Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Συμβουλές επιτυχίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις


Πρακτικές συμβουλές για τους υποψηφίους από το newsbeast.gr.

Το newsbeast.gr και το Σύγχρονο Φροντιστήριο Μ.Ε. στο Ίλιον γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι υποψήφιοι και συμμερίζονται την αγωνία και το άγχος των ίδιων και των γονέων τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, θα προσπαθήσουν να δώσουν απλές και ολοκληρωμένες οδηγίες που θα καλύπτουν όλες τις εξετάσεις σε όλη τη διάρκεια των πανελλαδικών.

Διάβασμα

Τις ημέρες των εξετάσεων κάνετε την προγραμματισμένη επανάληψη η οποία «φρεσκάρει» τις υπάρχουσες γνώσεις χωρίς να επιδιώκει την απόκτηση νέων. Μετά τη λήξη μίας εξέτασης σε κάποιο μάθημα, ακολουθεί μικρή ξεκούραση και η προετοιμασία-επανάληψη για την επόμενη εξέταση.

Υγεία-Διατροφή

Προσέξτε περισσότερο την υγεία σας την περίοδο των εξετάσεων και αποφύγετε έκθεση σε κινδύνους.

Προσέχετε τη διατροφή σας(ελαφρά και μικρά γεύματα με αρκετό νερό και φρούτα).

Φροντίζετε να κοιμάστε αρκετά (7-8 ώρες) την περίοδο των εξετάσεων και μη πιέζετε τον εαυτό σας για να ξεπεράσει τα φυσικά του όρια. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στις εξετάσεις και δεν το θέλουμε.

Το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης τελειώστε νωρίς το διάβασμα και ξαπλώστε στο κρεβάτι. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μείνετε ξαπλωμένοι να ξεκουραστείτε. Μην ανοίγετε τηλεόραση και υπολογιστή.

Ηρεμία

Χρειάζεται ηρεμία και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και τις δυνάμεις σας. Να θυμάστε ότι δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα σε κανέναν και ότι οι εξετάσεις αυτές δεν είναι η κρισιμότερη στιγμή στη ζωή σας αλλά ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία προσπαθείτε να πετύχετε το στόχο σας.

Την ημέρα της εξέτασης

Φροντίστε να έχετε πάρει ένα καλό πρωινό και πηγαίνετε έγκαιρα στο σχολείο έχοντας πάρει μαζί όλα τα απαραίτητα: ταυτότητα - 2 στυλό - γόμα (το μπλάνκο απαγορεύεται) - μπουκάλι νερό.

Δεν συζητάτε στο προαύλιο με άλλους υποψήφιους για πιθανά θέματα. Σκεφτείτε και συζητήστε άλλα πράγματα που δεν αφορούν τις εξετάσεις.

Στη διάρκεια της εξέτασης, διαβάστε προσεκτικά τα θέματα, πολλές φορές και ξεκινήστε από αυτά που γνωρίζετε καλύτερα. Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να αφήσετε κανένα μόριο που να μην το διεκδικήσετε.

Αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη φορά πρέπει να επανέλθετε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απογοητευτείτε. Προσπαθήστε ξανά, το ίδιο θα ισχύει και για τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Να κάνετε σωστή κατανομή χρόνου στη θεωρία και τις ασκήσεις, να αφήσετε χρόνο για διόρθωση στο τέλος (τουλάχιστον 10 λεπτά) για μικρά λάθη και βελτίωση στην έκφραση.

Δεν αυτοσχεδιάζετε στο γραπτό και δεν αναλύετε περισσότερο, ειδικά στα αυτονόητα.

Το γραπτό σας πρέπει να αποπνέει σιγουριά και να αντιμετωπίζει έξυπνα τα ερωτήματα ώστε ο διορθωτής να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για τις γνώσεις σας.

Αφού τελειώσει η εξέταση

Το μάθημα αυτό τελείωσε. Δεν μπορείτε να ξέρετε επακριβώς τι γράψατε και κυρίως δεν ξέρετε πως έχουν γράψει οι άλλοι. Μη ξεχνάτε πως ο βαθμός σας συγκρίνεται με τους βαθμούς των άλλων υποψηφίων.

Στόχος σας είναι πλέον το επόμενο μάθημα!

Μετά το τέλος των εξετάσεων

Όταν με το καλό τελειώσουν οι εξετάσεις θα νοιώθετε σίγουρα ότι έφυγε ένα «βάρος» από πάνω σας. Το πρώτο βήμα για να πετύχετε το στόχο σας έχει ολοκληρωθεί. Ακολουθεί άλλο ένα που είναι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου που είναι εξίσου σημαντικό.

Συμπληρώστε το με τη βοήθεια κάποιου ειδικού και όχι μόνοι σας, για να πετύχετε στη σχολή της πρώτης σας επιλογής.

Τελικά, να είστε σίγουροι ότι αυτή η εμπειρία θα σας βοηθήσει στο τρόπο με τον οποίο μελλοντικά θα θέτετε στόχους και θα τους πετυχαίνετε. Είναι μία επένδυση για το μέλλον!

Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!



Διαβάστε περισσότερα...

Χρυσή: Ένας… καθαρός παράδεισος


Με μεγάλη συμμετοχή από εθελοντές, πραγματοποιήθηκαν στη νήσο Χρυσή, εργασίες καθαρισμού ενώ στην προσπάθεια συνέδραμαν Σύλλογοι, Φορείς και Δημότες.


Η νήσος Χρυσή, που βρίσκεται απέναντι από την Ιεράπετρα, είναι έτοιμη να δεχθεί πλέον το πρώτο μεγάλο κύμα επισκεπτών.

Πολλά σκουπίδια απομακρύνθηκαν από τις... παραδεισένιες παραλίες της Χρυσής και τα πάντα είναι έτοιμα για να υποδεχθεί το καλοκαίρι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές


Από το δήμο Τρικάλων.

Στην ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία θα έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα, προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων θα παρέχει δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι θα ενταχθούν σ' αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και ανάλογα με τις θέσεις που θα προσφερθούν δωρεάν από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ μήνες με τριετή αναστολή για τη σεξουαλική παρενόχληση


Τι ανέφερε η 19χρονη στο δικαστήριο για τη συμπεριφορά του καθηγητή της.

Δεν έπεισαν το Δικαστήριο τα λεγόμενα του 56χρονου καθηγητή μουσικής που κάθισε σήμερα στο εδώλιο του Αυτόφωρου μετά από καταγγελία 19χρονης μαθήτριάς του ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, στην δικαστική αίθουσα βρέθηκαν τόσο η μαθήτρια με τους γονείς της όσο και ο Διευθυντής του Ωδείου όπου , σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνέβησαν όσα κατήγγειλε η κοπέλα.

Η 19χρονη κατέθεσε , έντονα φορτισμένη συναισθηματικά, ότι το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας ήταν το τρίτο στην σειρά της περίεργης συμπεριφοράς του καθηγητή της. Όπως είπε, η αρχή έγινε όταν ο 56χρονος της ζήτησε να μείνει λίγο περισσότερο από το κανονικό μάθημα, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα για επικείμενη συναυλία και όταν αυτό συνέβη, της ζήτησε «μια αγκαλιά και ένα φιλί στο μάγουλο».

Η ίδια υποστήριξε ότι τότε μίλησε σε άλλη καθηγήτρια του Ωδείου, η οποία έσπευσε να την καθησυχάσει, λέγοντας πως έτσι διαχυτικός είναι ο χαρακτήρας του καθηγητή. Το δεύτερο επεισόδιο, κατά την 19χρονη, συνέβη λίγες ημέρες αργότερα, πάλι με την ίδια πρόφαση της προετοιμασίας της συναυλίας και τότε, όπως είπε, ο 56χρονος εμφανίστηκε πιο βίαιος και τη φίλησε στο στόμα. Η ίδια τόνισε διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στην μητέρα της η οποία την προέτρεψε να σταματήσει τα μαθήματα, ωστόσο είχε αποφασίσει να το κάνει αυτό μετά το πέρας της επίμαχηςσυναυλίας, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Αναφερόμενη στα όσα έγιναν την τελευταία φορά, είπε ότι ο καθηγητής έγινε βίαιος και έβαλε το χέρι του μέσα από το εσώρουχο της, προκαλώντας της σοκ.

Τα λεγόμενα της 19χρονης επιβεβαίωσε και η μητέρα της, επισημαίνοντας ότι στο τελευταίο συμβάν , της Τρίτης του Πάσχα, βρισκόταν στο Ωδείο και πηγαίνοντας να δεί γιατί αργεί η κόρη της, την βρήκε κλαμμένη , ωστοσο δεν της αποκάλυψε τι ακριβώς συνέβη εκείνη την στιγμή, αλλά αργότερα, όταν ήταν στο σπίτι τους

Στο Δικαστήριο κατέθεσε και ο Διευθυντής του Ωδείου, ο οποίος απέδωσε το όλο θέμα σε παρεξήγηση από την πλευρά της κοπέλας, την οποία χαρακτήρισε «αξιόλογη», «σεμνή» αλλά και «ντροπαλή».

Από την πλευρά του ο 56χρονος καθηγητής επέμεινε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του δεν έχουν καμία βάση και ότι αυτό που έκανε μόνο ήταν να δώσει ένα φιλί στο μάγουλο του κοριτσιού για να το ενθαρρύνει

Το Αυτόφωρο δεν πείσθηκε και καταδίκασε τον καθηγητή σε φυλάκιση 8 μηνών με 3ετή αναστολή . Ο 56χρονος άσκησε έφεση.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Τιμολόγιο: 550.000 αιτήσεις


Στις 552.223 ανήλθαν οι αιτήσεις καταναλωτών για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, από το 2011 (έτος πρώτης εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου) μέχρι 12.04.2013, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως ειδικότερα επισημαίνεται, από τις 552.223 αιτήσεις για Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχουν εγκριθεί 401.064 αιτήσεις. Επίσης γίνεται γνωστό ότι από τις 552.223 αιτήσεις, οι 181.468 αφορούν το έτος 2013 και από αυτές έχουν εγκριθεί 123.937, ποσοστό περίπου 68%.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, για τις αυξήσεις του ρεύματος στις οποίες ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Στο απαντητικό έγγραφο που υπογράφεται από τον κ. Ζέρβο, επισημαίνεται ότι μετά τις «βελτιώσεις», τη διεύρυνση των ορίων και των προϋποθέσεων χορήγησης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η έκπτωση φθάνει το 42% σε σχέση με τις χρεώσεις προς τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Στην ίδια ερώτηση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, απάντησε εγγράφως ενημερώνοντας ότι το υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης των κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται από το Ν. 4001/2011 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας και των προστασία των ευάλωτων πελατών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

13,6 εκατ. οι επιστροφές από συντάξεις-"μαϊμού"


Το πόσό των 13,6 εκατ. ευρώ έχει επιστραφεί για αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.

