Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ποιοι συνταξιούχοι εξαιρούνται από τη μείωση συντάξεων



Εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο, με την οποία διευκρινίζονται οι κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από τις μειώσεις των συντάξεων, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.


Με το άρθρο 2 του Ν. 4024/2011 του μεσοπρόθεσμου σχεδίου 2112-2015 μειώνεται:

α) κατά 40% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ των συνταξιούχων κάτω των 55 ετών

β) κατά 20% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, εκτός από ορισμένες κατηγορίες, όπως οι συνταξιούχοι αναπηρίας.

Με τον Ν. 4038/2012 εξαιρέθηκαν από τη μείωση συνταξιούχοι, οι οποίοι και πριν την εφαρμογή του νόμου είχαν το δικαίωμα να λάβουν σύνταξη αναπηρίας, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν με άλλες διατάξεις και όσοι λαμβάνουν συντάξεις γήρατος, αλλά η αναπηρία επήλθε μετά τη συνταξιοδότηση.

Με τον τρόπο αυτό αποκαταστάθηκε η αδικία που είχαν υποστεί αρχικά συνταξιούχοι που είχαν αποδεδειγμένα αναπηρία, αλλά προτίμησαν να συνεχίσουν να εργάζονται και συνταξιοδοτήθηκαν λόγω γήρατος. Οι συντάξεις της κατηγορίας αυτής είχαν περιληφθεί στις μειώσεις, ενώ συνταξιούχοι με αναπηρίες με τις ίδιες παθήσεις και με τα ίδια ποσοστά είχαν εξαιρεθεί.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τους συνταξιούχους που τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας θα πιστοποιήσουν ότι είχαν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας πριν από την εφαρμογή του νόμου 27/10/11 για τις μειώσεις, θα επιστραφούν όλα τα ποσά που παρακρατήθηκαν.

Στις περιπτώσεις που η αναπηρία επήλθε μετά από αυτή την ημερομηνία, οι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις από την ημερομηνία αυτή και μετά.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου



Στα πλαίσια των ¨ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕΙΑ 2012» οργανώνουμε εκδήλωση στην Πλατεία Δημαρχείου 20 Μαΐου 2012 ημέρα Κυριακή από τις 10:00 πμ έως τις 14:00 μμ με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τις αρχές και τους πολίτες, και γενικά να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των πεζών, των ΑΜΕΑ, των ποδηλατιστών και των οδηγών . Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας λοιπόν θα αποπειραθούμε με την παρουσία σας, να μετατρέψουμε την πλατεία Δημαρχείου σε ένα μεγάλο θεματικό πάρκο, γεμίζοντας με πράσινο τη Ρόδο, όπως θα θέλαμε να είναι.

Σας καλούμε όλους με ένα μήνυμα: προβληματίσου, άλλαξε στάση, ιδέες, νοοτροπία.
Διοργανώνουμε το PARK(ing) Day στην Ρόδο με παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την ημέρα αυτή.

-Θα μετατρέψουμε την πλατεία Δημαρχείου από χώρο ενός απέραντου park(ing) σε πάρκο, καταλαμβάνοντας για λίγες ώρες τον κενό χώρο θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης.
Λοιπόν..... σε περιμένουμε στην πλατεία Δημαρχείου για να μετατρέψουμε μία θέση στάθμευσης στο δικό μας θεματικό πάρκο πρασίνου και λουλουδιών. Μπορείς κι εσύ να φέρεις από το σπίτι σου ότι θέλεις, για να γεμίσουμε όλοι μαζί το "πάρκο" μας, το "πάρκο" του Δημαρχείου.

Θα κλειδώσουμε το GHOST BIKE στην μνήμη των ποδηλατιστών από τροχαία δυστυχήματα.
Κατά την διάρκεια της θεματικής ημέρας νέοι, έφηβοι, μεγάλα παιδιά, ζωγράφοι- καλλιτέχνες, θα αφήσουν το ζωγραφικό τους αποτύπωμα στην πλατεία, στις θέσεις στάθμευσης. Έλα και εσύ να σχεδιάσεις μαζί τους ιδανικούς δρόμους της πόλης μας
Αφήστε σε post-it το μήνυμα σας, γεμίζοντας ένα αυτοκίνητο που θα βρίσκεται για το σκοπό αυτό.

Θα χορέψουμε, θα τραγουδήσουμε, θα φάμε το παγωτό μας, θα εκθέσουμε φωτογραφίες με τα παράξενα και επικίνδυνα του δρόμου.
Όλα αυτά γίνονται για πρώτη φορά στη Ρόδο...Θέλουμε την βοήθειά σου. Σε προσκαλούμε.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας η 6η Διεθνής συνάντηση αθλητών με αναπηρία



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας η ό’1 Διεθνής Συνάντηση Αθλητών με Αναπηρία. Περισσότεροι από 100 αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα, την Πολωνία και το Ισραήλ, εντυπωσίασαν με την εμφάνιση και τις επιδόσεις τους, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Μεταξύ των αθλητών πυ αγωνίστηκαν ήταν κι οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες των αγώνων της Αθήνας και του Πεκίνου (Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Ανδρέας Κατσαρός, Μαρία Καλπακίδου, Γιώργος Καπελάκης, Χρήστος Ταμπαξής).

Σκοπός της διεθνούς συνάντησης, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Αθλητών ΑμΕΑ και ο Δήμος Νάουσας, υπό την αιγίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, ήταν η ανάδειξη των αθλητικών και κοινωνικών αξιών, αλλά και η αξιολόγηση-πρόκριση των αθλητών στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου τον ερχόμενο Αύγουστο.

Κηρύσσοντας την έναρξη των αγώνων ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, ευχαρίστησε το Σύλλογο Γονέων & Φίλων Αθλητών ΑμΕΑ και την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες για την ουσιαστική συνεργασία με το Δήμο και το Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας.

Τόνισε ότι οι αθλητές με αναπηρία, συμμετέχοντας στους αγώνες, αναδεικνύουν τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι».

Σημείωσε ότι η φιλοξενία της διεθνούς συνάντησης στη Νάουσα, εντάσσεται στις δράσεις του Δήμου για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου ως Πανελλήνιο Κέντρο προετοιμασίας και διεξαγωγής κολυμβητικών αγώνων, και ότι ανάλογες δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Στους νικητές των αγωνισμάτων μετάλλια απένειμαν: ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παππάς, ο υπεύθυνος του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Νάουσας κ. Κώστας Τζέκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αθλητών ΑμΕΑ κ. Χαρίλαος Καραγκιοζίδης, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Γεώργιος Φουντουλάκης.

Αθλητές, προπονητές και παράγοντες εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τις εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου Νάουσας, συγχαίροντας το Δήμο, τη Διοίκηση και το προσωπικό του κολυμβητηρίου για την άριστη ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στο πανέμορφο άλσος του Αγίου Νικολάου.





Διαβάστε περισσότερα...

Η σεξουαλικότητα ενός ατόμου διακρίνεται εν ριπή οφθαλμού



Μπορούμε να καταλάβουμε εάν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος με μια ματιά.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν εν ριπή οφθαλμού εάν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος ή straight. Επιπλέον, είναι ευκολότερο να διακρίνει κανείς τη σεξουαλικότητα μιας γυναίκας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα φοιτητών να μαντέψει τη σεξουαλικότητα κάποιων ατόμων, κοιτάζοντας μονάχα φωτογραφίες τους, για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Στα δύο τρίτα των περιπτώσεων, οι φοιτητές μάντεψαν σωστά εάν μια γυναίκα ήταν ομοφυλόφιλη ή όχι, ενώ διέκριναν με ακρίβεια μόνο το 57% των ανδρών.

Συνολικά, παρουσιάστηκαν 96 ασπρόμαυρες φωτογραφίες ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, σε 129 φοιτητές.

Άτομα με γένια, γυαλιά και μακιγιάζ δεν χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη για τη πρόληψη εύκολων ενδείξεων. Επιπλέον, οι φωτογραφίες είχαν κοπεί στις άκρες, έτσι ώστε τα χτενίσματα να μην είναι ορατά.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Επιστήμης, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν γνωρίζουμε ένα νέο άνθρωπο, τότε ασυνείδητα και άμεσα αποφαινόμαστε αν πρόκειται για ομοφυλόφιλο ή ετεροφυλόφιλο άτομο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος της εναλλακτικής ιατρικής στην εξωσωματική γονιμοποίηση



Οι εναλλακτικές πρακτικές αντιτίθενται στη χρήση χημικών φαρμάκων.

Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος σε θέματα γονιμότητας είναι ο διαπιστευμένος ιατρός που μετά την ολοκλήρωση της ειδίκευσής του στην Γυναικολογία έχει συνεχίσει την μετεκπαίδευσή του στον τομέα της Αναπαραγωγής. Έχει εκπαιδευτεί με τις αρχές και τους κανόνες της Δυτικής Ιατρικής και χρησιμοποιεί τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους προκειμένου να διαγνώσει την αιτία της υπογονιμότητας προκειμένου να δώσει λύση -όπου απαιτείται- σε δεύτερο χρόνο.

Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος χρησιμοποιεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα και σχεδιάζει εξατομικευμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών προσαρμοσμένο πάντα στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του ζευγαριού που απευθύνεται σε αυτόν. Κάθε μεθοδολογία και φαρμακευτική αγωγή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και ελεγμένη με επιστημονικές έρευνες ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Στον αντίποδα της κλασσικής Ιατρικής υπάρχουν οι πρακτικές της εναλλακτικής Ιατρικής για τις περισσότερες από τις οποίες δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες έρευνες αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους παρά μόνο μεμονωμένες προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που κατέφυγαν σε αυτήν και έμειναν ευχαριστημένοι. Η εναλλακτική Ιατρική κατά κανόνα αντιτίθεται στην χρήση των χημικών φαρμάκων που χρησιμοποιεί η κλασσική Ιατρική και προτείνει άλλες μεθόδους αποκατάστασης της ισορροπίας του οργανισμού, η διαταραχή της οποίας εκδηλώνεται με την ασθένεια.

Παρά την ασυμφωνία της με την μεθοδολογία της κλασσικής Ιατρικής, η εναλλακτική ιατρική αποδέχεται την σύμπραξη και των δύο προσεγγίσεων με στόχο το μέγιστο θεραπευτικό όφελος για το άτομο που το επιθυμεί. Στην περίπτωση της υπογονιμότητας ειδικότερα, η εναλλακτική Ιατρική έχει να προσφέρει κατά κύριο λόγο την χρήση φυτικών σκευασμάτων ως συμπληρώματα διατροφής και τεχνικές που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του άγχους, την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας και την εξισορρόπηση σώματος και ψυχής.

Η εναλλακτική Ιατρική δεν κάνει διερεύνηση του αίτιου της υπογονιμότητας ούτε προσφέρει λύσεις σε θέματα που σχετίζονται με ανατομικά προβλήματα, τα οποία μόνο ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει με την ενδεδειγμένη για κάθε περίπτωση χειρουργική μέθοδο. Παρ’ όλα αυτά αν το ζευγάρι το επιθυμεί μπορεί να το συζητήσει με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο και να επιλέξουν από κοινού την κατάλληλη για το ίδιο μέθοδο εναλλακτικής Ιατρικής.

