Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Το Facebook ευθύνεται για την επιδείνωση του άσθματος;


Ιταλοί γιατροί, για πρώτη φορά στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία, ανέφεραν ένα ασυνήθιστο περιστατικό, που δείχνει ότι η χρήση του κοινωνικού δικτύου Facebook μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις άσθματος σε νέους.

Οι ερευνητές, υπό τον Τζενάρο Ντ'Άμάτο του Νοσοκομείου της Νάπολης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι ο 18χρονος νέος, που είχε ιστορικό άσθματος, ξαφνικά βίωνε κρίσεις αδυναμίας αναπνοής, ακόμα και στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν στο παρελθόν δεν εμφάνιζε τέτοια συμπτώματα αυτή την περίοδο.
 
Όπως αποκαλύφθηκε, ο νέος ήταν πολύ στενοχωρημένος, επειδή τα είχε χαλάσει με τη φίλη του, η οποία τον είχε διαγράψει από τη λίστα των "φίλων" της στο Facebook, ενώ παράλληλα είχε συμπεριλάβει σε αυτήν πολλούς άλλους νέους φίλους.
 
Χρησιμοποιώντας όμως ψευδώνυμο, ο απελπισμένος 18χρονος πέτυχε να γίνει "φίλος" της για μια ακόμη φορά και τελικά να αποκτήσει πρόσβαση στην εικόνα που περιείχε το "προφίλ" της στο κοινωνικό δίκτυο.
 
Οι γιατροί ζήτησαν από το νέο -και τον έπεισαν- να φοράει μια ειδική μάσκα που μετράει τη ροή του αέρα και του οξυγόνου, κάθε φορά που συνδεόταν στο Facebook. Όπως διαπίστωσαν, κάθε φορά που ο 18χρονος συνδεόταν online στο δίκτυο, ο όγκος του αέρα που εισέπνεε μειωνόταν δραματικά, μερικές φορές περισσότερο από 20%.
 
Μετά από τις συμβουλές ψυχιάτρου, ο νέος δέχτηκε να μην ξανασυνδέεται στο Facebook και αμέσως οι κρίσεις άσθματος σταμάτησαν. Οι γιατροί συμπέραναν ότι ήταν αποκλειστικά το άγχος σύνδεσης και κανένα άλλο ιατρικό πρόβλημα που πυροδοτούσε ξανά και ξανά το άσθμα. Ο ασθενής κυριολεκτικά "πνιγόταν" στην προοπτική ότι θα δει και θα "επικοινωνήσει" με την (ουσιαστικά πρώην) φίλη του.
 
Οι ιταλοί γιατροί αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να φανεί χρήσιμο στους γιατρούς που συναντούν μυστηριώδεις περιπτώσεις αναπνευστικών δυσκολιών κυρίως σε νέους, για τους οποίους η κοινωνική δικτύωση έχει γίνει κανόνας ζωής, αντικαθιστώντας τις δια ζώσης κοινωνικές σχέσεις.
 
"Το Facebook και τα κοινωνικά δίκτυα γενικότερα μπορεί να αποτελούν μια νέα πηγή ψυχολογικού στρες, αντιπροσωπεύοντας ένα παράγοντα που πυροδοτεί την επιδείνωση της κατάστασης καταθλιπτικών ασθματικών ατόμων", σύμφωνα με την μελέτη.

Διαβάστε περισσότερα...

Το κινητό πιο επικίνδυνο από το αλκοόλ στην οδήγηση


Η χρήση κινητού τηλεφώνου, κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είναι πιο επικίνδυνη ακόμα και από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ επιβεβαιώνουν παλαιότερες έρευνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο το 2002 προκλήθηκαν, λόγω χρήσης κινητών κατά την οδήγηση, 240.000 τροχαία που κόστισαν τη ζωή σε 995 άτομα.

Οι έρευνες αυτές - που είχαν κρατηθεί στο συρτάρι, έρχονται να πιστοποιήσουν περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα που αποδεικνύουν ότι μια τηλεφωνική συνομιλία την ώρα της οδήγησης περιορίζει σημαντικά τα αντανακλαστικά του οδηγού.

Το πρόβλημα, πάντως, εντοπίζεται στο γεγονός ότι, ενώ οι οδηγοί αποδέχονται σε μεγάλο ποσοστό την επικινδυνότητα της ομιλίας στο κινητό, θεωρούν πως είναι πολύ ικανοί και ότι τα ατυχήματα θα συμβούν μόνο... στους άλλους.

Διαβάστε περισσότερα...

Η... ζούγκλα του γραφείου αγριεύει


Ζούγκλα είναι εκεί έξω. Πισώπλατα μαχαιρώματα, μηχανορραφίες, «θαψίματα», κολακείες με στόχο την ευνοϊκή μεταχείριση. Στον κατάλογο μπορούν να προστεθούν και άλλα πολλά, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.

