Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Πόσοι ζουν στην Ελλάδα;


Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας, όπως αυτός προέκυψε από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, ανήλθε σε 10.815.197 άτομα, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ο μόνιμος πληθυσμός αφορά τον αριθμό των ατόμων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα και οικισμό της χώρας. Στο Μόνιμο Πληθυσμό περιλαμβάνονται όλα τα άτομα ανεξαρτήτως υπηκοότητας (ελληνικής ή άλλης χώρας), τα οποία κατά την Απογραφή Πληθυσμού 2011 δήλωσαν τόπο συνήθους διαμονής τους εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Αναλυτικά αποτελέσματα του μόνιμου πληθυσμού για κάθε διοικητική διαίρεση της Χώρας και μέχρι το επίπεδο του οικισμού είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/resident_population_census2011.xls

Στην Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, η οποία διενεργήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 24 Μαΐου 2011, με ημερομηνία αναφοράς την 9η Μαΐου 2011, τηρήθηκαν α) οι μεθοδολογικές αρχές του Κανονισμού (ΕΚ) 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των εφαρμοστικών αυτού Κανονισμών, β) οι Συστάσεις της Διάσκεψης των Ευρωπαίων Στατιστικών για τις Απογραφές Πληθυσμού – Κατοικιών σειράς 2010, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της UNECE (Ηνωμένα Έθνη – Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη) και της Eurostat, γ) οι αρχές του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές, και δ) οι διατάξεις του Ν.3995/2011 για τη Διενέργεια της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών και του Στατιστικού Νόμου της Χώρας, Ν.3832/2010 όπως ισχύει.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, και Νέας Ιωνίας, ενώ οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών, Ζαγορίου, Παρανεστίου, Σφακιών και Νεστορίου.

Τα στοιχεία της Έρευνας Κάλυψης για την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 δείχνουν μία υποεκτίμηση του μόνιμου πληθυσμού (σφάλμα κάλυψης) που ανέρχεται σε ποσοστό 2,84% σε σύνολο Χώρας, το οποίο είναι συμβατό με στόχους ποιότητας για Απογραφές. Δηλαδή, για κάθε 10.000 άτομα μόνιμου πληθυσμού απογράφηκαν στην Απογραφή 2011 τα 9.716.

Σημειώματα που περιγράφουν τον τρόπο διεξαγωγής της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 καθώς και την Έρευνα Κάλυψης της Απογραφής 2011 είναι επίσης διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/PAGE-census2011

Τα αποτελέσματα για τον De Facto πληθυσμό θα ανακοινωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, ενώ αναλυτικά αποτελέσματα για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου Πληθυσμού θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά εντός του 2013 αμέσως μόλις ολοκληρώνονται οι σχετικοί έλεγχοι ποιότητας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξασφαλίστηκαν 60 εκατ. ευρώ για τη «Βοήθεια στο Σπίτι»


Την αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας.

Την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξασφάλισε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας με συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.

«Η έγκριση πληρωμής επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το υπουργείο, για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα «Κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.

«Το Υπουργείο Εργασίας, μέσα από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, επικεντρώνει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», πρόσθεσε.

Οπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, «στην άρση των εμποδίων συγχρηματοδότησης και στην αποδέσμευση των παραπάνω πόρων οδήγησε η μεθοδικότητα και η συνέπεια των ενεργειών του υπουργείου μας αλλά και η πλήρης ανταπόκριση στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα θέσπισης θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου, έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, όπως και η ανταπόκριση στις απαιτήσεις του σχετικού ελέγχου, που διενεργήθηκε από ανεξάρτητο φορέα αξιολόγησης διεθνούς κύρους».

«Με άλλα λόγια κέρδισε η χώρα μας σημαντικούς πόρους που για κάποιους ήταν προεξοφλημένο ότι θα τους χάσουμε. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη αυτής της προσπάθειας», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε για ένα στοίχημα


Έφαγε 28 ωμά αυγά στη σειρά.

Ο 20χρονος Dhaou Fatnassi από την περιοχή Kairouan της Τυνησίας πήγε από… αυγά! Ο νεαρός άντρας έχασε τη ζωή του για ένα στοίχημα που έβαλε με ένα φίλο του, ότι δε μπορούσε να φάει 30 ωμά αυγά στη σειρά.

Ο Dhaou κατάφερε να καταπιεί 28 αυγά λίγο πριν καταρρεύσει με έντονους πόνους στο στομάχι, γράφει η Daily Mail.

Παρότι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κοντινό νοσοκομείο, οι γιατροί εκεί απλά διαπίστωσαν το θάνατό του.

Τα μαγειρεμένα αυγά είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιό μας, ωστόσο όταν καταναλώνονται ωμά μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση, καθώς περιέχουν βακτήρια σαλμονέλας.



Διαβάστε περισσότερα...

Να ανασταλεί η επιβολή ΦΑΠ για το 2011 και 2012


Τι αναφέρει σε επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ.

Επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην οποία σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν έλθει σε απόγνωση από τα εκκαθαριστικά ΦΑΠ 2010 απέστειλε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιόκτητων Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Στην επιστολή σημειώνεται πως πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς παραλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά ΦΑΠ 2010 στα οποία τους καταλογίζονται «πρωτόγνωρα και απίστευτα ποσά φόρου», κυρίως για ξενοίκιαστα ή εγκαταλελειμμένα ακίνητα, ή οικόπεδα, ή ενοικιαστές που δεν πληρώνουν.

Στην επιστολή σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι αυτοί βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να καταβάλουν τα τεράστια ποσά του ΦΑΠ 2010, η δε μηνιαία παράταση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΦΑΠ 2010 δεν λύνει κανένα πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που θα ακολουθήσουν τα εκκαθαριστικά για τα έτη 2011 και 2012 με τα ίδια ποσά.

Συμφωνά με την ΠΟΜΙΔΑ «επειδή φαίνεται ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία έχει στοχοποιηθεί να πληρώσει αυτή το δημόσιο χρέος της χώρας, πλην όμως οι λεγόμενες «μεγάλες» ακίνητες περιουσίες, είναι πλέον σήμερα οι «ξενοίκιαστες» και συνεπώς απρόσοδες, και επειδή οι ιδιοκτήτες τους απειλούνται άμεσα να οδηγηθούν, τα μεν περιουσιακά στοιχεία τους στα «κοράκια» των πλειστηριασμών, οι δε ίδιοι στις φυλακές, αυτά που είναι πλέον απόλυτα αναγκαία να γίνουν άμεσα, πριν είναι αργά, είναι τα εξής:

1. Να ανασταλεί η επιβολή ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012, αφού για τα έτη αυτά οι ιδιοκτήτες κατέβαλαν και καταβάλλουν το ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ.

2. Για το 2013 να επανέλθει το ΕΤΑΚ με πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή και διευρυμένη φορολογική βάση, ώστε όλοι να μπορούν να πληρώνουν, από λίγο ο καθένας, και ο κάθε πολίτης να πληρώνει το φόρο που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία του και όχι να επιχειρείται το παράλογο, μια μερίδα φορολογουμένων να φορτώνεται και τα βάρη των άλλων τη στιγμή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν στα δικά της.

3. Να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στις υποβαθμισμένες περιοχές και τα παλαιά κτίρια και να καταργηθεί ο συντελεστής της δήθεν «εμπορικότητας» στα ξενοίκιαστα καταστήματα και γραφεία.

4. Αστικά ακίνητα που είναι ξενοίκιαστα πάνω από δύο έτη, όπως προκύπτει από το Ε2, να χρεώνονται αυτόματα στο ΦΑΠ με το 50% της αξίας τους μέχρι να ενοικιαστούν και πάλι.

5. Να δοθεί στους υπόχρεους για ποσά άνω των 30.000 ευρώ, το δικαίωμα της εκχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο, σε εξόφληση των οφειλών για ΦΑΠ.

6. Τα ετήσια ποσά ΦΑΠ να μην υπερβαίνουν το 75 % των ετήσιων εισοδημάτων των υπόχρεων.

7. Στη νομοθεσία (άρθρα 16 και 17 του υπό τροποποίηση ν. 2648/1998), και στην ακολουθούμενη διαδικασία για τις ρυθμίσεις χρεών από τις Δ.Ο.Υ., τα χρέη από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας να κατατάσσονται στην περ. στ’ του κριτηρίου βαρύτητας ΙΙΙ της διευκόλυνσης, ήτοι να δικαιούνται συντελεστή πέντε (5) αντί δυο (2) που ισχύει σήμερα».


Διαβάστε περισσότερα...

