Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Τα πιο σέξι επαγγέλματα για τους άντρες και τις γυναίκες


Ο «κ. Τέλειος» είναι ή γιατρός ή κάποιος πολύ δημιουργικός.
Μια γυναίκα που έχει τη διάθεση να διορθώνει τα λάθη, πιστεύει στο δίκαιο και παραμένει ψύχραιμη κάτω από πιεστικές καταστάσεις.

Κάπως έτσι, με αυτά τα χαρακτηριστικά, φαντάζονται οι άντρες τις γυναίκες που δηλώνουν ότι ασχολούνται επαγγελματικά με τη δικηγορία και συγκεκριμένα με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Οι δημοσιογράφοι από την άλλη, όπως αναφέρει μια δημοσκόπηση που παρουσίασε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, θεωρούνται ως ευφυείς, με γρήγορη σκέψη και σέξι τρόπο ζωής.

Στους άντρες, ένας γιατρός εξακολουθεί να θεωρείται ως ένας από τα πιο ελκυστικά επαγγέλματα.

Οι γυναίκες τους βλέπουν ως πολύ περιποιητικούς, υποστηρικτικούς και με αυθεντία, όπως αναφέρει η έρευνα «Valentine's Day Dream Date», που είχε ως κεντρικό θέμα τα πιο «εντυπωσιακά επαγγέλματα», που εγγυώνται σίγουρη επιτυχία… στον ερωτικό τομέα!

Τη μελέτη έγραψε η Mary Balfour, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του πρώτου πρακτορείου γνωριμιών της Μ. Βρετανίας, το οποίο άνοιξε πριν από 30 χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε για τη χρονιά που μας πέρασε, οι γυναίκες δικηγόροι-υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι αξιολογήθηκαν ως τα πιο σέξι επαγγέλματα, που ονειρεύονται οι άντρες που ψάχνουν τον έρωτα της ζωής τους, ενώ για τις γυναίκες ο «κ. Τέλειος» ήταν είτε γιατρός, αρχιτέκτονας ή κάποιος που απασχολείται με ένα δημιουργικό επάγγελμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες αναζητούν στις μέρες μας συντρόφους που είναι δημιουργικοί, ή που αναδεικνύουν τον περιποιητικό τους χαρακτήρα, αντί για κάποιον τραπεζίτη σε θέση ευθύνης, για παράδειγμα.

Και παρότι οι θέσεις ισχύος εξακολουθούν να παίζουν κάποιο ρόλο στην επιλογή συντρόφου, η ικανοποίηση που νιώθει κανείς από τη δουλειά του, και το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους αξιολογήθηκαν ως «πολύ σέξι» τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 615 γυναίκες, ηλικίας 24-68 ετών και 489 άντρες, 30-72 ετών.

Ο «κ. Τέλειος» (2012/13)
1. Γιατρός
2. Αρχιτέκτονας
3. Δημιουργικό επάγγελμα
4. Κατασκευαστής επίπλων
5. Κινηματογραφιστής
6. Ακαδημαϊκός
7. Επιχειρηματίας
8. Γραφίστας
9. Περιβαλλοντολόγος
10. Μηχανικός

Η «κα Τέλεια» (2012/13)
1. Δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
2. Δημοσιογράφος
3. Σχεδιαστής ιστοσελίδων
4. Φωτογράφος
5. Marketing
6. Διαφημίστρια
7. Events manager
8. Δημιουργικό επάγγελμα
9. PR- Δημόσιες Σχέσεις
10. Αρχιτέκτονας



Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης


Μεγάλη ευκαιρία για άλλους δανειστές…

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους περισσότερο από 10% μετά την παγκόσμια κρίση του 2007-2008, περιορίζοντας τους κινδύνους για τους ισολογισμούς τους, περιορίζοντας ωστόσο και τις πιστώσεις στις επιχειρήσεις, καθυστερώντας έτσι την ανάκαμψη της οικονομίας της ηπείρου.

Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση αυτή, οι επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικές λύσεις - όπως τα τιτλοποιημένα δάνεια και τις εκδόσεις ομολόγων, τις εταιρείες συμμετοχών (private equity firms), τον δανεισμό από τους προμηθευτές τους και τους ιδιώτες αποταμιευτές - για να αντλήσουν κεφάλαια. Αν και πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες αρνούνται ότι περιορίζουν τις πιστώσεις, επιρρίπτοντας στην ασθενή ζήτηση την ευθύνη για τη μείωσή τους, η διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μακριά από τον τραπεζικό δανεισμό φαίνεται ότι θα διατηρηθεί, ακόμη και όταν σταματήσει η συρρίκνωση των τραπεζικών ισολογισμών.

Στην ΕΕ, όπου προηγουμένως τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων αντλούταν από τις τράπεζες - ποσοστό διπλάσιο απ' αυτό των αμερικανικών επιχειρήσεων -, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για άλλους δανειστές. «Οι επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να διαφοροποιήσουν (τις πηγές χρηματοδότησής τους)», δήλωσε ο κ. Ρίτσαρντ Κράνφιλντ που συμβουλεύει επιχειρηματικούς πελάτες για τη χρηματοδότησή τους στη δικηγορική εταιρεία Allen & Overy στο Λονδίνο. Εκτιμώντας ότι οι τράπεζες μπορεί να βρίσκονται στο μέσο μόνο μίας δεκαετίας τροποποίησης των επιχειρηματικών μοντέλων τους μετά την παγκόσμια κρίση, ο κ. Κράνφελντ σημείωσε: «(Οι τράπεζες) συνεχίζουν την προσαρμογή, την απλοποίηση των δομών και την έξοδό τους από ορισμένες εργασίες και το γεγονός αυτό δημιουργεί πιέσεις στο … πού μπορούν να δανείζουν».

Οι τράπεζες στην Ευρώπη μπορεί να λένε ότι είναι «ανοικτές για δουλειές» και να αρνούνται τις ευθύνες για τη συρρίκνωση τον Δεκέμβριο κατά 2 δις. ευρώ των πιστώσεων και του δανεισμού στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, αλλά οι πελάτες τους, ιδιαίτερα οι μικρότερες επιχειρήσεις, έχουν άλλη άποψη. Η απογοήτευση από τις ευρωπαϊκές τράπεζες προσφέρει ευκαιρίες σε άλλου είδους δανειστές, μεταξύ των οποίων και στις εταιρείες συμμετοχών, οι οποίες κατά κανόνα αγοράζουν επιχειρήσεις για να τις πουλήσουν αργότερα. «Οι εταιρείες είναι σήμερα πολύ πιο πρόθυμες να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές χρηματοδότησης, επειδή έχουν υποφέρει αρκετά από το ότι οι τράπεζες δεν τις στηρίζουν στη διάρκεια της κρίσης», δήλωσε ο κ. Μιγκέλ Ρουέντα, εταίρος στο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity fund) JZCP, το οποίο σύστησε πέρυσι μία μεικτή εταιρεία (joint venture) για να δανείζει ισπανικές επιχειρήσεις.

