Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Υπάλληλος έβγαζε προνοιακά επιδόματα σε «μαϊμού» αναπήρους!



Μόνο η… θεία του έλαβε 723.000 ευρώ!

Έχαιραν άκρας υγείας αλλά λάμβαναν επιδόματα πρόνοιας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σαν να επρόκειτο για αναπήρους πολέμους!

Ο λόγος για μερικούς «μαϊμού» αναπήρους, που με τη συνέργεια ενός υπαλλήλου τηςΠεριφέρειας Αττικής, είχαν εξασφαλίσει παράνομα τεράστιο εισόδημα κάθε μήνα, την ώρα που συμπολίτες μας με πραγματικά σοβαρά προβλήματα υγείας βλέπουν να κόβονται τα επιδόματα, αλλά και τα φάρμακά τους.

Η υπόθεση που αποκαλύπτει το newsbomb έχει πρωταγωνιστή τον υπάλληλο τηςΔιεύθυνσης Οικονομικού της Περιφέρειας Αττικής Γ.Ζ., στον οποίο είχε ανατεθεί η κίνηση όλης της διαδικασίας πληρωμής των απλήρωτων επιδομάτων ΑΜΕΑ μέσω της Εμπορικής Τράπεζας. Διαχειριζόταν κατ’ αποκλειστικά αυτό το αντικείμενο, λόγω των ειδικών γνώσεων που κατείχε στη διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα του σώματος ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο εν λόγω υπάλληλος εξέδιδε εντολές πληρωμής προς την Εμπορική Τράπεζα και τα ειδοποιητήρια για πολίτες, που όμως δεν ήταν δικαιούχοι των επιδομάτων.

Όπως αποκαλύφθηκε, μία από τις «μαϊμού» αναπήρους που εντοπίστηκε να εισπράττει παράνομα το επίδομα πρόνοιας ήταν η… θεία του, η οποία έλαβε συνολικά 723.364,97 ευρώ!

Έλαβε 17 επιδόματα σε μία ημέρα!

Όπως διαπιστώθηκε, η φερόμενη ως δικαιούχος Μ.Β., θεία του υπαλλήλου Γ.Ζ., από το 2001 έως το 2010 εισέπραξε συνολικά 723.364,97 ευρώ, κατόπιν τουλάχιστον 326 εντολών, ενώ «δεν ήταν δικαιούχος κανενός είδους επιδόματος Πρόνοιας και κατά συνέπεια δεν ήταν εγγεγραμμένη στα μητρώα επιδομάτων ΑΜΕΑ των Δ/νσεων Κοινωνικής Πρόνοιας της τ. Νομαρχίας Αθηνών».

Μάλιστα, η Μ.Β. αναγράφεται ως δικαιούχος προνοιακού επιδόματος και στους 4 τομείς της τ. Νομαρχίας Αθηνών (κεντρικό, ανατολικό, νότιο και δυτικό), ενώ την ίδια ημερομηνία εκδίδονταν πολλές εντολές πληρωμής στο όνομά της και κάποιες εξοφλούντο σε διαφορετικά υποκαταστήματα της τράπεζας την ίδια ημερομηνία!

Ενδεικτικά:

- Στις 22-12-2010 έχουν εκδοθεί 14 εντολές πληρωμής της, που αφορούν το κεντρικό τομέα, συνολικού ποσού 41.774 ευρώ.

- Στις 2-8-2010 έχουν εκδοθεί 11 εντολές πληρωμής της, που αφορούν τον κεντρικό τομέα, συνολικού ποσού 24.609 ευρώ.

- Στις 28-5-2009 έχουν εκδοθεί 17 εντολές πληρωμής της, που αφορούν και τους 4 τομείς της Ν.Α. Αθηνών, συνολικού ποσού 35.685 ευρώ.

- Στις 22-4-2008 έχουν εκδοθεί 10 εντολές πληρωμής της, που αφορούν και τους 4 τομείς της Ν.Α. Αθηνών, συνολικού ποσού 20.976 ευρώ.

- Στις 5-6-2007 έχουν εκδοθεί 9 εντολές πληρωμής της, που αφορούν στους 3 τομείς της Ν.Α. Αθηνών (νότιο, κεντρικό, δυτικό), συνολικού ποσού18.877 ευρώ.

- Στις 11-10-2006 έχουν εκδοθεί 7 εντολές πληρωμής της, που αφορούν στους τρεις τομείς της Ν.Α. Αθηνών (νότιο, ανατολικό, δυτικό), συνολικού ποσού 14.678 ευρώ.

- Στις 9-8-2005 έχουν εκδοθεί 6 εντολές πληρωμής της, που αφορούν στους 3 τομείς της Ν.Α. Αθηνών (νότιο, ανατολικό, δυτικό), συνολικού ποσού12.574 ευρώ.

- Στις 4-3-2004 έχουν εκδοθεί 6 εντολές πληρωμής της, που αφορούν το νότιο τομέα Ν.Α. Αθηνών, συνολικού ποσού 12.504 ευρώ.

- Στις 10-7-2003 έχουν εκδοθεί 9 εντολές πληρωμής της, που αφορούν στους 3 τομείς της Ν.Α. Αθηνών (νότιο, ανατολικό, δυτικό), συνολικού ποσού18.683 ευρώ.

- Στις 11-6-2002 έχουν εκδοθεί 9 εντολές πληρωμής της, που αφορούν στους 3 τομείς της Ν.Α. Αθηνών (νότιο, ανατολικό, δυτικό), συνολικού ποσού12.341 ευρώ.

- Στις 24-12-2001 έχουν εκδοθεί 2 εντολές πληρωμής της, που αφορούν στους 2 τομείς της Ν.Α. Αθηνών (ανατολικό, κεντρικό), συνολικού ποσού2.802,20 ευρώ.

Οι Επιθεωρητές χαρακτηρίζουν στο πόρισμά τους «αξιοπερίεργο» το γεγονός, ότι ένα άτομο υπερήλικο – η θεία του υπαλλήλου είναι 100 ετών ! – την ίδια ημέρα να μεταβαίνει σε διαφορετικά υποκαταστήματα της τράπεζας και να εισπράττει τις παραπάνω επιταγές. Όπως εκτιμούν, λοιπόν, είναι πιθανό τα χρήματα αυτά, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους, να κατέληγαν στην τσέπη του υπαλλήλου.

Αυτή είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση «μαϊμού» αναπήρου, που έλαβε παράνομα προνοιακά επιδόματα χιλιάδων ευρώ.

Το newsbomb θα φέρει στο «φως» νέα στοιχεία και για άλλους «αναπήρους», αλλά και πώς οι Επιθεωρητές έφτασαν στα ίχνη του επίορκου υπαλλήλου.




Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωσε συμβασιούχο το Πρωτοδικείο Αθηνών



Αποφάνθηκε ότι κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Συμβασιούχο εργαζόμενη στην γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων δικαίωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ. 233/2012 απόφασή του, στην οποία διευκρινίζει ότι η συνταγματική απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου (άρθρο 103 Συντάγματος) δεν εμποδίζει τα δικαστήρια να κάνουν τον ορθό χαρακτηρισμό των συμβάσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, η συμβασιούχος υπέγραφε από το 2008 έως το 2011 διαδοχικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, παρά το γεγονός -όπως υποστηρίζει- ότι κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της γραμματείας. Με την απόλυση της (μη ανανέωση σύμβασης) προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

Το Πρωτοδικείο έκρινε κατ' αρχάς ότι το προεδρικό διάταγμα «Παυλόπουλου» (Π.Δ. 164/2004) που επέτρεψε, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και όρους, την μετατροπή συμβάσεων εργασίας ορισμένου σε αορίστου χρόνου δεν επιφέρει αποτελεσματική προστασία στους εργαζομένους, καθώς περιλαμβάνει αντιφατικές και αόριστες ρυθμίσεις.

Επιπρόσθετα, το δικαστήριο έκρινε ότι από την συνταγματική απαγόρευση (άρθρο 103) μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου «δεν συνάγεται και απαγόρευση για την αναγνώριση του πραγματικού χαρακτήρα ορισμένης σχέσης, που δεν είναι μετατροπή, αλλά ορθός χαρακτηρισμός της έννομης σχέσης κατά τη δικαστική διαδικασία ή τη διοικητική διαδικασία υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».

Και εν πάσει περιπτώσει για το χαρακτηρισμό της σύμβασης ως αορίστου ή ορισμένου χρόνου θα εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία (Ν. 2112/1920), προσθέτει το Πρωτοδικείο.

Κατόπιν αυτών το δικαστήριο έκρινε ότι οι διαδοχικές συμβάσεις που υπεγράφησαν «φέρουν μεν τον τίτλο των συμβάσεων έργου, πλην όμως κατ' επίφαση, μόνον, δόθηκε ο εν λόγω χαρακτηρισμός, καθόσον στην πραγματικότητα υποκρύπτεται σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου».

Και αυτό γιατί η συμβασιούχος -όπως αποδέχθηκε- κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Γραμματείας.

