Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Απειλείται με ματαίωση η ελληνική παραολυμπιακή αποστολή για τους πανευρωπαϊκούς κολύμβησης

Οργισμένα τα παραολυμπιακά «δελφίνια» μας απαιτούν άμεση εκταμίευση του απαιτούμενου ποσού




Ο παραολυμπιονίκης μας  Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, συνομιλεί με τον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια περσινής επίσκεψης του τελευταίου στην Κομοτηνή. Αλλάξαν οι καιροί...Ο παραολυμπιονίκης μας Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, συνομιλεί με τον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια περσινής επίσκεψης του τελευταίου στην Κομοτηνή. Αλλάξαν οι καιροί...Η παραολυμπιακή μας ομάδα κολύμβησης είναι η πλέον πετυχημένη παραολυμπιακή μας ομάδα. Η "βιτρίνα" του ελληνικού παραολυμπιακού αθλητισμούΗ παραολυμπιακή μας ομάδα κολύμβησης είναι η πλέον πετυχημένη παραολυμπιακή μας ομάδα. Η "βιτρίνα" του ελληνικού παραολυμπιακού αθλητισμού


Η εθνική αποστολή για το επικείμενο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης αθλητών με αναπηρία (3-10 Ιουλίου 2011) στο Βερολίνο απειλείται με ματαίωση, επειδή το απαιτούμενο ποσό ύψους 38.000€ δεν έχει ακόμα εκταμιευθεί.

14 αθλητές και αθλήτριες έχουν δηλωθεί για την αποστολή, ο αριθμός τους είναι ο ελάχιστος δυνατός δεδομένης της οικονομικής στενότητας, σχεδόν άπαντες είναι μεταλλιούχοι των δύο τελευταίων παραολυμπιακών διοργανώσεων. Η συμμετοχή τους στους πανευρωπαϊκούς είναι επιτακτική, μιάς και πρέπει να “πιάσουν” τα όρια πρόκρισης για τους παραολυμπιακούς στο Λονδίνο του 2012. Να σημειώσουμε ότι η ελληνική παραολυμπιακή ομάδα κολύμβησης είναι η εμπροσθοφυλακή (ή αλλιώς βιτρίνα) του ελληνικού παραολυμπιακού αθλητισμού. Ούτε λίγο ούτε πολύ κέρδισε τα μισά (12 μετάλλια, 4 χρυσά, 5 αργυρά και 3 χάλκινα) από τα 24 ελληνικά παραολυμπιακά μετάλλια στην τελευταία παραολυμπιακή διοργάνωση στο Πεκίνο.

Το συνολικό ποσό – κόστος της αποστολής για το Βερολίνο, η ενδεχόμενη έλλειψη του οποίου απειλεί να “πνίξει” τα όνειρα της πλέον πετυχημένης ελληνικής παραολυμπιακής ομάδας είναι 38.000 €. Το ποσό είναι ενταγμένο στη συνολική επιχορήγηση της εθνικής αθλητικής ομοσπονδίας ΑμεΑ που έχει την ευθύνη οργάνωσης της αποστολής, έχει εγκριθεί εδώ και λίγες εβδομάδες από τον αρμόδιο υφυπουργό Χρ. Αηδόνη, πλην όμως δεν έχει ακόμα εκταμιευτεί. Απαιτείται εύλογος χρόνος για τα “προπαρασκευαστικά” της αποστολής, το οποίον σημαίνει ότι εάν η εκταμίευση δεν γίνει μέχρι το αργότερο την 20η Ιουνίου η αποστολή ... ακυρώνεται!

Η ζοφερή προοπτική της ακύρωσης έχει εξοργίσει τα παραολυμπιακά “δελφίνια” μας που νιώθουν ότι η πολύμηνη κοπιαστική προετοιμασία τους κινδυνεύει να αποδειχτεί “μιά τρύπα στο νερό”. Το στίγμα ενδεχόμενης ακύρωσης μας αποδίδει ο δις παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, τονίζοντας ότι “σε μιά τέτοια περίπτωση, με μαθηματική ακρίβεια τα μισά τουλάχιστον αναμενόμενα στους παραολυμπιακούς του Λονδίνου μετάλλια θα έχουν χαθεί”. “Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιηθούμε προστατεύοντας τους κόπους μας των τελευταίων μηνών” προσθέτει ο εκ Κομοτηνής παραολυμπιονίκης μας, εκπροσωπώντας δε και όλους τους συναθλητές του καταλήγει ότι “δεν ανεχόμαστε την ταπείνωση για το παραολυμπιακό κίνημα που η μη συμμετοχή στο Βερολίνο συνεπάγεται, την ίδια στιγμή που για την ιδιωτική φιλανθρωπική διοργάνωση Special Olympics θα δαπανηθούν ΄δκάδες εκατομμύρια”.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Με κλήρωση οι δικαιούχοι των εκδρομών Ιουλίου





Διευκρινήσεις από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.