Είναι ήδη φανερή μία μεγάλη μεταβολή στις πηγές εταιρικής χρηματοδότησης. Οι (μεγάλες ευρωπαϊκές) επιχειρήσεις άντλησαν το 27% περίπου των χρηματοδοτικών αναγκών τους από κοινοπρακτικά τραπεζικά δάνεια (syndicated bank loans), όσο περίπου και οι αντίστοιχες αμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters. Το 2007, το ποσοστό χρηματοδότησης από τέτοια δάνεια έφθανε στο 62%. Οι μεγάλες εταιρείες άντλησαν τα δύο τρίτα των κεφαλαίων τους την τελευταία 4ετία από εκδόσεις ομολόγων και το 6% από εκδόσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Υπήρξε ένας κατακλυσμός επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους - μεταξύ των οποίων και από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία - που προσέφυγαν για πρώτη φορά στην αγορά ομολόγων. Ο αριθμός των εταιρειών που έκανε χρήση της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων υψηλών αποδόσεων ήταν διπλάσιος το 2013 σε σχέση με το 2012 και ο οίκος S&P ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πιστοληπτική αξιολόγηση 175 μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών στη Δυτική Ευρώπη για πρώτη φορά.

Αν και οι εκδόσεις ομολόγων αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή μη τραπεζικών πιστώσεων, για πολλές μικρότερες εταιρείες είναι δαπανηρές και δύσκολες. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες επιλογές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για την αναβίωση των τιτλοποιημένων δανείων, τα οποία είχαν απαξιωθεί εξ αιτίας του ρόλου τους στην κρίση, δηλαδή το πακετάρισμα σε ομόλογα των δανείων που έχουν δοθεί σε διάφορους δανειολήπτες. Ακόμη πιο τολμηρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί τρόπους να διοχετεύσει τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών σε μακροχρόνιες επενδύσεις, χρηματοδοτώντας μικρές εταιρείες, υποδομές και άλλα προγράμματα. Ορισμένα ταμεία συνεργάζονται με τράπεζες για να δίνουν από κοινού δάνεια, με το ταμείο να αναλαμβάνει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε πλήρη ισχύ η κυριαρχία των μικρών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία


Ποια είναι τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΟΒΕ.

Περισσότερα από 450.000 άτομα, που αντιστοιχούν στο 6,5% του ενεργού πληθυσμού (ηλικίες 18- 64 ετών) ήταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2012, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, με τίτλο: «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;» που παρουσίασε σήμερα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Από τα ευρήματα της μελέτης του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι η κρίση έχει θέσει σε κίνηση κάποιες διαδικασίες αναδιάρθρωσης, ακόμα και στο επίπεδο της μικρής επιχειρηματικότητας που χαρακτηρίζει το ελληνικό επιχειρείν. Η ποιοτική βελτίωση των επιχειρηματικών εγχειρημάτων αποτυπώνεται στην άνοδο του ποσοστού των νέων επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και, αντίστροφα, στη μείωση του ποσοστού εκείνων που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα καταγράφει τη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που ήταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, τάση που συνδέεται με τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει τη διάρθρωση της εγχώριας οικονομίας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κυριαρχούν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, στην Ελλάδα πάνω από 450.000 άτομα, που αντιστοιχούν στο 6,5% του ενεργού πληθυσμού (ηλικίες 18-64 ετών) βρίσκονταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2012. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 8% που είχε καταγραφεί το 2011 για την επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων. Η πτώση συνδέεται με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς η ύφεση συρρικνώνει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θεωρούνται βιώσιμες.

Έτσι, ενώ το 2011 η Ελλάδα κατατασσόταν στην 4η υψηλότερη θέση ανάμεσα στις χώρες καινοτομίας, το 2012 βρίσκεται στη 12η θέση. Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα του 2013 καταγράφουν μια περαιτέρω πτώση του δείκτη στο 5,5%. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2013 ήταν περίπου 380.000 άτομα ή 70.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2012.

Πάνω από το ένα τρίτο (36,32%) των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων προέρχονται από το ηλικιακό κλιμάκιο 25- 34 ετών. Πρόκειται για θετικό γεγονός, καθώς μπορεί να υποτεθεί ότι οι νεότερες ηλικίες φέρνουν μαζί τους στον επιχειρηματικό στίβο νέες ιδέες και διάθεση πειραματισμού.

Αναφορικά με τον δείκτη καθιερωμένης επιχειρηματικότητας η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των χωρών καινοτομίας (12,3%). Ωστόσο, είναι σαφώς χαμηλότερο το ποσοστό σε σχέση με το 2011 (15,8%). Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ το 2012 ήταν το χειρότερο έτος της ύφεσης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία, η δομή της ελληνικής οικονομίας ως βασιζόμενης στη μικρή επιχείρηση δεν μεταβάλλεται. Η κυριαρχία των μικρών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία φαίνεται ότι υποχωρεί μόλις οριακά. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει οικονομία μικροεπιχειρηματιών.

Προς την ίδια κατεύθυνση, η Ελλάδα καταγράφει την δεύτερη υψηλότερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες καινοτομίας στη συνολική επιχειρηματικότητα.

Οι αντιλήψεις στην Ελλάδα σχετικά με την ύπαρξη επιχειρηματικών ευκαιριών εντός του επόμενου εξαμήνου καταγράφουν με ποσοστό 12,9% μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως για το 2012. Η επίπτωση της μακροχρόνιας ύφεσης της ελληνικής οικονομίας στον σχετικό δείκτη είναι αναμενόμενη. Ωστόσο, σε σχέση με την περίοδο 2008-2011 παρατηρείται μια σαφής αντιστροφή της πτωτικής τάσης (πχ το 2011 ήταν 10,9%). Φαίνεται λοιπόν ότι καταγράφεται μια τάση ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς περισσότερα άτομα από ό,τι στο παρελθόν διαπιστώνουν ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες γύρω τους. Επίσης, το 64,4% του δείγματος απαντά ότι η επιχειρηματικότητα είναι καλή επιλογή σταδιοδρομίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν μόνο 61%. Η αύξηση αυτή υποδηλώνει μια θετικότερη εκτίμηση για τις προοπτικές βιωσιμότητας νέων εγχειρημάτων σε σύγκριση με το παρελθόν, άρα ενδεχομένως υποδηλώνει και την προσδοκία ότι οι προοπτικές της οικονομίας αναμένεται να βελτιωθούν.

Η νέα επιχειρηματικότητα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη όχι τόσο μέσω του πλήθους των νέων εγχειρημάτων που θέτει σε λειτουργία, όσο κυρίως μέσω των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγαλύτερη σημασία έχει η καινοτομία, η εξωστρέφεια και οι προοπτικές δημιουργίας απασχόλησης των νέων εγχειρημάτων, παρά ο αριθμός τους.

