Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

«Συμμαχία» κατά των ναρκωτικών στην Αθήνα


Ο δήμος και διάφοροι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις και τις δράσεις τους.

Την από κοινού δράση διαφόρων φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, που «τρώει τα σωθικά της Αθήνας», όπως είπε χαρακτηριστικά, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα.

Η καταστολή αυτή καθεαυτή δεν λύνει το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Καμίνης στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας με τίτλο «Χρήση ναρκωτικών και θάνατος στο δρόμο. Για πόσο ακόμα;», προσθέτοντας ότι «η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και στο σκέλος της υγείας, όταν μιλάμε για τοξικοεξαρτημένους ανθρώπους που είναι ασθενείς, και στο σκέλος της πρόληψης».

Στη συνέντευξη Τύπου, όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σ. Ευαγγελάτος, οι πρυτάνεις Θ. Πελεγρίνης, Κ. Γάτσιος και Γ. Χαρβαλιάς, η πρόεδρος της σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Ελένη Μαΐστρου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς, υπογραμμίστηκε η βούληση των συγκεκριμένων φορέων να αθροίσουν τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά του δήμου, αναμένεται η ένταση της παρουσίας στις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο (Μασσαλίας, Προπύλαια, Αρχαιολογικό Μουσείο).

Καθημερινά, θα πυκνώσουν οι περιπολίες της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και τα συνεργεία καθαριότητας.

Παράλληλα, είναι έτοιμο στη λεωφόρο Αθηνών, κτίριο του δήμου, το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει αστέγους σε περίπτωση κακοκαιρίας. Ένα κομμάτι του κτιρίου, όμως, θα λειτουργήσει ως «κέντρο προένταξης» για τοξικομανείς. «Εκεί θα μπορούν οι τοξικομανείς να κάνουν ένα μπάνιο, να αλλάξουν ρούχα, να φάνε ένα πιάτο φαγητού και με την καθοδήγηση των ειδικών να μάθουν πού μπορούν να απευθυνθούν για απεξάρτηση», τόνισε ο κ. Καμίνης.

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη το πρόβλημα της χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών υπάρχει κυρίως «στην περιοχή που περιβάλλει την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, στη Σόλωνος», αναφέροντας πάντως ότι το θέμα αγγίζει πια και το Σύνταγμα. «Άνθρωποι πεθαίνουν, άνθρωποι που είναι άρρωστοι, καταρρακώνουν το ηθικό των κατοίκων της πόλης, αποθαρρύνουν τους επισκέπτες της», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευαγγελάτος, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία και σημείωσε ότι μεταξύ των κινήσεων που έχουν γίνει είναι η αποστολή επιστολής προς το υπουργείο Πολιτισμού με την οποία ζητείται «να γίνει ένας φράχτης, καλόγουστος, στο οικόπεδο που ανήκει η Ακαδημία». «Αυτό, κατ αρχήν, έχει εγκριθεί, θεωρητικώς, από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμη πρακτικώς» πρόσθεσε.

Η κεντρική Πολιτεία φέρει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην πόλη, σημείωσε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, τονίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος εφόσον υπάρχει βούληση.

Παράλληλα, πρότεινε τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Αθήνα, από «εστίες μόλυνσης» να γίνουν «εστίες φιλοξενίας» ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Την απομάκρυνση κάθε παράνομης δραστηριότητας από τους περιβάλλοντες χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και των άλλων ιστορικών ΑΕΙ της Αθήνας, του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, ζήτησε από την Πολιτεία ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Γάτσιος, επισημαίνοντας ότι η φυγή από το κέντρο της πόλης δεν είναι λύση. «Θέλουμε να παραμείνουμε στο ιστορικό κέντρο, πνευματικός του φάρος, συμβάλλοντας στη σταδιακή του αναβάθμιση», είπε.

Για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του ΟΚΑΝΑ που ήδη υλοποιείται για την υποστήριξη όσων είναι σε διαδικασία απεξάρτησης και των απεξαρτημένων, μίλησε ο πρύτανης Γ. Χαρβαλιάς.

Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, επαγγελματική εκπαίδευση για να μπορέσει κάποιος να βγει στην αγορά εργασίας, όπως μαθήματα μικρογλυπτικής, ζωγραφικής, μοντάζ και εφαρμογών επεξεργασίας εικόνας,

«Η χρήση ενός χώρου είναι αυτή που προστατεύει την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του, όχι η περίφραξη, όχι η φυγή, όχι τα κατασταλτικά μέσα», σημείωσε η Ελένη Μαΐστρου.

Αναφορικά με το πρόβλημα στην Τοσίτσα, όπου η κατάσταση με τη χρήση ναρκωτικών είχε γίνει απειλητική, είπε ότι έχει λυθεί σημειώνοντας όμως, ότι η κατάσταση στην Στουρνάρα με το παραεμπόριο τσιγάρων έχει ελεγχθεί, αλλά δεν έχει επιλυθεί.

Το πρόβλημα δεν λύνεται με μεμονωμένες κινήσεις αλλά μόνο με μία συνολική αντιμετώπιση, τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γ. Χουβαρδάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια πειστική και ειλικρινή στάση από την πλευρά της Πολιτείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα σχολεία στους δήμους της Θεσσαλονίκης


Θα κατασκευασθούν 30 μονάδες δίνοντας «ανάσα» σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τριάντα νέες σχολικές μονάδες, που θα μειώσουν το πρόβλημα της διπλοβάρδιας και, παράλληλα, θα δώσουν «ανάσα» σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, πρόκειται να κατασκευαστούν στο νομό Θεσσαλονίκης.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε σήμερα με δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της σχολικής στέγης. Τον κ. Σιμόπουλο συνόδευαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΚ ΑΕ, Ηρακλής Δρούλιας, και ο αντιπρόεδρος, Μιχάλης Δούναβης.

«Τριάντα νέα έργα σε 14 δήμους της Θεσσαλονίκης θα ανακουφίσουν σημαντικά το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης στο νομό», τόνισε ο κ. Σιμόπουλος ο οποίος, μαζί με κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), κατέγραψε τις τρέχουσες ανάγκες ανά δήμο.

Στη διάρκεια της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων με τους δημάρχους συζητήθηκαν τα προβλήματα της σχολικής στέγης, αλλά και τα αισιόδοξα μηνύματα από τη μείωση της διπλοβάρδιας στους δήμους της Θεσσαλονίκης, από 21% το 2005, σε περίπου 7% το 2012.

Από τα συνολικά 30 νέα σχολεία, τα 14, προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, θα υλοποιηθούν από την ΟΣΚ ΑΕ με χρηματοδότηση από το δάνειο «Ελληνική Παιδεία ΙΙΙ» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο βαθμός ωριμότητας είναι υψηλός, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των 14 έργων και προγραμματίζεται άμεσα η δημοπράτησή τους.

Για τις άλλες 16 σχολικές μονάδες, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου ΣΔΙΤ της ΟΣΚ ΑΕ από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Jessica. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη μελέτη, κατασκευή, τεχνική διαχείριση και συντήρηση για 25 χρόνια του έργου ΣΔΙΤ ανέρχεται σε 89,1 εκατ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Τα βασικά σημείου του σχεδίου που συζητά η κυβέρνηση με την Τροϊκα για την τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αποκαλύπτει έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 18 Φεβρουαρίου, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη με θέμα την αντιμετώπιση της καταχρηστικής αύξησης του περιθωρίου κέρδους spread από τα πιστωτικά ιδρύματα και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Ο κ. Σκορδάς αναφέρει στο έγγραφο ότι «υφίσταται ανάγκη να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός ο Ν. 3869/2010, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα, οδηγεί σε ομηρία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα».

«Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα», τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και σημειώνει ότι «θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος».

Σύμφωνα με το έγγραφο το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση απόφασης.

Επίσης, γνωστοποιείται ότι η κυβέρνηση συζητά σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010. Επιπλέον θα αφορά σε ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα,ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.

Διαβάστε εδώ το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη βουλή.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις για θέματα ψυχικής υγείας


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 89ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών διοργανώνει εκδηλώσεις για τους γονείς με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα Ψυχικής Υγείας.

Συγκεκριμένα ο κύκλος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περιλαμβάνει τρεις εκδηλώσεις στις 27 Φεβρουαρίου, 8 και 13 Μαρτίου με τα εξής θέματα:

1ο Θέμα: «Υποστήριξη των παιδιών στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού»

Εισηγητής: κα Πηνελόπη Λάγιου, Ειδική Παιδαγωγός

Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται: σχέσεις γονέων - παιδιών, τι περιμένουμε από το «πρωτάκι», συναισθήματα, διάψευση προσδοκιών ή αναμονή προς επίτευξη τους; Σημάδια μαθησιακών δυσκολιών ή τεμπελιά και άρνηση για διάβασμα, υπερκινητικότητα ή άγχος κ.ά. που μας προβληματίζουν ως γονείς.

Ημερομηνία: Τετάρτη 27/02/2013 και ώρα 18.00

2ο Θέμα: «Ψυχολογική αντιμετώπιση ψυχοσωματικών δυσκολιών στα παιδιά»

Εισηγητής: κα Ελ. Παπαγεωργίου, Κλινική Ψυχολόγος

Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται: πονοκέφαλοι, κοιλιακά άλγη, ασθματικές κρίσεις κ.ά. Τι συντελεί στην εμφάνιση τους, ποιός ο ρόλος του γονέα, πως προστατεύουμε το παιδί συναισθηματικά, πως μπορούμε να το βοηθήσουμε; κ.ά.

Ημερομηνία: Παρασκευή 8/03/2013 και ώρα 18.00

3ο Θέμα: «Μπροστά στον Υπολογιστή... παιδιά και γονείς σε νέες προκλήσεις»

Εισηγητής: κα Σ. Πέττα, Κοινωνιολόγος

Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται: νέες τεχνολογίες - νέες προκλήσεις στην οικογένεια, ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στους χρήστες, νέες «παθολογίες» κ.ά.

Ημερομηνία: Τετάρτη 13/03/2013 και ώρα 18.00

Οι εισηγήτριες είναι μέλη της Διεπιστημονικής Ομάδας του Τμήματος Ψυχικής Υγείας Εφήβων-Νέων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Τις εκδηλώσεις θα συντονίσει ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Γονέων, Στάθης Μπακλέζος. Η συμμετοχή όλων θα τιμήσει τους ειδικούς επιστήμονες που προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.


Διαβάστε περισσότερα...

