Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Μουσικό τριήμερο στον Πύργο Βασιλίσσης


Τρεις μοναδικές συναυλίες διοργανώνονται στις 28, 29 και 30 Ιουνίου.

Ένα ξεχωριστό μουσικό τριήμερο με μοναδικές συναυλίες διοργανώνει ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», στον Πύργο Βασιλίσσης, δίπλα στο πάρκο Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον. Οι συναυλίες διοργανώνονται στις 28, 29 και 30 Ιουνίου στις 9 το βράδυ.

Αρχικά, την Παρασκευή 28 Ιουνίου στη σκηνή εμφανίζεται ο κιθαριστής και συνθέτης Νότης Μαυρουδής για να παρουσιάσει ένα ανθολόγιο τραγουδιών από διαφορετικές εποχές.

Με τίτλο «Με το Φως της Νύχτας», η παράσταση περιλαμβάνει μουσικό υλικό από τη μεγάλη δεξαμενή της Λατινικής Αμερικής και του ελληνικού τραγουδιού. Μαζί του εμφανίζεται ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν και τραγουδάει η Μόρφω Τσαϊρέλη.





Την επόμενη μέρα τη «σκυτάλη» παίρνει η Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Σέμση, και το συγκρότημα χάλκινων πνευστών της ΚΟΑ Metallon. Μαζί παρουσιάζουν την «Κλασική Μουσική για Όλους».

Έγχορδα από νέους μουσικούς παίζουν σερενάτες και χορούς ενώ οι κορυφαίοι μουσικοί της κρατικής ορχήστρας Αθηνών με τα χάλκινα πνευστά τους μεταφέρουν το κοινό στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου με μουσικά θέματα από τις ταινίες «Νονός», «Τιτανικός», «Οι Πειρατές της Καραϊβικής», «Ιντιάνα Τζόουνς» κ.α.





To μουσικό τριήμερο θα κλείσει την Κυριακή 30 Ιουνίου, με την συναυλία «Το Ποτάμι του χρόνου» που θα παρουσιάσουν ο Σταύρος Λάντσιας και το συγκρότημα κρουστών Κρόταλα.

O δεξιοτέχνης πιανίστας Σταύρος Λάντσιας μοιράζεται τις μελωδικές του συνθέσεις με τα Κρόταλα συνδυάζοντας την αρμονία του πιάνου και των μελωδιών του με τους γήινους ήχους των κρουστών.

Στην παράσταση το «Ποτάμι του Χρόνου», ο Σταύρος Λάντσιας εξερευνά νέους τρόπους έκφρασης παλαιότερων και νεότερων έργων του και μαζί με τα Κρόταλα βρίσκεται σε ένα συνεχή μουσικό διάλογο, ενθουσιάζοντας το κοινό με το ταμπεραμέντο και τη μουσικότητα που τους διακρίνει.

Μαζί με τους εμφανίζονται και οι μουσικοί Δημήτρης Χουντής (σοπράνο σαξόφωνο), Alfredo Shtuni (βιολί), Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο) και Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο).





Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει μέσω του ticketservices.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Σαν σκλάβοι δουλεύουν δέκα εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο


Στοιχεία σοκ από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Γι' αυτά δεν υπάρχει παιδική ηλικία, παιχνίδι, σχολείο, αθωότητα. Είναι τα περίπου 10,5 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που δουλεύουν σε θέσεις οικιακών εργαζομένων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

Πολλά εξ αυτών δουλεύουν σε συνθήκες επικίνδυνες, που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της σκλαβιάς, αναφέρει ο Οργανισμός, επισημαίνοντας πως η παιδική οικιακή εργασία σε μεγάλο βαθμό δεν καταγράφεται.

Η έκθεση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, τονίζει επίσης πως τα παιδιά αυτά είναι ευάλωτα σε σωματική και σεξουαλική βία.

Τα περισσότερα είναι κάτω των 14 ετών και σε ποσοστό άνω του 71% είναι κορίτσια. Συχνά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση κι επειδή δουλεύουν σε σπίτια είναι δύσκολο να υπάρξουν κανονισμοί.

«Το παιδί εργάζεται αλλά δεν θεωρείται εργαζόμενος και παρότι ζει σε οικογενειακό περιβάλλον δεν αντιμετωπίζεται ως μέλος της οικογένειας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Όχι μόνο μοχθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοδοτών τους αλλά οι κοινωνίες δεν βλέπουν καν τι κάνουν σαν εργασία», τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

Οι ανήλικοι εργαζόμενοι συχνά απομονώνονται από τις οικογένειές τους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργοδότες τους, οι οποίοι συχνά δεν τους πληρώνουν και κάνουν σοβαρές διακρίσεις εις βάρος τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινάει στις 21 Ιουνίου το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου


Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμά του.

Στο Ανάπλι, την παλαιότερη πρωτεύουσα της Ελλάδας, ξεκινάει στις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Γιάννη Βακαρέλη.

Συνολικά, περισσότεροι από 45 καλλιτέχνες προσφέρουν την τέχνη τους σε 10 διαφορετικές βραδιές που αγκαλιάζουν ολόκληρη την πόλη. Στους καθιερωμένους χώρους των συναυλιών: Το Βουλευτικό, το Παλαμίδι, την Πλατεία Αγίου Γεωργίου, προστίθεται φέτος και η Πλατεία Αρβανιτιάς και για δεύτερη χρονιά το Φουγάρο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ναυπλίου, επιλογές εναρμονισμένες με το περιεχόμενο και τις συνθήκες του κάθε καλλιτεχνικού συνόλου.

To Πρόγραμμα συνοπτικά

• Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Φουγάρο
Αφιέρωμα στον Όμηρο και στα 150 χρόνια του Κ. Π. Καβάφη
Λυδία Κονιόρδου (αφήγηση/ ερμηνεία), Θοδωρής Οικονόμου (σύνθεση/πιάνο)
Η μουσική της Οδύσσειας - 21 ποιητικές σκηνές από την παράσταση του Ρόμπερτ Ουίλσον & 11 μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη

• Σάββατο 22 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Πλατεία της Αρβανιτιάς
Εθνική Λυρική Σκηνή, Μπαλέτο
Gala
σε χορογραφίες του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα
Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Βallet της ΕΛΣ

• Κυριακή 23 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Πλατεία Αγίου Γεωργίου,
Nafplion Festival Ensemble
Felix Mendelssohn Bartholdy: Piano Sextet in D major, Op. 110
George Gerswin: «Suite from PORGY AND BESS»

• Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
Βασίλης Βαρβαρέσος
Ρεσιτάλ Πιάνου
έργα Mozart, Chopin, Rameau, d'Agincourt, Balbastre, Debussy, Saint - Saens/F. Liszt/ V. Horowitz

• Τρίτη 25 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
Βραδιά Τραγουδιού
Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος) Νίκος Αθηναίος (πιάνο)
Τραγούδια των: Weill, Strawinsky, Montsalvatge, De Falla και Ν. Αθηναίου

• Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
Piano Quartet PAïAN
Έργα σύγχρονων Δανών συνθετών, του Robert Schumann και Πρώτη Παγκόσμια εκτέλεση της μεταγραφής για κουαρτέτο του «Επιταφίου του Σείκιλου»

• Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
Βραδιά Τραγουδιού
Christine Holzwarth (υψίφωνος) Agata Lucasziewicz (πιάνο)
Τραγούδια των: Schubert, Brahms, Mozart, Scarlatti, Bernstein, Χατζιδάκι, Σακελλαρίδη, Raymond, Lehár, Abraham, J. Strauss και Ravel

• Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Παλαμήδι
Σύνολο Χάλκινων Πνευστών SUONO
Μελωδίες από των Παγκόσμιο Κινηματογράφο
μουσικές των: Nino Rota, Leonard Bernstein, Ástor Piazzolla, Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Lalo Schifrin, Nicola Piovani, Henry Mancini, John Barry, George Gershwin

• Σάββατο 29 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Παλαμίδι
Dalia Dedinskaite (βιολί) Gleb Pysniak (τσέλο)
Έργα των: Anatolijus Šenderovas, Kodály, Bach, Sollima, Händel/ J. Halvorsen

• Κυριακή 30 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
Το Αρχαίο Συμπόσιο: Διάλεξη της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη
Αρχαία Ελληνική Μουσική: Παρτιτούρες και όργανα
Επιμέλεια και Παρουσίαση: Nathalie Berland & Benoît Tessé

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Βακαρέλης
Οργάνωση: Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ



Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζει το Σάββατο το φεστιβάλ Νάξου


Εικαστικά, θέατρο, μουσική και λόγος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Νάξου, που ξεκινά σε λίγες μέρες στον Πύργο Μπαζαίου.

Εικαστικά, θέατρο, μουσική και λόγος, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα μαγέψουν το φιλότεχνο κοινό.

Η έναρξη του Φεστιβάλ είναι το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Μίτος - η πορεία» με έργα της Όλγας Πλαστήρα από ναξιακό μάρμαρο.

