Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Απέδρασε γιατί πονούσαν τα δόντια του!


Μετά την επίσκεψη στον οδοντίατρο παραδόθηκε στην αστυνομία.

Ένας κρατούμενος σε σουηδική φυλακή δραπέτευσε για να πάει στον... οδοντίατρο και αφού του πέρασε ο πονόδοντος παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία.

Ο κρατούμενος το έσκασε στις αρχές Νοεμβρίου από τη φυλακή του Έστραγκορντ, στη νοτιοδυτική Σουηδία, μόλις δύο ημέρες προτού να ολοκληρώσει την ποινή του «επειδή πονούσαν τα δόντια του και ήθελε να πάει στον οδοντίατρο», ανέφεραν οι σωφρονιστικές υπηρεσίες.

«Φεύγοντας από τον οδοντίατρο, πήγε μόνος του στο αστυνομικό τμήμα», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο 51χρονος είχε παραπονεθεί στη διεύθυνση της φυλακής ότι πονούσε, τέσσερις ημέρες προτού αποφασίσει να δραπετεύσει.

«Είχε πρηστεί όλο το πρόσωπό μου«, εξήγησε ο ίδιος στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Στο τέλος δεν άντεχα άλλο», πρόσθεσε.

Η διεύθυνση της φυλακής αποφάσισε να τιμωρήσει τον δραπέτη προσθέτοντας άλλες 24 ώρες κράτηση στην ποινή φυλάκισης του ενός μήνα που του είχε επιβληθεί αρχικά.

Ο 51χρονος, που πλέον έχει αποφυλακιστεί, κανονικά αυτή τη φορά, είπε στην εφημερίδα ότι πάνω απ' όλα χαίρεται που του πέρασε ο πονόδοντος. «Τώρα, το μόνο που απομένει είναι να πληρώσω τον οδοντίατρο», κατέληξε.



Διαβάστε περισσότερα...

Κανόνες προστασίας από την κλοπή επιχειρηματικών πληροφοριών


Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα νέους κανόνες για την προστασία εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών, όπως τεχνογνωσία και εμπορικά μυστικά, από την παράνομη απόκτηση, χρήση και κοινοποίησή τους.

Η πρόταση οδηγίας περιέχει έναν κοινό ορισμό των εμπορικών μυστικών, καθώς και μέσα που βοηθούν τα θύματα υπεξαίρεσης εμπορικών μυστικών να επιτύχουν αποκατάσταση των ζημιών τους.

Η οδηγία θα βοηθήσει τα εθνικά δικαστήρια στην αντιμετώπιση της αθέμιτης χρήσης εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών, την απομάκρυνση από την αγορά των προϊόντων που παραβιάζουν το εμπορικό απόρρητο και την ευκολότερη αποζημίωση των θυμάτων τέτοιων παράνομων πρακτικών.

Στη σημερινή οικονομία της γνώσης, μπορεί να θιγεί σοβαρά η ικανότητα των εταιρειών να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται, όταν εμπιστευτικές πληροφορίες γίνονται αντικείμενο κλοπής ή αθέμιτης χρήσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μία στις πέντε εταιρείες έχει έρθει αντιμέτωπη με τουλάχιστον μία προσπάθεια κλοπής εμπορικών της μυστικών κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα, οι περιπτώσεις αυτές αυξάνονται συνεχώς, καθώς 25% των εταιρειών κατήγγειλαν κλοπή πληροφοριών το 2013, έναντι 18% το 2012.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ισχύουσα νομοθεσία των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την προστασία από την υπεξαίρεση εμπορικών μυστικών, καθώς ορισμένες χώρες δεν διαθέτουν ειδική νομοθεσία για το θέμα αυτό.

Οι επιχειρήσεις, μη έχοντας εύκολη πρόσβαση στα συστήματα άλλων κρατών μελών, δυσκολεύονται να τα κατανοήσουν και, όταν πέφτουν θύματα υπεξαίρεσης εμπιστευτικών πληροφοριών τεχνογνωσίας, διστάζουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, επειδή δεν είναι σίγουρες ότι θα αναγνωριστεί από τα δικαστήρια ο απόρρητος χαρακτήρας των εμπορικών μυστικών τους.

Το σημερινό κατακερματισμένο σύστημα επηρεάζει αρνητικά τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ εταίρων στους τομείς των επιχειρήσεων και της έρευνας και αποτελεί καίριο εμπόδιο για την αξιοποίηση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, ως καταλύτη καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σχετικά: «Η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο και η βιομηχανική κατασκοπεία αποτελούν δυστυχώς μέρος της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Πρέπει να φροντίσουμε για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας μας και την επαρκή προστασία των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεών μας από την κλοπή και την παράνομη χρήση. Για την προστασία των εμπορικών μυστικών χρειάζονται όμως περισσότερα. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, των δημιουργών, των ερευνητών και των καινοτόμων της Ευρώπης σε κοινά σχέδια σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά, καθώς αυτοί δεν θα αποθαρρύνονται πλέον να επενδύσουν σε νέες γνώσεις φοβούμενοι την κλοπή των εμπορικών τους μυστικών. Η οδηγία αποτελεί ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες της Επιτροπής να διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο που να ευνοεί την καινοτομία και την έξυπνη ανάπτυξη».

Ο αντιπρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι επισήμανε ότι «Η προστασία του εμπορικού απορρήτου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις μικρές, λιγότερο εδραιωμένες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Αυτές εφαρμόζουν το εμπορικό απόρρητο με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι οι μεγαλύτερες εταιρείες, εν μέρει λόγω του κόστους κατοχύρωσης των ευρεσιτεχνιών και προστασίας από παραβιάσεις του απορρήτου αυτού. Η απώλεια εμπορικού μυστικού και η αποκάλυψη σημαντικής εφεύρεσης σε ανταγωνιστές έχει ολέθριες συνέπειες στην αξία και τις μελλοντικές επιδόσεις μιας ΜμΕ. Με τη νομοθεσία αυτή, η Επιτροπή θα προστατεύει τις επιχειρήσεις της ΕΕ και τα εμπορικά μυστικά που αποτελούν ζωτικό μέρος τους».

Στόχος της σημερινής πρότασης είναι να προστατεύσει επαρκώς τις επιχειρήσεις και να τους εξασφαλίσει αποτελεσματικά μέσα έννομης προστασίας σε περίπτωση κλοπής ή αθέμιτης χρήσης των εμπορικών μυστικών τους.

Το υγιές, ισορροπημένο και εναρμονισμένο σύστημα προστασίας του εμπορικού απορρήτου θα εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις και τους ερευνητές ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να δημιουργούν και να ανταλλάσσουν πολύτιμη τεχνογνωσία και τεχνολογία στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς.

Επίσης, θα βοηθήσει τη συμμετοχή επιχειρήσεων και ερευνητών από διάφορες χώρες της ΕΕ σε κοινά σχέδια συνεργασίας με στόχο την καινοτομία και την έρευνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη


Σειρά κινητοποιήσεων διαμαρτυρόμενοι για τα φορολογικά μέτρα, την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης που συντάσσονται με την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

Όπως αποφασίστηκε στην αποψινή σύσκεψη της γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ, στο δημαρχείο Χαλκηδόνας, η πρώτη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου, στην Εφορία Λαγκαδά. Μέχρι τα Χριστούγεννα, θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε Χαλάστρα, Κύμινα, Μάλγαρα (δεν έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες) και στη συνέχεια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα δώσουν αγωνιστικό ραντεβού στην έκθεση Agrotica, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουάριου του 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ζυμαρικά σε άπορους


Πάνω από 200 τόνους ζυμαρικά που θα διατεθούν για τη σίτιση απόρων διανεμήθηκαν σε φορείς (φιλανθρωπικά ιδρύματα, σύλλογους πολυτέκνων, μονογονεϊκών οικογενειών, παλιννοστούντων, μητροπόλεις).

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων (ζυμαρικά, λάδι, γραβιέρα, κασέρι, φέτα) για τη σίτιση απόρων σε 65 εγκεκριμένους συλλόγους και φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συνολικά θα διατεθούν 366 τόνοι τροφίμων και με αυτά υπολογίζεται ότι θα σιτιστούν 38.438 άνθρωποι που έχουν ανάγκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανία: Συνελήφθη αστυνομικός για κανιβαλισμό


Ένας αστυνομικός συνελήφθη στην Γερμανία ως ύποπτος για δολοφονία και κανιβαλισμό.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Γερμανίας, ο 55χρονος αστυνομικός φαίνεται πως γνωρίστηκε με το θύμα μέσω ιστοσελίδας κανιβαλισμού, χρησιμοποιώντας το κωδικό όνομα Detlef G.

Ο ύποπτος, συναντήθηκε με το θύμα στην περιοχή της Δρέσδης, όπου τον δολοφόνησε με ένα μαχαίρι, τον τεμάχισε και αργότερα τον έφαγε. Το πτώμα του επιχειρηματία βρέθηκε σε έναν ξενώνα.

Δείτε το βίντεο από το MEGA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη μετά από 16 χρόνια


Δεκαέξι χρόνια μετά από μία άγρια δολοφονία ενός 25χρονου λιμενικού στη Σαγιάδα, ο δράστης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις πράξεις του.

Σύμφωνα με το pamepreveza.gr, ήταν Μεγάλη Παρασκευή, στις 27 Απριλίου του 1997. Οι λιμενικοί είχαν πληροφορίες από την Ίντερπολ για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών από την Αλβανία προς τα ελληνικά παράλια.

Το Ιόνιο και τα στενά μεταξύ Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας είχαν μετατραπεί την εποχή εκείνη σε εμπόλεμη ζώνη, καθώς ήταν καθημερινές οι συμπλοκές μεταξύ σκαφών του Λιμενικού και Αλβανών που μαφιόζων, που εκμεταλλευόμενοι την αναρχία στη γείτονα χώρα έρχονταν πάνοπλοι και με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Το σκάφος που περιπολούσε εκείνο το βράδυ εντόπισε το ύποπτο Αλβανικό να κινείται στην περιοχή. Στο σήμα για έλεγχο οι πέντε επιβαίνοντες απάντησαν με καταιγισμό πυροβολισμών.

Οι λιμενικοί ανταποδίδουν τα πυρά... Ένας από τους λαθρέμπορους τραυματίζεται και η καταδίωξη καταλήγει χωρίς τη σύλληψή τους.

Από τα πυρά των Αλβανών πέφτει νεκρός ένας λιμενικός. Ο Μαρίνος Ζαμπάτης, μόλις 25 χρονών, ένας από τους καλύτερους άνδρες των Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Το Λιμενικό Σώμα τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε ένα από τα σκάφη του.

Και το απόγευμα της Παρασκευής, δεκαέξι χρόνια μετά, η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να έχει στα χέρια της τον δράστη της δολοφονίας του νεαρού λιμενικού.