Συνεπώς κατέληξε το δικαστήριο, η συμβασιούχος συνδέεται με τη Γραμματεία με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κόντρα» για τις ελλείψεις σε φάρμακα



«Παιχνίδια φαρμακοβιομηχανιών και φαρμακοποιών» αναφέρει το υπ. Υγείας.

Διαψεύδει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, τα λεγόμενα των φαρμακοποιών σχετικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δημόπουλος επισήμανε ότι από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν μόνο 10 φάρμακα, γεγονός που οφείλεται στο ότι δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί, κάτι που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, ο γ.γ του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για «παιχνίδια που παίζονται μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και των φαρμακοποιών».

Ωστόσο, οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που έχουν ως συνέπεια τις παράλληλες εξαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι φαρμακευτικοί σύλλογοι κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε 250 φάρμακα μεταξύ των οποίων είναι αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ακόμα και σε παιδικά εμβόλια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχεδελικές ουσίες μπορούν να έχουν θεραπευτική δράση



Συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες απέκτησαν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα του τρόπου που τα «μαγικά μανιτάρια» επιδρούν στον ανθρώπινο νου, χάρη σε δύο νέες επιστημονικές έρευνες που μελέτησαν πώς επιδρά στον εγκέφαλο η ψιλοσυμβίνη, η βασική δραστική ουσία στα ψυχεδελικά μανιτάρια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ψιλοσυμβίνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θεραπευτικά και κατά της κατάθλιψης, βοηθώντας τους πάσχοντες να ανακαλέσουν ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους.

Οι απεικονίσεις που έγιναν στον εγκέφαλο των εθελοντών εντόπισαν, αφενός συγκεκριμένες περιοχές που η δραστηριότητά τους αναστέλλεται από τα μανιτάρια και αφετέρου περιοχές που η ψιλοσυμβίνη βοηθά τους ανθρώπους να βιώνουν πιο έντονα τις μνήμες τους και την αναβίωση περασμένων συναισθημάτων, πράγμα που θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο στο πλαίσιο μιας ψυχοθεραπείας.

Η πρώτη έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) και η δεύτερη στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής «British Journal of Psychiatry». Και στις δύο έρευνες επικεφαλής ήταν ο καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας Ντέηβιντ Νατ και ο δρ. Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον Νατ τα «μαγικά μανιτάρια» και γενικότερα οι ψυχεδελικές ουσίες έχουν θεωρηθεί ναρκωτικά που διευρύνουν το νου. Όπως έδειξε η πρώτη μελέτη, η ψιλοσυμβίνη αδρανοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που περιορίζουν την αισθητηριακή εμπειρία του ανθρώπου και την κρατούν στην τάξη, με συνέπεια -λόγω της αδρανοποίησης αυτής- ο κόσμος να βιώνεται πλέον από τον άνθρωπο με παράξενο και αλλοιωμένο τρόπο. Όσο πιο μειωμένη ήταν η οξυγόνωση μερικών εγκεφαλικών περιοχών και όσο λιγότερη η ροή του αίματος σε αυτές, τόσο οι εθελοντές ανέφεραν πιο έντονες ενοράσεις όπως περίεργα γεωμετρικά σχήματα, ασυνήθιστες σωματικές αισθήσεις και αλλοιωμένη αίσθηση του χώρου και του χρόνου.

Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, στις οποίες επιδρά η ψιλοσυμβίνη, παίζουν ρόλο στη συνείδηση και στην επίγνωση του εαυτού. Ορισμένοι εθελοντές υπό την επήρεια της ψυχεδελικής ουσίας ανέφεραν βελτίωση διαφόρων χρόνιων συμπτωμάτων τους, όπως της κατάθλιψης και των πονοκεφάλων. Μάλιστα, δύο εβδομάδες μετά το πείραμα και αφού η επήρεια της ουσίας είχε περάσει, οι περισσότεροι εθελοντές ανέφεραν βελτιωμένη ψυχική και συναισθηματική κατάσταση.

Η ψιλοσυμβίνη, όπως επισημαίνουν οι Βρετανοί ερευνητές, χρησιμοποιούνταν ευρέως στην ψυχοθεραπεία στη δεκαετία του ΄50, όμως το νευρο-βιολογικό υπόβαθρο για την χρήση της ποτέ έως τώρα δεν είχε μελετηθεί, ενώ η εξάπλωση των ναρκωτικών διεθνώς έβαλαν φρένο σε τέτοια πειράματα.

Οι νέες μελέτες, που εκτελέστηκαν μετά από ειδική κρατική άδεια και χρηματοδοτήθηκαν από διάφορα ιδρύματα και ινστιτούτα, αναβιώνουν πλέον τις παλαιότερες μελέτες και επιβεβαιώνουν ότι η ουσία αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν βέβαια ότι θα πρέπει προηγουμένως να γίνουν και άλλες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών. «Δεν υποστηρίζουμε ότι ο καθένας πρέπει να αρχίσει να τρώει μαγικά μανιτάρια. Όμως θα συνεχίσουμε να το μελετούμε για να καταλήξουμε αν έχει θεραπευτικό όφελος», τόνισε ο Νατ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα έξι φαγητά που ενυδατώνουν το δέρμα



Τι μπορείτε να φάτε για να καταπολεμήσετε την δίψα σας.

Όταν διψάει κανείς, τίποτα δεν δροσίζει καλύτερα τον οργανισμό από ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Οι μελέτες έχουν δείξει όμως ότι το νερό δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ενυδατώνεται το δέρμα.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φαγητά, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Μάλιστα, το βασικό συστατικό πολλών φρούτων και λαχανικών είναι το νερό.


Για να δούμε λοιπόν ποια φαγητά συμβάλλουν στην ενυδάτωση του δέρματος…


Το καρπούζι βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την ενυδάτωση του σώματος καθώς κύριο συστατικό του (92%) είναι το νερό. Είναι και πηγή βιταμίνης C.



Τα αγγούρια συμβάλλουν στην ενυδάτωση του δέρματος, αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η μεγαλύτερη ποσότητα νερού βρίσκεται στην φλούδα τους.



Όταν φτιάχνετε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης, το πλιγούρι απορροφά το νερό ή το γάλα. Επομένως, αυτό το μπολ μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες ποσότητες νερού από τα αγγούρια ή τα πορτοκάλια.



Το πεπόνι, όπως και τα ροδάκινα και οι φράουλες, περιέχουν πολύ νερό και κάλιο, τα οποία χάνει ο οργανισμός όταν ιδρώνει.



Το κρέας μπορεί να φαίνεται ότι δεν αποτελεί πηγή ενυδάτωσης, αλλά σύμφωνα με μελέτες περιέχει όντως νερό. Για παράδειγμα μια μπριζόλα μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό 62,36 γραμμάρια νερού.



Τα μήλα ενυδατώνουν, καθώς ένα μήλο περιέχει 110 ml νερού.



Διαβάστε περισσότερα...

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ασφαλισμένοι



Τι καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν και πάλι οι ασφαλισμένοι, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά συμμετοχής τους στην αγορά βασικών φάρμακων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει- σε σχετική ανακοίνωση του- τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης η οποία προβλέπει την εξαίρεση των θεραπειών για σοβαρές παθήσεις (π.χ. στεφανιαία νόσο) από τη λίστα των φαρμάκων τα οποία αποζημιώνονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία ή η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι πολύ μειωμένη (10%).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, με αυτή την απόφαση κατατάσσονται στο ποσοστό του 25%, παθήσεις που χρήζουν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής όπως η στεφανιαία νόσος, η υπερλιπιδαιμία, οι βαριές ανοσοανεπάρκειες, οι χρόνιες μεταβολικές διαταραχές, οι χρόνιες νευροπάθειες και η νεφρική ανεπάρκεια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα- δεδομένης της οικονομικής κατάστασης με τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων- οι άνθρωποι που χρήζουν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής να αδυνατούν να πληρώσουν τις υψηλές συμμετοχές στα φάρμακά τους.

«Εάν θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά συμμετοχής στη χορήγηση φαρμάκων τότε ας το κάνουν με οικονομικά κριτήρια και να πληρώνουν οι « έχοντες και κατέχοντες », αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι η θέση του είναι υπέρ της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης όχι όμως εις βάρος των ασθενών, των χρονίως πασχόντων και εκείνων που πλήττονται οικονομικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Εννέα βήματα για μια «πράσινη» σεξουαλική ζωή



Συμβουλές για μια «αειφόρο» σεξουαλικότητα.

Κάνετε ανακύκλωση, καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, επιλέγετε το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο και επενδύετε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Παρόλα αυτά, έχετε μια «πράσινη» σεξουαλική ζωή; Ιδού εννέα τρόποι για μια «αειφόρο» σεξουαλικότητα (τους οποίους δεν είναι απαραίτητο να ασπαστείτε).

1. Βρείτε το «πράσινο» ταίρι σας στο διαδίκτυο: Ονειρεύεστε να σώσετε τον πλανήτη μαζί με τον κ. Οικολόγο ή την κα. Αειφορία; Βρείτε το πράσινο έτερον ήμισυ σε ιστοσελίδες όπως το ecodater.com και το greenfriends.com.

