Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Το προβληματικό σπέρμα προκαλεί ασθένειες στα παιδιά

 

 

Η μετάδοση αυτής της ασθένειας δεν γίνεται γενετικά, αλλά μέσω του σπέρματος που έχει επηρεαστεί από την κακή διατροφή.

Αν οι άνδρες ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά τότε αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά τους, ακόμα κι αν αυτά έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε στην Αυστραλία σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έρευνα, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η διατροφή του πατέρα συνδέεται με την υγεία των παιδιών του, σύμφωνα με τους συντάκτες της.

Οι ερευνητές έδιναν σε μία ομάδα αρσενικών ποντικιών τροφή πλούσια σε λιπαρά μέχρι που αυτά έγιναν παχύσαρκα και άρχισαν να εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2. Στη συνέχεια ζευγάρωσαν αυτά τα ποντίκια με θηλυκά κανονικού βάρους, εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Μάργκαρετ Μόρις.

Αν και τα ποντίκια που γεννήθηκαν τρέφονταν υγιεινά, μόλις έφτασαν στην ενηλικίωση εμφάνισαν δυσανεξία στη γλυκόζη και προβλήματα στην παραγωγή ινσουλίνης, πρόσθεσε η Μόρις.

"Αν αυτό που είδαμε στα ποντίκια βρεθεί και στους ανθρώπους, τότε θα μπορούσε να εξηγηθεί για ποιο λόγο εμφανίζεται διαβήτης σε όλο και νεότερους ανθρώπους", επεσήμανε η Μόρις.

Η μετάδοση αυτής της ασθένειας δεν γίνεται γενετικά, αλλά μέσω του σπέρματος που έχει επηρεαστεί από την κακή διατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

"Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι υπέρβαρες μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ευτραφή παιδιά και ότι το βάρος της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές ασθένειες των παιδιών", δήλωσε η Μόρις.

Ομως μέχρι στιγμής "δεν είχε ποτέ ερευνηθεί" η επιρροή που έχει το περιβάλλον του πατέρα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η διατροφή του, στους απογόνους του.

Σύμφωνα με τη Μόρις λοιπόν "οι άνδρες πρέπει να φροντίζουν όπως και οι γυναίκες να τρώνε υγιεινά και να μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ αλλα και το κάπνισμα" πριν αποκτήσουν παιδιά

Πηγή: http://www.newsit.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Ιός απελευθερωμένων γυναικών