Ο 54χρονος πλέον Αλβανός, επί τόσα χρόνια έβρισκε καταφύγιο στη χώρα του. Πίστεψε ίσως ότι οι πράξεις του έχουν ξεχαστεί και το μεσημέρι της Παρασκευής επιχείρησε να περάσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά.

Όμως οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και διαπίστωσαν ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τρία εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Κέρκυρας για δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Όλα αφορούσαν στη συμπλοκή εκείνης της νύχτας και στη δολοφονία του 25χρονου Μαρίνου Ζαμπάτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα του Μνημονίου με… αριθμούς


Υπό το φάσμα της φτώχειας ζει ένας στους πέντε Έλληνες σύμφωνα με σοκαριστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το επίπεδο διαβίωσης στην Ελλάδα των μνημονίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα 2008-2012 καταγράφεται "βουτιά" 32% στις δαπάνες των νοικοκυριών, αλλά και στροφή στα άκρως απαραίτητα, με μετατόπιση από "πολυτέλειες" όπως για ξενοδοχεία, καφενεία, εστιατόρια κ.α. σε ανάγκες όπως η διατροφή και η στέγαση.
Αναλυτικά, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην "Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2012" έχουν ως εξής:

Πτώση 10,2% στη μέση μηνιαία δαπάνη

Η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών, για το 2012, ανήλθε στα 1.637,10 ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 10,2%, σε σύγκριση με το 2011. Σε πραγματικούς όρους, η μέση μηνιαία δαπάνη μειώθηκε, κατά 11,6%, λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους 2012.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,1%) και ακολουθούν η στέγαση (13,9%) και οι μεταφορές (12,8%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,5%).



Τι αλλάζει στα καταναλωτικά πρότυπα

Για τη χρονική περίοδο 2011 και 2012 παρατηρείται μεταβολή του καταναλωτικού προτύπου και, ειδικότερα, μετατόπιση των δαπανών από δαπάνες που αφορούν στα ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, στα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, στην ένδυση – υπόδηση, στις μεταφορές, στην αναψυχή, στα διαρκή αγαθά, προς τις δαπάνες που αφορούν, κυρίως, στη στέγαση, στη διατροφή, στα αλκοολούχα ποτά και καπνό, στις επικοινωνίες και στην υγεία, ως ποσοστό επί του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2011), καταγράφεται μεγαλύτερη μείωση δαπανών, σε τρέχουσες τιμές, για ένδυση – υπόδηση (-15,3%), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (-15,3%), ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια (-15,1%), αναψυχή και πολιτισμό (-15,0%), διαρκή αγαθά (-13,7%), μεταφορές (-12,6%), εκπαίδευση (-10,0%), υγεία (-8,6%).

Μικρότερες μειώσεις παρατηρούνται στις δαπάνες για είδη διατροφής (-7,5%), επικοινωνίες (-7,5%), οινοπνευματώδη ποτά και καπνό (-5,7%) και στέγαση (-1,3%).

Όσον αφορά στις διαφορές στην ποσοστιαία κατανομή των δαπανών, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται για τη στέγαση κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται για ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια περίπου κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα.

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2011), παρατηρείται μείωση της μηνιαίας δαπάνης, σε ευρώ, για μεταλλικά νερά, αναψυκτικά και χυμούς (-19,3%), ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, γλυκά και ζαχαρωτά (-18,4%), καφέ, τσάι και κακάο (-13,9%), ψάρια (-11,2%), φρούτα (-8,5%), κρέας (-7,6%), λαχανικά (-7,0%), λοιπά είδη διατροφής (-5,1%), αλεύρι, ψωμί, δημητριακά (-4,1%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (-4,0%), έλαια και λίπη (-0,7%).

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της ΕΟΠ 2012 με αυτά των προηγούμενων ερευνών, παρατηρούμε μείωση της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών από 2.401,44 ευρώ (2008 σε σταθερές τιμές 2012) σε 1.637,10 ευρώ (2012), η οποία αντιστοιχεί σε μείωση, σε σταθερές τιμές 2012, κατά 31,8% και σε τρέχουσες τιμές κατά 22,7%.

Ειδικότερα, την περίοδο από το 2008 έως το 2012, συνεχής είναι η μείωση των δαπανών για είδη ένδυσης και υπόδησης, ως ποσοστό επί του οικογενειακού προϋπολογισμού, από 8,2% το 2008 σε 5,8% το 2012 και για διαρκή αγαθά από 7,1% το 2008 σε 5,8% το 2012.

Για τα έτη 2008 έως 2012, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού της δαπάνης για είδη διατροφής κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, στέγασης κατά 2,1 και εκπαίδευσης κατά 0,4. Αντιθέτως, μείωση παρατηρείται στα ποσοστά της δαπάνης για είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες και για υγεία κατά 0,3.

Σε ποια είδη έπεσε ψαλίδι

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μείωση παρουσιάζουν οι μηνιαίες ποσότητες ειδών διατροφής και οινοπνευματωδών ποτών και καπνού που αφορούν σε τσιγάρα (-11,9%), οινοπνευματώδη ποτά (-7,5%), γιαούρτι (-4,9%), φρούτα (-4,8%), ψάρια (- 4,6%), τυρί (-4,6%), κρέας (-3,6%), γάλα (-2,4%), λαχανικά νωπά, συντηρημένα και όσπρια (-2,0%), ψωμί και είδη αρτοποιίας (-2,0).

Η μέση μηνιαία ποσότητα υγρών καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην κύρια κατοικία μειώθηκε κατά 14,7%, 7,9% , 2,1 % και 0,5% αντίστοιχα, ενώ η μέση μηνιαία ποσότητα στερεών καυσίμων (καυσόξυλα, πελλέτες, πυρήνας κλπ.) αυξήθηκε κατά 46,4%.

Συνθήκες διαβίωσης

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αυξήθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που διαθέτουν:
* ηλεκτρονικό υπολογιστή στην κύρια κατοικία τους (μεταβολή 4,2%),
* τουλάχιστον, ένα κινητό τηλέφωνο (μεταβολή 1,2%),
* κλειστούς χώρους στάθμευσης στην κατοικία (μεταβολή 1,8%).

Αντίθετα, μειώθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που:
* Χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση ως κύρια πηγή θέρμανσης (μεταβολή 22,6%).
* Κατέχουν ή νοικιάζουν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες (μεταβολή 2,8%), λόγω μείωσης των ενοικιαζόμενων και των εξοχικών που έγιναν κύριες κατοικίες,
* Διέθεταν τουλάχιστον, ένα επιβατηγό αυτοκίνητο ΙΧ (0,6%), ενώ ο αριθμός των αυτοκινήτων
μειώθηκε κατά 3,1%.

Η ανισότητα και η φτώχεια

Η ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνει ότι υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, «το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,9 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού (5,5 για το 2011). Ο δείκτης μειώνεται στο 4,7, όταν συμπεριληφθούν στην καταναλωτική δαπάνη και οι τεκμαρτές δαπάνες (τελική καταναλωτική δαπάνη) έναντι 4,5 για το 2011.

Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 21,2% του πληθυσμού της χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη μόνο η δαπάνη με τρόπο κτήσεως την αγορά (20,6% το 2011), ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 15,3% του πληθυσμού (15,0% το 2011), όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσεως (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος.



Σημειώνεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα ιδιωτικών νοικοκυριών όλων των περιοχών της Χώρας. Τα τυπικά σφάλματα για τις δώδεκα (12) βασικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών υπολογίστηκαν με τη μορφή συντελεστή μεταβλητότητας (CV). Τα αποτελέσματα της έρευνας έτους 2013 θα ανακοινωθούν το τρίτο τρίμηνο του 2014.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «Μικροί Γιγαντες» μεγαλώνουν και προσφέρουν χαμόγελα


Βοηθήστε να δώσουμε χαρά σε παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αποκλεισμένα από την Τέχνη.

Οι «Μικροί Γίγαντες» μεγαλώνουν και προσφέρουν χαμόγελα και χαρά σε παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες τα οποία είναι αποκλεισμένα από την Τέχνη.

Παρακαλώ διαδώστε το όραμα μας και βοηθήστε μας να μεγαλώσουμε μερικούς πόντους ακόμα!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.mikroigigantes.org




Διαβάστε περισσότερα...

«Μέτωπο» κατά της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας σε Ελλάδα και Κύπρο


Συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

Συντονίζουν τις ενέργειές τους τα υπουργεία Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συντονίζουμε τα βήματά μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εργασίας των δυο χωρών, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, και την εναρμόνιση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, η Κύπρια υπουργός ζήτησε τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά το σύστημα «Εργάνη» για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας, ενώ έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Άρτεμις», που στοχεύει στην πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, και για το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται. Για τον σκοπό αυτόν πρόκειται να μεταβεί σύντομα στην Κύπρο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας.

Η ελληνική πλευρά έδειξε ενδιαφέρον για τη μεταφορά στην Ελλάδα μεθόδων που εφαρμόζονται στην Κύπρο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η ανεργία στην Κύπρο βρίσκεται στο 17% και η ανεργία των νέων στο 41%.

Στην Κύπρο ασκούνται πολιτικές που αποσκοπούν κυρίως στην ενίσχυση της εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα επιδόματα ανεργίας έχουν μετατραπεί σε επιδοτήσεις θέσεων εργασίας, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους, διαφορετικούς από το υφιστάμενο προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, η διαχείριση των πάσης φύσεων επιδομάτων γίνεται από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να υπάρχει ενιαία κοινωνική πολιτική και ορθολογική διάχυση των επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η υπουργός Εργασίας της Κύπρου, ευχαρίστησε τον κ. Βρούτση για την βοήθεια που παρέχει το ελληνικό υπουργείο Εργασίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ηλεκτρονικό σύστημα «Εργάνη», εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα υπάρξουν και στην Κύπρο «τα ίδια σημαντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

«Συμφωνήσαμε για ευρεία ανταλλαγή τεχνογνωσίας», είπε η κ. Αιμιλιανίδου και προσέθεσε ότι από την 1η Ιουλίου του 2014 η Κύπρος θα προχωρήσει στην θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Με την Κύπρο μάς ενώνουν πολλά, και τώρα μας ενώνει και η οικονομική κρίση», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα».

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Άννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννα Δαλλαπόρτα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης ενώ στην κυπριακή αντιπροσωπεία, εκτός της υπουργού, συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ανδρέας Ασσιώτης, ο προϊστάμενος Μονάδας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Αλέξανδρος Αλεξάνδρου και ο προϊστάμενος Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Ανδρέας Χρήστου.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαζική εξόντωση ζώων στη Κρήτη μπροστά στα μάτια ανήλικων


Μαρτυρικό θάνατο από φόλες έχουν βρει αδέσποτα σκυλιά και γάτες.

