Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

"Έφυγε" ο σπουδαίος φωτογράφος Ανδρέας Κούτας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, ο σπουδαίος Κύπριος φωτογράφος Ανδρέας Κούτας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο Κούτας γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1941 στη Λάρνακα.



Σπούδασε τη φωτογραφική τέχνη στο Stow College της Γλασκώβης, στη Σκωτία. Έζησε κι εργάστηκε ως φωτογράφος στη Σκωτία για τρία χρόνια και το 1963 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε στο ΡΙΚ και δύο χρόνια κι αργότερα ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως φωτορεπόρτερ στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι το 1978.

Η δουλειά του ήταν επηρεασμένη, μεταξύ άλλων, από τα πορτρέτα του Ντέιβιντ Χάμιλτον και του Γιουσούφ Καρς και τα τοπία του 'Ανσελ 'Ανταμς. Φωτογράφησε σχεδόν όλη την Κύπρο: τοπία και φυσικές ομορφιές, μνημεία και ανθρώπους, στιγμές από την καθημερινότητα του νησιού, έχοντας αποτυπώσει με τον φακό του την ιστορία του νησιού των τελευταίων 50 ετών.

Ασχολήθηκε εκτενώς με το φωτορεπορτάζ, δίνοντας μια σειρά εξαιρετικών φωτογραφιών ειδικά της κρίσιμης δεκαετίας 1964-74. Ειδικά η εισβολή του έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια σειρά από συγκλονιστικές φωτογραφίες του ολέθρου και της οδύνης.

Οι φωτογραφίες εκείνης της περιόδου αποτελούν σημαντική πηγή για τον μελετητή της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου. Σημαντικός σταθμός στην πορεία του ήταν η έκθεση «Tempus Momentum» που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας, με την πολυτελή δίγλωσση έκδοση που την ακολουθούσε, τον Νοέμβριο του 2011.

Η κηδεία του Ανδρέα Κούτα θα τελεστεί αύριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.