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής συνεχίζει τους εμβολιασμούς


Είκοσι ηλικιωμένοι μακράς διαμονής με Νόσο Alzheimer εξετάστηκαν και εμβολιαστηκαν σήμερα από εθελοντές γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγους Αθηνών στο Καρέλλειο Κέντρο Alzheimer που αποτελεί μία σημαντική πρότυπη μονάδα της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ φροντίδας ατόμων με διαταραχές μνήμης και άνοια. Στους εμβολιασμούς παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, Κωστής Δήμτσας, η διευθύντρια του Καρέλλειου Κέντρου, Κατερίνα Ευθυμιοπούλου, καθώς και οι εθελοντές γιατροί του ΙΣΑ που εμβολίασαν, Ελένη Μελιάδου, Μπτετίνα Κρουμπχολτς και Δημήτρης Λιανός.

Πρωταρχικός στόχος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής ήταν εξ αρχής η ιατρική παρακολούθηση των φιλοξενουμένων στις μονάδες φροντίδας και στους ξενώνες της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από εθελοντές γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και διατήρησης της υγείας τους. Ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων μακράς διαμονής στο Καρέλλειο εμπίπτει στα πλαίσια της εμβολιαστικής εκστρατείας που πραγματοποιεί το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής σε ενήλικες και παιδιά και αποτελεί τον πρώτο εμβολιαστικό σταθμό στις μονάδες φροντίδας. Επόμενος στόχος είναι το πλήρες εμβολιαστικό σχήμα των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων στους ξενώνες της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.

Με αφορμή τη χριστουγεννιάτικη επίσκεψη στους ασθενείς με διαταραχές μνήμης και τον εμβολιασμό τους, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης τόνισε: "Προχωρούμε βήμα, βήμα. Ξεκινήσαμε την εκστρατεία παιδικού εμβολιασμού σε 6 εμβολιαστικούς σταθμούς της Αθήνας και προχωρούμε σε εφήβους, νεαρούς παραμελημένους και θύματα πολέμου καθώς και σε ηλικιωμένους. Οι ιατρικές επισκέψεις και οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν στους ξενώνες και τις μονάδες φροντίδας της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στόχος μας είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας σε κάθε επίπεδο, σε κάθε κοινωνία. Αυτό είναι το πρωταρχικό μέλημα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που αποτελεί θεματοφύλακα της δημόσιας υγείας. Και ευχαριστούμε όλους τους γιατρούς μέλη μας που συνταυτίζονται σε αυτή την προσπάθεια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωράμε. Με συνέχεια και συνέπεια. Με στόχο τον κάθε ασθενή, που μας έχει ανάγκη. Είμαστε εδώ, όλοι μαζί για τον καθένα ξεχωριστά".


Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις χηρείας σε παντρεμένες


Σαφάρι για τις συντάξεις χηρείας που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους ξεκίνησε το υπουργείο Εργασίας και ήδη καταγράφονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Μόνο από 10 περιστατικά καταβολής συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου -και επομένως δεν έπρεπε να παίρνουν σύνταξη- η ζημιά για το ΙΚΑ είναι 150.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας είναι εντυπωσιακά, καθώς υπάρχει περίπτωση που ασφαλισμένη εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη χηρείας σχεδόν για 20 έτη. Ολες οι υποθέσεις θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και το ταμείο θα αναζητήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που έχουν παράνομα εισπράξει χήροι και χήρες.

Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Δ. Πατσούρης, «οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και θα διεκδικήσουμε όλα τα χρήματα που έχει χάσει το Ταμείο από παραβατικές συμπεριφορές».

Ενδεικτικά αναφέρονται τρία περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους του ΙΚΑ:

Ασφαλισμένος του ΙΚΑ πέθανε τον Ιούλιο του 1989 και τη σύνταξή του εισέπρατταν η σύζυγός του και τα τέκνα του.

Η γυναίκα παντρεύτηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 1992, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνει κανονικά τη σύνταξη χηρείας. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 37.500 ευρώ.

Ασφαλισμένη του Ταμείου πέθανε τον Απρίλιο του 2005 και τη σύνταξη εισέπραττε ο άντρας της, ο οποίος ωστόσο παντρεύτηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2006. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ενημερώθηκε το ταμείο για τον νέο γάμο, με αποτέλεσμα η απώλεια να είναι 12.747 ευρώ.

Ασφαλισμένη πέθανε το 2007 και ο άντρας της παντρεύτηκε εκ νέου το 2008.

Ωστόσο συνέχισε να παίρνει κανονικά τη σύνταξη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΙΚΑ.

Σε όλες τις περιπτώσεις έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και σύνταξης μηνυτηρίων αναφορών.

Στο φως έχουν ήδη έρθει 45.991 περιπτώσεις που συντάξεις καταβάλλονταν για χρόνια σε μη δικαιούχους. Οι υποθέσεις αυτές πρόκειται να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα ποσά που παρανόμως έχουν εισπράξει μη δικαιούχοι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερη η διακίνηση επιστολών


Στην απελευθέρωση της διακίνησης επιστολών κάτω των 50 γραμμαρίων, την οποία έως τώρα κάνουν τα ΕΛΤΑ, προχωρεί η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου, σε μια περίοδο που η ελληνική ταχυδρομική αγορά χαρακτηρίζεται από συνεχή πτώση.

Η τάση αυτή δικαιολογείται κυρίως από τη μεγάλη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το 2011 η αξία της αγοράς διαμορφώθηκε στα 641,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας πτώση 9,1% σε σχέση με το 2010.

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στο πλήθος των αντικειμένων που διακινήθηκαν, καθώς το 2011 έφθασαν στα 590,5 εκατ. τεμάχια, αριθμός μειωμένος κατά 13% σε σχέση με το 2010.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο 13% οι αυξήσεις της ΔΕΗ


Μεσημέρι έφτασε και οι ουρές είναι ατελείωτες στη ΔΕΗ, από καταναλωτές που έχουν σπεύσει να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Ωστόσο, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα θα φτάσουν το 13%, από το νέο έτος.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.





Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση για τους βρεφονηπιακούς


Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ως νόμιμη την διαδικασία του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών παιδιών που φιλοξενούν ήδη 60.000 παιδιά.

Δείτε το σχετικό βίντεο:






Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΘ: Η καύση ξύλων προκαλεί προβλήματα υγείας


Σοβαρά αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, μπορεί να προκληθούν από τα εισπνεόμενα σωματίδια, από τα τζάκια των σπιτιών, σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Μάλιστα το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, εκτιμά ότι το οικονομικό κόστος της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας από τη χρήση στερεών καυσίμων αυξήθηκε το 2012 σε σχέση με το 2011 κατά 40 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ειδικές μετρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν από το καλοκαίρι του 2012 από την καύση ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες σε περίπου 30 σπίτια της Θεσσαλονίκης, υπάρχει μία αύξηση της μέσης συγκέντρωσης σωματιδίων στον αέρα εσωτερικών χώρων ύστερα από μόλις 2-3 ώρες λειτουργίας του τζακιού. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των πιο λεπτόκοκκων σωματιδίων που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της καύσης ξύλων στο εσωτερικό των σπιτιών .

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα και με δεδομένο ότι ο μέσος άνθρωπος περνά περίπου 55% του χρόνου του στο σπίτι, η μέση συγκέντρωση σωματιδίων στον αέρα που εισπνέουν οι Θεσσαλονικείς που χρησιμοποιούν καύση ξύλων για θέρμανση σε ημερήσια βάση, κατά την ψυχρή περίοδο του χειμώνα, είναι πολύ πάνω από τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί από την Κοινοτική νομοθεσία.

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αυξημένη ρύπανση τόσο του ατμοσφαιρικού όσο και του αέρα εσωτερικών χώρων προτείνονται, μεταξύ άλλων, αποξήρανση της χρησιμοποιούμενης ξυλείας και άλλων τύπων βιομάζας, επιδότηση της συντήρησης τζακιών και καυστήρων βιομάζας, έλεγχος ποιότητας και πιστοποίηση των μπρικετών και των πέλετς βιομάζας ώστε να αναπτυχθεί η αγορά της βιομάζας για ενέργεια ορθολογικά, χωρίς να αυξάνεται η παράνομη υλοτομία.


Διαβάστε περισσότερα...

Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τους βιαστές


Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Ζέττα Μακρή, εξέδωσε ανακοίνωση για το φρικτό έγκλημα που έγινε στη Ξάνθη.