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση μιας ακόμη μαζικής εξόντωσης ζώων σε γειτονιά του Ηρακλείου, μπροστά μάλιστα στα μάτια ανήλικων μαθητών που βλέπουν δηλητηριασμένα αδέσποτα νεκρά στο δρόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr, στην περιοχή Κορώνι Μαργαρά, σε μια μεγάλη έκταση, κάποιος ή κάποιοι επιδίδονται στην εξόντωση αδέσποτων τα οποία δηλητηριάζουν με φόλες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν βρει μαρτυρικό θάνατο 8 αδέσποτα σκυλιά και αρκετές γάτες.

Πριν από τρεις μάλιστα ημέρες, ανήλικη μαθήτρια, την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο στο σπίτι, αντίκρισε νεκρό τον αγαπημένο σε όλη τη γειτονιά, σκύλο που τον φώναζαν "Λάκη".

Το μικρό κορίτσι πήγε στο σπίτι σοκαρισμένο, κλαίγοντας ενώ όλη η γειτονιά είναι ανάστατη για το έγκλημα που συμβαίνει.

Οι κάτοικοι ζητούν από τις αρχές αφενός να εντοπιστεί αυτός ή αυτοί που κρύβονται πίσω απο την αποτρόπαια πράξη και αφετέρου οι αρχές να μαζέψουν τα νεκρά ζώα από τους δρόμους, καθώς προκύπτει ζήτημα δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι το νέο περιστατικό σημειώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκάλυψη μιας ακόμη μαζικής θανάτωσης ζώων με φόλες, στην περιοχή της Βιάννου, όπου τότε είχαν βρει φριχτό θάνατο 10 περίπου αδέσποτα σκυλιά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα πρωτότυπο Χριστουγεννιάτικο δέντρο


Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο διαφορετικό από τα άλλα, θα στηθεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, στα Γιαννιτσά.

Το "Δέντρο της Αγάπης", στήνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, ο Σύλλογος Αθλούμενων Δικηγόρων Γιαννιτσών και Φίλων "Δικαιόπολις", σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.) και καλούν όλους τους κατοίκους των Γιαννιτσών να έρθουν στην πλατεία Γκόνου Γιώτα, φέρνοντας κουτιά με γάλα εβαπορέ ή σακχαρούχο, που στη συνέχεια θα προσφερθεί σε άπορες οικογένειες.

Με σύνθημα "Λίγο γάλα για πολλούς", οι διοργανωτές καλούν όποιον θέλει να συνεισφέρει ώστε να μεγαλώσει όσο περισσότερο το ξεχωριστό αυτό δέντρο, που θα στηθεί από κουτιά γάλακτος τοποθετημένα πάνω σε ξύλινες παλέτες.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μπλόκο» σε νοσοκομειακά απορρίμματα


Μεγάλη ποσότητα επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων απέτρεψαν να απορριφθεί στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Φυλής οι υπηρεσίες του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Η ποσότητα των νοσοκομειακών αποβλήτων που κατ’ εκτίμηση ανέρχονταν στους επτά τόνους εισήλθε στον ΧΥΤΑ προς απόρριψη, αναμειγμένη με οικιακά απορρίμματα και εντοπίστηκε από τις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ κατά τη διάρκεια μακροσκοπικού ελέγχου.



Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Οι υγειονομικές μονάδες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη χωριστή διαλογή των νοσοκομειακών απορριμμάτων. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και το περιβάλλον. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη δημόσια υγεία. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους υπαλλήλους του ΕΔΣΝΑ που υπό δύσκολες συνθήκες εργασίας έκαναν στο ακέραιο το καθήκον τους και εντόπισαν το συγκεκριμένο περιστατικό».



Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ενημέρωσε για το περιστατικό τον Υπουργό Υγείας. Επίσης ενημερώθηκε η Εισαγγελία Περιβάλλοντος, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για την διερεύνηση της υπόθεσης και την αναζήτηση ευθυνών, ενώ ενημερώθηκε η υγειονομική μονάδα από την οποία φέρεται να προέρχονται τα εν λόγω απόβλητα.

Επισημαίνεται ότι για τη διαχείριση των νοσοκομειακών απορριμμάτων ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής λειτουργεί από το 2002 τη μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης του συνόλου των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) στην Ελλάδα.




Διαβάστε περισσότερα...

«Καζάνι» που βράζει η υγεία


Κορυφώνεται η κόντρα του ΕΟΠΥΥ με το υπουργείο Υγείας. «Δεν γεννηθήκατε στις Βερσαλλίες» λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και εκείνοι του απάντησαν με συνθήματα για τη ψυχική του υγεία.

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης


«Ποδαρικό στην παραλία» θα κάνει την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013, ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών και δεκάδες άλλους φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες, προσκαλώντας τους πολίτες σε αυτήν τη γιορτή.


Magnify Image

Η πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης σε συνδυασμό με την παράδοση για χρήση στους Θεσσαλονικείς της αναπλασμένης Νέας Παραλίας από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τους Ναυταθλητικούς Ομίλους θα αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία για βόλτα και συμμετοχή σε πληθώρα δράσεων που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης παραδίδεται ενιαίο ξανά μετά από 2,5 χρόνια στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να περπατήσουν απρόσκοπτα από το Ποσειδώνιο έως το Λιμάνι.

Η δημοτική Αρχή καλεί τους Θεσσαλονικείς να επισκεφθούν το ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, να περπατήσουν κατά μήκος της παραλιακής διαδρομής, να ανακαλύψουν την αναπλασμένη Ν. Παραλία και τα πάρκα της και να απολαύσουν την πεζοδρομημένη Λ. Νίκης (από τις 11:00 ως και τις 17:00).

Η εκδήλωση εμπλουτίζεται με δεκάδες διαφορετικές δράσεις, δρώμενα και διοργανώσεις φορέων, ομάδων και συλλογικοτήτων της πόλης που αφιλοκερδώς προσφέρθηκαν να ψυχαγωγήσουν και να ενημερώσουν το κοινό.

Χορός, Μουσική, γνωριμία με τον ναυταθλητισμό, δραστηριότητες και δρώμενα για παιδιά, ενημέρωση για το AIDS/HIV στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, rollers, yoga, Thessaloniki FoodFestival, είναι λίγα από όσα θα συμβαίνουν σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο.
Magnify Image



Το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων και επί μέρους εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Λεωφόρος Νίκης

Κρουστόφωνο-Μουσικό Εργαστήρι και Μπάντα δρόμου, 16:00, από την Πλ. Αριστοτέλους προς τον Λ. Πύργο

Paranaue, 15:00 από τον Λ. Πύργο προς το Λιμάνι

Ζumba από την Casa Sportiva, 15:00, στο ύψος της οδού Στρ. Καλλάρη

Λευκός Πύργος – Βασιλικό Θέατρο – Κήπος του Αλέξανδρου

Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση για το AIDS/HIV από τον Όμιλο Ροταράκτ Θεσσαλονίκης & την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, 11:00-14:00, (Λ. Πύργος)

Zumba από την ομάδα Line of Dance 12:15 (Λ. Πύργος)

Yoga (για παιδιά και ενήλικες) από τη σχολή Bodysoul Pilatesyoga dance 12:30 (Άγαλμα Βότση)

Freestyle χορός από τη Σχολή Ροδούλας Γκουλιαμπέρη, 13:00 (Άγαλμα Βότση)

Yoga από τη Σχολή Evexia Training Studio, 14:00 (Λ. Πύργος)

Hip Hop χοροί από τη Σχολή Asters International, 14:30 (Άγαλμα Βότση)

Salsa & Tango από τη Σχολή «Το Σπίτι του Χορευτή», 15:30 (Άγαλμα Βότση)

Zumba από Αρωγή+12, 16:00 (Λ. Πύργος)

Capoeira από Jacobina Capoeira Thessaloniki, 16:30 (Άγαλμα Βότση)

Μουσικοθεατρικό Happening του ΚΘΒΕ από την παράσταση «Με Μουσικές Εξαίσιες... Με Φωνές!», 13:30, Νέα Παραλία στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου

Ενημέρωση & διανομή Οδηγού Συμπεριφοράς προς Άτομα με Αναπηρία με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αναπηρίας (3η Δεκεμβρίου) από τον Σύλλογο Γονέων 1ου Σχολείου Ειδικής Αγωγής, τον Σύλλογο Γονέων 5ου Σχολείου Ειδικής Αγωγής, τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης «Μέριμνα Ζωής», τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Λαγκαδά «Η Άνοιξη», το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Συκεών και άλλους φορείς Αναπηρίας, 12:00-14:30 (Λ. Πύργος)

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, 13:30, Ομπρέλες Ζογγολόπουλου

Μαθήματα rollers (inline skate) - με εξοπλισμό των συμμετεχόντων - και πληροφόρηση για το άθλημα από τον Σύλλογο «Ώθηση», τους Τροχοπεδιλατιστές Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο των Τροχοπεδιλατιστών Ελλάδας Κωνσταντίνο Μαρτζέκη από τις 15:00, Κήπος του Αλέξανδρου (άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου)

Κήπος του Απογευματινού Ήλιου- Κήπος της Άμμου (MakedoniaPalace)

Αξίες σωστής διατροφής για παιδιά μέσα από το παραμύθι «Η κουκουβάγια η σοφή μου μαθαίνει διατροφή» από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο και συγγραφέα παιδικών παραμυθιών-βοηθημάτων διατροφής Βασιλική Παπαδοπούλου, 10:00-11:00

Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών με ζωγραφική, κατασκευές και παιχνίδια, 11:00-17:00 και κλόουν, 12:00-15:00, από τον Σύλλογο «Οικογένεια και Παιδί», στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου της Άμμου (πρώην Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στο ύψος της συμβολής Μ. Αλεξάνδρου-Παρασκευοπούλου)

Ινδικός χορός από το Bollywood group της Asrai που στεγάζεται στο Fix In Art, 11:00-11:30

Επίδειξη Flamenco από την Ειρήνη Τσιτσίνια, εισηγήτρια στο Fix In Art, 11:30-12:00

Αποσπάσματα από την όπερα Aida από το Opera Studio του Fix In Art, 12:00-12:30

Παράσταση κουκλοθέατρου και αφήγηση παραμυθιού «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» από την Κουκλοθεατρική ομάδα HocusPocus και την ομάδα Επί Σκοπόν, 12:00-13:30, στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου του Απογευματινού Ήλιου (στο «τρίγωνο» Μακεδονία Παλάς – Λ. Μ. Αλεξάνδρου – οδός Έντισον)

Εικαστικό Εργαστήρι Χαρακτικής για παιδιά από την Vlassis Art Gallery και την ομάδα Επί Σκοπόν, 12:00-15:00, στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου του Απογευματινού Ήλιου (στο «τρίγωνο» Μακεδονία Παλάς – Λ. Μ. Αλεξάνδρου – οδός Έντισον)