Κυριακή 16/6 (ώρα 21:00) – Πύργος Μπαζαίου

«Ο ξένος που έφυγε»: Θεατρική Ανάγνωση

Ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης διαβάζει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση ενός κούρδου παράνομου μετανάστη που ήρθε από το Ιράκ στην Ελλάδα και την πορεία του στην Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Κρασανάκης


Σάββατο 22/6 (ώρα 21:30) – Πύργος Μπαζαίου

«Καλοκαιριφέρ» συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της μουσικής παράστασης του Φοίβου Δεληβοριά «ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ» που ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα φέτος το χειμώνα, ο τραγουδοποιός και οι συνεργάτες του θα συνεχίσουν να πληρώνουν... φόρο θέρμανσης και το καλοκαίρι. Θα πάρουν λοιπόν μαζί τους τα πιο αγαπημένα τραγούδια που βρήκε ο Δεληβοριάς στο δρόμο του απ’ το ’89 έως σήμερα, αλλά κι ένα κουβάρι από εμμονές, στιχάκια, πρόζες, διασκευές και αυτοσχεδιασμούς.

Πλήκτρα: Κωστής Χριστοδούλου


Διαβάστε περισσότερα...

Στις εφορίες οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί του τέλους ακινήτων


Μέχρι τις 21 Ιουνίου οι πληρωμές στα καταστήματα της ΔΕΗ.

Σε εκκαθάριση των ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ του 2012 μέσω των λογαριασμών ρεύματος θα προχωρήσει στις 22 Ιουνίου η ΔΕΗ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιχείρησης.

Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψει στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη, όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΗΔΕ 2012, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος και δεν έχουν πληρωθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

Όσοι πελάτες επιθυμούν να εξοφλήσουν το ΕΕΤΗΔΕ 2012 μέσω των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις σχετικές πληρωμές στα ταμεία των Καταστημάτων της ΔΕΗ έως την 21η Ιουνίου 2013 ή στα συνεργαζόμενα εναλλακτικά δίκτυα εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος (ΕΛΤΑ, Τράπεζες, κλπ) έως την 18η Ιουνίου 2013, αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό «περίπτερο» του κόσμου στα Χανιά


Δωρεάν στη δημοτική βιβλιοθήκη.

«Κλικ» στη γνώση μπορούν να κάνουν πλέον οι επισκέπτες της δημοτικής βιβλιοθήκης Χανίων μέσα από μια νέα υπηρεσία, την ηλεκτρονική πλατφόρμα Press Display, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη και στα Χανιά, μετά από τη συνεργασία τής δημοτικής Αρχής με την εταιρεία Future Library.

Οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης μπορούν με ένα απλό κλικ να συναντηθούν με δισεκατομμύρια αναγνωστών, των πιο δημοφιλών εφημερίδων του εξωτερικού και όχι μόνο, αλλά και να έχουν πρόσβαση στις εξελίξεις 101 χωρών διαβάζοντας άρθρα σε 54 γλώσσες και μάλιστα εντελώς δωρεάν.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η υπηρεσία αυτή προσφέρεται από τη δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων στο πλαίσιο της δωρεάς αδειών χρήσης ηλεκτρονικής ανάγνωσης εφημερίδων και περιοδικών που πραγματοποίησε το ίδρυμα Future Library με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς τον δήμο Χανίων, ενώ αντίστοιχες δωρεές έγιναν από το ίδρυμα και προς ακόμα εννέα βιβλιοθήκες της χώρας.

Le Monde, The Independent, Washington Post, International Herald Tribune, The Guardian, Καθημερινή, Cosmopolitan είναι μερικές μόνο από τις εφημερίδες και περιοδικά που μπορεί ο κάθε πολίτης να διαβάσει ηλεκτρονικά στη δημοτική βιβλιοθήκη.

Το μόνο που έχει να κάνει είναι να επισκεφθεί τον χώρο της βιβλιοθήκης και να συνδεθεί στο ασύρματο δίκτυό της (free internet wi-fi spot) μέσω της προσωπικής του «έξυπνης» συσκευής ή μέσω των υπολογιστών της βιβλιοθήκης μπαίνοντας στην ιστοσελίδα: http://library.pressdisplay.com ώστε να περιηγηθεί στα νέα όλου του κόσμου μέσα από κείμενα και εικόνες.

Για τη νέα αυτή υπηρεσία που προσφέρει ο δήμος Χανίων ο γενικός γραμματέας του δήμου Γαβριήλ Κουρής ανέφερε πως «σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουμε εξοικειωθεί με την ηλεκτρονική ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών, η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Press Display στη βιβλιοθήκη έρχεται να προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε αναγνώστη αυτής, καθώς παρέχει προνόμια που δεν μπορούν αντίστοιχα να παρέχουν παρόμοιες εφαρμογές.

Εκεί έγκειται η καινοτομία της. Ο χρήστης της υπηρεσίας έχει τη δυνατότητα να διαβάσει όποια εφημερίδα, αλλά και όποιο περιοδικό επιλέξει μέσα από την ευρεία γκάμα που του παρέχεται, χωρίς καμία παράληψη και διαφορά από την υπό έκδοση μορφή τους και το κυριότερο δωρεάν».

Εξάλλου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Λειψάκης επισημαίνει ότι «η υπηρεσία αυτή δεν αφορά μία απλή ηλεκτρονική ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών, αλλά προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης: όλα τα άρθρα εκτός από το να τα διαβάσει κάποιος, μπορεί επίσης να τα επεξεργαστεί με κάθε ψηφιακό εργαλείο και πολυμεσική εφαρμογή, να τα μοιραστεί στα κοινωνικά δίκτυα, να τα στείλει με e-mail, να τα μεταφράσει σε 12 γλώσσες, να τα αποθηκεύσει, να τα εκτυπώσει, ακόμη και να τα ακούσει.

Μπορεί επίσης να τα αξιολογήσει και να τα σχολιάσει μαζί με επισκέπτες άλλων βιβλιοθηκών από όλο τον κόσμο, να δει τα πιο βασικά πρωτοσέλιδα, να αναζητήσει άρθρα με λέξεις-κλειδιά και πολλά ακόμη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χανίων, η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφοσίωση χωρίς όρια


Η πλημμύρα δεν χώρισε σκύλο και ιδιοκτήτη.

Συγκίνηση προκαλεί το βίντεο που ακολουθεί, όπου ένας σκύλος φαίνεται προσκολλημένος, εν μέσω πλημμύρας, στο αναπηρικό καροτσάκι του ιδιοκτήτη του. Η Huffington Post σημειώνει πως δεν είναι σαφές το πού συνέβη αυτό αλλά στο βίντεο ακούγεται μια γυναίκα να λέει στα ρώσικα «Καημένο σκυλί, φαίνεται να σπρώχνει το καρότσι».

Αναφέρει επίσης πως δεν είναι σαφές εάν ο σκύλος όντως σπρώχνει το αναπηρικό αμαξίδιο ή εάν ακουμπά πάνω του και κινείται με το ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση, η αφοσίωσή του στον ιδιοκτήτη του είναι εντυπωσιακή.

Δείτε το βίντεο...





Διαβάστε περισσότερα...

Μετά τις 24 Ιουνίου στο TAXISNET τα στοιχεία για τους τόκους καταθέσεων


Θα συμπληρωθούν αυτόματα στις δηλώσεις των φορολογούμενων.

Μετά τις 24 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθούν στο TAXISNET τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναφορικά με τους τόκους που θα πρέπει να δηλώσουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) οι φορολογούμενοι.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης ανέφερε ότι τα στοιχεία από τις τράπεζες για τους δικαιούχους και τα ποσά των τόκων που θα συμπληρωθούν αυτόματα στις δηλώσεις των φορολογούμενων, θα παραληφθούν από την ΓΓΠΣ μεθαύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΓΓΠΣ η μεταφόρτωση των στοιχείων αυτών στο TAXISNET θα απαιτήσει τουλάχιστον 10 ημέρες, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα δουν τα ποσά των τόκων προσυμπληρωμένα στο Ε1 περίπου μια εβδομάδα πριν λήξη η καταληκτική προθεσμία υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Πρέπει να σημειωθεί πως μόλις το 8% των φορολογούμενων φυσικών προσώπων εκτιμάται πως έχουν τόκους καταθέσεων άνω των 250 ευρώ και ως εκ τούτου η διαδικασία δεν θα καθυστερήσει.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο εμπεριέχεται η τροπολογία που προβλέπει πως οι τόκοι καταθέσεων θα εγγράφονται στο έντυπο Ε1 μόνο εάν ξεπερνούν τα 250 ευρώ.

Θα ακολουθήσει η απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη -μάλλον την επόμενη Δευτέρα -η οποία θα ρίχνει φως στο τι θα ισχύσει με τους συνδικαιούχους των λογαριασμών.