"Υποχρεωτικά" τα θρησκευτικά


Ενημερωμένοι για την δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών είναι οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου, σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Πέτρο Τατσόπουλο, Αθανάσιου Αθανασίου, Νίκο Βούτση, Θοδωρή Δρίτσα, Βασιλική Κατριβάνου, Αναστάσιο Κουράκη, Στάθη Παναγούλη, και την Αφροδίτη Σταμπουλή, προχώρησε σε ερώτηση σχετική με τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών καθώς αυτό προβλέπεται με απόφαση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο υφυπουργός Θ. Παπαθεοδώρου, απάντησε ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τα επίσημα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, «οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν ενημερωθεί σχετικά με τη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, βάσει των εγκυκλίων, οι οποίες εκδόθηκαν προκειμένου το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανεξάρτητων αρχών της χώρας μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δράση ενίσχυσης νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων


Δάνεια ύψους από 10.000-30.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους.

Μια νέα δράση για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και των επιχειρήσεων από τον κλάδο της εστίασης που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης.

Η δράση, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε κάθε είδους μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον τουρισμό, σε όλα τα νησιά (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού, γραφεία ενοικίασης γραφείων, κ.α.).

Η δράση θα παρέχει δάνεια ύψους από 10.000-30.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, -ειδικά για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων μηδενικό επιτόκιο-, για την υλοποίηση ενεργειών εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης, αισθητικής βελτίωσης και κάλυψης λειτουργικών αναγκών επιχειρηματικής ανάπτυξης των νησιωτικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που συμβάλουν στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος.

Για παράδειγμα, ανανέωση εξοπλισμού, προώθηση τοπικών προϊόντων (π.χ. Ελληνικό πρωινό), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, κ.α.

Στο πρόγραμμα μπορούν να εντάσσονται τόσο υπό ίδρυση / νέες όσο και υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες χρηματοδότησης προβλέπονται απλοποιημένες ούτως ώστε να μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί η διαδικασία που θα εγγυάται γρήγορα αποτελέσματα για τους ενδιαφερόμενους.

H επίσημη προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί το αργότερο στις 15 Μαρτίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Στη δικαιοσύνη όσοι λάμβαναν και εξέδιδαν συντάξεις-μαϊμού


Το υπουργείο οικονομικών παραπέμπει όλες τις υποθέσεις.

Στην παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων των υποθέσεων και των υπευθύνων για την παράνομη είσπραξη σύνταξης προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας η διαδικασία της απογραφής (καταγραφής) των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέδειξε πως εκ των 435.000 που ελάμβαναν σύνταξη τελικώς δεν απεγράφησαν 2.368 περιπτώσεις. Για αυτές τις περιπτώσεις, διεκόπη η καταβολή της σύνταξης. Οι δε αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ανήρχοντο στο ποσό των 24 εκατ. ευρώ και από την αναζήτηση βρέθηκε το ποσό των 12,7 εκατ. ευρώ.

Από την διαδικασία της καταγραφής διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.000 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται σε 693.841 ευρώ ανά μήνα.

Παραλλήλως, την επόμενη εβδομάδα εισάγεται στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο καθιερώνεται η καταβολή από την επομένη της εξόδου από την ενεργό υπηρεσία του 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την υπηρεσία.

Το ανωτέρω ποσοστό του 50% διαμορφώνεται στο 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας 3 τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία. Με τον τρόπο αυτό ο υπάλληλος αμέσως μετά την έξοδό του από την υπηρεσία (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του) θα λαμβάνει προκαταβολή έναντι της σύνταξής του για διάστημα 8 μηνών κατ' ανώτατο όριο.

Ταυτόχρονα τίθεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τις υπηρεσιακές διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου.

Από την 31η Μαΐου θα αρχίσει η εφαρμογή της νέας ρύθμισης που αφορά την προκαταβολή στο δικαιούχο επί της σύνταξης αμέσως με την έξοδο από την ενεργό υπηρεσία. Ειδικότερα:

-Όσοι από 1η Ιουνίου υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης θα εντάσσονται στο νέο σύστημα και συνεπώς δεν θα έχουν μισθοδοτικό κενό.

-Όσοι υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Μαρτίου του 2013, λαμβάνουν τις προβλεπόμενες τρίμηνες αποδοχές, εν συνεχεία εντάσσονται στο νέο σύστημα και συνεπώς δεν θα έχουν και αυτοί μισθοδοτικό κενό.

-Όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης, από τον Ιούλιο του 2012 και μέχρι στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, λαμβάνουν τις προβλεπόμενες τρίμηνες αποδοχές και οι υποθέσεις τους διεκπεραιώνονται μέχρι την 30η Ιουνίου.

Σημειώνεται πως ήδη από τα τέλη του 2012 απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες και επετεύχθη σύντμηση του χρόνου αναμονής στο Γενικό Λογιστήριο τους Κράτους από 11 μήνες που ήταν τον Ιούλιο του 2012, στους 7 μήνες τον Φεβρουάριο του 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μέθοδο μέτρησης δεικτών φλεγμονής


Την πατέντα κατοχύρωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για την εφεύρεση μιας ταχύτερης και νεότερης μεθόδου ανίχνευσης και μέτρησης της φωσφολιπάσης, ενός ενζύμου, που θεωρείται βιολογικός δείκτης φλεγμονής στα κύτταρα, στους ιστούς και στα βιολογικά υγρά, απένειμε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τους εφευρέτες Μαρία-Ελένη Λέκκα, Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας και Θανάση Καρκαμπούνα, Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Δίπλωμα έχει τίτλο: «Ακινητοποίηση Λιπιδικών Υποστρωμάτων με σκοπό την ανάπτυξη και την αξιολόγηση φθορισμομετρικής μεθόδου προσδιορισμού ενεργότητας φωσφολιπάσης Α2 σε βιολογικά δείγματα» και ισχύει έως το Δεκέμβριο του 2031.

Η καθηγήτρια κ. Μαρία - Ελένη Λέκκα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ιδέα της εφεύρεσης είπε: «Οι φωσφολιπάσες είναι ένζυμα τα οποία ανιχνεύονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, όταν υπάρχει φλεγμονή ή και άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με ενεργοποίηση των κυττάρων μας.

Έχει λοιπόν σημασία, τονίζει η κ. Λέκκα, να υπάρχουν μέθοδοι, με τις οποίες εύκολα μπορούμε να ανιχνεύσουμε και να μετρήσουμε ποσοτικά τα επίπεδα αυτών των ενζύμων σε βιολογικά δείγματα.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν ήδη μέθοδοι προσδιορισμού, όπως αυτές που χρησιμοποιούν ραδιοϊσότοπα. Όμως τα βιολογικά δείγματα, χρειάζονται διάφορα στάδια κατεργασίας για να γίνει αξιόπιστη μέτρηση της ποσότητας, απαιτείται χρόνος και εξειδικευμένα εργαστήρια για τη σωστή εκτίμηση των αποτελεσμάτων».

Η κ. Λέκκα επισημαίνει, ότι στόχος της ερευνητικής ομάδας, ήταν να βρεθεί μια νέα μέθοδος, ώστε τα αποτελέσματα των εξετάσεων να βγαίνουν γρηγορότερα. «Ο κύριος σκοπός, ήτανε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια διαδικασία απλή, που θα μπορέσει να τυποποιηθεί για να την διοχετεύσουμε σε πρακτική εφαρμογή. Να μπορέσουμε να φτιάξουμε κάποια μικρή συσκευή, η κάποιο «κιτ», το οποίο θα μπορεί να αναλύει ταυτοχρόνως πολλαπλά βιολογικά δείγματα.

Η καινοτομία της ιδέας μας ήταν η ακινητοποίηση ή «παγίδευση» των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιεί αυτό το ένζυμο για να δράσει, σε ένα στερεό υπόστρωμα, σε μια μικρή μεμβράνη».

Η έρευνα είναι συνεχιζόμενη τονίζει η κ. Λέκκα, και προσθέτει, ότι έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια πολλοί επιστήμονες που ήταν τότε μεταπτυχιακοί. Η αρχική μέθοδος ξεκίνησε να αναπτύσσεται πριν από 15 χρόνια, στο διάστημα που πέρασε βελτιώθηκε και στο τελευταίο στάδιο, το εύρημα για το οποίο μας απονεμήθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, διευκολύνει και στην τελική πρακτική εφαρμογή.

Το «νέο προϊόν», βρίσκει προς το παρόν εργαστηριακή εφαρμογή, ενώ είναι έτοιμο να περάσει και στην εμπορική διαδικασία εάν «βρεθεί χρηματοδότης να ενδιαφερθεί για αυτήν την πατέντα», αναφέρει η καθηγήτρια Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η επιτροπή ερευνών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων παρείχε σημαντική υποστήριξη στην ερευνητική ομάδα, η οποία κατόρθωσε, να συνδυάσει την καινοτόμα ιδέα, με ευρηματικότητα και πρακτική εφαρμογή.



Διαβάστε περισσότερα...

«Επευλογούμε και στηρίζουμε την προσπάθεια της Αποστολής»


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε το φιλανθρωπικό έργο του Οργανισμού.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ενημέρωσε σήμερα για το φιλανθρωπικό έργο του Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Γενικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Ο κ. Δήμτσας χαρακτήρισε ως ευλογία τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ανέφερε ότι με την ευχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου η «Αποστολή» περιέθαλψε το 2012 πάνω από 1.945.000 εμπεριστάτους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και φυλής.

Επίσης ανέφερε ότι με εντολή του κ. Ιερωνύμου επισκέφθηκε και συνέδραμε Μητροπόλεις της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Ελλαδικό χώρο όπως για παράδειγμα τις Μητροπόλεις Σύμης, Καρπάθου, Κισσάμου, Κώου κ.α..

Ο κ. Δήμτσας στάθηκε στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη με το οποίο χαρακτήριζε ως έτος πανανθρώπινης αλληλεγγύης το 2013 και ζήτησε την Πατριαρχική ευλογία και την πατρική στοργή στις προσπάθειες της «Αποστολής». Ακόμη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς και άλλων Επαρχιών του Θρόνου στο Εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρότρυνε Μητροπολίτες των Επαρχιών του στο Εξωτερικό να στηρίξουν τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της «Αποστολής».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον κ. Δήμτσα είπε: «Παρακολουθούμε το έργο της Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα της «Αποστολής», είμεθα περήφανοι γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που έχουν ανάγκη. Το έργο σας εκτιμάται και ευρύτατα και εκτός ελλαδικού χώρου. Η Μητέρα Εκκλησία και προσωπικά επευλογούμε και στηρίζουμε την επαινετή προσπάθεια και τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της «Αποστολής».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης


Σε ποσοστό 17,7% μειώθηκε η τελική φαρμακευτική δαπάνη σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Συγκεκριμένα η τελική δαπάνη Ιανουαρίου 2013 διαμορφώθηκε στα 226.1 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012 που ήταν 274.7 εκ. ευρώ.

«Τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης Ιανουαρίου του έτους είναι ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε τον στόχο του 2013 μαζί και με την απόδοση των μέτρων του νέου Δελτίου Τιμών αλλά και της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή εκτιμούμε ότι θα πιάσουμε τον στόχο», δήλωσε ο κ. Σαλμάς.

Το νέο καθεστώς των κλινικών μελετών

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, σε συνεργασία με τον τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας Κωνσταντίνο Δημόπουλο, παρουσίασαν το νέο καθεστώς που διέπει τις κλινικές μελέτες σύμφωνα με την σημερινή Υπουργική απόφαση. 


«Η ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, ενισχύεται με την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις κλινικές έρευνες. Προσδοκούμε τα δύο επόμενα χρόνια να επενδυθούν 300 εκ. από φαρμακευτικές επιχειρήσεις», τόνισε αναφερόμενος στην Υπουργική απόφαση ο κ. Σαλμάς.

«Η εθνική επιτροπή δεοντολογίας θεώρησε σκόπιμο, απαραίτητο και αναγκαίο να αποκωδικοποιήσει και να απλουστεύσει διαδικασίες προκειμένου οι κλινικές μελέτες στην χώρα μας να είναι γρήγορες και αξιόπιστες. Σε στενή και αρμονική συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας τον κ. Σαλμά προτείναμε αυτές τις τροποποιήσεις οι οποίες αποτελούν από σήμερα Υπουργική απόφαση», επεσήμανε από την πλευρά του κ. Δημόπουλος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα οφέλη από το νέο καθεστώς που θα διέπει τις κλινικές μελέτες είναι πολλαπλά τόσο για νοσηλευτικά ιδρύματα, όσο και για τους ερευνητές.

Τι ωφελούνται τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα:

- Παρέχουν στους νοσηλευόμενους τους ασθενείς φαρμακευτικά σκευάσματα πρώτης γραμμής και βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχομένων νοσηλευτικών υπηρεσιών.

- Δεν επιβαρύνονται τα ίδια αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία από το κόστος των φαρμάκων και από τις ειδικές παρακλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις, το οποίο αντιμετωπίζουν οι χορηγοί.

- Καταβάλλεται το ποσό των 500 ευρώ το Νοσοκομείο για την αξιολόγηση του φακέλου κατάθεσης. Εισπράττει επίσης το 10% επί του συνολικού κόστους της μελέτης και επιπλέον 5% ως bonus για τα ιδρύματα εκείνα τα οποία επιδεικνύουν αποτελεσματικά και ταχύτητα στην προώθηση των κλινικών μελετών.

- Προβάλλονται στον ελληνικό και διεθνή χώρο τα νοσοκομειακά ιδρύματα με την παραγωγή υψηλού ερευνητικού και νοσηλευτικού έργου.

Σε τι ωφελούνται οι ερευνητές:

- Εκσυγχρονισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού.

- Νέες θέσεις εργασίας. Πρόσληψη ερευνητικού , τεχνικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και γραμματειακής υποστήριξης.

- Δημοσιεύσεις ερευνητικού περιεχομένου σε περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού. Προβολή του επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού της χώρας.

Τέλος, σύμφωνα με το Υπουργείο από την συγκεκριμένη απόφαση ωφελείται η ίδια η χώρα, καθώς μεταξύ άλλων δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, βελτιώνονται οι νοσηλευτικές υπηρεσίες στη χώρα, και ευνοείται η εισροή συναλλάγματος.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

20 μέρες προθεσμία για μετάταξη


Ξεκινά από σήμερα το 20ημερο που έχουν στη διάθεσή τους οι 1.891 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, για να επιλέξουν τη θέση που επιθυμούν από τις 2.423 κενές θέσεις προκειμένου να μεταταχθούν.

Τις συγκεκριμένες θέσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, καθώς η σχετική απόφαση πήρε σήμερα αριθμό ΦΕΚ για τη δημοσίευσή της.

Οι προς μετάταξη υπάλληλοι πρέπει να υποβάλουν Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση προς το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους φορείς προέλευσης, στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού-Προσωπικού, στην οποία θα δηλώνουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με σειρά προτίμησής τους.

Στη συνέχεια, συνοπτικά, τα επόμενα βήματα είναι να ελεγχθούν τα στοιχεία τους από τους φορείς προέλευσης, να εκδοθεί πίνακας βαθμολογίας, κατάταξης και διάθεσης από το ΑΣΕΠ και να εκδοθεί απόφαση για τη μετάταξή τους από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά τη γνωμοδότηση του τριμελούς συμβουλίου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκλεβε ρεύμα για 10 χρόνια


Για 10 ολόκληρα χρόνια ηλεκτροδοτούσε παράνομα τόσο το σπίτι του, όσο και το χώρο που εργαζόταν ένας 63χρονος από τον Βόλο.

Η ζημιά που προκάλεσε στην ηλεκτρική ενέργεια ο 63χρονος, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.

Ο 63χρονος συνελήφθη χθες, Τετάρτη, ύστερα από έλεγχο που έγινε από το αρμόδιο συνεργείο, το οποίο και διαπίστωσε ότι η ρευματοκλοπή γινόταν με παραβίαση των σφραγίδων του κιβωτίου διανομής ρεύματος για το σπίτι και την παράνομη σύνδεση του κιβωτίου με καλώδιο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση κάνει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραολυμπιονίκης βρήκε την όρασή του


Είδηση που «γεννά» ελπίδες σε όσους έχουν χάσει την όρασή τους.

Ο 55χρονος Τιμ Ρέντις, τυφλός παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, βρήκε ξανά το φως του χάρη σε ένα μικροτσίπ 3 χιλιοστών που του εμφύτευσαν στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:





Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις Ε.Σ.Α.μεΑ. για την τροποποίηση και βελτίωση του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ


Ανακοίνωση 19.02.13

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης των εκπροσώπων της με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Ελ. Παπαγεωργόπουλο στις 20 Φεβρουαρίου, δημοσιοποιεί την ατζέντα των οριζόντιων και κάθετων αιτημάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Επισυνάπτεται η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 167 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Εισιτήρια υγείας για 200.000 ανασφάλιστους


Στην εφαρμογή του εισιτηρίου υγείας για τους πολίτες που δεν είναι ασφαλισμένοι, προχωρά το Υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από το Φεβρουάριο και εκτιμάται ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα επωφεληθούν περίπου 200.000 πολίτες που είναι αυτή τη στιγμή ανασφάλιστοι και θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής φροντίδας από το ΕΣΥ.

Με αυτά τα ειδικά εισιτήρια που θα παραλαμβάνουν οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να επισκέπτονται γιατρούς χωρίς να πληρώνουν και να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Βρούτσης εγγυάται για τις συντάξεις


Τη διαβεβαίωση ότι το κράτος εγγυάται την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία ενέκρινε τον διορισμό του νέου προέδρου του ΝΑΤ, Γ. Θεοτοκά.

«Διαχρονικά παρατηρείται το φαινόμενο της δικαιολογημένης αγωνίας αν θα πληρωθούν οι συντάξεις, όμως πάντα το κράτος καταφέρνει να ανταποκριθεί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις του ΝΑΤ ή όποιου άλλου ταμείου», ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης.

Επεσήμανε ακόμη πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει δύναμη να στηρίξει τις συντάξεις και ως εκ τούτου ο κρατικός προϋπολογισμός - ο οποίος από 2000 έως το 2012 έχει δώσει 163 δισ. ευρώ – είναι αυτός που τις διατηρεί.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στο «νοικοκύρεμα» που γίνεται στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας μάλιστα πως για πρώτη φορά «βλέπουμε κάποιες ακτίνες φωτός».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο που μπαίνει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, στον βασικό του πυρήνα ενσωματώνει το τέλος της ανομίας και της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. «Η λέξη μαϊμού σύνταξη θα είναι άγνωστη λέξη και αυτό το θεωρώ πολύ θετικό βήμα το οποίο θα κάνει πράξη η Βουλή», παρατήρησε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι με την ψηφιακή ηλεκτρονική βάση συντάξεων - συνταξιούχων που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα εξοικονομούνται 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη φοροδιαφυγή, που προέκυπτε λόγω των ανακριβειών που εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, εκτός του διοικητικού οφέλους που προκύπτει.

Ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, η χώρα μας θα έχει ίσως ένα από τα καλύτερα σε επίπεδο ελέγχου και ενημέρωσης ασφαλιστικά συστήματα βάσης της Ευρώπης. Όπως εξήγησε, δεδομένου ότι η απόκλιση για την πλήρη ταυτοποίηση όλων των συνταξιούχων της χώρας είναι σήμερα μόνο 7% για τα ΑΜΚΑ και 4% για το ΑΦΜ, αν ο στόχος πέσει κάτω από το 3%, για πρώτη φορά θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα από τα καλύτερα συστήματα ενημέρωσης συντάξεων και συνταξιούχων.

Από την πλευρά του, κατά την τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής ο νέος πρόεδρος του ΝΑΤ, είπε πως προτεραιότητά του είναι ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής στο Ταμείο, η είσπραξη των οφειλόμενων και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα μικροτσίπ του έδωσε το φως του


Μετά την άδεια από τον αμερικανικό ΕΟΦ που έλαβε πριν από μια εβδομάδα το πρώτο βιονικό σύστημα όρασης, χθες ανακοινώθηκαν τα ιδιαίτερα ευοίωνα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές εμφυτεύσιμου μικροτσίπ. Μάλιστα, στη μελέτη συμμετείχε ο παραολυμπιονίκης Τιμ Ρέντις.

Ο "χρυσός" πρωταθλητής της κολύμβησης αποφάσισε να συμμετέχει όχι σε κάποιο άλλο άθλημα αλλά στις κλινικές δοκιμές για το πρώτο εμφυτεύσιμο μικροτσίπ τριών χιλιοστών.

Ο 55χρονος που έχει κερδίσει περισσότερα από 40 μετάλλια, άρχισε να χάνει την όρασή του σε ηλικία 31 ετών λόγω εκφυλιστικής ασθένειας των ματιών που ονομάζεται μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σε επτά χρόνια είχε χάσει τελείως το φως του.

Μετά τη 10ωρη επέμβαση για την τοποθέτηση του μικροτσίπ, ο Τιμ είδε για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια τα αγαπημένα του πρόσωπα και άλλαξε τελείως η καθημερινότητά του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι εξαιρούνται από τις προσλήψεις


Με το σταγονόμετρο θα γίνονται πλέον, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι προσλήψεις μονίμων, σε δήμους και περιφέρειες καθώς το Μεσοπρόθεσμο επιβάλει πάγωμα έως το 2016 και οι λιγοστές εξαιρέσεις περιορίζονται σε:

1. Προσωπικό που αφορά αυστηρά και μόνο νησιωτικούς δήμους.
2. Προσωπικό υψηλών καθηκόντων (ΠΕ και ΤΕ), για το οποίο θα ισχύει η αναλογία μία πρόσληψη ανά τουλάχιστον πέντε αποχωρήσεις.
3. Ελάχιστες προσλήψεις ΑμεΑ οι οποίες είχαν εγκριθεί πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στις 12 Νοεμβρίου του 2012 και θα υλοποιηθούν ακόμη και αν αφορούν προσωπικό χαμηλότερων βαθμίδων εκπαίδευσης για το οποίο ισχύει ολικό πάγωμα προσλήψεων.

