Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΑμεΑ και σχολές καλών τεχνών


ΑμεΑ και σχολές καλών τεχνών: Νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να φοιτήσουν στο Τμήμα Εικαστικών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, προτείνουν οι Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Αμανατίδης, Τζένη Βαμβακά, Έφη Γεωργοπούλου, Μαρία Κανελοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Πάντζας, Νίκος Συρμαλένιος, Πέτρος Τατσόπουλος και Θεανώ Φωτίου, καθώς έχουν σταματήσει οι εξετάσεις για τα ΑΜΕΑ (υπουργείο Παιδείας).


Πηγή: http://www.palo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 20+1 Ελληνικές Μεγάλες Προκλήσεις για την Υγεία


Σε συνέχεια του άρθρου “Ελληνικά TEDMED & “TEDxHealth”: Ιδέες για το δικό μας, υγιές αύριο” μια πρόχειρη λίστα 20+1 Ελληνικών προκλήσεων για την υγεία. Όσο πιο γρήγορα μορφοποιηθεί μια τέτοια λίστα κεντρικών ζητημάτων για την υγεία στην Ελλάδα, τόσες περισσότερες πιθανότητες θα έχουμε να αποκτήσουμε στρατηγική και στις πολιτικές και στις υλοποιήσεις που την αφορούν. Οι προκλήσεις που παρουσιάζω στηρίχθηκαν στο γεγονός πως έχουμε ένα σύστημα υγείας βασιζόμενο ιδιαίτερα στην κοινωνική κρατική ασφάλιση, κάτι που εκτός εξαιρετικού απροόπτου δεν θα αλλάξει ριζικά την επόμενη δεκαετία. Ανάλογα με το μοντέλο αγοράς των υπηρεσιών αναπτύσεις και τις προκλήσεις σου. Διαφορετικά φτιάχνεις υπηρεσίες και προϊόντα για τα τα οποία ούτε διαθέσιμες πολιτικές υπάρχουν, ούτε και αντίστοιχο αγοραστικό κοινό.
1. Διαφάνεια
Όσες εκδηλώσεις και να γίνουν, όση κοινωνική εταιρική ευθύνη και να παρουσιάσει ο οποιοσδήποτε φορέας στην Ελλάδα η διαφθορά είναι μέγιστο πρόβλημα στο χώρο της υγείας. Επαγγελματίες υγείας (κυρίως γιατροί), διοικήσεις υγειονομικών σχηματισμών, φαρμακευτικές και εταιρείες εξοπλισμού, όλοι λίγο ή πολύ συμμετείχαν σε αυτό το σύστημα. Δεν περιμένω να βάλουμε διαφορετικό κουστούμι και να αλλάξουν όλα. Περιμένω να σοβαρευτούμε, και μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη από το κράτος, να υπάρξει διαφάνεια στις πράξεις και στις σχέσεις.

Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και δεν είναι ούτε φυσιολογικό ούτε θεμιτό ο πωλητής να είναι και πελάτης. Πολύ περισσότερο ο λειτουργός δεν μπορεί παράλληλα να είναι και έμπορος. Ας επιλέξουμε ο καθένας τους ρόλους μας και ας είμαστε τουλάχιστον επαγγελματίες, όχι με τον Ελληνικό τρόπο. Το Διαύγεια και το esy.net είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν φτάνουν. Θέλουμε και ανοιχτά δεδομένα και έλεγχο σε όλες τις επιμέρους διαδικασίες. Ποιος – κάνει τι, σε τι συχνότητα, με τι κόστος, συγκριτικά με το σύνηθες αποτέλεσμα παρόμοιου φόρτου έργου.
2. Ψηφιοποίηση
Η ψηφιοποίηση του συστήματος (ενοποιημένο εθνικό ηλεκτρονικό σύστημα αρχείων και δεδομένων) χρειάζεται από την εξοικονόμηση χαρτιού, χρήματος, και χρόνου μέχρι την βελτιστοποίηση της ποιότητας και της ασφάλειας της παραγόμενης υπηρεσίας και του ελέγχου. Μπορεί να προσφέρει όχι μόνο οικονομετρικά εργαλεία αλλά πολύ περισσότερο δυναμικά πληθυσμιακά και επιδημιολογικά εργαλεία. Η ενοποίηση και της μορφής και της πρόσβασης των στοιχείων, μέσω των ανοικτών δεδομένων, θα προσφέρει τη δυνατότητα και στην ίδια την αγορά να επενδύσει σε υπηρεσίες και παράλληλα να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πολίτη. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το κάθε παρόμοιο σύστημα δεν χρειάζονται μόνο για να κάνουμε τη νταντά στους γιατρούς, στους φαρμακοποιούς και στους φαρμακευτικούς αντιπροσώπους, αλλά και για να έχουμε επιπλέον στοιχεία με τα οποία μπορούμε να βγάλουμε τεκμηριωμένα συμπεράσματα για τις υγειονομικές ανάγκες υποπληθυσμών της χώρας και αναλόγως να τις υποστηρίξουμε. Εδώ να σημειώσω για παράδειγμα, πόσο χρόνο θα γλιτώναμε με ηλεκτρονικά ραντεβού, όπως και πόσα λάθη με φορητούς προσωπικούς φακέλους υγείας.
3. Αξιολόγηση Ιατρικής Τεχνολογίας (Health Technology Assessment)
Η Καίτη κάνει εξαιρετική δουλειά στο να αναδεικνύει το συγκεκριμένο θέμα (Λεξικό και Εγχειρίδιο μεταφρασμένα στα Ελληνικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό HTAi). Γεγονός παραμένει όμως πως και οργανισμός δεν υπάρχει, πολύ περισσότερο όμως δεν υπάρχει η υποστήριξη των πολιτικών υγείας και με αυτή την τεχνογνωσία. Το cost-effectiveness είναι και θα είναι απολύτως απαραίτητο τις επόμενες δεκαετίες. Δεν έχει καμία αξία να μιλάμε για Value Based Healthcare όταν δεν έχουμε θεσμοθετημένες μεθοδολογίες για να αξιολογήσουμε αξιόπιστα αυτά τα values. Πολύ περισσότερο όταν δεν έχουμε ουσιαστικά και δεδομένα για τα ίδια τα values.
4. Επί Ενδείξεων Βασιζόμενη Ιατρική (Evidence Based Medicine)
Άγνωστος κλάδος στην Ελλάδα αφού ούτε πρωτόκολλα υπάρχουν ούτε ιδιαίτερα εξειδικευμένα κέντρα για την ανάπτυξη αυτών. Με τόσες πολλές Ιατρικές ενώσεις θα περίμενε κανείς καλύτερα αποτελέσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο μέσα στη δεκαετία να σχηματιστούν και οι δράσεις και οι δυναμικές ώστε να υπάρχει εκτεταμένη παραγωγή τεκμηρίωσης για τις ιατρικές αποφάσεις. Και εδώ κάποια από τα παραπάνω είναι απολύτως απαραίτητα, μιας και χωρίς δεδομένα δεν μπορείς και να τεκμηριώσεις κάτι αξιόπιστα.
5. Ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας στο χώρο υγείας
Αυτό αφορά τους επαγγελματίες υγείας (από τους γιατρούς μέχρι τις γραμματείες), όσους έχουν άμεση επαφή με το κοινό, όπως και τις ίδιες τις διοικήσεις. Στο παιχνίδι του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών και της μετάβασης στο αύριο, όλοι θα κληθούν λίγο ή πολύ να πάρουν θέση. Εκείνο που οφείλουν να κάνουν είναι να φανούν λιγότεροι κοινότυποι, περισσότεροι δραστήριοι, ακόμα περισσότεροι συμμετοχικοί.
6. Εκπαίδευση σε όλα τα παραπάνω
Για να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω θα χρειαστεί να προσαρμοστεί το σύστημα εκπαίδευσης. Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κέντρα και οργανισμοί συνεχιζόμενης κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης έχουν πολύ δουλειά. Δεν έχει αξία να μάθεις τι είναι η ιατρική πληροφορική, η επί ενδείξεων βασιζόμενη ιατρική, το διάστημα εμπιστοσύνης, τα μοντέλα συμπεριφοράς του ασθενή, κοκ όσο το να μάθεις πώς να τα χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου. Ενιαία προγράμματα σπουδών, τεκμηριωμένα σχέδια μαθημάτων, πράξη και χρηστικότητα και όχι γενική θεωρία. Εκείνο που θα περίμενα ιδιαίτερα από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι να ενισχύσει την Ελληνική wikipedia. Όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί το internet και αναζητεί και ιατρικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εφόσον δεν έχουμε το Ελληνικό Μedline Plus, και δεν προβλέπεται να το αποκτήσουμε σύντομα, ας αξιοποιήσουμε τουλάχιστον αυτήν.
——
Μικρή παρένθεση για να προλογίσω το παρακάτω. Εδώ στην Ολλανδία που βρίσκομαι τα μαθήματα και τα intership έχουν πραγματικό αντίκρισμα στην κοινωνία. Σε συζητήσεις που έχω με Ολλανδούς, για να καταλάβω το σύστημά τους, μου περιγράφουν μια κατάσταση όπου το κράτος χαράσσει πολιτικές και δίνει “υπεργολαβία” όλες τις υπηρεσίες. Παρόλο αυτά και κοινωνικό κράτος έχουν και το μέσο επίπεδο υπηρεσιών είναι πολύ υψηλό (προφανώς και το επίπεδο διαφθοράς όχι στα δικά μας επίπεδα). Τα μαθήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο γίνονται σε συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Οι διπλωματικές, οι εργασίες, οι έρευνες των φοιτητών έχουν αντίκρισμα σε πραγματικά προβλήματα, με πραγματικά δεδομένα. Το αποτέλεσμα θα χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει βαθμιδωτά (intrementally) την υπάρχουσα κατάσταση. Ο σκοπός της εκπαίδευσης δεν είναι μόνο εκπαιδευτικός αλλά και πρακτικός. Παράγεις πραγματικό έργο κατά την διάρκεια των σπουδών σου.
——
7. Αξιοποίηση έρευνας, ανάπτυξης καινοτομίας με αντίκρυσμα και στην κοινωνία
Για να υπάρχουν ερευνητικά project στους τομείς πληροφορικής-υγείας-επιστημών ζωής στα συρτάρια προφανώς και κάπου πάσχουμε. Αν δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε εγχώρια, γιατί μπορεί να είναι πολύ προχωρημένα για τη δική μας αγορά, τουλάχιστον ας ενισχύσουμε την έρευνα αυτή για το εξωτερικό. Δεν λέω κάτι καινούριο ή πρωτότυπο. Θα πρέπει και να οριοθετήσουμε τι έχει νόημα και τι όχι για εσωτερική κατανάλωση, και παράλληλα να βάλουμε συγκεκριμένους στόχους. Στο τι παράγουμε για εμάς και τι για έξω. Και να το υποστηρίξουμε αναλόγως ώστε να έχει ουσιαστικές πιθανότητες επιτυχίας. Προσωπικά έχω την αίσθηση πως μόνο incrementally μπορείς να έχεις αποτελέσματα και αποδοχή μιας καινοτομίας. Δεν βρίσκω σοφό να περιμένουμε εξαιρετικά πράγματα σε μαζική κλίμακα, απότομα από την Ελληνική αγορά και κοινωνία. Χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια νέα κουλτούρα σχετικά με την χρήση των υπηρεσιών υγείας και αυτό καλούμαστε να κάνουμε με αυτές τις προκλήσεις.
8. Αξιοποίηση ΜΚΟ υγείας και ένταξη των ασθενών στη λειτουργία του συστήματος υγείας
Προφανώς και το να συζητάμε για συμμετοχική ιατρική είναι νωρίς ακόμα αφού μας λείπουν όλα τα παραπάνω, πόσο μάλλον η έρευνα και τα πρωτόκολλα πάνω σε αυτήν. Στο επίπεδο της δημιουργίας νέων προοπτικών είναι άκρως απαραίτητο να αξιοποιηθούν οι ΜΚΟ υγείας και να τις εντάξουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία έμμεσα ή άμεσα τις αφορά (πολιτικές, λήψη αποφάσεων, έλεγχος και εποπτεία). Από την πλευρά των ίδιων των ΜΚΟ θα περίμενα να αποτελέσουν φάρο γνώσης και καθοδήγησης. Ζούμε την ψηφιακή εποχή. Πάσχουμε από τεκμηριωμένη και επώνυμη ενημέρωση στο διαδίκτυο. Ιδού πεδίο δράσης και δόξης λαμπρό. Θα περίμενα κάποια στιγμή ένα κεντρικό πόρταλ όπως το patientsopinion, όπως θα περίμενα μια υπηρεσία αξιολόγησης και διαχείρισης της ιατρικής πληροφορίας και επικοινωνίας υγείας στο διαδίκτυο. Θα περίμενα, επίσης, τέτοιες υπηρεσίες να τρέχουν από ανεξάρτητους φορείς με πλήρως διαφανείς και διακριτές διαδικασίες.
9. Υποστήριξη των φροντιστών υγείας
Η περίθαλψη και η φροντίδα είναι σε μεγάλο βαθμό οικογενειακή υπόθεση στη χώρα μας. Οικονομικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά είναι τεράστιο το φορτίο για όσους έχουν να συνδυάσουν την επαγγελματική, οικογενειακή και προσωπική τους ζωή με την φροντίδα ενός ατόμου ηλικιωμένου, χρόνια πάσχοντα ή σε τελική κατάσταση.
10. Αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η φτώχεια στην δημόσια υγεία
Το έβαλα αυτούσιο με τις προκλήσεις του TEDMED όχι γιατί είμαστε Αμερική αλλά γιατί έχουμε και εμείς το ίδιο πρόβλημα. Λαθρομετανάστευση, νεόπτωχοι, ανεργία και οικονομική κρίση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την δημόσια υγεία τις συνέπειες του οποίου τις αντιμετωπίζουμε ήδη. Δεν αναφέρομαι μόνο στις δυνατότητες περίθαλψης αλλά και στις πιθανότητες επιδημιών.
11. Υπεργήρανση πληθυσμού και ασθένειες που τη συνοδεύουν
Η υπεργήρανση του πληθυσμού είναι πρόβλημα όλου του αναπτυγμένου κόσμου. Περισσότεροι υπερήλικοι σημαίνει περισσότερη υγειονομική περίθαλψη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ισοζύγιο εργαζόμενων προς συνταξιοδοτημένους γέρνει επικίνδυνα προς την αντίθετη πλάστιγγα και με την παγκόσμια οικονομία σε κρίση, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να φροντίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο για το cost-effectiveness των υπηρεσιών τους. Όχι κόβοντας υπηρεσίες αλλά προσφέροντας τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο ίδιος ο ασθενής με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του ασθενή, ποιες οι εναλλακτικές υπηρεσίες και τα μοντέλα προσφοράς τους, ποιο το cost-effectiveness όλων των παραπάνω είναι άγνωστες έννοιες στην Ελλάδα.
12. Χρόνιες παθήσεις
Οι χρόνιες παθήσεις αποτελούν και αυτές ένα από τα σημαντικότερη κόστη σε κάθε σύστημα υγείας. Διαβήτης, καρδιοπάθειες, καρκίνος, κοκ θα πρέπει να αποτελέσουν κεντρικό εθνικό στόχο στις πολιτικές και τις δράσεις που θα παρθούν στο μέλλον. Για πολλούς από τους ίδιους λόγους που έχω ήδη αναφέρει πιο πάνω.
13. Ασθένειες, παθήσεις, νοσήματα που χρειάζονται ειδική φροντίδα και αγωγή
Τα άτομα που εμφανίζουν κάποια μορφή αναπηρίας αποτελούν persona non grata για την κοινωνία μας. Αποτελούν ένα υποσύνολο της χώρας μας με τα ίδια δικαιώματα, το οποίο δικαίως αξιώνει ίσες ευκαιρίες στην ζωή. Η προσβασιμότητα, η εκπαίδευση, η υποστήριξη στην εργασία, στην καθημερινότητα και στην αναψυχή είναι απαραίτητα για την ίδια την ψυχική τους υγεία. Και αν από τα παραπάνω μόνο η περίθαλψη άπτεται του “κλασικού” τομέα υγείας, η ανάπτυξη όλων των υπολοίπων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό τομέα έρευνας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη σύμπραξη των επιστημών τεχνολογίας και ζωής.
14. Σπάνια παθήσεις και εξαιρετικές περιπτώσεις
Ακριβώς γιατί είμαστε μικρή χώρα με μεγάλα προβλήματα, θα πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη ευαισθησία και προνόηση για τους ανθρώπους που μπορεί να πάσχουν από κάποιο σπάνιο νόσημα ή λόγω κάποιας εξαιρετικής περίπτωσης χρειάζονται ιδιαίτερη υγειονομική περίθαλψη. Στην Ολλανδία κάνουν δημόσιες συζητήσεις για τις περιπτώσεις όπου το κράτος θα υποστηρίξει οικονομικά μέσω πολιτικών αυτά τα άτομα, και θα περίμενα κατ’ αρχήν μέσω του δημόσιου διαλόγου, κάτι τέτοιο να αρχίσει να συμβαίνει και στη χώρα μας.
15. Εναρμόνιση με τις διαΕυρωπαικές πολιτικές/υπηρεσίες υγείας
Η συζήτηση αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, το συστήμα φαρμακοεπαγρύπνησης και γενικά κάθε τι έχουμε υπογράψει, έχουμε άμεσο κέρδος να το εφαρμόσουμε και να αξιοποιήσουμε την προστιθέμενη αξία που μας προσφέρει η συνεργασία με άλλες 28 χώρες. Κάθε διαφορετική υπογραφή θα μπορούσε να αποτελέσει ξεχωριστή πρόκληση, θα πρότεινα όμως να επικεντρωθούμε στα Ελληνικά προβλήματα έχοντας ως προαπαιτούμενο την Ευρωπαϊκή σύγκληση. Να εξετάσουμε δηλαδή το καθένα από τα Ελληνικά προβλήματα μέσα από αυτή την πρόκληση και όχι να τοποθετήσουμε την Ευρωπαϊκή Σύγκλιση σε ξεχωριστά πλαίσια εξ’ ολοκλήρου.
16. Αξιοποίηση εργατικού δυναμικού και αντιμετώπιση εργασιακής εξουθένωσης
Έχοντας την εμπειρία ενός νοσοκομείου μπορώ να μοιραστώ πάρα πολλά. Ένα πράγμα από το οποίο πάσχει ο τομέας υγείας είναι η σωστή αξιοποίηση του δυναμικού του. Δεν υπάρχουν κίνητρα, διαδικασίες, ευελιξία, και φαντασία παρόλο που ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κεντρικός μοχλός στις υπηρεσίες που προσφέρονται. Εδώ θέλω να σημειώσω το έντονο πρόβλημα της εργασιακής εξουθένωσης που αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό. Το ιδιαίτερο περιβάλλον εργασίας και ωρολόγιο πρόγραμμα (διαθέσιμος προς εργασίας 24 ώρες το 24ρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο) είναι και επίπονο και εν τέλει επιζήμιο για την υγεία των εργαζομένων. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας οφείλουμε να βελτιώσουμε και αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας.
17. Τηλεϊατρική & Τηλεφροντίδα, Ανάπτυξη Πολιτικών Ασφάλισης τέτοιων υπηρεσιών
Παρόλο που ανήκει στην κατηγορία της ψηφιακής υγείας το βάζω σε αυτήν την κατηγορία γιατί το ανάγλυφο της χώρας μας προσφέρεται για αυτές τις υπηρεσίες. Δεν θα αντικαταστήσουν τον επαγγελματία υγείας και το νοσοκομείο στην κρίσιμη περίπτωση, στις χρόνιες ή απλές καταστάσεις όμως μπορούν να ενισχύσουν την διαδικασία με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τις σημερινές ελλιπείς δομές.
18. Ιατρικός Τουρισμός
Προφανώς και μια χώρα τόσο τουριστική θα μπορούσε να αποτελέσει δύναμη στο χώρο του Ιατρικού Τουρισμού. Δεν μιλάω μόνο για άτομα που θα επισκεφτούν τις υπηρεσίες μας για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με μικρότερο κόστος, αλλά και για άτομα που χρειάζονται τακτική ιατρική φροντίδα (πχ. νεφροπαθείς, άτομα με μερική αναπηρία) και θέλουν να περάσουν κάπου τις διακοπές τους νιώθοντας παράλληλα ξένοιαστοι για την υγεία τους.
19. Υγειονομικός χάρτης υπηρεσιών και καταγραφή κλινικής έρευνας
Ποιες υπηρεσίες, σε ποιο ίδρυμα, με τι κόστος για τον ασθενή, σε πόσο χρόνο, με τι αποτελεσματικότητα (χρόνος παραμονής/περίθαλψης/παρακολούθησης, νοσηρότητα, θνησιμότητα). Ποιος ασχολείται με τι, σε τι αντικείμενο εξειδικεύεται και ποια η ερευνητική του δραστηριότητα. Ποιες κλινικές δοκιμές, σε ποια παρέμβαση, σε ποιο ίδρυμα, με ποια αποτελέσματα.
20. Υποστήριξη ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και υπηρεσιών ψυχικής υγείας
Στην χώρα μας έχουμε κακή παράδοση όσο αφορά την υποστήριξη των ψυχικών νόσων. Τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και των φροντιστών τους. Αν οφείλουμε να κάνουμε κάτι τα επόμενα χρόνια είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων και να τους ενισχύσουμε/υποστηρίξουμε τόσο υγειονομικά όσο και λειτουργικά. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε. Η ψυχική υγεία πρέπει να είναι σημείο αναφοράς και στο Ελληνικό σύστημα υγείας.
20+1. Ενοποίηση οικοσυστήματος υγείας
Το οικοσύστημα της υγείας είναι διασκορπισμένο. Ασθενείς, επαγγελματίες υγείας, διοικητικοί και policy makers, μηχανικοί και πληροφορικοί, εταιρείες και φαρμακευτικές βρίσκονται στα δικά τους συνέδρια, συζητάνε τα δικά τους θέματα, ανακυκλώνουν την δική τους οπτική. Για να έχουμε πραγματικά καινοτομία θα πρέπει οι τομείς αυτοί να έρθουν κοντά και να μελετήσουν τις ανάγκες και τις υλοποιήσεις από όλες τις οπτικές. Από την εμπειρία μου μπορώ να επιβεβαιώσω πως και οι διάφορες εκδηλώσεις τύπου TEDMED είναι χρήσιμες όπως και τα hackathons. Το σημαντικότερο σε αυτές τις δράσεις όμως είναι η παρουσία όλων . Έτσι ώστε να μην γίνεται lobby η ανάγκη του ενός σε βάρους κάποιου άλλου. Έτσι ώστε να υπάρχει η δυναμική να κατανοήσουν όλες οι πλευρές τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της κάθε κοινής εναλλακτικής πρότασης. Το βασικό που μπορούν να μας προσφέρουν τέτοιες δράσεις είναι η γνώση πως οι ανάγκες των ασθενών δεν είναι ίδιες με τις δικές μας. Το ίδιο και με αυτές των φροντιστών και των επαγγελματιών που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή υποστήριξης.
——
Αυτές λοιπόν είναι οι 20+1 Ελληνικές Μεγάλες Προκλήσεις για την υγεία. Είμαι σίγουρος πως μαζεύοντας τις προκλήσεις που μπορέσουμε να προσθέσουμε όλοι μας, στο τέλος θα βγάλουμε ένα πραγματικά χρήσιμο άξονα για την υγεία στην Ελλάδα τα επόμενα 10-15 χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Λήμνος: Μετά από εξώδικο στο ΙΚΑ πέρασε την επόμενη από επιτροπή ΚΕΠΑ


Την αγανάκτηση των ατόμων με αναπηρία στη Λήμνο για την υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση στη συγκρότηση επιτροπών του ΚΕΠΑ που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τους 16 μήνες αναμονής εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ Λήμνου «Ορίζοντες» Παλαιολόγος Κυριαζής. Από τον Ιούνιο που οι αιτήσεις κατατίθενται στη Λήμνο, μέχρι σήμερα περιμένουν να ειδοποιηθούν για να περάσουν από την επιτροπή του ΚΕΠΑ 110 άτομα ενώ μέχρι τώρα έχουν ειδοποιηθεί μόλις 15 άτομα.
«’Ένα αγανακτισμένο μέλος μας, μετά από ένα χρόνο αναμονής κατέθεσε εξώδικο προς το ΙΚΑ και ως εκ θαύματος την επόμενη μέρα έλαβε ειδοποίηση να μεταβεί στη Μυτιλήνη για να περάσει από την επιτροπή. Πρέπει δηλαδή να καταφεύγουμε σε τέτοια μέσα για να πάρουμε ότι μας ανήκει;» συμπλήρωσε ο κύριος Κυριαζής θυμίζοντας τις διαβεβαιώσεις του διοικητή του ΙΚΑ ότι σύντομα θα λειτουργεί και στη Λήμνο ΚΕΠΑ.