Σε δημόσια κλήρωση, λόγω της συμμετοχής στην προεγγραφή μεγαλύτερου αριθμού δικαιούχων, εργαζομένων και συνταξιούχων, για εκδρομές που θα πραγματοποιηθούν το μήνα Ιούλιο, στο πλαίσιο του θερινού εκδρομικού προγράμματος του ΟΕΕ νομού Αττικής, προβαίνει ο Οργανισμός.

Οι δικαιούχοι που επιθυμούν να την παρακολουθήσουν μπορούν να προσέλθουν τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011, στις 11 το πρωί, στην Κεντρική Υπηρεσία, αίθουσα εκδηλώσεων (Αγησιλάου 10, ισόγειο).

Τα ονόματα των κληρωθέντων θα γίνουν γνωστά μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού και από τα γραφεία διανομής στα οποία προεγγράφησαν οι δικαιούχοι.

Με νεότερη ανακοίνωση του Οργανισμού θα γνωστοποιηθεί η ημερομηνία κλήρωσης εκδρομών για το μήνα Αύγουστο.



Διαβάστε περισσότερα...

See the music: Μιά προχωρημένη μουσική πρόταση για κωφούς και ακούοντες

Την Κυριακή 19 Ιουνίου το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη




Επί σκηνής και ηθοποιοί του θεάτρου Κωφών Ελλάδος αποδίδοντας με κίνηση τα ακούσματαΕπί σκηνής και ηθοποιοί του θεάτρου Κωφών Ελλάδος αποδίδοντας με κίνηση τα ακούσματα
Η καλλιτεχνική πρόταση – συναυλία «See The Music» που παρουσιάζεται στο μουσείο Μπενάκη την Κυριακή 19 Ιουνίου (έναρξη 8.30 μ.μ. είσοδος ελεύθερη) υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) και της νεολαίας της, φιλοδοξεί να σμίξει δύο φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους: Τον κόσμο των ακουόντων και τον κόσμο των Κωφών.

Την αυλαία του “See The Music”, ανοίγει ο Κωνσταντίνος Βήτα, παρουσιάζοντας μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του. Μαζί του στη σκηνή θα βρίσκεται η Σοφία Ρομπόλη, επαγγελματίας διερμηνέας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, η οποία θα αποδίδει σε ζωντανό χρόνο τη μουσική και τους στίχους του στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Η Σ. Ρομπόλη θα πλαισιώνεται με ηθοποιούς του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος οι οποίοι θα δημιουργούν μέσω της κίνησης και έκφρασής τους «μουσικές» εικόνες. Στόχος του όλου σχήματος, η μεταφορά στο κοινό της συναισθηματικής κατάσταση στην οποία υποβάλλουν τον ακροατή η μουσική και οι στίχοι.

Στη δεύτερη φάση της βραδιάς, θα εμφανιστεί ο Κωφός hip-hop μουσικός από τη Φινλανδία Signmark, ο οποίος έχει ήδη στο ενεργητικό του το βραβείο «Outstanding Young Person of the World» (2009). Ο Signmark «τραγουδά» το στίχο στην Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα, ενώ μαζί του βρίσκεται ο ακούων hip-hop μουσικός Brandon –λειτουργώντας ως η φωνή του Signmark–, ερμηνεύοντας τους στίχους για το κοινό που ακούει.

Στο τρίτο μέρος της βραδιάς ,η προσκεκλημένη ομάδα Quilombo με μία 12μελή μπάντα κρουστών, αναμειγνύεται με το κοινό και δίνει το ρυθμό για το απόλυτο εορταστικό φινάλε. Αν μη τι άλλο το «See The Music» είναι μιά πρωτόγνωρη καλλιτεχνική εμπειρία για το ελληνικό κοινό, που απευθύνεται σε “ψαγμένους” θεατές. Για περισσότερες πληροφορίες στα : http://www.signmark.biz/site/ και http://www.youtube.com/watch?v=oUtM8_DOVUI




Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Στον αέρα οι διορισμοί εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες

«Η αγωνία μας δεν έχει τέλος» τονίζει ο σύλλογός τους


Οι εκπαιδευτικοί με σοβαρές αναπηρίες 67% και άνω, αναμένουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τον βάσει νόμου δικαιωματικό διορισμό τους, που διαρκώς παραπέμπεται στο αόριστο “αύριο”.

Ο νόμος 3794 που επιβάλλει τον διορισμό των εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες (συγκεκριμένα το άρθρο 39,παρ. 4) εξακολουθεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 να παραμένει ανενεργός παρά τα συνεχή διαβήματα του πανελλαδικού συλλόγου τους προς το υπουργείο παιδείας. Ανενεργός παραμένει και ο ψηφισθείς το καλοκαίρι του 2010 επίσης σχετικός Ν3848, ο οποίος προέβλεπε επικουρικά τους διορισμούς σε κενές θέσεις των εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες. Οι θέσεις απεδείχθησαν στην πράξη ... αόρατες.