"Το αποτρόπαιο έγκλημα της Ξάνθης ας γίνει αφορμή να επανεξεταστεί η νομοθεσία, που αφορά στις υποθέσεις βιασμών. Ο δράστης είχε προφυλακισθεί πέρυσι για βιασμό, όμως είχε βγει από την φυλακή. Πρέπει να εξεταστεί το πλαίσιο που αφορά σε όλα τα σεξουαλικά εγκλήματα. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων θα στηρίξει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή με εποικοδομητικές και τεκμηριωμένες απόψεις, όπως, επίσης, και θα σταθεί στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Είναι δύσκολο να συγχωρέσει τους φορείς της πολιτείας η οικογένεια της άτυχης κοπέλας. Ο καθένας μας έχει μερίδιο ευθύνης για τα σφάλματα, που οδήγησαν στο να κυκλοφορεί ελεύθερος ο δράστης.Ας είναι ελαφρύ το χώμα, που την σκεπάζει".



Διαβάστε περισσότερα...

Ιερώνυμος: Mε διαφάνεια η παραχώρηση γης


Τις θέσεις του για την παραχώρηση εκκλησιαστικής γης σε όποιους νέους ανέργους επιθυμούν να την καλλιεργήσουν, επανέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, προς όφελος του λαού.

Μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Μονή Πετράκη και στην αίθουσα της Ιεράς Συνόδου, ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία επιθυμεί τη βοήθεια της Πολιτείας σ΄αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η παραχώρηση της εκκλησιαστικής γης, με διαφάνεια.

Τόνισε ότι θεωρεί πως η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας είναι ένα μεγάλο ζήτημα και γι' αυτό χρειάζεται όχι μόνο διαφάνεια αλλά και τη συνεργασία της Πολιτείας. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι το ζήτημα της παραχώρησης αλλά και της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας- αφού προηγηθεί η αποδέσμευσή της- θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά και στη Σύνοδο της Ιεραρχίας και αναφέρεται, όπως διευκρίνισε, στις εκτάσεις που διαχειρίζεται η Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ).

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχιεπίσκοπος έχει αναφερθεί, κατ' επανάληψη, στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αφού όμως προηγηθεί η αποδέσμευση της. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 100 μεγάλα ακίνητα που βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να είναι δεσμευμένα, όταν μάλιστα υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις υπέρ της αποδέσμευσής τους. Ο αρχιεπίσκοπος έχει προτείνει και στο παρελθόν, σε κυβερνητικούς παράγοντες των τελευταίων κυβερνήσεων της χώρας, την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του Λαού, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, με το σκεπτικό ότι, εκτός των άλλων, θα δημιουργηθούν και εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Εξάλλου, έχει μιλήσει πολλές φορές για τον τρόπο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας όσες φορές παραχωρήθηκε τμήμα της στην Πολιτεία, και γι' αυτό τώρα ζητά, με τόση επιμονή, διαφάνεια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, μητροπολίτες, επίσκοποι, κληρικοί, καθηγητές Θεολογίας και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο 35% η ανασφάλιστη εργασία


Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας αυξήθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, μέσα σε μια τριετία και σήμερα φθάνει στο 35%, έναντι 29%, το 2011 και 25%, το 2010.

Στις εργασιακές σχέσεις καταγράφεται υπερδιπλασιασμός της μετατροπής των συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης, σε εκ περιτροπής εργασίας, μονομερώς από τον εργοδότη.

Οι επιθεωρητές εργασίας διενήργησαν φέτος, 19.000 ελέγχους. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες εργοδότες ξεκινούν από 500 ευρώ, ενώ μπορούν να υπερβούν και τα 50.000 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση κωδικών για το TaxisNet


Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, παρατείνεται η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήταν εγγεγραμμένοι πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet, που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2012, μέχρι και την 30η Απριλίου 2013.

Συνεπώς, οι υφιστάμενοι κωδικοί πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TaxisNet, διατηρούνται σε ισχύ και με αυτούς θα μπορούν να υποβάλλονται κάθε είδους δηλώσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτι άνεργου πρώην εμπόρου


Σοκ έπαθε ένας άνεργος, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, πρώην έμπορος, όταν ενημερώθηκε ότι η εφορία του απέστειλε πρόγραμμα πλειστηριασμού της κύριας οικίας του. Ο πρώην έμπορος διατηρούσε κατάστημα ρούχων το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει, ενώ στον ιδιοκτήτη του καταστήματός του χρωστούσε μισθώματα αρκετών μηνών.

Ο ιδιοκτήτης έκανε εκχώρηση των μισθωμάτων στην εφορία και έτσι ο άνεργος άντρας βρέθηκε αντιμέτωπος με την εφορία πλέον, η οποία αφού κατέσχεσε την κύρια οικία του προχώρησε σε έκδοση προγράμματος αναγκαστικού πλειστηριασμού της.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος οφειλέτης διαθέτει μόνο τα ¾ της κυριότητας του σπιτιού και βάσιμο είναι το ερώτημα πόσα χρήματα μπορεί να προσδοκά η εφορία να λάβει από τον πλειστηριασμό ποσοστού ενός ακινήτου. Μάλλον ελάχιστα, αν βρεθεί κιόλας κάποιος να ενδιαφερθεί να αποκτήσει τα ¾ ενός ακινήτου.

Οσον αφορά την αναστολή πλειστηριασμών για ένα έτος ακόμα, ισχύει μόνο για οφειλές προς τράπεζες και όχι για οφειλές στην εφορία, ενώ σε περίπτωση που ένας οφειλέτης βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, σαν διέξοδο έχει τις δικαστικές διαδικασίες της ανακοπής και αναστολής του προγράμματος πλειστηριασμού κατά τις διαδικασίες του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων μέσα σε δέκα ημέρες από την κοινοποίηση του προγράμματος, ή διαφορετικά μπορεί να κάνει ρύθμιση με την εφορία.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, θα γίνουν ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία σε 48 ή και σε 60 δόσεις για παρόμοιες περιπτώσεις ανέργων χωρίς εισόδημα.

Άννα Κορσάνου

Δικηγόρος


Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνει η προθεσμία για αιτήματα προσλήψεων προσωπικού ΔΕ


Θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Έως το τέλος του 2012 θα πρέπει να υποβληθούν από τα υπουργεία τα αιτήματα για κάλυψη κενών θέσεων διοικητικού προσωπικού ΔΕ, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αποσταλούν τα αιτήματα για κάλυψη κενών θέσεων διοικητικού προσωπικού ΔΕ στη Δ/νση Ανθρωπίνου Δυναμικού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του γγ του υπουργείου, Δ. Στεφάνου, τα αιτήματα των διάφορων φορέων «ανά μονάδα και συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή» θα πρέπει «να υποβληθούν στις υπηρεσίες μας συνολικά κατά σειρά προτεραιότητας από το καθ’ ύλην υπουργείο, το οποίο θα τα εκτιμήσει ιεραρχώντας τις ανάγκες των φορέων και των υπηρεσιών που εποπτεύει, συμπληρώνοντας επίσης το δήμο όπου βρίσκονται οι υπηρεσίες κάθε φορέα». Τα αιτήματα των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα υποβληθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ανάξια σχολιασμού» τα δημοσιεύματα για τις προσφορές πολιτών


Υποστήριζαν ότι καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων.

Ανάξια οποιουδήποτε σοβαρού σχολιασμού θεωρούν συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων μεμονωμένα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και τον αθηναϊκό Τύπο σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης της συγκινητικής προσφοράς δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας την περασμένη Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος.

Δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι αγαθά που είχαν προσφερθεί κατέληξαν στους κάδους απορριμμάτων, τη στιγμή που ο δήμαρχος Αθηναίων τονίζει προς κάθε κατεύθυνση το σεβασμό που τρέφει η δημοτική αρχή της Αθήνας για κάθε προσφορά. «Είναι απορίας άξιο πως αυτή η συγκλονιστική συμμετοχή και μια από τις σημαντικότερες στιγμές για την Αθήνα ενόχλησε κάποιους» σημείωσε συνεργάτης του δημάρχου Αθηναίων.

Την περασμένη Κυριακή δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης προσήλθαν στο Σύνταγμα ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία «Νοιάζομαι - Μοιράζομαι» του τηλεοπτικού σταθμού MEGA σε συνεργασία με τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων.