2. Φορέστε οικολογικά εσώρουχα: επιλέξτε εσώρουχα από «βιώσιμα» υλικά όπως το οργανικό βαμβάκι, το μπαμπού και το μετάξι από κάνναβη.

3. Αλλάξτε τα σεντόνια σας: δώστε μια οικολογική πινελιά στο κρεβάτι σας. Αντικαταστείστε το παραδοσιακό αιγυπτιακό βαμβάκι με οργανικό ή ακόμα και με σεντόνια από μπαμπού: είναι λίγο ακριβότερα αλλά διαρκούν περισσότερο και αποκτούν πιο μαλακή υφή με το χρόνο.

4. Μαγειρέψτε ένα δείπνο με αφροδισιακά υλικά και οργανικά προϊόντα: οι κόκκινες καυτερές πιπεριές τσίλι περιέχουν τη χημική ουσία καψαϊκίνη που αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και εξάπτει τις αισθήσεις. Αντίστοιχες επιδράσεις έχει και η οργανική σοκολάτα χάρη στην ουσία φενυλεθυλαμίνη.

5. Επιλέξτε το σωστό «λιπαντικό»: οι λιπαντικές ουσίες μπορούν να δώσουν νέες προοπτικές στη σεξουαλική σας ζωή στο βαθμό που επιλέγετε την κατάλληλη (χωρίς γλυκερίνη, βασισμένη στο νερό).

6. Το τρίπτυχο «Περιόρισε – Επαναχρησιμοποίησε – Ανακύκλωσε» δεν εφαρμόζεται στα προφυλακτικά: για να μην βουλώσετε τα υδραυλικά συστήματα του σπιτιού πετάξτε τα χρησιμοποιημένα προφυλακτικά στον κάδο απορριμμάτων και όχι στην τουαλέτα. Και πριν αγοράσετε βιοδιασπώμενα προφυλακτικά από δέρμα αρνιού σιγουρευτείτε ότι εσείς και ο/η σύντροφός σας είστε απόλυτα υγιείς, διότι ναι μεν παρέχουν αντισυλληπτική προστασία αλλά δεν προστατεύουν από Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Σημειώστε πως το αντισυλληπτικό χάπι κατηγορείται για αρνητικό αντίκτυπο στα θαλάσσια οικοσυστήματα όταν η ουσία του διαρρεύσει μέσω του δικτύου αποχέτευσης στον υδάτινο ορίζοντα.

7. Φτιάξτε την κατάλληλη ατμόσφαιρα: αν ανάψετε κεριά επιλέξτε οικολογικά από ελαιοκράμβη, κοκοφοίνικα, σόγια ή κερί μέλισσας.

8. Διασκεδάστε με ασφάλεια: τα περισσότερα σεξουαλικά παιχνίδια δεν είναι ελεγμένα και πολλά περιέχουν φθαλικές ενώσεις, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της ευκαμψίας των πλαστικών και που «κατηγορούνται» για ορμονικές διαταραχές, αλλά και για αποβολές σε εγκυμοσύνες. Επιλέξτε παιχνίδια από γυαλί, μέταλλο, σιλικόνη ή σκληρό πλαστικό, από περιβαλλοντικά φιλικές εταιρείες.

9. Στη μπανιέρα δυό δυό: Εξοικονομήστε νερό μπαίνοντας μαζί στην μπανιέρα. Απλώς μετακινηθείτε προς το υπνοδωμάτιο όταν η κατάσταση «ανάψει» διότι αλλιώς θα το πληρώσετε ακριβά στον επόμενο λογαριασμό του νερού.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πολύ πορνό βλάπτει



Οι ροζ ταινίες οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία.

Είναι δύσκολο για πολλούς να πουν «όχι» στο δωρεάν διαθέσιμο πορνό, ωστόσο -σύμφωνα με το «Psychology Today»- υπάρχει ένας ιδιαίτερα καλός λόγος να περιορίστουν οι πορνογραφικές αναζητήσεις: η στυτική δυσλειτουργία.

Πλήθος ερευνών υποδεικνύουν ότι η υπερέκθεση στις ταινίες αυτού του είδους «αναισθητοποιεί» τον άντρα σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί πλέον να διεγερθεί από το απλό, καθημερινό σεξ. Τι γιατί; Γιατί δεν είναι τόσο θεαματικό και ιντριγκαδόρικο όσο το κινηματογραφημένο αντίστοιχό του!

Μιλάμε για ένα νέο είδος στυτικής ανεπάρκειας, ψυχολογικού τύπου, που έχει να κάνει με τη μη ικανοποιητική απόδοση στις πραγματικές συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή το μόριο κάνει τη δουλειά του μια χαρά μπροστά στην οθόνη (ή την TV, για τους πιο παραδοσιακούς)!

Το να χαϊδεύεις τον «διακόπτη» σου συνεχώς ισοδυναμεί με ένα κύμα ντοπαμίνης που κατακλύζει τον εγκέφαλό σου. Όσο περισσότερο εκτίθεσαι και όσο πιο έντονη είναι η έκθεση αυτή, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διεγερθείς με τις πραγματικές ερωτικές σκηνές που εκτυλίσσονται στο κρεβάτι σου.

Γι' αυτό και όλο και περισσότεροι άντρες -όπως υποδεικνύουν οι στατιστικές- πετυχαίνουν δυσκολότερα ικανοποιητική στύση χωρίς μια γερή δόση πορνό. Ναι, πρόκειται για εθισμό!


Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνωρίστε τα σημάδια της κατάθλιψης



«Θερίζει» η νόσος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Μήπως το τελευταίο διάστημα η διάθεσή σας είναι ιδιαίτερα «πεσμένη»; Κοιμάστε πολλές ώρες; Αισθάνεστε θλίψη, απαισιοδοξία και το μυαλό σας βασανίζεται συνεχώς από αρνητικές σκέψεις; Μήπως τελικά πάσχετε από κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια νόσος που προσβάλλει τον εγκέφαλο και πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως προτού εξελιχθεί και προκαλέσει παθολογικά προβλήματα (π.χ. καρδιαγγειακά).

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μην συγχέουμε την απλά «κακή διάθεση» με την κατάθλιψη, να αναγνωρίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα συμπτώματα και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Πώς καταλαβαίνουμε όμως ότι πάσχουμε από κατάθλιψη; Η δυσκολία συγκέντρωσης στην εργασία, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και κατ΄ επέκταση του σωματικού βάρους καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα και δραστηριότητες που παλαιότερα μας ευχαριστούσαν, είναι μερικά από τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν. Επίσης, οι «μαύρες» σκέψεις και η παρατεταμένη θλίψη χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαιτέρως σοβαρή αιτία είναι σημάδια που θα πρέπει να μας προβληματίσουν.

Η αναγνώριση του προβλήματος αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για τους ασθενείς με κατάθλιψη καθώς μόνο τότε θα πάρουν την απόφαση να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και να θεραπευθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά κατάθλιψης (5%-10% του γενικού πληθυσμού) τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νόσος «θερίζει» λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της αβεβαιότητας για το μέλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

Το βιονικό χέρι του άλλαξε τη ζωή



Η τεχνολογία χάρισε νέα μέλη σε 14χρονο θύμα της μηνιγγίτιδας.

Ο Πάτρικ Κέιν γνώρισε το άσχημο πρόσωπο της ζωής πολύ νωρίς. Σε ηλικία μόλις 9 μηνών προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το αριστερό του χέρι και το δεξί πόδι και να αφαιρέσουν τμήματα του δεξιού χεριού.

Ο Πάτρικ, που είναι πλέον 14 ετών και ζει στο Λονδίνο, χρειάστηκε τεχνητά μέλη. Τα τεχνητά πόδια τον βοήθησαν να ζει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή. Μπορούσε να κολυμπά και να τρέχει. Όμως, τα τεχνητά χέρια δεν είχαν εξελιχθεί τόσο και δεν του επέτρεπαν να κάνει απλές, καθημερινές δραστηριότητες.

Αυτό άλλαξε όταν ο Πάτρικ απέκτησε ένα νέο, βιονικό χέρι. Το i-Limb Pulse τοποθετήθηκε πριν από περίπου 18 μήνες και, όπως λέει, ο νεαρός, έχει αλλάξει τελείως τη ζωή του! Τώρα πια μπορεί να κάνει πράγματα που ήταν αδιανόητα γι’ αυτόν και έχει αποκτήσει ανεξαρτησία στην καθημερινή του ζωή. Ο Πάτρικ «καθοδηγεί» το προσθετικό μέλος, κινώντας τους μύες στο μπράτσο του. Μπορεί να ετοιμάζει μόνος του το φαγητό του και να τακτοποιεί το δωμάτιό του, ενώ πηγαίνει τακτικά στο γυμναστήριο.

