Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Αίσθηση ακοής με το «βιονικό αυτί»

10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοχλιακών Εμφυτευμάτων

Σήμερα, το κοχλιακό εμφύτευμα, μια μικρή επαναστατική συσκευή (πολλοί το αποκαλούν το «βιονικό αυτί»), μπορεί να αποκαταστήσει αίσθηση ακοής ακόμη και στην πλήρη κώφωση.

Οπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του 10ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων στα παιδιά (που πραγματοποιείται 12-15 Μαΐου), Θωμάς Νικολόπουλος, «τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη χρήση των κοχλιακών εμφυτευμάτων και πολλά κωφά παιδιά μπορούν να μαθαίνουν όχι μόνο την ελληνική προφορική γλώσσα, αλλά και αγγλικά και γερμανικά και άλλες γλώσσες!

Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα;

Πρόκειται για μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που έχει δύο μέρη, το εσωτερικό και το εξωτερικό. Το μεν εσωτερικό τμήμα εμφυτεύεται μέσα στο αυτί κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης από έμπειρο και εξειδικευμένο ωτοχειρουργό. Το δε εξωτερικό τμήμα μοιάζει με ένα ακουστικό βαρηκοΐας πίσω από το αυτί. Στην ερώτηση αν κάνει για όλους τους κωφούς, ο κ. Νικολόπουλος απάντησε πως, επειδή από το 90% των κωφών έχουν κοχλιακή βλάβη, το εμφύτευμα είναι ικανό να δώσει αίσθηση ακοής στην πλειονότητα των κωφών. Ομως η αίσθηση αυτή δεν θα είναι το ίδιο χρήσιμη σε όλους. Ενήλικοι και παιδιά που έχασαν την ακοή τους αφού είχαν πρώτα αναπτύξει ομιλία, είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την επέμβαση αυτή. Το άλλο άκρο, δηλαδή αυτοί που θα βοηθηθούν λιγότερο ή καθόλου, είναι οι ενήλικοι εκ γενετής κωφοί, που χρησιμοποιούν τη νοηματική ως γλώσσα επικοινωνίας και δεν έχουν αναπτύξει την προφορική γλώσσα. Ακόμη και αυτοί πιθανότατα θα ακούσουν τους καθημερινούς θορύβους, όπως τα αυτοκίνητα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν την ομιλία.

Αν όμως οι εκ γενετής κωφοί ενήλικοι έχουν ήδη καταφέρει να μιλήσουν και η προφορική γλώσσα είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας, το κοχλιακό εμφύτευμα μπορεί να τους βοηθήσει, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, και να τους ευκολύνει σημαντικά στην καθημερινή τους ζωή, δίνοντάς τους σημαντική ακουστική αντίληψη. Τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά είναι υποψήφια για την επέμβαση.

Οπως έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, τα παιδιά που είναι εκ γενετής κωφά αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων για κοχλιακή εμφύτευση. Αν και δεν άκουσαν ποτέ και δεν έχουν ακουστικές μνήμες, η ακοή μέσω του εμφυτεύματος είναι πολλές φορές αρκετή για την ανάπτυξη ακουστικής αντίληψης και στη συνέχεια του προφορικού λόγου, με την αναγκαία εκπαίδευση. Ο καθηγητής Ο'Donoghue από το Πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία, επίσημος προσκεκλημένος στο συνέδριο, τονίζει: «Οσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο! Εφ' όσον βέβαια έχει επιβεβαιωθεί η κώφωση και έχουν δοκιμαστεί ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς αποτέλεσμα». Στην ερώτηση αν χρειάζεται εκπαίδευση, ο καθηγητής συμπληρώνει: «Για τους ενηλίκους και τα παιδιά που είχαν ομιλία όταν συνέβη η κώφωση, δεν χρειάζεται εντατική εκπαίδευση και λογοθεραπεία. Συνήθως μέσα σε ένα, το πολύ δύο χρόνια, με λίγη βοήθεια, αποκτούν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Σε αρκετά όμως μικρά, εκ γενετής κωφά, παιδιά χρειάζονται αρκετά χρόνια υποστήριξης, εκπαίδευσης και λογοθεραπείας».

Το συνέδριο απευθύνεται σε γιατρούς, ερευνητές, λογοθεραπευτές και εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο της Ωτορινολαρυγγολογίας, Ακοολογίας, Λογοθεραπείας, Εκπαίδευσης και Παιδιατρικής και στους νέους συναδέλφους που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στο νευραλγικό αυτόν τομέα. Εκτός από τα πολλά στρογγυλά τραπέζια και ομιλίες για κοχλιακά εμφυτεύματα, περιλαμβάνει και ειδικά workshops ακοολογίας, ακουστικών βαρηκοΐας, λογοθεραπείας, και ειδικής εκπαίδευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Φωτοευαισθησία και φωτοπροστασία σε άτομα με ιστορικό

Ο ανοιξιάτικος ήλιος καίει επικίνδυνα, γι' αυτό και η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει ν' αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα!

Αμεση ειδική προστασία από τον ήλιο χρειάζονται όσοι έχουν:

1. Ιστορικό μελανώματος.

2. Ιστορικό ακανθοδυσπλασιών του δέρματος.

3. Οικογενειακό ιστορικό.

4. Λεύκη.

5. Διογκωμένες ελιές ή σπίλους.

6. Πολύ λευκό δέρμα (ξηρό και ευαίσθητο).

Στις κατηγορίες αυτές δεν είναι αρκετή μια κρέμα με υψηλό ή πολύ υψηλό δείκτη προστασίας.

Παρά την πληθώρα των προϊόντων με υψηλούς δείκτες, τα μελανώματα και οι διάφορες δυσπλασίες των μελανοκυττάρων ή των άλλων κυττάρων του δέρματος και οι υπομελαχρώσεις, αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς (υπομελαχρώσεις: λεύκη, λεκέδες σε πρόσωπο, μέτωπο και χέρια).

Βασικά η προστασία του δέρματος πρέπει να γίνεται εκ των έσω προς τα έξω και να συμπληρώνεται με ειδικά τοπικά αντιηλιακά προϊόντα.

Μελέτες ανά τον κόσμο που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή περιοδικά για τον καρκίνο και δερματολογικά περιοδικά απέδειξαν ότι συγκεκριμένες φυσικές ουσίες δίνουν την υψηλότερη προστασία και συμβάλλουν ουσιαστικά και στη θεραπεία εγκατεστημένων προβλημάτων του δέρματος. Αρκετές από αυτές υπάρχουν και στο Διαδίκτυο.

* Το εκχύλισμα φρέσκων καρπών μαύρου πιπεριού Bioperine απεδείχθη ότι συντελεί στην καλή κατανομή των μελανοκυττάρων.

**Το φυτικό συνένζυμο Q10 σε δόσεις 150-300mg την ημέρα προστατεύει το δέρμα από τις UVA και UVB ακτίνες του ήλιου.

* Αποτρέπει την οξείδωση.

* Αποξειδώνει τα κύτταρα που έχουν υποστεί οξείδωση.

* Το φυτικό εκχύλισμα Silymarin που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού σίλυβο το μαριανό, απεδείχθη ότι αποτρέπει τις δυσπλασίες του δέρματος και βοηθά στην αντιμετώπισή τους.

Ο συνδυασμός Silymarin 400 mg την ημέρα με το συνένζυμο Q10 από 150-300 mg που περιέχει και Bioperine είναι σήμερα η καλύτερη προστασία για τα ευαίσθητα και με ιστορικό άτομα που προαναφέραμε.

Προσοχή και στην τοπική προστασία. Το αντιηλιακό δεν χρειάζεται να έχει πολύ μεγάλο δείκτη διότι δεν αφήνει το δέρμα να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο και να επιτελέσει τις βασικές λειτουργίες του.Ο δείκτης 20-30 με φυσικά φίλτρα είναι αρκετός, άλλωστε τα φωτοευαίσθητα άτομα των κατηγοριών που περιγράψαμε δεν πρέπει να κάθονται στον ήλιο ιδιαίτερα από τις 10:00 έως τις 18:00.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναφυλαξία στα παιδιά



1. Η αναφυλαξία είναι μια άμεση και άκρως επικίνδυνη για την ζωή του παιδιού κατάσταση, που προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο αλλεργιογόνο.

2. Κάθε παιδί που εκδηλώνει αναφυλακτικό επεισόδιο θα πρέπει να διερευνάται από ειδικό αλλεργιολόγο.

3. Συνήθως επί αναφυλακτικού επεισοδίου τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε διάστημα μερικών λεπτών έως 1-2 ωρών. Τα συμπτώματα που εκδηλώνει το άτομο είναι κυρίως από το δέρμα και είναι κνησμός, ερυθρότητα, ουρτικάρια ή αγγειο-οίδημα.

4. Τα κύρια αίτια αναφυλακτικού επεισοδίου στα παιδιά είναι:

Τροφές: Το 90% των αναφυλακτικών επεισοδίων στα παιδιά που εκδηλώνονται από τροφές οφείλονται στο γάλα, το αυγό, την σόγια, το σιτάρι, τους ξηρούς καρπούς και το ψάρι. Η αναφυλακτική αντίδραση από τροφές είναι IgE ρυθμιζόμενη και μπορεί να προκαλέσει από ατοπική δερματίτιδα μέχρι OAS (oral allergy syndrome) ή αναφυλαξία. Το 30-40% έξαρσης του εκζέματος οφείλεται σε τροφική αλλεργία. Συχνά οι παιδίατροι μπορεί να υποβάλουν το παιδί σε τεστ αλλεργίας είτε δερματικά είτε αιματολογικά, όμως τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να ζηζητούνται με τον αλλεργιολόγο. Το ΟΑS συνήθως εκδηλώνεται στα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα από τον στοματοφάρυγγα μετά από κατανάλωση μαγειρευτών λαχανικών ή φρούτων.

Φάρμακα: Η πενικιλλίνη αποτελεί το κύριο παράδειγμα αλλεργικής αντίδρασης σε φάρμακα. Η πιθανότητα πραγματικής IgE ρυθμιζόμενης αναφυλαξίας από την πενικιλλίνη είναι < 20%. Ακόμα πιο μικρή είναι η διασταυρούμενη αλλεργική αντίδραση στις κεφαλοσπορίνες.

Άλλα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια προβλήματα είναι τα αντιβιοτικά χωρίς τον δακτύλιο της βήτα-λακτάμης, η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα φάρμακα της χημειοθεραπείας.

Έντομα: Τα πιο συχνά επεισόδια αναφυλαξίας από έντομα προέρχονται από τα υμενόπτερα. Τέτοια είναι οι σφήκες, οι μέλισσες και τα μυρμήγκια. Συνήθως εκδηλώνονται τοπικά με παροδικό οίδημα, ερυθρότητα και πόνο, καταστάσεις που δεν χρειάζονται διερεύνηση. Το δεύτερο είδος αντίδρασης είναι το μεγάλο οίδημα που αφορά ολόκληρο το άκρο, με την μέγιστη εκδήλωση να φτάνει τις πρώτες 24-48 ώρες, για να υποχωρήση χωρίς επιπλοκές σε 3-10 μέρες. Οι αντιδράσεις αυτές που απαιτούν μόνο παρακολούθηση, λαμβάνονται συχνά λανθασμένα ως κυτταρίτιδα. Η αντίδραση αυτή δηλώνει IgE ρυθμιζόμενη αντίδραση και χρειάζεται προσοχή για μετέπειτα προσβολή του ατόμου από άλλα δήγματα. Παρ’όλο που μερικοί αλλεργιολόγοι θεωρούν ότι η πιθανότητα επανεκδήλωσης αυτή την φορά αναφυλαξίας είναι μικρή (5-10%) και μάλλον δεν απαιτείται η χορήγηση για το σπίτι επινεφρίνης ή ανοσοθεραπείας.