Σχετικά με τις προοπτικές δημιουργίας απασχόλησης, από το σύνολο του δείγματος κατά την έρευνα πληθυσμού το 2012, το υψηλότερο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18 έως 64 ετών δήλωναν ότι δεν προσδοκούν να δημιουργήσουν πάνω από τέσσερις νέες θέσεις απασχόλησης σε βάθος πενταετίας, ενώ μόλις το 0,67% προσδοκούσαν να δημιουργήσουν μεταξύ 5 και 19 νέες θέσεις.

Αναλύοντας τον βαθμό εξωστρέφειας των νέων επιχειρήσεων προκύπτει πως το 2012 το 20,6% των νέων επιχειρηματιών δήλωναν ότι πάνω από το 25% των πελατών τους θα προέρχονται από το εξωτερικό. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν μόνο 16,1%. Από την άλλη πλευρά, 51,3% των νέων επιχειρηματιών δήλωναν ότι θα απευθυνθούν αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 44,8%.

Στην έκθεση του ΙΟΒΕ αναλύεται επίσης η γυναικεία επιχειρηματικότητα σε όρους προσδιοριστικών παραγόντων, αντιλήψεων και κινήτρων. Το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονταν το 2012 στην αρχική φάση επιχειρηματικής δραστηριοποίησης (επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων) στο σύνολο του γυναικείου πληθυσμού (ηλικίας 18-64) ήταν της τάξεως του 4,3%. Στον αντίποδα, το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών στο σύνολο του ανδρικού πληθυσμού (18-64) ανέρχεται στο 8,6%. Συνεπώς είναι προφανές πως η γυναικεία επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων υστερεί σημαντικά (σχεδόν κατά το ήμισυ) της ανδρικής.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράγει... μίμους η Ξάνθη


«Ξεφυτρώνουν» σε κάθε γωνιά της πόλης.

Σαν τα μανιτάρια «φυτρώνουν» οι μίμοι στο κέντρο της Ξάνθης, που τείνουν πλέον να μετατραπούν στο σήμα κατατεθέν της πόλης.

Άνδρες, μικρής αλλά και μέσης ηλικίας, φορώντας λευκές στολές και βάφοντας το πρόσωπό τους πιάνουν «στασίδι» στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, ήτοι την 28ης Οκτωβρίου και τον πεζόδρομο της Δαγκλή, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Κρατώντας συνήθως αυτοσχέδια άνθη και διατηρώντας τη σιωπή και την ακινησία τους προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των περαστικών ζητώντας με την μέθοδο της εικαστικής επαιτείας τον οβολό τους. Σύμφωνα με το thrakitoday.com, οι πολίτες, αν και το θέαμα δεν είναι σίγουρα κάτι το ασυνήθιστο ή τρομερά εντυπωσιακό, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αφήνοντας μερικές υποδιαιρέσεις του ευρώ μέσα στο πανέρι που τοποθετούν μπροστά τους.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε πριν από μερικές μήνες, αρχικά μεμονωμένα, ωστόσο σταδιακά άρχισε να επεκτείνεται.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων είναι ένα σημαντικό εργαλείο»


Μάξιμος Χαρακόπουλος: Θα φέρει την προστασία της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο απόφασης που ρυθμίζει τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων, η οποία καθιερώνεται με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου (4235/2014).

«Η συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ορθολογική χρήση τους και κατ' επέκταση την προστασία της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής, του περιβάλλοντος και εν τέλει της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν σχόλια και προτάσεις, προκειμένου να αξιοποιηθεί το νέο αυτό εργαλείο πιο αποτελεσματικά.

Σημειώνεται ότι η υπό διαβούλευση απόφαση αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση του τρόπου διάθεσης των γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και χρήσης μη εγκεκριμένων ή ληγμένων γεωργικών φαρμάκων, αλλά και στην επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον σκότωσε με μια γροθιά!


Τραγικό τέλος για 40χρονο στη Βρετανία - Σοκαριστικό βίντεο.

Με τη ζωή του πλήρωσε ο 40χρονος Andrew Young την παρατήρηση που έκανε σε έναν ποδηλάτη, ο οποίος κινείτο με το ποδήλατό του πάνω στο πεζοδρόμιο, στο Bournemouth της Βρετανίας.

Ο ποδηλάτης αποχώρησε αλλά ένας φίλος του, που ήταν μαζί του, στράφηκε κατά του Young και, όπως γράφει η Daily Mail, με μία και μοναδική γροθιά του στέρησε τη ζωή.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον 20χρονο Lewis Gill σε φυλάκιση μόλις τεσσάρων ετών- ουσιαστικά σε δύο χρόνια να είναι εκτός φυλακής-, ποινή που η μητέρα του αδικοχαμένου Young χαρακτήρισε «απόλυτα αστεία».

Το απίστευτο περιστατικό καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας και δείχνει τη μοιραία στιγμή που ο 40χρονος- ο οποίος πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, μια υψηλής λειτουργικότητας μορφή αυτισμού- δέχεται τη γροθιά και σωριάζεται αναίσθητος στο έδαφος.

Στη συνέχεια ο Gill απλά σηκώνεται και φεύγει, ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στο ακίνητο θύμα του.

Οι περαστικοί έσπευσαν να βοηθήσουν τον Young, όμως την επόμενη μέρα ο άτυχος άνδρας εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

304 σχέδια στο πρόγραμμα επενδύσεων


Απόφαση για ένταξη επιπλέον 304 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 52.513.745,67 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 27.650.573,50 ευρώ, στο πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πρόγραμμα έχουν ήδη ενταχθεί με απόφαση του ΥΠΑΑΝ, από τον περασμένο Οκτώβριο, 7.505 έργα συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 929.020.826,04 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 456.643.734,23 ευρώ.

Ωστόσο, δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα το σύνολο των προτάσεων που αξιολογήθηκαν με βαθμό πάνω από τη βάση (50), υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 20 Μαρτίου θα έχουν ολοκληρώσει το 30% της επένδυσης ή θα έχουν εγκεκριμένο δάνειο που να αντιστοιχεί στο 20%, τουλάχιστον, του προϋπολογισμού και θα υποβάλουν σχετική αίτηση επαλήθευσης στον ΕΦΕΠΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των σεισμών, εντάσσονται οριστικά όλα τα δυνητικά ενταγμένα έργα που υλοποιούνται στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Με άλλη απόφαση του κ. Χατζηδάκη, απλοποιούνται οι διαδικασίες επαλήθευσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επενδυτικών προτάσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση και να αυξηθεί η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, αποτυπώνονται και κατηγοριοποιούνται τα παραδοτέα που υποβάλλουν οι ενταγμένοι δικαιούχοι σε κάθε είδος επαλήθευσης (διοικητική ή επιτόπια), προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα καταβολής δημόσιας χρηματοδότησης.

