Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Διατροφή και εγκεφαλικά επεισόδια



Ποιες τροφές ευθύνονται και ποιες λειτουργούν προστατευτικά;

Έλλειψη γνώσης των πέντε βασικών συμπτωμάτων του εγκεφαλικού, που συνιστά 1η αιτία αναπηρίας και τρίτη αιτία θανάτου στο βιομηχανικό κόσμο διαπιστώνει μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τα Εγκεφαλικά.

Η άγνοια μάλιστα των συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερη στις ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών), τα άτομα που έχουν επιβιώσει εγκεφαλικού επεισοδίου και οι άνδρες, είναι οι κατηγορίες του πληθυσμού που κατά κανόνα καλούν για βοήθεια όταν είναι πια αργά. Άγνοια των βασικών συμπτωμάτων παρουσιάζουν επίσης τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Στη μεγάλη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) της Ατλάντα, η συντριπτική πλειοψηφία (93%) των ερωτηθέντων φάνηκε να αναγνωρίζει μόνο ένα από τα βασικά προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού, την ξαφνική αδυναμία και το μούδιασμα στη μια πλευρά του σώματος (πρόσωπο, χέρι, πόδι). Δεν ίσχυσε όμως το ίδιο με τα υπόλοιπα τέσσερα συμπτώματα. Mόλις ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες γνώριζε και τα υπόλοιπα τέσσερα βασικά προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού, που πρέπει να κάνουν κάποιον να αναζητήσει άμεσα βοήθεια, και τα οποία είναι:

ο έντονος πονοκέφαλος

η ξαφνική διαταραχή της όρασης στο ένα ή στα δύο μάτια
η σύγχυση, ο αποπροσανατολισμός και η δυσκολία στην ομιλία
η ξαφνική ζάλη, η απώλεια της ισορροπίας, η έλλειψη συντονισμού κινήσεων κι η δυσκολία στο περπάτημα

Η δράση της ενδοφλέβιας θρομβολυτικής θεραπείας που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις, μειώνεται εκθετικά με το χρόνο και το καλύτερο είναι να χορηγείται εντός 60 λεπτών από την έναρξη του επεισοδίου (εντός της λεγόμενης «χρυσής ώρας»). Ποσοστό 70% των ασθενών φτάνουν όμως στο νοσοκομείο μετά τη μία, «χρυσή» ώρα.

Υποδιάγνωση

Ωστόσο, πολλοί ασθενείς, αν και φτάνουν εγκαίρως στο νοσοκομείο, δεν λαμβάνουν αμέσως την αγωγή. Γιατί; Μελέτη του Πανεπιστημίου Γουέην διαπίστωσε τραγική υποδιάγνωση των εγκεφαλικών επεισοδίων κυρίως σε νεαρούς ασθενείς από τους γιατρούς στα επείγοντα περιστατικά. Στο πλαίσιο της μελέτης υποδιάγνωση εγκεφαλικού διαπιστώθηκε:

σε έναν 18χρονο που ένιωθε μούδιασμα στην αριστερή του πλευρά, αλλά θεωρήθηκε ότι είχε πάθει δηλητηρίαση από αλκοόλ
σε μια 37χρονη που παρουσίαζε δυσκολία στην ομιλία και διαγνώστηκε με παραλήρημα
σε μια 48χρονη που έφτασε στο νοσοκομείο παραπονούμενη για θολή όραση και δυσκολία στο περπάτημα και στο συντονισμό των μυών, αλλά οι γιατροί της είπαν ότι έπασχε από διαταραχή του έσω-ωτός.

Σχολιάζοντας τα ευρήματά τους, οι ερευνητές τόνισαν ότι οι γενικοί γιατροί είναι προφανώς λιγότερο εξοικειωμένοι με την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων σε νέους ασθενείς, κάτω των 50 ετών, και πρότειναν πιο προσεκτική εξέταση των νέων ασθενών που προσκομίζονται στα εξωτερικά ιατρεία με συμπτώματα όπως ίλιγγο ή ναυτία. Ομοίως, οι ασθενείς με συμπτώματα που θυμίζουν εγκεφαλικό, ακόμη κι αν είναι πολύ μικροί σε ηλικία, πρέπει να κατευθύνονται άμεσα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε λεπτό που η βλάβη στην ροή της κυκλοφορίας μένει χωρίς επιδιόρθωση, παθαίνουν δύο εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα. Σαράντα οκτώ ή εβδομήντα δύο ώρες μετά το επεισόδιο, οι δυνατότητες παρέμβασης των γιατρών είναι πια ελάχιστες.

Τα ταχυφαγεία «στο απόσπασμα»

Δεκάδες έρευνες το τελευταίο διάστημα συσχετίζουν τον αριθμό των φαστ φουντ σε μια γειτονιά με τα προβλήματα υγείας των κατοίκων. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο ίδιο συνέδριο διαπίστωσαν ότι στις περιοχές με πολλά εστιατόρια γρήγορου, έτοιμου φαγητού υπήρχαν στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και πρότειναν ειδικά προγράμματα πρόληψης ως αντίβαρο στο άνοιγμα πολλών τέτοιων επιχειρήσεων σε έναν τόπο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν πως όσοι κατοικούν σε περιοχές με πολλά ταχυφαγεία είχαν 13% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού επεισοδίου. Με διαφορετικούς όρους, υπολογίζεται ότι κάθε φαστφουντάδικο που ανοίγει σε μια περιοχή αυξάνει το σχετικό κίνδυνο των κατοίκων κατά 1%.

«Πρέπει να υπάρξει στόχευση στις κοινωνίες όπου υπάρχουν πολλά τέτοια καταστήματα σαν μέρη όπου μπορούμε να παρέμβουμε και να βελτιώσουμε την υγεία των κατοίκων», τόνισε ο επικεφαλής της επιδημιολογικής μελέτης, καθηγητής νευρολογίας και επιδημιολογίας κ. Λιούις Μόργκενστερν. «Είναι απλά η κατανάλωση ανθυγιεινών γευμάτων, η έλλειψη πιο υγιεινών επιλογών ή κάτι άλλο που υπάρχει σε αυτές τις γειτονιές και έχει να κάνει με την κακή υγεία των κατοίκων;», σημείωσε ο ίδιος δίνοντας το στίγμα για περισσότερες τέτοιες μελέτες.

