Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Οι 17 πιο συχνές σκέψεις των ψυχαναγκαστικών!


1. Συχνές είναι οι αμφιβολίες “μήπως δεν έχω κάνει το σωστό” ή “ο φόβος “μήπως έχω κάνει κάποιο λάθος”. Επίσης, ιδεοληπτικά εμφανίζεται η πιθανότητα κάποιας παράλειψης ή πρόκλησης κακού ή λάθους π.χ. “μήπως άφησα ανοιχτό το παράθυρο ή τον θερμοσίφωνα”, “μήπως δεν έχω κλείσει τον φούρνο ή το μάτι της κουζίνας”. Παρομοίως υπάρχουν και πιο πολύπλοκα περιεχόμενα όπως: “μήπως χτύπησα κάποιον με το αυτοκίνητο¨.



Αυτές οι αμφιβολίες οδηγούν σε επανελέγχους (=καταναγκασμοί), δηλαδή επαναλαμβανόμενες πράξεις για την επιβεβαίωση ότι όλα είναι καμωμένα σωστά π.χ. “πηγαίνω πολλές φορές στην κουζίνα για να είμαι σίγουρος ότι η ηλεκτρική κουζίνα είναι κλειστή”, “ελέγχω τον δρόμο από τον οποίο πέρασα μήπως υπάρχουν κηλίδες αίματος ή κάποιος τραυματισμένος.”



2. Άλλη μορφή ιδεοληπτικής αμφιβολίας που απαντάται συχνά είναι “μήπως δεν διάβασα σωστά το κείμενο του βιβλίου”, που μπορεί να οδηγήσει σε τελετουργία επανάληψης δηλαδή να διαβάζει κάποιος ξανά και ξανά το ίδιο κείμενο για πολλή ώρα μέχρι να βεβαιωθεί ότι το κατάλαβε.



Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι στην πραγματικότητα η κατανόηση του κειμένου, αλλά η μείωση της δυσφορίας που οδηγεί στην διακοπή της τελετουργίας επανάληψης.



3.Κάποιοι φοβούνται μήπως μολυνθούν από κάτι που θα πιάσουν ή θα φάνε, και καταφεύγουν σε τελετουργίες καθαρισμού που μπορεί να πάρουν πολύ χρόνο ή γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο κάθε φορά π.χ. πρώτα το αριστερό χέρι, πρώτα την παλάμη και μετά μέχρι τον αγκώνα και μετά το δεξί χέρι με την ίδια ακριβώς σειρά κ.ο.κ.



5. Μερικοί αγχώνονται εξαιρετικά όταν δεν υπάρχει τάξη και συμμετρία, π.χ. ανησυχούν μήπως δεν είναι σωστά τακτοποιημένο το γραφείο, η ντουλάπα, τα προσωπικά τους αντικείμενα,



και αναλώνουν ώρες σε τακτοποιήσεις, π.χ. στρώνουν τα σεντόνια χωρίς καμία ζάρα και με απόλυτη συμμετρία, βάζουν τα cd ή τα βιβλία χωρίς να εξέχει καμία γωνία, τοποθετούν τις παντόφλες και τα ρούχα σε συγκεκριμένες θέσεις κλπ.



6.Ο ιδεοληπτικός φόβος για την έκφραση βίας και επιθετικότητας προς τον εαυτό ή τους άλλους με παρορμητικό τρόπο παίρνει τη μορφή: “φοβάμαι μήπως σκοτώσω το παιδί μου, μήπως μαγειρέψω και δηλητηριάσω την οικογένεια μου”, “μήπως ξεστομίσω αισχρόλογα”, “μήπως κλέψω πράγματα” κλπ.



Για να ανταπεξέλθουν στο άγχος αποφεύγουν τα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν κακό (π.χ. μαχαίρια) ή άτομα στα οποία έχουν σκεφτεί ότι μπορεί να προκαλέσουν τη βλάβη ή συγκεκριμένες δραστηριότητες π.χ. αποφεύγω να μαγειρεύω για την οικογένειά μου κλπ.



7. Υπάρχουν ιδεοληψίες (εικόνες ή σκέψεις) σεξουαλικού περιεχομένου που βιώνονται ως απαγορευμένες και διεστραμμένες από το ίδιο άτομο που τις έχει. Αυτές μπορεί να αφορούν σε παιδιά ή μέλη της οικογένειάς, αιμομιξία ή επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά. Για να αντιμετωπίσει, ο άνθρωπος καταφεύγει σε διάφορα τεχνάσματα. Μπορεί να πει προσευχές, να επαναλάβει λέξεις ή φράσεις ( νοητικοί καταναγκασμοί) που κατευνάζουν το άγχος ή να αποφύγει να έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο στον οποίο κατευθύνονται οι σεξουαλικές του σκέψεις.



9, Στη ίδια κατηγορία (ιδεοληψίες σεξουαλικού περιεχομένου) ανήκουν και οι ανησυχίες που πολλοί άντρες εμφανίζουν για τον ανδρισμό τους.