Επίσης, καταγράφονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά επαλήθευσης τουλάχιστον του 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των δυνητικά ενταγμένων έργων και αποδεσμεύεται με τον τρόπο αυτό η ένταξη από την πιστοποίηση καταβολής της δημόσιας χρηματοδότησης.

Στον παρακάτω πίνακα η κατανομή των επενδύσεων που εντάχθηκαν σήμερα στο πρόγραμμα, ανά Περιφέρεια:

Περιφέρεια - Αριθμός επενδύσεων - Συνολικός προϋπ/σμός - Δημόσια Δαπάνη

1 Αν. Μακεδονία 22 - 4.411.770,25 -2.630.046,78

2 Αττική 2- 195.763,94 - 97.881,96

3 Βόρειο Αιγαίο 2- 413.885,02 - 206.942,51

4 Δυτική Ελλάδα 24 - 3.711.420,16 - 2.188.442,37

5 Ήπειρος 65 - 11.004.785,23 - 6.416.873,56

6 Θεσσαλία 44 - 4.794.360,57 - 2.385.108,01

7 Ιόνιοι Νήσοι 43 - 8.350.775,88 - 4.102.938,90

8 Κ. Μακεδονία 33 - 6.045.746,01 - 2.967.320,20

9 Κρήτη 0 0,00 - 0,00

10 Νότιο Αιγαίο 31- 6.487.597,48 -3.204.814,97

11 Πελοπόννησος 26 - 4.545.309,48 2.217.663,60

12 Στερεά Ελλάδα 12 - 2.552.331,65 1.232.540,64

ΣΥΝΟΛΟ 304 52.513.745,67 - 27.650.573,50



Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: Νόμιμο και συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ και των θυγατρικών εταιρειών της.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες, με οριακή πλειοψηφία, απέρριψε την προσφυγή της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και του πρόεδρου της Παναγιώτη Καλφαγιάννη.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η απόφαση με την οποία την 12η Ιουνίου 2013 σταμάτησε η εκπομπή του σήματος της ΕΡΤ.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), αποφάνθηκαν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μικρής διάρκειας, αφού σε μικρό σχετικά διάστημα λειτούργησε νέος κρατικός τηλεοπτικός φορέας και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα νομιμότητας.

Παράλληλα, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στην λειτουργία της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης δεν επιβάλλει την υποχρέωση στην Πολιτεία να δημιουργήσει κρατική τηλεόραση.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ υποστήριζε ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ προσκρούει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στα άρθρα 15 και 25 του Συντάγματος.

Αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, δεν θα είναι σε σύντομο διάστημα, λόγω των πολλών μειοψηφιών που έχει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποχώρηση των ποσοτήτων ανακύκλωσης το 2012


Λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Υποχώρηση στην ποσότητα αποβλήτων συσκευασίας λόγω της φθίνουσας κατανάλωσης προϊόντων έχει προκαλέσει τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική ύφεση, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της Info-bank Hellastat ΑΕ, η οποία εξετάζει τον εγχώριο κλάδο ανακύκλωσης & διαχείρισης απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), το 2012 τα απόβλητα συσκευασίας μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2011, ενώ την τελευταία τετραετία η σωρευτική μείωση ανέρχεται σε 31%. Επομένως, μείωση εμφανίζει και η ποσότητα συσκευασιών που ανακτάται και ανακυκλώνεται.

Το 2012 από το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΕΑΑ και των τρίτων εταιρειών του κλάδου ανακυκλώθηκαν συνολικά περίπου 440.000 τόνοι υλικών, ποσότητα μειωμένη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά 8%.

Το χαρτί αναδεικνύεται ως το πλέον ανακυκλώσιμο υλικό: το 2012 ανακυκλώθηκαν 213.000 τόνοι, ποσότητα που αποτελεί το 56% του συνόλου.

Η ποσότητα πλαστικού διαμορφώθηκε στους 57.000 τόνους (15%) ενώ ακολούθησε το γυαλί με 54.000 τόνους (14,2%), τα μέταλλα με 39.000 τόνους (10,3%) και το ξύλο με 17.000 τόνους (4,5%). Επομένως, οι εθνικοί στόχοι επιτυγχάνονται σε χαρτί / χαρτόνι, πλαστικό, γυαλί και ξύλο, ενώ αντιθέτως καταγράφεται υστέρηση στα μέταλλα.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ καθώς μόλις το 15% των απορριμμάτων ανακτάται και επεξεργάζεται ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η επίδοση αυτή διαμορφώνεται έως και σε 70% (ο στόχος τίθεται σε 50% έως το 2020).

Στη χώρα, σύμφωνα με την Info-bank Hellastat, εξακολουθούν να λειτουργούν αρκετές παράνομες χωματερές, παρά τη σημαντική μείωση που έχει επιτευχθεί διαχρονικά, γεγονός που συνεπάγεται δέσμευση σημαντικών κονδυλίων για την αποκατάστασή τους, αλλά και απειλή επιβολής προστίμων από την Ε.Ε.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Infobank Hellastat ανέλυσε τις οικονομικές καταστάσεις 43 επιχειρήσεων ανακύκλωσης & διαχείρισης μεταλλικών απορριμμάτων και 49 επιχειρήσεων μη μεταλλικών απορριμμάτων.
Όσον αφορά στον κλάδο ανακύκλωσης & διαχείρισης μεταλλικών απορριμμάτων, ο κύκλος εργασιών το 2012 διαμορφώθηκε σε 476,56 εκατ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 10,7% έναντι του 2011. Επτά στις δέκα επιχειρήσεις του δείγματος περιόρισαν τα έσοδα του προηγούμενου έτους.

Τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) μειώθηκαν κατά 29,6% σε 29,83 εκατ. ευρώ ενώ τα προ φόρων κέρδη σχεδόν υποδιπλασιάστηκαν, διαμορφούμενα σε 11,26 εκατ. ευρώ. Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν σε 7,8%, και 1,6% αντίστοιχα.

Ο δείκτης κεφαλαιακής μόχλευσης παρέμεινε σε επίπεδο οριακά χαμηλότερο της μονάδας. Ο εμπορικός κύκλος επιδεινώθηκε, διαμορφούμενος σε 56 ημέρες, από 34 ημέρες το 2011.

Η επιδείνωση της κερδοφορίας οδήγησε στη σημαντική κάμψη της αποδοτικότητας Ιδίων Κεφαλαίων (RοΕ) σε 5,5%, από 13,5% το προηγούμενο έτος.

Ο τομέας ανακύκλωσης & διαχείρισης μη μεταλλικών απορριμμάτων, σημείωσε κάμψη του κύκλου εργασιών του κατά 10,5%, στα 184,74 εκατ. ευρώ, μετά από συνεχή άνοδο τα τελευταία χρόνια, με το 55% των εταιρειών να εμφανίζουν χαμηλότερες πωλήσεις.

Τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) περιορίστηκαν κατά 21,5% στα 25,31 εκατ. ευρώ ενώ τα προ φόρων κέρδη υποδιπλασιάστηκαν, διαμορφούμενα σε 5,76 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε κατά τρεις περίπου μονάδες σε 10,3% ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ΚΠΦ ενισχύθηκε ελαφρώς σε 2,9%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής μόχλευσης διαμορφώθηκε σε 0,85 προς 1, από 1,03 προς 1 το 2011. Ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε στις 7 μόλις ημέρες. Η μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RοΕ) το 2012 μειώθηκε σε 3,6%, από 6,3% το 2011.



Διαβάστε περισσότερα...

Το μωρό που γεννήθηκε στη μέση του δρόμου!


Η μητέρα δεν πρόλαβε να φτάσει στο νοσοκομείο και έφερε την κόρη της στο σταυροδρόμι!

Η Polly McCourt γέννησε την υγιέστατη κορούλα της λίγα βήματα έξω από το σπίτι της, στη μέση του δρόμου και με την βοήθεια των... περαστικών!

Η γυναίκα από το Upper Eastside της Νέας Υόρκης δεν μπόρεσε να βρει ελεύθερο ταξί για να την μεταφέρει στο νοσοκομείο, λόγω της κίνησης στους δρόμους της μεγαλούπολης...

Το κοριτσάκι γεννήθηκε κάτω από το φανάρι της διασταύρωσης, μπροστά από το σπίτι της την Δευτέρα, εκεί που η μητέρα του μη μπορώντας να κάνει αλλιώς, ξάπλωσε στο δρόμο για να την φέρει στον κόσμο!

Η Polly και η Cian, όπως ονομάστηκε η μικρούλα, ευχαριστούν σύμφωνα με την FoxTV, την Isabel που ήταν η πρώτη περαστική που σταμάτησε και βοήθησε στη μοναδική γέννα, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο που τις μετέφερε, υγιείς, στο νοσοκομείο.

«Ούρλιαξε ''Θεέ μου γεννάω'' και αμέσως μετά αρχίσαμε να βλέπουμε το κεφαλάκι της μικρής», ανέφερε μια αυτόπτης μάρτυρας.

Όπως ήταν φυσικό, το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου και «ανέβηκαν» οι φωτογραφίες και τα σχόλια, υπό τον τίτλο «Το θαύμα της 3d Avenue».
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αθλητική Ακαδημία θα ιδρυθεί στον Πειραιά


Στόχος του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο.

Δρομολογήθηκε η λειτουργία Αθλητικού Σχολείου – Ακαδημίας στον Πειραιά, μετά από τη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Μιχαλολιάκος με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο. Η Αθλητική Ακαδημία θα εξυπηρετεί τη Νότια Ελλάδα ενώ ως καταλληλότερος χώρος επιλέγει η περιοχή του ΣΕΦ μια και πληροί τις προϋποθέσεις καθώς έχει και τις αθλητικές υποδομές που είναι απαραίτητες όπως και υποδομές για θαλάσσια αθλήματα.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε με πόρους από το ΕΣΠΑ αλλά και από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, να αξιοποιηθεί ως έδρα του Αθλητικού Σχολείου η «βίλλα Ζαχαρίου», στην οποία εκτός των άλλων θα λειτουργήσει Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας αλλά και ξενώνες.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας αλλά και του Δήμου Πειραιά είναι να λειτουργήσει το αθλητικό σχολείο το Σεπτέμβριο, με τη νέα σχολική χρονιά.



Διαβάστε περισσότερα...

«Οδός Μελίνας Μερκούρη» στο Μουσείο Μπενάκη


Φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη της.

Το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια χωρίς την Μελίνα Μερκούρη. Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, θέλοντας να την τιμήσει, εκδίδει το λεύκωμα με τίτλο «Μελίνα». Με αφορμή την κυκλοφορία του και σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη της.

H έκθεση, όπως και το λεύκωμα, αναδεικνύουν τη λαμπερή της προσωπικότητα και το διεθνούς εμβέλειας έργο της: την πορεία της στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την πολιτική, τις προσωπικές της στιγμές, το πάθος με το οποίο αγωνίστηκε για τον πολιτισμό και την Ελλάδα και το μοναδικό χάρισμα που είχε να εμπνέει και να συμπαρασύρει τον κόσμο στα οράματά της.

Στην έκθεση το πλούσιο φωτογραφικό υλικό πλαισιώνεται με προβολές που αναφέρονται στην καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της Μελίνας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται το «καμαρίνι της ηθοποιού Μελίνας Μερκούρη» από τις συλλογές του Θεατρικού Μουσείου.

Την ημέρα των εγκαινίων, στις 5 Μαρτίου, θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή τα Θεατρικά Βραβεία Μελίνα Μερκούρη, ενώ θα προηγηθεί ένα μέρος ένα μέρος της παράστασης «2013 Μελίνα Μ» του Κωνσταντίνου Ασπιώτη (04.03.2014, 19:00).

Επιμέλεια έκθεσης: Μανουέλλα Παυλίδου
Σχεδιασμός: Λίλη Πεζανού

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται και κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (09/03/2014, ώρα 11:00)
Διάρκεια: 1 ώρα & 40'

ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (09/03/2014, ώρα 13:00)
Διάρκεια: 1 ώρα & 50'

ΦΑΙΔΡΑ (09/03/2014, ώρα 15:15)
Διάρκεια: 1ώρα & 56'

ΔΟΚΙΜΗ (09/03/2014, ώρα 17:15)
Διάρκεια 1 ώρα & 32'

Προβολές θα πραγματοποιηθούν και τον Απρίλιο. Οι ταινίες καθώς και η μέρα και ώρα προβολής θα ανακοινωθούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένας σύγχρονος άγιος που αφιέρωσε τη ζωή του στα ορφανά


Γενναιόδωρος μέσα στην απόλυτη φτώχεια του.

Η κοινωνική προσφορά σε εκείνους που την έχουν πραγματικά ανάγκη χρειάζεται δέσμευση και συνέπεια… Και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, με δέσμευση και συνέπεια, για δεκαετίες τώρα ένας 99χρονος Βούλγαρος έχει αφιερώσει τη ζωή του στα ορφανά και κατάφερε να γίνει ένας σύγχρονος άγιος.

Ο Dobri Dobrev έχασε την ακοή του κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στις βομβιστικές επιθέσεις της Σόφιας. Παρότι φέτος γίνεται 100 ετών ο Dobri διανύει 25 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να βρεθεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα, όπου περνά την ημέρα του ζητιανεύοντας. Όμως ο γέροντας δεν κρατά ούτε σεντ για τον εαυτό του από τα χρήματα που μαζεύει. Τα δωρίζει όλα σε ορφανοτροφεία και καταφέρνει να ζει μόλις με μια σύνταξη 80 ευρώ τον μήνα.

