Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Συμβαδίζει το μέγεθος του εγκεφάλου με τον αριθμό των φίλων στο Facebook;



Ερευνάται η πιθανότητα εγκεφαλικών αλλαγών λόγω χρήσης του διαδικτύου.

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ίσως αλλάζουν τον εγκέφαλο των ανθρώπων καθώς και την κοινωνική τους ζωή, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές ατόμων που διατηρούν μακριές λίστες φίλων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως π.χ. το Facebook, εμφανίζονται μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του University College του Λονδίνου (UCL), διαπιστώθηκε άμεση σχέση μεταξύ του αριθμού των «φίλων» που μπορεί να διατηρεί κάποιος στο ηλεκτρονικό του προφίλ και του μεγέθους τεσσάρων περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τις κοινωνικές διαδράσεις.

Παρόλα αυτά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν κατά πόσον ο αριθμός των φίλων επιδρά πραγματικά στο μέγεθος των συγκεκριμένων περιοχών, ή εάν τα άτομα που εμφανίζουν τις συγκεκριμένες διαφορές είναι απλώς πιο ικανοί στο να συνάπτουν φιλίες.

Με τη βοήθεια της μεθόδου της μαγνητικής τομογραφίας οι ειδικοί μελέτησαν τον εγκέφαλο 125 φοιτητών που διατηρούσαν προφίλ στο Facebook και ανακάλυψαν ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του αριθμού των ηλεκτρονικών «φίλων» των χρηστών και της ποσότητας της φαιάς ουσίας στην αμυγδαλή, στην δεξιά άνω κροταφική αύλακα, στην αριστερή μέση κροταφική έλικα και στον δεξιό ενδορινικό φλοιό.

Το πάχος της φαιάς ουσίας στην αμυγδαλή που είναι ο εγκεφαλικός ιστός στον οποίο συμβαίνουν οι νοητικές διεργασίες, φάνηκε να σχετίζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, με τον αριθμό των πραγματικών φίλων που διατηρούσαν οι συμμετέχοντες στον κοινωνικό τους κύκλο. Ωστόσο το μέγεθος των υπόλοιπων τριών περιοχών φάνηκε να συνδέεται με τον αριθμό των διαδικτυακών επαφών.

Ο ερευνητής Τζέρεντ Ρις από το UCL που ήταν και επικεφαλής της έρευνας ισχυρίζεται ότι «τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα ασκούν τεράστια επιρροή στους χρήστες τους, ωστόσο για την ώρα κατανοούμε πολύ λίγα ως προς την επίδραση που προκαλούν στον εγκέφαλό μας. Όλο αυτό έχει οδηγήσει στη θεωρία ότι το διαδίκτυο είναι κακό για εμάς» καταλήγει ο ειδικός.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση ανάμεσα στο πόσους φίλους διατηρούμε στο Facebook και στον αριθμό αυτών που έχουμε στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη έρευνα μας βοηθάει να κατανοήσουμε ότι υπάρχει κάποιας μορφής αλληλεξάρτηση αυτό όμως δεν είναι απόλυτο.

Κι αυτό γιατί ο αριθμός των διαδικτυακών μας φίλων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσες ώρες αφιερώνουμε στο διαδίκτυο, την ηλικία μας, καθώς και το τι κινητό έχουμε.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δικαίωση υπερχρεωμένου πολύτεκνου



Από το Ειρηνοδικείο Χανίων.

Nέα δικαίωση υπερχρεωμένου πολύτεκνου του Δημοσίου από το Ειρηνοδικείο Χανίων, το οποίο αποφάσισε τη διαγραφή χρέους, της τάξεως του 70% περίπου, και πληρωμή του υπολοίπου σε ρύθμιση μηνιαίων δόσεων σε βάθος τετραετίας.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης αναφέρει:

«Με την υπαρ. 309/2011 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Χανίων, σε εφαρμογή του Ν.3869/2010 "Περί ρύθμισης και διαγραφή χρεών ,υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων..." δικαίωσε υπερχρεωμένο πολύτεκνο, συνταξιούχο του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα: O εν λόγω συνταξιούχος, είχε χρεωθεί σε πέντε Τράπεζες, με καταναλωτικά δάνεια ,πιστωτικές κάρτες αλλά και χρέος ως εγγυητής, ποσό ανερχόμενο στο ύψος των 92.073 Ευρώ. Αφού εμφάνισε πραγματική αδυναμία πληρωμής αυτών, από το έτος 2010 , αίτησε την ρύθμιση των χρεών του από το Ειρηνοδικείο Χανίων, αφού προηγουμένως είχε καταθέσει αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών του, με την συνδρομή της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα), ο δανειολήπτης, δεν είχε στην διάθεσή του, βασικό του εισόδημά ήταν μία σύνταξη του δημοσίου ύψους 1100 ευρώ, από κινητά περιουσιακά στοιχεία είχε, ένα αυτοκίνητο μάρκας FORD τύπου FIESTA 1388 κ.ε πρώτης κυκλοφορίας 2004 εμπορικής αξίας 5000 ευρώ, και ένα μοτοποδήλατο 130 κ.ε και εμπορικής αξίας 600 ευρώ.

Το Ειρηνοδικείο Χανίων έκρινε ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυτά, ακόμα και σε ρευστοποίηση, δεν ήταν ικανά να ικανοποιήσουν την απαίτηση των πιστωτών του, γι' αυτό πήρε την τόσο σημαντική και γενναία απόφαση να απαλλάξει τον δανειολήπτη από το τόσο βαρύ χρέος του του ποσού των 63.273 ευρώ, καλώντας τον να πληρώσει το ποσό των 28.800 ευρώ σε βάθος τετραετίας σε μηνιαίες καταβολές. Η αίτησή του έγινε δεκτή παρά τους ισχυρισμούς των Τραπεζών περί καταχρηστικότητας άσκησης της αίτησης, καθώς επικαλούνταν ότι ο δανειολήπτης απέκρυπτε από τους δανειστές του την κακή του οικονομική κατάσταση και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις.