Σε αυτή θα αναφέρεται ότι θα πρέπει να δηλωθεί το «πραγματικό γεγονός», δηλαδή να αναγραφούν οι τόκοι στο Ε1 εκείνου στον οποίο ανήκουν οι καταθέσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων»


Μπαρόζο: Να τεθεί σε εφαρμογή το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Η αποκατάσταση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της οικονομίας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Μ. Μπαρόζο σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Μπαρόζο κατέστησε σαφές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να αντιμετωπίσει την κοινωνική κρίση που καταγράφεται σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη λόγω των υψηλών ποσοστών της ανεργίας των νέων, αν και έσπευσε να επισημάνει πως ήδη η Κομισιόν έχει αναδιανείμει περί τα 16 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία σε οκτώ κράτη-μέλη για αυτό το σκοπό

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε επιπλέον πως η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα για την Απασχόληση των Νέων πρέπει να ενταχθεί στο νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2014, το 2015 και το 2016 και κάλεσε τα κράτη-μέλη να αποδεχθούν το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για περαιτέρω ευελιξία στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.


Επιπλέον, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε πως μια ευρωπαϊκή συμφωνία στην χρηματοδότηση της οικονομίας θα συνδράμει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη, θα βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα ενώ υπογράμμισε πως απαιτείται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς.

«Απαιτείται να «κτίσουμε» ένα ευρωπαϊκό consensus γύρω από άμεσες προτεραιότητες, όπως είναι η απασχόληση και η χρηματοδότηση της οικονομίας», το οποίο θα βασιστεί σε πρακτικά βήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή με ρυθμό που να ανταποκρίνεται στην κατάσταση της κάθε χώρας καθώς και να ενταθούν παράλληλα οι προσπάθειες για την υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως είπε, δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνος για τις δομικές αλλαγές, απαιτείται συγκεκριμένη δράση, η οποία θα επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίων των νέων και θα έχει άμεσα αποτελέσματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Έπαθε 13 καρδιακές προσβολές μέσα σε δύο μέρες


Ο 42χρονος πατέρας έμαθε ότι τα παιδιά του κληρονόμησαν την ασθένειά του.

Ο 42χρονος πατέρας πέντε παιδιών Brian Harries από το Somerset επέζησε 13 καρδιακών προσβολών μέσα σε δύο ημέρες και αμέσως μετά ενημερώθηκε από τους γιατρούς ότι και οι τέσσερις γιοι του έχουν κληρονομήσει τη θανατηφόρα ασθένεια από την οποία πάσχει.

Ο Brian ζει με μηχανική καρδιά και περιμένει στη λίστα για το πολυπόθητο μόσχευμα που θα του αλλάξει τη ζωή.

Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει τον ίδιο και τη γυναίκα του ότι τα παιδιά τους είχαν 50% πιθανότητες να πάσχουν από την ίδια ασθένεια και ότι έπρεπε να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.



Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι και οι τέσσερις γιοι τους ηλικίας από 4 έως 8 ετών έχουν διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Η μόλις δύο ετών κόρη τους μπορεί επίσης να την έχει κληρονομήσει, ωστόσο είναι ακόμη πολύ μικρή για να βγει μια οριστική διάγνωση.



Ο πατέρας του Brian, 63 ετών, έχει διαγνωστεί επίσης με διατατική μυοκαρδιοπάθεια, εξαιτίας της οποίας αποδυναμώνεται η καρδιά και δε γίνεται σωστή κυκλοφορία του αίματος.

«Αν ξέραμε ότι ήταν κληρονομική αυτή η ασθένεια, αν κάποιος μας το είχε εξηγήσει, ίσως να είχαμε σταματήσει στο πρώτο παιδί. Όταν μας είπαν ότι οι πιθανότητες ήταν 50/50 πιστέψαμε ότι ίσως να το έχουν ένα ή δύο παιδιά. Ποτέ δε φανταστήκαμε αυτό. Όταν τους πηγαίναμε στο νοσοκομείο για εξετάσεις ήταν τρομακτικό» είπε ο ίδιος.



Ο Brian διαγνώστηκε το 2000 με διογκωμένη καρδιά, όταν άρχισε να αισθάνεται ότι του κόβεται η ανάσα στη δουλειά.

Χάρη στη φαρμακευτική αγωγή που του χορήγησαν οι γιατροί ζούσε μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Το 2006 διαγνώστηκε με διατατική καρδιομυοπάθεια. Αναγκάστηκε να αφήσει τη δουλειά του και πλέον χάρη σε ένα μηχάνημα που έχει τοποθετηθεί στην καρδιά του και στέλνει κύματα ηλεκτρικού σοκ κάθε φορά που δε χτυπά φυσιολογικά.



«Κάποιες ημέρες είμαι καλά, κάποιες άλλες δε μπορώ να σηκωθώ ή να ανέβω τις σκάλες. Κουράζομαι πολύ εύκολα.

Όμως δε σκέφτομαι εμένα πια, αλλά τα παιδιά μου. Προς το παρόν είναι καλά. Ακόμη μπορούν να αθλούνται μετά το σχολείο και να κάνουν ό,τι τους αρέσει. Όμως στο μέλλον μπορεί να χρειαστούν μεταμόσχευση, παρότι είναι νωρίς να πει κανείς κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε ότι θα περάσει πολύς καιρός προτού επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό η ζωή τους» πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στην άρση αναστολής πλειστηριασμών α' κατοικίας


Αντίθετος ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Την έντονη αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να άρει γενικώς ή εν μέρει την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας του εξέφρασε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Συλλόγου, εάν υλοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες θα οδηγηθούν στην πλήρη εξαθλίωση, στην απόλυτη καταστροφή ή ακόμα και στην αυτοκτονία.

«Το δικαίωμα στην κατοικία δεν αποτελεί απλώς και μόνο την πλέον θεμελιώδη έκφανση του πυρήνα του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, αλλά είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ίδια την αξία του ανθρώπου, καθόσον άνθρωπος χωρίς στέγη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι απολαμβάνει ούτε καν τις στοιχειώδεις εγγυήσεις μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης που προσιδιάζουν σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου αναφερόμενοι στις Τράπεζες, διευκρινίζουν πως επί σειρά δεκαετιών καταρτίζουν μόνες τους, «κατά τρόπο απολύτως αν(εξ)έλεγκτο, τις δανειακές συμβάσεις με τους πολίτες, εκμεταλλευόμενες την ανάγκη ή την άγνοια των τελευταίων και χρησιμοποιώντας «ψιλά γράμματα» προς το σκοπό της υπερχρέωσής τους. Σήμερα, σε μία περίοδο κατά την οποία η κρίση που βιώνει ο λαός μας βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της και μάλιστα χωρίς καμία ουσιαστική προοπτική ανάκαμψης στο εγγύς μέλλον, οι τράπεζες δεν αρκούνται στην κατάσχεση όλων των άλλων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών αλλά, μέσω των εκπροσώπων τους στο πολιτικό σύστημα, επιζητούν να εκπλειστηριάσουν μέχρι και την πρώτη κατοικία τους, ακόμα κι αν, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, αυτό σημαίνει εκποίησή της σε απολύτως εξευτελιστικές τιμές».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος καλεί όλους τους πολίτες να εναντιωθούν έτσι ώστε να αποφευχθεί μία τραγωδία «απλώς και μόνο χάριν της περαιτέρω αύξησης των κερδών των διεθνών και εγχώριων οικονομικών συμφερόντων, που όλα αυτά τα χρόνια κερδοσκοπούσαν και εξακολουθούν να κερδοσκοπούν σε βάρος ολόκληρου του ελληνικού λαού. Οι εγκάθετοι των τραπεζών στην κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι, καταδικάζοντας τους πολίτες στην έσχατη ένδεια, αφενός δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής εξέγερσης – από την οποία δεν θα γλιτώσουν ούτε οι ίδιοι ούτε τα συμφέροντα που εκπροσωπούν – και αφετέρου ενθαρρύνουν την άνοδο των άκρων του πολιτικού συστήματος με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το συνταγματικό μας πολιτισμό».



Διαβάστε περισσότερα...

Είχε οκτώ μήνες… στύση


Μήνυσε το νοσοκομείο για την ταλαιπωρία που έζησε.

Ο 44 ετών νταλικέρης στο επάγγελμα, Daniel Metzgar, από το Newark μήνυσε το γιατρό που τον χειρούργησε γιατί μετά την επέμβαση τοποθέτησης εμφυτεύματος στο πέος του στην οποία υποβλήθηκε είχε επί οκτώ μήνες… στύση, ενώ το όσχεό του «φούσκωσε» σαν μια μπάλα του βόλεϊ!

Ο Daniel υποβλήθηκε στην επέμβαση το 2009 και αποφάσισε να καταθέσει μήνυση εναντίον του γιατρού του και του νοσοκομείου για «κακοτεχνία» κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο δικηγόρος του ανέφερε στο δικαστήριο ότι η καθημερινότητά του επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς δε μπορούσε να κάνει ποδήλατο, να βγει να διασκεδάσει ή ακόμη να πάει να αγοράσει μια εφημερίδα, γράφει σε σημερινό δημοσίευμά της η Daily Mail.

