Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Τα ακριβότερα κρασιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γουλιά και χιλιάρικο!

Το κρασάκι όλοι μας το τιμούμε, εδώ όμως θα μιλήσουμε για φιάλες που μετατρέπονται σε επένδυση ζωής!

Λίγο η βαριά ετικέτα, λίγο η καλή χρονιά, λίγο τέλος οι φυσικές καταστροφές και τα ναυάγια(!) και να σου που μεταμορφώνεται το κρασί σε υγρό χρυσάφι.

Με τιμές εκκίνησης που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, οι περισσότεροι μόνο να τα χαζεύουν και να τα λαχταρούν μπορούν, ενώ και αυτοί που θα τα αποκτήσουν είναι σίγουρο ότι θα τα εντάξουν στις καλά προστατευμένες κάβες και κελάρια τους, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια του κόσμου.

Γιατί το να τα δοκιμάσεις φαντάζει αποκοτιά, καθώς μιλάμε για τις ακριβότερες γουλιές του κόσμου…

Massandra Sherry de la Frontera 1775
Τιμή: 32.000 ευρώ



Το ακριβότερο σέρι του κόσμου είναι το παλιότερο δείγμα των περίφημων ουκρανικών αμπελώνων Massandra, με τη μοναδική φιάλη να πωλείται σε δημοπρασία του λονδρέζικου οίκου Sotherby’s το 2001. Το οινοποιείο Massandra είναι γνωστό ταυτοχρόνως για την τεράστια συλλογή του με παλαιωμένα κρασιά, με τα μπουκάλια της έκθεσης να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο…

Chateau d’Yquem 1787
Τιμή: 82.000 ευρώ



Αυτό ήταν άλλοτε το ακριβότερο λευκό κρασί του κόσμου, καθώς τα λευκά πιάνουν συνήθως χαμηλότερες τιμές από τα κόκκινα. Εκτός βέβαια κι αν μιλάμε για vintage λευκό οίνο του 1787, που μπορεί να σπάσει όλα τα κοντέρ! Το κρασί αγοράστηκε από τον αμερικανό συλλέκτη Julian LeCraw το 2006 ως το απολύτως ακριβότερο τότε, σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει ελαφρώς…

Château Mouton-Rothschild 1945 (φιάλη Jeroboam)
Τιμή: 85.000 ευρώ



Ένα από τα καλύτερα πεπαλαιωμένα κρασιά του κόσμου, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς της οινοποσίας, η φιάλη Jeroboam του Château Mouton-Rothschild της χρονιάς 1945 παραμένει από τις ακριβότερες ακόμα και σήμερα. Εμφιαλώθηκε στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου γι’ αυτό και η ετικέτα φέρει πάνω της το «V», το σήμα της νίκης δηλαδή (victory-νίκη)! Το 2007 μάλιστα είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ τιμής για μπουκάλι κρασί. Πουλήθηκε από τα Christie’s του Λονδίνου σε ανώνυμο συλλέκτη…

Chateau d’Yquem 1811
Τιμή: 88.000 ευρώ



Το 200 ετών κρασί αγοράστηκε από τον Christian Vanneque, όταν εκείνος έβαλε βέβαια βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το ευτυχές γεγονός έλαβε χώρα το 2011 όταν ο συλλέκτης πλήρωσε τόσα που μετέτρεψε το λευκό κρασί στο ακριβότερο του κόσμου. Σήμερα φιλοξενείται μέσα σε αλεξίσφαιρη θήκη στο εστιατόριό του «Sip Sunset Grill» στο Μπαλί, παραμένοντας μία από τις μόλις 10 φιάλες της χρονιάς 1811 που επιβίωσαν μέχρι τις μέρες μας…

Chateau Lafite 1787
Τιμή: 116.000 ευρώ



Αυτή είναι η ακριβότερη στάνταρ φιάλη κρασιού (750 ml) του κόσμου. Από τους αμπελώνες που φέρουν το παρατσούκλι «το ξύδι του δισεκατομμυριούχου», το μπουκάλι ανήκε άλλοτε στη συλλογή του αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος σκάλισε λέει τα αρχικά του στη φιάλη! Παρά το γεγονός ότι η αυθεντικότητα της υπογραφής παραμένει αντικείμενο διαμάχης τα τελευταία 20 χρόνια, αυτό δεν εμπόδισε τον εκδότη Malcolm Forbes να το αποκτήσει. Είναι δεν είναι του Τζέφερσον, παραμένει ένα από τα καλύτερα κρασιά του πλανήτη…