“Μήπως είμαι ομοφυλόφιλος;”, οι οποίες καταλήγουν σε προστατευτικές συμπεριφορές π.χ. τραβάνε τα ρούχα τους για να καλύπτουν οποιαδήποτε “ύποπτη” κίνηση του κορμιού τους, φοράνε φαρδιά ρούχα και προσέχουν τα βλέμματα των άλλων μην τύχει και έχουν παρεξηγηθεί.



10. Οι ιδεοληψίες θρησκευτικού περιεχομένου ή ηθικού περιεχομένου περιλαμβάνουν σκέψεις, εικόνες, ή παρορμήσεις (π.χ. να βρίσω τα Θεία) που δεν δικαιολογούνται από την προσωπικότητα του ατόμου ή από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.



11. Το σύνηθες είναι ότι αυτές εξουδετερώνονται με νοητικές λειτουργίες (π.χ. προσευχές κλπ.).



12. Ακόμη με ιδεοληπτικό τρόπο εμφανίζεται συχνά η ανησυχία για την υγεία π.χ. “μήπως κολλήσω AIDS ή καρκίνο από σάλιο, ούρα, κόπρανα, σπέρμα, κολπικές εκκρίσεις”, που οδηγούν σε τελετουργίες καθαρισμού για να αποφευχθεί η μόλυνση που μπορεί να προκληθεί από κακή υγιεινή.



13. Άλλοι μπορεί επίσης, να ελέγχουν με καταναγκαστικό τρόπο την καθαριότητα κάποιου αντικειμένου ή ατόμου π.χ. εξετάζω εξονυχιστικά και για πολλή ώρα μήπως ανακαλύψω ίχνη βρωμιάς.



Επίσης υπάρχουν:

14. Αναζήτηση διαβεβαιώσεων που λειτουργούν ως παθολογική αναζήτηση ασφάλειας (=καταναγκαστικό ισοδύναμο), από άλλους ανθρώπους, συνήθως οικείους (φίλους, μέλη οικογένειας). Ο ασθενής δεν εμπιστεύεται την κρίση και αποζητά με συστηματικό και επαναλαμβανόμενο τρόπο να ηρεμήσει μέσω κάποιου άλλου. Ερωτήσεις τέτοιου τύπου μπορεί να είναι: “Είναι κλειστό το σίδερο;” “Είμαι καθαρός;” “Τα πήρα τα φάρμακα;” “Κλείδωσα την πόρτα;”



15. Ακόμη, Ως παρασυσσώρευση ορίζεται η τελετουργική συλλογή αντικειμένων φαινομενικά άχρηστων και η αδυναμία να πεταχτούν αυτά όταν η χρηστική τους αξία έχει τελειώσει, μην τύχει και γίνουν αναγκαία στο μέλλον (τελετουργίες αποθήκευσης). Τα σπίτια αυτών των ανθρώπων μοιάζουν κάπως έτσι:



16. Τέλος, εμφανίζονται συχνά: Ειδικές προληπτικές συμπεριφορές (π.χ. προτίμηση σε μονούς ή ζυγούς αριθμούς- ένα ραντεβού στις τρεις αναβάλλεται για να γίνει στις τέσσερις που είναι ζυγός, αριθμός, άρα καλός, και επομένως σηματοδοτεί καλή έκβαση της συνάντησης).

17. Τελετουργίες επιβράδυνσης είναι η καταναγκαστική αργοπορία, δηλαδή η επιτέλεση κάποιας κίνησης με πολύ αργό ρυθμό. Απλές πράξεις, όπως το ντύσιμο, το ξύρισμα ή το πλύσιμο των δοντιών, που θα έπρεπε να τελειώνουν σε λίγα λεπτά μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και ώρες ή να κατατμηθούν σε πολλά επιμέρους κομμάτια με ενδιάμεσες στάσεις, μέχρι την τελική ολοκλήρωση της κίνησης (π.χ. βουρτσίζω μία φορά τα πάνω δόντια με αργή κίνηση και σταματώ για μερικά λεπτά, βουρτσίζω τα κάτω δόντια και κάνω ίδιας διάρκειας στάση και ξανά η ίδια διαδικασία κ.ο.κ.).

Πληροφορίες από την Ά Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών-Αιγινήτειο Νοσοκομείο Καθηγητής: Γ.Ν. Παπαδημητρίου και το σύγγραμμα Κατανοώντας την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. ( Θοδωρής Χαλιμούρδας- Βιβή Σωτηροπούλου, Επιμέλεια: Νίκος Βαϊδάκης).


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαμένη στην ομίχλη η Σιγκαπούρη


«Πνίγεται» στον καπνό από τις φωτιές στην Ινδονησία.

Σε επικίνδυνα επίπεδα έφτασε η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Σιγκαπούρη καθώς πυκνός καπνός από τις φωτιές στην Ινδονησία έχει προκαλέσει συνθήκες ορατότητας μηδέν.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται επικίνδυνη ενώ ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης ανέφερε πως μπορεί να κρατήσει εβδομάδες ή και περισσότερο.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο
















Διαβάστε περισσότερα...