Επίδειξη πολεμικών τεχνών NIJUTSU από το τμήμα πολεμικών τεχνών του Fix In Art, 12:30-13:00

Το Thessaloniki Food Festival και το Makedonia Palace θα προσφέρουν αλμυρό και γλυκό κέρασμα, από τις 13:00

Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση, 13:00-15:00

Επίδειξη τεχνικών decoupage από την Δάφνη Καζακίδου, εισηγήτρια του τμήματος χειροτεχνίας του Fix In Art, 13:00-14:00

Επίδειξη διακόσμησης κεριού από τη Νόπη Κυριακίδου, εισηγήτρια του τμήματος χειροτεχνίας του Fix In Art, 13:00-14:00

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά από τοCrafting Therapy by Evita @ Fix In Art, 13:00-14:00

Δημοτικοί Χοροί από τον Χορευτικό Σύλλογο «Το Σεργιάνι», 14:00

Ζωγρ αφική Προσώπου (face painting) σε παιδιά από το τμήμα Εικαστικών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων, 14:00-16:00, στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου της Άμμου (πρώην Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στο ύψος της συμβολής Μ. Αλεξάνδρου-Παρασκευοπούλου)

Παράσταση Σύγχρονου Χορού «Το Μουσικό Κουτί» και Δημοτικοί Χοροί από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, 14:30

Διαρκείς παράλληλες δράσεις

Η ομάδα yoga του Fix In Art προσφέρει ανοικτό μάθημα σε όσους παρευρεθούν. Φέρτε το yoga mat σας και παρέα με τον Κωνσταντίνο Ντάτση θα κάνουμε yoga δίπλα στο κύμα

Open air Βιβλιοθήκη του Fix In Art θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για όποιον θέλει να δανειστεί βιβλία, χωρίς να απαιτείται εγγραφή

Κήπος του Οδυσσέα Φωκά – Κήπος των Εποχών - Κήπος της Μεσογείου – Κήπος των Γλυπτών

Γρήγορο τεστ HIV με την κινητή μονάδα εξέτασης και ενημέρωσης της PRAKSIS σε συνεργασία με το Ath Checkpoint, το Κέντρο Ζωής και τη Θετική Φωνή. Η κινητή μονάδα θα βρίσκεται σταθμευμένη στο ύψος του Κήπου των Εποχών (μετά το Δημοτικό Αναψυκτήριο, πρώην Maison Crystal), 12:00-16:00

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης θα κινείται σε όλο το μήκος της Ν. Παραλίας φροντίζοντας για την παροχή πρώτων βοηθειών, εφόσον χρειαστεί, και ενημερώνοντας το κοινό, ενώ θα παρουσιάσει σωστούς τρόπους παροχής πρώτων βοηθειών στο κοινό, 11:00-15:00, ενώ στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου της Μεσογείου (στη συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με Στρ. Καλλιδοπούλου και Φλέμινγκ).

Ενημερωτικές δράσεις για την Ανακύκλωση και την Καθαριότητααπό το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου της Μεσογείου (στη συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με Στρ. Καλλιδοπούλου και Φλέμινγκ).

Ενημέρωση και διανομή ενημερωτικού υλικού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του AIDS/HIV από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., 11:00 -17:00, και σε συνεργασία με καθηγητές και σπουδαστές της σχολής Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής-Αρτοποιίας «La chef» θα δημιουργηθεί μια τούρτα στο σχήμα της κόκκινης κορδέλας-συμβόλου ευαισθητοποίησης για τον AIDS/HIV, στο Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου των Γλυπτών (στη συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με την 28ης Οκτωβρίου, έναντι Λαογραφικού Μουσείου)

Ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού από την Άλμα Ζωής, Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου των Γλυπτών (στη συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με την 28ης Οκτωβρίου, έναντι Λαογραφικού Μουσείου), 11:00-17:00

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τους σκοπούς του συλλόγουαπό το Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία Σ.Ο.Ψ.Υ. Περίπτερο Αναψυχής του Κήπου των Γλυπτών (στη συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με την 28ης Οκτωβρίου, έναντι Λαογραφικού Μουσείου), 11:00-17:00

Σε περίπτωση βροχής κάποιες από τις υπαίθριες δράσεις μπορεί να ματαιωθούν.

Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» θα αναρτήσουν στους υαλοπίνακες των Περιπτέρων Αναψυχής φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις εργασίες ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και πληροφοριακά μηνύματα για την ίδια την αναπλασμένη Νέα Παραλία.


Διαβάστε περισσότερα...

Μετεγγραφές για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14


Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τη μετακίνηση των φοιτητών.

Μετά από τις αντιστοιχίες των τμημάτων των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ εκδόθηκε και το ΦΕΚ που καθορίζει τα σχετικά με τις μετεγγραφές των φοιτητών. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία της εγκυκλίου είναι το γεγονός ότι και οι συμμετέχοντες στις εξετάσεις των ετών 2011-12 και 2012-13 μπορούν να καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής, ακόμα και αν δεν έχουν κάνει εγγραφή στο τμήμα εισαγωγής.

Προκειμένου να ενημερωθούν εκτενώς γονείς και φοιτητές, παρουσιάζουμε τα κυριότερα σημεία άλλα και όλη τη διαδικασία...

Δικαιούχοι μετεγγραφής

Δικαιούχοι μετεγγραφής είναι όσοι εισήχθησαν σε σχολές και τμήματα μετά από τη συμμετοχή τους στις εισαγωγικές εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α΄ και Ομάδας Β΄, Μαΐου − Ιουνίου των σχολικών ετών 2009−2010, 2010−2011, 2011−2012 και 2012−2013, είτε με τη χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγούμενων της εισαγωγής τους ετών, κατά τα σχολικά έτη 2009−2010, 2010−2011, 2011−2012 και 2012−2013.

Με βάση τα παραπάνω δικαιούχοι μετεγγραφής είναι πρωτοετείς, δευτεροετείς, τριτοετείς, τεταρτοετείς.

Τι ισχύει για το εισοδηματικό κριτήριο

Φυσικά δεν αρκεί κάποιος να είναι φοιτητής καθώς θα πρέπει να πληροί και εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα δικαίωμα μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές εφόσον το ετήσιο κατά το έτος 2012 εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του δεν ξεπερνά το ποσό των 9.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ.151/122732/Β6 (Β΄ 1612/2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄ βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά, έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει 8 μήνες ανεργίας εντός του έτους 2013, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο ήτοι 18.000 ευρώ κατά κεφαλήν και το, κατά τα ανωτέρω, δικαίωμα μεταφοράς θέσης αφορά και στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2009−2010.

Δεν απαιτείται εγγραφή στο τμήμα που εισήχθησαν

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο οι επιτυχόντες των σχολικών ετών 2011−2012 και 2012−2013, δηλαδή οι πρωτοετείς και δευτεροετείς, δύνανται να μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής τους ανεξάρτητα εάν έχουν πραγματοποιήσει την εγγραφή τους στη σχολή ή το τμήμα που εισήχθησαν. Οι μεταφορές θέσεων αφορούν αποκλειστικά σχολές ή τμήματα αντίστοιχα των σχολών ή τμημάτων που βρίσκονται σε διαφορετική πόλη υπό την προϋπόθεση λειτουργίας αντίστοιχων εξαμήνων.

Πού απαιτείται εγγραφή

Αντιθέτως θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει εγγραφή οι επιτυχόντες των σχολικών ετών 2009−2010 και 2010−2011, δηλαδή οι τριτοετείς και οι τεταρτοετείς φοιτητές, καθώς όπως αναφέρει το έγγραφο δύνανται να μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής της σχολής ή του τμήματος που είναι ήδη εγγεγραμμένοι.

Αριθμός θέσεων για μετεγγραφές: 15% των εισακτέων του 2013-14

Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα/εισαγωγική κατεύθυνση ακαδημαϊκού έτους 2013−2014. Κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων με το 15% δεν γίνεται στρογγυλοποίηση. Από το πιο πάνω συνεπάγεται ότι αν σε ένα τμήμα οι εισακτέοι είναι 200 τότε οι θέσεις για μετεγγραφές θα είναι 60.

Πώς κατανέμονται οι θέσεις

Από το 15% των θέσεων που δίνεται για μετεγγραφές το 10% διατίθεται στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2009−2010, το 30% διατίθεται στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010−2011, το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011−2012 και το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012−2013.

Δηλαδή στο πιο πάνω παράδειγμα οι 30 θέσεις που αποτελούν το 15% των 200 εισακτέων του έτους 2013-14 θα κατανεμηθούν ως ακολούθως:

1. Τεταρτοετείς (2009-2010) 10%: 3 θέσεις
2. Τριτοετείς (2010-2011) 30%: 9 θέσεις
3. Δευτεροετείς (2011-2012) 30%: 9 θέσεις
4. Πρωτοετείς (2012-2013)30%: 9 θέσεις

Διαδικασία υποβολής αίτησης μεταφοράς

Οι επιτυχόντες που κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα/εισαγωγική κατεύθυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τους οποίους τεκμαίρεται το δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχο τμήμα άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) καθώς και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), έχουν δυνατότητα να υποβάλουν σχετική αίτηση μεταφοράς μέσω ειδικής για τον σκοπό αυτό, ηλεκτρονικής εφαρμογής της Διεύθυνσης Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με δελτίο Τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, ορίζεται η προθεσμία υποβολής της αίτησης μεταφοράς.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επισκεφθούν διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Οι δικαιούχοι, προκειμένου να προβούν στην ανωτέρω ηλεκτρονική υποβολή, πρέπει να ταυτοποιηθούν σε μία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας προσκομίζοντας το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας ή το διαβατήριό τους ώστε να δημιουργήσουν, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας με τον οποίο θα υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράς της θέσης τους.

Οκταψήφιος κωδικός πανελληνίων και κωδικός από τη δευτεροβάθμια

Για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, οι αιτούντες συνδέονται, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ειδικά διαμορφωμένο πληροφοριακό σύστημα. Χρησιμοποιώντας τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας που έλαβε ο κάθε δικαιούχος από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , ο αιτών υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράς της θέσης επιτυχίας του η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν. 1599/1986 (Α΄ 75).

Προσοχή οι δικαιούχοι υποβάλλουν μια μόνο αίτηση

Ο κάθε αιτών έχει δικαίωμα υποβολής μίας και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης για μεταφορά θέσης, όπως δηλώνει υπεύθυνα σε αυτήν. Στην περίπτωση που βρεθούν περισσότερες από μία αιτήσεις, ο αιτών χάνει το δικαίωμα μεταφοράς θέσης και οι αιτήσεις του διαγράφονται από το πληροφοριακό σύστημα.