Τα παραπάνω περιγράφονται σε επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου γινόταν σαφής αναφορά σε 239 προσλήψεις μόνο στους δήμους συνολικά μέχρι και το 2016 (σε σύνολο άνω των 11.000 αποχωρήσεων). Για τις περιφέρειες ο αριθμός προσλήψεων δεν προσδιορίζεται αλλά προβλέπεται, μαζί όμως με όλα τα υπουργεία, να προσληφθούν 10.701 άτομα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, όπως επισημαίνεται στην επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου, η αναστολή προσλήψεων εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων (Μεσοπρόθεσμο) που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό και την αναστολή των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών για τα επόμενα τέσσερα έτη. Από την αναστολή εξαιρούνται οι νησιωτικοί δήμοι, στους οποίους εντάσσονται όλα τα κατοικήσιμα νησιά εκτός της Κρήτης και της Εύβοιας.

Με την εξαίρεση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους νησιωτικούς δήμους να προσλάβουν μόνιμους, καθώς το υπάρχον προσωπικό ενδέχεται να μην φτάνει για την αποτελεσματική άσκηση του συνόλου των αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί με τον «Καλλικράτη», ενώ κάποιοι εξ αυτών στερούνται παντελώς τακτικού προσωπικού, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη στοιχειώδη έστω λειτουργία τους.

Με συμβασιούχους έργου και εποχικούς υπαλλήλους θα καλύψουν τις ανάγκες τους οι ΟΤΑ για τα επόμενα έτη. Το μεγαλύτερο πακέτο θέσεων αφορά τον τομέα καθαριότητας καθώς και παιδικούς σταθμούς. Σε κάθε περίπτωση η έγκριση θέσεων για το σύνολο των δήμων είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με το 2012.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από νομοθετική ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε πρόσφατα σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το υπουργείο «έλυσε» τα χέρια των δημάρχων ως προς την πρόσληψη 3.700 συμβασιούχων έργου για φέτος. Με αυτή τη ρύθμιση ουσιαστικά αίρεται η απαγόρευση σύναψης σύμβασης μίσθωσης έργου σε περίπτωση που σε κάποιον δήμο υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης ειδικότητας με αυτές για τις οποίες προβλέπεται η σύμβαση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πατέρας κακοποιούσε τα παιδιά του


Μια ανατριχιαστική υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από τον ίδιο τους τον πατέρα, συγκλονίζει την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Πατρίς», το θέμα ήρθε στο φως από τη διευθύντρια του σχολείου όπου φοιτά το μεγαλύτερο παιδί, το οποίο φέρεται να εξομολογήθηκε στη δασκάλα του ορισμένα σοκαριστικά περιστατικά.

Η διευθύντρια έκανε αναφορά στην εισαγγελέα υπηρεσίας ενώ για την υπόθεση που αφορά κακοποίηση αλλά και σεξουαλική παρενόχληση, έχει ενημερωθεί - σύμφωνα με πληροφορίες - και ο εισαγγελέας ανηλίκων.

Το πρωτοδικείο Ηρακλείου μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η μητέρα, εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει στον Ηρακλειώτη πατέρα να έρχεται σε οποιαδήποτε επαφή με τα δύο παιδιά του.



Διαβάστε περισσότερα...

Γραφείο εύρεσης εργασίας σε γυμνάσιο


Οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου δημιούργησαν γραφείο ευρέσεως εργασίας, προκειμένου οι μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης να βρουν δουλειά.

Ήδη καθηγητές και μαθητές έχουν έρθει σε επαφή με φορείς και παράγοντες της αγοράς, κάνοντας γνωστή την ενέργεια αυτή, ζητώντας στήριξη από τις επιχειρήσεις, προκειμένου οι μαθητές του Γυμνασίου οι οποίοι είναι ηλικίας από 16 έως 57 ετών να βρουν εργασία.

''Το 40% των μαθητών μας έχει πρόβλημα επιβίωσης, έπρεπε να σκεφτούμε κάτι που θα δώσει λύση και θα τους βγάλει από το αδιέξοδο'' τονίζει μιλώντας στο flashnews.gr ο διευθυντής του Γυμνασίου Ανδρέας Ξεπαπαδάκης.

Την ίδια ώρα εκτός από το γραφείο εύρεσης εργασίας, οι καθηγητές και οι μαθητές του Γυμνασίου έκαναν μια επιπλέον σημαντική κίνηση, καθημερινά τοποθετούν στην είσοδο κάθε τάξης έναν κουμπαρά, εκεί κάθε μαθητής που έχει δυνατότητα βάζει μισό ευρώ, ενώ κάθε καθηγητής αφήνει ένα ευρώ.

Στο τέλος της ημέρας τα χρήματα δίδονται στους μαθητές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: 27 Φεβρουαρίου οι συντάξεις Μαρτίου


Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει τις συντάξεις του Μαρτίου στις 27 Φεβρουαρίου 2013 σε όλους τους δικαιούχους.

Την ίδια ημερομηνία θα καταβληθεί και το επίδομα παραπληγίας μηνός Μαρτίου 2013, καθώς και τα αναδρομικά ποσά μηνός Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013 που αντιστοιχούν σε δώρα εορτών και επίδομα αδείας, τα οποία έχουν επιμεριστεί σε 12μηνη βάση, προσαυξάνοντας το μηνιαίο ποσό του επιδόματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Η εφορία σπάει το τραπεζικό απόρρητο


Νέες αλλαγές στις διαδικασίες διενέργειας των φορολογικών ελέγχων, με τη θεσμοθέτηση μεθόδων τεκμαρτού προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων, που θα βασίζονται στην παρακολούθηση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις του νέου μνημονίου.

Ταυτόχρονα, προωθούν αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο των ελέγχων, που προβλέπουν την καθιέρωση ενός αντκειμενικού συστήματος επιλογής υποθέσεων και την κατάργηση της υποχρέωσης ελέγχου όλων των προηγούμενων χρήσεων σε βάθος 10ετίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαυραγάνης: Ειδική μέριμνα για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες


«Όποιος δεν μπαίνει σε διαδικασία διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων είναι γνωστό πως έχει επιπτώσεις» δήλωσε στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Είπε ότι υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις για τεχνική βελτίωση του πλαισίου για τα ληξιπρόθεσμα, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Έφερε ως παράδειγμα την αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων.

Επιπλέον, ο κ. Μαυραγάνης είπε πως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αλλά σημείωσε ότι στόχος είναι να πληρώνουν λιγότερα οι ιδιοκτήτες και ταυτόχρονα να πληρώνουν περισσότεροι. Σημείωσε πως θα ληφθεί ειδική μέριμνα για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση είπε: «Είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να μπορέσει να επαναφέρει το ΦΠΑ στην εστίαση στην προηγούμενη κατάσταση, αλλά προϋπόθεση είναι να επιτευχθεί μια δημοσιονομική σταθερότητα ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες από αυτήν την απόφαση».


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατρός σε γιο ασθενή: Τι να το κάνω το κρασί; 400€ παίρνω


«Τι να τα κάνω τα κρασιά; Εγώ 400 ευρώ παίρνω». Κάπως έτσι φέρεται πως απάντησε χειρουργός ορθοπεδικός του Νοσοκομείου Κιλκίς στον γιο μιας γυναίκας την οποία χειρούργησε, όταν εκείνος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του για να τον ευχαριστήσει, κρατώντας δύο μπουκάλια κρασί. Το ραντεβού κλείστηκε και ο επίορκος γιατρός συνελήφθη με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στην τσέπη.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς ο 50χρονος χειρουργός της Ορθοπεδικής Κλινικής, με βαθμό διευθυντή, είχε χειρουργήσει δύο μέρες πριν την ηλικιωμένη γυναίκα στον μηρό και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε ζητήσει χρήματα πριν από την επέμβαση, ούτε είχε έρθει σε κάποια σχετική συνεννόηση με την οικογένεια.

Ο γιος της ασθενούς κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και έβαλε στο «φακελάκι» τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Στο ραντεβού του με τον γιατρό, που έγινε στις 6.30 το απόγευμα της Τρίτης, ήταν παρόντες και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι επενέβησαν και συνέλαβαν τον 50χρονο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανοί βοηθούν την Ελλάδα


Το ποσό των 8.000 ευρώ κατάφεραν να μαζέψουν οι δημότες της πόλης Hilden στη Γερμανία. Εμπνεύστρια της ιδέας, ήταν η κυρία Κραλ, η οποία έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας. Στο τελευταίο της ταξίδι ωστόσο, η εικόνα των άστεγων ανθρώπων στο κέντρο της πρωτεύουσας, την παρακίνησε να δράσει για να βοηθήσει όπως μπορεί.



"Στη Γερμανία υπάρχει ένα αρκετά παλιό χριστουγεννιάτικο έθιμο κατά το οποίο οι άνθρωποι μέσα σε κούτες παπουτσιών συλλέγουν όλα όσα θέλουν να δωρίσουν. Έτσι ξεκίνησε και η κυρία Κραλ την προσπάθεια για τη χώρα μας. Η ανταπόκριση των ανθρώπων όμως ήταν τόσο μεγάλη που σύντομα συνειδητοποίησε πως οι κούτες αυτές ήταν τελικά πολύ μικρές για να χωρέσουν τη βοήθεια των Γερμανών. Μια μέρα σ'ένα κρατικό κανάλι της Γερμανίας είδε ένα ρεπορτάζ για τη δράση του ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Πήρε λοιπόν τηλέφωνο και μου ζήτησε μια λίστα με ιδρύματα και οικοτροφεία που χρειάζονται βοήθεια" εξηγεί μιλώντας στο metrogreece.gr o Αλέξενδρος Θεοδωρίδης, εθελοντής του ΜΠΟΡΟΥΜΕ .

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυρία Κραλ απευθύνθηκε στο δήμο του Hilden, κοινοποίησε την προσπάθεια στα τοπικά κανάλια και έφτιαξε σελίδα στο facebook με τίτλο "Hilden Hilft Griechenland" που σημαίνει " Η Γερμανία βοηθάει την Ελλάδα". Σε ένα ελληνικό εστιατόριο της πόλης μάλιστα, οι υπεύθυνοι του μαγαζιού μάζευαν όλα τα φιλοδωρήματα σ 'ένα κουτί παπουτσιών.