Από την πλευρά του ο ουρολόγος Dr. Thomas J. Desperito ισχυρίστηκε ότι πολλές φορές ανακύπτουν ιατρικά προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραίτητα ευθύνη κάποιου. Είπε ακόμη, ότι ο Daniel θα έπρεπε να έχει καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά όταν είδε το όσχεό του να πρήζεται μετά την επέμβαση, το Δεκέμβρη του 2009. Όμως εκείνος δεν τον ειδοποίησε παρά μόνο μερικούς μήνες μετά.

Η δίκη συνεχίζεται, αναφέρει το δημοσίευμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό Φούλοπ και Καρρά ο Ατρόμητος


Ανακοίνωση στήριξης των «Περιστεριωτών» στους δύο άτυχους ποδοσφαιριστές.

Στο πλευρό των Μάρτον Φούλοπ του Αστέρα Τρίπολης και Σταμάτη Καρρά του Ολυμπιακού Βόλου στάθηκε ο Ατρόμητος, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε.

Ο Ούγγρος τερματοφύλακας έκανε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από το χέρι του, ενώ ο νεαρός παίκτης του Βόλου, χτύπησε με κροτίδα που έσκασε στο χέρι του, σε παιχνίδι της ομάδας του με τον Παναιτωλικό.

Η ομάδα του Περιστερίου, έδειξε το εξαιρετικό κοινωνικό πρόσωπο που τον διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια, με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η ΠΑΕ Ατρόμητος εκφράζει την απόλυτη συμπαράσταση της στον πρώην τερματοφύλακα του Αστέρα Τρίπολης Μάρτον Φούλοπ και στον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βόλου Σταμάτη Καρρά για τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν.

Στέλνει και στους δύο τις πιο θερμές της ευχές για ταχεία ανάρρωση, καλή δύναμη και σύντομη επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους, εκεί όπου ανήκουν!

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι κοντά τους».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφανίστηκε 15χρονη στην Κοζάνη


Το κορίτσι αγνοείται από την 1η Ιουνίου.

Εξαφανίστηκε την από το σπίτι της στην Κοζάνη, την 1η Ιουνίου το μεσημέρι, η Αικατερίνη Ζυμάρα 15 ετών.

Η Αικατερίνη έχει καστανά μάτια, καστανά μαλλιά, ύψος 1,68 και βάρος 63 kg.

Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε τζιν σορτς, μπουφάν με αποχρώσεις άσπρου, ροζ, πλε, με αστέρια και λευκά αθλητικά παπούτσια.

Το Χαμόγελο του παιδιού παρακαλεί όποιον έχει κάποια πληροφορία να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον οργανισμό όλο το 24ωρο, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000, ενώ μπορεί να απευθυνθεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφάνιση 33χρονου στα Πάμφιλα της Λέσβου


Πάσχει από επιληψία.

Σε συναγερμό έχει τεθεί η Ασφάλεια Μυτιλήνης προκειμένου να εντοπίσει τον 33χρονο Παναγιώτη Χατζηντάνο ο οποίος έχει εξαφανιστεί από το σπίτι του στα Πάμφιλα της Λέσβου.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, ο 33χρονος άνδρας πάσχει από επιληψία και, όταν χάθηκε από τους οικείους του. φορούσε αθλητική ένδυση με γκρι φόρμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότεροι εισακτέοι σε Ιατρικές και Νομικές Σχολές


Μολονότι φέτος οι εισακτέοι θα είναι λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι, οι δημοφιλείς σχολές όπως οι Νομικές ή οι Ιατρικές στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν θα έχουν μείωση εισακτέων.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Για παράδειγμα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πέρυσι είχαν εισαχθεί 160 υποψήφιοι. Φέτος θα εισαχθούν 170.

Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση:












Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έσβησε" ο Κιλιγκαρίδης


Το μοιραίο δυστυχώς δεν αποφεύχθηκε και ο πρωταθλητής του κανόε καγιάκ Ανδρέας Κιλιγκαρίδης έφυγε από την ζωή!

Έπειτα από 10 σχεδόν ημέρες «μάχης» σε νοσοκομείο της Πολωνίας, ο 37χρονος πρωταθλητής του κανόε καγιάκ «έσβησε» το απόγευμα της Τετάρτης (12/6), αφού η καρδιά του, το μόνο όργανο που τον κρατούσε στη ζωή, σταμάτησε να λειτουργεί.

Από την πρώτη στιγμή που μεταφέρθηκε για νοσηλεία, όταν ένας συναθλητής του τον βρήκε λιπόθυμο στο δωμάτιό του, ο Κιλιγκαρίδης δεν είχε καμία επαφή με το περιβάλλον του, ενώ αργότερα με τη διάγνωση συσσώρευσης υγρού στον εγκέφαλο του και την οξεία λευχαιμία, όλοι ήλπιζαν σε ένα θαύμα, καθώς ήταν κλινικά νεκρός.

Ομοσπονδία και προξενείο κατάφεραν να πάρουν παράταση 24 ωρών πριν αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα –όπως ορίζει ο νόμος της χώρας σε τέτοιες περιπτώσεις- ωστόσο το μοιραίο δεν αποφεύχθηκε. Πλέον, από την ελληνική πλευρά γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου να μεταφερθεί η σορός του στην Ελλάδα.





Διαβάστε περισσότερα...

"Δεν νοείται Δημοκρατία χωρίς δημόσια τηλεόραση"


Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ διατυπώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υπογραμμίζοντας ότι «δεν νοείται Ελληνική Δημοκρατία χωρίς δημόσια τηλεόραση».

«Στην Ελλάδα ο όρος συνταγματική πολιτική έχει καταντήσει πλέον ειρωνική αντίφαση. Διότι η πολιτική ασκείται εκτός Συντάγματος και το Σύνταγμα τίθεται εκτός πολιτικής επικράτειας, ως διάκοσμος ενός πολιτεύματος που νοσεί», επισημαίνει η Ένωση.

«Το εάν θα υπάρχει στην Ελλάδα δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι διαφορετικό ερώτημα από το εάν αυτή θα πρέπει να εξορθολογιστεί», σημειώνει, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντιλαμβάνεται τον συνταγματικά κατοχυρωμένο έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (Άρθρο 15 Σ) ως εμπράγματο δικαίωμα».

«(Η κυβέρνηση) αντιλαμβάνεται την ΕΡΤ ως, κατά κυριολεξία, δικιά της», προσθέτει, προειδοποιώντας πως «αν αυτή η αντίληψη καταφέρει και ηγεμονεύσει, η ελληνική δημοκρατία θα έχει δεχθεί ένα καθοριστικό χτύπημα».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος για την καρδιά και τα αγγεία η Ομοκυστεΐνη


Συμβουλές να προσέχουν τα άτομα με ιδιαίτερα βεβαρυμένο ιστορικό.
Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού και περιφερειακής αγγειακής νόσου.

Τα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ομοκυστεΐνη ίσως προάγει την αθηροσκλήρωση καταστρέφοντας το εσωτερικό των αρτηριών και προάγοντας τη δημιουργία θρόμβων. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει εδραιωθεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης της, παρά μόνο η συσχέτιση της με την αθηρωμάτωση.

Τα επίπεδα ομοκυστεΐνης φαίνεται να επηρεάζονται από γενετικούς και διατροφικούς παράγοντες. Σε ότι αφορά τους διατροφικούς παράγοντες το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12 έχουν τη μεγαλύτερη δράση στα επίπεδα ομοκυστεΐνης.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β σχετίζονται τουλάχιστον εν μέρει με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης.

Επίσης τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες για τη λήψη συμπληρωμάτων των παραπάνω βιταμινών με στόχο την μείωση της ομοκυστεΐνης, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η δοσολογία που εξασφαλίζει όφελος.

Ωστόσο άτομα με βεβαρημένο ιστορικό καλό είναι να ελέγχουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα τους και να εξασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη των βιταμινών Β6, Β12 και φυλλικού οξέος από τη διατροφή.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαραίτητο θρεπτικό συστατικό το σελήνιο


Συμβάλει στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού.

Το σελήνιο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό με αντιοξειδωτικό ρόλο. Το οξυγόνο μέσα στον οργανισμό μας έχει την ικανότητα να παράγει, παράλληλα με την ενέργεια, κάποιες ενώσεις που αντιδρούν πολύ εύκολα με σημαντικά δομικά συστατικά των κυττάρων, προκαλώντας βλάβη. Αυτές τις ενώσεις που ονομάζονται οξειδωτικές ή ελεύθερες ρίζες, ο οργανισμός μας τις «εξουδετερώνει» με τα αντιοξειδωτικά.