Με την παραπάνω απόφαση δικαιώθηκε για ακόμα φορά η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και καλεί τους δανειολήπτες να εμπιστευτούν τόσο τις ευεργετικές διατάξεις του Ν.3869/2010 , τις Πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών, αλλά προπάντων τους ΄Ελληνες δικαστές, οι οποίοι με τις γενναίες αποφάσεις τους στέκονται δίπλα στους οικονομικά δοκιμαζόμενους σήμερα Έλληνες καταναλωτές που ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις από τη δυσκολία της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, που έζωσε τα περισσότερα νοικοκυριά».


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας



Στο 1 δισ. οι υπέρβαροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία σαν νόσο και έχει ορίσει την 24η Οκτωβρίου σαν Παγκόσμια Ημέρα κατά της παχυσαρκίας. Έτσι, για άλλη μία χρονιά «γιορτάζουμε» αυτήν την ημέρα αν και τα δεδομένα δεν είναι τόσο αισιόδοξα αλλά μάλλον ανησυχητικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) περιγράφει την παχυσαρκία ως μία παγκόσμια επιδημία, καθώς ο επιλοπασμός (επικράτηση) του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό σε όλο τον κόσμο όχι μόνο στις αναπτυγμένες χώρες αλλά επίσης και στις αναπτυσσόμενες αφού οι άνθρωποι υιοθετούν έναν περισσότερο «δυτικό» τρόπο ζωής.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από υιοθέτηση ανθυγιεινών τροφικών επιλογών, αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης και μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Υπολογίζεται πως 1 δισεκατομμύριο άτομα τουλάχιστον είναι οι υπέρβαροι και από τους οποίους 300 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για τα παιδιά και τους εφήβους, ιδιαίτερα τα παιδιά στην ηλικία του Δημοτικού. Με τη γλώσσα των αριθμών, στην Ελλάδα στις ηλικίες 6-12 ετών, περίπου 1 στα 3 αγόρια και 1 στα 4 κορίτσια είναι υπέρβαρα ή και παχύσαρκα, κατέχοντας την 'πρωτιά' της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Και ενώ πάνω από το 30% των Ελληνόπουλων είναι υπέρβαρα ή και παχύσαρκα, το μέλλον τους προμηνύεται δυσοίωνο, καθώς υπολογίζεται ότι το 70% αυτών θα εξελιχθεί σε υπέρβαρους ή και παχύσαρκους ενήλικες.

Εάν προσθέσουμε την επιβαρυντική επίπτωση της οικονομικής κρίσης στο επίπεδο διαβίωσης, διαπαιδαγώγησης και πρόληψης-αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στον ελληνικό χώρο, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Αντιλαμβανόμαστε έτσι πως η έναρξη της θεραπείας από την παιδική ηλικία κρίνεται αναγκαία τόσο λόγω των διάφορων βιολογικών και ψυχοκοινωνικών επιπλοκών της παιδικής παχυσαρκίας όσο και της μεγάλης πιθανότητας τα παχύσαρκα παιδιά να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Άλλωστε, η θεραπεία της παχυσαρκίας των ενηλίκων δεν είναι τόσο ενθαρρυντική.

Η παχυσαρκία, εκτός από το ότι μπορεί να αποτελέσει αιτία θανάτου αυτή καθεαυτή, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, γαστρεντερικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα, νευρολογικές διαταραχές, ορθοπεδικά προβλήματα, καθώς και ψυχολογικά προβλήματα.

Για την αντιμετώπισή της συστήνεται συνδυασμός διατροφικής παρέμβασης και αύξηση σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς και σε δεύτερο επίπεδο λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή και χειρουργική επέμβαση.

Γίνεται, επομένως, κατανοητή η ανάγκη για ενημέρωση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση των ατόμων από τη πολιτεία και άλλους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ιδίως στις εποχές όπου ζούμε όπου καταρρακώνεται κι άλλο το επίπεδο διαβίωσης…


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα κινητά μας απειλούν με καρκίνο;



Έρευνα δανών επιστημόνων δείχνει ότι τα κινητά δεν προκαλούν καρκίνο.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σύμφωνα με μεγάλη μελέτη 350.000 ατόμων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δανών ερευνητών, που ανακοινώθηκαν στο website της British Medical Journal συμφωνούν με εκείνα προηγούμενων ερευνών που έχουν φτάσει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο της Επιδημιολογίας του Καρκίνου στην Κοπεγχάγη μελέτησαν ενήλικες ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών που ήταν συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας και συνέκριναν τα ποσοστά εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλό τους με εκείνα μη συνδρομητών το χρονικό διάστημα 1990-2007.

Η έρευνα αυτή είναι η δεύτερη που έρχεται κατά κάποιο τρόπο να αντικρούσει την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία η χρήση κινητού πρέπει να καταχωρηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», στην ίδια κατηγορία με το μόλυβδο.

Ένα μήνα μετά την εν λόγω ανακοίνωση του ΠΟΥ – που έκανε το γύρο του κόσμου - η επιτροπή της διεθνούς Ένωσης για την Προστασία από την Μη – Ιονίζουσα Ακτινοβολία ανακοίνωσε ότι τα ερευνητικά δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της χρήσης κινητών και των όγκων στον εγκέφαλο. Η έρευνα των Δανών είναι η δεύτερη που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μουσική που θα σας κάνει σίγουρα να αποκοιμηθείτε




Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι εμπνευστές του κομματιού.