Το συγκεκριμένο τεχνητό μέλος έχει ήδη τοποθετηθεί σε 2.000 άτομα, κυρίως στις ΗΠΑ, και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πάτρικ, είναι ότι εξακολουθεί να μην έχει την αίσθηση της αφής. Όμως, ακόμη και αυτό, του δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα! Όπως λέει ο ίδιος: «Μπορώ να κάνω άφοβα τα πειράματα χημείας στο σχολείο, χωρίς να φοβάμαι εγκαύματα και ατυχήματα».


Διαβάστε περισσότερα...

«Ο σέρφερ του Θεού» συγκινεί με τη θέληση του για ζωή



Αν και τυφλός, δαμάζει τα κύματα.

Ο Darek Rabelo είναι τυφλός εκ γενετής. Αυτό όμως δεν τον αποθάρρυνε από το να κυνηγήσει το όνειρο του. Σε ηλικία 19 ετών άρχισε να κάνει σερφ με απώτερο του στόχο να δαμάσει τα κύματα της Χαβάης. Και το κατάφερε… Ο ίδιος που είναι ιδιαίτερα θρήσκος αποδίδει τις ικανότητες του στο σερφ στο Θεό και τον ευχαριστεί για όσα του έχει προσφέρει.

«Έχω δει πολλούς ανθρώπους να παραπονιούνται γι’αυτά που έχουν κι ας τους δίνει ο Θεός τα καλύτερα. Εμένα πάντως μου έδωσε ό,τι καλύτερο» δηλώνει σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου ο Darek Rabelo, ο οποίος αγάπησε το σερφ βλέποντας τους συγγενείς του να ασχολούνται με το άθλημα.

«Γνωρίζω ότι οι ικανότητες μου στο σερφ είναι ένα θείο δώρο. Ήρθα στη Χαβάη αναζητώντας ένα θαύμα», δηλώνει. Κι απ’ ό,τι φαίνεται το βρήκε…



Διαβάστε περισσότερα...

Σκουός και φυσική κατάσταση



Οι διατροφικές ανάγκες του αθλήματος
.
Το Σκουός είναι ένα είδος αντισφαίρισης εσωτερικού χώρου που παίζεται με δύο ή με τέσσερα άτομα (σε ζευγάρια). Η βασική του διαφορά με τα υπόλοιπα συγγενικά αθλήματα αντισφαίρισης είναι ότι οι δύο αντίπαλοι στέκονται δίπλα -και όχι απέναντι- ο ένας στον άλλο, και αποκρούουν με τις ρακέτες τους ένα μαλακό μπαλάκι που πρέπει πρώτα «χτυπήσει» στον αντικριστό τους τοίχο, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν αποκλείεται και η χρήση των πλαϊνών τοίχων.Μέχρι τώρα το «squash» (σκουός), όπως και το τένις, εθεωρείτο άθλημα της ελίτ, γνωστό σε λίγους και με πρόσβαση από λίγους. Ίσως όμως να αλλάξετε γνώμη μαθαίνοντας πως το squash γεννήθηκε στις φυλακές της Αγγλίας, τη δεκαετία του 1920, όταν κάποιοι κρατούμενοι που ήξεραν τένις βρήκαν έναν άλλο τρόπο να εκτονώνονται μέσα στα κελιά τους. Έπειτα το άθλημα απέκτησε σύντομα οπαδούς, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, ενώ σήμερα καταγράφεται ως ένα από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα σπορ παγκοσμίως.

Στη χώρα μας το σκουός πρωτοεμφανίστηκε το 1938 και, παρά τη μεγάλη του ζήτηση -κυρίως από Έλληνες που έπαιζαν στο εξωτερικό-, άργησε να διαδοθεί και να αποκτήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Το 1947 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκουός Ανδρών, ενώ το 1982 στα πρωταθλήματα άρχισαν να λαμβάνουν μέρος και οι γυναίκες. Σήμερα η Ελλάδα λαμβάνει μέρος και σε παγκόσμια πρωταθλήματα σκουός, με ιδιαίτερα ελπιδοφόρες συμμετοχές, ενώ δεν αργεί η μέρα που το squash θα μπει στη λίστα των Ολυμπιακών αθλημάτων.

Διατροφικές ανάγκες στο squash


To squash αποτελεί άθλημα με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις συνδυάζοντας τόσο αερόβιες όσο και αναερόβιες πηγές ενέργειας. Απαιτεί ταχύτητα, εκρηκτικότητα και δύναμη, κάτι το οποίο το καθιστά άθλημα υψηλής εκγύμνασης. Σε έναν εξηντάλεπτο αγώνα ο αθλητής μπορεί να κάψει περίπου 700 με 1.000 θερμίδες, ανάλογα με το επίπεδο του αθλητή. Βασικό συστατικό της διατροφής ενός αθλητή squash είναι οι υδατάνθρακες ως το κύριο καύσιμο των μυών στην προπόνηση και στον αγώνα, ενώ σημαντικό ρόλο έχει επίσης και η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης για την προσαρμογή, αύξηση και καλή αποκατάσταση των μυών. Ωστόσο, ιδιαίτερης σημασίας στη διατροφή του αθλητή είναι και η επαρκής ενυδάτωση, καθώς οι απώλειες υγρών μέσω του ιδρώτα μπορεί να είναι μεγάλες και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει ότι ακόμα και μία ήπια αφυδάτωση της τάξεως του 2% του σωματικού βάρους είναι ικανή να επιδράσει αρνητικά στην αθλητική απόδοση. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητο ο αθλητής να φροντίζει για την καλή ενυδάτωσή του και αναπλήρωση των απωλειών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από προπόνηση / ή αγώνα, καθώς επίσης και στο σύνολο της ημέρας. Τέλος ένας καλός σχεδιασμός των γευμάτων κρίνεται απαραίτητος τόσο στη φάση προετοιμασίας όσο και την ημέρα του αγώνα (πριν και μετά τον αγώνα).


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tρεις μύθοι για τις δίαιτες



Η επιστημονική αλήθεια απέχει από τις φήμες.

Σχεδόν κάθε φορά που ανοίγουμε την τηλεόραση ή διαβάζουμε ένα περιοδικό βομβαρδιζόμαστε από νέους τρόπους για να χάσουμε βάρος και καινούριες δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Ακούμε κατά καιρούς διάφορα όπως ειδικά ροφήματα, δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος, δίαιτες που βασίζονται σε τεστ τροφικής δυσανεξίας και άλλα πολλά τα οποία δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα. Λογικό είναι λοιπόν να υπάρχει μεγάλη σύγχυση και πολλές φορές να ακολουθούμε διατροφικά σχήματα τα οποία δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα ή μπορεί να βλάψουν την υγεία μας.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την επιστημονική αλήθεια σχετικά με μερικούς κανόνες για δίαιτα τους οποίους ακούμε συχνά.

Μύθος 1: Μην τρώτε μετά τις 6 το βράδυ για να αδυνατίσετε


Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο αν φάμε μετά τις 6 (ή 7 ή 8) θα παχύνουμε. Είναι καλή ιδέα να μην τρώμε αργά το βράδυ για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, κάτι που δεν έχει να κάνει όμως με το σωματικό μας βάρος. Δεν έχει σημασία τι ώρα θα φάμε αλλά το πόσο θα φάμε στο σύνολο της ημέρας, μία κρέπα με σοκολάτα θα μας παχύνει το ίδιο είτε τη φάμε στις 1 το μεσημέρι ή στις 11 το βράδυ.

Συμβουλή: Μην τρώτε αλόγιστα το βράδυ Αυτό που συμβάλει στην αύξηση του βάρους σε πολλές περιπτώσεις είναι ότι το βράδυ τρώμε μεγάλες ποσότητες από φαγητά ή γλυκά με πολλές θερμίδες είτε γιατί δεν έχουμε φάει καλά στη διάρκεια της ημέρας ή γιατί απλά έτσι έχουμε συνηθίσει. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλή η ιδέα να μην τρώμε αργά το βράδυ ή να τρώμε κάτι ελαφρύ αν πεινάμε πραγματικά.

Μύθος 2: Προτιμάτε πάντα άπαχα προϊόντα


Πολλοί στην προσπάθεια να χάσουν βάρος καταναλώνουν μόνο άπαχα προϊόντα. Συνήθως όμως καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα να παίρνουν όσες θερμίδες θα έπαιρναν αν έτρωγαν μικρότερη ποσότητα από το ίδιο τρόφιμο με όλα τα λιπαρά και δεν χάνουν βάρος. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι το λίπος προκαλεί την αίσθηση του κορεσμού, επομένως χωρίς καθόλου λίπος για να χορτάσουμε τρώμε μεγάλη ποσότητα. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι δίαιτες πολύ χαμηλές σε λιπαρά έχουν αρνητική επίδραση στην πνευματική υγεία και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Συμβουλή: Συμπεριλάβετε μέτρια ποσότητα ‘καλών’ λιπαρών σε μία δίαιτα για αδυνάτισμα Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες και να παράγει σημαντικές ορμόνες. Δοκιμάστε να καταναλώνετε μικρές ποσότητες από ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και αβοκάντο ενώ προτιμήστε μερικώς αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά.

Μύθος 3: Θα τρώω λιγότερα γεύματα για να αδυνατίσω


Πολλοί θεωρούν ότι αν τρώνε λιγότερα γεύματα θα τρώνε λιγότερες θερμίδες και θα αδυνατίσουν. Έτσι παραλείπουν κάποια γεύματα χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως μέχρι να φάνε κάτι έχουν πεινάσει πολύ και τρώνε μεγάλες ποσότητες και γιατί μένοντας πολλές ώρες μπορεί να μειώσουν τον βασικό τους μεταβολισμό. Αποφεύγετε να μένετε πάνω από 4 ώρες νηστικοί κατά την διάρκεια της ημέρας για να μπορείτε να ελέγχετε την όρεξή σας και να διατηρείτε σε αυξημένα επίπεδα το βασικό σας μεταβολισμό.

Συμβουλή: Καταναλώνετε μέτριες μερίδες τροφών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πρωινό που θα σας δώσει ενέργεια, για παράδειγμα ένα μπολ γάλα με δημητριακά ή μία μπαγκέτα με τυρί και γαλοπούλα και κάθε 3 ή 4 το πολύ ώρες δίνετε επιπλέον ενέργεια στο σώμα σας καταναλώνοντας μέτριες ποσότητες από τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες όπως 1 φρούτο, 1 μπάρα δημητριακών ή μερικά κριτσίνια ολικής άλεσης. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το σώμα σας να καίει θερμίδες.

Η επιστήμη της διατροφής έχει εξελιχθεί και συνεχώς εξελίσσεται και πολλές από τις πρακτικές που ακολουθούνταν παλαιότερα έχει αποδειχθεί ότι μακροπρόθεσμα έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Είναι καλό να είσαστε κριτικοί απέναντι σε όσα ακούτε στο θέμα δίαιτα για να μην βρεθείτε να δίνετε άσκοπα τα χρήματά σας και να κάνετε κακό στην υγεία σας.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τα εμφυτεύματα στήθους μου έχουν προκαλέσει τριχόπτωση και αϋπνία»



Μητέρα θέλει να ενημερώσει τον κόσμο για το κίνδυνο που επιφυλάσσουν.

Μια μητέρα πάσχει από τριχόπτωση και αϋπνία καθώς τα δυο εμφυτεύματα στήθους της έσπασαν ελευθερώνοντας τοξίνες στο σώμα της. Η Andrea Hayman αποφάσισε να μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, για να προειδοποιήσει τις υπόλοιπες γυναίκες για τις παρενέργειες των εμφυτευμάτων.

Η 38χρονη, η οποία αφαίρεσε τα εμφυτεύματα αυτά και τα αντικατέστησε με άλλα, έχει δημιουργήσει ένα γκρουπ υποστήριξης για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα εμφυτεύματα. Δήλωσε ότι αν γνώριζε τότε περισσότερα για τα εμφυτεύματα, δεν θα έκανε ποτέ την εγχείρηση γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος.

Συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, επειδή τα εμφυτεύματα είχαν περίεργη υφή και ένιωθε ένα μούδιασμα στα χέρια. Έκανε υπερηχογράφημα και οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι έπρεπε να αφαιρεθούν το συντομότερο δυνατόν.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσποιήθηκε ότι είχε καρκίνο για να αποφύγει τη φυλακή



Η ποινή της… πέντε χρόνια φυλάκισης.

Η LeAnn Moock, από την Φιλαδέλφεια, προσποιήθηκε ότι είχε καρκίνο για να αποφύγει τη φυλακή.

Μάλιστα, παραποίησε τα αποτελέσματα της ιατρικής της εξέτασης προκειμένου να φανεί ότι πάσχει από την ασθένεια αυτή. Για την πράξη της αυτή θα αντιμετωπίσει πέντε χρόνια φυλακής, αφού παραδέχτηκε το αδίκημα της.

Η αστυνομία της περιοχής δήλωσε ότι προχώρησε στη πράξη αυτή, για να αποφύγει την φυλάκιση τεσσάρων μηνών, επειδή έκλεβε λεφτά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ηλικιωμένων.


Διαβάστε περισσότερα...

Χρήση νέων τεχνολογιών για την προάσπιση της υγείας των παιδιών



Συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Στη χρήση των νέων τεχνολογιών για την προάσπιση της υγείας του παιδικού πληθυσμού προσανατολίζονται επιστήμονες από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος το οποίο συντονίζεται από το Εργαστήριο της Ιατρικής Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στόχος αυτού του προγράμματος διασυνοριακής επιστημονικής συνεργασίας είναι η μείωση των προβλημάτων που προκαλούνται από την αύξηση της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ επίκουρος καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης.

«Μέσα από την ανάλυση και την στατιστική επεξεργασία των κλινικών και γενετικών δεδομένων στον παιδικό πληθυσμό, που σχετίζονται με παράγοντες κινδύνου για την μελλοντική εκδήλωση παχυσαρκίας, θα δημιουργηθεί ένα «προφίλ κινδύνου».

Στη συνέχεια θα γίνουν παρεμβάσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής καθώς και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, των δασκάλων και των ιατρών. Το έργο πρόκειται να αναπτύξει και να αξιοποιήσει σύγχρονες τεχνολογίες συνεργατικού διαδικτύου και υπηρεσίες σημασιολογικού ιστού, π.χ. θα χρησιμοποιηθούν μέσω διαδικτύου εργαλεία για την εξ αποστάσεως εκμάθηση, σενάρια, παιχνίδια και διαδραστικό υλικό κλπ», ανέφερε ο κ Μπαμίδης.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2013 και υλοποιείται με τη συνεργασία πέντε φορέων της διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Νοσοκομείο «Dr. Trifun Panovski» Μοναστήρι ΠΓΔΜ, Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών, Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου», Κέντρο Υγείας Health Home Gevgelija. Η πρώτη συνάντηση των φορέων που μετέχουν στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Μην πέφτετε στον καναπέ μετά το φαγητό



Περπατήστε… κάνει καλό!
Όταν κάποιος κάνει διάλειμμα κάθε 20 λεπτά για περπάτημα, αντί να κάθεται επί ώρες, βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης και της ινσουλίνης στον οργανισμό του μετά το φαγητό, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη για τους κινδύνους της παρατεταμένης ακινησίας.

Παρότι τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Diabetes Care, δεν δείχνουν αν αυτές οι μειώσεις έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα ύστερα από ένα γεύμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και διαβήτη.

«Όταν καθόμαστε οι μύες μας βρίσκονται σε μια κατάσταση αχρηστίας και δεν συστέλλονται ώστε να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να ρυθμίζει πολλές από τις μεταβολικές διαδικασίες» εξηγεί ο Ντέιβιντ Ντάνσταν, καθηγητής του ινστιτούτου Baker IDI Heart and Diabetes στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Ο Ντάνσταν και οι συνεργάτες του έγραψαν στο παρελθόν ότι εκείνοι που παρακολουθούν περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα τηλεόραση κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα. Η μελέτη τους αυτή επικεντρώνεται στο πως η παρατεταμένη ακινησία μπορεί να επηρεάσει την διαδικασία του μεταβολισμού.

Ύστερα από ένα γεύμα, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται και στη συνέχεια αυξάνονται κι εκείνα της ινσουλίνης, γεγονός που βοηθάει τα κύτταρα να χρησιμοποιούν το σάκχαρο στο αίμα για ενέργεια ή να το αποθηκεύουν. Στη συνέχεια τα επίπεδα και των δύο στο αίμα αρχίζουν να μειώνονται.

Η ομάδα του Ντάνσταν εξέτασε 19 υπέρβαρους ενήλικες που δεν ασκούνται σωματικά πολύ και τους ζήτησε να πάνε σε ένα εργαστήριο και να καθίσουν για επτά ώρες ενώ ταυτόχρονα καταγράφονταν τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα τους ανά ώρα.

Συνολικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι σηκώνονταν από τη θέση τους και έκαναν κάποια ήπια δραστηριότητα μείωναν κατά 24% το επίπεδο της γλυκόζης σε σχέση με όσους δεν σηκώνονταν. Η διαφορά αυτή ανήρχετο σε σχεδόν 30% για εκείνους που επιδίδονταν σε πιο εντατική δραστηριότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα φρούτα και τα λαχανικά σας δείχνουν πιο όμορφους



Φάτε όσο πιο πολλά μπορείτε!

Αν το γεγονός ότι είναι υγιεινά και κάνουν καλό στον οργανισμό σας δεν σας έχει πείσει ακόμη για να καταναλώνετε τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών που συστήνουν οι ειδικοί, ακούστε και αυτό και ίσως να πειστείτε: η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σας κάνει να δείχνετε ομορφότεροι.

Όσοι αύξησαν την κατανάλωσή τους κρίθηκαν πιο ελκυστικοί μετά από έξι μόλις εβδομάδες, αναφέρουν ερευνητές.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο St Andrews παρακολούθησαν τη διατροφική συμπεριφορά 35 ανθρώπων και το κατά πόσο κατανάλωναν τις συγκεκριμένες τροφές, ενώ συγχρόνως φρόντιζαν να τραβούν φωτογραφίες από τα πρόσωπά τους.

Όποτε έτρωγαν κατά μέσο όρο 2,9 μερίδες πιο πολλά φρούτα και λαχανικά τη μέρα, έδειχναν πιο υγιής ή τουλάχιστον έτσι τους έβλεπαν οι άλλοι, ενώ εκείνοι που ανέβαζαν τις μερίδες σε ποσοστό 3,3 ενίσχυαν ακόμη περισσότερο αυτή την αίσθηση και οι άλλοι τους έβλεπαν πιο ελκυστικούς.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή, τα οποία προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων από τη μόλυνση και τις ακτίνες UV και μπορεί να προλάβουν ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως για παράδειγμα η καρδιακή προσβολή και ο καρκίνος.

Οι ειδικοί «μέτρησαν» με μια κάμερα τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος των συμμετεχόντων στην έρευνα, το κατά πόσο κίτρινοι, ωχροί ή φωτεινοί έδειχναν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά κατανάλωναν, τόσο πιο ελκυστικοί ήταν στους τρίτους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευνοϊκή ρύθμιση για τις περικοπές των μισθών στο Δημόσιο



Διευρύνεται το χρονικό διάστημα για τη μείωση των αποδοχών τους.

Ανάσα για τους δημοσίους υπαλλήλους δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία διευρύνεται το χρονικό διάστημα για τη μείωση των αποδοχών τους, όπου αυτή απορρέει βάσει του νέου μισθολογίου και εφόσον υπερβαίνει το 25% του συνόλου της αμοιβής τους.

Με τη νέα ρύθμιση, όπως αναφέρουν τα Νέα, το ποσό της μείωσης θα κατανεμηθεί σε τρία αντί δύο χρόνια.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος έχει με το νέο μισθολόγιο μείωση αποδοχών σε ποσοστό 40% και από αυτό το 25% κόπηκε με την έναρξη εφαρμογής του μισθολογίου, δηλαδή την 1η Νοεμβρίου 2011. Το 15% που υπολείπεται από το 40% με την αρχική πρόβλεψη θα κοβόταν σε δύο δόσεις και συγκεκριμένα 7,5% την 1η Νοεμβρίου 2012 και 7,5% την 1η Νοεμβρίου 2013.

Μετά την τροποποίηση θα γίνει σε τρεις δόσεις και ο υπάλληλος θα έχει μείωση 5% την 1η Νοεμβρίου 2012, 5% την 1η Νοεμβρίου 2013 και το υπόλοιπο 5% θα κοπεί την 1η Νοεμβρίου 2014.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπορούμε να τη σώσουμε...



Για τέταρτη χρονιά η Ώρα της Γης τo Σάββατο 31 Μαρτίου.

Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 σημαίνει για τέταρτη χρονιά η Ώρα της Γης. Φέτος, το WWF Ελλάς δίνει ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή καλώντας τους πολίτες να μοιραστούν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας για το περιβάλλον στο www.facebook.com/WWFGreece.

Με το σύνθημα «Μπορούμε να σώσουμε…» καταγράφουμε όλα τα αγαθά και τις αξίες που μας προσφέρει η ελληνική φύση και έχουμε χρέος να προστατεύσουμε. To Σάββατο 31 Μαρτίου στις 20.30 το βράδυ σβήνουμε τα φώτα και στέλνουμε αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, πού πρέπει να οχυρωθούμε; Πού πρέπει να ψάξουμε για το πολύτιμο αντίδοτο στην απαισιοδοξία; Για εμάς αυτός ο τόπος είναι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Η ελληνική φύση με τις αμέτρητες εναλλαγές της μας δίνει ανάσα και στήριγμα. Δεν είναι μόνο τα ζώα και τα φυτά – είναι η ιστορία, η πολιτιστική μας κληρονομιά, τα τοπικά προϊόντα. Σε μια εποχή που οι ανάγκες επαναπροσδιορίζονται, πολλοί μπορεί να θεωρήσουν την προστασία του περιβάλλοντος «πολυτέλεια». Εμείς είμαστε από την απέναντι πλευρά. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον και ό,τι αυτό μας δίνει. Μπορούμε να σώσουμε «τη σκιά», «το μέλι», «την εκδρομή», «το λάδι», «την υπερηφάνεια».

Με αυτό το σκεπτικό δίνουμε φέτος ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή στην Ώρα της Γης καλώντας τους πολίτες να πάρουν μέρος με το δικό τους μήνυμα. Το μήνυμά τους για αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχουμε χρέος να σώσουμε στον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράπονα στην Καισαριανή για τη διάθεση της πατάτας



Ομαλή η διανομή στο Γουδί.

Με άνεση παραλαμβάνουν τις πατάτες που έχουν παραγγείλει από τους παραγωγούς οι κάτοικοι στο Γουδί, ενώ στην Καισαριανή η επιλογή του σημείου διανομής – πίσω από το τη Νήαρ Ηστ - αποδείχθηκε λανθασμένη. Ο χώρος είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές και να ακούγονται κάποια παράπονα.

Και στα δύο σημεία, η πατάτα διατίθεται στην τιμή των 30 λεπτών το κιλό.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόβλημα στη στοματική υγιεινή; Λύσεις υπάρχουν!



Απαλλαγείτε μια και καλή με προϊόντα της GlaxoSmithKline.

Η GlaxoSmithKline σε βοηθά να εντοπίσεις το πρόβλημα και στη συνέχεια να απαλλαγείς μια και καλή απ' αυτό επιλέγοντας ανάμεσα στα προϊόντα Sensodyne, Aquafresh, Parodontax, Corega και Βiotène!

1. Ευαισθησία δοντιών

Η ευαισθησία των δοντιών ταλαιπωρεί 3 στους 10 και οι μισοί από αυτούς δεν κάνουν κάτι για να λύσουν το πρόβλημα. Τα προϊόντα Sensodyne έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο των ευαίσθητων δοντιών, ενώ για την προστασία του σμάλτου από τη διάβρωση που προκαλούν τα οξέα των τροφών, ιδανική επιλογή είναι η Sensodyne Prosmalto.

2. Κακοσμία στόματος, «κίτρινα» δόντια

Τα προϊόντα της σειράς Aquafresh είναι ιδανικά για όσους υποφέρουν από κακοσμία αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να έχουν λευκότερα δόντια. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι για τους 9 στους 10 ανθρώπους η κακοσμία ξεκινά από το στόμα. Τα προϊόντα Aquafresh, με καθημερινή χρήση, βοηθούν στην προστασία από τις επιθέσεις των οξέων της πλάκας, στην ενδυνάμωση των δοντιών από μέσα προς τα έξω και στην απομάκρυνση των βακτηρίων, διατηρώντας τα ούλα υγιή, τα δόντια γερά και την αναπνοή φρέσκια και δροσερή.

3. Ουλίτιδα

Σημάδια ουλίτιδας εμφανίζει το 70-90% των ενηλίκων. Αν υποφέρετε από ούλα που ματώνουν, η οδοντόκρεμα Parodontax μπορεί να σας βοηθήσει. Χάρη στη μοναδική της σύνθεση με 6 φυτικά συστατικά και μεταλλικά άλατα ενδυναμώνει τα ούλα, εξουδετερώνει τα οξέα της οδοντικής πλάκας και χαρίζει δροσερή αναπνοή που διαρκεί.

4. Προβλήματα με την τεχνητή οδοντιστοιχία

Το 15% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τεχνητή οδοντοστοιχία: Τα προϊόντα Corega είναι ιδανικά για τη φροντίδα της τεχνητής οδοντοστοιχίας. Κυκλοφορούν σε μια ολοκληρωμένη σειρά που περιλαμβάνει στερεωτικές κρέμες και καθαριστικά δισκία για την περιποίηση της τεχνητής οδοντοστοιχίας.

5. Ξηροστομία

Η GSK έχει τη λύση για τη ξηροστομία που ταλαιπωρεί το 10% του πληθυσμού. Τα προϊόντα της σειράς Biotène βοηθούν στην αντιμετώπιση του στεγνού στόματος συμπληρώνοντας τη φυσιολογική παραγωγή σάλιου.

Για αναλυτικότερη ενημέρωση αναφορικά με τη στοματική υγιεινή, τα προϊόντα της GSK και τις λύσεις που παρέχουν, μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα στο facebook «ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ» που έχει ήδη αποκτήσει περισσότερους από χίλιους θαυμαστές!

Φρόντισε το στόμα σου κι εσύ! Η GSK έχει τη λύση!


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάρπαστες οι πατάτες στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης



Συνεχίζεται το «κίνημα» των παραγωγών.

Εκατοντάδες δημότες του Ελληνικού και της Αργυρούπολης, προσήλθαν σήμερα στο σημείο όπου οι παραγωγοί από το Νευροκόπι πωλούν πατάτες χωρίς μεσάζοντες.

Στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης μοιράζονται από τις 10 το πρωί 40 τόνοι πατάτας, στην τιμή των 30 λεπτών το κιλό.

Οι καταναλωτές, που έρχονται κατά εκατοντάδες, έχουν ήδη παραγγείλει το προϊόν μέσω ίντερνετ, και έτσι εμφανίζονται, δίνουν το όνομά τους, πληρώνουν και παραλαμβάνουν το εμπόρευμα μαζί με την απόδειξη. Η διαδικασία γίνεται ομαλά, χωρίς προβληματα.

Και την επόμενη Κυριακή έχει προγραμματιστεί να μοιραστούν 40 τόνοι στο ίδιο σημείο, ενώ όπως είπαν οι τοπικοί άρχοντες, θα ξεκινήσουν και νέες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Περιμένουν στο κρύο για ένα σακί πατάτες



Κοσμοσυρροή στον κόμβο Κηφισιάς για το «κίνημα της πατάτας».

Παρά το τσουχτερό κρύο, χιλιάδες συμπολίτες μας προσέρχονται από το πρωί στον κόμβο της Κηφισιάς, στην Εθνική Οδό, για να παραλάβουν τις πατάτες που διαθέτουν οι παραγωγοί από το Νευροκόπι.

Οι παραγωγοί έχουν φέρει δύο νταλίκες με 40 τόνους πατάτας, την οποία διαθέτουν σε σακιά των 10, 20 και 30 κιλών, έναντι 30 λεπτών το κιλό.

Υπολογίζεται ότι απο χθες έχουν προμηθευτεί πατάτες από το συγκεκριμένο σημείο 2.000-3.000 πολίτες.

Ο χρόνος αναμονής μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τη μία ώρα, όμως η διάθεση γίνεται πολύ οργανωμένα και χωρίς κανένα πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα και σε προχωρημένο στάδιο άνοιας



Βοηθούν στη βραδύτερη απώλεια της μνήμης.

Οι ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ σε προχωρημένο στάδιο μπορούν να επωφεληθούν αν συνεχίσουν να παίρνουν φάρμακα, καθώς θα επιβραδύνουν τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Χάουαρντ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Κολλεγίου King’s του Λονδίνου ανακοίνωσαν ότι οι ασθενείς που συνεχίζουν να παίρνουν το φάρμακο Aricept κατά της άνοιας (μια μορφή της οποίας είναι το Αλτσχάιμερ), εμφανίζουν βραδύτερη απώλεια της μνήμης τους. Το εν λόγω φάρμακο συνήθως δεν συνταγογραφείται όταν οι ασθενείς είναι πια σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης.

Η πατέντα για το Aricept, που είναι ίσως το πιο ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο για ήπιου έως μέτριου επιπέδου Αλτσχάιμερ, έληξε πρόσφατα και ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν γενόσημα φάρμακα με την ονομασία donepezil. Το φάρμακο αυτό είναι ένας αναστολέας της χολινεστεράσης και βγήκε στην αγορά το 1997.

Οι βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι, με βάση τα ευρήματά τους, σχεδόν διπλάσιοι ασθενείς με Αλτσχάιμερ παγκοσμίως θα έπρεπε να παίρνουν τέτοια φάρμακα.

«Για πρώτη φορά έχουμε σίγουρα και πειστικά στοιχεία ότι η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα μπορεί να συνεχίσει να βοηθά τους ασθενείς ακόμα και σε προχωρημένα στάδια», δήλωσε ο Χάουαρντ.

Ιδίως στην περίπτωση του Aricept (donepezil) οι ασθενείς κέρδιζαν από τέσσερις έως 12 μήνες καλύτερης μνήμης και μεγαλύτερων ικανοτήτων επικοινωνίας και εκτέλεσης διαφόρων καθημερινών λειτουργιών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 35 εκατ. άτομα διεθνώς πάσχουν από άνοια και από αυτούς τα 18 εκατ. έχουν Αλτσχάιμερ, ενώ τα περιστατικά προβλέπεται ότι θα αυξάνονται συνεχώς, φθάνοντας τα 66 εκατ. το 2030 και τα 115 εκατ. το 2050.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πολλά πρόσωπα του καρκίνου



Οι βιοψίες του ίδιου όγκου μπορεί να δείξουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Μεγάλη ποικιλομορφία ενδέχεται να περιέχει ο καρκινικός όγκος ενός ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά ανακάλυψε ότι όπως οι διαφορετικοί όγκοι έχουν διακριτές γενετικές μεταλλάξεις. Το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει και στα διαφορετικά μέρη του ίδιου όγκου.

Με άλλα λόγια, ένας όγκος δεν είναι μια μάζα πανομοιότυπων καρκινικών κυττάρων, αλλά ένα μωσαϊκό γενετικά διαφορετικά κυττάρων που ούτε είναι δυνατό να εντοπισθούν σε μία και μόνη βιοψία, ούτε ανταποκρίνονται στο ίδιο φάρμακο, με συνέπεια ο όγκος -λόγω και της μονομερούς βιοψίας- να αντιστέκεται με επιτυχία.

Η ανακάλυψη αυτή βοηθά να ερμηνευθεί γιατί είναι τόσο δύσκολη η μελέτη και η θεραπεία της νόσου του καρκίνου. Εξηγεί, επίσης, γιατί η εκτίμηση ενός ιατρού σχετικά με την πρόγνωση ή τη μελλοντική θεραπεία μπορεί να μην είναι ίδια, αλλά να εξαρτηθεί από το μέρος του όγκου όπου θα γίνει η βιοψία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσαρλς Σουάντον του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο και του University College του Λονδίνου (UCL), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» επεσήμαναν ότι η ανακάλυψή τους προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο δυσκολίας και πολυπλοκότητας στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Οι επιστήμονες έκαναν ενδελεχή ανάλυση στους όγκους τεσσάρων ασθενών που είχαν καρκίνο στα νεφρά. Συνέλλεξαν πολλά δείγματα από διαφορετικά σημεία των ίδιων όγκων και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στη συνέχεια, κάθε δείγμα αναλύθηκε για να εντοπισθούν οι γενετικές μεταλλάξεις σε αυτό και γενικότερα η μορφή της γονιδιακής δραστηριότητας και της δομής των χρωμοσωμάτων.

Έτσι, οι ερευνητές ήταν σε θέση να ανακατασκευάσουν την εξελικτική ιστορία κάθε ξεχωριστού καρκίνου στους τέσσερις ασθενείς. Όπως διαπίστωσαν, μόνο το ένα τρίτο των μεταλλάξεων ήταν κοινό σε όλα τα δείγματα (συνολικά 14) του ίδιου όγκου, ενώ τα δύο τρίτα περίπου διέφεραν από τη μια βιοψία στην επόμενη.

Αυτή η ποικιλομορφία μπορεί να εξηγήσει γιατί εδώ και χρόνια οι επιστήμονες δυσκολεύονται να βρουν κλινικά χρήσιμους βιοδείκτες, δηλαδή ουσίες που παράγει ο οργανισμός και αποκαλύπτουν την παρουσία ή τη φύση του καρκίνου στο σώμα. Επειδή οι όποιοι βιοδείκτες βασίζονται συνήθως σε μια μόνο βιοψία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι παραπλανητικό, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές. Για παράδειγμα, η ομάδα του Σουάντον εντόπισε γενετικές «υπογραφές» που παραπέμπουν τόσο σε καλή όσο και σε κακή πρόγνωση για τη νόσο του ίδιου ανθρώπου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα σκοτώνουν το χαμόγελο



Πρόκειται για φλεγμονές που προσβάλλουν τους ιστούς των δοντιών.

Υγιές χαμόγελο δεν σημαίνει μόνο γερά δόντια αλλά και γερά ούλα. Στην πραγματικότητα μία από τις βασικότερες αιτίες απώλειας δοντιών αποτελούν οι νόσοι του περιοδοντίου (ούλων). Πρόκειται για φλεγμονές μικροβιακής αιτιολογίας που προσβάλλουν τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια, δηλαδή τα ούλα και το κόκκαλο της γνάθου μέσα στο οποίο στηρίζονται οι ρίζες των δοντιών.

Οι νόσοι του περιοδοντίου μπορεί να προσβάλλουν ένα ή περισσότερα δόντια

Βασικός αιτιολογικός παράγοντας για την εκδήλωση των νόσων του περιοδοντίου είναι η μικροβιακή πλάκα, μια αόρατη κολλώδης ταινία που σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών λόγω πλημμελούς στοματικής υγιεινής.
Άλλοι σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη αλλά και την εξέλιξη των νόσων αυτών είναι το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, το στρες, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορα φάρμακα, συστηματικά νοσήματα, οι διατροφικές συνήθειες καθώς και οι ορμονικές διαταραχές που παρατηρούνται στη εφηβεία , στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση.

Στις νόσους του περιοδοντίου συμπεριλαμβάνονται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα

Η ουλίτιδα είναι η πιο ήπια μορφή περιοδοντικής νόσου. Τα ούλα γίνονται ερυθρά, πρήζονται και ματώνουν εύκολα. Σπάνια συνοδεύεται από πόνο ή ενόχληση. Η ουλίτιδα μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία και συνήθως οφείλεται σε κακή ή μη αποτελεσματική υγιεινή. Η ουλίτιδα θεραπεύεται πλήρως εφόσον γίνει σωστή θεραπεία, εφαρμοσθεί σωστή στοματική φροντίδα στο σπίτι και ο ασθενής τηρεί τις επισκέψεις του στο ιατρείο ανά εξάμηνο.

Η μη θεραπευμένη ουλίτιδα οδηγεί σε ένα μεγάλο ποσοστό στην περιοδοντίτιδα. Συγκεκριμένα, η οδοντική πλάκα με τον καιρό αναπτύσσεται και κάτω από τα ούλα προκαλώντας μια χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση που οδηγεί στην καταστροφή των ιστών (ούλα και κόκαλο) που περιβάλουν το δόντι, στην κινητικότητα τελικά στην απώλεια των δοντιών. Η καταστροφική αυτή διαδικασία συχνά συνοδεύεται από ήπια συμπτώματα και κυρίως σε προχωρημένα στάδια.

Πέρα από τη στοματική υγεία, η περιοδοντίτιδα φαίνεται να επιδρά στη γενική μας υγεία και κυρίως σε ότι σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, στην υγεία των νεογνών, στο αναπνευστικό σύστημα ,στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Επιδημιολογικά ευρήματα πρόσφατων μελετών υποστηρίζουν ότι άτομα που πάσχουν από περιοδοντική νόσο εμφανίζουν διπλάσια πιθανότητα να υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα απ΄ότι οι περιοδοντικά υγιείς ασθενείς.
Επιπλέον έγκυες γυναίκες οι οποίες πάσχουν από περιοδοντική νόσο φαίνεται να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ( έως και 7.5 φορές ) πιθανότητα να γεννήσουν παιδιά πρόωρα και ελλιποβαρή σε σχέση με τις περιοδοντικά υγιείς. Για το λόγο αυτό η Αμερικάνική Ακαδημία Περιοδοντολογίας συνιστά στις γυναίκες που πρόκειται να μείνουν έγκυες να υποβάλλονται σε περιοδοντολογική αξιολόγηση από τον περιοδοντολόγο.

Η περιοδοντική λοίμωξη επιδρά στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος πιθανόν λόγω μεταφοράς παθογόνων μικροβίων και μεσολαβητών της φλεγμονής από τη στοματική κοιλότητα στους πνεύμονες. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι άτομα με φτωχή στοματική υγιεινή είχαν 4.5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για την ανάπτυξη χρόνιας αναπνευστικής νόσου σε σχέση με αυτούς που τηρούσαν άριστη στοματική υγιεινή.

Με βάση τα παραπάνω η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των νόσων του περιοδοντίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διαφύλαξη τόσο της στοματικής υγείας όσο και της γενικότερης υγείας του ασθενή. Δυστυχώς, η συχνά αθόρυβη εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου έχει σαν αποτέλεσμα να μη γίνεται έγκαιρα αντιληπτή από τον πάσχοντα .

Συμπτώματα πάντως που σχετίζονται με την περιοδοντίτιδα και αποτελούν λόγο για να επισκεφθεί κανείς τον περιοδοντολόγο είναι:

Κόκκινα , πρησμένα ούλα
Αιμορραγία στο βούρτσισμα ή κατά την μάσηση σκληρών τροφών
Υποχώρηση των ούλων και εμφάνιση μακρύτερων από το παρελθόν δοντιών
Μετακίνηση δοντιών
Απόστημα των ούλων
Επίμονη κακοσμία
Εκροή πύου μεταξύ ούλων και δοντιών.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας έγκειται:

α) στην εκπαίδευση του ασθενή ως προς τους κανόνες της στοματικής υγιεινής και την διακοπή έξεων (π.χ. κάπνισμα, κακή διατροφή),
β) στην απομάκρυνση των αιτιολογικών παραγόντων που προκαλούν τη νόσο με σκοπό την απομάκρυνση της φλεγμονής,
γ) στην αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκύψει από την καταστροφή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι, αλλά και
δ) στη συντήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, δηλαδή την καθημερινή στοματική φροντίδα και τις συστηματικές επισκέψεις στον περιοδοντολόγο με τη συχνότητα που υποδεικνύεται κατά περίπτωση από αυτόν (2-4 φορές το χρόνο) ώστε να αποτραπεί η πιθανή υποτροπή της νόσου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φαγητό της μαμάς είναι πιο υγιεινό



Καλύτερο για τα παιδιά το γεύμα που υπάρχει στο σπίτι.

Τα παιδιά. που παίρνουν στο σχολείο κολατσιό από το σπίτι, ακολουθούν πιο ισορροπημένη διατροφή σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα.

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που έτρωγαν το φαγητό της μητέρας τους είχαν πιο υγιεινή διατροφή από τα υπόλοιπα παιδιά.

Οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nutricion hospitalaria δήλωσαν: «Η μητέρα είναι το μέλος της οικογένειας που ξέρει καλύτερα τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών και έχει τη γνώση για να ετοιμάσει αυτά τα γεύματα».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιούνται μέσα σε μια περίοδο όπου δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για τις τροφές από τα κυλικεία των σχολείων. Σε μια τέτοια καμπάνια για τα σχολεία της Αγγλίας έλαβε μέρος και ο διεθνούς φήμης σεφ Jamie Oliver.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 718 παιδιά, ηλικίας 9 μέχρι 17 ετών, από 13 διαφορετικά σχολεία. Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών, τη φυσική τους κατάσταση και το πόσο συχνά επιλέγουν συγκεκριμένες τροφές.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσα παιδιά έβλεπαν για πολλές ώρες τηλεόραση και έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι είναι πολύ σημαντικό για τις οικογένειες να παροτρύνουν τα παιδιά τους να ασκούνται.


Διαβάστε περισσότερα...

Εσείς μιλάτε στον ύπνο σας;

Εσείς μιλάτε στον ύπνο σας;

Πώς να αντιμετωπίσετε την υπνολαλία.

Η υπνολαλία (δηλαδή το να μιλά κάποιος κατά τη διάρκεια του ύπνου) δεν είναι ασθένεια αλλά διαταραχή του ύπνου. Μπορεί κάποιος να μιλάει όταν κοιμάται, χωρίς να το καταλαβαίνει και να μην το θυμάται το επόμενο πρωί όταν ξυπνήσει.

Παρατηρείται συνήθως σε παιδιά μικρής ηλικίας, από τα τρία έως τα δέκα χρόνια τους. Η ομιλία αυτή συνήθως διαρκεί λίγο (έως τριάντα δευτερόλεπτα) και μπορεί να επαναληφθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλές φορές συνδυάζεται και με την υπνοβασία (περπάτημα κατά τη διάρκεια του ύπνου).

Προκαλείται συνήθως λόγω πυρετού, λόγω στέρησης ύπνου τις προηγούμενες μέρες και μπορεί επίσης να συνδεθεί και με αγχώδεις αλλά και στρεσογόνες καταστάσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της μέρας.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζεται μετά από κατάχρηση ουσιών, από κατανάλωση αλκοόλ ή ως παρενέργεια μετά τη λήψη κάποιων φαρμάκων. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένδειξη μιας ψυχικής διαταραχής.

Η διακοπή καθημερινών βλαβερών συνηθειών όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή αναψυκτικών και η μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της υπνολαλίας. Σημαντικό ρόλο έχει και η καθημερινή άσκηση που λειτουργεί ως εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας από την καθημερινότητα και βοηθά στην αποβολή του άγχους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ντοκιμαντέρ καταγράφει τον αγώνα της «χρυσής» Χριστίνας



Αφύπνισε το νησί της Σκιάθου η επιτυχία της.

Τις σκληρές προσπάθειες ενός κοριτσιού με διανοητική αναπηρία, από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και την αναπάντεχη μεγάλη επιτυχία της στους Special Olympics Αθήνα 2011 όπου πήρε μέρος για πρώτη φορά και κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στο στίβο καταγράφει ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Χριστίνα».

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, «χρυσή» Χριστίνα με την συμμετοχή της στους αγώνες κατάφερε πολύ γρήγορα να πιστέψει στον εαυτό της και να αποκτήσει έναν νέο σκοπό στην ζωή της.

Μάλιστα η επιτυχία της Χριστίνας Γκούσο αφύπνισε και όλο το νησί της Σκιάθου. Απώτερος σκοπός της ταινίας είναι να δοθεί ένα κοινωνικό μήνυμα προς όλες τις μικρές κοινωνίες του κόσμου και κυρίως στους γονείς των ατόμων με ειδικές ικανότητες να ωθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν τον αθλητισμό μέρος της ζωής τους , βοηθώντας τους με αυτόν τον τρόπο να κοινωνικοποιηθούν και να βγουν από την απομόνωση που συνήθως ζουν.

Το ντοκιμαντέρ επελέγη για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.


Διαβάστε περισσότερα...