Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η όπερα κάνει καλό στην… καρδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μελέτη αποκαλύπτει ότι η σωστή μουσική μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, το είδος της μουσικής έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Οι όπερες, όπως η Nessun Dorma του Πουτσίνι, είναι οι καλύτερες, ενώ μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Σε χώρες, όπως η Βρετανία, η μουσική χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά νοσοκομεία, για να χαλαρώνει τους ασθενείς και να βελτιώνει τη διάθεσή τους. Σε μερικά νοσηλευτικά ιδρύματα, μάλιστα, χρησιμοποιείται και από τους ίδιους τους γιατρούς, προκειμένου να ηρεμούν και οι ίδιοι και να γεμίζουν ζωντάνια - ακόμα και μέσα στις χειρουργικές αίθουσες.
Όπως γράφουν επιστήμονες από την Ιταλία στην ιατρική επιθεώρηση «Circulation», η μουσική ασκεί εμφανείς επιδράσεις σε σώμα και ψυχή. Τα είδη της μουσικής με γρήγορο τέμπο αυξάνουν την αναπνοή, τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, ενώ τα slow κομμάτια και τα αργά ή τα έργα της κλασικής μουσικής έχουν τις ακριβώς αντίθετες επιδράσεις.
Στη νέα μελέτη, ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λουτσιάνι Μπερνάντι και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Παβία κατέγραψαν τις σωματικές αντιδράσεις 24 υγιών εθελοντών, ενώ άκουγαν πέντε έργα κλασικής μουσικής ( Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, μία άρια από την όπερα «Τουραντό» του Τζιάκομο Πουτσίνι, τη καντάτα Νο 169 του Μπαχ, το χορωδιακό «Va Pensiero» από την όπερα «Ναμπούκο» του Τζουζέπε Βέρντι και το «Libiamo Nei Lieti Calici» από την όπερα «Λα Τραβιάτα» του Βέρντι.
Κάθε κρεσέντο (είναι η βαθμιαία αύξηση στην ένταση του έργου) «ξυπνούσε» το σώμα τους, προκαλώντας συστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού και επιτάχυνση της αναπνοής. Αντιθέτως, κάθε ντιμινουέντο (είναι η βαθμιαία μείωση στην ένταση της μουσικής) χαλάρωνε το σώμα τους, επιβραδύνοντας τον καρδιακό παλμό, με αποτέλεσμα να  ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές δοκίμασαν στη συνέχεια διάφορους συνδυασμούς μουσικής στους εθελοντές, διαπιστώνοντας ότι τα έργα με πολλές εναλλαγές αργών και γρήγορων ρυθμών ήταν τα καλύτερα για την κυκλοφορία του αίματος και την καρδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.