Η Ομοιοπαθητική με την χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ο Βελονισμός με την ενεργοποίηση μέσω χρήσης ειδικών βελονών στις θέσεις των μεσημβρινών, η Ρεφλεξιολογία με την εφαρμογή ειδικών μαλάξεων σε συγκεκριμένες περιοχές των πελμάτων (ζώνες) και η Ολιστική Ιατρική είναι ορισμένες μόνο από τις εναλλακτικές που υπάρχουν και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με την κλασσική Ιατρική. Αν το ζευγάρι εκφράσει την επιθυμία να χρησιμοποιήσει παράλληλα με τις διαδικασίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και μία από τις παραπάνω εναλλακτικές, ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος θα συζητήσει μαζί τους και θα τους προτείνει την εναλλακτική, που θα έχει το μέγιστο ευεργετικό αποτέλεσμα για το ίδιο.

Η χρήση των εναλλακτικών μεθόδων σε καμία περίπτωση δεν καταργεί, ούτε τροποποιεί τα πρωτόκολλα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς ο στόχος τους είναι η ψυχική και η σωματική ευεξία και η ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Υπάρχουν σαφή όρια και περιορισμοί στην χρήση τους ενώ η επιλογή του εναλλακτικού θεραπευτή με αυστηρά κριτήρια αναφορικά με την εκπαίδευσή του και την συμμετοχή του στους αναγνωρισμένους συλλόγους του κλάδους του είναι αυτονόητη.

Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος σε θέματα γονιμότητας προσεγγίζει κάθε ζευγάρι ως μία ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση σχεδιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών αποκλειστικά πάνω στις ιδιαίτερες ανάγκες και χαρακτηριστικά του. Είναι ανοιχτός στην επικουρική χρήση των εναλλακτικών μεθόδων και είναι ο πλέον κατάλληλος για να καθοδηγήσει το ζευγάρι σωστά και υπεύθυνα στις πλέον ασφαλείς επιλογές μεγιστοποιώντας από κοινού τις πιθανότητες ευτυχούς έκβασης των συντονισμένων προσπαθειών τους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H κατάθλιψη συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα



Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι πόνοι.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα συναισθηματικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Δεν πρέπει όμως να αγνοούμε ότι πρόκειται για μια ασθένεια που πολύ συχνά συνοδεύεται και από σωματικά συμπτώματα.

Στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη υποφέρουν από χρόνιο πόνο ή άλλα σωματικά συμπτώματα. Ας δούμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα:

1. Πονοκέφαλοι και ζαλάδα

Πρόκειται για συχνές ενοχλήσεις σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Αν υποφέρατε από πριν από ημικρανίες ή ζαλάδες, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη από τη στιγμή που θα σας χτυπήσει την πόρτα η κατάθλιψη.

2.Πόνοι μυϊκοί, στην πλάτη και στις αρθρώσεις

Είναι πόνοι που συνοδεύουν πολύ συχνά την κατάθλιψη, ενώ αν προϋπήρχαν υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν πιο έντονοι και πιο συχνοί.

3.Θωρακικός πόνος

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αν νιώσετε πόνο στο στήθος, επισκεφτείτε αμέσως ένα γιατρό. Μπορεί ο πόνος να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων καρδιάς αλλά δεν αποκλείεται πίσω από αυτή την ενόχληση να κρύβεται η κατάθλιψη.

4.Πεπτικά προβλήματα

Ίσως αισθάνεστε ζαλάδα ή ναυτία ή ακόμη μπορεί να έχετε διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Όλα αυτά είναι συμπτώματα που ίσως συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης.

5.Κόπωση και εξάντληση

Δεν έχει σημασία μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του ύπνου. Μπορεί να κοιμάστε αρκετές ώρες και να αισθάνεστε κουρασμένοι ή πεσμένοι. Ακόμη και το να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο.

6.Προβλήματα ύπνου

Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν μπορούν να κοιμηθούν πια καλά. Ξυπνούν πολύ νωρίς ή δεν μπορούν να κοιμηθούν όταν πηγαίνουν στο κρεβάτι το βράδυ. Άλλοι πάλι κοιμούνται πολύ περισσότερες ώρες από το κανονικό.

7.Αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος

Ορισμένα άτομα με κατάθλιψη χάνουν την όρεξή τους με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος. Άλλοι βλέπουν ότι ανοίγει η όρεξή τους για συγκεκριμένα τρόφιμα – όπως οι υδατάνθρακες – και έτσι παίρνουν κιλά.

Πολλά καταθλιπτικά άτομα δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια γιατί δεν γνωρίζουν ότι τα συγκεκριμένα φυσικά συμπτώματα ενδέχεται να προκληθούν από κατάθλιψη. Είναι δύσκολο σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για τους γιατρούς να «δουν» ότι πίσω από αυτές τις ενοχλήσεις κρύβεται η κατάθλιψη.

Αυτά τα σωματικά συμπτώματα όμως δεν είναι «μόνο στο μυαλό σας». Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει πραγματικές αλλαγές στο σώμα σας. Για παράδειγμα μπορεί να επιβραδύνει την πέψη σας, η οποία μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι.

Η κατάθλιψη φαίνεται να σχετίζεται με μια ανισορροπία ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας. Κάποιες από αυτές τις ίδιες χημικές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αίσθηση του πόνου.

Έτσι πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πόνο διαφορετικό από τους άλλους ανθρώπους.

Αντιμετωπίστε τα σωματικά συμπτώματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία της κατάθλιψης – με φαρμακευτική ή θεραπευτική αγωγή – θα σας απαλλάξει από τα φυσικά συμπτώματα.

Καλό είναι πάντως να φροντίσετε να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε σωματικά συμπτώματα. Μην πιστεύετε ότι θα φύγουν από μόνα τους. Μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετη θεραπεία.

Δεδομένου ότι ο πόνος και η κατάθλιψη πάνε μαζί, μερικές φορές αν ακολουθήσετε μια αγωγή για να απαλλαγείτε από τον πόνο, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και την κατάθλιψη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιο είναι το καλύτερο αναλγητικό;



Τι δείχνουν οι έρευνες για την ασπιρίνη, την ιβουπροφαίνη και την παρακεταμόλη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα απαραίτητα αναλγητικά φάρμακα που χορηγούνται για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση επώδυνων καταστάσεων είναι τρία, η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη.
Και οι τρεις ουσίες θεωρούνται ασφαλείς για αυτό και αρκετά σκευάσματά τους κυκλοφορούν ως μη συνταγογραφούμενα (OTC).

Δεκάδες μελέτες έρχονται να βεβαιώσουν την ασφάλεια αυτή σε περιβάλλον όμως κλινικά ελεγχόμενο. Ποιο είναι όμως το προφίλ ασφάλειάς των αναλγητικών και ποια η συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών όταν αυτά χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική φροντίδα;

Το πιο πάνω ερώτημα έρχεται να απαντήσει μία μεγάλη τριπλή τυφλή πολυκεντρική μελέτη , η «PAIN study» τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pharmacoepidemiology and Drug Safety και η οποία εξέτασε εκτενώς την ασφάλεια και την ανοχή της ασπιρίνης, της ιβουπροφαίνης και της παρακεταμόλης. Στόχοι της μελέτης ήταν:

- Α) να προσδιοριστούν και να ποσοτικοποιηθούν οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση ανεπιθύμητων παρενεργειών σε χρήστες των αναλγητικών φαρμάκων και
- Β) να γίνει απευθείας σύγκριση των παραπάνω αναλγητικών από πλευράς ασφάλειας στη γενική πρακτική και,
- Γ) να εξεταστεί η επίδραση των τριών αναφερόμενων αναλγητικών στην εμφάνιση σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών στην συγχορήγηση τους με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα (τύπο & αριθμό συγχορηγούμενου φαρμάκου).

Στη μελέτη συμμετείχαν 1108 γενικοί ιατροί και 8674 ενήλικες εκ των οποίων 2900 ελάμβαναν Ασπιρίνη 2886 ιβουπροφαίνη και 2888 παρακεταμόλη. Εξ αυτών 8233 (95%) τήρησαν το πρωτόκολλο της μελέτης και αξιολογήθηκαν.

Η δοσολογία ήταν εκείνη που προτείνεται για αυτοθεραπεία, δηλαδή, παρακεταμόλη και ασπιρίνη, έως 3g ημερησίως και ιβουπροφαίνη έως 1.2 g ημερησίως. Η διάρκεια της αξιολόγησης/θεραπείας δεν ξεπερνούσε τις 7 ημέρες οι δε ενδείξεις αφορούσαν κοινές επώδυνες καταστάσεις όπως μυοσκελετικό άλγος ή οσφυαλγία (48%), πονόλαιμο, κοινό κρυολόγημα και γρίπη (31%) κτλ.

Καταγράφθηκε η συχνότητα εμφάνισης κάθε ανεπιθύμητης ενέργειας από τα τρία εξεταζόμενα αναλγητικά και δόθηκε έμφαση σε εκείνες που οδηγούν σε διακοπή της θεραπείας ή σε επίσκεψη σε ιατρό.

Η μελέτη έδειξε ότι ανάμεσα τις παραπάνω ουσίες η Ιβουπροφαίνη και η Παρακεταμόλη έχουν ισοδύναμο προφίλ ασφάλειας και το οποίο είναι συγκριτικά καλύτερο από αυτό της ασπιρίνης.

Τα ποσοστά ασθενών που παρουσίασαν σημαντικά ανεπιθύμητα συμβάντα ήταν: 18,7% με ασπιρίνη, 13,7% με ιβουπροφαίνη και 14,5% με παρακεταμόλη.

Επίσης η μελέτη έδειξε, ότι ακόμη και οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις (δυσπεψία, κοιλιακό άλγος) εμφανίζονταν λιγότερο συχνά με την ιβουπροφαίνη (4% και 2,8%, αντίστοιχα) από ότι με την παρακεταμόλη (5.3% και 3.9%) ή την ασπιρίνη (7,1% και 6,8%). Σημειώνεται ότι παρατηρήθηκαν έξι περιπτώσεις μη σοβαρής αιμορραγίας από το γαστρεντερικό, τέσσερις με παρακεταμόλη και δύο με ασπιρίνη, και μία περίπτωση πεπτικού έλκους με ασπιρίνη.

Τα ευρήματα όμως της μελέτης ανέδειξαν με σαφήνεια και έναν άλλον παράγοντα κινδύνου εκείνον που προέρχεται από την ταυτόχρονη λήψη άλλων φαρμάκων μια κατάσταση που είναι πολύ συνήθης στους ενήλικες.

Παρατηρούμε ότι με την συγχορήγηση άλλων σκευασμάτων αυξάνεται σημαντικά ο δείκτης ανεπιθύμητων ενεργειών και η αύξηση του είναι μεγαλύτερη για την παρακεταμόλη όταν υπάρχουν 3 ή περισσότερα συγχορηγούμενα σκευάσματα, ακολουθεί η ασπιρίνη και το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης καταλαμβάνει η ιβουπροφαίνη.

Συμπερασματικά τα παραπάνω ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση της σύστασης χρήσης αναλγητικών πρώτης γραμμής και να φέρουν την Ιβουπροφαίνη στην πρώτη θέση λαμβάνοντας υπ όψιν τόσο τους κινδύνους υπερδοσολογίας με την παρακεταμόλη όσο και το πτωχό προφίλ ανοχής της ασπιρίνης.

Διαβάστε περισσότερα...

Περπάτημα για να μειωθούν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης



Σωτήρια η άσκηση για όσους έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό.

Ευεργετική είναι η μέτρια άσκηση για τους ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό στην υπέρταση. Συγκεκριμένα, νέα έρευνα έδειξε ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε αυτούς τους ανθρώπους κατά 26%. Οι ερευνητές εξέτασαν μία ομάδα 6278 ενηλίκων, ηλικίας 20 ως 80 ετών, από τους οποίους το 33% είχαν ένα γονιό με υπέρταση, για περίπου 5 χρόνια.

Τα υψηλά επίπεδα άσκησης συνδέθηκαν με 42% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οι συμμετέχοντες υπέρταση και τα χαμηλότερα επίπεδα άσκησης με 26% μικρότερο κίνδυνο. Στη διάρκεια της μελέτης 1545 συμμετέχοντες έπαθαν υπέρταση.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι όσοι ασκούνταν αρκετά έχοντας επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό είχαν μόνο 16% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από ότι όσοι γυμνάζονταν εξίσου αλλά δεν είχαν κανένα γονιό με παρόμοιο πρόβλημα.

Ακόμα όμως και η μέτρια άσκηση, όπως δύο ώρες περπάτημα την εβδομάδα, μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πολλή ζάχαρη κάνει κακό στο μυαλό



Τα ωμέγα-3 λειτουργούν προστατευτικά
.
Ελάττωση των νοητικών λειτουργιών μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, που έδειξε ότι μετά τη διατροφή με πολλή φρουκτόζη η ικανότητα μάθησης και η μνήμη των πειραματόζωων μειώθηκε.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η φρουκτόζη, που είναι ένα φυσικό σάκχαρο στα φρούτα και μία γλυκαντική ουσία σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία και ηπατοπάθεια.

Η νέα έρευνα αναδεικνύει επίσης τις επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου στον εγκέφαλο και τις νοητικές επιδόσεις του, παράλληλα όμως δείχνει ότι τα ωμέγα-3 οξέα μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες (UCLA), μ’ επικεφαλής τον χιλιανής καταγωγής καθηγητή νευροχειρουργικής και φυσιολογίας Φερνάντο Γκόμεζ-Πινίλα τάισαν δύο ομάδες αρουραίων με σιρόπι καλαμποκιού που είχε υψηλή ποσότητα φρουκτόζης, η οποία υπάρχει συνήθως σε γλυκά, αναψυκτικά κ.α. Η μία ομάδα ζώων τρεφόταν και λιπαρά οξέα ωμέγα-3 με την μορφή του οξέος DHA και του λιναρόσπορου (ουσίες που ενισχύουν τον εγκέφαλο και προστατεύουν τους νευρώνες από βλάβες), ενώ η άλλη όχι.

Πριν τη χορήγηση του σιροπιού φρουκτόζης (το οποίο είναι έξι φορές πιο γλυκό από το κοινό ζαχαροκάλαμο από όπου εξάγεται η ζάχαρη), τα πειραματόζωα εκπαιδεύτηκαν επί πέντε μέρες να κινούνται σε ένα πολύπλοκο λαβύρινθο στο εργαστήριο και να βγαίνουν από την μοναδική έξοδό του. Μετά από έξι εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης φρουκτόζης, οι αρουραίοι τοποθετήθηκαν ξανά στο λαβύρινθο για να ελεγχθούν οι επιδόσεις τους.

Όπως διαπιστώθηκε, η πολλή ζάχαρη είχε επιβραδύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, χειροτερεύοντας την μνήμη της πρώτης ομάδας των πειραματόζωων, ενώ αντίθετα τα ωμέγα-3 οξέα -στα πειραματόζωα της δεύτερης ομάδας που τα είχαν πάρει παράλληλα με τη φρουκτόζη- λειτούργησαν αντισταθμιστικά και άμβλυναν την έκπτωση των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Οι αρουραίοι που είχαν τραφεί με πολλή φρουκτόζη, χωρίς παράλληλα να πάρουν και ωμέγα-3, εμφάνιζαν μειωμένη δραστηριότητα στις συνάψεις των εγκεφαλικών κυττάρων τους και άρα μειωμένη ικανότητα μετάδοσης των σημάτων μέσω των νευρώνων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να δυσκολεύονται να θυμηθούν αυτά που είχαν μάθει πριν από έξι εβδομάδες για το λαβύρινθο, αδυνατώντας πια να βγουν από αυτόν.

Η κατανάλωση φρουκτόζης και γενικότερα γλυκών θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό και, αντίθετα, να τρώει κανείς άλλες τροφές όπως το ελληνικό γιαούρτι ή η μαύρη σοκολάτα, καθώς επίσης φαγητά πλούσια σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας "ξεχωριστός" φίλος του Ολυμπιακού που μας δίνει μαθήματα ζωής

Μαθήματα ζωής από τον μικρό Γρηγόρη



Ο Γρηγόρης Σταύρου είναι 7 ετών, έχει αυτισμό, αλλά παίζει ποδόσφαιρο, ζει και διασκεδάζει όπως όλα τα παιδιά στην ηλικία του, διαβάστε την ιστορία του

Από τότε που ο πατέρας του μικρού Γρηγόρη, Αχιλλέας Σταύρου, έμαθε ότι ο γιος του έχει αυτισμό ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια μαζί την γυναίκα του ώστε να μάθουν τα πάντα γύρω από την διαφορετικότητα του παιδιού τους, να το κάνουν να νιώσει ευχάριστα και να του προσφέρουν όσα θα μπορούσε να έχει αν μεγάλωνε κανονικά.

Μετά από αρκετά χρόνια τα έχουν καταφέρει και πιστεύουν ότι μπορούν ακόμα καλύτερα.

Ο Γρηγόρης Σταύρου είναι 7 ετών, μενει στον Καναδά, παιζει ποδόσφαιρο και έχει κατάφερει κάτι εντυπωσιακό φτιάχνοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή δικό του παιχνίδι με αυτοκίνητα.

Ένα βίντεο στο youtube από όταν ήταν 5 ετών, έγινε αφορμή για ρεπορτάζ από το κρατικο κανάλι του Καναδά σχετικά με μια διαφορετική ομάδα ποδοσφαίρου αποτελούμενη από ξεχωριστά παιδιά όπου πήρε μέρος και ο Γρηγόρης.







H Challenge League ειναι μια διαφορετική ομάδα ποδοσφαίρου που έχει ιδρύσει η Theresa Grabowski όπου συμμετέχουν πολλά διαφορετικά παιδιά που το καθενα έχει τη δική του πρόκληση να αντιμετωπίσει.

Όλα όμως έχουν το ίδιο σκοπό, να διασκεδάσουν και να νιώσουν τη χαρά της ζωής όπως όλα τα παιδιά.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σ' αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχουν ηττημένοι, παρα μόνο νικητές...

Μπορείτε να δείτε το βίντεο:



Ο Αχιλλέας Σταύρου είναι από μικρό παιδί Ολυμπιακός, όπως και ο γιος του Γρηγόρης, αλλά και όλη η οικογένεια.

Κρατούν ζωντανή την ιδέα του Ολυμπιακού στον μακρινό Καναδά και είναι μέλη της λέσχης του Ολυμπιακού στο Τορόντο.

Μάλιστα υπάρχει ιδιαίτερο τμήμα στη λέσχη για την τραγωδία της Θύρας 7 που τιμούν την μνήμη τους με ένα ξεχωριστό γλυπτό.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο:



Ακόμη ο μικρός Γρηγόρης έχει την δική του σελίδα στο Facebook, μπορείτε να την ΕΔΩ.





Πηγή: http://www.olympiacos.org


----------
Ο πανηγυρισμός ενός παιδιού από το Τορόντο για τον Ολυμπιακό


Δείτε videos με το κλάμα ενός πατέρα από τον Καναδά, που βλέπει τον γιό του (παιδί με ειδικές ανάγκες) να γελάει μετά το τελευταίο καλάθι του Πρίντεζη στον τελικό της Euroleague. Μοναδικές στιγμές συγκίνησης, απ' αυτές που προσφέρει ο αθλητισμός.




Εκατομμύρια φίλοι του Ολυμπιακού πανηγύρισαν έξαλλα το καλάθι του Πρίντεζη που χάρισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ομάδα του Πειραιά και δεν είναι λίγα τα videos που κυκλοφορούν στο ίντερνετ και αποθανατίζουν πως έζησε ο καθένας αυτή τη μοναδική στιγμή.

Είναι από τις στιγμές που ο αθλητισμός σε κάνει να ξεχνάς όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας και σου προσφέρει μια τρομερή χαρά και ένα χαμόγελο. Χαμόγελο σαν αυτό του 7χρονου Γρηγόρη Σταύρου. Του μικρού φίλου του Ολυμπιακού, που έχει αυτισμό (η ιστορία του βρίσκεται στο πιο πάνω άρθρο) και δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του στο νικητήριο καλάθι του Πρίντεζη.


Στο πρώτο video, θα δείτε τον πατέρα του μικρού Γρηγόρη, Αχιλλέα, να κλαίει από τη χαρά του τόσο για τη νίκη της αγαπημένης του ομάδας, όσο και για το γεγονός πως βλέπει τον γιό του να χαμογελά και να είναι ευτυχισμένος. Στο δεύτερο, πατέρας και γιός πανηγυρίζουν για την μεγάλη επιτυχία της αγαπημένης τους ομάδας.

Οι στιγμές που θα δείτε έλαβαν χώρα στο σύνδεσμο φίλων του Ολυμπιακού στο Τορόντο και το χαμόγελα του Γρηγόρη, τα λέει όλα... 




Διαβάστε περισσότερα...

Κάποιοι καφέδες παχαίνουν



Μάθετε πόσες θερμίδες έχει ο καφές που πίνετε.

Κοιτάξτε πρώτα καλά πόσο μεγάλο είναι το φλιτζάνι σας και τι περιέχει. Αν είναι καφές – σοκολάτα, με ζάχαρη, πλήρες γάλα και μπόλικη κρέμα γάλακτος, μπορεί εύκολα να φτάνει τις… 550 θερμίδες – όσες δηλαδή και ένα χάμπουργκερ ή ένα μεγάλο κομμάτι παστίτσιο!

Αυτό τονίζει η Αμάντα Ουρσέλ, διαιτολόγος της εφημερίδας «Τάιμς» του Λονδίνου, η οποία ασχολήθηκε με τις θερμίδες, τα λίπη και τα άλλα συστατικά διαφόρων ευρύτατα διαδεδομένων ειδών καφέ. Η ετυμηγορία της προκαλεί έκπληξη, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται πως μερικοί από τους καφέδες που πίνουμε είναι πιο παχυντικοί και από τα κλασικά… σουβλάκια! Απίστευτο; Ιδού:

Εσπρέσο macchiatο: 7 θερμίδες, 0,5 γραμμάρια λίπος, 75 mg καφεΐνη.

Το κλασικό «εσπρεσάκι» χρησιμοποιείται από πολλούς για να «ανοίξει το μάτι» το πρωί. Μια χαρά επιλογή είναι, κατά την Αμάντα Ουρσέλ, ακόμα κι αν περιέχει γάλα (είθισται να προστίθεται λίγο λίγων λιπαρών ή άπαχο γάλα απ’ όσους θέλουν να «διώξουν» την πικρή γεύση του καφέ).

Καπουτσίνο grande με άπαχο γάλα: 82 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια λίπος, 150 mg καφεΐνη.

Σερβίρεται σε μεγάλο φλιτζάνι (των 470 ml) και μοιάζει τεράστιος, αλλά επειδή το γάλα είθισται να είναι άπαχο, οι θερμίδες του είναι λίγες. Παρέχει επίσης σχεδόν 8 γραμμάρια πρωτεϊνών (όσες περίπου περιέχονται και σε ένα αυγό), γεγονός που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος καφές μάς… χορταίνει κιόλας (έως έναν βαθμό). Προσέξτε μόνο πόση ζάχαρη προσθέτετε….

Καπουτσίνο grande με γάλα σόγιας: 92 θερμίδες, 3,2 γραμμάρια λίπος, 150 mg καφεΐνη.

Σε ορισμένα καταστήματα σερβίρεται καπουτσίνο με γάλα σόγιας, αντί για αγελάδας. Κατά την κ. Ουρσέλ, αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός τροφοδοτείται με λίγες ισοφλαβόνες _ θρεπτικά συστατικά της σόγιας με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην υγεία των οστών. Οι πρωτεΐνες της σόγιας, εξάλλου, πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Καπουτσίνο grande λάτε με βανίλια: 199 θερμίδες, 0,3 γραμμάρια λίπος, 35 γραμμάρια σάκχαρα, 150 mg καφεΐνη.

Μπορεί να μοιάζει «αθώο» να ζητήσετε έναν «καπουτσίνο βανίλια», αλλά το σιρόπι της βανίλιας παρέχει 17 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων (περισσότερα από 4 κουταλάκια του καφέ ζάχαρη). Η Αμάντα Ουρσέλ λέει πως καλύτερα είναι να επιλέγετε τον στάνταρ λάτε καπουτσίνο, ο οποίος περιέχει λάιτ γάλα (αυτός παρέχει 188 θερμίδες και πολύ λιγότερα σάκχαρα).

Καφές σοκολάτα grande με πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος: 556 θερμίδες, 33,5 γραμμάρια λίπος (τα 20 γρ. κορεσμένο), 48 γραμμάρια σάκχαρα, 20 mg καφεΐνη.

Αν περιμένετε να ξυπνήσετε με αυτόν τον καφέ, ατυχήσατε! Χώρια που αν τον πιείτε πρωί πρωί θα έχετε καταναλώσει σχεδόν το… ένα τέταρτο των ημερήσιων θερμίδων σας, συν τα μισά από τα λίπη! Αν σας αρέσει ο καφές με γεύση σοκολάτα, προτιμήστε τη μικρή «εκδοχή» του (περίπου 240 ml) και με άπαχο γάλα, αντί για κρέμα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσβαση στις παραλίες για τα ΑΜΕΑ



ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
«Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Είναι γνωστό σε όλους ότι η πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι δύσκολη ακόμη και με την βοήθεια άλλων ατόμων.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στη ζωή. Αποτελεί επιταγή του Συντάγματος (άρθρο 21) και είναι δείγμα πολιτισμού για μια κοινωνία να μεριμνά για τους πολίτες με προβλήματα.

Πώς γίνεται σήμερα η πρόσβαση στην θάλασσα: Μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος για να εισέλθει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα ήταν να πλησιάσει σε αυτήν το πολύ σε απόσταση μερικών μέτρων και μετά με την βοήθεια τρίτων να μεταφερθεί στο νερό.

Το 2011, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε την εγκατάσταση 3 διατάξεων (μηχανισμών) για τα άτομα με κινητικά προβλήματα στην Δυτική Αττική (Δήμο Μεγαρέων- Αλεποχώρι), στον Νότιο Τομέα (Δήμο Αλίμου) και στην πλαζ Βουλιαγμένης. Αυτές οι διατάξεις αντικατέστησαν τον ρόλο των τρίτων -εξασφαλίσαμε έτσι την ελεύθερη είσοδο των αναπήρων στην θάλασσα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όσοι χρήστες που ρωτήθηκαν στα πλαίσια άτυπης σχετικής έρευνας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών χαρακτηρίζουν ως πρωτόγνωρα τα συναισθήματα που γεύτηκαν από την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην θάλασσα και επαφή με το υγρό στοιχείο.

Αναλυτικότερα, η διάταξη αυτή είναι εφεύρεση της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών (η εφεύρεση κατοχυρώθηκε και δημοσιεύτηκε στο Ειδικό Δελτίο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τ.Α΄, Ευρεσιτεχνίες, Φεβρουάριος 2011) και παρέχει την δυνατότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) κυρίως με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να έχουν πρόσβαση στην θάλασσα χωρίς την ανάγκη βοήθειας συνοδού ατόμου.

Σύμφωνα με την εφεύρεση, αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ενός μηχανισμού τύπου ράγας ο οποίος συναρμολογείται εύκολα στην παραλία. Η ράγα λειτουργεί ως σταθερή τροχιά για ένα συρμό που θα κινείται επί αυτής. Το σημείο έναρξης της τροχιάς βρίσκεται σε απόσταση από την ακτογραμμή, σε θέση όπου μπορεί ο χρήστης να έχει πρόσβαση με το αμαξίδιο του.

Το τέλος της τροχιάς βρίσκεται μέσα στην θάλασσα σε κατάλληλο σημείο όπου το βάθος είναι ικανό ώστε το άτομο (ΑΜΕΑ) να μπορεί να κολυμπήσει χωρίς προβλήματα.

Η θετική εμπειρία του 2011 από την πρώτη εγκατάσταση τέτοιων διατάξεων, έδωσε την αφορμή στην Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κα Χρυσάνθη Κισκηρα να προβεί σε ενέργειες για την επέκταση τους σε περισσότερες παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Έτσι, για το 2012, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, αποφάσισε την τοποθέτηση επιπλέον επτά (7) διατάξεων-μηχανισμών σε παραλίες της Αττικής. Κατά την 12η συνεδρίαση της 10ης Απριλίου 2012, το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κας Βασιλάκου, επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση αυτή και ενέκρινε την προμήθεια των επτά (7) διατάξεων-μηχανισμών, συνολικού κόστους 200.000€ που θα βαρύνει τον Π/Υ της Περιφέρειας

Οι 4 από αυτές τις διατάξεις-μηχανισμούς θα τοποθετηθούν στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις πολυσύχναστες παραλίες της Νέας Μάκρης, της Κερατέας, της Λούτσας και του Πόρτο Ράφτη.

Το καλοκαίρι του 2012 ακόμα περισσότεροι συνάνθρωποί μας με κινητική αναπηρία θα μπορούν αξιοπρεπώς, διαθέτοντας αυτονομία, να απολαμβάνουν τα θαλάσσια μπάνια τους, τα οποία πολλές φορές είναι απαραίτητα ακόμα και για την ίδια την υγεία τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πεζοδρόμια χωρίς διάδρομο για τυφλούς

 

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΛ. ΣΒΩΛΟΥ.

Πεζοδρόμια μεν, αλλά χωρίς «οδηγό» για τους τυφλούς κατασκευάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου. Αυτό κατήγγειλε στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Χρήστος Μάτης, επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη», αναφερόμενος στα έργα που εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή.

«Οπως με ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τυφλών, Φώτης Μπίμπασης, τα πεζοδρόμια στη Σβώλου, εκεί όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ανάπλασης, δε διαθέτουν οδηγό για τυφλούς. Πόσο κοστίζει κάτι τέτοιο; Οσο και να κοστίζει, θα πρέπει να βρούμε χρήματα για να το αποκτήσουμε. Είναι θέμα πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτης.

Από τη διοίκηση του δήμου, επισημαίνεται ότι υπάρχει ζώνη όδευσης τυφλών από τη μία πλευρά του δρόμου, η οποία κρίθηκε αρκετή για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα όρασης.

Στη Φιλικής Εταιρείας

Παράπονα όμως εκφράζουν και οι κάτοικοι της οδού Φιλικής Εταιρείας για το γεγονός ότι με την ανάπλαση που έγινε, διαπλατύνονται μεν πεζοδρόμια, καταργούνται όμως «πολύτιμες» για την περιοχή θέσεις στάθμευσης. «Οι κάτοικοι εξηγούν ότι η περιοχή από το μεσημέρι και μετά είναι γεμάτη διπλοπαρκαρισμένα, αλλά η Δημοτική Αστυνομία είναι εξαφανισμένη», τόνισε στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Κώστας Γκιουλέκας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Υπάρχει, από την άλλη, μερίδα κατοίκων της περιοχής που είναι ικανοποιημένη με τα έργα διεύρυνσης των πεζοδρομίων, ακόμη και με τη μείωση των θέσεων πάρκινγκ. Ζητούν όμως να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των πεζών στα πεζοδρόμια, μέσω της μόνιμης αστυνόμευσης, καθώς φοβούνται ότι με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων θα ωφεληθούν τα καφέ και τα μπαρ της περιοχής που θα βρουν περισσότερο χώρο για τα τραπεζοκαθίσματά τους.

Μείον 400 θέσεις

Περίπου 400 θέσεις στάθμευσης χάνονται από το κέντρο της πόλης με τα έργα που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή και από τη μετατροπή ορισμένων οδών σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, παραδέχτηκε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης. Αυτό σημαίνει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου, που με το σήμα κατοίκου παρκάρουν δωρεάν στην περιοχή, έχουν πλέον στη διάθεσή τους 400 θέσεις στάθμευσης λιγότερες.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις σε άπορους



Κάθε Τετάρτη από 8:30-12:00 στη Θεσσαλονίκη.

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις σε άπορους και ανασφάλιστους κατοίκους του δήμου Θεσσαλονίκης -τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες- προσφέρει ο δήμος σε συνεργασία με εθελοντή οφθαλμίατρο.

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη στο χώρο των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου από τις 8:30 έως τις 12:00, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.


Διαβάστε περισσότερα...

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το AIDS



Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο οποίος προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Το AIDS είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και δεν αποτελεί πλέον μία θανατηφόρο ασθένεια, αλλά μία χρόνια νόσο, για την οποία κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση. Οι σύγχρονες θεραπείες δεν προσφέρουν ίαση από την HIV λοίμωξη, αλλά καλύτερη ποιότητα ζωής σε επίπεδο διαβίωσης και σωματικής υγείας.

Πώς μεταδίδεται ο HIV;


- Με τις σεξουαλικές επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, είτε είναι κολπική, στοματική ή πρωκτική, με κάποιο οροθετικό άτομο (άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV).

- Με την κοινή χρήση συριγγών και βελονών ή άλλων εργαλείων για τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών με κάποιο οροθετικό άτομο.

- Από την οροθετική μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Πώς δεν μεταδίδεται ο ιός;


- Από κοινωνικές επαφές (χειραψία, αγκαλιά, φιλί).

- Από την απλή συναναστροφή στο σπίτι, στον εργασιακό χώρο, στο σχολείο, στο μετρό ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, όπου συναθροίζονται άνθρωποι.

- Από τη θάλασσα ή την πισίνα.

- Από τις τουαλέτες.

- Από κουνούπια ή άλλα έντομα.

- Από ιδρώτα, σάλιο και δάκρυα.

- Από ρούχα, πετσέτες, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, συσκευές.

Πώς μπορώ να προφυλαχτώ;


- Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, είτε αυτή είναι κολπική, είτε στοματική, είτε πρωκτική.

- Σε περίπτωση χρήσης λιπαντικού, αυτό να είναι με βάση το νερό (υδατοδιαλυτό λιπαντικό). Μη χρησιμοποιείς βαζελίνη ή κρέμες σώματος, γιατί καταστρέφουν το προφυλακτικό.

- Μη μοιράζεσαι με άλλους αντικείμενα που μπορεί να έχουν υπολείμματα από αίμα, όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια.

Τι να κάνω για να διαπιστώσω αν έχω μολυνθεί από τον HIV;


Κάνε το ειδικό τεστ για τον HIV. Το τεστ πραγματοποιείται δωρεάν σε οποιοδήποτε Κέντρο Αναφοράς AIDS και στις Μονάδες Λοιμώξεων των νοσοκομείων, είτε ιδιωτικά σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι απολύτως εμπιστευτικό και προστατεύεται από το ιατρικό απόρρητο.

Θυμήσου:


- Ο ιός μας αφορά όλους. Κάθε άνθρωπος που δεν χρησιμοποιεί προφυλάξεις μπορεί δυνητικά να έχει μολυνθεί από τον ιό του HIV και να μην το έχει αντιληφθεί.

- Το προφυλακτικό είναι προσωπική ευθύνη και των δύο ερωτικών συντρόφων. Φροντίστε και οι άντρες και οι γυναίκες να το έχετε μαζί σας. Δε μειώνει και δεν προσβάλλει τον/την σύντροφό σας. Αντιθέτως, είναι έκφραση αγάπης και ωριμότητας.

- Δεν αφήνουμε το φόβο της μόλυνσης να μας αποτρέψει από τον υγιή έρωτα και την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής. Αρκεί να είμαστε κατάλληλα εφοδιασμένοι με γνώση, σύνεση και... το προφυλακτικό μας.

- Δεν υπάρχει τρόπος να διακρίνουμε ή να αναγνωρίσουμε τον φορέα του ιού από τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Όταν προσπαθούμε να μαντέψουμε με κριτήριο την εμφάνιση, τον σωματότυπο ή τα συμπτώματα κάποιας ασθένειας είναι πολύ πιθανό να κάνουμε λάθος.

- Δεν υπάρχει εμβόλιο για το AIDS. Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι το προφυλακτικό.

- Η διεκδίκηση του προφυλακτικού στη σχέση δεν προφυλάσσει μόνο την υγεία μας, αλλά διαμορφώνει και ένα κλίμα ειλικρίνειας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαίας φροντίδας ανάμεσα στους συντρόφους.


Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Χριστίνα Χουσιάδα
Ψυχολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Διαβάστε περισσότερα...

Αρχαία ελληνικά κατά... δυσλεξίας!



Με ποιο τρόπο μπορούν να ωφελήσουν.

Την ωφέλεια που προκύπτει για τη διαμόρφωση και τη σωστή χρήση του εγκεφάλου αναγνωρίζουν ξένοι καθηγητές, οι οποίοι προτείνουν τη συστηματική διδασκαλία της γλώσσας σαν θεραπεία σε δυσλεκτικά παιδιά, ενώ εδώ τείνουν να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά από την εκπαίδευσή μας.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Καθηγητού της Φιλολογίας Eric Havelock η οποία στηρίζεται στον Πλάτωνα, το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο προκάλεσε πακτωλό αφηρημένων εννοιών στον Αρχαίο Ελληνικό…. κόσμο, λόγω ενεργοποίησης του εγκεφάλου των χρηστών του.

Στον συνεδριακό τόμο των τετρακοσίων σελίδων «Alphabet and the Brain, έκδοση Springer του 1988» παρουσιάζονται τα συμπεράσματα πλήθους κορυφαίων επιστημόνων φιλολόγων, γλωσσολόγων και άλλων ειδικοτήτων, πλην Ελλήνων αντιστοίχων ειδικοτήτων.

Επιμελητές της έκδοσης ήταν ο Καθηγητής της Ιατρικής Charles Lumsden του Πανεπιστημίου του Τορόντο και ο Διευθυντής του Κέντρου Θεωρίας της Επικοινωνίας «Marchal McLuhan» Derrick De Kerckhove.

Tα επιστημονικά αποτελέσματα τα οποία υποστηρίζουν την θεωρία του Havelock είναι τα εξής:
1. Η περιοχή Broca, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ενεργοποιήθηκε λίγο περισσότερο, λόγω του Ελληνικού αλφαβήτου διότι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς φωνήεντα σε γραφή για πρώτη φορά.
2. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επαναπρογραμματίστηκε ριζικώς.
3. Η πιο πάνω αναφερθείσα συγκλονιστική μεταβολή στην λειτουργία του εγκεφάλου προκάλεσε μία ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών δια της λειτουργίας του θεάτρου.

Οι δημοσιευμένες έρευνες της επιστημονικής ομάδας του Ιωάννη Τσέγκου παρουσιάζονται στο βιβλίο «Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΝΩΝ». Σε αυτές, αλλά και σε νεώτερες έρευνες 1999-2010, απέδειξαν ότι οι μετρήσιμοι δείκτες της Λεκτικής Νοημοσύνης και της Αφαιρετικής Σκέψης με αποδεκτές τεχνικές επιταχύνθηκαν σε ομάδα 25 μη-δυσλεξικών παιδιών. Η διδασκαλία στα παιδιά αυτά καθώς και οι μετρήσεις των δεικτών άρχισαν από την ηλικία των 8 ετών και συνεχίστηκαν μέχρι και τα 12 χρόνια τους.

Οι ίδιοι δείκτες επιβραδύνθηκαν στην ισάριθμη ομάδα μη-δυσλεξικών παιδιών τα οποία δεν διδάχθηκαν εβδομαδιαίως και εξωσχολικώς επί δίωρο την Αρχαία Γλώσσα. Ας σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες διδάχθηκαν τα ίδια προγραμματισμένα μαθήματα στο κανονικό ωράριο η δε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με γενικώς αποδεκτό πρότυπο. Ωστόσο, η Αυστραλή Πανεπιστημιακή ερευνήτρια Kate Chanock έκανε ένα βήμα παράλληλο ως προς τον Ιωάννη Τσέγκο διότι στο έργο της «Help for a dyslexic learner from an unlikely source: the study of Ancient Greek, Literacy 2006» περιγράφει πως κατέστησε ένα αγγλομαθή δυσλεξικό σε μη-δυσλεξικό με τα Αρχαία Ελληνικά!

Εν τούτοις, από φέτος, τα μεν παιδιά της Αγγλίας του Δημοτικού στην περιοχή της Οξφόρδης, με επιστημονική πρόταση, επιπροσθέτως των μαθημάτων τους θα μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, τα δε αντίστοιχης ηλικίας ελληνόπουλα, μόνον με πολιτική απόφαση, δεν θα διδάσκονται την Αρχαία Γλώσσα ενώ θα έπρεπε, αλλά Αγγλικά!! (Σταύρος Π. Παπαμαρινόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας 2004-2010 ).


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις για πρόληψη του κακοήθους μελανώματος



Από τις 21 μέχρι τις 25 Μαΐου.

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για κακόηθες μελάνωμα θα μπορούν να πραγματοποιήσουν όσοι το επιθυμούν, από τη Δευτέρα 21 Μαΐου έως και Παρασκευή 25 Μαΐου, στο ΙΑΣΩ General.

Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται στο πλαίσιο της Ελληνικής βδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων κακοήθους μελανώματος που όμως σε περίπτωση που διαγνωσθεί έγκαιρα, θεραπεύεται.

Οι κλινικές εξετάσεις αφορούν σε έλεγχο μελαγχρωματικών σπίλων, θα διενεργούνται κατόπιν ραντεβού και θα μπορούν να γίνουν ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνήσουν για ραντεβού την Παρασκευή 18 Μαΐου από τις 10.00 έως τις 15.00 στο νούμερο 210 650 2015.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για μελέτη;



Ωφέλιμο το διάβασμα πριν τον ύπνο.

Εάν έχετε να εκφωνήσετε μία ομιλία την επόμενη μέρα, ή δίνετε εξετάσεις σε πανεπιστήμιο ή σε οποιοδήποτε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα κάντε μία επανάληψη πριν πέσετε για ύπνο, όπως υποστηρίζει η Candi Heimgartner, καθηγήτρια βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο.

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της μνήμης εδραιώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οτιδήποτε διαβάσετε λίγο πριν να κοιμηθείτε είναι πιο πιθανό να κωδικοποιηθεί ως μακροχρόνια μνήμη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γκρινιάξτε... κάνει καλό



Σύμφωνα με νέα έρευνα η γκρίνια μας κάνει να σκεφτόμαστε πιο καθαρά.

Είστε γκρινιάρηδες; Καλά κάνετε! Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η γκρίνια σάς κάνει καλό! Η μελέτη, την οποία πραγματοποίησε ένας αυστραλός ψυχολόγος ο οποίος μελετά τα συναισθήματα, έδειξε πως η γκρίνια μάς κάνει να σκεφτόμαστε πιο καθαρά.

Στην πραγματικότητα, όσοι γκρινιάζουν και είναι συχνά – πυκνά κακόκεφοι λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και είναι λιγότερο εύπιστοι.

«Αν και η ευθυμία ευνοεί τη δημιουργικότητα, η κακοκεφιά και η γκρίνια τρέφουν την προσοχή και την επιφυλακτικότητα», δήλωσε ο καθηγητής Τζο Φόργκας, από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο «Αυστραλιανό Περιοδικό Επιστήμης». Και εξήγησε πως ένας γκρινιάρης μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα απ’ ό,τι ένας εύθυμος τις δύσκολες καταστάσεις, γεγονός το οποίο σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο «ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τις πληροφορίες».