Η προσφορά του για τα ορφανά αγγίζει συνολικά τα 40.000 ευρώ και πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική προσφορά που έχει γίνει ποτέ στη Βουλγαρία.

Η πορεία που ακολούθησε, η στάση ζωής του και το παράδειγμά του οδήγησε πολλούς να τον αποκαλούν «άγιο του Μπαιλόβο». Για όσους λοιπόν χρειάζονται ένα πρότυπο ο παππούς Dobri αποτελεί το ιδανικό…
















Διαβάστε περισσότερα...

Τα επαγγέλματα με την αύξηση προσλήψεων


Αυξάνεται ο ανταγωνισμός για μια θέση εργασίας στην Ελλάδα.

Οι κενές θέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας αντικατοπτρίζουν το χάσμα που παρουσιάζεται στις ευκαιρίες απασχόλησης ανάμεσα στις χώρες της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος της μελέτης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Απασχόληση παρατηρείται έλλειψη στην προσφορά εργασίας σε χώρες όπως Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Εσθονία και Λετονία. Από την άλλη πλευρά αυξάνεται διαρκώς ο ανταγωνισμός για την κατάκτηση μιας θέσης εργασίας σε χώρες όπως Ελλάδα, Σλοβακία και Ισπανία.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 παρατηρείται στασιμότητα όσον αφορά τη ζήτηση του εργατικού δυναμικού ενώ καταγράφεται μια μικρή αύξηση στις κενές θέσεις του δημόσιου τομέα. Όσον αφορά την Ελλάδα θετικό κρίνεται το γεγονός ότι σταμάτησε η πτώση που παρατηρούνταν στον αριθμό των προσλήψεων. Το ίδιο συμβαίνει και σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.

Ευκαιρίες απασχόλησης καταγράφονται στους τομείς των πωλήσεων, της υγείας και της διοίκησης ενώ ο τομέας των κατασκευών έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα. Στην Ελλάδα αύξηση των προσλήψεων παρατηρείται στο επάγγελμα του σερβιτόρου ενώ ακολουθούν οι νοσηλευτές και οι ανειδίκευτοι εργάτες. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται ο αριθμός των εργαζομένων το δεύτερο τρίμηνο του 2013 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012.

Η μελέτη αποτυπώνει και ένα λυπηρό γεγονός που δεν είναι άλλο από την πρόσληψη εργαζομένων με μέση ειδίκευση σε θέσεις χαμηλότερων προσόντων ενώ πολλοί νέοι προσλαμβάνονται σε θέσεις εποχικής απασχόλησης..

Όσον αφορά των ανεργία των νέων για το δεύτερο τρίμηνο, παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση στην Ελλάδα φθάνοντας το 59,6%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 55.7%. Σε Πορτογαλία και Ιταλία τα αντίστοιχα ποσοστά φθάνουν το 39,4% και 38.9%. Συνολικά στην ΕΕ(28) το ποσοστό της ανεργίας των νέων για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 έφθασε το 24% έναντι του 15% το 2008.

Η μελέτη καταγράφει και την εξέλιξη των προσλήψεων όπου στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση 4.3%, στην Πορτογαλία είναι στο 4.1%, Ισπανία 3.6% και Ιταλία 1.8%. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απασχόληση μειώθηκε κατά 0.4%.


Επαγγέλματα με αύξηση στις προσλήψεις στην Ελλάδα
Σερβιτόροι
80.500
+8.900
Νοσηλευτές, μαίες
19.300
+7.900
Ανειδίκευτοι εργάτες
15.100
+6.500
Επαγγέλματα οικονομικών
56.000
+6.000
Επαγγελματίες πληροφορικής
17.000
+5.400
Οδηγοί φορτηγών- λεωφορείων
60.900
+5.100
Επαγγελματίες νομικοί
15.200
+4.500
Υπάλληλοι καταγραφής υλικών και υπηρεσιών μεταφορών
29.700
+4.500
Υπάλληλοι γραφείου
47.900
+4.400
Χειριστές μηχανών παραγωγής ειδών διατροφής και συναφών προϊόντων
15.300
+4.000


Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμογή μηχανής αναζήτησης για τη δημιουργία λογισμικού


Tο ερευνητικό έργο S-CASE θα παρέχει σε εταιρείες λογισμικού μια σειρά από εργαλεία.

Μια καινοτόμα εφαρμογή, που θα επιτρέπει στους σχεδιαστές λογισμικών να διαχειρίζονται μεγάλο πλήθος δεδομένων και να παράγουν νέες και φθηνότερες υπηρεσίες, εκμεταλλευόμενοι την διασύνδεση των υπαρχουσών πληροφοριών στο διαδίκτυο, υλοποιεί το ΑΠΘ με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ.

Πρόκειται για το ερευνητικό έργο S-CASE, το οποίο θα παρέχει σε εταιρείες λογισμικού και σε σχεδιαστές μία σειρά από εργαλεία, με τα οποία θα μπορούν να αναπτύσσουν νέες υπηρεσίες λογισμικού.

Όπως σχολίασε ο συντονιστής του έργου, επίκουρος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Ανδρέας Συμεωνίδης, πρόκειται για μία μηχανή αναζήτησης για υπηρεσίες λογισμικού, που θα έχει τη δυνατότητα να συνδέει διαφορετικούς ιστοτόπους και να βελτιώνει την προσωποποιημένη πληροφορία (π.χ. Θα συνδέει πληροφορίες από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ώστε να παρέχονται στο χρήση πληροφορίες ποιο συγκεκριμένες και πιο κοντά στα ενδιαφέροντά του).

Στο ερευνητικό έργο S-CASE συμμετέχουν 9 φορείς από την Ευρώπη, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) να έχουν τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος και κύριο ρόλο στο ερευνητικό μέρος του έργου.

Δύο ακόμη Πανεπιστήμια (University of Edinburgh-Ηνωμένο Βασίλειο, University of Insubria - Ιταλία), τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δύο μεγάλες επιχειρήσεις συνθέτουν το παζλ των εταίρων που δουλεύουν προς την υλοποίηση του οράματος του S-CASE.



Διαβάστε περισσότερα...

«Οι καθηγητικές σχολές πιθανόν να οδηγήσουν στην ανεργία»


Αρβανιτόπουλος: Η εκπαίδευση να μην είναι υποσύνολο των αναγκών της εργασίας.

«Κάθε ίδρυμα και ιδιαίτερα τα περιφερειακά ιδρύματα προσφέρουν, αλλά πρέπει να προσφέρουν με έναν τρόπο ο οποίος να ανταποκρίνεται σε πραγματική αναπτυξιακή στρατηγική, όχι δηλαδή να φτιάχνουμε τμήματα ατάκτως ερριμμένα, για να μπορούμε να ικανοποιούμε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή κάποια εστιατόρια τα οποία πρόσκαιρα αναπτύσσουν έναν τζίρο».

