Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Διαμαρτυρία προς τον ΟΣΕΚΚ των Αθλητών Μπάσκετ με Καρότσι του σωματείου ΑΝΑΣΑμεΑ «ΤΙΤΑΝΕΣ ΑΧΑΪΑΣ»



"Έχουμε τη θέληση να πολεμήσουμε για το δικαίωμα της βελτίωσης της ζωής μας μέσα από τον αθλητισμό με αξιοπρέπεια και συνέπεια".

"Σκοπός ενός οποιουδήποτε αθλητικού σωματείου και ειδικότερα ενός σωματείου ΑμεΑ είναι η σωματική και ψυχική καλλιέργεια των αθλητών του μέσω του υγιούς ανταγωνισμού και της άμιλλας.

Οι αθλητές του τμήματος μπάσκετ σε καρότσι του σωματείου ΑΝΑΣΑμεΑ «ΤΙΤΑΝΕΣ ΑΧΑΪΑΣ» νοιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις ενέργειες και τις αποφάσεις της Διοίκησης του σωματείου στο οποίο ανήκουν.

Θα αναφέρουμε συνοπτικά μερικά από τα γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί στο τμήμα:
• Στα μέσα Απριλίου παύθηκε από τα καθήκοντά του ο Έφορος του τμήματος μπάσκετ και φυσιοθεραπευτής κ. Γρηγόρης Κοντοδήμος, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος. Ο κ. Κοντοδήμος ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της διοίκησης κατά τη διάρκεια της θητείας του, που ήταν παρών στις προπονήσεις.

• Στις αρχές Μαΐου έγινε προσπάθεια αποπομπής του προπονητή κ. Γεράσιμου Τζάκη χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες, γεγονός το οποίο συνάντησε την ομόφωνη αντίδραση των αθλητών και τη συσπείρωσή τους γύρω από τον προπονητή, εκτιμώντας την ανιδιοτελή προσφορά και τον επαγγελματισμό του. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τζάκης αποτελούσε επιλογή της διοίκησης και παρουσιάσθηκε στην ομάδα σαν ο καταλληλότερος στο να την βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της.

• Στα τέλη Μαΐου ανακοινώθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους παίκτες της ομάδας η διακοπή των προπονήσεων «λόγω ζέστης» χωρίς να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση με τους αθλητές και τον προπονητή.

• Μερικές ημέρες αργότερα κλειδώθηκαν τα ειδικά αμαξίδια που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές με αλυσίδες και λουκέτο για «λόγους ασφάλειας». Να σημειωθεί ότι τα καρότσια φιλοξενούνταν στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ροϊτίκων το οποίο «στεγάζει» την ομάδα μπάσκετ του σωματείου και διαθέτει μόνιμο φύλακα/φροντιστή.

• Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα αμαξίδια μεταφέρθηκαν από το γήπεδο σε άγνωστο για τους αθλητές χώρο. Παράλληλα οι ώρες προπονήσεων που είχαν διατεθεί στην ομάδα, διατέθηκαν σε άλλα σωματεία με εντολή της διοίκησης των ΤΙΤΑΝΩΝ.
Με αυτό τον τρόπο ακόμα και αν οποιοσδήποτε αθλητής επιθυμούσε να αθληθεί ατομικά εκτός επίσημων προπονήσεων, η δυνατότητα αυτή του αφαιρέθηκε βίαια.

• Στις 28/5/2012 ο αθλητής της ομάδας Γεράσιμος Μεταξάς-Μαριάτος, ο οποίος είναι και πατέρας της αθλήτριας Μελίνας Μεταξά-Μαριάτου στο τμήμα κολύμβησης του σωματείου, απέστειλε επιστολή 6 σελίδων προς το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου ζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούσαν τους αθλητές του τμήματος μπάσκετ.
Μετά από σχεδόν δύο μήνες δεν έχει πάρει ακόμα απάντηση.

Οι αθλητές αντιδρώντας στις παραπάνω μεθοδεύσεις, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη διοίκηση ζητώντας συνάντηση για να διευθετηθούν τα προβλήματα της ομάδας. Η συνάντηση αυτή αποφεύχθηκε επιμελώς από τη διοίκηση χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες.

Έτσι από τις 13/7/2012 και μετά, οι αθλητές, έστειλαν επιστολές προς το Διοικητικό Συμβούλιο, στις οποίες επισημαίνουν τη δυσφορία τους για τον τρόπο διοίκησης του σωματείου, θίγουν επίσης προσωπικά ζητήματα όπως οικονομικές υποχρεώσεις του σωματείου απέναντί τους και άλλα.
Και σε αυτές τις επιστολές δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή απάντηση, ούτε σε επίπεδο ΔΣ, ούτε σε προσωπικό επίπεδο από τα μέλη του.

Οι αθλητές στις επιστολές τους αναφέρουν τα προβλήματα και τις περίεργες καταστάσεις που έχουν ζήσει στα τρία χρόνια λειτουργίας του σωματείου. Παραπονούνται για την έλλειψη σεβασμού, την άσχημη συμπεριφορά, την αδυναμία τήρησης των συμφωνηθέντων από την πλευρά της διοίκησης, την έλλειψη κατανόησης του κόπου των αθλητών και των προπονητών σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο έργο τους και τον προγραμματισμό της ομάδας.

Προβληματισμό επίσης προκαλεί ο ανύπαρκτος σχεδιασμός προώθησης των στόχων του σωματείου για την προσέλκυση χορηγιών, ιδιαίτερα αυτή την εποχή κατά την οποία η κρατική βοήθεια είναι μηδενική. Η συνεχής πρόφαση που προβάλει η διοίκηση για οποιοδήποτε ζήτημα είναι η έλλειψη χρημάτων, γεγονός όμως που αποτελεί δικαιολογία αφού μετά από μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει στοιχεία για έσοδα προς το σωματείο τα οποία ποτέ δεν διατέθηκαν για την ομάδα μπάσκετ.

Σημαντικό σημείο στις επιστολές επίσης, είναι εκείνο στο οποίο αθλητές κάνουν νύξεις για οικονομική ασυνέπεια εις βάρος τους, δεδομένου ότι έχουν πληρώσει έξοδα της ομάδας χωρίς αυτά τα χρήματα να τους έχουν αποδοθεί εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην επιστολή του επίσης συγκεκριμένος αθλητής, διαμαρτύρεται για την υποχρεωτική παραχώρηση στο σωματείο της ιδιαίτερα σημαντικής σε συναισθηματική αλλά και υλική αξία, δάδας των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του 2010, με την οποία συμμετείχε στη λαμπαδηδρομία.

Οι αθλητές, εξουθενωμένοι από την αδιαφορία, την ασυνέπεια και την αδυναμία στήριξής τους από την διοίκηση απαιτούν την άμεση παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει πραγματικότητα, το σωματείο οφείλει να προχωρήσει στην αποδέσμευση όσων αθλητών του τμήματος μπάσκετ το επιθυμούν, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αθληθούν σε συνθήκες οργανωμένης ομάδας αναπόσπαστοι στην επίτευξη των στόχων τους.

Οι αθλητές που υπογράφουμε αυτή την επιστολή έχουμε τη θέληση να πολεμήσουμε για το δικαίωμα της βελτίωσης της ζωής μας μέσα από τον αθλητισμό με αξιοπρέπεια και συνέπεια.

Οι καλαθοσφαιριστές Γιώργος Αδαμόπουλος, Δημήτρης Καννελόπουλος, Παναγιώτης Κοντογιάννης, Σπύρος Κρίθης, Γεράσιμος Μεταξάς-Μαριάτος, Μάριος Παπαδόπουλος, Γιώργος Σπηλιόπουλος και Επαμεινώνδας Σταμάτης".


Διαβάστε περισσότερα...

Παιδικός σταθμός ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη



Αναδιαμορφώνεται και ο ξενώνας για την κακοποιημένη γυναίκα.

Τον πρώτο παιδικό σταθμό σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα απευθύνεται σε παιδάκια με ειδικές ανάγκες σχεδιάζουν να θέσουν σε λειτουργία από το νέο σχολικό έτος ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» και σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα, αυτή η νέα κοινωνική υπηρεσία έχει αποφασιστεί ότι θα προσφέρεται εντελώς δωρεάν, ώστε μέσα στην τρέχουσα δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης να ανακουφιστούν οι γονείς, που μέχρι σήμερα πρέπει να πληρώνουν διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά για τη φύλαξη των παιδιών τους.

«Η νέα δομή θα απευθύνεται σε παιδάκια ηλικίας από 2,5 έως και 4 ετών, τα οποία θα απασχολούνται δημιουργικά μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής», εξήγησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό προσλήψεων που κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών, προτίθεται να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό με οκτάμηνες συμβάσεις ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Ειδικότερα με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ μηνών, προτείνεται να προσληφθούν τρεις παιδίατροι, ένας φυσικοθεραπευτής και ένας κοινωνικός λειτουργός. Αντίστοιχα με συμβάσεις μίσθωσης έργου προγραμματίζεται να προσληφθούν τρία άτομα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από τους κλάδους Κοινωνιολόγων, Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ή Ειδικής Αγωγής Νηπιαγωγού και Παιδοψυχολόγων, καθώς και δύο άτομα τεχνολογικής εκπαίδευσης από τους κλάδους Εργοθεραπευτών και Λογοθεραπευτών.

Η νέα κοινωνική δομή για τα παιδάκια με ειδικές ανάγκες πρόκειται να λειτουργήσει στο χώρο του δεύτερου παιδικού σταθμού της Θέρμης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρέμενε κλειστός. Όπως επισήμανε η κυρία Γούλα, ήδη σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων γίνονται οι κατάλληλες διαμορφώσεις στο χώρο, ώστε να καταστεί απολύτως φιλόξενος για τα παιδιά. Εξάλλου η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη έχει διασφαλίσει χορηγίες, ώστε να προμηθευτεί ειδικά παιχνίδια και όργανα για την ψυχαγωγία και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων από τα παιδάκια που θα φιλοξενούνται στο χώρο.

Για την κακοποιημένη γυναίκα
Σε εργασίες κατάλληλης διαμόρφωσης προχωρά αυτήν την περίοδο ο δήμος Θεσσαλονίκης και στο χώρο του ξενώνα για την κακοποιημένη γυναίκα, ο οποίος σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε μία πιο οργανωμένη βάση σε σχέση με το παρελθόν.

Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη πέτυχε γενναία χρηματοδότηση, ύψους 700.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση της δομής.

Όπως σημείωσε η κυρία Γούλα, στον ξενώνα θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας είκοσι ατόμων και θα γίνονται δεκτές οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας μαζί με τα παιδιά τους. «Η δομή θα στελεχωθεί πλέον με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται στις γυναίκες να είναι ολοκληρωμένες και να ξεκινούν από τη στέγαση μέχρι την υποστήριξη και την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία», τόνισε η αντιδήμαρχος.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται μέσα στο επόμενο διάστημα να προσληφθούν εννέα άτομα με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 36 μηνών, από τους ακόλουθους κλάδους: ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης ή ΠΕ Κοινωνιολόγων ή ΠΕ άλλων ειδικοτήτων Κοινωνικής Διοικητικής Κατεύθυνσης (μία θέση), ΠΕ Ψυχολόγων με εμπειρία-εξειδίκευση σε θέματα βίας ή με επιμόρφωση σε θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ή συμβουλευτικής γυναικών θυμάτων βίας (μία θέση), ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών (μία θέση), ΠΕ Ψυχολόγων ή Παιδαγωγών με εξειδίκευση-εμπειρία στην παιδοψυχολογία (μία θέση), ΥΕ Φυλάκων (τέσσερις θέσεις) και ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων (μία θέση).

Η χρηματοδότηση για τη λειτουργία του ξενώνα είναι πλήρως διασφαλισμένη για διάστημα τριών ετών μέσω του προγράμματος «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία ισότητας των φύλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Καρκινοπαθής και άνεργος καταγγέλλει



Καρκινοπαθής και άνεργος πολίτης καταγγέλλει ότι εφέτος η εφορία αποφάσισε να του κόψει την έκπτωση επί της φορολογίας εισοδήματος που δικαιούται λόγω του ποσοστού αναπηρίας του (80%).

Διαβάστε την καταγγελία:

"Είμαι Καρκινοπαθής με 80% αναπηρία και άνεργος.

Προφανώς δεν είναι η μόνη αδικία αλλά αυτή έγινε σε εμένα...

Στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος , πίνακας 3, παράγραφος 1

Μας καλεί να τσεκάρουμε αν …:

«Έχετε δικαίωμα έκπτωσης ποσού 2.000ευρώ λόγω αναπηρίας 67% και πάνω»

Κάθε χρόνο το τσεκάρω, διότι εδώ και 5 χρόνια έχω 80% αναπηρία εφόρου ζωής (όσης θα έχω...) λόγω καρκίνου.

Είχα λοιπόν δικαίωμα έκπτωσης στην φορολογία εισοδήματος 1500€.

Επίσης να αναφέρω ότι δεν εργάζομαι λόγω προβλημάτων υγείας και έτσι δεν έχω εισοδήματα. Ούτε σύνταξη...

Ζω από τα εισοδήματα της συζύγου μου.

Κάνουμε κοινή φορολογική δήλωση όμως, και έτσι εφέτος κάποιος στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτηκε να εισπράξει φόρο και από εμένα.

Πώς;

Χωρίς να αλλάξει το δικαίωμα έκπτωσης λόγω αναπηρίας.

Αποφάσισε (εφέτος αυτό) ότι εφόσον είμαι παντρεμένος πρέπει να έχω ένα τεκμαρτό εισόδημα 2.500€ λόγω γάμου.

Δηλαδή γάμος = 5000 € / 2 = 2500

Άρα... μια η άλλη !!!

Έτσι λοιπόν κατάφεραν να χάσω την έκπτωση των 1500 € λόγω αναπηρίας στο σύνολο του φόρου που πλήρωνα.

Εμένα βρήκανε???

Ευχαριστώ για τον χρόνο και χώρο

Με τιμή,

Μιχάλης Αργυράκης"


Διαβάστε περισσότερα...

Αλεύρι χωρίς μεσάζοντες


Οι «ενεργοί πολίτες» σχεδίασαν και θα διαθέσουν αλεύρι σε ειδική συσκευασία, το οποίο θα φέρει την ονομασία «Χωρίς μεσάζοντες». Το αλεύρι θα παραχθεί μετά από συνεννόηση με τους δύο κυλινδρόμυλους της πόλης και θα διατεθεί σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή από τους «ενεργούς πολίτες» στην τοπική κοινωνία.

Στο μεταξύ, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, καλεί όλες τις πρωτοβουλίες πολιτών της χώρας σε πανελλαδική συνάντηση το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 στην Κατερίνη προκειμένου να συνεργαστούν για τη διάθεση αγροτικών προϊόντων παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Η πρόσκληση απευθύνεται επίσης προς όλους τους παραγωγούς που έχουν πεισθεί από το «κίνημα της πατάτας» και επιθυμούν να συνεργαστούν με πρωτοβουλίες πολιτών διαθέτοντας τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.

Στόχος της συνάντησης είναι η δημιουργία ενός άτυπου πανελλαδικού δικτύου ενεργών πολιτών/παραγωγών, η ανταλλαγή εμπειριών και η συνεργασία μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου.



Διαβάστε περισσότερα...

Σύμμαχοι του σπέρματος τα καρύδια!



Βελτιώνουν τη γονιμότητα.

Δέκα, περίπου, χούφτες καρύδια την ημέρα για μερικές εβδομάδες μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος, ιδίως στους νέους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουέντι Ρόμπινς της Σχολής Δημόσιας Υγείας Fielding του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό σχετικά με τη βιολογία της αναπαραγωγής «Biology of Reproduction», σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών επί 12 εβδομάδες είχε ευεργετικά αποτελέσματα στο σχήμα του σπέρματος, την ποσότητα, την κινητικότητα και τη ζωτικότητά του.

Η βρετανική μελέτη αφορούσε 117 άνδρες ηλικίας 21 έως 35 ετών που είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, από τις οποίες μόνο η πρώτη έτρωγε 75 γραμμάρια καρύδια καθημερινά. Το σπέρμα των ανδρών της πρώτης ομάδας βελτιώθηκε αισθητά από ποσοτική και ποιοτική άποψη, ενώ της δεύτερης όχι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ωφέλιμη δράση των καρυδιών οφείλεται κυρίως στα λιπαρά οξέα που περιέχουν και βοηθάνε στην καλύτερη ανάπτυξη του σπέρματος.

«Είναι εύκολο κανείς να γελάσει με έρευνες όπως αυτή, όμως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ορισμένες πλευρές της διατροφής ενός άνδρα μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων που παράγονται από τους όρχεις του», δήλωσε ο ανδρολόγος Άλαν Πέισι του πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Οι ερευνητές προτίθενται να κάνουν δοκιμές σε ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας λόγω της φτωχής ποιότητας του ανδρικού σπέρματος, κατά πόσο μία καθημερινή δίαιτα με καρύδια θα επιφέρει επιτυχία στη σύλληψη παιδιού. Συνήθως η ανδρική υπογονιμότητα αποδίδεται στο αραιό ή μειωμένων δυνατοτήτων σπέρμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Περί εθελοντικής αιμοδοσίας



Τα τελευταία χρόνια οι δήμοι διαφόρων προαστίων της Αθήνας διενεργούν εθελοντικές αιμοδοσίες. Παρά τις σχετικές ενημερώσεις όμως στα σχολεία, στους δήμους και στις εκκλησίες μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων ή αφισών που αναρτούνται στις κολώνες και στους τοίχους των εκάστοτε δήμων οι άνθρωποι διστάζουν να δώσουν λίγο από το αίμα τους για τον συνάνθρωπο τους, είτε γιατί φ
οβούνται την βελόνα, είτε από άγνοια είτε τέλος από αμέλεια, γιατί αυτός που βρίσκεται σε κίνδυνο δεν είναι ο δικός τους άνθρωπος.


Ωστόσο αν αναλογιστούμε όλοι, πως το αίμα δεν είναι ορυκτό, όπως ο χρυσός, το ασήμι, ή το πετρέλαιο για να βγαίνει σε αφθονία από την γη ούτε είναι αγαθό όπως το οξυγόνο, το άζωτο, ή το υδρογόνο για να υπάρχει στην φύση τότε θα καταλάβουμε πως μόνο αν δώσουμε μια φιάλη αίμα από το σώμα μας όπου είναι και ο μοναδικός τόπος παραγωγής του ζωογόνου αυτού υγρού δεν μπορούμε παρά μόνο καλό να κάνουμε τόσο προς τον συνάνθρωπο μας όσο και στον ίδιο μας τον εαυτό. 

Εξάλλου όπως λέει και η σχετική διαφήμιση ο άνθρωπος αναπαράγει μια φιάλη αίμα μέσα σε δέκα λεπτά. Επομένως με την εθελοντική αιμοδοσία δίνουμε απλά δέκα λεπτά από τον χρόνο μας. Δέκα λεπτά που όμως μπορούν να σώσουν μια παιδική ή μια ενήλικη ζωή. Γιατί κάθε ανθρώπινη ζωή κοστίζει πολύ περισσότερο από όλο τον χρυσό και όλο το πετρέλαιο της γης. 

Άλλωστε αν όλοι οι έλληνες κάνουμε την απλή σκέψη πως το αίμα που δώσαμε σήμερα μπορεί αύριο να χρησιμοποιηθεί για την σωτηρία του δικού μας ανθρώπου τότε πολύ πιο εύκολα θα απλώσουμε το χέρι για να μας πάρουν μια φιάλη από το αίμα μας. 

Κι αν κάνουμε την απλή σκέψη πως είμαστε δέκα εκατομμύρια έλληνες. Αν απ’ αυτούς τα οχτώ εκατομμύρια δίνουν δυο φορές τον χρόνο αίμα τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να σώσει όχι μόνο τους έλληνες αλλά και τον οποιονδήποτε χρειαστεί αίμα και βρεθεί κατά τύχη στην χώρα μας. 