Στα 13,6 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσόν που έχει επιστραφεί για αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο έγγραφο ο κ. Σταϊκούρας, «η υπηρεσία συντάξεων, έχει κάνει κατά καιρούς στοχοποιημένους ελέγχους σε συνταξιούχους του Δημοσίου (χήρες, άγαμες θυγατέρες, διασταυρώσεις θανάτων με TAXIS κλπ.). Αναζητήθηκαν συνολικά 26 εκατομμύρια ευρώ για αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις. Έχουν επιστραφεί συνολικά 13,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναζητούνται ακόμη 12,4 εκατομμύρια. Η διαδικασία αναζήτησής τους είναι σε εξέλιξη».

Όπως εξάλλου ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα (Μάρτιος 2013) της καταγραφής συνταξιούχων, η οποία διεξήχθη από 15.03.2012 έως 31.10.2012, και η οποία συνεχίζεται ακόμη στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεδομένου ότι ακόμη προσέρχονται συνταξιούχοι για απογραφή, δεν έχουν καταγραφεί 2.277 συνταξιούχοι (επί συνόλου 429.823 συνταξιούχων του Δημοσίου). Από αυτούς 1.018 περιπτώσεις είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ/Εθνικής Αντίστασης. Η σύνταξή τους έχει ανασταλεί από 01.10.2012.

Η διαδικασία που ακολουθείται για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2703/99 (αναζήτηση ποσών από το λογαριασμό του συνταξιούχου μέσω ΔΙΑΣ ΑΕ) και του Ν. 2972/2001 (αναζήτηση από την Τράπεζα των συνδικαιούχων του λογαριασμού). Οι συνδικαιούχοι καλούνται να επιστρέψουν το ποσό μέσα σε ένα μήνα. Στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν καταλογίζονται με αυτό αυτό στη Δ.Ο.Υ. τους. Εάν δεν υπάρχουν συνδικαιούχοι του λογαριασμού η ίδια διαδικασία ακολουθείται για τους κληρονόμους του θανόντος συνταξιούχου.

Για όσες περιπτώσεις, ολοκληρώνεται η διαδικασία αναζήτησης χωρίς αποτέλεσμα, οι συνδικαιούχοι/κληρονόμοι παραπέμπονται στον εισαγγελέα αφού έχει προηγηθεί εις βάρος τους καταλογισμός στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας και του εντοπισμού των παράνομων συντάξεων, για τη διαδικασία επιστροφής των χρημάτων, αλλά και την ποινική διαδικασία που τυχόν κινείται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από αύριο τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ


Αφορούν 550.000 ασφαλισμένους.

Αιτήσεις στα ΚΕΠ της περιοχής τους θα μπορούν να υποβάλλουν από αύριο οι 550.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο διοικητής του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός.

Όπως είπε ο κ. Κοντός οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Οργανισμού θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι με βιβλιάριο και ταυτότητα. Παράλληλα γνωστοποίησε οτι ο ΟΓΑ αναμένεται να δώσει στις αρχές Ιουλίου το πολυτεκνικό επίδομα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σχολές με διπλά επαγγελματικά δικαιώματα


Επαγγελματικός προσανατολισμός με αυξημένες πιθανότητες εύρεσης εργασίας.

Στο νέο μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας υπάρχουν αρκετές σχολές με διπλά επαγγελματικά δικαιώματα που αυξάνουν τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας για τους μαθητές που θα τις επιλέξουν.

Καλό είναι τα τμήματα αυτά να τύχουν της προσοχής των μαθητών ειδικά στις μέρες μας όπου η ανεργία των νέων ανθρώπων ηλικίας έως 24 ετών έχει εκτοξευτεί στο 64,2%.

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έχουν αυξημένη ζήτηση και αυτό φαίνεται από τις βάσεις των σχολών που στο μεν Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι 18914 μόρια, στο δε Αριστοτέλειο είναι 18314. Η χαμηλότερη βάση διαμορφώθηκε πέρυσι στα 16520 μόρια για το τμήμα της Ξάνθης ενώ στην Πάτρα η βάση ήταν 17600 μόρια. Στα πιο πάνω αξίζει να σημειώσουμε ότι το τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος) θα το συναντήσουν οι φετινοί υποψήφιοι ως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, αποτελώντας το 5 τμήμα με αυτό το γνωστικό αντικείμενο.

Οι απόφοιτοι των πιο πάνω τμημάτων μπορούν να εργαστούν τόσο ως Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί άλλα και ως Μηχανικοί Υπολογιστών στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Για παράδειγμα ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός μπορεί να εργαστεί τόσο σε μια βιομηχανία ή στο αντικείμενο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και ως καθηγητής πληροφορικής στη δημόσια ή και ιδιωτική εκπαίδευση. Παραθέτουμε και σχετικό χωρίο των επαγγελματικών προοπτικών όπως αυτές αναφέρονται στον οδηγό του ΕΜΠ:

«Oι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών απασχολούνται ως στελέχη σε κάθε είδους επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ πολλοί επιλέγουν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Τυπικές περιοχές απασχόλησης είναι αυτές που αναφέρονται στην ηλεκτρική ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τη βιομηχανία λογισμικού, τις τεχνολογίες διαδικτύου και κινητών επικοινωνιών, τους αυτοματισμούς, την ηλεκτρονική, τις κτηριακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Υπάρχει έντονη ζήτηση αποφοίτων της Σχολής τόσο από ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμούς, όσο και από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια για μεταπτυχιακές σπουδές, και η ανεργία στον κλάδο είναι σήμερα μηδενική. Επιπλέον, οι επαναστατικές μεταβολές που συντελούνται αυτή την εποχή τόσο στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και της Ιατρικής Πληροφορικής, όσο και της αγοράς και των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, και οι οποίες παρακολουθούνται στενά από τη Σχολή ΗΜ&ΜΥ του ΕΜΠ, ανοίγουν συνεχώς νέες προοπτικές απασχόλησης για τους μελλοντικούς αποφοίτους της».

Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Πρόκειται για το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα. Η εν λόγω σχολή βρίσκεται στην Αθήνα και η βάση της διαμορφώθηκε στα 18461 μόρια για τους υποψηφίους της γενικής σειράς. Οι προοπτικές των αποφοίτων του τμήματος είναι θετικές στην αγορά εργασίας αφού έχουν και αυτοί διπλά επαγγελματικά δικαιώματα. Μπορούν να εργαστούν τόσο ως ναυπηγοί (κατασκευή, μετασκευή, επισκευή, λειτουργία πλοίων και πλωτών κατασκευών) άλλα και ως μηχανολόγοι μηχανικοί (μηχανολογικές μελέτες ψύξης, θέρμανσης, φωτοβολταϊκά-αιολικά πάρκα κλπ).

Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Κρήτης , Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Αιγαίου, Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Δυτικής Μακεδονίας

Αν και το μοναδικό τμήμα που φέρει την ονομασία Ηλεκτρονικών Μηχανικών είναι αυτό της Κρήτης, οι απόφοιτοι των τμημάτων Μηχανικών Η/Υ Πάτρας, Μηχανικών Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας και Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Αιγαίου έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στον κλάδο «Ηλεκτρονικών Μηχανικών».

Οι απόφοιτοι των πιο πάνω τμημάτων μπορούν να εργαστούν τόσο ως καθηγητές πληροφορικής στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση. Έχουν όμως και το δικαίωμα ως μηχανικοί να γίνουν και εργολήπτες δημοσίων έργων σε έργα ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Επιπρόσθετα, με βάση το ΤΕΕ, εντάσσονται στις κατηγορίες μελετών 9,15,27,28 και μπορούν να εκπονήσουν μελέτες ηλεκτρονικές, περιβαλλοντικές, συστημάτων πληροφορικής και δικτύων καθώς και μελέτες βιομηχανιών (προγραμματισμός-σχεδιασμός- λειτουργία). Τα τμήματα αυτά μειονεκτούν συγκριτικά με αυτά των Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς έχουν λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα. Πλεονεκτούν όμως συγκρινόμενα με ένα τμήμα πληροφορικής. Στο μηχανογραφικό του 2013 οι μαθητές θα συναντήσουν και το τμήμα Μηχανικών Η/Υ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πληροφορική Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Πειραιά

Τμήματα που παρέχουν διπλά επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους είναι αυτά της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με βάση 15378, αλλά και της Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με βάση 15537 και του Πειραιά με βάση 15025. Τα τμήματα αυτά είναι αναγκαίο να τα προσέξουν οι υποψήφιοι γιατί εκτός από τα δικαιώματα της εργασίας με αντικείμενο την πληροφορική μπορούν παράλληλα να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο και να αποκτήσουν το δικαίωμα εργασίας και ως οικονομολόγοι όπως και οι απόφοιτοι των οικονομικών σχολών. Μάλιστα δεν είναι απαραίτητο οι φοιτητές να εξεταστούν στο μάθημα των Αρχών της Οικονομικής Θεωρίας που είναι αναγκαίο για την εισαγωγή σε άλλα οικονομικά τμήματα.

Στατιστικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πειραιά

Οι απόφοιτοι των δυο αυτών τμημάτων μπορούν να εργαστούν ως στατιστικολόγοι σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, σε γραφεία μελετών. Παράλληλα έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και να εργαστούν ως οικονομολόγοι. Στη δημόσια εκπαίδευση εντάσσονται στον κλάδο εκπαιδευτικών ΠΕ09 – Οικονομολόγων με ελάχιστες όμως πιθανότητες διορισμού. Στα πιο πάνω αξίζει να προσθέσουμε ότι για το τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν απαιτείται εξέταση στο μάθημα των αρχών οικονομικής θεωρίας. Αντιθέτως απαιτείται για το τμήμα του Πειραιά.