Η θετική δράση του τσαγιού και του καφέ.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες (UCLA) θέλησαν να εξετάσουν το κατά πόσο η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού στους ανθρώπους, κάτι που έχει ήδη διαπιστωθεί από δεκάδες έρευνες σε ζώα.

Αναλύοντας δέκα μελέτες από διάφορες περιοχές του κόσμου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καταναλώνοντας τρία ποτήρια τσάι την ημέρα κάποιος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνό του να πάθει εγκεφαλικό κατά 21% και πρότειναν καθημερινή κατανάλωση πράσινου ή μαύρου τσαγιού για την πρόληψη των ισχαιμικών επεισοδίων.

Όσο για τον καφέ, ενώ η δράση του στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι διαπιστωμένη, η τυχόν προστατευτική του δράση εναντίον του εγκεφαλικού δεν ήταν γνωστή. Μελέτη του ίδιου Πανεπιστημίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερα φλιτζάνια καφέ καταναλώνει ένας ενήλικας, τόσο μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού διατρέχει.

Οι κυλιόμενες βάρδιες

Ένα νέο παράγοντα κινδύνου για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια παρουσίασαν στο συνέδριο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι εναλλασσόμενες βάρδιες που διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό των ατόμων, και που μέχρι σήμερα είχαν συνδεθεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, λόγω της έκκρισης της ουσίας κατεχολαμίνης στον οργανισμό, συσχετίστηκαν πλέον και με τα εγκεφαλικά.

Η μελέτη, σε δείγμα 80.180 ατόμων, οδήγησε στη διαπίστωση ότι κάθε πενταετία δουλειάς σε βάρδιες, αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό επεισόδιο κατά 4%. Οι επιστήμονες που παρουσίασαν τη μελέτη, επεσήμαναν ωστόσο ότι περισσότερη έρευνα είναι αναγκαία προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα και να μελετηθούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί του συγκεκριμένου παράγοντα κινδύνου.

Το τεστ

Mε την αρτηριακή υπέρταση να αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση εγκεφαλικού, ένα τεστ στο δικτυακό τόπο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας μπορεί να σας δείξει πόσο επικίνδυνη είναι η πίεσή σας και να σας προτείνει τρόπους για να τη ρυθμίσετε.

Ακολουθώντας βήμα-βήμα τις οδηγίες μπορείτε να κατανοήσετε αν απειλείστε από την αρτηριακή υπέρταση και να διαβάσετε οδηγίες για να περιορίσετε αυτόν τον κίνδυνο.

Ξεκινήστε κάνοντας κλικ στο start.

Eισάγετε στα ειδικά πεδία φύλο, ηλικία, ύψος και βάρος.
Σημειώστε στα κουτάκια τη συστολική και τη διαστολική σας πίεση.
Το σύστημα επεξεργάζεται τα δεδομένα, εκτιμά τον κίνδυνό σας και προτείνει κατά περίπτωση τρόπους για τον περιορισμό του (π.χ. απώλεια βάρους, μείωση κατανάλωσης αλατιού, άσκηση, υγιεινή διατροφή, μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ).
Επιλέγοντας καθεμιά από τις προτεινόμενες αλλαγές τρόπου ζωής που μπορούν να μειώσουν τις συνέπειες της αρτηριακής υπέρτασης το σύστημα επίσης «επιστρέφει» μια εκτίμηση της μείωσης του κινδύνου που μπορεί να επέλθει αν την υιοθετήσετε.

Σημείωση: Το σύστημα δίνει στον κάθε επισκέπτη μια γενική εικόνα για τον κίνδυνο που διατρέχει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά μια επίσκεψη στο γιατρό και μια ιατρική εκτίμηση της κατάστασης. Ο κίνδυνος που κάθε φορά περιγράφεται δεν είναι απόλυτος, αλλά σύμφωνος με την ηλικία, το φύλο και την αρτηριακή πίεση που έχει δηλωθεί.

Ένα τέτοιο τεστ δεν μπορεί άλλωστε να λάβει υπ’ όψιν τη συνολική κατάσταση της υγείας, το ιατρικό ιστορικό και τα στοιχεία που έχει κληρονομήσει κάποιος από την οικογένειά του.

Γι’ αυτό και τα αποτελέσματά του δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικά π.χ. για έναν άνθρωπο που έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες της υπέρτασης υπό τη μορφή μιας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποτοξίνωση, έχει τελικά νόημα;



Περιορίστε τη συσσώρευση των τοξινών στον οργανισμό σας.

Πόσες φορές έχετε ακούσει ή έχετε μπει στη διαδικασία να ακολουθήσετε δίαιτες που υποτίθεται ότι απομακρύνουν τις ανεπιθύμητες τοξίνες από τον οργανισμό, «από - τοξινώνοντάς τον»;

Δίαιτες μονοφαγικές όπως για παράδειγμα της λαχανόσουπας ή στερητικές δίαιτες που σας υποχρεώνουν να τρώτε το ίδιο τρόφιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ και υπόσχονται αποβολή των τοξινών, γρήγορη απώλεια βάρους και θεαματικά αποτελέσματα.

Όσο και αν θα θέλαμε να ισχύει, ο οργανισμός μας δεν αποβάλλει έτσι εύκολα τις τοξίνες. Δυστυχώς ή ευτυχώς μια τέτοια «μαγική» δίαιτα δεν μπορεί να αναιρέσει τις διατροφικές «αμαρτίες» ενός ολόκληρου χρόνου.