Το ποσοστό των εργαζομένων που διαπιστώνει ότι το «θάψιμο» κοντά στον ψύκτη ή στο φωτοτυπικό ανέρχεται πια στο 98%, σύμφωνα με μελέτη που δείχνει ότι οι office politics (πολιτικές γραφείου) αποκτούν πλέον διαστάσεις επιδημίας.

«Όταν αυξάνεται ο ανταγωνισμός, είναι πιο πιθανό ν’ αρχίσουν τα ''πισώπλατα μαχαιρώματα''» εκτιμά από την πλευρά της η Τζέιν Κλαρκ, διευθύντρια της Nicholson McBride, εταιρείας συμβούλων που πραγματοποίησε την έρευνα, αναφέροντας «τώρα που οι άνθρωποι φοβούνται να μη χάσουν τη δουλειά τους, σκέφτονται, ''πώς θα διασφαλίσω ότι το τσεκούρι θα πέσει σε αυτούς και όχι σε μένα;'' .Έτσι παρασύρονται σε συμπεριφορές για τις οποίες δεν είναι περήφανοι, αλλά βλέπουν άλλους να τις υιοθετούν. Πιστεύουν ότι, αν παίξουν με τους κανόνες, αυτό δεν θα τους βοηθήσει να σταθούν σε αυτό το κλίμα».

Η συγκεκριμένη «πολιτική», όμως, ποικίλλει. Μπορεί να είναι αθώο να στέλνεις πολλά e-mails, για να καλύπτεις τα νώτα σου. Δεν είναι αθώο να οικειοποιείσαι, όμως, τη δουλειά άλλων, να κατηγορείς τους συναδέλφους σου για δικά σου λάθη ή να συμβάλλεις με τον τρόπο σου, ώστε κάποιοι άλλοι να χάνουν τη δουλειά τους.

«Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι όλοι γεννιόμαστε με την επιθυμία να επηρεάζουμε αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Ο χώρος εργασίας δεν είναι κάτι το διαφορετικό» προσθέτει η Κλαρκ.

Διαβάστε περισσότερα...

Η μοναξιά είναι… κολλητική




Μήπως νιώθετε μοναξιά; Το πιθανότερο είναι πως δεν είστε οι μόνοι. Έρευνα επιστημόνων που μελετούν τη μεταδοτικότητα συναισθημάτων και συνηθειών αποδεικνύει πως (και) η μοναξιά είναι κολλητική.

Με παλαιότερες έρευνές τους, ο δρ Χριστάκης, καθηγητής Ιατρικής και Ιατρικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και ο δρ Τζέιμς Φόλερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, είχαν τεκμηριώσει την κοινωνική μεταδοτικότητα της ευτυχίας, της παχυσαρκίας, ακόμα και της διακοπής του καπνίσματος.

Τώρα, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τον δρ Τζον Τ. Κατσιόπο, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, προσθέτουν στον... κατάλογο και τη μοναξιά.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.793 ανθρώπους για μία δεκαετία, από το 1991 έως και το 2001, παίρνοντας προσωπικές συνεντεύξεις από τον καθένα τους κάθε δύο χρόνια.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως ο φίλος ενός ανθρώπου που νιώθει μοναξιά έχει έως και 52% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει κι αυτός παρόμοια συναισθήματα μέσα στην επόμενη διετία!
Η μεταδοτικότητα της μοναξιάς, όμως, δεν σταματά εκεί. Ο φίλος αυτού του φίλου έχει έως και 25% περισσότερες πιθανότητες.

Tον μεγαλύτερο κίνδυνο να «κολλήσουν», λοιπόν,  έχουν οι φίλοι. Ακολουθούν οι γείτονες και (αρκετά) πιο κάτω οι σύντροφοι και τα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα...

