Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ το τραυματισμένο αρκουδάκι


Βρέθηκε στο δρόμο σε ημικωματώδη κατάσταση.

Πυροβολημένο στο πρόσωπο και με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που μπορεί να προήλθαν από το ωστικό κύμα, νοσηλεύεται στην Κτηνιατρική Κλινική του ΑΠΘ, το αρκουδάκι που βρέθηκε χθες τραυματισμένο στο Μέτσοβο.

«Το ζώο μεταφέρθηκε αρχικά στον Σταθμό περίθαλψης του Αρκτούρου, στον Αετό Φλώρινας και στη συνέχεια, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του για εξετάσεις στην Θεσσαλονίκη» εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιστημονικός συντονιστής του «Αρκτούρου», Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

Το αρκουδάκι, ηλικίας περίπου 2 χρονών, υπεβλήθη σε εξετάσεις και δεν χρειάστηκε να χειρουργηθεί αλλά παραμένει στην Κτηνιατρική Κλινική μέχρι οι αρμόδιοι να κρίνουν ότι μπορεί να μεταφερθεί και πάλι, για αποθεραπεία, στον Αετό.

Το ζωάκι ονομάστηκε «Γιώργος» προς τιμήν του πρόσφατα αποβιώσαντα γηραιού «Γιώργου», στο καταφύγιο του «Αρκτούρου», στο Νυμφαίο.

Με αφορμή πάντως αυτό το περιστατικό, ο «Αρκτούρος» επισημαίνει ότι είναι η μοναδική αρμόδια οργάνωση για την περίθαλψη αρκούδων στην Ελλάδα, κάνοντας έκκληση για άμεση ειδοποίηση σε περιστατικά τραυματισμού ζώων.



Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος λουκέτου στους ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων


Λήγουν το Φεβρουάριο τα προγράμματα χρηματοδότησης.

Με λουκέτο κινδυνεύουν, πανελλαδικά, οι ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, προσφύγων και μεταναστών, χωρητικότητας περίπου 500 ατόμων, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2015 λήγουν τα προγράμματα χρηματοδότησης και δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τη συνέχισή τους, όπως λένε εκπρόσωποι των συγκεκριμένων δομών.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι γιατί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων που χρηματοδοτούσε τη λειτουργία των ξενώνων, ενοποιείται με άλλα Ευρωπαϊκά Ταμεία από 1/1/2015. Επιπλέον, η λειτουργία των δομών περνάει από το νέο έτος, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οπότε δημιουργείται μια ανασφάλεια, όχι τόσο για την εργασιακή μας κατάσταση αλλά για τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό ΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη του ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο και συντονίστρια του προγράμματος «Μέτοικος» Ίριδα Πανδίρη, στο περιθώριο διαβούλευσης που γίνεται στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των περισσοτέρων δομών φιλοξενίας στην Ελλάδα.

»Στόχος της διαβούλευσης, που διοργανώνεται με τη χρηματοδότηση των EEA Grants, που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Μετανάστευσης της Νορβηγίας (U.D.I), είναι η δημιουργία ενός εγχειριδίου μεθοδολογίας των ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει, δυσχεραίνοντας το έργο των οργανώσεων με δομές φιλοξενίας» εξήγησε η κ. Πανδίρη.

Πρόσθεσε δε, ότι σύμφωνα με στοιχεία εκπροσώπων από τη «Norwegian People's Αid» και τη «Hero Norge», το 2014 υπήρξε αλματώδη αύξηση των ασυνόδευτων ανηλίκων στη Νορβηγία, ανεβάζοντας τον αριθμό τους από 350 το 2013, σε 500 το 2014.

«Στην Ελλάδα είναι ασφυκτικές οι πιέσεις από τα Κέντρα Κράτησης, όπου υπάρχουν περίπου 300 ανήλικοι, για να μεταφερθούν σε ξενώνες φιλοξενίας. Όμως και οι 9 δομές που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι ασφυκτικά γεμάτες και τον χειμώνα δεν υπάρχει κινητικότητα σ' αυτές. Οι ανήλικοι φιλοξενούμενοι προτιμούν να μείνουν δηλαδή στους ξενώνες και να ακολουθήσουν το ταξίδι τους για άλλους προορισμούς, την άνοιξη» εξήγησε η κ. Πανδίρη.

Μπροστά στο ενδεχόμενο κλεισίματος των δομών, ήδη έχει κατατεθεί πρόταση στο υπουργείο Εργασίας για χρηματοδότηση με 8 εκατομμύρια ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2015 και για ένα εξάμηνο. «Το υπουργείο Εργασίας εισηγήθηκε να περάσει η πρότασή μας στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά δεν ξέρουμε τι έγινε, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε στον "αέρα"« δήλωσε η κ. Πανδίρη.

Πάντως, οι ανήλικοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ έκαναν τη δική τους παρέμβαση στη διαβούλευση, ζητώντας «να μπορούν να έχουν έναν άνθρωπο που θα τους κρατά στον σωστό δρόμο, θα τους συμβουλεύει για το σχολείο και τις σπουδές, θα τους συμβουλεύει για το μέλλον και για άλλα πράγματα που τους απασχολούν, ακόμα και για τα ρούχα».

«Όταν ο άνθρωπος ξεκινάει μόνος του, πορεύεται μόνος του και μεγαλώνει πιο γρήγορα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανθρώπους να μας στηρίζουν και ένα κράτος να βοηθά» υπογραμμίζουν σε κοινή τους επιστολή που διαβάστηκε στη διαβούλευση.



Διαβάστε περισσότερα...

Σάλος με βίντεο της ουγγρικής αστυνομίας για τον βιασμό


Στέλνει το μήνυμα ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν κάτι γι' αυτό.

Το παρακάτω δραματοποιημένο βίντεο φέρει τη σφραγίδα της ουγγρικής αστυνομίας που με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να περάσει το μήνυμα προς τις γυναίκες πώς να αποφύγουν να πέσουν θύματα βιασμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικά μέσα, το κλιπ έμμεσα δικαιώνει τους δράστες.

Στο βίντεο πρωταγωνιστούν τρεις κοπέλες που ετοιμάζονται για να βγουν να διασκεδάσουν. Βάφονται, ντύνονται και βγαίνουν σε μπαρ όπου και βρίσκουν μια παρέα ανδρών με τους οποίους φλερτάρουν και χορεύουν. Αποχωρώντας από το μπαρ, μια κοπέλα δέχεται επίθεση.

«Μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό», είναι το σλόγκαν που προκάλεσε την οργή της Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων της χώρας.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Να σταματήσει η παράνομη αστυνομική βία στις διαδηλώσεις»


Οι δράστες να λογοδοτήσουν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία
.
Την ανησυχία της για τις αναφορές σχετικά με την υπερβολική χρήση βίας και την κακή χρήση των «λιγότερο θανατηφόρων όπλων» κατά διαδηλωτών, την κακομεταχείριση περαστικών και τις επιθέσεις εναντίον φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας κατά τη διάρκεια και τη λήξη των διαδηλώσεων στην Αθήνα στις 13 και στις 17 Νοεμβρίου 2014 εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με δημόσια δήλωση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας «οι πολυάριθμες καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας που ελήφθησαν επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει αναληφθεί ουσιαστική δράση από τις ελληνικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν την κουλτούρα της κακομεταχείρισης και της ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία».

Η οργάνωση, επισημαίνει ότι «ανησυχεί ιδιαίτερα από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις, οι οποίες, εκτός από τις επιπτώσεις για τα δικαιώματά τους στη σωματική ακεραιότητα και να είναι απαλλαγμένοι από κακομεταχείριση, έχει επιπρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές Αρχές να θέσουν τέρμα στην υπερβολική χρήση βίας από τα σώματα ασφαλείας και να εξασφαλίσουν πως οι δράστες θα λογοδοτήσουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο πιο σεξιστής και μισογύνης ρεπόρτερ


«Αν οι γυναίκες σας αρνούνται να μαγειρέψουν, θυμηθείτε άντρες ότι εσείς τους δώσατε δικαίωμα ψήφου…».

Ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2014, είναι και το «She's Beautiful When She's Angry» της Mary Dore, μέσα από το οποίο φωτίζονται πτυχές του φεμινισμού, του κινήματος που - δεν έχει σημασία για το τι αναφέρουν οι επικριτές του - έχει ουσιαστικά διαμορφώσει τις περισσότερες πτυχές της ζωής μας σήμερα .