Γι’ αυτό λοιπόν αδέλφια μας ας δώσουμε όλοι μαζί από μια φιάλη αίμα κάθε έξι μήνες κι ας παραδώσουμε στα παιδιά μας μια κοινωνία αγάπης όπου ο ένας θα σκέφτεται και θα νοιάζεται τον άλλον. Εξάλλου αυτά ήταν κι τα λόγια του Χριστού: Αγαπάτε Αλλήλους. Φτάνει πια ο ωχαδερφισμός, ο ανταγωνισμός και η ζήλια του ενός προς τον άλλον. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε εξαίρετα πράγματα, κι ένα απ’ αυτά είναι το να σώσουμε ζωές.. Ας γίνουμε λοιπόν εθελοντές αιμοδότες κι ας αφήσουμε την αγάπη να ξεχειλίσει από μέσα από την ψυχή μας . 

Μια αγάπη χριστιανική και ανιδιοτελής που θα βοηθήσει όλους τους συνανθρώπους μας και πάνω από όλα εμάς να νιώσουμε αγαλλίαση. Γιατί η προσφορά στον άνθρωπο είναι η μεγαλύτερη ψυχική απόλαυση. Η μεγαλύτερη αρετή. 
 
Δώστε λοιπόν λίγο αίμα. Δώστε και σώστε μια ζωή. Ενός παιδιού ή ενός γέροντα ότι κι αν σώσετε στο τέλος θα είσαστε υπερήφανοι για την πράξη σας και θα έχετε καθαρή την συνείδηση σας πως δεν αγνοήσατε τα παρακάλια για βοήθεια.
Κι δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο για τον άνθρωπο από το να κοιμάται ήσυχος τα βράδια. Γι΄ αυτό λοιπόν πάλι θα στο ξαναπώ: Δώσε μια φιάλη αίμα και σώσε μια ζωή. Δεν παράγεται πουθενά αλλού εκτός από το σώμα μας. Δεν πονά, και δεν είναι καθόλου χρονοβόρο. Μόνο δέκα λεπτά αρκούν για να σωθεί ένας άνθρωπος. Μην το καθυστερείς.

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ       
Διαβάστε περισσότερα...

Αναλαμβάνω την φροντίδα ΑμεΑ




Φοιτήτρια ψυχολογίας 21 ετων, αναλαμβάνει την φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ανάλογη εμπείρία. Τιμές πολύ προσιτές και συζητήσιμες. 

Αθανασία
Τηλ επικοινωνιας : 6987804060
Διαβάστε περισσότερα...

«Πρέπει να μας πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ για να μπορούμε να αγοράσουμε φάρμακα»



Περιορισμένη η εισροή εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ένα φαύλο κύκλο που τελικά οδηγεί στην κατάρρευση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης φαίνεται πως έχουν εμπλακεί τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε ο Απόστολος Βαλτάς, αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να προμηθευτούν φάρμακα καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τους δίνουν πίστωση εξόφλησης και οι ίδιοι δεν έχουν πλέον χρήματα να προπληρώσουν τα φάρμακα που χρειάζονται για τα φαρμακεία τους.

Μιλώντας στον Αθήνα 984, ο κ. Βαλτάς απηύθυνε έκκληση να γίνει εξόφληση των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορέσουν «οι φαρμακοποιοί να αγοράσουν φάρμακα».

Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζήτησε επίσης να υπάρξει -αν μη τι άλλο-, συμψηφισμός των χρεών των φαρμακοποιών με την εφορία.

Τεράστιο πρόβλημα -που φέρνει τον ΕΟΠΥΥ στα όρια της ασφυξίας- είναι η εισροή εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως είπε ο κ. Βαλτάς, πλέον οι εισφορές αγγίζουν μόλις των 1/3 των αναμενόμενων με το ΙΚΑ να αναμένει ασφαλιστικές εισφορές 145 εκατ. ευρώ το μήνα και να λαμβάνει μόλις 45 εκατ. ενώ ο ΟΑΕΕ βλέπει κάθε μήνα να μπαίνουν στα ταμεία του μόλις 15 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για προσδοκώμενα έσοδα -βάσει αριθμού ασφαλισμένων- αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση στη μέση ηλικία προστατεύει τη καρδιά



Μπορούν να ωφεληθούν άτομα σε ηλικία 50 ετών.

Η επαρκής άσκηση στη μέση ηλικία βοηθά στην προστασία της καρδιάς, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ακόμα και αυτοί που έκαναν τη μεταβολή στο τέλος των 40 και 50 ετών μπορεί να ωφεληθούν, υποδεικνύει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους.

Δεν χρειάζεται να είναι έντονη άσκηση στο γυμναστήριο η κηπουρική και ο ζωηρός περίπατος μετρούν ως προς τις 2,5 ώρες εβδομαδιαίως με μέτρια δραστηριότητα, δήλωσαν ειδικοί.
Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα, καθώς η μελέτη εξέτασε δείκτες που συνδέονται με καρδιολογικά προβλήματα και όχι την καρδιοπάθεια.

Η μελέτη βασίστηκε στην ακριβή αναφορά των συμμετεχόντων για την ποσότητα άσκησης.
Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation, άνθρωποι που ασκούνταν 2,5 ώρες όπως είχε συσταθεί, είχαν τους χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι δείκτες φλεγμονής είναι σημαντικοί επειδή τα υψηλά επίπεδα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Άνθρωποι που δήλωσαν ότι παρέμεναν συνεχώς κάτω από τη συσταθείσα ποσότητα άσκησης για τα 10 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, εμφάνισαν τα χαμηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής.

Αλλά ακόμα και όσοι δήλωσαν ότι άρχισαν τη συσταθείσα ποσότητα άσκησης μετά την ηλικία των 40 εμφάνισαν βελτίωση και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής έναντι των ανθρώπων που δεν ασκήθηκαν ποτέ.

Τα ευρήματα παρέμεναν ίδια όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως παχυσαρκία και κάπνισμα, που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Ο ερευνητής Dr Mark Hamer, δήλωσε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους να είναι δραστήριοι-για παράδειγμα να περπατούν αντί να πηγαίνουν με το λεωφορείο. Μπορούν να κερδίσουν οφέλη στην υγεία από μέτρια δραστηριότητα οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους.

Η Maureen Talbot, από το British Heart Foundation, δήλωσε ότι η κηπουρική ή το βάψιμο μπορεί να βοηθήσουν στη φροντίδα της καρδιάς, καθώς η άσκηση έχει μεγάλη επίδραση στο πόσο καλά γερνά η καρδιά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι και αλήθειες για το hangover



Τι πρέπει να κάνετε.

Το hangover είναι το αποτέλεσμα μιας βραδιάς κατά την οποία καταναλώθηκε περισσότερο αλκοόλ από το επιτρεπόμενο για τον κάθε οργανισμό. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του είναι:
• Δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος,
• Ναυτία,
• Δίψα,
• Συμπτώματα κατάθλιψης,
• Ευαισθησία στα φώτα και στους θορύβους.
Ο παράγοντας που το προξενεί είναι κυρίως η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ικανότητα του αλκοόλ, η οποία αυξάνει με την αύξηση της ποσότητας του αλκοόλ που λαμβάνουμε. Επίσης φυτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά, μπορεί να προκαλούν τοξικότητα και να δημιουργούν τα ανάλογα συμπτώματα hangover.

Μύθοι για το hangover Έχουν γίνει διάφορες αναφορές σχετικά με μεθόδους για μείωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του hangover. Οι πιο διαδεδομένες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σωστές.

Ο καφές είναι η θεραπεία
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, στην πραγματικότητα η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε μεγαλύτερη αφυδάτωση. Το σωστό είναι να αποφεύγονται ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη και να καταναλώνονται υγρά με ηλεκτρολύτες, για την ρύθμιση των υγρών που έχουν χαθεί.

Θα μου περάσει αν πάρω παυσίπονο πριν τον ύπνο
Το αλκοόλ διαταράσσει το ήπαρ και αν συνδυαστεί και με φάρμακα, είναι πιθανό να οδηγήσει φλεγμονή του ήπατος ή ακόμη και σε μόνιμη βλάβη. Καλό είναι λοιπόν, για λόγους ασφαλείας το παυσίπονο να ληφθεί το πρωί.

Δεν θα έχω πρόβλημα αν καταναλώσω ζυμαρικά πριν τον ύπνο
Η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού πριν τον ύπνο, αν είστε ήδη μεθυσμένος / η, δεν βοηθά. Το σωστό είναι να έχετε γευματίσει πριν τη κατανάλωση αλκοόλ, κατά προτίμηση κάτι λιπαρό (μπριζόλα, πίτσα) γιατί το λίπος επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ.

Θα καταναλώσω ένα θαυματουργό κοκτέιλ στο πρωινό (bloody mary)
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για την αντιμετώπιση του hangover, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να παρατείνετε τα συμπτώματα και να έχετε πονοκέφαλο όλη την ημέρα.

Το κρασί δεν προκαλεί hangover
Στην πραγματικότητα, το κρασί δεν είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά το κόκκινο κρασί που περιέχει ταννίνες. Οι ουσίες αυτές είναι υπεύθυνες για την πρόκληση πονοκεφάλων σε πολλούς ανθρώπους. Για να είστε ήσυχοι στο πρωινό σας ξύπνημα καταφύγετε στην κατανάλωση μπύρας ή άλλων καθαρών ποτών (τζιν, βότκα).

Η σειρά κατανάλωσης των ποτών δεν επηρεάζει τη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα
Η ποσότητα αλκοόλης στο αίμα εξαρτάται από την ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλωθεί και όχι από τη σειρά των ποτών. Αν ξεκινήσετε με ένα βαρύ ποτό και μετά συνεχίσετε με μπύρα θα επιβραδύνετε την πρόσληψη του αλκοόλ. Αν όμως ξεκινήσετε με μπύρα και προχωρήσετε σε βαρύ ποτό είναι σίγουρο ότι θα μεθύσετε πιο γρήγορα.

Το φύλο δεν έχει σημασία
Η γυναίκα έχει μικρότερο ποσοστό νερού στο σώμα της, σε σύγκριση με τον άντρα, ώστε να αραιώσει την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει. Έτσι όταν μια γυναίκα πιει την ίδια ποσότητα ή περισσότερο αλκοόλ από έναν άντρα, θα συσσωρευτεί για περισσότερο χρόνο στην κυκλοφορία του αίματός της.

Το αλκοόλ βοηθά στον ύπνο
Παρόλο που ένα βραδινό ποτό, θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα, υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου, αφού η ζάλη από το αλκοόλ δεν σας επιτρέπει να απολαύσετε έναν ήσυχο ύπνο.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε hangover
Ισχύει αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ακόμη με δύο δόσεις αλκοόλ. Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στο αλκοόλ ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τη σύσταση του σώματός του.

