Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η κοιλιά «απειλεί» την υγεία μας;



Δώστε σημασία στους κινδύνους που «κρύβονται»
.
Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιά συνδέεται άρρηκτα με πολλά χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα (ολική και LDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), η υπέρταση και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σχετίζεται όμως και με επιβαρυντικές καταστάσεις που κάνουν την καθημερινότητά μας «δύσκολη», όπως προβλήματα στις αρθρώσεις και στη σπονδυλική στήλη, άπνοια ύπνου, δύσπνοια, νωθρότητα, αδυναμία και απροθυμία για δραστηριότητες και ψυχολογικά προβλήματα.

Μετρώντας το δείκτη μάζα σώματος και την περιφέρεια μέσης μπορείτε να μάθετε εάν η κοιλιά σας έχει ξεκινήσει να απειλεί την υγεία σας!

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένα εργαλείο που μας δείχνει αν το βάρος μας είναι φυσιολογικό, αυξημένο ή πολύ χαμηλό και αν η κατάσταση αυτή του βάρους μας επηρεάζει την υγεία μας.

Τα φυσιολογικά όρια της περιφέρειας μέσης (ΠΜ) είναι για τις γυναίκες κάτω από 88 cm και για τους άνδρες κάτω από 102 cm. Όταν η ΠΜ ξεπερνά τις τιμές αυτές, ακόμα κι αν ο ΔΜΣ είναι φυσιολογικός, τότε τα άτομα αυτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους.

Μετρήστε την κοιλιά σας: η ΠΜ μετράται (εμπειρικά) στο λεπτότερο σημείο της μέσης, στο ύψος του ομφαλού.

Επομένως, η εμφάνιση δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να ασχοληθείτε περισσότερο με την κοιλιά σας αλλά μια καλή αρχή!

Δύο είναι τα δύο βασικά συστατικά που θα βοηθήσουν στη βελτίωσή της, η διατροφή και η άσκηση! Ωστόσο, απαιτεί υπομονή, επιμονή και σωστή γνώση μιας και πίσω από την επίπεδη κοιλιά «κρύβονται» χιλιάδες εμπορικοί μύθοι…

Διαβάστε περισσότερα...

Έχετε λιποθυμικές τάσεις;



Τρόποι για να τις αντιμετωπίσετε.

Αν δεν νοιώθεις καλά και αισθάνεσαι πως έχεις τάσεις λιποθυμίας, φρόντισε να ξαπλώσεις και να σηκώσεις τα πόδια σου ψηλότερα από το ύψος του κεφαλιού σου.

Σίγουρα θα αισθανθείς καλύτερα αν μείνεις 10 λεπτά ξαπλωμένη. Πολλές φορές η τάση λιποθυμίας μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει φάει. Γι’ αυτό φρόντισε να πιεις ένα γλυκό ρόφημα ή να φας κάτι γλυκό.

Επίσης τάσεις λιποθυμίας έχουμε στην διάρκεια της περιόδου μας ή όταν κάνουμε υψηλής έντασης ασκήσεις, έπειτα από μακρά περίοδο αδράνειας ή όταν σηκωθούμε απότομα.

Αν οι τάσεις λιποθυμίας επιμένουν, ή έχουμε συχνές ζαλάδες μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλής πίεσης ή κάποιου σοβαρότερου νοσήματος. Η συμβουλή από γιατρό τότε είναι απαραίτητη.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος το πρόβλημα της σκολίωσης



Η επαναστατική μέθοδος ήδη εφαρμόζεται.

Τέλος στο πρόβλημα χιλιάδων παιδιών έρχεται να βάλει μια μαγνητική ράβδος που τοποθετείται στη σπονδυλική στήλη, μεγαλώνει μαζί με τα οστά και τη θεραπεύει.

Η επαναστατική αυτή μέθοδος ήδη εφαρμόζεται στο Βασιλικό Ορθοπεδικό Νοσοκομείο του Λονδίνου από τον ορθοπεδικό Χιλάλι Νόορντιν.

Συγκεκριμένα η εφαρμογή έγινε σε 40 ασθενείς με μια μικρή τομή δυο εκατοστών και με ολική νάρκωση. Με τον τρόπο αυτό εμφύτευσαν μία ή δυο ράβδους βιδώνοντάς τες στη σπονδυλική στήλη των ασθενών.

Η ράβδος εμπεριέχει έναν μαγνήτη ώστε να μπορεί ο γιατρός να προσαρμόζει το μήκος της με το εξωτερικό τηλεχειριστήριο.

Διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα πίεσης, που ειδοποιεί το τηλεχειριστήριο όταν έχει φτάσει στο ιδανικό μήκος.