Το τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών απορροφάται από το Μαθηματικό που πλέον θα προσφέρει δυο κατευθύνσεις. Αναμένεται οι απόφοιτοι να έχουν διπλά επαγγελματικά δικαιώματα.




Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψε το χέρι του και πήγε να του το ράψουν


Οδήγησε 15 χιλιόμετρα με το χέρι του… στη θέση του συνοδηγού!
Ένας 37χρονος άντρας έκοψε το χέρι του κάτω από τον αγκώνα ενώ χρησιμοποιούσε ένα βαρύ μηχάνημα. Ο άτυχος άντρας όμως κατάφερε να βρει το κουράγιο να το… μαζέψει και να οδηγήσει σε απόσταση 15 χιλιομέτρων μέχρι το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της περιοχής!

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Purbach της ανατολικής Αυστρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο άντρας μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Βιέννη, όπου οι γιατροί ανέλαβαν το δύσκολο έργο της επανακόλλησης του χεριού του.


Διαβάστε περισσότερα...

Τη νέα ΣΣΕ ενέκρινε το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ


Υπογράφεται αύριο και επίσημα η κλαδική σύμβαση.

Το πλαίσιο της νέας Συλλογικής Σύμβασης στις τράπεζες, στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ στη σημερινή του συνεδρίαση.

Μετά την απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), αύριο θα γίνει και επίσημα η υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης, που σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για τους εργαζόμενους στις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2015 (χρόνος λήξης της νέας Κλαδικής Σύμβασης).

Η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι η νέα κλαδική σύμβαση που υπογράφεται αύριο (14/5/2013) - ημέρα λήξης της μετενέργειας - έχει μεγάλη πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική βαρύτητα, αλλά και ιδιαίτερη θεσμική αξία γιατί:

- Διασφαλίζει την εργασία, παρέχοντας ασφάλεια και σιγουριά στους εργαζόμενους στις Τράπεζες για δυόμιση ολόκληρα χρόνια.

- Κατοχυρώνει το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, που έχει πληγεί καθοριστικά από τη νομοθετική κατεδάφιση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

- Καταξιώνει την ΟΤΟΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα στις Τράπεζες, διατηρώντας τη συνδικαλιστική του υπόσταση και το ρόλο του, που είναι αναγκαίος όσο ποτέ στο νέο πολιτικό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται στις τράπεζες.


Διαβάστε περισσότερα...

Δύο χρόνια με τριετή αναστολή για υπεξαίρεση


Καταδικάστηκε πρώην δημοτικός υπάλληλος στην Καλαμαριά.

Πρώην δημοτικός υπάλληλος καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση δύο ετών, με 3ετή αναστολή. Πρόκειται για τον άλλοτε ταμία τής Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών Καλαμαριάς, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο για υπεξαίρεση. Κατηγορείτο ότι υπεξαίρεσε περισσότερα από 60.000 ευρώ από τα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης κατά τη διαχειριστική περίοδο 2004-2005.

Απολογούμενος ομολόγησε τις πράξεις του, υποστηρίζοντας ότι επέστρεψε το σύνολο των χρημάτων στο δήμο, μαζί με τους νόμιμους τόκους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμη για μια νέα αρχή η Αϊσα


Στέκεται μπροστά στον καθρέφτη της. Έπειτα από τριάμισι χρόνια, η Αΐσα Μοχαμαντζάι μπορεί να κοιτάξει ξανά το είδωλό της. Στο κέντρο του προσώπου της υπάρχει ένα σχεδόν ολόκληρο - αν και όχι ολοκληρωμένο - κομμάτι του εαυτού της∙ ένα κομμάτι που της αφαίρεσε ο Ταλιμπάν σύζυγός της και οι συγγενείς της για να την τιμωρήσουν που προσπάθησε να διαφύγει από το μαρτύριο στο οποίο την υπέβαλλαν χρόνια.


Αυτά πέρασαν όμως για το κορίτσι από το Αφγανιστάν που έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού «ΤIME» και παγκοσμίως γνωστό γι' αυτό που δεν έχει: τη μύτη της. Λίγες μέρες και λίγες επεμβάσεις τη χωρίζουν από το όνειρό της. Έως το καλοκαίρι η Αΐσα θα έχει ένα νέο πρόσωπο.

Τον τελευταίο χρόνο, η 22χρονη Αφγανή έχει υποβληθεί σε μία εξουθενωτική, σωματικά και ψυχικά, διαδικασία. Την πρώτη εγχείρηση την έκανε τον Αύγουστο του 2011. Εκτοτε, οι Αμερικανοί γιατροί του Νοσοκομείου του Μέριλαντ χρειάστηκε να επεκτείνουν το μέτωπό της με εμφυτεύματα σιλικόνης ώστε να εξασφαλίσουν τον ιστό που θα χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή της νέας μύτης - σε αντίθεση με άλλα μέρη του σώματος, το μέτωπο έχει σχεδόν την ίδια απόχρωση με τη μύτη.

Τον περασμένο Νοέμβριο η νεαρή κοπέλα βρήκε αυτό που της είχε λείψει περισσότερο: την οικογενειακή θαλπωρή, την οποία της προσφέρει απλόχερα η οικογένεια Αρσάια από το Μέριλαντ. Την περίοδο των επεμβάσεων ελάχιστες φορές βγήκε από το σπίτι. Καθώς ήταν πολύ ευάλωτη σε λοιμώξεις, η Αΐσα αναγκάστηκε να σταματήσει και τα μαθήματα Αγγλικών που είχε αρχίσει στη Νέα Υόρκη. Κάπως έτσι άρχισε να φτιάχνει κοσμήματα, με τα οποία περνάει δημιουργικά τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Τις υπόλοιπες κοιμάται, αφού αυτό που πραγματικά την ευχαριστεί σε αυτή τη φάση της ζωής της είναι να ξενυχτά βλέποντας ταινίες του Μπόλιγουντ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναίκες που κλαίνε είναι λιγότερο σεξουαλικές;


Μια χημική ουσία που περιέχεται στα δάκρυα των γυναικών φαίνεται πως μειώνει το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης και «παγώνει» τη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών, σύμφωνα με πρωτοποριακή ισραηλινή έρευνα, η οποία για πρώτη φορά δείχνει ότι τα δάκρυα περιέχουν χημικά «σήματα» προς το άλλο φύλο.

Αν αυτό όντως συμβαίνει, τότε όταν οι άνθρωποι κλαίνε, δεν εκφράζουν απλώς τα συναισθήματά τους, αλλά στέλνουν και «σήματα» στους άλλους. Έτσι, οι γυναίκες που κλαίνε μπροστά στον άνδρα ή το σύντροφό τους, ίσως γίνονται πιο συμπαθείς, αλλά ταυτόχρονα και λιγότερο ελκυστικές.

Η ανακάλυψη αναμένεται να αναζωπυρώσει την παλαιά επιστημονική διαμάχη κατά πόσο υπάρχουν φερομόνες στους ανθρώπους, δηλαδή χημικές ουσίες που εκκρίνονται από τον οργανισμό και επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά των άλλων.

Οι ερευνητές του Τμήματος Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τον καθηγητή Νόαμ Σομπέλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Science, μελέτησαν για πρώτη φορά την επίπτωση που έχει στους άνδρες η οσμή των δακρύων των γυναικών, τα οποία οι επιστήμονες είχαν συλλέξει λίγο πριν, καθώς οι γυναίκες έκλαιγαν βλέποντας αποσπάσματα απο κινηματογραφικές ταινίες.

Διαπιστώθηκε ότι τα δάκρυα περιέχουν μια ουσία που μειώνει την ανδρική σεξουαλική επιθυμία, μια ανακάλυψη που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να λύσουν το μυστήριο γιατί οι άνθρωποι κλαίνε, όταν είναι λυπημένοι ή αγχωμένοι.

Οι Ισραηλινοί ερευνητές συγκρότησαν μια ομάδα από 60 περίπου εθελοντές, γυναίκες κυρίως. Τα πειράματα που ακολούθησαν, στα οποία 24 άλλοι άνδρες εθελοντές, ηλικίας 23 έως 32 ετών, κλήθηκαν να μυρίσουν τα φρέσκα γυναικεία δάκρυα και παράλληλα να κοιτάζουν εικόνες με γυναίκες, έδειξαν πτώση κατά μέσο όρο 13% στο επίπεδο τεστοστερόνης στο σάλιο των ανδρών και συνακόλουθη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας τους. Κάθε φορά που οι άνδρες μύριζαν γυναικεία δάκρυα (χωρίς να ξέρουν από πού προέρχονται), οι γυναίκες στις εικόνες τούς φαίνονταν λιγότερο ελκυστικές.

Ο έλεγχος του εγκεφάλου των ανδρών εθελοντών μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας έδειξε ότι, αφού μύρισαν τα γυναικεία δάκρυα, μειώθηκε η δραστηριότητα στις περιοχές εκείνες που σχετίζονται με τις σεξουαλικές ορμές, όπως στον υποθάλαμο.



Σε επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες θα αναζητήσουν ποιες ακριβώς χημικές ουσίες στα δάκρυα ευθύνονται για αυτή την επίδραση και, επίσης, κατά πόσο υπάρχουν εξίσου στα δάκρυα των ανδρών και των παιδιών, όπως προβλέπουν ότι συμβαίνει.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στα γυναικεία δάκρυα», δήλωσε ο Δρ Σομπέλ.

Τα δάκρυα περιέχουν πολλών ειδών χημικά συστατικά, που διαφέρουν ανάλογα με το αν τα δάκρυα είναι συναισθηματικά ή οφείλονται σε άλλους λόγους (π.χ. προστατευτικό αντανακλαστικό, αν κάτι ερεθιστικό μπει στο μάτι).

Σε μερικά ζώα έχει αποδειχτεί ότι τα δάκρυα περιέχουν χημικές ουσίες που αποτελούν «σήματα», τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των άλλων ζώων, κυρίως μειώνοντας την επιθετικότητά τους. Φαίνεται πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους άνδρες, οι οποίοι, εξαιτίας των δακρύων, νιώθουν μικρότερη επιθετικότητα και αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία τους.

Τα δάκρυα εμφανίστηκαν αρχικά ως αντίδραση σε ένα ερεθισμό του ματιού.