Ο δρ Φόργκας πραγματοποίησε τη μελέτη του ζητώντας από εθελοντές να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες και να θυμηθούν αρνητικά και θετικά γεγονότα της ζωής τους. Στόχος ήταν να νιώσουν οι εθελοντές είτε την ψυχική τους διάθεση να βελτιώνεται είτε να επιδεινώνεται.

Αμέσως μετά, τους ζήτησε να συμμετάσχουν σε μια σειρά από τεστ _ μεταξύ άλλων έπρεπε να κρίνουν εάν ορισμένες ευρέως διαδεδομένες απόψεις είναι μύθοι ή αλήθειες, καθώς και να παρακολουθήσουν κάποια γεγονότα για τα οποία αργότερα έπρεπε να μιλήσουν ως μάρτυρες στο πλαίσιο μιας «ανάκρισης».

Οι εθελοντές που είχαν κακή ψυχική διάθεση και γκρίνιαζαν απέδωσαν πολύ καλύτερα απ’ όσους ήταν εύχαρεις, καθώς έκαναν πολύ λιγότερα λάθη και έδωσαν πιο πιστές περιγραφές των γεγονότων.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει πως η καλή ψυχική διάθεση ευνοεί τη δημιουργικότητα, την ευρύτητα της σκέψης, τη συνεργασία και την ευστροφία, αλλά η κακή μας κάνει πιο προσεκτικούς, μας ωθεί να σκεφτόμαστε περισσότερο και να παρατηρούμε με μεγαλύτερη προσήλωση τον γύρω κόσμο», εξήγησε ο δρ Φόργκας.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι όσοι είχαν κακή ψυχική διάθεση εξέφραζαν καλύτερα τις πεποιθήσεις τους για τους μύθους και τις αλήθειες, καθώς είχαν καλύτερα επιχειρήματα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι «η κακή διάθεση μπορεί να οδηγεί σε ένα πιο συγκροτημένο, ευπροσάρμοστο και τελικά πιο επιτυχημένο στυλ επικοινωνίας», κατά τον δρα Φόργκας.

Προγενέστερες εργασίες του έχουν δείξει πως ανάλογη επίδραση ασκούν πάνω μας και οι καιρικές συνθήκες: οι βροχερές, μουντές μέρες οξύνουν τη μνήμη, ενώ οι ηλιόλουστες μάς κάνουν να ξεχνάμε – ίσως διότι τελικά όταν νιώθουμε καλά, γινόμαστε λίγο… χαζοχαρούμενοι.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλή «παγίδα» για τους φορολογουμένους



«Φωτιά» τα τεκμήρια- Πληρώνουν και τα χαμηλά εισοδήματα.

Διπλή «παγίδα» για την πληρωμή έξτρα φόρων κρύβουν για χιλιάδες φορολογουμένους τα νέα αυξημένα τεκμήρια, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.

Όπως αναφέρει το Έθνος, από την εκκαθάριση των πρώτων 39.939 δηλώσεων φορολογίας φυσικών προσώπων φαίνεται ότι πολλοί φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, επειδή είχαν δηλώσει αποδείξεις υπολογισμένες στο 25% των δηλωθέντων και όχι των τεκμαρτών εισοδημάτων.

Αν για παράδειγμα το δηλωθέν εισόδημα είναι 5.000 ευρώ και το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (αυτοκίνητο, κατοικία), ανέρχεται στα 8.000 ευρώ, για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο απαιτούνται αποδείξεις 2.000 ευρώ, που υπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα των 8.000 ευρώ (8.000x25%=2.000 ευρώ) και όχι 1.250 ευρώ για το εισόδημα των 5.000 ευρώ.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος παρουσιάσει αποδείξεις 1.250 ευρώ θα έχει ποινή φόρου 10% για τις αποδείξεις που λείπουν (2.000-1.250=750) δηλαδή θα έχει έξτρα φόρο 75 ευρώ και επιπλέον θα φορολογηθεί με το τεκμαρτό εισόδημα των 8.00 ευρώ, πληρώνοντας φόρο 300 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιόγκα... γέλιου στη Γερμανία!



Ευεργετικά τα οφέλη για την υγεία.
Στον όμιλο «γιόγκας γέλιου» που λειτουργεί στη Φρανκφούρτη μπορούν να απευθυνθούν όσοι θέλουν να φέρουν το γέλιο στη ζωή τους και να επωφεληθούν από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

«Προσποιήσου το μέχρι να το καταφέρεις». Αυτό είναι το σύνθημα που καλούνται, όχι μόνο να υιοθετήσουν, αλλά και να εφαρμόσουν, τα δέκα μέλη του ομίλου, του αποκαλούμενου «Η Ευτυχία είναι Τώρα»: μια ασυνήθιστη κίνηση, ένας αστείος ήχος ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει γέλιο κινητοποιεί την ομάδα.

Το χιούμορ δεν είναι το ζητούμενο για τα μέλη, αλλά το γέλιο αυτό καθεαυτό. Εξ΄ού και το σύνθημα, εξηγεί ο Λόρετνζ Μέντζινγκερ, που είναι σύμβουλος ανθρωπίνου δυναμικού και διδάσκει στην ομάδα της Γιόγκας του Γέλιου, σε ένα μικρό χώρο της Φρανκφούρτης.

Πριν από ένα χρόνο πήρε δίπλωμα ως δάσκαλος γιόγκας του γέλιου, μιας μεθόδου που επινόησε ένας Ινδός γιατρός. Εκπαιδεύτηκε στην Ελβετία, έμαθε τεχνικές αναπνοής, διατάσεις και ασκήσεις γέλιου. «Το γέλιο αναζωογονεί το μυαλό και το σώμα. Αν γελάς σωστά, ξεχνάς τις καθημερινές σου έγνοιες», εξηγεί.

Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αν και σύμφωνα με τον ελβετό νευρολόγο Γεργκ Κέσερλινγκ δεν πρέπει να υπερτιμηθούν οι ευεργετικές του ιδιότητες. «Το γέλιο είναι σαφές ότι μπορεί να βοηθήσει την ικανότητα του οργανισμού για αυτοϊαση, αλλά προφανώς δεν θεραπεύει από μόνο του ασθένειες» εκτιμά.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα φετινά εκκαθαριστικά καταργούν το αφορολόγητο



Πάγωσαν οι φορολογούμενοι, που υπέβαλαν ήδη τις φορολογικές τους δηλώσεις
.
Σε σκοτσέζικο ντους αποδεικνύεται για τους Έλληνες φορολογουμένους η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φέτος.
Το μειωμένο αφορολόγητο, τα κατά πολύ υψηλότερα τεκμήρια, η δυσανάλογα μικρότερη παρακράτηση φόρου μέσα στο 2011, οι αλλαγές στις αποδείξεις και οι μειώσεις στις φοροαπαλλαγές έκαναν τα πρώτα 40.000 εκκαθαριστικά, που ήδη εκδόθηκαν από το ΚΕΠΥΟ προς όσους τόλμησαν ήδη να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά, κάτι παραπάνω από τσουχτερά:

- Έξι στα δέκα είναι χρεωστικά, με μέσο φόρο κοντά στα 1.350 ευρώ, ενώ

- Μόλις ένα στα δέκα είναι πιστωτικό, με μέση επιστροφή φόρου περί τα 800 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λόγος του καταβλητέου φόρου προς τις επιστροφές είναι στο 9 προς 1 (32 εκατομμύρια ευρώ προς 3,5 εκατομμύρια).

Από τους λόγους, που αναφέραμε, σχετικά με την κατακόρυφη φορολογική επιβάρυνση, ο κυριότερος είναι τα τεκμήρια, τα οποία -σε συνδυασμό με τις δραματικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των απαιτούμενων αποδείξεων- στην ουσία καταργούν το αφορολόγητο ακόμα και των 5.000 ευρώ. Δηλαδή, πολλοί φορολογούμενοι φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους!

Επιπλέον, καλούνται να πληρώσουν και πρόστιμο 10%, επειδή δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες για το τεκμαρτό εισόδημά τους αποδείξεις.

Έτσι, οδηγούμαστε στο φετινό παράδοξο, ότι -παρά τη δραματική μείωση των εισοδημάτων τους- οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πληρώσουν πολύ υψηλότερο φόρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Τετραπληγικοί ήπιαν καφέ με τη βοήθεια ρομπότ!



Ελπιδοφόρα τεχνική για την αυτοεξυπηρέτησή τους.

Για πρώτη φορά, χάρη στη νέα τεχνολογία, δύο τετραπληγικοί άνθρωποι, παράλυτοι από το λαιμό και κάτω, μία γυναίκα και ένας άνδρας, κατάφεραν να κινήσουν τα άκρα τους, μόνο με τη σκέψη, να κινήσουν ένα ρομποτικό βραχίονα και, με τη βοήθειά του, να πιάσουν διάφορα αντικείμενα, ακόμα και να πιούν καφέ.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Τζον Ντόναχιου, διευθυντή του Ινστιτούτου για τις Επιστήμες του Εγκεφάλου του πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Science» και παράλληλα έδωσαν στη δημοσιότητα τα σχετικά βίντεο.

Οι δύο ασθενείς, η 58χρονη Κάθι και ο 66χρονος Μπομπ, είχαν υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, με συνέπεια να μείνουν παράλυτοι από τετραπληγία και ανίκανοι πια να μιλήσουν.
Οι νευροχειρούργοι εμφύτευσαν μία διάταξη 96 μικροσκοπικών ηλεκτροδίων, με συνολικό μέγεθος όσο μια παιδική ασπιρίνη, στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου των δύο παράλυτων εθελοντών, για να καταγράφουν τα νευρωνικά σήματα που αφορούσαν σκέψη των δύο ασθενών να κινηθούν.

Στη συνέχεια ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αποκωδικοποιεί μέσω ειδικών αλγόριθμων αυτά τα σήματα από τα εγκεφαλικά κύτταρα και τα μετατρέπει σε ψηφιακές εντολές, τις οποίες μπορεί να καταλάβει ένα ρομπότ, ώστε να εκτελέσει την αντίστοιχη κίνηση. Όσο πιο πολύπλοκη είναι η ζητούμενη κίνηση στο χώρο, τόσο πιο δύσκολη είναι η αποκωδικοποίηση της σκέψης του ασθενούς και η μετατροπή της σε ηλεκτρονική εντολή για το ρομπότ.

Η Κάθι, που είχε πάθει σοβαρό εγκεφαλικό πριν από 15 χρόνια, χρησιμοποίησε ένα ρομποτικό βραχίονα που βρισκόταν δίπλα της και με τη σκέψη της τον καθοδήγησε να πιάσει ένα θερμός με καφέ και να το φέρει ως τα χείλη της, όπου πλέον μπόρεσε να πιεί τον καφέ με ένα καλαμάκι. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που μπόρεσε να πιεί και γενικότερα να κάνει κάτι μόνη της, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τόσο η Κάθι όσο και ο Μπομπ δεν είχαν πάντα επιτυχία στις προσπάθειές τους. Το ποσοστό επιτυχίας στον έλεγχο του ρομποτικού βραχίονα ποίκιλε από 21% -μία στις πέντε φορές- έως 62% -δύο στις τρεις φορές-, ανάλογα και με το είδος του βραχίονα που χρησιμοποιούσαν οι ερευνητές (έναν που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός και έναν γερμανικό).