Τα παραπάνω ανέφερε στη βουλή ο κ. Αρβανιτόπουλος ενώ τόνισε ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός πρέπει να είναι μέριμνα και η υποχρέωση μίας πολιτείας.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις μελέτες ΠΙΑ, PISA, ΟΟΣΑ που δείχνουν δύο πράγματα, « ότι πρέπει να γίνει μία αντιστοίχιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με αυτά τα οποία η πραγματικότητα πλέον, η οποία αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, απαιτεί. Πρέπει πάντοτε να γίνεται αυτή η αντιστοίχιση».

Βέβαια ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι «δεν πρέπει η εκπαίδευση να είναι υποσύνολο των αναγκών της εργασίας, κάθε άλλο, γνώση είναι πάντοτε και μία διαδικασία η οποία πρέπει να οδηγεί τον άνθρωπο στην αγωγή, στην αρετή, στην προσπάθεια για την τελείωση ως ατόμου, ως ανθρώπου. Όμως, δεν μπορούμε να αποκόψουμε τα δύο».

Ο Υπουργός επισήμανε ότι εκτός των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών θα πρέπει να δοθεί ανάπτυξη σε επιμέρους επιστήμες και τέχνες. Προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύουν και οι αναδιαρθρώσεις στο μηχανογραφικό δελτίο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα τμήματα που οδηγούν στα λεγόμενα καθηγητικά επαγγέλματα λέγοντας «βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία οροφή όσον αφορά τις ανάγκες του δημοσίου στην είσοδο των εκπαιδευτικών γιατί βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί αδιόριστοι ακόμη. Άρα πρέπει να πούμε στους νέους και τις νέες μας ότι μπορεί να το έχεις αυτό ως όνειρο, αλλά δες και την πραγματικότητα η οποία δείχνει ότι την επόμενη πενταετία αν σε ωθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι πολύ πιθανό να σε εισάγουμε σε ένα τούνελ ανεργίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει πόσες πολυτεχνικές χρειάζεται η Ελλάδα


Από την έκθεση θα εξαρτηθεί η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στα Ιωάννινα.

Από την έκθεση της Αρχή της Διασφάλισης της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εξαρτηθεί η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής και η λειτουργία της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το παραπάνω προκύπτει από τα όσα δήλωσε στη βουλή ο Υπουργός Παιδείας σε σχετική ερώτηση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των τμημάτων που ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα θα διαπιστωθεί το πόσες πολυτεχνικές σχολές «μπορεί να σηκώσει και έχει ανάγκη η Ελλάδα. Επίσης ποιο είναι το ποσοστό των ανέργων ή των πτυχιούχων από αυτές τις σχολές που μπορούν να βρουν θέση στην αγορά εργασίας και ένα σωρό από ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν, για να έχουμε μια συνολική απάντηση».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι η έκθεση θα δώσει μια συνολική εικόνα που θα επιτρέψει τον περαιτέρω σχεδιασμό για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη των πανεπιστημίων και των τμημάτων μας με έναν τρόπο ο οποίος θα διασφαλίζει την ποιότητα, την εξωστρέφεια, την αριστεία και βεβαίως τη διασύνδεση των ιδρυμάτων μας με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κοπέλα με το καινούριο πρόσωπο!


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες - Η 26χρονη Πολωνή που έκανε μεταμόσχευση προσώπου.

Μια 26χρονη κοπέλα από την Πολωνία μετά από την μεταμόσχευση προσώπου στην οποία και υποβλήθηκε, κατάφερε να επανέλθει στην κανονική της ζωή.

Το πρόσωπο της κοπέλας εξαιτίας του καρκίνου που την είχε προσβάλει, είχε παραμορφωθεί εντελώς, κάτι που δεν της επέτρεπε να μιλήσει να μασήσει την τροφή της και να καταπιεί.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την πετυχημένη επέμβαση, η Joanna όπως είναι το όνομά της, ευχαρίστησε την οικογένεια του ατόμου που της χάρισε το πρόσωπό του, καθώς και τους γιατρούς που την εγχείρησαν.

Εμφανώς χαρούμενη μετά την επιτυχημένη μεταμόσχευση προσώπου, η Joanna δήλωσε πως είναι ευτυχισμένη που επιτέλους έχει ωραία φρύδια, ενώ ο γιατρός που πραγματοποίησε την χειρουργική επέμβαση δήλωσε αισιόδοξος για την ανάνηψη της 26χρονης.

Ο γιατρός που πραγματοποίησε τη δεύτερη αντίστοιχη επέμβαση στην Πολωνία, δήλωσε πως το χειρουργείο είχε διάρκεια 23 ώρες και στην κοπέλα μεταμοσχεύτηκε περίπου το 80% του δέρματος του προσώπου της.

Σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο, μετά το πρόγραμμα αποκατάστασης, στην κοπέλα θα μπορέσει να επανέλθει πλήρως η αποκατάσταση της ομιλίας και της κατάποσης, ενώ θα μπορεί να μασήσει την τροφή της ξανά.

Το πρόσωπο της Joanna παραμορφώθηκε μια νευροϊνωμάτωση, μια μορφή καρκίνου που συνήθως κληρονομείται από τους γονείς και που επηρεάζει το νευρικό ιστό, που δεν έχει θεραπεία, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες η μεταμόσχευση προσώπου δίνει τη λύση επειδή το πρόσωπο του δότη έχει διαφορετικά γονίδια κάτι που αποτρέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου.






















Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούνται αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών


Γνωμοδότηση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τη ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με την έκδοση ενός νέου νόμου που θα άρει τις υφιστάμενες αντινομίες και ασάφειες, κατά τρόπο ενιαίο και συστηματικό για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, και μεταξύ των άλλων θα προσδιορίζει τα απαιτούμενα αντικειμενικά επαγγελματικά προσόντα για την πρόσβαση και άσκηση αυτών με βάση το γνωστικό αντικείμενο που αντιστοιχεί σε επιμέρους πτυχές της μηχανικής χωρίς αναφορά σε μεμονωμένους ακαδημαϊκούς τίτλους που ενδέχεται να ενέχει διακριτική μεταχείριση προβλέπει γνωμοδότηση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί των σχεδίων νόμων περί εξασκήσεως των επαγγελμάτων των πολιτικών μηχανικών, των αρχιτεκτόνων και των τοπογράφων.

Η Επιτροπή μεταξύ των άλλων διαπίστωσε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα είναι απαρχαιωμένο, ελλιπές, πολύπλοκο και χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας δικαίου, δεδομένου ιδίως ότι κενά νόμου ρυθμίζονται μέσω ερμηνευτικών εγκυκλίων, ενώ παρατηρείται και μεγάλη απόκλιση μεταξύ του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τα δημόσια έργα και εκείνου που ρυθμίζει τα ιδιωτικά έργα.