Το hangover δεν είναι σοβαρή υπόθεση. Το hangover είναι η αντίδραση του σώματος στην κατανάλωση αλκοόλ. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αποδυναμωμένο και ο οργανισμός κινδυνεύει από αφυδάτωση. Σωστό λοιπόν είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αλήθειες για το hangover
Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες συνέπειες του hangover καλό είναι:
• Να μην ξεκινάτε την κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι,
• Να είστε ξεκούραστοι και να έχετε κοιμηθεί καλά τις προηγούμενες μέρες,
• Μα αποφεύγετε τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, να μην αναμιγνύετε ποτά μεταξύ τους και να αραιώνετε το ποτό σας με νερό,
• Να προσέχετε τη συνολική ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Η ημερήσια κατανάλωση για γυναίκες είναι 2 μερίδες, ενώ για τους άντρες 4 μερίδες.
• Μετά την κραιπάλη, την επόμενη ημέρα είναι σημαντικό να αναπληρώσετε τα υγρά του οργανισμού σας καταναλώνοντας άφθονους χυμούς από φρούτα και λαχανικά. Ιδιαίτερα ευεργετικός είναι ο χυμός μήλου. Φάτε ελαφρά. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί με μέλι). Εξίσου θεραπευτικός είναι και ο ζωμός κότας με λαχανικά.
• Αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ και τα ποτά τύπου κόλα. Θα επιβαρύνουν το ήδη ταλαιπωρημένο πεπτικό σας σύστημα.
• Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο ή βγείτε μια βόλτα να εισπνεύσετε καθαρό αέρα.
Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, καλό είναι να γίνει ιατρική εξέταση, ώστε να αποκλειστούν σοβαρότερες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. οξεία αλκοολική ηπατίτιδα).


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στα δώρα για κύριες και επικουρικές συντάξεις



Θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων.

Ακόμα και τα ελάχιστα χρήματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι ως παροχές σε αντικατάσταση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει και αυτό το μαχαίρι, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων και στερώντας ακόμη περισσότερα χρήματα από την αγορά.

Το μέτρο αυτό, όπως και η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή επιδομάτων και η επιστροφή μέρους των εφάπαξ αποζημιώσεων αναδρομικά και σε δόσεις από το 2008, συζητούνται στη σύσκεψη που έχει αυτή την ώρα η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών μαζί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γενικευμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν πρόκειται να υπάρξουν που σημαίνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 65 ετών θα διατηρηθεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.


Διαβάστε περισσότερα...

Πίστωση χρόνου δίνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ



Ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από Σεπτέμβριο αφήνει ο ΙΣΑ.

Τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της αναστολής συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ για τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, δίνοντας χρόνο στον αρμόδιο υπουργό Μάριο Σαλμά να τιμήσει τις υποσχέσεις του για πλήρη αποπληρωμή κλινικών και εργαστηριακών ιατρών, αποφάσισε η Ένωση Γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Οι γιατροί κάνουν λόγο για χαοτικές, ελλιπείς και αποσπασματικές πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας ότι παραμένουν επί μια διετία απλήρωτοι για την εργασία τους στα Ταμεία που σήμερα απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επισημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καταρρεύσει αν δεν υπάρξει χρηματοροή ως ανελαστική δαπάνη του κράτους, και προτείνει η χρηματοδότηση να είναι απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων.

Ο ΙΣΑ, δια της νομικής του υπηρεσίας, έχει ήδη προβεί στην κατάθεση σειράς αγωγών για λογαριασμό των μελών του, αναφορικά με τη διεκδίκηση των οφειλομένων ποσών προς τους ιατρούς, τα οποία ξεπερνούν τα 570.000.000 ευρώ, από τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, για τα έτη 2010 και 2011.

Επίσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τις αρχές Σεπτεμβρίου, εάν δεν υπάρξει έως τότε σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των παλαιοτέρων χρωστούμενων και τη διαδικασία αποπληρωμής κάθε μήνα λειτουργίας των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τριετής εφεδρεία με 65% του μισθού



Στο καθεστώς θα υπαχθούν 35.000-40.000 υπάλληλοι του Δημοσίου.

«Κλείδωσαν» οι βασικοί όροι για το νέο μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα πληροφορίες, οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που θα υπαχθούν στο μέτρο θα παραμένουν για τρία χρόνια σε καθεστώς εφεδρείας και στο διάστημα αυτό θα λαμβάνουν το 65% του βασικού μηνιαίου μισθού τους.

Μετά την παρέλευση της τριετίας θα αποχωρούν από το Δημόσιο.

Το μέτρο, πάντως, δεν αφορά όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ οι οποίοι και εξαιρούνται από την εφεδρεία.

Στο καθεστώς θα υπαχθούν για τη διετία 2013-2014, 35.000-40.000 υπάλληλοι.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είκοσι Έλληνες μεταναστεύουν την εβδομάδα στη Γερμανία



Ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Κρίση και μετανάστευση».

Στο φαινόμενο της νέας ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία εστιάζει το αφιέρωμα του περιοδικού «Μετανάστευση, ενσωμάτωση, διαφορετικότητα», του πολιτικού Ιδρύματος των Πρασίνων «Χάινριχ Μπελ», σύμφωνα με εκτιμήσεις του οποίου, εβδομαδιαίως φθάνουν στο Βερολίνο, κατά μέσο όρο, 15-20 νέοι και νέες από την Ελλάδα.

Υπεύθυνη της συγκεκριμένης έκδοσης του περιοδικού, όπως αναφέρεται σε άρθρο της Ντόιτσε Βέλε, είναι η κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Χούμπολντ του Βερολίνου Ηλέκτρα Πασχάλη, η οποία αν και βρίσκεται μόλις έξι χρόνια στη γερμανική πρωτεύουσα, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει νέα ελληνική μετανάστευση.

Στο ειδικό αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού, με τίτλο «Κρίση και μετανάστευση. Η νέα ελληνική μετανάστευση στη Γερμανία», φιλοξενούνται, επίσης, κείμενα της Έλενας Μαρδά, η οποία εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Κομισιόν, της Πηγής Μουρμούρη, υπεύθυνης του Ελληνικού Κέντρου «Το Σπίτι», στο Νόικελν του Βερολίνου, της Ανδρομάχης Γρηγοροπούλου, δασκάλας σε διάφορα ελληνικά σχολεία, του Κωνσταντίνου Κουβέλη, πρόεδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εξάντας» στο Βερολίνο, του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Ευκλείδη και της ιστορικού Τέχνης Περσεφόνης Μύρτσου.

«Η έκθεση αυτή προήλθε ως αντίδραση στη μονομερή και αρνητική ειδησεογραφία που επικρατεί και στα ελληνικά και στα γερμανικά μίντια. Όλα αυτά που ακούγονται για τους 'τεμπέληδες' Έλληνες, που δεν θέλουν να δουλέψουν και έρχονται στη Γερμανία. Γενικά, για όλα τα αρνητικά που ακούγονταν για ένα φαινόμενο, το οποίο είναι πολύ πρόσφατο και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη» επισημαίνει η 29χρονη κοινωνιολόγος Ηλέκτρα Πασχάλη, σημειώνοντας ότι για όλους αυτούς τους λόγους, τελικά συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν.

Ομοιότητες και διαφορές με τους παλιότερους

Στην έκθεση επιχειρήθηκε, κατ' αρχήν, μία σύγκριση με την ελληνική μετανάστευση στις αρχές της δεκαετίας του '60. Το βασικό κοινό στοιχείο είναι η αναζήτηση δουλειάς στη Γερμανία, όμως οι άνθρωποι που πήγαν τις δεκαετίες του '60 και του '70 διέθεταν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και προέρχονταν από φτωχές περιοχές της Ελλάδας.

«Οι νέοι Έλληνες, που έρχονται τώρα εδώ, διαθέτουν πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο και υψηλή εξειδίκευση. Τότε ήταν συνήθως άνδρες που είχαν ήδη εξασφαλίσει εργασία, μέσω ενός συμβολαίου και ήθελαν να έρθουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σήμερα, οι νέοι ψάχνουν μόνοι τους για δουλειά, και όχι οργανωμένα όπως παλαιότερα» αναφέρεται στο αφιέρωμα.

Ωστόσο, πολλοί από τους νέους που πηγαίνουν σήμερα στη Γερμανία δεν μιλούν τη γλώσσα κι αυτό είναι μία ακόμα ομοιότητα με τη γενιά των Ελλήνων μεταναστών του ΄60. Οι νέοι Έλληνες μετανάστες, πάντως, δεν σκέφτονται να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα, όπως οι παλαιότεροι.

Μία μεγάλη διαφορά είναι, επίσης, ότι ενώ οι παλαιότεροι έψαχναν να ενταχθούν σε κάποιον σύλλογο, σε μια Ελληνική Κοινότητα, οι νέοι που πηγαίνουν στη Γερμανία είναι αρκετά απομονωμένοι. Έχουν, ίσως, κάποιους φίλους ή γνωστούς εκεί, αλλά κυρίως πορεύονται μόνοι τους. Και οι τόποι «συνάντησής» τους είναι κυρίως το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο, δεν υπάρχουν ακόμα κάποιες αντιδράσεις από γερμανικούς ή ελληνικούς φορείς και όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε, θα παρουσιαστεί προσεχώς σε ημερίδα του παραρτήματος του ιδρύματος «Χάινριχ Μπελ», στη Θεσσαλονίκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Έγκαιρη θεραπεία του διαβήτη



Στόχο έχει την σταθερή παραγωγή ινσουλίνης.

Η έγκαιρη και εντατική θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου και διατηρεί την ικανότητα του παγκρέατος να εκκρίνει ινσουλίνη έως και τρεισήμισι χρόνια μετά την διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ιατρικού Κέντρου UT Southwestern.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο site του Diabetes Care, εάν ένας ασθενής είναι σε θέση να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή της ινσουλίνης, τότε η νόσος είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν έχει σημασία ποιο φαρμακευτικό σχήμα θα επιλεγεί για την αντιμετώπιση των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Σημασία όμως έχει να εφαρμοστεί έγκαιρα, εντατικά και χωρίς παρέκκλιση. Αυτό είναι το κλειδί για την αποφυγή της επιδείνωσης της νόσου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία 8,3% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη και εκτιμάται ότι τα ποσοστά των διαβητικών θα διπλασιαστούν μέχρι το 2025.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει ο Αγορανομικός Κώδικας



Στόχος να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην αγορά
.
Aναγκαία κρίνεται, με γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η αναμόρφωση του Αγορανομικού Κώδικα -ο οποίος συντάχθηκε το 1946 και έκτοτε συμπληρώνεται και βελτιώνεται με αγορανομικές διατάξεις- για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες μορφές δυσλειτουργίας και στρεβλώσεων στην αγορά που, πολλές φορές, κρατούν ψηλά τις τιμές.