Πρόσφεραν τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες, παιχνίδια, μικροσυσκευές και είδη προσωπικής υγιεινής. Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη ώστε έως τις τέσσερις το απόγευμα είχαν ήδη γεμίσει 16 φορτηγά του δήμου Αθηναίων και χρειάσθηκε να μισθωθούν και δυο νταλίκες. Συνάμα, από τις προσφορές συμπολιτών γέμισε ασφυκτικά και ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών στο Παλαιό Φρουραρχείο και από τη μια μετά το μεσημέρι άνοιξε και μεγάλος στεγασμένος χώρος στη λεωφόρο Καβάλας.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σύστημα για την αξιολόγηση στο Δημόσιο


Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ολοκληρώνονται οι μετακινήσεις των υπαλλήλων είναι σε διαθεσιμότητα.

Ένα ευέλικτο σύστημα αξιολόγησης για το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανασχεδιάζοντας τη στρατηγική του.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», την ίδια στιγμή, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις των περίπου 2.500 υπαλλήλων που ετέθησαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Στις περιπτώσεις αυτές το πλεονάζον προσωπικό πρόκειται να μετακινηθεί, ενώ αντίστοιχος είναι ο σχεδιασμός για τους 25 χιλιάδες υπαλλήλους που πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα το 2013.

Σε όλες τις περιπτώσεις βασικός στόχος είναι οι πλεονάζοντες να μετακινηθούν. Αν υπάρχει καταγεγραμμένο κενό η μετακίνηση θα είναι άμεση, σε διαφορετική περίπτωση ο υπάλληλος θα μπαίνει σε διαθεσιμότητα. Οι περισσότερες μετακινήσεις θα προέλθουν από συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και νοσοκομείων.


Διαβάστε περισσότερα...

Καμία παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας


Ουρές στις τράπεζες για την εξόφλησή τους.

Δεν υπάρχει απόφαση για παράταση των τελών κυκλοφορίας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα το πρωί στο Mega ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων το υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Αρκετός κόσμος ζητάει παράταση προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πληρωμή των τελών είπε ο κ.Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι εάν είναι να δοθεί παράταση θα ανακοινωθεί την Δευτέρα, τονίζοντας όμως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση.

Επισήμανε ότι μόλις το 60% έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται η χθεσινή ημέρα και συνέστησε στους πολίτες να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω e-banking με τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας, ώστε να γλυτώσουν το μεγάλο χρόνο αναμονής στα τραπεζικά υποκαταστήματα.

Πριν ακόμη ανοίξουν οι τράπεζες σήμερα σε πολλά υποκαταστήματα σχηματίζονται ήδη ουρές. Το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όπου οι ουρές συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα στα υποκαταστήματα τραπεζών, που λειτουργούσαν με διευρυμένο ωράριο.

Συνωστισμός, όμως, παρατηρήθηκε και στα εναλλακτικά τραπεζικά δίκτυα, που ορισμένες τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας, όπως το interntet banking και phone banking. Ειδικότερα, η τηλεφωνική αναμονή στα τηλεφωνικά κέντρα τραπεζών που προσφέρουν αυτή την δυνατότητα ήταν πολύ μεγάλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ξεπερνώντας σε μερικές περιπτώσεις και τα 30 λεπτά περίπου.

Στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας, από την αρχή του χρόνου, όσοι δεν έχουν πληρώσει θα κληθούν να καταβάλουν ποσό διπλάσιο του αντιτίμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Μνημόνιο συνεργασίας για το «Χαμόγελο»


Το Λιμενικό θα συμβάλλει στην έρευνα και διάσωση εξαφανισμένων παιδιών.

Μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο την έρευνα, διάσωση και διαχείριση υποθέσεων ανήλικων παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο ή έχουν εξαφανισθεί, υπεγράφη χθες μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Με βάση το μνημόνιο συνεργασίας, το υπουργείο Ναυτιλίας θα συμβάλλει στην έρευνα και τη διάσωση των εξαφανισμένων ανήλικων παιδιών στην περιοχή της αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε συνεργασία με το σύλλογο θα προωθηθεί προς όλες τις λιμενικές αρχές σχετικό εγχειρίδιο οδηγιών, για τον τρόπο ανταπόκρισης σε περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων.

Θα δημιουργηθεί, εξάλλου, ομάδα εμπειρογνωμόνων για θέματα εξαφάνισης ανηλίκων, που θα αποτελείται από στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε περιπτώσεις εξαφάνισης κάποια παιδιού, η λιμενική αρχή που θα δέχεται την καταγγελία θα ενημερώνει την υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Επίσης, στην περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος Amber Alert Hellas, θα προβάλλονται τα στοιχεία του εξαφανισμένου παιδιού στις ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που διαθέτουν οι λιμένες.

«Με το μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα, στέλνουμε ένα διπλό μήνυμα: πρώτον, ότι το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να επιτελεί, με συναίσθηση ευθύνης, τον κοινωνικό του ρόλο, ιδίως στη δύσκολη αυτή περίοδο που περνά ο τόπος μας. Δεύτερον, η Ελληνική Πολιτεία προστατεύει με κάθε πρόσφορο μέσο τα παιδιά της και αξιοποιεί στο έπακρο κάθε δυνατότητα για να βελτιώσει τις υποδομές και την υποστήριξη σε όσα παιδιά βρεθούν σε δύσκολη θέση. Η άσκηση βίας και η εκμετάλλευση των παιδιών μας είναι έξω από την ελληνική κοινωνία και οικογένεια. Και με τη συνεργασία που ξεκινάμε με το Σύλλογο ''Το Χαμόγελο του Παιδιού'', αυτό ακριβώς υπογραμμίζουμε», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του ΕΒΕΑ σε φοιτητές


Σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ
.
Για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης 200 φοιτητών που τελειώνουν τις σπουδές τους ενημερώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ την πρακτική άσκηση διοργανώνει το Hong Kong Baptist University, μέσω του προγράμματος Metropolitan Attachment Programme (MAP).

Συγκεκριμένα:

- Κάθε επιχείρηση απασχολεί ένα ή δύο φοιτητές για διάστημα 6-8 εβδομάδων (σε αγγλόφωνο, αν είναι δυνατόν, περιβάλλον).

- Οι φοιτητές δεν πληρώνονται από τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αν η ξένη εταιρεία θέλει, όμως, μπορεί να προσφέρει κάποιου είδους βοήθεια στους φοιτητές (π.χ. γεύματα, οικονομική διαμονή).

- Το πανεπιστήμιο φροντίζει πλήρως την ασφαλιστική κάλυψη των φοιτητών και καλύπτει ένα μέρος του κόστους των εισιτηρίων.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα μπορούσε να παρουσιάσει ενδιαφέρον για κινέζικες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να αναπτύξουν δραστηριότητα στο Χονγκ Κονγκ και/ή την Κίνα, καθώς στο πανεπιστήμιο HKBU φοιτούν σπουδαστές τόσο από το Χονγκ Κονγκ όσο και από την ηπειρωτική Κίνα.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό για το καλοκαίρι 2013 λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2013.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο http://sa.hkbu.edu.hk/career/metropolitan_attachment_programme.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ΠΑΣΟΚ στο πλευρό των αναπήρων


Ενημέρωσε την Ε.Σ.ΑμεΑ ότι θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με ευνοϊκές ρυθμίσεις
.
Την εξαίρεση των ατόμων με βαριές αναπηρίες από τις περικοπές στα δώρα εορτών, στις συντάξεις και το ΕΚΑΣ επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ με τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες για να συζητηθεί και ψηφιστεί με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που τροποποιούν συγκεκριμένα άρθρα κυρίως της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ακολούθησε τον εφαρμοστικό Νόμο 4093/2012. Την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανακοίνωσε στο Προεδρείο της Ε.Σ.ΑμεΑ η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους 22.

Οι εκπρόσωποι της Ε.Σ.ΑμεΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ (Πάρι Κουκουλόπουλο, Γιάννη Μανιάτη, Φώφη Γεννηματά, Γιώργο Κουτρουμάνη, Χρήστο Πρωτόπαπα) για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στις νέες πολύ δύσκολες συνθήκες.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ διατυπώθηκε για μια ακόμη φορά η σταθερή θέση για την προώθηση πλαισίου κοινωνικής προστασίας και φροντίδας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- Την εξαίρεση από μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές.

- Την ελάφρυνση από φορολογικές επιβαρύνσεις που εφαρμόζονται για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

- Την διευκόλυνση για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

- Την καλύτερη στελέχωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τις εξετάσεις και η ταλαιπωρία που παρατηρείται σήμερα.

- Την βελτίωση του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ και την ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων χορήγησής τους, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα.

- Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύνταξη του Εθνικού Μητρώου Αναπηρίας.