Ο Κ. Παπούλιας συνάντησε παιδιά μετανάστες της «Αποστολής»


«Οφείλουμε να βοηθήσουμε στη διαβίωση αυτών των παιδιών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο 9 παιδιά (από τη Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ακτή Ελεφαντοστού, Σουδάν και άλλες χώρες) που φιλοξενεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Ξενώνα Υποδοχής και Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων.

Τα παιδιά συνόδευαν ο Γενικός Διευθετείς της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γεώργιος Μόσχος και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε: «Δεν έχει σημασία αν ένας άνθρωπος είναι λευκός ή μαύρος. Πάνω απ’ όλα είναι άνθρωπος. Είναι εικόνα του Θεού. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που «σνομπάρουν» την ιστορία, έχουν κοντή μνήμη στην καθημερινή τους ζωή. Δεν σκέπτονται σοβαρά το παρελθόν. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κρίσης αξιών, ηθικής και κοινωνικής. Δυστυχώς πάψαμε να σεβόμαστε το κάθε πρόσωπο. Η «Αποστολή» κάνοντας πράξη το όραμα του Αρχιεπισκόπου ανοίγει την καρδιά της και αγκαλιάζει ως αδελφό της κάθε ξένο. Άλλωστε κανένας δεν πρέπει να ξεχάσει πως ο πρώτος ξένος για τους Χριστιανούς ήταν ο ίδιος ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός. Μερικά από αυτά τα παιδιά, κύριε Πρόεδρε, για να έρθουν στην Ελλάδα έκαναν 6 μήνες με τα πόδια. Πηγαίνουν όλα σχολείο και σας έφεραν ως δώρο ένα τροπάριο της Μεγάλης Παρασκευής στο οποίο ο Ιωσήφ απευθυνόμενος στον Πιλάτο αναφέρει τον Ιησού ως ξένο λέγοντας χαρακτηριστικά «δος μοι τούτον τον ξένον». Είναι ένα συμβολικό κείμενο γιατί τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά είναι μουσουλμάνοι.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τα παιδιά για το δώρο λέγοντας: «Είναι πράγματι ένα μήνυμα ανθρωπιάς και συγχαρητήρια σε όλους σας που φροντίζετε αυτά τα παιδιά. Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας υπήρξαμε ξένοι σε άλλες χώρες. Και εσείς παιδιά, είστε από άλλες πατρίδες, από άλλες χώρες, αλλά εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι να αισθάνεστε σαν στο σπίτι σας. Αυτό πρέπει να κάνουμε και νομίζω ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλους εσάς, γι’αυτό και έχετε όλη μου την αγάπη. Όσο καιρό θα είσαστε στην Ελλάδα να πάρετε ό,τι καλύτερο έχει αυτός ο τόπος. Και έχει πολλά καλά. Είστε από πατρίδες που έχουν δυσκολίες, όπως και εμείς έχουμε τώρα, αλλά εσείς έχετε ακόμη περισσότερες. Πολλοί ζήσατε πολέμους από μικρά παιδιά. Τώρα όμως είσαστε σε μια φιλόξενη χώρα, σε φιλόξενους ανθρώπους. Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το δώρο».



Ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γεώργιος Μόσχος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι: «Τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και μαθαίνουν ελληνικά. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη διαβίωσή τους στην τύχη, σε οποιεσδήποτε συνθήκες.



Κ. ΔΗΜΤΣΑΣ: Ευτυχώς, στην Ελλάδα έχουμε από τις καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη σε σχέση με την αποδοχή των παιδιών που δεν έχουν καθόλου χαρτιά στα σχολεία μας. Πάμε καλά σ’ αυτό. Το σχολειό δέχεται τα παιδιά, τα στηρίζει και αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Προνοιακά δεν πάμε πολύ καλά.

Γ. ΜΟΣΧΟΣ: Έχουμε παιδί αριστούχο, που θα δώσει τώρα πανελλήνιες εξετάσεις. Και αυτό μέσα σε 2-3 χρόνια. Θέλουμε όλοι να παρέχουμε μια διασφάλιση σ’ αυτά τα παιδιά: ότι αν και είναι από άλλη χώρα και έχουν άλλο χρώμα δέρματος, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπιστούν με οποιοδήποτε αρνητικό τρόπο στη χώρα μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θα ήταν απαράδεκτο.

Κ. ΔΗΜΤΣΑΣ: Το παιδί, κύριε Πρόεδρε, από το Σουδάν ήταν μαχητής επιστρατευμένος 10 ετών. Διέφυγε από την πατρίδα του γι’αυτό το λόγο και σήμερα είναι 14 ετών, αριστούχος μαθητής.-




Διαβάστε περισσότερα...

Εναλλακτική για τη στάθμευση των ταξί σε καθέτους της Τσιμισκή


Ανοχή από την αυτοδιοίκηση μέχρι να βρεθεί λύση ζητούν οι ιδιοκτήτες ταξί.