Η όπερα κάνει καλό στην… καρδιά


Μελέτη αποκαλύπτει ότι η σωστή μουσική μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, το είδος της μουσικής έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Οι όπερες, όπως η Nessun Dorma του Πουτσίνι, είναι οι καλύτερες, ενώ μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Σε χώρες, όπως η Βρετανία, η μουσική χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά νοσοκομεία, για να χαλαρώνει τους ασθενείς και να βελτιώνει τη διάθεσή τους. Σε μερικά νοσηλευτικά ιδρύματα, μάλιστα, χρησιμοποιείται και από τους ίδιους τους γιατρούς, προκειμένου να ηρεμούν και οι ίδιοι και να γεμίζουν ζωντάνια - ακόμα και μέσα στις χειρουργικές αίθουσες.
Όπως γράφουν επιστήμονες από την Ιταλία στην ιατρική επιθεώρηση «Circulation», η μουσική ασκεί εμφανείς επιδράσεις σε σώμα και ψυχή. Τα είδη της μουσικής με γρήγορο τέμπο αυξάνουν την αναπνοή, τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, ενώ τα slow κομμάτια και τα αργά ή τα έργα της κλασικής μουσικής έχουν τις ακριβώς αντίθετες επιδράσεις.
Στη νέα μελέτη, ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λουτσιάνι Μπερνάντι και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Παβία κατέγραψαν τις σωματικές αντιδράσεις 24 υγιών εθελοντών, ενώ άκουγαν πέντε έργα κλασικής μουσικής ( Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, μία άρια από την όπερα «Τουραντό» του Τζιάκομο Πουτσίνι, τη καντάτα Νο 169 του Μπαχ, το χορωδιακό «Va Pensiero» από την όπερα «Ναμπούκο» του Τζουζέπε Βέρντι και το «Libiamo Nei Lieti Calici» από την όπερα «Λα Τραβιάτα» του Βέρντι.
Κάθε κρεσέντο (είναι η βαθμιαία αύξηση στην ένταση του έργου) «ξυπνούσε» το σώμα τους, προκαλώντας συστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού και επιτάχυνση της αναπνοής. Αντιθέτως, κάθε ντιμινουέντο (είναι η βαθμιαία μείωση στην ένταση της μουσικής) χαλάρωνε το σώμα τους, επιβραδύνοντας τον καρδιακό παλμό, με αποτέλεσμα να  ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές δοκίμασαν στη συνέχεια διάφορους συνδυασμούς μουσικής στους εθελοντές, διαπιστώνοντας ότι τα έργα με πολλές εναλλαγές αργών και γρήγορων ρυθμών ήταν τα καλύτερα για την κυκλοφορία του αίματος και την καρδιά.

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα δωμάτιο καταπολεμάει το Αλτσχάιμερ


Το προσωπικό του γηροκομείου «Κουμπ Εντ Κορτ», στο Μάλμπορο της Βορειοανατολικής Αγγλίας, δημιούργησε ένα δωμάτιο «βγαλμένο» από τη δεκαετία του ΄50.

Ο χώρος αυτός, που περιλαμβάνει αντικείμενα, όπως ραδιόφωνο τρανζίστορ, γραμμόφωνο, γραφομηχανή Ρέμινγκτον, τηλέφωνο από βακελίτη, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ταπετσαρία και έπιπλα ηλικίας σχεδόν 60 ετών, βοηθάει τους ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ να μεταφέρονται νοητά στις «παλιές καλές ημέρες», να ηρεμούν και συνεπώς να χρειάζονται ηπιότερη φαρμακευτική αγωγή.

«Παλαιότερα, αν κάποιος από τους τροφίμους ξυπνούσε ανήσυχος εν μέσω της νύχτας, του δίναμε ένα ηρεμιστικό χάπι. Τώρα, τον πηγαίνουμε σε ένα από τα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια και του μιλάμε. Συζητάμε μαζί του για την ιστορία της ζωής του και μέσα σε μία ώρα είναι απόλυτα ήρεμος και ευχαριστημένος. Είναι πολύ αποτελεσματικό» δηλώνει η κα Κλερ Γουόλτερς, διαχειρίστρια του γηροκομείου που ειδικεύεται στη φροντίδα ασθενών με Αλτσχάιμερ ή γεροντική άνοια.

Οι υπεύθυνοι του γηροκομείου υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς που επισκέπτονται τακτικά το εν λόγω δωμάτιο αρχίζουν και μειώνουν σιγά σιγά τη φαρμακευτική τους αγωγή σε αντιψυχωτικά φάρμακα.

Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κολοβακτηρίδιο αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά και τα νεφρά

Η μόλυνση ενός ανθρώπου με το πιο επικίνδυνο στέλεχος του κολοβακτηριδίου (E.coli O157), που συνήθως υπάρχει σε αλλοιωμένα τρόφιμα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων στην καρδιά και τα νεφρά, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη.

Οι Καναδοί επιστήμονες του νοσοκομείου «Βικτόρια» του Οντάριο, υπό τον καθηγητή νεφρολογίας Γουίλιαμ Κλαρκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν περιστατικά 2.000 ατόμων που είχαν μολυνθεί από E.coli Ο157 λόγω μόλυνσης του συστήματος υδροδότησης σε μια καναδική πόλη το 2000.
Οι επιστήμονες έλεγξαν το ιατρικό ιστορικό όσων μολύνθηκαν σε σχέση με όσους δεν είχαν μολυνθεί, για να δουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2000 μέχρι σήμερα. Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν πάθει τότε σοβαρή γαστρεντερίτιδα, κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια είχαν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν πρόβλημα στα νεφρά και υπερδιπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα.

Σύμφωνα με τους μικροβιολόγους, η ισχυρή τοξίνη που απελευθερώνει το κολοβακτηρίδιο μέσα στον οργανισμό μπορεί να πυροδοτήσει χρόνια φλεγμονή, η οποία επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο για αυξημένη πίεση του αίματος προκαλώντας έμφραγμα και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι ερευνητές συνιστούν ετήσιο ιατρικό έλεγχο ακόμα και για τους ασθενείς που φαίνεται να έχουν αναρρώσει πλήρως μετά από μια μόλυνση με το κολοβακτηρίδιο.    