"Το πιο συγκινητικό από όλα είναι πως δύο άνθρωποι καθόταν με -5 βαθμούς Κελσίου στο δρόμο προκειμένου να συλλέξουν λεφτά. Είναι εκπληκτικό όλο αυτό που συνέβη", επισημαίνει ο Αλέξανδρος.

Ήδη τα 2.500 ευρώ προσφέρθηκαν στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας - Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία στα Χανιά για τη θέρμανση του κτιρίου. Στις 5 Μαρτίου η κυρία Κραλ αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να δει και η ίδια την κατάσταση των ιδρυμάτων και να διαθέσει το εμπόρευμα και το χρηματικό ποσό που κατάφερε να συλλέξει.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Ευέλικτο ωράριο και χαμηλότερος μισθός για 307.600 εργαζομένους


Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ.

Αριθμός ρεκόρ στις προσλήψεις εργαζομένων με μειωμένα ωράρια, μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς κατέγραψε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το 2012.

Η παράταση της ύφεσης και η κρίση στην αγορά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ που δημοσιεύει η Ημερησία, περιόρισαν τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό κατά 18,42% με αποτέλεσμα 307.600 άτομα (το 45% των νέων προσλήψεων) να αναλάβουν για πρώτη φορά εργασία με «ευέλικτες» συμβάσεις, ενώ άλλοι 84.490 ήδη απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις είχαν, μέσω μετατροπής των συμβάσεών τους, μείωση ωραρίου και αποδοχών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις στο ΣΕΠΕ το 2012:

Έγιναν 683.443 προσλήψεις (-10,24% σε σύγκριση με το 2011) και το 45% από αυτές (οι 307.600) ήταν με μερική απασχόληση (τετράωρο και μισό μισθό, στη συντριπτική πλειοψηφία) ή εκ περιτροπής εργασία (για μερικές ημέρες την εβδομάδα).

Στο σύνολο των 683.443 προσλήψεων που έγιναν, το 55% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση έναντι 59,5% το 2011 και 79% το 2009, το 35,4% με μερική απασχόληση (από 32% το 2011 και 16,7% το 2009) και το 9,6% με εκ περιτροπής εργασία (από 8,1% το 2011 και μόλις 4,3% το 2009).

Μετατράπηκαν οι συμβάσεις 84.490 εργαζομένων (+ 43,3% σε σύγκριση με το 2011) από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης για 49.640 (+53,1% σε σύγκριση με το '11) και σε εκ περιτροπής εργασία για άλλους 34.850 (21.478 σε συμφωνία με τον εργοδότη και 13.372 με μονομερή απόφαση του εργοδότη).

Οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση από 746.911 που ήταν το '09 μειώθηκαν το '12 σε 375.843 ενώ οι προσλήψεις με «ευέλικτες» συμβάσεις αυξήθηκαν από 198.227 το 2009 σε 307.600 το 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κανένα ράβε-ξήλωνε στο σχέδιο "Αθηνά"»


Αρβανιτόπουλος: Το Μάρτιο το κοινοτικό πρόγραμμα για την σίτιση στα σχολεία.

Αρχίζει το Μάρτιο για όλα τα παιδιά το κοινοτικό πρόγραμμα για την σίτιση στα σχολεία, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά «αρχίζει άμεσα το πρώτο σκέλος της προσπάθειας που κάνουμε για δωρεάν πρωινό στα σχολεία. Αυτό το κοινοτικό πρόγραμμα διασφαλίζει ότι θα μοιράζεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις δωρεάν πρωινό».

«Κανένα ράβε-ξήλωνε στο σχέδιο "Αθηνά"», τόνισε επίσης ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον Alpha 9,89, διαψεύδοντας ότι αποδέχτηκε πιέσεις από υπουργούς και βουλευτές για να μην κλείσουν σχολές σε κάποιες περιοχές.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ακολουθηθούν τα κριτήρια που έχουν οριστεί σχετικά με το σχέδιο Αθηνά» και υποστήριξε ότι «ομογενοποιούμε κατακερματισμένα γνωστικά αντικείμενα για να μπούνε τα παιδιά σιγά σιγά στον χώρο της εργασίας» έχοντας ως «μοναδικό στόχο την αναβάθμιση των πτυχίων των παιδιών μας».

Μπροστά στο ενδεχόμενο κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών για την αύξηση του ωραρίου, ο κ. Αρβανιτόπουλος εκτίμησε πως αν οι εκπαιδευτικοί χρειαστεί να βάλουν πλάτη μία με δύο ώρες θα το κάνουν και πρόσθεσε ότι στο Υπουργείο «φτιάχνουμε ένα ορθολογικό σύστημα τοποθέτησης των εκπαιδευτικών μας, σιγά -σιγά το εφαρμόζουμε».



Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξη για 160.000 χωρίς όριο ηλικίας


Ευνοούνται ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο και τράπεζες.

Πάνω από 160.000 ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αξιοποιώντας μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης κυμαίνονται ανάλογα με την περίπτωση από 20 έως 37, με μεγάλους κερδισμένους όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983.

Κλειδί για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσουν όποτε το επιθυμούν χωρίς να επηρεάζονται από τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Για παράδειγμα, στο Δημόσιο και στα λεγόμενα ειδικά Ταμεία (φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών) ισχύει για τους παλαιούς ασφαλισμένους η συνταξιοδότηση με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία αφορά όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983.

Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως για να «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αρκεί να έχουν συμπληρωθεί 25 έτη ασφάλισης. Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος μπορεί να παραμείνει στην εργασία του και να αποχωρήσει όταν πιάσει τα 35 έτη χωρίς να υπάρχει όριο ηλικίας.

Ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για τις μητέρες με τουλάχιστον τρία παιδιά, που εργάζονται στο Δημόσιο ή καλύπτονται από τα λεγόμενα ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες).

Σε περίπτωση που έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα εξόδου.

Στο Δημόσιο, όπως αναφέρει το Έθνος, υπάρχει ακόμα μία διάταξη που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Η ρύθμιση αφορά γυναίκες έγγαμες και μητέρες που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 και μπορούν να αποχωρήσουν με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης.

Αυστηρότερο είναι το πλαίσιο στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, όπου λύση φαίνεται πως αποτελεί η συμπλήρωση 37ετίας (11.100 ημέρες).

Ο συγκεκριμένος χρόνος ασφάλισης πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ υπάρχουν και περαιτέρω περιορισμοί.

Ειδικότερα στην περίπτωση του ΙΚΑ τα 37 έτη πρέπει να έχουν συμπληρωθεί σε φορέα μισθωτών. Αντίστοιχα στον ΟΑΕΕ τα απαιτούμενα χρόνια πρέπει να έχουν διανυθεί σε ένα από τα τρία Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή το ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ και το ΤΣΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρμαια συλλόγων και παραγόντων οι ανήλικοι αθλητές


Βελτιώσεις στην σχετική νομοθεσία ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η ισχύουσα αθλητική νομοθεσία δεσμεύει υπέρμετρα τους ανήλικους αθλητές με τους συλλόγους στους οποίους εγγράφονται και με τον τρόπο αυτό αφήνει περιθώρια εκμετάλλευσής τους από τους παράγοντες, ενώ παράλληλα οδηγεί στην πράξη σε παραβίαση δικαιωμάτων τους, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, σε πόρισμά του προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ανεξάρτητη αρχή, αφού διερεύνησε σημαντικό αριθμό υποθέσεων, σχετικά με την άρνηση σωματείων (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ.) να συναινέσουν στην πραγματοποίηση μετεγγραφών ανήλικων αθλητών, διαπίστωσε την ανάγκη προώθησης θεσμικών αλλαγών.

Στο πόρισμα τονίζεται ότι σημαντικός αριθμός ανηλίκων βιώνουν ιδιαίτερο άγχος λόγω των πολύ αυστηρών όρων δέσμευσής τους στα αθλητικά σωματεία, στα οποία ενεγράφησαν αρχικά με ευθύνη των γονέων τους.

Εξαιτίας των όρων αυτών, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο όταν ένας αθλητής και οι γονείς του εκφράζουν την επιθυμία μετεγγραφής του σε άλλο σύλλογο, η διοίκηση του συλλόγου όπου έχει εγγραφεί αρχικά, να προβάλλει αντιρρήσεις ή μεγάλες απαιτήσεις για αυτήν. Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετοί ανήλικοι αθλητές να απογοητεύονται και να διακόπτουν την αθλητική τους δράση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ενεργώντας ως Συνήγορος του Παιδιού, διαπίστωσε ότι λόγω της ισχύουσας κατάστασης παραβιάζονται δικαιώματα κατοχυρωμένα από τη Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού (Ν.2101/92), όπως το δικαίωμα των παιδιών να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη τους, το δικαίωμα για ελεύθερη συμμετοχή σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας και ελεύθερου χρόνου (στις οποίες περιλαμβάνεται η άθληση) και η υποχρέωση όλων των διοικητικών οργάνων να λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη το υπέρτερο συμφέρον των ανηλίκων σε κάθε απόφαση που τους αφορά.

Η ευνοϊκή στάση της Πολιτείας έναντι των συλλόγων, χωρίς αντίστοιχη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανήλικων μελών τους, φαίνεται να δημιουργεί τους όρους ακόμη και για την εκμετάλλευση των ταλαντούχων νεαρών αθλητών από αθλητικούς παράγοντες.

Παράλληλα, προβληματίζει η απουσία κατάλληλου ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς συνεπάγεται την ανοχή έκνομων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Για την καλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων ανήλικων αθλητών, ο Συνήγορος πρότεινε να εξεταστούν οι παρακάτω εκδοχές ρυθμίσεων:

- Να προσδιοριστεί ειδικά στο νόμο και να διευρυνθεί η έννοια του «σοβαρού λόγου» για την πραγματοποίηση μετεγγραφών, με την καταγραφή ενδεικτικών περιπτώσεων,

- Να γίνεται διάκριση μεταξύ διαφορετικών μορφών ένταξης ανηλίκου σε έναν αθλητικό σύλλογο (απλού δελτίου με περιορισμένη χρονική διάρκεια και δελτίου-συμβολαίου), ώστε να δίνεται η ευκαιρία στην οικογένεια του αθλητή για επανεξέταση της κατάστασης προς το συμφέρον του παιδιού,

- Να προβλεφθεί ένας πιο ευέλικτος μηχανισμός εξέτασης των σοβαρών λόγων που επιτρέπουν την πραγματοποίηση μετεγγραφών ανήλικων αθλητών, ώστε να μην απαιτείται προσφυγή του αιτουμένου στο δευτεροβάθμιο όργανο (ΑΣΕΑΔ).

