους από το Τμήμα προέλευσης και παράλληλα ζητούν από τη Γραμματεία του Τμήματος προέλευσης την υπηρεσιακή αποστολή του φακέλου, όπου περιλαμβάνεται και βεβαίωση διαγραφής τους.

Σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης των μετεγγραφών ο κ. Λοβέρδος δήλωσε τα εξής:

«Από εκεί και μετά, παρακαλούμε και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να κάνουν πάρα πολύ γρήγορα τη σχετική ταξινόμηση. Γιατί δεν πρέπει να χαθεί όλο το εξάμηνο. Τα παιδιά δεν πρέπει να ξοδεύονται σε ξενοδοχεία, ή σε σπίτια που νοικιάζουν με ευκαιριακό τρόπο για να κάτσουν εκεί μέχρι το Γενάρη και το Φλεβάρη για να πάνε στο δεύτερο εξάμηνο στα τμήματά τους. Εκεί όπου είναι οι αιτήσεις λογικές και λίγες, γιατί είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό, τα τμήματα πρέπει να τελειώσουν την διεκπεραίωση πάρα πολύ γρήγορα. Είναι ζήτημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο που δεν έχει χρήματα να ξοδεύει. Άρα πέντε μέρες από την Πέμπτη, πείτε Παρασκευή ότι το παρέλαβαν, έχουν υποχρέωση τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να βγάλουν την ανακοίνωση πρόσκλησης, η οποία κρατάει 8 μέρες».



Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολείων


Όλο το χρονοδιάγραμμα.

Προχωρά τις διαδικασίες της αξιολόγησης το Υπουργείο Παιδείας. Με έγγραφό που υπογράφει ο Υπουργός Παιδείας γνωστοποιείται ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Περιφερειακών Δ/ντών Εκπαίδευσης, των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, των Προϊσταμένων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, των Σχολικών ΣυμβούλωνΠ/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και των Δ/ντών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης έπεται η αξιολόγηση των ακόλουθων στελεχών:

- Των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (πρώην Σ.Ε.Κ.), των προϊσταμένων ολιγοθεσίων Δ.Σ., των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και

- Των προϊσταμένων και υπευθύνων, όπως αυτοί ορίζονται από το άρθρο 1 του Π.Δ. 152/2013(περιπτώσεις ι΄έως ιθ’, κ’ και κα’).

Η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (πρώην Σ.Ε.Κ.), των προϊσταμένων ολιγοθεσίων Δ.Σ. και των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων αφορά, σε πρώτη φάση, τις προβλεπόμενες κατηγορίες:

- Κατηγορία Ι. Άσκηση διοικητικού και οργανωτικού έργου,

- Κατηγορία ΙΙ. Άσκηση του έργου της εποπτείας και της αξιολόγησης (εξαιρείται η υποκατηγορία αα) Διοικητική αξιολόγηση εκπαιδευτικών) και

- Κατηγορία V. Επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη, ενώ η αξιολόγηση των προϊσταμένων και υπευθύνων της ως άνω περίπτωσης β) αφορά το σύνολο των προβλεπομένων από το άρθρο 3 του ως άνω Π.Δ. κριτηρίων (με εξαίρεση την αξιολόγηση προσωπικού ή μελών ομάδας).

Σύμφωνα με το έγγραφο, που έχει αναρτήσει η ΔΔΕ Φλώρινας, οι διαδικασίες και η σχετική αξιολόγηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με τις συνημμένες οδηγίες όσον αφορά τη συγκρότηση αναγκαίων ομάδων εργασίας σε επίπεδο Ι.Ε.Π. και κάθε Εκπαιδευτικής Περιφέρειας και τις εν γένει διαδικασίες (χρήση πλατφόρμας αξιολόγησης για την υποβολή portfolio από τους αξιολογουμένους, ημερομηνίες κ.ά.).

Επίσης, από το Ι.Ε.Π. θα δίνονται οδηγίες για την αντιμετώπιση επιμέρους περιπτώσεων εφαρμογής της ως άνω αξιολόγησης καθώς και για κάθε άλλο σχετικό θέμα που προκύπτει, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΑΔΙΠΠΔΕ.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

α) Μέχρι 29/10/2014 κάθε Διευθυντής σχολικής μονάδας ή Εργαστηριακού Κέντρου (πρώην Σ.Ε.Κ.) και κάθε Προϊστάμενος ολιγοθέσιου δημοτικού ή Προϊστάμενος νηπιαγωγείου καταχωρίζει και επιβεβαιώνει στην πλατφόρμα αξιολόγησης (https:// www.iep.edu.gr/evaluation) τα στοιχεία της οικείας σχολικής μονάδας, του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων από τους οποίους προβλέπεται να αξιολογηθούν, σύμφωνα με το Π.Δ. 152/2013. Μέσα στην ίδια προθεσμία οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καταχωρίζουν στην πλατφόρμα αξιολόγησης και επιβεβαιώνουν τους αξιολογούμενους και αξιολογητές των περιπτώσεων ι ́ έως ιθ ́, κ ́ και κα ́ της παρούσης εγκυκλίου, αφού προηγουμένως οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης έχουν ορίσει τους Σχολικούς Συμβούλους -αξιολογητές της περίπτωσης ια’ του άρθρου 4 του Π.Δ. 152/2013.