- Την επέκταση των όποιων ωφελημάτων στις οικογένειες με παιδιά ανάπηρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό και ζεστασιά


Πολύτιμη βοήθεια προσφέρει το Κέντρο Αγάπης στο Παγκράτι Λαμίας.

Την ευγνωμοσύνη τους προς όλους εκείνους που τους βοηθούν και τους στηρίζουν με τα γεύματα αγάπης εξέφρασαν σήμερα άποροι συνάνθρωποί μας από το Παγκράτι Λαμίας.

Όπως αναφέρει το lamiastar.gr, κάθε μέρα πηγαίνουν στην εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, όπου βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό και λίγη ζεστασιά. Τόσο ο εφημέριος του Ιερού Ναού, πατέρας Βασίλειος, όσο και οι εθελόντριες που μαγειρεύουν, ευχαρίστησαν τους ενορίτες που προσφέρουν τρόφιμα και άλλα αναγκαία αγαθά στην εκκλησία, η οποία με την σειρά της τροφοδοτεί όσους έχουν ανάγκη.




Διαβάστε περισσότερα...

Από κόσκινο θα περνούν οι φορολογούμενοι


Εκσυγχρονίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Νέες δυνατότητες επεξεργασίας των στοιχείων που συλλέγει για τους φορολογουμένους από ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και δημόσιους φορείς θα αποκτήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών το 2013 μέσα από νέα «φίλτρα» διασταυρώσεων που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες της.

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής η ΓΓΠΣ δημιουργεί ειδικά πολυεπίπεδα φίλτρα για τη διασταύρωση των δεδομένων και την ανεύρεση φορολογικής ύλης. Μάλιστα για να αποκτήσει ιστορικότητα η βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ ήδη προβλέπεται πως η υπηρεσία θα μπορεί να διατηρεί τα ανωτέρω στοιχεία για χρονικό διάστημα έξι ετών.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί εντός του 2013 ένας high tech μηχανισμός που θα αξιολογεί τις δαπάνες και τα εισοδήματα των φορολογουμένων και θα διασταυρώνει τα δεδομένα με τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία του φορολογουμένου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημειώνεται πως τα πιστωτικά ιδρύματα, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, η Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ), τα ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια, οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, κ.ά., υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας (πανεπιστήμια, κολλέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, φροντιστήρια, σχολές, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ΙΙΕΚ, κ.λπ.), τις επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, κ.α..


Διαβάστε περισσότερα...

Η «φούσκα» των ΜΚΟ... έσκασε σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ


Στον «αέρα» χιλιάδες άνεργοι που προσλήφθηκαν για κοινωφελή εργασία
.
Κυριολεκτικά στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες από τους συνολικά 56.700 ανέργους που προσλήφθηκαν μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για κοινωφελή εργασία σε δήμους, με 5μηνες συμβάσεις και μισθό 625 ευρώ το μήνα, αφού δεκάδες από τους 125 φορείς που πήραν έγκριση για να προσλάβουν ανέργους, σήμερα δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να τους πληρώσουν!

Τα απαιτούμενα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί (188 εκ. ευρώ, με κοινοτική συμμετοχή), αλλά δεν μπορούν να τα απορροφήσουν πολλοί από τους φορείς στους οποίους ανατέθηκε η υλοποίηση 1.300 έργων στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Έτσι χιλιάδες από όσους ανέργους προσλήφθηκαν, μέσω ΜΚΟ, για κοινωφελή εργασία σε δήμους, παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες!

Μέχρι σήμερα, οι πληρωμές που έχουν γίνει ανέρχονται σε περίπου 30 με 40 εκ. ευρώ. Υπάρχουν δηλαδή άλλα 150 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν μεν εξασφαλιστεί αλλά είναι άγνωστο πότε θα δοθούν στους εργαζόμενους.

Και αυτό γιατί δεκάδες από τις ΜΚΟ που πήραν έγκριση και πιστοποιήθηκαν για να κάνουν τα 1.300 έργα αποδείχθηκαν «φούσκες» όταν έφθασε η ώρα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για να πάρουν τα χρήματα και να τα δώσουν στους εργαζόμενους!

Εργαζόμενοι που προσελήφθησαν κατά την υλοποίηση του προγράμματος στους δήμους δήμους Βύρωνα και Ηλιούπολης κατήγγειλαν, μάλιστα, ότι διάφορες ΜΚΟ δημιουργούνται πολλές φορές «με μοναδικό σκοπό να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα για να εισπράξουν το 5% από τα έργα του ΕΣΠΑ», που ισοδυναμεί με μια αμοιβή κοντά στα 10 εκ. ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά ποιες είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και οι φορείς που συμμετέχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς και πότε γίνεται η διόρθωση εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΦΑΠ


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Οδηγίες για την διόρθωση εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη σε περίπτωση διαφωνίας του φορολογουμένου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα -, παρέχεται η δυνατότητα διόρθωσης αυτών, με υποβολή στον προϊστάμενο της αρμόδιας Εφορίας δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους.

Οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης - εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ.

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει τα εξής:

«Άρθρο 1

Δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας


Η δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) φυσικών προσώπων συντίθεται από το Υπουργείο Οικονομικών με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της τελικής διαμόρφωσης του περιεχομένου της δήλωσης και των βεβαιωθέντων ποσών Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων με την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος - δήλωσης ΦΑΠ του οικείου έτους.

Άρθρο 2

Διαδικασία διόρθωσης στοιχείων ακινήτων


Σε περίπτωση διαφωνίας του υποχρέου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π., παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεως αυτών, με υποβολή στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους.

Οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης - εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.

Ο υπόχρεος δύναται, στον πίνακα 1 και στον πίνακα 2:

α) να προσθέσει ή να διαγράψει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο ή δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 3842/2010,

β) να τροποποιήσει στοιχεία ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων για τροποποίηση της περιουσιακής κατάστασης, απαιτείται η αναγραφή, στο πεδίο σημειώσεων του φορολογουμένου, του λόγου μεταβολής της, τα στοιχεία του αντίστοιχου εγγράφου, εφόσον υπάρχει, καθώς και η προσκόμιση των οικείων παραστατικών.

Με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, με την οποία προστίθεται φορολογητέα ύλη, διενεργείται σε σύντομο χρονικό διάστημα νέα εκκαθάριση του φόρου.

Με την υποβολή ανακλητικής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, για την αποδοχή ή μη αυτής αποφασίζει ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..

Εφόσον η δήλωση γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Εφόσον η δήλωση δεν γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. ενημερώνει επί αποδείξει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 66 του ν. 2717/1999, όπως ισχύει.

Εφόσον η δήλωση γίνεται εν μέρει αποδεκτή, εφαρμόζονται ανάλογα τα προηγούμενα. Με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, με την οποία εν μέρει προστίθεται και εν μέρει ανακαλείται φορολογητέα ύλη, εφόσον η ανάκληση της φορολογητέας ύλης γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εφόσον η ανάκληση της φορολογητέας ύλης δεν γίνεται αποδεκτή, η δήλωση εκκαθαρίζεται ως συμπληρωματική και η αρμόδια Δ. Ο. Υ. ενημερώνει σχετικά επί αποδείξει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Άρθρο 3

Διαδικασία χορήγησης απαλλαγών


Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από το φόρο ακίνητης περιουσίας, στις περιπτώσεις που ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 3842/2010, απαιτείται η υποβολή αίτησης επανεκκαθάρισης του φόρου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 1, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, με συνημμένα τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του οικείου έτους.

Για την αποδοχή ή μη του αιτήματος χορήγησης απαλλαγής αποφασίζει ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.. Εφόσον το αίτημα γίνεται αποδεκτό, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Εφόσον το αίτημα δεν γίνεται αποδεκτό, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. ενημερώνει επί αποδείξει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 66 του ν. 2717/1999, όπως ισχύει. Εφόσον το αίτημα γίνεται εν μέρει αποδεκτό, εφαρμόζονται ανάλογα τα προηγούμενα.

Άρθρο 4

Διαδικασία διόρθωσης φορολογητέας αξίας ακινήτου


Στις περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί και αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π., και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου που αναγράφονται είναι ορθά, ο υπόχρεος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Δ. Ο. Υ. αίτηση, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 2, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Η αίτηση συνοδεύεται και από το αντίστοιχο έντυπο προσδιορισμού αξίας περιουσιακού δικαιώματος Φ.Α.Π., σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 3, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Για την αποδοχή ή μη της αίτησης αποφασίζει ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.. Εφόσον η αίτηση γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. ενημερώνει επί αποδείξει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 66 του ν. 2717/1999, όπως ισχύει. Εφόσον η δήλωση γίνεται εν μέρει αποδεκτή, εφαρμόζονται ανάλογα τα προηγούμενα.

