Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΕΑΟΜ-ΑμεΑ: Αναστολή και αποχή!



Δέκα μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η παραολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας μένει «γυμνή». Η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ αποφάσισε να κατεβάσει ρολά, να αναστείλει τη λειτουργία της και να βγει στους δρόμους για να διεκδικήσει ίση μεταχείριση από την Πολιτεία και τους φορείς που την χρηματοδοτούν, όπως και τις υπόλοιπες ομοσπονδίες.

Η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ απέστειλε επιστολές στον Υπουργό Πολιτισμού-Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, αλλά και τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Φίλιππο Σαχινίδη διαμαρτυρόμενη για το ψαλίδισμα στις επιχορηγήσεις την ώρα που η προετοιμασία των 18 παραολυμπιακών αθλημάτων θα έπρεπε να βρίσκεται σε φουλ ρυθμούς, 10 μήνες πριν από τους Αγώνες του Λονδίνου.

Η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, διαμαρτύρεται έντονα για τη δραστική -κατά 50%- μείωση της (ήδη μειωμένης) επιχορήγησης του 2011 που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της πολύ-ομοσπονδίας των 18 αθλημάτων και κατά συνέπεια ολόκληρου του παραολυμπιακού κινήματος, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μόλις 10 μήνες πριν από τους Αγώνες του Λονδίνου.

Η επιστολή:


«Με έκπληξη είδαμε πρόσφατα, την ΟΠΑΠ Α.Ε να ανακοινώνει την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών ομοσπονδιών, με ποσό ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που αφορά στην Ολυμπιακή προετοιμασία και το οποίο έχουν λάβει ήδη (τουλάχιστον κατά το ήμισυ) όλες οι ομοσπονδίες. Την ίδια στιγμή, ο αθλητικός παραολυμπιακός αθλητισμός, παραμένει παγιδευμένος στη δίνη των οικονομικών προβλημάτων, χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ.

Η αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων, θα έχει ως απώτερο τίμημα να χάσουμε θέσεις για τους Αγώνες της επόμενης χρονιάς και αυτό δεν μπορεί να το χρεωθούμε μόνο εμείς. Συνένοχοι στο «έγκλημα» που βλέπουμε να συντελείται, θα είναι όλοι όσοι μας αγνοούν και επιζητούν (εμμέσως πλην σαφώς) την υποβάθμιση έως και τον πλήρη αφανισμό του αθλητικού παραολυμπιακού αθλητισμού» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή προς τον κ. Γερουλάνο.

«Οδηγούμαστε σε μία κατάσταση, ολοσχερούς διάλυσης, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ να βρεθούν ακόμη και στη φυλακή, λόγω χρεών προς τρίτους. Φυσικά αυτό δε θα το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση, ακόμη κι αν χρειαστεί να «ματώσουμε» για να αναστρέψουμε την κατάσταση. Η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ βρίσκεται στη χειρότερη θέση των τελευταίων χρόνων. Το μόνο που μας απομένει είναι να κατεβάσουμε ρολά, να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις και να ψάξουμε το δίκιο μας βγαίνοντας στο δρόμο», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ προς τον κ. Σαχινίδη, όπου τονίζεται η ανάγκη για διαφορετική μεταχείριση του παραολυμπιακού αθλητικού κινήματος.

«Θεωρούμε ότι το καθεστώς που υπάρχει για τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), με την εξαίρεσή τους από κάποια επώδυνα μέτρα, θα πρέπει να έχει ισχύ και στην περίπτωση του παραολυμπιακού αθλητισμού. Να λάβει υπόψη του το Υπουργείο Οικονομικών την ιδιαιτερότητα αλλά και το σημαντικό έργο της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, ώστε να λυθούν το συντομότερο δυνατόν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τα νέα μέτρα προς τις αθλητικές ομοσπονδίες.

Γιατί η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ εκπροσωπεί όχι ένα, ούτε δύο αλλά συνολικά 18 παραολυμπιακά αθλήματα, με κορυφαίους εκπροσώπους, οι οποίοι αναμένεται να λάμψουν αγωνιστικά και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κάνοντας για ακόμη μια φορά περήφανη την Ελλάδα» καταλήγει η επιστολή προς Υφυπουργό Οικονομικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί κάποιοι θέλουν μόνο να… κάθονται;



Δικαιολογία και με τη βούλα της επιστήμης!

Την απόλυτη δικαιολογία για όσους… φρίττουν στην ιδέα και μόνο ότι θα γυμναστούν, ανακάλυψαν Καναδοί επιστήμονες. Το κλειδί είναι δύο γονίδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας στους μυς και τα οποία καθορίζουν πόσο γρήγορα θα κουράζεται κανείς.

Τα γονίδια αυτά ρυθμίζουν την παραγωγή ενός ενζύμου που παράγεται στους μυς κατά την φυσική καταπόνηση. Το ένζυμο λέγεται AMP κινάση (ΑΜΡΚ) και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο μετατρέπουν οι μύες την τροφή σε ενέργεια.
Όσοι παράγουν μεγάλες ποσότητες από το ένζυμο αυτό, έχουν περισσότερη ενέργεια, ενώ όσοι παράγουν μικρές ποσότητες κουράζονται πάρα πολύ γρήγορα.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκρέγκορυ Στάινμπεργκ, από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά, λέει πως το νέο εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν προσπαθούν να γυμναστούν, όπως οι παχύσαρκοι και οι πάσχοντες από άσθμα.