Όταν προκληθεί συστηματική αντίδραση από δήγμα τέτοιων εντόμων είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται λεπτομερέστατο ιστορικό. Τα παιδιά που εκδήλωσαν μόνο δερματική αντίδραση (ουρτικάρια, αγγειοοίδημα, ερυθρότητα) και που είναι <16 χρόνων, εμφανίζουν μικρή πιθανότητα για μελλοντική αντίδραση αναφυλαξίας (5-10%). Τα παιδιά που εκδήλωσαν αντίδραση-συμπτώματα από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για αναφυλαξία (20-40%). Τα παιδιά με μεγαλύτερη πιθανότητα μελλοντικής αναφυλαξίας πρέπει να παραπέμπονται για ανοσοθεραπεία, μετά από την οποία μειώνεται η πιθανότητα αναφυλαξίας από μελλοντικό δήγμα από έντομο.

Latex: Η αλλεργία αυτή οφείλεται σε ευαισθησία στα αντιγόνα του καουτσιόδενδρου και προσβάλλει το 75% των ατόμων με δυσχιδή ράχη και το 10-15% των νοσοκομειακών εργαζομένων. Ο λόγος που εκδηλώνεται πιο συχνά στα άτομα με δυχιδή ράχη δεν έχει αποδειχθεί. Τα άτομα αυτά εκδηλώνουν την ευαισθησία τους στην ουσία αιφνήδια, όπως πχ κατά το παιχνίδι με παιχνίδια που φέρουν latex-μπαλόνια, κατά την σεξουαλική επαφή με προφυλακτικά που φέρουν την ουσία, κατά τις οδοντιατρικές επεμβάσεις, κατά την γυναικολογική εξέταση κλπ.

Εμβόλια: Η αναφυλακτική αντίδραση κατά την χορήγηση εμβολίου είναι σπάνια-0.65 περιπτώσεις στις 1.000.000 δόσεις. Ουσίες που έχουν κατηγορηθεί γι’αυτό είναι το latex στο μπουκαλάκι του εμβολίου, το αυγό και η νεομυκίνη.

Αναφυλαξία πριν κατά και μετά από το χειρουργείο : Σπάνια εκδηλώνεται, με πιθανότητα που αγγίζει το 1 στις 5000 έως 25.000 επεμβάσεις. Συνήθως οφείλεται στα μυοχαλαρωτικά φάρμακα, στο latex, στα αντιβιοτικά, στα οπιοειδή, στα προιόντα αίματος κλπ.

Άσκηση: Η αναφυλαξία από άσκηση και η αναφυλαξία από συνδυασμό τροφής-άσκησης εκδηλώνεται συνήθως στους έφηβους και στους νεαρούς ενήλικες. Η δεύτερη συνήθως εκδηλώνεται σε απόσταση 2-4 ώρες από το φαγητό. Τα άτομα αυτά δεν εμφανίζουν συμπτωματολογία μόνο με την λήψη φαγητού ή μόνο με την άσκηση. `Εχουν μάλιστα ενοχοποιηθεί και κάποιες τροφές με το φαινόμενο αυτό όπως τα οστρακοειδή, το σιτάρι και το σέλινο. Τα άτομα με την αναφυλαξία από άσκηση περιγράφουν αύξηση των συμπτωμάτων με την ένταση της άσκησης. Πολλές φορές περιγράφουν ότι εάν μειώσουν την ένταση της άσκησης μειώνονται και τα συμπτώματα.

Ανοσοθεραπεία: Υποδόρια και υπογλώσσια. Πρόκειται για χορήγηση του αλλεργιογόνου με σταδειακή αύξηση της δόσης, μέχρι ένα πλατώ δόσης συντήρησης. Η υποδόρια ανοσοθεραπεία έχει ένδειξη για την αλλεργική ρινίτιδα, για το άσθμα και για την αναφυλαξία από υμενόπτερα. Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία έχει ένδειξη για την απευαισθητοποίηση του ατόμου με ευαισθησία σε ένα μόνο αεροαλλεργιογόνο. Οι περισσότεροι ασθενείς ανέχονται καλά την ανοσοθεραπεία, αν και τα άτομα με την υποδόρια ανοσοθεραπεία μπορεί να εμφανίσουν αναφυλαξία από την χορήγηση του αλλεργιογόνου (1 : 200 έως 1 : 1000). Σπάνια έχουν αναφερθεί θανατηφόρες αντιδράσεις (1 : 2.500.000 χορηγήσεις). Γι’αυτό τα άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία θα πρέπει να μένουν στην κλινική για διάστημα τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την χορήγηση του αλλεργιογόνου, γιατί οι περισσότερες αντιδράσεις εκδηλώνονται την περίοδο αυτή.

Ιδιοπαθής: Η ιδιοπαθής αναφυλαξία αποτελεί διάγνωση εξ αποκλεισμού. Καταστάσεις που μοιάζουν με την ιδιοπαθή αναφυλαξία είναι η συστηματική αναφυλαξία, αντίδραση πνευμονογαστρικού ερεθισμού, το φαιοχρωμοκύττωμα, το σοβαρό άσθμα, υπερδοσολογία φαρμάκων, scombroidosis και το καρκινικό σύνδρομο.

5. Θεραπεία αναφυλακτικού επεισοδίου. Βασική προυπόθεση είναι η αναγνώριση των σημείων και συμπτωμάτων της αναφυλαξίας. Επειδή τα περισσότερα παιδιά εκδηλώνουν συμπτώματα από το δέρμα, οι περισσότεροι παιδίατροι χορηγούν αντιισταμινικά και παρακολουθούν τα παιδιά αυτά. `Ομως επειδή τα αντιισταμινικά (Η1 αναστολείς) αργούν να δράσουν δεν συνιστώνται επί αναφυλαξίας. Το φάρμακο εκλογής σ’αυτή την περίπτωση είναι η αδρεναλίνη, που θα έχει άμεση δράση και αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει καμιά αντένδειξη χορήγησής της στα παιδιά. Η δοσολογία αυτής είναι 0.01 mg/kg με max 0.50 mg, ενδομυικά, υποδόρια. Τα παιδιά με διάγνωση αναφυλαξίας είναι καλά να εφοδιάζονται με αδρεναλίνη προγεμισμένη-Epi-pen. < 30 kg junior (0.15 mg), > 30 kg adult (0.30 mg). Εάν χρησιμοποιηθεί η αδρεναλίνη το παιδί θα πρέπει να προσκομίζεται στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν μετά την πρώτη δόση, όμως μπορεί να χρειασθεί και δεύτερη. Μερικοί γιατροί χορηγούν επιπλέον κορτικοστεροειδές για να προλάβουν τυχόν υποτροπή, αν και τα αποτελέσματα μελετών είναι αμφιλεγόμενα. Οι γονείς θα πρέπει να προειδοποιούνται για τυχόν εμφάνιση υποτροπής σε 4-24 ώρες.

Urticaria

Η ουρτικάρια μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα αναφυλαξίας. Εντούτοις η ουρτικάρια εκδηλώνεται στο 25% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους και συνήθως δεν συνοδεύεται με άλλα σοβαρά συστηματικά συμπτώματα.

1.Οι βλάβες στην ουρτικάρια μπορεί να είναι επηρμένες ή επίπεδες, συνήθως είναι επηρμένες. Συνοδεύονται με κνησμό ή αίσθημα καύσου και εκδηλώνονται με περιβάλλον ερύθημα. Εκδηλώνεται με υποτροπές, βλάβες που εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται πολλές φορές την ημέρα, καθημερινά ή και μέρα παρά μέρα. Οι βλάβες που παραμένουν για διάστημα πάνω από 24 ώρες ή υποχωρούν αφήνοντας σημεία υπέρχρωσης θα πρέπει να παραπέμπονται για βιοψία προς αποκλεισμό της αγγειακής ουρτικάριας.

2. Το αγγειοοίδημα μπορεί να εκδηλώνεται με ή χωρίς την ουρτικάρια. Τα άτομα που εκδηλώνουν αγγειοοίδημα χωρίς ουρτικάρια θα πρέπει να ελέγχονται για συγγενές ή επίκτητο αγγειοοίδημα. Το 50% των ατόμων που εκδηλώνουν ουρτικάρια έχουν και αγγειοοίδημα. Συνήθως εμφανίζεται γρήγορα με οίδημα της επιδερμίδας που αφορά το πρόσωπο και τους βλεννογόνους-χείλη, γλώσσα και λαιμό. Συνήθως υποχωρεί σε διάστημα 1-3 ημερών.

3. Εάν η ουρτικάρια διαρκεί διάστημα πάνω από 6 βδομάδες ονομάζεται χρόνια, κατάσταση εντελώς διαφορετική από την οξεία μορφή. Η χρόνια ουρτικάρια χωρίζεται σε 3 υποκατηγορίες: Ιδιοπαθής, Αυτοάνοση και Φυσική ουρτικάρια.

Οξεία ουρτικάρια

Ουρτικάρια που διαρκεί διάστημα λιγότερο από 6 βδομάδες. Από το ιστορικό προκύπτουν συμπτώματα άτυπης νόσου-πυρετός, πονόλαιμος, δυσουρία ή επαφή με άρρωστο. Το 60% των περιπτώσεων οξείας ουρτικάριας οφείλεται σε ιογενές νόσημα. Συνήθως το μόνο που χρειάζεται είναι η καθυσήχαση των γονέων και συμπτωματική αγωγή.

Χρόνια ουρτικάρια

Η συχνότητά της στα παιδιά είναι < 1%. Οι γονείς συνήθως απαιτούν τεστ για τροφική αλλεργία. Επειδή η κατάσταση αυτή είναι απίθανον να σχετίζεται με IgE ρυθμιζόμενη αντίδραση, η εξέταση για food or aeroallergen IgE δεν ενδείκνυται για παιδιά με χρόνια ουρτικάρια. Πρόσφατα έχει βρεθεί ότι η χρόνια ουρτικάρια μπορεί να συσχετίζεται με αυτοάνοση νόσο. Ο μηχανισμός βασίζεται στην κυκλοφορία ενός αυτοαντισώματος που έχει μεγάλη συγγένεια με τον υποδοχέα IgE των μαστικών κυττάρων και των βασεόφιλων. Η σύνδεση αυτών των αυτοαντισωμάτων με τους υποδοχείς των μαστικών κυττάρων προκαλεί την απελευθέρωση των δραστικών ουσιών που περιέχουν τα κύτταρα αυτά, προκαλώντας την αντίδραση στο δέρμα.

Φυσική ουρτικάρια

Ο δερμογραφισμός αποτελεί την πιο γνωστή μορφή φυσικής ουρτικάριας, που εκδηλώνεται στο 5% του γενικού πληθυσμού. Συνήθως εκδηλώνεται στα παιδιά με χρόνια ουρτικάρια. Τα άτομα που εκδηλώνουν κνησμό και ανασήκωση δέρματος με ερυθρότητα, μετά από τοπικό γδάρσιμο, λέμε ότι έχουν συμπτωματικό δερμογραφισμό.

Η ουρτικάρια που προκαλείται από την θερμότητα είναι μια κατάσταση στην οποία εμφανίζονται στο δέρμα οι χαρακτηριστικές αλλοιώσεις της ουρτικάριας όταν αυτό έρθει σε επαφή με θερμική πηγή. Η μορφή αυτή της ουρτικάριας είναι διαφορετική απ’αυτή της χολινεργικής ουρτικάριας, που εκδηλώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά την άσκηση, το μπάνιο ή την εφίδρωση.