Το ντοκιμαντέρ, που κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 5 Δεκεμβρίου είναι εκτός από επιμορφωτικό και χιουμοριστικό όπως το παρακάτω απόσπασμα που παραχώρησαν στο πόρταλ villagevoice οι δημιουργοί της ταινίας. Στο απόσπασμα, που είναι γυρισμένο στις 26 Αυγούστου 1970, ο ρεπόρτερ Mike Scott καλείται να καλύψει μια πορεία γυναικών στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

«Οπότε θυμηθείτε άντρες, αν πάτε αύριο στη δουλειά σας και η γραμματέα σας αρνηθεί να κάνει όσα τις λέτε και αργότερα βρείτε τις γυναίκες σας αρνούνται να μαγειρέψουν, δεν φταίνε εκείνες. Θυμηθείτε ότι εσείς τους δώσατε το δικαίωμα της ψήφου πριν 50 χρόνια. Είμαι ο Mike Scott, σωβινιστής, για το κανάλι TV 9…».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Μιζούρι… φλέγεται - Όλες οι εξελίξεις




Ποιος είναι ο αστυνομικός που πυροδότησε το μίσος στο Μιζούρι

Ο «ήπιος, ήσυχος άνθρωπος» που ξεσήκωσε θύελλα βίας στις ΗΠΑ.

Είναι μια σκηνή που επαναλαμβάνεται εκεί έξω χιλιάδες φορές κάθε χρόνο σε όλη την Αμερική: Ένας λευκός αστυνομικός σταματά έναν μαύρο έφηβο και επειδή θεωρεί ότι είναι επικίνδυνος, ο έφηβος αντιστέκεται, υπάρχει μια ανταλλαγή με βωμολοχίες και ίσως στην καλύτερη περίπτωση ακολουθεί σύλληψη.

Κυρίως, αυτά τα συμβάντα λησμονιούνται εύκολα, εκτός ίσως από εκείνους που εμπλέκονται. Αλλά αυτό δε συνέβη στην περίπτωση του Φέργκιουσον στο Μισούρι όπου στις 9 Αυγούστου η «συνάντηση» μεταξύ του 18χρονου Michael Brown και του αξιωματικού Darren Wilson κατέληξε στο θάνατο, στην έκρηξη βίας, και σε μια ακόμα θύελλα διαμαρτυριών για ρατσιστικές διακρίσεις.

Μήνες μετά, ο ύψους 1,95μ. αστυνομικός που πάτησε τη σκανδάλη είναι πλέον άφαντος από τη κοινή γνώμη την ίδια στιγμή που το όνομά του γίνεται από άκρη σε άκρη, διάσημο. Κανένας από τους οικείους του μετά την ετυμηγορία των ενόρκων δεν έκανε καμία δήλωση, οι δικηγόροι του αρνήθηκαν κάθε σχόλιο, μέχρι και οι συνάδελφοί του δεν έχουν μιλήσει μαζί του μετά το αιματηρό περιστατικό. Τα αμερικανικά μέσα τον αποκαλούν άνθρωπο «φάντασμα».

O Wilson βρίσκεται στο αστυνομικό σώμα τα τελευταία έξι χρόνια. Τα πρώτα δυο χρόνια υπηρετούσε στο Jennings στο Μισούρι λίγο πριν μετακομίσει στο φλεγόμενο πλέον, Φέργκιουσον. Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας του Φέργκιουσον Τομ Τζάκσον, δεν του είχε επιβληθεί ποτέ πειθαρχικό παράπτωμα ενώ τον περιέγραψε ως «ήπιο, ήσυχο άνθρωπο» και «διακεκριμένο αξιωματικό».

Σύμφωνα με το CNN, ο ένστολος πρόσφατα νυμφεύτηκε τη συνάδελφό του Barbara Lynn Spradling και μοιράζονται μια κατοικία στο Σεν Λούις. Ο 28χρονος Wilson παντρεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου την σύντροφό του η οποία είναι μεγαλύτερή του κατά εννέα χρόνια ενώ ο ίδιος είχε έναν προηγούμενο γάμο που ακυρώθηκε-σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Wilson μετά το περιστατικό με τον άτυχο 18χρονο εξετάστηκε από γιατρό σε τοπικό νοσοκομείο. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται, χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος των αποδεικτικών στοιχείων πάνω στις οποίες βασίστηκε το σώμα των ενόρκων πριν τον απαλλάξει από κάθε κατηγορία.















Βίντεο από παλαιότερη σύλληψη που έκανε ο Wilson




---------

ΗΠΑ: Κτίρια στις φλόγες και σφαίρες κατά αστυνομικών

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Μισούρι ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος πυρών και ότι περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν πυρποληθεί και φλέγονται στην περιοχή του Φέργκιουσον.

Ο ίδιος προσωπικά "άκουσε για περισσότερους από 150 πυροβολισμούς" στην περιοχή του Φέργκιουσον. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί.


---------

ΗΠΑ: Πυροβόλησαν αστυνομικό στο Σεντ Λούις

Αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στο προάστιο του Σεντ Λούις Γιουνιβέρσιτι Σίτι , κοντά στο Φέργκιουσον, αν και δεν είναι σαφές ότι το περιστατικό συνδέεται με τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει μετά την απόφαση του σώματος των ενόρκων στην υπόθεση Μάικλ Μπράουν, ανακοίνωσε η αστυνομία.



Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στο χέρι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αναζητείται ο δράστης, σύμφωνα με μήνυμα στον λογαριασμό της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Twitter.

---------

Φέργκιουσον: Δυνάμεις της Εθνοφρουράς ενισχύουν την αστυνομία


Επιπλέον δυνάμεις της Εθνοφρουράς ενίσχυσαν τους αστυνομικούς στο Φέργκιουσον, οι οποίοι έχουν γίνει στόχοι πυρών ενώ κτίρια έχουν πυρποληθεί μετά την ανακοίνωση χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος του λευκού αστυνομικού που το περασμένο καλοκαίρι σκότωσε έναν άοπλο νεαρό μαύρο, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας αυτής της κομητείας στις βόρειες ΗΠΑ.


Η αστυνομία αντιμετωπίζει μια έκρηξη βίας μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Οι αστυνομικοί δέχθηκαν πολλά πυρά, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ στις 02:30 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας) 12 κτίρια φλέγονταν, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις, Τζον Μπέλμαρ.

Ο Μπέλμαρ πρόσθεσε πως σύμφωνα με δική του καταμέτρηση, 150 πυροβολισμοί ρίχθηκαν εναντίον των αστυνομικών. Όμως η αστυνομία δεν απάντησε και δεν υπήρξαν νεκροί.

Καθώς οι ταραχές συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας, ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, ζήτησε από την Εθνοφρουρά επιπλέον ενισχύσεις για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς.

Την απόφαση του σώματος των ενόρκων, που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον Αύγουστο τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν, ακολούθησαν αμέσως βίαιες συμπλοκές.

"Αισθανόμαστε βαθειά απογοήτευση που ο φονιάς του παιδιού μας δεν θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του", αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απαλλακτικής για τον αστυνομικό, Ντάρεν Ουίλσον, απόφασης του σώματος των ενόρκων και στην οποία απευθύνεται έκκληση προς τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί.

"Έχουμε ανάγκη να εργασθούμε μαζί για να διορθώσουμε το σύστημα αυτό που επέτρεψε να συμβεί αυτό", αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας, που πραγματοποιεί εκστρατεία ώστε κάθε αστυνομικός που περιπολεί σε αμερικανικό δρόμο να φέρει στη στολή του κάμερα που θα καταγράφει τις κινήσεις του.

"Ας μην κάνουμε απλώς θόρυβο, ας αλλάξουμε τα πράγματα", υπογράμμισε η οικογένεια στην ανακοίνωση.

Από το Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. "Είμαστε ένα έθνος που βασίζεται στο σεβασμό του νόμου", δήλωσε και κάλεσε όλους αυτούς που αμφισβητούν την απόφαση του σώματος των ενόρκων να το κάνουν "με ειρηνικό τρόπο". Ο ίδιος υπογράμμισε πως η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν ζήτησε η ίδια να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη βίας.


---------

Το ρατσιστικό hashtag του Φέργκιουσον


Από χθες το βράδυ που ξεκίνησαν οι «μάχες» στους δρόμους του Φέργκιουσον, μετά από την απόφαση για τον αστυνομικό που σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν, ένα ρατσιστικό hashtag στο Twitter «δυναμιτίζει» το κλίμα.



Το ρατσιστικό hashtag «chimpout» αναφέρεται στην ομοιότητα της διαμαρτυρίας των διαδηλωτών με τον τρόπο που «ξεσπούν» οι χιμπατζήδες.

Το εξοργιστικό hashtag έχει δικάσει τους χρήστες του Twitter, δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στο Μιζούρι και τις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις.





---------

Το Μιζούρι… φλέγεται

Στις φλόγες έχει παραδοθεί στο προάστιο Φέργκιουσον του Μιζούρι στις ΗΠΑ μετά την απόφαση των ενόρκων να μην δικαστεί ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 18χρονο άοπλο Μάικλ Μπράουν, τον περασμένο Αύγουστο.

Ταραχές έχουν ξεσπάσει και σε άλλες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, ενώ οι εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για ψυχραιμία έχουν «πέσει στο κενό».

Δείτε το ρεπορτάζ από τη ΝΕΡΙΤ.