Υποφέρετε από αϋπνίες; Τότε ίσως το συγκεκριμένο κομμάτι αποδειχτεί για εσάς σωτήριο. Μια μουσική μπάντα από το Μάντσεστερ, με το όνομα «Marconi Union», συνέθεσε ένα κομμάτι με τον τίτλο «Weightless», το οποίο θεωρείται το πιο χαλαρωτικό όλων των εποχών.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Telegraph» η επιρροή του κομματιού είναι τόσο ισχυρή που, καλό θα ήταν κανείς να αποφεύγει να το ακούει ενώ οδηγεί.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το «Weightless» είναι κατά 11% πιο χαλαρωτικό από οποιοδήποτε άλλο κομμάτι.

Τα συμπεράσματα δικά σας…
Διαβάστε περισσότερα...

Επιρρεπείς σε ψυχικές ασθένειες οι... μεταλλάδες!



Αποκαλυπτική έρευνα αυστραλών επιστημόνων.

Ευπάθεια και αυξημένη τάση προς εκδήλωση ψυχικών ασθενειών υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν οι οπαδοί της metal μουσικής, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Η έρευνα διεξήχθη σε άτομα ηλικίας 13 έως 18 ετών και η υπεύθυνη διδάκτωρ, Katrina McFerran, για τη διενέργειά της δήλωσε πως νεαρά άτομα που έχουν τάση προς κατάθλιψη συνήθως ακούνε metal μουσική με ιδιαίτερο τρόπο. Για παράδειγμα, το να ακούει κάποιος συνεχώς ένα άλμπουμ ή ένα τραγούδι και να μην του αρέσει κάτι άλλο δείχνει προσπάθεια απομόνωσης και φυγής από την πραγματικότητα. Εάν αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται για κάποια περίοδο, ίσως το άτομο αυτό υποφέρει από κατάθλιψη ή άγχος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βρίσκεται και στα πρόθυρα αυτοκτονίας.

Στη συνέχεια η διδάκτωρ συμβούλευσε τους γονείς να ρωτάνε τα παιδιά τους τι συναισθήματα τους προκαλεί η μουσική που ακούνε, καθώς και να παρατηρούν τη συμπεριφορά τους, αφού έχουν ακούσει κάποιο τραγούδι / άλμπουμ.


Πηγή: http://www.rocking.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή για πρόληψη της οστεοπόρωσης



Προστατέψετε τα οστά σας!
Tα οστά αναπτύσσονται και αποκτούν μέγιστο μήκος και οστική πυκνότητα ως το 18ο-23ο έτος της ηλικίας μας. Στη συνέχεια, μέχρι την ηλικία των 30-35 ετών διατηρούν σταθερή την πυκνότητά τους, ενώ μετά ξεκινά η ελάττωσή της.

Κρίσιμη είναι η μέση ηλικία, και για τις γυναίκες η ηλικία μετά την εμμηνόπαυση, όπου παρατηρείται αυξημένη ελάττωση της οστικής πυκνότητας σε συνδυασμό με αυξημένη οστεοκλαστική δραστηριότητα, που οδηγεί στη διάσπαση της οστικής μάζας.

Κατά συνέπεια τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και ευπαθή σε κατάγματα, κυρίως του καρπού, της σποδυλικής στήλης και του ισχίου. Αυτή η παθολογική κατάσταση των οστών, ονομάζεται οστεοπόρωση. Παρατηρείται ότι τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες στην ηλικία της εμμηνόπαυσης πάσχει από οστεοπενία ή οστεοπόρωση.

Στο σημείο αυτό θα γίνει αναφορά σε διατροφικούς και μη διατροφικούς παράγοντες που προστατεύουν τα οστά μας από την οστεοπόρωση.

Μη διατροφικοί παράγοντες


Άσκηση με αντιστάσεις: Συνιστάται η άσκηση με βάρη ή λάστιχα ή το ίδιο το σώμα ως αντίσταση για 20-35 λεπτά, 3-4 φορές στην εβδομάδα. Είναι προτιμώτερο τέτοιου είδους άσκηση να ξεκινά στην εφηβεία, όπου αναπτύσσονται τα οστά, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή οστική πυκνότητα.
Αποφυγή του καπνίσματος: Το κάπνισμα συντελεί στη μείωση της συγκέντρωσης των οιστρογόνων στις γυναίκες και κατά συνέπεια στη μείωση της οστικής πυκνότητας.
Προσοχή στη χρήση στεροειδών: Χρήση κορτιζόνης μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο, γιατί μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπενία.

Διατροφικοί παράγοντες

Επαρκής λήψη ασβεστίου: Το ασβέστιο αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των οστών. Το 99% του ασβεστίου στον οργανισμό μας βρίσκεται στα οστά και στα δόντια. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 1.000-1.500mg και μπορεί να καλυφθεί από την κατανάλωση 3 πηγών ασβεστίου ημερησίως (250γρ γιαούρτι ή ένα ποτήρι γάλα ή 45γρ τυρί αντιστοιχούν σε μια μερίδα γαλακτοκομικού).

Για όσους δεν αγαπούν τα γαλακτοκομικά ή πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη, εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι τα μικρά ψάρια όταν τρώγονται με τα κόκκαλα, η σόγια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι και το σπανάκι.

Παράγοντες που οδηγούν στη δυσαπορρόφηση του ασβεστίου είναι η καφείνη, η πρωτείνη, οι φυτικές ίνες, το αλάτι (>4γρ ημερισίως) και το αλκοόλ, γι’αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους.