Παράλληλα επισημαίνει ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου των διπλωματούχων μηχανικών, αλλά και γενικότερα των τεχνικών επαγγελμάτων, σχετικά με τα ιδιωτικά τεχνικά έργα βασίζονται σε ένα μεγάλο αριθμό, ως επί το πλείστον παρωχημένων νομοθετη−μάτων, διαταγμάτων, εγκυκλίων και αποφάσεων, τα οποία, έχοντας ως αφετηρία τους νόμους 4663/1930 και 6422/1934, δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σύγχρονες επιστημονικές κατευθύνσεις και επαγγελματικές εξειδικεύσεις των μηχανικών.

Εκτός του προσδιορισμού των αντικειμενικών κριτηρίων για την πρόσβαση και άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού προτείνεται η ενοποίηση των διαφορετικών μητρώων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων κατόπιν αξιολόγησης του γνωστικού αντικειμένου που αντιστοιχεί σε επιμέρους πτυχές της μηχανικής, με παράλληλη κατάργηση των υφιστάμενων περιορισμών που αφορούν στην εγγραφή σε μεμονωμένα μόνο μητρώα ή/και στην εγγραφή σε μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό υποκατηγοριών εντός του ίδιου μητρώου (δεδομένου ότι οι εν λόγω περιορισμοί είναι υπέρμετρα περιοριστικοί της επαγγελματικής ελευθερίας και στρεβλώνουν την αποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού, ιδίως στην αγορά των διαγωνιστικών διαδικασιών για δημόσια έργα)

Το ΦΕΚ 176/2014 όπου εμπεριέχεται η γνωμοδότηση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


Αιτήσεις συμμετοχής έως τις 9 Μαρτίου.

Δωρεάν μαθήματα σε όλους τους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρονται στα πλαίσια της πράξης «Ακαδημία Πλάτωνος - Η Πολιτεία και ο Πολίτης» από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 9 Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον 4ο κύκλο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τομείς της φιλοσοφίας και γενικότερα των ανθρωπιστικών σπουδών και της θεωρίας της επιστήμης. Καθένα από τα Θεματικά Πεδία περιλαμβάνει 2 μαθήματα ανά εβδομάδα σε χώρους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, καθώς και μαθήματα/επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, αρχεία και βιβλιοθήκες. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από τις 17.00 και μετά. Έμφαση δίνεται στη σύνδεση της θεωρίας με επίκαιρα ζητήματα. Σε κάθε τμήμα γίνονται δεκτά περίπου είκοσι (20) άτομα.

Τα μαθήματα, τα εργαστήρια, καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό που θα διανεμηθεί προσφέρονται δωρεάν. Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν ένα μόνο Θεματικό Πεδίο σε κάθε κύκλο. Μπορούν, όμως, να υποβάλλουν ξανά αίτηση και να παρακολουθήσουν και άλλα Θεματικά Πεδία στους επόμενους κύκλους

Ο 4ος κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αφορά τα εξής πεδία:

1. Φιλοσοφία

2. Γλώσσα

3. Βιομηχανική Αρχαιολογία

4. Θεωρία της Επιστήμης

5. Μαθηματικά και Τεχνολογία

6. Αρχαιολογία και Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς

7. Ιστορία

8. Τέχνη

9. Αρχιτεκτονική

10. Διαδικτυακά Περιβάλλοντα και Ηλεκτρονική Μάθηση

Όπως προειπώθηκε όλα τα μαθήματα και τα εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο αρχείο Πρόσκληση για Εκπαιδευομένους.

Για απορίες μπορούν να απευθύνονται στο e-mail pa-apofoitoi@di.uoa.gr ή στο τηλέφωνο 2103627421 κάθε Δευτέρα 17:00-19:00, Τρίτη 17:00-19:00 και Παρασκευή 11:00-13:00.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν στο σύνδεσμο του προγράμματος

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 09/03/2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα ονόματα των 642 νέων σπουδαστών στα δημόσια ΙΕΚ


Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους.

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 642 νέων σπουδαστών στα ΙΕΚ για το εαρινό εξάμηνο. Οι επιτυχόντες που θα δουν τα ονόματά τους στους επιτυχόντες θα πρέπει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου να προσέλθουν στα αντίστοιχα ΙΕΚ για να καταθέσουν την αίτηση εγγραφής.

Κατά την προσέλευσή τους οφείλουν να προσκομίσουν φωτοαντίγραφο του Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου τους, φωτοαντίγραφο του Τίτλου Σπουδών εγγραφής τους (Απολυτήριο Λυκείου, Πτυχίο ΤΕΕ, Πτυχίο ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ κ.λπ.) καθώς και τα αποδεικτικά των δηλωθέντων στην αίτηση στοιχείων τους. Συμπληρωματικά, κατά την εγγραφή πρέπει να προσκομίσουν και εκτυπωμένο αντίγραφο της ηλεκτρονικής αίτησής τους.

Οι 642 επιτυχόντες των ΙΕΚ



Διαβάστε περισσότερα...

Εντατικοποιεί τους ελέγχους ενόψει της Σαρακοστής ο ΕΦΕΤ


Συμβουλές στους καταναλωτές για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων.

Τους ελέγχους που διενεργεί στην αγορά των τροφίμων εντατικοποιεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενόψει της περιόδου της Σαρακοστής με κύριο γνώμονα να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών από κινδύνους αλλά και τα συμφέροντά τους από πρακτικές υπονόμευσης.

Κατά την περίοδο της Σαρακοστής οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν τους καταναλωτές στην αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Η σωστή επιλογή τους, η μεταφορά στο σπίτι των τροφίμων που χρειάζονται ψυγείο όσο το δυνατό συντομότερα αλλά και η προσεκτική χρήση τους από τον καταναλωτή στο σπίτι (π.χ. συντήρηση στην κατάλληλη θερμοκρασία, σχολαστικό μαγείρεμα) είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της ελληνικής διατροφής αλλά και για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Για τους λόγους αυτούς ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες κριτηρίων καταλληλότητας και ασφάλειας για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή:

* Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα). Ο καταναλωτής τα βρίσκει στην αγορά ως νωπά, κατεψυγμένα, ή αποψυγμένα.

Για τα νωπά ο καταναλωτές πρέπει να προσέχει:

- Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι δυσάρεστη ή οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

- Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

- Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται εύκολα.

- Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

- Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Τα κατεψυγμένα πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και συνήθως με στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα που διατίθενται στην αγορά μπορούν να παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, δηλαδή απαγορεύεται η απόψυξη των αλιευμάτων στο λιανεμπόριο και κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής.

* Δίθυρα Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

- Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

- Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

- Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης.

* Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια). Ο καταναλωτής τα βρίσκει στην αγορά ως νωπά, κατεψυγμένα ή αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει :

- Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

- Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

- Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

- Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Σημειώνεται ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή ενώ οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Σε περίπτωση που επιλέξουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός ΕΕ της επιχείρησης.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει, επίσης, να δίνεται στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας και μετά το άνοιγμα στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα, ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση. Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.



Διαβάστε περισσότερα...