β) Μέχρι 31/10/2014 η Ομάδα εργασίας κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης επιβεβαιώνει στην πλατφόρμα αξιολόγησης το ορθόν όλων των καταχωρίσεων για τους αξιολογουμένους και τους αξιολογητές της οικείας Περιφέρειας.

γ) Από 1/11/2014 έως και 20/11/2014 ο κάθε αξιολογούμενος καταχωρίζει στην πλατφόρμα αξιολόγησης εκείνα τα στοιχεία του ατομικού του φακέλου που θεωρεί ότι θα πρέπει να θέσει υπόψη των αξιολογητών του (portfolio).

δ) Από 3/11/2014 έως και 22/12/2014 οι αξιολογητές είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως επικοινωνούν με όσους αξιολογούν και ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση των δευτέρων και

ε) Από 21/11/2014 έως και 31/12/2014 οι αξιολογητές καταχωρίζουν στην πλατφόρμα αξιολόγησης τις αξιολογήσεις τους

Οδηγίες υλοποίησης

- Για τις ανάγκες της εφαρμογής της αξιολόγησης λειτουργεί διευρυμένη πλατφόρμα αξιολόγησης με ευθύνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

- Στο Ι.Ε.Π. με απόφαση του Δ.Σ. συγκροτείται Ομάδα εργασίας με έργο την επέκταση και λειτουργία της πλατφόρμας αξιολόγησης, τον συντονισμό, την υποστήριξη και τη μηχανογραφική καθοδήγηση των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για την υλοποίηση της αξιολόγησης, σύμφωνα με το Π.Δ.152/2013 και τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο. Επίσης, η Ομάδα παρακολουθεί την πορεία της αξιολόγησης, διαχειρίζεται, με απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα αρχεία των αξιολογητών και αξιολογούμενων και τροποποιεί τις γενικές ημερομηνίες της κάθε φάσης αξιολόγησης κατόπιν σχετικής εντολής.

- Σε κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης συγκροτείται τριμελής Ομάδα εργασίας με έργο την εν γένει παρακολούθηση των διαδικασιών αξιολόγησης σε επίπεδο Περιφέρειας, την καθοδήγηση αξιολογητών και αξιολογουμένων σε θέματα αξιολόγησης και τη συνεργασία με την αντίστοιχη Ομάδα του Ι.Ε.Π. Επίσης, έχει την ευθύνη να αντιστοιχίζει τους αξιολογητές με τους αξιολογουμένους, να ελέγχει την ορθότητα της καταχώρισης αξιολογητών και αξιολογουμένων, να δίνει απαντήσεις σε σχετικά προβλήματα που θέτουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και να ενημερώνει την Ομάδα του Ι.Ε.Π. για τυχόν δυσλειτουργίες της πλατφόρμας αξιολόγησης και για τεχνικά προβλήματα ανάρτησης.

- Οι Συντονιστές Εκπαίδευσης ελληνικών σχολείων εξωτερικού συντονίζουν τις σχετικές διαδικασίες στα σχολεία ευθύνης τους και ενημερώνουν την Ομάδα εργασίας του ΙΕΠ για τυχόν δυσλειτουργίες της πλατφόρμας αξιολόγησης και για τεχνικά ή άλλα προβλήματα.

- Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης συντονίζουν τις σχετικές διαδικασίες σε επίπεδο Διεύθυνσης και ενημερώνουν την Ομάδα εργασίας της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για τυχόν προβλήματα (τεχνικού ή άλλου χαρακτήρα) ή καθυστερήσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Άλλος ένας μακεδονικός τάφος κοντά στο λόφο Καστά


Ένα βίντεο που παρουσιάζει έναν εξαιρετικό μακεδονικό τάφο κοντά σε αυτόν του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, είδε το φως της δημοσιότητας κι εντυπωσιάζει. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα γι αυτό τον τάφο.



Δείτε το βίντεο του amfipolinews.blogspot.gr





Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι προσδιορίζεται η αποζημίωση για τους πληγέντες - Ποια είναι η διαδικασία


Σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για θέματα αρμοδιότητάς του, συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εργασίας , ΚΑ και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου στο πλαίσιο υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον Υφυπουργό, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων ενώ υπήρξε συνεννόηση και με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι ενημέρωση για τις διαδικασίες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών καθώς και την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν σε κατοικίες και οικοσκευές από τις πλημμύρες της Παρασκευής.

Όπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των Δήμων μέχρι τώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.

Ο Υφυπουργός κ. Κεγκέρογλου, τόνισε την ανάγκη τήρησης όλων των διαδικασιών και προϋποθέσεων προκειμένου άμεσα και με πλήρη διαφάνεια να αποκατασταθούν οι πραγματικά ζημιωθέντες. Ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία τόσο με τα συναρμόδια Υπουργεία όσο και με την Περιφέρεια και τους Δήμους που επλήγησαν μπορεί να φέρει το καλύτερο για τους πολίτες αποτέλεσμα.