Η πραγματικότητα

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι περισσότερο ένας μύθος του μάρκετινγκ, παρά μια υγιεινή διατροφική επιλογή, όπως προβάλλονται. Γιατί;

Οι περισσότερες οδηγούν σε μια ταχεία απώλεια βάρους χωρίς όμως να καλύπτουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και φυσικά δεν αποτοξινώνουν τον οργανισμό.

Μπορεί δε να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία όταν εφαρμόζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα από παιδιά ή εφήβους.

Συχνά συμπτώματά τους είναι η ατονία, οι κεφαλαλγίες, η κόπωση και η αδυναμία να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργασίας μας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα συμπτώματα μας οδηγούν στην υπερφαγία για… «να πάρουμε δύναμη».

Η απώλεια βάρους εάν αυτή τελικά επιτευχθεί δεν είναι συντηρήσιμη επειδή δεν βασίζεται στην διατροφική εκπαίδευση και την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα και συνήθως παρατηρείται η επανάκτηση του βάρους.

Η λύση


Η καλύτερη αποτοξίνωση για τον οργανισμό είναι και θα παραμείνει πάντα η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, στα πολλά φρούτα και λαχανικά, στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού και στην αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών, μας βοηθά να περιορίσουμε τη συσσώρευση των τοξινών στον οργανισμό μας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως η διατροφή που κάνετε σας γερνάει;



Αλλάξτε συνήθειες!

Αν τελευταία κοιτάζοντας το εαυτό σας στον καθρέφτη το πρωί, σκέφτεστε ότι έχετε αρχίσει να γερνάτε, τότε ίσως να πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο ψυγείο, τα ντουλάπια της κουζίνας, και το τραπέζι σας και όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, να αναζητήσετε εκεί τους ενόχους.

Η γήρανση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση. Κακής ποιότητας τρόφιμα, όπως τα τρανς λιπαρά, προκαλεί φλεγμονή άρα μια κακής ποιότητας διατροφή, μπορεί να σας κάνει να δείχνετε μεγαλύτεροι. Μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων στη διατροφή μας για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή των λεγόμενων τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης.

Αυτά συνδέονται με μια σειρά από ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, αλλά μπορούν επίσης να βλάψουν το κολλαγόνο και τις ίνες του δέρματος.

Παραδείγματα τροφίμων που θα πρέπει να περιορίσουν, όσοι θέλουν να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο νέοι, μέσα και έξω:

Τηγανητά. Οτιδήποτε είναι βαθιά τηγανισμένο σε λάδι, είναι «φορτωμένο» με τρανς λιπαρά, που συμβάλλουν στη διαδικασία της φλεγμονής.

Γλυκά. Είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και φυσικά είναι γεμάτα ζάχαρη, η οποία επίσης συνδέεται με τη φλεγμονή.
Επεξεργασμένα κρέατα. Είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα, τα οποία συμβάλλουν στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Μη άπαχο κόκκινο κρέας. Το κρέας θα πρέπει να είναι να άπαχο για την ελαχιστοποιηθεί η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι μεγάλοι παραγωγοί της φλεγμονής. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία προτείνει τα κορεσμένα λίπη από όλες τις πηγές να αποτελούν λιγότερο από 7% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας.

Αλκοόλ. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ποσότητες [ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ( π.χ. 1 ποτήρι κρασί) και δύο για τους άνδρες] μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Μεγαλύτερες ποσότητες όμως, μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και ασθενειών, όπως η κίρρωση του ήπατος και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Το να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας, μέσα και έξω, και υπάρχουν θρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν την επιδερμίδα και τη συνολική εμφάνιση του δέρματός σας. Δεδομένου ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα σας και είναι εκτεθειμένο σε καθημερινή στοιχεία όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ελεύθερες ρίζες, ο καπνός, και άλλες τοξίνες, θα πρέπει να προσπαθήσετε περισσότερο και να τρώτε καλύτερα για να φροντίσετε για αυτό.

Ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα που αποτελούν βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, και είναι παραδείγματα τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνουμε όλο και περισσότερο.

Σταυρανθή λαχανικά: Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών παρέχουν αποτελεσματική βοήθεια στο σώμα για την καταπολέμηση των τοξινών και του καρκίνου. Έχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, τα οποία παρέχουν ενέργεια και διατηρούν το δέρμα υγιές. Τρώγοντάς τα ωμά ή ελαφρώς ψημένα, οι προστατευτικές τους ιδιότητες είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές.

Ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η ρέγκα, ο τόνος, η πέστροφα και ο σολομός. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα παρέχουν μεταβολίτες που είναι ζωτικής σημασίας για τη δομή της μεμβράνης, τις λειτουργίες των κυττάρων, και τη διατήρηση της στεγανότητας των φραγμών του δέρματος. Καλές πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων αποτελούν επίσης το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και οι ξηροί καρποί.

Προϊόντα ολικής αλέσεως: Μελέτες έχουν δείξει ότι δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και η κινόα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής. Έχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη,) οι οποίες είναι σημαντικές για το δέρμα.

Φασόλια: Τα φασόλια συνιστούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία πιστεύεται ότι μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Περιέχει κάλιο, το οποίο καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, αποτρέπουν τη γήρανση του δέρματος. Τέλος, είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, καθώς και σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν το σώμα σας να προστατευθεί από τις ελεύθερες ρίζες, και συμβάλλει στο να διατηρηθούν τα όργανα και οι ιστοί σας υγιείς.

Μούρα: Όλα τα μαύρα και μπλε μούρα, όπως βατόμουρα, η μαύρη κορινθιακή σταφίδα και τα μαύρα σταφύλια, περιέχουν αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) που είναι γνωστό ότι προστατεύουν τον οργανισμό από τη φθορά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση.

Νερό: Τα υγρά σας βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι, καθώς και να αποβάλλετε τις τοξίνες από το σώμα σας. Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 7 ποτήρια υγρών την ημέρα και βάλτε ως στόχο σας να κάνετε το νερό το κύριο ποτό σας.