Ο δρ Στάινμπεργκ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν εκπληκτικές διαφορές σε πειράματα με δύο ομάδες ποντικιών, η μία εκ των οποίων ήταν γενετικά τροποποιημένη ώστε τα ζώα να μην φέρουν τα δύο γονίδια και έτσι να μην παράγουν την ΑΜΡΚ.

Όταν οι ερευνητές έβαζαν στα κλουβιά των ζώων έναν τροχό, τα ποντίκια που έφεραν τα γονίδια και έτσι την ΑΜΡΚ, έτρεχαν 1 χιλιόμετρο μέσα σε 20 λεπτά.

Αντιθέτως, όσα δεν έφεραν τα δύο γονίδια και έτσι δεν παρήγαγαν την κινάση, κατόρθωναν μόνο να περπατήσουν με γρήγορο βήμα για 40 μέτρα – και μετά σταματούσαν.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως ακριβώς το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους.

Το ένζυμο ΑΜΡΚ υπάρχει στα κύτταρά μας και είναι γνωστό πως είναι υπεύθυνο για την αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων – των μικροσκοπικών «εργοστασίων» παραγωγής ενέργειας του οργανισμού.

Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες αποδεικνύουν πως η ΑΜΡΚ ελέγχεται από δύο γονίδια και ότι η αφαίρεσή τους επηρεάζει στον υπερθετικό βαθμό την ικανότητά μας να γυμναζόμαστε.

Ο δρ Στάινμπεργκ δήλωσε: «Τα ποντίκια έμοιαζαν ολόιδια, αλλά μέσα σε δευτερόλεπτα ξέραμε ποια ήταν τα γενετικά τροποποιημένα, λόγω της ριζικής διαφοράς στην ικανότητά τους να γυμνάζονται».

Τα καλά νέα, πάντως, είναι πως και η ίδια η γυμναστική διεγείρει την παραγωγή της ΑΜΡΚ. Συνεπώς, εάν επιμείνει κανείς, με τον καιρό θα δει την προσπάθειά του να διευκολύνεται.

Η έρευνα των καναδών επιστημόνων δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

Διαβάστε περισσότερα...

Ψευδεπίγραφη διαβούλευση του ΙΚΑ με τους φορείς ΑμεΑ για τα αναπηρικά βοηθήματα

Ενώ λόγω σάλου η προ τριμήνου εγκύκλιος 37 υποτίθεται ότι απορρίφτηκε, σήμερα υιοθετείται στο σύνολό της.

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ που ζητά επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό εργασίας.




Ιούλιος 2011, κατάληψη των "κεντρικών" του ΙΚΑ. Μετά τον σάλο ο διοικητής δεσμεύτηκε για διαβούλευση προς αποκατάσταση των σκαστών αδικιών. Εψεύσθη.Ιούλιος 2011, κατάληψη των "κεντρικών" του ΙΚΑ. Μετά τον σάλο ο διοικητής δεσμεύτηκε για διαβούλευση προς αποκατάσταση των σκαστών αδικιών. Εψεύσθη.
Ενώ το ΙΚΑ υποτίθεται ότι αποδέχτηκε προ τριμήνου ως εύλογες τις διαμαρτυρίες των ατόμων με αναπηρία για σκαστές αδικίες της εγκυκλίου 37 που αφορούσε την δημόσια συμμετοχή στην προμήθεια κρίσιμων τεχνικών βοηθημάτων, δια του νέου σχετικού Κανονισμού « Πρόσθετη περίθαλψη και θεραπευτικά μέσα του ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας» αντιγράφει τις αδικίες στο σύνολό τους.

Σε απλά ελληνικά: Όταν προ τριμήνου ξέσπασε σάλος με την εγκύκλιο 37 που οδήγησε ακόμα και σε κατάληψη των “κεντρικών” του ΙΚΑ, η διοίκηση διαβεβαίωσε για τη μη εφαρμογή τη εγκυκλίου. Σήμερα, τρεις μήνες μετά, όσα προβλέπονται στο σχετικό παράρτημα του νέου Κανονισμού είναι πιστό αντίγραφο των προβλεπομένων στην ... απορριφθείσα εγκύκλιο. Πρόκειται για σκαστή εξαπάτηση.

Το ακόμα χυδαιότερο της όλης υπόθεσης έγκειται στο ότι προηγήθηκε στο μεσοδιάστημα διαβούλευση (συστήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο Ειδική Επιτροπή) ώστε να αποφασιστούν οι πρέπουσες αλλαγές επί της απορριφθείσας εγκυκλίου. Η μετέχουσα στη διαβούλευση εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ, τηρώντας τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα απέστειλε στις 9 Σεπτεμβρίου πλήρες κείμενο με όλες τις προτεινόμενες αλλαγές. Το κείμενο προτάσεων (στην διάθεση της “Ε”) αναφερόταν στα βασικότερα ορθοπεδικά - ορθωτικά μέσα και τεχνητά μέλη. Περιλάμβανε μελέτη επί των τεχνικών προδιαγραφών για τον καθορισμό των τιμών και γενικά των προϋποθέσεων και κριτηρίων τους, ενώ επίσης εισηγείτο και νέες δυνατότητες που αφορούν π.χ. στην χορήγηση ανταλλακτικών με συγκεκριμένες χρονικές προϋποθέσεις.

