Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Χωρίς θέρμανση και σίτιση το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες, λένε ειδικοί.

Σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω έλλειψης πετρελαίου οι χώροι του δεν θερμαίνονται, με αποτέλεσμα μαθήματα και εργαστήρια να γίνονται πλέον υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις είναι δυσμενείς και αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Πρόβλημα υπάρχει και με τη σίτιση των χιλιάδων σπουδαστών, αφού τα υπάρχοντα κονδύλια επαρκούν μόνο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Χωρίς σταγόνα
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΤΕΙ Παναγιώτη Τζιώνα, ο λόγος για τον οποίο το ίδρυμα δεν έχει θέρμανση είναι ότι δεν ευοδώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας πετρελαίου, για τον οποίο αρμόδιο είναι το τμήμα προμηθειών της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Δυστυχώς δεν έχουμε ούτε σταγόνα πετρελαίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αίθουσες, εργαστήρια και γραφεία να είναι χωρίς θέρμανση, ενώ το ίδιο ισχύει και για την εστία, στην οποία μένουν 215 σπουδαστές», επισημαίνει ο κ. Τζιώνας.

Άγονος ο διαγωνισμός
«Γνωρίζω το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτε», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος Τσαμασλής εξηγεί ότι ο διαγωνισμός που έγινε κηρύχθηκε άγονος καθώς δεν προσήλθε κανείς προμηθευτής. Οι αιτίες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι οι προμηθευτές πληρώνονται με καθυστέρηση μηνών και επιπλέον είναι δύσκολο γι’ αυτούς να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες εγγυητικές επιστολές τραπεζών για να προσέλθουν στον διαγωνισμό. Βάσει του νόμου, εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης, η κάθε περιφερειακή ενότητα είναι αρμόδια για τους διαγωνισμούς προμήθειας πετρελαίου για όλα τα νομικά πρόσωπα που υπάρχουν στα γεωγραφικά της όρια. «Έχουμε στείλει επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών ζητώντας να αλλάξει ο νόμος και το κάθε νομικό πρόσωπο να φροντίζει το ίδιο για την προμήθεια πετρελαίου. Όμως απάντηση δεν υπήρξε», τονίζει ο κ. Τσαμασλής.

Σίτιση
Εκτός από τη θέρμανση, το ΤΕΙ πρόκειται μέσα στις προσεχείς ημέρες να αντιμετωπίσει πρόβλημα και με τη σίτιση των σπουδαστών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο, «τα κονδύλια επαρκούν ως τις 13 με 14 Δεκεμβρίου». Όπως εξηγεί ο κ. Τζιώνας, το υπουργείο περιέκοψε φέτος κονδύλια δυσανάλογα περισσότερα από τη μείωση των σπουδαστών που υπέστη το ίδρυμα λόγω του σχεδίου «Αθηνά». «Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να εγκρίνει επιπλέον κονδύλια, το δέχθηκε, αλλά τα χρήματα δεν έχουν έρθει», τονίζει ο κ. Τζιώνας.

Κλήσεις σε απολογία
Τα προβλήματα της θέρμανσης και της σίτισης θα απασχολήσουν την έκτακτη συνεδρίαση του ΑΤΕΙ την προσεχή Δευτέρα. Παράλληλα θα συζητηθεί και το θέμα που έχει προκύψει με τις κλήσεις σε απολογία που έχουν σταλεί από πταισματοδίκη σε περίπου 150 άτομα-καθηγητές, σπουδαστές και διοικητικούς υπαλλήλους. Οι κλήσεις αφορούν τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε σχετικά με τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στις κινητοποιήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου εναντίον του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο αποδυνάμωνε σημαντικά το ίδρυμα. Σύμφωνα με τον κ. Τζιώνα, «οι διαμαρτυρίες είχαν γίνει στα διόδια, ήταν ειρηνικές, χωρίς παρακώλυση συγκοινωνιών».

Σε ανακοίνωσή του το συμβούλιο του ιδρύματος κάνει λόγο για «έμμεση προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκρατίας» και για μικροπολιτικά συμφέροντα «στο βωμό των οποίων συκοφαντούνται και διασύρονται καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές και οι οικογένειές τους».


Πηγή: http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.