Έτσι, το μήκος της ράβδου προσαρμόζεται ανάλογα με την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης χωρίς να χρειάζεται νέα εγχείρηση. Η εγχείρηση διαρκεί τρεις ώρες και το παιδί μένει στο νοσοκομείο για μία εβδομάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ιπιλιμουμάμπη στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος



Ενισχύει την ανοσολογική απάντηση των Τ κυττάρων.

Η ιπιλιμουμάμπη έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία του προχωρημένου (μη χειρουργήσιμου ή μεταστατικού) μελανώματος σε ενηλίκους που έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία.

Είναι το πρώτο στην κατηγορία του, καινοτόμο, πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που συνδέεται και αναστέλλει εκλεκτικά το κυτταροτοξικό Τ λεμφοκυτταρικό αντιγόνο-4 (CTLA-4), το οποίο είναι θεμελιώδες στη ρύθμιση της φυσικής ανοσολογικής απάντησης.

Η ιπιλιμουμάμπη δρα ενισχύοντας την ανοσολογική απάντηση των Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να επιτρέπεται στις φυσικές άμυνες του οργανισμού να καταπολεμούν αποτελεσματικότερα τη νόσο στοχεύοντας και καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα.

Η συνολική επιβίωση είναι το καταληκτικό σημείο που αποτελεί τον χρυσό κανόνα για τις κλινικές μελέτες. Η ιπιλιμουμάμπη είναι η πρώτη και μοναδική θεραπεία για το μεταστατικό μελάνωμα που καταδεικνύει σημαντική βελτίωση της συνολικής και παρατεταμένης επιβίωσης ,μετά από περισσότερα από τριάντα έτη.

Έχει παρατηρηθεί σταθερότητα επιβίωσης στα 1 και 2 έτη σε δεύτερης γραμμής θεραπεία1. Αυτή η παρατεταμένη διάρκεια ανταπόκρισης στην ιπιλιμουμάμπη γίνεται εμφανής από τον αριθμό των ασθενών που είναι ζωντανοί μετά από το τέλος της θεραπείας και σε ορισμένες περιπτώσεις έως τα τέσσερα και μισό έτη.

Ο μηχανισμός δράσης της ιπιλιμουμάμπης, καθώς και μια post-hoc ανάλυση μιας μελέτης φάσης ΙΙ δείχνουν ότι η ιπιλιμουμάμπη δρα ανεξάρτητα από την κατάσταση μετάλλαξης του γονιδίου BRAF.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των αναστολέων του αντισώματος CTLA-4 σχετίζονται κυρίως με το ανοσοποιητικό, λόγω της ενεργοποίησης και του πολλαπλασιασμού των Τ κυττάρων και διαφέρουν πολύ από εκείνες που παρατηρούνται με χημειοθεραπεία και άλλους στοχευμένους παράγοντες.

Με προσεκτική παρακολούθηση για τον πρώιμο εντοπισμό τους, οι περισσότερες είναι αναστρέψιμες με κατάλληλη θεραπεία.

Έως σήμερα, σχεδόν 3.000 ασθενείς σε περισσότερα από 400 κλινικά κέντρα στην Ευρώπη έχουν λάβει ιπιλιμουμάμπη μέσω του Προγράμματος Διευρυμένης Πρόσβασης (ΕΑΡ) της Bristol-Myers Squibb.

Η ιπιλιμουμάμπη παρέχει έναν νέο «θεραπευτικό πυλώνα» συστηματικής θεραπείας στην εξελισσόμενη επιστήμη της ανοσο-ογκολογίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Σας ταλαιπωρούν ημικρανίες;



Πώς θα τις αντιμετωπίσετε.

Ο όρος ημικρανία χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα είδος κεφαλαλγίας που συναντάται σε άτομα ηλικίας 25-55 ετών και συχνότερα σε γυναίκες. Δεν αποκλείεται όμως να εμφανιστεί και από την παιδική ηλικία. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα έχουν μία τουλάχιστον δυσάρεστη εμπειρία ημικρανίας στη ζωή τους, ενώ το 10% του πληθυσμού υποφέρει από συχνές ημικρανίες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
• Ο πόνος εμφανίζεται κατά επεισόδια διάρκειας 4-72 ωρών, είναι μέτριος έως δυνατός, εντοπίζεται συνήθως στο ήμισυ της κεφαλής, έχει σφύζοντα χαρακτήρα (αίσθημα χτύπων της καρδιάς στο κεφάλι) και συνοδεύεται από ναυτία ή εμετούς.
• Ο πάσχων ενοχλείται από το έντονο φως, τους θορύβους και τις οσμές.
• Η δραστηριότητα επιδεινώνει τον πόνο, ο οποίος μερικές φορές υποχωρεί έπειτα από ύπνο.
• Συχνά υπάρχουν εκλυτικοί παράγοντες, όπως το οινόπνευμα, κάποια είδη τυριών, η σοκολάτα, η έλλειψη ύπνου και η εμμηνορρυσία στις γυναίκες.
• Της κεφαλαλγίας μπορεί να προηγείται είτε ένα ακαθόριστο αίσθημα δυσφορίας είτε αύρα, η οποία περιλαμβάνει διαταραχές από τα μάτια, αιμωδίες ή αδυναμία στα άκρα, ίλιγγο κ.λπ. και διαρκεί περίπου 5-30 λεπτά.
• Σπάνια η ημικρανία μπορεί να είναι επιπλεγμένη και να συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία επιμένουν και μετά την υποχώρηση του πόνου.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μετά την ηλικία των 50-60 ετών καθώς και στο 70% των εγκύων γυναικών οι ημικρανίες γίνονται αραιότερες και ηπιότερες.