Εναλλακτική λύση για την στάθμευση των ταξί στο κέντρο της πόλης αναζητούν σε κάθετες στην Τσιμισκή οδούς ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής κατά τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής όπου τέθηκε το θέμα. «Είμαι σε επαφή με αντιδημάρχους του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον εντοπισμό κάθετων δρόμων που να εξυπηρετούν τα ταξί που κινούνται στην Τσιμισκή» είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια νέα πρόταση την οποία όμως δεν μπορώ να ανακοινώσω καθώς είναι ζήτημα του Δήμου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου των ιδιοκτητών ταξί νομού Θεσσαλονίκης Κώστας Γιαννακάκης, επανέλαβε την πρότασή του για την παραχώρηση θέσεων στάθμευσης των ταξί στην αριστερή λωρίδα της οδού Τσιμισκή για να λάβει από τον κ. Τσαμασλή την απάντηση ότι, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση στον συγκεκριμένο δρόμο καθώς αποτελεί βασικό οδικό άξονα και δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Ωστόσο ο κ. Γιαννακάκης ζήτησε από την Περιφέρεια να διατυπώσει κάποια πρόταση ώστε να αλλάξει ο νόμος, όπως έγινε το 2006, οπότε η τότε νομαρχία είχε στείλει ψήφισμα στο υπουργείο Μεταφορών ώστε να επιτρέπεται η κυκλοφορία των ταξί στις λεωφορειολωρίδες. Επιπλέον ζήτησε να υπάρξει κάποια ανοχή από την πλευρά της αυτοδιοίκησης μέχρι να εφαρμοστεί κάποια λύση.

«Πράσινο φως» από την Μητροπολιτική Επιτροπή για την πολεοδόμηση περιοχής στο Πλαγιάρι

Στο μεταξύ, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε σήμερα θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την πολεοδόμηση έκτασης 51 στρεμμάτων στην περιοχή «Λιβαδίκι» του Πλαγιαρίου. Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για ιδιωτική πολεοδόμηση για την οποία έχει δοθεί έγκριση από το ΥΠΕΚΑ. Στη συγκεκριμένη περιοχή προβλέπεται η δημιουργία μέχρι το 2021, 106 κατοικιών, δυναμικότητας 404 κατοίκων στο σύνολό τους. Σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία 77 θέσεων στάθμευσης, χώρων πολιτισμού και γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ.



Διαβάστε περισσότερα...

Από θαύμα σώθηκε η Σόνια Θεοδωρίδου


Από θαύμα σώθηκε η διεθνούς φήμης σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου, όταν το αυτοκίνητό που οδηγούσε, έπεσε σε χαράδρα, στην προσπάθειά της να αποφύγει μια νταλίκα, που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Η σοπράνο έχει ένα ελαφρύ κάταγμα, αλλά η αδερφή της, που ταξίδευε μαζί της, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star





Διαβάστε περισσότερα...

Το υπουργείο Εσωτερικών για την εξόφληση της μεταφοράς των μαθητών


Την αποστολή στοιχείων που αφορούν στη μεταφορά μαθητών ζητεί με επείγουσα εγκύκλιό του προς τις Περιφέρειες της χώρας, το υπουργείο Εσωτερικών.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι τα σχετικά στοιχεία πρέπει να έχουν αποσταλεί στο υπουργείο μέχρι τις 27 Ιουνίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αδύνατη η διαδικασία ολοκλήρωσης της εξόφλησης των οφειλών που σχετίζονται με το σχολικό έτος 2012-2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Έντυπο παραπόνων στα επιβατηγά πλοία


Το λιμενικό διανέμει φυλλάδια με τη χάρτα των δικαιωμάτων των επιβατών.

Τη χάρτα με τα δικαιώματα των επιβατών, που ταξιδεύουν με πλοία, διανέμει από σήμερα, μέσω ενημερωτικού φυλλαδίου σε όλα τα λιμάνια της χώρας, το Λιμενικό Σώμα Eλληνική Ακτοφυλακή, σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με το νόμο 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, προχωρά αποφασιστικά στην επικαιροποίηση και στον εκσυγχρονισμό της Χάρτας Δικαιωμάτων Επιβατών της ακτοπλοΐας, θεμελιώνοντας ακόμα πιο ισχυρά το υπάρχον νομικό πλαίσιο», δήλωσε σχετικά ο Κωστής Μουσουρούλης και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, θα ελέγχουμε αυστηρά την τήρηση του νόμου και την προστασία όλων των επιβατών που ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες».

Όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (1453-14/6/2013), θα υπάρχει πλέον στα επιβατηγά πλοία ειδικό έντυπο υποβολής παραπόνων επιβάτη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, τα οποία θα βρίσκονται σε ειδική θήκη σε εμφανή σημεία.

Επίσης, στα πλοία και στα πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων, θα πρέπει να υπάρχει πίνακας στα ελληνικά και αγγλικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του επιβάτη και μεταφορέα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Χάλκινη» η Ελλάδα στο ομαδικό της ενόργανης


Στο τρίτο σκαλί του βάθρου τα κορίτσια μας στους Μεσογειακούς.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στη Μερσίνη της Τουρκίας, ανέβηκε η Ελλάδα στο ομαδικό της ενόργανης γυμναστικής.