Στις περιπτώσεις που η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή, λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών, η ορθή εκκαθάριση πραγματοποιείται, μετά τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Γ.ΓΠ.Σ, κατόπιν ενημέρωσής της από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..

Άρθρο 5

Διαδικαστικά θέματα


α. Για τις διορθώσεις των εκκαθαριστικών σημειωμάτων - δηλώσεων Φ.Α.Π. αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., από τον οποίο εκδόθηκε το εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π. του οικείου έτους.

β. Οι δηλώσεις για τη διόρθωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων - δηλώσεων Φ.Α.Π. και οι αιτήσεις για τη χορήγηση απαλλαγής και τη διόρθωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων υποβάλλονται από τον υπόχρεο.

Δηλώσεις και αιτήσεις που αφορούν την περιουσία ανήλικου προστατευόμενου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε., τέκνου υποβάλλονται από τον υπόχρεο γονέα.

γ. Τα οριζόμενα από τα άρθρα 3 και 4 της παρούσης υποδείγματα, επέχουν θέση δήλωσης Φ.Α.Π. του οικείου έτους».



Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρνε 15 χρόνια τη σύνταξη της πεθαμένης θείας του!


Η απάτη κόστισε στο ΙΚΑ Ηρακλείου 70.000 ευρώ.

Μια «μεταφυσική» υπόθεση απάτης ερευνά εδώ και καιρό το ΙΚΑ Ηρακλείου, που κατέληξε στο πρόσωπο μιας 47χρονης γυναίκας, η οποία για 15 χρόνια εισέπραττε παράνομα τη δευτερεύουσα σύνταξη της θείας της που είχε πεθάνει!

Η γυναίκα εξαπατούσε το ΙΚΑ και τον ταχυδρόμο, καθώς κάθε μήνα που περνούσε από το σπίτι της, σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία του Ηρακλείου, για να της δώσει τη σύνταξη, εκείνη υπέγραφε κανονικά, σαν η θεία της να ήταν εν ζωή, σύμφωνα με το cretalive.gr.

Όπως διαπίστωσε το ΙΚΑ η συνταξιούχος δασκάλα που εισέπραττε τη δική της σύνταξη αλλά και του συζύγου της ως δευτερεύουσα, πέθανε το Φεβρουάριο το 1997. Η ανιψιά της όμως από το Μάρτιο του 1997 ως τον Οκτώβριο του 2012 εισέπραττε τη σύνταξη της θείας της παράνομα.

Μέχρι να αποκαλυφθεί η απάτη, η γυναίκα είχε καταφέρει να αποσπάσει περίπου 70.000 ευρώ από το ΙΚΑ, τα οποία το Ίδρυμα ζητά πίσω. Ωστόσο, στο κάλεσμα του ΙΚΑ προς τη 47χρονη να δώσει εξηγήσεις, εκείνη δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Το Ίδρυμα έχει ήδη αναθέσει στον ειδικό σύμβουλό του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της γυναίκας αλλά και να προσκομίσει στο ΣΔΟΕ τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου το Σώμα να διερευνήσει την περίπτωση αθέμιτου πλουτισμού της 47χρονης.

Το ερώτημα που τίθεται, τώρα, είναι αν η 47χρονη εισέπραττε και την κύρια (και πολλαπλάσια της δεύτερης) σύνταξης της γυναίκας, κάτι που ωστόσο καλείται να διερευνήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξακολουθούν να εξοφλούνται μέσω τραπεζών οι αγορές άνω των 1.500 ευρώ


Με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές.

Δεν αλλάζει με το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013 το όριο των 3.000 που αφορά σε εξόφληση με μετρητά για επιτηδευματίες και το όριο των 1.500 ευρώ για τους ιδιώτες.

Τα όρια αυτά θεσπίσθηκαν το 2011 και ισχύσαν από την 1η Απριλίου 2011. Έκτοτε αγορές άνω των 3.000 ευρώ, που αφορούν σε πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές.

Ομοίως, φορολογικά στοιχεία, που εκδίδονται από επιτηδευματίες, για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες αυτών αποκλειστικά μέσω τράπεζας, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών ή λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, καθώς απαγορεύεται η εξόφληση των συγκεκριμένων στοιχείων με μετρητά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση για πυρόπληκτους πέντε χρόνια μετά


Έχουν τη δυνατότητα αναστολής στην καταβολή των δόσεων που οφείλουν.

Τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007.θυμήθηκε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 έχουν τη δυνατότητα αναστολής στην καταβολή των δόσεων που οφείλουν στα πιστωτικά ιδρύματα για το διάστημα από 01/01/2012 έως και 31/12/2012.

Η εν λόγω απόφαση αφορά όσους έχουν ενταχθεί στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης 36579/Β1666/27-8-2007, και δεν έχουν λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι τόκοι του χρονικού διαστήματος της αναστολής, βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες.

Οι δόσεις, των οποίων η καταβολή ανεστάλη κατά τα ανωτέρω, προσαυξάνουν ισόποσα και αποπληρώνονται μαζί με τις τελευταίες δύο εναπομείνασες δόσεις.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνουν στα πιστωτικά ιδρύματα, μέχρι τις 28/02/2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατατέθηκαν πάνω από 70.000 πινακίδες


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν αποσυρθεί περισσότερες από 70.000 πινακίδες Ι.Χ. και παρουσιάζεται αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Υπολογίζεται ότι τις δύο τελευταίες ημέρες του έτους θα αποσυρθούν περισσότερες από 10.000 πινακίδες, οπότε συνολικά θα έχουν κατατεθεί στις εφορίες πάνω από 80.000 πινακίδες. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν κατατεθεί 76.370 πινακίδες.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που επικρατούσε το αδιαχώρητο στις εφορίες καθώς οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σχημάτιζαν τεράστιες ουρές στα γκισέ για την απόσυρση πινακίδων. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για να διευκολύνει τους φορολογούμενους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ινδία: Αυτοκτόνησε θύμα βιασμού


Μία Ινδή έφηβη, θύμα ομαδικού βιασμού, αυτοκτόνησε μετά τις πιεστικές προτροπές ενός αστυνομικού να αποσύρει τη μήνυσή της και να παντρευτεί έναν από τους βιαστές της, ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία και τους οικείους της.

Η ηλικίας 17 ετών νεαρή κοπέλα κατάπιε δηλητήριο και έφυγε από τη ζωή προχθές το βράδυ. Η αυτοκτονία της σημειώθηκε έπειτα από το επεισόδιο που προκάλεσε κατακραυγή στην Ινδία, τον ομαδικό βιασμό μίας φοιτήτριας σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί στις 16 Δεκεμβρίου, υπόθεση που πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις. Η υγεία της φοιτήτριας, που νοσηλεύεται στη Σιγκαπούρη, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η κοπέλα που προέβη στην αυτοκτονία είχε βιασθεί από μία ομάδα νεαρών στις 13 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ στο Ντιουάλι, στην επαρχία Πατιάλα, στο κρατίδιο του Πουντζάμπ (βορράς). Ένας αστυνομικός απολύθηκε και άλλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίσθηκαν την υπόθεση, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Η νεαρή «έκανε τα πάντα για να καταθέσει μήνυση», όμως οι αστυνομικοί δεν ξεκινούσαν τις έρευνες, διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Παραμτζίτ Σινγκχ Γκιλ. «Ένας αστυνομικός προσπάθησε να την πείσει να αποσύρει τη μήνυση», δήλωσε ο ίδιος.

Η αδελφή του θύματος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV πως οι τοπικοί αστυνομικοί έφθασαν ακόμη περισσότερο στα άκρα: «η αστυνομία συνέχισε να ασκεί πιέσεις στην ίδια προκειμένου να την πείσουν, είτε να έλθει σε μία οικονομική συνεννόηση μαζί τους, είτε να παντρευτεί έναν από αυτούς», πρόσθεσε η αδελφή του θύματος.

Μετά τον βιασμό δεν έγινε καμιά σύλληψη. Χθες συνελήφθησαν τρία πρόσωπα, οι δύο φερόμενοι ως βιαστές και μία γυναίκα που θεωρείται ύποπτη ότι συνεργάσθηκε μαζί τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η "Αριάδνη" για τις συντάξεις


Χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων ή των συγγενών τους μέσω συμβολαιογραφικών γραφείων -όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί- θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή το σχέδιο Αριάδνη του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τον έλεγχο της οικογενειακής κατάστασης των ασφαλισμένων και την εξάλειψη των παράνομων συντάξεων. Η «Αριάδνη» θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου και σε πλήρη από την 1η Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων στις 28 Φεβρουαρίου.