Όπως απεδείχθη “τσάμπα κόπος”. Η πεθαμένη λόγω του σάλου εγκύκλιος 37 ... ως εκ θαύματος νεκραναστήθηκε μεταμορφωθείσα σε παράρτημα του νέου σχετικού Κανονισμού. Η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ διαμαρτύρεται έντονα για την εξαπάτηση και ζητάει άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας. Με δεδομένη την παραβίαση του τεκμηρίου εντιμότητας – αναρωτιόμαστε – τι νόημα μπορεί να έχει πιθανή επανέναρξη της υποτιθέμενης διαβούλευσης;


Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το νερό στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑμεΑ Αμφιλοχίας

Απίστευτη πράξη οριακής κοινωνικής αναλγησίας.



Στέγνωσαν τα αποθέματα στοιχειώδους έστω κοινωνικής ευθύνης;Στέγνωσαν τα αποθέματα στοιχειώδους έστω κοινωνικής ευθύνης;

Το Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) Αμφιλοχίας που παρέχει υπηρεσίες αποθεραπείας και φυσικής αποκατάστασης καθώς και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας δεν υδροδοτείται πλέον λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών προς τη ΔΕΥΑ του Δήμου Αμφιλοχίας!

Το παραπάνω “πρωτοφανές” δημοσιοποιεί με καταγγελτική επιστολή της η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ αιτούμενη προς ... κάθε υπευθυνο είτε της κεντρικής είτε της τοπικής διοίκησης (τι άλλο;) την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης. Ειδικά απευθυνόμενη προς την δημοτική αρχή Αμφιλοχίας και την τοπική αυτοδιοίκηση ευρύτερα η συνομοσπονδία τους επισημαίνει ότι έχουν “χρέος να προστατεύουν την ασφαλή λειτουργία των δομών εκείνων που παρέχουν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας στους πολίτες με αναπηρία και να αποτρέπει αποφάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία τους”. Μοιάζει δυστυχώς να ζούμε σε εποχές που μόνο τα λογιστικά χρέη προσμετρώνται, τα κοινωνικά σταδιακά διαγράφονται...


Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι τα ΚΕΠΑ και ποιά η αρμοδίως προβλεπόμενη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας

Όλα όσα οι άνθρωποι με αναπηρία οφείλουν να γνωρίζουν για τα νεοσύστατα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Η πλήρης εικόνα όπως αποδίδεται σε έντυπο του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.



Τόσο το αντικείμενο των νεοσύστατων Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όσο και οι προβλεπόμενες βάσει του ισχύοντος νέου καθεστώτος διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται οι άνθρωποι με αναπηρία, περιγράφονται σε έντυπο της Διεύθυνση Αναπηρίας & Κοινωνικής Εργασίας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ που οι ΑμεΑ καλούνται να γνωρίζουν.


Τα “προβλεπόμενα” για τα ΚΕΠΑ λοιπόν, όπως περιγράφονται αρμοδίως, έχουν ως ακολούθως:

“Από 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.
Σύμφωνα με τον Νόμο 3863 του 2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.
Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών (του ΚΕ.Π.Α.) είναι: α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας. β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜεΑ. γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος πολίτης να εξετασθεί από Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. πρέπει να συμπληρώσει σχετική αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες. Το έντυπο αίτησης, άλλες συμπληρωματικές οδηγίες για την διαδικασία κατάθεσης αίτησης, (απαιτούμενα δικαιολογητικά και άλλες γενικές πληροφορίες) καθώς και τις διευθύνσεις που βρίσκονται οι γραμματείες ΚΕ.Π.Α. που λειτουργούν σε όλη την Χώρα θα βρείτε στα αρχεία που ακολουθούν.
Τα παραπάνω έντυπα μπορείτε επίσης να τα προμηθεύεστε από τις γραμματείες ΚΕ.Π.Α. οι οποίες λειτουργούν σε 45 Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Μονάδες Ασφάλισης) της Χώρας.
Στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. θα εξετασθούν:

α) Νέες υποθέσεις, όπου για πρώτη φορά κρίνονται οι ενδιαφερόμενοι από Επιτροπές Αναπηρίας,
β) Εκκρεμείς υποθέσεις, όπου ήδη έχουν κατατεθεί δικαιολογητικά αλλά δεν πραγματοποιήθηκε εξέταση μέχρι 31/8/2011 και δεν έχει εκδοθεί Γνωμάτευση.
γ) Εκκρεμείς υποθέσεις, όπου έχει αποσταλεί από τον ασφαλιστικό φορέα ο σχετικός φάκελος προς την Υγειονομική Επιτροπή αλλά δεν διεκπεραιώθηκε η εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή. (πχ παρατάσεις συντάξεων Αναπηρίας)

H διαδικασία


Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει απαραίτητα Αίτηση Αξιολόγησης, με όλα τα Δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές οδηγίες, σε μία από τις 45 Γραμματείες ΚΕ.Π.Α της επιλογής του.

Εφόσον τα Δικαιολογητικά του (Φάκελος) κριθούν από Ιατρό Προελέγχου ως πλήρη, γίνεται η κατάθεση Αίτησης και παραλαμβάνει Αποδεικτικό κατάθεσης Αίτησης. Σε διαφορετική περίπτωση δεν παραλαμβάνεται η Αίτηση από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α και επιστρέφονται όλα τα Δικαιολογητικά. Ο Ιατρός Προελέγχου υποδεικνύει στον αιτούντα τα απαιτούμενα Δικαιολογητικά.

Ενημερώνεται από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕ.Π.Α, μέσω Ταχυδρομείου (πρόσκληση) για την ημερομηνία και ώρα προσέλευσης του στην Υγειονομική Επιτροπή.