Το κλάμα πιθανώς αποτελεί εξελικτικό κατάλοιπο από την εποχή που οι άνθρωποι (κυρίως οι γυναίκες) το χρησιμοποιούσαν ως προστατευτική ασπίδα κατά της επιθετικότητας των γύρω τους (κυρίως των πρωτόγονων ανδρών).

Οι επιστήμονες ως τώρα πίστευαν ότι το κλάμα φέρνει αποτέλεσμα απλώς ως οπτικό «σήμα» προς τον άλλο, αλλά τώρα φαίνεται πως περιέχει και μια χημική διάσταση.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνει “είμαι καλή μητέρα”;


Πώς επηρεάζουν τα λάθη των γονιών την ενήλικη ζωή των παιδιών τους; Ποια λάθη κάνουν οι μητέρες; Τι σημαίνει να έχεις δεχτεί την απόρριψη της μητέρας στην παιδική ηλικία; Μπορούν να θεραπευτούν τα τραύματα της παιδικής ψυχής;

Ο ψυχίατρος- νευρολόγος, Ματθαίος Γιωσαφάτ, μας απαντά.

-Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να νιώσουν ότι είναι σημαντικοί για τους άλλους να νιώσουν ότι υπολογίζουν την προσωπικότητά του. Η απόρριψη μας δημιουργεί αίσθημα κατωτερότητας;

Ασφαλώς. Και αυτά τα συναισθήματα δημιουργούνται στον πρώτο χρόνο της ζωής. Αυτό εξαρτάται από το τι σου δίνει η μητέρα σου. Αν σου δίνει την αίσθηση ότι αξίζεις, ότι σ’ αγαπάει. Από τον τρόπο που σε κοιτάει καταλαβαίνεις αν σε εκτιμά. Από την παιδική ηλικία ξεκινούν όλα.

-Αν οι γονείς δίνουν αγάπη στα παιδιά τους, με τρόπο υπερβολικό;

Δεν υπάρχει υπερβολή στην αγάπη. Αν μιλάμε για αγάπη, βέβαια. Γιατί αυτό που πολλές φορές κάνει η Ελληνίδα μάνα μόνο αγάπη δεν είναι. Μου έλεγε μία κυρία «δεν έχω άντρα εγώ, τον γιο μου έχω, κοιμόμαστε αγκαλίτσα κάθε βράδυ! Γιατί φοβάται λέει… Την ρωτώ, πόσο χρονών είναι ο γιος σας; Λέει 32! Τη συμβούλευσα φυσικά, να στείλει το γιο της στο κρεβατάκι του! Ήταν αγάπη αυτό; Φυσικά και όχι. Η γυναίκα αυτή βολευόταν επειδή δεν είχε άντρα. Έπρεπε να βρει έναν σύντροφο, όχι να προσκολληθεί στον γιο της.

-Διορθώνονται τα συναισθηματικά κενά ενός παιδιού; Ενός εγκαταλελειμμένου παιδιού για παράδειγμα.

Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά δεν είναι ανώριμα, τα παιδιά των καλών οικογενειών είναι. Γιατί καλή οικογένεια τι σημαίνει; Δουλεύει ο άνδρας, δουλεύει η γυναίκα, θέλουν να πάνε σε δεξιώσεις, θέλουν να ζήσουν πράγματα και την πληρώνουν τα παιδιά. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να τα κάνεις και αυτά… Πολλές φορές λέμε ότι είναι καλύτερο μια μητέρα να είναι κακιά από το να είναι ενδιάμεση. Αν η μητέρα είναι κακιά, το παιδί θα αναζητήσει στον μπαμπά, στην θεία, στον μεγάλο αδερφό, σε κάποιον άλλο άνθρωπο άνθρωπο αυτά που χρειάζεται. Την απορρίπτει, δηλαδή, την κακιά μητέρα. Όταν είναι η μητέρα είναι «μια ζεστό και μία κρύο», ούτε καν να την απορρίψει μπορεί, ούτε να την αποδεχθεί για να πάρει αυτά που πρέπει να πάρει.

-Υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτά τα παιδιά να καταφύγουν στις εξαρτήσεις;

Όλα τα παιδιά που καταλήγουν σε εξαρτήσεις, αλκοόλ, βία, αντικοινωνική συμπεριφορά, δυσκολίες γάμου, σεξουαλικές διαστροφές, έχουν ένα κενό και προσπαθούν να το συμπληρώνουν με όλα αυτά.

-Η απόρριψη, το κενό που δημιουργείται στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι αίτιο της ομοφυλοφιλίας;

Είναι πιο περίπλοκο θέμα, η ομοφυλοφιλία. Μπορεί να παίξει έναν μικρό ρόλο το γεγονός ότι δεν έχεις πάρει από την μάνα σου ό, τι έπρεπε και έπειτα το αναζητάς στον πατέρα. Μπορεί να κολλήσεις στον πατέρα σου υπερβολικά. Αυτός γίνεται το καλό αντικείμενο αγάπης, οπότε αύριο μεθαύριο, όταν αναζητήσεις ένα άλλο αντικείμενο αγάπης, να πας σε έναν άντρα. Η ομοφυλοφιλία όμως, φαίνεται να έχει και μια προδιάθεση. Δεν ξέρουμε ακόμη. Τώρα, αν έχεις μια προδιάθεση και η μάνα σου σε απορρίψει, ναι, είναι πιθανό να ζητήσεις στους άνδρες μετά, την αγάπη που σου λείπει.

-Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις αυτά τα προβλήματα; Η ψυχανάλυση;

Ένας τρόπος είναι να κάνεις μια οικογενειακή θεραπεία. Είναι λίγοι όμως οι οικογενειακοί θεραπευτές, στην Ελλάδα. Πάντα πρέπει να αναζητούμε λύση και μέσα από την επικοινωνία στη σχέση μας, να σκεφτόμαστε μαζί τα προβλήματά μας και να τα συζητάμε. Το τρίτο και καλύτερο, το ‘χω πει κι εδώ πάλι, είναι να διαλέξεις μια καλή μητέρα! Άπαξ και διαλέξεις καλή μητέρα είναι σίγουρο ότι θα πας καλά γιατί και κληρονομικά να έχεις μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την προδιάθεση. Και το τέταρτο είναι να βρεις μια καλή γυναίκα αν είσαι άνδρας. Άμα βρεις μια καλή γυναίκα, αυτή συμπληρώνει τη χαμένη μητρικότητα . Αλλά αν είσαι προβληματικός και ανώριμος διαλέγεις πάντα στο ίδιο επίπεδο και σύντροφο. Και έτσι, πάνε στραβά και οι ενήλικες σχέσεις.

-Ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες;

Αλλά αυτά ισχύουν και για τα δύο φύλα. Τα πολύ ανώριμα ζευγάρια, συχνά μαλώνουν για φαντάσματα. Βλέπεις στον σύντροφό σου αυτά που σου έκανε η μάνα σου .

-Υπάρχει ορισμός της καλής μητέρας;

Καλή μητέρα δεν υπάρχει. Υπάρχει αρκετά καλή μητέρα. Γιατί όλοι έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα και κληρονομικά και προβλήματα που μας δημιουργεί ο πολιτισμός μας. Και πολλά προβλήματα προερχόμενα από την απώθηση της σεξουαλικότητας και της επιθετικότητας. Ο πολιτισμός δηλαδή δημιουργεί νευρώσεις έτσι κι αλλιώς που έχουν επίπτωση στην παιδική ηλικία. Άρα καλή μητέρα είναι αυτή που έχει πάρει τη δυνατότητα από τη δικιά της μάνα να προσφέρει αγάπη, να νοιάζεται για το παιδί και να μην το χρησιμοποιεί πολύ για τις δικές της ανάγκες. Θέλει το παιδί χάδια; Να του δώσει, όταν είναι ιδιαίτερα μικρό. Δεν θέλει; Να σταματήσει. Πολλές μητέρες συνεχίζουν και το χαϊδεύουν γιατί το έχουν αυτές ανάγκη και ας μη το θέλει το παιδί! Οπότε εκεί προβάλλουν τις ασυνείδητες ανάγκες τους. Και χρησιμοποιούν τα παιδιά για τις ανάγκες τους. Αν σκέφτεσαι το παιδί, κοιτάς τις ανάγκες του και προσπαθείς να της ικανοποιήσεις όσο γίνεται καλύτερα. Αν είχες καλή μητέρα, μόλις κάνεις ένα παιδί να κάνεις τα ίδια που έκανε η μητέρα σου μαζί σου στο παιδί σου.

-Αν έχεις υποφέρει από αυτά που σου έκανε η μητέρα σου και δεν θέλεις να τα επαναλάβεις;

Τα κάνεις με άλλο τρόπο. Μπορείς να κάνεις το αντίθετο. Εξαρτάται. Αλλά άμα ήταν η μάνα σου πολύ ανώριμη, γίνεσαι κι εσύ πολύ ανώριμος και τότε επαναλαμβάνει κανείς το παρελθόν.

-Είναι ανατρέψιμα τα λάθη των γονέων στην παιδική μας ηλικία;

Ασφαλώς και είναι. Εξαρτάται τώρα. Άμα το έχεις «ρημάξει» το παιδί και είναι ουσιαστικά από ενός έτους σχιζοφρενές δεν αλλάζει εύκολα. Αλλά κάποια λάθη μιας μέσης μητέρας είναι αναστρέψιμα.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτή επιστολή της ΟΛΜΕ στους μαθητές


Διαβάστε το ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης προς τους μαθητές, με αφορμή την απόφαση των εκπαιδευτικών, για την απεργία με την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων:

«Φίλε μαθητή/ φίλη μαθήτρια,

Θα ήθελα να σου εξηγήσω για ποιους λόγους αναγκαστήκαμε εμείς, οι καθηγητές σου, να ξεκινήσουμε αυτό τον δύσκολο απεργιακό αγώνα. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό. Θα ήθελα να μάθω κι εγώ τη γνώμη σου, ιδίως αν είναι διαφορετική από τη δική μου. Σου ζητώ όμως πρώτα να ξοδέψεις δυο λεπτά για να με ακούσεις.

Σε συναντώ καθημερινά στην τάξη, ανταμώνουμε στους διαδρόμους και στις σκάλες, στη αυλή του σχολείου μας. Με ενώνουν μαζί σου κοινές έγνοιες για το μάθημα της ημέρας, οι χαρές και οι λύπες της σχολικής καθημερινότητας. Ακόμα κι αυτά που κάποιες στιγμές φαίνεται να μας χωρίζουν συχνά γίνονται αφορμή για να συνδεθούμε στενότερα.

Κάποιες φορές στο σχολείο κυριαρχεί η ένταση, οι κραυγές δυναμώνουν, οι παλάμες σφίγγουν, το βλέμμα αγριεύει. Θα έχει περάσει, ασφαλώς, από το νου σου ότι τις περισσότερες φορές αυτές οι συγκρούσεις έχουν τη ρίζα τους έξω από το σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά, στην καθημερινή ζωή. Και υπάρχουν λόγοι γιʼ αυτό. Ιδίως στις μέρες μας, η επιβίωση συχνά γίνεται ένας καθημερινός εφιάλτης.

Οι γονείς συζητούν ολοένα στο σπίτι για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, για μεγαλύτερη φτώχεια, για το φόβο της απόλυσης. Οι μεγαλύτεροι φίλοι σου ομολογούν πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια όποια δουλειά, κι ας έχεις ένα σωρό πτυχία. Μόνη διέξοδο βλέπουν στη μετανάστευση. Αλλά και συ ο ίδιος παρατηρείς το χαρτζιλίκι σου να λιγοστεύει, το σπίτι σου μέρα τη μέρα να αδειάζει. Και την ίδια ώρα οι υπουργοί μας κάνουν λόγο για νέες περικοπές και νέα μέτρα, που σχεδιάζει να επιβάλει η τρόικα, ή για δημόσια περιουσία που πρέπει να ξεπουληθεί.

Αυτά, φίλοι μαθητές, είναι προβλήματα που κι εμείς οι καθηγητές σας αντιμετωπίζουμε, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Ο μισθός μας μειώθηκε μέχρι το μισό, το διδακτικό μας ωράριο αυξήθηκε, οι συνθήκες εργασίας χειροτέρεψαν, οι διορισμοί νέων εκπαιδευτικών σταμάτησαν. Ταυτόχρονα, πολλά δημόσια σχολεία καταργούνται και συγχωνεύονται, άλλα δεν έχουν θέρμανση, εξοπλισμό, αίθουσες και εργαστήρια. Με τα τελευταία μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, μπορούν να μας ξεσπιτώνουν και να μας στέλνουν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη οποτεδήποτε, χωρίς να νοιάζονται πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τέτοιους μισθούς. Μπορούν ακόμη να μας απολύουν με το παραμικρό.

Μετά από αυτά τα τελευταία μέτρα το ποτήρι ξεχείλισε. Πήραμε την απόφαση πως πια δεν πάει άλλο. Το ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο να απεργούμε σε μέρες που κάποιοι από σας δίνουν κρίσιμες εξετάσεις για το μέλλον τους. Όμως δεν διαλέξαμε εμείς αυτή την περίοδο για να συγκρουστούμε, αλλά η κυβέρνηση, που προώθησε αυτά τα μέτρα. Ούτε είναι εύκολο για μας σε τέτοιες συνθήκες να στερηθούμε το μισθό μιας πολυήμερης απεργιακής περιόδου. Όμως, δυστυχώς, δεν έχουμε άλλη διέξοδο.

Στην τηλεόραση συχνά θα ακούς ότι τάχα η απεργία μας έχει στο στόχο της εσένα. Αυτοί που τα λένε αυτά έχουν κάνει ήδη την επιλογή τους. Πήγαν με εκείνους τους λίγους, που συνεχίζουν να κερδίζουν ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι αυτοί που διαπομπεύουν τους γονείς σου και όλους τους εργαζόμενους σαν τους τεμπέληδες της Ευρώπης. Μην επιτρέπεις σʼ αυτούς να μιλούν στο όνομά σου. Μην τους αφήνεις να σε χρησιμοποιούν σαν όπλο ενάντια στο δίκαιο αγώνα όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Σκέψου πως έχουμε ένα κοινό στόχο, που μας φέρνει από την ίδια πλευρά. Θέλουμε να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική, που διαλύει τη χώρα, που καταστρέφει το παρόν και το μέλλον μας. Έχουμε επιλέξει να σταθούμε από την πλευρά του δίκιου και της αξιοπρέπειας. Και θα το κάνουμε, όσο περνάει από το χέρι μας.

Δεν είναι μια εύκολη επιλογή. Αλλά, πίστεψέ μας, δεν υπάρχει άλλη λύση.


Ο καθηγητής/η καθηγήτριά σου

Μάιος 2013»



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Συνήγορος του Πολίτη για το χαράτσι


Την επίλυση των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν και σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), ζητά με νέα επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού.

Σε συνέχεια της επιστολής της προς τον Υπουργό τον Οκτώβριο του 2012, η Συνήγορος του Πολίτη επανέρχεται για το θέμα αυτό και τονίζει την ανάγκη να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα που ανέκυψαν με το ΕΕΤΗΔΕ ενόψει και του νέου φόρου ακινήτων, που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών.



Ειδικότερα, η Αρχή προτείνει:

α. Να διορθωθούν τα λάθη υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012, καθώς πάρα πολλές περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες προέβησαν εμπρόθεσμα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δεν διορθώθηκε το ΕΕΤΗΔΕ του 2011, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί εσφαλμένα και αυτό του 2012. Κυρίως πρέπει να επισημανθούν περιπτώσεις πολιτών που δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με τον υπολογισμό του Τέλους κατά το 2011, ωστόσο, για πρώτη φορά υπολογίστηκε εσφαλμένα το ΕΕΤΗΔΕ κατά το 2012.

β. Να διεκπεραιωθούν στο σύνολό τους οι αιτήσεις των πολιτών, που έχουν ήδη

συσσωρευτεί στις ΔΟΥ, κυρίως αυτών που δικαιούνται εκ του νόμου υπολογισμό του Τέλους με μειωμένο συντελεστή και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι), αλλά και αυτών που αιτήθηκαν μείωση ή απαλλαγή από το ΕΕΤΗΔΕ, διότι διαβιούν υπό μειονεκτικές συνθήκες.

γ. Να υπάρξει μέριμνα για τους ενοικιαστές ακινήτων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις πληρώνουν μέρος του φόρου που βαρύνει τον κύριο του ακινήτου χωρίς να μπορούν να το συμψηφίσουν με μισθώματα.

"Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι η φορολόγηση των ακινήτων πρέπει να γίνει με βάση την πραγματική ακίνητη περιουσία και την φορολογική ικανότητα των πολιτών, ώστε η κατανομή των δημοσίων βαρών να επιτευχθεί με όρους νομιμότητας και δικαιοσύνης", επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε την επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελιξήριο μακροζωίας οι πολλοί και καλοί φίλοι;


Οι πολλοί και καλοί φίλοι ωφελούν σημαντικά την υγεία. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως μας βοηθούν να ζούμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια ενώ, αντιθέτως, το να έχει κανείς κάνα-δυο φίλους όλους κι όλους, είναι εξίσου επιζήμιο για την επιβίωσή μας με… 15 τσιγάρα την ημέρα ή τον αλκοολισμό!

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Brigham Young, οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά μεταξύ τους σχεδόν 150 δημοσιευμένες μελέτες για τις πιθανότητες επιβίωσης και τον κοινωνικό ιστό.

Οι μελέτες αυτές είχαν συμπεριλάβει πάνω από 300.000 εθελοντές από τέσσερις ηπείρους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, το να έχει κανείς ένα ευρύ δίκτυο καλών φίλων και γειτόνων αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες επιβίωσης σε όλες τις ηλικίες – ίσως διότι όταν φροντίζουμε τους φίλους μας κι εκείνοι εμάς, τελικά φροντίζουμε ο καθένας από τη μεριά του και τον εαυτό μας.

Όμως, οι ερευνητές του Brigham Young επισημαίνουν πως έτσι όπως δουλεύουμε σήμερα, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε καριέρα και οικογένεια, χάνουμε σταδιακά τον κοινωνικό ιστό μας.

Και προειδοποιούν πως όσοι αποξενώνονται από τους φίλους τους λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, μειώνουν τις πιθανότητες να φτάσουν έως τα βαθιά τους γηρατειά όσο θα τις μείωναν και αν ήταν παχύσαρκοι ή δεν γυμνάζονταν συστηματικά.

Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντές όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων. Ωστόσο, τα ευρήματα ήταν για όλους τα ίδια – και μάλιστα ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας των εθελοντών, όταν είχαν πρωτοδηλώσει συμμετοχή στις διάφορες μελέτες.

«Το όφελος από τους φίλους δεν περιορίζεται στους ηλικιωμένους», λέει ο ερευνητής δρ Τίμοθυ Σμιθ. «Οι φιλίες δημιουργούν δίχτυ προστασίας γύρω μας σε όλες τις ηλικίες. Δυστυχώς, όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η τεχνολογία κάνουν πολλούς να πιστεύουν πως η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή δεν είναι απαραίτητη. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.

«Ούτε πρέπει να θεωρούμε δεδομένες τις σχέσεις μας. Η συνεχής αλληλεπίδραση και φροντίδα είναι αυτές που μας ωφελούν ψυχικά αλλά και σωματικά».


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψήφισμα Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών για την επιστράτευση


"Η Δημοκρατία επιστρατεύεται..." αναφέρει σε ψήφισμά του το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας, καλώντας παράλληλα όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν το συλλαλητήριο στα γραφεία της ΟΛΜΕ στις 7 απόγευμα.

Διαβάστε ολόκληρο το ψήφισμα της ΟΙΕΛΕ

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση επιχειρεί να φιμώσει το εργατικό κίνημα μέσω της επιστράτευσης που - κατά το Σύνταγμα - μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε καιρό πολέμου είτε σε περίπτωση πρόκλησης κινδύνου της δημόσιας υγείας. Με την αντιδημοκρατική και αυταρχική πρακτική της η κυβέρνηση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι «αρνί» απέναντι στους δανειστές και λύκος με τους εργαζόμενους. Γίνεται φανερό ότι το πολίτευμα και οι θεσμοί ναρκοθετούνται από τη λαίλαπα των προεδρικών διαταγμάτων που έχουν αντικαταστήσει τις διαδικασίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την απόπειρα στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας, ώστε να καταπνιγούν κοινωνικές αντιδράσεις. Και διόλου τυχαίο δεν είναι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται με μεθόδους έξω από τα πλαίσια του πολιτεύματος στοχεύουν στην ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων.

Η λογική της τοποθέτησης της κοινωνίας σε γύψο και της πρόκλησης του κοινωνικού αυτοματισμού ενέχει έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο. Της σταδιακής συσσώρευσης του αισθήματος της αδικίας και της οργής που κάποια στιγμή θα ξεσπάσει με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή. Οι πρωτοφανείς ολοκληρωτικές λογικές που επιβάλλονται σήμερα από την τρικομματική συγκυβέρνηση για να τρομοκρατηθούν οι πολίτες θα λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ για όσους ονειρεύονται μια Ελλάδα-στρατόπεδο. Παραφράζοντας τον Αβραάμ Λίνκολν, προειδοποιούμε τους εμπνευστές της ακραίας αυτής πολιτικής ότι «μπορείς να τρομοκρατείς πολλούς για λίγο, μπορείς να τρομοκρατείς λίγους για πολύ, αλλά δεν μπορείς να τους τρομοκρατείς όλους για πάντα».

Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν το συλλαλητήριο στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Κορνάρου και Ερμού) σήμερα στις 7μ.μ"



Διαβάστε περισσότερα...

Η ΑΔΕΔΥ απέρριψε την πρόταση της ΟΛΜΕ


Την πρόταση της ΟΛΜΕ να κηρυχθεί 24ωρη απεργία για το δημόσιο και για απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, απέρριψε η ΑΔΕΔΥ.

Εκφράζοντας την αντίθεση στην επιστράτευση των καθηγητών η ΑΔΕΔΥ αποφάσιζε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για αύριο Τρίτη 14 Μαΐου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κύπρος: Ένας στους δύο με εργασιακό άγχος


Από εργασιακό άγχος διακατέχεται το 51% των Κυπρίων, ποσοστό που είναι τρεις φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα, που διενήργησε η εταιρεία «Ίπσος» για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, συνηθέστερη αιτία του εργασιακού άγχους είναι η ανασφάλεια και αναδιοργάνωση στους χώρους εργασίας.

Στην Κύπρο, έξι στους 10 εργαζόμενους θεωρούν τις ώρες εργασίας ή τον φόρτο εργασίας ως τις πιο κοινές αιτίες εργασιακού άγχους, ενώ εννέα στους 10 πιστεύουν ότι οι περιπτώσεις εργασιακού άγχους αποτελούν συχνό φαινόμενο στον χώρο εργασίας τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κομισιόν: Νέα μέτρα για την Ελλάδα το 2015-2016


Την αποτελεσματική δράση της Ελλάδας για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος υπογραμμίζει σε ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει ωστόσο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2015 και το 2016 ύψους 1,8% και 2,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα παρουσίασε βελτίωση του διαρθρωτικού ισοζυγίου της περιόδου 2010-2012 η οποία υπερβαίνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, που είχε συστήσει το Συμβούλιο για την περίοδο 2009-2014.

Επίσης, η Ελλάδα βελτίωσε το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 14,8% το 2009 σε 1,3% το 2012, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 15,6% του ΑΕΠ το 2009 σε 6,3% το 2012.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα έλαβε ακόμη επιτυχώς μέτρα για τη συγκράτηση του ελλείμματος το 2012 και για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή σημειώνει ότι προκειμένου να τερματιστεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το συντομότερο δυνατόν οι ελληνικές αρχές έλαβαν περαιτέρω αποφασιστικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών τους για το 2013 και το 2014.

Ο προϋπολογισμός που υιοθετήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2012 περιελάμβανε πακέτο πρόσθετων μέτρων εσόδων και δαπανών, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο 5% του ΑΕΠ, με στόχο τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2013. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης 13,5 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, που έχουν καθοριστεί στο μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης της περιόδου 2013-2016. Το μεγάλο και εμπροσθοβαρές αυτό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για το 2013 και το 2014, που αναλογεί στο 6,5% του ΑΕΠ, έχει σε μεγάλο βαθμό εφαρμοστεί, διαπιστώνει η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, οι στόχοι θα πρέπει να παραμείνουν στο 0% του ΑΕΠ το 2013, το 1,5% το 2014, το 3% το 2015 και το 4,5% το 2016, εκτιμά η Επιτροπή.

Παράλληλα, η Επιτροπή αναφέρει ότι παρά την πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, σε ορισμένους βασικούς τομείς της οικονομίας υπάρχουν κίνδυνοι, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις δυσχέρειες που πηγάζουν από την προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης το 2013, αλλά και την αναιμική οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς - κλειδιά, όπως στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις από κατεστημένα συμφέροντα. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για οικονομική ανάκαμψη και αυξημένα έσοδα το 2014, θα απαιτηθεί περαιτέρω πρόοδος στη μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημαντικό είναι επίσης να υπάρξει ισχυρή εφαρμογή της πολιτικής η οποία θα μειώσει τις αβεβαιότητες και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας στη συγκράτηση των επιπτώσεων της ύφεσης στην κοινωνία και την ανεργία. Οι συνθήκες για αύξηση των επενδύσεων μπορούν να βελτιωθούν σε συνέχεια της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, μέσα από την ροή ξένων κεφαλαίων και τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων.

Στην αξιολόγηση επισημαίνεται ακόμη ότι οι προοπτικές για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012, καθώς δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο μακροοικονομικό σενάριο, ενώ τα δημόσια οικονομικά παραμένουν στη σωστή τροχιά για την επίτευξη των στόχων.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, μόνο ορισμένες οριακές αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες.

Ως εκ τούτου, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να είναι σε πτωτική πορεία από το 2014 και να μειωθεί κάτω από το 160% το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα εφαρμόζεται πιστά.

Για την Επιτροπή, οι δημοσιονομικές προοπτικές πέραν του 2014 παραμένουν αβέβαιες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στην ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης και των διοικήσεων των κοινωνικών ταμείων.

Στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής συγκυρίας πρόσθετα μέτρα που θα αναλογούν στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016, θα απαιτηθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι συζητήσεις για δημοσιονομικές αποκλίσεις και για μέτρα την περίοδο 2015 - 2016 θα εξεταστούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του προϋπολογισμού το 2014, το ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία θα επιτρέψουν μια πιο πλήρη εικόνα για το εύρος της απόκλισης, που θα πρέπει να καλυφθεί, καταλήγει η Επιτροπή στην αξιολόγησή της.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

GrecoFestival - Ένα μουσικό φεστιβάλ για το περιβάλλον


Το GrecoFestival είναι ένα νεανικό μουσικό φεστιβάλ για το περιβάλλον, ένα φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στο μεγάλο μας "σπίτι", στον πλανήτη Γη...

Διαβάστε αναλυτικά:

"Με στόχο την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, η Περιφέρεια Αττικής με τη συνεργασία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ, διοργανώνει το Grecofestival ένα μεγάλο νεανικό φεστιβάλ, αφιερωμένο στο μεγάλο μας «σπίτι», τον πλανήτη Γη, με το οποίο θα προϋπαντήσει το φετινό καλοκαίρι η Περιφέρεια Αττικής.


Με αιχμή τη διοργάνωση του πρώτου μουσικού διαγωνισμού στη χώρα μας που είναι αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στο περιβάλλον, το Grecofestival αποτελεί ένα σύμπλεγμα οικολογικών δράσεων που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν τη νέα γενιά για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς.

Οι ιθύνοντες του πρωτότυπου φεστιβάλ καλούν τους νέους και τις νέες της Αττικής, από 15 έως και 35 ετών, να συνθέσουν αλλά και να ερμηνεύσουν ένα τραγούδι για το περιβάλλον και την οικολογία. «Από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 28 Ιουλίου θα διοργανωθούν 10-13 ημιτελικοί διαγωνισμοί τραγουδιών σε αντίστοιχους δήμους της ανατολικής Αττικής, την οποία επιλέξαμε λόγω των δεδομένων περιβαλλοντικών ζητημάτων που έχει», δηλώνει ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής για το Περιβάλλον, Αντώνης Γάκης.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή μπορούν να γίνονται είτε ατομικά είτε από ομάδες νέων καλλιτεχνών και έχουν ήδη αρχίσει να κατατίθενται διαδικτυακά στον ισότοπο grecofestival.com, με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Ιουνίου. Ο μεγάλος τελικός του περιβαλλοντικού μουσικού διαγωνισμού θα διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο νικητής κάθε ημιτελικού αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πλούσια δώρα από τους διοργανωτές και τους χορηγούς. Το τραγούδι που θα πάρει το πρώτο βραβείο στον μεγάλο τελικό θα γίνει το επίσημο τραγούδι του Grecofestival για το περιβάλλον, ενώ ο δημιουργός του θα κάνει τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία, καθώς θα μπορέσει να γυρίσει το δικό του βίντεο κλιπ και να κάνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το Grecofestival θα πλαισιώσουν, παράλληλα, διάφορες ξεχωριστές οιkολογικές δράσεις που θα ανακοινωθούν στις 5 Ιουνίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η οποία θα αποτελέσει και την επίσημη αφετηρία της διοργάνωσης.

Σημαντικό έργο στο Grecofestival προσφέρουν οι σπουδαστές και καθηγητές του IEK ΑΚΜΗ και του Metropolitan College που θα συνδράμουν στην ηχοληψία, την τηλεοπτική καταγραφή των γεγονότων, τη δημοσιογραφική κάλυψη, τις κατασκευές graffiti και logo, την παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτ".

ΜΟΥΣΙΚΗ + ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ = GRECOFESTIVAL!

Πάρε μέρος τώρα στο μεγάλο Νεανικό μουσικό φεστιβάλ για το Περιβάλλον

από την Περιφέρεια Αττικής με τη χορηγία του ΟΜΙΛΟΥ ΑΚΜΗ και της REAL GROUP

www.grecofestival.com


Διαβάστε περισσότερα...

