Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Βιντεοπαιχνίδι βγάζει τους χρήστες... στο δρόμο


Η συσκευή προωθεί τη σωματική δραστηριότητα.

Η τεχνολογία συχνά κατηγορείται πως υποκινεί τα παιδιά να περνούν αρκετές ώρες μπροστά από οθόνες, δίχως να γυμνάζονται. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες, όπως η Nintedo με το Wii Fit, έχουν προσπαθήσει να διαψεύσουν αυτή την πεποίθηση.

Η τελευταία και πιο χαρακτηριστική προσπάθεια έρχεται από την Pushstart Creative και ακούει στο όνομα «Loop». Πρόκειται για μια συσκευή που βασίζεται στην τεχνολογία καταγραφή κίνησης προκειμένου να ωθήσει στη σωματική δραστηριότητα.

Το διαδραστικό παιχνίδι ανταμείβει τους παίκτες όταν κινούνται έξω. Για την καταγραφή χρησιμοποιούνται επιταχυνσιόμετρα, αισθητήρες και GPS.

Ο αρχικός σχεδιασμός για PC, tablet και smartphones περιλαμβάνει τέσσερα «εξαρτήματα»: το Loop Clip, ένα Motion Bar, ακουστικά και μια πλατφόρμα παιχνιδιού.



Το Clip μπορεί να προσαρμοστεί στο Motion Bar αλλά και σε ζώνη ή σακίδιο. Περιέχει βηματόμετρο, εξόδους ήχου και σκληρό δίσκο για την καταχώρηση των παιχνιδιών. Από την άλλη, το Motion Bar εντοπίζει τις κινήσεις με τα ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρα και γυροσκόπια. Οι δύο συσκευές επικοινωνούν ασύρματα μέσω Bluetooth, έτσι τα δεδομένα που καταγράφει το Motion Bar στέλνονται και αποθηκεύονται στο Clip.

Αφού τα δεδομένα συλλεχθούν, αποστέλλονται στην πλατφόρμα παιχνιδιού και ο παίκτης προχωρά στο επόμενο επίπεδο. Η ανταμοιβή είναι φυσικά ανάλογη της δυσκολίας της άσκησης. Για παράδειγμα, το τρέξιμο ή τα άλματα παίρνουν περισσότερος πόντους από το απλό περπάτημα.

«Στόχος του Loop δεν είναι να δημιουργήσει μια κουλτούρα γυμναστηρίου ή να εξαναγκάσει τα παιδιά σε σωματική δραστηριότητα, στόχος του είναι να προωθήσει τη διασκέδαση και την κοινωνικοποίηση μέσω του ενεργού παιχνιδιού», εξηγεί η εταιρεία.

Η ανάπτυξη του Loop βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα γίνει διαθέσιμο.








Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησε επειδή έστειλε στον σύζυγό της sms που απευθυνόταν σε άλλον άνδρα


«Ήταν η ζωή μου, είμαι χαμένος χωρίς αυτήν», λέει ο σύζυγος.

Μια αστυνομικός στην Κορνουάλη έβαλε τέλος στη ζωή της όταν συνειδητοποίησε πως κατά λάθος είχε στείλει στον σύζυγό της ένα γραπτό μήνυμα που προοριζόταν για έναν άλλο άνδρα.

Η 46χρονη από τη Μεγάλη Βρετανία είχε συναντήσει τον άνδρα όταν ο 49χρονος σύζυγός της Peter έλειπε σε ταξίδι για δουλειές. Μετά τη συνάντησή τους έγραψε ένα μήνυμα που έλεγε «Ευχαριστώ για το υπέροχο βράδυ, απλά εύχομαι να μπορούσαμε να βρισκόμαστε πιο συχνά». Αλλά αντί να το στείλει στον άνδρα αυτόν, που είναι επίσης αστυνομικός, το έστειλε στον σύζυγό της.

Όταν εκείνος επέστρεψε από το ταξίδι, η γυναίκα παραδέχθηκε πως είχε βγει με τον συνάδελφό της αλλά επέμεινε πως δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά. Το ζευγάρι, που ήταν μαζί επί τριάντα χρόνια, καβγάδισε έντονα.



Την επόμενη μέρα η γυναίκα πήρε υπνωτικά και μπήκε στο αυτοκίνητό της όπου βρέθηκε λίγο αργότερα νεκρή, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Φίλοι του ζευγαριού εντόπισαν το λευκό αυτοκίνητό της, ο σύζυγος της άνοιξε την πόρτα και βρήκε τη γυναίκα του νεκρή δίπλα σε ένα άδειο κουτί χαπιών και αποχαιρετιστήρια σημειώματα προς τον ίδιο και τις δύο κόρες τους, ηλικίας 22 και 25 ετών.

Ο άνδρας είπε πως η 46χρονη τον ικέτευε να τη συγχωρέσει όταν γύρισε από το ταξίδι του. «Μόλις βγήκα από το αυτοκίνητο με περίμενε πλημμυρισμένη στα δάκρυα και ζητώντας συγγνώμη. Μου είπε πως είχαν βγει μόνο μία φορά και πως δεν είχε ξανασυμβεί», είπε στην αστυνομία. «Ήταν η ζωή μου, κάναμε σχέδια. Τίποτα δεν άξιζε να της στερήσει τη ζωή. Είμαι χαμένος χωρίς αυτήν».

Αιτία θανάτου της 46χρονης ήταν η μεγάλη κατανάλωση υπνωτικών και παυσίπονων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί η ζωή... δεν υπάρχει στην πραγματικότητα


Πώς διαχωρίζεται ένας ζωντανός από έναν άψυχο οργανισμό.

Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να μελετά το φαινόμενο της ζωής, πασχίζει να του δώσει έναν ορισμό. Ακόμη και σήμερα, οι επιστήμονες δεν έχουν έναν ικανοποιητικό ή καθολικά αποδεκτό ορισμό του «τι είναι ζωή».

Για παράδειγμα, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός άψυχου μηχανήματος και ενός έμψυχου όντος; «Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι υπολογιστές, τα άστρα και οι πέτρες ανήκουν σε μια κατηγορία και οι άνθρωποι τα ζώα και άλλοι οργανισμοί σε άλλη;» αναρωτιέται ο Ferris Jabr σε πρόσφατο άρθρο του στο Scientific American.

Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις κατηγορίες και πως στην πραγματικότητα… η «ζωή» δεν υπάρχει!

Και εξηγεί το συλλογισμό του:

«Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να προσδιορίσουν την έννοια της ζωής από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η ψυχή αντιστοιχεί στις ιδιότητες που έχει ένα ζωντανό ον, είτε πρόκειται για φυτό είτε για ζώο είτε για άνθρωπο. Και όπως οι ιδιότητες ενός αντικειμένου οφείλουν την υπόστασή τους στο ίδιο το αντικείμενο, έτσι και η ψυχή οφείλει την υπόστασή της στο υλικό σώμα. Όταν αυτό πεθαίνει και διαλύεται, η ψυχή του εκμηδενίζεται. Ο Γαληνός, ένας από τους σπουδαιότερους γιατρούς της αρχαιότητας, πρότεινε ένα παρόμοιο “ορισμό”, βασιζόμενο στο σύστημα των ζωτικών οργάνων. Έκανε λόγο για “ζωτικά πνεύματα” τα οποία υπήρχαν στους πνεύμονες, το αίμα και το νευρικό σύστημα.

Το 17ο αιώνα ο γερμανός χημικός George Erns Stahl και άλλοι ερευνητές ξεκίνησαν να περιγράφουν ένα δόγμα, σύμφωνα με το οποίο “οι ζωντανοί οργανισμοί είναι θεμελιωδώς διαφορετικοί από μη ζωντανές οντότητες, επειδή περιέχουν ένα μη-φυσικό στοιχείο, ή κυριαρχούνται από διαφορετικές αρχές σε σχέση με τα άψυχα αντικείμενα”. Υποστήριζαν ακόμη ότι η οργανική ύλη (μόρια που περιέχουν άνθρακα και υδρογόνο και παράγονται από τα έμβια όντα) δεν θα μπορούσε να προκύψει από την ανόργανη ύλη (μόρια που στερούνται άνθρακα που προκύπτει κυρίως από γεωλογικές διεργασίες). Βέβαια, επόμενοι μελετητές και πειράματα αποκάλυψαν ότι το δόγμα αυτό στερούνταν αλήθειας.

Κι άλλοι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίζουν ένα σύνολο φυσικών ιδιοτήτων που διαφοροποιούν τους ζωντανούς από τους μη ζωντανούς οργανισμούς.

Σήμερα, αντί για έναν περιεκτικό ορισμό του τι συνιστά τη “ζωή”, πολλά εγχειρίδια περιέχουν ένα κατάλογο διακριτών χαρακτηριστικών όπως: τάξη, ανάπτυξη, ομοιόσταση, μεταβολισμός, αντίδραση σε ερεθίσματα, αναπαραγωγή και εξέλιξη.

Κανείς δεν έχει καταφέρει να καταρτίσει ένα σύνολο φυσικών ιδιοτήτων που να ενώνουν όλα τα έμβια όντα και να αποκλείουν ό,τι χαρακτηρίζουμε ως άψυχο.

Πολλοί άνθρωποι, για παράδειγμα, δε θεωρούν τους κρυστάλλους ως έμβια όντα, κι όμως είναι πολύ οργανωμένοι και αναπτύσσονται. Η φωτιά, επίσης, καταναλώνει ενέργεια και… μεγαλώνει.