Κάποια αντιοξειδωτικά τα παραλαμβάνουμε αυτούσια από τη διατροφή και κάποια άλλα τα παράγει ο οργανισμός ενδογενώς. Το σελήνιο, αποτελεί συστατικό ειδικών πρωτεϊνών που παράγει ο οργανισμός κυρίως για την παροχή αντιοξειδωτικής προστασίας.

Στη δεκαετία του 1980 ανακαλύφθηκε ότι συγκεκριμένες αλληλουχίες του DNA είναι δυνατό να εκφράσουν πρωτεΐνες που περιέχουν σελήνιο, τις σεληνοπρωτεΐνες. Αποτελεί το μοναδικό μεταλλικό θρεπτικό συστατικό που εκφράζεται απευθείας από το DNA.

Οι σεληνοπρωτεΐνες που έχουν ανακαλυφθεί στον άνθρωπο είναι 25 και κάποιες ανιχνεύονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Η συνιστώμενη ποσότητα που προτείνεται καθημερινά στους ενηλίκους είναι 55μg (μικρογραμμάρια), ενώ στην κύηση και το θηλασμό, 60 μg και 70 μg αντίστοιχα.

Ο κύριος μεταφορέας του σεληνίου στη διατροφική αλυσίδα είναι τα φυτά και η ποσότητα είναι ανάλογη με την περιεκτικότητα του συστατικού στο υπέδαφος. Ο άνθρωπος λαμβάνει αυτό το θρεπτικό συστατικό μέσα από τα φυτά αλλά και το κρέας των ζώων που κατανάλωσαν φυτά.

Έτσι, η περιοχή καλλιέργειας των φυτών και σίτισης των ζώων επηρεάζει τη διαθεσιμότητα του σεληνίου στη διατροφή. Τα καρύδια Βραζιλίας είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε σελήνιο γιατί μεγαλώνουν σε περιοχή με αρκετό σελήνιο στο υπέδαφος. Το σιτάρι και τα κρέατα είναι οι διατροφικές πηγές σεληνίου που θεωρούνται οι πιο σημαντικές.

Στον πλανήτη υπάρχουν πολλά επίπεδα πρόσληψης σεληνίου λόγω της διαφορετικής περιεκτικότητας στο υπέδαφος. Η Ευρώπη θεωρείται περιοχή με οριακή επάρκεια και καταναλώσεις 30 - 90 μg/ημέρα, σε αντίθεση με τη βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία που είναι υψηλής επάρκειας 100-200 μg/ημέρα. Σε μελέτη του 2006 βρέθηκε στην Ελλάδα κατανάλωση 39,3 μg/ημέρα που σημαίνει ότι βρισκόμαστε λίγο πιο κάτω από τις προτεινόμενες ημερήσιες ανάγκες.

Στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα το σελήνιο ερευνάται ενδελεχώς κυρίως γιατί η έκφραση των σεληνοπρωτεϊνών προέρχεται από το ανθρώπινο γονιδίωμα (κληρονομικότητα) και αυτές συμμετέχουν σε πλήθος βιολογικών λειτουργιών που σχετίζονται με καρδιομεταβολικό κίνδυνο και τον καρκίνο. Ειδικά στον καρκίνο έχουν ανιχνευτεί συγκεκριμένες σεληνοπρωτεΐνες που προστατεύουν από την παραγωγή όγκων στα πνευμόνια, το λεπτό και το παχύ
έντερο.

Το επίπεδο του σεληνίου στον οργανισμό μπορεί να επηρεάσει ένα πλήθος λειτουργιών. Οι πολύ μικρές (<50 g="">200 μg/L) συγκεντρώσεις στο αίμα συνοδεύονται από παθολογικά προβλήματα, ενώ ένα βέλτιστο επίπεδο (~100 μg/L) φαίνεται να προσφέρει τη μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα των σεληνοπρωτεϊνών. Από δεδομένα σε ελληνικό πληθυσμό η συγκέντρωση σεληνίου δεν ξεπερνά τα 90 μg/L.

Για να ενισχύσουμε την πρόσληψη σεληνίου θα πρέπει να επιλέξουμε με μέτρο τρόφιμα που προέρχονται από περιοχές με υψηλή περιεκτικότητα σεληνίου, όπως καρύδια Βραζιλίας, σκόρδο Κίνας, μπριζόλα Αμερικής. Το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, θεωρούνται συσσωρευτές σεληνίου, γιατί δεσμεύουν το σελήνιο σε μια ειδική μορφή με αντικαρκινική δράση.

Σε περιπτώσεις κύησης, γαλουχίας και έντονου στρες θα πρέπει να συμβουλευτείτε το διατροφολόγο σας για πιθανή συμπληρωματική χορήγηση.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα για την ένταξη στην απασχόληση από το δήμο Λαγκαδά


Ποιοι είναι οι στόχοι.

Ημερίδα έναρξης και παρουσίασης της πράξης: «Παρέμβαση για την ένταξη στην απασχόληση και την ενίσχυση της συνεκτικότητας στην τοπική κοινωνία στην πρώην επαρχία Λαγκαδά-Αναπτυξιακή Σύμπραξη: Μένουμε στην επαρχία Λαγκαδά», πραγματοποιείται μεθαύριο, Παρασκευή, στις 19:00 το απόγευμα, στην αίθουσα Μυγδονία Palace των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν αναλυτικά το περιεχόμενο, οι στόχοι, οι δράσεις του έργου, καθώς και οι διαδικασίες ένταξης των ωφελούμενων και οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού


Αποκαθιστά την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου.

Το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος. «Θεραπευτική ουσία» το χαρακτήρισαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αιτία, το σύνολο των ευεργετικών ιδιοτήτων του γιαουρτιού στην ανθρώπινη υγεία. Αναφορές στο γιαούρτι έχουμε από τον ιστορικό Ηρόδοτο και από τον περίφημο γιατρό του δεύτερου π.χ. αιώνα Γαληνό. Ένας από τους πιο ένθερμους καταναλωτές του ήταν ο λόγιος και φυσιοδίφης Πλίνιος που έζησε τον πρώτο μ.Χ. αιώνα.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς πρωτοδημιουργήθηκε. Η πιο επικρατούσα προσδιορίζει ως χώρο εμφάνισης τη Μέση Ανατολή, γύρω στη νεολιθική εποχή. Είναι πιθανό ότι η ανακάλυψή του έγινε τυχαία: κάποιο δοχείο γάλα που έτυχε να ζεσταθεί κατά τυχαίο τρόπο για αρκετές ώρες, μετατράπηκε σε γιαούρτι. Το θερμό κλίμα της περιοχής προσέφερε ένα γόνιμο περιβάλλον στους βακίλους του γιαουρτιού για να πολλαπλασιαστούν με φυσικό τρόπο.

Είναι αξιοπερίεργο, αλλά το γιαούρτι ελάχιστα ήταν γνωστό στη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική μέχρι τη δεκαετία του 1920. Το 1908 το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, σε έρευνες που έκανε πάνω στο πρόβλημα του πρώιμου γήρατος των κατοίκων της Ευρώπης, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η ρωμαλεότητα και η μακροβιότητα των κατοίκων της Ανατολής οφείλονταν στο γιαούρτι. Στη συνέχεια, το γιαούρτι διαδόθηκε ευρύτατα, κυρίως με το μεταναστευτικό ρεύμα προς τις χώρες της Δύσης.

Το γιαούρτι, εξαιτίας του γαλακτικού οξέος που περιέχει, έχει μια ελαφρά όξινη και ευχάριστη γεύση, ενώ συντηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι τι φρέσκο γάλα. Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γιαούρτι μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, δίνοντας στο γάλα πηκτή υφή με υπόξινη γεύση και κάνει τα λιπαρά του γάλακτος πιο εύπεπτα. Επίσης, εξουδετερώνει τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων (κυρίως ψευδάργυρο) και ασβεστίου. Είναι ευεργετικά για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών, γιατί προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου. Αποτελεί μια από τις ελαφρότερες και πλουσιότερες τροφές που μπορεί να καταναλώσει κάποιος όταν υποφέρει από γρίπη, ακόμα και με υψηλό πυρετό.

Αποκαθιστά την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, αλλά και του βλεννογόνου του στόματος όσων κάνουν μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Επιπλέον, το γιαούρτι αντικαθιστά άριστα τροφές όπως η κρέμα γάλακτος και η μαγιονέζα, που έχουν πολύ υψηλό ποσοστό θερμίδων.

Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία γιαουρτιών και επιδορπίων γιαουρτιού στο εμπόριο (με φρούτα ή/ και δημητριακά, μέλι κ.λπ.) και διαφορετικά ποσοστά λίπους, κυρίως από αγελαδινό γάλα, ενώ τα γιαούρτια από πρόβειο γάλα έχουν χαμηλότερη αποδοχή, κυρίως λόγω της έντονα ξινής γεύσης τους.

Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Βουτυρόγαλα: Πρόκειται για το υγρό που μένει, αφού το γάλα βουτυροποιηθεί. Έχει πιο έντονη γεύση και πιο παχιά υφή από το γάλα.