Οι Βάσω Μιλλούση, Μαγδαλένα Τριχοπούλου, Μυρόπη Χριστοφιλάκη και Μαρία Σίμου συγκέντρωσαν 148,997 βαθμούς κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

«Χρυσές» αναδείχθηκαν οι Ιταλίδες με 165,396 βαθμούς ενώ το βάθρο συμπλήρωσαν οι Γαλλίδες με 158,895 βαθμούς.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βουτιά στο κενό για 2χρονη από τον πέμπτο όροφο


Την είδαν από κάτω και την έπιασαν την τελευταία στιγμή.

Την τελευταία στιγμή σώθηκε ένα κοριτσάκι δύο ετών, όταν έπεσε από το παράθυρο του πέμπτου ορόφου πολυκατοικίας στην περιοχή Zhejiang της Κίνας.

Το κοριτσάκι είδε από κάτω μια ομάδα κούριερ, οι οποίοι μαζεύτηκαν και άπλωσαν τα χέρια για να την πιάσουν πριν χτυπήσει στο έδαφος.

Το περιστατικό συνέβη στις 11 το πρωί στο χωριό Geshuiyang, όταν οι κούριερ άκουσαν το κλάμα του παιδιού, το οποίο είχε βγει στο περβάζι του παραθύρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, το κοριτσάκι κοιμόταν στο σπίτι και μέσα στην παραζάλη του, όταν ξύπνησε βγήκε στο παράθυρο.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, οι άντρες λειτούργησαν ως «μαξιλάρι» και παρότι το παιδί τελικά χτύπησε στο έδαφος, η πρόσκρουση ήταν πολύ μειωμένη. Μάλιστα, κατάφερε να σηκωθεί στα πόδια του αμέσως μετά.

Δύο άντρες τραυματίστηκαν, ο ένας στο λαιμό και ο άλλος στο χέρι.

Οι γονείς του παιδιού είχαν βγει έξω για να αγοράσουν φάρμακα και άφησαν το παιδί τους να κοιμάται μόνο του στο σπίτι.




Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ κατά του σχεδίου «Αθηνά»


Από 74 φοιτητές του ΤΕΙ Σερρών.

Η πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ της χώρας, κατατέθηκε από 74 Σερραίους φοιτητές.

Ειδικότερα, στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγαν 74 σπουδαστές του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Σερρών, οι οποίοι παράλληλα είναι και κάτοικοι των Σερρών.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» και το Προεδρικό Διάταγμα 102/2013, το ΤΕΙ Σερρών μετονομάστηκε σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης μαζί με άλλα Τμήματα συγχωνεύθηκαν σε ένα Τμήμα (Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων) της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, με έδρα την πρωτεύουσα.

Οι σπουδαστές υπογραμμίζουν ότι το Τμήμα που σπούδαζαν «μετακόμισε» 600 χιλιόμετρα μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους, χωρίς μάλιστα να υπάρχει στο ΠΔ 102/2013 καμία μεταβατική πρόβλεψη για τη συγκεκριμένη συγχώνευση και την «τύχη» των φοιτητών, σε αντίθεση με άλλες συγχωνεύσεις ή μεταφορά έδρας που έγιναν με το σχέδιο «Αθηνά», για τις οποίες δόθηκε μεταβατικό χρονικό περιθώριο, έτσι ώστε οι υπάρχοντες φοιτητές να αποφοιτήσουν και στη συνέχεια να μεταφερθεί ή να συγχωνευθεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Παράλληλα, οι φοιτητές τονίζουν ότι η συγχώνευση αυτή είναι αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (άρθρο 16 Συντάγματος), όπως επίσης είναι σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της αυτοτέλειας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ακόμη, τονίζουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος, σε συνδυασμό με την επίσης συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της ασφάλειας δικαίου. Οι συνταγματικές αυτές αρχές, υπογραμμίζουν οι Σερραίοι σπουδαστές, δεν επιτρέπουν την αιφνιδιαστική μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως ακριβώς έγινε με το ΤΕΙ Σερρών.

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους, παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος).



Διαβάστε περισσότερα...

Επτάχρονος έκανε βόλτα με το αυτοκίνητο τον μεθυσμένο πατέρα του


Την επιμέλεια του αγοριού ανέλαβαν συγγενείς.

Ένα επτάχρονο αγόρι κλήθηκε σήμερα από την αστυνομία να σταματήσει την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητο του 41χρονου πατέρα του, με τον ίδιο συνεπιβάτη, γύρω από την ανατολική ακτή της αυστραλιανής πόλης Γκολντ Κόουστ.

Στον πατέρα απαγγέλθηκε κατηγορία για επικίνδυνο χειρισμό οχήματος και για κηδεμονία ανηλίκου υπό την επήρεια αλκοόλ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ, το ποσοστό του αλκοόλ στο αίμα του πατέρα ήταν τρεις φορές υψηλότερο από το επιτρεπτό όριο.

