Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Διάκριση για Έλληνα ερευνητή


Ο Δρ Ελευθέριος Γουλιελμάκης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αττοηλεκτρονικής στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής, Μαξ Πλάνκ (MPQ) που εδρεύει στο Μόναχο της Γερμανίας, επιλέχθηκε φέτος από την Γερμανικής Φυσική Εταιρεία (DPG) για το βραβείο Gustav Hertz. Το βραβείο στοχεύει στην αναγνώριση πρόσφατων επιστημονικών επιτευγμάτων από νέους φυσικούς και θα απονεμηθεί στον κ. Γουλιελμάκη για την "εξαιρετική του συμβολή στον τομέα της αττοφυσικής, και πιο συγκεκριμένα για την έρευνα του που αφορά στον έλεγχο των κυμάτων του φωτός καθώς και την χρήση αυτών των κυμάτων για την μελέτη της κίνησης των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό της ύλης. Η έρευνα αυτή ανοίγει τον δρόμο για εφαρμογές και τεχνολογίες σε νανοσκοπική κλίμακα με πρωτοφανή ακρίβεια. "

Μερικά από τα πιο πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα του Ελευθερίου Γουλιελμάκη είναι η δημιουργία των πιο βραχέων εκλάμψεων (φλάς) ακτινών «x» που διαρκούν λιγότερο από 100 αττοδευτερόλεπτα το 2008, καθώς και την χρήση αυτών των εκλάμψεων για τη παρατήρηση της κίνησης των ηλεκτρονίων μέσα σε άτομα το 2010. Τα τελευταία χρόνια, ο Δρ. Γουλιελμάκης και η ομάδα του εστίασαν τις προσπάθειες τους στην ανάπτυξη του πρώτου συνθεσάιζερ φωτεινών κυμάτων μια πειραματική συσκευή που - κατά αναλογία με το γνωστό μουσικό όργανο που συνθέτει ήχους και μελωδίες - συνθέτει τα κύματα του φωτός. Η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τα φωτεινά κύματα σε ηλεκτρονικά κυκλώματα και να αυξήσουν δραματικά τις επιδόσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών του μέλλοντος. Άλλες σημαντικές επιπτώσεις αυτών των ερευνών, αναμένονται σε τομείς όπως, η χημεία και η νανοτεχνολογία.

Ο Δρ Γουλιελμάκης έχει επίσης τιμηθεί στο παρελθόν με το βραβείου Φωτεινού της Ακαδημίας Αθηνών το 2007 και το "Βραβείο νέου επιστήμονα στην Οπτική" από τη Διεθνή Ένωση Αμιγούς και Εφαρμοσμένης Φυσικής το 2009.Το βραβείο Gustav Hertz θα αποδοθεί στον Ελευθέριο Γουλιελμάκη επί την ευκαιρία της επόμενης ετήσιας συνεδρίασης της Γερμανικής Φυσικής Εταιρείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη το Μάρτιο του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι δύο φίλοι που ανακάλυψαν ότι είναι αδέρφια


Γνωρίστηκαν τυχαία σε μια πισίνα.
Ο 12χρονος Isaac Noltin και ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερός του Dakotah Zimmer από το Μιζούρι των ΗΠΑ γνωρίστηκαν τυχαία σε μια πισίνα το περασμένο καλοκαίρι, έγιναν φίλοι και άρχισαν να ανακαλύπτουν ότι έχουν πολλά κοινά… μέχρι και το ίδιο βάδισμα!

Τα δύο αγόρια δε μπορούσαν να πιστέψουν ότι εκτός από τις εξωτερικές τους ομοιότητες τους συνέδεε κάτι πιο βαθύ… ήταν αδέρφια!

Ο Dakotah είπε στον Isaac ότι γνώριζε για την ύπαρξη ενός αδερφού, τον οποίο όμως δεν είχε γνωρίσει ποτέ γιατί είχε δοθεί για υιοθεσία σε μια γυναίκα με το όνομα Dawn. «Έτσι λένε τη μαμά μου» του απάντησε ο Isaac.



Για τη συγκινητική ιστορία της γνωριμίας τους μίλησε η μητέρα του Isaac, Dawn Noltin, στο today.com, η οποία όπως εξομολογήθηκε δεν είχε καταφέρει να βρει τον τρόπο να πει στο παιδί της ότι τον είχε υιοθετήσει.

Αρκετό καιρό προτού γνωριστούν εντελώς τυχαία τα δύο αγόρια, είχε αρχίσει να συμβουλεύεται φίλους και τον πνευματικό της για το πώς μπορούσε να το ανακοινώσει στο παιδί της και να του πει ότι είχε ακόμη έναν αδερφό, καθώς γνώριζε ότι όταν ξεκινούσαν τα σχολεία θα πήγαιναν στο ίδιο γυμνάσιο και σίγουρα η ιστορία τους δε θα έμενε κρυφή για πολύ.


Η Asley, ο Dakotah και ο Isaac

Μία ημέρα μετά τη γνωριμία του με τον Dakotah ο Isaac ρώτησε τη μητέρα του αν ήταν υιοθετημένος και όταν εκείνη τον ρώτησε γιατί το πίστευε αυτό της απάντησε ότι είχε βρει τον αδερφό του.

«Βάλαμε και οι δύο τα κλάματα. Εγώ ήμουν πολύ χαρούμενος που είχα έναν αδερφό. Πάντα ήθελα να έχω αδερφό και ζητούσα να αποκτήσω αδέρφια» είπε το νεαρό αγόρι.

Η μητέρα του Isaac ήταν μόλις 16 ετών όταν τον γέννησε, ενώ είχε ήδη αποκτήσει ένα χρόνο πριν τον Dakotah. Η Dawn τη γνώρισε μέσω ενός κοινού τους φίλου και μιας και είχε ήδη μια κόρη σε ηλικία 19 ετών και τη μεγάλωνε μόνη της, «ξύπνησε το μητρικό της ένστικτο» -όπως είπε- και προσφέρθηκε να προσέχει για λίγο καιρό το νεογέννητο Isaac.



Μερικούς μήνες μετά δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τη βιολογική μητέρα του Isaac, η οποία την ενημέρωνε ότι ήταν πάλι έγκυος. Η γιαγιά του Issac τη ρώτησε τότε αν ήθελε να υιοθετήσει το μωρό και 18 μήνες μετά ο Isaac ήταν επίσημα παιδί της.

Ο Dakotah και η αδερφή του Ashley ζουν με τη γιαγιά τους, η οποία ανέφερε ότι ο Dakotah γνώριζε πάντα για την ύπαρξη του αδερφού του. «Είμαι πολύ χαρούμενη που τελικά συναντήθηκαν» είπε.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται το αφορολόγητο των παιδιών


Το θέμα του οικογενειακού επιδόματος και της κατάργησης του φόρου απαλλαγών επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, βάζοντας «τέλος» στο θέμα του αφορολόγητου των παιδιών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι καταργείται το αφορολόγητο και αντί αυτού θα δίνεται επίδομα σε οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις καθώς εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν αλλαγές στο συγκεκριμένο μέτρο διότι η εικόνα που δημιουργείται είναι ότι τελικά οι οικογένειες με ένα παιδί επιβαρύνονται λιγότερο από τις οικογένειες με τρία παιδιά.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 17 Δεκεμβρίου το χριστουγεννιάτικο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα


Θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.
Ξεκινά από τις 17 Δεκεμβρίου το διευρυμένο εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, με στόχο τη διευκόλυνση των καταναλωτών για την πραγματοποίηση των χριστουγεννιάτικων αγορών τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ωράριο, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης (ΕΣΘ), από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, καθώς επίσης και στις 27 και 28 του μηνός, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Δεκεμβρίου, καθώς και το Σάββατο 29 του μηνός, τα καταστήματα θ΄ ανοίξουν στις 10 και θα κλείσουν στις 6.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, όπως και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ ανήμερα και των δύο εορτών, θα είναι κλειστά. Τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν επίσης στις 26 και 30 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου (η τελευταία αργία θεσμοθετήθηκε σε αντικατάσταση της Κυριακής 23/12).


Διαβάστε περισσότερα...

Υποσιτίζονται οι μαθητές


Το Υπουργείο Παιδείας και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχουν αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να ενισχυθούν οι οικογένειες των μαθητών που έχουν ανάγκη καθώς περίπου 20.000 παιδιά του δημοτικού σχολείου, σε ολόκληρη τη χώρα πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να έχουν μαζί τους φαγητό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του ALPHA



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ρύθμιση για οφειλές προς το δημόσιο


Ρύθμιση που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Με αφορμή τα χρέη προς το δημόσιο τα οποία ξεπερνούν τα 11 δις. ευρώ, το δωδεκάμηνο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης εξετάζει νέα ρύθμιση με περισσότερες δόσεις.

Πρόκειται για ένα σχέδιο στο οποίο μελετάται να δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο σε έως 36 δόσεις με την υποβολή του πρώτου αιτήματος. Η δόση θα είναι μηνιαία και θα πέφτει ακόμα και κάτω από τα 100 ευρώ.

Για φορολογούμενους που θα αποδείξουν ότι έχουν οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε με αυτή τη ρύθμιση, με δεύτερο αίτημα θα μπορούν να «ανέβουν» ακόμα και στις 48 οι δόσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Στόχος 52.000 νέες θέσεις εργασίας


Τέσσερα νέα κοινοτικά προγράμματα τίθενται σε εφαρμογή από τις αρχές του 2013, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Μέσα από τον τουριστικό και αγροτικό τομέα, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις παροχές εργατικής εστίας και κατοικίας, στόχος είναι η δημιουργία 52.000 νέων θέσεων εργασίας.

Δείτε το βίντεο από το Mega.



Διαβάστε περισσότερα...

Απογευματινά ιατρεία στα στρατιωτικά νοσοκομεία


Για την κάλυψη των αναγκών των δικαιούχων υγειονομικής περίθαλψης στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, λειτουργούν, στα πρότυπα των Πρωινών Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, Τμήματα και κατά τις απογευματινές ώρες, ως ακολούθως:

401 ΓΣΝΑ ΝΝΑ 251 ΓΝΑ

Παθολογικό Τμήμα Παιδιατρικό Τμήμα Αγγειοχειρουργικό Τμήμα

Χειρουργικό Τμήμα Ενδοκρινολογικό Τμήμα Αλλεργιολογικό Τμήμα

Ορθοπεδικό Τμήμα Οφθαλμολογικό Τμήμα Δερματολογικό Τμήμα

Καρδιολογικό Τμήμα Δερματολογικό Τμήμα Γυναικολογικό Τμήμα

Γυναικολογικό Τμήμα Ενδοκρινολογικό Τμήμα

Οδοντιατρικό Τμήμα Ουρολογικό Τμήμα

Πνευμονολογικό Τμήμα

Γναθοπροσωπικό Τμήμα

Οδοντιατρικό Τμήμα

Στοματολογικό Τμήμα

Οι επισκέψεις στα ανωτέρω Απογευματινά Εξωτερικά Ιατρεία, θα προγραμματίζονται με προσυνεννόηση («ραντεβού»), μέσω της Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων εκάστου Νοσοκομείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπαζάρ διοργανώνει το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»


Δώστε «χαρά» στα παιδιά.
Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ διοργανώνει το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» από αύριο και μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου στο χώρο του οικοτροφείου που βρίσκεται στη λεωφόρο Μαραθώνος 118, στην Παλλήνη.