``Άλλο ένα καλοκαίρι έφτασε και η αγωνία δεν έχει τέλος ...`` αποτιμά με ανακοίνωσή του ο σύλλογος εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες. Και καταλήγει απευθυνόμενος στο υπουργείο παιδείας: “Είναι κάτι παραπάνω από προκλητικό να εξαπατάς ανθρώπους που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια σε αυτή την κοινωνικά αφιλόξενη χώρα.”


Διαβάστε περισσότερα...

Οι «καλές πρακτικές» για την ενημέρωση

Ενδεικτική αποτίμηση της προσπάθειας των τελευταίων χρόνων, από το 2007 έως σήμερα για τη σχέση των ΑμεΑ με τα ΜΜΕ



Την αποτίμηση της εμπειρίας των τελευταίων χρόνων αναφορικά με τις τεχνολογικές δυνατότητες προσβασιμότητας του περιεχομένου των ΜΜΕ επιχείρησε το μέλος του Δ.Σ. της πανελλήνιας ομοσπονδίας ενώσεων συντακτών (ΠΟΕΣΥ) Νατάσα Μποζίνη την πρώτη μέρα της διημερίδας με θέμα “Δημοσιογραφία χωρίς Διακρίσεις” που πραγματοποιείται 13 και 14 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Επιγραμματικά οι χαρακτηριστικότερες συμβολικές δράσεις των τελευταίων χρόνων στήριξης της προσβασιμότητας των ΜΜΕ στα ΑμεΑ, ήταν οι ακόλουθες:

Το 2007 στο Πανελλαδικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το σκεπτικό παρουσίασης μιας ομιλίας που περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό και απευθύνεται σε πραγματικό χρόνο και σε πολίτες που μπορεί να βρίσκονται στην αίθουσα αλλά να έχουν προβλήματα όρασης και συνεπώς να χρειάζονται και πρόσθετες πληροφορίες.

Το 2009 και στο πλαίσιο του 4ο Διεθνούς Συνεδρίου του υπουργείου Τύπου με θέμα: «ΑΜΕΑ και ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή» πραγματοποιήθηκε εργαστήρι για τους εργαζομένους στα ΜΜΕ με θέμα τη γνωριμία με τις τεχνολογίες, που επιτρέπουν την προσβασιμότητα, στην ενημέρωση και στα ΑΜΕΑ αλλά και τη μεθοδολογία στη γραφή ή περιγραφή ειδήσεων, που απαιτείται. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι είχαν συμβούλους συναδέλφους τους με αναπηρία και μη, που τους βοήθησαν να κάνουν εργασίες επάνω στους αναγνώστες οθόνης, την ακουστική περιγραφή, την γραφή θεμάτων που αναφέρονται στην αναπηρία αλλά και εξάσκηση πως θα μιλούν σε μια αίθουσα που γίνεται διερμηνεία στη νοηματική αλλά και ακουστική περιγραφή ταυτόχρονα.

Το 2010 οι έχοντες δώσει το παρών στο σεμινάριο του προηγούμενου χρόνου, συνεργάστηκαν στην υλοποίηση ενός ηχητικού βιβλίου, σχεδιασμένου με κανόνες προσβασιμότητας. Πραγματοποιήθηκαν τρεις ζωντανές παρουσιάσεις του ηχητικού βιβλίου, όπου τα δελτία τύπου και το ενημερωτικό υλικό υπήρχαν σε ηχητική μορφή και σε γραφή Braille.

Το 2011 , η παραπάνω διετής εμπειρία ΄΄καλών πρακτικών΄΄ κινητοποίησε το Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο) που ανέθεσε στους “μυημένους” την οργάνωση εκδήλωσης με θέμα «Ενημέρωση και Εκπαίδευση προσβάσιμη στο σύνολο των πολιτών».

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης ο Σύλλογος Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών (μη κερδοσκοπικός φορέας που ασχολείται με την έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας υπέρ των πολιτών με αναπηρία) παρουσίασε ένα δείγμα της πλατφόρμας Calling Web όπου ο καθένας μας μπορεί με ένα αστικό τηλεφώνημα στο 210 8610100 να συνδέεται και να ακούει όσα site, blog, εφημερίδες και οτιδήποτε υπάρχει στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή και έχει ενταχθεί. Η επίδειξη της πλατφόρμας, χρησιμοποίησε ως μοντέλο την ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας που θεωρήθηκε η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για θέματα αναπηρίας. Τιμή μας...



Διαβάστε περισσότερα...