Τέλος, ο κ. Κεγκέρογλου ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι η μεταφορά των απαραίτητων πόρων στους Δήμους για την καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει άμεσα, από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές, μετά από συγκεκριμένο αίτημα των Δήμων προς το Υπουργείο Εργασίας, Κ.Α και Πρόνοιας, και συγκεκριμένα προς την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γ.Γ.Πρόνοιας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΜΕΣΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΚΕΥΗΣ

Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ Π2α/οικ. 2673/29-08-2001 (ΦΕΚ1185/Β΄/2001), έχει την αρμοδιότητα υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και αντιμετώπισης έκτακτων κοινωνικών αναγκών όσον αφορά:

Α) Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, ύψους 586,94€ ανά νοικοκυριό για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός
Αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.

Β) Οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται από 1174€ έως 5.869€ με κριτήρια:

i. Αριθμός μελών οικογένειας

ii. Βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών)

iii. Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 50 τ.μ.)

Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.

Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος
Αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.
Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.





Διαβάστε περισσότερα...

Ο κουμπαράς των Ταμείων είναι μείον


Αναξιοποίητα παραμένουν τα αποθεματικά, τα οποία σε περίπτωση ανάγκης θα κάλυπταν συντάξεις για διάστημα δύο έως τριών μηνών.

Συντάξεις δύο ή τριών μηνών θα μπορούσαν αν πληρώσουν τα Ταμεία να παρ’ ελπίδα χρειαζόταν να σπάσουν τον κουμπαρά τους και να καταβάλουν τις παροχές από τα αποθεματικά τους.

Η περιουσία τους –αυτή που ήταν σε κρατικά ομόλογα- μπορεί να κουρεύτηκε το 2012, αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε ώστε τα λιγοστά αποθεματικά τους να αρχίσουν να αξιοποιούνται με στόχο να αποτελούν ένα μαξιλάρι ασφαλείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δια παν ενδεχόμενο.

Πέραν αυτών, στο νόμο 4075/12 ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει τη σύσταση Ταμείου Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος (ΤΣΑΣ) αλλά μέχρι σήμερα ουδείς ασχολήθηκε με τη δημιουργία του εν λόγω φορέα.

Σημειωτέον ότι αυτό το Ταμείο θα εξισορροπούσε σταδιακά τις απώλειες που υπέστησαν οι ασφαλιστικοί φορείς με το κούρεμα των αποθεματικών τους και μάλιστα για τις απώλειες αυτές θα περιερχόταν στο Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αναζήτησε μέσα από την έρευνα του τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων που έχουν σήμερα οι τρεις μεγαλύτεροι φορείς, δηλαδή το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ.

Δείτε το γράφημα




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Ένας στους 4 θέλει δική του εταιρεία


Μορφωμένοι νέοι επιθυμούν να επενδύσουν στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή και στις νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για την επιχειρηματικότητα.

Η κρίση είναι ευκαιρία, Είναι μια φράση που διατυπώνεται συχνά από εκείνους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και υποστηρίζουν ότι η περιπέτεια της χώρας τα τελευταία χρονιά συνέβαλε στην αλλαγή του τρόπου σκέψης των Ελλήνων.

Η έρευνα της Κάπα Research για τη νέα επιχειρηματικότητα πιστοποιεί την αλλαγή αυτή αφού καταγράφει ανατροπές, τόσο στο ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και στο επιχειρηματικό πρότυπο.

Στην έρευνα της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» το 23,5% των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν σκέφτεται να δημιουργήσει δική του επιχείρηση.

Στην πλειονότητά τους, οι δυνητικοί επιχειρηματίες είναι νέοι έως 45 ετών, με υψηλό επίπεδο μόρφωσης (πτυχίο πανεπιστημίου και μεταπτυχιακούς τίτλους) που εργάζονται σήμερα ως ιδιωτικοί υπάλληλοι ενώ στην περίπτωση των ανέργων είχαν στο παρελθόν αμειβόμενη εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Η νέα επιχειρηματικότητα είναι μια λύση επιβίωσης, ένα εναλλακτικό σχέδιο για την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια.

Δείτε την έρευνα




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μάτια κινδυνεύουν από τα «ληγμένα» καλλυντικά


Προσέχουμε για να έχουμε!
Μπορεί να κάνουν τις βλεφαρίδες σας να δείχνουν «πλούσιες» και «γεμάτες», ωστόσο οι «ληγμένες» μάσκαρες μπορεί να αποτελέσουν αιτία για την εμφάνιση σοβαρών μολύνσεων στην περιοχή των ματιών και ακόμη, να επηρεάσουν και την όραση.

Σύμφωνα με μια έρευνα, που έγινε στη Μ. Βρετανία, οι γυναίκες ρισκάρουν την «υγεία των ματιών τους» χρησιμοποιώντας καλλυντικά –και συγκεκριμένα μάσκαρες- τα οποία έχουν λήξει εδώ και πολλά χρόνια.