Η ουρτικάρια από το κρύο εκδηλώνεται όταν το άτομο έρθει σε επαφή με κρύο αέρα ή νερό. Το κολύμπι σε κρύα νερά έχει προκαλέσει στο παρελθόν θανατηφόρες αντιδράσεις σε άτομα μ’αυτή τη μορφή ουρτικάριας. Σπάνια η μορφή αυτή ουρτικάριας σχετίζεται με κρυοσφαιριναιμία, με σύφιλη ή με λευχαιμία.

Ουρτικάρια που προκαλείται από πίεση. Εκδηλώνεται με επώδυνες, κνησμώδεις οιδηματικές βλάβες 4-8 ώρες μετά από άσκηση σημαντικής πίεσης στο δέρμα.

Ουρτικάρια από επαφή με αλλεργιογόνα πρόκειται για IgE ρυθμιζόμενη αντίδραση, που προκύπτει με την επαφή του δέρματος με συγκεκριμένη τροφή, αεροαλλεργιογόνο πχ χορτάρι, ζώο ή καλυντικό.

Ουρτικάρια από τον ήλιο.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Το ιστορικό και η κλινική εξέταση αποτελούν το κύριο όπλο του γιατρού για την διάγνωση και θεραπεία. Εντούτοις σ’ένα παιδί με οξεία ή χρόνια ουρτικάρια επιβάλλεται να παρθεί ο πιο κάτω min έλεγχος: Γενική αίματος, ΤΚΕ, Ηπατικές λειτουργικές δοκιμασίες και γενική ούρων. Εάν από το ιστορικό και την κλινική εξέταση δεν προκύψει κάτι το ύποπτο είναι καλά να αναβάλλονται οι εξετάσεις μέχρι που η ουρτικάρια γίνει χρόνια. Στην χρόνια ουρτικάρια με τις πιο πάνω εξετάσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και ο έλεγχος του θυρεοειδούς (TSH, FT4) καθώς και αντισώματα κατά της αντιπεροξυδάσης. Ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι τα παιδιά με χρόνια ουρτικάρια και αυτοαντισώματα κατά του θυρεοειδούς είναι κλινικά ευθυρεοειδικοί και έχουν φυσιολογική TSH. Στους ασθενείς αυτούς αν και η θεραπεία εκλογής της χρόνιας ουρτικάριας είναι τα αντιισταμινικά μερικοί απ’αυτούς πάνε καλά-υποχωρεί η χρόνια ουρτικάρια-με μικρές δόσεις θυροξίνης. `Αλλες εξετάσεις που συνήθως γίνονται στα παιδιά αυτά είναι έλεγχος για ΗΒ, ΗC, `ελεγχος για ελικοβακτηρίδιο του πύλωρι-IgG, για μυκόπλασμα πνευμονίας και για χλαμύδεια. Επί χρόνιας ουρτικάριας ο αλλεργιολόγος μπορεί να κάνει και το ASST-Autologus Skin Test.

Επί απουσίας απώλειας βάρους, λεμφαδενοπάθειας, αναιμίας, κοιλιακού άλγους, δεν θα πρέπει το παιδί να υποβάλλεται σε εκτεταμένο έλεγχο.

Θεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας είναι η εξουδετέρωση των μαστικών κυττάρων και των βασεοφίλων από το να απελευθερώνουν ισταμίνη και τρυπτάση. Το φάρμακο εκλογής είναι τα αντιισταμινίκα. Κατά προτείμηση 2ης γενεάς Η1-αντιισταμινικά. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και συνγχωρήγηση με Η1-αντιισταμινικό 1ης γενεάς. Προσπάθεια πρέπει να γίνεται να αποφεύγεται η χρήση κορτικοστεροειδών και συνδυασμός Η1 αντιισταμινικού με Η2 αναστολέα. Μερικές φορές αυτή είναι αναγκαία.

Πρόγνωση

Τα περισσότερα επεισόδια οξείας ουρτικάριας υποχωρούν σε διάστημα μερικών ημερών έως βδομάδων. Η χρόνια ουρτικάρια έχει χειρότερη πρόγνωση που κυμαίνεται από 12-36 μήνες.

Angioedema

Το αγγειοοίδημα λέγεται η παροδική διόγκωση της επιδερμίδας ή του υποδορίου. Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της αναφυλαξίας ή να εκδηλώνεται κατά την διάρκεια της ουρτικάριας. Το αγγειοοίδημα μπορεί να είναι κληρονομικό, επίκτητο, ιδιοπαθές (πιο συχνό), αγγειοοίδημα λόγω αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου και λόγω συνδρόμου Gleich.

Το κληρονομικό αγγειοοίδημα είναι σπάνιο (1 : 10.000 έως 1 : 50.000). `Εχουν αναγνωριστεί 3 τύποι από τους οποίους ο ένας αποτελεί το 80-85%. Και οι τρείς τύποι εκδηλώνονται με υποτροπιάζοντα επεισόδια οιδήματος, κοιλιακού άλγους και απόφραξης της αεροφόρας οδού. Το 25% των ατόμων περιγράφει κηλιδώδες εξέρυθρο εξάνθημα στον κορμό και άκρα πριν το οίδημα. Οι τύποι 1 και 2 συνδυάζονται με χαμηλά επίπεδα του αναστολέα της C1 εστεράσης και μειωμένης δράσης αυτής. Στα άτομα αυτά η έλλειψη του ενζύμου οδηγεί σε ανεπάρκεια αναστολής της κατακλησμιαίας αντίδρασης του συμπληρώματος των ασθενών αυτών, με αποτέλεσμα την εξάντληση του C4-συμπληρώματος (μείωση του C4 στο αίμα). Ο τύπος 3 της νόσου εκδηλώνεται στα κορίτσια και συνδυάζεται με φυσιολογικά επίπεδα του ενζύμου και του C4.

Το επίκτητο αγγειοοίδημα είναι πιο σπάνιο στα παιδιά. Ο τύπος 1 συνδυάζεται με υπερπλασία του λεμφικού συστήματος, ο τύπος 2 με αυτοαντισώματα κατά του ενζύμου αναστολέα της C1 εστεράσης. Οι ασθενείς με επίκτητη μορφή αγγειοοιδήματος έχουν χαμηλά επίπεδα C4 στο αίμα.

Τα παιδιά με υποτροπιάζοντα επεισόδια αγγειοοιδήματος και ηωσινοφιλία θεωρούνται ότι έχουν το σύνδρομο Gleich-Υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο.

Θεραπεία

Οι ασθενείς με κληρονομικό ή επίκτητο αγγειοοίδημα εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα κινδυνεύουν να πεθάνουν από οίδημα λάρυγγα. Επίσης χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα υπερώας και του λάρυγγα. Καμιά από τις συνηθισμένες θεραπείες που χρησιμοποιούμε στην αναφυλαξία είναι αποτελεσματικές σ’αυτές τις καταστάσεις (adrenaline, κορτικοστεροειδή, αντιισταμινικά). Αποτελεσματική θεωρείται η προφυλακτική χορήγηση μετά τη εφηβεία από το στόμα του attenuated androgen. Eπίσης χορήγηση ενδοφλέβια αναστολέα του C1 για θεραπεία των οξέων επεισοδίων ή για προφύλαξη πριν από την επέμβαση.


Διαβάστε περισσότερα...

Λεύκανση δοντιών



Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια στροφή στις απαιτήσεις του κοινού προς την αισθητική οδοντιατρική. Το ερώτημα που απαντάται πιο συχνά είναι "Πώς θα αποκτήσω ένα κατάλευκο χαμόγελο;".

Όταν καθημερινά κατακλυζόμαστε από τα λαμπερά χαμόγελα των ηθοποιών και των παρουσιαστών, είναι λογικό να δημιουργείται η απορία αλλά και η ανάγκη για την απόκτηση ενός παρόμοιου χαμόγελου.

Οι επισκέπτες του οδοντιατρείου γίνονται λοιπόν πιο απαιτητικοί και ζητούν να ενημερωθούν για όλους τους σύγχρονους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους. Ένα σημαντικό κεφάλαιο στο οπλοστάσιο του σύγχρονου οδοντιάτρου είναι και οι διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών.

Με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται η λεύκανση των δοντιών;
Εάν είστε υποψήφιος για λεύκανση, θα πρέπει να συζητήσετε με τον οδοντίατρο για να αποφασίσετε από κοινού αν θα γίνει η λεύκανση με δραστικές θεραπευτικές τεχνικές στο χώρο του ιατρείου ή με την εφαρμογή λευκαντικού παράγοντα στο σπίτι, κάτω από τις οδηγίες και την παρακολούθηση του οδοντιάτρου.

Πώς γίνεται η λεύκανση στο χώρο του ιατρείου;
Η λεύκανση στο ιατρείο είναι πλήρως ελεγχόμενη από τον οδοντίατρο και απαιτεί συνήθως δύο έως τρεις επισκέψεις, διάρκειας 30 λεπτών περίπου η καθεμία. Μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί διάστημα μιας εβδομάδας. Μετά την επιλογή του ασθενούς και την ενημέρωσή του, ακολουθεί η προετοιμασία του. Γίνεται καλός καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών, ενώ οι υπάρχουσες τερηδόνες και τα χαλασμένα σφραγίσματα αντικαθίστανται. Καταγράφεται η απόχρωση των δοντιών του ασθενή, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Τοποθετείται προστατευτικό τζελ στα ούλα ή χρησιμοποιείται ελαστικός απομονωτήρας για την προστασία των ούλων. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται πάνω στα δόντια ο λευκαντικός παράγοντας, ο οποίος περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου σε αναλογία 30-35%, και περιμένουμε περίπου 20 λεπτά για να επιδράσει. Για να επιταχυνθεί ο χρόνος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με το σύστημα, και μία συσκευή ειδικού φωτός. Ανάλογα με το αποτέλεσμα κάθε συνεδρίας, θα κριθεί αν είναι απαραίτητη η συνέχιση της διαδικασίας σε άλλη επίσκεψη.

Πώς γίνεται η λεύκανση στο σπίτι;
Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για λεύκανση στο σπίτι, με την προϋπόθεση ότι θα σας τα χορηγήσει ο οδοντίατρός σας. Τα προϊόντα που κυκλοφορούν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και να μην έχουν αποτελέσματα. Το συστατικό που χρησιμοποιείται είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες συγκεντρώσεις. Αρχικά, προετοιμάζεται ο ασθενής στο οδοντιατρείο, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της λεύκανσης με τεχνικές στο ιατρείο. Στη συνέχεια, θα παρθούν τα αποτυπώματα των δοντιών, έτσι ώστε να κατασκευαστούν ειδικοί εξατομικευμένοι μαλακοί νάρθηκες. Στη δεύτερη συνεδρία ελέγχεται ο νάρθηκας, αν εφαρμόζει σωστά στο στόμα, και δίνονται οι οδηγίες για τη χρήση του λευκαντικού παράγοντα σε συνδυασμό με το νάρθηκα. Ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να φοράτε το νάρθηκα ή κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας ή μία δύο ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας. Η όλη διαδικασία κρατά συνήθως δύο εβδομάδες και κάθε εβδομάδα θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο, για να ελέγχει το αποτέλεσμα.

Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της λεύκανσης;
Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο να παρουσιαστούν ορισμένα μικροπροβλήματα κατά τη διάρκεια της λεύκανσης. Έτσι, μπορεί να παρατηρηθεί ευαισθησία στα δόντια σας, η οποία όμως δεν είναι μόνιμη και εξαφανίζεται μετά το πέρας της θεραπείας. Εάν η ευαισθησία είναι αρκετά ενοχλητική, συζητήστε το με τον οδοντίατρό σας, ο οποίος ίσως σας προτείνει ελάττωση της δόσης και του χρονικού διαστήματος που πρέπει να φοράτε το νάρθηκα. Επίσης, σε ορισμένους ασθενείς παρουσιάζεται ερεθισμός των ούλων, είτε γιατί δεν εφαρμόζει καλά ο νάρθηκας είτε γιατί έρχεται σε άμεση επαφή ο λευκαντικός παράγοντας με τα ούλα. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι μικρής σημασίας και εξαφανίζονται αφού διακοπεί η λεύκανση. Παρ΄ όλα αυτά, συζητήστε με τον οδοντίατρό σας την πιθανότητα να εμφανιστούν προβλήματα και πώς να τα αποφύγετε.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;
Από τη στιγμή που ο ασθενής μπαίνει στη διαδικασία της λεύκανσης των δοντιών του, πρέπει να γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Με την πάροδο του χρόνου, ένα σημαντικό ποσοστό των δοντιών έχει την τάση να επανακτήσει το αρχικό χρώμα. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητο στην όλη διαδικασία να ενσωματωθεί η παράμετρος "διατήρηση του αποτελέσματος". Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να επανέλθει η αρχική απόχρωση των δοντιών είναι περίπου δύο έως τρία χρόνια. Αρα η διατήρηση του αποτελέσματος μπορεί να εξασφαλιστεί είτε με μία αναμνηστική δόση στο ιατρείο μία φορά το χρόνο είτε με την επαναχρησιμοποίηση του νάρθηκα κάθε έξι μήνες για πέντε έξι μέρες.

Ανταποκρίνονται όλα τα δόντια στη λεύκανση;
Τα λευκαντικά προϊόντα δεν διορθώνουν όλους τους τύπους των δυσχρωμιών με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο. Για παράδειγμα, τα δόντια με αποχρώσεις κίτρινες, πορτοκαλί και ανοικτό καφέ, καθώς και αυτές που προκαλούνται από την πάροδο του χρόνου ανταποκρίνονται άριστα στις διαδικασίες της λεύκανσης. Οι γκρι, μπλε και σκούρο καφέ αποχρώσεις, όπως και αυτές που οφείλονται σε φάρμακα και, γενικά, νοσήματα είναι πολύ πιο δύσκολο έως αδύνατο, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με λεύκανση. Γι' αυτό, ο οδοντίατρος πρέπει να εκτιμήσει το μέγεθος και την ποιότητα της δυσχρωμίας και, ανάλογα, να σας προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

Εάν έχω σφραγίσματα ή θήκες, μπορώ να κάνω λεύκανση;
Οι λευκαντικοί παράγοντες δεν έχουν καμία επίπτωση στο χρώμα των σφραγισμάτων ή των προσθετικών εργασιών. Το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί είναι ότι τα δόντια σας θα γίνουν πιο λευκά, ενώ τα σφραγίσματα και οι θήκες θα παραμείνουν στο αρχικό τους χρώμα. Αυτό λύνεται με την αλλαγή των σφραγισμάτων, τουλάχιστον μία βδομάδα μετά το πέρας της λεύκανσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς καταπολεμάται η παχυσαρκία;



Η παχυσαρκία σήμερα τείνει να εξελιχθεί σε μια νέα πανδημία. Είναι το τίμημα της ευζωίας και της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών κάθε κοινωνίας. Η παχυσαρκία κατά κανόνα έχει σχέση με την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής. Πολύ μικρό ποσοστό της παχυσαρκίας, ίσως λιγότερο του 5% έχει σχέση με σοβαρές ορμονικές διαταραχές ή τη σύνθεση των γονιδίων κάθε ατόμου.

Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η παχυσαρκία δεν αποτελεί μέρος του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου είναι σχετικά καλοήθης. Δηλαδή, εάν η παχυσαρκία δεν συνοδεύεται από σακχαρώδη διαβήτη ή υπερχοληστεριναιμία ή από αρτηριακή πίεση τότε δεν είναι τόσο καταστροφική. Αυτό όμως δεν αποτελεί τον κανόνα. Αποτελεί την εξαίρεση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παχύσαρκων πάσχει από διαβήτη, όπως και ένας διαβητικός εάν δεν ρυθμίζει σωστά το σάκχαρό του, κατά κανόνα γίνεται παχύσαρκος. Έτσι ο εναγκαλισμός της παχυσαρκίας με το διαβήτη αποδεικνύεται ένας ιδιαίτερα καταστροφικός εναγκαλισμός. Ο μεν διαβήτης καταστρέφει τις αρτηρίες και θεωρείται η 8η κατά σειρά αιτία καρδιολογικού θανάτου, η δε παχυσαρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σκοτώνει 2 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Πώς όμως μπορούμε να σταματήσουμε αυτό τον θανατηφόρο εναγκαλισμό παχυσαρκίας και διαβήτη;

Πρόσφατα, ο Εθνικός Οργανισμός Χειρουργικής κατά της Παχυσαρκίας στην Αγγλία ανακοίνωσε ότι με χειρουργικές επεμβάσεις του τύπου της γαστρικής παράκαμψης ή της γαστρικής περίδεσης πέτυχε κατά 60% ελλάτωση του επιπλέον βάρους και 50% ελλάτωση του σακχαρώδους διαβήτη.

Η ανακοίνωση αυτή άνοιξε ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων κατά πόσο η χειρουργική έχει θέση στο θέμα της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και αν έχει σε τι σειρά προτεραιότητας τίθεται. Ειδικότερα ανακοινώθηκε επί 1.421 χειρουργημένων οι 379 είχαν τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη πριν την εγχείρηση, ενώ μετά 1 χρόνο οι διαβητικοί ελλατώθηκαν στους 188. Επίσης διαπιστώθηκε βελτίωση της υπέρτασης και της ικανότητας προς άσκηση όλων των χειρουργημένων ασθενών.

Ο αντίλογος από διακεκριμένες ομάδες ειδικών επιστημόνων ήταν αναμενόμενος. Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν είναι ο λόγος της βελτίωσης της υγείας των ασθενών, αλλά η βελτίωση αυτή καθεαυτή της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία σήμερα δεν αντιμετωπίζεται ως χειρουργική νόσος αλλά όταν όλα τα μέσα κατά της παχυσαρκίας αποτύχουν, τότε καλείται να βοηθήσει και η χειρουργική.

Η χορήγηση φαρμάκων που κυρίως δρουν στο κέντρο της όρεξης που βρίσκεται στον εγκέφαλο αποδείχθηκε ανεπαρκής, κυρίως λόγω των σοβαρών παρενεργειών που παρουσίασαν τα φάρμακα αυτά όχι μόνο στις εγκεφαλικές λειτουργίες αλλά και σε οργανικά συστήματα. Η μεταβολή του χαρακτήρα του ατόμου, η κατάθλιψη, η πνευμονική υπέρταση θεωρούνται από τις σοβαρότερες παρενέργειες που ανάγκασαν τους ειδικούς να διακόψουν στην πράξη τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων.

Επίσης διάφορα άλλα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν αποδείχθηκαν στην πράξη αναποτελεσματικά.

Η σωστή διατροφική αντιμετώπιση του παχύσαρκου μαζί με την ψυχολογική του υποστήριξη και τη γυμναστική θεωρείται σήμερα η καλύτερη θεραπεία. Τα οργανωμένα κέντρα που επιβάλλουν στον παχύσαρκο τα μέτρα αυτά αποτελούν τη σωστή λύση.

Όμως τι γίνεται με τις χειρουργικές επεμβάσεις και ποιοι καταφεύγουν σε αυτές;

Είναι αναμφισβήτητο ότι πολλοί άνθρωποι δεν διαθέτουν παρά τη σωστή ψυχολογική υποστήριξη τις απαραίτητες ψυχικές δυνάμεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι χειρουργικοί περιορισμοί των διαστάσεως του στομαχιού ή της χειρουργικής παράκαμψης τμήματος του πεπτικού σωλήνα με Bypass που να αποτρέπει την απορρόφηση από το έντερο των τροφών αποτελούν οπωσδήποτε εποικοδομητικές λύσεις. Όμως σε καμία περίπτωση η χειρουργική δεν αποτελεί την πρώτη λύση. Όμως σε κάθε περίπτωση στόχος της θεραπείας κατά της παχυσαρκίας είναι η επίτευξη του τελικού αποτελέσματος.

Άλλωστε, εδώ φαίνεται να ισχύει η κινέζικη παροιμία ‘άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να τρώει το ποντίκι.’


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους δείχνουν τον δρόμο για τη μακροζωία



«Εάν θέλετε να ζήσετε μία μεγάλη σε διάρκεια και υγιεινή ζωή, μπορείτε να ακολουθήσετε τους μοναχούς στο Άγιον Όρος στην Ελλάδα», τονίζει ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης, με αφορμή την εκπομπή «60 λεπτά» του αμερικανικού τηλεοπτικού δελτίου «CBS», που την Κυριακή του Πάσχα παρουσίασε πολλούς από τους ορθόδοξους μοναχούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να ακολουθούν τα λόγια και τα πεπραγμένα του Χριστού.

«Οι μοναχοί έχουν ένα μόνο στόχο, κι αυτός είναι το πώς θα φτάσουν πιο κοντά στο Θεό», είπε ο πατέρας Σεραπίων στην τηλεοπτική εκπομπή.

Οι μοναχοί, πάντως, έχουν επωφεληθεί με έναν απροσδόκητο τρόπο, καθώς ζουν πολλά χρόνια, ενώ πάρα πολύ χαμηλά είναι τα επίπεδα καρκίνου και καρδιοπάθειας. Το δε αλτσχάϊμερ δεν έχει «ακουστεί» ποτέ. Μήπως πρόκειται για το καθαγιασμένο νερό;

Στην πραγματικότητα, όπως λένε οι επιστήμονες, μπορεί να είναι αυτό που τρώνε και όχι αυτό που πίνουν.

«Αυτό που φαίνεται να είναι το «κλειδί», είναι μία δίαιτα στην οποία εναλλάσσονται οι ημέρες κατάλυσης και μη του ελαιόλαδου, καθώς και πολλών φυτικών πρωτεϊνών», είχε πει στην «Ιντεπέντεντ» ο Χάρης Αηδονόπουλος, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Δεν είναι μόνο αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακή Δίαιτα, αλλά και το ότι τρώνε ακόμη με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Τα απλά γεύματα, με κανονικά διαλείμματα, είναι πολύ σημαντικά».

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους τρώνε δύο γεύματα την ημέρα.

«Το «πρώτο γεύμα» διαρκεί δέκα λεπτά, ενώ το δεύτερο διαρκεί κι αυτό ένα δεκάλεπτο», ανέφερε ο Σάιμον. «Δεν υπάρχει κρέας και δεν υπάρχουν συζητήσεις. Ο μόνος ήχος προέρχεται από έναν μοναχό που διαβάζει ιερά κείμενα».

Τα αποτελέσματα φαίνονται εντυπωσιακά. Από τους 1.500 μοναχούς, των οποίων μελετήθηκε η υγεία, μεταξύ 1994 και 2007, κανείς δεν είχε αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα ή του έντερου, ενώ μόλις 11 προσβλήθηκαν από καρκίνο του προστάτη.