---------

Στις φλόγες το Φέργκιουσον

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Φέργκιουσον. Πυρπολήσεις, λεηλασίες και πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα σημειώθηκαν λίγα λεπτά μετά την απόφαση να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν μέσα σε περιπολικό. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ 12 καταστήματα στην περιοχή έχουν παραδοθεί στις φλόγες.





---------


Φλέγεται το Φέργκιουσον - 61 συλλήψεις από την αστυνομία
Σε 61 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σεντ Λούις, στη διάρκεια των ταραχών, έπειτα από την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο μαύρο έφηβο.



Οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων κυμαίνονται από παράνομη συγκέντρωση μέχρι εμπρησμό και διάρρηξη. Στη διάρκεια της νύχτας, οργισμένα πλήθη πυρπόλησαν κτίρια και αυτοκίνητα και λεηλάτησαν επιχειρήσεις, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης. Ταραχές σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Σιάτλ, το Λος Άντζελες, το Όκλαντ, και την Ουάσινγκτον.



Μολονότι δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ δήλωσε πως οι ταραχές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και νωρίς σήμερα το πρωί ήταν "πολύ χειρότερες" από τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει αμέσως μετά τον πυροβολισμό του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον στις 9 Αυγούστου.



Δώδεκα κτίρια στο Φέργκιουσον πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης εναντίον των διαδηλωτών, δήλωσε ο Μπέλμαρ. Τα σχολεία στο Φέργκιουσον και τις γύρω μικρότερες πόλεις ανακοίνωσαν πως δεν θα ανοίξουν σήμερα. Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να διαδηλώσουν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου στο Κλέιτον του Μιζούρι όπου συνεδρίασε το σώμα των ενόρκων.







---------

New Republic: Να μεταβεί άμεσα ο Ομπάμα στο Φέργκιουσον
Η απροθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να εμπλακεί περισσότερο τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση του Μάικλ Μπράουν, του 18χρονου μαύρου που σκοτώθηκε από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, απογοήτευσε πολλούς από τους πιο ένθερμους οπαδούς του. Η απόφαση εκείνη ερμηνεύτηκε ως στρατηγική περιχαράκωση: ο πρόεδρος δεν ήθελε να πολώσει την κατάσταση, όπως είχε κάνει όταν είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του στους γονείς του Τρέιβον Μάρτιν πριν από δυόμισι χρόνια.

«Αν είχα γιο, θα έμοιαζε με τον Τρέιβον», είχε πει τότε. Η διαφορά είναι ότι εκείνη η δήλωση είχε γίνει μετά την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν από ένα σώμα ενόρκων, όχι πριν από την παραπομπή σε δίκη του τελευταίου.

Ουσιαστικά, όμως, βρισκόμαστε και τώρα στο ίδιο σημείο. Δεν θα υπάρξει ετυμηγορία για τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, αφού ο αστυνομικός που τον σκότωσε δεν θα δικαστεί.

Η απόφαση του σώματος των ενόρκων έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο Φέργκιουσον όσο και σε άλλες πολιτείες και οι πολιτικοί ηγέτες - του αμερικανού προέδρου συμπεριλαμβανομένου - απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από εκείνους που έχουν πάρει τα όπλα περιμένοντας τις ταραχές και τις λεηλασίες. Ο ίδιος ο Ομπάμα λέει ότι θα περιμένει την αντίδραση της κοινής γνώμης προτού αποφασίσει αν θα μεταβεί στο Μιζούρι.

Θα πρέπει να πάει έτσι κι αλλιώς, γράφει ο Μπράιαν Μπόιτλερ στoν ιστότοπο του περιοδικού New Republic. Είναι η πρώτη ευκαιρία που έχει να μιλήσει για ένα θέμα φυλετικού χαρακτήρα χωρίς να έχει μπροστά μου μια εκλογική αναμέτρηση να επηρεάζει τη συμπεριφορά του.

Σε όλο το διάστημα της προεδρίας του, και για μεγάλο διάστημα πριν εκλεγεί, ο Ομπάμα είχε πολλές αναστολές που τον εμπόδιζαν να μιλήσει για φυλετικά θέματα όπως έχει κάνει ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ: τις φιλοδοξίες του, το ταμπεραμέντο του, την άποψή του για τη θέση του προέδρου και την επίγνωσή του ότι η τοποθέτησή του σε αυτό το ζήτημα θα προκαλούσε αντιδράσεις. Ο Χόλντερ ήταν κατά κάποιο τρόπο ο εκπρόσωπός του σε διάφορους τόπους, αλλά και στο ίδιο το Φέργκιουσον, όπου ο Ομπάμα πίστευε ότι η ευθεία ανάμιξή του μάλλον θα υποδαύλιζε παρά θα εκτόνωνε τις εντάσεις.

Όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι ο Πρόεδρος. Επιπλέον, ο Χόλντερ βρίσκεται κοντά στην έξοδο και επιβλέπει μόνο από τεχνικής φύσης τις ανακρίσεις στο Φέργκιουσον. Το πιο ουσιαστικό όμως είναι ότι ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν δεν είναι φυλετικά τόσο φορτισμένος όσο ο θάνατος του Τρέιβορ Μάρτιν. Ο Ζίμερμαν δεν ήταν αστυνομικός. Ο Μάρτιν δεν ήταν ύποπτος για έγκλημα. Και περπατούσε μόνος, σε μια λευκή γειτονιά. Η δολοφονία του προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τους νόμους περί οπλοκατοχής και η αθώωση του Ζίμερμαν ανέδειξε το φυλετικό χάσμα που υπάρχει στο σύστημα της αμερικανικής δικαιοσύνης. Η εντύπωση που δημιουργήθηκε στο τέλος ήταν ότι ένας φανατικός σκότωσε ένα αθώο μαύρο παιδί και έμεινε ατιμώρητος.

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες ισχύουν και για την περίπτωση του φόνου του Μπράουν και μερικοί άλλοι όχι. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά όμως μόνο το φυλετικό ζήτημα ή τη λειτουργία της αστυνομίας, αλλά τα πολιτικά δικαιώματα εν γένει. Και ο Ομπάμα είναι ο ιδανικός Πρόεδρος για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να μεταβεί άμεσα στο Φέργκιουσον.


---------



Θρίλερ με νεκρό στο Φέργκιουσον

Νεκρός βρέθηκε ένας άνδρας σε αυτοκίνητο στο Φέργκιουσον πολύ κοντά στο σημείο, όπου είχε δολοφονηθεί από αστυνομικό ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με την αστυνομία το θύμα είχε πυροβοληθεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες που να σχετίζουν το φόνο με τα επεισόδια για το θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου από πυρά αστυνομικού.

Θρίλερ με νεκρό στο Φέργκιουσον


Πηγή: http://www.newsbeast.grhttp://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ίσως δεν μάθουμε ποτέ την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης»


Η προσέλευση εκπροσώπων των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ ήταν μεγάλη το Σάββατο στην Αμφίπολη.

Στη μικροσκοπική αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου πάσχιζαν να χωρέσουν καμιά τριανταριά δημοσιογράφοι. Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού Κ. Τασούλα είχε προαναγγελθεί από μέρες και ήταν λογικό οι δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους Γερμανοί και Κινέζοι, να προσδοκούσαμε «κάτι πολύ καλό». Ο υπουργός προσήλθε στο αρχαιολογικό μουσείο, όπου θα έκανε την ενημέρωση, περιχαρής, γεγονός που έκανε πολλούς εξ ημών να πιστέψουμε ότι «κουβαλάει μεγάλη είδηση».

Η συνέντευξη στο δωμάτιο-κλουβί ξεκίνησε με τον κ. Τασούλα να ενημερώνει ότι η πρώτη φάση της ανασκαφής ολοκληρώθηκε με επιτυχία και να διαβεβαιώνει πως το έργο θα συνεχιστεί, μέχρις ότου αποκαλυφθούν πλήρως και τα όποια άλλα μυστικά του τύμβου.

Κατόπιν έδωσε την είδηση των τελευταίων ημερών, που δεν ήταν άλλη από την ανίχνευση στα επιστύλια του τάφου «εντυπωσιακών αχνών παραστάσεων με ανθρώπινες απεικονίσεις» που όπως είπε μένει να αναδειχθούν σιγά σιγά από τους συντηρητές με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η ανακοίνωση του νέου ευρήματος «ζωντάνεψε» κάπως το ενδιαφέρον της συζήτησης καθώς ήγειρε το ερώτημα εάν η πλήρης ανάδειξη και μελέτη των έγχρωμων παραστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα για την ταυτότητα του νεκρού. Η κ. Λίνα Μενδώνη, που παρενέβη, άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται οι απεικονίσεις να αποτελούν απλώς μια διακόσμηση και επομένως να μην έχουν καθοριστική συμβολή στην περαιτέρω έρευνα.

«Και τι προσδοκάτε από την ανθρωπολογική εξέταση του σκελετού;», έπεσε η ερώτηση, με την κ. Μενδώνη να χαμηλώνει τον πήχυ λέγοντας πως «η ταυτότητα, το όνομα δηλαδή του νεκρού ίσως να μην αποκαλυφθεί ποτέ…».