Για όσες δεν το γνωρίζουν, οι μάσκαρες έχουν μικρή «διάρκεια ζωής»: μόλις τέσσερις μήνες από τη στιγμή που θα ανοιχτεί η συσκευασία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα δύο τρίτα των γυναικών χρησιμοποιούν τη μάσκαρα και το eyeliner ένα χρόνο μετά την αγορά τους, ενώ ορισμένες ανέφεραν ακόμη μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν, ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται πολύ κοντά στην περιοχή των ματιών αποτελούν «εστίες αναπαραγωγής βακτηριδίων» και θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεχτική χρήση αυτών.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν μια χάρη στον εαυτό τους και να… ξεφορτωθούν όλα τα παλιά καλλυντικά τους» είπε η χειρούργος-οφθαλμίατρος Anna Maino στη Daily Mail και συνέχισε: «Τα καλλυντικά συνήθως περιέχουν συντηρητικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηριδίων, ωστόσο η αποθήκευση τους σε ζεστά και υγρά μέρη –π.χ. μπάνιο- ευνοεί την ανάπτυξή τους».

Φροντίστε, λοιπόν, τα μάτια σας και την επιδερμίδα του προσώπου σας αλλάζοντας τακτικά τα «ληγμένα» καλλυντικά σας, καθαρίζοντας τα μολύβια μετά από κάθε χρήση και πλένοντας τα βουρτσάκια συχνά με ζεστό νερό και σαπούνι.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκαν προϊστορικές τοιχογραφίες στην Ινδονησία


Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να είναι οι παλαιότερες που έχουν βρεθεί ποτέ.

Οι τοιχογραφίες μικροσκοπικών βουβαλιών, χοίρων και ανθρώπινων χεριών που εντοπίστηκαν στους τοίχους και τις οροφές σπηλαίων στην Ινδονησία, θα μπορούσαν να είναι από τα παλαιότερα παραδείγματα της τέχνης των σπηλαίων σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια έρευνα οι τοιχογραφίες αυτές–ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι πάνω από 40.000 ετών- έρχονται να αμφισβητήσουν τη θέση της Ευρώπης, ως της «γενέτειρας» της προϊστορικής τέχνης.

«Παλαιότερα οι ειδικοί πίστευαν ότι η Δυτική Ευρώπη ήταν το επίκεντρο μιας “συμβολικής έκρηξης” στις αρχές της ανθρώπινης καλλιτεχνικής δραστηριότητας, όπως η ζωγραφική των σπηλαίων και άλλων μορφών εικονιστικής τέχνης, πριν από περίπου 40.000 χρόνια» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Maxime Aubert, αρχαιολόγος και γεωχημικός από το πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας. «Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η τέχνη των σπηλαίων έγινε στα αντίθετα άκρα της Πλειστοκαίνου Ευρασίας περίπου την ίδια εποχή, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι πρακτικές έχουν βαθύτερη προέλευση - ίσως στην Αφρική προτού το ανθρώπινο είδος αφήσει την ήπειρο αυτή και εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στο LiveScience.

Σπήλαια Sulawesi

Οι τοιχογραφίες εντοπίστηκαν στα καρστικά σπήλαια του Sulawesi, ενός νησιού ανατολικά του Βόρνεο. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, ακόμη, οστρακοειδή, οστά ζώων, λίθινα εργαλεία βαμμένα με χρωστικές, ακόμη και «μπογιές» ώχρας μέσα στα σπήλαια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι προϊστορικές, όμως σχετικά «νέες» και ίσως να δημιουργήθηκαν από τους πρώτους αγρότες της περιοχής, πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια ή από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες περίπου 8.000 χρόνια πριν.

Αισθητικά, μερικές από τις ζωγραφιές μοιάζουν με αυτές που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη. Υπάρχουν αποτυπώματα από παλάμες, που έχουν «μεταμορφωθεί» σε πρόσωπα ή έχουν κόκκινο χρώμα δημιουργώντας το περίγραμμα από το αποτύπωμά τους. Μοιάζουν αρκετά με αυτά που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο El Castillo στην Ισπανία, τα οποία εκτιμάται ότι είναι 37.300 ετών. Ένας κόκκινος δίσκος σε ένα τοίχο του ίδιου σπηλαίου έχει χρονολογηθεί στα 40.800 χρόνια πριν και μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό Science το ανακηρύσσει ως την παλαιότερη τοιχογραφία που έχει βρεθεί ποτέ.