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο συμμετέχει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 300-400mg και βρίσκεται σε τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η μπανάνα, το αβοκάντο και η σόγια.

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των οστών και τη λειτουργία των μυών που περιβάλλουν τα οστά. Μειωμένη πρόσληψή της σχετίζεται με σαρκοπενία. Συντίθεται με την επαφή του δέρματος με την ηλιακή ακτινοβολία.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή της είναι 15μg ημερησίως με τις νέες συστάσεις του 2010, ενώ το 2001 η συνιστώμενη πρόσληψη ήταν 10μg ημερησίως.

Βρίσκεται σε ελάχιστες τροφές σε επαρκή δόση για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας χωρίς να έχουμε και τη σύνθεσή της με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτές είναι τα λιπαρά ψάρια (σολωμός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλλες) και το συκώτι.

Βιταμίνη Κ: Συμβάλλει στην επιμετάλλωση των οστών μαζί με τη βιταμίνη D. Η σύσταστη για πρόσληψη είναι 1,5mg ημερησίως. Βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, ρόκα, μαρούλι), στο γιαούρτι, το συκώτι και τη μπύρα.

Συμπερασματικά, με επαρκή λήψη θρεπτικών συστατικών που σχετίζονται με την καλή υγεία των οστών, αποφυγή του καπνίσματος αλλά και ένταξη άσκησης με αντιστάσεις στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να διασφαλίσουμε την καλή δομική κατάσταση των οστών μας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάνετε νυχτερινές... επιδρομές στο ψυγείο σας;



Το σύνδρομο νυχτερινής κατανάλωσης τροφής!
Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας είναι μια διαταραχή η οποία οδηγεί τους πάσχοντες σε υπερβολική κατανάλωση τροφής είτε λίγο πριν κοιμηθούν το βράδυ, είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χαρακτηρίστηκε ως διαταραχή πριν από 50 χρόνια, η οποία συνοδεύεται από υπερφαγία (κατανάλωση του 25% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης μετά το βραδινό) και αϋπνία. Οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για παχυσαρκία και κατάθλιψη. Συνήθως έχουν εμμονές γύρω από το φαγητό και αισθήματα ενοχής και ντροπής μετά από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Επίσης, τα παχύσαρκα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο, δυσκολεύονται περισσότερο στην απώλεια σωματικού βάρους σε σύγκριση με τα παχύσαρκα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα, χωρίς όμως να εμφανίζουν το σύνδρομο.

Οι πάσχοντες από σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας περιορίζουν συνήθως την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και αρχίζουν να τσιμπολογούν λίγο πριν κοιμηθούν ή ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να καταναλώσουν φαγητό.

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού το βράδυ οδηγεί σε αϋπνία ή σε άλλες διαταραχές ύπνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή, νομίζουν ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν αν δεν καταναλώσουν φαγητό λίγο πριν τον ύπνο. Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που πάσχουν από το σύνδρομο, οι οποίοι δεν θυμούνται ότι καταναλώνουν φαγητό το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνδρομο αυτό, η λήψη ενέργειας μειώνεται στο πρώτο μισό της ημέρας και αυξάνεται πολύ στο δεύτερο μισό, έτσι ώστε ο ύπνος να διακόπτεται από την πρόσληψη τροφής. Σε πρόσφατη μελέτη αναφέρθηκε η κατανάλωση του 40% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης τροφής, από το πρωί μέχρι το βράδυ, και το υπόλοιπο 60% τις βραδινές ώρες, σε αντιδιαστολή με τη φυσιολογική κατανάλωση του 80% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης τροφής, στο πρώτο μισό της ημέρας.

Η αϋπνία, επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του συνδρόμου. Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα αυτά ξυπνάνε κατά μέσο όρο 4 φορές το βράδυ σε αντιδιαστολή με τη φυσιολογική συχνότητα της μιας φοράς το βράδυ. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι στις αφυπνίσεις αυτές αναζητούν επίμονα κάποιο σνακ.

Ο συνδυασμός της διαταραχής της πρόσληψης τροφής, της διαταραχής του ύπνου και της άσχημης ψυχολογικής διάθεσης, αποτελούν πρόδρομες καταστάσεις που οδηγούν στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Τα τρία αυτά επίπεδα διαταραχής, πιθανόν να συνδέονται μέσω νευροενδοκρινολογικών μηχανισμών που σχετίζονται με τα επίπεδα της κορτιζόλης, της μελατονίνης, της γκρελίνης αλλά και της λεπτίνης στον οργανισμό, με σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του συνδρόμου.

Η αναγνώριση και η αποτελεσματική θεραπεία του συνδρόμου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αρωγό στην προσπάθεια καταπολέμησης της παχυσαρκίας.

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση για ορισμένους, ενώ αναφορές πασχόντων για την ευεργετική συνεισφορά φαρμακευτικών σκευασμάτων που αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, πιθανολογείται ότι μπορεί να βοηθήσουν, λόγω των γνωστών επιδράσεων της σεροτονίνης σε διαταραχές ύπνου και διάθεσης.

Ακόμη, η φαρμακευτική χορήγηση μελατονίνης, θεωρείται ότι μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της κλινικής εικόνας του συνδρόμου, μέσα από την αποκατάσταση των μειωμένων επιπέδων της τη νύχτα.

Στην καλύτερη αντιμετώπιση του συνδρόμου θα βοηθήσει σημαντικά η επαφή με κάποιον ειδικό πάνω σε ζητήματα διατροφής. Ο διατροφολόγος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς των ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο, σχεδιάζοντας με τον ασθενή το κατάλληλο διαιτητικό σχήμα και εκπαιδεύοντάς τον να επιλέγει πιο υγιεινές τροφές.