Ο πατέρας πρόκειται να εμφανιστεί τον επόμενο μήνα στο δικαστήριο, αναφέρει στη σελίδα της στο Facebook η αστυνομία του Κουίνσλαντ.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν το όχημα όταν διαπίστωσαν ότι παρότι ήταν σκοτάδι το αυτοκίνητο εκινείτο με σβηστά τα φώτα. Την επιμέλεια του αγοριού ανέλαβαν συγγενείς.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάθειρξη 127 ετών σε επιστάτη οίκου ευγηρίας


Σκότωσε 11 ηλικιωμένους για να τους «απαλλάξει από τα βάσανά τους».

Σε κάθειρξη 127 ετών καταδικάστηκε ένας επιστάτης οίκου ευγηρίας στην Ισπανία, ο οποίος δολοφόνησε 11 ηλικιωμένους το διάστημα 2009 - 2010, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην απόφαση αυτή διευκρινίζεται ωστόσο ότι ο 45χρονος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τις 11 δολοφονίες, οι τρεις εκ των οποίων «διαπράχθηκαν με σκληρότητα», δεν θα παραμείνει στη φυλακή περισσότερα από 40 χρόνια, όπως προβλέπει η ισπανική νομοθεσία.

Ο Χοάν Βίλα Ντιλμέ, ο οποίος εργαζόταν στον οίκο ευγηρίας «Λα Καριτάτ» στο Όλοτ στην Καταλονία, είχε συλληφθεί στις 18 Οκτωβρίου του 2010 μετά τον θάνατο μιας 85χρονης σε νοσοκομείο της πόλης συνεπεία των σοβαρών εγκαυμάτων που έφερε στο στόμα και στον λάρυγγα.

Ο άνδρας είχε τότε ομολογήσει το φόνο της ηλικιωμένης στην οποία είχε δώσει να πιει λευκαντικό και άλλων δύο ηλικιωμένων στο κέντρο αυτό λέγοντας ότι το έκανε για να «δώσει τέλος στα βάσανά τους».

Στη συνέχεια είχε ομολογήσει το φόνο άλλων οκτώ ηλικιωμένων μεταξύ του Αυγούστου του 2009 και του Οκτωβρίου του 2010, χορηγώντας τους υπερβολικές δόσεις ινσουλίνης ή θανάσιμα κοκτέιλ φαρμάκων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεναγήσεις σε μουσεία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών


Το επόμενο Σάββατο 29 Ιουνίου.

«Δυο μουσεία σε μια ημέρα»: Με αυτό τον τίτλο, καθηγητές και συνεργάτες τού Πανεπιστημίου Αθηνών κάνουν ξεναγήσεις σε μουσεία, με στόχο να μυήσουν τους πολίτες στους πνευματικούς θησαυρούς της Αθήνας.

Το επόμενο Σάββατο 29 Ιουνίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Ως σημείο συγκέντρωσης έχει ορισθεί το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, στις 10.30 το πρωί, και η ξενάγηση θα διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα δύο μουσεία έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου. Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (Θεωρίας 12, Πλάκα) ιδρύθηκε το 1976, μετά τη δωρεά της συλλογής του ζεύγους Κανελλοπούλου στο ελληνικό κράτος. Αρχικά στεγαζόταν στο διατηρητέο νεοκλασικό αρχοντικό Μιχαλέα, στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, ενώ από το 2010 επαναλειτουργεί με την προσθήκη σε αυτό νέας πτέρυγας, που δημιουργήθηκε με τη δωρεά της αείμνηστης Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Περιλαμβάνει αντικείμενα και έργα τέχνης από τους προϊστορικούς μέχρι και τους νεότερους χρόνους, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού. (http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3320)

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα) εγκαινιάστηκε το 1987, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων του Ιδρύματος και στεγάζεται στην οικία του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Σταματίου Κλεάνθη, που φιλοξένησε και το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας από το 1837 έως το 1841. (www.history-museum.uoa.gr).



Διαβάστε περισσότερα...

Βαριές καταγγελίες για το Άσυλο Ανιάτων


Απλήρωτο προσωπικό, υποσιτισμένοι άνθρωποι, καταγγελίες για κακοδιαχείριση και σπατάλες συνθέτουν το σκηνικό στο «Άσυλο Ανιάτων», που έχει δημιουργηθεί για την περίθαλψη ατόμων που πάσχουν από βαριές ασθένειες.

Οι εργαζόμενοι μιλούν «οσμή σκανδάλου» και υποστηρίζουν ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αδιαφορούν προκλητικά για την τύχη ασθενών και εργαζομένων.