Το εθνικό σχέδιο «Διαφάνεια»... online


Αναρτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης www.ministryofjustice.gr το Εθνικό Σχέδιο ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στην ίδια διεύθυνση δίνεται η δυνατότητα για κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση της εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας του σχεδίου.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το πρόγραμμα «Διαφάνεια»:

Βάζει τέλος στην αναποφασιστικότητα στην οποία οδήγησαν οι ατέρμονες συζητήσεις κυβερνήσεων κατά το παρελθόν για την αναζήτηση πολιτικών, για την πάταξη της διαφθοράς και προώθηση της διαφάνειας
Βγάζει τη χώρα από την επιτήρηση και οδηγεί στην εκπλήρωση όλων των διεθνών υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για θέματα διαφθοράς ενώ ανταποκρίνεται και στις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο και τους οδικούς χάρτες.

Δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς σε τομείς αμέσου κινδύνου και υψηλών οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως είναι η Υγεία, προμήθειες, λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, πολεοδομίες, δημόσια διοίκηση.

Αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς για να στέκεται ως ισότιμος διεθνής συνομιλητής και πρωτοστάτης στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Αποκαθιστά και επανατοποθετεί τη διαφάνεια ως λέξη και ως έννοια, στη συνείδηση της κοινωνίας, αφού η μέχρι σήμερα άσκοπη πολλές φορές χρήση του όρου, την έχει καταστήσει κενή περιεχομένου ως λέξη, αδιάφορη ως νόημα, και μη πιστευτή ως προς τις δηλούμενες προθέσεις χρήσης της.

Δίνει έμφαση στην Παιδεία, τη διαπαιδαγώγηση για μια κοινωνία με ηθικό κοινωνικό υπόβαθρο, που οι πολίτες να διαπνέονται από τις αρχές περί δικαίου, καθήκοντος, εντιμότητας, αξιοπρέπειας, σεβασμού στους νόμους, να υπηρετεί τους θεσμούς και να κυριαρχεί η ηθική συνείδηση και ο κοινωνικός έλεγχος.

Αναφέρεται στη παθογένεια του συστήματος στα αίτια και τις επιπτώσεις στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα προκειμένου να προχωρήσουμε στην αιτιολογική αντιμετώπιση των φαινομένων της διαφθορά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα αναπάντεχα οφέλη του άγχους στον οργανισμό μας


Μερικά μικρά και σύντομα επεισόδια άγχους μπορεί να αποβούν ευεργετικά για την υγεία μας, καθώς έχουν τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν από τις επιπτώσεις της γήρανσης. Πρόκειται για ένα εύρημα- έκπληξη που προέρχεται από μία μελέτη για τη μέτρηση του στρες και τις βλάβες στο εσωτερικό των κυττάρων που σχετίζονται με αυτό.

Ενώ, λοιπόν, το χρόνιο άγχος προκαλεί φθορά στους ιστούς του σώματος αυξάνοντας τον κίνδυνο –μαζί με τον παράγοντα της ηλικίας- για εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η άνοια, φαίνεται πως δεν συμβαίνει το ίδιο και με το παροδικό στρες. Ένας λόγος γι αυτό είναι ότι το σώμα αντιδρά στο στρες «καίγοντας» καύσιμα για την απελευθέρωση ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα ζημιές στο DNA, το RNA και σε άλλα μόρια.

Η καθηγήτρια Kirstin Aschbacher του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και οι συνάδελφοί της ήθελαν να εξετάσουν εάν μια σύντομη περίοδος έντονου στρες είναι πιο επιζήμια, αν ζούμε ήδη μια μακρά αγχωτική περίοδο. Για το σκοπό αυτό, μελέτησαν μια ομάδα γυναικών που είχαν χρόνιο άγχος φροντίζοντας συγγενείς με άνοια και της έκαναν να μιλήσουν μπροστά σε μία ομάδα κριτών. Μία ομάδα γυναικών οι οποίες δήλωναν γενικά χαλαρές στη ζωή του ανέλαβαν την ίδια “αποστολή”. Οι ερευνητές ζήτησαν στη συνέχεια από τις γυναίκες να πουν πόσο αγχωτική βρήκαν τη δοκιμή. Παράλληλα, μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες δηλαδή, καθώς και των βιοχημικών δεικτών των ζημιών στο εσωτερικό των κυττάρων τους.

Για τις γυναίκες που βίωναν ήδη μία αγχωτική περίοδο , η επιπλέον πρόκληση αποδείχθηκε πράγματι ιδιαίτερα επιβλαβής: η απειλή της δοκιμής προκάλεσε μεγαλύτερη κυτταρική βλάβη από ό, τι σε εκείνες που δεν βίωναν περίοδο άγχους. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα στο πλαίσιο της ομάδας ελέγχου. Οι γυναίκες που δήλωσαν πως ήταν συνήθως χαλαρές και βρήκαν τη δοκιμασία μετρίως αγχωτική, είχαν χαμηλότερα επίπεδα κυτταρικής βλάβης. Με άλλα λόγια, ενώ το χρόνιο στρες μπορεί να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις που βλάπτουν τις κυτταρικές δομές, οι σύντομες εκρήξεις του στρες μπορούν να μειώσουν τη ζημιά και να προστατεύσουν την υγεία μας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η ιδέα του να είναι κανείς υπό πίεση βοηθά στο να εστιάζουμε την προσοχή μας και βελτιώνει την απόδοσή μας σε γνωστικά έργα. Η μελέτη αυτή είναι ένα πρώτο βήμα που μας δείχνει πώς μπορεί μερικές φορές το στρες να μας κάνει σωματικά υγιείς, ενώ παράλληλα μας βοηθάει να καταλάβουμε τι συμβαίνει σε κυτταρικό επίπεδο για να εξηγηθεί το αποτέλεσμα αυτό, πράγμα που είναι ακόμη ασαφές. «Είναι δηλαδή σαν την άρση βαρών που χτίζει τους μύες με την πάροδο του χρόνου», υποστηρίζει η καθηγήτρια Aschbacher και προσθέτει: «εφόσον υπάρχει χρόνος στο μεταξύ για να ανακάμψει το άτομο από τις σύντομες εκρήξεις ψυχολογικής πίεσης».

Ο Bruce McEwen, ο οποίος μελετά τη φυσιολογία του στρες στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, περιγράφει την έρευνα ως «τομή» στον τομέα αυτό της επιστήμης, καθώς υποστηρίζει πως αρχίζουν να ξεδιαλύνονται οι μηχανισμοί μέσω των οποίων το με τ άγχος μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. «Η Μητέρα Φύση», λέει «θέτει τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μας βοηθά να προσαρμοζόμαστε και να επιβιώνουμε».


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα της ΟΛΜΕ


Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα της ΟΛΜΕ για εκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση για την επίταξη των εκπαιδευτικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για καρδιακή προσβολή;


Τα καρδιακά προβλήματα είναι πάντοτε επικίνδυνα για την υγεία και την ίδια μας τη ζωή. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ χρήσιμο και σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια εκείνα που μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να κινηθούμε με σκοπό να προστατεύσουμε τον εαυτός μας.

Καρδιακή προσβολή

Μια καρδιακή προσβολή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακόμη και όταν τα συμπτώματα είναι ήπια. Στα προειδοποιητικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται: ο πόνος ή πίεση στο στήθος, η δυσφορία που εξαπλώνεται προς στο σαγόνι, στο λαιμό ή στο χέρι, η ναυτία, η δυσπεψία ή την καούρα, η αδυναμία, το άγχος, η δυσκολία στην αναπνοή και οι αρρυθμίες.

Ειδικότερα για τις γυναίκες:

Οι γυναίκες δεν αισθάνονται πάντα πόνο στο στήθος κατά την καρδιακή προσβολή. Είναι πιθανότερο να έχουν καούρα, απώλεια όρεξης, κόπωση ή αδυναμία, βήχα και φτερούγισμα στην καρδιά. Πρόκειται για συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Στεφανιαία νόσος

Πρόδρομος της καρδιακής προσβολής. Συμβαίνει όταν κολλώδης πλάκα συσσωρεύεται στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα να τις περιορίζει και να είναι δύσκολο για το αίμα να ρεύσει μέσα σε αυτές. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή μέχρι να συμβεί η καρδιακή προσβολή. Προειδοποιητικό της σημάδι είναι ο επαναλαμβανόμενος πόνος στο στήθος που προκαλείται από την περιορισμένη ροή αίματος. Αυτός ο πόνος είναι γνωστός ως στηθάγχη.

Αρρυθμία

Τα τακτικά ηλεκτρικά ερεθίσματα κάνουν την καρδιά μας να χτυπά, αλλά μερικές φορές αυτό γίνεται ακανόνιστα. Οι αρρυθμίες είναι συχνά αβλαβείς διακυμάνσεις στο μέτρο που περνούν γρήγορα. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι αρρυθμίας κάνουν την καρδιά μας λιγότερο αποτελεσματική στην άντληση αίματος. Αν, λοιπόν, νιώσετε την καρδιά σας να χτυπάει ασυνήθιστα και ακανόνιστα, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Μυοκαρδιοπάθεια

Η μυοκαρδιοπάθεια είναι μια νόσος που περιλαμβάνει αλλαγές στον καρδιακό μυ. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να παρεμβαίνουν στην ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αποτελεσματικά αίμα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια χρόνια κατάσταση που ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια. Η μυοκαρδιοπάθεια σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή οι καρδιακές παθήσεις των βαλβίδων.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Καρδιακή ανεπάρκεια δεν σημαίνει ότι η καρδιά μας σταματά να λειτουργεί. Σημαίνει πως η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, η καρδιά μεγαλώνει για να κρατήσει περισσότερο αίμα, αντλίες πιο γρήγορα για να αυξήσει την ποσότητα του αίματος που κινείται έξω από αυτό, και τα αιμοφόρα αγγεία να στενεύουν. Ο μυς της καρδιάς μπορεί επίσης να αποδυναμώσει, μειώνοντας την παροχή αίματος ακόμη περισσότερο. Οι περισσότερες περιπτώσεις της καρδιακής ανεπάρκειας είναι το αποτέλεσμα της στεφανιαίας νόσου και καρδιακές προσβολές.