Οι απαρχές της τέχνης

Η αποκάλυψη ότι η τέχνη υπήρχε σε αντίθετες πλευρές του κόσμου κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων υποδηλώνει, ότι η συμβολική ζωγραφική θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητα, ή ίσως να προέρχεται από πολύ παλαιότερα, στην Αφρική, όπου εξελίχθηκαν οι άνθρωποι προτού μεταφερθούν σε άλλες ηπείρους, πριν από 100.000 χρόνια, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

«Το κατά πόσο η απεικονιστική τέχνη αναπτύχθηκε πριν από την έξοδο από την Αφρική, ή αμέσως μετά παραμένει να αποδειχθεί» σχολίασε στο Live Science ο Benjamin Smith, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι όσοι προσπαθούν να τοποθετήσουν την Ευρώπη ως το κέντρο της ανθρώπινης ιστορίας, μάλλον έχουν μια αστήρικτη θέση» πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας, ότι κατά τη γνώμη του οι επιστήμονες που μελετούν την προέλευση των τεχνών και της συμβολικής σκέψης, ίσως θα έπρεπε να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία.



Διαβάστε περισσότερα...

5 φωτογραφίες των παιδιών που δεν πρέπει να ποστάρετε στα social media


Ξέρουμε όλοι πόσο δελεαστικό είναι για τους γονείς να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media.

Γεμάτοι υπερηφάνεια θέλουν να μοιραστούν με τους φίλους τους τα επιτεύγματα των παιδιών τους ανεξάρτητα από το πόσο μικρά ή μεγάλα είναι. Όμως, το Διαδίκτυο είναι ένα πολύ τρομακτικό μέρος και είναι καθήκον όλων των γονιών να προστατεύσουν τις οικογένειές τους. Όσο αποτελεσματικές και να είναι οι ρυθμίσεις απορρήτου εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια που επικρατεί στο Ιντερνετ. Εδώ είναι πέντε φωτογραφίες των παιδιών που οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να ποστάρουν στο Facebook, Instagram κα.
Άλλα παιδιά του φιλικού μας περιβάλλοντος

Ο καθένας έχει τη δική του στάση και άποψη σχετικά με την προβολή των παιδιών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι προτού πάρετε την απόφαση να ποστάρετε φωτογραφία των παιδιών σας μαζί με άλλα παιδιά του φιλικού σας περιβάλλοντος είτε από γενέθλια είτε από εκδρομή φροντίστε να έχετε πάρει έγκριση πρώτα. Με αυτόν τον τρόπο σέβεστε τις θέσεις και των άλλων οικογενειών που εμπλέκονται.
Φωτογραφίες των παιδιών στο σχολείο

Σε μια ιδανική κοινωνία το σχολείο δεν είναι τίποτα άλλο από μια ασφαλή ζώνη, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα εκεί έξω είναι τρομακτική. Τουλάχιστον αν επιμένετε να δείχνετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο σχολείο βεβαιωθείτε ότι το όνομα του σχολείου και τα κύρια χαρακτηριστικά του παραμένουν κρυφά.
Γυμνές φωτογραφίες

Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να «ανεβάζετε» τέτοιες φωτογραφίες των παιδιών στο Ίντερνετ είναι προφανείς. Μπορεί εσείς από την πλευρά σας να θεωρείτε πολύ χαριτωμένη τη φωτογραφία της μικρής σας να πλατσουρίζει στην μπανιέρα όμως δεν πρέπει να πάρετε το ρίσκο να πέσει η φωτογραφία αυτή σε λάθος χέρια. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σας κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν και σκεφτείτε ότι θα τους φέρετε σε δύσκολη θέση σε μερικά χρόνια από σήμερα…
Φωτογραφίες με πλήρεις ονόματα

Φροντίστε οι φωτογραφίες που ανεβάζετε στο Ίντερνετ να μην αναγράφουν να ονόματα των παιδιών σας στις λεζάντες. Είτε πρόκειται για μια ετικέτα ονόματος σε μια σχολική εκδήλωση, είτε μια φανέλα ονόματος ή ακόμα και ένα 10 στον σχολικό έλεγχο για το οποίο αισθάνεστε πολύ περήφανοι, βεβαιωθείτε ότι το πλήρες όνομα του παιδιού σας είναι θολό ή να περικόψτε την εικόνα πριν τη μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Οτιδήποτε τα παιδιά σας μπορεί να μην θέλουν να μοιραστούν

Ένας εύκολος τρόπος που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιες φωτογραφίες των παιδιών σας μπορείτε να μοιραστείτε είναι μπαίνετε να στην θέση τους και να σκέφτεστε από πριν «Θα ήθελε το παιδί μου να αναρτήσω αυτή τη φωτογραφία τώρα ή στο μέλλον;». Αν η απάντηση είναι αρνητική τότε ασφαλώς μην το κάνετε. Είναι τόσο απλό. Αν μια φωτογραφία το φέρνει σε δύσκολη θέση, ή δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτική ή φαίνεται πολύ προσωπική, σεβαστείτε το. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι όλες οι φωτογραφίες των παιδιών σας μπορούν να μείνουν για πάντα στην προσωπική σας συλλογή και στην καρδιά σας.


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα επιβιώσετε σε περίπτωση αεροπορικής συντριβής


Ειδικά σεμινάρια σας μαθαίνουν τον τρόπο.