Οι παραπάνω επιλογές τροφίμων θα βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τις βλάβες που προκαλούνται από τη γήρανση. Βάλτε τα στο ημερήσιο και εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής σας. Θα εξασφαλίσετε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες, που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των σχετιζόμενων με την ηλικία ασθενειών του σώματός σας και αποτελούν πηγές αντιγήρανσης. Ξεκινήστε σήμερα!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι θετικές επιδράσεις της σόγιας στον οργανισμό



Έχει ευεργετικές ιδιότητες.

Η σόγια είναι ένα από τα πρώτα λειτουργικά τρόφιμα. Eίναι πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων (ω3 και ω6) λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, φυτοχημικών, βιταμινών και μετάλλων. Οι ευεργετικές της ιδιότητες στην υγεία αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις πρωτεΐνες και τις ισοφλαβόνες που περιέχει.

Υπάρχουν πολλά αποτελέσματα ερευνών που αποδεικνύουν τη σημασία της σόγιας στην ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, κυρίως λόγω ευνοϊκής επίδρασης στα λιπίδια του αίματος. Σε επιδημιολογικές μελέτες η κατανάλωση σόγιας και παραγώγων της σχετίζεται με τη μείωση της ολικής και της LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της HDL χοληστερόλης.

Η αυξημένη περιεκτικότητα της σόγιας και των παραγώγων της σε ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα) εξηγεί το ενδιαφέρον που έχει για την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα φυτοοιστρογόνα έχουν δράση αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντιμιτωτική και αντιαγγειογενετική.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αποδεικνύουν μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του μαστού σε άτομα ασιατικής καταγωγής τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων που βασίζονται στη σόγια. Οι μεταναλύσεις μελετών δείχνουν μείωση μέχρι και 14% του κινδύνου εμφάνισης Ca μαστού στα άτομα που έχουν υψηλή πρόσληψη σόγιας. Τα σημαντικότερα αποτελέσματα αφορούν προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και φαίνεται ότι έχει σημασία η κατανάλωση σόγιας σε νεαρές ηλικίες.

Υπάρχουν επίσης μεταναλύσεις μελετών όπου τα άτομα με αυξημένη κατανάλωση σόγιας έχουν μέχρι και 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ενδομητρίου και 48% μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών έναντι των ατόμων που δεν καταναλώνουν σόγια.

Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, εκτός από τα ευνοϊκά επιδημιολογικά δεδομένα, οι μεταναλύσεις δείχνουν μέχρι και 30% μείωση του κινδύνου για τα άτομα με υψηλή πρόσληψη σόγιας.

Τα φυτοοιστρογόνα έχουν ευνοϊκή επίδραση στην οστική μάζα, μειώνοντας την οστική απορρόφηση και αυξάνοντας την οστική παραγωγή. Όπως φαίνεται, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, περίπου το 1/3 των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών χρησιμοποιούν συμπληρώματα σόγιας ή τρόφιμα που περιέχουν σόγια. Από τις μεταναλύσεις μελετών, η χορήγηση ισοφλαβονών μειώνει κατά 34% τις εξάψεις, ανάλογα βέβαια με τη δόση τους και κυρίως στα άτομα που έχουν πάνω από 4 επεισόδια εξάψεων τη μέρα και κατανέμουν την πρόσληψή τους σε διαφορετικά γεύματα.

Ένας τομέας όπου παρατηρούνται σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες είναι οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου. Από μελέτες σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε άτομα άνω των 60ετών, φαίνεται ότι η χορήγηση σόγιας βελτιώνει τη μνήμη και τη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού και ιδίως σε άτομα σε αρχικά στάδια άνοιας.

Η παχυσαρκία είναι η επιδημία της εποχής μας. Η πρωτεΐνη της σόγιας έχει ευνοϊκή επίδραση στην πρόληψη της παχυσαρκίας μέσω πολλών μηχανισμών, όπως είναι η αύξηση του μεταβολισμού και της θερμογένεσης, η παράταση μεταγευματικών μηχανισμών που διατηρούν χαμηλό το επίπεδο της όρεξης, η δράση στο λιποκύτταρο και η αύξηση του κορεσμού.

Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα που απαντώνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο αίμα των παχύσαρκων ατόμων να ενεργοποιούν τα μακροφάγα συμβάλλοντας στη δημιουργία της ήπιας φλεγμονής. Η σόγια περιέχει συστατικά τα οποία μπορεί να αποτρέψουν την ενεργοποίηση των μακροφάγων, άρα να αποτρέψουν την εκδήλωση της ήπιας φλεγμονής.

Συγκεκριμένα, όλα τα ελεύθερα λιπαρά οξέα (ΕΛΟ) με μήκος άνθρακα 12-18 αυξάνουν την έκφραση προφλεγμονοδών γονιδίων από τα μακροφάγα. Συνεπώς, τα ΕΛΟ συμβάλλουν στη δημιουργία ήπιας φλεγμονής.

Δεύτερον, η δραστικότητα των ΕΛΟ αυξάνεται όσο αυξάνεται το μήκος της αλυσίδας άνθρακα και δεν επηρεάζεται από το αν το ΕΛΟ είναι κεκορεσμένο ή μη. Τρίτον, τα πεπτίδια πρωτεινών σόγιας αναστέλλουν πλήρως την προφλεγμονώδη δράση των ΕΛΟ έναντι των μακροφάγων, άρα παρεμποδίζουν τη δημιουργία ήπιας φλεγμονής από τα ΕΛΟ.

Συμπερασματικά, η σόγια μέσω των πεπτιδίων που προέρχονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών της ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση παρεμποδίζοντας την αναίτια και βλαπτική διέγερση του ανοσολογικού συστήματος που προκαλείτε από τα ΕΛΟ. Τα δεδομένα μας στηρίζουν την άποψη ότι η σόγια πρέπει να θεωρείται ένα λειτουργικό τρόφιμο (functional food).

Η σόγια είναι ένα από τα πρώτα λειτουργικά τρόφιμα. Πάνω από 2.000 περίπου άρθρα που αφορούν τη σόγια δημοσιεύονται ετησίως. Η δράση της σόγιας στο καρδιαγγειακό σύστημα δεν αφορά μόνο την υπολιπιδαιμική της δράση.

Η σόγια φαίνεται ότι είναι ευεργετική για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την υγεία γενικότερα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη, πολυακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα και της χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη. Η σόγια και τα προϊόντα της έχουν θέση στα πλαίσια ενός υγιεινού καρδιοπροστατευτικού διαιτολογίου εκτοπίζοντας τρόφιμα πλούσια μεν σε πρωτεΐνη αλλά ταυτόχρονα και σε κορεσμένο λίπος.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπάσα φωνή… η ηγετική



Η χροιά της παίζει ρόλο στην πολιτική.

Οι ψηφοφόροι προτιμούν τους άντρες πολιτικούς με βαθιά φωνή, διότι την εκλαμβάνουν ως ένδειξη κυριαρχικής προσωπικότητας και ηγετικής ικανότητας, αναφέρουν καναδοί ερευνητές.

Οι ερευνητές αλλοίωσαν ηχογραφημένες ομιλίες αμερικανών προέδρων, ώστε να ακούγεται η φωνή τους άλλοτε πιο μπάσα και άλλοτε πιο ψιλή.

Στη συνέχεια,ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να ακούσουν τις φωνές και να βαθμολογήσουν τις ηγετικές ικανότητες, την ειλικρίνεια, την ευφυΐα, την κυριαρχική προσωπικότητα και την ελκυστικότητα του κάθε ομιλητή.

Τους ρώτησαν επίσης ποιες φωνές θα κέρδιζαν την ψήφο τους τόσο σε περίοδο ειρήνης, όσο και σε περίοδο πολέμου.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι εθελοντές διάλεξαν τις πιο μπάσες φωνές, γράφουν στην επιθεώρηση «Evolution and Human Behavior» οι ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας, Νευροεπιστήμης & Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στο Χάμιλτον του Οντάριο.

«Αντιμετωπίζουμε την χαμηλή χροιά φωνής ως ένδειξη κυριαρχίας, η οποία σχετίζεται με τις ηγετικές ικανότητες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Κάρα Τάιγκ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας του ανθρώπου, ήταν εξαιρετικά σημαντικό να εντοπίζονται οι ενδείξεις της καλής ηγεσίας, διότι οι ηγέτες κάθε κοινωνίας επηρέαζαν την ικανότητα των μελών της να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν. Το ίδιο ακριβώς φαίνεται ότι συμβαίνει και κατά τον 21ο αιώνα».

Η χροιά της φωνής θεωρείται ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία ή μη ενός υποψηφίου, αλλά η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει επιστημονικά την θεωρία ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν τους άντρες με βαθιά φωνή.

«Ο κόσμος νομίζει πως οι άντρες με βαθιά φωνή εκλέγονται περισσότερο επειδή η φωνή τους είναι πιο ελκυστική, αλλά η αλήθεια είναι πως τους επιλέγουμε επειδή μας δίνουν την εντύπωση πως θα είναι πιο δυνατοί ηγέτες», πρόσθεσε ο επιβλέπων της μελέτης δρ Ντέιβιντ Φάινμπεργκ, καθηγητής Ψυχολογίας στο ΜακΜάστερ.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Πίνουν καθημερινά αλκοόλ 800.000 Έλληνες



Λιγότεροι από τους μισούς γνωρίζουν ότι το αλκοόλ είναι εξαρτησιογόνος ουσία.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της 1η πανελλήνιας έρευνας γνώσης για το αλκοόλ, η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την έρευνα, 800.000 Έλληνες δηλώνουν ότι πίνουν αλκοόλ καθημερινά, με τους μισούς να αποδίδουν την έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωσή του σε αδυναμία χαρακτήρα, ενώ μόνο τρεις στους δέκα αναγνωρίζουν πως η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ είναι αλκοολισμός.

Επίσης, λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες γνωρίζουν ότι η αιθυλική αλκοόλη (αλκοόλ) είναι κλασική εξαρτησιογόνος ουσία (ναρκωτικό).

Το 84,7% των ατόμων μεταξύ 17 και 24 ετών είναι ενήμερα για το επιτρεπτό όριο αλκοόλ κατά την οδήγηση, ενώ το 20,4% όχι.

Το 30,25% δεν γνωρίζει αν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ παιδιά και έφηβοι και το 10% δεν γνωρίζει ότι οι έγκυες γυναίκες απαγορεύεται να καταναλώνουν οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ.

Η «1η πανελλήνια έρευνα γνώσης για το αλκοόλ» καταγράφει το επίπεδο γνώσης των Ελλήνων, τις πιθανές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης, καθώς και τις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα από την ΜΚΟ «ΝΗΦΑΛΙΟΙ-στην υγειά μας» και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Υπεύθυνη κατανάλωση. Υπεύθυνη ενημέρωση».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας το υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα αδέρφια με διαφορά ηλικίας γίνονται εξυπνότερα



Η απόσταση βελτιώνει τις επιδόσεις τoυς, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται αν υπάρχει ιδανική διαφορά ηλικίας για να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο παιδί. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame φαίνεται πως δίνουν την απάντηση, αφού σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν, τα αδέρφια που γεννιούνται με 2 ή περισσότερα χρόνια διαφορά, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Στόχος της έρευνας ήταν να προσδιορίσει τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος της χρονικής απόστασης των αδελφών στις σχολικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι συνέπειες της απόστασης της γέννησης μεταξύ αδελφών στην μετέπειτα ζωή τους και κυρίως την ακαδημαϊκή επίδοση τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αδέρφια που είχαν διαφορά από 2 χρόνια και πάνω και κυρίως ο μεγαλύτερος σε ηλικία, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, με υψηλότερες βαθμολογίες στην ανάγνωση και τα μαθηματικά, από τα παιδιά που γεννήθηκαν πιο κοντά χρονικά.