«Ένας νοσηλευτής καλείται να καλύψει τις ανάγκες 60 ασθενών κατά τη διάρκεια της βάρδιας», δηλώνει η πρόεδρος των εργαζομένων στο Άσυλο Ανιάτων, Δέσποινα Πλάκα. «Οι ασθενείς αυτοί έχουν αυξημένες ανάγκες. Πρόκειται για βαριά περιστατικά ανθρώπων με ακινησία, που χωρίς βοήθεια δεν μπορούν ούτε να φάνε, ούτε να αλλάξουν θέση στο κρεβάτι τους, ούτε να αυτοεξυπηρετηθούν, ούτε καν να πιουν νερό πολλές φορές..».

Όπως καταγγέλλει η κ. Πλάκα «η νέα διοίκηση απειλεί συχνά ότι υπάρχει φόβος να κλείσει το άσυλο, τρομοκρατεί ασθενείς και εργαζόμενους, ενώ δεν έχει μπει στη διαδικασία να συγκαλέσει συνέλευση γι΄ αυτό το σοβαρό θέμα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μην υπονομεύετε την προσπάθεια καταπολέμησης των ναρκωτικών»


Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ.

Την ώρα που η κατάσταση με τα ναρκωτικά συνεχώς επιδεινώνεται λόγω της κρίσης, το ΑIDS αυξάνεται ραγδαία στους εξαρτημένους με πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και κυκλοφορούν νέες, επικίνδυνες ουσίες, όπως το σίσα.

Την ώρα που 15 πόλεις ζητούν από το ΚΕΘΕΑ να ανοίξει μονάδα στην περιοχή τους και που η χώρα έχει αποκτήσει ένα νέο, ελπιδοφόρο θεσμικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά, το μόνο που δεν θα περίμενε να ακούσει κανείς είναι ότι αποφασίζεται η συρρίκνωση των θεραπευτικών προγραμμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ.

Όπως τονίζεται, δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών μιλούν για σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, θυμίζοντας, ακόμα μια φορά, ότι ο χώρος της κοινωνικής φροντίδας και οι αδύναμες ομάδες είναι ο εύκολος στόχος των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι οι πρόχειρες, λογιστικού τύπου αποφάσεις μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες, με μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος απ’ ό,τι όφελος.

«Αναρωτιέται κανείς με τι είδους οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια ένα τέτοιο σενάριο προωθείται, τι είδους σκοπιμότητα μπορεί να υπηρετεί και πόσο σημαντική είναι αυτή, ώστε να ανατρέψει ένα νόμο που ψήφισε η Βουλή και μια πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού. Γιατί μια τέτοια εξέλιξη, επί της ουσίας, θα ακύρωνε και το νόμο ν. 4139 για τα ναρκωτικά που ψηφίστηκε το Μάρτιο, ο οποίος κατοχυρώνει το ρόλο του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ ως φορέων θεραπείας και βασικών πυλώνων της εθνικής στρατηγικής, αλλά και την απόφαση του Πρωθυπουργού τον Ιούνιο με την οποία όρισε τον πρώτο εθνικό συντονιστή για τα ναρκωτικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και προστίθεται «Η συγχώνευση των δύο οργανισμών, οι οποίοι σηκώνουν το κύριος βάρος αντιμετώπισης της εξάρτησης στη χώρα, στηρίζοντας χιλιάδες χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους, που στόχο έχει να συρρικνώσει το δυναμικό τους και τη δυνατότητα τους να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες, θα αφήσει χωρίς υποστήριξη χιλιάδες ανθρώπους που τη χρειάζονται.

Ποιο είναι λοιπόν το οικονομικό και κοινωνικό όφελος από μια τέτοια συγχώνευση, όταν είναι γνωστό ότι η παραμονή στη χρήση κοστίζει 6 φορές περισσότερο από τη λειτουργία αποτελεσματικών προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης, όπως αυτά του ΚΕΘΕΑ, και όταν διεθνείς οργανισμοί, όπως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), καλούν τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τη σχέση κόστους-οφέλους των υπηρεσιών πριν προβούν σε μέτρα περιορισμού τους;

Απεξάρτηση και κοινωνική φροντίδα δεν σημαίνουν μόνο επιστροφή στη ζωή για τους χρήστες ουσιών αλλά και μια κοινωνία με μεγαλύτερη συνοχή, μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερες δαπάνες για όλους. Στο χώρο αντιμετώπισης της εξάρτησης σήμερα, που η κρίση φέρνει περισσότερη χρήση, δεν περισσεύει κανείς. Η πολιτεία, αν θέλει πραγματικά να στηρίξει τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, να αφουγκραστεί τις ανάγκες της και να διασφαλίσει το μακροπρόθεσμο όφελός της, χρειάζεται να θέσει σε άμεση εφαρμογή τις διατάξεις του ν. 4139 που αφορούν τον εθνικό σχεδιασμό και τη νέα στρατηγική για τα ναρκωτικά, να ενισχύσει τους φορείς θεραπείας και να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της απεξάρτησης και της ένταξης.

Η Βουλή των Ελλήνων έκανε το πρώτο βήμα ψηφίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία το ν. 4139, ο Πρωθυπουργός της χώρας τον στηρίζει με τις αποφάσεις του, αλλά κάποιοι βάζουν εμπόδια, είτε από άγνοια είτε από πρόθεση».



Διαβάστε περισσότερα...

Σπάνε τα χάπια στη μέση για οικονομία


Δύο στους δέκα χρονίως πάσχοντες καθυστερούν ή δεν εκτελούν καθόλου τη συνταγή που τους έγραψε ο γιατρός τους ώστε να λάβουν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα, αφού αδυνατούν να καλύψουν το κόστος.

Ωστόσο, στην Ελλάδα η εξαθλίωση δεν σταματά εδώ: οι ασθενείς σπάνε τα χάπια τους στη μέση, κάνοντας οικονομία ακόμη και στην φαρμακευτική αγωγή τους.

Έτσι προσπαθούν –σύμφωνα με νέα μελέτη που καταγράφει τις δυσκολίες των ασθενών στη χώρας μας – να αποφύγουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα την ανανέωση της συνταγής τους, που θα τους οδηγήσει μοιραία στο ταμείο του φαρμακείου.

Ποσοστό 41,2% των ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα δήλωσε ότι πληρώνει για φάρμακα από 10 έως 50 ευρώ τον μήνα, το 22,9% από 50 έως και 100 ευρώ τον μήνα, ενώ το 8% ξοδεύει έως και 500 ευρώ μηνιαίως για τη φαρμακευτική αγωγή του.

Μάλιστα, κάποιοι παραδέχθηκαν ότι έφτασαν σε σημείο να παραγγείλουν φάρμακα από άλλη χώρα, κοστίζουν φθηνότερα.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της αρμόδιας εφορίας στα φορολογικά στοιχεία


Διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην διευκρίνιση ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της αρμόδιας εφορίας στα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης ή του επιτηδευματία ή στις αποδείξεις λιανικής που εκδίδουν οι ταμειακές μηχανές προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Παρέχοντας διευκρινίσεις για το ζήτημα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών όπως ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 προκύπτει ότι δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της αρμόδιας ΔΟΥ στα φορολογικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των αποδείξεων που εκδίδονται από φορολογική ταμειακή μηχανή.

Ακόμη, διευκρινίζεται ότι, δεν απαιτείται η διόρθωση σε τυχόν αποθέματα φορολογικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και των αποδείξεων που εκδίδονται από φορολογική ταμειακή μηχανή, της ΔΟΥ που προκύπτει από συνένωση ή συγχώνευση άλλων ΔΟΥ ή άλλη αιτία (μεταφορά έδρας κ.λπ.).


Διαβάστε περισσότερα...

Χημικές τουαλέτες στην Πάτρα


Ιδιώτης υπέγραψε σύμβαση έργου με τον δήμο.
Οκτώ χημικές τουαλέτες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της Πάτρας.

Οι χημικές τουαλέτες που τοποθετήθηκαν σε σημεία, που ήταν απαραίτητο, τέθηκαν προχθές σε λειτουργία στην περιοχή του Δασυλλίου και στην πλαζ της Αγυιάς, ενώ σήμερα θα τοποθετηθούν στο Ρίο και συγκεκριμένα στην παραλία του Δημορηγόπουλου.

Η τοποθέτηση γίνεται από ιδιώτη, στο πλαίσιο σύμβασης έργου, που υπέγραψε με τον δήμο της αχαϊκής πρωτεύουσας.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιχειρηματίες κοιμήθηκαν στο δρόμο σαν άστεγοι


Κίνηση συμπαράστασης και ανθρωπιάς στην Αυστραλία.

Χειμώνας στην Αυστραλία και το κρύο είναι τσουχτερό, ιδιαίτερα τη νύχτα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε εκατοντάδες επιχειρηματίες και διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων να κοιμηθούν στους δρόμους, σε ένδειξη συμπαράστασης στους άστεγους της χώρας.

Οι επιχειρηματίες συγκέντρωσαν και ένα σεβαστό ποσό, εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο διέθεσαν στη φιλανθρωπική οργάνωση «St Vincent de Paul», που παρέχει υπηρεσίες σε αστέγους. Εκτιμάται ότι στην Αυστραλία υπάρχουν 100.000 άστεγοι, οι μισοί εκ των οποίων ζουν στους δρόμους.

Στην εκστρατεία, σε όλη την Αυστραλία, έλαβαν μέρος και αρκετοί ομογενείς επιχειρηματίες που συγκέντρωσαν αξιόλογα χρηματικά ποσά. Ανάμεσά τους είναι οι Τζέιμς Κλειδάς, Γεώργιος Κοτζαγερίδης, Γεώργιος Φραζής, Πολ Νικολάου, Τζον Νικολαΐδης, Σόφη Κότση, Γεώργιος Καζαντζής, Άλεξ Αποστολόπουλος, Άντονι Ζαλάκος, Μαρία Ευκαρπείδη, Νικ Νονάς, Γιώργος Ρούσος, Μπιλ Βασιλείου, Τζον Πάπας, Στίφεν Λαζαράκης, Κρις Ανδρέας κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...