Château Margaux 1787
Τιμή: 168.000 ευρώ



Αυτό είναι το ακριβότερο κρασί που δεν πουλήθηκε ποτέ! Άλλο ένα μπουκάλι από την προσωπική κάβα του Τζέφερσον βγήκε σε δημοπρασία, αν και δεν θα πωλούνταν ποτέ. Κι αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης του, ο νεοϋορκέζος έμπορος κρασιών William Sokolin, ζητούσε ακόμα πιο αστρονομικά ποσά για να το παραχωρήσει στη δημοπρασία. Εξοργισμένος λοιπόν που δεν το αγόρασε κανείς, αποφάσισε να το πιει, πήρε λοιπόν την παρέα του και πήγε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Four Season Hotel για να το απολαύσουν όπως του έπρεπε. Έλα μου όμως που ο σερβιτόρος το έριξε κατά λάθος στο πάτωμα, κάνοντας τη φιάλη χίλια κομμάτια! Η ασφαλιστική εταιρία αποζημίωσε τον ιδιοκτήτη με τη μισή τιμή από αυτή που ζητούσε, 168.000 ευρώ ακριβώς…

Chateau Lafite 1869
Τιμή: 172.000 ευρώ



Ήταν το 2010 όταν τρία μπουκάλια του Chateau Lafite της χρονιάς 1869 πουλήθηκαν έναντι 172.000 ευρώ έκαστο, κάτι που τα μετέτρεψε στις ακριβότερες στάνταρ φιάλες κρασιού που είχαν ποτέ πουληθεί. Και τα τρία μάλιστα αγοράστηκαν από τον ίδιο συλλέκτη σε δημοπρασία του Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ, η οποία είχε περισσότερες από 2.000 ετικέτες για πούλημα. Οι εκτιμήσεις μάλιστα για την τιμή πώλησης των παλιότερων μπουκαλιών της φουρνιάς, αυτών του 1869, ήταν σαφώς πιο μετριοπαθείς…

Heidsieck 1907 (Ναυάγιο)
Τιμή: 206.000 ευρώ



Η ακριβότερη σαμπάνια που πουλήθηκε ποτέ ανασύρθηκε το 1998 από τα έγκατα της θάλασσας! Περίπου 2.000 μπουκάλια της περίφημης σαμπάνιας εντοπίστηκαν σε πλοίο με κατεύθυνση την αυτοκρατορική αυλή του τσάρου Νικολάου Β’, που δεν έφτασε ωστόσο ποτέ στον προορισμό του καθώς βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τσάρος είχε αναθέσει τη μεταφορά σε σουηδικό εμπορικό, το οποίο έπεσε θύμα του υποβρυχίου το 1916. Το πολύτιμο φορτίο παρέμεινε στα βάθη της θάλασσας για 80 χρόνια πριν ανασυρθεί από τις ακτές της Φιλανδίας το 1998. Οι ιστορικές φιάλες έχουν έκτοτε βγει σε δημοπρασία σε διάφορες γωνιές του κόσμου, πιάνοντας πάντα την αστρονομική τιμή των 206.000 (ευρώ παραπάνω!)…

Cheval-Blanc 1947
Τιμή: 243.000 ευρώ



Το συγκεκριμένο merlot κατέχει την ιδιαίτερη τιμή να είναι μία μόνο από τις δύο φιάλες που έχουν πάρει ποτέ τον βαθμό «A» στην κατάταξη της Saint-Emilion! Το τρίλιτρο αυτοκρατορικό μπουκάλι πουλήθηκε τον Νοέμβριο του 2010, θέτοντας νέο ρεκόρ για το ακριβότερο μπουκάλι κρασιού που πουλήθηκε ποτέ. Το 67 ετών κρασί είναι η μόνη γνωστή αυτοκρατορική φιάλη της συγκεκριμένης εσοδείας και αποκτήθηκε από ανώνυμο συλλέκτη στα Christie’s της Γενεύης…

Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992
Τιμή: 376.000 ευρώ



Ένα αυτοκρατορικό 6λιτρο μπουκάλι του cabernet sauvignon του 1992 έσπασε πράγματι τα ταμεία, αν και καθώς η δημοπρασία ήταν για φιλανθρωπικό σκοπό, επισήμως είναι το προηγούμενο κρασί το ακριβότερο που πουλήθηκε ποτέ στην αγορά. Παρά τις τυπικότητες, η φιάλη του Screaming Eagle που πουλήθηκε το 2000 συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσά όλων και κατέχει το έστω και ανεπίσημο ρεκόρ του ακριβότερου κρασιού της οικουμένης. Ο Chase Bailey, πρώην μεγαλοστέλεχος της Cisco Systems, απέκτησε τη φιάλη για καλό πάντα σκοπό σε δημοπρασία στην καλιφορνέζικη κοιλάδα Napa με τους ατέλειωτους αμπελώνες…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.