Αν θέλετε, λοιπόν, να κάνετε δεύτερο παιδάκι, μη βιαστείτε πολύ!


Διαβάστε περισσότερα...

«Εθιστείτε» στην κατανάλωση της σαλάτας



Αρκεί να αφήσετε στην άκρη τις λιπαρές ουσίες
.
Τα λαχανικά, όπως και τα φρούτα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε διαιτολογίου, που αφορά είτε το σωματικό μας βάρος είτε την προάσπιση της υγείας μας. Οι έρευνες για την θρεπτική τους αξία είναι αναρίθμητες, όπως και τα οφέλη τους για την υγεία μας. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών, με ιδιαίτερη έμφαση στα φρέσκα νωπά λαχανικά της εποχής.

Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας είναι απαραίτητη σε κάθε διατροφικό σχήμα, που έχει σαν στόχο την απώλεια βάρους ή και την βελτίωση της υγείας μας, μέσω της μείωσης της χοληστερόλης, της υπέρτασης, της ρύθμισης του σακχάρου, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και άλλων δεικτών της υγείας.

Βέβαια, τα οφέλη στην υγεία μας προέρχονται από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα λαχανικά της σαλάτας και όχι σε κάποια ντρέσινγκ ή σως που τις περισσότερες φορές συνοδεύουν τις έτοιμες σαλάτες.

Μία συνήθεια η οποία αποτελεί πλάνη, είναι η ποσότητα ελαιόλαδου που προσθέτουμε στην σαλάτα. Έχοντας πιθανότατα παρερμηνεύσει το μήνυμα για την ευεργετική δράση του ελαιολάδου, 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι όσο περισσότερο λάδι χρησιμοποιούν, τόσο το καλύτερο για την υγεία τους, αγνοώντας ότι πρόκειται για πηγή λίπους και άρα θερμίδων!

Συστήνεται να προσθέτουμε 1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο στην ατομική μερίδα σαλάτας, ώστε να ελέγχουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε.

Πολλές σαλάτες που σερβίρονται σε διάφορα εστιατόρια ή ταχυφαγεία ή μέσω delivery περιέχουν κάποια dressings τα οποία έχουν ως βάση την μαγιονέζα, το πλήρες γιαούρτι σε συνδυασμό με αρκετό λάδι και κάποια άλλα υλικά όπως παρμεζάνα, αλλαντικά π.χ. μπέικον, κρέμα γάλακτος κ.λπ.

Όλα τα ανωτέρω υλικά αυξάνουν την θερμιδική αξία της σαλάτας αλλά όχι απαραιτήτως και τη θρεπτική της αξία. Καταναλώνοντας δηλαδή, μία τέτοια πλούσια σαλάτα, ο αριθμός των θερμίδων που προσλαμβάνει κανείς είναι αυξημένος, ενώ η λήψη κορεσμένων λιπαρών και αλατιού επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας.

Οι σαλάτες αποτελούν ένα εύκολο και νόστιμο πλήρες γεύμα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν η θερμοκρασία είναι αυξημένη, προτείνονται εύπεπτα γεύματα μικρά σε μέγεθος αλλά πλούσια σε θρεπτική αξία με έμφαση το νερό, τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες και φυσικά τις βιταμίνες.

Η σαλάτα λαχανικών καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις και αποτελεί ιδανικό γεύμα. Αρκεί ο συνδυασμός των υλικών να είναι κατάλληλος, ώστε η συνολική θερμιδική αξία να είναι χαμηλή. Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών συμβάλλει αποδεδειγμένα στην καλή υγεία και φυσικά στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

Η παραδοσιακή ελληνική σαλάτα, που περιέχει ντομάτες, αγγούρι, κρεμμυδάκι, μυρωδικά (ρίγανη, μαϊντανό κ.λπ.), φέτα, ελιές, λίγο ελαιόλαδο και κριθαρένια παξιμάδια προσφέρει ένα κοκτέιλ βιταμινών, με πλούσια αντιοξειδωτική δράση και αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή μεσημεριανού.

Μία ακόμη υγιεινή σαλάτα είναι η παραδοσιακή ιταλική σαλάτα: σπανάκι, ρόκα, ελαιόλαδο, balsamico, ντοματίνια, καρύδι, κρουτόν και παρμεζάνα. Η ιταλική σαλάτα έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς.

Οι σαλάτες είναι νόστιμες και θρεπτικές, αρκεί να μην τις επιβαρύνουμε με λιπαρές σάλτσες και πλούσια σε θερμίδες συστατικά. Απολαύστε την γνήσια γεύση των λαχανικών και την ευεργετική τους δράση στην προάσπιση της υγείας, φροντίζοντας παράλληλα την διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλάτι με μέτρο!



Ούτε το πολύ αλλά ούτε και το λίγο κάνει καλό.

Οι έρευνες για το αλάτι και τα αντιφατικά τους συμπεράσματα πολλές φορές έχουν φέρει τους καταναλωτές που προσέχουν τη διατροφή τους σε δίλημμα. Τελικά ναι ή όχι στο αλάτι και σε ποια ποσότητα; Άλλη μία έρευνα διάρκειας δεκατεσσάρων ετών έρχεται να δώσει μία ενδιαφέρουσα διαπίστωση για το θέμα του αλατιού: σε μεγάλη αλλά και σε πολύ μικρή ποσότητα δεν ωφελεί, με άλλα λόγια, παν μέτρον άριστον.