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο Συνήγορος υποστηρίζει ότι επιβάλλεται ο αθλητής με την ενηλικίωσή του να έχει το δικαίωμα επανεξέτασης της επιλογής που έκαναν γι' αυτόν οι γονείς του και να μπορεί να μετεγγράφεται ελεύθερα ή να παραμένει στον αθλητικό σύλλογο της αρεσκείας του.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα, διαβίβασε όμως το πόρισμα του Συνηγόρου στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, ζητώντας τις απόψεις τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο στόχαστρο 110.000 διπλοσυνταξιούχοι


Ξεκινούν διασταυρώσεις μέσω ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μπαίνουν τώρα περίπου 110.000 διπλοσυνταξιούχοι.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το real.gr, για συμπολίτες μας που λαμβάνουν νομίμως δύο κύριες συντάξεις, όμως, εκτιμάται ότι λόγω έλλειψης στοιχείων και αδυναμίας διασταυρώσεων περίπου 50.000-60.000 εξ αυτών έχουν αποφύγει πέντε διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προέβλεπαν μείωση συντάξεων.

Οι περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους είναι οι εξής:

-Στον νόμο 3863/2010. Στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στα ασφαλιστικά ταμεία (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)

-Στον νόμο 3565/2010. Στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στο Δημόσιο (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)

-Στον νόμο 3986/2011. Στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που παίρνουν άνω των 1.700 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 6% έως 10% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)

-Στον νόμο 3986/2011. Στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)

-Στον νόμο 4051/2012. Στις συντάξεις άνω των 1.300 επιβάλλεται μείωση 12% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό).

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε από όλους τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων την επίσπευση της διαδικασίας διασταύρωσης των αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Φορολογικού Μητρώου των συνταξιούχων.

Υπολογίζεται ότι ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ δεν έχουν καταγραφεί ή ταυτοποιηθεί για περίπου μισό εκατομμύριο συνταξιούχους. Σύμφωνα με την αντιπαραβολή των στοιχείων οι κενοί ή λάθος ΑΜΚΑ έχουν περιοριστεί το Φεβρουάριο του 2013 στο 7% από 9% το Δεκέμβριο του 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Με εξετάσεις η εισαγωγή σε πειραματικά γυμνάσια και λύκεια


Ειδική δοκιμασία με τεστ δεξιοτήτων για τους μαθητές.

Oι υποψήφιοι μαθητές στα πειραματικά γυμνάσια και λύκεια θα εισάγονται από φέτος με εξετάσεις και συγκεκριμένα έπειτα από εξεταστική διαδικασία δύο ωρών σε τρία μαθήματα από το δημοτικό στο γυμνάσιο και τρίωρη εξεταστική διαδικασία από το γυμνάσιο στο λύκειο σε δύο μαθήματα.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε σχετικά: «Επιδιώκουμε την αριστεία σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αξιοποιώντας την αξιολόγηση που διατρέχει όλες μας τις πολιτικές. Γι' αυτό το λόγο εφαρμόζουμε τη διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια με εξετάσεις και επιλέγουμε τους αρίστους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν σε αυτά, μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους μαθητές να φοιτήσουν σε αυτά, επεκτείνοντας το θεσμό και στην επαγγελματική εκπαίδευση, μελετώντας την ίδρυση Προτύπων - Πειραματικών σχολείων, μετά από σχετική αξιολόγηση σε Περιφέρειες της χώρας που δεν λειτουργούσαν μέχρι σήμερα».

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας:

1. Υλοποιεί τη διαδικασία εισαγωγής μαθητών στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια με εξετάσεις (δοκιμασία με τεστ δεξιοτήτων).

2. Επεκτείνει το θεσμό του Προτύπου - Πειραματικού Σχολείου και στην επαγγελματική εκπαίδευση με Τεχνολογικά Πρότυπα σχολεία. Με νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Λύκειο, θα ιδρύονται Πρότυπα - Πειραματικά Επαγγελματικά Λύκεια και μάλιστα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας.

3. Μελετά την ίδρυση Προτύπων - Πειραματικών Σχολείων (μετά από σχετική αξιολόγηση τους) και στις περιφέρειες: Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου.

4. Ολοκληρώνει τις διαδικασίες της τοποθέτησης των διευθυντών, αλλά και της επιλογής, μετά από (ειδική για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία) αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν στα σχολεία αυτά με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.

Επισημαίνεται ότι από το σχολικό έτος 2013-2014 και εξής:

α) Η εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα - Πειραματικά Νηπιαγωγεία θα γίνεται με κλήρωση. Το ίδιο ισχύει και για τα Πρότυπα - Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία, τα οποία δεν συνδέονται με τα αντίστοιχα Νηπιαγωγεία (όπως προβλέπεται και σήμερα).

β) Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου των Προτύπων - Πειραματικών Σχολείων θα γίνεται με ειδική δοκιμασία (Τεστ Δεξιοτήτων), ανεξάρτητα από το σχολείο (δημοτικό ή γυμνάσιο αντίστοιχα) αποφοίτησης των ενδιαφερόμενων μαθητών.

Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Πρότυπο - Πειραματικό Γυμνάσιο θα αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο δημοτικό σχολείο, σχετικές με την Κατανόηση Κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας, τα Μαθηματικά και τα Φυσικά.

Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Πρότυπο - Πειραματικό Λύκειο θα εξετάζονται με την ίδια διαδικασία στην Κατανόηση Κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και στα Μαθηματικά.

Για το τεστ δεξιοτήτων δεν θα ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και σε καμία περίπτωση δεν θα ελέγχονται γνώσεις οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση.

Γι' αυτό, οι μαθητές δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη, ούτε να κάνουν φροντιστηριακή εξάσκηση για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δοκιμασία. Όσα ήδη γνωρίζουν και έχουν αφομοιώσει από τη φοίτησή τους στο δημοτικό σχολείο ή στο γυμνάσιο, θα αρκούν για την επιτυχή συμμετοχή τους.

Για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών, των γονέων και των κηδεμόνων, καθώς και των εκπαιδευτικών σχετικά με το χαρακτήρα και το είδος των παραπάνω θεμάτων για τη δοκιμασία των μαθητών, θα ανακοινωθούν ενδεικτικά θέματα και για τα τρία γνωστικά πεδία.



Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα μαθαίνει το θάνατο του γιου της μέσω Facebook!


Είδε το μήνυμα της αστυνομίας μετά από ένα μήνα.

Ο γιος της Anna Lamb-Creasey, εξαφανίστηκε πριν από περίπου ένα μήνα, χωρίς να αφήσει κάποιο σημάδι ζωής. Η μητέρα του, τον αναζήτησε, παίρνοντας τηλέφωνο σε διάφορες υπηρεσίας όπως νοσοκομεία ή ακόμα και φυλακές.

Ο Rickie Lamb ήταν νεκρός, και ίσως η μητέρα του Anna να το μάθαινε νωρίτερα, αν γνώριζε την ύπαρξη του φακέλου εισερχομένων μηνυμάτων στο Facebook με την ονομασία «Other». Πρόκειται για τον φάκελο όπου έρχονται εισερχόμενα μηνύματα από άτομα ή σελίδες που δεν ανήκουν στη λίστα φίλων σας.

Στο φάκελο αυτό, λοιπόν, υπήρχε ένα μήνυμα από την αστυνομία της πολιτείας Clayton, όπου την ενημέρωναν να τους καλέσει, όμως η Anna Lamb-Creasey δεν είδε αυτό το μήνυμα για περίπου ένα μήνα. Αυτή τη στιγμή η δυστυχής μητέρα είναι έξαλλη με την αστυνομία, που την ενημέρωσε με ένα μήνυμα στο Facebook για ένα τόσο σημαντικό γεγονός.



Η συμπεριφορά των Αρχών κρίνεται απαράδεκτη και αντιεπαγγελματική. Ο Rickie Lamb σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 24 Ιανουαρίου, με την αστυνομία να υποστηρίζει πως εξάντλησε όλους τους άλλους τρόπους επικοινωνίας με τη μητέρα του, πριν καταφύγει στη λύση του Facebook.



Μάλιστα ακόμα και όταν το μήνυμα βρέθηκε, θεωρήθηκε κακόγουστη φάρσα, καθώς η πολιτική του Facebook με το φάκελο «Other», κάνει αυτά τα μηνύματα να μοιάζουν spam.

Τελικά, η κόρη της Anna Lamb κάλεσε την αστυνομία, για να μάθει πως ο Rickie ήταν νεκρός, με τη μητέρα να δηλώνει πως «μου είπαν πως έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν, όμως δεν είμαι σίγουρη για αυτό. Μπορούν να εντοπίσουν εγκληματίες και δεν κατάφεραν να εντοπίσουν εμένα; Είμαι στη δουλειά μου 13 ολόκληρα χρόνια. Θα μπορούσαν να με βρουν».




Διαβάστε περισσότερα...

Έκανε φτερά η εισφορά αλληλεγγύης


Ο ΟΑΕΔ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ.

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάει στον ΟΑΕΔ από την «Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» που πληρώνουν εδώ και δύο χρόνια οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που επικαλείται σχετικές ανεπίσημες εκθέσεις του οργανισμού.

Στις εκθέσεις αυτές, που έχουν στα χέρια τους στην κυβέρνηση γίνεται σαφής αναφορά ότι τα χρήματα της ειδικής εισφοράς του 2% από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που ξεκίνησαν να κρατούνται από το 2011 «υπέρ ανέργων», δεν έφτασαν ποτέ εκεί.

Σε συγκεκριμένη έκθεση, μάλιστα, επισημαίνεται πως από τον ειδικό αυτό φόρο, που αποδίδει γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, δεν έχει αποδοθεί ποτέ στον ΟΑΕΔ οποιοδήποτε ποσό της εισφοράς αυτής.

Όπως ανέφερε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιεί τα χρήματα.

«Είναι ζήτημα του υπουργείου οικονομικών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας» επεσήμανε.


Διαβάστε περισσότερα...

Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών


Από τις 23 Φεβρουαρίου έως και την 1 Μαρτίου.

Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας και κοινωνικής προσφοράς διοργανώνει από το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, έως και την Παρασκευή, 1 Μαρτίου, ο δήμος Νεάπολης - Συκεών.

Η δράση θα γίνει και στις τέσσερις δημοτικές κοινότητες: Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων. Εκτός από την προσφορά αίματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγράφονται και στα Δίκτυα Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων, Δωρητών Οργάνων Σώματος και Δωρητριών Βλαστοκυττάρων του δήμου.

«Οι περισσότεροι από τους 3500 εθελοντές της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος Νεάπολης - Συκεών είναι οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια του δήμου μας να κρατά μόνιμα μια ανοιχτή μεγάλη αγκαλιά για όποιον πονά και μας χρειάζεται σε δύσκολες στιγμές», αναφέρουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρης Απατσίδης.