Κρέμα γάλακτος: Πρόκειται για ένα κρεμώδες, υπέροχο παράγωγο του γάλακτος, που δυστυχώς όμως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά(40%). Στην εκδοχή χαμηλών λιπαρών περιέχει σαφώς λιγότερα(15%).

Κουόρκ: Παρασκευάζεται συνήθως από αποβουτυρωμένο γάλα και μοιάζει με μαλακό τυρόπηγμα με ήπια και υπόξινη γεύση.

Sour cream: Για την Παρασκευή αυτής της πλούσιας σε γεύση και ελαφρά υπόξινης κρέμας, προστίθενται αβλαβή βακτήρια στην απλή κρέμα. Έχει την ίδια περιεκτικότητα σε λιπαρά με την κρέμα- κάτι λιγότερο από 20%.

Ξινόγαλο: Είναι υποπροϊόν της παρασκευής του βουτύρου, είναι υγρό πηκτό με ευχάριστα ξινή γεύση και έχει χαμηλά λιπαρά, πίνεται δε κατά προτίμηση κρύο. Στην Ήπειρο, σερβίρεται υπέροχα σαν συνοδευτικό με διάφορες πίτες!


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επαγρύπνηση για τον καρκίνο του στόματος


Ο πιο σημαντικός λόγος για να μην αμελούμε τα οδοντιατρικά ραντεβού μας.

Δεν είναι μόνο η υγεία δοντιών και ούλων που εξασφαλίζουμε με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Η πρόληψη του καρκίνου του στόματος είναι, ίσως, ο πιο σημαντικός λόγος για να μην αμελούμε τα οδοντιατρικά ραντεβού μας, μας συμβουλεύει η Αμερικανική Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής, στα πλαίσια διεθνούς καμπάνιας με θέμα «Επαγρύπνηση για τον στοματικό καρκίνο».

Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, μας προτρέπει η Ακαδημία, ζητήστε του να σας κάνει και έναν έλεγχο για καρκίνο. Ο οδοντίατρος μπορεί να ψηλαφίσει και να εντοπίσει ογκίδια ή μη φυσιολογικούς ιστούς στο λαιμό, τα μάγουλα και τη στοματική κοιλότητα και επιπλέον να εξετάσει τους μαλακούς ιστούς στο στόμα σας, ψάχνοντας ιδιαίτερα για ιστούς και έλκη που παρουσιάζουν αποχρωματισμό ή πονάνε όταν τους πιέζεις.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του στόματος και σχεδόν οι 8.000 από αυτούς καταλήγουν.

«Αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως ο καρκίνος του στόματος, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο», επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής. «Η θεραπεία για στοματικό καρκίνο προχωρημένου σταδίου μπορεί να συνοδεύεται από χρόνιο πόνο, απώλεια κάποιων αισθήσεων όπως της γεύσης ή της όσφρησης και σοβαρές αλλοιώσεις στην εμφάνιση του στόματος λόγω της απαραίτητης χειρουργικής επέμβασης. «Όσο πιο νωρίς, όμως, διαγνωστεί ο καρκίνος, τόσο πιο εύκολη είναι ην θεραπεία».

Πιθανές ενδείξεις για καρκίνο του στόματος είναι: έλκη που αιμορραγούν ή που δεν επουλώνονται, ογκίδια ή χοντροί, σκληροί σπίλοι, πόνος ή αίσθηση ότι κάτι έχει «γαντζωθεί» στο λάρυγγα, δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση, πόνος στο αυτί, δυσκολία στην κίνηση της σιαγόνας ή της γλώσσας, βραχνάδα, μούδιασμα της γλώσσας και αλλαγές στην έκφυση των δοντιών.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αίματος εντοπίζει το έμφραγμα 2 εβδομάδες νωρίτερα


Νέα δεδομένα για την πρόληψη του εμφράγματος.

Ένα νέο αιματολογικό τεστ θα μπορούσε κάποια μέρα να αποτελεί πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια των καρδιολόγων, στην προσπάθεια πρόληψης των εμφραγμάτων.

Το συγκεκριμένο τεστ διερευνά την ύπαρξη κυττάρων τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες επικαλύπτουν τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Όταν αυτά τα κύτταρα, γνωστά και ως ενδοθηλιακά, αρχίζουν να αυξάνονται σταδιακά στο αίμα, τότε, όπως λένε οι ερευνητές, κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί προγνωστικό σημάδι κινδύνου, αρκετές μέρες πριν το καρδιακό επεισόδιο.

«Όταν αρχίζουν να αποβάλλονται από τα τοιχώματα των αρτηριών και να ρέουν στο αίμα, αυτό είναι πραγματικά κακό σημάδι», παρατηρεί ο καθηγητής γονιδιακής θεραπείας του Scripps Translational Science Institute της Καλιφόρνια, Έρικ Τόπολ.

«…Παρατηρήσαμε ότι αυτή η ροή ενδοθηλιακών κυττάρων στο αίμα σημειώνεται λίγες μέρες έως δύο εβδομάδες πριν το έμφραγμα. Καθώς, μάλιστα, συνεχίζουν να αποβάλλονται προς τη ροή του αίματος , ουσιαστικά δημιουργούν ένα ρήγμα στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό ενέχει τον εξής κίνδυνο: να σχηματιστεί κάποιος θρόμβος ο οποίος έρχεται και σφραγίζει το ρήγμα που δημιουργήθηκε. Αυτό, ακριβώς, είναι, που προκαλεί το έμφραγμα…».

Το μυστικό, λοιπόν, για την πρόληψη του εμφράγματος φαίνεται πως είναι ο εντοπισμός των κυκλοφορούντων ενδοθηλιακών κυττάρων στο αίμα. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η νέα αιματολογική εξέταση. Σε ένα μικρό δείγμα αίματος τοποθετούνται μικροσκοπικοί μαγνήτες, καλυμμένοι με πρωτεΐνη. Εφόσον υπάρχουν ελεύθερα κυκλοφορούντα ενδοθηλιακά κύτταρα, αυτά προσκολλώνται στους μαγνήτες, οπότε έχουμε σαφή ένδειξη για πιθανόν επερχόμενο έμφραγμα.

Αντίστοιχη τεχνολογία χρησιμοποιείται σε ένα τεστ για τους ασθενείς με καρκίνο. Αυτό το τεστ ταυτοποιεί τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα και βοηθά τους ογκολόγους να κατανοήσουν εάν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιθετική μορφή καρκίνου ή εάν ην θεραπεία που ακολουθείται είναι αποτελεσματική.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι να τρώτε πριν και μετά τη γυμναστική


Το καλοκαίρι οι δραστηριότητες αυξάνονται.

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που συνήθως η δραστηριότητα των περισσοτέρων αυξάνεται. Λίγο η θάλασσα, λίγο οι διακοπές που περιλαμβάνουν περισσότερο περπάτημα, λίγο η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας που μας προδιαθέτει να πάμε για ένα απογευματινό περίπατο, έχουν ως αποτέλεσμα το να κινούμαστε λίγο περισσότερο.

Ένα συχνό ερώτημα που τίθεται είναι το τι πρέπει να τρώμε πριν πάμε να ασκηθούμε ή να περπατήσουμε ή να κολυμπήσουμε κ.λ.π.. Και δεν μιλάμε για επαγγελματική άσκηση αλλά για την δραστηριότητα που ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να επιτελέσει μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα του, όπως αυτός μπορεί.

Αν πρόκειται λοιπόν να ασκηθείτε έστω και λίγο, βάλτε μισή με μία ώρα πριν, ένα σνακ με υδατάνθρακες στο πρόγραμμά σας. Ένα φρούτο, μία μπάρα δημητριακών, ένα μικρό παστέλι, λίγη σοκολάτα, μία χούφτα ξηροί καρποί, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδανικά ενεργειακά σνακ πριν τη γυμναστική σας.

Αφού τελειώσετε την όποια δραστηριότητά σας οι διατροφικές σας επιλογές μετά από σωματική άσκηση φροντίστε να είναι ανάλογες του τύπου της άσκησής σας.

Αν έχετε έντονα αερόβια άσκηση, προσπαθήστε να αναπληρώσετε την ενέργεια που χάσατε τρώγοντας υδατανθρακούχα μικρογεύματα ή γεύματα, όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, χυμούς, ενεργειακά ποτά, ελαφριά σάντουιτς, ζυμαρικά ή ρύζι.

Αν κάνετε κυρίως βάρη ή προσπαθείτε να χάσετε βάρος, βάλτε κυρίως πρωτεΐνη όπως μια πρωτεϊνική μπάρα, ένα γιαούρτι, μια σαλάτα με τόνο ή ψάρι ή κοτόπουλο ή τυρί ή αυγά.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε στα 116 του χρόνια ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο


Έσπασε τα κοντέρ ο Ιάπωνας Jiroemon Kimura.
Σε ηλικία 116 ετών έφυγε από τη ζωή ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η καρδιά του Jiroemon Kimura στα μάτησε να χτυπά σήμερα, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Ο Kimura, που ζούσε κοντά στο Κιότο, στη δυτική Ιαπωνία, νοσηλευόταν με πνευμονία από τον περασμένο μήνα.