Το επίτευγμα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κλινικής δοκιμής με την ονομασία BrainGate2. Οι ίδιοι ερευνητές πριν από έξι χρόνια είχαν παρουσιάσει την περίπτωση δύο άλλων ασθενών, οι οποίοι κατάφεραν να κινήσουν έναν κέρσορα σε μία οθόνη υπολογιστή μόνο με τις σκέψεις τους.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι οι εδώ και χρόνια παράλυτοι, λόγω βλάβης στον εγκέφαλο ή την σπονδυλική στήλη, στο μέλλον θα βοηθηθούν να επικοινωνούν και να εκτελούν διάφορες εργασίες μόνοι τους. Όπως όμως παραδέχτηκε ο Ντόναχιου, «οι κινήσεις προς το παρόν είναι πολύ αργές και ανακριβείς. Πρέπει να βελτιώσουμε τους αλγόριθμους αποκωδικοποίησης».

Πάντως η όλη τεχνική φαίνεται ασφαλής, καθώς έως τώρα επτά παράλυτοι άνθρωποι έχουν δεχτεί εγκεφαλικά εμφυτεύματα στο πλαίσιο του προγράμματος BrainGate2 και κανένας δεν έχει εμφανίσει κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Το επόμενο βήμα θα είναι η απαλλαγή των ασθενών από τα σύρματα (ηλεκτρόδια) στον εγκέφαλό τους και ήδη αναπτύσσεται ένα ασύρματο σύστημα. Σε απώτερο στάδιο, ο φιλόδοξος στόχος των επιστημόνων είναι να απαλλάξουν τους παράλυτους και από τον ρομποτικό βραχίονα, ώστε τα αποκωδικοποιημένα σήματα από τον εγκέφαλο των ασθενών να πηγαίνουν απευθείας στους δικούς τους μυς, ώστε να ενεργοποιηθούν ξανά, ή έστω ο ασθενής να είναι σε θέση να ελέγχει τα δικά του προσθετικά άκρα.







Διαβάστε περισσότερα...

Παράλυτος άντρας ανακτά την κίνηση του χεριού του με πρωτοποριακή εγχείρηση



Παράλυτος άντρας κατάφερε να ανακτήσει περιορισμένη χρήση του χεριού του μετά από καινοτόμο εγχείρηση μπαιπας σε βλάβη της σπονδυλικής στήλης.

Ο τραυματισμός του σήμαινε ότι ο εγκέφαλος δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με το χέρι, δηλαδή είχε χαθεί ο έλεγχος.

Χειρούργοι του Washington University School of Medicine, επανακαλωδίωσαν τα νεύρα του για να χτίσουν νέο δρόμο μεταξύ εγκεφάλου και χεριού.

Τώρα μπορεί να φάει μόνος του και σε κάποιον βαθμό να γράψει.

Ο 71χρονος τραυματίστηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Ιούνιο του 2008. Η σπονδυλική του στήλη υπέστη βλάβη στη βάση του λαιμού και δεν μπορούσε να περπατήσει.

Αν και μπορούσε να κινεί τα χέρια του είχε χάσει την ικανότητα να τσιμπά ή να πιάνει.

Τα νεύρα στο χέρι δεν είχαν βλάβη, είχαν χάσει το σήμα από τον εγκέφαλο που το καθοδηγούσε τι να κάνει.

Ωστόσο ο εγκέφαλος μπορούσε να δίνει οδηγίες στο άνω μέρος του χεριού.

Η εγχείρηση που περιγράφεται στο περιοδικό ' Journal of Neurosurgery' επανακαλωδίωσε τα νεύρα στο χέρι για να χτίσει ένα καινούργιο δρόμο, από τον εγκέφαλο στο χέρι. Ένα από τα νεύρα που οδηγούν σε ένα μυ ελήφθηκε και επικολλήθηκε στο νεύρο που πηγαίνει στο χέρι.

Η Ida Fox, δήλωσε ότι το κύκλωμα στο χέρι ήταν ανέπαφο αλλά δεν συνδεόταν πλέον με τον εγκέφαλο. Αυτό που έκανε ήταν να χρησιμοποιήσει το κύκλωμα και να αποκαταστήσει τη σύνδεση με τον εγκέφαλο. Δήλωσε ότι ήταν καινοτόμος τρόπος ανάκτησης της κίνησης. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι με αυτό ποτέ δεν θα ανακτηθεί η φυσιολογική λειτουργία.

Η επέμβαση χρειάζεται εντατική εκπαίδευση για την ανάκτηση του ελέγχου του χεριού. Τα νεύρα που λύγιζαν τον αγκώνα τώρα κάνουν κινήσεις τσιμπήματος.

Μετά από 8 μήνες ο ασθενής μπόρεσε να κινήσει τα δάχτυλά του. Τώρα μπορεί να τρώει και σχεδόν να γράφει.

Οι γιατροί περιμένουν την κίνηση να βελτιωθεί με περισσότερη φυσιοθεραπεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ταξιτζήδες και λεωφοριούχοι «έβαλαν στη μέση» τους τουρίστες



Ξεκίνησαν χωρίς άδεια τα δρομολόγια του διόροφου λεωφορείου στο Ηράκλειο.

Κινδύνευσαν να μείνουν στη μέση του δρόμου, παρακολουθώντας το «λονδρέζικο» λεωφορείο να φεύγει οι τουρίστες που επέλεξαν τα κόκκινα, διώροφα λεωφορεία για μια ξενάγηση στο Ηράκλειο.

Σε συνάντηση στον Οργανισμών Λεωφορείων Ηρακλείου, σύμφωνα με το CretaLive.gr, παρουσία των δύο ιδιοκτητών διώροφων λεωφορείων αλλά και ιδιοκτητών ταξί, τέθηκε το θέμα της λειτουργίας των διώροφων λεωφορείων, σε ότι αφορά την εγκατάσταση των πινακίδων στις στάσεις. Το ζήτημα που συζητήθηκε ήταν να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση με την προσωρινή τοποθέτηση πινακίδων έως ότου εκδοθεί η επίσημη απόφαση από το δήμο.

Ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών λεωφορείων ξενάγησης, ωστόσο, έχει ήδη ξεκινήσει τα δρομολόγια, παρά το ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απόφαση, κάτι που μέσα στο «βαρύ» κλίμα που επικρατούσε εξαρχής, πυροδότησε ένταση.

Μετά την αδιέξοδη συνάντηση, στον ΟΛΗ, οι ταξιτζήδες απειλούν πως, αν συνεχιστούν τα δρομολόγια από το ένα λεωφορείο ξενάγησης, χωρίς άδεια, θα αναλάβουν... δράση οι ίδιοι και θα αποβιβάσουν με τη βία τους τουρίστες.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε τον χαρακτήρα μέσα από το πρόσωπο



Τί μπορεί να δείχνουν τα σαρκώδη χείλη, το θεληματικό πηγούνι ή η γαμψή μύτη;
Για αιώνες οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τις πτυχές του χαρακτήρα ενός ατόμου απλά και μόνο παρατηρώντας το πρόσωπό του. Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι το πρόσωπο αποτελεί αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου. Στη Μεσαιωνική Ευρώπη η ομορφιά θεωρούνταν συνώνυμη με την αρετή και η ασχήμια σημάδι του κακού. Αλλά και σε πιο πρόσφατες περιόδους η φρενολογία , δηλαδή η μελέτη του σχήματος του κρανίου, χρησιμοποιήθηκε συχνά για να ‘’προσδιορίσει’’ την ενοχή των υπόπτων για εγκλήματα.

Παρόλο που αυτές οι ‘’προχωρημένες’’ ιδέες δε φαίνεται να επαληθεύονται από σύγχρονες μελέτες, εξακολουθεί να υπάρχει η αντίληψη ότι ορισμένες πτυχές του προσώπου μπορούν να μας επιτρέψουν να σχηματίσουμε μια πρώτη άποψη για τους άλλους. Αν και είναι αμέτρητα τα σημεία ενός προσώπου που μπορούν να αναλυθούν, ας σταθούμε στα βασικότερα από αυτά.

Σχήμα προσώπου


Στρογγυλό: Τα άτομα με στρογγυλό σχήμα προσώπου θεωρούνται συναισθηματικά, ευαίσθητα και στοργικά. Έχουν δυνατές σεξουαλικές φαντασιώσεις και απολαμβάνουν τις σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις.

Μακρόστενο: Όσοι έχουν μακρόστενο πρόσωπο είναι μάλλον πρακτικοί, μεθοδικοί και έχουν την τάση να κουράζονται εύκολα. Είναι πιο πιθανό να έχουν μυϊκή ή αθλητική σωματική διάπλαση, που για κάποιους συνεπάγεται και ναρκισσισμό, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις.

Τετράγωνο: Ένα τετράγωνο πρόσωπο συνδέεται με τη φωτιά και μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο που έχει αυτό το σχήμα προσώπου είναι επιθετικό, φιλόδοξο και αυταρχικό, ενώ έχει απόλυτο και αναλυτικό μυαλό και ιδιαίτερη αποφασιστικότητα.

Τριγωνικό: Αυτά τα σχήματα προσώπου παραδοσιακά συνδέονται με λεπτό σωματότυπο και διανοητικό χαρακτήρα. Οι Κινέζοι θεωρούν το συγκεκριμένο σχήμα προσώπου ενδεικτικό της δημιουργικότητας και της ευαισθησία αλλά και του φλογερού ταμπεραμέντου.

Μέτωπο


Το φαρδύ μέτωπο υποτίθεται ότι είναι σημάδι εξυπνάδας και πρακτικότητας αλλά σημαίνει και ότι το άτομο που έχετε μπροστά σας έχει φαντασία και πολλές ιδέες. Αν ένα άτομο έχει επίπεδο μέτωπο, αυτό δείχνει ότι είναι ρεαλιστής, λογικός και εκφράζεται με πράξεις. Όταν κάποιος έχει ένα «υπερβολικά» μεγάλο μέτωπο, είναι μάλλον ονειροπόλος και άτομο που χρειάζεται σταθερό σχέδιο δράσης για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του.

Μάτια


Λένε ότι τα μάτια είναι «ο καθρέφτης της ψυχής». Το σχήμα του ματιού μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αρκετά πράγματα.

Τα μεγάλα μάτια που λάμπουν είναι πιο «καθαρά» από τα μικρά, σπινθηροβόλα μάτια που βγάζουν προς τα έξω ένα νευρικό ταμπεραμέντο. Τα μάτια με ακανόνιστο σχήμα δείχνουν ένα άτομο που κοιτάζει τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και συχνά αντιμετωπίζει με ανατρεπτικό τρόπο τα προβλήματα, χάρη στην ευστροφία του.

Μάτια που έχουν ανοδική κλίση δείχνουν κάποιον οπορτουνιστή και άτομο που ξέρει πώς να πάρει αυτό που θέλει. Τέλος τα βαθιά μάτια ανήκουν σε ανθρώπους με έντονη και κτητική (αλλά παρατηρητική) φύση και συνδέονται συχνά με συγγραφείς και δημιουργούς.