Ελάχιστος είναι ο κόσμος που ξέρει τι πρέπει να κάνει όταν ένα αεροπλάνο χρειαστεί να κάνει αναγκαστική προσγείωση. Σχεδόν κανείς δεν προσέχει τις οδηγίες και την παρουσίαση που κάνουν οι αεροσυνοδοί.

Από το 2004 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, περίπου 15.000 άτομα έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο της British Airways για τους κανόνες ασφαλείας των πτήσεων.

Ο χώρος που γίνονται τα μαθήματα βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου. Το σεμινάριο βοηθά τους επιβάτες να εξοικειωθούν με διάφορες διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν, όταν το αεροσκάφος αντιμετωπίζει κίνδυνο.

«Ξεκινάμε με μια άσκηση έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης του αεροσκάφους. Βοηθά τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τι συμβαίνει. Παρακολουθούν την παρουσίαση των κανόνων ασφαλείας και χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που παίρνουν ως άσκηση μνήμης για να ξέρουν τι θα κάνουν μετά. Το πιο σημαντικό είναι ότι ξέρουν ποια είναι η σωστή θέση σε περίπτωση πτώσης και μαθαίνουν πώς να προετοιμάζονται για να εγκαταλείψουν το σκάφος από τις πόρτες πάνω από τα φτερά» δήλωσε ο Άντι Κλαμπ, εκπαιδευτής ασφαλείας της British Airways.

Στο σεμινάριο γίνονται προσομοιώσεις πτήσεων και στους συμμετέχοντες παρουσιάζονται κανονικά οι οδηγίες ασφαλείας και εξόδου από το αεροπλάνο, από έναν αεροσυνοδό.

«Οι επιβάτες αισθάνονται πάντα ότι είναι εκτός «παιχνιδιού», ότι δεν έχουν έλεγχο των πραγμάτων. Τους βάζουμε λοιπόν σε μια διαδικασία άμεσης εκκένωσης του αεροσκάφους και τους δίνουμε την ευκαιρία να μελετήσουν όλη τη διαδικασία που ακολουθείται, να κάνουν ερωτήσεις και εμείς με τη σειρά μας τους απαντάμε. Ξαφνικά λοιπόν συνειδητοποιούν ότι σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση είτε είναι εκκένωση, είτε αποσυμπίεση της καμπίνας, υπάρχουν και θετικά πράγματα που μπορούν να κάνουν, ώστε να επανακτήσουν τον έλεγχο» τόνισε ο Άντι Κλαμπ.

Οι 24 συμμετέχοντες μαθαίνουν τον καλύτερο τρόπο για να αποφύγουν τη συντριβή, πώς να ανοίγουν τις πόρτες του αεροσκάφους, και πώς πρέπει να περιμένουν υπομονετικά, φουσκώνοντας τα σωσίβια τους, μέχρι να βγουν από μέσα.

Την προηγούμενη δεκαετία έχουν συμβεί συνολικά 138 συντριβές αεροπλάνων παγκοσμίως με θύματα, σύμφωνα με την Ascend, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αεροπορικές εταιρίες.

Περισσότερα με ένα κλικ εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Καμπανάκι» για την παιδική παχυσαρκία – Αρνητική πρωτιά


Βάρος πάνω από το φυσιολογικό έχει το 50% των Ελληνόπουλων της δευτέρας δημοτικού, με αυξητικές τάσεις με την πάροδο της ηλικίας.

Την πρώτη θέση μεταξύ 16 ευρωπαϊκών χωρών κατέχουν τα Ελληνόπουλα σε παχυσαρκία. Ένα στα δύο παιδιά που πηγαίνουν στη δεύτερη τάξη του δημοτικού έχουν σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό, με αυξητικές μάλιστα τάσεις με την πάροδο της ηλικίας. Δυσμενή ρόλο έχει διαδραματίσει η κρίση, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι σε οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μικρότερο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από καταμέτρηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών. Στη χώρα μας το δείγμα ήταν 5.682 μαθητές δημοτικών σχολείων (2.758 της δευτέρας και 2.924 της τρίτης τάξης).

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, Αντώνης Αλαβέρας, έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η παχυσαρκία είναι ένα πανδημικό φαινόμενο στη χώρα μας, η οποία σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Ενδιαφέρον είχε η σύνδεση της παχυσαρκίας με το χαμηλό εισόδημα: Στα αγόρια ηλικίας 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο δείκτης μάζας σώματος ήταν 18,1, ενώ στα αγόρια με οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ο δείκτης ήταν αισθητά χαμηλότερος (17,2). Ανάλογη είναι η εικόνα και στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας, με τον δείκτη να κυμαίνεται από 17,8 έως 16,7 αντίστοιχα.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκαθίσταται ο διατηρητέος φάρος της Μονεμβασιάς


Αναστηλώνεται και γίνεται ξανά λειτουργικός μέσω ΕΣΠΑ.

Αναστηλώνεται και θα ξαναγίνει λειτουργικός ο φάρος της Μονεμβασίας, ένα ξεχωριστό διατηρητέο μνημείο που κατασκευάστηκε το 1896 έξω από τα τείχη του κάστρου.