Οι πάσχοντες θα μπορούσαν να βοηθηθούν και από τις παρακάτω οδηγίες:

-Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι δελεαστικές τροφές, διαφορετικά, φυλάξτε τις σε μέρη όπου δεν έχετε άμεση πρόσβαση.
-Αποφύγετε την υπερκατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης, που δημιουργούν προβλήματα με τον ύπνου.
-Καταναλώστε ένα σνακ, πριν πέσετε για ύπνο.
-Κρατήστε ημερολόγιο καταγραφής των τροφών που καταναλώνετε, την ώρα, την ακριβή ποσότητα και τις σκέψεις που έχετε πριν και αφού φάτε. Θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε τόσο την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε, όσο και τις σκέψεις που πιθανόν σας ωθούν σε αυτό.
-Αποφύγετε να μείνετε νηστικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προγραμματίστε τα γεύματα της ημέρας και αρχίστε να μην παραλείπετε το πρωινό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ένοχα» τα υποκατάστατα ζάχαρης



Ποιους κινδύνους κρύβουν.

Μια σειρά από προϊόντα που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, όπως αναψυκτικά και τσίχλες, δημιουργούν μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας στους καταναλωτές, ενώ στην πραγματικότητα μπορούν να βλάψουν την οδοντοστοιχία και παράλληλα να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ είναι μάλλον απίθανο να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Βοστόνης και της Νεβάδα στις ΗΠΑ και του Ελσίνκι στη Φινλανδία, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο British Dental Journal, διαπίστωσαν ότι προϊόντα που διαφημίζονται ως υγιής εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, συχνά περιέχουν οξειδωτικά πρόσθετα, τα οποία μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «κρυφό κίνδυνο» που υπάρχει σε διάφορα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, ενώ επισημαίνουν ότι κακώς οι καταναλωτές έχουν «τυφλή» εμπιστοσύνη σε τέτοια προϊόντα.

Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι αν και μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ομάδα υποκατάστατων ζάχαρης, οι σακχαρο-αλκοόλες ή πολυόλες, όντως μειώνουν -σε σχέση με την ζάχαρη- τον κίνδυνο για τερηδόνα, παρόλα αυτά μπορεί να αυξήσουν την οξύτητα στη στοματική κοιλότητα και αυτό σταδιακά να οδηγήσει σε διάβρωση της αδαμαντίνης.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εξυπνάδα δεν είναι… στατική



Μπορεί να βελτιωθεί ή να εξασθενήσει.

Η νοητική ικανότητα των εφήβων μπορεί να βελτιωθεί ή να εξασθενήσει σε μεγαλύτερη κλίμακα σε σχέση με ότι εκτιμούσαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μέχρι τώρα υπήρχε η πεποίθηση ότι η εξυπνάδα παραμένει στατική κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου.
Ωστόσο, εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε εφήβους στην ηλικία των 14 ετών κατά μέσον όρο και στη συνέχεια επαναλήφθηκαν στην ηλικία των 18 ανακάλυψαν βελτίωση και εξασθένηση της εξυπνάδας.

Τα ευρήματα έχουν εφαρμογή στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών και στην ηλικία κατά την οποία λαμβάνονται αποφάσεις για το μέλλον τους.

Η έρευνα αφορούσε 19 αγόρια και 14 κορίτσια. Όλοι υποβλήθηκαν σε συνδυασμό απεικονιστικών μεθόδων του εγκεφάλου και τεστ IQ το 2004 και το 2008.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι μια αλλαγή στο λεκτικό IQ παρατηρήθηκε στο 39% των εφήβων με 21% να δείχνουν αλλαγή στο IQ της απόδοσης. Τα ευρήματα έχουν μεγαλύτερη εγκυρότητα επειδή για πρώτη φορά οι ποικιλίες στο IQ συνδέονταν με αλλαγές σε 2 συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου των εφήβων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Cathy Price του University College London. Υποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι ενθαρρυντικά για όσους μπορούν να βελτιώσουν το διανοητικό τους δυναμικό και μια προειδοποίηση ότι όσοι τα καταφέρνουν σε νεαρή ηλικία μπορεί να μη διατηρήσουν στη συνέχεια το δυναμικό τους.

Η Price δήλωσε ότι υπάρχει η τάση να αξιολογούνται τα παιδιά και να καθορίζεται η πορεία της εκπαίδευσης σχετικά νωρίς. Ωστόσο έδειξε ότι η εξυπνάδα πιθανόν αναπτύσσεται περαιτέρω. Όπως δήλωσε, πρέπει να προσέχουμε να μην ‘καταδικάζουμε’ όσους έχουν φτωχότερη απόδοση σε νεαρή ηλικία όταν το IQ τους μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά σε λίγα χρόνια.

Η έρευνα δεν επεδίωξε να κατανοήσει τις αιτίες των αλλαγών.

Μια εξήγηση είναι ότι οι έφηβοι ωριμάζουν σε σχετικά διαφορετικές ηλικίες, ενώ μπορεί να συμβάλλουν σχετικά standards στην εκπαίδευση.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Nature».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατσικίσιο, το πιο ελαφρύ γάλα



Εύκολα εύπεπτο, χωρίς παρενέργειες.

Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από την εποχή που κάθε νοικοκυριό είχε την… κατσίκα του. Το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του δεν έχασαν ωστόσο το κοινό τους, που ενισχύεται σταθερά καθώς γίνονται ολοένα και πιο γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Φανατικοί λάτρεις του κατσικίσιου γάλακτος, δεν βάζουν στο στόμα τους ούτε σταγόνα αγελαδινού. Η χαμηλότερη περιεκτικότητα λακτόζης το κάνει πιο ελαφρύ, εύκολα εύπεπτο, με αποτέλεσμα να είναι για πολλούς αναντικατάστατο.

Συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει εξάλλου αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, ουσίας σχετικής με τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων για τον λόγο αυτό είναι και πιο εύπεπτο.

Την ίδια στιγμή προσφέρει διατροφικό καταφύγιο σε όσους πάσχουν από αλλεργίες ή άσθμα, σε αντίθεση με άλλα είδη γάλακτος. Έρευνες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας έδειξαν ότι η γαλακτοαλβουμίνη, πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στο αγελαδινό γάλα και ενοχοποιείται για αλλεργίες, στο κατσικίσιο εμφανίζεται με διαφορετική δομή, η οποία και δεν προκαλεί παρενέργειες.

Η γεύση και το χρώμα του


Πάσχετε από σιδηροπενία; Υποφέρετε από οστεοπόρωση; Το κατσικίσιο γάλα θεωρείται ιδανική «λύση», καθώς συμβάλλει στον καλύτερο μεταβολισμό μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, και τη βαθύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Τρία λιπιδικά οξέα διαμορφώνουν τη γεύση του κατσικίσιου γάλακτος: το καπρικό, το καπρυλικό και το καπροϊκό οξύ. Το ολόλευκο χρώμα του, το οφείλει στην έλλειψη καροτενοειδών χρωστικών. Στην πραγματικότητα, η σύσταση του κατσικίσιου γάλακτος εξαρτάται από τη «φυλή» της κατσίκας, αλλά και από την εποχή του χρόνου που έχει αρμεχτεί το γάλα, το καλοκαίρι, το γάλα είναι περισσότερο και η περιεκτικότητά του σε λίπος και πρωτεΐνες χαμηλότερη, σε αντίθεση με τον χειμώνα.

Αυτό που πρέπει ωστόσο να λαμβάνετε υπόψη σας είναι ότι το κατσικίσιο γάλα δεν πρέπει να καταναλώνεται άβραστο (αμέσως μετά το άρμεγμα) καθώς και ότι πρέπει να είναι παστεριωμένο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εμπιστεύεστε τα τυποποιημένα.

Στην αγορά κυκλοφορούν κυρίως εισαγόμενα κατσικίσια γάλατα, από τα οποία καλύτερα να επιλέξετε τα πιστοποιημένα βιολογικά, εφόσον σας παρέχουν περισσότερες εγγυήσεις σχετικά με τη διατροφή των ζώων.

Υπάρχει βεβαίως και εγχώρια παραγωγή, σχετικά προϊόντα μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Αρκετές φορές τα κατσίκια που δίνουν το γάλα εκτρέφονται σε χώρους ελευθέρας βοσκής, ενώ σε περιόδους ξηρασίας ή βροχών τρέφονται με ζωοτροφές φυτικής προέλευσης, μη γενετικά τροποποιημένες.

Γεγονός πάντως είναι ότι το κατσικίσιο γάλα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας με επιπλέον θερμίδες, όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν: έχει περίπου όσες και το αγελαδινό.

Τυρί από τον τόπο σου…


Γνωρίζατε ότι η συντριπτική πλειονότητα των τυριών που παράγονται στην Ελλάδα προέρχονται από αιγοπρόβειο γάλα; Σήμερα αριθμούνται περίπου 20 ελληνικά τυριά ΠOΠ - Προστατευόμενης Oνομασίας Προέλευσης, από τα οποία μόνον δυο (η Γραβιέρα Νάξου και το Σαν Μιχάλη της Σύρου) παράγονται αποκλειστικά με αγελαδινό, το Μετσοβόνε μπορεί να περιέχει ένα μικρό ποσοστό πρόβειου ή γίδινου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται αγελαδινό και στην παρασκευή της κοπανιστής.

Τα υπόλοιπα αναγνωρισμένα τυριά καθώς και τα περίπου 50 είδη που παρασκευάζονται στην Ελλάδα προέρχονται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μείγμα των δύο.

Από τα τυριά ΠOΠ, το κατίκι Δομοκού - το μαλακό, σαν αλοιφή, λευκό τυρί με την υπόξινη γεύση και τους φανατικούς οπαδούς - παρασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα (κάποιες φορές συνδυάζεται με πρόβειο).

Αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα είναι το περίφημο «ανεβατό», που παρασκευάζεται στο νομό Γρεβενών και στα χωριά του Βοΐου, στην Κοζάνη. Η όψη του αλλά και η γεύση του θυμίζουν αρκετά το κατίκι, που στην Ευρυτανία και στην Αιτωλοακαρνανία θα το συναντήσετε με το χαρακτηριστικό όνομα «τσαλαφούτι».

Το γαλοτύρι, το μανούρι και η χαρακτηριστική των Κυκλάδων κοπανιστή, που ξεχωρίζει για τη πικάντικη γεύση της, μπορούν επίσης να προέρχονται από κατσικίσιο γάλα.

O μπάτζος είναι ακόμη ένα ακόμη είδος κατσικίσιου τυριού, με τόπο «καταγωγής» την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, καθώς και τη Θεσσαλία. Ημίσκληρο έως σκληρό με γεύση υπόξινη, ιδιαίτερα αλμυρή και ελαφρά πικάντικη, θεωρείται ότι κάνει καλό σαγανάκι σε συνδυασμό με τηγανητά αυγά. Μεγάλο του πλεονέκτημα, είναι ότι περιέχει 25% λιπαρά, άρα μπορείτε να το καταναλώνετε χωρίς πολλές ενοχές όταν κάνετε δίαιτα.