Στη γνωμοδότησή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως γράφει το ΑΠΕ, σημειώνει ότι ο Αγορανομικός Κώδικας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις παρατηρούμενες νέες μορφές δυσλειτουργίας και στρέβλωσης της αγοράς, ενώ ο μεγάλος ετήσιος αριθμός Αγορανομικών Διατάξεων (ΑΔ) που εκδίδονται από τη Διοίκηση (π.χ. το 2009 εκδόθηκαν 15, το 2010 εννέα και το 2011 πέντε), «πιθανόν να υποδεικνύουν την έλλειψη αποτελεσματικού και σταθερού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των εγχώριων κλαδικών αγορών και να λειτουργεί ως κίνητρο εκδήλωσης αντιανταγωνιστικών συμπεριφορών».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού έλαβε υπόψη και την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού γνωμοδότησε επί των διατάξεων του Αγορανομικού Κώδικα και τα πορίσματα θα τεθούν υπόψη του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής κατά τη διαδικασία εκπόνησης νέου κειμένου Αγορανομικού Κώδικα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, οι διατάξεις που μπορούν να απαλειφθούν αφορούν:

- Τον καθορισμό σχέσεων παραγωγής, προμήθειας, διανομής και κατανάλωσης.

- Την απαγόρευση μεταφοράς προϊόντων εγχώριων ή εξωτερικού από μια περιφέρεια στην άλλη και απαγόρευση/ περιορισμό πώλησης και κατανάλωσης ειδών βιοτικών αναγκών.

- Την απαγόρευση των εξαγωγών.

- Την κατηγοριοποίηση των προϊόντων ως ελεγχόμενων ή μη σε όλη την Επικράτεια ή ανάλογα με τις περιφέρειες.

- Τον καθορισμό κατώτατης τιμής της -με οποιοδήποτε τρόπο- διάθεσης κάθε αγαθού που παράγεται εγχώρια ή εισάγεται.

- Τον καθορισμό των κομίστρων μεταφοράς προσώπων ή πραγμάτων με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο.

- Τους μηχανισμούς εποπτείας τιμών όπως αυτοί έχουν αναλυθεί στην υπ.' αριθμ. 21VII/2012 γνωμοδότηση της Επιτροπής.

Επίσης προτείνεται να αντικατασταθούν από λεπτομερέστερες εξουσιοδοτικές διατάξεις, οι διατάξεις εκείνες που αφορούν:

- Τον καθορισμό ανώτατης τιμής.

- Τον καθορισμό ποσοστού κέρδους ή εκφρασμένου σε απόλυτες μονάδες κέρδους επί των πωλούμενων ειδών ή παρεχόμενων υπηρεσιών σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής.

- Να τροποποιηθούν και να εξειδικευθούν από λεπτομερέστερες εξουσιοδοτικές διατάξεις.

- Να διατηρηθούν οι διατάξεις περί επίταξης δεδομένου του έκτακτου, επείγοντος και πρόσκαιρου χαρακτήρα τους κατά τις επιταγές του Συντάγματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να επουλώσετε τα εγκαύματα



Τι να γνωρίζετε.

Τα εγκαύματα μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς αλλά και σοβαρές παραμορφώσεις στο πρόσωπο και το σώμα μας. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την έκθεση στον ήλιο.

Προσοχή και αντιμετώπιση

Τα ηλιακά εγκαύματα: Κάνοντας ηλιοθεραπεία, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιες φορές καιγόμαστε.
Ένα έγκαυμα μπορεί για παράδειγμα να μη φανεί εκείνη τη στιγμή, όταν δηλαδή κάνουμε μπάνιο, αλλά όταν θα έχουμε απομακρυνθεί από αυτόν.

Αυτού του είδους τα εγκαύματα προκαλούν κοκκίνισμα στην περιοχή, φέρνουν φαγούρα, πόνο και κάποιες φορές μπορεί να βγουν φουσκάλες.

Έτσι, ενδείκνυται η χρήση καταπραϋντικών κρεμών ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε να καθαρίζετε και την περιοχή για την αποφυγή μολύνσεων. Στην περίπτωση πάντως που το έγκαυμα δεν έχει φύγει μέσα στις επόμενες ημέρες, καλό είναι να συμβουλευτείτε τη γνώμη ενός ειδικού.

Υπάρχουν όμως και τα εγκαύματα που προκαλούνται από οικιακές εστίες. Αυτά επουλώνονται με το πέρας των ημερών χωρίς να χρειάζεστε κάποια θεραπεία. Το μόνο δηλαδή που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να δροσίζατε με κρύο νερό βρύσης την καμένη περιοχή. Γι’ αυτό να θυμάστε να φοράτε γάντια όταν πλησιάζετε στην κουζίνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξειδίκευση στη χειρουργική του χεριού



Είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στη σύγχρονη ιατρική ο όγκος της γνώσης και η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας έχουν επιβάλει την εξειδίκευση, ώστε οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή αντιµετώπιση των προβληµάτων τους.

Από τον ιατρό που αντιµετώπιζε τα πάντα, περάσαµε σε παθολογικές χειρουργικές και εργαστηριακές ειδικότητες και η τελευταία εικοσαετία χώρισε τις χειρουργικές ειδικότητες σε υποειδικότητες - εξειδικεύσεις (όπως άλλωστε και τους άλλους κλάδους της ιατρικής). Σε αυτές εντάσσεται και η χειρουργική του χεριού και γενικότερα του άνω άκρου, που σε αρκετές χώρες αποτελεί πλέον ξεχωριστή ειδικότητα ή τουλάχιστον αναγνωρίζεται ως εξειδίκευση µε ξεχωριστή πιστοποίηση.

Στην ουσία πρόκειται για µια µορφή περιοχικής χειρουργικής, όπου ο χειρουργός εκπαιδεύεται να αντιµετωπίζει κάθε είδους βλάβη του µέλους. Σκεφτείτε την ακραία περίπτωση τραυµατισµού, τον ακρωτηριασµό, στην οποία πρέπει να αποκατασταθούν ο σκελετός (οστά) για στήριξη, οι τένοντες και οι µύες για κίνηση, οι αρτηρίες και οι φλέβες για την κυκλοφορία του αίµατος και την επιβίωση του ακρωτηριασµένου τµήµατος, τα νεύρα για την αίσθηση και τη µεταβίβαση εντολής για κίνηση και το δέρµα, που πολλές φορές χρειάζεται τοπικές πλαστικές ή και µεταφορά ιστού από άλλη περιοχή του σώµατος για κάλυψη πιθανού ελλείµµατος εξαιτίας του τραυµατισµού.

Στην περίπτωση αυτή θα χρειαζόταν να επέµβουν και να συντονιστούν τέσσερις χειρουργικές ειδικότητες, µε τις αναπόφευκτες δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήµατος. Και ακολουθούν η παρακολούθηση και η ευθύνη της αποκατάστασης ενός τέτοιου παθόντος απ’ όσους χειρούργησαν. Αυτού του είδους οι δυσκολίες, λόγω της ιδιοµορφίας της περιοχής, ξεπεράστηκαν µε την ανάπτυξη της χειρουργικής του άνω άκρου. Ο εξειδικευµένος χειρουργός γνωρίζει άριστα την ανατοµία και τη λειτουργία της περιοχής και ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να αποκαταστήσει όλες τις βλάβες µε λεπτοµερή τεχνική.

Απαραίτητη προϋπόθεση
Η χρήση µεγέθυνσης κατά το χειρουργείο (loupes ή µικροσκόπιο) και η χρήση πολύ λεπτών εργαλείων και ραµµάτων, δηλαδή η γνώση και η εφαρµογή της µικροχειρουργικής τεχνικής, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκληρωµένη άσκηση της χειρουργικής του χεριού, ενός πολύπλοκου τόσο σε δοµή όσο και σε λειτουργία οργάνου.

Εκτός της άµεσης επανασύνδεσης ή της γεφύρωσης µε µοσχεύµατα, όποτε υπάρχει κενό λόγω ελλείµµατος που προέκυψε από βλάβη, η λεπτοµερής τεχνική έχει σηµασία και για έναν ακόµη λόγο: την αποφυγή ανάπτυξης ουλώδους ιστού και συµφύσεων στη χειρουργηµένη περιοχή. Η πολυπλοκότητα και η λεπτότητα των λειτουργιών του χεριού δεν επιτρέπουν περιττούς χειρισµούς και παρεµβάσεις, γιατί η ουλή που θα δηµιουργηθεί από τέτοιου τύπου χειρουργική θα προκαλέσει τη δηµιουργία συµφύσεων και θα υποβαθµίσει δραµατικά το τελικό αποτέλεσµα. Οι ιστοί του χεριού απαιτούν απόλυτο σεβασµό και λεπτότητα χειρισµών για να ανταµείψουν το χειρουργό και τον ασθενή µε ένα εξαιρετικό αποτέλεσµα.

Για τους λόγους αυτούς, είναι αυτονόητο ότι η αρχική αντιµετώπιση της βλάβης του άνω άκρου από εξειδικευµένο τµήµα είναι καθοριστική. Γι’ αυτό έχει µεγάλη σηµασία η υποδοχή και ο εξαρχής χειρισµός ενός τραυµατισµού του χεριού να γίνονται από εξειδικευµένη οµάδα.

Εναλλακτικές επεµβάσεις
Μεγάλη αξία έχουν και οι µέθοδοι ελάχιστης δυνατής χειρουργικής παρέµβασης (minimally invasive surgery). Εξέχουσα θέση ανάµεσά τους έχει η αρθροσκοπική χειρουργική του ώµου, του αγκώνα και του καρπού, όπου γίνονται επεµβάσεις χωρίς µεγάλες τοµές στο δέρµα, παρά µόνο τρεις κατά µέσο όρο διανοίξεις δέρµατος της τάξης του 1 cm, από τις οποίες εισέρχονται τα εργαλεία για να αποκατασταθούν οι βλάβες των αρθρώσεων και των παρακείµενων στοιχείων.