Το συγκεκριμένο στέλεχος Ε.coli Ο157 συχνά ευθύνεται για δηλητηριάσεις από τρόφιμα. Η σωστή υγιεινή των τροφίμων, κατά τη συσκευασία, τη συντήρηση στο ψυγείο και το μαγείρεμά τους απομακρύνει την πιθανότητα μόλυνσης.

Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε το πορνό κάνει καλό στη σχέση


Της Ελεάνας Ελευθερίου




Το πορνό μέσα σε μία σχέση θα πρέπει να έχει ενδιαφέρον και για τους δύο. Αυτό συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται ως παιχνίδι ή ως μέσο που αυξάνει τη διέγερση. Όταν όμως μόνο ο ένας παρακολουθεί πορνό και παραμελεί το σύντροφό του, τότε δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στη σχέση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δει ταινίες ή περιοδικά πορνό περισσότερες από μία φορά, είτε από περιέργεια, είτε για να εμπλουτίσουν τη φαντασία τους, είτε γιατί κατέληξαν ότι είναι διεγερτικό και σαφώς ως επί τω πλείστων η έκθεση τους σε αυτό δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλικότητα ή τη σεξουαλικήτους συμπεριφορά, δεν επηρεάζει τους ίδιους ή τις σχέσεις τους, τις αντιλήψεις τους για το φύλο τους ή το άλλο φύλο, αλλά ούτε και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Στην ερωτική ζωή των ζευγαριών το πορνό μπορεί να αποτελεί ένα ερέθισμα που αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση, ένα ερωτικό παιχνίδι ή ακόμα και μια πηγή από όπου και στους δύο συντρόφους γεννιούνται καινούργιες ιδέες. Απώτερος στόχος είναι ο πειραματισμός και την ανανέωση των σεξουαλικών πρακτικών τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η σχέση του ανθρώπου με τη πορνογραφία έχει τρεις ερμηνείες:

Η πρώτη είναι η πολιτισμική ερμηνεία , δηλαδή η απεικόνιση σεξουαλικών παραστάσεων στην αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, την Ινδία και την Ιαπωνία ήταν απόλυτα νομιμοποιημένη και αποδεκτή ως τέχνη, ενώ γνωρίζουμε ότι πολιτισμοί που δεν δαιμονοποιήσαν τον ερωτισμό και το σεξ, το εξύμνησαν και το εξυγίαναν απεικονίζοντας το. Η πορνογραφία δε αντιμετωπίστηκε ενίοτε από τις τέχνες με μια διάθεση απελευθέρωσης από ηθικιστικές νόρμες και ψευδοσυντηρητικά κατεστημένα.

Η δεύτερη, η επιστημονική, όπου μετά από μελέτες οι επιστήμονες κατέληξαν και στη βιολογική εξήγηση της σχέσης του ανθρώπου με τη πορνογραφία. Σύμφωνα με αυτήν, ο σεξουαλικός ερεθισμός προκαλείται στον άνθρωπο από την οπτική επαφή με πορνογραφικό υλικό αφού συνδέεται με τους σχετικά πρόσφατα ανακαλυφθέντες κατοπτρικούς νευρώνες του εγκεφάλου, αυτούς δηλαδή που προκαλούν τη μηχανική επανάληψη μιας πράξης που συμβαίνει μπροστά μας.

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη έφεση στο πορνό από ότι οι γυναίκες, διότι ερεθίζονται ευκολότερα μέσα από τις οπτικές τους προσλαμβάνουσες. Συγκεκριμένα ο ανδρικός εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να ερεθίζεται σχετικά εύκολα σεξουαλικά, γεγονός που σχετίζεται με τα πρωτόγονα ένστικτα της αναπαραγωγής του ανθρώπινου είδους.

Η τρίτη, που βασίζεται στην ψυχολογική ερμηνεία, είναι το διαφορετικό, το καινούργιο και το πρωτόγνωρο που κάνουν το πορνό ερεθιστικό για τους περισσότερους ανθρώπους, αφού συνήθως οι ερωτικές σκηνές που περιγράφονται ή αναπαριστώνται στη πορνογραφία δεν έχουν ομοιότητες με τη προσωπική σεξουαλική ζωή τους, είτε λόγω ντροπής και αναστολών, είτε λόγω άγνοιας.

Μπορεί λοιπόν το πορνό στη σχέση όταν χρησιμοποιείται ως παιχνίδι ή ως μέσο που αυξάνει τη διέγερση να είναι ενδιαφέρον και ευχάριστο και για τους δύο. Όταν όμως περνάμε στη αντίπερα όχθη και το πορνό αποτελεί απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση της σεξουαλικής διέγερσης και της σεξουαλικής επαφής, τότε καθηλώνει, αποχαυνώνει και συνδράμει στην εξάπλωση μιας νέας επιδημίας που θα μπορούσε να ονομάζεται «σεξουαλικός αυτισμός».