Τα έσοδα του μπαζάρ διατίθενται για τα άτομα που βρίσκονται στην «Χαρά», οπότε μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κράτος… αναπήρων



Αναγνώστης του enikos.gr από την Πάτρα καταγγέλλει ότι έχει να λάβει τη σύνταξη της ανάπηρης μητέρας του από τον Οκτώβριου του 2011. Προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο, όπως θα διαβάσετε στην επιστολή του, να περάσει από επιτροπή την μητέρα του και δεν τα καταφέρνει. Διαβάστε τη συγκλονιστική επιστολή.

«Κύριοι,

Ονομάζομαι Α. Μ. και μένω στην Πάτρα. Μοναχοπαίδι μεσοαστικής οικογένειας με σπουδές και μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες και την Διπλωματική Νομική, πτυχία που δεν μου χρειάστηκαν μια και τώρα είμαι ιδιοκτήτης ενός internet cafe στην Πάτρα με τα πτυχία μου σε κορνίζες. Αλλά την περηφάνια μου και το μέτωπο μου καθαρό γιατί το όνομα μου δεν θα το βρείτε σε καμία αίτηση για πρόσληψη στο δημόσιο, και τις επίσκεψης σε πολιτικά γραφεία πάντα τις θεωρούσα κατάντια.

Ο λόγος που σας στέλνω αυτό το μήνυμα είναι γιατί πραγματικά βρίσκομαι σε απελπιστική θέση προσπαθώντας και παλεύοντας για τα αυτονόητα.

Η μητέρα μου Μ.Ξ., που έκανε μαζί με τον πατέρα μου, που έχει φύγει χρόνια από την ζωή, το σκατό τους παξιμάδι για να σπουδάσω εγώ. Από το 2005 αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι ο μοναδικός λόγος που βρίσκομαι στην πόλη, μια πόλη που όπως γνωρίζετε βιώνει την κρίση από την δεκαετία του 90 με το κλείσιμο τον εργοστασίων.

Κατάκοιτη τελείως, με αερόστρωμα, πάνες ακράτειας και καμία χρήση των χεριών και των ποδιών της, παλεύει καθημερινά για την επιβίωση της. Και εγώ μαζί της, μιας και κάθε φορά που μπαίνω στο σπίτι που με μεγάλωσε νιώθω σαν να μου κόβονται τα πόδια.

Με απόφαση τις νομαρχίας Πατρών το 2007 της ορίστηκε βαθμός αναπηρίας της τάξης του 80%, και μιας και η κατάσταση της είναι μη αναστρέψιμη θεώρησα λανθασμένα ότι δεν χρειάζεται να ξαναπεράσει επιτροπή. Πήρα το χαρτί και το τοποθέτησα αρχειακά στο δωμάτιο της, και ποτέ δεν ζήτησα αυτά που δικαιούται για λόγους υπερηφάνειας. Το χαρτί αυτό ποτέ δεν κατατέθηκε στον ΟΤΕ για δωρεάν μονάδες, δεν κατατέθηκε στην ΔΕΗ για την μη καταβολή του τέλους ακινήτων, δεν ζητήθηκε ποτέ ποσό πίσω για τις φυσιοθεραπείες που κάνει. Ποτέ δεν ζητήθηκε μέρος τον χρημάτων που ξοδεύω καθημερινά για πάνες και υποστρώματα.

Υπερηφάνεια δεν είναι η αναμονή στην γραμμή 5 ώρες για να πάρεις 20 ευρώ μετά από πέντε μήνες για τις πάνες της μητέρας σου ενώ έχεις ξοδέψει 100, όταν αυτή και ο πατέρας μου σαν δημόσιοι υπάλληλοι έδωσαν όλη τους τις ζωή στην δουλειά τους.

Τις ορίστηκε το 2007 ένα ποσό που μπορεί να μην της επιτρέπει να ζήσει ιδανικά, της δίνει όμως την δυνατότητα να πληρώσει μέρος των χρημάτων για την γυναίκα που χρειάζεται να την προσέχει σε 24ωρη βάση, και μέρος των φυσιοθεραπειών που απαιτούνται. Όλα τα υπόλοιπα, και πιστέψτε με είναι πολλά, βγαίνουν από την δικιά μου τσέπη, και όχι ότι δεν μου λείπουν, αλλά ξεπληρώνω αν θέλετε μέρος των χρημάτων και της υπομονής που κατέβαλε για να με σπουδάσει και να με μεγαλώσει.

Τον Ιανουάριο του 2012 και ενώ περίμενα μέχρι τις 20 του Ιανουαρίου το επίδομα της Πρόνοιας που έρχεται ανά δίμηνο, μιας και δεν ήλθε αποφάσισα να δω τι γίνετε. Ανακάλυψα ότι το χαρτί από την επιτροπή που πέρασε η μητέρα μου έληξε τον Οκτώβριο του 2011 λες και η αρρώστια της μητέρας μου ήταν ιάσιμη. Οφείλω να σας πω ότι η κατάσταση της είναι πολύ χειρότερη από αυτή το 2007, και χρειάστηκε να νοσηλευτεί δυο φορές. Να αναφέρω ότι δεν μας ήλθε καμία ειδοποίηση για το να ξαναπεράσουμε επιτροπή ή τουλάχιστον να μας υπενθυμίσουν τι πρέπει να κάνουμε για να μην κοπεί η σύνταξη.

Θεωρώ λάθος μου που δεν το κοίταξα εγώ νωρίτερα, αλλά απευθύνθηκα άμεσα στο ΙΚΑ του Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα για να την ξαναπεράσω επιτροπή. Θεώρησα λανθασμένα ότι πρόκειται για τυπική διαδικασία λόγω της κατάστασης της και του βαθμού αναπηρίας που έχει.

Μετά από απίστευτη ταλαιπωρία με ενημέρωσαν η υπάλληλοι με πάσα φυσικότητα ότι το ραντεβού για να καταθέσω τα χαρτιά, που ήδη έχω στα χέρια μου, είναι στις 18 Μαΐου του 2012. Παρόλα αυτά βρήκα τρόπο με το κατάλληλο φακελάκι (350 ευρώ) οι γιατροί να δεχτούν τα χαρτιά της νωρίτερα (μέσα στον Ιανουάριο) αλλά από ότι έμαθα απλά τα τοποθέτησαν σε ένα συρτάρι και τα πέρασαν στο σύστημα τους τον Απρίλιο του 2012.

Από τότε περιμένω πότε θα αξιωθεί η επιτροπή να περάσει να την δει. Τον Σεπτέμβριο το ΙΚΑ τις Πάτρας με παρέπεμψε στο ΙΚΑ Αθηνών, όπου και έχω ανεβεί δυο φορές για να βγάλω άκρη. Τελευταία φορά που πήγα στο ΙΚΑ Πατρών ήταν εχθές όπου ξανά με φυσικότητα με πληροφόρησαν ότι δεν έχουν το όνομα της σε ραντεβού και να περάσω από τον νέο χρόνο.

Τα έξοδα τρέχουν, η γυναίκα που την προσέχει πρέπει να πληρωθεί, το ίδιο και ο φυσιοθεραπευτής της, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και όλες οι άλλες ανάγκες της και εμείς έχουμε να πάρουμε ευρώ από τον Οκτώβριο του 2011

Δηλώνω πλήρη αδυναμία να συνδράμω το παραμικρό πια όχι γιατί δεν θέλω, αλλά γιατί δεν έχω, βιώνοντας και εγώ την κρίση με τον χειρότερο τρόπο στην δουλειά μου. Βλέπετε τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά στον τοίχο του σπιτιού μου δεν μου βάζουν το φαγητό στο τραπέζι.

Θεωρώ ότι είναι απαράδεχτο, η συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους που δούλεψαν, μόχθησαν, και έχουν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό αναπηρίας να είναι τόσο βάναυση.

Η μητέρα μου όπως τόσοι άλλοι ανάπηροι δίνουν μάχη με την ζωή σε καθημερινή βάση και η μάχη αυτή για εμένα και την μητέρα μου είναι πάνω από οποιαδήποτε γραφειοκρατία, οποιοδήποτε μνημόνιο, οποιαδήποτε αδυναμία του κρατικού μηχανισμού.

Θα σας παρακαλέσω από καρδίας να δώσετε 5 λεπτά».


Διαβάστε περισσότερα...

Επανέλεγχος των προνοιακών επιδομάτων στο Ηράκελιο


Ο δήμος καλεί τους δικαιούχους να προσκομίσουν μια σειρά δικαιολογητικών.
Σε επανέλεγχο των προνοιακών επιδομάτων προχωρεί ο δήμος Ηρακλείου, ο οποίος καλεί τους δικαιούχους να προσκομίσουν στην Πρόνοια του δήμου, έως τις 28 Δεκεμβρίου 2012, μια σειρά δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με τον δήμο, τα δικαιολογητικά είναι απαραίτητα για τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι δυνατή η διακοπή καταβολής του επιδόματος και η διαγραφή από τα Μητρώα της Υπηρεσίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα πληρώσουμε το Δεκέμβριο


Φόρους και τέλη που συνολικά ανέρχονται σε 5,36 δισεκατομμύρια ευρώ, καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, τον επόμενο μήνα. Η δόση του φόρου εισοδήματος και του ειδικού τέλους της ΔΕΗ, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και τα τέλη κυκλοφορίας, θα έρθουν στο …λογαριασμό των νοικοκυριών.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει τα πρώτα 120.000 ειδοποιητήρια στους φορολογουμένους για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα σημειώματα θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα σε όσους δεν πλήρωσαν το περασμένο καλοκαίρι το ΕΤΑΚ του 2009.

Όσον αφορά στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, υπόχρεοι στην καταβολή του είναι περίπου 350.000 φορολογούμενοι. Το ατομικό αφορολόγητο όριο βρίσκεται στα 400.000 ευρώ και από αυτό το ποσό και πάνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 0,1% Η εκκαθάριση του ΦΑΠ θα γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο, ο φόρος θα πληρωθεί σε μια δόση, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει από αυτό το χαράτσι περίπου 420 εκατ. ευρώ. Η ΓΓΠΣ εκτιμά ότι τα περισσότερα σημειώματα για την καταβολή του ΦΑΠ του 2010 θα ταχυδρομηθούν μέσα στον Δεκέμβριο και τα υπόλοιπα μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και η εκκαθάριση των δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 υπολογίζεται ότι θα επιβληθεί σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες, καθώς το αφορολόγητο όριο είναι χαμηλότερο, στις 200.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 0,2%.