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με εκπροσώπους αρμόδιων φορέων, οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές και διοικητικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη» και, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος της ΗΔΙΚΑ, η οποία πρόσφατα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε και δημιούργησε μία ψηφιακή-ηλεκτρονική βάση του συνόλου των συντάξεων, των συνταξιούχων.

«Αυτό το κεφάλαιο κλείνει οριστικά σήμερα. Όχι, όμως, με ημίμετρα και αποσπασματικές, ατελέσφορες παρεμβάσεις, όπως στο παρελθόν. Αλλά με μια ολοκληρωμένη συνεργασία των συναρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και φορέων και μια ορθολογική προσαρμογή των διοικητικών διαδικασιών – αυτό είναι το δίκτυο «Αριάδνη» - χωρίς καμία απολύτως δαπάνη για το κράτος, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τους πολίτες.

Η οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και η εξαφάνιση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων, έχει προφανή και σοβαρά δημοσιονομικά οφέλη. Το κέρδος όμως δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι, κυρίως, ηθικό», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Λόγω των σφοδρών αντιδράσεων το υπουργείο ανέκρουσε πρύμναν με αποτέλεσμα:

- Σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου θα ενημερώνεται άμεσα η ηλεκτρονική διεύθυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) από το ληξιαρχείο, ενώ έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική βάση δεδομένων συντάξεων και συνταξιούχων.

- Για τον γάμο θα ενημερώνεται η ΗΔΙΚΑ από την εφορία όπου καταβάλλεται το ειδικό παράβολο από το ζευγάρι.

- Για το διαζύγιο θα ενημερώνονται από την εισαγγελία τα ληξιαρχεία και στην συνέχεια η ΗΔΙΚΑ, ενώ

- Η εμπλοκή συμβολαιογράφου περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις συμφώνου συμβίωσης, όπως συμβαίνει και τώρα.

Απογραφή συνταξιούχων


Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι απογραφές στα μεγάλα ταμεία ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών παροχών (π.χ. συντάξεις αιτία θανάτου σε χήρες, άγαμες θυγατέρες κ.λπ.) η προθεσμία εκπνέει στις 28.2.2013, οπότε και θα προκύψει, για πρώτη φορά, η πλήρης εικόνα τόσο για το σύνολο των νόμιμα καταβαλλόμενων συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, όσο και για το μέγεθος των «διαρροών» του συστήματος λόγω παράνομων συντάξεων.

Από τα μέχρι σήμερα απογραφικά στοιχεία σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κ.λ.π) έχουν ήδη εντοπιστεί 45.991 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων, τα καταβληθέντα ποσά των οποίων θα αναζητηθούν στο ακέραιο ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών στοιχείων στη Δικαιοσύνη.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα ALCO: Απαισιόδοξοι 7 στους 10 Έλληνες


Κλίμα διάχυτης απογοήτευσης και απαισιοδοξίας καταγράφεται στην έρευνα της ALCO για την ΝΕΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 18% σε σωστή, ενώ το 63% δεν είναι ικανοποιημένο από την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα.





Σε ότι αφορά τον δείκτη αισιοδοξίας, το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πράγματα θα χειροτερέψουν. Το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη προσωπικής αισιοδοξίας, καθώς μόλις το 16% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πάνε τα πράγματα καλύτερα για τους ίδιους.





Έκδηλη είναι απογοήτευση και στον δείκτη προσδοκίας/απογοήτευσης (τα ποσοστά είναι σε μονάδες)



Επίσης, τα συναισθήματα των ερωτηθέντων είναι κατά βάση αρνητικά, όμως για πρώτη φορά υπάρχει τάση για θετικά συναισθήματα.



Η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη θεωρήθηκαν από τους πολίτες οι κυρίαρχες αξίες, ενώ ακολουθεί, η δικαιοσύνη και η πατρίδα.





Τέλος, στο "βαρόμετρο" σε σχέση με τους θεσμούς υπάρχει μία καθολική εμπιστοσύνη στο θεσμό της οικογένειας, ενώ θετικό πρόσημο εμφανίζει και η εκκλησία.

Εδώ σταματούν και οι θετικές κρίσεις για τους θεσμούς, καθώς στη συνέχεια διαφαίνεται η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, της βουλής, του συνδικαλισμού, των ΜΜΕ και της δικαιοσύνης.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός


Καταργείται το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, ενώ με νέο τρόπο θα καθορίζεται πλέον ο κατώτερος μισθός την επόμενη χρονιά. Οι αλλαγές στον κατώτερο μισθό θα τεθούν σε ισχύ τον Απρίλιο.

Το επίδομα γάμου δεν διασώζεται από την 1η Απριλίου, κάτι που συνεπάγεται μείωση του μισθού κατά 10%. Αλλαγές και στις κλαδικές συμβάσεις, που λήγουν αυτόματα στις 14 Φεβρουαρίου, εφόσον έχουν υπογραφεί το 2011.

Ειδικότερα:

1. Οι αλλαγές στον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού:

O κατώτερος μισθός από την 1η Απριλίου θα καθορίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από κοινωνικό διάλογο. Για τον καθορισμό θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παράγοντες, όπως είναι η πορεία της οικονομίας και της ανεργίας.

Σημειώνεται πως ο κατώτερος μισθός καθοριζόταν από τους κοινωνικούς εταίρους, ύστερα από διαβούλευση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Τον Φεβρουάριο υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση και μειώθηκε κατά 22% (για τους νέους η μείωση είναι 32%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 586 ευρώ.

2. Τι θα ισχύει για τις τριετίες

Οι τριετίες διασώζονται, αλλά παραμένουν «παγωμένες» μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Για παράδειγμα, μισθωτός που αμείβεται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και έχει από 6 έως 9 έτη προϋπηρεσίας δικαιούται 703,3 ευρώ (586 ο κατώτερος μισθός συν 117,22 ευρώ επίδομα τριετιών).

3. Τι ισχύει για το επίδομα γάμου στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;

Από τον Απρίλιο το επίδομα γάμου χάνεται, με αποτέλεσμα μείωση του κατώτερου μισθού κατά 10%. Σημειώνεται πως όσοι εργοδότες δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων από τον Νοέμβριο -οπότε και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος- έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλουν το επίδομα. Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «δύνανται να συνεχίσουν την καταβολή του».

4. Τι προβλέπεται για τις κλαδικές συμβάσεις, που αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ;

Όσες συμβάσεις είχαν συμπληρώσει 24μηνη διάρκεια μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2012 και η ισχύς τους υπερβαίνει την 14η Φεβρουαρίου 2013 λήγουν αυτόματα τη συγκεκριμένη ημερομηνία (ακόμα και αν είχαν μεγαλύτερη διάρκεια). Στη συνέχεια οι όροι των συμβάσεων παραμένουν σε ισχύ για ένα τρίμηνο (η λεγόμενη μετενέργεια).

Σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα. Σε περίπτωση που στο ενδιάμεσο υπογραφούν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, οι μισθοί μπορούν να μειωθούν μέχρι τα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

5. Ποιο είναι το κατώτερο όριο στο οποίο μπορεί να υποχωρήσουν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

Οι μισθοί μπορούν να πέσουν μέχρι τα 586 ευρώ τον μήνα για τους πλήρως απασχολουμένους. Όπως ήδη αναφέρθηκε, στο ποσό αυτό προστίθενται οι τριετίες. Για τους νέους κάτω των 25 ετών ο κατώτερος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ. Το κατώτερο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες χωρίς προϋπηρεσία ορίζεται στα 26,18 ευρώ. Για τους νέους κάτω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 22,83 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ουρές για τα τέλη κυκλοφορίας


Υπομονή πρέπει να διαθέτουν όσοι μεταβούν σήμερα στις τράπεζες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων το υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στο Mega, δεν υπάρχει απόφαση για παράταση. Αν πάντως αυτή δοθεί, αυτό θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Επισήμανε επίσης, ότι μόλις το 60% έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται η χθεσινή ημέρα και συνέστησε στους πολίτες να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω e banking με τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας, ώστε να γλυτώσουν τον μεγάλο χρόνο αναμονής στα τραπεζικά υποκαταστήματα.