Γιατί δημιουργούνται εντάσεις και προβλήματα

Σε αυτές τις περιπτώσεις η εξοικείωση μεταξύ των ανθρώπινων σωμάτων αντικαθίσταται από την εξοικείωση του σώματος με την εικόνα, με αποτέλεσμα μέσα από την ιδεατή αρχικά επιθυμία, ορμή και ικανοποίηση να επιτυγχάνεταιτελικά η απαξίωση της πραγματικής σεξουαλικής επαφής.

Με αυτό τον τρόπο αλλοιώνονται οι ανθρώπινες σεξουαλικές σχέσεις, το άτομο υπόκειται σε ευνουχισμό που σχετίζεται με τη πραγματική σεξουαλική επαφή, ενώ η αυτοϊκανοποίηση αποτελεί τη μόνη οδό ικανοποίησης.

Ουσιαστικά μέσα από τη προσκόλληση στο πορνογραφικό υλικό δεν καταργείται μόνο η αυτονομία της ανθρώπινης σεξουαλικής φαντασίωσης η οποία καταλήγει πλήρως καθοδηγούμενη αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα του σεξουαλικού όντος, αφού το άτομο απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τη δυαδική σεξουαλική πράξη και στρέφεται προς τη δυαδική σχέση του εαυτού του με την καταγεγραμμένη και οπτικοποιημένη σεξουαλικότητα.

Προχωρώντας σε μια βαθύτερη ανάλυση θα δούμε πως οι περισσότερες πραγματικές ερωτικές σχέσεις έχουν κατακλυσθεί πλέον από το στρες και την αβεβαιότητα του δυτικού τρόπου ζωής, ακολουθώντας πιστά την καθημερινότητα μας,εν αντιθέσει με τη προβλέψιμη «πραγματικότητα» του πορνό.

Την ίδια στιγμή, η μετάλλαξη, σύμφωνα με το φιλόσοφο Norberto Bobbio, του homo sapiens σε homo videns, οδήγησε το σύγχρονο άνθρωπο στο να βλέπει χωρίς να σκέφτεται ενώ θα έπρεπε να σκέφτεται χωρίς να βλέπει-στη περίπτωση δηλαδή του πορνό να φαντασιώνεται χωρίς να καθοδηγείται οπτικά από ένα «προκατασκευασμένο» σεξουαλικό σενάριο.

Δεν κάνει κακό λοιπόν το πορνό στην ερωτική σχέση, αλλά οτιδήποτε αντικαθιστά την πραγματική σεξουαλική επαφή ή υποκαθιστά τη διέγερση που προέρχεται από την ερωτική επιθυμία και τη φυσική έλξη.

Η κ. Ελεάνα Ελευθερίου είναι Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών

Διαβάστε περισσότερα...

Πειραματικό φάρμακο αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης


Σύμφωνα με νέα έρευνα, πειραματικό φάρμακο αύξησε με ασφάλεια τα επίπεδα καλής χοληστερόλης σε όρια ρεκόρ, ενώ μείωσε την κακή χοληστερόλη σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο δρ Christopher Cannon, από το «Brigham and Women's Hospital» στη Βοστόνη.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από τη Φαρμακευτική - Χημική Εταιρεία Merck, εξέτασε το φάρμακο σε 1.623 ανθρώπους που ήδη λάμβαναν στατίνες –οι μισοί ήδη είχαν υποστεί μια καρδιακή προσβολή και οι υπόλοιποι είχαν παθήσεις όπως διαβήτη.

Σημειώνεται ότι η χοληστερόλη LDL από 100 έως 129 θεωρείται καλή για υγιείς ανθρώπους, αλλά ασθενείς όπως οι πάσχοντες από καρδιά και διαβήτη θα πρέπει να στοχεύουν σε επίπεδο κάτω του 100 ή ακόμα και κάτω του 70, σύμφωνα με οδηγίες. Για την HDL χοληστερόλη, 40 έως 59 είναι ικανοποιητικό επίπεδο (υψηλότερα επίπεδα θεωρούνται περισσότερα ικανοποιητικά).

Έπειτα από έξι μήνες χρήσης του «Αnacetrapib», όπως είναι το όνομα του πειραματικού φαρμάκου, τα επίπεδα LDL στους ασθενείς υποχώρησαν από 81 στο 45, ενώ η HDL χοληστερόλη αυξήθηκε από 41 σε 101.

Το «Αnacetrapib» δεν θα κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά. Χρειάζονται περισσότερες δοκιμές, για να διαπιστωθεί αν οι σημαντικές επιδράσεις του στη χοληστερόλη θα μεταφραστούν σε λιγότερες καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θανάτους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «New England Journal of Medicine».

Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτική εκστρατεία για το σακχαρώδη διαβήτη


Συνολικά 7.000.000 άτομα παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους από σακχαρώδη διαβήτη που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Παράλληλα, προκαλεί σημαντικό αριθμό άλλων σοβαρών επιπλοκών, μεταξύ των οποίων χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μόνιμες βλάβες του αμφιβληστροειδούς, που οδηγούν σε τύφλωση, καθώς επίσης και οι ακρωτηριασμοί.

Όσον αφορά στους ακρωτηριασμούς, τα ποσοστά είναι άκρως ανησυχητικά, εάν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα διεθνώς πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου ενός συνανθρώπου μας κάθε 30 δευτερόλεπτα! Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη, το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο αφορούν διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο πόδια σε σύγκριση με άλλους. Στατιστικά, 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.

Το απογοητευτικό είναι ότι στο εγγύς μέλλον οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προβλέπει αύξηση του αριθμού των διαβητικών αρρώστων έως και 70% μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Υπολογίζεται ότι το 2030 θα υπάρχουν 435.000.000 διαβητικοί ασθενείς σε παγκόσμια κλίμακα, αριθμός που το 2003 ήταν 194.000.000, ενώ έως τότε θα έχει διπλασιαστεί και ο αριθμός των ακρωτηριασμών σε όλο τον κόσμο.

Ενημερωτική εκστρατεία και προληπτικές εξετάσεις για το κοινό

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) διοργανώνει ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και προληπτικών εξετάσεων του κοινού στις 22 - 23 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Κατά το διήμερο αυτό θα εγκατασταθεί ειδικό ενημερωτικό περίπτερο στην έξοδο του METRO επί της Πλατείας Συντάγματος, κατά τις ώρες 09:00 - 17:00, στο οποίο θα πραγματοποιείται δωρεάν έλεγχος των ποδιών των ατόμων με διαβήτη από ιατρούς-μέλη της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π., ενώ θα διανέμεται και πληροφοριακό υλικό σχετικό με την πρόληψη των ακρωτηριασμών.

Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχοθεραπεία: «Φάρμακo» για τον πόνο στη μέση


Η γνωσιακή και συμπεριφορική ψυχοθεραπεία δεν θεραπεύει μόνο τα τραύματα της ψυχής αλλά και τον πόνο στη μέση!

Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους στη μέση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν ακολουθώντας τη συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική μέθοδο σε σχέση με τους ασθενείς που καταφεύγουν στις συμβατικές λύσεις, όπως είναι η σωματική άσκηση και τα παυσίπονα.

Η εν λόγω ψυχοθεραπεία βοηθά τους ασθενείς να αλλάξουν τον τρόπο που συνηθίζουν να «βλέπουν» τα πράγματα.

Τι σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με κάποιον που υποφέρει από τη μέση του;
 «Ασφαλώς πρόκειται για ένα οργανικό πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που το αντιλαμβανόμαστε επηρεάζει τον τρόπο που το αντιμετωπίζουμε» εξηγεί η Ζάρα Χάνσεν, μέλος της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ στη Βρετανία.

«Όταν κάποιος υποφέρει από πόνους στη μέση σκέφτεται συνήθως ότι έχει βλάψει ο ίδιος τον εαυτό του προκαλώντας κάποιο τραύμα. Αυτή η σκέψη τον κάνει να απομακρύνεται από τη φυσική δραστηριότητα και την κίνηση και να φοβάται τον πόνο. Έτσι, οδηγείται σε ακινησία και περισσότερο πόνο» προσθέτει η Χάνσεν.

Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Lancet», το 59% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε γνωστική και συμπεριφορική ψυχοθεραπεία δήλωσε ότι απαλλάχθηκε από το πρόβλημά του.

Διαβάστε περισσότερα...

Ταχύτερη η αποκατάσταση καταγμάτων με νέα υλικά οστεοσύνθεσης


Νέα υλικά οστεοσύνθεσης, που τοποθετούνται στα οστά με τομές μεγέθους κουμπότρυπας, εξασφαλίζουν γρήγορη αποκατάσταση των καταγμάτων των άνω άκρων.
Πρόκειται για λεπτές ανατομικές πλάκες με ειδικές βίδες, που τοποθετούνται στο οστό με ελάχιστο τραυματισμό, καθώς και για ενδομυελικούς ήλους, που χρησιμοποιούνται χωρίς να χρειάζεται να ανοιχθεί όλη η εστία του κατάγματος.

Τα προαναφερθέντα επισημαίνει στο ΑΠΕ ο καθηγητής ορθοπεδικής στο Α.Π.Θ.(Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης),  Αναστάσιος Χριστοδούλου, με αφορμή το 5ο Σεμινάριο Χειρουργικής Άνω Άκρου, το οποίο αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη και συνδιοργανώνεται από την Α΄και Β΄Ορθοπεδική Κλινική του Α.Π.Θ. .