Πέρα όµως από τη χειρουργική αντιµετώπιση των παθήσεων, µεγάλη σηµασία έχει και η συντηρητική θεραπεία (δηλαδή χωρίς χειρουργική επέµβαση) να εφαρµόζεται από εξειδικευµένη οµάδα. Ο λόγος είναι ότι η άριστη γνώση της λειτουργίας του χεριού επιτρέπει στον ειδικό να µπορεί να εφαρµόζει σωστά νάρθηκες και λειτουργικούς κηδεµόνες και πρωτόκολλα πρώιµης κινητοποίησης, ώστε να µη δηµιουργούνται αγκυλώσεις - δυσκαµψίες στις αρθρώσεις και ρικνώσεις - συµφύσεις στους µυς και στους τένοντες.

Γενικά, οι παθήσεις που αντιµετωπίζονται από ένα εξειδικευµένο τµήμα όπως η ορθοπαιδική µικροχειρουργική, χειρουργική χεριού - άνω άκρου είναι οι εξής:

- Συγγενείς δυσπλασίες (παιδιά που γεννιούνται µε βλάβες, π.χ. συνδακτυλίες, υποπλασία ή έλλειψη αντίχειρα, πολυδακτυλίες κ.λπ.).
- Σύνδροµα υπέρχρησης, σύνδροµα πίεσης περιφερικών νεύρων (π.χ. σύνδροµο καρπιαίου σωλήνα µε ελάχιστα επεµβατική µέθοδο και άµεση χρήση του άνω άκρου).
- Αρθρίτιδες ειδικές (π.χ. ρευµατοπάθειες) και εκφυλιστικές (οστεοαρθρίτιδες).
- Κάθε είδους και βαρύτητας τραυµατισµοί του άνω άκρου.
- Όγκοι (καλοήθεις και κακοήθεις, οστικοί ή µαλακών µορίων).
- Αποκατάσταση παραµεληµένων ή πληµµελώς αντιµετωπισθεισών βλαβών οστών, τενόντων και νεύρων (π.χ. διορθωτικές οστεοτοµίες, νευρικά µοσχεύµατα, τενόντια µοσχεύµατα, τενοντοµεταφορές).
- Χειρουργική βραχιονίου πλέγµατος.
- Αρθροπλαστικές.
- Οστεονέκρωση της µηριαίας κεφαλής στο ισχίο µε µεταφορά αγγειούµενης περόνης.
- Μεταφορές δακτύλων από το πόδι στο χέρι, λειτουργικές µεταφορές µυών (για κίνηση αρθρώσεων όταν δε λειτουργούν τοπικές µυϊκές οµάδες).
- Μεταφορά κρηµνών για κάλυψη ελλειµµάτων δέρµατος, µεταφορά αγγειούµενων µοσχευµάτων οστών για γεφύρωση µεγάλων ελλειµµάτων οστών έπειτα από τραυµατισµούς, λοιµώξεις ή αφαιρέσεις κακοήθων όγκων.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ασπίδα» ενάντια στο Αλτσχάιμερ ο καφές



Προστατεύει από την εμφάνιση αλλά και εξέλιξη της νόσου.

Καλά τα νέα για τους λάτρεις του καφέ, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη των ειδικών των πανεπιστημίων της Νότιας Φλόριδας και του Μαιάμι, στις ΗΠΑ, τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα προσφέρουν προστασία ενάντια στην εμφάνιση αλλά και στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Βουτιά» στον εγκέφαλο

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 124 άτομα ηλικίας από 65 έως 88 ετών. Για ένα διάστημα από δύο έως τεσσάρων ετών, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα επίπεδα καφεΐνης –με κύρια πηγή τον καφέ– στο αίμα των εθελοντών αλλά και τη νοητική τους υγεία.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα επίπεδα καφεΐνης στα άτομα που εμφάνισαν κάποια στιγμή τη νευροεκφυλιστική νόσο ήταν κατά 51% χαμηλότερα συγκριτικά με εκείνα των υπολοίπων. Είδαν επίσης, ότι ακόμη και στην περίπτωση ατόμων που είχαν ήδη εμφανίσει κάποια σημάδια άνοιας, η κατανάλωση καφέ φάνηκε να φρενάρει την εξέλιξη της νόσου.

«Ο καφές φάνηκε να αποτελεί μια σημαντική –αν όχι την αποκλειστική– πηγή καφεΐνης και να οδηγεί στη σταθερότητα της νοητικής υγείας των ασθενών» αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα ατόμων που εμφάνιζαν ήπια νοητική φθίση κατά το ξεκίνημα της τετραετούς αξιολόγησής μας, έδειξαν να φρενάρουν την εξέλιξη της νόσου» προσθέτουν.

Λίγα φλιτζάνια καφέ «διώχνουν» την άνοια;

Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια, είχαν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα γύρω από την προστατευτική δράση του καφέ ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών η οποία δείχνει ότι η πρόσληψη καφεΐνης/κατανάλωση καφέ σχετίζεται με τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης άνοιας ή το φρενάρισμα της εξέλιξής της σε άτομα που ήδη πάσχουν από αυτήν» εξηγούν χαρακτηριστικά.

Προς μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές είδαν ότι τα άτομα με επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους που άγγιζαν τα 1.200ng/ml –ποσότητα που αντιστοιχεί σε μερικά φλιτζάνια καφέ– προστατεύονταν από την εμφάνιση της Αλτσχάιμερ.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Χιούζ από τη βρετανική εταιρεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Society UK) έσπευσε να σχολιάσει: «Πρόκειται για μια μελέτη με θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο καλό θα ήταν να μη βιαστούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι λίγα φλιτζάνια καφέ την ημέρα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Το «κλειδί» είναι να υπάρξουν και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα συγκεκριμένα ευρήματα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του βρετανικού ερευνητικού οργανισμού Alzheimer’s Research, Σάιμον Ρίντλει, στην παρούσα φάση οι επιστήμονες βρίσκονται στο στάδιο του «παζλ».

«Έχουμε μαζέψει πολλά κομμάτια αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς συνδέονται μεταξύ τους».


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα εφεύρεση μπορεί να αλλάξει την ζωή εκατομμυρίων κωφάλαλων



Γάντια μετατρέπουν τη νοηματική σε ομιλία.

Μια ομάδα Ουκρανών φοιτητών κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Imagine Cup 2012 στην Αυστραλία κατασκευάζοντας ένα σύστημα μετατροπής της νοηματικής γλώσσας σε ομιλία.

Το EnableTalk ουσιαστικά επιτρέπει σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής αλλά και κωφάλαλους να επικοινωνούν με τους συνανθρώπους τους χωρίς να είναι απαραίτητο αυτοί να γνωρίζουν την νοηματική γλώσσα.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι γάντια με ενσωματωμένους αισθητήρες οι οποίοι μέσω μιας ειδικής εφαρμογής μπορούν να μετατρέπουν τις χειρονομίες σε ομιλία. Κάθε γάντι διαθέτει 15 αισθητήρες, γυροσκόπιο και επιταχυνσιόμετρο και είναι ικανό να καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις των χεριών. Τα δεδομένα έπειτα αποστέλλονται ασύρματα στην εφαρμογή Enable Talk για Windows Mobile Smartphones, η οποία αναλαμβάνει να τα μετατρέψει σε ήχο.

Τα γάντια είναι αρκετά εύχρηστα, λειτουργούν με μπαταρίες, ενώ το κόστος τους όταν βγουν στην παραγωγή αναμένεται να είναι γύρω στα 20 δολάρια.






Διαβάστε περισσότερα...

Προσθέστε γεύση και κερδίστε υγεία



Διατροφικές επιλογές για ευεξία που δεν υπολείπονται γευστικά.

Αν και η γεύση και η υγεία θεωρούνται έννοιες αντικρουόμενες, οι καταναλωτές σήμερα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν υγιεινές επιλογές που δεν υπολείπονται καθόλου σε γεύση.

Δείτε διατροφικές επιλογές που μπορείτε να κάνετε και να σας εξασφαλίσουν υγεία και ευεξία..

Δημητριακά; Επιλέξτε… μαύρο

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως σε αντίθεση με τα λευκά προϊόντα, περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες οι οποίες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου αλλά και στη μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επίσης είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Χρησιμοποιήστε δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό σας, βάλτε αλεύρι ολικής αλέσεως στα γλυκά σας ή φτιάξτε την πίτσα με ολικής αλέσεως ζύμη.

Ελαιόλαδο, ελιξίριο μακροζωίας

Το ελαιόλαδο θεωρείται ο καλύτερος σύμμαχος για την καρδιά. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι ο λόγος που η μακροβιότητα είναι αυξημένη στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, είναι η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου στα φαγητά τους. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για φυτικά έλαια στο μαγείρεμα.

Πείτε ναι στην καστανή ζάχαρη

Επιλέξτε καστανή ζάχαρη αντί της λευκής. Και οι δύο αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες στον οργανισμό.

Η διαφορά τους είναι ότι η καστανή ζάχαρη περιέχει μελάσα, που περιέχει φώσφορο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η λευκή ζάχαρη, αντίθετα, αποδίδει μόνο θερμίδες στον οργανισμό.

Πράσινο τσάι: Το θαυματουργό!

Καφές και τσάι έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, το πράσινο τσάι όμως είναι πολύ πιο ωφέλιμο. Η συχνή κατανάλωσή του ωφελεί την καρδιά, συμβάλλει στην πρόληψη και στη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου και σε καταστάσεις άγχους.

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τον καφέ σας με μερικά φλιτζάνια πράσινο τσάι και θα αποκομίσετε όλες τις θετικές επιδράσεις του για την υγεία.

Βάλτε τα μπαχαρικά στη ζωή σας

Τα μπαχαρικά όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το μαύρο πιπέρι, η μαντζουράνα, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο κ.λ.π περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και ελάχιστες θερμίδες.

Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μπαχαρικά στην κατάλληλη συνταγή, μπορούμε να απολαύσουμε εξαιρετικά εύγεστα φαγητά και χωρίς την χρήση αλατιού. Αν είστε λάτρης του αλατιού, αντικαταστήστε το με μπαχαρικά έντονης γεύσης, όπως σκόρδο, κρεμμύδι, βασιλικό και άνηθο.