Όπως σημείωσε, «από εκεί και ύστερα ανάλογα, οι ανθρωπολόγοι μπορούν να πουν αμέσως για το φύλο, να πουν εύκολα αλλά λίγο αργότερα τι έτρωγε, ενδεχομένως να πουν και πόσων χρόνων ήταν ο νεκρός».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον Κορυδαλλό ο μετροπόντικας


Την είσοδό του στο Σταθμό «Κορυδαλλός» έκανε σήμερα το μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων, ο γνωστός «μετροπόντικας» που έχει κατασκευάσει συνολικά 2,110 μέτρα σήραγγας της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό «Αγία Μαρίνα – Δημοτικό Θέατρο» (μήκους 7,6 χλμ. σήραγγας, με 6 σταθμούς).

Το εργοτάξιο του σταθμού στην Πλατεία Ελευθερίας επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και μαζί με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό, Χρήστο Τσίτουρα και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρακολούθησαν την πρόοδο των εργασιών.

«Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είμαι πολύ ευτυχής, γιατί προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ήδη έχει κατασκευαστεί περίπου το 1/3 του. Ήρθαμε σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας, μια λαϊκή συνοικία, όπου οι άνθρωποι του μόχθου θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με το Μετρό και να φθάνουν ως το Σύνταγμα μέσα σε 15 λεπτά. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα, που έχουν κατασκευαστεί στη νοτιοδυτική Αθήνα, μια περιοχή, που έχει ανάγκη από υποδομές», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η επέκταση του Μετρό προς τον Πειραιά αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2017.

Περισσότεροι από 800 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων εργάζονται στους υπό κατασκευή σταθμούς «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός», «Νίκαια», «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», όπου τα εργοτάξια είναι σε πλήρη ανάπτυξη και αναμένεται μέχρι το πέρας κατασκευής του έργου να απασχοληθούν συνολικά περί τους 2000 εργαζομένοι.

«Το έργο είναι μοναδικό, τεχνικά άψογο, με ελληνική τεχνογνωσία ελληνικών εταιριών. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους εργαζόμενους, τους τεχνικούς, τους κατασκευαστές και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν. Είναι το αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας που γίνεται, προκειμένου να αποκτήσουμε σύγχρονες υποδομές, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Υπουργός και κατέληξε:
«Ξεκινάμε σήμερα από τον Κορυδαλλό, για να πάμε στην επόμενη στάση, την «Νίκαια», όπου αναμένουμε το μετροπόντικα σε λίγους μήνες, για να φθάσουμε στο τέλος ως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά».

Ο μετροπόντικας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 4 Σεπτεμβρίου 2013 από το Φρέαρ Εκκίνησης στην Αγία Βαρβάρα, στις 16 Ιουνίου 2014 έφθασε στον σταθμό Αγ. Βαρβάρα και σήμερα στο σταθμό «Κορυδαλλός» εντός χρονοδιαγράμματος. Η πορεία του θα συνεχιστεί προς τον Σταθμό «Νίκαια», στον οποίο αναμένεται να φτάσει το Μάιο 2015. Σημειώνεται, ότι θα κατασκευασθούν συνολικά 6,5 χλμ. σήραγγας της επέκτασης με το Μηχάνημα Διάνοιξης Σηράγγων (ΤΒΜ), ενώ το υπόλοιπο τμήμα στην αρχή και στο τέλος του έργου θα υλοποιηθεί με συμβατικές μεθόδους, μέσω υπόγειας εκσκαφής.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι εξελίξεις υπάρχουν με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών


Προτεραιότητα σε προσλήψεις βασικών ειδικοτήτων

Τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας στη Βουλή.

Προτεραιότητα σε βασικές ειδικότητες δίνει ο Υπουργός Παιδείας όπως εξάγεται από τα όσα δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση για την ειδικότητα της Οικιακής Οικονομίας.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας απευθυνόμενος στον κ. Λυκουρέντζο που κατέθεσε την ερώτηση:

«Εάν είχατε μια θέση εσείς -ήσασταν εσείς στο πόστο που ήσασταν πριν από κάποια χρόνια, τώρα εν μέσω κρίσης που δεν υπάρχουν χρήματα και που ξεκινάς τη χρονιά με τα πεντακόσια κενά ότι και να γίνει, ζητήσαμε δεκαεξίμισι χιλιάδες αναπληρωτές, πήραμε δεκαέξι χιλιάδες, άρα ξεκινούσαμε με πεντακόσια κενά- και σας ζητούσαν να κάνετε επιλογή, τι θα επιλέγατε;

Φιλόλογο, νηπιαγωγό, δάσκαλο ή κάτοχο του πτυχίου και φυσικά αρμόδιο να διδάξει θέματα Οικιακής Οικονομίας -και όπως λέτε ωραία- να πάρει και παράλληλες αναθέσεις σε συναφή αντικείμενα, όπως είναι ας πούμε η Γεωγραφία;

Εγώ στη θέση σας -και εσείς νομίζω- θα λέγατε πρώτα ένα φιλόλογο, ένα δάσκαλο, ένα νηπιαγωγό, έναν μαθηματικό, έναν φυσικό, δηλαδή τα βασικά».

---------------

Το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίνει 1.000 προσλήψεις

Στις 100 οι προσλήψεις μονίμων.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιμένει το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις αναπληρωτών σε Αθμια και Βθμια Εκπαίδευση αλλά και σε προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών.

Ήδη ο Υπουργός Παιδείας έχει καταθέσει αίτημα ώστε να προχωρήσει στην πρόσληψη 1.000 αναπληρωτών αξιοποιώντας τις άδειες άνευ αποδοχών που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 1.000.

Φυσικά αυτή δεν είναι η μοναδική ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας καθώς ήδη επέστρεψαν 86 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στις σχολικές αίθουσες από τις υπηρεσίες που είχαν αποσπαστεί ενώ εγκρίθηκαν μόνο 50 περίπου άδειες για σοβαρούς λόγους υγείας αν και τα αιτήματα έφθασαν τα 350.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να δοθούν 300 ευρώ για τη στήριξη των μονίμων εκπαιδευτικών που θα θελήσουν «να διδάξουν στο σχολείο της γειτονίας τους χωρίς να διακόπτεται η άδεια» όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας.

Αυτοί τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί που έχουν άδεια ανατροφής ανέρχονται σε περίπου 3000. Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει ότι δεν θα είναι μεγάλος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα επιλέξουν να επιστρέψουν στα σχολεία με το θέλγητρο των 300 ευρώ. Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, ένας αριθμός της τάξης των 300 – 350 ατόμων θα συμβάλει στον περιορισμό των κενών.

---------------

Ανάγκη για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Ο υπουργός Παιδείας για το 1 προς 10 στην εκπαίδευση.

Στην ανάγκη για μόνιμους διορισμούς αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς και στην έξοδο της εκπαίδευσης από το 1 προς 10.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «η Κυβέρνηση πήρε μια απόφαση να ζητήσει να βγούμε από το 1 προς 10 για την εκπαίδευση, γιατί του χρόνου σχολεία, όπως άνοιξαν φέτος, δεν θα ανοίξουν. Και μάγος να είσαι, δεν θα τα ανοίξεις, όσο αποτελεσματικός κι αν είσαι και όσο κι αν κοπιάζεις».

Όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο αναμένονται νεότερα για το θέμα των προσλήψεων ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι θα το γνωρίζουμε τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και τις επόμενες μέρες ενώ μεταξύ των άλλων είπε « κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί η ενέργεια. Υπολογίσαμε την περασμένη εβδομάδα, μετά πήγαμε αυτή την εβδομάδα, γιατί η επίλυση του προβλήματος σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνηγορήσει στην έξοδο από το 1 προς 10 το Υπουργείο θα ζητήσει 10.000 θέσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 5.000 για την ειδική αγωγή.

Ο αριθμός των 15.000 θέσεων δεν είναι δεδομένος, όπως εξάγεται από τα λεγόμενα του Υπουργού. « Δεν ξέρω πόσες θέσεις τελικά θα μας δώσει η Κυβέρνηση, αλλά αυτός ο αριθμός είναι αναγκαίος. Πείτε τώρα εσείς ότι καταλήγουμε κάπου στις οκτώ χιλιάδες ή στις εννέα χιλιάδες» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Λοβέρδος.

Στην περίπτωση διορισμών προτεραιότητα θα έχουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008 που ακόμα δεν έχουν διοριστεί υπογράμμισε ο Υπουργός ενώ είπε ότι « επίσης θα δούμε τον κατάλογο, τον ενιαίο πίνακα από τον οποίον αντλείται το 40%, γιατί το 60% αντλείται από τον πίνακα τον επιτυχόντων. Αφού κλείσουμε μ’ αυτό, πάμε μετά στις προκηρύξεις».

---------------

Ενσωμάτωση Κοινωνικού Σχολείου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Επιπτώσεις στους διορισμούς ειδικοτήτων.