Κατέκτησε τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο στις 17 Δεκεμβρίου του 012, όταν πέθανε ο προηγούμενος κάτοχός του: μία 115χρονη από την Αϊόβα, σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Ο Kimura γεννήθηκε το 1897, εργαζόταν ως ταχυδρομικός υπάλληλος αλλά έκανε και αγροτικές δουλειές στο σπίτι του.

Στα 115α γενέθλιά του, είχε πει στους δημοσιογράφους πως κρατούσε το μυαλό του σε εγρήγορση μαθαίνοντας αγγλικά

Περισσότεροι από 50.000 υπεραιωνόβιοι ζουν στην Ιαπωνία, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης από το 2011.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του γκρέιπ φρουτ


Το ευεργετικό φρούτο προλαμβάνει...

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο που ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινολικά συστατικά περιεχόμενό του.

Το narigenin αποτελεί ένα από τα φλαβονοειδή που απαντάται σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στο γκρέιπφρουτ και στο οποίο έχουν αποδοθεί ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις.

Σε μία μελέτη φάνηκε ότι το παρόν φλαβονοειδές συμβάλει στην επιδιόρθωση του DNA στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Ο κίνδυνος του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος αποτελεί το πιο συχνά διαγιγνωσκόμενο τύπο καρκίνου στους άνδρες, αυξάνεται με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε τα κύτταρα μας έχουν διαιρεθεί περισσότερες φορές και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συμβούν μεταλλάξεις στο DNA μας.

Η επιδιόρθωση του DNA αποτελεί το κύριο μηχανισμό άμυνας του σώματος μας ενάντια στην ανάπτυξη του καρκίνου, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται δυνητικά καρκινογόνες μεταλλάξεις στα κύτταρα.

Έτσι λοιπόν το φλαβονοειδές του γκρέιπφρουτ narigenin φαίνεται να συμβάλλει στην επιδιόρθωση του DNA επάγοντας τη λειτουργικότητα δύο ενζύμων που παίρνουν μέρος σε αυτή. Μάλιστα, τα επίπεδα που η συγκεκριμένη ουσία εκδηλώνει τις δράσεις της εντός των κυττάρων μπορούν να επιτευχθούν μέσω της διατροφής.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες μορφές καρκίνου, η εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη είναι αργή και συχνά αυτός παραμένει μη ανιχνεύσιμος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ τακτικά μπορεί να αποτελέσει ένα τρόπο πρόληψης της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη προωθώντας την αποκατάσταση του κατεστραμμένου DNA στα κύτταρα του προστάτη, εμποδίζοντάς τα από το να εξελιχθούν σε καρκινικά.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες βιταμίνες χάνετε αν δεν τρώτε ψάρι


Πού βοηθούν.
Τα ψάρια είναι πηγή πολλών βιταμινών. Τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών παρέχουν κυρίως τις βιταμίνες Α και D.

Η βιταμίνη Α έχει άμεση σχέση με την όραση αφού συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των ματιών.

Η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για την αύξηση και τον εμπλουτισμό των οστών και των δοντιών αλλά και για την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου.

Οι βιταμίνες Α και D βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και στο ήπαρ των άλλων ψαριών, όπου υπάρχουν και μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε. Το λάδι τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπυκνωμένο συμπλήρωμα βιταμινών όντας η πιο συμπυκνωμένη φυσική πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών.

Το πιο γνωστό συμπλήρωμα τέτοιου τύπου είναι το μουρουνέλαιο.

Πέρα από τις βιταμίνες Α και D, τα ψάρια παρέχουν και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2, νιασίνη και Β12, που είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων αλλά και τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, καθώς και για την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το κρέας των ψαριών δεν περιέχει βιταμίνη C, ωστόσο το συκώτι τους και τα αυγά τους περιέχουν περίπου 20 mg ανά 100 γραμμάρια, ποσότητα επαρκής για τη θρεπτική κάλυψη πληθυσμιακών ομάδων όπως οι Εσκιμώοι που κατά βάση τρέφονται με ψάρια.

Όπως και με άλλα τρόφιμα, η περιεκτικότητα ψαριών και θαλασσινών σε ορισμένες βιταμίνες (Β1, Β3 και Β12) μειώνεται κατά το μαγείρεμά τους.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αντιμετώπιση και η πρόληψη των κιρσών


Λίγα είναι τα θεραπευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πάθησης.
Πολλοί παραπονιούνται ότι τα πόδια τους πρήζονται, κουράζονται εύκολα και ότι τη νύχτα υποφέρουν συχνά από κράμπες. Μάλιστα, στους μηρούς και στις γάμπες άρχισαν να εμφανίζονται και ελικοειδείς φλέβες, ενώ το δέρμα στα σημεία αυτά αρχίζει να αποκτά ένα μπλε σκούρο προς μαύρο χρώμα.

Θα πρέπει κανείς να ανησυχεί για όλα αυτά; Η απάντηση είναι ναι, γιατί τα παραπάνω είναι ενδείξεις ότι συμβαίνουν κάποιες μεταβολές στο φλεβικό τους σύστημα. Και οι μεταβολές αυτές εμφανίζονται με τη μορφή κιρσών, ευρυαγγειών και φλεβίτιδας, που κάνουν έναν στους δύο ενήλικες να υποφέρουν... για χάρη τους.

Οι κιρσοί στις φλέβες των ποδιών είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα που απασχολεί ενήλικες όλων των ηλικιών και κυρίως τις γυναίκες, καθώς αυτές σε ποσοστό 50% έχουν κιρσούς στα πόδια. Όταν η κληρονομικότητα ή οι κακές συνήθειες κάνουν το αίμα στα πόδια να λιμνάζει, τότε οι φλέβες διατείνονται. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι οι φλέβες τεντώνουν, μακραίνουν ανώμαλα, το τοίχωμά τους λεπταίνει και αποκτούν ελικοειδή εμφάνιση. Αυτοί είναι οι κιρσοί των φλεβών, που είναι τρεις φορές συχνότεροι στις γυναίκες απ’ όσο στους άντρες, ενώ οι μισοί περίπου ασθενείς έχουν γονείς με το ίδιο πρόβλημα. Πιο επιρρεπείς είναι οι ψηλοί ή υπέρβαροι, οι έγκυες και αυτοί που στέκονται πολλές ώρες όρθιοι.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες κιρσών: οι πρωτοπαθείς και οι δευτερογενείς.

Στους πρωτοπαθείς κιρσούς οι βαλβίδες των επιφανειακών φλεβών είναι ελαττωματικές. Όταν οι μύες των ποδιών κινούνται (συστέλλονται), το αίμα εξωθείται από τις φλέβες που βρίσκονται στο βάθος προς τις μεγάλες φλέβες που οδηγούν προς την καρδιά, αλλά και προς τις επιφανειακές φλέβες. Οι τελευταίες αναγκαστικά διατείνονται σαν μικρά ρεζερβουάρ των φλεβών που βρίσκονται στο βάθος.

Οι δευτεροπαθείς κιρσοί είναι αποτέλεσμα προηγούμενης παθολογικής κατάστασης, όπως τοπικής θρόμβωσης ή τραυματισμού, και είναι πιο συχνοί στο κάτω μέρος των ποδιών. Πολλές φορές υπάρχει αδυναμία προώθησης του φλεβικού αίματος προς τα πάνω. Γίνεται στάση αίματος, τα ερυθρά αιμοσφαίρια ανοίγουν, βγαίνει αιμοσφαιρίνη έξω, διαπερνάει το φλεβικό τοίχωμα και αποσυντίθεται στον περιβάλλοντα χώρο.

Τα προϊόντα εξωαγγειακής αποδόμησης της αιμοσφαιρίνης διαποτίζουν το δέρμα της περιοχής και του δίνουν ένα χρώμα σαν σκουριά. Σπανιότερα η μεγάλη φλεβική συμφόρηση μπορεί να οδηγήσει και σε εξέλκυση.

Προσοχή!

Οι κιρσοί από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν δεν φεύγουν εύκολα, αντίθετα συχνά επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Αιτίες

Αν οι γονείς έχουν κιρσούς, τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν και στα παιδιά.

Όμως, η αιτία δεν είναι μόνο η κληρονομικότητα. Συχνή αιτία φλεβικής ανεπάρκειας, που έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση κιρσών, μπορεί να είναι και η εγκυμοσύνη, καθώς η κυοφορούσα μήτρα πιέζει τις μεγάλες φλεβικές λεωφόρους (κάτω κοίλη φλέβα) που βρίσκονται πίσω της, με αποτέλεσμα να υπερπληρώνονται οι φλέβες των ποδιών και να ξεχειλώνουν.