Τα οφέλη που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή έχουν ήδη διαφημιστεί και δεν είναι τόσο δύσκολο να την ακολουθήσει κανείς. Πρέπει να τρώει κυρίως φρούτα και λαχανικά, να χρησιμοποιεί βότανα αντί για αλάτι, να αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με ψάρι και πουλερικά και να αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο. Επίσης, πρέπει να πίνει και μερικά ποτηράκια κόκκινου κρασιού. Και το πιο σημαντικό είναι η άσκηση.

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους δεν έχουν μαγκανοπήγαδα, όμως δεν θα τους βρει κανείς να κάθονται στον καναπέ και να βλέπουν τηλεόραση. Στην πραγματικότητα δεν έχουν καθόλου τηλεοράσεις, ή ραδιόφωνα ή εφημερίδες. Αυτό που έχουν, είναι πολύ χειρονακτική εργασία: μαζεύουν φρούτα από τους κήπους, κάνουν καθαριότητα και μεταφέρουν υλικά οικοδομής από τα βουνά με τα μουλάρια τους», καταλήγει το άρθρο του Εθνικού Κήρυκα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα σκαλιά κάνουν καλό στην υγεία...



Μπορεί το απλό κατέβασμα μιας σκάλας να δρα ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό; Ναι, απαντούν οι ειδικοί, αφού πρόσφατα δεδομένα του εργαστηρίου Βιοχημείας της Άσκησης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δημοσιεύονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, δείχνουν πως η έκκεντρη άσκηση, όπως για παράδειγμα το κατέβασμα των σκαλιών, μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για την υγεία του ανθρώπου.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Τζιαμούρτας, επίκουρος καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του εργαστηρίου Βιοχημείας της Άσκησης του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης.

Τα δεδομένα, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν πως η συστηματική έκκεντρη άσκηση μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας (σσ. η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε ενώ καθόμαστε ήρεμοι) κατά 5% και κατά 10% την κατανάλωση θερμίδων που προέρχονται από την καύση λιπών, αλλά και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας τα επίπεδα σακχάρου σ' έναν ασκούμενο.

Μπορεί ακόμη να μεταβάλει το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας τις τιμές των τριγλυκεριδίων κατά 13%, της χοληστερόλης κατά 9%, της «κακής» χοληστερόλης (LDL) κατά 16% και αυξάνοντας τις τιμές της «καλής» χοληστερόλης (HDL) κατά 9%. Αυτές οι προσαρμογές επιτεύχθηκαν ενώ οι ασκούμενοι έκαναν άσκηση 30 λεπτών την εβδομάδα σ' ένα ισοκινητικό μηχάνημα, για ένα χρονικό διάστημα 8 εβδομάδων.

Επιπρόσθετα, μελέτες που τελείωσαν πριν από λίγο καιρό στο ίδιο εργαστήριο δείχνουν πως η συστηματική έκκεντρη άσκηση για δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει και παράγοντες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Ειδικότερα, καταγράφηκε βελτίωση των επιπέδων μιας αντιοξειδωτικής ουσίας του οργανισμού, της γλουταθειόνης, αλλά και μείωση των δεικτών που σχετίζονται με την αλλοίωση των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.

Η έκκεντρη άσκηση, εξηγεί ο ερευνητής, θεωρείτο το «κακό» παιδί μέχρι τώρα, επειδή συντελούσε σε μεγαλύτερα επίπεδα καθυστερημένου πόνου, το κοινώς ονομαζόμενο «πιάσιμο» των μυών. Αν και αυτό είναι αλήθεια, δηλαδή το πιάσιμο είναι μεγαλύτερο με την ασυνήθιστη έκκεντρη άσκηση σε σχέση με τη μειομετρική άσκηση, αυτό το φαινόμενο είναι παροδικό και ο μυς προσαρμόζεται απόλυτα σε μια ενδεχόμενη επανάληψη της ίδιας μορφής έκκεντρης άσκησης.

Είναι δεδομένο πως οι έρευνες θα συνεχιστούν χρησιμοποιώντας την έκκεντρη μορφή άσκηση για να δουν κατά πόσο μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμη και σε άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με την υγεία του ανθρώπου.

Για να πραγματοποιήσουμε διάφορες κινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναφέρει ακόμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιαμούρτας, είναι απαραίτητο να συσταλθούν οι μύες του σώματος. Οι συστολές που πραγματοποιούν οι μύες διαχωρίζονται σε τρεις. Είναι η ισομετρική συστολή, κατά την οποία παράγεται έργο από τους μύες, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το μήκος αυτών, η μειομετρική συστολή, κατά την οποία παράγεται έργο από τους μύες, ενώ ελαττώνεται το αρχικό μήκος του μυός και η έκκεντρη συστολή, στο πλαίσιο της οποίας παράγεται έργο, ενώ αυξάνεται το μήκος του μυός. Η πλειονότητα των καθημερινών μας κινήσεων εμπεριέχει κυρίως έναν συνδυασμό των μειομετρικών και έκκεντρων συστολών.

Υπάρχει τρόπος να διαχωρίζουμε αυτές τις συστολές και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτών σε διάφορους παράγοντες, που σχετίζονται με τη λειτουργία του οργανισμού. Το ανέβασμα των σκαλιών, για παράδειγμα, γίνεται με μειομετρικές συστολές, ενώ το κατέβασμα απαιτεί την έκκεντρη συστολή των τετρακεφάλων μυών για να πραγματοποιηθεί.

Στο εργαστήριο Βιοχημείας της Άσκησης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ ξεκίνησαν εδώ και αρκετό καιρό να γίνονται διάφορα πειράματα για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της μιας ή της άλλης μορφής μυϊκής συστολής σε παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία του ανθρώπου.

Το εργαστήριο Βιοχημείας της Άσκησης στοχεύει στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης στα ερευνητικά πεδία της άσκησης και της αθλητικής διατροφής. Κύριος σκοπός του εργαστηρίου είναι η αποκάλυψη των κυτταρικών και μοριακών μηχανισμών, μέσω των οποίων η άσκηση και η διατροφή επηρεάζουν τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιθανά αίτια της υπνοβασίας




Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το γενετικό ελάττωμα που κάνει πολλούς ανθρώπους να υπνοβατούν το βράδυ. Μελετώντας τέσσερις γενιές μιας οικογένειας υπνοβατών, εντόπισαν το ελάττωμα σε ένα τμήμα του χρωμοσώματος 20. Ακόμα και μία κόπια του ελαττωματικού DNA να φέρει ένας άνθρωπος, σύμφωνα με τις μελέτες των ερευνητών.

Επόμενο στάδιο της έρευνάς τους είναι να αναλύσουν ένα-ένα τα γονίδια αυτού του χρωμοσωμιακού τμήματος για να εντοπίσουν εκείνο ή εκείνα που ευθύνονται για την υπνοβασία. Απώτερος στόχος είναι η επινόηση θεραπειών για την διαταραχή αυτή, η οποία προσβάλλει έως 10% των παιδιών και έναν στους 50 ενήλικες.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εντοπίσει το ή τα υπαίτια γονίδια εικάζουν ότι μάλλον θα ευθύνεται το επονομαζόμενο γονίδιο της «δεαμινάσης αδενοσίνης». Το γονίδιο αυτό είναι ήδη γνωστό ότι σχετίζεται με το στάδιο του ύπνου κατά το οποίο εκδηλώνεται η υπνοβασία.

«Είναι πιθανό να εμπλέκονται αρκετά γονίδια. Αυτό που εμείς εντοπίσαμε, είναι η πρώτη γενετική εστία της υπνοβασίας», δήλωσε ειδικός επιστήμονας. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια από τα γονίδια της περιοχής μας είναι υπεύθυνα. Σίγουρα όμως έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να βρούμε την ρίζα του προβλήματος και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».



Διαβάστε περισσότερα...

Οι λόγοι που ασπρίζουν τα μαλλιά



Η ανεύρεση της αιτίας που ασπρίζουν τα μαλλιά καθώς μεγαλώνουμε, έχει υπάρξει αντικείμενο μελέτης από τους αρχαίους χρόνους. Πρόσφατα ερευνητές ανακάλυψαν τι πραγματικά συμβαίνει και ασπρίζουν τα μαλλιά μας. Η νέα επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην λύση το προβλήματος.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι τα μαλλιά ασπρίζουν ως αποτέλεσμα μια χημικής αντίδρασης που ξεβάφει τα μαλλιά από μέσα προς τα έξω. Η διαδικασία ξεκινά όταν πέσουν τα επίπεδα ενός ενζύμου που βρίσκεται στο θύλακα της τρίχας. Το ένζυμο αυτό ονομάζεται "καταλάση". Η λειτουργία της "καταλάσης" είναι να εξουδετερώσει το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) που φυσιολογικά παράγεται στα μαλλιά. Το αποτέλεσμα της έλλειψης της "καταλάσης" είναι να αυξάνεται η συγκέντρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου στα μαλλιά και τα μαλλιά να ασπρίζουν λόγω καταστροφής της μελανίνης.

Οι ερευνητές γνωστού Πανεπιστημίου στην Αγγλία, αναφέρουν ότι φρενάροντας αυτή την αλυσιδωτή αντίδραση "αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στη διαδικασία το ασπρίσματος των μαλλιών". Η βλάβη αυτή οφείλεται σε αυξημένη "οξείδωση" και καταστροφή αυτών των μηχανισμών. Να σημειωθεί ότι "οξείδωση" είναι η βλάβη που προκαλείται σε δομικά συστατικά του οργανισμού εξαιτίας περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων.

Ο κάθε οργανισμός είναι βέβαια διαφορετικός και επηρεάζεται σε άλλο βαθμό. Σε αυτό το κομμάτι έγκειται και η κληρονομικότητα. Γι' αυτό το λόγο και σε περιόδους έντονου συναισθηματικού στρες αυξάνεται ο βαθμός οξείδωσης και η ταχύτητα με την οποία ασπρίζουν τα μαλλιά μας. Είναι συχνή η δήλωση "άσπρισα μέσα σε μια νύχτα".

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και άσκηση βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση από πλευράς του οργανισμού του φαινομένου. Ήδη έρευνες μας δείχνουν ότι η χορήγηση συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών που εμπλέκονται στη διαδικασία μπορούν να αντιστρέψουν τη βλάβη.


Διαβάστε περισσότερα...

Σοκολάτα: ′Ενα λειτουργικό τρόφιμο






Το γεγονός ότι η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ισορροπημένη διατροφή, μειώνει το ενδεχόμενο εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, οφείλεται σε σημαντικό ποσοστό στα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει. Άλλα από αυτά έχουν πρωταγωνιστήσει σε εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες (όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C το σελήνιο και τα καροτενοειδή), ενώ άλλα, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνητών τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα οι πολυφαινόλες.


Μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών είναι το κακάο και φυσικά τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτό, όπως η λατρεμένη από πολλούς, σοκολάτα. Ποια είναι όμως η συνεισφορά των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ουσιών;


Οι πολυφαινόλες του κακάο προστατεύουν την LDL ('κακή') χοληστερόλη από οξείδωση, πράγμα πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε πως η διαδικασία αυτή αποτελεί το σημαντικότερο από τα πρωταρχικά στάδια της αθηροσκλήρωσης. Η ίδια αντιοξειδωτική προστασία ασκείται και σε άλλες λιποπρωτείνες.


Σε άλλη μελέτη που έγινε με τις πολυφαινόλες του κακάο, φάνηκε πως αυτές ασκούν προστατευτική επίδραση και στο DNA, ιδιαίτερα από την αλλοίωση που μπορεί να υποστεί από διάφορες μορφές ακτινοβολίας, όπως την UV-C. Οι ακτίνες UV-C είναι οι πιο επικίνδυνες και αυτές με τη μεγαλύτερη ενέργεια. Στο παρελθόν, δόθηκε λίγη σημασία στις ακτίνες αυτές, αφού φιλτράρονταν κανονικά από το στρώμα του όζοντος και δεν έφταναν στη γη. Ωστόσο, οι λεπτύνσεις και οι τρύπες της στιβάδας του όζοντος προκαλούν πλέον μεγαλύτερη ανησυχία, σχετικά με την έκθεση στη UV-C ακτινοβολία.


Ακόμα, οι πολυφαινόλες του κακάο φαίνεται να αναγεννούν τη βιταμίνη Ε επιτείνοντας έτσι την αντιοξειδωτική της δράση.


Το σημαντικότερο όμως στοιχείο που προκύπτει από πλειάδα ερευνών είναι πως οι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών του κακάο, δεν ισχύουν μόνο in vitro (εργαστηριακά) αλλά και in vivo (στη ζωή) πράγμα που μπορεί να μας οδηγήσει στις πρώτες διαιτητικές συστάσεις για το κύριο προϊόν του κακάο, τη σοκολάτα.


Σε μικρές λοιπόν ποσότητες (25 – 30 γρ.), η σοκολάτα εξακολουθεί να κατέχει σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών, χωρίς να αποδίδει 'απαγορευτικά' ποσά ζάχαρης, λίπους και συνεπώς θερμίδων και έτσι μπορεί να ενσωματωθεί στο εβδομαδιαίο πλάνο μιας ισορροπημένης διατροφής.


Χαρακτηριστικά παραθέτουμε πίνακα με τις περιεκτικότητες της σοκολάτας σε πολυφαινόλες. Ας τονισθεί δε, πως η κατεχίνη και η επικατεχίνη (που ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών) μεταβολίζονται πλήρως στον ανθρώπινο οργανισμό.



Dark ChocolateMilk Chocolate
Πολυφαινόλες συνολικά8,4 g/Kg5 g/Kg
Procyanidins συνολικά4,7 g/Kg0,7 g/Kg
Κατεχίνη και επικατεχίνη0,5 g/Kg0,2 g/Kg



Αξιοσημείωτο είναι τέλος και το γεγονός, ότι η κατανάλωση σοκολάτας δεν επιφέρει αρνητικές διαφοροποιήσεις στο κλάσμα της χοληστερόλης, αν και κάτι τέτοιο θα φάνταζε ικανό, από τη στιγμή που η σοκολάτα περιέχει 2 βασικά κορεσμένα λιπαρά, το στεατικό (κατά 35%) και το παλμιτικό (κατά 25%).


Η 'ουδέτερη' στάση της σοκολάτας απέναντι στη χοληστερόλη μας, οφείλεται στο ότι το στεατικό αποτελεί την εξαίρεση στο κανόνα και δεν αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, όπως τα άλλα κορεσμένα λιπαρά. Έτσι η όποια αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη του άλλου κορεσμένου λιπαρού, του παλμιτικού, αντισταθμίζεται βέλτιστα από τις θετικές επιδράσεις που έχει το ελαϊκό οξύ, βασικό μονοακόρεστο λιπαρό της σοκολάτας!




Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώρα για τη γιορτή της μητέρας που ενισχύουν τα αδέσποτα



Η γιορτή της Μητέρας πλησιάζει, στις 8/5. Ανταποδώστε στη μητέρα σας την φιλοζωϊα που σας δίδαξε χαρίζοντας της δώρα που βοηθάνε ζωάκια που έχουν ανάγκη! Το σκέφτηκαν για εσάς τα φιλοζωϊκά σωματεία και σας προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από διακοσμητικά, μπρελόκ όπως το σωματείο Stray, κοσμήματα ή μπλουζάκια όπως του συλλόγου Άργους ''Λαϊζα'' χειροποίητα ή μεταχειρισμένα αντικείμενα, βιβλία και είδη ρουχισμού που μπορείτε να δωρίσετε ενώ παράλληλα με τα χρήματα που πληρώνετε για αυτά, βοηθάτε το έργο τους: την στείρωση, τον εμβολιασμό και την περίθαλψη δεκάδων αδέσποτων ζώων!

Ακόμα όμως και για τις συνήθεις αγορές σας, όπως τροφές για το ζώο σας ή άμμο για τη γάτα, μπορείτε να ενισχύσετε pet shops που δεν πωλούν ζώα ή ακόμα καλύτερα pet shops, που προσφέρουν μέρος των εσόδων τους σε φιλοζωϊκά σωματεία, όπως εδώ. Χαρίστε ένα μπωλάκι γα το ζώο της μητέρας σας ή μία ταυτότητα με το τηλέφωνο της επάνω και βοηθήστε την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης.

Διαβάστε περισσότερα...

Η άμεση παρέμβαση βοηθά στις αναπτυξιακές διαταραχές



Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική τους εξέλιξη. Ο εγκέφαλος κατά τη γέννηση είναι το πιο ανώριμο όργανο του σώματος.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα των πληροφοριών (των ερεθισμάτων από το περιβάλλον δηλαδή) θα ενισχύσουν τη θέση τους και θα συνδεθούν με άλλα ή θα ατροφήσουν και θα εξαλειφθούν.

Έτσι, η έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις αναπτυξιακών διαταραχών αλλάζει την πρόγνωσή τους, δηλαδή οδηγεί σε καλύτερη έκβαση ή και σε θεραπεία. Όπως αναφέρει σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο www.e-psyhology.gr η ψυχολόγος Τριανταφυλλιά Χρήστου, πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πρώιμων διαταραχών έχει ως αποτέλεσμα να καταλήξουν σοβαρές διαταραχές της σχολικής, της εφηβικής και της ενήλικης ζωής. (Περίπου τα 2/3 των παιδιών ηλικίας 3 ετών που εμφανίζουν κάποιου είδους ψυχική διαταραχή, όταν επανεκτιμηθούν στα 8 ή στα 12 χρόνια τους, παρουσιάζουν πλέον σοβαρή ψυχική διαταραχή).





Το 16% των παιδιών σχολικής ηλικίας με αναπτυξιακά και ψυχικά προβλήματα που δεν διαγνώστηκαν και δεν έλαβαν εξειδικευμένη φροντίδα πριν από τα 5 έτη της ηλικίας έχει κακή πρόγνωση.

Ο ρόλος νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων και φροντιστών παιδιών βρεφικής και νηπιακής ηλικίας είναι συχνά καθοριστικής σημασίας. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες είναι οι άνθρωποι που έχουν την πιο συχνή και πολύωρη επαφή με τα παιδιά αυτής της ηλικίας μετά τους γονείς.





Για αυτό τον λόγο καθώς επίσης με βάση την εμπειρία και την κατάρτιση τους, είναι συνήθως σε θέση να διακρίνουν το παιδί που παρουσιάζει καθυστέρηση σε οποιονδήποτε τομέα της ανάπτυξης ή γενικά «κάτι που δεν πάει καλά» σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Επιπλέον, οι γονείς πολλές φορές, παρά το γεγονός ότι «κάτι» τους ανησυχεί, πέφτουν στην παγίδα της άρνησης, καθώς δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν ότι το παιδί θα ματαιώσει τις προσδοκίες τους.

Οι παιδαγωγοί, λοιπόν, καλούνται να επισημάνουν στους γονείς όποιες δυσκολίες διακρίνουν ή να τους παραπέμψουν σε κάποιον ειδικό: παιδίατρο, ψυχολόγο, παιδοψυχίατρο όχι για να στιγματίσουν, αλλά για να βοηθήσουν παιδί και γονείς. Η άμεση συνεργασία ειδικών, παιδαγωγών και γονέων εξασφαλίζει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για το κάθε παιδί.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπερπροστασία: 10 στοιχεία που δείχνουν ότι το έχεις παρακάνει!




Η υπερπροστασία των γονιών μπορεί να εκδηλωθεί και να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που ανησυχούν υπερβολικά να μη νιώσει το παιδί τους το αίσθημα της ματαιότητας και της απόρριψης είναι και αυτοί που το κρατούν “δέσμιο” των ανησυχιών τους.

Είναι σημαντικό το παιδί να εκπαιδεύεται στη ρεαλιστική αντιμετώπιση της ζωής, που λέει ότι η προσπάθεια είναι αυτή που δίνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να κατακτήσουμε το στόχο μας. Παιδί ελέυθερο και ανεξάρτητο είναι αυτό που θα ξέρει να ανταπεξέλθει στις κυρώσεις που ενδεχομένως θα έχει μια συμπεριφορά του. Η εμπειρία της αποτυχίας βοηθά το παιδί να ωριμάσει και του δίνει κίνητρα για να προσπαθήσει περισσότερο.

Πότε λοιπόν πρέπει να ανησυχείς ότι ο προστατευτικός κλοιός που φτιάχνεις γύρω από το παιδί σου είναι πολύ σφιχτός;

1. Όταν χωρίς το παιδί σου να έχει κάποια πιστοποιημένη δυσκολία μάθησης έχει παραπάνω εκπαιδευτές απο ότι πραγματικά χρειάζεται που το βοηθούν στα μαθήματα του σχολείου.

2. Όταν φαντασιώνεσαι πως το παιδί σου μπορεί να γίνει επαγγελματίας αθλητής, μουσικός ή οτιδήποτε άλλο έστω και αν κανείς προπονητής ή ειδικός του θέματος δεν έχει προβλέψει κάτι τέτοιο.

3. Όταν για ένα διαγώνισμα που θα έχει στο σχολείο το έχεις υποβάλλει σε διάφορα χρονοβόρα τεστ προετοιμασίας στο σπίτι.

4. Όταν αφού σε καλέσουν απο το σχολείο για την αποβολή που χρέωσαν στο παιδί σου, επειδή έκανε κάτι ανάρμοστο, εσύ φτάσεις με όλα τα μετάλλια και τις καλές κριτικές που έχει πάρει απο το νηπιαγωγείο για να τους πείσεις ότι δεν φταίει σε τίποτα.

5. Όταν συστηματικά αναλαμβάνεις τις δικές του ευθύνες και λύνεις τα δικά του προβλήματα πχ. ζητάς να δέσει τα παπούτσια του και επειδή αργεί αποτελειώνεις τη δουλειά.

6. Όταν είσαι διατεθειμένος να κάνεις ολόκληρο ταξίδι μέχρι το σχολείο για να του δώσεις το βιβλίο που ξέχασε στο σπίτι ώστε να μην το ανακαλύψει ο δάσκαλος του.

7. Όταν λύνεις εσύ τις “δύσκολες” ασκήσεις ή είσαι διατεθειμένος και ελαστικός στο να αντιγράψει απο το βιβλίο με τις απαντήσεις μόνο και μόνο για να μην εκτεθεί στη δασκάλα του ότι δεν ξέρει.

8. Όταν αφού τσακωθεί με κάποιον στο σχολείο, πηγαίνεις να ζητήσεις το λόγο απο το άλλο παιδί ή απο τους γονείς του παιδιού.

9. Όταν παρεμβαίνεις χωρίς να υπάρχει λόγος στο χώρο του και τα πράγματα του με τη δικαιολογία ότι ψάχνεις στοιχεία για να προλάβεις πιθανές “απειλές” που φαντάζεσαι ότι μπορεί να προκύψουν.

10. Όταν παρουσιάζεις αναληθή στοιχεία για τα κατορθώματα του παιδιού σου ώστε να ανεβάσεις το “κύρος” και την “αξία” του στους φίλους σου. Ότι και να έχει καταφέρει ενα παιδί είναι σημαντικό έστω και αν στα μάτια μας φαίνεται λίγο και ασήμαντο.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα υπέρ και τα κατά της τιμωρίας



Δεν υπάρχει ούτε ένας γονιός ο οποίος δεν έχει τιμωρήσει κάποια στιγμή το παιδί του, που ξέφυγε από τα όρια. Ποιος είναι όμως ο ρόλος της τιμωρίας; Είναι αποτελεσματική ή απλώς βοηθά τους γονείς να εκτονωθούν;

Διαβάστε τα είδη της τιμωρίας και την «αποτελεσματικότητα» του καθενός, όπως τα αναλύει ο ψυχολόγος Ευάγγελος Καναβιτσάς στο www.e-psyhology.gr.

Σωματική τιμωρία: Ιδιαίτερα επικίνδυνη στο να δημιουργήσει άβουλα, φοβισμένα και επιθετικά παιδιά. Ωστόσο, άλλο η συστηματική σωματική τιμωρία κι άλλο η απώθηση, η σωματική καθοδήγηση του παιδιού στον χώρο.

Τεχνική του διαλείμματος: Απομάκρυνση του παιδιού μέχρι να ηρεμήσει και να συμμορφωθεί. Σχετικά ακίνδυνη, αν το παιδί αποφασίζει πότε θα επιστρέψει κι αν του κάνουμε σαφές πως δεν αποδοκιμάζουμε το ίδιο αλλά τη συμπεριφορά του.

Απειλές για φαντάσματα, δράκους κ.τ.λ.: Μπορούν να αποτελέσουν αίτια φοβιών και άλλων αγχωδών διαταραχών στα παιδιά και τα κάνουν να νιώθουν απροστάτευτα.

Απαγόρευση πρόσβασης σε παιχνίδια, τηλεόραση κ.τ.λ.: Σχετικά ακίνδυνη τακτική, αρκεί τα αντικείμενα των οποίων την πρόσβαση απαγορεύουμε στο παιδί να μην αποτελούν σύμβολα της αγάπης μας για αυτό.

Ανάθεση αντιγραφής ή αποστήθισης κειμένων: Δίνουν το μήνυμα στα παιδιά πως μάθηση = αγγαρεία.





Σε κάθε περίπτωση το παιδί πρέπει να νιώθει ότι το σεβόμαστε, ότι τιμωρούμε τη συμπεριφορά του κι όχι την προσωπικότητά του, ότι η τιμωρία είναι η φυσική συνέπεια της πράξης του κι όχι η εκδήλωση της απόρριψής του από μας. Τέλος, όσο περισσότερο ενισχύουμε το παιδί με επαίνους και πράξεις για τις θετικές του συμπεριφορές, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να το τιμωρούμε για τις αρνητικές του.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η άνοιξη ευνοεί τη νευρική ανορεξία





Τα «παιδιά της άνοιξης» έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν νευρική ανορεξία στη ζωή τους, ενώ τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο, έχουν μικρότερο κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.  Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση του medical news.gr οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Νευρολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Κέντρου Ανθρώπινης Γενετικής Wellcome Trust, εκτιμούν ότι το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται στο διαφορετικό επίπεδο της θερμοκρασίας, έκθεσης στον ήλιο (άρα και παραγόμενης βιταμίνης D) και των μολύνσεων, καθώς και στη διαφορετική διατροφή της εγκύου μητέρας κατά την άνοιξη, σε σχέση με άλλες εποχές του χρόνου.

Πάντως άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η αυξημένη πιθανότητα για νευρική ανορεξία είναι μικρή και μπορεί να οφείλεται σε πολλές άλλες αιτίες.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γονείς δεν μπορούν να ελέγξουν τα… ταξίδια στο Internet


Μόνο ένας στους τέσσερις γονείς μπορεί και ελέγχει πλήρως τις ιστοσελίδες στις οποίες περιηγούνται τα παιδιά τους, ποσοστό το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε.. Στην Ευρώπη παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις πάνω σε αυτό το θέμα μεταξύ των κρατών μελών, με τα ποσοστά γονικού ελέγχου στο Internet να ποικίλλουν από 54% στη Βρετανία έως 9% στη Ρουμανία, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Εκτός από τη χρήση του γονικού ελέγχου, το 70% των γονέων που ρωτήθηκαν στην έρευνα ΕUKidsOnline, δήλωσε ότι ρωτά τα παιδιά για τη δραστηριότητά τους στο Διαδίκτυο. Το 58% των γονέων υποστηρίζει ότι μένει δίπλα τα παιδιά του, όταν αυτά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία των προγραμμάτων λογισμικού γονικού ελέγχου (26 δημοφιλή εργαλεία γονικού ελέγχου για προσωπικούς υπολογιστές, τρία για κονσόλες παιχνιδιών και δύο για κινητά τηλέφωνα) ελέγχθηκαν από το πρόγραμμα SIP-BENCH.
Τα «εργαλεία» λογισμικού ελέγχθηκαν σύμφωνα με τέσσερα κριτήρια: Λειτουργικότητα, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και χρηστικότητα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 84% των προγραμμάτων λογισμικού επιτρέπει στους γονείς να αποκλείουν την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες, είναι όμως λιγότερο αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα του αποκαλούμενου περιεχομένου web 2.0, όπως π.χ. ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ή ιστολόγια.
Στη μελέτη διαπιστώνεται, επίσης, ότι το υπάρχον λογισμικό είναι κατάλληλο για φιλτράρισμα διαδικτυακού περιεχομένου για ενήλικες, αλλά ότι παραμένει πιθανότητα τουλάχιστον 20% να μπορέσουν να περάσουν μέσα από τα φίλτρα τους ιστοσελίδες ακατάλληλες για παιδιά και ιδίως εκείνες που ενθαρρύνουν τους νέους να βλάψουν τον εαυτό τους (δικτυακοί τόποι που προωθούν την ανορεξία, την αυτοκτονία ή τον αυτοακρωτηριασμό). Ταυτόχρονα, μπλοκάρονται άλλοι ιστότοποι που περιλαμβάνουν περιεχόμενο ειδικά προορισμένο για παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση από μαθητή του δημοτικού με θέμα: «Τι να ζητήσω από τον Θεό».



«Θεέ μου, απόψε σου ζητάω κάτι που το θέλω πάρα πολύ.



Θέλω να με κάνεις τηλεόραση!

Θέλω να πάρω τη θέση της τηλεόρασης που είναι στο σπίτι μου. Να έχω το δικό μου χώρο. Να έχω την οικογένειά μου γύρω από μένα. Να με παίρνουν στα σοβαρά όταν μιλάω.

...Θέλω να είμαι το κέντρο της προσοχής και να με άκουνε οι άλλοι χωρίς διακοπές η ερωτήσεις.

Θέλω να έχω την ίδια φροντίδα που έχει η τηλεόραση όταν δεν λειτουργεί... Όταν είμαι τηλεόραση, θαχω την παρέα του πατέρα μου όταν έρχεται σπίτι από τη δουλειά, ακόμα κι αν είναι κουρασμένος. Και θέλω τη μαμά μου να με θέλει όταν είναι λυπημένη και στενοχωρημένη, αντί να με αγνοεί?

Θέλω τ' αδέλφια μου να μαλώνουν για το ποιος θα περνάει ώρες μαζί μου.

Θέλω να νοιώθω ότι η οικογένειά μου αφήνει τα πάντα στην άκρη, πότε πότε, μόνο για να περάσει λίγο χρόνο με μένα. Α και το τελευταίο, κάνε με έτσι ώστε να τους κάνω όλους ευτυχισμένους και χαρούμενους.

Θεέ μου, δε ζητάω πολλά.

Θέλω μόνο να γίνω σαν μια τηλεόραση!»



H δασκάλα που το διάβασε (καθώς βαθμολογούσε) την έκανε να κλάψει.

Ο σύζυγός της που μόλις είχε μπει στο σπίτι, τη ρώτησε: «τι συμβαίνει;»

Αυτή απάντησε: «Διάβασε αυτή την έκθεση, την έχει γράψει ένας μαθητής μου».

Ο σύζυγος είπε: «Το καημένο το παιδί. Τι αδιάφοροι γονείς είναι αυτοί!»

Τότε αυτή τον κοίταξε και είπε: «Αυτή η έκθεση είναι του γιου μας!..»



Διαβάστε περισσότερα...

Τριήμερο εθελοντισμού



Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του Νομού Πιερίας, μαζί με την «Ποδηλατική Από-δραση», οργανώνει την 6η, 7η και 8η Μαΐου 2011, την πρώτη γιορτή εθελοντισμού στον κεντρικό πεζόδρομο Κατερίνης.

Ομάδες και σύλλογοι ενεργών πολιτών του νομού, οι οποίες με την παρουσία τους προάγουν την ιδέα της εθελοντικής προσφοράς στην κοινωνία, έκριναν σκόπιμο να έρθουν πιο κοντά στους πολίτες και μέσα από αυτή τη τριήμερη παρουσίαση του έργου τους, να ενημερώσουν και να προτρέψουν και άλλους να συμμετέχουν στις δράσεις τους.

Πρόκειται για μια σημαντική εκδήλωση που θα δώσει τη δυνατότητα και στις ίδιες τις εθελοντικές οργανώσεις να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις.

Έτσι, από το απόγευμα της Παρασκευής 6 Μαΐου και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 7 Μαΐου, ο κεντρικός πεζόδρομος της Κατερίνης θα γεμίσει χρώματα και ζωντάνια. Ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια θα στηθούν, όπου θα παρουσιάζονται οι δράσεις των φορέων, ενώ οι διερχόμενοι πολίτες θα ενημερώνονται για τους σκοπούς που υπηρετεί ο κάθε σύλλογος - ομάδα από μέλη του που θα βρίσκονται εκεί.

Με την ευκαιρία αυτή, θα γίνουν και τα εγκαίνια της νέας περιόδου εθελοντικής πυροπροστασίας 2011 και το 4ο κατά σειρά «Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος». Επίσης, θα παρουσιαστούν 4 νέες ομάδες/δράσεις, που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των πεζών.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης σάς καλεί να συμμετάσχετε στην 1η Γιορτή Εθελοντισμού και να στηρίξετε ενεργά τις δράσεις της ομάδας μας, αφιερώνοντας λίγες ώρες από τον ελεύθερό σας χρόνο.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας θα συμμετέχει στη γιορτή με 5 περίπτερα:

1. «Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος 2011»

Εθελοντική πυροπροστασία του Ολύμπου και των Πιερίων. Θα λειτουργήσει 3ο παρατηρητήριο στην Πλάκα Λιτοχώρου και υπολογίζεται πως φέτος θα συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 συμπολίτες μας. Δηλώστε συμμετοχή το επόμενο Σαββατοκύριακο στο περίπτερο 1!

2. «500 Παιδικά Βιβλία για τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη»

Φέρτε στο περίπτερο 2 παιδικά βιβλία που δεν τα χρειάζεστε! Τα έχει ανάγκη το τμήμα παιδικού βιβλίου της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης. Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ούτε ντροπή, ούτε μειονέκτημα. Χαριστικό παζάρι παιδικού βιβλίου! Αδειάστε τα ράφια της βιβλιοθήκης σας και δημιουργήστε χώρο, χαρίζοντας.

3. «Οικιακή κομποστοποίηση»

Μπορούμε να μειώσουμε κατά 35% τα σκουπίδια μας, κάνοντας τη διαλογή των σκουπιδιών στη βάση. «Δίνω ζωή στα σκουπίδια μου» στο περίπτερο 3. Κατασκευάστε έναν κομποστοποιητή στον κήπο σας με απλά υλικά και αρχίστε σήμερα. Ελάτε να μάθετε τι πετάμε στον κομποστοποιητή και πώς τον λειτουργούμε.