Μετά λίγες ημέρες παραλαμβάνει από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α, όπου υπέβαλε αρχικά την αίτηση του, την Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής

Χρησιμοποιεί την Γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α γιά κάθε Νόμιμη χρήση και μπορεί να παίρνει αντίγραφα για όλο τον χρόνο που ισχύει η Γνωμάτευση.”



Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"


Ο νόμος 3863 του 2010 υπάρχει ολόκληρος εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Σωτήρια η εξέταση μαστού σε 25χρονες



Σημαντική η πρόληψη σε μικρή ηλικία.

Μπορεί να ζήσουν μέχρι και σχεδόν δύο χρόνια περισσότερα αν κάνουν εξετάσεις από μικρές. Αυτό αναφέρει αμερικανική έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer και αναφέρεται σε γυναίκες που έχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Η έρευνα συγκεκριμένα αναφέρεται σε γυναίκες που φέρουν μια γενετική μετάλλαξη που συνδέεται με τον καρκίνο. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η μαστογραφία και η μαγνητική τομογραφία, ακόμη και σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 25 ετών, μπορεί να είναι απαραίτητη για όσες φέρουν τα μεταλλαγμένα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Μέχρι σήμερα, αναφερόταν ότι τέτοια εξέταση γίνεται από τα 30-35 έτη και πάνω.

Το δείγμα που μελετήθηκε ήταν γυναίκες ηλικίας από 25 έως και 40 ετών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εξέταση κάθε έξι μήνες οδήγησε σε παράταση της ζωής ασθενών από 1,3 έως 1,8 χρόνια.

Η έρευνα τονίζει ότι στις γυναίκες από 40 ετών και άνω, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι 1 στις 10, παρόλα αυτά τα ποσοστά αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και σε μικρότερες ηλικίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος



Το 10% των θανάτων οφείλεται στην παθητική έκθεση.

Αν μέχρι τώρα πιστεύατε πως το παθητικό κάπνισμα δεν είναι και τόσο επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι επιστήμονες είναι σίγουροι για ακριβώς το αντίθετο.

Συγκεκριμένα η παθητική έκθεση και η εισπνοή του καπνού και των άλλων τοξικών παραγόμενων ουσιών από την καύση του τσιγάρου αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου, καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του μαστού, καρδιακής νόσου, επιθετικής πνευμονίας, αναπνευστικής πνευμονοπάθειας, αποφρακτικής αγγειοπάθειας.

Ενώ σύμφωνα με έρευνα πάνω από το 10% των θανάτων που οφείλονται στο κάπνισμα μπορεί να αποδοθούν σε παθητική έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Έφτιαξαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα με κλωνοποίηση



Ελπίδες για θεραπεία διάφορων ασθενειών.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατόρθωσαν για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών, κάνοντας χρήση μιας τεχνικής κλωνοποίησης, να δημιουργήσουν εξατομικευμένα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα.

Αυτό το επίτευγμα θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε νέες θεραπείες διαφόρων ασθενειών, όπως το Πάρκινσον και ο διαβήτης. Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται ακόμα νέες βελτιώσεις, μέχρι η τεχνική να έχει πρακτική αξία για τους ασθενείς.

Οι ερευνητές πήραν γενετικό υλικό από δερματικά κύτταρα ενός ενηλίκου και το μετέφεραν σε ωάρια από νεαρές υγιείς και γόνιμες γυναίκες. Αυτό το ωάριο αναπρογραμματίστηκε και δημιούργησε ένα έμβρυο στο πρώιμο στάδιο της βλαστοκύστης (την πέμπτη ημέρα, όταν περιέχει έως 100 κύτταρα), από όλου ελήφθησαν τα βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να μετατραπούν σε άλλα είδη κυττάρων, όπως καρδιάς, νεύρων, οστών, ήπατος κ.α.

Η τεχνική ονομάζεται «μεταφορά πυρήνα σωματικών κυττάρων» και είναι πολλά υποσχόμενη για την ιατρική, ενώ αποτελεί εξέλιξη της μεθόδου με την οποία κλωνοποιήθηκε από ενήλικο κύτταρο, το 1996, το πρώτο θηλαστικό, το διάσημο πρόβατο «Ντόλι».

Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι χρησιμοποιεί κύτταρα του ίδιου του ασθενούς και έτσι θεωρείται πιθανότερο ότι τα νέα εξειδικευμένα κύτταρα που θα προκύψουν από τα βλαστικά, με στόχο να αντικαταστήσουν κάποια κατεστραμμένα δεν θα απορριφθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το νέο επίτευγμα αναζωπυρώνει τις αντιδράσεις όσων αντιτίθενται στην κλωνοποίηση και στην χρησιμοποίηση εμβρυικών βλαστοκυττάρων, για ηθικούς, κοινωνικούς και ιατρικούς λόγους.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ψυχικές διαταραχές απειλούν την... ευρωπαϊκή οικονομία



Στα 798 δισ. ευρώ το κόστος αντιμετώπισής τους.

Μια πολιτική, κοινωνική και οικονομική «ωρολογιακή βόμβα» αποτελεί η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών δυσλειτουργιών στην Ευρώπη, με το ετήσιο κόστος να αγγίζει τα 798 δισεκατομμύρια!