Αντίθετα, τα βακτήρια, τα βραδύπορα και μερικά μαλακόστρακα μπορούν να πέσουν σε λήθαργο για μεγάλες χρονικές περιόδους, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν αναπτύσσονται, δε μεταβολίζουν και όμως τεχνικά δεν είναι “νεκρά”.

Πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν με την άποψη ότι τα φύλλα ενός δέντρου είναι ζωντανά: τα κύτταρά τους εργάζονται πυρετωδώς για να μετατρέψουν την ηλιακή ενέργεια, το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε τροφή. Όταν όμως ένα φύλλο πέσει από το δέντρο, πιστεύουμε ότι είναι νεκρό. Κι όμως τα κύτταρά του δε σταματούν αυτόματα τις δραστηριότητές τους. Αν πάρει κανείς ένα φύλλο από ένα φυτό και διατηρεί και θρέφει τα κύτταρά του μέσα σε ένα εργαστήριο, είναι αυτό ζωή;

Τέτοια διλήμματα μαστίζουν ακριβώς κάθε προτεινόμενο χαρακτηριστικό αυτού που καλούμε “ζωή”. Ακόμη και η αναπαραγωγή δεν ορίζει ένα πράγμα ως “ζωντανό”. Θεωρούμε λοιπόν δύο γάτες ως ζωντανούς οργανισμούς, επειδή μπορούν να δημιουργήσουν νέες γάτες μαζί, αλλά μία γάτα μόνη της ως μη ζωντανή επειδή δεν μπορεί να διαδώσει τα γονίδιά της από μόνη της;

Τι συμβαίνει με την εξέλιξη;

Η ικανότητα να αποθηκεύσει πληροφορίες με τη μορφή DNA ή RNA και να τις περάσει στους απογόνους του, προσαρμοζόμενος σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, μεταλλάσσοντας τις γενετικές πληροφορίες, είναι σίγουρα ένα “μοναδικό ταλέντο” που διαθέτουν οι ζωντανοί οργανισμοί.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί ένας κοινά αποδεκτός ορισμός για το τι είναι “ζωή”;

Γιατί οι επιστήμονες και οι φιλόσοφοι ανά τους αιώνες δεν έχουν καταφέρει να βρουν ένα συγκεκριμένο φυσικό χαρακτηριστικό ή ιδιότητα, ή σύνολο αυτών, που διαφοροποιούν ξεκάθαρα τα ζωντανά από τα μη ζωντανά; Μήπως επειδή δεν υπάρχει;

Η ζωή είναι μια έννοια που επινοήσαμε. Άλλωστε όλη η ύλη που υπάρχει είναι μια διάταξη ατόμων και των συστατικών σωματιδίων τους.

Η Carol Cleland, φιλόσοφος στο πανεπιστήμιο Colorado Boulder, που έχει περάσει πολλά χρόνια ερευνώντας και προσπαθώντας να οριοθετήσει την έννοια “ζωή”, πιστεύει ότι το ένστικτο που μας οδηγεί να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη ζωή είναι εσφαλμένο, ωστόσο και η ίδια δεν είναι ακόμη έτοιμη να αρνηθεί τη φυσική πραγματικότητα της ζωής.

Το να αναγνωρίσουμε τη ζωή ως μια έννοια, ως μια ιδέα, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των ζώντων και μη ζώντων πραγμάτων: αντίθετα, δε θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε μια ξεκάθαρη, διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο, επειδή η διότι η έννοια της ζωής και μη ζωής ως ξεχωριστές κατηγορίες είναι ακριβώς αυτό… μια έννοια, δεν είναι μια πραγματικότητα».



Διαβάστε περισσότερα...

Μακριά από την κορυφή της τροφικής αλυσίδας ο άνθρωπος


Κατατάσσεται πιο κοντά στα φυτοφάγα ζώα.

Τη θεωρία ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας ανατρέπει νέα μελέτη του Γαλλικού Ινστιτούτου για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική θεώρηση PNAS.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών για να υπολογίσουν το τροφικό επίπεδο του ανθρώπου.

Το τροφικό επίπεδο, σε κλίμακα από το 1 ως το 5, αντιπροσωπεύει τη θέση ενός οργανισμού στην τροφική αλυσίδα.

Στο επίπεδο 1 κατατάσσονται τα φυτά, οι πρωταρχικοί παραγωγοί που συνθέτουν μόνοι τους την τροφή τους, ενώ στο επίπεδο 5 κατατάσσονται οι κορυφαίοι θηρευτές, τα ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με κρέας και έχουν ελάχιστους θηρευτές στη φύση, όπως για παράδειγμα οι τίγρεις, οι κροκόδειλοι και ο βόας σφιγκτήρας.

Αναλύοντας πληθυσμιακά και στατιστικά στοιχεία από το 1961 ως το 2009, οι επιστήμονες υπολόγισαν πως, κατά μέσο όρο, το τροφικό επίπεδο των ανθρώπων είναι 2,21. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι κατατάσσονται στο ίδιο επίπεδο με τα γουρούνια ή τις αντσούγιες.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι κατατάσσονται πιο κοντά στα φυτοφάγα ζώα παρά στα σαρκοφάγα.

Επιστημονικά, για να κατακτήσει την τροφική αλυσίδα ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει το κρέας όλων των ζώων που είναι θηρευτές, κάτι το οποίο δεν κάνει.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί πως το τροφικό επίπεδο δεν είναι σταθερό ούτε έχει την ίδια τιμή σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα το τροφικό επίπεδο της Ισλανδίας, που στο παρελθόν ήταν υψηλό, συνεχώς μειώνεται, ενώ το τροφικό επίπεδο της Κίνας και της Ινδίας αυξάνεται λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος.

Η παρακολούθηση των διακυμάνσεων της θέσης του ανθρώπου στην τροφική αλυσίδα αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφική ασφάλεια, την παχυσαρκία, τον υποσιτισμό και τα περιβαλλοντικά προβλήματα από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και την αλλαγή χρήσης γης για καλλιέργεια.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο σκηνοθέτης Εντουάρ Μολιναρό


Είχε συνεργασθεί με ιερά τέρατα του ευρωπαϊκού σινεμά.

Ο γάλλος σκηνοθέτης Εντουάρ Μολιναρό πέθανε σε ηλικία 85 ετών στο Παρίσι, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.




Ο Εντουάρ Μολιναρό είχε συνεργασθεί με ιερά τέρατα του ευρωπαϊκού σινεμά σκηνοθετώντας ταινίες όπως «La Cage aux Folles»: (Το Κλουβί με τις Τρελλές), με τους Μισέλ Σερό και Ούγκο Τονιάτσι, «L' Emmerdeur», με τον Λίνο Βεντούρα, «Mon Oncle Benjamin» με τον Ζακ Μπρελ, «Oskar» και «Hibernatus» (Ο Κατεψυγμένος) με τον Λουί ντε Φινές.

Θεωρείτο εκπρόσωπος του «νέου κύματος» και ήταν γνωστός για τη σχολαστικότητα στη δουλειά του και για τη μεγάλη του σεμνότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλήτρια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η Παιδεία


Τριάντα τέσσερις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την περίοδο 2013-2014.

Οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την περίοδο 2013-14 αφορούν την «Παιδεία» με βάση τα όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Δεύτερο πεδίο πολιτικής ως προς τις μεταρρυθμίσεις είναι το «Περιβάλλον, Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή» με 32 μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου να ενημερωθούν οι αναγνώστες παρουσιάζονται ταξινομημένες ανά θεματική οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί εντός του 2013 καθώς και αυτές που δρομολογούνται το 2014 και έπειτα. Όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί εντός του 2013

Για το χώρο της εκπαίδευσης, ενδεικτικές πρωτοβουλίες για την περίοδο 2013-14 είναι:

Εκπαιδευτικοί

Η αναθεώρηση της νομοθεσίας διορισμού και μεταθέσεων εκπαιδευτικών με στόχο την απλούστευση και καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
Η υλοποίηση προγράμματος ενδοκινητικότητας 4.900 καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Η υλοποίηση προγράμματος κινητικότητας – διαθεσιμότητας 2.100 εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 1.349 διοικητικών υπαλλήλων από την ανώτατη εκπαίδευση
Ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη βέλτιστη αξιοποίηση των μονίμων εκπαιδευτικών και τη μείωση αναπληρωτών – ωρομισθίων
Η καθιέρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μέσω της θεσμοθέτησης της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Η θεσμοθέτηση μέτρων για την βέλτιστη αξιοποίηση των μονίμων εκπαιδευτικών και την ορθολογικότερη κατανομή τους με το ΠΔ «Υποχρεωτικών Μεταθέσεων» και την αύξηση κατά 2 ώρες του υποχρεωτικού εκπαιδευτικού ωραρίου
Η ολοκλήρωση νέου οργανογράμματος του Υπουργείου και των Περιφερειακών Δομών με μείωση των οργανικών μονάδων
Η κατάθεση νομοσχεδίου για την Ειδική Αγωγή
Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Η υλοποίηση των συγχωνεύσεων 1.676 σχολικών μονάδων
Η εξάπλωση της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων σε εθνικό επίπεδο
Η θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου και περιεχομένου του Γενικού Λυκείου με εκπαιδευτική αυτονομία ως σχολείο γενικής δευτεροβάθμιας παιδείας και εκπαίδευσης
Η αναμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος των Γυμνασίων
Η αύξηση των ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών
Η θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου και περιεχομένου του Επαγγελματικού Λυκείου με την καθιέρωση τέταρτου έτους «μαθητείας»
Ο επανασχεδιασμός και η αναβάθμιση του θεσμού των προτύπων πειραματικών σχολείων, ο οποίος επεκτάθηκε και στην επαγγελματική εκπαίδευση
Η καθολική εφαρμογή σε όλα τα δημοτικά σχολεία ολοήμερου ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος
Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης εφαρμογής του συστήματος (My School) διοίκησης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δημοσιονομικής διαχείρισης όλων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολικών μονάδων