ΑΙΤΙΑ
• Ο μηχανισμός πρόκλησης της ημικρανίας δεν είναι γνωστός. Ενοχοποιούνται παροδικές διαταραχές από τα εγκεφαλικά αγγεία σε άτομα με γενετική προδιάθεση.
• Μια κεφαλαλγία με τυπικούς χαρακτήρες ημικρανίας και φυσιολογική νευρολογική εξέταση δε χρειάζεται να διερευνηθεί με εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
• Μερικές φορές οι ημικρανίες συνδυάζονται στο ίδιο άτομο με κεφαλαλγίες τύπου τάσεως, ένα άλλο συχνό είδος κεφαλαλγίας.
• Οι κεφαλαλγίες τύπου τάσεως εντοπίζονται συνήθως σε ολόκληρο το κεφάλι, έχουν ήπια προς μέτρια ένταση, δε συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, δεν εμποδίζουν τη δραστηριότητα, συχνά είναι καθημερινές και υποχωρούν με κοινά παυσίπονα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η συχνότητα των ημικρανιών και η βαρύτητα των συμπτωμάτων αναγκάζουν ορισμένους ασθενείς να λαμβάνουν συχνά μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, να καταφεύγουν σε τμήματα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία και να αδυνατούν να εργαστούν. Είναι, συνεπώς, αναγκαία η εφαρμογή αποτελεσματικής θεραπείας. Για την αντιμετώπιση, λοιπόν, των ημικρανιών συνιστάται:

• Η αποφυγή εκλυτικών παραγόντων εφόσον υπάρχουν.
• Η φαρμακευτική θεραπεία που περιλαμβάνει τη συμπτωματική για την αντιμετώπιση του πόνου, καθώς και την προληπτική για τη μείωση της συχνότητας των κεφαλαλγιών.
• Για τη συμπτωματική αγωγή χορηγούνται αρχικά κοινά αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη ή η παρακεταμόλη.
• Εάν τα παραπάνω αναλγητικά δεν έχουν αποτέλεσμα, η κατεξοχήν θεραπεία του ημικρανικού πόνου γίνεται με μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται «τριπτάνες».
• Οι τριπτάνες αντιμετωπίζουν την ημικρανία γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Μία από αυτές είναι η φροβατριπτάνη, με μεγάλη διάρκεια δράσης, για να αποφεύγονται οι υποτροπές του πόνου, και ελάχιστες παρενέργειες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
• Οι τριπτάνες καλό θα είναι να χορηγούνται από ειδικό γιατρό και να αποφεύγονται σε ημικρανίες με αύρα, καθώς και στις επιπλεγμένες μορφές.
• Εφαρμόζοντας τις παραπάνω θεραπευτικές αρχές, το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς που πάσχουν αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τις ημικρανίες με εμφανή βελτίωση της ποιότητας ζωής.
• Εάν οι ημικρανίες είναι ιδιαίτερα συχνές, όπως 1 με 2 την εβδομάδα, θα πρέπει να προστεθεί στα παυσίπονα προληπτική αγωγή με πολλές δυνατότητες επιλογής φαρμάκων που χορηγούνται καθημερινά για μερικούς μήνες.

Διαβάστε περισσότερα...

Ελαφρύ εγκεφαλικό



Τι κρύβεται πίσω από αυτό
.
Ακόμα και το ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αλλά απαρατήρητες επιπτώσεις, όπως κατάθλιψη, προβλήματα όρασης και δυσκολία στη σκέψη, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο για το εγκεφαλικό επεισόδιο, στον Καναδά, υποδεικνύουν ότι χρειάζονται νέες οδηγίες για την αγωγή και τον έλεγχο των ελαφρών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η ερευνήτρια Annie Rochette, από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις στην καθημερινότητά τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 200 ασθενείς, 6 εβδομάδες μετά το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο και ανακάλυψαν μεγαλύτερο ποσοστό αϋπνίας και κατάθλιψης. Σχεδόν το 25% των ασθενών είχε κλινική κατάθλιψη. Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης σημαντική πτώση στην ποιότητα ζωής.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αγωγή για συμπτώματα κατάθλιψης, όπως κούραση, απώλεια όρεξης, έλλειψη συγκέντρωσης, διαταραγμένος ύπνος και σκέψεις για αυτοκτονία, θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάρρωσης σε ασθενείς με ελαφρύ εγκεφαλικό.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 62 χρόνια. Περίπου το 40% εργαζόταν πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο και ανησυχούσε σχετικά με την επιστροφή στην εργασία.