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα καταφθάσει και η τρίτη από τις πέντε δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που έχει ενσωματωθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ειδικό τέλος θα πληρώνεται σταδιακά κάθε δίμηνο έως και τον Ιούνιο του 2013, με στόχο να εισπραχθούν έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έμφραγμα από την ανεργία


Η απελπισία της ανεργίας έχει ως αποτέλεσμα 1 στους 4 ανθρώπους άνω των 50 ετών, που χάνει τη δουλειά του, να καταλήγει στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το απίστευτο αυτό εύρημα προέκυψε από πρόσφατη αμερικανική μελέτη, σε δείγμα 13.500 ατόμων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» του Αμερικανού Ιατρικού Συλλόγου.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι ο κίνδυνος αυξάνεται υπέρμετρα (6 στους 10), για ανθρώπους από 51 έως 75 ετών που έχουν χάσει πάνω από τέσσερις θέσεις απασχόλησης σε σύντομο διάστημα.

Ο κίνδυνος για την καρδιά από τις πολλαπλές απώλειες θέσης εργασίας εμφανίζεται σε παρόμοια ποσοστά με αυτούς που καπνίζουν ή έχουν υπέρταση, επισημαίνεται στην έρευνα. Τα ευρήματα της μελέτης των Αμερικανών επιστημόνων επιβεβαιώνουν, όμως, και οι Έλληνες καρδιολόγοι.

Οπως τονίζει στις «6μέρες» ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόδουλος Στεφανάδης, μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου έχουν αυξηθεί δραματικά τα οξέα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής μελέτης, πάντως, καθηγητής, Μάθιου Ντιπρέ από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ, σύμφωνα με το BBC, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για έμφραγμα είναι μέσα στον πρώτο χρόνο, μετά την απώλεια της θέσης εργασίας, ενώ ακόμα και οι σύντομες περίοδοι χωρίς δουλειά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το άγχος και η ανασφάλεια λόγω της ανεργίας είναι μια πρώτη εξήγηση, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν με ποιον ακριβώς τρόπο το στρες αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαινίζεται ξενώνας για θύματα οικογενειακής βίας


Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει ξενώνα φιλοξενίας για θύματα οικογενειακής βίας. Ο ξενώνας θα φιλοξενηθεί σε κτίριο εμβαδού 180τμ, ιδιοκτησίας του δήμου και σήμερα υπογράφθηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση του.

Το έργο αρχικού προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και θα εκτελεστεί με έκπτωση 14 %, δηλαδή 77.000 ευρώ και περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης ακινήτου, εμβαδού 180τμ περίπου, ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα θα εκτελεστούν εργασίες ανακατασκευής των δικτύων ηλεκτρισμού, υδραυλικών και θέρμανσης, των χώρων υγιεινής και της κουζίνας, αντικατάσταση των εσωτερικών θυρών του κτηρίου και επίστρωση δαπέδων (κεραμικά πλακίδια στον κυρίως χώρο του ξενώνα και καθαρισμός μαρμάρων του κλιμακοστασίου).

Επιπλέον θα γίνει ανακαίνιση των εσωτερικών και εξωτερικών χρωματισμών του κτηρίου και θα τοποθετηθεί ειδικό αναβατήρας με κάθισμα στο κλιμακοστάσιο για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν εξαίρεση από το "χαράτσι" οι ΑμεΑ


Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να εξαιρεθούν οι πάσχοντες από βαριές αναπηρίες από το ΕΕΤΗΔΕ (Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών).

Στην ερώτηση αναφέρεται:

"Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα "Κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2011 ( Φ.Ε.Κ 262 τεύχος Α' /16.12.2011), ο κ. Βενιζέλος φρόντισε για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους του πίνακα α΄ να υπολογίζεται μειωμένος κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για το άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το άνω των δύο χιλιάδων (2.000) τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου».

Η συνέπεια αυτής της ρύθμισης είναι η ενδεικτική λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με βάση τα στοιχεία τα οποία υποστηρίζει ότι συλλέχθηκαν από την κατάληψη στο Πληροφοριακό Κέντρο της ΔΕΗ.

Αντίθετα, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες φαίνεται να μη χρήζουν παρόμοιας προστασίας, σύμφωνα με τα πεπραγμένα τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης. Είναι εκατοντάδες οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ατόμων με βαριά αναπηρία, η οποία υπερβαίνει το 80%, που καλούνται να πληρώσουν ακόμα ένα άδικο σε βάρος τους φόρο, την ίδια στιγμή που παλεύουν για την επιβίωσή τους. Με αποσαρθρωμένες τις δημόσιες δομές φροντίδας και αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρία και με τη μη εξαίρεση των ατόμων αυτών από τις περικοπές σε προνοιακά επιδόματα και συντάξεις οδηγεί τα ΑμεΑ στην απόγνωση.

Με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έτσι κι αλλιώς αντιτίθεται στο ΕΕΤΗΔΕ αλλά επιπλέον και επειδή το μέτρο αυτό εφαρμόζεται με κοινωνικά άδικο τρόπο,

Επειδή είναι εκατοντάδες οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ΑμεΑ που αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ

Επειδή το μέτρο αυτό είναι κοινωνικά άδικο και θέτει ζήτημα επιβίωσης πολλών ΑμεΑ.

Επειδή είναι εκατοντάδες οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ΑμεΑ που αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ.

Επειδή με τον Προυπολογισμό 2012-2013, τον Πολυνόμο και τις πρόσφατες ΠΝΠ, τα ΑμεΑ δέχονται μια άνευ προηγουμένου μείωση των εισοδημάτων τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Α. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να εξαιρεθούν οι πάσχοντες από βαριές αναπηρίες από το ΕΕΤΗΔΕ;".



Διαβάστε περισσότερα...

Πληθαίνουν τα Κοινωνικά Φροντιστήρια στην Ελλάδα


Στόχος η πρόσβαση σε αυτά όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών.
Πληθαίνουν συνεχώς τα Κοινωνικά Φροντιστήρια στην Ελλάδα, κυρίως με τη στήριξη των δήμων, τα οποία δημιουργήθηκαν έχοντας ως στόχο την πρόσβαση σε αυτά όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών, των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Τα ιδιωτικά φροντιστήρια αποτελούν εδώ και χρόνια μια πραγματικότητα στην εκπαίδευση των μαθητών όλων των βαθμίδων, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στα ελληνικά σχολεία και τα Κοινωνικά Φροντιστήρια στο πλαίσιο των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι παρέχουν αφιλοκερδώς μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Η συγκεκριμένη δράση έχει πάρει σάρκα και οστά με πρωτοβουλία των δήμων και με τη στήριξη των καθηγητών που συμμετέχουν ενεργά για την υλοποίηση της.

Στον δήμο Ζωγράφου ξεκίνησε ήδη από τον Μάιο να λειτουργεί πιλοτικά Κοινωνικό Φροντιστήριο και από τον Σεπτέμβρη ξεκίνησε ο 2ος κύκλος με τεράστια επιτυχία και ανταπόκριση. Περισσότερα από 100 παιδιά παρακολουθούν μαθήματα στα Κοινωνικά Φροντιστήρια του δήμου, ενώ άλλα 80 αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι τα Χριστούγεννα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου Ζωγράφου, Γεώργιος Μεντζελίδης «η ανταπόκριση των μαθητών ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Πραγματικά η ζήτηση για συμμετοχή είναι τεράστια με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαίο ο δήμος να διαθέσει χώρους για τα μαθήματα σε ακόμα δύο δημοτικά κτίρια, φτάνοντας τα τρία».

Η οργάνωση των Κοινωνικών Φροντιστηρίων στου Ζωγράφου γίνεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης του δήμου και τη διδασκαλία των μαθημάτων αναλαμβάνουν εθελοντικά καθηγητές από σχολεία της περιοχής, η προσέλευση των οποίων στην όλη προσπάθεια είναι μαζική. Τα ωράρια διδασκαλίας είναι από τις 15:00-21:00 και οι μαθητές είναι δημότες της περιοχής που πηγαίνουν στην Α' Β' και Γ' Λυκείου και τα μαθήματα που παραδίδονται είναι εφ’ όλης της ύλης.

Τα κριτήρια για τη δυνατότητα παρακολούθησης του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι οικονομικά και κοινωνικά. Προηγούνται παιδιά από άπορες οικογένειες ή με με μακροχρόνια άνεργους γονείς και οφείλουν να προσκομίζουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Όπως τόνισε ο κ. Μεντζελίδης «η κοινωνική προσφορά αυτή έχει για τον δήμο μας μηδενικό κόστος και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως όλοι οι δήμοι, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δημιουργήσει πρόβλημα στο όλο έργο. Επίσης, θέλω να πω ότι δεν συντελούμε με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της παραπαιδείας, καθώς εδώ επιτελούμε αφιλοκερδώς ένα κοινωνικό έργο που είναι για εμάς ένα ηθικό χρέος προς τους οικονομικά ασθενέστερους δημότες μας».

Όσον αφορά κάποιες αντιδράσεις που αρχικά υπήρξαν από κάποια ιδιωτικά φροντιστήρια της περιοχής για αθέμιτο ανταγωνισμό λέει πως «αυτό δεν ισχύει, καθώς οι μαθητές που έρχονται στα Κοινωνικά Φροντιστήρια, λόγω αδυναμίας οικονομικής ούτως ή άλλως δεν θα πήγαιναν σε κάποιο ιδιωτικό».

Το Ίλιον είναι ένας ακόμα δήμος της Αττικής, στον οποίο λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο Κοινωνικό Φροντιστήριο και παρακολουθούν μαθήματα, περίπου 200 μαθητές από τη Γ’ Γυμνασίου και όλες τις τάξεις του Λυκείου, ενώ διδάσκουν εθελοντικά 45 καθηγητές. Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα στο 1ο Λύκειο της περιοχής, από τις 14:30 έως τις 22:00 και τα τμήματα αποτελούνται, με μέγιστο αριθμό, από 15 μαθητές.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος «στόχος της όλης προσπάθειας είναι η υποστήριξη των οικογενειών του δήμου μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο ιδιωτικό φροντιστήριο και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής. Με αυτή τη δράση δεν υποστηρίζουμε και δε θεσμοθετούμε την παραπαιδεία, την οποία ασφαλώς δεν εγκρίνουμε, καθώς εδώ έχουμε μια διαφορετική περίπτωση με καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα και με μηδενικό κόστος για το δήμο μας. Ως εκ τούτου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους καθηγητές που συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε αυτή την προσπάθεια, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση αναμφίβολα πλήττει και τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής φυσικής Βασίλης Παπαγιάννης που διδάσκει σε Κοινωνικό Φροντιστήριο τονίζει: «συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια με διάθεση να προσφέρω και με αγάπη προς τα παιδιά που είναι το μέλλον αυτής της χώρας και πρέπει όλοι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να σταθούμε δίπλα τους με όλες μας τις δυνάμεις».