Σχολικά εγχειρίδια
Η αξιολόγηση σχολικών εγχειριδίων και διδακτέας ύλης
Η περικοπή του κόστους των σχολικών εγχειριδίων με επέκταση της διάρκειας ζωής τους σε δυο χρόνια από ένα που είναι σήμερα

Μεταδευτεροβάθμια
Η θεσμοθέτηση της δημόσιας δωρεάν επαγγελματικής κατάρτισης με την ίδρυση σχολών επαγγελματικών κατάρτισης (86 μονάδες) και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (108 μονάδες)
Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης εφαρμογής του συστήματος (My Vocational Center) διοίκησης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού , δημοσιονομικής διαχείρισης όλων των Μονάδων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ, ΣΕΚ)

Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Ο επανασχεδιασμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Συγκεκριμένα καταργήθηκαν 4 ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των τμημάτων μειώθηκε κατά 132 μέσω συγχωνεύσεων ή καταργήσεων. Δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός φοιτητών δεν έχει μειωθεί, η Ελλάδα παραμένει εναρμονισμένη με τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020» (32% απόφοιτοι Πανεπιστημίων στην ηλικιακή ομάδα 30-34)
Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεραπεύοντας τις δυσλειτουργίες που καθιστούν ανεφάρμοστο το Ν.4009/2011 και επαναφέροντας το Τμήμα ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα.
Η κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα και τεχνολογία με στόχο την σύνδεση των ΑΕΙ με τα ερευνητικά ινστιτούτα και την παραγωγική διαδικασία
Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου προσόντων, απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων με στόχο την εναρμόνιση των σπουδών με την αγορά εργασίας
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανασυγκρότησης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας με την εκπόνηση νέων οργανισμών λειτουργίας τους.
Η επανεργοποίηση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, απαραίτητη για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ιδιωτική εκπαίδευση
Η άρση των υφιστάμενων εμποδίων για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων / ισοτιμίας των διπλωμάτων που χορηγούνται από Κολέγια που κάνουν franchising (αντιπροσωπεύουν/ είναι πιστοποιημένα από ) Πανεπιστήμια του εξωτερικού
Η ανασύσταση του νομικού πλαισίου που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση με κυριότερα σημεία την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης άδειας για ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα
Η απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης άδειας για φροντιστήρια, σχολές ξένων γλωσσών και κατ’ οίκον διδασκαλία

Υπουργείο Παιδείας
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών του Υπουργείου και των φορέων του και η στελέχωση των υπηρεσιών του
Η εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικού ελέγχου των εποπτευόμενων νομικών προσώπων
Η καθιέρωση συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τις προμήθειες των εποπτευόμενων νομικών προσώπων
Η ανάπτυξη εξελιγμένων πληροφοριακών συστημάτων για τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και τη δημοσιονομική διαχείριση με στόχο τη διαφάνεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ευτυχισμένο δίποδο Boxer που δίνει μαθήματα ζωής


Ο Duncan Lou Who είναι ένα κουτάβι Boxer 4 μηνών το οποίο έχει μόνο δύο πόδια, εξαιτίας μιας σοβαρής παραμόρφωσης εκ γενετής που... επηρέασε τόσο τα πίσω πόδια, όσο και τη λεκάνη του. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να ενοχλείται καθόλου από την αναπηρία του!

Στην πραγματικότητα, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, είναι ξεκάθαρο πως δεν παρατηρεί καν πως είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα σκυλιά, αφού έχει βρει τον τρόπο να παίζει όπως κάθε άλλο κουτάβι.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες του επέλεξαν τον διπλό ακρωτηριασμό από την ευθανασία και τώρα ζει ευτυχισμένος και χωρίς πόνο!

Επί του παρόντος είναι υπό την ιδιαίτερη προσοχή του κέντρου διάσωσης ζώων «Panda Paws», το οποίο δημιούργησε γι’ αυτόν και το καταπληκτικό αυτό βίντεο…




Πηγή: http://gr.news.yahoo.com
Διαβάστε περισσότερα...

Θίασος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Μέγαρο Μουσικής: Συγκίνησαν τα Παιδιά του Πειραιά από την... Κίνα

Πολλοί ήταν εκείνοι που δάκρυσαν από τη δύναμη της ψυχής των καλλιτεχνών που βρίσκονταν πριν μερικά βράδια (στις 27 και 28 Νοεμβρίου) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Και πολλοί άλλοι που απορούσαν: πώς είναι δυνατόν να χορεύουν με τόση ακρίβεια και ταχύτητα άνθρωποι που δεν έχουν ακούσει ποτέ τους τον ήχο της μουσικής; Κι όμως τα μέλη του κινεζικού καλλιτεχνικού θιάσου ατόμων με αναπηρία τα καταφέρνουν.



Μουσικοί με μειωμένη όραση που με την ίδια ευκολία περνούσαν από τις παραδοσιακές μελωδίες του τόπου τους σε τζαζ μελωδίες και χορευτές χωρίς ακοή που ερμήνευαν με ευαισθησία χορογραφίες άλλοτε με άρωμα Ανατολής - πάντα υπό τις οδηγίες στη νοηματική γλώσσα μιας δασκάλας χορού - και άλλοτε του κλασικού ρεπερτορίου, όπως η Λίμνη των Κύκνων, άψογα συγχρονισμένοι μπορεί να κέρδισαν τους θεατές- ανάμεσά τους και πολλοί Κινέζοι. 

Εκείνοι όμως που κατάφεραν να ξεσηκώσουν το κοινό ήταν οι δύο τραγουδιστές. Εκείνος με μειωμένη όραση μπορούσε μόνο να ακούσει τον ενθουσιασμό του κόσμου όταν τραγούδησε στα ελληνικά τη «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου. Κι εκείνη, από το αμαξίδιό της, έκλεψε την παράσταση ερμηνεύοντας τα «Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι με τους θεατές να ακολουθούν χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια κάθε της λέξη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικός Αθλητισμός: «Παλεύουμε γι' αυτά που μας ανήκουν»


Επιστολή διαμαρτυρίας του Αθλητικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία «Κεραυνός».

Στα τεράστια προβλήματα που βιώνουν τα σωματεία του Ειδικού Αθλητισμού, ειδικότερα τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρεται με επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία απευθύνει προς τον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα, το Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία (ΑΣΑΜΕΑ) «Κεραυνός».

Σε αυτή παρουσιάζεται η τραγική κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα σωματεία και οι αθλητές με αναπηρία εξαιτίας της ανυπαρξίας της κρατικής μέριμνας και της αδιαφορίας που υπάρχει από την πολιτεία τονίζοντας ότι επιλέγουν το δρόμο της δράσης και του αγώνα προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην άθληση.

Οπως σημειώνεται στην επιστολή, ο Ειδικός Αθλητισμός βιώνει τις συνέπειες μιας πολιτικής απαξίωσης και κοροϊδίας την ώρα που ακόμα και νομοθετημένες διατάξεις για την προστασία του και χρηματοδότησή του παραβιάζονται, με αποτέλεσμα τα σωματεία να καταδικάζονται σε οικονομική ασφυξία, υπολειτουργία ή κλείσιμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ τακτικής επιχορήγησης για το 2009, ενώ τα επόμενα χρόνια τους καταβάλλεται ένα ποσό που «βαφτιζόταν» ως 50% της επιχορήγησης, όμως στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούσε το 20%.

Την ίδια ώρα τραγική είναι η κατάσταση και στον τομέα της υποδομής αθλητικών εγκαταστάσεων, αφού μια σειρά αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχουν αξιοποιηθεί, δεν έχουν φτιαχτεί ως σύγχρονα αθλητικά κέντρα για την ανάπτυξη του Ειδικού Αθλητισμού, αντίθετα εγκαταλείπονται ή χαρίζονται σε ιδιώτες.

«Δεν κάνουμε τη χάρη σε κανέναν να αυτοκτονήσουμε - αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή του σωματείου Κεραυνός - έχουμε διαλέξει το δρόμο του αγώνα. Θα διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, το δικαίωμα στην άθληση, στη μόρφωση, στην ίδια τη ζωή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-- Να δοθεί ολόκληρη η επιχορήγηση του 2013 χωρίς καμία περικοπή.

-- Αμεσα το υπουργείο Αθλητισμού να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία αθλητικών κέντρων για τη φιλοξενία σειράς αθλημάτων που καλύπτουν διάφορες αναπηρίες (goalball, ποδόσφαιρο 5X5 τυφλών, boccia, στίβο, κολύμβηση κλπ.).

-- Να δοθούν στα σωματεία τα 200.000 ευρώ που παράνομα κόπηκαν από το υπουργείο Υγείας.

-- Παραχώρηση ή άδεια χρήσης ενός από τα τέσσερα βαν που βρίσκονται στην κατοχή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για το σωματείο μας, για τη μεταφορά των αθλητών μας.

-- Άμεσα ραντεβού με τον υφυπουργό Αθλητισμού».


Διαβάστε περισσότερα...

Μαρτυρίες γυναικών: Η σημασία του να μην το βάζεις ποτέ κάτω


Προβολή του οράματος μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς μέσα από προσωπικές μαρτυρίες γυναικών.

Ανεξαρτησία, πείσμα, φιλοδοξία, μοναδικότητα. Τέσσερις λέξεις κλειδιά. Τέσσερις επιτυχημένες γυναίκες. Τέσσερις προσωπικές μαρτυρίες.

Για να μετατρέψεις τις αντιξοότητες σε κινητήρια δύναμη πρέπει πάνω από όλα να πιστέψεις ο ίδιος στις δυνάμεις του εαυτού σου.

Εμπόδια, άλλοτε απλά και άλλοτε σύνθετα, πάντα θα βρίσκονται στον δρόμο μας. Ίσως και για να "δοκιμάσουν" τις δυνατότητές μας.

Είναι όμως στο χέρι μας να μην σκύψουμε το κεφάλι. Να μην αφεθούμε έρμαια υπό τον φόβο της αποτυχίας, αλλά να διαχειριστούμε το "πρόβλημα" και να δώσουμε τη μάχη της ζωής.

Αυτά είναι ορισμένα από τα δικά μας συμπεράσματα από την ανοιχτή συζήτηση με θέμα "πώς μετατρέπεις τις αντιξοότητες σε κινητήρια δύναμη" που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους.

Παίρνοντας τον λόγο η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου θα μας συστηνόταν ως άτομο με αναπηρία.

Αυτό που υπογράμμισε με τον πιο εμφατικό τρόπο είναι πως το να ζεις αποτελεί μεγάλη ευλογία. "Όπως και να ζεις. Από εκεί και πέρα το πώς θα ζήσεις είναι δικό σου θέμα. Εγώ σήμερα ξέρω ότι μπορώ να κάνω τα πάντα με διαφορετικούς τρόπους".

Άτομο με αναπηρία και η Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού Cocomat Ευγενία Λιανού. Δεν είναι όμως από τους ανθρώπους που βλέπουν τις αντιξοότητες ως κάτι θετικό. "Αφού όμως έτυχε, προχωράμε με αυτό" το δικό της μήνυμα.



"Οι αντιξοότητες σε κάνουν πιο δυνατό για να ξεπεράσεις κάποια πράγματα", σημείωσε από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Πίττα - Χαζάπη, Διευθύνουσα Σύμβουλος Αττικής Μελισσοκομικής Εταιρείας.



Αντιμέτωπη από μικρή ηλικία με μεγάλες ευθύνες μετά την απώλεια δύο οικείων της προσώπων, εκτιμά πως αν έχεις πείσμα, όραμα και στόχο μπορείς να ξεπεράσεις όλες τις αντιξοότητες.

Εξιστορώντας το πώς έφτασε να δημιουργήσει τη δική της εταιρεία μετά από μία διαμάχη με τον προϊστάμενό της, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Magnet Έφη Καρακίτσου επισήμανε πως αυτό που σε κρατάει τελικά είναι η αγάπη για αυτό που κάνεις και το να θέλεις να το κάνεις καλύτερα από τους άλλους.



Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι "θησαυρό" κρύβουν οι ωκεανοί;


Οι ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες των ωκεανών κρύβουν τεράστια αποθέματα γλυκού νερού που θα μπορούσε να λύσει το παγκόσμιο, εκρηκτικό πρόβλημα της λειψυδρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην επιθεώρηση «Nature», η φυσική συσσώρευση γλυκού νερού κάτω από τον πυθμένα των θαλασσών δεν είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, αλλά απαντάται σε όλο τον κόσμο.

Εκτιμάται δε, ότι στις υφαλοκρηπίδες της Βορείου Αμερικής, της Κίνας, της Αυστραλίας και της Νοτίου Αφρικής κρύβονται γύρω στα 500.000 κυβικά μέτρα νερού χαμηλής αλατότητας, όγκος εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με εκείνον που αντλήθηκε από το υπέδαφος κατά τον 20ο αιώνα, επισημαίνει ο Βίνσεντ Ποστ του Πανεπιστημίου «Φλίντερς» της Αδελαΐδας που συνέγραψε τη μελέτη.

Τα γεωλογικά δεδομένα της μελέτης συλλέχθηκαν από σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Τα αποθέματα νερού, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σχηματίστηκαν κατά την τελευταία Περίοδο των Παγετώνων, όταν η στάθμη των ωκεανών βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι σήμερα. Τότε ακόμα μεγάλο μέρος των ηπειρωτικών υφαλοκρηπίδων βρισκόταν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και απορροφούσε τα όμβρια ύδατα αλλά και εκείνα των ποταμών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υδροφόροι ορίζοντες.

Μετά το πέρας της εποχής των παγετώνων και το λιώσιμο των πάγων, οι τότε ακτές μετατράπηκαν σε ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες, τμήματα δηλαδή της ξηράς που αποτελούν ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έως ότου ο βυθός βαθύνει απότομα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ύδατα, UN Water, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει ήδη συνθήκες λειψυδρίας, και η κατανάλωση νερού αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από το ρυθμό αύξησης του πληθυσμού.

Ο Δρ. Ποστ εφιστά την προσοχή αυτών που θα αναλάβουν το έργο της άντλησης των πολύτιμων υδάτων ώστε να μην μολυνθούν οι πολύτιμοι ταμιευτήρες.

Άλλωστε «από τη στιγμή που θα εξαντληθούν δεν πρόκειται να ανανεωθούν μέχρι να ξαναπέσει η στάθμη της θάλασσας. Και αυτό είναι απίθανο να συμβεί σύντομα» τονίζει.

Πολύτιμο πόσιμο νερό υπάρχει στα πιο απίθανα μέρη όπως μαρτυρά και το παράδειγμα του Νουβιανού Ψαμμιτικού Υδροφόρου Ορίζοντα (Nubian Sandstone Aquifer System), ενός ταμιευτήρα μήκους 800 χιλιομέτρων κάτω από τη Σαχάρα που αποτελεί τη μοναδική πηγή πόσιμου νερού του είδους που παραμένει στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που βιώνει τώρα μια μόνιμη ξηρασία.

Με τον λιμό να εξαπλώνεται στην ήπειρο, και την Ανατολική Αφρική ήδη να υποφέρει, ο υδροφόρος ορίζοντας της Λιβύης -που ονομάζεται και “γαλάζιος χρυσός”- αποδεικνύεται πιο πολύτιμος και από το χρυσάφι.

Μάλιστα, δύο γαλλικές εταιρείες νερού, οι Veolia και Suez SA θέλουν να αποκτήσουν αυτόν τον υδροφόρο ορίζοντα, δεδομένου ότι θα αποκτήσουν αμέτρητα δισεκατομμύρια σε κέρδη από την τροφή που χρειάζεται νερό για την καλλιέργεια της.


Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα ΟΑΕΔ για 368.540 άνεργους


Τουλάχιστον 368.540 άνεργοι καλύπτονται ή θα καλυφθούν από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ τα οποία είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε θα υλοποιηθούν έως το τέλος του 2013, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα τουλάχιστον 368.540 ανεργοι καλύπτονται ή θα καλυφθούν από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε θα υλοποιηθούν έως το τέλος του 2013, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Β. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση 2.500 ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης (Λ.Α.Ε.Κ.). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον κλάδο ΛΑΕΚ/ΟΑΕΔ.

Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 Θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ). Η δαπάνη προκύπτει από την αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και τον κρατικό προϋπολογισμό για τα ΑμεΑ.

Πρόγραμμα επιχορήγησης 800 Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 Θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ). Επιχορήγησης 50 Θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ). Η δαπάνη προκύπτει από πόρους του Οργανισμού και τον κρατικό προϋπολογισμό για τα ΑμεΑ.

Τοπικό ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για 680 ανέργους των επιχειρήσεων : «ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε.», «ΜΑΧΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», «ROBERTO ΑΒΕΕ», «ΝΟΒΑ KNITΑ.Ε.», «BELLEA.E.", "ΠΑΚ. ΚΕΝΤΑΠΟΤΖΙΔΗ Α.Ε.», « ΕΥΡΩΒΑΦΗ ΑΕ», «EUROHOUSE ΑΕ» «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ του Νομού Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, («Ε.Π. Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων 2007-2013») και το ελληνικό δημόσιο

Ειδικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης παρέμβασης για 600 πρώην εργαζομένους που προέρχονται από τις ακόλουθες επιχειρήσεις: «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.», «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ.», «Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ Α.Ε.Γ.Α.», «ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. (GENERALUNION)», ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. (GENERALTRUST), "ΕΟΣ Α.Ε.Α.Ζ.» και 200 πρώην εργαζομένους που προέρχονται από την επιχείρηση « COMMERCIALVALUE»

Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα του Ν. Καστοριάς. Το πρόγραμμα αφορά σε δράσεις απασχόλησης, αυτοαπασχόλησης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, διατήρησης θέσεων εργασίας (δράσεις, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί ως προς την υποβολή αιτήσεων) και κατάρτισης. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, («Ε.Π. Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων 2007-2013») και το ελληνικό δημόσιο για τις δράσεις απασχόλησης, αυτοαπασχόλησης και κατάρτισης.

Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών-Γυναικών, ηλικίας 22-64 ετών, με σκοπό την προώθηση ανέργων γυναικών στην απασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Το ανωτέρω πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό μόνο για τις Περιφέρειες Στ. Ελλάδας και Ν. Αιγαίου, με τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τις υπόλοιπες Περιφέρειες την 14/12/32010 και χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα με δράσεις και εργαστήρια για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία


Πρόσβαση άνευ ορίων.

Με αφορμή το Unlimited Festival που οργανώθηκε το 2012 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο και με πρωτοβουλία του British Council (UK), τέσσερις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα.