Άλλοι ασθενείς ανησυχούσαν σχετικά με τη φροντίδα της οικογένειας και αν θα μπορούσαν να οδηγήσουν. Πολλοί φοβόντουσαν για επόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο και αισθάνονταν αβεβαιότητα για το μέλλον.

Ο Dr. Michael Hill, από το Heart and Stroke Foundation, δήλωσε ότι άνθρωποι που υπέστησαν ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο τα επόμενα 2 χρόνια σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και πρόσθεσε ότι η κατάλληλη αγωγή και ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη επόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παρά τις ανησυχίες τους, λίγοι από τους ασθενείς εξετάστηκαν για προβλήματα όρασης ή νοητικών ικανοτήτων, που συχνά είναι λιγότερο εμφανή σε σχέση με προβλήματα κίνησης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σχεδόν το 25% των ασθενών αντιμετωπίζονται στα επείγοντα και δεν εξετάζονται από νευροψυχολόγους ή λογοθεραπευτές.

Η Rochette πρόσθεσε ότι συνιστάται στους ασθενείς να δουν τον οικογενειακό τους ιατρό αλλά δεν τους δίνονται άλλα μέσα ή αποκατάσταση. Όταν βρεθούν πίσω από το τιμόνι ορισμένοι φοβούνται πολύ.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι νέες οδηγίες θα βοηθούσαν περισσότερους ανθρώπους να λάβουν την ενδεδειγμένη φροντίδα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η τεστοστερόνη προστατεύει από καρδιακό ή εγκεφαλικό



Νέα έρευνα από τη Σουηδία.

Οι λίγο προχωρημένης ηλικίας άντρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε άνδρες ηλικίας 70-80 ετών έδειξε ότι το ¼ του γκρουπ με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές ασθένειες ή εγκεφαλικό συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Η επικεφαλής της έρευνας Ana Tivesten, από το πανεπιστήμιο Sahlgrenska στο Goteborg της Σουηδίας δήλωσε ότι: «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι ηλικιωμένοι άντρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν μια σχετική προστασία απέναντι σε καρδιαγγειακά νοσήματα και κατά συνέπεια όσοι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αποτελούν δείκτη για υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Η ομάδα μελέτησε 2.400 άντρες από τη Σουηδία, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.


Διαβάστε περισσότερα...

Καβάλα: Ο Δήμος ζητά να επιστραφούν 165 χιλ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Καβάλας μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού διαπιστώθηκε ότι συνολικά είκοσι επτά άτομα από ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας λάμβαναν κοινωνικό επίδομα ενώ δε θα έπρεπε.


Το ποσό των 165.330,75 ευρώ ζητάει ο δήμος Καβάλας να του επιστραφεί από συνολικά είκοσι επτά άτομα για κοινωνικά - προνοιακά επιδόματα που λάμβαναν χωρίς να τα δικαιούνται.

Μετά από εκτεταμένο έλεγχο που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Καβάλας μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού διαπιστώθηκε ότι συνολικά είκοσι επτά άτομα από ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας λάμβαναν κοινωνικό επίδομα ενώ δε θα έπρεπε.

Συγκεκριμένα, στις πλειονότητες των περιπτώσεων πρόκειται για ζευγάρια όπου το επίδομα το λάμβανε ο σύζυγος ή η σύζυγος που είχε αποδεδειγμένα αναπηρία άνω των 67% και δεν ελάμβανε σύνταξη από κανέναν ασφαλιστικό φορέα. Η καταβολή του επιδόματος σταματάει όταν αποβιώσει το άτομο που το λάμβανε. Οι συγγενείς δεν δήλωναν στην υπηρεσία το θάνατο ώστε να σταματήσει η καταβολή, με αποτέλεσμα το επίδομα να συνεχίζουν να το λαμβάνουν είτε ο άλλος σύζυγος, είτε τρίτα συγγενικά πρόσωπα.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από τα μισά άτομα έχουν αποδεχθεί την οφειλή προς τον δήμο Καβάλας και καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν είτε με εφάπαξ καταβολή αν το ποσό είναι μέχρι 500 ευρώ, είτε σε έξι μηνιαίες δόσεις αν το ποσό είναι μέχρι 3000 ευρώ, είτε σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις αν το ποσό είναι άνω των 3000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με την εφαρμογή του νόμου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Πρόνοια) πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Καβάλας. Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής είχε δηλώσει τότε πως θα ξεκινήσει έλεγχος προκειμένου να εξακριβωθεί η νόμιμη καταβολή των επιδομάτων σε όσους τα δικαιούνται. Μάλιστα εξ αυτού του ελέγχου είχε καθυστερήσει για κάποιους μήνες η καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων στους δικαιούχους.

Ο κ. Σιμιτσής δήλωσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι οι έλεγχοι της υπηρεσίας θα συνεχιστούν ώστε να υπάρχει απόλυτη νομιμότητα στην καταβολή των επιδομάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Έως 25% η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα



Μειώσεις εξήγγειλε ο Λοβέρδος για θεραπεία χρόνιων ή εξαιρετικά σοβαρών παθήσεων.

Το ακριβές ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων δικαιούχων στα φάρμακα, καθορίζεται με προσθήκη στο σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη σημερινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα στις δαπάνες εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχουν στους ασφαλισμένους, συνταξιούχους και τα μέλη των οικογενειών τους οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, το ποσοστό συμμετοχής καθορίζεται στο 25% της αξίας του φαρμάκου. Ωστόσο για φάρμακα που χορηγούνται για θεραπεία χρόνιων ή εξαιρετικά σοβαρών παθήσεων, το ποσοστό μπορεί να είναι μειωμένο στο 10% ή ακόμα και 0%.

Παράλληλα με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Υγείας, θα συνταχθεί κατάλογος με τις παθήσεις, τα φάρμακα των οποίων θα χορηγούνται με το μειωμένο ποσοστό και ο ΕΟΦ μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης αναλαμβάνει την υποχρέωση σύνταξης καταλόγου κατάταξης των φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία αντιστοιχίζοντας στο κάθε φάρμακο, το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής.

Με τη δεύτερη νομοτεχνική προσθήκη καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις σχετικά με την εγκατάσταση των μονάδων ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ προστέθηκε και νέο άρθρο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να εκδίδει υγειονομικές διατάξεις οι οποίες θα αφορούν στη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και προβλέπονται αυστηρά χρηματικά πρόστιμα ακόμα και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους , σε περίπτωση που οι διατάξεις παραβιάζονται.

Επίσης, τροποποιήθηκε και η σχετική διάταξη έτσι ώστε οι Πανεπιστημιακοί ιατροί του ΕΣΥ δεν θα μπορούν να χειρουργούν σε ιδιωτικά ιατρεία αλλά θα μπορούν να έχουν ιατρείο δυο φορές την εβδομάδα εφόσον όμως συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγείτε από τα γκρίζα μαλλιά



Με ένα χάπι.

Ορισμένοι (και κυρίως ορισμένες) τα βρίσκουν γοητευτικά. Άλλοι τα μισούν και προσπαθούν να τα εξαφανίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, αν οι επιστήμονες έχουν δίκιο, σε τέσσερα χρόνια θα κυκλοφορεί ένα χάπι που αν το παίρνετε καθημερινά τα μαλλιά σας δεν θα γκριζάρουν ποτέ.

Το χάπι αυτό, που στηρίζεται σε απόσταγμα φρούτων, είναι αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας στο εργαστήριο της L’Oreal, που φιλοδοξεί να ελέγξει στο μέλλον την αγορά των βαφών μαλλιών.

Εκατοντάδες εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέρος σε τεστ ασφαλείας για να διαπιστωθεί ότι το προϊόν δεν έχει τοξικές παρενέργειες. Η εταιρεία παραδέχεται ότι η αποτελεσματικότητα του χαπιού δεν θα αποδειχθεί προτού περάσει μία δεκαετία από τη χρησιμοποίησή του, δεδομένου ότι το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι μια πολύ αργή διαδικασία. Οι έρευνες γίνονται μυστικά.

Ο μηχανισμός δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί πριν από τον Μάιο του 2013 και τη Διεθνή Σύνοδο Ερευνητικής Δερματολογίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα μορφωμένη, 40 έως 55 ετών, θύμα της βίας...

Ανησυχητικά τα στοιχεία της Γεν. Γραμματείας Ισότητας Φύλων.


Ενδιαφέρον αλλά συνάμα και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που κατέγραψε η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων για τη βία κατά των γυναικών σε διάστημα μόλις έξι μηνών.

Πάνω από 2.000 άτομα επικοινώνησαν τηλεφωνικός με την υπηρεσία, για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη, προκειμένου να τους παράσχουν αρωγή και να αντιμετωπιστεί σύρριζα η ενδοοικογενειακή βία.

Η επικοινωνία έγινε είτε από τις ίδιες τις γυναίκες - θύματα είτε από φίλους ή συγγενείς των θυμάτων αυτών.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, επί του συνόλου των κλήσεων, το 79% δηλαδή, 1.653 αφορούν σε καταγγελία περιστατικών έμφυλης βίας. Από αυτές το 60%, δηλαδή, 1.247 κλήσεις αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ μόλις το 19% δηλαδή, 406 άτομα αφορούσαν σε καταγγελίες τρίτων προσώπων, συγγενών ή φίλων.

Από τις 1.247 κλήσεις που αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 1.082 κλήσεις (87%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο/σύντροφο, οι 46 κλήσεις (4%) σεξουαλικής παρενόχλησης, και οι 20 κλήσεις για βιασμό ενώ 112 κλήσεις (9%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας πέραν των παραπάνω.

Από 40 – 54 ετών τα περισσότερα θύματαΜακροχρόνια άνεργες είναι, ως επί των πλείστων, οι περισσότερες κακοποιημένες γυναίκες αφού ανταποκρίνονται στο 38% του ποσοστού, ενώ το 35% είναι απασχολούμενες (από τις οποίες το 12% αυτοαπασχολούμενες) και μόλις το 11% είναι ανενεργές.

Το «βαρύ» χέρι του άνδρα μέσα στο σπίτι φαίνεται πως επισκιάζει τις ηλικίες από 40 έως και 54 ετών με ποσοστό 30%. Αμέσως μετά ακολουθούν οι ηλικίες των γυναικών από 25 έως και 39 ετών με ποσοστό 26%. Το 14% είναι από 55 έως και 64 ετών και μόλις το 4% είναι νέες γυναίκες από 15 έως και 24 ετών.

Μορφωμένες Ελληνίδες τα θύματα βίαςΑξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 77% αυτών των γυναικών είναι Ελληνίδες και μόλις το 11% είναι μετανάστριες. Ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόλις της τάξης του 1% είναι θύματα που ανήκουν σε μειονότητες ενώ το 2% είναι ΑΜΕΑ. Πάντως, το μορφωτικό επίπεδο των θυμάτων αυτών είναι αρκετά υψηλό, αφού το 15,5% των γυναικών αυτών, κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, το 15% είναι απόφοιτοι γυμνασίου και το 12% λυκείου. Το 7% των γυναικών έχουν τελειώσει σχολή σε ΙΕΚ και μόλις το 0,3% των θυμάτων αυτών είναι τυπικά αναλφάβητες.

Τα στοιχεία αυτά πρόκειται να σχολιασθούν στην Ημερίδα «Βία κατά των Γυναικών – Μεθοδολογία Συμβουλευτικής» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30/9/2011, ώρα 09:30-15:30 στο Αμφιθέατρο Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 & Α. Πάντου – δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο).



Διαβάστε περισσότερα...

Εξοπλίζεται ο στόλος του ΟΑΣΘ



Αποσύρονται λεωφορεία δεκαπενταετίας.

Με 123 νέα λεωφορεία θα ανανεωθεί ο ΟΑΣΘ ο οποίος σταδιακά αντικαθιστά οχήματα με περισσότερα από 15 χρόνια ζωής. Τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη και θα παραδοθούν 18 νέα λεωφορεία των 100 θέσεων.

Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2012 πρόκειται να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη ακόμα 15 λεωφορεία των 165 θέσεων, μετά από σύμβαση η οποία υπογράφηκε στη συνέχεια διαγωνισμού.

Όλα τα λεωφορεία θα διαθέτουν κλιματισμό, θα είναι προσβάσιμα στους ανθρώπους με αναπηρία, θα έχουν μόνον ένα σκαλοπάτι ώστε να είναι εύχρηστα για τους ηλικιωμένους και θα είναι αντιρρυπαντικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανατέλλει καινούργια μέρα για αναπήρους

Από την επίσκεψη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής στα γραφεία του τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες.


Προσλήψεις, επιδόματα και αμεσότερα μέτρα ενσωμάτωσης .

Αλλάζει ριζικά το σκηνικό των υπηρεσιών που προσφέρονται στα άτομα με αναπηρίες. Αυξάνεται ο προϋπολογισμός στα 35 εκ. και με τη βοήθεια του τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, εφαρμόζεται πλέον και στην Κύπρο η Σύμβαση του ΟΗΕ.

Πιο αισιόδοξα φαίνεται να είναι τα πράγματα για τα άτομα με αναπηρίες, αφού με την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματά τους, πλέον διαφοροποιείται τόσο ο τρόπος λειτουργίας των κέντρων Αξιολόγησης, όσο οι διαδικασίες αξιολόγησης, τα εξειδικευμένα πρωτόκολλα που θα συμπληρώνονται, το είδος της κάρτας αναπηρίας, αλλά και οι εκθέσεις που θα εκδίδονται.

Αν και ήδη στο τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες λειτουργούν προγράμματα κοινωνικών συνοδών, απασχόλησης, δίνονται επιδόματα και υπάρχει ο νόμος ποσόστωσης και αξιολόγησης αναπήρων από γιατρούς, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, Χριστίνα Φλουρέντζου Κακουρή, δηλώνει ότι ο κύριος στόχος αυτή τη στιγμή «είναι μέσω ενός επιστημονικού συστήματος και μιας αξιολόγησης η οποία θα είναι συνεχούς ροής, δηλαδή θα αξιολογούνται συνεχώς άτομα στα τρία κέντρα αξιολόγησης, που θα δημιουργηθούν για να διαπιστώνονται οι ανάγκες τους (είτε είναι οικονομικής φύσεως, είτε είναι ανάγκες για κατάρτιση, απασχόληση, συνοδούς).

Τώρα όλα αυτά θα μπορούν να διαπιστώνονται σε πολύ πιο ολοκληρωμένο και επιστημονικό βαθμό, για να μπορεί η πολιτεία να αποφασίζει τι παρεμβάσεις χρειάζεται κάθε άτομο, με στόχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενσωμάτωσή του». Σε επίσκεψη που είχε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών χθες, στα νέα γραφεία του τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, στα Λατσιά, σημειώθηκαν γι' άλλη μια φορά τόσο τα προβλήματα των αναπήρων όσο και νέες προοπτικές για την κοινωνική ενσωμάτωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Τρία κέντρα αξιολόγησης για 15.000 αναπήρους

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για την ευημερία των ατόμων με αναπηρία από 20 εκ., που είναι το 2011, σε 35 εκ. το 2012, κάτι που δείχνει ανάμεσα σε άλλα ότι αυξάνονται και οι ενέργειες για κάλυψη των διαφόρων αναγκών σε όλες τις κατηγορίες αναπηριών.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη από τον ταχύ τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες, που σκοπό έχουν το όφελος της ευημερίας των αναπήρων, ώστε να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία και δηλώνει ευτυχής που το ΤΚΕΑΑ παρακολουθεί και εφαρμόζει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, συντονίζει την αξιολόγηση των αναπήρων σε τρία κέντρα αξιολόγησης για 15.000 αναπήρους όλων των κατηγοριών, και τέλος προσπαθούν με κάθε τρόπο για την καλύτερη και αμεσότερη ενσωμάτωση των αναπήρων στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, Σοφοκλής Φυττής, ανέφερε ότι είναι σημαντικό ότι με την εφαρμογή του νόμου ποσόστωσης το 2010, διορίστηκαν στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία 28 άτομα εκπαιδευτικοί με αναπηρίες και φέτος προβλέπεται να διοριστούν ακόμα 35. «Είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για να εργάζονται οι ανάπηροι ως εκπαιδευτικοί διαφόρων κατηγοριών και να φαίνονται χρήσιμοι στην κοινωνία, και να μην περιορίζονται άνεργοι στο σπίτι τους παίρνοντας μόνο το επίδομα», δήλωσε ο κ. Φυττής, τονίζοντας ότι είναι επίσης σημαντικό το ότι όλοι οι ανάπηροι, ακόμα και να βρουν εργασία, συνεχίζουν και παίρνουν το αναπηρικό επίδομα από το τμήμα.

Επιδόματα κατά κατηγορίες

Τα θέματα που αφορούν το τμήμα αλλά και οι αναπηρίες είναι πάρα πολλές και για όλα, ακόμα και για τις ψυχικές αναπηρίες, σύμφωνα με τον κ. Φυττή, υπάρχουν λύσεις όπου με διάλογο και δρομολόγηση μπορούν να λυθούν. Η κ. Φλουρέντζου, αναφέροντας τη δυσκολία πολλές φορές στο να βρουν γιατρούς για να μπουν στις πολυθεματικές ομάδες αξιολόγησης, εξήγησε ότι με τη μηχανογράφηση υπηρεσιών θα λυθεί και το πρόβλημα αυτό. Όσον αφορά ορισμένες ασθένειες οι οποίες είναι εξελισσόμενες με το χρόνο, πρότειναν να γίνονται εξετάσεις κατά στάδια, πχ κάθε χρόνο. Τέλος, σχετικά με τα επιδόματα, ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να δίνονται κατ' άτομο, αλλά κατά κατηγορίες, εξηγώντας ότι πιθανόν να υπάρχουν 3, 4 είδη επιδομάτων, ανάλογα με την αναπηρία.

Ισότιμη απόλαυση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και η νομική της ισχύ ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 20
11.
Σκοπός της Σύμβασης είναι να προάγει, να προστατεύσει και να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών απ' όλα τα άτομα με αναπηρίες, καθώς και να προάγει το σεβασμό για την εγγενή αξιοπρέπειά τους. Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες ετοίμασε το 2010 εσωτερικούς κανονισμούς, που εγκρίθηκαν από την Υπουργό Εργασίας, για τη λειτουργία των Πολυθεματικών Επιτροπών για την αξιολόγηση των ατόμων με αναπηρίες, μέσω της αγοράς υπηρεσιών ιατρών και άλλων επαγγελμάτων υγείας.

Το νέο Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας σχεδιάζεται στη βάση του προτύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την προοπτική να δημιουργήσει μια ορθή, επιστημονική και ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για την αναπηρία στην Κύπρο, που θα επιτρέψει τη στόχευση των παρεμβάσεων της Πολιτείας για την ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Απειλή για την υγεία τα ανθεκτικά μικρόβια



Στο 40,5% οι θάνατοι από νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ολοένα και συχνότερα διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια πως οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οφείλονται σε μικρόβια ανθεκτικά σε μεγάλο αριθμό αντιβιοτικών, περιορίζοντας έτσι τις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση τους.

Στην Ελλάδα οι θάνατοι συνεπεία νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά ή πανανθεκτικά μικρόβια όπως η κλεμπσιέλλα, το ακινετοβακτηρίδιο και η ψευδομονάδα, ανέρχονται στο 40,5% ενώ παρατείνεται η νοσηλεία του 25,8% των ασθενών. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προγράμματος παρακολούθησης νοσοκομειακών λοιμώξεων που ξεκίνησε στην αρχή του έτους το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στα ελληνικά νοσοκομεία οι ανθεκτικές νοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν πάρει ενδημικό χαρακτήρα και για αυτό αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία στο νοσοκομειακό χώρο, επισημαίνει ο καθηγητής παθολογίας λοιξιωλογίας στο ΑΠΘ Παύλος Νικολαϊδης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του προγράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ για παρακολούθηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από κλεμπσιέλλα, ψευδομονάδα και ανικετοβακτηρίδιο, το υψηλότερο ποσοστό απομόνωσης αυτών των μικροβίων παρατηρείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και ανέρχεται στο 54,3%. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χειρουργικές κλινικές είναι 17% και στις παθολογικές 28,7%. Από το τα τρία αυτά είδη παθογόνων μικροβίων , τα οποία είναι ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, συχνότερα απομονώνεται η κλεμπσιέλλα (49,4%). Σύμφωνα με τον κ Νικολαϊδη, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι βρέθηκε ένα ποσοστό 5% της κλεμπσιέλλας και του ακινετοβακτηριδίου και ένα ποσοστό 4% της ψευδομονάδας που είναι πανανθεκτικά, δηλαδή είναι ανθεκτικά σε όλους τους αντιμικροβιακούς παράγοντες.

«Οι λοιμώξεις είναι συχνό πρόβλημα για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και σχετίζονται τόσο με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα όσο και με αυξημένο κόστος νοσηλείας. Η σήψη είναι η κύρια αιτία θανάτου σε μή στεφανιαίες μονάδες με θνητότητα που αγγίζει το 60% και αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών εξόδων για νοσηλεία στη ΜΕΘ» επισημαίνει σε ανακοίνωση που θα κάνει στο συνέδριο ο αναισθησιολόγος -εντατικολόγος διευθυντής ΜΕΘ του Ιατρικού Διαβαλκανικού Γεώργιος Δαδούδης.

«Πολλές έρευνες δείχνουν ότι συχνά πάνω από το 50% των λοιμώξεων στη ΜΕΘ αφορούν πολυανθεκτικά στελέχη» αναφέρει ο κ Δαδούδης . Σύμφωνα με τον ίδιο οι αιτίες που προκαλούν ανάπτυξη ανθεκτικότητας στους μικροοργανισμούς στη ΜΕΘ είναι:

- η παρουσία πολλών επιβαρυντικών καταστάσεων στους ασθενείς της ΜΕΘ όπως σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, κακοήθειες
- η προηγούμενη μακροχρόνια παραμονή στο νοσοκομείο και η λήψη ισχυρών αντιβιοτικών συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από την εισαγωγή στη ΜΕΘ
- η ύπαρξη πολλών καθετήρων και σωλήνων που είναι απαραίτητοι για την παρακολούθηση ζωτικών σημείων και υποστήριξη ζωτικών λειτουργιών στη ΜΕΘ όπως κεντρικός φλεβικός καθετήρας τραχειοσωλήνας, καθετήρας Foley
- η επαφή των ασθενών με επαγγελματίες υγείας που συχνά μεταφέρουν πολυανθεκτικά μικρόβια από ασθενή σε ασθενή.


Διαβάστε περισσότερα...