Μελέτη του European Brain Council (EBC) δείχνει ότι διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η αϋπνία και η άνοια θα αυξάνονται αφού οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι διαταραχές αυτές να αποτελούν την «μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση της ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, 165 εκατομμύρια Ευρωπαίοι παρουσιάζουν κάθε χρόνο ψυχικές ή νευρολογικές διαταραχές, ποσοστό 38% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα 798 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1.550 ευρώ ανά άτομο στην Ευρώπη, είναι υπερδιπλάσια από την εκτίμηση του είχε κάνει το EBC το 2005.

Ορισμένες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στην Ευρώπη, ειδικά η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca , δεν επενδύουν πλέον στην έρευνα σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου και πως αυτή επηρεάζει την συμπεριφορά, μεταθέτοντας την ευθύνη της χρηματοδότησης των ερευνών στις κυβερνήσεις και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για το τεράστιο αυτό κόστος ευθύνονται κυρίως οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα φάρμακα που προορίζονται για το κεντρικό νευρικό σύστημα, αφού οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να παρασκευάσουν αποτελεσματικά φάρμακα.

Το κόστος αντιμετώπισης εγκεφαλικών δυσλειτουργιών είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό της θεραπείας άλλων μακροχρόνιων ή χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος. Συγκριτικά, το κόστος στην Ε.Ε. για τα καρδιακά νοσήματα ήταν το 2008 192 δισεκατομμύρια και το ετήσιο κόστος για τον καρκίνο εκτιμάται σε 150 ως 250 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το European Heart Network.


Διαβάστε περισσότερα...

Από μαθητές... αγρότες!



Έφτιαξαν λαχανόκηπο σε σχολείο της Κατερίνης.

Το δικό τους χωράφι αποκτούν οι μικροί μαθητές του 11ου δημοτικού σχολείου Κατερίνης. Τα 140 παιδιά της Α’ και Β’ τάξης, εκτός από τα καθημερινά μαθήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, θα έχουν και την ευθύνη ενός λαχανόκηπου, που θα δημιουργηθεί στον προαύλιο χώρο του σχολικού τους συγκροτήματος.

Οι μαθητές καλούνται να μπουν στο πετσί της δύσκολης δουλειάς των αγροτών και με τη βοήθεια των δασκάλων τους, θα σκάβουν το χώμα, θα φροντίζουν για τη σπορά και το πότισμα των εποχικών φυτών και θα είναι υπεύθυνα για τη συγκομιδή.

Το όλο εγχείρημα, που θα γίνεται τις ώρες διδασκαλίας της ευέλικτης ζώνης, αποσκοπεί αφενός μεν στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης από τη σχολική ηλικία, αφετέρου δε στην ενημέρωση των παιδιών για τη σωστή διατροφή.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία λαχανόκηπου ανήκει στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου δημοτικού σχολείου Κατερίνης και γίνεται με τη στήριξη της διευθύντριας και των δασκάλων.

Ήδη, έχει καθοριστεί ο χώρος για τον λαχανόκηπο, έχει καλλιεργηθεί το χώμα και οι μαθητές εμφανίζονται ενθουσιασμένοι από την πρωτοβουλία που θα αναλάβουν!



Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που χαρίζουν ευτυχία



Γεμίστε το… ψυγείο και τα ντουλάπια σας!
Μην σας πάει ο νους σας στα γλυκά. Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων μας δίνει άμεσα ενέργεια. Σύντομα όμως θα μας διακατέχει το αίσθημα της κόπωσης και της δυσφορίας.

Τροφές οι οποίες μας δίνουν υψηλή ενεργειακή αξία και καλή διάθεση είναι:

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες , όπως πλιγούρι, ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι.

Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, όπως σπανάκι, μαύρα φασόλια, σπαράγγια και σέσκουλα.

Τροφές με υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών όπως: φράουλες μύρτιλα, κράνα, δαμάσκηνα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ασβέστιο… ο δομικός λίθος



Ένα από τα πιο πολύτιμα συστατικά της τροφής μας.

Το ασβέστιο ανήκει στην κατηγορία των μικροθρεπτικών συστατικών. Ανήκει με άλλα λόγια στα συστατικά της τροφής που το σώμα μας χρειάζεται σε μικρές ποσότητες.

Αν και «μικρο» - συστατικό, θεωρείται από τα σπουδαιότερα συστατικά της τροφής μας εφόσον δομεί ολόκληρο το σκελετό μας. Το 99% του ασβεστίου στο σώμα μας εντοπίζεται στα οστά και στα δόντια, ενώ το υπόλοιπο 1% διαμοιράζεται σε άλλους ιστούς.

Το ασβέστιο βρίσκεται ως φυσικό συστατικό σε διάφορα τρόφιμα, τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης. Οι σημαντικότερες πηγές ασβεστίου είναι τρόφιμα όπως:

Παρμεζάνα
Γραβιέρα
Τυρί γκούντα
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Μοτσαρέλλα
Τυρί φέτα
Σπόροι σουσαμιού
Γάλα, 2% λιπαρά
Σπανάκι βρασμένο
Αμύγδαλα ανάλατα
Μπρόκολο βρασμένο
Πορτοκάλι
Αρακάς βρασμένος
Λάχανο ωμό
και φυσικοί χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο

Γιατί είναι τόσο σημαντικό για το σώμα μας;

Το ασβέστιο σχετίζεται με πολλές λειτουργίες του σώματός μας. Συγκεκριμένα:
• Συμβάλλει στη διατήρηση υγιών και δυνατών οστών
• Είναι απαραίτητο για την ομαλή νευρική και μυϊκή λειτουργία
• Συμμετέχει στην πήξη του αίματος

Πόσο ασβέστιο πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά;

Οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι διαφορετικές για κάθε ηλικία. Μεγαλύτερες ανάγκες έχουν τα παιδιά, οι έφηβοι καθώς και άντρες και γυναίκες άνω των 50 ετών. Στις νεαρές ηλικίες, η επαρκής κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο καθορίζει το βαθμό ανάπτυξης του σκελετού και την πυκνότητα των οστών που θα έχουν τα παιδιά σε όλη την υπόλοιπη ζωή.