Ποιο ΑΦΜ δηλώνει στην πλατφόρμα; Το δικό του ή των γονέων του;

Εισερχόμενος στο ειδικά διαμορφωμένο πληροφοριακό σύστημα, ο αιτών αποδέχεται αρχικά την άντληση των φορολογικών στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και εν συνεχεία, δηλώνει τα ακόλουθα:

Το ΑΦΜ στο οποίο έχει συμπεριληφθεί ως τέκνο στη δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, καθώς και τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο) του κατόχου του ανωτέρω ΑΦΜ.

Πότε δηλώνει το δικό του ΑΦΜ

Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει το δικό του ΑΦΜ μόνο όταν έχει υποβάλει για το οικονομικό έτος 2013 ατομική δήλωση φόρου εισοδήματος είτε ως έγγαμος, είτε ως ορφανός από τον ένα ή και τους δυο γονείς, είτε ως έχων αποκτήσει εισόδημα από εργασία.

Δήλωση του ΑΦΜ των γονέων ακόμα και όταν έχει εισόδημα από άλλες πηγές π.χ. ενοίκια

Στην περίπτωση που ο αιτών μολονότι περιλαμβάνεται ως τέκνο στη δήλωση φόρου εισοδήματος των γονέων του έχει υποβάλει και ατομική δήλωση φόρου εισοδήματος για εισοδήματα του από άλλες πηγές εκτός της σχέσης εργασίας, οφείλει να δηλώσει αποκλειστικά το ΑΦΜ των γονέων του ή του γονέα με τον οποίο συνοικεί.

Πόσες σχολές και τμήματα δηλώνει;

Ο υποψήφιος δηλώνει δυο τμήματα για τα οποία εκδηλώνει το ενδιαφέρον μετεγγραφής. Συγκεκριμένα συμπληρώνει την πρώτη ή και τη δεύτερη προτίμηση για τις αντίστοιχες σχολές ή τμήματα/εισαγωγικές κατευθύνσεις της ανώτατης εκπαίδευσης) ή προγράμματα σπουδών (για επιτυχόντα σε πρόγραμμα σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών), που ο υποψήφιος επιθυμεί τη μεταφορά της θέσης του κατά σειρά προτεραιότητας.

Τι άλλο συμπληρώνει στην πλατφόρμα

Την ειδική κατηγορία διπλασιασμού του κατά κεφαλήν ετήσιου εισοδήματος από αυτές που αναγράφονται στην οποία ενδεχομένως ο αιτών ανήκει.

Δηλώνει μια ειδική κατηγορία ακόμα και αν εντάσσεται σε περισσότερες

Γίνεται ειδική μνεία, ότι ακόμη και όταν ο αιτών εντάσσεται σε περισσότερες από μία ειδικές κατηγορίες διπλασιασμού, πρέπει να δηλώσει στην αίτηση του μία μόνο κατηγορία, προφανώς εκείνη που μπορεί να αποδείξει ευκολότερα.

Προσωπικά στοιχεία

Εκτός από τα παραπάνω ο αιτών καλείται να συμπληρώσει το τηλέφωνό του, την πλήρη ταχυδρομική διεύθυνσή του, την ηλεκτρονική του διεύθυνση καθώς και το δήμο από τον οποίο θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα το πιστοποιητικό οικογενειακής του κατάστασης.

Πότε οριστικοποιείται η αίτηση;

Ο αιτών τη μεταφορά θέσης έχει τη δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης της αίτησης του, προκειμένου να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση οριστικοποιείται με την επιλογή «υποβολή αίτησης». Χωρίς την υποβολή της αίτησης δε χορηγείται αριθμός πρωτοκόλλου και η ηλεκτρονική αίτηση είναι άκυρη.

Αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης

Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής, οι αιτούντες πληροφορούνται μέσω του συστήματος τον αριθμό πρωτοκόλλου που έλαβε η αίτησή τους και αποδέχονται να προσκομίσουν, όταν και όπου τους ζητηθεί, τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν τα όσα δήλωσαν.

Το εισόδημα είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή

Η επιλογή των επιτυχόντων μεταφοράς θέσης, θα γίνει βάσει του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά αύξουσα κατανομή.

Τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας

Σε περίπτωση ισοβαθμίας με το πρώτο αυτό κριτήριο, γίνεται χρήση των υπολοίπων κριτηρίων που προβλέπονται στην παράγραφο 4 και στις περιπτώσεις β), γ), δ), ε), στ) και ζ) τα οποία χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα, δηλαδή σε περίπτωση ίσης κατάταξης με βάση το κριτήριο της υποπερίπτωσης α) γίνεται χρήση του κριτηρίου της υποπερίπτωσης β), σε περίπτωση ίσης κατάταξης με βάση το κριτήριο της υποπερίπτωσης β) γίνεται χρήση του κριτηρίου της υποπερίπτωσης γ) κ.ο.κ.

Αν λοιπόν και οι δυο φοιτητές έχουν εισόδημα 5.000 ευρώ τότε ως δεύτερο κριτήριο θα εξεταστεί αν κάποιος από τους δυο πάσχει από σοβαρή ασθένεια αν δεν ισχύει αυτό αν έχει αδερφό/ή που είναι φοιτητής πρώτου κύκλου σπουδών. Αν είναι μεταπτυχιακός φοιτητής, ο αδερφός τους τότε δεν λογίζεται ως φοιτητής.

Ποια είναι τα κριτήρια για μετεγγραφή

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του κατά το έτος 2012, κατά αύξουσα κατανομή.

β) Ο δικαιούχος να πάσχει από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ151/122732/Β6 (Β΄ 1612/ 2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄ βαθμού.

γ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α΄195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑ.ΙΤ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

δ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας, κατά τις κείμενες διατάξεις.

ε) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια, ή σύζυγο που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ151/122732/Β6 (Β΄ 1612/2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄βαθμού ή ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς.

στ) Ο δικαιούχος να είναι τέκνο των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄ 120).

ζ) Τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης

Αποτελέσματα - υποβολή δικαιολογητικών

Με δελτίο Τύπου που αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι επιτυχόντες καλούνται να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους, προσωπικά ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτούμενου εκπροσώπου τους και εντός 10 εργάσιμων ημερών, στη γραμματεία του τμήματος υποδοχής προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που είχαν δεσμευτεί κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Επισημαίνεται ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να κατατεθεί το αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος που αντιστοιχεί στον ΑΦΜ που ο επιτυχών είχε δηλώσει στην αίτησή του και από τον οποίο προκύπτει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα επιβολής εισφοράς κατά το έτος 2013.

Στην περίπτωση που ο γονέας του επιτυχόντος ή ο επιτυχών εφόσον δεν είναι προστατευόμενο μέλος, δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το έτος αυτό, οφείλει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), περί του λόγου απαλλαγής του από την υποχρέωση υποβολής. Γίνεται ρητή μνεία ότι, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η δήλωση φόρου εισοδήματος ή οποιαδήποτε συμπληρωματική αυτής, πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι την ψήφιση του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), δηλαδή μέχρι τις 17.09.2013

Άλλα δικαιολογητικά

Ειδικά οι επιτυχόντες που εμπίπτουν στις κατωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες καλούνται να υποβάλουν, επιπλέον των δικαιολογητικών που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, τα ακόλουθα:

α) Οι επιτυχόντες των οποίων οι γονείς ή οι κηδεμόνες, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά, έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει 8 μήνες ανεργίας εντός του 2013, βεβαίωση ή βεβαιώσεις παραμονής στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (OAΕΔ), από τις οποίες προκύπτει η συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ανεργίας.

β) Οι επιτυχόντες οι οποίοι οι ίδιοι ή οι γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγοι τους, έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α' ή β' βαθμού, σχετική βεβαίωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.).

γ) Οι επιτυχόντες που πάσχουν οι ίδιοι ή οι γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγοί τους, από πάθηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α΄ 156) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο, η οποία να φέρει σφραγίδα συντονιστή διευθυντή κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή από το νόμιμα εκτελούντα χρέη συντονιστή διευθυντή κλινικής του Ε.Σ.Υ. ή από το διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής. Στην εν λόγω γνωμάτευση δέον όπως αναφέρεται επακριβώς η πάθηση όπως ορίζεται στον ανωτέρω νόμο. Για τις παθήσεις στις οποίες προβλέπεται ποσοστό αναπηρίας υποβάλλεται και σχετικό πιστοποιητικό από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

δ) Οι επιτυχόντες που έχουν αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία των γονέων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην περίπτωση γ) της παραγράφου 4 του άρθρου 34 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), βεβαίωση του οικείου τμήματος/εισαγωγικής κατεύθυνσης ή της σχολής από την οποία προκύπτει η φοιτητική ιδιότητα του αδελφού ή της αδελφής, καθώς και έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφελείας, από το οποίο προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, ενώ για την περίπτωση των δίδυμων ή πολύδυμων αδελφών, βεβαίωση από το σχολείο τους για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά το ίδιο σχολικό έτος.

ε) Οι επιτυχόντες που είναι μέλη πολύτεκνης οικογένειας, πιστοποιητικό από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος.

στ) Οι επιτυχόντες που είναι μέλη τρίτεκνης οικογένειας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από τη γραμματεία του τμήματος υποδοχής.

ζ) Οι επιτυχόντες που τυγχάνουν τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄ 120), αντίγραφο της πράξης συνταξιοδότησης βάσει των διατάξεων του ν. 1897/1990 από τον οικείο συνταξιοδοτικό φορέα.

Αντιστοιχίες ΑΕΙ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις αντιστοιχίες τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΑΤΕΙ καθώς έχουν ήδη εκδοθεί τα σχετικά ΦΕΚ. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Εργασίες ανέγερσης σχολείου στην Αμαλιάδα


Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο ανέγερσης του κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει το 2ο Λύκειο Αμαλιάδας και αναμένεται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, ενώ σύμφωνα με το patrisnews πρόθεση της δημοτικής Αρχής είναι να εγκαινιαστεί μέχρι το Πάσχα.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 4.170.000,00 ευρώ και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα: «Δυτική Ελλάδα- Πελοπόννησος- Ιόνιοι Νήσοι»- Άξονας προτεραιότητας 07 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής στη Δυτική Ελλάδα».

Η κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος γίνεται σε οικόπεδο που έκανε δωρεά στον δήμο Ήλιδας ο εκπαιδευτικός Αθανάσιος Παπαγεωργίου και η πορεία των εργασιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ η ολοκλήρωση επαφίεται πλέον στις καιρικές συνθήκες.

Οι εργασίες
Το κτήριο έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη τα σοβατίσματα, ενώ τις τελευταίες ημέρες έγινε η τοποθέτηση της περίφραξης και έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις για την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Γεγονός που έχει επιφέρει ικανοποίηση στη δημοτική Αρχή, καθώς ο σκοπός κατασκευής του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος είναι η διαμόρφωση της κατάλληλης κτιριακής υποδομής για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες στο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αμαλιάδα, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή το 2ο Λύκειο συστεγάζεται σε σχολικό συγκρότημα μαζί με το 2ο Γυμνάσιο και δεν επαρκούν οι αίθουσες.