Ο κ. Χριστοδούλου τονίζει ότι τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης πρωτοπορούν στις αρθροσκοπήσεις και στις αρθοπλαστικές ώμου, αγκώνα και καρπού, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.
«Τα τελευταία 3-5 χρόνια, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με νέο σχεδιασμό και με τη χρήση νέων υλικών. Διαρκούν από 1 έως 2,5 ώρες και η βελτίωση στον ασθενή είναι σημαντική. Για παράδειγμα, ένα άτομο που δεν μπορούσε να χτενιστεί λόγω πόνου στον ώμο, μετά από τέτοιες επεμβάσεις, παρουσιάζει σημαντική βελτίωση. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου γίνονται 50-60 αρθροσκοπήσεις και 150 αρθροπλαστικές κάθε χρόνο» αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου.

Διαβάστε περισσότερα...

Κάνουν πίσω στην καθολική απαγόρευση του τσιγάρου


To Υπουργείο Υγείας εξετάζει τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο, οι οποίες πιθανότατα θα ανακοινωθούν μετά τις 3 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα συμπεράσματα μεγάλου συνεδρίου, που θα γίνει για το κάπνισμα στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ήδη, το Υπουργείο Υγείας αναζητεί εναλλακτικές λύσεις. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα» και συμπλήρωσε «Δεν περιμέναμε αυτή την τρομερή πίεση από τους καταστηματάρχες».

Οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν μπαρ και εστιατόρια, καθώς η πελατεία τους μειώθηκε σημαντικά, όταν έβγαλαν τα τασάκια από τα καταστήματά τους.

Ο κ. Δημόπουλος έκανε λόγο «για μεγάλη αδικία», καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων που επέτρεπαν παράνομα το κάπνισμα στα καταστήματά τους συγκέντρωναν το ενδιαφέρον των «δυσαρεστημένων καπνιστών».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο Υπουργείο Υγείας έχουν προταθεί οι ακόλουθες λύσεις:

- Να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις 21:00 στα μπαρ.

- Να υπάρξει άδεια που θα επιτρέπει τη χρήση καπνού μόνο για τα καφέ, μέτρο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Ολλανδία, όταν και εκεί φάνηκε ότι η καθολική απαγόρευση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

- Να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα εστιατόρια, όπου όμως θα είναι αυστηρή και θα τηρηθεί, αφήνοντας εκτός τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.

- Να μην επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος σε μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

- Σε μικρά μπαρ, όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι και την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους έχουν οι ιδιοκτήτες τους, θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι αν θέλουν οι πελάτες τους να καπνίζουν στο μπαρ ή όχι, καθώς δεν θα μπορούν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους εάν αυτοί δεν είναι καπνιστές, να καπνίζουν παθητικά στο χώρο εργασίας τους.

Ακόμη δεν είναι σαφές ποια από τα προαναφερόμενα μέτρα θα υιοθετηθούν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Υγείας εδώ και έναν μήνα δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένο από την εφαρμογή του μέτρου. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, προς τους προέδρους των επιστημονικών εταιρειών, ότι «η ελληνική πολιτεία γελοιοποιείται» και ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται με λογική.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβληθεί πάνω από 400 πρόστιμα, ενώ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημόπουλος, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, καθώς ήδη έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις και με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το ότι έχουν γίνει πάνω από 6.000 καταγγελίες σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα του κόσμου που θέλει να εφαρμοστεί το μέτρο, πρόσθεσε.

Στην ερώτηση εάν οι αντικαπνιστές κατηγορήσουν το υπουργείο ότι «κάνει πίσω» σε σχέση με τον αντικαπνιστικό νόμο, ο κ. Δημόπουλος είπε: «Αν κάνουμε πίσω, θα έχουμε επιχειρήματα γιατί το κάναμε».

Διαβάστε περισσότερα...

Το ένστικτο μπορεί να αποβεί… μοιραίο


Πόσες φορές έχετε περάσει τον δρόμο χωρίς να κοιτάξετε αριστερά και δεξιά, ακολουθώντας απλώς τους άλλους που είναι μπροστά σας;

Σύμφωνα με μια νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική μελέτη, η νοοτροπία μερικών ανθρώπων να ακολουθούν ενστικτωδώς τους άλλους μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η έρευνα, υπό τον βιολόγο Τζόλιον Φαρία του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία (ο οποίος έχει πρόσφατα μετακινηθεί στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των Η.Π.Α.), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Behavioural Ecology» (Συμπεριφορική Οικολογία), ανέλυσε επί τρεις ημέρες τη συμπεριφορά 365 πεζών που διέσχιζαν δρόμους σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό. Ας μιλήσουμε όμως με ποσοστά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένας πεζός είναι 1/5 εώς 2/5 φορές (κατά μέσο όρο) πιθανότερο να διασχίσει ένα δρόμο χωρίς να ελέγξει, όταν ενστικτωδώς θα ακολουθήσει τον διπλανό του, που θα κάνει το πρώτο βήμα.