4. «Τηγανέλαιο & Ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων»

Ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρων νερού, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια! Το χρησιμοποιημένο λάδι δεν το πετάμε στο νεροχύτη! Το μαζεύουμε. Ανακυκλώστε μαζί μας. Αδειάστε το στο βαρέλι της ομάδας μας που έχουν ζωγραφίσει οι μαθητές της Βρίας, στο περίπτερο 4.

5. «Για τον πεζόδρομο της πόλης μου»

Δεν πάει άλλο! Η κατάσταση στον πεζόδρομο της πόλης μας βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τον εξευτελισμού του νόμου και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Θέλουμε πίσω τον πεζόδρομό μας! Υπάρχει λύση; Ναι! Ελάτε στο περίπτερο 5 της ομάδας μας να το συζητήσουμε και να δράσουμε όλοι μαζί!

6. «Ποδηλατώ για την πόλη μου»

Μια δράση διαρκείας, εδώ και τρία χρόνια, με βασικό αίτημα την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας. Την Κυριακή 8 Μαΐου 2011, στις 11:00 το πρωί συμμετέχουμε στην 4η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία. Ορθοπεδαλιές από την Κεντρική Πλατεία ως την Παραλία και επιστροφή. Ενώνουμε τις φωνές μας και απαιτούμε έργα, γιατί από λόγια, υποσχέσεις και εξαγγελίες είμαστε χορτάτοι. Χωρίς περίπτερο!

Την Παρασκευή το βράδυ, μουσική συναυλία με ροκ μουσική στην κεντρική πλατεία Κατερίνης.

Παρακαλούνται τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών, οι φίλες και οι φίλοι που συμμετείχαν στις παραπάνω δράσεις να στηρίξουν με την ενεργό συμμετοχή τους την 1η Γιορτή Εθελοντισμού στην πόλη μας. Τα περίπτερα ενημέρωσης της ομάδας θα στηθούν στον πεζόδρομο, μεταξύ της κεντρικής Πλατείας και της οδού Κύπρου.


Διαβάστε περισσότερα...

Smoothies ή χυμό;




Τα υπέρ και τα κατά!
Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε πέντε φρούτα και λαχανικά, όμως αυτός ο στόχος σπάνια επιτυγχάνεται.
Είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ωφέλημα για τον οργανισμό. Παρέχουν στον οργανισμό πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παράλληλα μας δίνουν και ενέργεια και μας ενυδατώνουν. Όμως η αξία τους δεν είναι μόνο θρεπτική είναι και λειτουργική, εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία που πεπτικού συστήματος.

Τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν πορτοκαλί χρώμα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία είναι μια αξιόλογη ομάδα αντιοξειδωτικών. Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία επίσης έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και παράλληλα ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει τα μικρογεύματα (σνακ) να είναι εύκολα στη μεταφορά και να καταναλώνονται γρήγορα. Τα περισσότερα φρούτα, για να καταναλωθούν, χρειάζονται πλύσιμο ή καθάρισμα και επίσης έχουν αρκετό βάρος! Όμως, υπάρχει λύση. Η λύση είναι οι χυμοί.

Οι χυμοί μεταφέρονται και τους βρίσκουμε εύκολα, μπορούν να καταναλωθούν γρήγορα και οπουδήποτε (στη δουλειά, στο σχολείο, στο δρόμο). Είναι ένα υγιεινό σνακ το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας σε φρούτα και λαχανικά.

Εκτός από τους χυμούς, υπάρχουν και τα smoothies, για κάποιον που θέλει να κάνει το σνακ του περισσότερο πλήρες. Τα smoothies είναι αλεσμένα φρούτα και λαχανικά στα οποία προστίθεται γάλα ή γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος, μέλι ή μούσλι.

Αναμφισβήτητα και τα δυο είναι μια καλή και υγιεινή επιλογή. Αν όμως προκύψει το δίλημμα τι να επιλέξω «smoothies ή χυμό;» καλό είναι να γνωρίζουμε ότι:

1. Τα smoothies οξειδώνονται πιο αργά από τους χυμούς.
2. Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, γιατί τα φρούτα πολτοποιούνται.
3. Απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό (λόγω των φυτικών ινών)
4. Αποδίδουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τους χυμούς (γιατί περιέχουν γάλα, γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος)
5. Παρασκευάζονται με μπλέντερ και όχι αποχυμωτή.

Αντίθετα, οι φυσικοί χυμοί:

1. Δεν πρέπει να μένουν αρκετή ώρα εκτεθειμένοι, γιατί οξειδώνονται εύκολα.
2. Απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό.
3. Όταν αγοράζουμε συσκευασμένους χυμούς, καλό είναι να επιλέγουμε αυτούς που βρίσκονται σε αδιαφανή συσκευασία, ώστε να προστατεύονται από τον ήλιο.
4. Αποδίδουν λίγες θερμίδες και δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.

Τέλος, αν κάποιος επιλέξει χυμό, θα ωφεληθεί περισσότερο αν προσθέσει τις ίνες των φρούτων (οι οποίες απομακρύνθηκαν κατά το στύψιμο) και επίσης να αν επιλέξει φρούτα και λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το λάιμ ή το λεμόνι), ώστε να αυξηθεί ο χρόνος απορρόφησης από τον οργανισμό. Εναλλακτικα, υπάρχουν και τα ροφήματα φρούτων και λαχανικών που έχουν ούτως ή άλλως μεγαλύτερη περιεκτικότητα φυτικών ινών από τους χυμούς των φρούτων.


Πηγή:http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος



Δωρεάν εξετάσεις από τη Δευτέρα.

Αφιερωμένη στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος θα είναι η επόμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

Από τις 9 έως τις 13 Μαΐου δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να καλέσουν στο 800 11 11 2 22 , ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος εξετάζονται περίπου 2.500 περιστατικά και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα από τα δέκα είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης, λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0% και 8%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 90% των μελανωμάτων μπορούν να θεραπευτούν αν διαγνωστούν έγκαιρα.



Δείτε επίσης: 
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει η μελέτη για τη συγχώνευση των νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα



Δημιουργείται ένα νοσοκομειακό συγκρότημα και επτά νοσοκομειακοί κύκλοι.
Η δημιουργία ενός νοσοκομειακού συγκροτήματος με ενιαία διοίκηση, καθώς και επτά νοσοκομειακών κύκλων στα οποία θα ενταχθούν 29 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων της χώρας, το οποίο εκπόνησε και παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λυκούργος Λιαρόπουλος.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, που αφορά στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, επισήμανε ότι οι βασικοί άξονες των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων είναι: ο κοινός διοικητής, η κοινή διοίκηση, οι συγχωνεύσεις μονάδων εντός των νοσοκομείων, η συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων με την ανταλλαγή προσωπικού και μονάδων και η μετατροπή ενός ή δύο μικρών νοσοκομείων σε εξειδικευμένες μονάδες ή σε Κέντρα Υγείας.

Τόνισε ακόμη ότι, ενώ η Ελλάδα είναι 6η χώρα παγκοσμίως με τις μεγαλύτερες δαπάνες υγείας (που το 2009 έφτασαν στα 25 δισ.), οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν είναι ανάλογες του ύψους των δαπανών και ότι για αυτό επιβάλλεται η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων. Υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι υπερπλήρη σε γιατρούς και κλίνες, ενώ αντιθέτως, υπάρχει έλλειψη νοσηλευτών. Ανέφερε ακόμη ότι για τους μισθούς των 106.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία καταβάλλονται 2,8 δισ. ενώ το 2011 θα καταβληθούν 2,35 δισ. για τις προμήθειες φαρμάκων, ποσό το οποίο δεν πρέπει να ξεπεραστεί, ενώ το 2012 θα δοθούν άλλα 350 εκατομμύρια για αυτές τις δαπάνες. Παράλληλα επισήμανε ότι αν δεν τηρηθεί ο προϋπολογισμός την 1/1/2012 δεν θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί το 40% των νοσοκομείων.

Να σημειωθεί ότι ο διάλογος για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη ημέρα και στις 2 Ιουνίου θα γίνει πραγματικότητα η συγχώνευση των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο του διαλόγου οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Αρις Μπουσουλέγκας και Χρήστος Ζηλίδης θα εισηγηθούν τις επιστημονικές προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων που υπάγονται στις αρμοδιότητές στους στις 25 Μαϊου.

Το τμήμα του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων που αφορά τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπει την ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας στη ΥΠΕ Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τη δημιουργία ενός συγκροτήματος με ενιαία διοίκηση που περιλαμβάνει τη συλλειτουργία των νοσοκομείων Πέλλας και Ημαθίας (νοσοκομεία Έδεσσας, Γιαννιτσών, Βέροιας και Νάουσας). Στους επτά νοσοκομειακούς κύκλους περιλαμβάνονται :
-Ο κύκλος Παπαγεωργίου - Πάρκο Υγείας στον οποίο θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 424, το νέο Παιδιατρικό, Κατερίνης και Πέτρας Ολύμπου.

- Ο κύκλος Παπανικολάου στον οποίο θα ενταχθούν το Γεννηματάς και το Άγιος Δημήτριος.

- Ο κύκλος ΑΧΕΠΑ στον θα ενταχθούν το Θεαγένειο και τον Ειδικών Παθήσεων - Λοιμωδών.

- Ο κύκλος Ιπποκρατείου στον οποίο θα ενταχθούν το Άγιος Παύλος, το Β’ ΙΚΑ, το Δερματικών και Αφροδισίων Παθήσεων και το νοσοκομείο Χαλκιδικής.

- Ο κύκλος Κιλκίς στο οποίο θα ενταχθεί το ΚΥ Γουμένισσας.

- Ο κύκλος Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Σερρών, Δράμας και Καβάλας.

- Ο κύκλος Θράκης - Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.

Το σύνολο του επιχειρησιακού σχεδίου για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων παρουσιάζεται στη ιστοσελίδα

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Πολύζος, ανέφερε ότι από την προσεχή Δευτέρα θα καταβληθεί το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση των οφειλών προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων που αφορούν το διάστημα από την αρχή του έτους μέχρι των Απρίλιο. Πρόσθεσε ακόμη ότι σύντομα θα μπουν στο ενιαίο σύστημα πληρωμών τα οφειλόμενα για την υπερωριακή απασχόληση στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ. Ο κ. Πολύζος αναφερόμενος στα νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης και 4ης ΥΠΕ τόνισε ότι ο αριθμός των κλινών τους ανέρχεται στις 9007, ενώ ο αριθμός των τμημάτων στα 471. Συγκεκριμένα τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν 6.582 κλίνες και 301 κλινικές/τμήματα, της Δυτικής Μακεδονίας 707 κλίνες και 82 κλινικές/τμήματα και της Ανατολικής Μακεδονίας1703 κλίνες και 118 κλινικές/τμήματα. Ο κ. Πολύζος ανάφερε ότι πριν αρχίσει η συνεργασία των νοσοκομείων θα πρέπει να μειωθούν οι κλίνες σε ποσοστό 10-20% και να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες από 100 συντονιστές διευθυντές, χωρίς να θιγούν αυτοί οι εργαζόμενοι.

Την αντίδρασή τους στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Στρατής Πλωμαρίτης και το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Θοδωρής Ζδούκος, κρατώντας πανό με συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Περίθαλψη - Να μη κλείσει καμία κλινική του ΕΣΥ».


Διαβάστε περισσότερα...