Η φορμαέλα Αράχοβας, η ικαριώτικη καθούρα, το αρμόγαλο της Σάμου, το κρασοτύρι των Δωδεκανήσων, το κατσικίσιο του Μετσόβου, ο τελεμές, το οικιακής παραγωγής «κλοτσοτύρι» είναι τυριά που αποδεικνύουν την αξία του κατσικίσιου γάλακτος.

Ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ. Προσθέστε την περίφημη ξινομυζήθρα Κρήτης, όπως και ακόμη ένα ΠOΠ, το πηχτόγαλο Χανίων. Το άθροισμα θα σας ανταμείψει γευστικά!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται ως και 100 ευρώ πρόστιμο για όποιον δεν παίρνει απόδειξη



Ακόμα μάλλον δεν έχουμε δει τίποτε σε σχέση με το τι θα επιβληθεί από... Πέμπτη. Είναι πλέον βέβαιο ότι ο προϋπολογισμός του 2012 όπως κατατέθηκε δεν ήταν παρά το... πρόχειρο χαρτι.


Είναι πλέον δεδομένο ότι μετά το “κούρεμα” πολλά από τα “νούμερα” δεν θα βγαίνουν, κυρίως σε επίπεδο εσόδων.
Ο ΦΠΑ για παράδειγμα ήδη παρουσιάζεται μειωμένος στα ταμεία του κράτους και κανείς δεν σκέφτεται τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά όλοι θεωρούν δεδομένη μόνο τη φοροδιαφυγή.

Έτσι έρχονται και πάλι οι γνωστοί ελεγκτές του δρόμου με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται ακόμη και δυσβάσταχτο πρόστιμο για όποιον δεν παίρνει απόδειξη που θα φτάνει ακόμη και τα 100 ευρώ.
Παράλληλα θα ζήσουμε και πάλι μέρες της δεκαετίας του '90 καθώς θα επανέλθουν τα γνωστά τεκμήρια διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το τρίτο σχέδιο δεν περιλαμβάνει άλλο απρά την αύξηση των φόρων των ακινήτων. Με μια... απλή κίνηση με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανέβουν κάθετα περίπου 20 φόροι.

Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα έρθουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 ώστε να αρχίσουν από Σεπτέμβρη να μπαίνουν τα έσοδα στα ταμεία και να έρθει και το περιβόητο... πλεόνασμα.

Ωστόσο το πλεόνασμα σχεδόν κανείς δεν το θεωρεί δεδομένο και κανείς δεν πιστεύει ότι με οποιαδήποτε ενίσχυση έμμεσων και άμεσων φόρος θα επιτευχθούν οι στόχοι και έτσι κάποιοι οδηγούνται ξανά στην εύκολη λύση στη μείωση των δαπανών του κράτους που θα σημάνει είτε νέες μειώσεις είτε ιδιωτικοποιήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Στροφή προς τα τεχνικά λύκεια



Ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι και αισθητικοί οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση
.
Εντυπωσιακή στροφή προς την «παραμελημένη» Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο. Η οικονομική κρίση, εκτός από τις άλλες επιπτώσεις, στρέφει τώρα πολλούς νέους σε σπουδές μικρότερου κόστους και μεγαλύτερης απόδοσης.

Εκατοντάδες απόφοιτοι λυκείου που στην πλειονότητά τους απέτυχαν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, επιλέγουν να επιστρέψουν στα θρανία των τεχνικών λυκείων και να σπουδάσουν κάποια ειδικότητα που θα τους προσφέρει ευκολότερα και γρηγορότερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Το ποσοστό των αποφοίτων λυκείου που εγγράφονται στη δευτέρα τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου δεν έχει ακόμη καταγραφεί με ακρίβεια, αλλά σύμφωνα με υπολογισμούς εκπαιδευτικών και υπουργείου Παιδείας κυμαίνεται μεταξύ 25-30%, ενώ καταγράφεται αύξηση 10% στις εγγραφές της α' τάξης Τεχνικού Λυκείου.

Οι ειδικότητες που επιλέγονται είναι κυρίως: ηλεκτρολογία, μηχανολογία, τεχνικοί φυσικού αερίου, παραϊατρικά επαγγέλματα και αισθητική. Τα τελευταία χρόνια πάντως στην Ελλάδα, η Τεχνική Εκπαίδευση, παρά τις διεθνείς τάσεις, είχε αρχίσει να συρρικνώνεται, λόγω των αλλεπάλληλων αλλαγών, με αποτέλεσμα το 75% των παιδιών να επιλέγει το Γενικό Λύκειο και μόλις το 25% την Τεχνική Εκπαίδευση. Μια αναλογία που είναι ακριβώς αντίθετη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει και μικρότερο ποσοστό ανεργίας στους απόφοιτους τεχνικών ειδικοτήτων.

Από την επόμενη σχολική χρονιά όμως, θα εφαρμοστούν νέα μέτρα για να προσελκύσουν μαθητές στο επαγγελματικό σχολείο ως σχολείο πρώτης επιλογής.

Σήμερα πλέον ο μηχανικός ή ο ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων παραχώρησε τη θέση του σε τεχνίτη ο οποίος αποτελεί ένα «μείγμα» μηχανικού και ηλεκτρονικού - κάτι αυτονόητο, εφόσον ασχολείται πλέον με αυτοκίνητα που είναι γεμάτα από «τσιπάκια». Επίσης, το επάγγελμα του υδραυλικού καλοριφέρ υποκαθίσταται σταδιακά από έναν τεχνικό που θα είναι ικανός να εγκαθιστά και να συντηρεί σύνθετες εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης κτιρίων οι οποίες μπορεί να συνδυάζουν ηλιοσυλλέκτες με αντλίες θερμότητας, καυστήρες ή ακόμη και φωτοβολταϊκά.