Το συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου που κατασκευάζεται το νέο συγκρότημα είναι 9.051,24 μ2 και αναπτύσσεται σε δύο ορόφους, ενώ διαθέτει επίσης και υπόγειο βοηθητικό χώρο.

Η συνολική οργάνωση του συγκροτήματος περιλαμβάνει ένα πρώτο τμήμα συγκέντρωσης των περισσότερων δημόσιων χώρων του σχολείου και ένα δεύτερο τμήμα, το οποίο αντιστοιχεί στις αίθουσες διδασκαλίας.

Το πρώτο περισσότερο δημόσιο τμήμα βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με την περιοχή της κυρίας εισόδου και αναπτύσσεται γύρω από την κεντρική πύλη υποδοχής του συγκροτήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκατομμύρια ευρώ ζημιά στο ΙΚΑ από παράνομες συντάξεις


Διερευνώνται 11.255 περιπτώσεις.

Ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ η ζημιά από την παράνομη χορήγηση συντάξεων χηρείας, σύμφωνα με τη Διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση του Ιδρύματος, με αφορμή τις συλλήψεις τριών πολιτών οι οποίοι λάμβαναν συντάξεις λόγω θανάτου ενώ είχαν τελέσει δεύτερο γάμο, ζημιώνοντας το Ίδρυμα κατά 328.000 ευρώ, τονίζεται ότι, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ διερευνούν ακόμη 11.255 περιπτώσεις συντάξεων αυτής της κατηγορίας.

Οι έλεγχοι διενεργούνται σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων, ενώ μετά τον εντοπισμό των παραβατών τα αρμόδια υποκαταστήματα προχωρούν σε καταλογισμό των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και σε σύνταξη μηνυτήριων αναφορών.



Διαβάστε περισσότερα...

Η καρδιά του χτυπά... στην κοιλιά του!


Τη σωτήρια επέμβαση περιμένει ο 24χρονος - Δείτε τις φωτογραφίες.

Για τους περισσότερους από μας η καρδιά χτυπά στην αριστερή πλευρά του στέρνου. Ο 24χρονος Ho Zhiliang όμως, από την Κίνα, είναι μια διαφορετική περίπτωση καθώς γεννήθηκε με την καρδιά του στην… κοιλιά του.

Ο νεαρός άνδρας περιμένει να υποβληθεί σε επέμβαση καθώς γεννήθηκε με ένα σύνδρομο που στο 90% των περιπτώσεων οδηγεί στο θάνατο είτε κατά τη γέννηση είτε λίγο μετά.

Ο Ho Zhiliang όμως είναι μία διαφορετική περίπτωση!

Οι γιατροί προειδοποίησαν τους γονείς του πως δεν θα ζούσε πολύ με την καρδιά του τόσο εκτεθειμένη. Εκείνοι τον πήραν σπίτι να τον φροντίσουν για όσο χρόνο θα είχε αλλά προς μεγάλη τους έκπληξη ο μικρός τα κατάφερε.

Αφήνοντας το σχολείο βρήκε δουλειά ως κουρέας και πήρε απόφαση πως θα ζούσε με αυτό το πρόβλημα σε όλη του τη ζωή.

Ωστόσο πριν λίγους μήνες, όπως εξηγεί η Daily Mail, διάβασε στην εφημερίδα ένα άρθρο για τον Huang Rongming, επίσης από την Κίνα, που είχε ένα παρόμοιο σύνδρομο και υποβλήθηκε σε επέμβαση για να τοποθετήσει την καρδιά του στη σωστή της θέση.

Έτσι παραιτήθηκε και μετακόμισε στο Wuhan με την ελπίδα να έχει την ίδια τύχη. Οι γιατροί είναι στη φάση που σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους για να τον βοηθήσουν.

Ο Ho Zhiliang




Ο Huang Rongming πριν την επέμβαση



Διαβάστε περισσότερα...

Έχασαν το παιδί γιατί δεν υπήρχε υπέρηχος


Την περιπέτεια που έζησε ένα νεαρό ζευγάρι από τη Λευκάδα περιγράφει ο σύζυγος σε επιστολή του. Δυστυχώς η περιπέτεια δεν είχε αίσιο τέλος καθώς το ζευγάρι έχασε το παιδί εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων στο νοσοκομείο Λευκάδος.

Στην επιστολή ο σύζυγος τονίζει ότι η εγκυμονούσα παρακολουθούταν από δύο ιατρούς ενώ μέχρι τον πέμπτο μήνα δεν είχε προκύψει καμία επιπλοκή από τις εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί. Στην περιγραφή του σημειώνει ότι η σύζυγος του είχε μία μικρή αιμορραγία, που δεν αξιολογήθηκε ως ανησυχητική από τον γιατρό που την παρακολουθούσε ο οποίος ωστόσο την προέτρεψε να υποβληθεί σε μία απλή εξέταση υπέρηχου.

«Περιμέναμε με αγωνία το μωράκι μας και ήμασταν στον 5ο μήνα, χωρίς καμία επιπλοκή και με όλες τις μέχρι τότε εξετάσεις σωστές. Σημειωτέον ότι παρακολουθούμασταν από δύο ιατρούς το τελευταίο διάστημα, ένας από την Πρέβεζα και ένας από την Αθήνα, όπου σκοπεύαμε να εγκατασταθούμε το τελευταίο δίμηνο για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά. Είχαμε μάλιστα κατασταλάξει και το μέρος που επιθυμούσαμε να γίνει ο τοκετός.

Μία ημέρα λοιπόν η γυναίκα μου είχε λίγο αίμα. Καλώντας τον γιατρό μας και εξηγώντας του την κατάσταση μας είπε ότι δεν είναι κάτι το ανησυχητικό (λόγω ποσότητας και χρώματος) αλλά να κλείναμε ένα ραντεβού με τον εδώ γιατρό για να κάνουμε έναν υπέρηχο για να δούμε ότι σίγουρα όλα είναι καλά και να μας φύγει το άγχος. Πράγματι την ίδια ημέρα καλώ τον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥ ιατρό και αφού εξηγώντας μου ότι ο Υπέρηχος ΔΕΝ καλύπτετε από το ταμείο (απορώ γιατί πληρώνω ασφάλεια) μας κλίνει ραντεβού για την επόμενη ημέρα».

Στη συνέχεια ο άτυχος σύζυγος περιγράφει τη διαδικασία που ακολούθησε στο νοσοκομείο της Λευκάδας όπου διακομίστηκε η γυναίκα του. Το νοσοκομείο δεν διέθετε υπέρηχο και τους συνέστησαν να πάνε στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.

«Την ίδια ημέρα το βράδυ η γυναίκα μου ξάπλωσε αρκετά νωρίτερα για να ηρεμήσει γιατί όπως και να το κάνουμε όταν βλέπεις αιμορραγία δεν είναι και ότι το καλύτερο. Ενώ λοιπόν είχε ηρεμήσει, ξαφνικά την πιάνουν έντονοι πόνοι και η αιμορραγία ήταν περισσότερη. Αμέσως καλώ το νοσοκομείο Λευκάδας και εξηγώ την κατάσταση και τους ρωτάω αν έχουν υπέρηχο και η απάντηση ήταν: «Υπέρηχο τώρα……δεν έχουμε αλλά ελάτε από εδώ). Όντως φύγαμε άμεσα και μόλις μπαίνουμε μας περίμεναν ήδη στον κάτω χώρο και ανεβήκαμε επάνω στην «γυναικολογική».

Η μαία είχε πάρει ήδη τον ιατρό τηλέφωνο και του εξηγήσαμε την κατάσταση. Εκείνος μας είπε ακόμα και αν έρθω εκεί δεν μπορώ να κάνω κάτι γιατί δεν έχουμε υπέρηχο. Μπορεί να είναι κάποια μικρή αποκόλληση και καλό είναι να πάτε στην Πρέβεζα. Η μαία τότε πήρε την γυναίκα μου σε ένα διπλανό δωμάτιο και της φόρεσε μία ειδική ζώνη που από ότι μας είπε πιάνει τους παλμούς του μωρού και την κίνησή του. Η ζώνη έδειξε ότι και κίνηση του μωρού υπήρχε αλλά και παλμοί από την καρδούλα του. Μαζί μας υπήρχε και ένας άλλος γιατρός, γενικός χειρούργος, νέος σε ηλικία και προσπαθούσε να μας εμψυχώσει. Μάλιστα μου λέει «Δεν είμαι της γυναικολογικής αλλά από ενδιαφέρον ήρθα μαζί σας όπως μπορώ να σας συμβουλεύσω».

Η μαία και αυτή ήταν ευγενικότατη και οι δύο μαζί μας είπαν καλό είναι να πάτε και στην Πρέβεζα που εφημερεύουν και έχουν υπέρηχο. Κατεβαίνοντας λοιπόν ο νεαρός ιατρός μας είπε «δυστυχώς εδώ μόνο γενική χειρουργική και ορθοπεδική λειτουργεί όλα τα άλλα είναι…..». Την ίδια στιγμή πήρα και τον ιατρό μας στην Πρέβεζα και εξηγώντας του τι έχει γίνει μου είπε να μην πάμε στην Πρέβεζα αλλά καλύτερα στα Ιωάννινα. Και θα με καλούσε το πρωί δει τι έγινε. Τόσο ενδιαφέρον…

Φεύγοντας από το νοσοκομείο πήγαμε σπίτι να πάρουμε λίγα ρούχα για να φύγουμε για Πρέβεζα. Με το που βγαίνουμε από το σπίτι έπιασαν την γυναίκα μου αφόρητοι πόνοι. Καθόλη την διαδρομή πονούσε και ξεφύσαγε ανά ένα λεπτό. Όταν φτάσαμε στην Πρέβεζα και αφού ειδοποίησαν τον εφημερεύον ιατρό να έρθει, ανέβασαν την γυναίκα μου στον υπέρηχο. Εγώ με την μητέρα μου είχαμε μείνει έξω από την πόρτα. Σε κάποια στιγμή ακούω «δεν θα μας πείτε εσείς κυρία μου την δουλειά μας…. δεν θα διαφωνήσουμε για αυτό τώρα». Κατόπιν έμαθα πως αυτό ήταν για τον υπολογισμό των ημερών εγκυμοσύνης καθώς η γυναίκα μου προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι βάση αυχενικής διαφάνειας ήταν διαφορετική η ημερομηνία από ότι με αυτό το χάρτινο κυκλάκι που την υπολογίζουν».

Η επιστολή κλείνει με τη συγκλονιστική περιγραφή του πατέρα για το πώς η οικογένεια έχασε το παιδί και με την καταγγελία του για το σύστημα και τις δομές υγείας που αντιμετώπισε.