Η απόσταση των ματιών μπορεί επίσης να είναι αποκαλυπτική. Τα μάτια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση δείχνουν μια στενή αντίληψη του κόσμου, ενώ τα μάτια που είναι σε πιο μεγάλη απόσταση σημαίνουν ότι πρόκειται για ένα μάλλον ανοιχτόμυαλο άτομο.

Τέλος δείξτε προσοχή στο «βλέμμα», που μπορεί να πει όσα δε λένε τα χείλη. Πολλές φορές μπορείτε να καταλάβετε αν ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας είναι κρύος, σκληρός, ζεστός ή ερωτικός μόνο και μόνο από το βλέμμα του.

Φρύδια


Τα λεπτά και καλοσχηματισμένα φρύδια υποτίθεται ότι δείχνουν κάποιον που είναι αρκετά αμφίρροπος και ενίοτε χωρίς αυτοπεποίθηση. Αντίθετα τα άτομα με πυκνά φρύδια συνήθως έχουν πολύ ισχυρή προσωπικότητα και είναι επιρρεπή στην κτητικότητα και τη ζήλια.

Μύτη


Μια μεγάλη μύτη δείχνει αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και τόλμη. Όσο πιο χοντρή είναι η άκρη της μύτης, τόσο πιο επιρρεπές είναι το άτομο στη χρήση βίας. Η γαμψή μύτη θεωρείται σημάδι ισχυρής θέλησης και ανεξαρτησίας, ενώ η στραβή μύτη δείχνει κοινωνικότητα και εξωστρέφεια.

Στόμα


Το στόμα συνδέεται με την επικοινωνία και τον αισθησιασμό. Όταν τα πάνω χείλη είναι λεπτά και τα κάτω πιο χοντρά αυτό μπορεί να υποδεικνύει κάποιον που δεν μπορεί να δώσει σε μια σχέση. Το αντίθετο σημαίνει ότι το άτομο είναι υπερβολικά δοτικό.

Τα σαρκώδη χείλη δείχνουν στοργικό και ευαίσθητο χαρακτήρα, ενώ τα μικρά χείλη είναι ενδεικτικά μιας μάλλον εγωκεντρικής και εσωστρεφούς προσωπικότητας.

Σαγόνι


Ένα έντονο σαγόνι δείχνει κάποιον που έχει ένα πολύ ισχυρό σύστημα αξιών. Όσο πιο έντονο είναι το σαγόνι ενός ατόμου τόσο μεγαλύτερη είναι η αντοχή του. Επίσης τα συγκεκριμένα άτομα είναι συνήθως πεισματάρηδες.

Αντίθετα το πιο «διακριτικό» σαγόνι δείχνει κάποιον που έχει πιο αδύναμη προσωπικότητα και δίνει μεγάλη σημασία στη γνώμη των άλλων.

Ρυτίδες


Το «πόδι της χήνας», δηλαδή οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια, για κάποιους είναι οι «γραμμές της χαράς». Θεωρείται ότι είναι σημάδι ανοικτής καρδιάς και το συναντάμε σε άτομα που σκορπάνε γύρω τους χαρά.

Οι κάθετες γραμμές συνοφρύωσης που εμφανίζονται ανάμεσα στα μάτια αποκαλύπτουν ένα λογικό άτομο, που εργάζεται σκληρά και είναι πολύ αποφασιστικό.

Οι γραμμές που εκτείνονται από τη μύτη μέχρι το στόμα ονομάζονται γραμμές «σκοπού». Η εμφάνιση αυτών των γραμμών χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση στη ζωή τους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πρέπει να κολυμπάτε



Τι πρέπει να ξέρετε.

Θέλετε να γυμνάζετε το κορμί σας χωρίς να πονούν οι μυς και οι αρθρώσεις σας; Κολυμπήστε τότε… Άλλωστε, αν σας αρέσει η θάλασσα, δεν είναι ανάγκη να πηγαίνετε μόνο το καλοκαίρι, μπορείτε αντ’ αυτού να επιλέξετε μια κοντινή πισίνα και να είστε πάντα σε φόρμα.

Πού ωφελεί

Το κολύμπι είναι η καλύτερη άσκηση για εκείνους που υποφέρουν από πόνους στη μέση και στα γόνατα. Οι ειδικοί λένε ότι είναι μία από τις καλύτερες αερόβιες ασκήσεις.

Άλλωστε, το νερό έχει θεραπευτικές ιδιότητες και το ιδανικότερο θα ήταν να κολυμπά κανείς στη θάλασσα όλο το χρόνο αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είναι και η καλύτερη λύση.

Τι θα χρειαστείτε στην πισίνα

Αρχικά πρέπει να φοράτε αθλητικό ολόσωμο μαγιό και να έχετε πάντα μαζί σας μια μεγάλη πετσέτα και ένα ζευγάρι σαγιονάρες. Στα μαλλιά τοποθετήστε ένα ειδικό σκουφάκι για να προστατευθούν από το χλώριο της πισίνας.

Θα χρειαστείτε επίσης και ειδικά γυαλιά κολύμβησης για να βλέπετε αλλά και για να προστατεύσετε τα μάτια σας.
Αυτό βέβαια που δεν πρέπει να ξεχνάτε, είναι να έχετε κάνει νωρίτερα ντους αλλά και όταν βγείτε για να φύγει το χλώριο από πάνω σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση λόγω... ποδηλάτου



Έρευνα υποδεικνύει τη σωστή θέση ποδηλασίας ώστε να αποφύγουμε παρενέργειες.

Τα ευρήματα των επιστημόνων, δείχνουν ότι είναι πιθανό οι γυναίκες που κάνουν συχνά ποδηλασία να έχουν μειωμένη ευχαρίστηση κατά τη σεξουαλική επαφή, εάν οι χειρολαβές βρίσκονται χαμηλότερα από τη σέλα.

Όπως παρατήρησαν, η θέση που παίρνει το σώμα εάν το τιμόνι του ποδηλάτου βρίσκεται χαμηλότερα από τη σέλα, οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων αλλά και σε νευροπάθειες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Όπως σημειώνεται, η τροποποίηση του ποδηλάτου, βάζοντας ψηλότερα τη σέλλα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση νευροπαθειών.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο εξειδικευμένο περιοδικό Journal Of Sexual Medicine. Για τη μελέτη οι επιστήμονες προχώρησαν στη μελέτη 48 γυναικών που έκαναν ποδηλασία για τουλάχιστον 10 μιλίων την εβδομάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να ξέρετε για τις πισίνες



Πότε πρέπει να στέλνετε τα παιδιά σας για κολύμβηση.

Πόλο έλξης για τα παιδιά αποτελούν οι πισίνες. Και το κολύμπι, όπως λένε οι ειδικοί, θεωρείται ένα από τα πιο ιδανικά αθλήματα για την ομαλή σωματική ανάπτυξή τους. Το κολύμπι βέβαια εκτός από τα πλεονεκτήματά του κρύβει και κινδύνους.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Προτού πάρετε την απόφαση να εγγράψετε το παιδί σας σε μια ιδιωτική ή δημόσια πισίνα, πρέπει να ενημερωθείτε για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που τηρούνται σε αυτούς τους χώρους καθώς και για τις ενέργειες που πρέπει .

Γι’ αυτό, πριν γράψετε το παιδί σας σε μια ιδιωτική ή δημόσια πισίνα, καλό είναι πρώτα να ενημερωθείτε για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που τηρούνται σε αυτούς τους χώρους αλλά και για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνετε ως γονείς.

Οι εξετάσεις

Πριν λοιπόν στείλετε το παιδί σας σε μια πισίνα, θα φροντίσετε ώστε να περάσει από έναν κλινικό έλεγχο. Οπότε, φροντίστε να δει έναν παιδίατρο ώστε να έχει ένα λεπτομερέστατο ιατρικό ιστορικό αλλά και θα ζητήσει το ιστορικό της οικογένειας προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια ασθένεια που μπορεί να κληρονομήσει το παιδί.

Μόλις λοιπόν πάρετε το ιστορικό του παιδιού, μπορείτε να το δώσετε στους υπεύθυνους των κολυμβητηρίων και έτσι αποδεικνύεται ότι οι εξετάσεις που του έγιναν, είναι ικανές να προστατεύσουν ένα παιδί κατά 85% από πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Εάν όμως θέλετε να είστε τελείως ήσυχοι (αφού υπολείπεται ένα 15%), μπορείτε να πάτε το παιδί σας σε έναν καρδιολόγο προκειμένου να του κάνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και έναν υπέρηχο καρδιάς.

Να θυμάστε όμως ότι και το ηλεκτροκαρδιογράφημα και ο κλινικός έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνονται μία φορά το χρόνο, ενώ το υπερηχογράφημα γίνεται μόνο στην αρχή, όταν δηλαδή το παιδί ξεκινάει συστηματικά μαθήματα κολύμβησης, για να αποκλειστούν διάφορες κληρονομικές παθήσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κάποια λιποθυμία, που μέσα στην πισίνα μπορεί να αποβεί μοιραία.

Έτσι, εάν οι εξετάσεις του παιδιού είναι καλές, τότε μπορεί να αρχίσει την κολύμβηση στην πισίνα. Σε περίπτωση βέβαια που υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε το κολύμπι δεν είναι απαγορευτικό αλλά ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός μπορεί να δώσει κατευθύνσεις για τις ασκήσεις που πρέπει να ακολουθηθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο προπονητής οφείλει να είναι ενημερωμένος για την κατάσταση του παιδιού. Πάντως, το κολύμπι συνίσταται ως μορφή άσκησης για τα παιδιά που έχουν άσθμα.

Η σωστή ηλικία

Τα περισσότερα κολυμβητήρια δέχονται παιδιά από 4 ετών. Αυτά τα παιδιά πάντα βρίσκονται υπό την επίβλεψη του προπονητή τους.

Σε κάθε τμήμα υπάρχουν συνήθως 17 με 18 παιδιά που τα επιβλέπουν δύο δάσκαλοι και δύο ναυαγοσώστες. Τα παιδιά που είναι 4 και 5 ετών κολυμπούν σε πισίνα, όπου πατώνουν. Από 6 ετών συνήθως πηγαίνουν στη μεγάλη πισίνα.

Υπάρχουν πάντως και πισίνες που έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους και νήπια, 2 και 3 ετών, τα οποία εξοικειώνονται κυρίως με το νερό.

Για κάθε νήπιο υπάρχει ένας δάσκαλος, που είναι κι αυτός στην πισίνα για να παρακολουθεί το μωρό που πρέπει οπωσδήποτε να φοράει πάντα σωσίβιο. Το νερό στη νηπιακή πισίνα πρέπει να είναι πιο ζεστό (31-32 βαθμούς Kελσίου) από τις άλλες (28-29 βαθμούς Kελσίου) και ο χρόνος παραμονής των παιδιών σε αυτή δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20 λεπτά, γιατί μετά τα παιδιά αρχίζουν και κρυώνουν.



Διαβάστε περισσότερα...