Δημοτικές τράπεζες αίματος διαθέτουν αρκετοί ακόμη δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, μεταξύ των οποίων οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Κορδελιού - Ευόσμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Εντάσεις λόγω εφημεριών στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου


Καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα οκτώ γιατροί.

Με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι ξημέρωσε η σημερινή ημέρα στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου καθώς η κόντρα ανάμεσα στους γιατρούς και τον διοικητή του νοσοκομείου ολοένα και φουντώνει.

Όπως αναφέρει το prismanews.gr, γιατροί από οκτώ τμήματα, θα καταθέσουν σήμερα ασφαλιστικά μέτρα καθώς κάνουν λόγο για παράνομη και αυθαίρετη και παράνομη μετατροπή ενεργών εφημεριών σε ετοιμότητας και τονίζουν πως η διοίκηση του νοσοκομείου θέλει να υποβαθμίσει τα τμήματα τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Facebook, Apple και Google ενώνουν τις δυνάμεις τους


Συγκεντρώνουν 33 εκατ. δολάρια για έρευνα στην «επέκταση της ζωής».

Από ότι φαίνεται οι «γίγαντες» της τεχνολογίας, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους (και τα κεφάλαιά τους) με σκοπό να δώσουν κίνητρο στις ιατρικές έρευνες πάνω στη θεραπεία σημαντικών ασθενειών αλλά και την «επέκταση της ζωής».

Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg μαζί με τη γυναίκα του Priscilla Chan, συμμαχούν με τον συνιδρυτή της Google Sergey Brin και τη γυναίκα του Anne Wojcicki που ίδρυσε την 23andMe, τον πρόεδρο της Apple Art Levinson και το Ρώσο επενδυτή Υuri Milner, στην δημιουργία του «BreakthroughPrize Foundation».

Πρόκειται για έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που θα επιβραβεύει με πέντε βραβεία των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, τον χρόνο, τους επιστήμονες που θα καταφέρουν να κάνουν τεράστια βήματα σε τομείς όπως αυτός της φαρμακευτικής και της βιοτεχνολογίας αλλά και άλλους σχετικούς με τον τομέα της υγείας.

Ο Sergey Brin ανακοίνωσε τα βραβεία για τα οποία μάλιστα δήλωσε πως «η θεραπεία μίας ασθένειας θα πρέπει να αξίζει περισσότερο από ότι ένα touchdown (γκολ στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο)». Για τα εγκαίνια του οργανισμού, τα βραβεία ανήλθαν στα 33 εκατομμύρια δολάρια, βραβεύοντας 11 επιστήμονες, με 3 εκατομμύρια τον καθένα, για τις έρευνές τους πάνω στο γενετικό υλικό, την θεραπεία του καρκίνου και τα βλαστοκύτταρα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν θα ήμουν εδώ, χωρίς εκείνον, ούτε και η κόρη μου»


Ο άνθρωπος στον οποίο μεταμοσχεύτηκε η καρδιά του Ντουζόν Ζαμίτ έγινε πατέρας!
O Κώστας Γρίμπιλας, ο άνθρωπος που ζει χάρη στο δώρο ζωής που του έκανε ο αυστραλός Ντουζόν Ζαμίτ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008 έξω από νυχτερινό κέντρο της Μυκόνου, έγινε πατέρας!

«Είναι γεγονός ότι, μέσα από το θάνατό του, ο Ντουζόν μού έσωσε τη ζωή. Από την πρώτη μέρα λοιπόν που μου χάρισε την καρδιά του, έχω κάνει μια μετάβαση από το Εγώ στο Εμείς. Νιώθω υπεύθυνος και για τους δυο μας. Έχω χάσει πια τον αυθορμητισμό των κινήσεών μου. Πριν κάνω ο,τιδήποτε, θα σκεφτώ, αν η κίνησή μου αυτή θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά εμένα και την καρδιά μας. Μού έχει εμπιστευθεί ό,τι πιο ιερό. Την καρδιά του! Θα ήταν λοιπόν ανέντιμο, από μέρους μου, να μη σκέφτομαι και για τους δυο μας» λέει στο «Νέο Κόσμο».

Είναι κάτι που εμφανώς επιδίωξε όταν, ένα μήνα μετά τη μεταμόσχευση, γνώρισε τους γονείς του και ένα χρόνο αργότερα, το 2009 ζήτησε από τον πατέρα του Ντουζόν, Όλιβερ, να τον στεφανώσει με την αγαπημένη του σύντροφο Πόπη.

«Οι συζητήσεις για τη ζωή του Ντουζόν με την οικογένειά του, οι επισκέψεις μου στο σπίτι που μεγάλωσε, το γεγονός ότι μπήκα στο δωμάτιό του, με έχουν φέρει πολύ κοντά του. Οι φωτογραφίες του, από τη μέρα που γεννήθηκε μέχρι την τραγική μέρα που τον δολοφόνησαν, διακοσμούν το σπίτι μου. Νιώθω την παρουσία του παντού. Κάθε χτύπος της καρδιάς μας, ενισχύει το δεσμό μας. Έχουμε γίνει φίλοι. Βρίσκεται δίπλα μου κάθε φορά που τον χρειάζομαι. Είναι ο φύλακας άγγελός μου» λέει.

«Πιστεύω ότι η Κωνσταντίνα-Αγγελική έχει δυο μπαμπάδες και θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη και το μεγαλείο της καρδιάς του Ντουζόν» λέει ο Κώστας Γρίμπιλας μόλις έγινε πατέρας.

Σ' ένα ξέσπασμα χαράς και συγκίνησης, κρατώντας την κορούλα του πάνω στην καρδιά του - δώρο ζωής του Ντουζόν, θα πει: «Πώς μπορώ ποτέ να ξεχάσω τον Ντουζόν, όταν κάθε χτύπος της καρδιάς μου, μου θυμίζει πόσο τυχερός στ' αλήθεια είμαι; Δεν θα ήμουν εδώ, χωρίς εκείνον, αλλά ούτε και η κόρη μου. Είχα μόνο δυο μέρες ζωής όταν παρουσιάστηκε το μόσχευμα της καρδιάς του Ντουζόν».

Η συγκίνηση είναι το ίδιο δυνατή, όπως και τον πρώτο καιρό: « Γι' αυτό, η γυναίκα μου κι εγώ, θέλαμε οι γονείς και τα αδέλφια του Ντουζόν να γνωρίσουν αμέσως το κοριτσάκι μας και ζητήσαμε από τη μητέρα του, Ρόζμαρι, να γίνει νονά του. Σε εκείνους χρωστάμε το ότι σήμερα κρατάμε στην αγκαλιά μας αυτό το κοριτσάκι. Αν δεν ήταν εκείνοι, δεν θα ήταν εδώ η Κωνσταντίνα, να κοιμάται πάνω στο στήθος μου και ν' ακούει τους χτύπους της καρδιάς του Ντουζόν. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα του είμαι σ' όλη μου τη ζωή, ευγνώμων».

Η φιλία μεταξύ της οικογένειας του δωρητή οργάνου και εκείνου που δέχεται το μόσχευμα, είναι σπάνια. Συνήθως δεν γνωρίζονται. Λόγω των περιστάσεων όμως κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε η όλη υπόθεση και του εύρους της δημοσιότητας που έλαβε, οι γονείς του Ντουζόν, εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τον άντρα που στο στήθος του χτυπούσε η καρδιά του γιού τους. Η φωτογραφία που η μητέρα του Ντουζόν βάζει το χέρι της στο στήθος του Κώστα για να νιώσει τους χτύπους της καρδιάς του γιού της, έκανε τον γύρο του κόσμου.

«Οφείλω στους γονείς του Ντουζόν, όχι ένα, αλλά χίλια ευχαριστώ. Η γενναιοδωρία τους έσωσε τη ζωή μου» λέει συγκινημένος ο Κώστας Γρίμπιλας.



Διαβάστε περισσότερα...

Αεροδιακομιδή 60χρονου Γερμανού από εμπορικό πλοίο στην Ρόδο


Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείου του νησιού.

Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε αεροδιακομιδή ενός 60χρονου Γερμανού ασθενή, από ιταλικό εμπορικό πλοίο στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου.

Η αεροδιακομιδή ολοκληρώθηκε με ασφάλεια λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι από το εμπορικό πλοίο «Aidamar».

Την αεροδιακομιδή του 60χρονου, που έπασχε από οξύ κοιλιακό άλγος, εκτέλεσε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από τη Ρόδο και περισυνέλεξε τον ασθενή, ενώ το εμπορικό πλοίο έπλεε 150 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αεροδρομίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Θολό τοπίο με τις απολύσεις στο Δημόσιο


Η Κομισιόν καθησυχάζει αλλά το ΔΝΤ τις θεωρεί προγραμματισμένες.

Θολό τοπίο επικρατεί γύρω από το καυτό θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο ενόψει της νέας επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, καθώς η Κομισιόν καθησυχάζει μεν, αλλά μόνο για την παρούσα φάση, ενώ το ΔΝΤ καθιστά σαφές ότι οι απολύσεις είναι στο πρόγραμμα.

Στις Βρυξέλλες, εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι για τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, δεν είναι προαπαιτούμενο οι απολύσεις αλλά η κινητικότητα.

Ο ίδιος ωστόσο υπενθύμισε τη σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων έπειτα από έναν χρόνο παραμονής των πλεοναζόντων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας, «αν είναι αναγκαίο», όπως είπε.

Η Κομισιόν, όπως διαμηνύουν πηγές της, δεν θέλει να διαταράξει το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης. Ιδανικά, θα ήθελε οι επισκέψεις της τρόικας στο εξής να θεωρούνται ρουτίνα.

Τι προβλέπεται

Το Μνημόνιο, όπως αναφέρουν τα Νέα, επιτρέπει μια σχετική ευελιξία ως προς το αν θα γίνουν απολύσεις και πότε, αν και εκφράζει σαφώς την προσδοκία να γίνουν και μάλιστα πολλές.

Ορίζει συγκεκριμένα τα εξής:

1. Θα επιδιωχθεί κλείσιμο φορέων και κατάργηση θέσεων που πλεονάζουν και όλοι οι υπάλληλοι που επηρεάζονται είτε θα μεταφέρονται στο πρόγραμμα κινητικότητας είτε θα απομακρύνονται.
2. Στόχος είναι να τοποθετηθούν 27.000 στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος του 2013 (συμπεριλαμβανομένων των 2.000 του 2012). Αν δεν μπορούν να βρουν μια νέα θέση στο Δημόσιο θα μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέα.
3. Αναμένουμε ένα μεγάλο μέρος όσων μπουν σε πρόγραμμα κινητικότητας τελικά να μεταβούν στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μέσω υποχρεωτικών αποχωρήσεων.
4. Ειδικά για τη δόση του Μαρτίου, πάντως, προαπαιτούμενα είναι: να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το προσωπικό των υπουργείων, να καθοριστούν οι πλεονάζουσες θέσεις και να τεθούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές εξόδους έως το τέλος του 2014.