«Συνωστισμός», όμως, παρατηρήθηκε και στα εναλλακτικά τραπεζικά δίκτυα, που ορισμένες τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας, όπως το interntet banking και phone banking. Ειδικότερα, η τηλεφωνική αναμονή στα τηλεφωνικά κέντρα τραπεζών που προσφέρουν αυτή την δυνατότητα ήταν πολύ μεγάλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ξεπερνώντας σε μερικές περιπτώσεις και τα 30 λεπτά περίπου.

Στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας, από την αρχή του χρόνου, όσοι δεν έχουν πληρώσει θα κληθούν να καταβάλουν το διπλάσιο ποσό.



Διαβάστε περισσότερα...

Πήρε σύνταξη 8,5 ευρώ!


Συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 1300 ευρώ, πήγε να εισπράξει τη σύνταξή του από την τράπεζα και βρήκε στο λογαριασμό του μόνο 8,5 ευρώ!

Στην πρωινή εκπομπή του MEGA, παρενέβη ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος και είπε ότι προφανώς έγινε λάθος. Με την παρέμβαση του Διοικητή του ΙΚΑ, ο συνταξιούχος θα πάει να πάρει κανονικά τη σύνταξή του.

Δείτε το βίντεο από το MEGA:






Διαβάστε περισσότερα...

Προς μείωση το κόστος του μοριακού ελέγχου του αίματος


Δύο διαγωνισμούς προωθεί το υπουργείο Υγείας
.
Τη δραστική μείωση του κόστους των συμβάσεων για το μοριακό έλεγχο του αίματος προωθεί το υπουργείο Υγείας, μέσω δύο διαγωνισμών.

Ο ένας αφορά την προμήθεια αντιδραστηρίων αιμοδοσίας με εξοπλισμό για τον έλεγχο του αίματος με τη μέθοδο της μοριακής τεχνικής νουκλεϊνικών οξέων (ΝΑΤ) και ο άλλος τη διακίνηση δειγμάτων αίματος. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος προχωρά σε δύο διαγωνισμούς για να μειώσει τη σχετική δαπάνη τουλάχιστον κατά 11,5 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Η τρέχουσα σύμβαση του υπουργείου για το μοριακό έλεγχο του αίματος είχε διενεργηθεί με έναν ενιαίο διαγωνισμό, συνολικού κόστους 29,2 εκατ. ευρώ ετησίως έναντι 17,5 εκατ. ευρώ, κατ' έτος, που θα κοστίσει το σύνολο του έργου με τη μέθοδο των δύο διαγωνισμών.

Η τρέχουσα σύμβαση του υπουργείου Υγείας με τις εταιρείες-αναδόχους λήγει τον Σεπτέμβριο του 2013 και ο υπουργός Υγείας επιδιώκει περαιτέρω μείωση του σχετικού κόστους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το οικογενειακό γεύμα ενισχύει την κατανάλωση φρούτων


Η συνύπαρξη στο τραπέζι βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

Η συνύπαρξη στο τραπέζι, της οικογένειας, για το γεύμα, βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, ακόμα και αν συμβαίνει μόνο μια ή δυο φορές την εβδομάδα, υποδεικνύουν Βρετανοί ερευνητές.

Συνιστάται τα παιδιά να καταναλώνουν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα-περίπου 400 γρ. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Epidemiology & community Health» ανακάλυψε ότι όσοι πάντα έτρωγαν μαζί το κατόρθωναν, ενώ όσοι έτρωγαν μαζί ορισμένες φορές πλησίασαν.

Το να παρακολουθούν τα παιδιά τους γονείς και τα αδέρφια να τρώνε, διδάσκει καλές συνήθειες, δήλωσαν οι ειδικοί.

Η έρευνα εστίασε σε 2.400 παιδιά 52 σχολείων του νότιου Λονδίνου. Γονείς και ερευνητές συνέλεξαν ημερολόγια τροφίμων στο σχολείο και το σπίτι, που περιείχαν όλες τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνει ένα παιδί σε διάστημα 24 ωρών.

Ρωτήθηκαν επίσης οι γονείς σχετικά με τη στάση τους όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά. Η έρευνα ανακάλυψε ότι 656 οικογένειες δήλωσαν ότι πάντα καθόντουσαν μαζί στο τραπέζι για γεύμα, 768 το έκαναν ορισμένες φορές και 92 οικογένειες ποτέ.

Παιδιά στην ομάδα του «πάντα» κατανάλωναν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών σε σύγκριση με 4,6 της ομάδας «ορισμένες φορές» και 3,3 της ομάδας «ποτέ».

Αυτό ισοδυναμεί με την ομάδα του «πάντα» να καταναλώνει 125 γρ. περισσότερα φρούτα και λαχανικά και την ομάδα του ‘ορισμένες φορές’ να καταναλώνει 95γρ περισσότερα την ημέρα σε σχέση με την ομάδα του «ποτέ».

Το να παρακολουθούν γονείς να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά και να κόβουν μερίδες για τα παιδιά ενίσχυσε την πρόσληψή τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ενώ η έρευνα δίνει μια εικόνα των διατροφικών συνηθειών σε μια ημέρα, μπόρεσε να ερευνήσει τη διατροφή μεγάλου και ποικίλου μέρους του πληθυσμού.

Η ερευνήτρια Meaghan Christian, δήλωσε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής εμποδίζει τη συγκέντρωση της οικογένειας στο τραπέζι, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμα και το γεύμα της Κυριακής όταν όλοι κάθονται στο τραπέζι μπορεί να βοηθήσει τη διατροφή των οικογενειών. Πρόσθεσε ότι η έρευνα δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι γονείς όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για τις οφειλές Δήμων-Περιφερειών


Εγκύκλιο με την οποία ζητείται από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας να επιβεβαιώσουν τις καταγεγραμμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με στόχο την άμεση αποπληρωμή τους, απέστειλε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννης Ιωαννίδης.

Η σχετική προθεσμία επιβεβαίωσης των στοιχείων από τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού λήγει στις 8 Ιανουαρίου.

Η εγκύκλιος αυτή έρχεται σε συνέχεια της χρηματοδότησης 42 δήμων που είχαν ελεγχθεί επιτυχώς από την Ελεγκτική Επιτροπή, με ποσό ύψους 255.306.360 ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, που αποφασίστηκε μετά τη σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του Αναπληρωτή Υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταμόσχευση ήπατος σε συνδυασμό με εκτομή καρδιάς


Πρωτοποριακή επέμβαση για πρώτη φορά παγκοσμίως στη Ζυρίχη.

Χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης πραγματοποίησαν μια μεταμόσχευση ήπατος σε συνδυασμό με την εκτομή μέρους της καρδιάς και την ανασύσταση ιστού σε μια ασθενή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή τους.
Σύμφωνα με το νοσοκομείο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο παγκοσμίως.

Η ασθενής, ηλικίας 22 ετών, υπέφερε από μια σοβαρή ασθένεια του ήπατος, όπου αναπτύχθηκε ένας όγκος λόγω ενός παρασίτου που προκαλεί εχινοκοκκίαση.

Ο όγκος, ο οποίος διεγνώσθη τον περασμένο Απρίλιο, είχε διάμετρο 10 εκατοστών.

Ο όγκος αυτός προσέβαλε το ήπαρ, την κοίλη φλέβα, ένα μέρος του διαφράγματος, όπως και ένα μέρος της καρδιάς, διευκρίνισε σήμερα το νοσοκομείο.

Οι χειρουργοί προχώρησαν στην ανασύσταση της κοίλης φλέβας με αιμοφόρα αγγεία από έναν δότη, τα οποία συνέδεσαν στην καρδιά της ασθενούς. Επίσης προχώρησαν στην ανασύσταση του τμήματος της καρδιάς που αφαιρέθηκε.

Ταυτοχρόνως μια δεύτερη ομάδα χειρουργών αφαίρεσε ένα μέρος του ήπατος της αδελφής της ασθενούς στην διπλανή χειρουργική αίθουσα. Η μεταμόσχευση έγινε αμέσως μετά.

Περισσότεροι από 20 ειδικοί μετείχαν στην περίπλοκη αυτή επέμβαση, η οποία διήρκεσε 11 ώρες και έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη της υγείας της ασθενούς είναι καλή και βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πιερ-Αλάν Κλαβιέν, η εγχείρηση έδειξε ότι ένας φιλόδοξος συνδυασμός μιας μεταμόσχευσης ήπατος με μια μερική εκτομή της καρδιάς είναι δυνατός. Οι ασθενείς, οι όγκοι των οποίων έχουν προσβάλει πολλά όργανα θα επωφεληθούν από τα διδάγματα που αντλούνται" από αυτήν την εγχείρηση», σημείωσε επίσης ο ελβετός καθηγητής.



Διαβάστε περισσότερα...