«Μετά από πέντε λεπτά ακούω την γυναίκα μου να ουρλιάζει. Τα έχασα ανοίγω την πόρτα και φωνάζω «τι γίνετε εδώ;» Η γυναίκα μου κλαίγοντας τους έλεγε τι τρόποι είναι αυτοί; Ιατροί είστε εσείς ή γαϊδούρια; Ο λόγος ήταν γιατί προσπάθησε να δει μέσα στον κόλπο ο ιατρός με ένα εργαλείο αλλά το έβαλε πολύ απότομα και πόνεσε και στην συνέχεια με τον ίδιο τρόπο έβαλε τα δάχτυλά του. Φωνάζω και εγώ αφήστε μας να φύγουμε θα πάμε Γιάννενα δεν είμαστε γουρούνια άνθρωποι είμαστε. Τότε η γυναίκα μου είπε να πάρω τον ιατρό στην Πρέβεζα όπως και έκανα.

Εκείνος θέλησε να του μιλήσει και του λέει «εδώ ήρθαν από την Λευκάδα να μας βρίσουν και να μας πουν πώς να κάνουμε την δουλεία μας. Δεν με αφήνει να την εξετάσω». «Εμένα ο γιατρός μας μου είπε κοίτα .... είναι απότομος και δύστροπος ο τάδε αλλά είναι καλός γιατρός. Αφήστε τον να την εξετάσει» Στο μεταξύ έχανε περισσότερο αίμα και τελικά αφού την εξέτασε την γυναίκα μου λέει «το παιδί είναι στον κόλπο το χάσατε πρέπει να το πάρω» Φωναχτά συνεχόμενα και χωρίς ίχνος ανθρωπιάς ή συμπόνιας. Εκεί εμείς χάσαμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας.

Την γυναίκα μου την πήραν για το χειρουργείο και μας φώναξαν και εμάς για την χαρτούρα. Εκεί μας είπε ο ιατρός «μα καλά δεν μπορούσαν να της βάλουν έναν ορό στην Λευκάδα θα το είχατε γλιτώσει». Σε παρακαλώ ιατρέ του λέω μην το ξαναπείς αυτό. Μην το ακούσει η γυναίκα μου. Ευτυχώς ήταν και εκεί μία πολύ καλή μαία που έβλεπα την στενοχώρια και τον πόνο στα μάτια της και της είπα «θα είσαι και εσύ μέσα;» και αφού μου απάντησε θετικά της είπα με δάκρυα στα μάτια «σε παρακαλώ να μου την προσέχεις» και μου είπε μην ανησυχείς θα είμαι συνέχεια δίπλα της»

Λίγο πριν την κοιμίσουν την γυναίκα μου ο ιατρός έλεγε στην αναισθησιολόγο ότι στην Λευκάδα δεν ξέρουν τι να κάνουν, και μας τους στέλνουν όλους από εδώ. Και ήρθαν από την Λευκάδα να μας βρίσουν. Η αναισθησιολόγος φανερά επηρεασμένη ρώτησε με ύφος την γυναίκα μου που μόλις είχε χάσει το μωρό μας «Γιατί μας βρίζετε; Σας κάναμε κάτι;». Τέτοια ευαισθησία από μία γυναίκα !!! Αυτό την ένοιαζε. Μάλιστα η γυναίκα μου επειδή την είχαν εντελώς γυμνή στο χειρουργείο από την ντροπή της για το γυμνό σε κοινή θέα όσων ήταν εκεί σώμα της παρακάλεσε μία γυναίκα να την σκεπάσει. Η μαία πήγε να την σκεπάσει αλλά της το απαγόρευσε η αναισθησιολόγος.

Η γυναίκα μου όταν τελείωσε το χειρουργείο ζήτησε να δει και το αγγελούδι μας. Εγώ δεν θα άντεχα. Μένω στην τελευταία συμβουλή του ιατρού «Αν δεν γεννήσεις δεν είσαι μάνα. Μέχρι και την τελευταία μέρα μπορεί να το χάσεις. Πες πως δεν έγινε ποτέ». Αυτά σε μία γυναίκα που μόλις είχε χάσει το μωρό της από έναν άντρα που δεν έχει ιδέα πως είναι να είσαι έγκυος σαν άνθρωπος, όχι απλά επιστημονικά.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Για να δουν οι κύριοι ότι οι ανθρώπινη υγεία και αξιοπρέπεια δεν μετριέται αριθμούς. Μου φταίει το Νοσοκομείο της Λευκάδας; Ναι γιατί θα έπρεπε να ήταν εξοπλισμένο. Μου φταίει η μαία; Όχι σε καμία περίπτωση. Μου φταίει το νοσοκομείο της Πρέβεζας; ΟΧΙ. Μου φταίει ο χειρούργος της Πρέβεζας; Όχι σαν επιστήμονας αλλά σαν γιατρός είναι για εμένα εντελώς αποτυχημένος. Γιατί γιατρός πάνω από όλα πάει να πει να είσαι άνθρωπος.

Και αυτός δεν ήταν σε καμία φάση της διαδικασίας. Ευχαριστώ τον Θεό που σαν επιστήμονας ήταν πολύ καλός και έσωσε την γυναίκα μου αλλά πέρα από αυτό ήταν όπως ακριβώς τον περιέγραψε η γυναίκα μου. Θα ζούσε το μωρό μας αν υπήρχε υπέρηχος και ιατρός στην Λευκάδα; Σύμφωνα με αυτά που μας είπε ο Πρεβεζάνος χειρούργος ναι. Σύμφωνα με αυτά που πιστεύω εγώ όχι. Πιστεύω πως ο Θεός το ήθελε δίπλα του νωρίς και μας το πήρε όπως μας το έδωσε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το Νοσοκομείο της Λευκάδας είναι εξοπλισμένο όπως θα έπρεπε.

Δεν μπορεί να μας μιλάει ο υπουργός για δωρεάν δημόσια υγεία όταν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα. Και κυρίως δεν μπορεί όλοι να ξέρουν τα χάλια του και κανένας να μην μιλάει. Γιατί και η μαία, και ο γενικός χειρούργος και ο γυναικολόγος του νοσοκομείου που παραδέχθηκε ότι τι έρθει τι δεν έρθει το ίδιο και το αυτό, περιγράφουν τις σοβαρότατες ΓΝΩΣΤΕΣ ελλείψεις αλλά ας όψετε ο βωμός το χρήματος.

Μέχρι και σήμερα δεν θέλαμε να αναφερθούμε στο γεγονός, γιατί συνήθως τέτοιου είδους καταγγελίες στιγματίζουν τα θύματα και όχι τους θύτες. Και επειδή σε αυτό το νησί δυστυχώς οι επιλογές μας είναι μόνο αυτό το Νοσοκομείο, μία ανοιχτή κόντρα μαζί του, όταν χρειαστούμε άλλες υπηρεσίες του, δεν ξέρουμε πως θα μας αντιμετωπίσουν. Αν και εγώ προσωπικά ήθελα να το κάνουμε γνωστό σαν συμβάν μπας και γλιτώσουμε κάποιο άλλο ζευγάρι από αυτόν τον εφιάλτη τον οποίον μόνο όποιος τον έχει ζήσει μπορεί να τον καταλάβει. Αλλά η γυναίκα μου φοβούμενη μελλοντική αντιμετώπιση με έπεισε να μην αναφερθώ. Αλλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Το πληρώσαμε ακριβά αλλά μάθαμε πως στην επόμενη εγκυμοσύνη ΔΕΝ θα κάτσουμε Λευκάδα.

Τα συμπεράσματα δικά σας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται αυξήσεις "φωτιά" στα διόδια


Μπορεί να αρχίζουν πάλι τα έργα σε τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας, παράλληλα όμως έρχεται και μεγάλη αύξηση στις τιμές των διοδίων.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, εντός της ημέρας, κατατίθενται κατατίθενται στη Βουλή, προκειμένου να κυρωθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οι αναθεωρημένες συμβάσεις για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των τεσσάρων μεγάλων οδικών αξόνων που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι αναθεωρημένες συμβάσεις των έργων, τα οποία έχουν παγώσει από το 2010, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, έχουν ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή έως τις 10 Δεκεμβρίου, το αργότερο.

Περίπου 35 ελληνικές και ξένες τράπεζες θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση των έργων με το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,3 δισ. ευρώ, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεισφέρει, με τη μορφή δανείου στο ελληνικό δημόσιο, επιπλέον 650 εκατ. ευρώ για το τμήμα Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη.

Τα έργα οδηγήθηκαν σε τελματώδη κατάσταση από το 2010, σε μεγάλο βαθμό λόγω της σημαντικής μείωσης των προβλέψεων που αφορούσαν στα έσοδα από τα διόδια τα οποία αποτελούσαν και βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο. Τα εκτιμώμενα έσοδα από τις αρχικές συμβάσεις του 2007 ήταν ύψους 37,7 δισ. ευρώ έως το 2037. Η σημαντική μείωση, ωστόσο, της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες που προέκυψε με την οικονομική κρίση, εκτιμάται ότι θα μειώσει τα έσοδα από τα διόδια κατά 23,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση 62%. Η απόκλιση αυτή στα μελλοντικά έσοδα από τα διόδια οδήγησε και στην αναστολή του δανεισμού από τις 43 τράπεζες, που αρχικά είχαν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσουν τα έργα.

Το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να μην καταγγελθούν οι συμβάσεις -κάτι που, αν συνέβαινε, θα κόστιζε περίπου 2 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις- αποφάσισε, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, να αναλάβει την κάλυψη μέρους του χρηματοδοτικού κενού από τη μείωση της κυκλοφορίας και την αναστολή κατ' επέκταση του τραπεζικού δανεισμού.

Τον περασμένο Απρίλιο, το ελληνικό δημόσιο συμφώνησε με τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα έργα να καταβάλλει σε αποζημιώσεις το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, αντί του ποσού των 719 εκατ. ευρώ που ζητούσαν οι κατασκευαστές.

Επιπλέον, το δημόσιο θα καταβάλλει άλλα 163 εκατ. ευρώ στις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία των οδικών αξόνων. Τα ποσά αυτά προκύπτουν από καθυστερήσεις στην κατασκευή με υπαιτιότητα του δημοσίου, αλλά και από εξελίξεις που αφορούν σε απώλειες εσόδων για τους παραχωρησιούχους και προβλέπονταν στις αρχικές συμβάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε, επίσης, να συνδράμει με το ποσό των 861 εκατ. ευρώ -πόροι που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ- και οι οποίοι αντιστοιχούν στα έσοδα από τα διόδια που εισέπραξαν οι παραχωρησιούχοι στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους την τετραετία 2008- 2012. Από το επόμενο ΕΣΠΑ (2013- 2020) θα εκταμιευθούν άλλα 383 εκατ. ευρώ, που θα διοχετευθούν στους παραχωρησιούχους και τα οποία αφορούν περίπου στο 50% των εσόδων που θα προκύψουν από τα διόδια την τριετία 2013- 2015.