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, το Unlimited Access (Πρόσβαση άνευ ορίων) προσβλέπει στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, τη δημιουργία και την προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών που εμπλέκουν ανθρώπους με αναπηρία.

Προκειμένου να γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι το πρόγραμμα από κοντά, η Στέγη απευθύνει μία ανοιχτή πρόσκληση σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 (17:30-20:00).

H εκδήλωση θα αρχίσει στις 17:30 με μία παρουσίαση του συνολικού προγράμματος, ενώ από τις 18:30 και μετά στα φουαγιέ της Στέγης θα πραγματοποιηθούν παράλληλα βιωματικά εργαστήρια με επίκεντρο το σύγχρονο χορό, ανοιχτά σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. 


Η Στέγη, θεωρώντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην Ελλάδα να ενδυναμωθεί η συνείδηση ότι η κοινωνία, οι φορείς και η πολιτεία γενικότερα οφείλουν να παρέχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες δυνατότητες συμμετοχής σε όλους τους πολίτες, αναπτύσσει ανάλογες δραστηριότητες στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων. Ήταν λοιπόν φυσικό επακόλουθο να συμμετάσχει ενεργά σε αυτό το δίκτυο, που εκτός από το British Council (UK) περιλαμβάνει επίσης το Vo’Arte (Πορτογαλία) και το Croatian Institute for Movement and Dance (Κροάτια). Με το Unlimited Access φιλοδοξεί να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε η αναπηρία να μην σημαίνει πια αποκλεισμός.

Το πρόγραμμα έχει δύο βασικούς στόχους:
• Να αναπτύξει υποδομές, μεθοδολογίες και πρακτικές που να άρουν τα εμπόδια τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, είτε ως καλλιτέχνες είτε ως κοινό, και να υποστηρίξει τη συνεργασία και την κινητικότητα ομάδων και καλλιτεχνών.
• Να αναθεωρηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των καλλιτεχνών με αναπηρία από το χώρο του πολιτισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, το πρόγραμμα θα διερευνήσει όχι τόσο τα δικαιώματα των καλλιτεχνών αυτών όσο τη συχνά ανατρεπτική αξία των έργων που δημιουργούν, προσφέροντας μια μοναδική προοπτική και εμπειρία του κόσμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Στέγη, σε συνεργασία με το British Council και τους άλλους εταίρους, θα προτείνει μια εκτεταμένη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων σύγχρονου χορού, με την εμπλοκή ανθρώπων με αναπηρία και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα μάλιστα από τα προγράμματα αυτά θα έχει ως στόχο τη σύσταση μιας μεικτής ομάδας που θα συνεργαστεί με νέους χορογράφους για την παραγωγή νέων έργων. Το Unlimited Access προβλέπει επίσης τη διεξαγωγή επιμέρους φεστιβάλ παραστατικών τεχνών στις χώρες των εταίρων που θα καταλήξουν σε ένα διεθνές Φεστιβάλ το Φεβρουάριο του 2015 στη Στέγη. Κατά τη διάρκεια του 2014 και 2015 θα πραγματοποιηθούν και δύο δημόσιες συζητήσεις. Η πρώτη θα αφορά στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην διαχείριση των χώρων πολιτισμού σε σχέση με την προσβασιμότητα και η δεύτερη θα επικεντρωθεί στη διεθνή και Ελληνική εμπειρία στον τομέα του σύγχρονου χορού/καλλιτεχνικής δημιουργίας και αναπηρίας.

Τα εργαστήρια αυτά που απευθύνονται σε ενήλικες με και χωρίς αναπηρία, με μεγαλύτερη ή μικρότερη εμπειρία στο χορό, αλλά με κοινό παρανομαστή τη διάθεση για σωματική έκφραση, θα αποτελέσουν μία πρόγευση για τους τρεις κύκλους εργαστηρίων που θα ακολουθήσουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2014. 

Τα βιωματικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στις 11 Δεκεμβρίου θα είναι τα εξής:
Εργαστήριο 1. 

Θα γνωριστούμε, θα παίξουμε παιχνίδια με απλούς κανόνες, θα πάρουμε μια πρώτη γεύση δημιουργώντας διάλογο ανάμεσα στους συμμετέχοντες, βλέποντες και μη βλέποντες. Μια πρώτη πρόκληση για ένα ταξίδι συναρπαστικό ανάμεσα σε κόσμους διαφορετικούς αλλά και κοινούς όσον αφορά στις αισθήσεις και στο σώμα. 

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Ίρις Καραγιάν (χορογράφος) και Μενέλαος Τσαούσης (εκπαιδευτής κινητικότητας και προσανατολισμού)
Εργαστήριο 2.
Θα ξεκινήσουμε με ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γνωριμίας σε κύκλο όπου θα μάθουμε κάτι παραπάνω από το όνομα ο ένας του άλλου! Στη συνέχεια θα κάνουμε μια απλή κινητική άσκηση που εξελίσσει και «παίζει» με την έννοια της χειραψίας και τέλος, θα δούμε πώς ακόμα και η πιο απλή κίνηση μπορεί να γίνει πολύτιμο υλικό μιας χορογραφίας. Ένα ανοιχτό εργαστήριο για μεικτή ομάδα ανθρώπων, με και χωρίς αναπηρία.
Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Μέντη Μέγα (χορογράφος) και Ειρήνη Κουρούβανη (χορεύτρια)
Εργαστήριο 3.
Με όχημα τη διαφορετικότητα θα δουλέψουμε πάνω στις αρχές της δημιουργικής κίνησης - σώμα, δυναμική, χρόνος, χώρος και σχέσεις - προσεγγίζοντας την κίνηση μέσα από τη μοναδικότητα του κάθε συμμετέχοντα. Μια εισαγωγή του εργαστηρίου κίνησης Από τη διαφορετικότητα στη μοναδικότητα για άτομα με κινητική αναπηρία, επαγγελματίες χορευτές και για όποιον αγαπά την έκφραση μέσω του χορού.
Μαρία Κολιοπούλου (χορογράφος) και Ανδρέας Κολίσογλου (χορευτής).
Δεν απαιτείται κράτηση θέσης για τα εργαστήρια της εκδήλωσης της 11ης Δεκεμβρίου, τα οποία παρέχονται δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση της 11ης Δεκεμβρίου, καθώς και για τους κύκλους των τριών εργαστηρίων του Ιανουαρίου-Μαΐου 2014, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 213-017-8002 και με email στο education@sgt.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική «υιοθεσία» σε παιδιά με αναπηρία


«Υιοθετήστε» οικονομικά ένα παιδί με αναπηρία, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και βοηθήστε την οικογένειά του να αντεπεξέλθει στο κόστος του προγράμματος αποκατάστασής του μέσω της ΕΛΕΠΑΠ.

«Σε μια εποχή που αυξάνονται τα παιδιά τα οποία είναι ανασφάλιστα, είναι επιτακτική η ανάγκη εύρεσης πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες τους» τόνισε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την ανακοίνωση των εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΕΛΕΠΑΠ, η διευθύντριά της Λένα Χράνη.

Στο πρόγραμμα της δωρεάς υιοθεσίας εντάσσονται παιδιά με αναπηρίες που προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες και προσέρχονται στην ΕΛΕΠΑΠ για το απαραίτητο, για την αποκατάστασή τους, θεραπευτικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η έλλειψη οικονομικών πόρων αλλά και ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη του κόστους των θεραπειών, χαρακτηρίζουν τις οικογένειες αυτές που έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το πρόβλημα υγείας του παιδιού τους και τις οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από αυτό. «Ήδη έχουμε 10 παιδιά που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα αλλά υπάρχει ανάγκη για διπλάσιο αριθμό» εξήγησε η κ.Χράνη.

Το κόστος της υιοθεσίας ενός παιδιού, ανέρχεται στο ποσό των 3.000 ευρώ ετησίως και ο υιοθέτης - δωρητής καλείται να το καλύψει ολόκληρο ή μέρος αυτού, ή να το μοιραστεί με ένα ή περισσότερα άτομα.

Αναφερόμενη στις εορταστικές εκδηλώσεις της ΕΛΕΠΑΠ, η κ.Χράνη ανήγγειλε το Χριστουγεννιάτικο παζάρι που θα γίνει στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στη ΧΑΝΘ, τη μουσική εκδήλωση στις 16 Δεκεμβρίου, στο Βασιλικό Θέατρο και το φιλανθρωπικό δείπνο, στις 12 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του «Thessaloniki food festival».

Τέλος, στις 9, 10 και 30 Δεκεμβρίου, στην αποθήκη Γ, στο λιμάνι, οι ηθοποιοί Μαρία Κωνσταντάκη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιάννης Βούρος και Αθηνά Μαξίμου, θα αφηγηθούν κλασικά παραμύθια με τη συνοδεία μουσικών συνόλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Αγώνας δρόμου για τα σκουπίδια


Συνεχίστηκε χθες με εντατικούς ρυθμούς η αποκομιδή των απορριμμάτων από το κέντρο του Πύργου με τα μηχανήματα και τους υπαλλήλους καθαριότητας και της πολιτικής προστασίας να έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου, ώστε να προλάβουν να καθαρίσουν την πόλη από τους όγκους των απορριμμάτων και περισσότερο στα κεντρικά σημεία της, αλλά και στα σχολεία.

Έτσι, το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας, βρήκε τα συνεργεία του δήμου και τους υπαλλήλους καθαριότητας να βρίσκονται έξω από τα σχολεία της πόλης, κάνοντας την αποκομιδή των σκουπιδιών, ώστε όλα να είναι καθαρά, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η εορταστική περίοδος.

Η ίδια διαδικασία, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, θα γίνει και στα χωριά του δήμου Πύργου, ώστε κι εκεί τα σκουπίδια να φύγουν από τους κοινόχρηστους χώρους.

«Μπορώ να πω ότι έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών σε κοντέινερ, ενώ συνεχίζουμε να αναζητούμε οικόπεδο, προκειμένου να εναποθέσουμε προσωρινά τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί στα διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να έχει μαζέψει όλα τα σκουπίδια, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε θα αρχίσει και η εορταστική περίοδος.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους υπαλλήλους της καθαριότητας, τους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών και της πολιτικής προστασίας που πραγματικά νύχτα μέρα με αυταπάρνηση, με σθένος καθαρίζουν την πόλη», είπε ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Αργυρόπουλος.

Κοντά στην εξεύρεση οικοπέδου

Επίσης, ο κ. Αργυρόπουλος αποκάλυψε πως η δημοτική αρχή βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην εξεύρεση οικοπέδου, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτει ποιος μπορεί να είναι αυτός ο χώρος που σκέπτεται ο δήμος να χρησιμοποιήσει, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει οι πολίτες να δείξουν κατανόηση στη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Είμαστε κοντά στην εξεύρεση οικοπέδου, έχουν ενδιαφερθεί και άλλοι φορείς του νομού μας, βεβαίως, αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, γιατί αντιλαμβάνεστε πως αν υποδείξω ή πω σε ποιο χώρο σκεπτόμαστε να πάμε ίσως να έχουμε πάλι προβλήματα, ίσως να έχουμε πάλι διαμαρτυρίες. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι οι όποιοι κάτοικοι είναι κοντά ή μακρύτερα από το χώρο που θα επιλέξουμε να δείξουν κατανόηση, καθώς είναι ένα θέμα που δημιουργεί ζητήματα επιβίωσης για όλους τους κατοίκους του Πύργου», είπε ο κ. Αργυρόπουλος.

Ποιες οι επόμενες κινήσεις

Όσον αφορά το ζήτημα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και αν αυτή θα προβλέπει το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ που θα ορίζεται, ο κ. Αργυρόπουλος ξεκαθάρισε πως στην απόφαση των υπουργών δεν προβλέπεται κόστος μεταφοράς, ωστόσο ο δήμος του Πύργου θα μεταφέρει τα απορρίμματα, μην έχοντας άλλη λύση.

«Βεβαίως, θα κινηθούμε και στην κατεύθυνση της έκτακτης επιχορήγησης από το κράτος, ήδη έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα, πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα ανταποκριθεί σε αυτό, γιατί πραγματικά αυτά τα χρήματα που θα δαπανηθούν, για να φύγουν τα σκουπίδια από τον Πύργο, θα λείψουν από άλλες δραστηριότητες του δήμου», κατέληξε ο κ. Αργυρόπουλος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφτιαξαν ψωμί 240 κιλών


Πέτυχε ένα μεγάλο εγχείρημα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Μύλου των Ξωτικών στα Τρίκαλα.

Τρικαλινοί αρτοποιοί κατάφεραν χθες βράδυ να παρασκευάσουν μία τεράστια φρατζόλα ψωμί 240 κιλών και την έψησαν παραδοσιακά σε γάστρα.

Οι Τρικαλινοί αρτοποιοί, μέλη του τοπικού σωματείου αρτοποιών, θέλησαν με αυτό τον τρόπο να περάσουν κι ένα μήνυμα προς την κοινωνία, πως ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται τον φούρνο της γειτονιάς για την βασική του διατροφή, γιατί ξέρει τι τρώει.

"Το ψωμί του φούρνου της γειτονιάς δεν παχαίνει, ομορφαίνει", δήλωσαν χαρακτηριστικά στην κάμερα του trikalaola.gr οι Τρικαλινοί αρτοποιοί στο αποκλειστικό βίντεο που ακολουθεί. Επίσης, οι αρτοποιοί ετοιμάζουν κι άλλες εκπλήξεις καθ' όλη την διάρκεια του μεγαλύτερου χριστουγεννιάτικου χωριού στην Ελλάδα, του Μύλου των Ξωτικών.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Λίφτινγκ» σε μνημεία της Αθήνας


Βανδαλισμοί για «εξαγωγή πολεμικού υλικού», γκράφιτι κατά συρροή, επικαθήσεις από πουλιά και ατμοσφαιρικούς ρύπους, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των αρμοδίων, χτυπούν συστηματικά τα δεκάδες γλυπτά που βρίσκονται τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του Δήμου Αθηναίων.

Εν όψει και των εκλογών, ο δήμος αποφάσισε να εντάξει την αποκατάσταση 100 γλυπτών σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με προϋπολογιζόμενο κόστος σχεδόν 800.000 ευρώ.

Έτσι δημιουργείται η ελπίδα να σωθούν τουλάχιστον τα μισά από τα ευρισκόμενα γλυπτά που ατενίζουν τους περαστικούς πέφτοντας συχνά θύματα κλοπών, ειδικά τα ορειχάλκινα των οποίων το υλικό πωλείται με το κιλό σε παράνομα χυτήρια. Με την ευκαιρία των εργασιών αποκατάστασης, γίνεται και μια αναλυτική καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί, στοιχεία της οποίας παραθέτει ο «ΤτΚ».

* Πατήστε επάνω στα δημοσιεύματα για μεγέθυνση






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση


Αύξηση των πιστώσεων στην πρωτοβάθμια και μείωση στη δευτεροβάθμια.

Με 153 υπέρ και 142 κατά (σε σύνολο 296 βουλευτών που ψήφισαν), υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2014. Όσον αφορά το Υπουργείο Παιδείας και ιδίως τους τομείς της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίοι και ενδιαφέρουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς μόνιμους και αναπληρωτές προβλέπεται αύξηση των πιστώσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μείωση στη δευτεροβάθμια.

Πιο αναλυτικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι πιστώσεις θα ανέλθουν σε 1.596.782.000 αυξημένες κατά 4.798.320 ευρώ μάλιστα διαπιστώνει κανείς ότι η αύξηση προκύπτει κυρίως από τον τομέα των αποδοχών και συντάξεων που παρουσιάζουν αύξηση κατά 4.898.598 ευρώ.

Αντίθετα μείωση των πιστώσεων θα έχει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα το ύψος των πιστώσεων για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ανέλθει στα 1.577.718.000 ευρώ ποσό μειωμένο κατά 215.368.391,94 ευρώ. Από τον πίνακα που παρουσιάζουμε γίνεται αντιληπτό ότι η μείωση θα προέλθει κατά βάση από τον τομέα των αποδοχών και συντάξεων αφού για το 2014 προβλέπονται 214.922.714,94 ευρώ λιγότερα. Βέβαια η μεγάλη μείωση στη δευτεροβάθμια μπορεί να αποδίδεται εν μέρει και στο γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στα επαγγελματικά λύκεια.




Διαβάστε περισσότερα...

Περίεργες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις


Ιδιαίτερα εορταστικά έθιμα ανά την υφήλιο.

Οι λαοί του κόσμου γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ανά την υφήλιο με πολλές διαφορετικές παραδόσεις και έθιμα.

Συχνά οι παραδόσεις είναι παρόμοιες, με ελάχιστες διαφορές από χώρα σε χώρα, όμως υπάρχουν και κάποιες άλλες που είναι… πραγματικά πολύ περίεργες!

Από τη Βενεζουέλα στην Ιταλία, κι από στη Νορβηγία. Επόμενος σταθμός η Ουκρανία και το ταξίδι τελειώνει στην Καταλονία της Ισπανίας.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο περίεργες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις του κόσμου, όπως τις κατέγραψε η ιστοσελίδα todayifoundout.com:



1. Εννιά ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα στη Βενεζουέλα οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μια μαζική πορεία με… πατίνια! Κροτίδες ξυπνούν τους κατοίκους του Καράκας, οι οποίοι στη συνέχεια φορούν τα πατίνια τους και βγαίνουν στους δρόμους. Οι δρόμοι κλείνουν το πρωί και οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία με τα πατίνια τους.



2. Σε πολλές χώρες του κόσμου ο Άι Βασίλης είναι αυτός που φέρνει τα δώρα στα παιδιά. Όχι όμως και στην Ιταλία, όπου τα δώρα φέρνει μια ευγενική, αλλά άσχημη… μάγισσα, που ονομάζεται «La Befana». Η μάγισσα δεν είδε το Χριστό να γεννιέται όταν τη φώναξαν οι τρεις μάγοι, επειδή ήταν απασχολημένη. Γι’ αυτό η La Befana εμφανίζεται μερικές ημέρες μετά την ημέρα των Χριστουγέννων και αφήνει δώρα σε κάθε σπίτι, σε περίπτωση που το Άγιο βρέφος βρίσκεται εκεί.



3. Κι ενώ στην Ιταλία τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία μια μάγισσα επάνω σε σκούπα, στη Νορβηγία προσπαθούν να κρυφτούν από αυτές. Σύμφωνα με ένα θρύλο οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα βγαίνουν έξω την παραμονή των Χριστουγέννων για να κλέψουν σκούπες από τα σπίτια και να κάνουν βόλτες προκαλώντας αναστάτωση.



4. Στην Ουκρανία τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι κάπως περίεργα. Οι κάτοικοι της χώρας στολίζουν τα δέντρα τους με ασημένιους και χρυσούς ιστούς αράχνης. Η παράδοση αυτή προέρχεται από μια ιστορία για μια πολύ φτωχή γυναίκα, η οποία δεν είχε την οικονομική άνεση να στολίσει το σπίτι της για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ενώ κοιμόταν, οι αράχνες ύφαναν στολίδια από καθαρό χρυσό και ασήμι για να διακοσμήσουν το δέντρο της και να της φέρουν πλούτη.



5. Οι Καταλανοί έχουν μια πολύ ιδιαίτερη παράδοση για να ευχηθούν να έχουν πλούτη… Πέρα από τα «κλασικά χριστουγεννιάτικα στολίδια» μία φιγούρα είναι αυτή που κυριαρχεί. Αυτή του «El Caganer», για τη μετάφραση του οποίου αρκεί να κοιτάξετε την παραπάνω εικόνα. Σύμφωνα με την παράδοση ο «Caganer» κάνει το έδαφος πιο εύφορο και υπόσχεται μια καλή χρονιά με καλές σοδειές και ευημερία. Το αγαλματάκι μπορεί να αναπαριστά στη θέση αυτή είτε ένα μοναχό, ένα βοσκό ή οποιοδήποτε άλλο διάσημο πρόσωπο (αθλητή, πολιτικό, σελέμπριτι), αρκεί να φορά το χαρακτηριστικό κόκκινο καπελάκι, ενώ στέκεται πάνω από ένα σωρό σκ…!

Καλές γιορτές!



Διαβάστε περισσότερα...

Ζήτησε φακελάκι για να χειρουργήσει σε δημόσιο νοσοκομείο


Ο 41χρονος συνελήφθη μέσα στο γραφείο του
.
Έναν 41χρονο γιατρό, πανεπιστημιακό υπότροφο δημόσιου νοσοκομείου συνέλαβε η αστυνομία για παθητική δωροδοκία.

Συγκεκριμένα το θύμα του τον κατήγγειλε στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων ότι της ζήτησε 500 ευρώ προκειμένου να την χειρουργήσει σε δημόσιο νοσοκομείο.

Χθεςτο μεσημέρι και πριν η καταγγέλλουσα παραλάβει το εξιτήριο του νοσοκομείου, επισκέφθηκε τον 41χρονο ιατρό στο γραφείο του στο νοσοκομείο και του παρέδωσε τα 500 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Αμέσως αστυνομικοί που επιτηρούσαν διακριτικά το χώρο, εισήλθαν στο γραφείο, ακινητοποίησαν τον ιατρό και μετά από έρευνα, βρήκαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και τον συνέλαβαν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν αύριο τα μαθήματα στη Νομική


Ανακοίνωση ανήρτησε ο πρόεδρος στην ιστοσελίδα της σχολής.

Ξεκινούν αύριο τα μαθήματα για τους φοιτητές της Νομικής, μετά την πολύμηνη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Η έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου γνωστοποιήθηκε μέσω σχετικής ανακοίνωσης του προέδρου Θ. Φορτσάκης, στην ιστοσελίδα της σχολής.

Όπως σημειώνεται, τα μαθήματα θα γίνουν «σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πανζουρλισμός για τρόφιμα «Χωρίς μεσάζοντες»


Το αδιαχώρητο επικρατούσε το πρωί της Κυριακής στη διάθεση προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες» στην Ξάνθη, έξω από το γήπεδο του ΑΟΞ.

Η συμμετοχή των καταναλωτών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ επί της οδού Βας. Σοφίας δημιουργήθηκε ένα κυκλοφοριακό έμφραγμα, με την κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται μετ’ εμποδίων.

Από νωρίς το πρωί και πριν καλά, καλά ξεκινήσει η διάθεση των προϊόντων ο κόσμος άρχισε να συρρέει, περιμένοντας να προμηθευτεί τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης απευθείας από τους παραγωγούς. 






Το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» στην περιοχή αποτελεί πρωτοβουλία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, ενώ οι παραγγελίες γίνονται αρχικά μέσω του διαδικτύου, όπου οι καταναλωτές συμπληρώνοντας μια ηλεκτρονική φόρμα επιλέγουν τα προϊόντα που επιθυμούν να αγοράσουν, ωστόσο αγορές πραγματοποιούνται και κατά τη διάρκεια της διάθεσης, αμέσως μετά την εξυπηρέτηση των παραγγελιών.

Την Κυριακή τόσο τοπικοί παραγωγοί, όσο και παραγωγοί από άλλες περιοχές, έστησαν για ακόμη μια φορά την υπαίθρια «λαϊκή αγορά» τους, απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, στον χώρο όπου σταθμεύουν συνήθως τα τουριστικά λεωφορεία, διαθέτοντας αλεύρι, πατάτες, κρεμμύδια, φρούτα, μέλι αλλά και ήδη οικιακής χρήσης όπως χαρτικά. Για πρώτη φορά μάλιστα οι καταναλωτές μπορούσα να αγοράσουν και φρέσκα ψάρια, από τον τοπικό Αλιευτικό Συνεταιρισμό της Βιστωνίδας.

Οι τιμές των προϊόντων εκτιμάται πως κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν διαφέρουν καθόλου από τις τιμές που μπορεί κανείς να βρει στην αγορά.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ανάμεσα στα τρόφιμα που μπορούσε κανείς να αγοράσει περιλαμβάνονταν «ελαιόλαδο έξτρα παρθένο από τον αγροτικό ελαιουργικό συνεταιρισμό Μεσσηνίας, ελεγμένο και δοκιμασμένο, φέτα και κατσικίσιο τυρί Γρεβενών, χαρτικά, καθώς και αλεύρι από τον γνωστό μας αλευρόμυλο που μας προμήθευσε τις προηγούμενες φορές.

Αυτή την φορά θα έχουμε ψάρια Κεφάλια με 2,5€ το κιλό, ψαρεμένα μόλις την προηγουμένη ημέρα από το συνεταιρισμό Βιστωνίδας. Επίσης θα έχουμε πατάτες της περιοχής μας και φυσικά ρύζι Σερρών, μέλι περιοχής Ξάνθης και άλλα γνωστά και νέα προϊόντα.



Όλα τα προϊόντα είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, από τους παραγωγούς που συνεργαστήκαμε σε όλες τις διανομές».

Αναλυτικά τα προϊόντα που διανεμήθηκαν:

Τα προϊόντα με παραγγελία είναι:

- Εξαιρ. παρθένο ελαιόλαδο συσκ. 5Kg με 16€.

-Γραβιέρα Κρήτης με 11€ το κιλό.

-Τυρί φέτα Αγροτικού Συνεταιρισμού των Γρεβενών συσκ. 1Kg με 7€, 2Kg με 13€, 8Kg με 50€,

- Φέτα κατσικίσια δοχείο με άλμη συσκ. 1Kg με 7€, 2Kg με 13€, 8Kg με 50€,

- Ψάρια Κεφάλια Βιστωνίδας με 2,5€ το κιλό

- Χαρτί Υγείας συσκευασία 30 ρολών x 200 γρ. (συνολο 6Kg) με 12,5€

- Χαρτί κουζίνας 4 τεμ. των 450 γρ με 4€

- Χαρτοπετσέτες 1 πακέτο (660 τεμ) με 2,5€

Τα προϊόντα χωρίς παραγγελία είναι:

- Aλεύρι τύπου 70 σε συσκευασία 10 kg με 5,5€

- Aλεύρι τύπου 70 σε συσκευασία 25 kg με 12,5€

- Ολικής άλεσης σε συσκευασία 10 kg ΜΕ 7€

- Ολικής άλεσης σε συσκευασία 25 kg ΜΕ 17,5€

- Πορτοκάλια Mέρλιν από την Άρτα 0,60 ευρώ το κιλό

- Πορτοκάλια για χυμό 0,40 ευρώ το κιλό

- Λεμόνια ΒΙΟ 0,70 ευρώ το κιλό

- Μανταρίνια Κλιμεντίνες 0,70 ευρώ το κιλό

- Αχλάδια Κρουσταλία με 1,10 ευρώ το κιλό

- Ρύζι Σερρών κίτρινο, αναποφλοίωτο, Καρολίνα με 1€/kg σε συσκ. 2kg, 3kg, 5kg

- Κρεμμύδια Ξάνθης συσκευασία 5 kg με 2€ ( 0,40€ / kg )

- Ρεβίθια μεγαλόσπερμα Ξάνθης συσκευασία 2 kg με 5€ ( 2,5€ / kg )

- Φασόλια μέτρια Ξάνθης συσκευασία 2,5 kg με 5€ ( 2€ / kg )

- Φασόλια μεγάλα Ξάνθης συσκευασία 2 kg με 5€ ( 2,5€ / kg )

- Φασόλια μεγάλα Χρυσουπόλεως συσκευασία 3 kg με 8€ ( 2,65€ / kg )

- Φασόλια γίγαντες Καστοριάς με 3 ευρώ το κιλό

- Φάκες από τα Φάρσαλα συσκευασία 2 kg με 3€ ( 1,5€ / kg )

- Μέλι της περιοχής μας ανθόμελο 1 kg με 6 ευρώ

- Πατάτες 10Kg με 4 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κλέβουν» ξύλα για να ζεσταθούν


Χρησιμοποιώντας ως μεταφορικό μέσο ένα καροτσάκι από σούπερ μάρκετ τρεις άνδρες που έχουν εισέλθει σε περιγραφόμενο κτήμα παραπλεύρως του ποταμού Κοσύνθου στην Ξάνθη, αφαιρούν ξύλα και ξερά κλαδιά τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν ως καύσιμη ύλη για να ζεσταθούν.