Στην ενήλικη ζωή είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου μιας και με τον τρόπο αυτό μπορούμε και συντηρούμε την ποιότητα των οστών μας προφυλάσσοντάς τα από την επερχόμενη… «φθορά» που παρατηρείται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στους άνδρες σταδιακά μετά την ηλικία των 50 ετών.

Διαβάστε περισσότερα...

Χορέψτε κι εσείς για ένα καλό σκοπό



Το σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Dance for a cause», που έχει ως σκοπό την διοργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, τα έσοδα των οποίων προσφέρονται σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς θα πραγματοποιήσει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Α & στο Κλειστό Γήπεδο Βόλεϊ, στις 8 & 9 Οκτωβρίου 2011, το 2ο Μαραθώνιο Αγάπης όπου το 50% των εσόδων θα δοθούν στην οργάνωση «Μείνε δυνατός» και 50% στον σύλλογο «Η Πίστη».

Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο γυμναστική και διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους.

Θα γυμναστούμε κάνοντας yoga, pilates, aerobic, hip hop, fight bo, capoeira, και δυναμικά προγράμματα, χορεύοντας στο ρυθμό της zumba!

Και δεν ξεχνάμε ότι θα γελάσουμε όλοι μαζί κάνοντας Laughter yoga!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστούν δώρα ενώ θα διασκεδάσουμε με κλόουν, μάγους και ξυλοπόδαρους και πολλά δημιουργικά παιχνίδια.

Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν τα εξής προγράμματα:

Γυμναστικής :yoga, pilates,hip hop, zumba, μοντέρνου και δημιουργικού χορού και latin !
• Παραμυθιού (θα διαβαστούν τα παραμύθια της Φωτεινής Μπουτούρη).
• Ζωγραφικής.
• Δημιουργικής απασχόλησης και παιχνιδιών.
• Μουσικής/Τραγουδιού.
• Show χορού από παιδάκια, με χορογραφίες που θα παρουσιάσουν σχολές χορού.Η είσοδος θα είναι 10 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για τους γονείς που απλά θα συνοδεύουν τα παιδιά χωρίς να συμμετάσχουν σε κάποιο πρόγραμμα θα είναι δωρεάν. Το ίδιο θα ισχύει και για το τρίτο παιδί.

Περισσότερες πληροφορίες: www.showdance-fitness.gr



Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παιδικό

Σαββάτο 8/10/2011
10.00 – 11.00 Προσέλευση (μπαλονοκατασκευές-facepainting, κλόουν)
11.00 – 12.00 Θεατρικά παιχνίδια (από την Σπείρα)
12.00 – 12.30 pilates (Αλεξ. Αναστασοπούλου) /   Yoga (Ιων.Κολιακουδάκη)
12.30 – 13.00 Θεατροανακατέματα (Μάριος Μπούσης)
13.00 – 13.30 Ταχυδακτυλουργικά show (ακαδημία ταχυδακτυλουργών)
13.40 – 14.30 Laughter Yoga FOR ALL (Bηθλεέμ)
14.30 – 17.00 –—-
17.00 – 17.30 Ταχυδακτυλουργικά show (ακαδημία ταχυδακτυλουργών)
17.30 – 18.10 Zumbatomic
18.15 – 19.00 yoga / pilates for kids (Νένα Νεστοπούλου – Χριστίνα Σακαλόγλου)
19.10 – 20.00 Show από παιδικές χορογραφίες
Κυριακή 9/10/2011
10.00 – 11.00 Προσέλευση (μπαλονοκατασκευές, facepainting, κλόουν)
11.00 – 11.50 Laughter Yoga FOR ALL (Κων/νος Χαραντινιώτης)
12.00 – 12.30 Ταχυδακτυλουργικά show
12.40 – 13.30 yoga (Dajanna) /pilates for kids
14.00 – 14.30 dance for girls (Εύη Ακριτίδου – ONE DREAM)
14.45 – 15.15 Ηip Hop (Ειρήνη Λάμπρου)
15.30 – 16.30 Rad Kidz (Radical Fitness)
16.30 – 17.00 Aποχώρηση
Έμπειροι παιδαγωγοί από τον Όμιλο Ξυνή θα διασκεδάσουν τους μικρούς μας φίλους
Σε όλη την διάρκεια των προγραμμάτων θα υπάρχουν:
- θεατρικό διαδραστικό παιχνίδι από α)την Κλινική Κασταλία, β) την Δώρα Βίτσα και γ) την Φωτεινή Βαμβούκη
- αθλοπαιδιές
- διάβασμα παραμυθιών
- ζωγραφική
- κουκλοθέατρο- χειροτεχνίες/κατασκευές
- Τwister (με την Φλώρα Παντελίδη)
- Διαδραστικά Παιχνίδια Εμπλουτισμένης Μάθησης Fastrackids
- Facepainting

Περιγραφή Μαθημάτων

Forrest Yoga: To σύστημα Forrest Yoga, είναι βασισμένο στην Hatha Yoga. Περιλαμβάνει στάσεις της Hatha (asanas) και συνδυάζει την πόζα (asanas) και την αναπνοή (pranayama), με τέτοιο τρόπο ώστε να γυμνάζει ολοκληρωμένα το σώμα.
Dance Aerobic: Κινηθείτε στο ρυθμό της μουσικής, χρησιμοποιώντας απλά βήματα. Ανεβάστε τους σφυγμούς σας και τη διάθεσή σας στα ύψη.
Anusara Yoga®: σημαίνει “Ρέοντας με τη Χάρη” και είναι μία καινούργια σχολή που ιδρύθηκε από τον John Friend το 1997 και εξαπλώθηκε ενθουσιωδώς ανά τον κόσμο.  Στηρίζεται σε ακριβείς κανόνες ευθυγράμμισης που φέρνουν το μυϊκό, σκελετικό και ενεργειακό μας σώμα στην ιδανική του ισορροπία. Η κάθε άσανα αποσκοπεί στην εναρμόνιση με την εσωτερική ενέργεια ή  Χάρη, και το άνοιγμα της καρδιάς.  Το επίπεδο είναι δυναμικό.
RnBNon Stop Energy: Ένα μάθημα γεμάτο πάθος με γνήσιες κινήσεις Hip-Hop και R&B που θα κάνει το κοινό που θα παρακολουθεί να νιώσει ότι συμμετέχει σε ένα videoclip της J_LO. είναι ένα μάθημα γεμάτο ενέργεια που ο καθένας θα δείξει το μοναδικό του στυλ στο χορό .
LesMillsBodyBalance: Eίναι ένα πρόγραμμα που θα βελτιώσει την ευελιξία των συνδέσμων σας και το εύρος της κίνησής σας. Θα αυξήσει την αντοχή του κορμού σας, και Θα μειώσει τα επίπεδα του άγχους σας
TO BODYBALANCE είναι η YOGA, το TAI-CHI, το PILATES, οι ασκήσεις που χτίζουν ευελιξία και ενδυνάμωση και σ’αφήνουν την αίσθηση της ηρεμίας και της επικέντρωσης.
Ελεγχόμενη αναπνοή, συγκέντρωση και προσεκτικά δομημένες ομάδες τεντωμάτων, κινήσεων και στάσεων με μουσική που δημιουργούν μια ολιστική άσκηση η οποία φέρνει το σώμα σε μια κατάσταση αρμονίας και ισορροπίας.
Capoeira: είναι ένας συναρπαστικός, αφροβραζιλιάνικος πολεμικός χορός, συνδυασμός πολεμικής τέχνης και ακροβατικών. Εντυπωσιάζει με τη δύναμη και την ταχύτητα των αλμάτων, την ομορφιά των κινήσεων, την ένταση των τραγουδιών και τις ρυθμικές εναλλαγές. Είναι ένα εξαιρετικό σύστημα αυτοάμυνας και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης που συνοδεύεται από μουσική και διασκέδαση.
Η ABADÁ-Capoeira επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση ανθρωπίνων αξιών που βασίζονται στον σεβασμό την κοινωνικοποίηση και την ελευθερία. Ζητούμενο έιναι να επιτευχθεί η ανύψωση του χαρακτήρα, της αυτοεκτίμησης και της αξιοπρέπειάς του capoeirista. Η Capoeira είναι ένα άθλημα όπου δεν υπάρχουν διαφορές και διακρίσεις ούτε στην ηλικία ούτε στο φύλο του ασκούμενου. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι, άντρες και γυναίκες, παιδιά άνω των 5 ετών αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας!
Planetbook: είναι το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για το Περιβάλλον το οποίο δημιουργήθηκε από το ΚΕΑΝ. Μέσα από τις 700 ερωτήσεις γνώσεων που αφορούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας, τις ΜΚΟ για την προστασία του και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (τη ΓΗ, τον ΑΕΡΑ, το ΝΕΡΟ, τον ΗΛΙΟ) οι παίκτες ευαισθητοποιούνται και ενημερώνονται για την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στο περιβάλλον.”
Yoga Γέλιου: Η Γιόγκα του Γέλιου είναι μια καινούργια πρωτοποριακή τεχνική, προσανατολισμένη στη σωματική άσκηση, η οποία συνδυάζει αναπνευστικές ασκήσεις της Γιόγκα με ασκήσεις γέλιου, stretching, ρυθμικά χειροκροτήματα, τραγούδι και πάνω από όλα παιδική διάθεση, με αποτέλεσμα γέλιο που ρέει κατευθείαν από την καρδιά. Όταν γελάμε, το σώμα μας απελευθερώνει ένα κοκτέιλ ορμονών και χημικών ουσιών που έχουν θετική και θεραπευτική επίδραση στα συναισθήματά μας. Έτσι, όταν οι άνθρωποι γελούν όλοι μαζί σε μια ομάδα, δημιουργείται θετική ενέργεια από όλους, η οποία πηγάζει από θετικές σκέψεις, αισθήματα και συναισθήματα. Το στρες, τα αρνητικά συναισθήματα και οι αρνητικές σκέψεις εξουδετερώνονται κυριολεκτικά.
Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η υγεία μας, η διάθεσή μας ενώ αυξάνεται η ευεξία μας !
Διαδραστικά Παιχνίδια Εμπλουτισμένης Μάθησης Fastrackids:Εμπλουτισμένη εκπαίδευση  για παιδιά 3 έως 8 ετών. Το διεθνές πρόγραμμα FasTracKids προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε βασικούς τομείς της επιστήμης όπως:  Βιολογία, Τεχνολογία, Αστρονομία, Φυσικές Επιστήμες, αλλά και Δημιουργική Λογοτεχνία, Στόχοι Ζωής,κλπ. Μέσα από πειράματα, παιχνίδια με τον «έξυπνο» πίνακα, κατασκευές και παρουσιάσεις, τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας και καλλιεργούν την αυτοπεποίθησή τους, ικανότητες προφορικού λόγου, επικοινωνίας, κριτικής και δημιουργικής σκέψης. Ελάτε να ταξιδέψετε στον Αμαζόνιο και στη Σαχάρα με τους ήρωες της FasTracKids. www.starkids.gr.
Twister: Είναι ένα παιχνίδι χρωμάτων, ομαδικότητας και απλής γυμναστικής. Κάθε φορά θα πρέπει να ακολουθείται η οδηγία σχετικά σε ποιό χρώμα κύκλου θα πρέπει να βάλετε το χέρι ή το πόδι σας. Ακούγεται εύκολο αλλά όταν είναι πολλοί οι παίκτες, μπλέκεστε μεταξύ σας και το παιχνίδι γίνεται ακόμα πιο διασκεδαστικό. Για να κερδίσεις δεν πρέπει να ακουμπήσεις γόνατο ή αγκώνα κάτω. Για να δούμε ποιός θα αντέξει περισσότερο !!!
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά και Σάββατο τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Ωνασείου



Από τις 8:00-14:00.

Τακτικά εξωτερικά ιατρεία θα λειτουργούν κάθε Σάββατο, από τις 09:00 έως τις 14:00, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με στόχο την εξυπηρέτηση κυρίως των εργαζομένων σε μόνιμη και σταθερή βάση.

Η λειτουργία των ιατρείων θα ξεκινήσει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.

Σε πρώτη φάση θα υπάρχει η δυνατότητα για εξέταση από καρδιολόγο και διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε ενήλικες και παιδιά, διενέργεια υπερήχου καρδιάς ενηλίκων και παιδιών, 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης και τοποθέτηση holter ρυθμού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προγραμματίζουν τις εξετάσεις τους καλώντας στο 210 9493933, Δευτέρα με Παρασκευή από τις 08:00 έως τις 16:00.


Διαβάστε περισσότερα...

Μελαγχρωματικές κηλίδες



Τρόποι προφύλαξης.

Οι μελαγχρωματικές βλάβες είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών.

Σχηματίζονται συχνά σε περιοχές του δέρματος που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Πρόκειται για εναποθέσεις μελανίνης στα πολύ επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας.

Το δέρμα μας διαθέτει φυσικούς εσωτερικούς μηχανισμούς προφύλαξης από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου.

Η ανεξέλεγκτη όμως και μακροχρόνια παραμονή στο φως του ήλιου, διαταράσσει αυτούς τους μηχανισμούς του δέρματος, προκαλώντας μια ανομοιογενή κατανομή της μελανίνης στην επιφάνειά του, που εκδηλώνεται με τη μορφή πανάδων.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να φοράμε πάντα πολύ καλή αντηλιακή όλο το χρόνο.Το καλοκαίρι θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας κάθε μια ώρα.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να μην εκτιθέμεθα μετά από καθαρισμό προσώπου ή αποτρίχωση.

Υπάρχουν και οι πανάδες που δημιουργούνται είτε από εγκυμοσύνη είτε γενικότερα από ορμονικές διαταραχές. Σ' αυτή την περίπτωση μπορεί να τις απορροφήσει ο ίδιος ο οργανισμός. Αν δεν συμβεί αυτό, υπάρχει θεραπεία για τις μελαχρωματικές βλάβες - πανάδες.

Η καταλληλότερη περίοδος για θεραπεία είναι ο χειμώνας. Απαγορεύεται να γίνει καλοκαίρι γιατί δεν κάνει να εκτεθούμε στον ήλιο.

Μπορούμε να κάνουμε οξέα φρούτων στην αισθητικό μας και να έχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα. Συγχρόνως, θα έχουμε πιο λαμπερό δέρμα, πιο φωτεινό και θα μας βοηθήσει και στις λεπτές ρυτίδες. Τα οξέα φρούτων έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

Απαγορεύεται να τα χρησιμοποιήσουν δέρματα τα οποία έχουν ευρυαγγείες, ερυθυματώδη λύκο και σμιγματορροϊκή δερματίτιδα.

Υπάρχει και θεραπεία που μπορείτε να κάνετε στον δερματολόγο, που γίνεται επίσης μόνο το χειμώνα. Είναι το γνωστό χημικό peeling, που γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα δέρματα.

Απλώς σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα, επειδή αφαιρείται η πρώτη του στιβάδα (κεράτινη στιβάδα), ερεθίζεται και ξεφλουδίζει. Η θεραπεία που χρησιμοποιεί η αισθητικός, είναι πιο ήπια για το δέρμα. Παλαιότερα ξεφλουδίζαμε και με τα οξέα φρούτων. Τώρα πια, έχουν εξελιχτεί και δεν υπάρχουν τέτοια συμπτώματα, αφού ταυτόχρονα κάνουμε και ενυδάτωση. Τέλος, υπάρχει και το λέιζερ πια, που καταπολεμά τις μελαγχρωματικές βλάβες.

Διαβάστε περισσότερα...