Η νέα καναδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολύ αλάτι, αλλά και το πολύ λίγο, κάνει κακό στην καρδιά. Το κάθε τι με μέτρο είναι το μήνυμα της μελέτης, που θεωρεί ότι τα σχεδόν -ή ακόμα χειρότερα τα τελείως- ανάλατα φαγητά είναι όχι μόνο περιττά αλλά ίσως ακόμα και επιβλαβή για την υγεία.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακή πάθηση (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) σχετίζεται κυρίως με την αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αλλά επίσης -και αυτό είναι το παράδοξο- με την πολύ μικρή κατανάλωσή του, ενώ ο μικρότερος κίνδυνος υπάρχει για όσους κάνουν κατανάλωση του αλατιού με μέτρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η μέση ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τα δύο γραμμάρια νατρίου (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι περίπου πέντε γραμμάρια και περιέχει 2,3 γραμμάρια νατρίου).

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που αφορούσε περίπου 30.000 άτομα και είχε διάρκεια τεσσάρων ετών, ο μικρότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος καταγράφηκε όταν η ημερήσια κατανάλωση κυμαινόταν μεταξύ των τεσσάρων και των έξι γραμμαρίων νατρίου. Όσοι κατανάλωναν πάνω από οκτώ γραμμάρια νατρίου, ήταν 50% έως 70% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Όσοι κατανάλωναν δύο έως τρία γραμμάρια καθημερινά, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος ή θανάτου, αλλά σε σαφώς μικρότερο ποσοστό (20%).

Συνηγορώντας με τα νέα ευρήματα, ο δρ Γιαν Στέσεν του πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο, δήλωσε ότι σύμφωνα και με τις δικές του έρευνες η μείωση της κατανάλωσης του αλατιού (μέχρι το ενάμισι γραμμάριο νατρίου) τη μέρα μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, ακόμα και να αποβεί θανατηφόρα. Οι επιστήμονες πάντως διευκρίνισαν ότι η ιδανική ποσότητα αλατιού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, αν π.χ. έχει ήδη καρδιαγγειακό πρόβλημα ή διαβήτη, τότε πρέπει να τρώει σαφώς λιγότερο.

Η μείωση του αλατιού, ιδίως σε όσους έχουν υψηλή πίεση αίματος, προκαλεί την πτώση της.Όμως μία άλλη πρόσφατη έρευνα (μετα-ανάλυση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση του αλατιού στο γενικό πληθυσμό -δηλαδή και στους υγιείς- δεν θα είχε κάποιο ορατό όφελος για τη γενικότερη υγεία τους. Νέες μεγάλες κλινικές δοκιμές μπορεί να διαφωτίσουν περαιτέρω το επίμαχο ζήτημα στο μέλλον.

Η υψηλή πίεση (υπέρταση) αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες εγκεφαλικού, εμφράγματος και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, προκαλώντας περισσότερους από 17 εκατ. θανάτους ετησίως στον κόσμο.


Διαβάστε περισσότερα...

Δώρα που αξίζουν πολλά και κοστίζουν λίγα



Χριστουγεννιάτικο παζάρι την Κυριακή.

Δώρα, λαχειοφόρο αγορά, φαγητό, μουσική αλλά και βόλτα με τα άλογα περιμένουν όλους όσοι βρεθούν την Κυριακή στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Θεραπευτικού Συνδέσμου Ιππασίας.

Το παζάρι διοργανώνεται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, στο Γουδί, Π. Κανελλοπούλου 10.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής του Συνδέσμου και, όπως αναφέρεται στην αφίσα του παζαριού «Η ιππασία είναι διασκέδαση αλλά αν οι ικανότητες που αποκτώνται κάνουν τη ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες πιο εύκολη και πιο ενδιαφέρουσα, τότε γίνεται έργο ζωής».

Για περισσότερες πληροφορίες πληκτρολογήστεwww.trag.gr ή τηλεφωνήστε στο 210 7488566 .




Διαβάστε περισσότερα...

Παραλύει κάθε φορά που χτυπά το κινητό της



Η νεαρή κοπέλα πάσχει από καταπληξία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν τις εκπλήξεις, κάτι που δεν ισχύει όμως για την 26χρονη Caitlin Wallace, της οποίας ο οργανισμός καταρρέει κάθε φορά που της συμβαίνει κάτι αναπάντεχο.

Η νεαρή γυναίκα πάσχει από καταπληξία με αποτέλεσμα κάθε συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή να προκαλεί αδυναμία στους μυς της. Αυτό άλλοτε σημαίνει χαλάρωση των μυών του προσώπου και άλλοτε αδυναμία στα γόνατα, με αποτέλεσμα να καταρρέει.

Καταπληξία είναι η ιατρική, παθολογική κατάσταση που προκύπτει από την αδυναμία της καρδιάς να εξασφαλίσει επαρκή ροή αίματος και οξυγόνου για τα όργανα. Μπορεί να προκληθεί από διαφορετικές αιτίες, οι οποίες ενεργούν ως ερέθισμα για τον οργανισμό ο οποίος αντιδρά με την ενεργοποίηση ενός ρυθμιστικού μηχανισμού και την απελευθέρωση διαφόρων παραγόντων.
Στην περίπτωση της Caitlin το στοιχείο της «έκπληξης» ενεργοποιεί την πάθησή της.

Απλά πράγματα, όπως το χτύπημα του τηλεφώνου της, μια τυχαία συνάντηση με κάποιον φίλο ή ο ταχυδρόμος που αφήνει τα γράμματα στην πόρτα, την έχουν κάνει να χάνει τον έλεγχο του σώματός της… στη χειρότερη περίπτωση μέχρι και 20 φορές τη μέρα!

Η κατάστασή της είναι τόσο ακραία που πολλές φορές παραλύει για αρκετά λεπτά και ενώ μπορεί να ακούει τα πάντα, δε βλέπει και δε μπορεί να κινηθεί.

«Ξεκίνησε με ένα μικρό αίσθημα χαλάρωσης που είχα όποτε γελούσα με κάτι, μέχρι που όταν μετά από μια εβδομάδα κάποιος στη δουλειά έλεγε κάτι αστείο, εγώ έχανα τον έλεγχο των μυών μου και έπεφτα στο πάτωμα. Αρχικά ξεκίνησε από το γέλιο, μετά άρχισε να συμβαίνει όποτε ένιωθα κάποιου είδους σοκ ή έκπληξη. Μπορεί να πέσω κάτω απλά και μόνο επειδή θα χτυπήσει το κινητό μου όταν το κρατάω» είπε η ίδια.