Η Νατάσα Λάμπρου, καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών αναφέρει πως «πολλές, ελληνικές και μη, οικογένειες αδυνατούν σ’ αυτή τη δυσμενή χρονική συγκυρία να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο ιδιωτικό φροντιστήριο, με αποτέλεσμα αυτά να υστερούν από τα υπόλοιπα παιδιά, οι οικογένειες των οποίων έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ως εκπαιδευτικός θεωρώ χρέος μου να σταθώ δίπλα σε αυτά τα παιδιά και με μεγάλη χαρά συμμετέχω εθελοντικά σε αυτό το εγχείρημα με προσωπικό χρονικό και οικονομικό κόστος».

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου που διδάσκει λογοτεχνία επισημαίνει: «αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που μπορώ και προσφέρω κι εγώ τις δυνάμεις μου σε αυτή την πολύ αξιέπαινη προσπάθεια. Θέλω να τονίσω πως είχα τη δυνατότητα να εργαστώ σε κάποιο ιδιωτικό φροντιστήριο, με ελάχιστα χρήματα, εντούτοις επέλεξα να προσφέρω αφιλοκερδώς έργο στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Ιλίου, καθώς εδώ λαμβάνει χώρα μια κοινωνική δράση στην οποία αισθάνθηκα την υποχρέωση να σταθώ αλληλέγγυα».

Μεταξύ των δήμων που λειτουργούν Κοινωνικά Φροντιστήρια είναι και οι δήμοι Κηφισιάς, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Κερατσινίου, Ταύρου, Νέας Μάκρης, Μεγάρων Πειραιά, ενώ αντίστοιχες δράσεις λαμβάνουν χώρα και σε δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας όπως στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στην Κόρινθο, στην Πάτρα, στο Ναύπλιο, στο Αίγιο, στην Ξάνθη και στην Πρέβεζα.

Εκτός από τα Κοινωνικά Φροντιστήρια που λειτουργούν με την υποστήριξη των δήμων, Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτουργεί και στην περιοχή της Βουλιαγμένης με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Όλοι Μαζί».

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Οργάνωσης, Θεοδώρα Δρίμη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνει το στίγμα της συγκεκριμένης δράσης λέγοντας ότι «έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια αυτή από το Σεπτέμβριο και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, λόγω έλλειψης χρημάτων, καταφέραμε και λειτουργούμε στην περιοχή της Βουλιαγμένης σε χώρο που μας έχει παραχωρηθεί δωρεάν ένα τμήμα με δέκα παιδιά.

Το τμήμα αποτελείται από μαθητές Λυκείου διαφόρων περιοχών της Αθήνας και διδάσκονται όλα τα μαθήματα. Τα κριτήρια επιλογής των παιδιών είναι οικονομικά και κοινωνικά και στην πράξη και οι δέκα μαθητές ανήκουν σε οικογένειες που και οι δύο γονείς τους είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Οι καθηγητές, οκτώ στον αριθμό, είναι όλοι εθελοντές και δίνουν με αγάπη τον καλύτερο τους εαυτό. Εμείς παρά τις τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος θα συνεχίσουμε και θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των παιδιών που θα λαμβάνουν τη βοήθεια μας, καθώς το δικαίωμα στη μόρφωση είναι για όλους έχοντες και μη».



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν σίτιση απόρων


Μία νέα κοινωνική δομή για τη δωρεάν καθημερινή σίτιση κοινωνικά ευπαθών ομάδων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες διαβίωσής τους έθεσε σε εφαρμογή ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την οικονομική στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το πρόγραμμα δωρεάν σίτισης, το οποίο υλοποιείται με την εποπτεία της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώς Γούλα, ξεκίνησε στις 13 Νοεμβρίου 2012 και θα προσφέρει σε μηνιαία βάση 4.000 δωρεάν γεύματα σε 200 συνολικά κατοίκους της 4ης και της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, ενώ προβλέπεται άμεσα η παροχή επιπλέον 100 γευμάτων και σε άλλες Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι δικαιούχοι έχουν επιλεγεί με κριτήρια την ανεργία, το οικογενειακό εισόδημα, την πολυτεκνία και τα σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση έχει αναλάβει την πλήρη κάλυψη του κόστους προμήθειας των πρώτων υλών για τα 300 γεύματα που θα παρασκευάζονται σε καθημερινή βάση σε υπάρχουσες υποδομές του Δήμου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία θα διανέμονται στους δικαιούχους σε χώρους υποδεικνυόμενους από τις Δημοτικές Κοινότητες και τα ΚΑΠΗ.

«Η οικονομική δυσπραγία που πλήττει όλους απαιτεί από εμάς, ως Δήμο Θεσσαλονίκης, την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής πολιτικής, ώστε να σχηματίσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πλέον ευάλωτους – και αυτοί, δυστυχώς, όλο και πληθαίνουν. To Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης να υποστηρίξει τις δράσεις μας για τους απόρους, προσφέροντας την οικονομική κάλυψη της δωρεάν σίτισης επιπλέον 300 συμπολιτών μας που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Εκφράζω τις ευχαριστίες μας προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για την κίνηση αυτή, που αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας και σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας συνεργασίας που ευελπιστούμε να συνεχιστεί και στο μέλλον», δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα bazaar για την... "Ελπίδα"


Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο "Ελπίδα", παραμένει πιστός στο θεσμό του και πραγματοποιεί ένα bazaar με πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Το bazaar είναι ένας θεσμός, που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει με πολλή αγάπη! Φέτος, θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο " Πεντελικόν" , σε μια υπέροχα στολισμένη και μεγάλη αίθουσα, με πολλούς δημιουργούς και καταστημάτα - περισσότερους από κάθε άλλη φορά.

Όλοι οι συμμετέχοντες, θα προσφέρουν ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις τους στο Σύλλογο "ΕΛΠΙΔΑ" για να υποστηρίξουν το μεγάλο έργο της.

Στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar της "ΕΛΠΙΔΑΣ", ο επισκέπτης θα μπορέσει να βρει σε πολύ προσιτές τιμές πανέμορφα αντικείμενα, χρηστικά και διακοσμητικά, ρούχα, κοσμήματα και αξεσουάρ, παιχνίδια, καλλυντικά, βιβλία, λιχουδιές, κεριά, χριστουγεννιάτικα στολίδια και βεβαίως πολλά-πολλά γούρια.

Φέτος στο Bazaar συμμετέχουν με δικά τους περίπτερα οι:

Anatol, Au Delicieux, Cakes and Cookies, Casa, Diamond Club DANELIAN, Dreamwish, First Home Design, Jo Malone, Kessaris, Koki Creations, Le Chocolat, Le Shop, Liana Vourakis, MIRANDAS, My I4D, Sadrine & Jo, Serkos, Story Mood, Thank you Cosmetics, The Scandal Ring, Venetia Vildiridis, VST (Veta Stefanidou Tsoukala), Zerteo, Άννα Παπαδάκη, Αντώνης Βουράκης, Αφες Ι. Κανδαράκη, Βιβλιοπωλείο «Φωλιά», Ιορδάνης και Μπισκότο από Σπίτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, στο Βazaar θα λειτουργήσουν και τα περίπτερα του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» όπου θα διατίθενται το γούρι της «ΕΛΠΙΔΑΣ» για το 2013, ένα πανέμορφο αρκουδάκι, σχεδιασμένο αποκλειστικά για τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», προσφορά του κοσμηματοπωλείου Serkos, οι νέες φιγούρες της Playmobil, o πειρατής και η πριγκίπισσα, σχεδιασμένες αποκλειστικά για τα Ελληνόπουλα, δημιουργίες του οίκου Λάσκαρη, της ζωγράφου Έπης Νικολακοπούλου και της εταιρείας Cotton Prince, που είχαν την ευγενική πρωτοβουλία να προσφέρουν στον Σύλλογο, καθώς και το βιβλίο της κυρίας Λίζας Πενθερουδάκη με τίτλο «Καραμελόμπαλες και Πρασινομπίζελα».

Επίσης, θα πωλούνται χριστουγεννιάτικες κάρτες, μπλούζες και χειροποίητες κατασκευές από παιδιά και γονείς που φιλοξενούνται στον Ξενώνα.Τα έσοδα από τις πωλήσεις τους θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στην «ΕΛΠΙΔΑ»

Το Χριστουγεννιάτικο Bazaar της «ΕΛΠΙΔΑΣ» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Πεντελικόν στη Κηφισιά (Δηληγιάννη 66), και θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη και την αγκαλιά όλων μας! Κάποια παιδιά τα χρειάζονται ακόμα περισσότερο...



Διαβάστε περισσότερα...

Bazaar για τους τετράποδους φίλους μας


Το Σωματείο Προστασίας και Περίθαλψης αδέσποτων ζώων Stray.Gr σας περιμένει στο καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Bazaar, που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Δεκεμβρίου 2012 στο χώρο Thission Lofts, Πειραιώς 123, Αθήνα.

Το Bazaar του Stray φέτος θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις και διαδραστικά δρώμενα που περιλαμβάνουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ιδιοκτήτες ζώων, παρουσιάσεις από κτηνιάτρους και εκπαιδευτές ζώων, εργαστήρια ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις, αφηγήσεις παραμυθιών και επιδείξεις από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται, για πρώτη φορά, σε συνεργασία με καταξιωμένους φορείς όπως το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, το Κοινωνικό Ωδείο και η Σχολή Σκύλων Οδηγών Lara.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα stray.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο δρόμο για την αξιοπρέπεια βρέθηκαν σήμερα τα Ατομα με Αναπηρίες



Δείτε τρία σχετικά άρθρα.


----------------------


Στο δρόμο για την αξιοπρέπεια


,

Τη φετινή 3η Δεκέμβρη, (παγκόσμια ημέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες), τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειες τους, θα βρίσκονται εν μέσω καταιγιστικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων. Στη δίνη αυτής της οικονομικής κρίσης, ζωτικοί τομείς, όπως η υγεία, η αποκατάσταση, η περικοπή δαπανών πλήττουν ανεπανόρθωτα τα Άτομα με Ειδικές Ικανότητες, επιφέροντας τραγικές συνέπειες στην υγεία και στην ποιότητα της καθημερινής ζωής τους.

Η συνεχής υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μεταξύ αυτών, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η μείωση των κονδυλίων, η υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών οργανισμών και του ΕΟΠΥΥ οδηγούν στην έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων και υλικών και στο κλείσιμο κέντρων που είναι απαραίτητα και σωτήρια για τα άτομα με αναπηρία (κέντρα αποκατάστασης, ΚΑΦΚΑ, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, κέντρα ψυχικής υγείας κ.λπ. ).