Οι άνδρες τείνουν να ακολουθούν τους άλλους πιο συχνά από όσο οι γυναίκες, οι οποίες φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικές.

Οι βιολόγοι, εδώ και χρόνια, μελετούν το ένστικτο κοπαδιού στους ανθρώπους, το οποίο θεωρείται κατάλοιπο της εξελικτικής διαδικασίας.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η έρευνά τους ίσως κάνει τους ανθρώπους πιο προσεκτικούς στις ενστικτώδεις αντιδράσεις τους, όταν διασχίζουν ένα δρόμο, καθώς πολλά ατυχήματα συμβαίνουν, επειδή κάποιος πεζός δεν αξιολογεί σωστά τον κίνδυνο από το διερχόμενο όχημα.

Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνος ο ήλιος και τον χειμώνα


Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα μας ενημερώνει πως η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη, εκτός από το καλοκαίρι, και τον χειμώνα, καθώς το κρύο δεν προστατεύει το δέρμα.

Οι ερευνητές, υπό τον Πίτερ Άντερσεν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό δερματολογίας «Archives of Dermatology» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των υπεριωδών ακτινών (UV) μπορεί να είναι στην κορυφή ενός χιονισμένου βουνού ίδια με αυτά σε μια καυτή μέρα του καλοκαιριού στην παραλία.

Οι Aμερικανοί ερευνητές έκαναν επιτόπιες μετρήσεις σε δεκάδες χιονοδρομικά κέντρα, σε μεγάλο υψόμετρο. Μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσαν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία φθάνει στο μέγιστο επίπεδό της κατά τις μεσημεριανές ώρες. Όσο πιο μεγάλο είναι το υψόμετρο του χιονοδρομικού,  τόσο μεγαλύτερη είναι η ακτινοβολία.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν όσους ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ να βάζουν αντηλιακό τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν βγουν στις πλαγιές για σκι και άλλα παιγνίδια, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να απορροφηθεί αυτό από το δέρμα τους.
Η χρήση καλύμματος κεφαλής, γυαλιών ηλίου και γαντιών είναι επίσης απαραίτητη.

Διαβάστε περισσότερα...

Όχι και τόσο αξιόπιστες οι απλές ακτινογραφίες


Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, μία στις τρεις απλές ακτινογραφίες, που γίνονται για τη διάγνωση καταγμάτων ισχίου και λεκάνης, είναι λανθασμένη.
«Η απόλυτη εμπιστοσύνη στις απλές ακτινογραφίες μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση» αναφέρουν ερευνητές του ακτινολογικού τμήματος του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες έκαναν επανέλεγχο στις διαγνώσεις των ακτινογραφιών 92 ασθενών που είχαν εισαχθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, χρησιμοποιώντας για σύγκριση μαγνητικές τομογραφίες, που αποτελούν πιο εξελιγμένη απεικονιστική μέθοδο.
Στη μελέτη τους οι ειδικοί αναφέρουν ότι εντόπισαν 35 κατάγματα που δεν είχαν ανιχνευτεί στις αρχικές, απλές ακτινογραφίες.
Η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι, συμπληρωματικά με τις συμβατικές ακτινογραφίες, πρέπει να χρησιμοποιούνται και μαγνητικές τομογραφίες, ειδικά στις περιπτώσεις που οι θεράποντες γιατροί έχουν αμφιβολίες για κάποια διάγνωση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους ασθενείς, στους οποίους ένα λάθος θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Διαβάστε περισσότερα...

Η σωματική αντοχή ενισχύει την ευφυΐα


Σύμφωνα με σουηδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό «Geistig Fit», η τακτική άσκηση σχετίζεται με τη βελτίωση της ευφυΐας. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού εξέτασαν 1,2 εκατ. νεοσύλλεκτους στρατιώτες.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν βελτίωση της νοημοσύνης των ατόμων, των οποίων η σωματική αντοχή διαρκώς αυξανόταν. Τα υψηλά επίπεδα αντοχής φαίνεται ότι συνέβαλαν στη βελτίωση των λεκτικών, των μαθηματικών και των τεχνικών δεξιοτήτων.

Ο λόγος που δημιουργείται αυτός ο συσχετισμός, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, είναι επειδή ένα καλά γυμνασμένο καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να παρέχει καλύτερη οξυγόνωση στον εγκέφαλο.

Για να βελτιωθεί, λοιπόν, σημαντικά η σωματική αντοχή ενός ατόμου, συνιστάται από τους ειδικούς μία ώρα γρήγορο περπάτημα, πεζοπορία, ποδήλατο, σκι ή κολύμβηση, αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα...