Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Το άσθμα συνδέεται με τον καρκίνο του πνεύμονα



Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν σχέση μεταξύ άσθματος και καρκίνου στον πνεύμονα.
Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα δεν θα πρέπει να ανησυχούν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, δήλωσε η δρ Marilyn Glassberg, του University of Miami Miller School of Medicine.
Οι ερευνητές, αφού εξέτασαν αρχεία 759 ασθενών, με και χωρίς καρκίνο του πνεύμονα, ανακάλυψαν ότι το 46,2% των ασθενών με άσθμα είχε και καρκίνο στον πνεύμονα, σε σύγκριση με ποσοστό 22,5% όσων δεν είχαν άσθμα.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι χρόνιες επαναλαμβανόμενες φλεγμονώδεις «προσβολές» θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο στον πνεύμονα.
Η Glassberg σημείωσε ότι, ενώ το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια «σημαδεύουν» τους πνεύμονες, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν προκαλείται από το «σημάδευμα» του πνευμονικού ιστού, ενώ πρόσθεσε ότι οι ερευνητές δεν φαίνεται να έλαβαν υπ' όψιν τους το κάπνισμα, που αποτελεί σημαντική αιτία καρκίνου του πνεύμονα.
Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών θώρακος στο Βανκούβερ.

Πηγή: http://www.zougla.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Τσάι και καφές μειώνουν τον καρκίνο του εγκεφάλου


Η καθημερινή κατανάλωση καφέ και τσάι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του εγκεφάλου έως και 34%, αναφέρει νέα διεθνή μελέτη.
Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μισή κούπα καφέ ή τσάι την ημέρα θωράκιζαν την υγεία του εγκεφάλου τους, έναντι της ανάπτυξης γλοιώματος, ενός από τους πιο συχνούς πρωτοπαθείς ενδοκρανιακούς όγκους που εμφανίζονται και στη σπονδυλική στήλη.


Στην έρευνα, που διήρκεσε 9 χρόνια, συμμετείχαν 410.000 εθελοντές, ηλικίας από 25 έως 70 ετών από διάφορες χώρες της Ευρώπης και από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, όσοι πίνουν περισσότερα από 100 ml καφέ ή τσάι την ημέρα έχουν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλοίωμα.
«Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι ποιο συστατικό των αγαπημένων ροφημάτων είναι αυτό που έχει τα ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά υποψιαζόμαστε πως είναι τα φυσικά αντιοξειδωτικά» δηλώνει ο υπεύθυνος της μελέτης, Jonathan Friedman, διευθυντής του Κέντρο Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης στην Ιατρική Σχολή του Bryan στο Τέξας.
Αποτελέσματα από προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο καφές και το τσάι μειώνουν σημαντικά την ανάπτυξη των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Clinical Nutrition».

Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποτέλεσμα του γκάλοπ για την συμμετοχή στις σημερινές εκλογές

Με σχεδόν μοιρασμένους τους ψήφους η συμμετοχή και η αποχή στις σημερινές εκλογές δείχνουν να έχουν ίδιους υποστηρικτές. Αναλυτικά 9 στους 21 (ποσοστό 42,86 %) ψήφισαν συμμετοχή, 10 στους 21 (ποσοστό 47,62 %) αποχή και μόλις 2 από όσους ψήφισαν (ποσοστό 9,52 %), δεν απάντησαν ή δεν ήξεραν τι θα έκαναν μέχρι εκείνη την στιγμή. Καλή επιτυχία λοιπόν σε όσους είναι υποψήφιοι και ας ελπίσουμε όσοι βγουν να κάνουν καλό στο τόπο που θα εκλεγούν.


---------------------------


Θα πάτε να ψηφίσετε στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον Νοέμβρη;

Διαβάστε περισσότερα...