Μέχρι στιγμής, όμως, έχουν ανακοινωθεί τα οργανογράμματα μόνον για έξι υπουργεία, ενώ εκκρεμούν για άλλα πέντε και δεν έχει αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης για το πλεονάζον προσωπικό. Ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι και το γεγονός ότι ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν υπαχθεί στο καθεστώς διαθεσιμότητας περίπου 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μόλις την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκαν οι κενές θέσεις στις οποίες μπορούν να μετακινηθούν.

Ωστόσο, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων και των σχετικών δεσμεύσεων έναντι της τρόικας, το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας του 2012 θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όφειλε να είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την υπαγωγή και άλλων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις αναμένεται να υπάρξει προσδιορισμός των φορέων που θα περιληφθούν στη διαδικασία αυτήν περί τα τέλη Μαρτίου.

Ενόψει αυτών των καθυστερήσεων, πηγή του ΔΝΤ σχολίαζε ότι «ακόμη δεν βλέπουμε να γίνονται απολύσεις στο Δημόσιο». Με τον τρόπο αυτό καθιστούσε σαφές ότι τουλάχιστον το ΔΝΤ περιμένει απολύσεις.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να νικήσετε την αϋπνία


Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που μας κρατούν ξάγρυπνους.

Αναρωτιέστε γιατί δεν µπορείτε να κοιµηθείτε ενώ είστε… «πτώµα»; Βρείτε τις αιτίες και αναζητήστε λύση...

Μεγάλο γεύµα πριν από τον ύπνο

Ένα µεγάλο ή βαρύ γεύµα κοντά στην ώρα του ύπνου µπορεί να προκαλέσει φούσκωµα, καούρα ή δυσπεψία µόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Γι’ αυτό καλό είναι να µην τρώτε αργά το βραδινό σας και οπωσδήποτε όχι πριν κοιµηθείτε.

Σε συγκεκριµένες µάλιστα παθήσεις, όπως για παράδειγµα στη γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση, συστήνεται το τελευταίο γεύµα να είναι σε απόσταση δύο έως τριών ωρών από τον ύπνο.

Λάθος ατµόσφαιρα

Ένας χώρος µε υπερβολικό κρύο ή υπερβολική ζέστη, θόρυβο ή αναμμένα φώτα δεν σας βοηθά να χαλαρώσετε και να αποκοιµηθείτε ή µπορεί να ευθύνεται για το διαταραγµένο ύπνο αν έχετε ήδη αποκοιµηθεί.

Κατανάλωση πολλών υγρών

Είναι φυσικό η κατανάλωση πολλών υγρών πριν κοιµηθείτε να αυξάνει την ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα, γεγονός που διαταράσσει τον ύπνο. Γι’ αυτό υγρά όπως ροφήµατα, αναψυκτικά, αλκοόλ που πολλοί καταναλώνουν τις βραδινές ώρες, καλό είναι να πίνονται σε απόσταση από αυτόν.

Μένετε στο κρεβάτι ξύπνιοι

Αν έχετε ξαπλώσει και δυσκολεύεστε να αποκοιµηθείτε, το χειρότερο που µπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να µένετε στο κρεβάτι, καθώς έτσι αγχώνεστε και επιπλέον συνδέετε τον ύπνο µε την αγωνία για το αν θα καταφέρετε να αποκοιµηθείτε.

Το καλύτερο που µπορείτε να κάνετε είναι να σηκωθείτε και να ασχοληθείτε µε κάτι που είναι πιθανό να σας νυστάξει, π.χ. να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Διεγερτικά ροφήµατα και τρόφιµα µετά το απόγευµα

Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό του νευρικού συστήµατος που µπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή της περίπου 5 µε 6 ώρες πριν από τον ύπνο, ειδικά αν αντιµετωπίζετε πρόβληµα.

Να θυµάστε ότι, εκτός από τον καφέ, καφεΐνη έχει και το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τροφές όπως η σοκολάτα, τα οποία καλό είναι να µην καταναλώνονται στο δεύτερο µισό της ηµέρας.

Κοιµάστε το µεσηµέρι

Παρόλο που οι Έλληνες ανήκουν στους λαούς που έχουν αδυναµία στο µεσηµεριανό ύπνο, η αλήθεια είναι ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ηµέρας µπορεί να δυσκολέψει το βραδινό. Φυσικά µπορείτε να απολαύσετε µια µικρή σιέστα (µισή ώρα έως τρία τέταρτα) αν δεν δυσκολεύεστε να αποκοιµηθείτε το βράδυ.

Αν όµως έχετε διαπιστώσει το αντίθετο, καλό είναι να αποφεύγετε να κοιµάστε την ηµέρα. Η υπνηλία, από την άλλη, που πιθανόν σας πολιορκεί πριν από το βράδυ µπορεί να είναι σύµπτωµα κάποιας διαταραχής ύπνου.

Γυµναστική το βράδυ

Πολλοί νοµίζουν ότι η γυµναστική είναι ένας καλός τρόπος για να αποβάλουν την ένταση αλλά και να κουραστούν περισσότερο, γεγονός που µπορεί να τους βοηθήσει να κοιµηθούν πιο γρήγορα.

Ωστόσο, παρόλο που γενικά η γυµναστική µπορεί να βοηθήσει στη ρύθµιση του ύπνου επειδή τονώνει τις οργανικές λειτουργίες, καλό είναι να αποφεύγεται τις βραδινές ώρες.

Ακατάλληλος χώρος

Πολλές φορές η έλλειψη χώρου στο σπίτι µάς αναγκάζει να χρησιµοποιούµε την κρεβατοκάµαρα όχι αποκλειστικά ως χώρο για ύπνο, αλλά και ως καθιστικό ή γραφείο. Κι όµως, τηλεόραση ή υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια και τηλέφωνα, ιδιαίτερα όταν χρησιµοποιούνται λίγο πριν κοιµηθείτε, κρατούν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση δυσκολεύοντας τη χαλάρωση που απαιτεί η διέλευση του ύπνου.

Άτακτα ωράρια ύπνου

Ο ύπνος ρυθµίζεται από ένα φυσικό βιολογικό ρολόι το οποίο όταν κοιµόµαστε κάθε µέρα διαφορετική ώρα απορρυθµίζεται.

Αν κοιµάστε δηλαδή κάθε βράδυ διαφορετική ώρα, το σώµα σας δυσκολεύεται να αναγνωρίσει πότε ακριβώς νιώθει την ανάγκη να κοιµηθεί. Αντίθετα, όταν κοιµάστε κάθε µέρα την ίδια ώρα, είναι πιο πιθανό να αποκοιµιέστε πιο γρήγορα.

Αλκοόλ πριν από το κρεβάτι

Oι περισσότεροι νοµίζουµε ότι ένα ή δύο ποτηράκια µάς βοηθούν να νυστάξουµε και να κοιµηθούµε πιο γρήγορα. Πράγµατι το αλκοόλ µπορεί να χαλαρώνει και να φέρνει πιο γρήγορα τον ύπνο. Αυτό όµως που δεν γνωρίζουµε είναι ότι η κατανάλωσή του µπορεί να διαταράξει τα στάδια ύπνου µε αποτέλεσµα αυτός να είναι συχνά πιο ανήσυχος και µε εφιαλτικά όνειρα στο δεύτερο µισό της νύχτας.

Το σύγχρονο lifestyle

Πολλές φορές το φορτωµένο πρόγραµµα µάς αναγκάζει να κοιµόµαστε πιο αργά ή να ξυπνάµε πιο νωρίς (ή και τα δύο) προκειµένου να προλάβουµε όλες τις υποχρεώσεις µε αποτέλεσµα να κοιµόµαστε λιγότερες ώρες. Άλλοτε πάλι αργούµε να κοιµηθούµε γιατί προτιµούµε να διασκεδάσουµε σε µια βραδινή έξοδο.

Με αυτό τον τρόπο όµως µειώνονται οι ώρες ύπνου που έχουµε ανάγκη και καταλήγουµε να νιώθουµε περισσότερο κουρασµένοι και νυσταγµένοι κατά τη διάρκεια της µέρας.

Καπνίζετε πριν κοιµηθείτε

Η νικοτίνη είναι γνωστό ότι διεγείρει τον εγκέφαλο και γι’ αυτό το κάπνισµα πριν κοιµηθείτε µπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Επίσης στους βαρείς καπνιστές η ανάγκη για κάπνισµα µπορεί να τους ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισµα δύο-τρεις ώρες πριν κοιµηθείτε.

Στην… τσίτα όλη µέρα

Η διέλευση του ύπνου απαιτεί να είµαστε χαλαροί και όχι σε υπερένταση. Αν είµαστε ενεργητικοί και αεικίνητοι µέχρι την ώρα που θα πέσουµε στο κρεβάτι είτε κάνοντας δουλειές του σπιτιού είτε δουλεύοντας στον υπολογιστή, δυσκολεύουµε το σώµα και τον εγκέφαλό µας να χαλαρώσουν και να προσαρµοστούν στην κατάσταση που απαιτεί η διέλευση του ύπνου.

Γι’ αυτό καλό είναι λίγες ώρες πριν από τον ύπνο να περάσετε σε φάση χαλάρωσης µε ήρεµες δραστηριότητες όπως διάβασµα, απαλή µουσική, ένα χαλαρωτικό µπάνιο κ.λπ.

Πέντε εµπόδια του ύπνου

- Πόνος: Κάθε είδους πόνος, όπως στο στοµάχι, ηµικρανία ή πονοκέφαλος αλλά και στους µυς, µπορεί να δυσκολέψει ή να διαταράξει τον ύπνο.

- Κατάθλιψη και στρες: Η αϋπνία είναι ένα από τα βασικά συµπτώµατα των ατόµων που πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές.

- Ορµονικές διαταραχές: Γυναίκες στην εγκυµοσύνη αλλά και στην εµµηνόπαυση µπορεί να δυσκολεύονται να κοιµηθούν, γεγονός που οφείλεται στο ότι διαταράσσονται τα επίπεδα των ορµονών τους.

- Χρόνιες ασθένειες: Ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στο αναπνευστικό σύστηµα όπως άσθµα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια. Επίσης άτοµα µε καρδιαγγειακά προβλήµατα ή νευρολογικές ασθένειες όπως νόσο Πάρκινσον ή Αλτσχάιµερ µπορεί να µην έχουν καλό ύπνο.

- Φάρµακα: Μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο, ειδικά όταν τα παίρνουµε κοντά στην ώρα που συνήθως κοιµόµαστε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενηµερώσετε τον γιατρό σας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...