«Αν στην αλλαγή που προωθούμε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενσωματωθεί το Κοινωνικό Σχολείο στο ημερήσιο πρόγραμμα, εκεί τους χρειάζεσαι».

Το παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στις ειδικότητες που θα έχουν προτεραιότητα σε διορισμούς εάν η εκπαίδευση βγει από το 1 προς 10. Ο κ. Λοβέρδος με απόλυτα ειλικρίνεια δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος ότι στον εσωτερικό πια καταμερισμό που θα κάνουν το Υπουργείο ή τα ιδρύματα, θα έχουν προτεραιότητα ειδικότητες που δεν είναι κύριες.

Ο Υπουργός συνδύασε, όπως προειπώθηκε, τις ανάγκες σε μελλοντικούς διορισμούς εκπαιδευτικών δευτερευουσών ειδικοτήτων με την προώθηση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Εάν προχωρήσει, είναι απολύτως αναγκαίοι. Εάν δεν προχωρήσει, εκτιμώ ότι η ανάγκη ως προς αυτούς είναι δευτερεύουσα και τα μαθήματα αυτά που αναφέρετε ως μορφή παράλληλης ανάθεσης, μπορούν να τα κάνουν και άλλοι» επεσήμανε ο Υπουργός.

Ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στα πιο πάνω είπε μεταξύ των άλλων:

«Θα μου πείτε ότι αυτό είναι σκληρή απάντηση στους ανθρώπους αυτούς. Εγώ δεν θέλω να λέω ψέματα. Σε μεμονωμένα αιτήματα που ψηφιακώς κατατίθενται στο Υπουργείο μέσα από το διαδίκτυο, έτσι απαντώ, όπως σας απαντώ εδώ, στην Αίθουσα αυτή».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γάλλος 90 χρονών επέστρεψε αγγείο που είχε βρει πριν 40 χρόνια στην Κρήτη


Το έλαβε ο Κ. Τασούλας μέσω του διπλωματικού σάκου από τη Μεσσαλία.

Τις εντυπώσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, που συνήλθε στις Βρυξέλλες, έκλεψε η αποκάλυψη που έκανε ο Κώστας Τασούλας πως προσφάτως έλαβε στα χέρια, μέσω του διπλωματικού σάκου από τη Μασσαλία, το άνω τμήμα ενός πήλινου αμφορέα με λεπτές διακοσμήσεις στο σώμα του, το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα ένας Γάλλος πολίτης, κάτοικος Μασσαλίας, 90 ετών, και τον οποίο είχε ανακαλύψει και οικειοποιηθεί ο ίδιος προ 40 ετών κολυμπώντας σε κρητική ακρογιαλιά. «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και για το μεγάλο αυτό σκοπό», συνέχισε ο Κ. Τασούλας, «οφείλουμε ως ΕΕ να ενισχύουμε συνεχώς τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες».

Με αφορμή αυτό το περιστατικό ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισήμανε την ανάγκη ανάληψης από την ΕΕ συγκεκριμένων θεσμικών πρωτοβουλιών για την αποτροπή της παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών θησαυρών και για την προώθηση του επαναπατρισμού τους.

Ο Κ. Τασούλας εν συνεχεία αναφέρθηκε στη συμβολή του πολιτισμού στην οικονομική ανάπτυξη λέγοντας τα εξής: «Στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αίτημα για ανάπτυξη γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στην κρίση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020", για μια βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς που θα βασίζεται στη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Η αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού δεν έχει πλήρως αναγνωρισθεί στις στρατηγικές και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη δυναμική του, κάτι το οποίο αποτέλεσε πρωταρχικό μέλημα και της Ελληνικής Προεδρίας το περασμένο εξάμηνο, με τη διοργάνωση αντίστοιχων συνεδρίων και την έκδοση Συμπερασμάτων για την πολιτιστική κληρονομιά ως στρατηγικό πόρο για μια βιώσιμη Ευρώπη».

Καταλήγοντας ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «o πολιτισμός, και συγκεκριμένα η πολιτιστική κληρονομιά, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, μέσω στοχευμένων δράσεων που αποσκοπούν στην ανάπλαση του αστικού τοπίου, στην αναζωογόνηση απομακρυσμένων αγροτικών και νησιωτικών περιοχών, στο πλαίσιο μιας πιο ισορροπημένης σχέσης μεταξύ ανάπτυξης και σεβασμού στο περιβάλλον».



Διαβάστε περισσότερα...

Τοποθέτησε κρυφές κάμερες στα αποδυτήρια των γυναικών


Σε ειδικά διαμορφωμένο κουτί έβαλε κινητό τηλέφωνο.

Κινητό τηλέφωνο μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο κουτί σε αποδυτήρια χώρου άθλησης είχε τοποθετήσει ένας 55χρονος Έλληνας ο οποίος συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, συνελήφθη προχθές σε περιοχή της Αττικής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 55χρονος, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, κατ’ εξακολούθηση.

Μετά από διερεύνηση σχετικής καταγγελίας, συνελήφθη ο 55χρονος, ο οποίος είχε τοποθετήσει, σε ειδικά διαμορφωμένο κουτί σε αποδυτήρια χώρου άθλησης, κινητό τηλέφωνο, με την κάμερα του οποίου είχε καταγράψει ιδιωτικές στιγμές οκτώ συνολικά αθλητριών, μεταξύ των οποίων και ανήλικες.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, φωτογραφική μηχανή, οκτώ ψηφιακοί δίσκοι (CD - DVD ), κινητό τηλέφωνο, κάρτα μνήμης και το κουτί που χρησιμοποιούσε για την απόκρυψη της συσκευή καταγραφής.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποια ερωτήματα θα τεθούν στο δημοψήφισμα των δικηγόρων


Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου σε όλους τους συλλόγους της χώρας.

Στην εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο θα διεξαχθεί το πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων αλλά και τα ερωτήματα που θα τεθούν σχετικά με το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την μορφή των κινητοποιήσεων του Δικηγορικού Σώματος προχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή διατύπωσε τα ερωτήματα που θα τεθούν στη κρίση των Δικηγόρων κατά το δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014 σε όλους του Δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.
Οι Δικηγόροι καλούνται να απαντήσουν εάν αποδέχονται ή όχι το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπό την μορφή που το κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στην περίπτωση που απαντήσουν «όχι», έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν την θέση τους σχετικά με το είδος των κινητοποιήσεων που προτιμούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της Συντονιστικής, Επιτροπής, στη ψηφοφορία θα υπάρχουν τρία ψηφοδέλτια: Ένα υπέρ του νομοσχεδίου(με την λέξη ΝΑΙ), ένα κατά του νομοσχεδίου(με την λέξη ΟΧΙ) και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Στο ψηφοδέλτιο του «ΟΧΙ», οι Δικηγόροι καλούνται επίσης να απαντήσουν επί δύο ερωτημάτων που αφορούν τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεων τους και συγκεκριμένα: α) «αποχή διαρκείας, β) «αποχή περιορισμένης διάρκειας ή στοχευμένη».

Η Συντονιστική εξέλεξε επίσης Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας . Η Επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Βασίλη Αλεξανδρή, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γ. Σταματογιάννη και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, Λάμπρο Γκάνη.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η βία κατά των γυναικών είναι παντού»


Χιλιάδες κλήσεις στη Γραμμή SOS 15900.

Η Δήμητρα Πατρικαράκου ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία αντιμέτωπη με τη σεξουαλική κακοποίηση μέσα στο ίδιο της το σπίτι, με θύτη τον πατριό της, τον άνθρωπο που τη μεγάλωσε. Για πολλά χρόνια κουβαλούσε μέσα της τα βιώματά της, μέχρι που στα 18 της αποφάσισε να μιλήσει στη μητέρα της. «Ήμουν τυχερή που η μητέρα μου με πίστεψε», θυμάται. Δεν έμελλε, ωστόσο, να είναι τυχερή στην αντιμετώπιση από τους συνανθρώπους της.

Στην απόφασή της να μιλήσει για την ιστορία της ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρότητα ακόμα και των ειδικών που χειρίστηκαν την υπόθεσή της. Του οικογενειακού γιατρού που είπε στη μητέρα της ότι «δεν έχει συμβεί και κάτι τόσο τραγικό», του ψυχιάτρου που συμβουλεύτηκε και ο οποίος θεώρησε ότι έμεινε ανεπηρέαστη από ένα τέτοιο βίωμα, ακόμα και της γυναίκας εισαγγελέα, στην οποία απευθύνθηκε για να κάνει την καταγγελία.

Τη λύτρωση βρήκε τελικά μετά την απόφασή της να καταγράψει την εμπειρία της στο βιβλίο της «Βεβήλωση», η συγγραφή του οποίου λειτούργησε για εκείνη ως λύτρωση. «Μιλώντας για την κακοποίηση βοηθάμε όλα τα θύματα της βίας να μην αισθάνονται ντροπή», λέει. Την ιστορία της ζωής της παρουσίασε και σήμερα στην ημερίδα με θέμα «Βία κατά των Γυναικών: ένα πρόβλημα- πολλές όψεις», που διοργάνωσε η γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Η Δήμητρα δεν αποτελεί μειοψηφία. Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 15 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί βία, σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική, όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

«Η βία κατά των γυναικών είναι παντού, είναι γύρω μας και το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο», παρατήρησε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Κόλλια, υπολογίζεται ότι τα θύματα της βίας στην Ευρώπη είναι περίπου 62 εκατομμύρια γυναίκες, ενώ το ετήσιο κόστος της βίας κατά των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται σε 228 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2011.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει το εθνικό δίκτυο δομών που περιλαμβάνει 40 συμβουλευτικά κέντρα και 21 ξενώνες φιλοξενίας, ενώ έχει θέσει σε λειτουργία και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Επίσης, υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το θέμα με τηλεοπτική και ραδιοφωνική καμπάνια, ημερίδες, κινηματογραφικές προβολές και άλλα δρώμενα.

«Η βία κατά των γυναικών είναι ένα διαχρονικό και διαταξικό φαινόμενο που ανάλογα με τις συνθήκες εμφανίζει εξάρσεις ή υφέσεις. Είναι αναγκαιότητα οι δομές να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών της χώρας σε αυτές», παρατήρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, επισήμανε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία. Η γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης εισάγει ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Η πρόεδρος της επιτροπής ισότητας της Βουλής, Γεωργία Μπατσαρά, επισήμανε ότι «η ευαισθητοποίησή μας για μία μόνο ημέρα του χρόνου δεν είναι αρκετή και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από φορείς και γυναικείες οργανώσεις», ενώ η βουλευτής της ΝΔ και πρώην γενική γραμματέας Ισότητας, Ζέττα Μακρή, παρατήρησε ότι «πρέπει και οι ίδιες οι γυναίκες να τιμούμε και να βοηθάμε τις ομόφυλές μας». Επίσης, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση τόνισε ότι «η βία κατά των γυναικών είναι θέμα κοινωνικό και πολιτικό και πρέπει να αφορά την κοινωνία, την πολιτεία και τους θεσμούς».

Η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Αθηναίων και πρώην γενική γραμματέας Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη έκανε λόγο για έναν «αγώνα που αρχίζει φέτος για τη συνέχιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του δικτύου κοινωνικών δομών για τη βία κατά των γυναικών και της γραμμής SOS», καθώς στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η υφιστάμενη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν, επίσης, θέματα σχετικά με την άσκηση βίας μέσω διαδικτύου, με τον σχολικό εκφοβισμό, με την εξάρτηση των γυναικών από ναρκωτικά, με τις δράσεις της Αστυνομίας για την καταπολέμηση του φαινομένου, με το νομικό πλαίσιο που ισχύει για την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν τα θύματα για να καταγγείλουν περιστατικά βίας.

Η Γραμμή SOS 15900

Η τηλεφωνική γραμμή 15900 στο διάστημα από 11 Μαρτίου 2011, οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία της, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2014 δέχθηκε 17.984 κλήσεις και 175 ηλεκτρονικά μηνύματα. Το 79% των κλήσεων αφορούσε σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές, το 73,5% έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ το 26,5% των καταγγελιών έγιναν από τρίτα πρόσωπα (κυρίως φίλους, γονείς, αδέλφια, άλλους συγγενείς και γείτονες).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ψυχολόγος και σύμβουλος της γραμμής, Ράνια Καμηλέρη, από τις 10401 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 7947 (76%) αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία, οι 144 (1%) σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 134 (1%) σε περιπτώσεις βιασμού, οι οκτώ (0,08%) σε πορνεία, οι επτά (0,07% σε εμπορία ανθρώπων) και οι 1.360 (13%) σε άλλες μορφές βίας. Επίσης, το 62% των γυναικών που τηλεφώνησαν είναι μητέρες.

Τα αιτήματα των κλήσεων αφορούσαν σε ψυχοκοινωνική στήριξη (43%), νομική συμβουλευτική (33%), νομική βοήθεια (10%), αναζήτηση φιλοξενίας (7%) και αναζήτηση εργασίας (2%).

Οι γυναίκες θύματα βίας, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ίδιων, είναι: απασχολούμενες σε ποσοστό 28%, άνεργες (28%) και ανενεργές (13%). Το 48% είναι έγγαμες, το 10% είναι άγαμες, το 7% είναι σε διάσταση, το 5% είναι διαζευγμένες, το 3% είναι σε συμβίωση και το 2% σε κατάσταση χηρείας. Σχετικά με την ηλικία τους το 26% είναι από 25 ως 39 ετών, το 27% είναι από 40 έως 54 ετών, το 8% είναι από 55 έως 64 ετών, το 5% είναι άνω 65 ετών και το 3% είναι από 15 έως 24 ετών. Από τις γυναίκες που απάντησαν σε ερώτηση για το μορφωτικό τους επίπεδο, το 13% έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 4% τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 8% την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 6% την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ μόλις το 0,1% είναι τυπικά αναλφάβητες.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαδικτυακή απάτη με δόλωμα ένα... σκύλο στη Δράμα


Πήραν την προκαταβολή και έγιναν «καπνός».

Διαδικτυακή απάτη στην οποία ένας σκύλος χρησιμοποιήθηκε ως… «δόλωμα» εξιχνιάστηκε, ύστερα από έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας. Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο Ελλήνων, ενός 38χρονου και μιας 36χρονης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το xanthipress.gr, όλα ξεκίνησαν όταν ένας 20χρονος, εντόπισε αγγελία που είχε αναρτηθεί σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, σχετικά με την πώληση σκύλου και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 47χρονο, υποτιθέμενο ιδιοκτήτη του σκύλου.

Εκείνος κατάφερε να εξαπατήσει τον 20χρονο, πείθοντάς τον να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό της 36χρονης, το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ, ως προκαταβολή για την αγορά του σκύλου, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοροπωλησία.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Δράμας.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμβουλεύει τους πολίτες:

Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.

Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.

Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.

Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.

Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.

Να αποφεύγουν τις οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Να προτιμούν τον προσωπικό τους υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είναι βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.

Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Συνεδρίου για την Κοινωνική Προστασία και Πρόνοια


Δελτίο Τύπου 25.11.2014


Αρ. Πρωτ.: 0002

Με μεγάλη επιτυχία, πολύ καλές ομιλίες και πλήθος κόσμου, ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα το Συνέδριο που διοργάνωσε η Ε.Σ.Α.μεΑ., στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη - Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία με θέμα: «Κοινωνική Προστασία - Πρόνοια και Άτομα με Αναπηρία: Υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης», στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2014. Οι εργασίες του Συνεδρίου προβλήθηκαν σε απευθείας σύνδεση μέσω της ιστοσελίδας www.esamea.gr και πλέον βρίσκονται αναρτημένες στο κανάλι της ΕΣΑμεΑ στο youtube και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους.

Ημέρα 1η: http://www.youtube.com/watch?v=hAljbN-iAPA ,
Ημέρα 2η: http://www.youtube.com/watch?v=Q-OzK8EAMVs

Το Συνέδριο χαιρέτησε στην έναρξή του την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος διατράνωσε για ακόμη μία φορά τη αποφασιστικότητα του αναπηρικού κινήματος απέναντι σε περικοπές επιδομάτων και παροχών. Ειδικά για τα αναπηρικά επιδόματα τόνισε ότι είναι η μοναδική παροχή του κράτους προς τους πλέον ταλαιπωρημένους από την κρίση πολίτες, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Τόνισε επίσης τη σημασία υλοποίησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αναφέροντας ότι με την κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων είναι πλέον μέρος του εθνικού δικαίου και για αυτό δεσμευτική, και όχι κενό, διακηρυκτικό γράμμα. «Ο αγώνας των Ελλήνων πολιτών με αναπηρία συνεχίζεται αταλάντευτα, με ομόνοια και σθένος, μεσούσης της οικονομικής κρίσης όπως και σε παλαιότερες εποχές».

Στη συνέχεια χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Παύλος Χαϊκάλης, από τη ΔΗΜΑΡ η Μαρία Ρεπούση, ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ και ο Γιώργος Πατούλης πρόεδρος ΚΕΔΕ.

Κεντρικοί ομιλητές το πρωί της πρώτης μέρας ήταν ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και ο καθηγητής Δημόσιου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας Ξενοφών Κοντιάδης. Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι παρακάτω:

Στη θεματική ενότητα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ με συντονιστή τον κ. Γαργάλη Κώστα, Ταμία Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) & επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας (ΟΜ.Κ.Ε.): Γράβαρης Διονύσης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παπαθεοδώρου Χρίστος, καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου και Ιωάννου Χρήστος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη - Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας.

Στη θεματική ενότητα ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ (ΔΗΜΟΣΙΟΣ, ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ) ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ με συντονίστρια την κ. Κοντονάσιου Ελένη, προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού, Συντονισμού, Παρακολούθησης & Αξιολόγησης Πολιτικών για την Κοινωνική Οικονομία της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εργασίας: Μπέκου Έφη, γενική γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Θανοπούλου Κατερίνα, αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αττικής, Δανιηλίδης Σίμος, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Τσαντιράκη Ελένη, πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης, Τσιουλάκης Ράλλης, Γ΄ Αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Στη θεματική ενότητα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, με συντονιστή τον κ. Λυμβαίο Γιάννη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) & πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.): Κοκκόρης Παναγιώτης, γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πατσούρης Διονύσης, υποδιοικητής ΙΚΑ, Γκιουζέλης Ιωάννης, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αναπηρίας - Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (ΕΛΙΕΑΚΑΠ), Νάστας Χρήστος, γενικός γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου το Συνέδριο ξεκίνησε με την θεματική ενότητα ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ και συντονιστή τον κ. Χαροκόπο Αντώνη, Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δυτικής Ελλάδας και οργανωτικό γραμματέα Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με ομιλητές τους: Ασημόπουλος Χάρης, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο ΤΕΙ Αθηνών, Μουσμούτη Μαρία, διδάκτωρ Νομικής, διευθύντρια Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Κοκκινάκης Σπύρος, γενικός διευθυντής Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Καρασαββίδου Συλβάνα, πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγοπούλου Βάσω, Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ», Τουρκοχωρίτη Μαρία, Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ «Εργαστήρι» και Ζαφειροπούλου Φωτεινή, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Στη θεματική ενότητα ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ με συντονίστρια την κ. Μπέκου Έφη, Γενική Γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας μίλησαν οι: Αμίτσης Γαβριήλ, αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας ΤΕΙ Αθήνας, κ. Άννα Τούσα, εκπροσωπώντας την κ. Δαλλαπόρτα Άννα, γενική γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Κατσιφάρας Απόστολος, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και τέλος ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Ο κ. Βαρδακαστάνης συνόψισε τις διαδικασίες του Συνεδρίου και τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης των βασικών αρχών για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα πρόνοιας και υποστήριξης με βάση τη δικαιωματική προσέγγιση. Νωρίτερα παρεμβαίνοντας στη συζήτηση τόνισε τα εξής: «Να πιέσουμε για κονδύλι από το νέο ΕΣΠΑ, για ανοίξουν πάλι ή να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Και να προχωρήσουμε και παραπέρα, στην Ανεξάρτητη Διαβίωση. Προτείνουμε, προωθούμε και παλεύουμε για την Διαβίωση Κατ΄οίκον"».

Φωτογραφίες στο προφίλ και στη σελίδα της ΕΣΑμεΑ στο facebook https://www.facebook.com/esamea.ncdp
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (139.85 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

«Στόχος μας να αποφύγουμε εγκλωβισμούς πολιτών»


Συνεδρίαση για ενδεχόμενες χιονοπτώσεις στην Αλεξανδρούπολη.

Με σκοπό τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού συνεδρίασαν σήμερα τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση και μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ επισήμανε την «παράμετρο» των ενεργών πολιτών που στηρίζουν το έργο των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας ενημερώνοντας για οτιδήποτε εμπίπτει στην αντίληψή τους.

«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε εγκλωβισμούς πολιτών και να παραμένει ανοιχτό το οδικό δίκτυο, προκειμένου να μην διακοπούν οι συγκοινωνίες» ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς.

Κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης είναι ο αποχιονισμός του εθνικού, επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου που αριθμεί περίπου χίλια χιλιόμετρα, οι ιδιαιτερότητες του ορεινού όγκου του Δήμου Σουφλίου, η μεταφορά των μαθητών, η μεταφορά ασθενών, η διαθεσιμότητα των απαραίτητων οχημάτων – μηχανημάτων, η προμήθεια αλατιού, η προμήθεια ζωοτροφών για τις κτηνοτροφικές μονάδες, η προμήθεια και διάθεση κλινοσκεπασμάτων σε περιπτώσεις εγκλωβισμού οχημάτων.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ετοιμότητα ενόψει του χειμώνα για τυχόν εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή των αδιάθετων βιβλίων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης


Έγγραφο του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία.

Έγγραφο για την επιστροφή των αδιάθετων βιβλίων Α/θμιας εκπαίδευσης απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του προγραμματισμού της ορθής διαχείρισης των αποθεμάτων των διδακτικών βιβλίων αλλά και της αξιοποίησης αυτών για το επόμενο σχολικό έτος, καλούνται οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

1. Τα αδιάθετα βιβλία των Σχολικών Μονάδων να επιστραφούν έως και την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014 στα Κέντρα Διανομής, από τα οποία εξυπηρετούνται.

2. Τα Κέντρα Διανομής να προβούν σε απογραφή των παραληφθέντων αντιτύπων και να ενημερώσουν, στη σελίδα τους στον ιστότοπο http://publications.cti.gr και συγκεκριμένα στο μενού «ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ» το συνολικό ανά τίτλο απόθεμα, έως και την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015.

3. Τα Κέντρα Διανομής να διατηρήσουν τα παραληφθέντα αντίτυπα Διδακτικών Βιβλίων στον αποθηκευτικό τους χώρο, ώστε αυτά να διατεθούν για τη διανομή του επόμενου σχολικού έτους 2015-2016.

Η ανωτέρω διαδικασία αποβλέπει στον ακριβή υπολογισμό του αποθεματικού των διδακτικών βιβλίων που προέκυψαν κατά το τρέχον σχολικό έτος και βάσει των στοιχείων που θα συλλεχθούν από τις ανωτέρω ενέργειες, θα ακολουθήσει ενημέρωση αναφορικά με τη διανομή των διδακτικών βιβλίων του σχολικού έτους 2015-2016.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς ορίζουν την ομορφιά οι τυφλοί


Ακούστε τις συγκλονιστικές περιγραφές τους - Δείτε το βίντεο.

Για εκείνους που δεν μπορούν να δουν, που τα αισθητήρια όργανα της όρασης έχουν υποστεί βλάβη η ομορφιά έχει εντελώς άλλη έννοια και σημασία με εκείνους που έχουν την όρασή τους.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε μια σειρά από ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης, να περιγράφουν τη δική τους ομορφιά: «Ομορφιά είναι στα απλά πράγματα, στο κελάιδισμα των πουλιών», λέει ένας «για μένα είναι η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου», απαντά μια γυναίκα, «η ομορφιά είναι εμπειρίες: η μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια….», «όταν πηγαίνω στη θάλασσα και φαντάζομαι πως θα είναι ο ουρανός…». Κάθε απάντηση είναι συγκλονιστική…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκεντρώνουν παιχνίδια στην Κρήτη


«Μην πετάξετε τα παλιά, χαρίστε τα».

Έχετε παιδικό παιχνίδι στο σπίτι σας που το παιδί σας δεν το χρειάζεται πια; Μεγάλωσε ηλικιακά κι έχει αλλάξει ενδιαφέροντα; Είναι το παιχνίδι φθαρμένο ή έχει πάψει πια να κάνει ... κλικ στην κορούλα ή το αγοράκι σας; Ό,τι κι αν συμβαίνει, προς Θεού, μην το πετάξετε, άλλωστε υπάρχουν τόσα παιδιά δίπλα μας τα οποία ... δε θα σκεφτεί ο Άη- Βασίλης και που με χαρά (και κυρίως με ανακούφιση για τους αναξιοπαθούντες γονείς τους) θα δεχτούν αυτό το μονάκριβο δώρο!

Κάπως έτσι σκέφτηκαν στο δήμο Ηρακλείου και αποφάσισαν να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα μεταχειρισμένα παιχνίδια κι αφού τα καθαρίσουν και τα περιποιηθούν θα τα δώσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

Ήδη η αντιδήμαρχος Παιδείας Μαρία Καναβάκη ενημέρωσε τα σχολεία της πόλης για το αν επιθυμούν να γίνουν Κέντρο Υποδοχής των παιχνιδιών κι αφού μαζευτούν και απολυμανθούν, με τη βοήθεια των εθελοντών που έχουν προσφερθεί και έχουν ήδη δηλώσει πρόθυμα παρόντες, θα τα αμπαλάρουν και θα τα συγκεντρώσουν στη Λότζια μέσα στις μέρες των γιορτών.

Μάλιστα η συλλογή μεταχειρισμένων παιχνιδιών θα ενταχθεί στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου, δείγμα γραφής της νέας δημοτικής αρχής για το κλίμα αγάπης, αλληλεγγύης και προσφοράς που θέλει να εμπεδώσει στην πόλη.

Στην προσπάθεια, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, συμπράττει ο Ρ/Σ Love Radio.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο φως απάτη μέσω SMS προς αριθμό υψηλής χρέωσης


Οι χρήστες προτρέπονταν να στέλνουν μηνύματα με σκοπό τη γνωριμία με ανύπαρκτα πρόσωπα.