«Μπροστά σε αυτή την επώδυνη κατάσταση , το σωματείο ΑμεΑ του Ηρακλείου καλεί όλα τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειες τους και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να διαμαρτυρηθούν, στην οδό Ούλαφ Πάλμε και Σπερχειού, τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη και ώρα 10:00 π.μ» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

----------------------

Τώρα: Λιποθυμίες στη συγκέντρωση των ατόμων με αναπηρία



Ένα λιποθυμικό επεισόδιο αναστάτωσε τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν αυτή την ώρα άτομα με αναπηρία, έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Τις φωτογραφίες έστειλε αναγνώστης του enikos.gr.


Πηγή: http://www.enikos.gr


----------------------


ΦΩΤΟ: Στο δρόμο άτομα με ειδικές ικανότητες



Έξω από το υπουργείο Οικονομικών διαδήλωσαν άτομα με ειδικές ικανότητες.








Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δ.Στρατούλης για την εξαίρεση των ΑμεΑ από τις περικοπές συντάξεων


Ο Δ. Στρατούλης, δήλωσε σχετικά με την κατάργηση της εξαίρεσης των ΑμεΑ από τις περικοπές συντάξεων:

«Η κυβέρνηση, πριν 10 ημέρες δήθεν «έσωζε» τα ΑμεΑ, τώρα τα προσφέρει ως Ιφιγένειες για θυσία στα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών της χώρας.

«Πριν τα κοκόρια λαλήσουν τρεις φορές» και λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του Μνημονίου 3 και, ενώ τα ΑμεΑ είχαν εξαιρεθεί με προσθήκη-τροπολογία της τελευταίας στιγμής από τις περικοπές συντάξεων και από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και από την κατάργηση του επιδόματος αδείας, η κυβέρνηση έρχεται τώρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και με παράκαμψη της Βουλής να καταργήσει αυτές τις εξαιρέσεις.

Έτσι, με την ΠΝΠ με αρ.2 η κυβέρνηση άλλαξε προς το χειρότερο την διάταξη που εξαιρούσε από τις περικοπές συντάξεων τους συνταξιούχους με αναπηρία και πλέον η εξαίρεση αυτή θα αφορά μόνο εκείνους στους οποίους χορηγείται το μηνιαίο εξωιδρυματικό επίδομα, δηλαδή, μόνο 15.000 από τους 300.000 αναπήρους. Επίσης, η κυβέρνηση άλλαξε προς το χειρότερο τη διάταξη που εξαιρούσε τους αναπήρους από την κατάργηση των δώρων και πλέον προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η καταβολή τους μόνο στους αναπήρους εκείνους στους οποίους χορηγείται το μηνιαίο εξωιδρυματικό επίδομα.


Η τρικομματική κυβέρνηση, για να εξυπηρετήσει για άλλη μια φορά τους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας, μετατράπηκε σε «Ηρώδη των αναπήρων», σφαγιάζοντας τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματά τους και οδηγώντας τους ουσιαστικά σε κοινωνική ευθανασία.

Το ερώτημα είναι γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχασε τη μιλιά της, όταν η ίδια, στις 7 Νοέμβρη στην Ολομέλεια της Βουλής απειλούσε ότι δεν θα ψηφίσει το Μνημόνιο 3 εάν δεν εξαιρεθούν από τις περικοπές των συντάξεων οι ανάπηροι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί τα ΑμεΑ, τις οικογένειές τους και τον λαό να δώσουν από κοινού τη μάχη για να διώξουν αυτή την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που είναι επικίνδυνη, εκτός των άλλων, και για τη δημόσια υγεία και για την ίδια τη ζωή ολόκληρου του λαού και ιδιαίτερα των συμπολιτών μας με αναπηρίες.»


Διαβάστε περισσότερα...

Απευθείας στις τράπεζες η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας


Από σήμερα χωρίς να έχετε εκτυπώσει τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή απλά τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα μπορούν από σήμερα οι κάτοχοι ΙΧ να προμηθεύονται τα τέλη κυκλοφορίας από τις τράπεζες (όχι από τα ΕΛΤΑ) χωρίς να έχουν εκτυπώσει τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Με την καταβολή της οφειλής οι τράπεζες θα δίνουν στον πολίτη αποδεικτικό πληρωμής καθώς από εφέτος καταργήθηκαν τα αυτοκόλλητα σήματα.

Στην εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν μόνο όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, επομένως δεν έχει ενημερωθεί η βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν βρίσκουν στο αρχείο της ΓΓΠΣ τα στοιχεία του οχήματός τους.

Τα τέλη κυκλοφορίας 2013 υπολογίζονται ως εξής:

- Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ

- Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ

- Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 ευρώ

- Από 1.071 κ.ε. μέχρι 1.357 κ.ε 135 ευρώ

- Από 1.358 κ.ε. μέχρι 1.548 κ.ε 240 ευρώ

- Από 1.549 κ.ε. μέχρι 1.738 κ.ε. 265 ευρώ

- Από 1.739 κ.ε. μέχρι 1.928 κ.ε. 300 ευρώ

- Από 1.929 κ.ε. μέχρι 2.357 κ.ε. 660 ευρώ

- Από 2.358 κ.ε. μέχρι 3.000 κ.ε. 880 ευρώ

- Από 3.001 κ.ε. μέχρι 4.000 κ.ε. 1.100 ευρώ

- Από 4.001 κ.ε. και άνω 1.320 ευρώ

Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.) - Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:

- 0-100 (γρ./χλμ. ευρώ) -

- 101-120 (γρ./χλμ.) 0,9 ευρώ

- 121-140 (γρ./χλμ.) 1,1 ευρώ

- 141-160 (γρ./χλμ.) 1,7 ευρώ

- 161-180 (γρ./χλμ.) 2,25 ευρώ

- 181-200 (γρ./χλμ.) 2,55 ευρώ

- 201-250 (γρ./χλμ. 2,8 ευρώ

- Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,4 ευρώ



Διαβάστε περισσότερα...

Απέχουν από την αιμοκάθαρση λόγω περικοπών


Οι νεφροπαθείς διαμαρτύρονται θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.
Πεντακόσιοι νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη απέχουν από τις 12.00 το μεσημέρι από την αιμοκάθαρση στην οποία υποβάλλονται στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου.

Οι νεφροπαθείς θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των δώρων από τις συντάξεις τους. Από την αιμοκάθαρση απέχουν και οι νεφροπαθείς άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας όπως η Κατερίνη, η Έδεσσα, η Βέροια ,το Κιλκίς , οι Σέρρες, η Δράμα και η Κομοτηνή.

«Από τις 12 και για δύο ώρες οι νεφροπαθείς δεν θα συνδεθούν με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή με την ίδια τη ζωή τους. Με την πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση ανατρέπει το σύνολο σχεδόν των διατάξεων του μεσοπροθέσμου που αφορούσαν στην προστασία των ατόμων με αναπηρία, δέκα μόλις ημέρες μετά τη ψήφιση του από το ελληνικό Κοινοβούλιο, από τις οποίες ήδη δεν εξαιρούσαν τα άτομα με αναπηρία από την εξαφάνιση των δώρων. Και αυτά την ώρα που οι νεφροπαθείς καλούνται να καταβάλουν συμμετοχή 25% για πανάκριβα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης.

Παράλληλα επισήμανε ότι λόγω των ελλείψεων υλικών στα νοσοκομεία, οι νεφροπαθείς ζουν με το μόνιμο άγχος μήπως την ημέρα της αιμοκάθαρσης δεν υπάρχουν φίλτρα αιμοκάθαρσης στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

«Σήμερα το δημόσιο νοσοκομείο είναι ένα άδειο κέλυφος που το συγκρατούν οι εργαζόμενοι. Ο νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ζει με το άγχος της έλλειψης υλικών» είπε ο κ Καραγκιόζης , αναφέροντας παράλληλα ότι οι απεργίες των γιατρών δεν επηρεάζουν τη διαδικασία αιμοκάθαρσης, η οποία γίνεται κανονικά για να μη τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξάχρονη ήπιε χλωρίνη στο σχολείο


Καλά στην υγεία του το μικρό κορίτσι.
Σοκ υπέστησαν δασκάλες, αλλά και η οικογένεια της εξάχρονης Φιλίας όταν πληροφορήθηκαν ότι το μικρό κορίτσι, ενώ βρισκόταν στο σχολείο του, βρήκε ένα μπουκαλάκι νερού και έσπευσε να ικανοποιήσει τη δίψα της.

Για κακή τύχη του μικρού κοριτσιού, το μπουκαλάκι είχε μπερδευτεί με το μπουκάλι με νερό που είχε η μαθήτρια, με αποτέλεσμα το κοριτσάκι να πιει αραιωμένη χλωρίνη.

Το κοριτσάκι, μέσα στην ατυχία του ήταν τυχερό, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν ήπιε μεγάλη ποσότητα, αλλά για προληπτικούς, περισσότερο, λόγους οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.

Οι πρώτες εξετάσεις «βγήκαν» καλές, κι αν η μικρή Φιλία συνεχίζει να παρουσιάζει όμοια εικόνα, το μεσημέρι θα πάρει εξιτήριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Μουσικό σχολείο χωρίς μουσικούς στο Ηράκλειο


Τεράστια τα κενά στην Κρήτη.
Μπορεί να μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Δυόμιση μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα τεράστια κενά σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όχι μόνο δεν έχουν καλυφθεί, αλλά σχολεία με ιδιαίτερο πρόγραμμα σπουδών, παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς βασικών ειδικοτήτων.

Στην Κρήτη, μουσικά σχολεία παραμένουν χωρίς μουσικούς ενώ καλλιτεχνικά σχολεία λειτουργούν χωρίς εξειδικευμένους καθηγητές. Ουσιαστικά δηλαδή υπολειτουργούν.

Σύσσωμη η σχολική κοινότητα του μουσικού σχολείου Ηρακλείου εκφράζει την οργή της για την απαξίωση της πολιτείας στις σπουδές τους και μαθητές, γονείς και καθηγητές βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το αυτονόητο.

Το ραντεβού της κινητοποίησης δόθηκε για αύριο το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο πλευρό των μαθητών και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου κήρυξε για αύριο δίωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 14.00 προκειμένου η εκπαιδευτική κοινότητα να δώσει το παρόν στο συλλαλητήριο.


Πηγή: http://prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση ΑμεΑ έξω από το ΥΠΟΙΚ


Παράσταση διαμαρτυρίας για τις περικοπές στα επιδόματα.
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, πραγματοποίησαν σήμερα σωματεία ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο της πανελλήνιας παναπηρικής κινητοποίησης που προκήρυξε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί αντιδρώντας στο Μεσοπρόθεσμο.

Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί:

- Επαναφορά των προστατευτικών ρυθμίσεων από τις μειώσεις συντάξεων του μεσοπρόθεσμου, όπως αυτές προβλέπονται στο ν. 4024/2011 συμπληρωμένο με το άρθρο 25 του ν. 4038/2012 και το ν. 4051/2012 για τους συνταξιούχους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,

- Βελτίωση των διατάξεων του ν. 4024 και των συμπληρωματικών διατάξεων του (άρ.25 ν.4038/2012),

- Επαναφορά των δώρων εορτών και αδείας για όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας/γήρατος ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και μελών οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,

- Χορήγηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας χωρίς όριο ηλικίας,

- Επαναφορά της ρύθμισης του μεσοπρόθεσμου για τη διατήρηση του άρθρου 32 του ν. 3896/2012 ως έχει, δηλαδή διατήρηση του δώρου εορτών αδείας που αντιστοιχεί στο εξωϊδρυματικό επίδομα στο επίδομα απολύτου αναπηρίας και στο επίδομα ανικανότητας που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου,

- Εξαίρεση εργαζομένων ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% και πάνω & μελών οικογενειών βαριά ΑμεΑ στο στενό ευρύτερο δημόσιο τομέα ΔΕΚΟ, ΟΤΑ από τις μειώσεις που προβλέπονται στους μισθούς με τις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου 2013-2016,

- Πλήρη προστασία των φοροαπαλλαγών που ισχύουν έως σήμερα και πρόσθετη λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα επώδυνη οικονομική κατάσταση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους,

- Καμία απόλυση εργαζόμενου ΑμεΑ γονέα, συζύγου κηδεμόνα ατόμου με βαριά αναπηρία μέσω της προστασίας όλων των εργαζομένων με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω από το καθεστώς διαθεσιμότητας, εφεδρείας του μεσοπρόθεσμου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναμείνατε στο ακουστικό σας


Εκτός από τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, χιλιάδες ασφαλισμένοι είναι αναγκασμένοι να βιώνουν καθημερινά τραγελαφικές καταστάσεις, προκειμένου να διευθετήσουν ακόμη και την πιο απλή υπόθεση.

Ο πλέον πολυδιαφημισμένος ΕΟΠΥΥ ανάγκασε τον νέο πρόεδρο Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μ. Σαλμά, να επεξεργαστούν το σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού, με στόχο τη μείωση του σημερινού τιμολογίου ή ακόμα και τη μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Το θέμα ωστόσο αφορά άλλη υπηρεσία του Οργανισμού και συγκεκριμένα το τηλεφωνικό της κέντρο: το ΚΕΠΑ, δηλαδή το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπήρων, που εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ.

Τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζεται όμως το εξής απλό πρόβλημα που βγάζει από τα ρούχα του ακόμη και άνθρωπο με ιώβεια υπομονή. Όποιος καλεί από το πρωί στο 210-5215380 (σ.σ. τηλέφωνο του ΚΕΠΑ στον ΕΟΠΥΥ) διαπιστώνει πως είναι διαρκώς κατειλημμένο…

Αν αναζητήσει κάποιος στο Διαδίκτυο το τηλέφωνο, όντως αντιστοιχεί στη μία και μοναδική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, αν οποιοσδήποτε καλέσει στις υπηρεσίες τηλεφωνικού καταλόγου, οι τηλεφωνητές δίδουν μόνο το νούμερο 210-5215380 ως το ΚΕΠΑ.
«Γεννήθηκα στην Ελλάδα το 1948. Σπούδασα 5 χρόνια. Υπηρέτησα στον Ελληνικό Στρατό. Δούλεψα στον ιδιωτικό τομέα 31 χρόνια. Δεν πήρα ποτέ από το Δημόσιο ούτε μια αμοιβή και όλα τα χρόνια πλήρωνα τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις μου. Λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας βγήκα με αναπηρία 80% σε σύνταξη. Έχω περάσει δύο φορές από επιτροπές που διαπιστώνουν την αναπηρία. Στις 31/12/2011 διακόπηκε η σύνταξή μου, γιατί πρέπει να περάσω πάλι επιτροπή. Πρόκειται για επιτροπή-φάντασμα που ορίζεται από τον ΕΟΠΥΥ. Το τηλέφωνο αυτής (ΚΕΠΑ) που έχω υποβάλει τα δικαιολογητικά μου από 09/01/2012 είναι 2105215380-1-2 και είναι όλη την ημέρα κατεβασμένο. Το ερώτημά μου προς τον υπουργό Υγείας είναι απλό. Ευχαριστώ για την απάντηση που δεν θα πάρω» αναφέρει καταγγέλλων στη zougla.gr.

Μέχρι να γραφτούν οι παραπάνω γραμμές, τηλεφωνήσαμε εκ νέου... Η απάντηση που πήραμε; Κατεβασμένο τηλέφωνο...
O Δημήτρης Ααρών, άτομο με αναπηρία, περιγράφει τον δικό του Γολγοθά, σε μία προσπάθεια να πιάσει γραμμή στον Οργανισμό. Από το πρωί μάλιστα, ακόμη και το 210-6871770 της Κεντρικής Υπηρεσίας είναι κατεβασμένο…
Την ίδια ώρα, το «παιχνίδι» που παίζεται πίσω από την πλάτη ορισμένων αναπήρων είναι μεγάλο. Πολλοί βλέπουν τα επιδόματά τους να κόβονται κάτω από... αδιευκρίνιστες συνθήκες και ω του θαύματος οι ίδιοι να εμφανίζονται σε ανυπόγραφα έγγραφα επίσημων φορέων ότι είναι υγιείς, ικανοί να δουλέψουν και ότι δεν χρειάζονται τη φροντίδα τρίτων προσώπων.

Από το ρεπορτάζ καταγράφονται «σκανδαλώδεις» περιπτώσεις περικοπής προνομίων σε ανθρώπους που, παρόλο επίσημα έγγραφα πιστοποιούν ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό αναπηρίας τους, οι επιτροπές του Κέντρου πιστοποίησης Αναπήρων (ΚΕΠΑ) του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων κρίνουν ότι είναι ικανοί να εργαστούν.

Απόφαση-όνειδος

Ο 62χρονος Βασίλειος Γιαννόπουλος πάσχει από Αλτσχάιμερ και εμφανίζει 80% αναπηρία.

Η δευτεροβάθμια επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που είχε εξετάσει τον κ. Γιαννόπουλο στις 12 Ιουλίου του 2011 είχε αποφανθεί ότι ο 62χρονος έπασχε από Αλτσχάιμερ και είχε ποσοστό αναπηρίας 67%, κάτι το οποίο πιστοποιεί και το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

«Νόσος του Αλτσχάιμερ με σοβαρές μνημονικές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς και αδυναμία αυτοπροστασίας σε βαθμό που να θέτει σε κίνδυνο εαυτόν και έμμεσα το περιβάλλον. Η επιδείνωση της κατάστασής του είναι ραγδαία κατά το τελευταίο διάστημα, οπότε αδυνατεί να ασκήσει βιοποριστικό επάγγελμα και επιπροσθέτως έχει ανάγκη προστασίας υπό άλλου ατόμου» αναφέρει η ιατρική διάγνωση.

Ωστόσο, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων φαίνεται ότι… αμφισβητεί τόσο την επιτροπή όσο και το γενικό νοσοκομείο, καθώς στο έγγραφο «πιστοποίησης αναπηρίας» που εξέδωσε στις 27 Ιουνίου του 2012 η Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής Εργασίας ο κ. Γιαννόπουλος παρουσιάζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ικανός τόσο να αυτοεξυπηρετηθεί όσο και να εργαστεί.

Αν και το ίδρυμα πιστοποιεί ότι το 62χρονος έχει όχι 67 αλλά 80% αναπηρία, στα συμπεράσματά του καταλήγει ότι ο ασθενής δεν χρήζει βοήθειας και συμπαραστάσεως τρίτου προσώπου και ότι είναι ικανός να εργαστεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Τραγουδιστές ενώνουν τις φωνές τους για τα παιδιά


Τα έσοδα θα δοθούν σε ανασφάλιστα και ανάπηρα παιδιά.
Μια συναυλία για καλό σκοπό θα δοθεί την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α με πρωτοβουλία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και με την υποστήριξη του δήμου Αμαρουσίου και του ΟΑΚΑ.

Είκοσι ένας καλλιτέχνες θα ενώσουν τις φωνές τους και τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν για τα ανασφάλιστα και τα παιδιά με αναπηρία, που στηρίζει πανελλαδικά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν:

Γεράσιμος Ανδρέατος
Μελίνα Ασλανίδου
Χάρης Βαρθακούρης
Γλυκερία
Μιχάλης Δημητριάδης
Στέλιος Διονυσίου
Γιάννης Ζουγανέλης
Αρετή Κετιμέ
Δημήτρης Κόκοτας
Κώστας Μακεδόνας
Ευαγγελία Μουμούρη
Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Σάκης Μπουλάς
Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Πίτσα Παπαδοπούλου
Ζωή Παπαδοπούλου
Σοφία Παπάζογλου
Θάλεια Προκοπίου
Μαρία Σουλτάτου
Μπάμπης Τσέρτος
Μιχάλης Χατζηγιάννης

Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Συμμετέχουν η χορωδία του Σπύρου Λάμπρου και το Νεανικό Χορωδιακό Σύνολο «Έμπνευσις» και η Λαϊκή Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Έμμετρον». Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Μανώλης Γεροστάθης.

Προπώληση εισιτηρίων:

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Σεβαστουπόλεως 113, Αμπελόκηποι)

Μ.Κ.Ο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» (Ήρας 8 και Δέσπως Σέχου, Νέος Κόσμος)

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών - Πειραιώς (Ε.Ι.Ν.Α.Π.) (Θεμιστοκλέους 34 & Ακαδημίας, Αθήνα)

Δήμος Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9, Μαρούσι)

Εμπορικό Κέντρο Avenue (Λεωφ. Κηφισίας 41, Μαρούσι)

Κατάστημα Public στο the Mall Athens

Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα)

Γενική είσοδος για το κοινό 5 ευρώ


Διαβάστε περισσότερα...

"Πως θα μπορέσουν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;"




Τα πραγματικά ΑΜΕΑ θύματα στον βωμό των μαϊμού συντάξεων και επιδομάτων» κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο Συντονιστής του Κινήματος Χριστιανοδημοκρατικής «Αναγέννησης» Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Νεοδημοκράτης Βουλευτής επισημαίνει χαρακτηριστικά, «Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά...», λέει ο σοφός λαός και πράγματι αυτό συμβαίνει με τα ΑΜΕΑ. Καυτηριάζει την διαδικασία που αποφάσισε η πολιτεία να ελέγξει που δίδονται τα επιδόματα και οι συντάξεις και τονίζει ότι «Η διαδικασία αυτή μπορεί από την μια να εξαλείψει τα φαινόμενα μαϊμού συντάξεων και επιδομάτων που δίδονταν έως τώρα ακόμα και σε θανόντες, ωστόσο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα πραγματικά ΑΜΕΑ που θα αναγκαστούν να υποβληθούν σε μια επιπλέον ταλαιπωρία καθότι οι επιτροπές συνεδριάζουν μια φορά στο τόσο.»

Ο Νίκος Νικολόπουλος συνεχίζει λέγοντας ότι, «οι καθυστερήσεις εφτά μηνών δεν αποτελούν αρνητική εξέλιξη αλλά κοινωνική πρόκληση», αφού οι συντάξεις και τα επιδόματα αποτελούν την μοναδική και σημαντική πηγή εσόδων για τους δικαιούχους.

Ο τ. Υφυπουργός Εργασίας τονίζει δεικτικά, «Οι εμπνευστές της ιδέας αυτής φαίνεται πως στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν ότι κάποιοι θα απέλθουν λόγω της εξαθλιωτικής ανέχειας, οπότε και θα μειωθούν τα οφειλόμενα ποσά. Η Συγκυβέρνηση στον βωμό του εξορθολιγισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, καταλύει κάθε ίχνος κρατικής μέριμνας και κοινωνικής πρόνοιας!» και καταλήγει θέτοντας τα εξής ερωτήματα στον Υπουργό:

Γιατί όλοι κ. Υπουργέ;

Γιατί κ. Υπουργέ καθυστερούν οι ΚΕΠΑ;

Έχετε αναρωτηθεί κ. Υπουργέ το πως θα μπορέσουν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;

Γιατί αυτή η έλλειψη ευαισθησίας της πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους αυτούς;

Τέλος, ο Αχαιός Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος εξαπολύει ευθεία βολή στον Υπουργό ζητώντας την απάντησή του σε αυτούς τους ανθρώπους.

VIDEO




Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας προγραμματίζουν τα ΑμεΑ


«Τη φετινή 3η Δεκέμβρη τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους βρίσκονται όπως η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω καταιγιστικών οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων. Στη δίνη αυτής της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, ζωτικοί τομείς για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους όπως η υγεία, η αποκατάσταση και η ψυχική υγεία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, επιφέροντας τραγικές συνέπειες στην υγεία και στην ποιότητα της καθημερινής ζωής τους», αναφέρει η ΕΣΑμεΑ σε ανακοίνωσή της.

«Τα ΑμεΑ βιώνουν τη δραστική περικοπή των δαπανών που κατευθύνονται στην υγεία, αποκατάσταση και ψυχική υγεία, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας-αποκατάστασης, την κατάρρευση της πολλά υποσχόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την συνεχή μείωση των κονδυλίων που κατευθύνονται στο χώρο της ψυχικής υγείας γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση έως και το κλείσιμο των κέντρων ψυχικής υγείας, των κέντρων ημέρας, τη συνεχή υποχρηματοδότηση και παρεπόμενα υποβάθμιση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας του Ε.Ο.Π.ΥΥ, την περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών παροχών για κατηγορίες χρονίως πασχόντων, τη συμμετοχή των βαριά κινητικά αναπήρων στις δαπάνες για την αγορά θεραπευτικών ορθοπεδικών μέσων κλπ», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τα άτομα με αναπηρία καλούν στις 3 Δεκέμβρη στις 10:00 «όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία καθώς και τις οικογένειές τους να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για να διεκδικήσουν τη διασφάλιση ενός δημοσίου συστήματος υγείας που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ψυχικής υγείας και αποκατάστασης και θα εγγυάται την δωρεάν παροχή φαρμάκων, θεραπευτικών, μέσων-ορθωτικών μέσων και κάθε σύγχρονης θεραπείας».

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τριτοκοσμικές καταστάσεις στις επιτροπές αναπηρίας στα Δωδεκάνησα


Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ που απευθύνεται στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας με θέμα: «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και τριτοκοσμικές καταστάσεις στις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας στα Δωδεκάνησα και σε όλη τη νησιωτική χώρα».

Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί στο πλαίσιο της άσκησης ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Eιδικότερα, αναφέρονται στην ερώτηση τα εξής:
“Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, προχώρησε στο «μεσοπρόσθεσμο κόψιμο» των προνοιακών και των κοινωνικών επιδομάτων. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ΑμΕΑ σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα των ΑμΕΑ, κατοίκων των νησιών του Αιγαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ, έχει θέσει έντονα στη διοίκηση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στη Βουλή, τόσο το θέμα των διαδικασιών για τη χορήγηση των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στα ΑμΕΑ και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όσο και τις καθυστερήσεις στην απονομή της πρώτης πιστοποίησης και στην επαναβεβαίωση της αναπηρίας που κατά απαράδεκτο τρόπο επί μήνες, δυσκολεύουν την επιβίωση των ιδίων των ατόμων και των οικογενειών τους με τη συνεχή χρονική μετάθεση της λύσης του προβλήματος.

Θα θέλαμε να μεταφέρουμε την εξαιρετική ανησυχία των κατοίκων της νησιωτικής χώρα εξ αιτίας του δραστικού περιορισμού των κοινωνικών δαπανών του κράτους και να τονίσουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που αφορά στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα της Δωδεκανήσου.

Για όλες τις διαδικασίες πιστοποίησης, από την υποβολή της αίτησης για εξέταση, ή επανεξέταση, μέχρι την οριστική κρίση της επιτροπής, οι κάτοικοι των νησιών είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται από το νησί όπου κατοικούν προς το νησί που έχει έδρα το ΚΕΠΑ, π.χ. προς τη Ρόδο, ή τη Σύρο, με αποτέλεσμα ταλαιπωρία, αυξημένα έξοδα και χάσιμο χρόνου για τους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειές τους. Η ιδιαιτερότητα των απομακρυσμένων νησιών και οι δυσκολίες της συγκοινωνιακής τους σύνδεσης (προσβασιμότητα) με άλλα νησιά, αποτελεί ένα θέμα με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους, όπως καταδεικνύεται και από την πρόσφατη αναφορά για τους Λειψούς, σε διημερίδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Επειδή, οι απαντήσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι ελλιπείς, ανεπαρκείς και χωρίς να δίνουν συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα και η κατάσταση στη νησιωτική χώρα με την ψήφιση του ΜΠΔΣ την οδηγεί σε «διπλή» κοινωνική και οικονομική απομόνωση.

Επειδή, προτάσεις κοινοτικών και εθνικών μελετών και γνωμοδοτήσεις της ΕΕ, λαμβάνουν υπόψη τα δημογραφικά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ, καταδεικνύοντας τις τεράστιες δυσκολίες που δημιουργούνται στους κατοίκους των νησιών –ειδικά στα νησιά του Αιγαίου- λόγω της κακής και ανεπαρκούς συγκοινωνιακής πρόσβασης αλλά και του μεγέθους των νησιών, ενώ η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι οι υπηρεσίες υγείας, είναι πρώτες και τρίτες στην κατάταξη προτεραιοτήτων των νησιωτών (Hotchkiss, 1994, W.H.O.)

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να προβεί σε άμεσα μέτρα για την βελτίωση των διαδικασιών πιστοποίησης των ΑμεΑ στις νησιωτικές περιοχές; Προτίθεται να αλλάξει άμεσα, το καθεστώς που συνοπτικά προαναφέραμε, βελτιώνοντας τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών προς τα ΑΜΕΑ, τόσο ως προς το καθεστώς υποδοχής αιτήσεων σε τοπικό επίπεδο, όσο και με τη δημιουργία επιτροπών σε περισσότερα νησιά;

2. Προτίθεται να καταργήσει τις διατάξεις που αναστέλλουν τη χορήγηση του αναπηρικού επιδόματος καθώς και των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ κατά τη διάρκεια αναμονής επανεξέτασης της πιστοποίησης τους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Γάκης”



Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση του “Προμηθέα” για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ


Ελπίζοντας ότι τα γεγονότα της ζωής όλων μας μπορεί να μην είναι μοιρολατρικά «και όμως, κάπως έτσι…», αλλά αισιόδοξα «και όμως, κάπως αλλιώς…» αρκεί να αφυπνιστούμε και να δραστηριοποιηθούμε, 
ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βέροιας & Ο Πολιτιστικός Γυμναστικός Σύλλογος «Ο Προμηθέας» Βέροιας, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε το πολυβραβευμένο έργο «Και όμως κάπως έτσι», του αείμνηστου συντοπίτη και φίλου του συλλόγου μας Γιάννη Ταϊπλιάδη.

Η παράσταση θα δοθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ την Παρασκευή 30-11-2012 και ώρα 9 μ.μ. στο ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΩΝ Βέροιας.


Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα του ΟΑΕΔ για 67.000 θέσεις εργασίας


Σε δώδεκα προγράμματα απασχόλησης και δύο προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους για την κάλυψη περισσότερων των 67.000 θέσεων.

Από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα σχεδόν 1.178.241 άτομα, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως εκπαιδευόμενοι έχουν ενταχθεί σε εβδομήντα ένα (71) επιμέρους προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, προώθησης της απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ συνολικού προϋπολογισμού 3,9 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται, μάλιστα ότι με τις δράσεις αυτές έχει επιτευχθεί ανάσχεση - συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας τουλάχιστον κατά 5% έως 7%. Η συνολική απορροφητικότητα των δράσεων αυτών έχει προσεγγίσει μέχρι σήμερα το 85,8% του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων.

Διαβάστε αναλυτικά τα 14 προγράμματα του ΟΑΕΔ


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κεδίκογλου: "Σε αυτή τη φάση δεν θα γίνουν απολύσεις"


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι "σε αυτή τη φάση δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο".

Δείτε το βίντεο από την πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ:






Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνει τα δημοτικά τέλη


Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη προχωρά σε μείωση των δημοτικών τελών του 2013, ως απάντηση στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο είχε προχωρήσει και το προηγούμενο έτος σε μειώσεις της τάξης του 2%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μ. Λάμπρου: Κέρδος για την Πολιτεία ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης για τις Σπάνιες Ασθένειες


Την αγωνία για την επίλυση των πολλών και σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις στη χώρα μας εξέφρασε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) κ. Μαριάννα Λάμπρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου με αφορμή τη διοργάνωση το ερχόμενο Σάββατο Συνεδρίου με θέμα την δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου γίνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Π.Ε.Σ.ΠΑ. στο «EUROPLAN ΙΙ», το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στρατηγικής για τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις – το οποίο συντονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σπανίων Παθήσεων – EURORDIS (European Organization for Rare Diseases) και η υπεύθυνη σε κάθε χώρα, για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, Ένωση Σπανίων Παθήσεων- και έχει στόχο την καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας και τη διατύπωση προτάσεων ώστε επιτέλους να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις.

Η κ. Λάμπρου τόνισε τη σημασία αυτής της προσπάθειας την οποία η Π.Ε.Σ.ΠΑ παλεύει από το 2008 και αναρωτήθηκε γιατί η Πολιτεία δεν έχει κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. «Θα κοστίσει ή θα επιφέρει κέρδος στην χώρα μας και θα μειώσει βασικά έξοδα “άγνοιας” και κερδοσκοπίας;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απραξία αυτή όχι μόνο δε βοηθάει αλλά διογκώνει -και λόγω της κρίσης- τα προβλήματα που υπάρχουν.

Πολλά τα προβλήματα

Πέρα από το γνωστό και πολυσυζητημένο κορυφαίο ζήτημα της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες που σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι καθοριστικό όχι μόνο για την ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά και για αυτήν την ίδια την επιβίωσή του, η κ. Λάμπρου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ασφαλιστικής και Κοινωνικής Κάλυψης.

«Εξίσου σημαντική με την πρόσβαση στην Διάγνωση και στην Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη είναι και η Ασφαλιστική και Κοινωνική κάλυψη» η οποία, όπως υποστήριξε η κ. Λάμπρου «αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα δεδομένου ότι πλέον η ασφαλιστική κάλυψη είναι ενιαία και "μονοπωλιακή"».

Επιτροπές χωρίς ειδικούς

Πώς όμως ένας ασθενής που πάσχει από σπάνιο νόσημα μπορεί να αισθανθεί ότι αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από το Κράτος εάν δε λειτουργούν, όπως θα έπρεπε οι επιτροπές αξιολόγησης που θα πιστοποιήσουν την αναπηρία του; Σύμφωνα με την πρόεδρο της Π.Ε.ΣΠ.Α. «πρωταρχικό ρόλο έχει η διαδικασία αξιολόγησης, δηλαδή τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με καθοδηγητή των σχετικών επιτροπών τον Κώδικα Εκτίμησης Βαρύτητας Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) όπου "λάμπουν" δια της απουσίας τους οι περισσότερες Σπάνιες Παθήσεις και επιπλέον (δεδομένου ότι οι περισσότερες είναι γονιδιακές, χρωμοσωμικές και εν γένη γενετικές) απουσιάζει η ειδικότητα του Γενετιστή από τις Επιτροπές. Και γενικότερα όμως οι επιτροπές δεν απαρτίζονται από ειδικότητες για όλες τις παθήσεις».

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η επίσημη Πολιτεία αντιμετωπίζει τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις –που σημειωτέον αφορούν περίπου το 10% του πληθυσμού καθώς συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 7.000 παθήσεις ως σπάνιες- είναι και το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει επίσημα γενετική συμβουλευτική. «Παρόλο που οι σπάνιες παθήσεις κατά 80% είναι γενετικές δεν υπάρχει στην Ελλάδα επίσημη γενετική συμβουλευτική.

Πρόκειται για μία τραγωδία, για μία τεράστια αποτυχία του συστήματος» ανέφερε ο κ. Γεράσιμος Βουτσινάς - Μοριακός Βιολόγος, Ερευνητής Β’, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μεταλλαξιγένεσης και Καρκινογένεσης, Ινστιτούτο Βιολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Ταμίας της Π.Ε.Σ.ΠΑ.

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει ειδικότητα κλινικού ή εργαστηριακού γενετιστή. Όλοι θεωρούνται, όπως για παράδειγμα οι γυναικολόγοι, οι παιδίατροι κτλ και γενετιστές. Ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι οι γιατροί στη χώρα μας που έχουν πάρει τέτοια ειδικότητα από το εξωτερικό».

Ανυπαρξία κοινωνικής κάλυψης

Γενικότερα όμως υπάρχουν μεγάλα κενά στο ζήτημα της κοινωνικής κάλυψης των ασθενών με σπάνιες παθήσεις λόγω της αδιαφορίας του Κράτους. Όπως είπε η κ. Λάμπρου «η Κοινωνική κάλυψη σε τομείς όπως Κέντρα Αποκατάστασης, Πρώιμη Παρέμβαση, Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης, Ανακουφιστική Φροντίδα κλπ δεν υιοθετήθηκε ποτέ από Δημόσιους Φορείς. Ήταν πάντα στην πλειονότητά της προϊόν Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Φορέα ή Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών - Συλλόγων και τύγχανε κατά περιόδους και με αμφισβητούμενα κριτήρια κάποιων συμβολικών επιχορηγήσεων».

Στον «αέρα» διαδικασίες και υπηρεσίες

Ανύπαρκτη είναι και η οποιαδήποτε αξιολόγηση διαδικασιών και υπηρεσιών. «Η αξιολόγηση και καταγραφή όλων των διαδικασιών και υπηρεσιών είναι το ίδιο ανύπαρκτη με την καταγραφή των ασθενών. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει μια σχετική προσπάθεια ώστε να υπάρχουν δεδομένα όχι μόνο αντικειμενικής αλλά και συγκριτικής αξιολόγησης ώστε να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο Σχέδιο Δράσης, ελπίζοντας πλέον στην υλοποίησή του».

Ένα τεράστιο θέμα που έθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Βουτσινάς είναι η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για τις γενετικές εξετάσεις. Όπως εξήγησε στον «Ι.Τ.» «υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την τιμολόγηση των γενετικών τεστ που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Κάποια στιγμή υπήρξε επιτροπή στο ΚΕΣΥ που είχε αναλάβει να ξαναδεί τις τιμές στα βιοχημικά και μοριακά τεστ που ήδη υπήρχαν στην αγορά και να δώσει τιμές στα νέα. Δεν προχώρησε με αποτέλεσμα να χρεώνει ο καθένας ό,τι θέλει. Και δυστυχώς τα τεστ αυτά τα οποία και δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν είναι φθηνά αφού το κόστος τους κυμαίνεται από 120 μέχρι και πάνω από 3.500 ευρώ».

Απόντες οι ασθενείς

Και δυστυχώς παρά τα προβλήματα αυτά τα οποία οι ασθενείς τα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα γιατί τα υφίστανται στο ίδιο τους το πετσί, η φωνή τους δεν ακούγεται πουθενά γιατί πολύ απλά δε συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων. «Είναι αξιοσημείωτη, σύμφωνα με την κ. Λάμπρου «η έλλειψη παρουσίας ασθενών στα Κέντρα Λήψεων Αποφάσεων σε μεγάλη αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Παρουσία άκρως απαραίτητη ειδικά για τις Σπάνιες Παθήσεις και η οποία δεν είναι ακόμα αποδεκτή ούτε ως ιδέα σε κάποιους κρατικούς φορείς, όπως απεδείχθη περίτρανα στο πρόσφατο 1ο συνέδριο ασθενών».

Αξίζει η προσπάθεια

Παρά τα προβλήματα πάντως ο κ. Δημήτριος Συνοδινός Οικονομολόγος, Εκπρόσωπος της Π.Ε.Σ.ΠΑ. στο Διοικητικό Συμβούλιο της EURORDIS (Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τις Σπάνιες Παθήσεις) εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μας πρέπει να προσπαθήσει να ακολουθήσει την προσπάθεια που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη βελτίωση της φροντίδας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με σπάνιες παθήσεις.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει, να καταγραφεί η κατάσταση που υπάρχει στα Κέντρα Αναφοράς Σπανίων Παθήσεων λειτουργούν στη χώρα μας και να ενισχυθεί η λειτουργία τους ώστε να συνδεθούν με το ευρωπαϊκό δίκτυο αντίστοιχων κέντρων (European Reference Network).

Το θέμα βεβαίως είναι ότι τα 15-20 Κέντρα Αναφοράς –για την Ινοκυστική Νόσο, για τη Μεσογειακή Αναιμία, για την Αιμορροφιλία και για τις Ανοσοανεπάρκειες- Σπανίων Παθήσεων που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας δυστυχώς, όπως είπε μιλώντας στον «Ι.Τ.» ο κ. Συνοδινός δε καλύπτουν όλες εκείνες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που προϋποθέτει ο χαρακτηρισμός ενός «Κέντρου Αναφοράς».

Ένα Κέντρο Αναφοράς σύμφωνα με τις προδιαγραφές αυτές θα πρέπει να διαθέτει στο ελάχιστο μία ομάδα ειδικών γιατρών, επαρκές βοηθητικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να προσφέρει όχι μόνο θεραπεία αλλά και διάγνωση και υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης. Μπορεί κάτι τέτοιο για την Ελλάδα να φαίνεται ουτοπικό υπό τις παρούσες συνθήκες αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε υποστήριξε ο κ. Συνοδινός. Έστω κι αν κάποιοι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα – όπως είναι πολλά από τα σπάνια νοσήματα- λίγο πριν την αυτοκτονία – ελλείψει Γραμμής Βοηθείας για σπάνιες ασθένειες στη χώρα μας- αναγκάζονται να παίρνουν μέσα στη νύχτα την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Λάμπρου για να βγάλουν την απογοήτευση, την οργή και τον πόνο τους για το Γολγοθά που ανεβαίνουν.


Επιτέλους στοιχεία για 300 ασθένειες

Ένα καλό νέο πάντως είναι ότι απέναντι στο τεράστιο μπάχαλο που υπάρχει διαχρονικά στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την καταγραφή δεδομένων –εξ’ αυτού άλλωστε και η κατάσταση στην οποία σήμερα βρισκόμαστε- η Π.Ε.Σ.ΠΑ. ανέλαβε την πρωτοβουλία και ξεκίνησε μία προσπάθεια να βρει πόσοι είναι οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα στη χώρα μας. Έτσι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί για 300 σπάνιες ασθένειες.

Στο σημαντικό αυτό ζήτημα της καταγραφής αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ΤύπουΔρακούλης Γιαννουκάκος - Μοριακός Γενετιστής, Ερευνητής Α’, Υπεύθυνος εργαστηρίου Μοριακής Διαγνωστικής, Ι.Ρ.Ρ.Π., ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ.ΠΑ., σημειώνοντας το ρόλο που καλούνται να παίξουν Κράτος, επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι ασθενών αλλά και οι φαρμακοβιομηχανίες που διατηρούν σχετικά αρχεία προκειμένου να έχουν μία εικόνα για την αγορά στην οποία απευθύνονται.

Απαραίτητη η συμμετοχή

Η κ. Λάμπρου κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου τόνισε τη σημασία της συμμετοχής στο Συνέδριο – το δεύτερο που γίνεται μετά από αυτό του 2010- όλων των εμπλεκομένων στο θέμα των Σπανίων Παθήσεων: Κρατικών Λειτουργών, ασθενών και οικογενειών, εκπροσώπων των Εθνικών Ενώσεων Σπανίων Παθήσεων και των συλλόγων ασθενών, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, ειδικών φροντιστών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών καθώς και κάθε ενδιαφερόμενου. «Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα σημαντική ώστε με την προσφορά της γνώσης, της εμπειρίας και των νέων ιδεών να συμβάλουν στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις».

Άλλωστε κάθε χώρα που θα πραγματοποιήσει Συνέδριο του EUROPLAN II θα συμπεριλάβει τις αποφάσεις του σε μία τελική έκθεση και όλες αυτές οι εκθέσεις από όλες τις οργανώτριες χώρες αντίστοιχων συνεδρίων θα σταλούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μελετηθούν ώστε να ακολουθηθεί σε όλη την Ευρώπη μια κοινή στρατηγική για τα Σχέδια Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2012, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) και θα συμμετέχει σ’ αυτό και ο Antoni Montserrat Moliner, Policy Officer for Rare Diseases and Neurodevelopmental disorders, Directorate of Public Health (SANCO C-2), European Commission.


Διαβάστε περισσότερα...