Γαλακτοκομικά και light

Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά περιέχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου με τα πλήρη, ενώ παράλληλα περιέχουν μειωμένη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.

Επομένως, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους, στη μείωση του λίπους από τη διατροφή μας και κατά συνέπεια τη μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Αποφύγετε τα προϊόντα 0% σε λιπαρά, εκτός και αν σας το έχει συστήσει ο διαιτολόγος σας και προτιμήστε γαλακτοκομικά με 1,5 -2% λιπαρά.

Λαχανικά: Όσο πιο φρέσκα τόσο το καλύτερο

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα λαχανικά για γρήγορους και πρακτικούς λόγους. Όταν τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν συντηρηθεί και συσκευασθεί σωστά μπορούν να διατηρήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Η διατροφική τους αξία ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των φρέσκων. Επιπλέον, τα κατεψυγμένα λαχανικά περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού, προκειμένου να συντηρηθούν και αυτό συμβάλλει στην αύξηση της λήψης αλατιού στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Είστε… chocoholic;

Αν αγαπάτε τη σοκολάτα, η μαύρη σοκολάτα είναι η καλύτερη επιλογή. Περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, πολύτιμων λιπαρών, αλλά και λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας.

Έρευνα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έδειξε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους, αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού.

Παρά τα οφέλη της, ωστόσο θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, λόγω των θερμίδων που αποδίδει και του λίπους που περιέχει. Καταναλώστε δύο κομματάκια ημερησίως και επιλέξτε σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 60%.

Γεύση και υγεία

Η καθημερινή διατροφή επηρεάζει άμεσα την υγεία μας και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής μας. Επομένως οι τροφές που επιλέγουμε να εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιό μας έχουν άμεση επίδραση στην σωματική και ψυχική μας υγεία

Αν και η γεύση και η υγεία θεωρούνται έννοιες αντικρουόμενες, οι καταναλωτές σήμερα έχουν την δυνατότητα να κάνουν υγιεινές επιλογές που δεν υπολείπονται σε γεύση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαραίτητη για την υγεία η βιταμίνη D



Σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε.

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την προαγωγή της υγείας. Εκτός από τη συμβολή της στην οστική μάζα και την ενδυνάμωση των οστών, τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν και άλλα οφέλη, όπως αντικαρκινική δράση και προστασία στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν και τη συμβολή της στη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, στην υγεία της καρδιάς, στο εγκεφαλικό, στο διαβήτη και σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Η μοναδικότητα αυτής της βιταμίνης οφείλεται στο ότι εκτός από βιταμίνη, είναι και μία ορμόνη που το σώμα μας μπορεί να συνθέσει με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για σύμπλεγμα δύο βιταμινών, D2 και D3, οι οποίες χημικά είναι δύο λιποδιαλυτές αλκοόλες που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία επί των στερολών που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα.

Οι στερόλες αυτές είναι η προβιταμίνη 7-δεϋδροχοληστερόλη και η εργοστερόλη. Η υπεριώδης ακτινοβολία μετατρέπει την 7-δεϋδροχοληστερόλη σε βιταμίνη D3 και την εργοστερόλη σε βιταμίνη D2. Η βιταμίνη D3 είναι πιο αποτελεσματική στο να αυξάνει τα επίπεδα αίματος 25(OH)D από την D2.

Αφού οι δύο βιταμίνες σχηματιστούν, μία αντίδραση, που συμβαίνει στο ήπαρ, τις μετατρέπει σε ενώσεις που συμμετέχουν στη μεταβολική απόθεση του ασβεστίου.

Η βασική της λειτουργία είναι η συμβολή της στη μέγιστη απορρόφηση του ασβεστίου, ώστε να βοηθήσει στην ενδυνάμωση η τον οστών και των δοντιών, και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν πάθει κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης, έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Επιπλέον, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η βιταμίνη D βοηθά επίσης στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του μυϊκού συστήματος. Πιθανολογείται επίσης, ότι προστατεύει από μερικές μορφές καρκίνου, κυρίως από εκείνον του παχέος εντέρου.

Οι βασικές διατροφικές πηγής βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα ιχθυέλαια, οι φυτικές μαργαρίνες. Υπάρχει φυσικά σε λίγες τροφές, αλλά προστίθεται σε τρόφιμα και ποτά, τα οποία περιέχουν ασβέστιο.

Ο ήλιος αποτελεί μία εξαιρετική πηγή, αλλά είναι δύσκολο να μετρηθεί η ακριβής ποσότητα και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος υπερβαίνει σαφώς τα οφέλη του ήλιου ως προς τη σύνθεση της βιταμίνης D. Έχει υπολογιστεί ότι το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τον ήλιο.

Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται στο δέρμα και έτσι συντίθεται η βιταμίνη D. Έχει μάλιστα υπολογιστεί, ότι 20 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά.

Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D που έχουμε ανάγκη το παίρνουμε από τις τροφές. Τα συμπληρώματα μπορούν να καλύψουν το κενό στις ανάγκες, αν δεν μπορούν να καλυφθούν αποκλειστικά μέσω της διατροφής.

Ποσότητα βιταμίνης D σε τρόφιμα:

1 κουτ. σούπας μουρουνέλαιο: 1,360 IU
90γρ σολομός: 800 IU
120 ml εμπλουτισμένο γάλα:1.00 IU

Παρά το γεγονός, λοιπόν ότι προσλαμβάνουμε βιταμίνη D μέσω της τροφής και του ήλιου, εκτιμάται ότι 40%-75% του πληθυσμού έχει έλλειψη.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα του δέρματος να συνθέσει βιταμίνη D, όπως η εποχή, η ώρα της ημέρας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η συννεφιά, τα αντηλιακά, τα μέρη του σώματος που εκτίθενται, το χρώμα του δέρματος και η ηλικία.

Οι δερματολόγοι βέβαια, συστήνουν τη χρήση αντηλιακών και συμβουλεύουν η πρόσληψη βιταμίνης D να γίνεται μέσω της τροφής και των συμπληρωμάτων, αντί να κινδυνεύουν κάτω από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου.

Οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D είναι οι ακόλουθες:

Βρέφη και ενήλικες έως 50 χρονών: 200 IU (διεθνείς μονάδες)
Ενήλικες από 51 έως 70 χρονών: 400-600 IU
Άτομα άνω των 70 ετών: 800 IU

Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D, καθώς ο οργανισμός τους δεν συνθέτει αρκετή D, επειδή περνούν λιγότερες ώρες εκτός σπιτιού.

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και επομένως μπορεί να συσσωρευτεί στον οργανισμό, άρα υπάρχει ένα ανώτατο όριο ανοχής που είναι 4.000 IU, το οποίο υποδεικνύει και τη μέγιστη ποσότητα πρόσληψης καθημερινά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεγαλύτερες δόσεις θα ήταν πιο ευεργετικές.

Επίσης, υπάρχει τρόπος να μετρήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα με απλή αιματολογική εξέταση. Κλινικά, γίνεται μέτρηση της -hydroxyvitamin D [25(OH)D], η οποία πρέπει να είναι το λιγότερο 20 nanograms/ml. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να είναι πάνω από 50 nmol/l.

Στη χώρα μας, όπου θα περιμέναμε να έχουμε επαρκή πρόσληψη, λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει έλλειμμα της βιταμίνης D, κάτι που αφορά όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα, το 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Γενικά, οι μεσογειακοί λαοί φαίνεται να έχουν παραδόξως ανεπάρκεια.

Τα ειδικά συμπληρώματα βιταμίνης D είναι απαραίτητα, κυρίως για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση ή είναι μεγαλύτεροι από 65 ετών. Στην αγορά υπάρχουν σκευάσματα που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D, αλλά υπάρχει και ειδικό φάρμακο για την οστεοπόρωση που περιέχει επιπλέον βιταμίνη D.

Αξιοσημείωτο ρόλο παίζουν και τα είδη των λιπαρών στην αφομοίωση της βιταμίνης D. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά συσχετίζονται με την επίδρασή της και τη λειτουργία της.

Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, τα επίπεδα της 25OHD στο αίμα, όταν δόθηκαν συμπληρώματα D, ήταν αυξημένα όταν υπήρχε πρόσληψη περισσότερων μονοακόρεστων λιπαρών και χαμηλότερα όταν υπήρχαν περισσότερα πολυακόρεστα στη δίαιτα.

Επομένως, ακόμη και η σύνθεση της δίαιτας στα είδη των λιπαρών επηρεάζει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα μετρητοίς σε 14 νομούς


Ο ένας φαρμακευτικός σύλλογος μετά τον άλλον διακόπτουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων. Από σήμερα στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν τα φαρμακεία σε Κέρκυρα και Κοζάνη, ενώ μεθαύριο Τετάρτη τη σκυτάλη παίρνουν τα φαρμακεία της Ροδόπης.

Αυτό σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονται τοις μετρητοίς τα φάρμακά τους σε 14 νομούς της χώρας, αφού οι φαρμακοποιοί σε Εύβοια και Φλώρινα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις 10 Αυγούστου, ενώ από τις 16/8 σταμάτησαν την πίστωση και οι συνάδελφοί τους σε Γρεβενά, Κυκλάδες, Κρήτη (Λασίθι, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο), Μαγνησία, Κορινθία και Αργολίδα.

Κρίσιμη θεωρείται η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το ερχόμενο Σάββατο 25/8, όπου δεν αποκλείεται να ληφθεί απόφαση για γενίκευση των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα. Ηδη πέντε φαρμακευτικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής και Κιλκίς) έχουν ανακοινώσει πως θα προτείνουν την πανελλαδική αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, καθώς τα φαρμακεία βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίματος.

Θυμίζουμε ότι μέχρι τις 3/9 έχει δώσει χρόνο στο υπουργείο Υγείας και η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), ώστε να αποπληρωθούν όλες οι οφειλές από επισκέψεις και πράξεις σε κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς μέχρι τον Ιούνιο 2012, προκειμένου να μην κατέλθει σε κινητοποιήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εμβολιασμός σε ανασφάλιστα παιδιά



Διαβάστε σε ποια σημεία της Αθήνας γίνεται.

Ξεκινάει σήμερα η εκστρατεία παιδικού εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων ή άνεργων γονέων καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση.