Ο πύργος του φάρου είναι επτά μέτρα και το εστιακό του ύψος φτάνει τα δεκαεπτά μέτρα, ενώ μέρος του φάρου έχει υποστεί μεγάλης έκτασης καταστροφές, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικός.

Σε λίγες ημέρες θα εγκατασταθεί η μειοδότρια εργοληπτική κοινοπραξία, που ανέλαβε το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου του 2015.

Στη μελέτη αναστήλωσης του φάρου, μεταξύ άλλων, προβλέπονται εργασίες για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποχέτευσης του φάρου, τοποθέτηση μικρής αυτόνομης μονάδας βιολογικού καθαρισμού, απομάκρυνση μεταγενέστερων προβληματικών επεμβάσεων στα νεώτερα κτίρια και δαπεδόστρωση του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης, για την καλύτερη ανάδειξη και την πρόσβαση στο φάρο θα υπάρξει συνεργασία με την Ε’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Η φτώχεια... παχαίνει


Σε αύξηση του σωματικού βάρους οδηγεί η οικονομική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες, λόγω της λήψης θερμιδογόνου φθηνής τροφής, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο.

Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ, με τα υψηλότερα ποσοστά παιδική παχυσαρκίας, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως ανέφεραν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, με αφορμή την Εβδομάδα ευαισθητοποίησης κατά της Παχυσαρκίας, 21 έως 26 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε μελέτη η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην υγεία της οικογένειας και το αποτέλεσμα είναι άκρως ανησυχητικό, καθώς παρατηρείται αύξηση της συχνότητας παιδικής παχυσαρκίας σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα.

Στη σχέση της παιδικής παχυσαρκίας με την οικογενειακή οικονομική κατάσταση, αναφέρθηκε ο Γεώργιος Βαλσαμάκης, ενδοκρινολόγος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο δείκτης μάζας σώματος αγοριών ηλικίας 7 ετών και ετήσιου προσδιοριζόμενου οικογενειακού εισοδήματος μικρότερου από 12.000 ευρώ ήταν 18,1 kg/m2, ενώ στα συνομήλικά τους, με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ ήταν 17,7 kg/m2.

Αντίστοιχα, στα κορίτσια 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο ΔΜΣ ήταν 17,83 kg/m2, ενώ στα συνομήλικά τους με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ 16,75 kg/m2.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας στα αγόρια 7 ετών ήταν 25,5% για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και 6,7% για μεγαλύτερο ή ίσο με 30.000 ευρώ, τα δε αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια 7 ετών ήταν 26,4% για κάτω των 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και 12,5% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000.

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 5.682 παιδιά, ηλικίας 7 και 9 ετών, από 150 σχολεία της ελληνικής επικράτειας και από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της β' Δημοτικού έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό, με τα ποσοστά να αυξάνονται σε 57,2% των αγοριών και 50,0% των κοριτσιών στην δ΄Δημοτικού.

«Το υψηλό ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας οφείλει να ενεργοποιήσει την πολιτεία, τους φορείς υγείας, τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και όλους όσοι μπορούν να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς η υγεία των αυριανών ενηλίκων θα είναι πολύ επισφαλής, με όλες τις συνέπειες που προδικάζονται», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, της ΕΙΕΠ Ευθύμιος Καπάνταης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεδομένων των ανησυχητικών διαστάσεων που έχει λάβει η παχυσαρκία στην Ελλάδα, η ΕΙΕΠ διοργανώνει και εφέτος την «Εβδομάδα Παχυσαρκίας» με στόχο να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό ότι η παχυσαρκία είναι νόσος και ως νόσος πρέπει να έχει την κατάλληλη επιστημονική αντιμετώπιση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο φόβος για τον καρκίνο μπορεί να σκοτώσει


Ο φόβος είναι ένα σύστημα προειδοποίησης που σε ένα αρχέγονο σύστημα μας εξυπηρετεί σωστά και αποτελεσματικά, μας κινητοποιεί, μας προστατεύει και τον χρειαζόμαστε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, αυτός ο φόβος μας καθηλώνει, μας κάνει να αναβάλλουμε προληπτικές εξετάσεις, ιατρικό έλεγχο χωρίς να έχουμε κάποιο σύμπτωμα. Και τότε είναι που μπορεί ο φόβος να μας "σκοτώσει".