Πηγή: http://boro.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Απαισιόδοξοι και ανήσυχοι οι Έλληνες


Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι και ανήσυχοι για την εργασιακή τους ασφάλεια, καθώς και για τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, παραμένουν οι Έλληνες, παρά την ανάκαμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Αυτό προέκυψε από τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, σύμφωνα με την οποία ο παγκόσμιος δείκτης αυξήθηκε οριακά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, κατά 2 μονάδες, φτάνοντας στις 93.

Όσον αφορά στη χώρα μας, η Ελλάδα πλέον αποτελεί τη δεύτερη πιο απαισιόδοξη χώρα του πλανήτη, μετά την Πορτογαλία, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 5 μονάδες, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας τις 40 μονάδες.

Ωστόσο, εννέα στους δέκα καταναλωτές εξακολουθούν να πιστεύουν πως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ οκτώ στους δέκα πιστεύουν πως η κρίση θα παραταθεί και την επόμενη χρονιά. Μεγαλύτερες ανησυχίες των Ελλήνων παραμένουν η εργασιακή ασφάλεια (39%) και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας (37%), ωστόσο τα ποσοστά αυτά είναι μειωμένα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, κατά 5 και 1 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Στην ερώτηση σχετικά με το πού διαθέτουν τα χρήματα, που τους περισσεύουν, μετά την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, το 35% των Ελλήνων δηλώνει, ότι τα ξοδεύει στην κάλυψη δανείων, πιστωτικών καρτών και γενικότερα χρεών, ενώ συνεχίζει να υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 35%, που δηλώνει, ότι δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα.

Επιπλέον, οι αγοραστικές συνήθειες συνεχίζουν να μεταβάλλονται για έναν ακόμη τρίμηνο, με τους Έλληνες να δηλώνουν ότι, προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους, έχουν περιορίσει την διασκέδαση εκτός του σπιτιού (75%), ενώ έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν πιο φθηνά καταναλωτικά προϊόντα (72%), ποσοστό, το οποίο αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει η δήλωση των ερωτηθέντων ότι ακόμη κι όταν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν, θα εξακολουθήσουν να καταναλώνουν φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα σε ποσοστό 42%, ενώ, όσον αφορά στη διασκέδαση εκτός του σπιτιού, το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 30%.

Σημειώνεται δε, ότι στο δείκτη της παγκόσμιας καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen, οι 100 μονάδες αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, ο παγκόσμιος δείκτης αυξήθηκε στο 55% των αγορών, που μετρώνται από τη Nielsen, σε σχέση με το 33% της προηγουμένης μέτρησης, το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Η πιο αισιόδοξη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη είναι, για άλλη μία φορά, εκείνη της Ασίας/ Ειρηνικού, ξεπερνώντας οριακά τις 100 μονάδες. Στον αντίποδα, βρίσκεται η Ευρώπη, που συνεχίζει να είναι η πιο απαισιόδοξη ήπειρος του πλανήτη, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να παραμένει σταθερή στις 71 μονάδες.

Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στις 20 από τις 29 ευρωπαϊκές αγορές. Αντίθετη τάση, ωστόσο, παρατηρείται το πρώτο τρίμηνο του 2013, καθώς, ο δείκτης αυξήθηκε στις 18 από τις 29 αγορές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Φαίνεται, ότι ο φόβος για την εξάπλωση της κρίσης χρέους, πέραν των χωρών της νότιας Ευρώπης, αμβλύνθηκε, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Παρ’ όλα αυτά, το δυσχερές εργασιακό περιβάλλον στις οικονομίες υπό κρίση, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, καθώς και η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Κύπρο, είναι επιπλέον ενδείξεις της εύθραυστης κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι οποίες συνεχίζουν να εμποδίζουν την πλήρη ανάκαμψη της περιφέρειας», δήλωσε η Ματίνα Μπάδα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Nielsen Ελλάδας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα!


Υπάρχει ένα δωρεάν και… ελεύθερο προς χρήση «φάρμακο» που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών παθήσεων και μάλιστα χωρίς παρενέργειες, το οποίο δεν είναι άλλο από το μυαλό μας. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τους τρόπους που μπορούμε να επωφεληθούμε απ’ αυτό.

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και νιώθουμε σχετικά με την ιατρική αγωγή μπορεί να επηρεάσει δραστικά το πώς αντιδρά το σώμα μας. Αυτό μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο, αλλά σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για το φαινόμενο των ψευδοφαρμάκων (τα λεγόμενα placebo), είναι πολύ πιθανό η εμψύχωση του ασθενή να μπορεί να κάνει τα χάπια να ενεργήσουν. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και νιώθουμε σχετικά με την ιατρική αγωγή που ακολουθούμε μπορεί να επηρεάσει δραστικά το πώς αντιδρά το σώμα μας.

Απλά και μόνο πιστεύοντας ότι μια αγωγή θα βελτιώσει την υγεία μας, μπορεί να πυροδοτηθεί η επιθυμητή επίδραση, ακόμα κι αν η αγωγή είναι αδρανής –όπως, ας πούμε, ένα χάπι ζάχαρης ή μια ένεση φυσιολογικού ορού. Για μια ευρεία γκάμα παθήσεων, από κατάθλιψη μέχρι Πάρκινσον, οστεοαρθρίτιδα και πολλαπλή σκλήρυνση, είναι διαπιστωμένο πως η επίδραση των ψευδοφαρμάκων δεν είναι φανταστική. Δοκιμές έχουν δείξει μετρήσιμες αλλαγές όπως διακοπή των παυσίπονων, χαμηλότερη πίεση ή καρδιακό ρυθμό και ενίσχυση του ανοσοποιητικού, όλα εξαρτώμενα από τις πεποιθήσεις του ασθενή. Απ’ την άλλη, πιστεύοντας ότι ένα φάρμακο έχει επιβλαβείς παρενέργειες μπορεί πραγματικά να σε κάνει να υποφέρεις. Το φαινόμενο nocebo, όπως είναι γνωστό, μπορεί ακόμα και να σκοτώσει.

Γενικά, θεωρείται ότι τα ψευδοφάρμακα ενεργούν μόνο όταν οι ασθενείς έχουν εξαπατηθεί και πιστεύουν ότι παίρνουν ένα πραγματικά ενεργό φάρμακο. Φαίνεται, όμως, ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Η πίστη στο ίδιο το ψευδοφάρμακο (αντί για ένα συγκεκριμένο φάρμακο) μπορεί να είναι αρκετή για να ενθαρρύνει το σώμα μας ώστε να θεραπευτεί.

Στα πλαίσια πρόσφατης μελέτης της ιατρικής σχολής του Harvard, οι επιστήμονες έδωσαν σε μερικούς ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ένα αδρανές χάπι. Τους είπαν ότι τα χάπια «περιείχαν μία αδρανή ουσία η οποία έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μέσω αυτοθεραπευτικών διαδικασιών νου – σώματος», το οποίο και ήταν απολύτως αλήθεια. Παρόλο που γνώριζαν ότι τα χάπια ήταν αδρανή, οι εθελοντές κατά μέσο όρο αξιολόγησαν τα συμπτώματά τους, αφού τα πήραν, ως μετρίως βελτιωμένα, ενώ εκείνοι που δεν ακολούθησαν την αγωγή είπαν ότι υπήρξε μόνο μία αμυδρή αλλαγή.

«Όλοι πίστευαν ότι δε θα συνέβαινε», λέει ο Irving Kirsch ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Hull της Αγγλίας και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. Το κλειδί για εκείνον ήταν ότι οι ασθενείς είχαν κάτι να πιστεύουν. «Δεν τους είπαμε απλά ‘ορίστε ένα χάπι ζάχαρης’. Εξηγήσαμε στους ασθενείς γιατί θα δουλέψει, με έναν τρόπο που ήταν πειστικός για εκείνους». Η μελέτη αυτή προτείνει ότι όλοι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα ψευδόφάρμακα, προκειμένου να πείσουμε τον εαυτό μας ότι τρώγοντας ένα γλυκό ή πίνοντας ένα ποτήρι νερό, θα εξαφανιστεί ένας πονοκέφαλος ή μια δερματοπάθεια, ή θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα όποιου φάρμακου παίρνουμε.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταναλώστε σελήνιο για καλύτερο μεταβολισμό


Το σελήνιο είναι μία από εκείνες τις τόσο θρεπτικές και πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό μας, ωστόσο λίγοι γνωρίζουμε και πολλοί ακούν το όνομά του για πρώτη φορά. Κι όμως, το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας!

Τι είναι το σελήνιο;

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στο έδαφος, εμφανίζεται όμως φυσικά και στο νερό και σε ορισμένα τρόφιμα. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε μόνο μία πολύ μικρή ποσότητα σεληνίου, η οποία όμως αρκεί για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό μας.

Σε τι μας ωφελεί το σελήνιο;

Το σελήνιο έχει προσελκύσει την προσοχή των ειδικών λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα σελήνιου συμπληρώματα μπορεί να μειώσοουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο ορθοκολικού ή καρκίνου του πνεύμονα. Μελετάται, επίσης, ως αγωγή δεκάδων ασθενειών όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα και η στειρότητα.

Το να εμφανίσει κανείς ανεπάρκεια στο σελήνιο είναι σπάνιο. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες παθήσεις όπως ο ιός HIV και η νόσος του Crohn, που συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου. Οι άνθρωποι που τρέφονται ενδοφλεβίως είναι επίσης σε μεγάλο κίνδυνο για χαμηλά επίπεδα σελήνιου.

Πώς λαμβάνουμε το σελήνιο;

Το πόσο σελήνιο περιέχεται στα τρόφιμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση και τις συνθήκες του εδάφους, οι οποίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, καλές διατροφικές πηγές σεληνίου είναι σε κάθε περίπτωση οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα ψάρια του γλυκού και θαλασσινού νερού όπως ο τόνος, ο μπακαλιάρος, το λυθρίνι και η ρέγγα, το βοδινό κρέας, τα πουλερικά και τα σιτηρά. Το να καταναλώνετε ολόκληρα τα τρόφιμα τα καθιστά καλύτερες πηγές σεληνίου.

Υπάρχουν παρενέργειες από την λήψη σεληνίου;

Αν λαμβάνεται σε κανονικές δόσεις, το σελήνιο δεν έχει συνήθως παρενέργειες. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να προκαλέσει άσχημη αναπνοή, πυρετό, ναυτία, προβλήματα στο συκώτι, στα νεφρά και στην καρδιά.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...