Το δημόσιο, επίσης, ανέλαβε τη δέσμευση να παραχωρήσει κατά την περίοδο λειτουργίας των έργων μέρος των καθαρών εσόδων που επρόκειτο να εισπράξει. Αυτό θα συμβεί εφόσον τα καθαρά έσοδα των έργων δεν επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας και εξυπηρέτησης των δανείων που έχουν πάρει και θα πάρουν μελλοντικά από τράπεζες οι εταιρείες παραχώρησης.

Αναλυτικά το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκύψει για τον κάθε αυτοκινητόδρομο είναι το εξής:

Για τον αυτοκινητόδρομο κεντρικής οδού από τη Λαμία έως τον κόμβο της Καλλιθέας στην Εγνατία Οδό, το χρηματοδοτικό κενό είναι 214 εκατ. ευρώ, για τη Νέα Οδό που περιλαμβάνει το τμήμα Μεταμόρφωση- Μαλιακός και Αντίρριο- Ιωάννινα είναι 279 εκατ. ευρώ, για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Μαλιακός- Κλειδί) 401 εκατ. ευρώ και για την Ολυμπία Οδό 250 εκατ. ευρώ.

Όταν κυρωθούν από τη Βουλή οι αναθεωρημένες συμβάσεις των έργων, θα αλλάξει και η τιμολογιακή πολιτική των διοδίων. Στα διόδια Αφιδνών, για παράδειγμα, το αντίτιμο θα αυξηθεί για τα επιβατικά οχήματα κατά 60%, καθώς θα διαμορφωθεί στα 3,35 ευρώ από 2,10 ευρώ που είναι σήμερα.

Στο τμήμα Μεταμόρφωση- Μαλιακός, θα λειτουργήσουν και τρεις νέοι πλευρικοί σταθμοί σε Βαρυμπόμπη, Άγιο Στέφανο και στο Βαθύ, λίγο πριν τη Θήβα, από την πρώτη Ιουλίου του 2014 και από τις αρχές του 2015.

Στους συχνούς χρήστες που πραγματοποιούν διελεύσεις ηλεκτρονικά, στους σταθμούς Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας και Οινοφύτων θα παρέχονται εκπτώσεις έως και 50%, ανάλογα με τη συχνότητα των διελεύσεων.

Μεγάλες αυξήσεις, όμως, θα ισχύσουν και στους σταθμούς διοδίων των υπόλοιπων οδικών αξόνων, όταν αναθεωρηθούν οι συμβάσεις. Στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, για παράδειγμα, το αντίτιμο στον σταθμό της Πελασγίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα αυξηθεί κατά 26,3% για τους οδηγούς που δεν πληρώνουν ηλεκτρονικά, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν 2,4 ευρώ από 1,9 ευρώ που είναι σήμερα.

Στον ίδιο αυτοκινητόδρομο, το ύψος των διοδίων στον σταθμό Μοσχοχωρίου θα αυξηθεί κατά περίπου 30%, καθώς θα διαμορφωθεί στα 4 ευρώ από 3,1 ευρώ που ισχύει σήμερα. Για τους οδηγούς που πληρώνουν ηλεκτρονικά, η τιμή θα παραμείνει αμετάβλητη. Εκπτώσεις, ωστόσο, έως και 80% θα προβλέπονται για τους συχνούς χρήστες μετωπικών σταθμών.

Στην Ολυμπία Οδό, θα αυξηθεί κατά 30% το αντίτιμο των διοδίων στον σταθμό της Ελευσίνας. Ωστόσο, τα διόδια θα μειωθούν στους μετωπικούς σταθμούς στο Ζευγολατιό, το Ρίο και τη Νέα Πέραμο, από 20% έως και 50%.

Οι αυξήσεις στο αντίτιμο των διοδίων προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης και, σε αρκετές περιπτώσεις, είχαν καθυστερήσει να εφαρμοστούν λόγω της διακοπής των έργων. Δημόσιο και παραχωρησιούχοι, πάντως, έχουν συμφωνήσει να χρεώνονται, στο μέλλον, οι οδηγοί ανάλογα με τις αποστάσεις που καλύπτουν.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις γενιές βυθισμένες στην τραγωδία


Ο 11χρονος που ζει αλυσοδεμένος σαν σκύλος - Φωτογραφίες ντροπής από την Κίνα.

Θλίψη και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες σκύλων που είναι για όλη τους τη ζωή δεμένοι με μία αλυσίδα που τους στερεί το βασικότερο αγαθό, αυτό της ελευθερίας. Πώς να περιγράψει λοιπόν κανείς τη ζωή ενός 11χρονου αγοριού που θυμίζει αυτά τα «καταδικασμένα» σκυλιά;

Ο He Zili αποτελεί ένα σοκαριστικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές στην Κίνα.

Ο 11χρονος φωτογραφήθηκε να περπατά στα στενά του χωριού του δεμένος με αλυσίδα (!) στο πόδι, την οποία κρατά ο πατέρας του.

Όταν επιστρέφουν σπίτι, το παιδί δένεται στο δάπεδο ή τον τοίχο…

Ο άτυχος Zili τραυματίστηκε στο κεφάλι σε ηλικία ενός έτους και έκτοτε δεν συνήλθε ποτέ.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, δεν υπήρχε άλλη λύση παρά να τον αλυσοδέσουν επειδή είχε την τάση να επιτίθεται σε όποιον ήταν γύρω του.

Σήμερα τον Zili «φροντίζουν» ο παππούς του, που είναι όμως ανάπηρος, και ο πατέρας του που αντιμετωπίζει πνευματική καθυστέρηση. Η μητέρα του πέθανε από καρκίνο…

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Κίνας, από το 2009 100 εκατομμύρια Κινέζοι αντιμετώπισαν προβλήματα ψυχικής υγείας με περισσότερους από 160 εκατομμύρια πολίτες να αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια και η ψύχωση.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως ένας στους 13 Κινέζους το 2009 εμφάνισε κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Τη δεκαετία του ’50 η ίδια αναλογία ήταν ένας προς 37.

Η αναλογία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Daily Mail, είναι τέσσερις ψυχίατροι και 13 νοσοκόμες για κάθε 100.000 ανθρώπους. Στην Κίνα η αναλογία είναι 1,5 και 2,2 προς 100.000, αντίστοιχα.

Δείτε τις φωτογραφίες






















Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα διανομής τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση


Προϊόντα θα διανεμηθούν σχεδόν σε 130.000 άπορες οικογένειες
.
Σε πολλές περιοχές της χώρας έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε άπορες οικογένειες και άτομα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα περιορίσει ως ένα βαθμό το επισιτιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άτομα. Όσον αφορά τα τρόφιμα που θα διανεμηθούν αυτά είναι:

1. Ζυμαρικά
2. Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο
3. Γραβιέρα Κρήτης
4. Κασέρι ΠΟΠ
5. Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ
6. Φέτα ΠΟΠ

Οι ποσότητες που αναλογούν σε κάθε άτομο και οικογένεια είναι άμεσα εξαρτώμενες από τη ζώνη στην οποία εντάσσεται ο δήμος όπου διαμένουν καθώς επίσης και από τον αριθμό των μελών της κάθε άπορης οικογένειας.

Για παράδειγμα σε δήμο της ζώνης 1, τα άπορα μεμονωμένα άτομα θα λάβουν 6 κιλά ζυμαρικά, ενώ οι οικογένειες με 2 μέλη 12 κιλά ζυμαρικών.

Μελετώντας κανείς το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες άπορες οικογένειες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο στο νομό Γρεβενών που είναι αρκετά μικρός πληθυσμιακά τα άπορα άτομα που θα λάβουν τρόφιμα φθάνουν τα 1.382 και οι οικογένειες τις 1.160.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των άπορων οικογενειών είναι αρκετά μεγάλος στην Ελλάδα του 2013 επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των δικαιούχων οικογενειών στο νομό Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα. Στο νομό Θεσσαλονίκης οι άπορες οικογένειες που θα λάβουν τρόφιμα φθάνουν τις 9.930 και στην Αθήνα (Κεντρικός τομέας, Βόρειος, Δυτικός, Νότιος) ξεπερνούν τις 10.000 φθάνοντας τις 10.454.

Στην Αχαΐα οι άπορες οικογένειες που θα λάβουν τρόφιμα ανέρχονται σε 4.211 ενώ σε έναν άλλο μεγάλο νομό, το νομό Λαρίσης οι άπορες οικογένειες που θα ωφεληθούν των δωρεάν τροφίμων ανέρχονται σε 6.014. Στο νομό Ηρακλείου φθάνουν τις 6.297 και στον Πειραιά τις 2.343.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των άπορων οικογενειών σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας που πλήττονται από την ανεργία. Ειδικά στους τρεις νομούς της Θράκης ο αριθμός των άπορων οικογενειών που θα λάβουν δωρεάν τρόφιμα ανέρχονται σε 28.357. Μεγάλος επίσης είναι ο αριθμός των άπορων οικογενειών σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπως οι Σέρρες, η Πέλλα, η Πιερία άλλα και η τουριστική Χαλκιδική.

Μόνο στις περιοχές που παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα ο συνολικός αριθμός των άπορων οικογενειών φθάνει τις 126.830

Ανατ.Μακεδονία και Θράκη: 34.188 άπορες οικογένειες
Κεντρική Μακεδονία: 33.866
Θεσσαλία: 17.354
Ήπειρος: 7.443
Δυτική Μακεδονία: 7.220

Περιοχή - Άπορες οικογένειες


Περιοχή
Άπορες οικογένειες
1.    Αθήνα
10.454
2.    Ν. Θεσσαλονίκης
9.930
3.    Ν. Ξάνθης
7.858
4.    Ν. Ροδόπης
6.859
5.    Ν. Ηρακλείου
6.297
6.    Ν. Λαρίσας
6.014
7.    Ν. Αιτωλοακαρνανίας
5.887
8.    Ν. Έβρου
5.782
9.    Ν. Σερρών
5.166
10.  Ν. Πέλλας
5.159
11.  Ν. Τρικάλων
5.076
12.  Ν. Πιερίας
4.222
13.  Ν. Αχαϊας
4.211
14.  Ν. Ιωαννίνων
4.184
15.  Ν. Χαλκιδικής
4.179
16.  Ν. Καρδίτσας
3.793
17.  Ν. Ηλείας
3.311
18.  Ν. Κοζάνης
3.186
19.  Ν. Δράμας
3.167
20.  Ν. Κιλκίς
3.020
21.  Ν. Καβάλας
2.664
22.  Ν. Μαγνησίας
2.471
23.  Πειραιάς
2.343
24.  Ν. Άρτας
2.256
25.  Ν. Ημαθίας
2.190
26.  Χανιά
2.114
27.  Φλώρινα
1.801
28.  Ν. Γρεβενών
1.160
29.  Ν. Καστοριάς
1.073
30.  Ν. Θεσπρωτίας
1.003

Διαβάστε περισσότερα...