Τα παραπάνω επισημαίνει η κοινωνική λειτουργός - ψυχοθεραπεύτρια του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού "Άλμα Ζωής" Θεσσαλονίκης Δέσποινα Πάρτσια, με αφορμή την ομιλία της, με θέμα "Ο φόβος σκοτώνει. Ανασταλτικοί Παράγοντες Πρόληψης", σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί, αύριο (στις 7 μ.μ.), στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού και τη θεσμοθέτηση του Οκτωβρίου ως μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

"Κάποτε, οι γυναίκες πέθαιναν από καρκίνο του μαστού γιατί υπήρχε η άγνοια, σήμερα ο καρκίνος του μαστού έχει ακόμα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας λόγω φόβου. Απέναντι στον καρκίνο στεκόμαστε φοβισμένα (χωρίς να έχουμε άδικο) και σιωπηλά. Και πώς να έχουμε άδικο, όταν πρόκειται για μια άγνωστη όσον αφορά την αιτία της ακόμα ασθένεια, η οποία είναι συνδεδεμένη δυστυχώς με ένα γνωστό αποτέλεσμα, αυτό του θανάτου; Πώς γίνεται να οδηγηθώ σε έναν προληπτικό έλεγχο, όπου υπάρχει μια περίπτωση να με φέρει τόσο κοντά με το παραπάνω; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, έχει να κάνει με νοοτροπίες ετών. Έκανες μαστογραφία; Όχι, γιατί είμαι μια χαρά. Δεν έχω τίποτα. Κάνεις ψηλάφηση; Όχι, γιατί αυτό αποκλείεται να συμβεί σε μένα. Πήγες στον γιατρό; Όχι, γιατί αν είναι να μου συμβεί, θα μου συμβεί. Λίγο πολύ οι γνωστές ερωτήσεις, με τις συνηθισμένες απαντήσεις. Όλες, όμως, έχουν τον ίδιο παρονομαστή, αυτόν του φόβου. Ο φόβος που συνοδεύεται από την ευρύτερη αντίληψη που έχουμε, ότι αν μας βρουν καρκίνο, δεν πρόκειται να επιβιώσουμε" επισημαίνει η κ. Πάρτσια, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Ο φόβος", όπως εξηγεί, "προκύπτει από τα βιώματα και τις εμπειρίες, όταν αυτές έχουν να επιβεβαιώσουν τα τωρινά μας συναισθήματα, αυτά του φόβου. Ο φόβος προκύπτει, επίσης, από τις προκαταλήψεις, που πιστεύουμε βαθιά πως αν μας συμβεί κάτι δεν θα επιβιώσουμε, προκύπτει από τις απόψεις που εδραιώθηκαν πως όλα αυτά συμβαίνουν στους άλλους- κανείς δε μας είπε βέβαια πως οι άλλοι είμαστε εμείς".

Όμως, όπως γράφει και η συγγραφέας Elisabeth Kubler-Ross, στα "Μαθήματα Ζωής", διστακτικούς μας κάνουν τα πράγματα που φοβόμαστε και όχι ο ίδιος ο φόβος. "Ο φόβος έχει πολλά πρόσωπα. Γι' αυτό, θα πρέπει να μετατρέψουμε το φόβο μας σε κινητοποίηση. Να μετατρέψουμε το φόβο σε συμπόνια. Η συμπόνια με βοηθάει να συμμαχήσω πρώτα από όλα με τον ίδιο μου τον εαυτό. Την επόμενη φορά που θα φοβηθώ, να αποφασίσω απλά να με 'δω' με συμπόνια και να με φροντίσω. Να θυμάμαι πως οι φόβοι μας κάτι άλλο εξυπηρετούν και πολύ λίγες φορές το τώρα. Δεν ανήκουν στο παρόν παρά μόνο στο μέλλον και στο παρελθόν, δεν ανήκουν σε κάτι που συμβαίνει πραγματικά παρά μόνο σε κάτι που είναι στη φαντασία μας (Δεν κάνω εξετάσεις γιατί φοβάμαι μην μου βρουν κάτι...). Αν αποφασίσω να ζω με λιγότερο ή και με καθόλου φόβο, τότε σίγουρα και μοιραία θα ζω καλύτερα, γιατί θα ζω στο εδώ και τώρα, που στην περίπτωση της υγείας μου έχω απλά να τη προσέχω χωρίς να φοβάμαι" προσθέτει η κ. Πάρτσια.

Αναφερόμενη στους ανασταλτικούς παράγοντες πρόληψης, επισημαίνει πως δεν μπορούμε αν αλλάξουμε παράγοντες όπως το DNA μας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει ήδη επηρεάσει την υγεία μας, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στα θέματα υγείας και τη στάση μας απέναντι στην αξία της ζωής, βάζοντας την πρόληψη στη ζωή μας.

Την αυριανή ημερίδα διοργανώνει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Νομού Θεσσαλονίκης "Άλμα Ζωής".

"Σήμερα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, ο δήμος μας- μετά την επανασύσταση του Κοινωνικού Ιατρείου- προσπαθεί, μέσα από μια ενδιαφέρουσα σειρά ιατρικών εκδηλώσεων, να εξαλείψει συναισθήματα, όπως η άγνοια, ο φόβος και η προκατάληψη, αναδεικνύοντας και προτάσσοντας ως νέο τρόπο ζωής, την ενημέρωση, την πρόληψη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συμμετοχή σε θέματα υγείας που εάν διαγνωσθούν εγκαίρως σώζουν ζωές" επισημαίνει ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Πέτρος Σούλας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα δοθούν οδηγίες αυτοεξέτασης του μαστού και θα διατεθούν δωρεάν μαστογραφίες από χορηγούς.


Διαβάστε περισσότερα...