«Μια μέρα ήμουν στο σουπερμάρκετ και ψώνιζα, όταν ξαφνικά είδα έναν παλιό μου φίλο που είχα να δω περίπου πέντε χρόνια. Ήταν τόσο απρόσμενο που κατέρρευσα. Το θέμα είναι ότι με την καταπληξία δεν μπορείς καν να βάλεις τα χέρια σου για να προστατευτείς από το πέσιμο. Έχω γεμίσει μελανιές από τις πτώσεις. Μπορώ να ακούω τα πάντα όποτε μου συμβαίνει αλλά δε μπορώ ούτε να δω, ούτε να μιλήσω. Είναι σα να είμαι παράλυτη» πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα HipHop κομμάτι για τους ΑμεΑ

TNT - Αφανείς Ήρωες - Unsung Heroes(ft.Τexas,Mc  Yinka,Sxo,Pak,Ρ.Φιλόλογος)






Δελτίο Τυπου
Αφανείς Ήρωες – Unsung Heroes

Αφανείς ήρωες.
Υπάρχουν γύρω σου.
Μα κάνεις πως δεν τους βλέπεις.
Δεν είναι μόνο θέμα της πολιτείας.
Πάνω απ' όλα είναι ανθρώπινο.
Και αυτό είναι μια καταγγελία.
Απευθείας από την hip hop κοινότητα.

Ένα τραγούδι κάπως διαφορετικό από τα άλλα. 
Ένα τραγούδι που θήγει και προασπίζεται τη ‘’διαφορετικότητα’’ .

Ο ΤΝΤ, ή απλά ο Γιάννης, παρέα με φίλους – HipHop καλλιτέχνες καταγγέλουν τόσο το κράτος της χώρας και τους μηχανισμούς του όσο και την ίδια την αδιαφορία που δείχνουν καθημερινά οι πολίτες απέναντι σε ΑΜΕΑ. 
Link τραγουδιού:


http://youtu.be/-SYLhn4TsZM

Τραγούδι | Song: Αφανείς Ήρωες - Unsung Heroes
Στίχοι | Lyrics: TNT, Texas, Mc Yinka, Sxo, Pak, Ρ.Φιλόλογος
Μουσική | Music: (Prod. Vherbal)
Δίσκος | Lp : Τέρατος Απελευθέρωση | Unleash The Beast 
Εταιρία | Label : Anno Domini Records (2011) 
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Αγώνας διαρκείας μέχρι την αναστολή του νέου ΚΕΒΑ - Προκρούστη!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24.11.11



Με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η Συνομοσπονδία δηλώνει ότι σταματά να μετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση που γίνεται στο Υπουργείο σχετική με τον Ενιαίο Κανονισμό Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο οποίος είναι ο Προκρούστης της αναπηρίας και όλων των προνοιακών κοινωνικών παροχών!

Το αναπηρικό κίνημα καταγγέλλει αυτό τον Κανονισμό που βρίθει από αντιφάσεις, λάθη και αντιεπιστημονικές ορολογίες και δεν είναι μέτρο πιστοποίησης της αναπηρίας, αλλά ψυχρό και ανάλγητο μέτρο, που μόνο σκοπό έχει να σφαγιάσει τα άτομα με αναπηρία. Θα αποτελέσει τον Προκρούστη οποιονδήποτε κοινωνικών - προνοιακών παροχών έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, για την οποία οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι τα άτομα με αναπηρία. Η αναπηρική οικογένεια δεν μπορεί να δεχτεί έναν Κανονισμό που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της. Είναι φανερό ότι ο Κανονισμός αυτός αποτελεί μόνο ένα ψυχρό δημοσιονομικό εργαλείο περικοπής ή κατάργησης παροχών απαραίτητων για την επιβίωση των ατόμων με αναπηρία.

• Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητούσε ένα ΚΕΒΑ που θα έθετε τέλος στην αντιεπιστημονικότητα του έως σήμερα ισχύοντος και τελικά παρέλαβε έναν νέο ΚΕΒΑ με περισσότερα και εμφανώς σκόπιμα αντιεπιστημονικά λάθη.

• Ζητούσε ένα Κανονισμό, ο οποίος δεν θα έδινε τη δυνατότητα ευελιξίας στις κρίσεις και αποφάσεις των μελών των Υγειονομικών Επιτροπών και αντικρίζει ένα Κανονισμό ο οποίος αφήνει περιθώρια αποφάσεων κατά το δοκούν και σύμφωνα με τα δημοσιονομικά μεγέθη.

• Ζητούσε ένα ΚΕΒΑ που θα σταματούσε την εκτεταμένη και βολική χρήση του φαινομένου «αναπήρων μαϊμού» και θα εξυγίαινε το σάπιο σύστημα που βόλευε τους πάντες εκτός από τα άτομα με αναπηρία και παραλαμβάνει έναν ΚΕΒΑ με τον οποίο εξαφανίζονται τα ίδια τα άτομα με σοβαρές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν έχουν πλέον άλλο δρόμο παρά μόνο των δρόμο των καθημερινών αγωνιστικών διεκδικήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε κάθε πόλη της χώρας, σε κάθε Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας όπου και αν βρίσκεται αυτό, μέχρι να ανασταλεί ο Κανονισμός.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές μας δεν θα δεχθούν καμία αίτηση αξιολόγησης και πιστοποίησης να εξεταστεί με αυτό τον Κανονισμό. Καλούν το Ειδικό Σώμα των Ιατρών του ΚΕΠΑ, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Επιστημονικούς Φορείς, τους Κοινωνικούς φορείς που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα θέματα αναπηρίας να πάρουν θέση και να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα!

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:

Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 125 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 90 KB)


Διαβάστε περισσότερα...