Η εμβολιαστική κάλυψη των Ελληνίδων απέναντι στον ιό, που είναι το κύριο αίτιο του καρκίνου της μήτρας, παραμένει χαμηλή. Κυμαίνεται γύρω στο 18%, σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα στοιχεία που αφορούν την εμπορική κίνησή του.
Περίπου μία στις δύο Ελληνίδες δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη του εμβολίου, αλλά και όταν ενημερώθηκαν από τον γιατρό αρνήθηκαν σε ποσοστό 15% οι γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου και σε ποσοστό 60% οι γυναίκες χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου να το κάνουν. Με μία ακόμη διαφορά. Οι γυναίκες χαμηλότερης μόρφωσης αποδίδουν στους γιατρούς ταπεινά κίνητρα, όπως ότι τους προτείνουν το εμβόλιο γιατί θέλουν να χρηματίζονται από τις εταιρείες.
Ακόμη και ένα χρόνο μετά την ενημέρωσή τους από τον γιατρό, οι γυναίκες που αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο επιμένουν στην άρνησή τους σε πολύ μεγάλο ποσοστό και με ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία προφάσεων. Π.χ. ότι φοβούνται τη βελόνα ή ότι αισθάνονται ακόμα πιο μπερδεμένες λόγω της εμφάνισης στο διάστημα που μεσολάβησε της νέας γρίπης, άλλες λένε ότι φοβούνται τις παρενέργειες ή αισθάνονται την ανάγκη να απολογηθούν στον γιατρό ότι «η κόρη τους δεν είναι ελευθέρων σχέσεων και ηθών για να κάνει το εμβόλιο».
Κρίση εμπιστοσύνης
Μια άλλη δικαιολογία είναι το Ιντερνετ, στο οποίο διαβάζουν πολύ περισσότερα κατά παρά υπέρ του εμβολίου. Γενικά υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στους γιατρούς.
Είναι συμπεράσματα και απαντήσεις 3.000 Ελληνίδων σε όλη τη χώρα, από 18 μέχρι 70 και πλέον χρόνων, τις οποίες συμπεριέλαβε τωρινή μελέτη σε 10 νοσοκομεία, με επίκεντρο το Αττικό Νοσοκομείο. Στη μελέτη συμμετείχαν γιατροί ειδικοτήτων σχετικών με τον ιό των κονδυλωμάτων.
Οπως επισημαίνει ο συμμετέχων στην έρευνα επίκουρος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, το 50% είναι εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός γυναικών παραμένει στην Ελλάδα με επιμένουσα λοίμωξη. Είναι παρήγορο ότι μόνο το 1% του δείγματος της μελέτης τους είχε εκδηλωμένο καρκίνο. Η λοίμωξη σε μεγάλο ποσοστό αυτοϊάται και ένα μικρό ποσοστό καταλήγει σε επιμένουσα λοίμωξη, η οποία οδηγεί στον καρκίνο. «Αρα δεν ξέρουμε σε ποιο ποσοστό αυτές οι γυναίκες θα καθαρίσουν από τον ιό και ποιες όχι», τονίζει ο Σ. Τσιόδρας.
Ενας ιός που συναντάται πλέον με αυξημένη συχνότητα και στον ρινοφάρυγγα, γιατί, επισημαίνουν οι ερευνητές, έχουν αλλάξει οι σεξουαλικές πρακτικές και έχει αυξηθεί η στοματογεννητική επαφή. Από τη μελέτη προκύπτει έναρξη της σεξουαλικής επαφής στη χώρα μας γύρω στα 16, με τάση να πέφτει κατά ένα χρόνο η ηλικία αυτή κάθε πέντε χρόνια.
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν τα ποσοστό των προσβλεβλημένων Ελληνίδων στον γενικό πληθυσμό να είναι λίγο υψηλότερο, καθώς η μελέτη αφορά τις γυναίκες που προσέρχονται για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.
Πρωτογενής πρόληψη το Παπ-τεστ
Ο αναπληρωτής καθηγητής κυτταρολογίας κ. Καρακίτσος, από τους βασικούς επίσης ερευνητές αυτής της προσπάθειας, είναι καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες, είτε είναι χαμηλού είτε είναι υψηλού κυτταρολογικού κινδύνου, δεν θα αναπτύξουν καρκίνο υποχρεωτικά. Ο κίνδυνος ανάπτυξης γυναικολογικού καρκίνου είναι μία στις 1.000 εάν ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν κάνει Παπ-τεστ.
«Διότι οι περισσότερες απ' αυτές τις λοιμώξεις φεύγουν όπως περνάμε μια ίωση και επίσης σήμερα μπορεί μια γυναίκα να είναι προσβεβλημένη από ένα στέλεχος του ιού και ύστερα από 2-3 χρόνια αυτό το στέλεχος να έχει φύγει ή να προσβληθεί ύστερα από πέντε χρόνια από ένα άλλο στέλεχος του ιού. Αρα δεν έχει κανένα νόημα να ψάχνεται η γυναίκα αν έχει αυτό το στέλεχος ή κάποιο άλλο για ειδικότερες εξετάσεις. Η πρωτογενής πρόληψη παραμένει το Παπ-τεστ».
Οι γιατροί συμπεραίνουν ότι εάν δεν ενταχθεί μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στο υποχρεωτικό σύστημα εμβολιασμού, με την έννοια της πρωτογενούς πρόληψης, η Ελληνίδα δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει μια διαβάθμιση ποσοστιαίας κάλυψης ανάλογα με την ηλικία και τον κίνδυνο.

Πηγή: http://www.neatv.gr
Διαβάστε περισσότερα...