Πηγή: http://www.ert.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Αμετανόητος ο δημοτικός σύμβουλος που πρότεινε ευθανασία για ΑΜΕΑ


Ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τη δήλωση του πως «θα πρέπει να γίνεται ευθανασία σε παιδιά με ειδικές ανάγκες», όμως ο βρετανός δημοτικός σύμβουλος Κόλιν Μπρούερ από την Κορνουάλη παραμένει αμετανόητος και δεν παραιτείται, παρά τις πιέσεις που δέχεται.

Ο 68χρονος Κόλιν Μπρούερ, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Wadebridge East στην Κορνουάλη δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης το 2011 πως «τα παιδιά με αναπηρία κοστίζουν πολλά χρήματα στη δημοτική αρχή και θα ήταν προτιμότερο να τους γίνεται ευθανασία». Σύλλογοι ΑΜΕΑ κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Μπρούερ, ο οποίος παρά τις πιέσεις που δέχθηκε δεν παραιτήθηκε και αρκέστηκε σε μία γραπτή δήλωση μεταμέλειας.

Επιτροπή της δημοτικής αρχής της Κορνουάλης απεφάνθη σήμερα πως ο Κόλιν Μπρούερ θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση του, για να προκαλέσει την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου, ο οποίος είπε πως «Δεν έχω πρόθεση να παραιτηθώ και δε βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να το κάνω, αφού ζήτησα συγγνώμη».

Σε δηλώσεις του στο BBC o 68χρονος Μπρούερ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ορισμένες φορές σε πετυχαίνει κάποιος σε κακή μέρα. Ξέρω ότι δεν είναι καλή δικαιολογία και πως θα απολογούμαι για μια ζωή για αυτό. Λυπάμαι ειλικρινά!»

Κάτοικοι της περιοχής μαζεύουν υπογραφές για την απομάκρυνση του Κόλιν Μπρούερ από τη θέση του στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι που ομολογουμένως θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλούς μήνες!


Διαβάστε περισσότερα...

Στερούν τη σύνταξη αναπηρίας από τετραπληγική φοιτήτρια του ΔΠΘ.



Τον γολγοθά των ΚΕΠΑ βιώνει η 21χρονη Νόρα Πρεπάκη από την Κομοτηνή.
Κραυγή αγωνίας από την μητέρα της Γεωργία Πρεπάκη να οριστεί επιτέλους η ημερομηνία σύγκλησης της επιτροπής πιστοποίησης αναπηρίας, ώστε η κόρη της να περάσει τον έλεγχο και να αρχίσει να της καταβάλλεται ξανά η σύνταξη των 330 ευρώ

Μητέρα και κόρη είχαν λάβει μέρος τον περασμένο Οκτώβριο σε συγκέντρωση ατόμων με αναπηρία, έξω από το ΙΚΑ Κομοτηνής, όπου στεγάζεται το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, διαμαρτυρόμενες για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, αλλά ακόμα περιμένουν

Η Γεωργία Πρεπάκη μεγαλώνει μόνη της την τετραπληγική κόρη της και η σύνταξη των 330 ευρώ είναι απαραίτητη για τη διαβίωσή τους

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνο από τότε που η 21χρονη τετραπληγική Παρασκευή Ελεονώρα Πρεπάκη ελέγχθηκε από πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, οπότε και διαπιστώθηκε ότι πάσχει από βαρεία τετραπάρεση, συνέπεια εγκεφαλικής παράλυσης, πάθηση η οποία εμπίπτει στο Νόμο περί παραπληγίας. Ένα σχεδόν όμως χρόνο μετά, μέχρι και σήμερα, η νεαρή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ποσοστό αναπηρίας 80% στερείται της αναπηρικής σύνταξης των 330 ευρώ, με αποτέλεσμα η ίδια και η οικογένειά της να έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Τη φωνή απόγνωσης εκφράζει η μητέρα της Γεωργία Πεπράκη, αφού η περήφανη Νόρα, όπως την αποκαλούν οι δικοί της άνθρωποι, αρνείται να παρακαλέσει τον οποιονδήποτε για το αυτονόητο δικαίωμά της στην αξιοπρεπή ζωή και περιμένει με στωικότητα, πότε θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα, ώστε να λάβει αυτό που ο Νόμος επιβάλλει. 


ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΕ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η Γεωργία Πρεπάκη με καταγωγή από τους Προσκυνητές είναι μέλος μονογονεικής οικογένειας και μεγαλώνει μόνη της την 21χρονη σήμερα Νόρα. Γέννησε την κόρη της με εγκεφαλική παράλυση σπαστική τετραπληγία, πάθηση την οποία μητέρα και κόρη, παλεύουν μέρα με την ήμερα. Η απουσία στη Ροδόπη πριν 20 χρόνια ιδρυμάτων κατάλληλων για την αντιμετώπιση της πάθησης της Νόρας, ανάγκασαν τη μητέρα να μετακομίσει στο νομό Καβάλας. Εκεί έζησαν με την κόρη της, μέχρι πριν από ένα χρόνο, περίπου, οπότε η νεαρή κοπέλα εισήχθη στο τμήμα Νομικής του ΔΠΘ και μετακόμισαν στην Κομοτηνή. Σχεδόν από τότε ξεκινάει και ο γολγοθάς μητέρας και κόρης, όπως εξομολογείται στο «Χ» η κ. Πρεπάπη, η οποία αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά της σε μία απέλπιδα προσπάθεια κάποιος να την ακούσει και να ανταποκριθεί, «πριν ένα χρόνο περάσαμε επιτροπή από τα ΚΕΠΑ της Δράμας. Η διακοπή της σύνταξης έγινε από τον Απρίλιο. Έκτοτε έχουν γίνει λάθη, έχουν φύγει τα χαρτιά από τη Δράμα στην Αθήνα, από την Αθήνα στην Καβάλα όπου έμενα τα προηγούμενα 12 χρόνια. Τελικά μάθαμε ότι πρέπει να ξαναπεράσει από επιτροπή για να μπορέσει να πάρει τη σύνταξη των 330 ευρώ. Όλα έγιναν νόμιμα, κάναμε τις απογραφές και αποδείχθηκε στη Δράμα ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 80%, γιατί δε μπορεί να πιει μόνη της ένα ποτήρι νερό, πρέπει εγώ να τη βάλω στην τουαλέτα, μπορεί να γράψει, αλλά δε μπορεί να σηκώσει το χέρι ψηλά». Η 21χρονη λαμβάνει από 5 ετών το επίδομα τετραπληγίας 670 ευρώ και τη σύνταξη τη λάμβανε εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, πριν τη διακόψουν. 


Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΒΟΡΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Η ανάγκη για ιατρικό έλεγχο είναι συνεχής για την 21χρονη, ενώ η αποκατάσταση είναι μία διαχρονική διαδικασία, αφού μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί σε πολλές εγχειρήσεις, ποδοκνημικές, στα γόνατα, στα ισχία, σπονδυλοδεσίες. Ακόμα και η σύνταξη των 330 ευρώ είναι απαραίτητη για τη νεαρή κοπέλα και τη μητέρα της, λέει η ίδια η κ. Πρεπάκη σημειώνοντας πως «τα βγάζουμε δύσκολα πέρα. Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα, πλέον στηρίζομαι στη μητέρα μου για να μπορώ να τα βγάζω πέρα». Αυτό που ζητάει η απεγνωσμένη μητέρα είναι «να οριστεί επιτέλους ημερομηνία να περάσει το παιδί από επιτροπή να πληρωθώ». 


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η νεαρή Νόρα μαζί με τη μητέρα της είχαν λάβει μέρος σε συγκέντρωση ατόμων με αναπηρία, έξω από το ΙΚΑ Κομοτηνής, όπου στεγάζεται το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, διαμαρτυρόμενες για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Συμμετέχοντας σε αυτή την κινητοποίηση πίστευαν ότι τα αιτήματα όχι μόνο τα δικά τους αλλά των χιλιάδων αναπήρων, θα εισακούγονταν. Την ανεπάρκεια και γραφειοκρατία είχε κατακρίνει τότε με ανακοίνωσή της και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία, σημειώνοντας πως η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική, καθώς 50.000 ανάπηροι είναι στις λίστες αναμονής και ζητούσε άμεσα μέτρα. Τα προβλήματα κατά την ΕΣΑΜΕΑ είναι κυρίως τα εξής: Δεν υπάρχουν διευθύνσεις ΚΕΠΑ σε πόλεις, κωμοπόλεις και νησιά και υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων της επαρχίας.

Απαιτείται να ιδρυθούν κι άλλες διευθύνσεις ΚΕΠΑ και μέχρι τότε το κράτος να καλύπτει το κόστος μετακίνησης. Δεν υπάρχει σύστημα κατ' οίκον υγειονομικής εξέτασης για τα άτομα με βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες. Κάθε 1 ή 2 χρόνια επανεξετάζονται άτομα, που η αναπηρία τους βάσει ιατρικών δεδομένων είναι μη αναστρέψιμη και άρα χρόνια (π.χ. μεσογειακή αναιμία, ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή ακρωτηριασμός κ.ά.) Η στελέχωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών των ΚΕΠΑ είναι ανεπαρκής. Είναι ενδεικτικό πως λείπουν νευρολόγοι, ενώ παράλληλα δεν προβλέπονται διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας και οι κωφοί πρέπει να πληρώσουν για διερμηνέα. Μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις «καταδικάζουν» σε πολύμηνη αναμονή τα άτομα με αναπηρία, που έχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Η 21χρονη Νόρα αποτελεί παράδειγμα αποφασιστικότητας και επιμονής, αφού κατάφερε να ξεπεράσει τις σωματικές της αδυναμίες και πέτυχε την εισαγωγή της στην Νομική Σχολή που εδρεύει στην Κομοτηνή, δίνοντας ένα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλους μας. Το μήνυμα όμως δεν έφτασε στα αυτιά ενός ανάλγητου συστήματος, που της στερεί το αυτονόητο… το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...

Τυφλός & κουφός σκύλος είναι αχώριστοι!


Ο Tank γεννήθηκε τυφλός και ο Mozart κουφός. Η αναπηρία τους, όμως, δεν τους εμπόδισε να δεθούν πολύ και να γίνουν αχώριστοι φίλοι. Τα δύο φιλαράκια γεννήθηκαν σε ένα κέντρο Υιοθεσίας Ζώων στη Βρετανία και όπως ήταν φυσικό κανείς δεν ήθελε να τα υιοθετήσει, ενώ τα άλλα σκυλιά δεν τους έδιναν και πολύ σημασία ούτε τους ήθελαν στην παρέα τους, καθώς και οι δύο είχαν σοβαρά προβλήματα. Έτσι απέμειναν οι δυο τους και δέθηκαν πολύ μεταξύ τους.

Έγιναν αχώριστοι έστω κι αν ο ένας δεν μπορούσε να δει τον άλλον και ο άλλος να τον ακούσει. Περνούσαν όλο το χρόνο τους μαζί, βρίσκοντας το νόημα της ζωής σε αυτή τη δυνατή σχέση.