Απάτη από εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε βάρος χρηστών κινητής τηλεφωνίας εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όπως έγινε γνωστό, η απάτη γινόταν μέσω αποστολής σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) προς πενταψήφιο αριθμό υψηλής χρέωσης. Οι χρήστες προτρέπονταν, με απατηλό τρόπο, να στέλνουν μηνύματα με σκοπό τη συνομιλία και γνωριμία με ανύπαρκτα πρόσωπα.

Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, σε βάρος εταιρείας τηλεπικοινωνιών με έδρα την Αττική, για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος χρηστών κινητής τηλεφωνίας.

Προηγήθηκαν καταγγελίες πολιτών από τον Αύγουστο του 2014, σύμφωνα με τις οποίες, οι καταγγέλλοντες, αναζητώντας σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου, γυναικεία πρόσωπα για συνομιλία και γνωριμία, απέστειλαν πλήθος σύντομων γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS) προς πενταψήφιο αριθμό, υψηλής χρέωσης.

Οι χρήστες ουδέποτε κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή με τα πρόσωπα με τα οποία υποτίθεται ότι συνομιλούσαν, παρά μόνο προτρέπονταν με απατηλό τρόπο, για συνεχή και επανειλημμένη αποστολή μηνυμάτων υψηλής χρέωσης.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της ενδελεχούς διερεύνησης της υπόθεσης, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εταιρείας, προέκυψε ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων από τον πενταψήφιο αριθμό υψηλής χρέωσης, έστελναν στους ενδιαφερόμενους χρήστες φωτογραφίες «ανύπαρκτων» γυναικείων προσώπων, προτρέποντάς τους έτσι με απατηλό τρόπο για τη συνεχή αποστολή μηνυμάτων.

Τα μηνύματα αποστέλλονταν αυτοματοποιημένα από χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και παρεμφερούς εξοπλισμού, οι οποίοι υποδύονταν τα γυναικεία πρόσωπα και ρύθμιζαν τη ροή των μηνυμάτων, προκειμένου προκαλούν τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να αποστέλλουν χρεώσιμα μηνύματα με σκοπό τη δήθεν γνωριμία.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και εταιρίες τηλεπικοινωνιών, διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα και ταυτοποιήθηκε ότι ο εν λόγω πενταψήφιος αριθμός, υψηλής χρέωσης, ανήκει σε εταιρία τηλεπικοινωνιών με έδρα την Αττική.

Ακολούθησε έρευνα, χθες το πρωί, στην έδρα της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε ότι ο επίμαχος αριθμός, υψηλής χρέωσης, τυγχάνει πρωτογενούς διαχείρισης από τη συγκεκριμένη εταιρία. Επίσης από τα στοιχεία που προέκυψαν, διερευνάται και η συμμετοχή έτερης εταιρείας στο εξωτερικό.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και σχετική ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), ως αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής, για τις δικές της ενέργειες, αναφορικά με την πολυμεσική υπηρεσία, πενταψήφιου αριθμού, υψηλής χρέωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί το Facebook ζητάει την... ταυτότητά σας


Πολλοί είναι οι χρήστες του facebook σε όλο τον κόσμο που πίστεψαν πως έπεσαν θύματα χάκερ, όταν είδαν τους λογαριασμούς τους "μπλοκαρισμένους" κι ένα μήνυμα να τους ζητά να ανεβάσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους για να επανασυνδεθούν.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει πριν από πολλούς μήνες ότι θα προχωρούσε σε αυτό το βήμα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα προφίλ ανταποκρίνονται σε πραγματικούς χρήστες.

Υπενθυμίζεται ότι στους όρους χρήσης αναφέρεται ότι οι χρήστες πρέπει να έχουν τα πραγματικά τους στοιχεία.



Τα στοιχεία που είναι απαράιτητα είναι το ονοματεπώνυμο, η φωτογραφία και η ημερομηνία γέννησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Τραγουδιστής έπαθε ηλεκτροπληξία πάνω στη σκηνή


Τραγικό θάνατο βρήκε ένας τραγουδιστής στην Αργεντινή, ο οποίος έπαθε ηλεκροπληξία ενώ τραγουδούσε, λόγω ελαττωματικής καλωδίωσης στο μικρόφωνότου.



Ο 21χρονος Agustin Briolini, τραγουδιστής της ροκ μπάντας Krebs, κατέρρευσε στη σκηνή, όταν τον διαπέρασε ρεύμα με αποτέλεσμα να σταματήσει η καρδιά του.

Οι γιατροί προσπαθούσαν επί μια ώρα να τον επαναφέρουν πριν τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η μπάντα ετοιμαζόταν να προωθήσει το πρώτο της άλμπουμ σε ένα φεστιβάλ στην επαρχία Κόρντομπα της Αργεντινής.Συγκλονισμένοι ο κιθαρίστας και ο ντράμερ της μπάντας μοιάζουν να μην μπορούν να πιστέψουν τι συνέβη.



Διαβάστε περισσότερα...

Αίτηση από 9.400 πολίτες για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων - Οδηγός για τις δόσεις


Την πρώτη ημέρα που τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή στο TAXISNET, 9.400 πολίτες και επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα είναι μαζική και ότι αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.


-----------------

Χρηστικό οδηγό για τους φορολογούμενους με ερωτήσεις- απαντήσεις σχετικά με την υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήρτησε στο TAXISnet η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα οι ερωτήσεις- απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

1. Με ποια σειρά να κάνω τις αιτήσεις ρύθμισης διαφορετικού τύπου;
Πρώτα επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ3 (στη ρύθμιση Ρ3 εμφανίζονται μόνο οι οφειλές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως 01/10/2014). Υποβάλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της ρύθμισης Ρ3 γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ2.

Στη Ρ2 υπάρχει η λίστα «Επιλογή Ρύθμισης» α) Έως 24 δόσεις και β) Έως 12 δόσεις. Επιλέγοντας πρόγραμμα ρύθμισης Έως 24 δόσεις μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές που προέρχονται μόνο από έκτακτη αιτία. Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της «Ρ2 - 24 δόσεις» γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση, επιλέγετε τη ρύθμιση «Ρ2- 12 δόσεις» και υποβάλλετε την αίτηση για αυτές. (Στη ρύθμιση «Ρ2 - 12 δόσεις» εμφανίζονται όλες οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί με τις προηγούμενες ρυθμίσεις).

Σε περίπτωση που έχετε υπαχθεί και τηρείτε τη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων τύπου Ρ1 ('Αρθρ. 1 Παρ. Α1 του Ν.4152/2013 ) έχετε τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες έως και την 31/03/2015:
α) Επιλέγοντας τύπο ρύθμισης Ρ3, να διακόψετε τη υπάρχουσα ρύθμισή σας και να υπαχθείτε στη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014 του Ν.4305/2014 ή
β) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης P4, να συνεχίσετε τη ρύθμισή σας με μειωμένα ποσά για τις υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις συμπληρώνοντας την «Αίτησης για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4152/2013».

2. Πού πληρώνω τη δόση της ρύθμισής μου;
Η πρώτη δόση πληρώνεται στην Τράπεζα, εντός 3 εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ). Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην Τράπεζα. Η πάγια εντολή δε δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησής σας.

3. Πού μπορώ να βρω την ΤΡΟ (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής);
Από το μενού: Ρυθμίσεις -> 2. Προβολή Αίτησης επιλέγουμε «Προβολή Αίτησης». Στα «στοιχεία ρύθμισης» εμφανίζεται η ΤΡΟ.

4. Έχω οφειλές σε περισσότερες από μία ΔΟΥ. Πώς θα ρυθμίσω τα χρέη μου;
Για κάθε Δ.Ο.Υ. πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση επιλέγοντας τη Δ.Ο.Υ. από τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής». Σε περίπτωση συγχωνευμένων Δ.Ο.Υ., η Δ.Ο.Υ. οφειλής μπορεί να διαφέρει από εκείνη στην οποία απευθύνεται η Υπεύθυνη Δήλωση.
Στη ρύθμιση Ρ1 και στη ρύθμιση «Ρ2-24 δόσεις» εμφανίζονται μόνο οι Δ.Ο.Υ. που υπάρχουν οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 ή σε 24 δόσεις αντίστοιχα.
Στη ρύθμιση «Ρ2-12 δόσεις» ανοίγοντας τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής» εμφανίζει όλες τις Δ.Ο.Υ. με τις αντίστοιχες οφειλές.

5. Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός 3 εργάσιμων ημερών. Τι να κάνω;
Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργάσιμων ημερών τότε υποβάλλετε νέα αίτηση και πληρώνετε με τη νέα ΤΡΟ εντός 3 εργάσιμων ημερών στην τράπεζα.

6. Ενώ έχω υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) των τελευταίων 5 ετών και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ των τελευταίων 5 ετών καθώς και τις περιοδικές του τρέχοντος έτους μου εμφανίζει σχετικό μήνυμα και δεν μπορώ να προχωρήσω στη ρύθμιση.
Σε αυτήν την περίπτωση εκτυπώστε το μήνυμα του TaxisNet και απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ.

7. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή: Ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm.



Διαβάστε περισσότερα...