Υπάρχει λοιπόν μια σωρεία τέτοιου είδους επαγγελμάτων που, εμπλουτισμένα και διαφοροποιημένα -χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και τις πολύπλοκες τεχνικές-, είναι ασύγκριτα πιο απαιτητικά, πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως πιο ελκυστικά απ' ό,τι πολλά «παραδοσιακά» επαγγέλματα.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία του νέου Τεχνικού Λυκείου είναι η προσθήκη τέταρτου έτους που οδηγεί σε σπουδές στα ΤΕΙ, ακόμη και χωρίς εξετάσεις, και όπως λέει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, «δίδει τη δυνατότητα περαιτέρω εξειδίκευσης άρα και αύξησης των πιθανοτήτων επαγγελματικής αποκατάστασης - καθώς συνεπάγεται πραγματική επαγγελματική επάρκεια.

Επίσης, υπό προϋποθέσεις που θα τεθούν από τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), δημιουργούνται γέφυρες σύνδεσης και προσβασιμότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, η δυνατότητα πιστοποίησης που παρέχεται, αποτελεί ουσιαστικά και την τυπική επικύρωση της αποκτηθείσας επαγγελματικής επάρκειας.

Στόχος του υπουργείου είναι η αναμόρφωση και η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την μετατροπή της, όπως τονίζει η κ. Χριστοφιλοπούλου, σε μια ελκυστική επιλογή.

«Η χώρα έχει ανάγκη από καταρτισμένους τεχνικούς, με γνώσεις γενικής παιδείας, δεξιότητες, ικανότητες, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και με εμπειρία που αποκτάται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό και επένδυση στην παραγωγική και αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας», υπογραμμίζει.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα κρούσματα λιποθυμίας μαθητών



Καταγγελία δασκάλας σχολείου του Μεσολογγίου.

Φαινόμενα ημιλιπόθυμων μαθητών, λόγω ασιτίας, καταγγέλθηκαν στον δήμαρχο Μεσολογγίου. Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει σάλο στο Μεσολογγι και η καταγγελία αφορά δημοτικό σχολείο της περιοχής. Η δασκάλα του σχολέιου κατηγγειλε στον ίδιο τον Δήμαρχο Παναγιώτη Κατσούλη πως τουλάχιστον δέκα μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο έτοιμοι να λιποθυμήσουν λόγω ασιτίας.

Για το λόγο αυτο ο Δήμαρχος Μεσολογγίου θα προχωρήσει στην δημιουργία τράπεζας τροφίμων προκειμένου να μπορούν οι μαθητες στα σχολέια να πίνουν τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα.


Πηγή: http://www.dete.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ για το χαράτσι της ΔΕΗ



Για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο οι «Έλληνες φορολογούμενοι».

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για το χαράτσι της ΔΕΗ διεκδικούν με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι νόμιμοι εκπρόσωποι του Σωματείου «Ελληνες Φορολογούμενοι», μία ανώνυμη επενδυτική εταιρεία και ένας ιδιώτης μέτοχος της εταιρείας αυτής.

Στην πολυσέλιδη προσφυγή τους - είναι η πρώτη που κατατίθεται για την υπόθεση αυτή - υποστηρίζουν ότι η επίμαχη απόφαση είναι αντισυνταγματική , ενώ παραβιάζει ευθέως και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου . Λόγω μάλιστα της σοβαρότητας της υπόθεσης ζητούν από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου να την προσδιορίσει,όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, με διαδικασίες εξπρές στην Ολομέλεια του ΣτΕ,ώστε να κριθεί κατ΄εξαίρεση με βάση τις διατάξεις για το θεσμό της πρότυπης δίκης.

Στην προσφυγή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

*Η είσπραξη των φόρων ,όσο και η βεβαίωση παραβάσεων και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες λόγω της άρνησης πληρωμής των φόρων ,αποτελούν στοιχεία δημόσια εξουσίας ,η άσκηση της οποίας από ιδιώτες νοθεύει και τη γενική αρχή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

*Παραβιάζεται η αρχή της φορολογικής ισότητας ,διότι επιβάλλεται αδιακρίτως ο ίδιος φόρος σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων με μόνα κριτήρια την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου ,χωρίς να συνυπολογίζεται το πραγματικό ετήσιο εισόδημα του καθενός ιδιοκτήτη του ακινήτου.

*Η επιβολή του νέου ειδικού τέλους αποτελεί δεύτερη φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων.

*Υποβαθμίζει τον φορολογούμενο ιδιοκτήτη, ακόμη και τον άνεργο σε αντικείμενο επίτευξης έκτακτων δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση ελλειμμάτων.

*Η διακοπή ηλεκτροδότησης σε άτομα που αδυνατούν να καταβάλλουν το φόρο τους οδηγεί σε έσχατη εξαθλίωση και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωσή τους.

Τέλος, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι : « η αποτροπή της χρεωκοπίας της χώρας ενδεχομένως να αποτελεί εύλογο σκοπό επιβολής φορολογικών επιβαρύνσεων ,δεν επιτρέπει όμως, το Σύνταγμα μας, ως μέσο εξαναγκασμού στην καταβολή των επιβαρύνσεων αυτών , την επιβολή μέτρων που καταλήγουν στην προσβολή της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».


Διαβάστε περισσότερα...