Μέχρι που μια μέρα ο κ. Redditor αποφάσισε να υιοθετήσει τον Mozart χωρίς να γνωρίζει για τη φιλία τους. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου τον ενημέρωσαν για την ύπαρξη του Tank και το δέσιμο των δύο σκύλων. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο κ. Redditor υιοθέτησε και τους δύο αχώριστους φίλους, προσφέροντάς τους το σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά που δεν είχαν ποτέ.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξι ύποπτοι για τον βιασμό τουρίστριας στην Ινδία


Θα παραμείνει στη χώρα με το σύζυγό της.

Ενώπιον δικαστηρίου εμφανίστηκαν έξι άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για τον ομαδικό βιασμό ελβετίδας τουρίστριας την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική Ινδία. Η 39χρονη θα παραμείνει στη χώρα για να βοηθήσει στις έρευνες και στην αναγνώριση των δραστών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την κράτηση των έξι ανδρών.

Η 39χρονη τουρίστρια, η οποία ταξίδευε με τον σύζυγό της με ποδήλατο, δέχτηκε επίθεση ενώ έκαναν κάμπινγκ κοντά σε χωριό της περιοχής Ντατία, στο κρατίδιο Μαντία Πραντές, την Παρασκευή.

Οι δράστες την βίασαν και λήστεψαν το ζευγάρι αφαιρώντας του ένα κινητό τηλέφωνο και περίπου 142 ευρώ.

Το ζευγάρι μετέβη χθες στο Νέο Δελχί, αλλά η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερες πληροφορίες από το θύμα.

Η ελβετική πρεσβεία στο Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι στο ζευγάρι παρασχέθηκε ιατρική φροντίδα κατά την άφιξή του στην ινδική πρωτεύουσα.

Οι ιατρικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι η γυναίκα έπεσε θύμα βιασμού, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο αυξανόμενος αριθμός των βιασμών έχει προκαλέσει οργή στην Ινδία μετά τον ομαδικό βιασμό και τον θάνατο 23χρονης φοιτήτριας σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί τον Δεκέμβριο.

Περιπτώσεις βιασμού ξένων τουριστριών έχουν επίσης καταγραφεί πρόσφατα. Τον περασμένο μήνα μία φοιτήτρια από την Νότια Κορέα ναρκώθηκε και βιάστηκε σε καταφύγιο για τίγρεις στο Μαντία Πραντές.

Τον Ιανουάριο, μια κινέζα βιάστηκε στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με την αστυνομία.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτιά του Facebook στον διαδικτυακό εκφοβισμό


Διαστάσεις μάστιγας παίρνει το «cyber bullying».

Σε μία εποχή που το ίντερνετ γνωρίζει θεαματική εξάπλωση, το Facebook φαίνεται να αποτελεί την «φωλιά» του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bullying), με πιο συνηθισμένα θύματα τα αγόρια ηλικίας 19 ετών.

Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε του knowthenet.org.uk και δημοσιεύει η Daily Mail, το 87% των εφήβων ανέφερε ότι έχουν πέσει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού μέσω του Facebook, ενώ το ένα πέμπτο μέσω του Twitter.

Επιπλέον, ένας στους δύο χρήστες (49%) έγιναν στόχος ενώ ήταν off-line, ενώ μόνο το 37% κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα εκφοβισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρικός Σύλλογος για το Αγία Σοφία


Το μεγάλο αδιέξοδο από το κλείσιμο της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΑ Παίδων Αγ.Σοφία, που «θα κόστιζε ανθρώπινες ζωές, κατέδειξε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από την πρώτη στιγμή, το Νοέμβριο 2011.

Μαζί με τους Συλλόγους των Γονέων των Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες τις, τονίζοντας τη σημαντικότητα στην υγεία χιλιάδων νεογνών, βρεφών και παιδιών που έχρηζαν άμεσης καρδιοχειρουργικής αποκατάστασης για να ζήσουν.

Δυστυχώς, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αγνόησε το κάλεσμά μας. Εμείς συνεχίσαμε να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όμως οι πόρτες της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΑ Παίδων Αγ.Σοφία έκλεισαν και μαζί τους έκλεισαν και τις ζωές 8 ανήμπορων ψυχών που κατέληξαν, λόγω αδυναμίας καρδιοχειρουργικής επέμβασης.

Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που σύμφωνα με δημοσιεύματα, ξανανοίγει την Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΓΝΑ Παίδων Αγ.Σοφία, μετά από τους 8 πρώτους θανάτους, αποκαθιστώντας μια ανθρωποκτονική πολιτική που θα κόστιζε κι άλλα θύματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, να συμμετέχει ενεργά με μία στόχευση: τη Δικαίωση της Υγείας για όλους τους Πολίτες με ισότιμο τρόπο.

Συγχαίρουμε τους γονείς του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας, Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού», αλλά και όλων των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες για την επίμονη σθεναρή φωνή δικαίου που εκφράζουν και ευχόμαστε το καλύτερο για την ποιότητα ζωής και την υγεία των παιδιών τους».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τουλάχιστον 330 εκατ. εκτρώσεις έχουν γίνει στην Κίνα τα τελευταία 40 χρόνια


Έχουν οδηγήσει στην επιλεκτική απόρριψη των θηλυκών εμβρύων.

Περίπου 330 εκατ. εκτρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα κατά το διάστημα μεταξύ του 1971 και του 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας κι ενώ η πολιτική για τον περιορισμό των γεννήσεων έχει αρχίσει να αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο.

Το υπουργείο έδωσε τον Ιανουάριο στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία για τις στειρώσεις και τις εκτρώσεις, πριν την ανακοίνωση της συγχώνευσης της Εθνικής Επιτροπής Πληθυσμού με την αντίστοιχη του Οικογενειακού Προγραμματισμού την περασμένη εβδομάδα.

Ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν στη δημιουργία του νέου αυτού οργάνου την απαρχή της χαλάρωσης της πολιτικής για τον περιορισμό των γεννήσεων, όμως στη διάρκεια της εβδομάδας Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει αντίθετες απόψεις.

Ο περιορισμός των γεννήσεων για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους και η πολιτική του μονογενούς παιδιού, που ισχύουν από τη δεκαετία του 1980, έχουν επιτρέψει στο Πεκίνο να αποφύγει επιπλέον 400 εκατ. γεννήσεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η οποία στα τέλη του παρελθόντος έτους αριθμούσε 1,34 δισεκ. κατοίκους.

Εντούτοις, οι εκτρώσεις έχουν οδηγήσει στην επιλεκτική απόρριψη των θηλυκών εμβρύων, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό έλλειμμα δεκάδων εκατ. στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας.

Ο αριθμός των εκτρώσεων κορυφώθηκε στη δεκαετία μεταξύ 1982 -1992 με πάνω από 10 εκατ. αμβλώσεις τον χρόνο, με απώτατο σημείο τα έτη 1983 και 1991 με 14 εκατ. εκτρώσεις, επεσήμανε το υπουργείο.

Το μέτρο του περιορισμού των γεννήσεων έχει προκαλέσει επίσης αύξηση στον αριθμό των εξαναγκασμένων αμβλώσεων, που τυπικά είναι απαγορευμένες, ωστόσο η πρακτική αυτή εξασκείται απρόσκοπτα σε πολλές περιοχές.

Τον περασμένο Ιούνιο δε, η περίπτωση μίας γυναίκας η οποία εξαναγκάσθηκε να υποβληθεί σε έκτρωση ενώ βρισκόταν στον έβδομο μήνα της κύησης δημιούργησε μέγα σκάνδαλο και ανάγκασε τις τοπικές αρχές να ζητήσουν δημοσία συγγνώμη.

Μεσοπρόθεσμα η Κίνα θα χρειασθεί να αναθεωρήσει την πολιτική του ελέγχου των γεννήσεων εξαιτίας της ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης του ενεργού πληθυσμού της, επισημαίνουν ειδικοί στις δημογραφικές μελέτες και αναλυτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Ουρές για μια Λαγάνα


Η κρίση έβαλε φέτος τη σφραγίδα της και στις εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα. Στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα σχηματίστηκαν ουρές για δωρεάν σαρακοστιανά.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA:





Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν νεφρολογικός έλεγχος από 19-23 Μαρτίου


Σε συνολικά 28 κέντρα.

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού η χθεσινή με καμπάνιες επαγρύπνησης αλλά και δωρεάν νεφρολογικούς ελέγχους. Η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο διάστημα από 19 έως 23 Μαρτίου θα πραγματοποιούνται δωρεάν προ-συμπτωματικοί έλεγχοι για τη λειτουργία των νεφρών, στην «Βιοϊατρική» και σε όλα τα συνεργαζόμενα κέντρα της σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη (συνολικά 28 κέντρα).

Ο έλεγχος θα γίνεται με αιμοληψία σε άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, για τη μέτρηση της κρεατινίνης ορού και τον υπολογισμό του ρυθμού της νεφρικής λειτουργίας.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πλουμής Πασαδάκης, «εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα Οξείας Νεφρικής Βλάβης, η οποία αν και αναστρέψιμη είναι δυνατόν να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών στην αιμοκάθαρση, συνοδεύεται δε από αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας».

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στο θέμα της Οξείας Νεφρικής Βλάβης.

«Οι πολίτες αγνοούν την επικινδυνότητα της νεφρικής προσβολής, η οποία θα πρέπει να γίνει αναγνωρίσιμη με τρόπο παρόμοιο με αυτό της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφερε ο κ. Πασαδάκης.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κακή στοματική υγεία «ύποπτη» για παθήσεις του αναπνευστικού


Διευκολύνεται η εγκατάσταση λοίμωξης.

Σαφής συσχέτιση της στοματικής μας υγείας με παθήσεις του αναπνευστικού, όπως οι βρογχίτιδες και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, προκύπτει μέσα από μια σειρά μελετών.

Συμπτώματα, λοιπόν, όπως ο έντονος βήχας, η αναπνευστική δυσχέρεια, το σφίξιμο στο στήθος και η αυξημένη έκκριση πτυέλων θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες για κακή στοματική υγεία που,προφανώς, έχει άμεση σχέση με την παθολογία του αναπνευστικού.

Οι φλεγμονές του στόματος και οι χρόνιες νόσοι των ούλων όπως η περιοδοντίτιδα φαίνεται πως λειτουργούν ως εστία μόλυνσης για το αναπνευστικό. Τα αναερόβια μικρόβια που αναπτύσσονται στα ούλα ενός ατόμου με περιοδοντίτιδα φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη μιας πνευμονίας.

Οι περιοδοντικοί θύλακοι στο στόμα του ασθενούς αποτελούν πολύ καλό καταφύγιο για τέτοιου είδους μικρόβια. Κατά τη διάρκεια του ύπνου εισροφώνται στοματικά υγρά που περιέχουν υπεύθυνα για λοιμώξεις του αναπνευστικού βακτήρια. Η επικοινωνία της στοματικής κοιλότητας με ολόκληρο το αναπνευστικό διευκολύνει την εγκατάσταση λοίμωξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διάφορες πνευμονικές λοιμώξεις είναι σημαντικά πιο δύσκολο να ιαθούν σε άτομα με κακή στοματική υγεία. Γι’ αυτό τονίζεται ότι η στοματική υγεία των ευπαθών σε πνευμονίες κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, θα πρέπει να είναι άριστη.

Η καλή υγεία ολόκληρου του στόματος, δοντιών και ούλων, είναι απλή υπόθεση για όλους μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να φροντίζουμε να τηρούμε τις οδηγίες στοματικής υγιεινής του οδοντιάτρου μας καθημερινά μετά τα γεύματα και να υποβαλλόμαστε σε ένα οδοντιατρικό check-up ανά 6 μήνες. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς το στόμα ως πύλη εισόδου του οργανισμού θα πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να ανακουφίσετε το παιδί σας στο πένθος


Βοηθήστε το να εκφραστεί και να συνεχίσει τη ζωή του.

Όσο πιο κοντά είναι το παιδί σας με το μέλος της οικογένειας που πεθαίνει, όπως η γιαγιά ή ο παππούς, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να αποδεχτεί το γεγονός και να το αντιμετωπίσει.

Συχνά είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπο με το θάνατο και είναι κάτι που του στοιχίζει πολύ. Όταν πρόκειται για έναν από τους δύο γονείς είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να του συμβεί, ιδίως όταν είναι ξαφνική η απώλεια και το παιδί δεν είναι προετοιμασμένο με αποτέλεσμα πολλές φορές να αντιδρά με βαριά κατάθλιψη.

Όταν πρόκειται για τον παππού, τη γιαγιά ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, η αντίδραση θα εξαρτηθεί από το βαθμό συγγένειας, από τη σχέση του παιδιού με αυτό το πρόσωπο και από την αντίδραση των γονέων του. Εάν πρόκειται για κάποιο παιδί, τότε ο έφηβος μπορεί να νιώσει ένα αίσθημα αδικίας καθώς δεν είναι φυσιολογικό να πεθάνει ένα παιδί. Επίσης, μπορεί να αισθανθεί ενοχές καθώς ανατρέχοντας στο παρελθόν και στις στιγμές που μοιράστηκε μαζί του μπορεί να σταθεί σε περιόδους για παράδειγμα που δεν του φέρθηκε καλά.

Πως πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γονείς την κατάσταση

Συχνά ο έφηβος προσπαθεί να παρηγορήσει αυτόν που πενθεί και να τον ευχαριστήσει με ό,τι περνάει από το χέρι του. Όταν πια αυτό το πρόσωπο νιώσει καλύτερα, τότε αντιδρά και εκφράζει αυτό που νιώθει για την απώλεια. Αυτή η αντίδραση είναι φυσιολογική και δε χρειάζεται αμέσως να ανησυχήσετε ή να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι με κάθε τρόπο να δώσετε στο παιδί σας τη δυνατότητα να συνεχίσει τη ζωή του και να ξαναβρεί τις χαρές της ηλικίας του.

Θα πρέπει να προσέξετε τις αντιδράσεις του παιδιού σας και αν μετά από ένα διάστημα δύο, τριών μηνών δεν έχει καταφέρει να το ξεπεράσει, τότε θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα λεωφορείο για όλα τα νοσοκομεία


Αίτημα για νέα γραμμή στη Θεσσαλονίκη.

Τη δημιουργία μιας νέας λεωφορειακής γραμμής, που θα συνδέει τα νοσοκομεία της πόλης μεταξύ τους -και στην πράξη θα εξυπηρετεί και όλες τις δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης- θα προτείνουν στο αρμόδιο Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) ο δήμος και οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών μονάδων.

Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο υποστηρίζουν και προωθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα ασθενείς και επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ζητήθηκε η υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς στα όριά του βρίσκονται τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης.

«Η πρόταση αφορά τη δρομολόγηση μιας νέας λεωφορειακής γραμμής, που θα συνδέει τα νοσηλευτικά ιδρύματα μεταξύ τους. Πρόκειται για κάτι που δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και θεωρούμε ότι θα εξυπηρετεί πολύ κόσμο», τονίζει, μιλώντας στα «Εν Δήμω», ο δημοτικός σύμβουλος, εντεταλμένος για θέματα Κυκλοφορίας, Γιώργος Δημαρέλος, αναφέρει ο Αγγελιοφόρος.

Το αίτημα φαίνεται ότι υποστηρίζουν άλλωστε και όλες οι δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης. Την έγκρισή τους για τη δημιουργία αυτής της νέας λεωφορειακής γραμμής και την υποβολή του σχετικού αιτήματος στο ΣΑΣΘ έχουν ήδη δώσει ομόφωνα τα μέλη του συμβουλίου της α΄ δημοτικής κοινότητας. Ένθερμοι υποστηρικτές είναι, όμως, κυρίως οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων αλλά και η δημοτική ενότητα της Τριανδρίας, καθώς γίνονται αποδέκτες αρκετών ανάλογων αιτημάτων δημοτών.

«Η λεωφορειακή αυτή γραμμή θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα αξονική γραμμή λεωφορείων παράλληλη με τις λεωφορειακές γραμμές που σήμερα λειτουργούν και διέρχονται κυρίως από τις οδούς Τσιμισκή και Εγνατία. Η δική μας πρόταση θα είναι η νέα λεωφορειακή γραμμή να διέρχεται από την Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να εξυπηρετείται και εκείνη η περιοχή», τονίζει ο κ. Δημαρέλος.

Η λειτουργία μιας τέτοιας γραμμής θα εξυπηρετούσε άλλωστε ιδανικά και τις δημοτικές κοινότητες μεταξύ τους, καθώς σήμερα υπάρχουν περιοχές εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης που δε συνδέονται. Είναι χαρακτηριστική για παράδειγμα η περίπτωση της περιοχής της Τριανδρίας, η οποία με τον «Καλλικράτη» συνενώθηκε μεν διοικητικά με το δήμο Θεσσαλονίκης, συγκοινωνιακά όμως οι κάτοικοί της δεν μπορούν να προσεγγίσουν ούτε καν το δημαρχείο. «Το αίτημα θα υποβληθεί στο ΣΑΣΘ το επόμενο χρονικό διάστημα. Το Συμβούλιο θα κρίνει φυσικά την εμπορικότητα της γραμμής αλλά και θα λάβει την τελική απόφαση», προσθέτει ο κ. Δημαρέλος.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα στα δύο φύλα


Τι δείχνει νέα έρευνα για τις συνήθειες ανδρών και γυναικών.

Οι άνδρες καπνίζουν για την ευχαρίστηση του τσιγάρου, ενώ οι γυναίκες προκειμένου να ηρεμήσουν τα τεντωμένα τους νεύρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η πλειοψηφία των ανδρών καπνιστών – 56% - καπνίζουν τα περισσότερα τσιγάρα όταν είναι έξω με φίλους, συγκριτικά με το 48% των γυναικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κάπνισμα μάλλον είναι περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό για τους άνδρες.

Σύμφωνα με την έρευνα το 33% των γυναικών καπνιστών καταφεύγουν στο τσιγάρο όταν έχουν πολύ στρες. Επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι το 55% των καπνιστών πιστεύουν ότι εθίστηκαν πρώτα στην ψυχολογική συνήθεια του καπνίσματος και μετά στη νικοτίνη.

Τα δυο τρίτα των γυναικών, καθώς και οι μισοί από τους άνδρες καπνιστές δήλωσαν ότι έχουν προσπαθήσει να κόψουν το κάπνισμα τουλάχιστον έξι φορές, ενώ το 11% επιθυμούν διακαώς να το κόψουν.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από ένα διανομέα ηλεκτρονικών τσιγάρων. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ενδιαφέρον το πώς πολλές μοντέρνες γυναίκες εξακολουθούν να ντρέπονται να καπνίσουν στην παρέα (κοινωνικό κάπνισμα), αλλά καταφεύγουν στο τσιγάρο ως μέσο αντι στρες.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλάχτηκαν από τον ιό του AIDS 14 ενήλικοι


Κατάφεραν να τον ελέγξουν έπειτα από την έγκαιρη λήψη φαρμάκων.

Αίσθηση προκάλεσε πριν λίγες μέρες η είδηση ότι ένα κοριτσάκι από της ΗΠΑ κατάφερε να «απαλλαγεί» από τις συνέπειες του ιού του AIDS, αφού είχε μολυνθεί κατά τη γέννησή της. Τώρα, γάλλοι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ ανακοίνωσαν ότι μια παρόμοια «λειτουργική» θεραπεία μπορεί να υπάρξει και για τους ενήλικες. Η θεραπεία βασίζεται στην ύπαρξη του ιού στον οργανισμό, δίχως όμως την εμφάνιση της νόσου.

Το «κλειδί» για την επιτυχία της θεραπείας φαίνεται πως είναι η έγκαιρη έναρξή της. Έτσι αφορά περίπου το 10% των ασθενών με AIDS, καθώς για αυτούς υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας.

Η μελέτη ανέλυσε τι ακριβώς συνέβη στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Αζιέ Σαέζ-Σιριόν, ανέφεραν ότι 14 ενήλικοι ασθενείς έχουν σταματήσει πλέον τη θεραπεία και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο ιός ενεργοποιήθηκε ξανά.

Μάλιστα, κανείς από τους 14 δεν ανήκει στην τυχερή «ελίτ» του 1% του ανθρώπινου πληθυσμού, των οποίων ο οργανισμός διαθέτει φυσική αντίσταση απέναντι στον ιό HIV λόγω των κατάλληλων προστατευτικών γονιδίων, που τους επιτρέπουν να καταστέλλουν τη λοίμωξη γρήγορα. Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους 14 είχαν σοβαρά συμπτώματα εξ αρχής, πράγμα που τελικά τους ωφέλησε, γιατί έτσι υπήρξε έγκαιρη έναρξη της φαρμακευτικής θεραπείας.

Όλοι οι ασθενείς (γνωστοί ως «ομάδα Βισκόντι») είχαν αρχίσει τη θεραπεία το νωρίτερο 35 ημέρες και το αργότερο δέκα εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνσή τους με τον ιό, δηλαδή πολύ πιο νωρίς από ό,τι συμβαίνει συνήθως με τον μέσο ασθενή του AIDS. Ακολούθησαν μια θεραπεία με φάρμακα επί τρία χρόνια κατά μέσο όρο και μετά τη σταμάτησαν.

Τα φάρμακα κατά του AIDS κρατούν απλώς υπό έλεγχο τον ιό, αλλά δεν μπορούν να τον «ξεριζώσουν» από τον οργανισμό. Συνήθως, όταν σταματά η φαρμακευτική θεραπεία, ο ιός επανακάμπτει, κάτι όμως που δεν συνέβη με τους ασθενείς της «ομάδας Βισκόντι».

Κατά μέσο όρο, οι 14 ενήλικοι έχουν μείνει χωρίς φάρμακα εδώ και επτά χρόνια, ενώ ένας από αυτούς για πάνω από 10 χρόνια. Όλοι έχουν θέσει υπό έλεγχο τη νόσο, καθώς ο ιός βρίσκεται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο αίμα τους και το σώμα τους τον ελέγχει μόνο με τις φυσικές άμυνες που διαθέτει, χωρίς τη βοήθεια των φαρμάκων.

«Οι περισσότεροι ασθενείς που ακολουθούν την ίδια θεραπεία, δεν θα θέσουν υπό έλεγχο τη λοίμωξη, όμως υπάρχουν λίγοι που θα το πετύχουν», δήλωσε ο Σαέζ- Σιριόν και τόνισε ότι το 5% έως 15% των ασθενών ουσιαστικά μπορούν να θεραπευτούν λειτουργικά, με την έννοια ότι δεν θα χρειάζονται πια φάρμακα. «Έχουν ακόμα τον ιό HIV, δεν τον έχουν ξεριζώσει, αλλά έχουν απαλλαχτεί από την μόλυνση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το γάλλο επιστήμονα, «υπάρχουν τρία οφέλη από την έγκαιρη θεραπεία: Περιορίζει τα σημεία όπου ο ιός HIV μπορεί να παραμείνει κρυμμένος, μειώνει την ποικιλομορφία του ιού και διατηρεί την ανοσολογική αντίδραση απέναντι στον ιό, κρατώντας τον έτσι υπό έλεγχο».

Όμως, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν είναι σαφές γιατί μερικοί μόνο ασθενείς θεραπεύονται λειτουργικά και άλλοι όχι. Επιπλέον, το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με AIDS, αργούν να το μάθουν και όταν πια έχουν τη διάγνωση, ο ιός έχει εξαπλωθεί για τα καλά στον οργανισμό τους, οπότε είναι δύσκολο η θεραπεία να έχει αποτέλεσμα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταστράφηκαν 230 κιλά ακατάλληλου κρέατος


Βρέθηκαν ασφράγιστα αρνιά σε κρεοπωλείο.

Περίπου 230 κιλά κρεάτων κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αιτωλοακαρνανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τμήμα κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας, κατά τη διάρκεια αστυκτηνιατρικών έλεγχων που έγιναν τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε διαφορετικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, βρέθηκαν σε τρία κρεοπωλεία ασφράγιστα αρνιά, χοιρινά και μοσχάρι συνολικής ποσότητας 209 κιλών, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

Επίσης, σε κρεοπωλείο βρέθηκαν 20 κιλά διαφόρων προϊόντων κρεάτων νωπών σε κατάψυξη, κατά παράβαση της νομοθεσίας, σύμφωνα με το τμήμα κτηνιατρικής.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεράστιες ουρές για λίγο χαλβά


Δείτε φωτογραφίες από την Τούμπα.

Τεράστιες ουρές ανθρώπων που περιμένουν για ένα πιάτο φαί, για να γιορτάσουν και αυτοί την Καθαρά Δευτέρα δημιουργήθηκαν σήμερα στην περιοχή της Τούμπας, σύμφωνα με το seleo.gr.

Ηλικιωμένοι, αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας περιμένουν στην ουρά για να πάρουν λίγο ταραμά, λαγάνα και ότι άλλο νηστίσιμο μοιράζεται σήμερα στην Τούμπα. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες οι άνθρωποι κάνουν τεράστια υπομονή προκειμένου να φτάσει η σειρά τους για να πάρουν το πιάτο τους και να μπορέσουν και αυτοί να γιορτάσουν την φετινή Καθαρά Δευτέρα, στην οποία καθρεφτίζεται ξεκάθαρα το πρόσωπο της οικονομική κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας.









Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρακτικές συμβουλές για όσους αθλούνται


Πρωτεΐνες για μυϊκή ανάπλαση.

Οι δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνες πρωταγωνιστούν πολλά χρόνια τώρα σε χώρους γυμναστηρίων και μεταξύ αθλούμενων γενικά. Πόση όμως πρωτεΐνη χρειάζεται ένας αθλούμενος για μέγιστα αποτελέσματα; Ποια διαιτητική πηγή είναι η καλύτερη; Ποια χρονική στιγμή είναι η καταλληλότερη; Δύο πολύ πρόσφατες ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας μάς ενημερώνουν...

Ποια είναι η καταλληλότερη χρονική στιγμή για κατανάλωση πρωτεΐνης;

Όπως φαίνεται, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν η κατανάλωση πρωτεΐνης γίνει πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, εφόσον υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα αμινοξέα στο αίμα κατά τη φάση αύξησης του ρυθμού της πρωτεϊνικής σύνθεσης.

Ωστόσο, η καθημερινή πρακτική δείχνει ότι η πιο βολική χρονική στιγμή για πρόσληψη της πρωτεΐνης είναι αμέσως μετά την άσκηση. Στόχος είναι να επιτύχουμε θετικό ισοζύγιο πρωτεΐνης στο οργανισμό, μία κατάσταση που είναι προϋπόθεση για τη μυική ανάπλαση. Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό, ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης αμέσως μετά την άσκηση με βάρη αυξάνει την μυική σύνθεση σε επίπεδα πολύ παραπάνω αυτών που παρατηρούνται από την επίδραση της άσκησης και μόνο (έως και 150% περισσότερο).

Μάλιστα, η επίδραση της άσκησης στη μυική ανάπλαση μπορεί να διατηρηθεί (με μειούμενο βέβαια ρυθμό) έως και 48 ώρες μετά την άσκηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο αθλούμενος θα πρέπει να προσλαμβάνει πρωτεΐνη καθ’ όλη τη διάρκειά της (ή έστω για τις επόμενες 24 ώρες).

Έτσι, κατευθυνόμαστε μάλλον προς μια συνολικά υψηλή σε πρωτεΐνη δίαιτα, παρά προς ένα σχήμα χορήγησης πρωτεΐνης αποκλειστικά και μόνο μετά την άσκηση, με στόχο τη μόνιμη παρουσία ελεύθερων αμινοξέων στο αίμα.

Ποια είναι η ιδανικότερη πηγή πρωτεΐνης

Είναι γνωστό μέχρι τώρα ότι από όλα τα αμινοξέα, αυτά που είναι κατά βάση υπεύθυνα για τη μυική σύνθεση είναι τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία και βρίσκουμε σε άμεσα βιοδιαθέσιμη μορφή σε ζωικές, κυρίως, τροφές όπως το κρέας, το αυγό, το ψάρι, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά.

Έχει φανεί επανειλημμένα, ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein) είναι μία από τις πιο πλήρεις σε απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος απορροφάται και αφομοιώνεται πολύ πιο γρήγορα (γεγονός που συνεπάγεται την γρήγορη εμφάνιση αμινοξέων στο αίμα), ενώ είναι επίσης πλούσια στο διακλαδισμένης αλύσου απαραίτητο αμινοξύ λευκίνη, το οποίο αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστικό αμινοξύ, όσον αφορά στη μυική σύνθεση.

Εξίσου καλή πηγή πρωτεΐνης φαίνεται να αποτελεί και το αγελαδινό γάλα.

Τι ποσότητα πρωτεΐνης χρειάζεται για μέγιστο ρυθμό μυικής ανάπλασης

Μελέτες έχουν δείξει ότι 20 – 25γρ υψηλά βιοδιαθέσιμης πρωτεΐνης (που αντιστοιχούν σε 8-10 γρ απαραίτητων αμινοξέων και 2,5-3γρ λευκίνης) είναι αρκετά για να επιφέρουν μέγιστα αποτελέσματα στην μυική ανάπλαση νέων αθλουμένων με μέσο βάρος της τάξης των 86 kg.

Στους αθλητές αυτούς, παραπάνω πρωτεΐνη δεν φάνηκε να έχει κάποια επιπλέον επίδραση. Ωστόσο, είναι ακόμα άγνωστο αν αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για αθλούμενους με μεγαλύτερο βάρος. Ηλικιωμένα άτομα χρειάζονται πάντως περισσότερη πρωτεΐνη – περίπου 40γρ- για τον ίδιο σκοπό.

Ποιος ο ρόλος των υδατανθράκων και του λίπους στη ρύθμιση του μεταβολισμού των πρωτεϊνών στους μύες

Όσον αφορά στο ρόλο των υδατανθράκων, η βιβλιογραφία μέχρι τώρα δείχνει ότι εφόσον η ποσότητα πρωτεΐνης είναι επαρκής (δείτε παραπάνω), η υπερινσουλιναιμία και υπεραμινοξιαιμία που παρατηρείται είναι αρκετή για επίτευξη του μέγιστου ρυθμού μυικής σύνθεσης και την πλήρη ανακοπή της πρωτεόλυσης.

Σε αυτό το σημείο, οι υδατάνθρακες δεν επιφέρουν κάποιο επιπλέον πλεονέκτημα. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στο γεύμα, αφού χρειάζονται για την αναπλήρωση του γλυκογόνου που χάθηκε με την άσκηση και κατ’ επέκταση για την ανάκαμψη μετά από αυτήν.

Κρατήστε τις εξής πρακτικές συμβουλές

- Καταναλώνετε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά), αμέσως μετά την προπόνηση με αντιστάσεις.

Τα 25g πρωτείνης καλύπτονται εύκολα από 90γρ οποιασδήποτε ζωικής τροφής (ποσότητα μικρή συνήθως για έναν άνδρα ειδικά), όπως επίσης και με ένα τοστ (τυρί, γαλοπούλα), σε συνδυασμό με 1 ποτήρι γάλα ή ακόμα και με ένα τοστ μαζί με ένα αυγό βραστό.

Όπως ισχύει πάντα, είναι μακράν προτιμότερο να καταναλώσετε ψάρι, κοτόπουλο ή άλλο άπαχο κρέας παρά μια μπριζόλα!

- Η παράλληλη κατανάλωση κάποιας αμυλούχας τροφής (φρούτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί) είναι ευεργετική για την αναπλήρωση του γλυκογόνου που χάσατε κατά την άσκηση. Τα γαλακτοκομικά είναι μία εξαιρετική λύση σαν μεταπροπονητικό γεύμα, όχι μόνο λόγω της πρωτεΐνης ορού γάλακτος αλλά και χάρη στους υδατάνθρακες που περιέχουν.

Ωστόσο, χρειάζεται να καταναλώσετε περίπου 3 φλιτζάνια (700-750ml) γαλακτοκομικών, προκειμένου να επιτύχετε επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης. Για τον λόγο αυτό, είναι πιο εφικτό να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα γάλακτος και να το συνοδέψετε με κάποια άλλη μορφή πρωτεΐνης, π.χ. ένα τοστ, ώστε να πάρετε την συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης.

- Η χρήση κάποιου σκευάσματος πρωτεΐνης του εμπορίου μπορεί να είναι μία λύση για τις περιπτώσεις όπου είναι αδύνατο να καταναλώσετε φαγητό μετά την προπόνηση, λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φαγητό, αφού δεν προσφέρει άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συν του ότι δεν σας βάζει στη διαδικασία να τρέφεστε πιο σωστά. Επιλέξτε το σαν τελευταία λύση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Oι επιπτώσεις του καπνίσματος στο καρδιαγγειακό


Ποιοι κίνδυνοι απορρέουν από το κάπνισμα.

Το κάπνισμα αποτελεί την πιο κοινή βλαβερή συνήθεια στον κόσμο. Κατά μέσο όρο το 30% των ενήλικων ανδρών και γυναικών καπνίζουν. Η χρήση καπνού αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ευθύνεται για το 1/3 των θανάτων στα άτομα της παραγωγικής ηλικίας.

Οι τέσσερες κυριότερες αιτίες θανάτου στο Δυτικό Κόσμο είναι: στεφανιαία νόσος, καρκίνος, αγγειακή εγκεφαλική νόσος και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια – παθήσεις οι οποίες συνδέονται στενά με το κάπνισμα.

Το κάπνισμα πολλαπλασιάζει την επίδραση των άλλων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο και ευθύνεται περίπου για το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων, ενώ η διακοπή του προκαλεί σημαντική μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Γενικά, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο στους ήπιους και μέτριους καπνιστές είναι 2-4 φορές μεγαλύτερος απ’ ότι στους μη καπνιστές, ενώ φθάνει τις 6-15 φορές για τους βαρείς καπνιστές (περισσότερα από 25 τσιγάρα ημερησίως).

Παθητικοί καπνιστές

Οι παθητικοί καπνιστές, που αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού, δεν καταφέρνουν να γλιτώσουν από τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνού.

Ποιοι κίνδυνοι απορρέουν από το κάπνισμα;

Το κάπνισμα καταφέρνει με διάφορους τρόπους να πλήξει το καρδιαγγειακό σύστημα, οι κυριότεροι από του οποίους είναι οι εξής:

Αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου
Η επίπτωση του εμφράγματος είναι 6 φορές μεγαλύτερη στις καπνίστριες και 3 φορές μεγαλύτερη στους καπνιστές
Αυξάνει την καρδιαγγειακή θνητότητα
Η συνέχισή του καπνίσματος σε αυτούς που έχουν ήδη στεφανιαία νόσο αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφράγματος και θανάτου
Αυξάνει τη νοσηρότητα και θνητότητα σε αυτούς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια
Πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα των άλλων παραγόντων

Οι πιθανοί μηχανισμοί που ενοχοποιούνται για την αύξηση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου στους καπνιστές, είναι η αύξηση της καρδιακής συχνότητας, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η αύξηση των επιπέδων της καρβοξυαιμοσφαιρίνης και του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, η σημαντική μείωση της HDL χοληστερόλης και η αύξηση του λόγου ολική χοληστερόλη/HDL. Το κάπνισμα επίσης αυξάνει τη θρομβωτική τάση του αίματος. Η νικοτίνη, βασικό συστατικό του καπνού στο εμπόριο εκτός του ότι είναι εξαρτησιογόνα ουσία, προκαλεί σημαντικές επιδράσεις στις αρτηρίες του σώματος. Η νικοτίνη είναι διεγερτικό, και προκαλεί: αύξηση των παλμών της καρδιάς περίπου 20 παραπάνω χτύπους το λεπτό με κάθε τσιγάρο, αυξάνει την πίεση του αίματος, προκαλεί σμίκρυνση των αρτηριών σε όλο το σώμα κάνοντας πιο δύσκολη την κυκλοφορία του αίματος και τέλος προκαλεί το σώμα να αποδεσμεύει ποσότητες λίπους και χοληστερίνης στο αίμα. Ως αποτέλεσμα προκαλεί ενδοθηλιακή βλάβη αλλά και ενεργοποίηση των οξειδωτικών βλαβών των ιστών, προάγοντας έτσι την αθηροσκλήρυνση.

Όσον αφορά στην αγγειακή εγκεφαλική νόσο, ο σχετικός κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τους καπνιστές ήταν 1,5 φορά παραπάνω, ιδίως σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 55 ετών. Αυτή η αρνητική επίδραση του καπνίσματος ισχύει και για τις τρεις μορφές εγκεφαλικού επεισοδίου, δηλαδή του θρομβωτικού εγκεφαλικού επεισοδίου, του εμβολικού και της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας (η πιο θανατηφόρος μορφή).

Διακοπή καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι πιθανότατα η σημαντικότερη τροποποίηση παράγοντα κινδύνου τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή πρόληψη της αθηροσκληρυντικής νόσου. Υπάρχουν γιατροί-ανάμεσα τους και ο γράφων- που συστήνουν στους ασθενείς ότι είναι καλύτερα να μην λάβουν ούτε ένα φάρμακο αρκεί να διακόψουν το κάπνισμα! Η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από μεγάλη μείωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας. Η θνητότητα από στεφανιαία νόσο μειώνεται σημαντικά τα 2-3 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Στη συνέχεια ο ρυθμός μειώνεται και χρειάζονται περίπου 10 χρόνια για να φθάσει ένας πρώην καπνιστής στο επίπεδο κινδύνου με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ. Συνολικά, η θνητότητα μειώνεται κατά 35% περίπου σε εκείνους που διέκοψαν το κάπνισμα. Εκτός από την πρωτογενή πρόληψη, η διακοπή του καπνίσματος είναι εκ των ουκ άνευ επιτακτική μετά από ένα καρδιαγγειακό συμβάν (δευτερογενής πρόληψη).

Μα είναι εύκολο να το κόψω;

Όχι δεν είναι. Είναι όμως πραγματικά θέμα απόφασης. Ο καπνιστής που θα πετάξει ένα πακέτο με τσιγάρα στα σκουπίδια έχει αποφασίσει να το διακόψει. Οι πρώτες μέρες ίσως είναι δύσκολες αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα χωρίς τσιγάρο θα αισθανθείτε τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα της διακοπής καθώς θα απομακρύνεστε από την εξαρτησιογόνο νικοτίνη. Υπάρχει και η συμβουλευτική από τους επαγγελματίες υγείας(ιατρεία διακοπής καπνίσματος) καθώς και φαρμακευτικά υποκατάστατα, η Βουπροπιόνη (zyban), η Βαρενικλίνη (champix) και εναλλακτικές μέθοδοι για τους πιο δύσκολους όπως ο βελονισμός, η ύπνωση. Παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν επιλογές και η μόνη ορθή είναι μία: Ποτέ ξανά άλλη τζούρα!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο τσάι και καφές κατά των εγκεφαλικών


Ερευνητές εξέτασαν την ευεργετική δράση των δύο ροφημάτων.

Μια ακόμη έρευνα που αφορά την ευεργετική δράση του καφέ και του πράσινου τσαγιού όσον αφορά την πρόσληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων έρχεται να προστεθεί στη μακριά σειρά ερευνών για τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών των δυο ροφημάτων. Η έρευνα είναι ιαπωνική και διεξήχθη σε 83.000 ανθρώπους, 45-74 ετών που παρακολουθήθηκαν επί 13 χρόνια περίπου.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 20%. Το ίδιο (δηλαδή μείωση του κινδύνου κατά 20%) παρατήρησαν και για εκείνους που έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια τσάι. Επίσης, εκείνοι που έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν κατά 14% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ειδικότερα ο κίνδυνος των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων μειωνόταν κατά 32% για όσους έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ ή δυο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά


Μπορεί να φανεί ιδιαίτερα επιζήμια και να προκαλέσει προβλήματα.

Ο κεντρικός ρόλος της βιταμίνης D στην ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών οστών έχει αναγνωριστεί προ πολλού, τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες. Ωστόσο, πέρα από αυτή τη δράση, η βιταμίνη D φαίνεται να είναι σημαντική και για άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Δρα περισσότερο ως ορμόνη, αφού είναι πρόδρομος μιας από τις ορμόνες που συμμετέχει στηδιατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του ασβεστίου και τη ρύθμιση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και της διαφοροποίησης.

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των συγκεντρώσεων ασβεστίου και του οστικού μεταβολισμού, η βιταμίνη D αυξάνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου και την επαναρρόφηση ασβεστίου από το άπω νεφρικό σωληνάριο, με τη βοήθεια της παραθυρεοειδούς ορμόνης. Επιπλέον, η βιταμίνη D φαίνεται να επιδρά επί του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς ρυθμίζει τη λειτουργία των Β και Τ λεμφοκυττάρων.

Ακόμη, η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου, μέσω της αναστολής της καρκινικής αγγειογένεσης και του πολλαπλασιασμού καρκινικών κυττάρων. Τέλος, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πολύ καλές πηγές της βιταμίνης D στη διατροφή μας αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και τα ιχθυέλαια. Ακόμη, καλή πηγή θεωρείται ο κρόκος αυγών,καθώς επίσης και κάποια εμπλουτισμένα προϊόντα γάλακτος, χυμών φρούτων, μαργαρίνης και δημητριακών.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό της βιταμίνης D προέρχεται από την έκθεση στο ηλιακό φως, καθώς η διαιτητική πρόσληψη καλύπτει μόνο το 5-10% των απαιτήσεων των περισσοτέρων ανθρώπων. Υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας (μήκος κύματος 290-315 nm), η 7-δεϋδροχοληστερόλη που βρίσκεται φυσιολογικά στο δέρμα μετατρέπεται, ύστερα από μια σειρά διεργασιών στο ήπαρ και στους νεφρούς, στην ενεργή μορφή της βιταμίνης D (χοληκαλσιφερόλη). Η σύνθεση της βιταμίνης D εξαρτάται από την εποχή, το γεωγραφικό πλάτος, την ηλικία, το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, την κάλυψη του δέρματος από ρούχα, τη χρήση αντηλιακών και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Είναι λοιπόν επόμενο να θεωρούμε πως σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι αρκετά ηλιόλουστη, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, είναι αδύνατο να εμφανίζονται παιδιά με ανεπαρκή επίπεδα της βιταμίνης. Ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμη και στη χώρα μας,τα παιδιά και οι έφηβοι κατά τους χειμερινούς μήνες εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης D, σε σύγκριση με τους θερινούς μήνες.

Στα αίτια αυτού του προβλήματος συγκαταλέγονται τα μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης D της μητέρας και ο αποκλειστικός θηλασμός, σε συνδυασμό με τη μειωμένη έκθεση του βρέφους στον ήλιο, τη μειωμένη κατανάλωση των πλούσιων σε βιταμίνη D τροφών που αναφέρθηκαν παραπάνω, του σύγχρονου τρόπου ζωής των παιδιών με τις περιορισμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντιηλιακών και η αποφυγή του ήλιου, η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις,η δυσαπορρόφηση λόγω ασθενειών, όπως η κοιλιοκάκη και η κυστική ίνωση. Η έλλειψη της βιταμίνης D είναι πολύ επιζήμια.

Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα, η οποία οφείλεται σε ελλειπή εναπόθεση ασβεστίου στα οστά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μαλακών και στη συνέχεια παραμορφωμένων οστών, αλλά και την ανωμαλία των συζευκτικών χόνδρων. Πέρα όμως από τις σκελετικές παθήσεις, η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης D συνδέεται με την κακή οδοντική υγεία, αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου Ι και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Ακόμη, η έλλειψη βιταμίνης D στη μητέρα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του παιδιού.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε όλες αυτές τις βλαβερές συνέπειες για τα παιδιά σας είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταναλώνει λιπαρά ψάρια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη D. Προτιμήστε το ψητό ψάρι και όχι το τηγανητό, καθώς το τηγάνισμα μειώνει στο μισό την ποσότητα της βιταμίνης D.

Σε περίπτωση που δεν του αρέσει το ψάρι, μην το πιέζετε συνεχώς, αλλά προσπαθήστε να του προσφέρετε συχνά μέσα στην εβδομάδα ψάρι μέχρι να το αποδεχτεί. Μπορείτε επίσης να του το προσφέρετε με τη μορφή σνακ, π.χ. ένα σάντουιτς με σολομό.

- Η κατανάλωση μουρουνέλαιου δεν συστήνεται, λόγω της μεγάλης δόσης βιταμίνης Α που περιέχει και της πιθανής τοξικότητάς της.

- Είναι καλό να εντάξετε στο διαιτολόγιο του παιδιού σας τα εμπλουτισμένα προϊόντα που αναφέρθηκαν (γάλα, δημητριακά κ.λπ.).

- Διατηρείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο για το παιδί σας. Φαίνεται ότι τα παιδιά με υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους, αποθηκεύουν την βιταμίνη D στον λιπώδη ιστό και την καθιστούν μη βιοδιαθέσιμη.

- Ενθαρρύνετε το παιδί να παίζει έξω τις ηλιόλουστες μέρες και να μην επιδίδεται μόνο σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, έτσι ώστε να έρχεται σε επαφή με τον ήλιο. Μην καταφεύγετε σε υπερβολές.

Η υπερέκθεση στον ήλιο, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει βλαβερές συνέπειες. Ωστόσο, 20-30 λεπτά έκθεσης του προσώπου και των χεριών στον ήλιο είναι αρκετά.

- Ο παιδίατρός σας θα συστήσει, σε περίπτωση που κρίνει αναγκαίο, τη χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D σε πρόωρα βρέφη, βρέφη που σιτίζονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα και σε μεγαλύτερα παιδιά που πιθανόν το έχουν ανάγκη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασπιρίνη εναντίον του μελανώματος


Η τακτική λήψη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Η ασπιρίνη πέρα από τον πονοκέφαλο φαίνεται πως μπορεί να προστατεύσει και από την εμφάνιση μελανώματος. Αυτό υποστηρίζει αμερικανική μελέτη, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι γυναίκες που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη, αλλά όχι παρεμφερή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, έπειτα από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα 12ετίας, από ευρείας κλίμακας μελέτη σχετικά με τις συνέπειες της ηλιοθεραπείας σε γυναίκες.

Ωστόσο, η επικεφαλής της έρευνας, Τζιν Τανγκ, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει κάθε γυναίκα να αρχίσει την τακτική λήψη ασπιρίνης για να αποφύγει τον καρκίνο του δέρματος. «Αυτή η μελέτη συσχετίζει τη χρήση της ασπιρίνης με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, αλλά δεν την αποδεικνύει», σημείωσε χαρακτηρίστηκα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Τανγκ και οι συνεργάτες της επεξεργάστηκαν τις απαντήσεις σχεδόν 60.000 λευκών γυναικών, ηλικίας 50 με 79, οι οποίες απαντούσαν κάθε χρόνο σε ερωτηματολόγια για το τι φάρμακα λάμβαναν και αν είχαν λάβει νέα διάγνωση. Στη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, μόλις 548 γυναίκες-λιγότερο από 1%- διαγνώστηκαν με μελάνωμα.

Από αυτές που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με εκείνες που δεν λάμβαναν αντιφλεγμονώδη.

Η χρήση ασπιρίνης για πέντε χρόνια ή περισσότερα προέκυψε ότι συνδέεται με 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, οι γυναίκες που λάμβαναν άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιμπουπροφαίνη και η ναπροξένη, δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα. Το ίδιο και εκείνες που λάμβαναν ακεταμινοφαίνη.

Η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αναστέλλουν την έκκριση πρωτεϊνών που θεωρείται ότι παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων, επομένως δεν είναι σαφές γιατί μόνο η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελανώματος.

Παρόλα αυτά, η Τανγκ υποστήριξε ότι ίσως το δείγμα να μην ήταν επαρκές, καθώς ήταν μικρός ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και λάμβαναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, πλην της ασπιρίνης.

Ωστόσο, ο Ράνταλ Χάρις, ερευνητής του καρκίνου από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ohio State στο Κολόμπους του Οχάιο, δήλωσε ότι όλο και περισσότερα στοιχεία συγκεντρώνονται τα οποία καταδεικνύουν ότι η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπου καρκίνου, όπως καρκίνος του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα.

«Κατά τη γνώμη μου, σίγουρα αξίζει να λαμβάνει κάποιος ένα από αυτά τα είδη φαρμάκων τακτικά και σε σχετικά μικρή δόση...δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ειδικά αν κινδυνεύει να εμφανίσει κάποια από τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου», λέει ο Χάρις.

Τα κρούσματα μελανώματος αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 77.000 νέα κρούσματα αυτής της μορφής καρκίνου θα διαγνωστούν μέσα στο 2013 και λίγο περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από τη νόσο.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 600 τακτικών και 800 επικουρικών γιατρών


Θα καλύψουν τα κενά σε νοσοκομεία με προβλήματα υποστελέχωσης.

Προσλήψεις 600 τακτικών και 800 επικουρικών γιατρών οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας, θα στελεχώσουν τις εντατικές και θα καλύψουν κενά κλινικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Όπως είπε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σταθά, σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου των Θηβών, οι προσλήψεις αυτές έχουν ζητηθεί, το τακτικό προσωπικό έχει επιλεγεί και μόλις εγκριθούν οι πιστώσεις θα δρομολογηθούν, όπως θα προκηρυχθούν και τα επικουρικά των γιατρών.

Αναφορικά με τα προβλήματα του Αττικού νοσοκομείου που περίγραψε με μελανά χρώματα η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη σε επίκαιρη ερώτησή της, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κάνει οικονομία στην Υγεία με κίνδυνο ανθρώπινων ζωών, ο υπουργός ανέφερε: «Οικονομία κάνουμε στον περιορισμό της δαπάνης στα διοικητικά έξοδα. Περιορίζουμε τις διοικήσεις και την σπατάλη στις προμήθειες. Δεν επιχειρούμε να αδικήσουμε τους ιατρούς».

Ανάφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει ανοιχτή προκήρυξη για προσλήψεις 750 νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, που θα απορροφηθεί και στο Αττικό νοσοκομείο.

Ανακοίνωσε δε, πως όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες πληρώνονται, ενώ το πρόβλημα στο Γενικό Λογιστήριο, πλέον επιλύθηκε και άμεσα θα εξοφληθούν οι εφημερίες του τελευταίου τριμήνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ευεργετική δράση του σκόρδου


Προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το σκόρδο είναι ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, και η καταγωγή του φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην Ασία.

Το σκόρδο περιέχει μια ουσία γνωστή ως αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και την προστασία του ίδιου του φυτού από εισβολείς (έντομα, μικροοργανισμοί). Περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β6 και C, μαγγανίου, σεληνίου, ενώ πλήθος επιστημονικών ερευνών αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Φαίνεται ότι μια σκελίδα σκόρδου (περίπου 4γρ) καθημερινά προσφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα του εν λόγω φυτού.

Ποια είναι αυτά όμως;

- Σκόρδο το Υπολιπιδαιμικό Υποχοληστερολαιμικό: Χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως ο μηχανισμός, φαίνεται ότι το σκόρδο δρα μειώνοντας τη δραστικότητα ενός ενζύμου που παίρνει μέρος στην ενδογενή βιοσύνθεση της χοληστερόλης. Σε ασθενείς που ακολουθούν υπολιπιδαιμική θεραπεία μπορεί το σκόρδο να συνδυαστεί με τη θεραπευτική τους αγωγή.

- Μειώνει τα τριγλυκερίδια: Παράλληλα, κάποια συστατικά του σκόρδου (θειούχες ενώσεις, όπως θειο-αλλοκυστεΐνη) που τις συναντάμε σε αυτό εφόσον έχει ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί, φαίνεται να συμβάλλουν στην αναστολή του ενζύμου που συνθέτει λιπαρά οξέα.

- Προλαμβάνει γρίπη-κρύωμα: Ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία, ενώ έχει συσχετισθεί με πρόληψη κρυολογήματος.

- Ηπατοπροστατευτικό- Νευροπροστατευτικό- Αντιοξειδωτικό: Πρόκειται για εύρος ευεργετικών δράσεων που οφείλονται στην αλλισίνη, αλλά και σε άλλες ενώσεις (πχ σάπωνες)που σχηματίζονται από εκχύλισμα σκόρδου

- Πρόληψη καρκίνου: Σύμφωναε με μελέτη, η μέτρια κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει κατά 35% την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το σκόρδο ειδικά όταν «ταλαιπωρείται» (κόψιμο, ξεφλούδισμα) περιέχει ουσίες με ιδιαίτερα αντικαρκινική δράση (θειο-αλλοκυστεΐνη, αλλικίνη, αλλυλικό δισουλφίδιο).

Ακόμα και λίγα λεπτά μαγειρέματος μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της αλισίνης και άλλων ευεργετικών ουσιών του σκόρδου. Όταν μαγειρεύεται ολόκληρο το σκόρδο η μείωση είναι μεγαλύτερη, ενώ αν το σκόρδο έχει ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί πριν το μαγείρεμα, η μείωση είναι μικρότερη. Αυτό συμβαίνει γιατί το ξεφλούδισμα, το κόψιμο ή/και η πολτοποίηση του σκόρδου απελευθερώνει την αλινάση (ένζυμο), που βοηθά στο σχηματισμό ευεργετικών και αντικαρκινικών θειούχων ενώσεων. Γι’ αυτό, καλό είναι να ξεφλουδίζετε το σκόρδο, να το ψιλοκόβετε και να το αφήνετε έτσι για 5-10 λεπτά πριν το μαγειρέψετε.

Αγοράζοντας σκόρδο, προτιμήστε το ξηρό, παχουλό, σταθερό χωρίς κηλίδες σκόρδο. Το φρέσκο σκόρδο είναι λευκό ως υπόλευκο. Αποφύγετε σκόρδο με μπαλώματα ή με μαλακό κεφάλι.

Όσον αφορά στην αποθήκευση του σκόρδου, μην το βάλετε στο ψυγείο. Αποθηκεύετε το σκόρδο σε σκοτεινό, δροσερό σημείο (πχ ντουλάπι) ή σε πήλινο δοχείο.

Για το ξεφλούδισμα, με την επίπεδη μεριά ενός μαχαιριού πιέστε κάθε σκελίδα σκόρδου προς τα κάτω γρήγορα και απαλά (το φρέσκο σκόρδο είναι κολλώδες και δύσκολο στο ξεφλούδισμα). Απορρίψτε το χαρτώδες δέρμα, κόψτε το άκρο της ρίζας και ψιλοκόψτε.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνεται ωμό το σκόρδο. Υπάρχουν και φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως και χάπια σκόρδου.

Προσοχή!

Ασθενείς που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους για την κατανάλωση σκόρδου, καθώς το σκόρδο παρουσιάζει αντιπηκτικές ιδιότητες.

Επίσης, μην το παρακάνετε με την κατανάλωσή του, πάνω από 5 σκελίδες σκόρδο την ημέρα, πέρα από τη δυσοσμία που μπορεί να ενοχλεί τον περίγυρο, προκαλεί έντονο φούσκωμα και καούρα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα ζωής από νεαρούς σκιέρ με αναπηρία


Το αγωνιστικό σκι απαιτεί πολλά περισσότερα προσόντα, πέρα από τα φυσικά. Δεν αρκεί να έχεις απλά γερά πόδια και χέρια και δυνατή όραση. Πάνω από όλα, απαιτείται ισχυρή θέληση για να γίνεις πρωταθλητής.

Το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκι, για άτομα με ειδικές ανάγκες κάτω των 18, διεξήχθη στην ισπανική πλευρά των Πυρηναίων, με τη συμμετοχή 17 σκιέρ από 5 χώρες. Η εκπομπή Generation Y συνάντησε τους έφηβους «πρωταθλητές της ζωής» στο χιονοδρομικό κέντρο «Μολινά».

Στον αγώνα πήραν μέρος νεαροί Ιταλοί, Γερμανοί, Ολλανδοί, Σλοβένοι και Ισπανοί σκιέρ, χωρισμένοι σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες συμμετεχόντων: Οι αθλητές που αγωνίζονται όρθιοι, αυτοί που αγωνίζονται καθιστοί, πάνω σε ειδικά αμαξίδια και οι αθλητές με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Νεαρότερος όλων είναι ο 10χρονος Ταντέι, ο οποίος είναι τυφλός. Ο μικρός σκιέρ χρειάζεται την βοήθεια της προπονήτριάς του, Ντραγκάνα, για να αγωνιστεί. Η Σλοβένα πρώην πρωταθλήτρια της κολύμβησης, εξηγεί στην κάμερα του Euronews τον ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας, που χρησιμοποιεί, για να καθοδηγεί τον Ταντέι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ιστορία του Γκάμπριελ. Ο 22χρονος αθλητής, που έχει χάσει το 95 % της όρασής του στο ένα μάτι, έχει συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Βανκούβερ, με τα χρώματα της Ισπανίας.

Η διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σκι για νεαρούς αθλητές με αναπηρία, είναι δαπανηρή, λόγω του υψηλού κόστους του απαιτούμενου εξοπλισμού. Απαιτείται συνέχιση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ευαισθητοποίηση από τους ιδιοκτήτες των χιονοδρομικών κέντρων, προκειμένου να καλύφθουν οι ανάγκες προσβασιμότητας των αθλητών.

Ο αγώνας στις πλαγιές των Πυρηναίων ήταν ο πρώτος της σειράς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μέχρι το Μάρτιο του 2014, οι νεαροί σκιέρ θα συναντηθούν ξανά άλλες τέσσερεις φορές, σε διαφορετικές πίστες και χώρες. Οι πρωταθλητές του μέλλοντος μετρούν αντίστροφα για το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού Εσείς απλά συγκρατήστε τα ονόματά τους. 



Διαβάστε περισσότερα...

Απατεώνες ζητούν χρήματα για ΑμεΑ


Το γεγονός ότι απατεώνες γυρίζουν σε σπίτια Βολιωτών και ζητούν ψευδώς χρήματα υπέρ του Συλλόγου Γονέων παιδιών με αναπηρίες καταγγέλλει το Δ.Σ. του Συλλόγου Όπως επισημαίνει: «Τις τελευταίες μέρες μετά από επώνυμες καταγγελίες συμπολιτών έχει γίνει γνωστό στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων παιδιών με αναπηρίες ότι περιφέρονται στην πόλη διάφορα άτομα και κάνουν έρανο χρησιμοποιώντας και το όνομα της Προέδρου κ. Καρανικόλα για (την ενίσχυση των παιδιών με Αναπηρία επειδή καθυστερούν τα επιδόματα). Εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία και τα αλληλέγγυα συναισθήματα των συμπολιτών μας τους εξαπατούν για ίδιον όφελος.

Κάνουμε γνωστό ότι ως φορέας των παιδιών με αναπηρίες δεν καταφύγαμε ούτε και πρόκειται να καταφύγουμε ποτέ σε τέτοιες μεθόδους συγκέντρωσης χρημάτων.

Εφιστούμε την προσοχή των συμπολιτών να μην πέφτουν θύματα της απάτης αυτής και γενικά να μην εμπιστεύονται άτομα που τους πλησιάζουν και τους ζητούν χρήματα υπέρ των αναπήρων Το αναπηρικό κίνημα έχει τις δομές που του επιτρέπουν να εξασφαλίσει πόρους διατηρώντας την αξιοπρέπεια και τη διαφάνεια που αρμόζει σε ένα κίνημα.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας αν τους πλησιάσουν τέτοια άτομα να το καταγγέλλουν άμεσα στην Αστυνομία ή στα τηλέφωνα 24210 22247, 6973279354».



Διαβάστε περισσότερα...