Πρόκειται για τρεις αθίγγανους, δύο νεαροί και ένας μέσης ηλικίας άνδρας, οι οποίοι το πρωί της Κυριακής και χωρίς να κρύβονται προχωρούσαν στην αφαίρεση ξύλων, αλλά και ξερών κλαδιών από δέντρα που βρίσκονται εντός περιφραγμένου οικοπέδου στις παρυφές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Οι δύο νεαροί, φαίνεται να «κρατούν τσίλιες», δείχνοντας ωστόσο να το διασκεδάζουν, ενώ ο άλλος άνδρας προχωρά στην κοπή ξύλων και κλαδιών.

Περαστικοί που αντικρίζουν το θέαμα δεν δείχνουν να αντιδρούν, μιας και δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, ενώ φαίνεται πως δείχνουν ανοχή καθώς είναι προφανές πως οι όποιες ενέργειες αποσκοπούν απλώς στη εξασφάλιση πόρων θέρμανσης κάποιων κατοίκων της περιοχής. Κάποιοι σταματούν και συνομιλούν με τους τρεις άνδρες, ρωτώντας τους γιατί το κάνουν.

Δυστυχώς αντίστοιχες εικόνες αντικρίζει κανείς σε καθημερινή σχεδόν βάση, με τις «επιδρομές» σε περιοχές με δένδρα, ξερά κλαδιά ή ξύλα – ακόμη και από εγκαταλελειμμένα σπίτια – να αποτελούν ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση, καταδεικνύοντας με τον πλέον προφανή τρόπο την ένδεια μερίδα του πληθυσμού που αναζητά αγωνιωδώς τρόπους θέρμανσης.

Πριν από έναν χρόνο άλλωστε, τέτοια εποχή, και ενώ το κρύο άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του, είχαν καταγραφεί αντίστοιχες «επιδρομές» ακόμη και στο Λιμνίο της Ξάνθης, όπου δένδρα άρχισαν να εξαφανίζονται και να μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη.



Διαβάστε περισσότερα...

Του έταξε δουλειά στη Γερμανία και του έκλεψε 210 €


Μία απάτη σε βάρος 42χρονου αποκαλύφθηκε, ύστερα από έρευνες του αστυνομικού τμήματος Θάσου της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας.

Ο 42χρονος, μετά από σχετική αγγελία σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης για προσφορά εργασίας στη Γερμανία, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το δράστη, ο οποίος, προφασιζόμενος ιδιοκτήτη επιχείρησης, τον εξαπάτησε, πείθοντάς τον να καταθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 210 ευρώ, για έκδοση εισιτηρίων μετάβασης στον τόπο εργασίας.

Σημειώνεται ότι ο 55χρονος έχει απασχολήσει επανειλημμένα τις αστυνομικές αρχές για το ίδιο αδίκημα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του 55χρονου, θα αποσταλεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" η Μαριέτα Ριάλδη


Έφυγε από τη ζωή μία σημαντική προσωπικότητα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, η ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Μαριέτα Ριάλδη, σε ηλικία 72 ετών.

Γεννημένη το 1941, η Μαριέτα Ριάλδη φοίτησε στη Σχολή Σταυράκου και στη Δραματική Σχολή Ιωαννίδη και συνεργάστηκε στα πρώτα χρόνια των σπουδών της με τον Δημήτρη Κολλάτο στο Πειραματικό θέατρο Τσέπης. Το 1963 ίδρυσε το Πειραματικό θέατρο που αποτέλεσε ένα μεγάλο «άνοιγμα» για όλες τις νέες θεατρικές δυνάμεις, δίνοντας παράλληλα «στέγη» στο νεοελληνικό έργο που τον καιρό εκείνο ήταν παραγκωνισμένο.

Σκηνοθέτησε για τουλάχιστον 40 χρόνια (1963- 2003) ένα πολυσύνθετο ρεπερτόριο, ανεβάζοντας μεταξύ άλλων και πολλά πρωτοποριακά έργα που έγραψε η ίδια. Από το θέατρό της πέρασαν πολλές προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Εκεί, παρουσιάστηκαν και οι πρώτες παραστάσεις με πειραματική φόρμα στον λόγο και την εικαστική παρουσίαση.



Από τα πολυάριθμα έργα στα οποία πρωταγωνίστησε ήταν μεταξύ άλλων: «Μύγες» του Σαρτρ, «Δεσποινίς Τζούλια» και «Χορός Θανάτου» του Στρίντμπεργκ, «Δον Κιχώτης» του Μποστ σε συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη, «Άμλετ» του Σαίξπηρ, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, «Βρικόλακες» και «Εντα Γκάμπλερ» του Ιψεν κ.α. Το 2002 σκηνοθέτησε και έπαιξε στο Πειραματικό θέατρο Πόλης την πολιτική σάτιρα που φέρει την υπογραφή της, με τίτλο «Η Ελλάδα μετακομίζει». Αυτή ήταν και η τελευταία της εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι.

Ως σκηνοθέτης ανέβασε τα περισσότερα έργα που παρουσιάστηκαν στο Πειραματικό θέατρο, ενώ σκηνοθέτησε και το έργο της Αγγλίδας Κάριλ Τσέρτσιλ «Πετυχημένες Γυναίκες» για λογαριασμό του Εθνικού θεάτρου το 1983.

Σε ό,τι αφορά το συγγραφικό της έργο η Μαριέτα Ριάλδη έγραψε έργα μεγάλης απήχησης όπως τα «Ουστ», «Γυρισμός», «Καφέ Σαντάν», «ΣΚ» και τους «Άστεγους» που ανέβηκε το 1997 στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου.

Ιδιαίτερο ήταν και το ενδιαφέρον που έδειξε η Μαριέτα Ριάλδη σε όλη τη σταδιοδρομία της για να προβάλει νέους συγγραφείς. Τιμήθηκε γι' αυτό με ειδικό βραβείο από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ακόμη, έλαβε το Αργυρό Μετάλλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων (1965) και το Έπαθλο του φεστιβάλ στο Νανσί για την παράσταση του έργου της «Ο Γυρισμός».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης


Από τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, όπου έβοσκε γιδοπρόβατα, και συγκεκριμένα την Κανδήλα, βρέθηκε στο λιμάνι της Μελβούρνης, ύστερα από ένα ταξίδι που του φαινόταν ατελείωτο, κρατώντας πάντα την γκλίτσα στο χέρι. Ήταν μόλις 14 ετών, πάμπτωχος και χρεωμένος για τα ναύλα, τα οποία στοίχισαν 200 λίρες. Σήμερα ο Διονύσης Μακρής είναι ιδιοκτήτης του Cyclo Fans, ενός εργοστασίου που παράγει συστήματα εξαερισμού, τα οποία έχει τελειοποιήσει και διατίθενται στην Αυστραλία αλλά και στις αγορές της Ασίας. «Μέχρι τότε το μόνο που ήξερα ήταν τα βουνά του χωριού μου, τα γίδια και τα πρόβατα που έβοσκα, έχοντας πάντα την γκλίτσα μου συντροφιά. Για αυτό την έφερα μαζί μου. Να μου θυμίζει ποιος είμαι και από που ξεκίνησα. Να με δένει με τα χώματα του χωριού μου που γνώριζε και εκείνη τόσο καλά και να παίρνω δύναμη από ένα δέσιμο που στην πραγματικότητα δεν με άφησε ποτέ» λέει ο κ. Μακρής στον «Νέο Κόσμο», όπου παρουσιάζει το πορτρέτο ενός ακόμη αυτοδημιούργητου ομογενούς. Προτού αποκτήσει αυτό το εργοστάσιο τα έκανε όλα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφαγε σάντουιτς 8.000 θερμίδων


Ζυγίζει 2,5 κιλά και το… κατάφερε σε 36 λεπτά.

Ο 26χρονος James Brettell έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να… αποτελειώσει ένα γιγαντιαίο σάντουιτς 8.000 θερμίδων.

Το υπερ-παχυντικό σάντουιτς-πολυκατοικία σερβίρεται στο κατάστημα Mangetout Bistro που βρίσκεται στην περιοχή Southend-on-Sea του Έσσεξ στην Αγγλία και συνοδεύεται από μια τεράστια μερίδα τηγανητές πατάτες και σαλάτα λάχανο.

Ο νεαρός άντρας αποφάσισε να… αναμετρηθεί με το γιγαντιαίο σάντουιτς και κατάφερε να το φάει όλο, μαζί με τα συνοδευτικά μέσα σε 36 λεπτά!



Πριν από αυτόν είχαν προσπαθήσει, χωρίς καμία επιτυχία, να το καταναλώσουν ακόμη 116 άνθρωποι, μέσα στο χρονικό περιθώριο των 45 λεπτών που έδινε το κατάστημα.



Μαζί με την αυξημένη… χοληστερίνη, ο James κέρδισε και 116 λίρες, και ένα «Gigantwich» μπλουζάκι.



Και για όσους αναρωτιέστε για τη συνταγή, το «Gigantwich», όπως αναφέρει η Daily Mail περιέχει: λουκάνικο, μπέικον, ζαμπόν, μοσχάρι, γαλοπούλα, αρνί, μπιφτέκι, γουρουνόπουλο, διαφόρων ειδών τυριά, γέμιση, ομελέτα, ντομάτες, αγγούρι, σαλάτες, μαγιονέζα, BBQ σως, μουστάρδα και δαχτυλίδια κρεμμυδιού.

Όλα αυτά μπαίνουν ανάμεσα από έξι φέτες ψωμί. Το βάρος του φτάνει τα 2,5 κιλά!




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...