Την εκστρατεία πραγματοποιεί το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής.

Ο εμβολιασμός γίνεται σε 5 σημεία της Αθήνας:

-στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής (που στεγάζεται στον ιατρικό σύλλογο Αθηνών) στην οδό Σεβαστουπόλεως 113 στους Αμπελόκηπους, καθώς και στα παραρτήματά του στους δήμους Ιλίου, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Ηλιούπολης και Νέου Ηρακλείου.

Οι υπεύθυνοι του ιατρείου κοινωνικής αποστολής θεωρούν «ωρολογιακή βόμβα» το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά δεν έχουν κάνει τα βασικά εμβόλια καθώς οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επιστρέψουν σοβαρές ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως ο τέτανος, ο κοκίτης, η ιλαρά, η ερυθρά, η μηνιγγίτιδα και η ηπατίτιδα Β.


Διαβάστε περισσότερα...

Σταθμός οι φιλίες στη παιδική ηλικία για τη ζωή του ατόμου



Προσαρμόζει το άτομο ως ενήλικα.

Η ευτυχία στην ενήλικο ζωή μπορεί ενδεχομένως να καθοριστεί από την ποιότητα σχέσεων στην παιδική ηλικία και όχι από την εγκεφαλική ισχύ ή την ακαδημαϊκή απόδοση, υποδεικνύουν Αυστραλοί ερευνητές.

Ο Dr. Victor Fornari, του North Shore-LIJ Health System στο New Hyde Park, δήλωσε ότι αυτό δείχνει ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της προσαρμοστικότητας ως παιδί και της προσαρμοστικότητας ως ενήλικος. Πρόσθεσε ότι η ακαδημαϊκή απόδοση, μόνη της, δεν αρκεί να οδηγήσει στην ευεξία.

Η εκμάθηση των μυστικών της «καλής ζωής» έχει καθοδηγήσει τα ανθρώπινα κατορθώματα για πολλά χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ερευνητή Craig Olsson, του Deakin University και του Murdoch Children's Research Institute στη Μελβούρνη, ούτε τα υλικά αγαθά ούτε η ακαδημαϊκή επιτυχία συνδέονται στενά με την ευτυχία.

Αντί να εστιάσει σε κάποιον από αυτούς τους παράγοντες, ο Olsson αποφάσισε να εστιάσει στην αίσθηση συνοχής, σύνδεσης, θετικής αντιμετώπισης και σε θετικές αξίες.

Η «συνοχή» αφορούσε το αν το παιδί αισθανόταν ότι η ζωή του είχε νόημα και μπορούσε να την ελέγξει, η κοινωνική ενασχόληση εξέταζε τη συμμετοχή σε οργανωμένες δραστηριότητες όπως αθλήματα, οι στρατηγικές αντιμετώπισης περιλάμβαναν τη χρήση συναισθηματικής στήριξης και η κοινωνική συμπεριφορά περιλάμβανε αν το παιδί αισθανόταν άξιο εμπιστοσύνης, ευγενικό και αξιόπιστο.

Κάποιος με υψηλή επίδοση στους παραπάνω τομείς θα ήταν άνθρωπος λιγότερο απορροφημένος με το πόσο αισθάνεται και τι μπορεί να κατορθώσει και με περισσότερο ενδιαφέρον για το πώς ζει και τις αξίες που χρησιμοποιεί για να καθοδηγήσει τον τρόπο που σχετίζεται με τον εαυτό του, τους άλλους και τον κόσμο, εξήγησε ο Olsson.

Σύμφωνα με την έρευνα, που παρακολούθησε περισσότερους από 800 Νεοζηλανδούς για 32 χρόνια, από την ηλικία των 3 ετών, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σχετίζονταν με μεγαλύτερη ευτυχία στην ενήλικο ζωή. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Happiness Studies.

Η ανάπτυξη της γλώσσας και η επιτυχία στις σπουδές κατά την εφηβεία είχαν ασθενή σχέση με την ευεξία, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Χρησιμοποιώντας αξιολογήσεις από γονείς και δασκάλους οι ερευνητές όρισαν ως κοινωνική σύνδεση στην παιδική ηλικία το γεγονός ότι κάποιος είναι αρεστός, όχι απομονωμένος και με αυτοπεποίθηση.

Στους εφήβους, η κοινωνική σύνδεση μετρήθηκε από την προσκόλληση σε γονείς, συμμαθητές, σχολείο και έναν στενό φίλο, πλέον της συμμετοχής σε ομάδες και κλαμπ δραστηριοτήτων.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι το περιβάλλον παρέχει σημαντικές ευκαιρίες μάθησης για παιδιά και νέους, εξέταση και υιοθέτηση αξιών όπως ευγένεια, πίστη, φροντίδα, που είναι ο συνδετικός κρίκος για τις θετικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της ζωής.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ομάδα αίματος καθορίζει τις καρδιοπάθειες



Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι ανήκουν στην ΑΒ.

Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ποικίλει ανάλογα με την ομάδα αίματος στην οποία ανήκει κάθε άνθρωπος, με όσους ανήκουν στην ΑΒ να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και τον μικρότερο όσοι ανήκουν στην ομάδα 0.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δεν γνωρίζουν για ποιόν λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά στο βαθμό κινδύνου και υποθέτουν ότι διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και την καρδιά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από σχεδόν 90.000 άτομα ηλικίας 30 έως 75 ετών, για μία περίοδο τουλάχιστον 20 ετών. Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες Α, Β και ΑΒ, κινδυνεύουν περισσότερο από στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους έχουν αίμα της πιο κοινής ομάδας 0. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (αυξημένος κατά 23% κατά μέσο όρο) αφορά τα άτομα της ομάδας ΑΒ, ενώ για τα άτομα της ομάδας Β ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 11% και της ομάδας Α κατά 5%.

Οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι ο τύπος αίματος Α σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (λιποπρωτεϊνης χαμηλής πυκνότητας- LDL), ενώ ο τύπος αίματος ΑΒ σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής που επίσης προξενεί ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία. Αντίθετα, μία ουσία που ευνοεί τη ροή του αίματος, μπορεί να είναι αυξημένη και να δρα προστατευτικά στα άτομα με ομάδα αίματος 0.


Διαβάστε περισσότερα...

«Βραδυφλεγής βόμβα για τη δημόσια υγεία τα λοιμώδη νοσήματα»



Τι προειδοποιούν οι γιατροί για τις ασθένειες στις φυλακές.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις φυλακές όλης της χώρας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί, αναφέρονται στα λοιμώδη νοσήματα που μεταφέρουν οι φυλακισμένοι που προέρχονται από χώρες στις οποίες δεν υπάρχει εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά τα δυτικά πρότυπα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είχε αναφέρει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος, ότι στις φυλακές δεν εφαρμόζονται οι σωστές και απαραίτητες εξετάσεις στους κρατουμένους με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελεύθερα πολλές ασθένειες.

Γι’ αυτό οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχαμε επισημάνει στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Παπαϊωάννου, το δημόσιο κίνδυνο που ελλοχεύει από αυτή τη βραδυφλεγή βόμβα απρόβλεπτων διαστάσεων που είναι τα μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα μέσα στις φυλακές λόγω του μεγάλου συγχρωτισμού σε απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες.

Είχαμε προτείνει τον έλεγχο από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και την έκβαση των πορισμάτων τους από τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Απάντηση μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει. Όμως σημειώνουμε ότι η ολιγωρία και η καθυστέρηση ανάληψης των ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς θα προκαλέσει σύντομα μεγάλη κοινωνική και υγειονομική έκρηξη.

Ήδη έχουμε στα χέρια μας καταγγελίες γιατρών για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις φυλακές του Κορυδαλλού, αλλά και για τις άθλιες συνθήκες και τις τραγικές ελλείψεις του Νοσοκομείου Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού», λένε.

Και συνεχίζουν: «Θεωρούμε ως πρωταρχική προτεραιότητα της Πολιτείας, μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς, μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού, οι οποίες είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες, αλλά και σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα να ξεκινήσει άμεσα μια εθνική υγειονομική προσπάθεια που θα περιλαμβάνει σειρά προληπτικών και άλλων εξετάσεων, εμβολιασμό όπου χρειάζεται, ανάλογα με τον επιπολασμό των νοσημάτων και τη νοσηρότητα που υπάρχει.

Κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η οποία θα δίδεται μπροστά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αποπεράτωση της θεραπείας τους, εννέα ή δώδεκα μήνες, ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα και να υπάρξει έλεγχος με ακτινογραφία θώρα και φυματινοαντίδραση Mantoux, διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και απολύμανση με χλωρίνη και πλύσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Ιδιαίτερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους μετάδοσης της φυματίωσης καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από αυτήν.

Μέσα από έναν τέτοιο συντονισμό για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας , δε θα κινδυνεύουν ούτε οι προφυλακιστέοι για απλά ή σοβαρότερα αδικήματα που μπορεί να αποφυλακιστούν και να απαλλαγούν από τα αδικήματα, να πεθάνουν όμως από μία μεταδοτική ασθένεια».

Έκκληση του προέδρου, Γ. Πατούλη

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κος Γιώργος Πατούλης, κάνοντας έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, δηλώνει: «δώστε τη δύναμη στους Ιατρικούς Φορείς να βοηθήσουν σε ένα κράτος που προσπαθεί, αλλά δε μπορεί, να διατηρήσει την υγεία χιλιάδων ανθρώπων.

Σε φτωχούς φυλακισμένους που έχουν φυματίωση ή άλλες χρόνιες ασθένειες, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προτίθεται να στηρίξει σε συνεργασία με τις σωφρονιστικές μονάδες τις ανάγκες σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό».


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσοι "μπαίνουν" στην εφεδρεία



35.000-40.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα υπαχθούν στην εφεδρεία, για τη διετία 2013-2014, ενώ στο ίδιο καθεστώς θα τεθούν και 3.000 άτομα που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, που απουσιάζουν από την υπηρεσία τους επικαλούμενοι ψυχολογικούς ή άλλους λόγους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους», οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε εφεδρεία, θα παίρνουν το 65% του μισθού τους. Μετά την παρέλευση της τριετίας, οι υπάλληλοι θα αποχωρούν από το δημόσιο. Το μέτρο σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, δεν αφορά όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Το μέτρο, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφορά τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...