Άλλα αίτια είναι η παχυσαρκία, οι θρομβώσεις, η λήψη αντισυλληπτικών, οι τραυματισμοί κ.ά. Ή ακόμη και διάφορες συνήθειες ή η ίδια η φύση της δουλειάς (όταν για παράδειγμα στέκεται κανείς για ώρες όρθιος ή ακίνητος σε μια καρέκλα).

Θεραπεία

Θεραπευτικά μέτρα υπάρχουν, αλλά δυστυχώς όχι πολλά. Οι ειδικές ελαστικές σφιχτές κάλτσες βοηθούν, αλλά πρέπει να φτάνουν πολύ πιο πάνω από το γόνατο. Αν, βέβαια, οι κιρσοί προκαλούν σοβαρά συμπτώματα, μπορεί κανείς να συστήσει σκληροθεραπεία ή ακόμη και εγχείρηση.

Σκληροθεραπεία είναι η ένεση τοπικά, μέσα στην πάσχουσα φλέβα, μιας ουσίας (σκληρυντικού διαλύματος) που την απομονώνει, τη «σφραγίζει» από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο. Έτσι σιγά σιγά μετά την ένεση αυτή η φλεβική διάταση εξαφανίζεται. Πρόκειται για μέθοδο που εφαρμόζεται σε μικρούς και μεγάλους κιρσούς και επαναλαμβάνεται εάν οι κιρσοί υποτροπιάσουν.

Η χειρουργική αφαίρεση των κιρσών είναι τεχνικά μια απλή επέμβαση που δεν μπορεί όμως να αφαιρέσει όλους τους κιρσούς που έχει ένας ασθενής, όπως και να ασχοληθεί με μικρούς κιρσούς και ευρυαγγείες.

Προλάβετε τους κιρσούς

- Η κολύμβηση, τουλάχιστον για μισή ώρα την ημέρα, είναι η καλύτερη άσκηση, καθώς η οριζόντια θέση στο νερό διευκολύνει τη φλεβική παλινδρόμηση και επιπλέον οι κινήσεις τω μυών προωθούν φλεβικό αίμα προς την καρδιά χωρίς τον ανταγωνισμό της βαρύτητας.

- Αν το κολύμπι δεν είναι εφικτό, τότε κάντε ποδήλατο, στατικό ή δυναμικό, ή και περπάτημα σε μαλακή επιφάνεια.
Αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία.

- Περιορίστε το βάρος σας.

- Μη σταυρώνετε τα πόδια σας, γιατί έτσι οι φλέβες ασφυκτιούν.

- Ξεκουράζετε τα πόδια σας τοποθετώντας τα –για πέντε ή περισσότερα λεπτά– σε θέση 5-10 εκατοστά πιο ψηλά από την καρδιά.

- Αποφεύγετε τα ζεστά μπάνια, την κεντρική θέρμανση δαπέδου, την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και κάθε πηγή ενέργειας που φθάνει κατευθείαν στα πόδια. Η πολλή ζέστη προκαλεί επιφανειακή αγγειοδιαστολή που επιβραδύνει τη φλεβική ροή.

- Οι γυναίκες που έχουν κιρσούς καλύτερα να αποφεύγουν το αντισυλληπτικό χάπι.

- Μην κάθεστε για πολλή ώρα στην ίδια θέση. Σε περίπτωση που η εργασία σας είναι καθιστική, να σηκώνεστε και να περπατάτε συχνά.

- Προσοχή στη διατροφή σας. Μακριά από κονσερβοποιημένα τρόφιμα, πολλά ζυμαρικά, σοκολάτα, λευκή ζάχαρη, λευκό ψωμί και γενικά απ’ όλα τα κατεργασμένα φαγητά.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα 55 τμήματα με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης εισακτέων


Αναλυτικοί πίνακες.

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε χθες στη δημοσιότητα τους αριθμούς των εισακτέων ανά τμήμα και Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέσα από μια προσεκτική μελέτη των αριθμών εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα που συνοψίζονται στα εξής:

1. Έχουμε μείωση των θέσεων των εισακτέων στα ξενόγλωσσα τμήματα, στις φιλολογίες, Θεολογίες, Ιστορικα τμήματα, παιδαγωγικά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η μείωση για τα τμήματα των φιλολογιών ανέρχεται στο 14,6%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση για τα τμήματα της Αγγλικής φιλολογίας καθώς ανέρχεται στο 26%. Γενικά στο πρώτο πεδίο τα περισσότερα τμήματα έχουν δεχτεί μείωση στους εισακτέους. Αντιστέκονται στη μείωση των εισακτέων η Ψυχολογία και τμήματα όπως του Θεάτρου, Κινηματογράφου,των Εικαστικών Τεχνών η Δημοσιογραφία, η Ειδική αγωγή, τα τμήματα Μουσικών σπουδών.



Τμήμα
2013
2012
Φιλολογία Αθήνας
290
320
Φιλολογία Θεσκης
220
230
Φιλολογία Ιωαννίνων
210
280
Φιλολογία Κομοτηνής
170
200
Φιλολογία Πάτρας
160
230
Φιλολογία Καλαμάτας
115
100
Φιλολογία Ρεθύμνου
150
180
Σύνολο
1315
1540
Τμήμα
2013
2012
Αγγλική Φιλολογία Αθήνας
205
250
Αγγλική Φιλολογία Θεσκης
155
240
Γερμανική Φιλολογία Αθήνας
105
120
Γερμανική Φιλολογία Θεσκης
105
120


2. Αύξηση των εισακτέων σε γεωπονίες
3. Αύξηση των εισακτέων σε επαγγέλματα υγείας
4. Μείωση των εισακτέων στη νομική. Αν και αυξήθηκαν οι εισακτέοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο συνολικός αριθμός και στα τρία τμήματα είναι μειωμένος στη γενική σειρά κατα 4% (1180 εισακτέοι, έναντι 1230 το 2012-2013)
5. Αύξηση των εισακτέων σε οικονομικά,πληροφορική και σε πολυτεχνικά τμήματα
6. Δημιουργία νέου τμήματος πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 160 εισακτέους

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μειώσει τους εισακτέους σε σχολές που είναι κορεσμένες επαγγελματικά και να αυξήσει τους εισακτέους σε τμήματα που έχουν προοπτικές στην αγορά εργασίας. Ακολούθως παραθέτουμε πίνακα με τα τμήματα όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων στη γενική σειρά συγκριτικά με το 2012.

Τμήμα
Αριθμός Εισακτέων 2013
Αριθμός Εισακτέων 2012
Ποσοστό Αύξησης
  1. ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΕΣΚΗ
155
70
121,00%
  1. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΠΑ
80
40
100,00%
  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ
80
40
100,00%
  1. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΘ
115
60
91,66%
  1. ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
75
40
87,50%
  1. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΠΑ
105
60
75,00%
  1. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
70
40
75,00%
  1. ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
70
40
75,00%
  1. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
170
100
70,00%
  1. ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
340
200
70,00%
  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑ
130
80
62,50%
  1. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΠΑ
80
50
60,00%
  1. ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΠΑ
80
50
60,00%
  1. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
160
100
60,00%
  1. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
80
50
60,00%
  1. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΠΑ
110
70
57,14%
  1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗ
110
70
57,14%
  1. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΟΛΟΣ
110
70
57,14%
  1. ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡ. & ΔΙΕΡ/ΝΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ
115
75
53,33%
  1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΘ
100
70
42,85%
  1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΟΛΟΣ
100
70
42,85%
  1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΞΑΝΘΗ
85
60
41,66%
  1. ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ
85
60
41,66%
  1. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΘ
105
75
40,00%
  1. ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
70
50
40,00%
  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΠΘ
90
65
38,00%
  1. ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΘ
110
80
37,50%
  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΛΑΜΙΑ
110
80
37,50%
  1. ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
55
40
37,50%
  1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΕΜΠ
95
70
35,70%
  1. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΟΛΟΣ
115
85
35,00%
  1. ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
120
90
33,33%
  1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
120
90
33,33%
  1. ΜΑΘΗMΑΤΙΚΩΝ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ - ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΑΜΟΣ
160
120
33,30%
  1. ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΘ
105
80
31,25%
  1. ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
105
80
31,25%
  1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ
105
80
31,25%
  1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΡΟΣ
105
80
31,25%
  1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΟΛΟΣ
105
80
31,25%
  1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΧΑΝΙΑ
105
80
31,25%
  1. ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
65
50
30,00%
  1. ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΘ
65
50
30,00%
  1. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΟΛΟΣ
130
100
30,00%
  1. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗ
130
100
30,00%
  1. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ
135
105
28,50%
  1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΙΟΥ
115
90
27,77%
  1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ
115
90
27,77%
  1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΑΝΙΑ
115
90
27,77%
  1. ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ
115
90
27,75%
  1. ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
140
110
27,27%
  1. Θεατρικών Σπουδών Αθήνας
75
60
25,00%
  1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΘ
125
100
25,00%
  1. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΘ
75
60
25,00%
  1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΞΑΝΘΗ
125
100
25,00%
  1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ
125
100
25,00%

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...